bokrecensioner boktips

Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)

Författare: Bea Uusma
Genre: Fakta
Ämnesord: hälsa, natur, historia, kärlek, kultur, vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9113037552


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva) :
2013-09-30 22:49
Jag har alltid varit intresserad av Andrèes vansinniga försök att flyga över Nordpolen med ballong 1897. Det gick förstås inte alls att flyga över Nordpolen med en vätgasballong och redan efter tre dagar tvingades de landa. Men då var Andrèe och hans medresenärer Nils Strindberg och Fränckel redan många, många mil ute i ismassorna. Efter tre månaders vandring lyckades de ta sig i land på en obebodd ö långt uppe i Norra Ishavet. Först 33 år senare hittades deras döda kroppar. Sedan dess har man spekulerat i varför de dog. Bea Uusma blev av en tillfällighet intresserad av denna fotnot i polarforskningens historia. Hon använde 15 år, flera expeditioner - varav en ända till Nordpolen och hon pluggade till att bli läkare. Allt för att lösa gåtan. Resultatet blev en charmig och spännande bok. Hennes lösning på gåtan, är den hittills trovärdigaste, tycker jag.
Jag valde den dyra utgåvan av boken, den med mest bilder.
Hon har även skrivit en rolig liten bok om Michael Collins, astronauten som inte fick följa med Armstrong och Aldrin ner på Månen. Lustigt nog hade månlandaren samma namn som Andrèes ballong. Den boken är tyvärr slut på förlaget, men finns på engelska (lättläst!): http://www.bokus.com/bok/9780811840071/the-man-who-went-to-the-far-side-of-the-moon-the-story-of-apollo-11-astronaut-michael-collins/
Betyg 5
2014-01-02 01:59
En lättläst, spännande och humoristisk beskrivning av allt man hittills vetat om Andrées polarexpedition, vilka teorier som funnits om hur de tre dött och en kvinnas näst intill besatta kamp för att få veta mer om deras öde.
Välskriven, grundlig, ärlig och lite tokig, allt på en gång. Mycket snygg layout och känslan är att varje färg, placering av bild eller annan detalj i hela boken är mycket väl genomtänkt. Slukade boken i en sittning. Väl värd sitt Augustpris!
Betyg 5
2014-01-21 20:08
En fantastisk och underbar bok. Författaren, som fick Augustpriset 2013, har gjort en enormt grundlig genomgång av alla fakta som finns om den misslyckade färden till nordpolen med ballong, som genomfördes 1897.
Färden, Ingenjör Andrées polarexpedition, var egentligen misslyckad från början. Den startade 1897 från Spetsbergen, och man visste ingenting om expeditionen förrän man hittade resterna av den 33 år senare, 1930.
Man hittade foto, böcker, anteckningar mm.
Författaren har återigen gått igenom alla fakta och kommer till sin egen slutsats om varför det gick som det gick.
En spännande och mycket välgjord bok. Bravo!
Betyg 5



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)
Liknande böcker:
Vikingatidens vagga
 K. Ekero Eriksson
Tyrannens tid : om Sve..
 M. Västerbro
Hos etruskerna
 A. Henrikson
Rule, Britannia!
 J. Hakelius
Svamparnas planet
 J. Nyström
Mammutens återkomst :..
 T. Kornfeldt