bokrecensioner boktips

Predikanten

Författare: Camilla Läckberg
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, religion, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789175037493


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En tidig sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en naken tant som ligger och stirrar på honom.
Polis kallas till platsen och det visar sig att det är en ung kvinna som blivit mördad. Mystiken tätnar när man under henne finner skeletten efter två kvinnor som försvann från trakten i slutet av 1970-talet.
Patrik Hedström och hans kollegor i Tanumshedes poliskår ställs inför ett svårlöst mysterium. Johannes Hult, son till den berömde frikyrkopastorn Predikanten, angavs av sin bror 1979 och misstänktes för att ha varit inblandad i kvinnornas försvinnande. Men han begick självmord kort tid därefter och kan således inte ha mördat kvinnan i Kungsklyftan. Kanske var det inte han som var skyldig, kanske letar de efter en mördare som bidat sin tid i över tjugo år, eller kanske är det en galning som inspirerats av de tidigare morden ...
Patrik blir utsedd att leda den komplicerade utredningen som upptar hans tankar såväl natt som dag. Samtidigt känner han samvetskval över att han lämnar sin sambo Erica i sticket med den invasion av gäster som så ofta infinner sig under sommarmånaderna i Fjällbacka. Erica, som hade en framträdande roll i Isprinsessan, har gjort ett tillfälligt uppehåll i sitt författande av böcker om uppmärksammade mordfall eftersom hon är gravid i åttonde månaden. Ändå kan hon även den här gången hjälpa till med visst researcharbete. Det blir nämligen allt tydligare att de måste gå långt tillbaka i tiden för att kunna finna sambandet mellan de tre kvinnornas död.
Dramatiken stegras när ytterligare en ung kvinna försvinner. Patrik vet att varje sekund är dyrbar om man vill återfinna henne levande och ansvaret blir allt tyngre att bära.


Utdrag ur boken:
Vi har alltså ytterligare ett mord
Medelbetyg: 3,41 (61 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Predikanten :
2005-04-02 10:07
Detta är en av de bästa deckare jag har läst! Den är andlöst spännande och det är svårt att lägga boken ifrån sig! Liksom i Isprinsessan är det den unge polisen Patrik på Tanumnshede polisstation som får åta sig utredningen av en kvinna som hittas mördad i kungsklyftan (där bla Ronja Rövardotter spelades in) ovanpå två gamla skelett från 70-talet. Vad har dessa gemensamt? Upplösningen är raffinerad och oerhört skickligt skriven. Jag hoppas Läckberg återkommer för i henne har jag fått en ny favoritförfattare!
Betyg 5
2005-06-16 20:14
Mycket bra bok. Kul att även den här fick en att fastna. En rejäl svensk deckare. Nu går jag och väntar på nästa bok av författarinnan. Jag tycker hon är lika bra som Helene Tursten och Anna Jansson.
Betyg 4
2005-06-30 12:26
Bra andra bok av Läckberg. Bättre än hennes debut Isprinsessan. En ung pojke hittar en död dam i Kungsklyftan (Ronja Rövardotter) Spännande från början till slut.
Läckberg är lovande även om hon har en del att lära på den språkliga sidan.

En stark trea.
Betyg 3
2005-07-01 00:02
Jag har inte läst "Isprinsessan", så jag kan inte jämföra. Men jag kommer att läsa den snart i alla fall.

"Predikanten" bjuder på en bra handling och karaktärena känns bra, flera infallsvinklar bjuder Camilla på och jag tycker att det känns intressant. Ibland kan det kännas som att det ibland känns lite för beige i sitt berättande, men på det hela taget känns storyn komplett och givande samtidigt som karaktärena känns välutvecklande och har mer att bjuda på.

Ett mittenfyra, varken svag eller stark.
Betyg 4
2005-09-02 14:27
Detta är en mycket, mycket bra deckare med genomtänkt och tät intrig, rikt och intressant persongalleri m.m. Det var en ren fröjd att läsa den.

Att jag sen ganska tidigt hade en hum om vem som var mördaren och varför spelade inte så stor roll.

Oh, vad jag ser fram emot att läsa uppföljaren Stenhuggaren.
Betyg 5
2005-12-29 18:40
En liten pojke hittar en naken, död kvinna. Under henne ligger ytterligare två döda kvinnor, men dessa har varit döda i 20 år. Den lokal polisen i Fjällbacka, under leding av Patrik Heström, har en näst intill omöjlig uppgift. Det som binder samman alla morden är att släkten Hults namn dyker upp med jämna mellanrum.
Camilla Läckberg har gjort en bra kriminalroman. Boken flyter fram av sig själv. Spänningen stegras efter hand o slutet var, i alla fall för mig, helt oväntat. Språket är enkelt o bra. Läs den.
Betyg 4
2006-01-08 15:51
Ojojoj!
Ännu en strålande bok av min nya favoritförfattare Camilla Läckberg.
Älskar intrigerna och skildringen av arbetet på den lilla stationen i Fjällbacka.

Ser fram emot uppföljaren med spänning!
Betyg 5
2006-02-04 15:23
Har läst "Isprinsessan", "Predikanten"och "Stenhuggaren".
"Predikanten" var sämst tyckte både Eva och jag. Men alla tre fungerar fint som tidsfördriv. Ett hemskt ord som dock kan passa på spårvagnen till Brunnsparken eller på flyget till Lancarote.
Betyg 2
2006-03-01 12:53
Jag blev intresserad av Läckbergs böcker eftersom den utspelar sig på västkusten och det är mina hemtrakter.

Predikanten är den första boken jag läst av Läckberg och jag tycker språket var lite krystat i början av boken men blev bättre sedan.
Man fick ganska tidigt ett hum om vem den skyldige var, men boken är ändå bra och det är intressanta karaktärer i den.

Jag har även de andra två; Isprinsessan och Stenhuggaren. Får se vad jag tycker om dem.
Betyg 4
2006-06-14 18:35
En suverän deckare, kunde inte lägga den ifrån mig. I dessa tider vimlar det av svenska debutanter inom deckargenren men Camilla Läckberg sticker ut, hon lyckas med att förmedla något nytt och spännande inom nämnda genre. Patrik Hedström är en sympatisk och human polis, det är befriande att läsa om en lite yngre kommisarie istället för en trött halvalkohliserad Wallander eller en skinntorr Van Veteren.
Betyg 4
2006-06-26 12:42
Bra deckare, spännande. Kul med Fjällbackamiljön, man känner faktiskt igen sig. Den parallella historien med den gravida Erica piggar upp. Bra bok och rekommenderad strandläsning.
Betyg 3
2006-07-29 21:07
yes! nu har jag hittat en ny svensk favvo författare! hon skriver på ett lite annorlunda och "modern" sätt.. jag gjillar! ser fram emot att läsa olycksfågeln! och en massa fler böcker!
Betyg 4
2006-09-21 14:33
Det här är deckare när den är som bäst!
Spännande, många olika karaktärer och lite tillbakablickar som går parallellt med nutidshistorien.
Samtidigt får man följa Patrik och Erica som nu blivit sambo och väntar barn.
Jag säger bara det... Läs den!!!
Betyg 5
2006-10-26 15:16
Riktigt bra bok som är otroligt spännande!den här gången så handlar det lite mer om patrik i utredningen istället för Erica men det är intressant att se hur polisen tänker och hur olika människor tänker egentligen! får en femma av mig
Betyg 5
2006-11-20 16:49
Predikanten är andra delen i serien.
Och precis lika bra som Isprinsessan är.
En lättläst svensk deckare med sympatiska personer som man gärna vill se mer av.
Jag rekommenderar Läckbergs deckare, och speciellt till någon som är ovan med deckare och vill ge sig på ett försök. :)
Betyg 4
2006-11-29 17:23
Camilla Läckberg har skrivit en rakt igenom perfekt deckare! En väl avvägning mellan sommaridyll på Västkusten och ond bråd död, nutid och dåtid, galenskaper och normailtet. Det slår aldrig över åt ena hållet utan håller sig hela tiden i balans.
Betyg 4
2007-01-14 11:36
Kommentar: Jodå, tjejen kan skriva. Nu har jag läst alla tre av hennes böcker (fast i fel ordning) och jag måste ändå säga att ettan är bäst. Men det betyder inte att de andra är dåliga. Tänker nog läsa om Stenhuggaren nu när jag läst ettan och tvåan efter varandra.

Den här boken handlar om hur styrd man kan vara av saker som man tagit mycket intryck av. Den handlar också om hur svårt det kan vara att säga nej till människor. Fast man borde.
Spännande.

Betyg 4
2007-03-18 21:49
Hyggligt spännande, även om handlingen lite för ofta kantrar över i det osannolika och därmed dämpar läsarens engagemang. Försöket att skildra en sektartad avvikelse i det sekulära svenska lagomlandet är inte lyckat. Religionspsykologi tycks inte vara författarens bästa gren. Torftiga, svart-vita karaktärer där varje försök till nynasering känns påklistrad drar ned betyget. Och boken är språkligt rejält ojämn, svenskan ibland direkt usel.
Betyg 2
2007-03-20 22:35
spännande, rolig, lättläst.
Betyg 4
2007-07-05 17:32
Predikanten är Camilla Läckbergs andra kriminalroman om Patrik Hedström och Erica Falck, som nu blivit ett par och flyttat ihop. Handlingen förläggs även denna gång till västkuststaden Fjällbacka.

Boken inleds en varm sommarmorgon när en liten pojke hittar en ung kvinna mördad vid Kungsklyftan i Fjällbacka. Patrik och hans kollegor på Tanumshede polisstation kallas till platsen för att utreda dödsfallet. Mystiken kring mordet tätnar när man under kvinnan hittar kvarlevorna från två unga kvinnor som försvann från trakten i slutet av 1970-talet.

Efter en tid visar det sig att alla tre kvinnorna åsamkats snarlika skador vilket skapar många komplicerade frågor för Patrik och hans kollegor. Har mördaren kommit tillbaka efter mer än tjugo år? Är det någon som inspirerats av de tidigare morden? På vilket sätt är predikantfamiljen Hult inblandad? Dess medlemmar verkar i alla fall förekomma på de flesta håll och kanter i mordutredningen. För att finna svar på mordgåtan tvingas Patrik söka långt tillbaka i tiden. Samtidigt försvinner ytterliggare en ung kvinna från Fjällbacka…

Predikanten är, precis som Isprinsessan, en mycket bra och läsvärd kriminalroman. Den är verkligen en värdig uppföljare till sin föregångare. Predikanten är både spännande och brutal på många sätt. Den visar hur missförstånd och människors önskan till självhävdelse kan få fruktansvärda konsekvenser. Personskildringarna i boken är magnifika och slutet är särskilt spännande. Även i denna bok knyts lösa trådar samman på ett bra sätt.
Betyg 5
2007-07-16 10:53
Camilla Läckberg skriver bättre än Anna Jansson (har under semestern läst två böcker av vardera) och personerna känns trovärdigare och inte fullt så löjeväckande. Dessutom är miljön både mysig och spännande. Samtidigt känns själva historien mer än lovligt konstruerad. Egentligen skulle den inte få fullt så dåligt betyg, men eftersom Stenhuggaren är bättre utan att vara bra så får det bli så. En etta men snudd på tvåa.
Betyg 1
2007-10-18 21:05
När jag läste boken så tyckte jag den var otroligt bra.
Över sommaren läste jag några enstaka böcker och den här var den bästa.
Roligt var det när pojken hitta den nakna tanten annars var boken seriös.
Det tog mig bara 2 dagar att läsa ut den kunde inte sluta.
Aldrig att jag släppte ner boken bara för att vila minna ögon.
Riktigt bra!Grym bok :D
Betyg 5
2007-11-07 22:07
Skickligt berättad historia där man inte kan lista ut slutet i förväg. Dock inte lika stark som sin föregångare "Isprinsessan", men klart läsvärd.
Betyg 4
2007-11-18 20:53
Strålande fortsättning på isprinsessan som är ännu mer spännade än den första boken. Man får fortsätta lära känna huvudpersonerna på poliskåren samt Erica och det blir mer intressant nu när man vet hur de är som personer. Spänning i hela boken med brottsutredning men också lite intressanta bihandlingar. Gillar Camilla Läckbergs böcker skarpt.
Betyg 5
2007-11-27 17:17
Jag måste säga att det troligen är något med Läckberg jag missat. Nästan alla jag känner som läst hennes böcker höjer henne till skyarna, men jag kan inte se vad som är så bra. En deckare som alla andra. Känns väldigt utdragen över ett långt parti i mitten, som om hon var tvungen att nå ett visst antal sidor, men inte hade något vettigt att säga. Det var ett drygt år sedan jag läste boken, men jag minns väldigt väl att jag inte var det minsta förtjust i den.
Betyg 2
2008-01-03 23:46
Riktigt otäck. Riktigt bra.
Betyg 4
2008-02-08 15:07
Den här boken är bättre än Läckbergs första bok i serien, isprinsessan. Tyvärr finns samma brister här som i den första boken. Det är alldeles för många ointressanta och irrelevanta sidoberättelser vilket gör boken onödigt lång och tråkig. Berättelserna om hennes syster tillför absolut ingenting. De är vare sig trovärdiga eller speciellt engagerande. Läckberg försöker väl fylla upp boken med samhällsengagerande kvinnofrågor, men det är inte speciellt givande i det här fallet.

En annan irriterande och orealistisk sak är att de onda personerna är genomonda, precis som i första boken. Det är lätt att urskilja skurkarna och hjältarna tidigt i hennes böcker. Mordgåtan är väl lite väl orealistisk också, men ändå ganska så spännande till och från. Så betyget blir trots allt en 2-a.
Betyg 2
2008-02-10 21:36
Tyckte den var helt ok faktiskt. Gott om karaktärer fanns som väckte stark avsmak. Människor är elaka och ytliga =)
Betyg 4
2008-03-10 21:36
Det är för mycket i den här storyn som jag inte alls får ihop.
Och snälla Camilla: sluta använda cliffhangers, något du inte behärskar alls!
Betyg 1
2008-05-12 11:24
Ok, jag var negativt inställt redan från början p.g.a. min bild av Läckberg som mediadiva (och säkert också påverkad av allt snack om henne som dålig författarinna)

Men för en som annars inte är så kräsen när det gäller just deckare (helt såld på denna lättsamma genre, även om jag skäms för det) så måste mina känslor inför denna bok ändå klassa den som ett riktigt dåligt exemplar. När det gäller just den här typen av historier brukar jag inte ha jättehöga krav på varken språk eller intrig, men så här illa får det ändå inte vara.

Jag gillar faktiskt hela grejen med hemligheter i det förflutna, många personer/familjer inblandade, en grupp kämpande poliser av olika kvalitet etc. Men här får man inte några känslor för en enda av karaktärerna och det är aldrig spännande.

Språket tänker jag inte ens kommentera...
Betyg 2
2008-05-20 21:28
Det här var en riktig "medelmåtta".

Betyg 3
2008-06-26 07:45
Suck. Jag har en hat-kärlekrelation till Camilla Läckbergs böcker. För visserligen är jag mördande nyfiken på alla huvudkaraktärernas fortsatta öde, men:

1. Intrigen har i alla böckerna varit pinsamt förutsägbar.
2. Läckberg påbörjar ganska ingående berättelser om de bokspecifika karaktärerna, men avslutar inte utan lämnar ett virrvarr av röda trådändar efter sig.
3. Patrik måste vara den mest humorbefriade mes som finns i litteraturen. Kan inte tänka mig något värre öde än att behöva vara ihop med en så ryggradslös tråkmåns. Erica har åtminstone en gnutta ruter, men långt från tillräckligt för att kompensera Patriks brist på varan, knappt tillräckligt för egen del.

Tack vare mitt morbida intresse blir det en 2:a, annars är boken totalt ointressant.
Betyg 2
2008-07-28 13:05
Vilken skit egentligen.... och ändå har man läst det. Tyckte om Isprinsessan för det var min första erfarenhet av Läckberg, men nu har jag förstått att det kommer att tuggas på likadant i alla andra böcker också. Och då blir det inte spännande. Persongalleriet är antingen svart eller vitt. Från den ena ytterligheten till den andra.
Betyg 1
2009-11-22 08:41
Tummen upp! Debuten följdes upp med ännu en bra bok. Även om hon beskriver personerna i böckerna som antingen svarta eller vita så har hon ett intressant persongalleri och historier som berör på något sätt. Jag vill heller inte hålla med om att Patrik är en mes, han sticker bara inte ut och det är inte samma sak. En klart läsvärd bok och jag läser gärna fortsättningen också!
Betyg 4
2010-01-02 16:47
Vi är tillbaks i Fjällbacka ett och ett halvt år efter förra boken. Erica och Patrik är ett etablerat par som nu mer bor ihop i Ericas föräldrahem. Erica är med barn och det är högsommar. Allting verkar ganska bra, bortsett från jobbiga släktingar och vänner som våldgästar och ett mord som plötsligt inträffar.
Otroligt nog lämnar polischefen Bertil Mellberg över ansvaret för fallet på Patrik som kastar sig in i att undersöka vem den nakna mördade kvinnan är som en tidig morgon återfanns i en skreva utanför Fjällbacka. Och även vilka de två skeletten tillhörde som återfanns under den mördade kvinnan.
Med Ericas oombedda hjälp börjar det grävas i händelser från slutet av 70-talet och en hemsk mordkedja nystas upp.

Läckberg fortsätter elegant och berörande berätta om sina karaktärer i Fjällbacka. De utvecklas och lever och jag bryr mig och vill veta hur det går. Och bredvid pågår en mordutredning med tillbakablickar och mörka hemligheter.
Efter tre böcker efter samma mönster (jag läste Tyskungen före jag började läsa serien från början) börjar jag längta efter ett annat upplägg. Det är fortfarande inte på grund av deckarintrigen som jag läser böckerna, men lite variation hade ändå varit kul. Nu är det åter upplägget att mord som sker idag är kopplade till hemskheter som skedde förr.

Boken är inläst av Eva Röse som gör detta mycket bra.

Betyg 3
2010-12-25 22:14
Den här boken är väldigt spännande men varför ska man utsätta sig för att läsa om galna människor som plågar och dödar unga flickor. Det känns mest bara obehagligt och onödigt.
Betyg 2
2011-07-01 20:05
Hade svårt att lägga denna bok ifrån mig. En grymt spännande story med ett rikt och intressant persongalleri.
Betyg 4
2011-07-20 16:22
Hennes klart sämsta
Betyg 1
2011-11-30 11:48
Väldigt spännande och väldigt svårt att lägga ifrån sig boken!
Betyg 4
2012-04-28 13:53
En väldigt bra kriminalroman. Jag har alltid hört dåliga saker om Camilla läckberg, men jag tycker hon är helt suverän. Den var kanske till och med bättre än isprinsessan, kommer inte riktigt ihåg den.
Betyg 4
2012-08-05 14:35
Min första bok av Camilla Läckberg. Hade svårt att hänga med i början och tyckte den va något uttråkande, men mot slutet va det kanske något spännande. detta är ingen författare jag lägger bland mina favoriter än så länge.
Betyg 2
2012-09-11 19:03
En riktigt lyckad intrig, om än lite långsökt. Men det blir riktigt spännande, och boken är svår att lägga ifrån sig. Jag tycker dock fortfarande att personskildringen har en del övrigt att önska, och språket har en del övrigt att önska. Men som sagt, spännande blev det.
Betyg 4
2012-10-25 18:48
Tvångsläsning inom ramen för en kurs. Det gjorde inte läsningen mer njutbar.
Betyg 2
2013-04-13 15:05
Det här är andra boken i serien om polisen Patrik hedström och hans kollegor.Den var lite sämre än den första boken tycker jag.Det tog lång tid innan dom visste vem mördaren var så den vart lite långrandig.Jag kommer ändå att följa hela serien.
Betyg 3
2016-12-28 18:14
Den här boken var lika dålig och barnsligt skriven som den första! Inget att rekommendera.
Betyg 1
2017-10-05 17:06
Patrik Hedstöm och hans kollegor får bråda dagar när det hittas en död kvinna i Kungsklyftan i Fjällbacka. Under henne finner man skelett av två andra kvinnor. Hemma finns Patriks gravida fru Erica som får ta jobbet med ovälkomna gäster som vill ha nattlogi och service. För Patrik känns det som en lättnad att få jobba.
Polisen blir mycket bekymrade när de får höra att en 17-årig flicka försvunnit. Kanske har hon också råkat ut för mördaren. Jakten på spår blir intensiv och snart kan man knyta en viss släkt till en av de mördade.
En deckare som innehåller så mycket mer än mord. Helt okay.
Betyg 3
2020-12-18 00:22
Riktigt välskriven deckare!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Predikanten
Liknande böcker:
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin