bokrecensioner boktips

Odjuret

Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning, pedofili, barnpornografi
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9164201376


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Två barn hittas döda i ett källarförråd. Fyra år senare rymmer deras mördare från en fångtransport. Polisen är övertygad - han kommer att mörda igen. I en svensk småstad lämnar en pappa sin femåriga dotter ovanligt sent på dagis. Bara några timmar senare hittas flickan våldtagen och död. Hur kunde detta hända? När polisen står maktlös tar pappan saken i egna händer. Och plötsligt jagar man inte längre en pedofil utan dras in i ett brottmål som berör hela landet. En pappa som hämnats sin dotters död står inför rätta anklagad för mord. Ute i landet startar reaktionerna, demonstrationer anordnas för att pappan ska släppas fri och medborgargarden agerar domare och bödel. Och frågan ställs på sin spets: Vem måste dö först? Vems liv är värt mest?

Utdrag ur boken:
Tjugofyra timmar av helvete förtröstan helvete förströstan värkte i deras kroppar. Fredrik hade strax efter lunch ett dygn tidigare på ett dagis lämnat den människa de båda andades genom och nu skulle de i ett sterilt rum på en rättsläkarstation tillsammans titta på hennes förstörda kropp och sedan medge att det var hon. De höll om varandra. Ibland håller människor om varandra tills de brister.
Medelbetyg: 3,64 (36 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Odjuret :
2005-06-30 08:45
En riktigt spännande men oerhört ruggig kriminalroman som tar upp känsliga ämnen som pedofili och grova övergrepp på barn. "Odjuret" är en kåkfarare vid namn Lund som våldtagit, mördat och lemlästat två 9-åriga flickor. Fyra år senare rymmer han från sina vårdare och slår till igen utanför ett dagis. Pappan till 5-åriga offret Marie beslutar sig för att ta lagen i sina egna händer. En bok som skapar debatt.
Betyg 4
2005-06-30 12:20
Svart kriminalroman som ger en mörk bild av Sverige. En dömd pedofil mördas av offrens pappa. Är denna typen av hämndaktioner och reaktioner förståeliga? Författarna ställer många frågor på sin spets.

Språket har sina brister, men också en del av karaktärerna känns väldigt endimensionella och kantiga. Slutbetyget blir trots kritiken en klar fyra.
Betyg 4
2005-07-23 19:55
Det var en av de mest tankeväckande böcker jag har läst. Frågan hela titeln ställer sig, är ju vem som EGENTLIGEN är odjuret. Är det den första pedofilen, är det pappan, domstolen eller är det morbrodern till den skadade internen?

Det är inte så enkelt som det ser ut.

Betyg 4
2005-07-25 15:58
Har snart läst ut den och tycker att den är bra, men inte fängslande... Ska inte säga att jag imponeras av språket, men jag tycker ändå att det är bra med tanke på att det är två författare. Undrar så hur man gör då?!

Kan rekomendera boken och kommer säkert läsa den andra boken som kommit av samma författare.
Betyg 3
2005-10-18 20:51
Jag tycker att början är riktigt bra på boken.Den är både spännande och
sorglig.Men efter morden händer ingenting.Handlingen dör och slutet är
väldigt konstigt.
Betyg 4
2005-10-22 21:14
En otäck, ruskig, upprörande, obehaglig, tankeväckande kriminalroman.
Tar upp känsliga ämnen som pedofili och sexuella övergrepp mot barn. En stor del av berättelsen skildrar även det hårda klimatet i fängelsemiljö.

Vem är egentligen ”Odjuret”? Är det den groteska pedofilen, pappan som skapar sin egen rättvisa, domstolen eller kanske den sexuelltskadade internen?
Inte så lätt som det ser ut…
Författarna ställer många frågor på sin spets. Är denna typ av hämndaktioner och reaktioner förståeliga?

Språket har sina brister och känns dålig och grovt med många könsord.
Betyg 4
2006-02-12 13:36
Nej, jag har oerhört svårt för författarnas sätt att skriva. Det finns inget flyt i texten. Allt känns kantigt och trist, vilket förmodligen i det här fallet är meningen, men jag vill ändå känna att jag känner huvudpersonerna i fråga lite grann. Jag ser inga bilder framför mig av varken personer eller miljöer. Det är så torftigt och hackigt skrivet.

Ämnet är naturligtvis intressant. Har man rätt att skipa sin egen rättvisa, som den döda flickans pappa gör? Det är svårt att ta ställning när boken är slut. Jag blev äcklad både av pedofilen Lund, men även av lynchmobben och demonstranterna som hyllade pappan. Obehagligast var nog att läsa ur just Lunds perspektiv, hur hans snedvridna bild av småflickor var.

Men betyget räcker inte till godkänt.
Betyg 2
2006-10-09 21:47
Ruggig, bra deckare om hur en far jagar sin dotters mördare.
Betyg 3
2007-05-05 18:39
Romanen börjar med en fascinerande scen. Fascinerande för att man vill inte vara med. Man vill inte veta. Usch. Men det går inte sluta läsa.
Jag tycker detta är en lyckad kriminalroman som flyter bra och jag blir aldrig irriterad på intrigen eller romanfigurerna (som jag blir ständigt hos tex Läckberg).
Känns spännande att kunna läsa flera böcker av detta författarpar.
Betyg 4
2007-07-24 10:31
Först läste jag Box 21 som är nummer två i serien - och som jag inte var så förjtust i - och sen läste jag Odjuret som är nummer ett i serien.

Odjuret var väldigt bra! I den här boken märkte man inte att det var två författare - vilket jag gjorde i Box 21 och vilket störde mig.

Boken är ganska otäck, spännande och ganska verklighetstrogen.

En av huvudpersonerna - polisen Ewert Grens - är väldigt osympatisk och det drar ner betyget för boken. Jag inser att författarna säkert har velat skapa en annorlunda huvudperson men hos mig föll det inte i god jord.
Betyg 4
2007-08-25 17:39
En riktigt otäck bok. Emellanåt är den nästan outhärdlig att läsa.
Den handlar om pedofili, om våldtäkt och mord på små barn. Den handlar om den lägsta formen av människa: barnpedofilen.
Förutom en fruktansvärd historia, så ger boken en skrämmande insikt i hur den "vanlige" medel-svensson reagerar. Dessutom får läsaren en ingående skildring av hur "livet" på en sluten fångvårdsanstalt är.
Läs boken!!!
Betyg 5
2007-09-15 20:10
Jag blev faktist besviken på den här boken. Jag trodde den skulle vara mycket mer spännande. Den var lite småseg och jag tyckte inte den hade något riktigt flyt i språket.
Betyg 3
2008-03-26 19:14
Ingen vidare bok.
Intressant ämne men där slutar intresset för denna.
Betyg 1
2008-10-25 22:10
Spännande och hemsk.
Betyg 4
2008-11-17 10:12
Nja...hade stora förväntningar på den här boken men tyckte faktiskt att den var lite seg. Fastnade helt enkelt inte i den som jag vill göra i en deckare.
Betyg 2
2008-12-19 18:00
ja, lika välskriven och oangenämnt ämne igen.. man brottas med så många känslor och känner sig helt omtumlad när man lägger boken ifrån sig!
Betyg 4
2009-04-09 15:50
Välskrivet - men vill man må illa när man läser?
Betyg 3
2009-06-14 23:25
en av de bästa böckerna jag läst. hade svårt för deras sätt att skriva när jag läste första boken med dem (började med box 21) men har vant mej. det är väl grova ord ibland, men samtidigt tycker jag det klär handlingen. så rått och så äkta.
Betyg 5
2009-07-26 21:25
Hemsk bok! Man känner sig kallsvettig ibland i samband med de värsta beskrivningarna. Jag gillar Roslund/Hellströms sätt att skriva och jag tycker att de får ihop handlingen på ett väldigt bra sätt. Att det dessutom är ett samhällsaktuellt problem gör boken bättre. Jag gillar böcker som ger saker att fundera på. Slutet av boken gillade jag inte och därför dras betyget ned ett snäpp!
Betyg 4
2009-11-11 18:42
Jag tycker om böcker som tänker ett steg längre. Vem är odjur egentligen? Är det rätt att ta lagen i egna händer?

Ibland blir det väl mycket upprepningar av ord, lite väl övertydlig, men annars mycket bra.
Betyg 4
2011-03-22 19:43
Mycket bättre än jag hade förväntat mig. En kommentar jag läste lite högre upp var att den blev sämre efter mordet på pedofilen men jag håller inte riktigt med, det klart det var mer spännande att se när man läste ur mördarens perspektiv också, men den var riktigt bra annars. Lite för många punkter, Roslund och Hellström borde träffs min goda vän komma:t.
Betyg 4
2011-07-20 15:55
Ganska simpel handling. Bra skriven.
Betyg 3
2012-02-11 09:10
Får uppfattningen att författarna är mycket insatta i ämnet och det gillar jag. Visst är Grens för udda för att vara realistisk och pappan till den mördade Marie är inte helt sympatisk. Jag rekommenderar boken varmt.
Betyg 5
2012-08-23 21:30
Bra när man kom in i den, men riktigt äckligt på vissa ställen!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Odjuret
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind