bokrecensioner boktips

En hjärtformad ask

Författare: Joe Hill
Genre: Skräck
Ämnesord: depression, mord, musik, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 915184835X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Skulle du köpa en vålnad?
Förmodligen inte. Men det är just vad rockstjärnan Jude Coyne gör, på internet.
Vålnaden är tänkt som ett makabert tillskott till hans ockulta samlingar, och levereras punktligt i en hjärtformad ask. Det är bara det att vålnaden vill se Jude Coyne död och begraven. Det gäller inte bara Coyne. Alla som kommer i vålnadens väg riskerar att gå samma öde till mötes.
En hjärtformad ask är en av de mest uppseendeväckande romandebuterna internationellt den senaste tiden. Orsakerna bakom det enorma intresset är både att boken är en fasansfullt bra skräckroman och att författaren är son till Stephen King - skräckmästaren..
Medelbetyg: 3,64 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En hjärtformad ask :
2007-10-08 15:35
En riktigt läskig bok måste jag säga... i början var jag lite osäker på om den verkligen var värd att läsa men den tog sig och det var bara att fortsätta, gick inte att sluta.
Den handlar om Jude Coyne, en rockstjärna som samlar på makabra saker och en dag erbjuds han att köpa en vålnad på nätet, något han inte kan motstå.
Det leder till att alla i hans omgivning inklusive honom försätts i fara och riskerar liv och lem, men han är fast besluten att lösa detta och ger inte upp i första taget.
För att vara en som sällan läser rena skräckberättelser, inte romaner i alla fall, så gillade jag denna bok.
Betyg 5
2007-12-17 14:05
En riktigt bra och skrämmande bok, även för mig som läser och ser mycket skräck och rysare och därför kräver rätt mycket innan jag blir skrämd. Pappa Steve kan vara riktig stolt över sin son...

Boken kändes även lite sorglig. Men detta hjälpte bara skräcken på traven. Enda minuset var att min favoritbifigur dog för tidigt i boken...
Betyg 5
2007-12-18 22:23
Jude Coyne, en rockstjärna i övre medelåldern har vurm för ockulta prylar. Hans assistent hittar en auktion på Ebay som gäller en kostym med tillhörande vålnad. Denna budar Jude omedelbart hem. Så snart kostymen anländer i en hjärtformad ask börjar det hända otäcka saker. Judes väldigt unga älskarinna sticker sig på något i asken och hennes hand börjar svullna och Judes assistent tar livet av sig. Det är tydligt att vålnaden har något otalt med Jude och ganska snart får vi veta vad. Spöket var när han levde styvfar till en av Coynes älskarinnor, som tog livet av sig efter en svår depression. Detta anklagar vålnaden Jude för och han klargör sitt syfte med hemsökelsen - nämligen att bringa Jude av livet.

Jag hittade denna bok på biblioteket. Det var ett riktigt sjysst omslag och jag fastnade när jag läste baksidan och såg att Neil Gaiman rekommenderade boken. Mitt omdöme av boken är dock inte lika positivt som Gaimans. Långt därifrån! När jag skulle leta information om boken för att kunna lägga in den på Lettura, såg jag att Joe Hill är Stephen Kings son - och då klarnade ganska mycket. Inte nog med att genren är skräck - det fanns väldigt tydliga likheter mellan King och Hill. Och den här boken har ungefär samma kvalitet som Kings första böcker "Christine", "Carrie", "Cujo" med fler. Det ger ett visst utrymme för utveckling. Dock kommer jag inte sälla mig till skaran som tycker att DENNA bok är bra - för det är den inte. Huvudpersonen är långt ifrån sympatisk och att följa hans "skräckfärd" är bara tråkigt. Jude Coyne är definitivt den typ av karaktär som man hoppas ska bli uppäten av en nazist-vithaj eller uppslukad av någonting mjukt och fluffigt - bara han försvinner. Intrigen är ganska fånig och den enda karaktär som kunde blivit något (tjejen som tog livet av sig) tecknas i väldigt vaga kulörer och blir till sist en arketyp av Moder Maria med överväldigande förmåga att förlåta. Vidare finns det tendenser att omhulda tanken på äldre skabbig gubbe som sätter på tonåringar. Jag tycker han ska bli hemsökt bara av den lilla orsaken! Slutet är nästan pinsamt dåligt. Ungefär som den här recensionen, eftersom jag kände mig så likgiltig att jag inte ens orkade såga den ordentligt. Två blir betyget.
Betyg 2
2007-12-21 21:25
Helt ok skräckis i den gamla skolan , mycket Kingsk naturligtvis då det är hans sons verk . Välskriven tycker jag ,speciellt första halvan som absolut håller för sträckläsning . Hans personporträtt kan behöva arbetas med,de kanske är lite tunna , även om jag tycker att historien som sådan håller iallafall.
Däremot är slutet inte lika bra,lite futtigt på ngt sätt . Lite av ett antiklimax,som om inte storyn eller författaren orkat hålla ångan uppe loppet ut .
Lovande författare dock,som jag ger 4 iallafall ,då jag älskade historien som sådan och gillade Kingskheten .
Betyg 4
2008-01-16 11:30
Tänkte ett tag att sluta läsa boken, men hade hört att så måna tyckte att den var bra. Om det inte vore för de sista 200 sidorna som hjde boken har jag inte läst ut den.
Betyg 3
2008-02-14 21:02
Tycker att den här boken är vansinnigt tramsig.
Betyg 2
2009-01-14 19:52
Kanske inte så bra som Pappa..
Men riktigt läskig och kul idé
Betyg 3
2009-03-17 19:18
Otroligt bra, läskig och helt omäjlig att lägga ifrån sig:P

Jättebra
Betyg 5
2010-01-07 16:07
Jag fick höra att den skulle vara oerhört läskig - och blev besviken. Visst hade den smått obehagliga delar, men inga som fick mig att sträckläsa eller sitta på helspänn. Jag läste trots allt med visst intresse men minns att jag blev lite besviken på slutet.
Betyg 3
2010-04-20 14:18
Jag vet inte hur jag ska beskriva boken, faktiskt.. Den är spännande, javisst, men det är precis som att det fattas något. Överrasknings moment osv existerar inte alls. Det är som att du vet hur boken ska sluta när du börjar läsa den. Den var kämpig att ta tag i och börja läsa, men sen var det otroligt svårt att sluta, haha. Jag är en riktig bokmal och läser hej vilt, dock har jag aldrig läst en "skräckis" och tänkte att det måste jag göra. Boken var en härlig omväxling i mitt bokfyllda liv! Läs den säger jag bara, och skapa din egna uppfattning. Den är helt klart en unik skapelse.
Betyg 3
2010-12-17 00:13
Judas bestämmer säg för att köpa en vålnad på ebay som slutar med en mardröm

sista 200 sidor händer de grejer ;) läsvärd bok...
Betyg 5
2011-03-31 11:19
Är ju lite av en believer och "spökböcker" kan ge mig mardrömmar och kalla kårar lååångt efter. Det var alltså med skräckblandad förtjusning som jag började läsa denna bok. Och visst, den var sjukt obehaglig på sina ställen, men detta hade oftast inget men spöken att göra utan gammal hederlig mänsklig ondska.

Jag tyckte om hela upplägget med udda karaktärer och den där lite skitiga känslan. Mycket läsvärd! Det blir helt klart fler böcker från Joe.
Betyg 4
2011-06-03 23:40
Joe Hills första roman – En hjärtformad ask (A Heart-shaped Box). Lustigt nog publicerad av bokförlaget Prisma.

Inom den debutromanens sidor fann jag inte någon höjd. En enda kliché hela alltet, tyckte/tycker inte alls värst om den – förutom som ren underhållning. Det enda som är smått originellt är huvudpersonen och grundidén, eller kanske inte ens det. Jag kan faktiskt inte förstå vilken bra kritik boken ifråga faktiskt fått. Eller varför boken ifråga ska filmatiseras. Eller…

Jo, det kan jag!

Som jag ser det lever Joe Hill – åtminstone i detta fall – på sin far Stephen King. För boken ifråga har nämligen översatts till jag-vet-inte-hur-många-länder och dessutom ska den till att filmatiseras. Tror faktiskt inte att det skulle hänt utan faderns berömmelse!

Följande skriver bokförlaget Prisma om boken ifråga:

”En hjärtformad ask är en av de mest uppseendeväckande romandebuterna internationellt på mycket länge.

Skulle du köpa en vålnad? Förmodligen inte. Men det är just vad Jude Coyne gör, på internet. Coyne är en firad rockstjärna som dragit sig tillbaka till sin gård i North Carolina med sin samling av platinaskivor och ockulta troféer samt flickvännen Georgia.
Vålnaden som levereras punkligt i en hjärtformad ask är tänkt som ett makabert tillskott till samlingarna.
Men vålnaden vill se Jude Coyne död och begraven. Och det gäller inte bara Coyne. Alla som kommer i vålnadens väg riskerar att gå samma öde till mötes.
Jude och Georgia tvingas fly för sina liv. Det blir en skräckfärd till helvetet utan returbiljett, undan vålnaden, utan nåd.”

* * *

Romanen är i min mening bara stundtals bra, men ojämn och håller inte alls hela vägen! Språket är ofta (inte alltid) berömligt, men däremot inte handlingen. Titeln anspelar på en sak som händer i början, men som sedan inte förekommer mer. Det är en bra titel, men inte en värst passande sådan, med tanke på att den hjärtformade asken bara inledningsvis förkommer i prosan.

Egentligen vill jag jämföra En hjärtformad ask med Dean R. Koontz. Skillnaden mellan de båda är att Joe Hill i romanform inte lyckas skriva med den där glimten i ögat, med den där underfundiga humorn, som Koontz på senare år lyckats tillskaffa sig, nå upp till. Ibland fungerar det för hans del. Ibland inte. I Joe Hills debutroman döms han (uppenbart) i recensioner av sin fars framgångar – och alla köper boken, men fy den som kritiserar honom (och kudos till den som kritiserar fadern Stephen King)! Men…

Så fy mig! Joe Hills första roman är nämligen ingenting för den som läst mycket gammal skräck, eller ens för den som överhuvudtaget läst mycket skräck! Tyvärr. Slutet är dessutom rörigt och psykedelisk. Bokens inledning är varför man vill läsa vidare, men inte ens den får boken att bli en bra helhet. Mellanpartiet och slutet är såpass svaga att det för en van skräckläsare bara mest blir en enda rörig, helt enkelt en jobbig uppgift att ta sig igenom boken ifråga.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En hjärtformad ask
Liknande böcker:
Sommaren tar slut
 J. Olofsgård
The Shadow Out of Time
 . Lovecraft
The Shadow Over Innsmouth
 H. Lovecraft
The Picture in the House
 H. Lovecraft
The Lurking Fear
 H. Lovecraft
The Music of Erich Zann
 H. Lovecraft
The Thing on the Doorstep
 H. Lovecraft
The Haunter of the dark
 H. Lovecraft
The Whisperer in Darkness
 H. Lovecraft
Samma Författare: