bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blod rödare än rött
Liknande böcker:
Oppermanns
 L. Feuchtwanger
Parisresan
 B. Havstad
Trots allt
 H. Sidoli
Uppståndelse
 L. Tolstoj
Det elfte budet
 A. Lantz
Det femte budordet
 A. Lantz
Herakles
 T. Kallifatides
Utan dina andetag
 K. Aspenström
Granatkastaren
 M. Yan
Huset på höjden
 O. Blegel

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerStjärnlösa nätter

 
Författare: Arkan Asaad
Genre: Roman
Ämnesord: religion, kärlek, kultur, tvångsgifte
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113031330
 
Spänning:  8
Romantik:  3
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Amār växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är 18 år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. Amār är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt sig för att de ska gifta sig.

Medelbetyg: 4,6 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Stjärnlösa nätter :


kristina_s 2011-01-24 13:53
Recension av Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 250 sidor.

Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk.
Han kom till Sverige 1983 tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna. Han är flerfaldig mästare i taekwondo och var medlem i svenska landslaget i sex år, han var även uttagen till OS-kvalgruppen inför OS i Beijing 2008. Idag tränar han ungdomar i taekwondo. Arkan Asaad har också gått på Stockholms filmskola, samt arbetat med radioprogrammen Underlandet och Tankar för dagen.

Handling: Denna berättelse är till viss del baserad på författarens egna upplevelser som tvångsgifte.
Amār växer upp i en svensk småstad tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hans pappa Casim har alkoholproblem och kan ibland ha hemska utbrott som går ut över hans mamma. En dag ger mamman upp, tar ut skilsmässa och lämnar Amār och hans syskon hos pappan. Pappan gifter ganska snart om sig och syskonskaran växer.
När Amār är 19 år berättar hans pappa att de ska åka på semester till släktingarna i Irak, något som Amār tycker verkar trevligt. Det var några år sedan senast han var där och att träffa släkten är alltid trevligt. De ska bila dit i två bilar och pappan vill inte övernatta på hotell eller vandrarhem utan tycker att de ska sova i bilarna. Det blir en jobbig resa för Amār och hans syskon och de är rejält trötta efter de åtta dagarna som de varit på resande fot. Men vad gör det när de får så fint mottagande av alla släktingar som bjuder på god mat.
Till en början är allt roligt för Amār, att träffa sina kusiner som han lekt med när han var liten och alla andra känns bara bra.

Men när han hela tiden hör talas om sin kusin Amina och släkten vill att de ska träffas börjar det bli jobbigt. Vad vill de egentligen? Ganska snart börjar förlovning och giftermål komma på tal. Släktingarna säger att Amār nu är en vuxen man och Amina är en vacker och perfekt fru. Amār blir fundersam, han är bara 19 år och gifta sig finns inte ens i hans vildaste tankar, och med Amina, hans kusin som är som en syster för honom. Nej, det kan inte vara möjligt. Ska Amār någonsin träffa en kvinna så ska det vara kärlek från båda håll. Amārs pappa talar i enrum med honom och berättar att släkten kommit överens om att Amina och han är det perfekta paret och hennes familj är en bra familj. Amār blir väldigt arg och skriker åt sin pappa att han absolut inte vill gifta sig och aldrig med Amina som är hans kusin. Efter det blir stämningen väldigt dålig och Amārs släktingar tar avstånd från honom. Så insjuknar pappa Casim och får föras till sjukhus. Släkten anklagar Amār för det. Självklart mår Amār inte bra när pappan blir sjuk. Han tar med sig Amina upp i enrum för att tala med henne. Han frågar rakt ut om hon som är hans kusin verkligen vill gifta sig med honom. Amina säger att om det är farbror Casims största önskan, så gör honom gärna till viljes. Amār tappar totalt fokus och skriker rakt ut, att han gifter sig med henne då. Nu blir det fest och helt plötsligt är Amār i centrum igen. Han förstår inte vad han gett sig in på. Bara några dagar efter är han gift. 19 år gammal och med en fru som han inte älskar och som han nu ska försörja.

Det blir dags att åka hem till Sverige igen, och Amār försöker förtränga giftermålet. Han träffar kompisar och försöker leva ett vanligt liv igen, men det går inte så bra. Han förlorar sina vänner och börjar dricka. Hur ska han komma ur det här? Amār träffar en tjej som han blir förälskad i, men berättar inte att han har en fru som väntar på uppehållstillstånd. Hans pappa är på honom att skynda på att få Amina till Sverige. Hennes släktingar i sin tur är på pappan. Allt blir ett enda kaos för Amār. Hans flickvän får reda på allt och ställer också krav. Hur han än vänder på det hela blir det fel.Tillslut finns det bara en utväg för Amār. Han sätter sig i bilen, gasar på och allt bli svart…

Detta kommer garanterat att bli en av 2011 års storsäljare. Tvångsäktenskap bland unga flickor hör man ofta talas om. Och andra hedersrelaterade brott mot flickor som bryter mot familjens heder. Däremot att tvångsäktenskap även drabbar män är det ganska tyst om. Nu har Arkan Asaad tagit upp det ämnet ur ett manligt perspektiv och boken är skriven med mycket känslor. Arkan Asaad har själv blivit tvångsgift och vissa delar i berättelsen är självupplevda. Språkupplägget är suveränt, beskrivningar och gestaltningar också. Jag kunde se berättelsen framför mig som på en film, något jag berättat flera gånger att jag uppskattar. Jag rycktes även med direkt i handlingen och glömde bort både tid och rum. Helt plötsligt var boken slut och tre timmar hade gått. Nu ser jag fram emot nästa bok av Arkan Asaad och hoppas att många läser denna bok. För det är ett viktigt diskussionsämne i dagens samhälle.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-01-20 (4) www.kristinasimarlektor.se

Betyg 5

mammene 2014-04-18 20:00
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad, Nordstedts 2011

”Jag trodde inte världen kunde vara så mörk. Min släkt hade låtsats vara mina vänner men tagit min frihet ifrån mig”

När det kändes som mörkats för Amár såg han ingen utväg längre, han hade förlorat sig själv. Han kände sig lurad av sin familj, sin släkt och allra helst av sin far som han såg som en pessimistisk egoist, i hans närvaro gick det bara inte att ha rätt och istället för att berömma så tog han kredit själv. Allt detta gjorde att Amár i tonåren gjorde revolt mot sin förtryckande far, som mynnade ut i ett trots att alltid tycka tvärtom.

Amár växer upp i Sverige, när han är 19 år följer han med familjen på semester till faderns hemland Irak. Här upplever han en gemenskap med släkten som han saknat i Sverige, men förstår snart att det är ett spel, en sammansvärjning för att få honom att gifta sig med sin kusin Amina. Det går upp för honom att i samma sekund som han satte sig i bilen på väg till Irak så var han utlagd på marknaden till försäljning. Amár stretar mot i det längsta, han blir utsatt för utfrysning och till slut orkar han inte kämpa mot längre.

I samma stund som han viker sig så ångrar han sitt beslut, han är ung och har hela livet framför sig. Han vill roa sig, vara med sina kompisar och bli kär. Men nu finns ingen återvändo, det enda medel han har att ta till är att förhala det hela och det använder han. Han väntar i det längsta med att lämna in papper för Aminas uppehållstillstånd och till slut erkänner han för en handläggare att äktenskapet är arrangerat att han inte älskar sin fru utan tvärtom har träffat en annan. Nu blir det en vändning utan dess like, det blir rena dödshoten.

Det här är skrivet från ett manligt perspektiv och för mig kändes som lite av en ögonöppnare. Att tvångsäktenskap förekommer det vet jag, men då är det ofta ur kvinnligt perspektiv. Det behövs som bekant två parter till ett äktenskap, så varför skrivs det så lite om sönernas situation? Egentligen borde vi förstå att det inte bara är döttrarna som styrs av tradition och familjens påtryckningar, men på något vis kommer den ena sidan oftare i fokus. Då är det verkligen bra att Arkan skrivit denna bok och att den bygger på hans egna erfarenheter. Till slut kommer han till insikt som då också romanens huvudperson gör att det inte är familjen och då allrahelst pappan som är den onda utan att han också är fast i konventioner som format honom.

Författaren har själv blivit bortlovad till sin kusin och det är mycket sin egen historia han sätter ord på. Arkan skriver rappt och engagerande så det är svårt att inte bli påverkad, jag blev verkligen indragen i dramat. Ett drama som är verklighet för många, familj, släkt och uppfostran är komponenter som är svåra att gå mot när man vet att man blir utfryst, kanske för resten av sitt liv. Amár hade till slut mod att bryta, att stå upp för sitt eget liv, när han väl gjorde det så hade han sårat så många på vägen och förstört sin fars rykte

Med denna berättelse vill Arkan förmedla att varje människa kan styra sina vägar i livet, och om han varit starkare så hade inte så många blivit sårade och osams. Men det krävs mycket för att gå mot sin släkt och uppfostran. Själv hamnade han i ett utanförskap.
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Stjärnlösa nätterKÖP PÅ CDON.COM


  Köp boken som film på cdon: