bokrecensioner boktips

Da Vinci-koden

Originaltitel: Da Vinci Code
Författare: Dan Brown & sophia brown
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, religion, historia, kultur, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100102970


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.

Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.
En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven.
En rasande kapplöpning vidtar.

Denna konstant uppdrivna, intelligent genomförda och underhållande roman blev omedelbart en braksuccé när den utkom i USA. Den parkerade i topp på bästsäljarlistan och har sålts i flera miljoner exemplar bara i hemlandet. Mannen bakom denna sensation - Dan Brown - har hyllats för sin historiska forskningsinsats och sin anmärkningsvärda förmåga att förvandla sina kunskaper till exceptionell spänning.

Utdrag ur boken:
''Langdon höjde blicken och lät den följa Faches utsträckta finger. Först trodde han att Fache hade pekat på en stor marmorstaty mitt i salen. Men då de hade gått några steg till började Langdon se förbi statyn. Tio meter längre fram lyste en ensam lampa som satt på en flyttbar ställning på golvet och skapade en skarpt avgränsad ö av vitt ljus i den mörkröda salen. Mitt i ljuskäglan låg intendentens kropp på parkettgolvet, som en insekt under att mikroskop.''

''Det är mysteriet och förundran som vår själ har glädje av, inte själva Graal.''

Medelbetyg: 3,64 (255 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Da Vinci-koden :
2004-03-03 10:48
Att hitta bra spänningsromaner har blivit svårare och svårare i takt med att utbudet i dennna genre har ökat lavinartat.
Därför känns det extra roligt att recensera den här boken. Jag kom först i kontakt med den då jag studerat Bonniers vårsläpp. Jag visste inget om författaren, men titeln fick mig att läsa om boken. Min nyfikenhet växte i takt med vad jag läste och sedan kunde jag bara vänta på att den skulle släppas i handeln. Att ha för höga förväntningar kan ofta vara till en nackdel, man föreställer sig en handling utifrån baksidestexten och sedan blir det ändå aldrig som man tänkt sig. Men i det här fallet kan jag bara bocka och buga åt Dan Browns teknik att sy ihop, den nästan fulländade, späningsromanen. Hans grepp att med korta kapitel, med ständigt avslutande cliff-hangers, beskriva händesleförloppet gör att man inte kan lägga boken ifrån sig. Jag kan bara gratulera dem så har kvar att upptäcka denna bok.
För övrigt kan sägas att detta är Dan Browns fjärde bok, men den första som översatts till svenska. Det är bara att hoppas att de andra tre snart kommer också.
Betyg 5
2004-03-03 16:45
Fruktansvärt bra bok, den får toppbetyg för den tillhör en av de bästa böcker jag läst på länge. Korta innehållsrika kapitel som får en att bara vilja fortsätta läsa. Mycket spänning, bra intrig. En bok man absolut kommer att läsa om. Härligt med såna här böcker som håller en på helspänn och man inte vill sluta läsa.
Betyg 5
2004-03-19 11:59
Detta är en otrolig bok. Både för att den är o-trolig i betydelsen icke-trovärdig och för dess rent falska påståenden. Det finns en hel del litteratur som anspelar på osanningar, fabler, myter och mystisism och ändå kan vara skoj att läsa. Problemet med denna bok är att Brown ger sken av det han fabulerar ihop är sant!

Ja, han till och med citerar källor för att öka bokens trovärdighet. Han radar upp källorna i boken och får dem att framstå som vederhäftiga.

Det kan inte vara mer fel! Läsaren ser snabbt att bokens fara inte ligger i historien som sådan. Den är utmärkt skriven historia och thriller av en person som kan sitt arbete. Problemet är snarare att Brown lyfter upp sina påståenden som sedan länge ansetts som falska och i bästa fall ytterligt tveksamma och gör dessa till fakta.

Det är en klar propagandaskrift för gnostisismen och svartmålar därmed en stor del av västerländsk kultur och historia. Hans anspelningar på gnostisismen är så tydliga att det är nästan farsartat. T ex är huvudpersonens namn Sophie, vilket betyder vishet och ofta är en synonym till gnosis.
National Encyklopedin skriver under "gnosticism": ...Ofta har de utgjort en sluten, hemlig krets inom den kristna församlingen. Konflikter med kyrkan ledde till en mångfald av gnostiska sekter. ...
Så jag undrar om inte den gode Brown istället för att "avslöja sekter" istället satt sig själv i den båten.

Prof. James Hitchcock (historieprofessor på S:t Louis University), citerad på Beliefnet.com, http://beliefnet.com/story/135/story_13519.html, skriver:
"The Gnostics did not accept the Incarnation of Jesus and treated doctrinal orthodoxy as being too literal-minded. The gospels were not to be taken at face value but as stories with hidden symbolic meanings.” Hitchcock fortsätter, "Thus it was possible to write new 'gospels,' since the Gnostics were not bound by what may or may not have happened while Jesus was on earth. Mary Magdalene could become Jesus’ intimate, and the New Testament could be dismissed as essentially false. ([Again,] modern people like Dan Brown, who treat the Gnostic gospels as history, miss the point—to the Gnostics themselves it was irrelevant what actually happened when Jesus was on earth, if he ever was.)”

Jag rekommenderar starkt den presumtive läsaren att innan boken läses ta en titt på vad andra skriver om boken:
http://www.crisismagazine.com/september2003/feature1.htm
http://www.opusdei.org/art.php?w=32&p=6438

(Jag har inget med dessa organisationer att göra själv. Jag anser däremot att deras ord måste också få höras innan man tror Brown på hans.)

Varsågod, läs gärna boken, men tro inte på att det den presenterar som fakta stämmer med verkligheten.
Betyg 1
2004-03-25 18:48
Köpte boken igår, och har näst intill streckläst den. Var t o m tvungen att ha med den till jobbet idag. Brown har skrivit korta kapitel. Där han också delar upp scenarion. Han blandar alltså inte två händelser i ett kapitel, vilket gör att det blir en skön och behaglig läsning.
En väldigt bra o spännande bok, där man också får lära sig lite saker då o då.
Betyg 5
2004-04-06 14:59
När jag läste den här boken tänkte jag flera gånger att "det här är en av de bästa böcker jag läst". Jag tänkte också på alla människor i min närhet som jag skulle rekommendera den till. Boken är mycket spännande och svår att lägga ifrån sig. Jag läste de 500 sidorna på drygt en dag. Den innehåller en massa intressanta och fascinerande fakta och legender om religionshistoria, symboler, schiffer och berömda konstverk. Bokens svaga sida är att den inte känns trovärdig och att den blir lite jolmig och långsökt på slutet, samt att personerna hamnar i skuggan av händelseförloppet och alla spännande "fakta" som presenteras. De blir därmed lite platta. Trots detta får boken toppbetyg av mig. Jag kommer aldrig att glömma den, och säkert kommer jag att läsa om den någon gång!
Betyg 5
2004-04-20 14:45
Denna boken är i allra högsta grad en pagerunner. Kapitelindelningen är mycket välvald och bidrar till att hålla boken spännande rakt igenom. Plotet är intrikat och spänningsfaktoren är mycket hög nästan igenom hela boken.

Personligen så tycker jag att själva historien är pirrande, även om författaren drar den lite väl mycket ut till det extrema. Som med de flesta amerikanska författarna som jag har läst (läste boken på engelska) så är språket dessvärre till tider uselt och personligheterna är riktigt platta och detta drar ner bokens betyg.

Betyg 3
2004-05-06 09:07
En fantastiskt bra bok! Jag började lyssna på den som cd-bok. Efter att ha tillbringat en hel helg med hörlurar så lånade jag boken på bibblan för att läsa ut den! :-)
Spännande och oväntade vändningar och ett högt tempo.
Jag tilltalades också av den, för mig i alla fall, tidigare okända teorin om Graal. Det gav mersmak och jag kommer nog att försöka ta reda på mer.
Boken gav också mersmak när det gäller Brown - jag kommer definitivt att läsa mer av honom! Rekommenderas varmt!
Betyg 5
2004-05-14 19:09
Absolut den mest spännande bok jag någonsin läst! Är mycket intresserad av konst, så det gjorde bara boken än mer intressant. All info behöver man ju inte ta på allra största allvar och tro att allt det han skriver är sant, men det var i alla fall otroligt lärorikt!
Ville aldrig lägga ifrån mig boken när jag väl börjat läsa.
Betyg 5
2004-05-24 17:35
Ett hemligt sällskap besitter kunskaper som kan omintetgöra allt som kyrkan står för. Det är kunskap som omkastar hela perspektivet på Jesus och på det heliga I kyrkan. När de fyra mest framstående männen I sällskapet bestaliskt mördas verkar kyrkan vara deras hemlighet på spåren. Men trots tortyr följer hemligheten med dem I graven. Intendenten för Louvren är en av de fyra som blir mördad. Han lämnas ensam att dö I Louvren. Den korta tid han har kvar att leva förvaltar han dock väl. När polisen kommer till mordplatsen finner de ett budskap som verkar helt förvirrande för den oinsatte. Den framstående kodknäckaren Sophie Neveu, dotterdotter till intendenten kommer till mordplatsen och inser att hon måste lösa gåtan. Harvardprofessorn Langdon som forskar I religiös symbolik kallas också till platsen men av andra orsaker. Polisen misstänker nämligen denne för att vara inblandad I mordet. Neveu och Langdon är de enda som kan lösa koden. De måste komma hemligheten på spåren innan kyrkan hinner förstöra den. Jagade av polisen och den kyrkliga grenen Opus Dei (guds verk) kämpar Neveu och Langdon mot klockan. Tvåtusen års kunskap vilar I deras händer.

En klar jordgubbe-bok. Brown har för det första en fantastisk känsla för att spänning. Den håller I sig till sista sidan. Men vad mer är, Brown vet vad han pratar om! Brown har hyllats för sin historiska forsknings insats och som forskare inom gnosticsm känner jag igen många av de symboler han talar om. I övrigt är det få böcker som får sin läsare att vilja leta upp konstverk av Da vinci för att se om det Brown talar om faktiskt stämmer (vilket det gör!). ”Da vinci-koden” är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Den påverkade mig att se världen från ett helt nytt perspektiv. Efter att ha slagit igen pärmarna i den här boken har jag lärt mig tusen saker jag inte visste. Sånt gillas! Och trots att denna bok är så fullspäckad med intressanta fakta så blir den aldrig mästrande. Inbäddat I texten förhöjer dessa detaljer, symboler och ankedoter snarare spänningen ännu mer. Om du ska läsa en bok I år så ska du läsa ”Da Vinci-koden”. Den är värd sin vikt I guld.

ska ändra min recension....hyllningarna dämpades nämligen rejält med tiden och med läsningen av Änglar och demoner....
Betyg 3
2004-06-14 13:47
Dan Brown förenar historiskateorier och fakta med raffinerad spänning. Bland de bästa thrillers som skrivit. En otroligt bra bok!
Betyg 5
2004-07-06 23:19
Ingen bok i min smak. Jag tycker den mest liknar ett manus till en actionfilm. Men jag förstår att många tycker att den är bra.
Betyg 2
2004-07-26 10:55
Dåligt: Krystat, bristfälligt språk. Ytlig och schablonartad personteckning med stereotypa könsroller. Korta klipp=kapitel som gjort för en Hollywood-film (Harrison Ford är nog för gammal...)

Bra: Massor med intressant information om konst, religion, hemliga sällskap mm som väcker min nyfikenhet och som jag vill lära mer om. Hur mycket av det författaren för fram som fakta är "sant"?
Och visst...jag läste ut den på två dagar...;)

Kommentar: Jag fick intrycket att författarens främsta syfte var att föra fram sina religionshistoriska teser med utgångspunkt från gnosticismen och dess förklaring av Graal-myten. Att han gör det inbäddat i en spänningsroman är ju smart; många fler läsare tar del av de teser han för fram och mycket större inkomster blir det ju också...
Betyg 3
2004-08-01 19:42
För min del ger jag denna bok högsta betyg. Jag är rätt kräsen när det gäller böcker men den här föll jag för direkt.
Den har det där lilla extrasom fångar ens intresse direkt. Diskuterade den med en familjemedlem som ansåg att den var lite tung och tog lång tid att läsa men jag håller inte med, själv sträckläste jag den.
Vad som tilltalar mig mest med boken är hur författaren ger en slags historielektion invävd i mystik.
Jag rekomenderar boken till alla som frågar, läs och förundras, och få lite bildning på kuppen.
Betyg 5
2004-08-03 16:26
Mycket spännande kioskvältare!!

Bokens intrig bygger kring den legendariska Graal-myten. (Inte koppen)
Ett hemligt brödraskap som b.la. Da Vinci var medlem i, försöker hålla en rad hemligheter som en fanatisk gren av den katolska kyrkan försöker förstöra.

Louvrens intendent mördas, och en rad ledtrådar göms i en av Leonardo Da Vincis målning. Dottern till Intendenten och en känd symbolforskare är mördaren hack i häl.

Spännande bok, även om Graalmyten ska tas med en stor nypa salt.

Bygger boken på fakta? Nej
Är det underhållande? Ja

Betyg 4
2004-08-14 11:29
Nu har äntligen även jag läst boken alla pratar om. Och jag gillade den, sen så kan man ju disskutera om vad som är sant eller inte sant. Men som spänningsdeckare betraktat så är det en kanonbok. Så det blir högsta betyg från mig
Betyg 5
2004-08-15 16:17
Da Vinci koden har fått otroligt bra kritik överallt. Visserligen, så är boken väldigt spännande. Man nästan tappar andan av tempot i boken. Det hela känns som en ny film med Indiana Jones! Men var finns miljöskildring, personteckning o en handling som är trovärdig? Idén med Graalen är intressant, men ack så uttjatad.
Betyg 3
2004-08-15 18:43
Jag tyckte att boken var bra. Jag har alltid varit intresserad av kung Arthur och alla legender som finns runt honom och då även legenden om den heliga Graal.
Betyg 4
2004-08-17 20:38
Detta är en oerhört spännande och läsvärd bok. Varning dock för sträckläsning - har du väl börjat kommer du inte hinna göra något annat! Är man intresserad av historia, religion, kultur, konst, mystik och liknande och samtidigt vill ha en spännade deckarhistoria är detta boken för dig. Den har blivit mycket kritiserad av historieforskare runt om i världen men som spänningsroman är den lysande. Kika sedan in på författaren Dan Browns hemsida: http://www.danbrown.com/novels/davinci_code/reviews.html
Där kan man bla få se bilder av platser som omnämns i boken samt se bilder på da Vincis mest berömda tavlor.

SynneZ
Betyg 5
2004-08-31 18:31
Väldigt väldigt spännande och intressant (även om inte all "fakta" i den stämmer).
Betyg 5
2004-09-03 15:45
Imponerande smart men kanske överdrivet komplex intrig. Sunkigt att han växlar tempus mellan "blah blah is..." och "blah blah was..." i beskrivningarna. Lite vääl mycket tjat om The Sacred Feminine och alla allegorier för detta. I geeeeet the poooooint!
Betyg 4
2004-10-06 17:21
Den här boken är ett måste i bokhyllan! Boken är riktigt spännande rätt igenom och är oerhört genomtänkt. Beskrivningar av platser och dokument är sanna och bygger på Dan Browns kunskaper och teorier. Aldrig har jag läst en bok som fångar läsaren som Da Vinci-koden. Egentligen överstiger bokens betyg 5. Så om du gillar thrillers som man inte kan sluta läsa så ska du läsa den. För detta är inte vilken bok som helst. Det är Da Vinci-koden!
Betyg 5
2004-10-12 08:29
Om man bortser från författarens fullkomligt idiotiska idé att framhålla det han skrivit om som sant (när det är så lätt att dubbelkolla alla fakta), är detta en helt okej thriller! Språket flyter bra genom hela boken och man rycks med av handlingen, den var svårt att lägga ifrån sig när man börjat läsa. Att han fyllt romanen med olika fakta måste man ta med en nypa salt. Det här är inget historiskt dokument, utan en spänningsroman. Det är en bra sak att man som läsare börjar fundera kring det man läst och själv börjar dubbelkolla och leta fakta. Det finns många teorier och det här är bara en i raden. Det jag saknar mest är en djupare beskrivning av huvudkaraktärerna; man får inte den minsta ledtråd om vad som driver dessa karaktärer och varför de befinner sig där de gör. Slutet på boken var inte heller det bästa, hela den logiska uppbyggnaden av handlingen faller i och med detta slut. Men författaren får i alla fall plus i kanten för att ha utvecklat spänningsromanen som genre, personligen tycker jag den gått lite i stå.
Betyg 3
2004-10-18 22:59
Professor Robert Langdon är i Paris för att hålla en föreläsning. Innan han vet ordet av är han efterspanad för mord samtidigt som han och en kvinnlig kryptoexpert måste lösa ett antal chiffer som visar var den heliga Graal är gömd. Men avslöjandet hotar hela kristenhetens historieskrivning och katolska kyrkan gör allt för att stoppa dem.

Det här är en ojämn roman, lysande filosofiska och historiska diskussioner med intelligenta chiffer och krypton varvas med klichéfyllda actionscener och pinsamma biljakter. Tänk om författaren hade lagt in en kärlekshistoria eller ett relationsdrama istället, vilken fantastisk roman det hade blivit! De s.k. "spänningsmomenten" känns bara som irriterande avbrott i sökandet efter Graal, ett sökande som är kantat av mystik, symbolik och koder som måste lösas. Alla konstverk, dokument, hemliga ritualer och arketektoniska verk överensstämmer med verkligheten och de religionshistoriska slutsatser som dras är svindlande och lärorika. Dessa delar av romanen är underbara, jag älskar verklighetsanknytningar. Jag beklagar bara att jag aldrig varit på Louvren.... Det sista lösenordet är visserligen pinsamt enkelt, men de andra var desto svårare så det var på tiden att även vi läsare fick en chans.

En klart läsvärd roman och ett måste för den som gillar spänning, historia och kluriga gåtor.

Betyg 4
2004-10-19 15:08
Detta är en lättläst och spännande bok med ett mycket högt tempo. Själva handlingen känns mest som utfyllnad för att författaren ska få berätta legenden om Graal. Mycket fakta om framförallt Graal men även religiös symbolik i allmänhet presenteras på ett lättillgängligt sätt.
Upplägget och handlingen liknar lite Umberto Eco:s Foucaults pendel, men Da Vinci-koden är betydligt mer lättläst. Dock tycker jag nästan den känns lite väl tillrättalagd och lättsmält. Den är spännande och ganska intressant för stunden men lämnar inget stort bestående intryck.
Betyg 3
2004-11-04 12:53
Läsvard och intressant.
Betyg 4
2004-11-10 17:53
Det här är en intressant bok och en bra deckare. Det är synd att det inte stannade vid det. Det är en sida i boken som förstör hela intrycket och lämnar en mycket dålig eftersmak: Försättsbladet där författaren påstår att det han skrivit bygger på fakta.

Det är inget konstigt med att blanda fakta och fiktion, tvärtom kan det vara ett mycket bra sätt göra oss läsare intresserade av nya områden och ta till oss ny kunskap: T ex har jag ett symbollexikon i bokhyllan men jag lusläser det knappast från pärm till pärm som jag gör med en deckare:)
Men i normala fall hjälper författaren läsaren att skilja ut vad som är sant i framställningen och jag tycker det är oetiskt att som Brown påstå att allt bygger på fakta. Därigenom blir det väldigt svårt för läsaren att få en uppfattning om vad som är sant och vad som inte är det i mängden av "fakta" som presenteras i boken.
När jag fick reda på att Prieuré de Sion är en förening som bildades i modern tid av en fransk mytoman, ifrågasätter jag självklart vad som skrivs om symbolläran, epistlarna etc, fakta som inte är lika lätta för en lekman att vederlägga.
Läs gärna docent Per Beskows kommentar till boken:
http://www.newmaninstitut.nu/signum/pb504.htm

Som deckare betraktad står denna sig väl i konkurrensen, även om det är synd att kryptologien är så tafflig. Vem i den tjugonde århundradet skulle använda medeltida krypton för att skydda en hemlighet när det finns 3DES!? En av bokens huvudpersoner som skall föreställa kryptolog har dessutom svårt för att lösa dem! Det är ju som om en matematikprofessor skulle ha problem med plus och minus.
Dessutom faller hela intrigen ihop som ett korthus i bokens upplösning.

Boken lämnar knappast någon oberörd eftersom den får oss som inte är så insatta i relgionshistoria att ifrågasätta självklara sanningar, övriga upprörs säkert av faktafelen.
Det går inte att komma ifrån att detta är en av de mest omtalade böckerna på senare tid, som du bör skaffa sig en egen uppfattning om och den är definitivt läsvärd.
2004-11-17 12:44
Jag har lyssnat på den här boken som CD-bok med Jan Waldekranz som uppläsare. Redan från början infinner sig känslan av hemtrevlig mysticism och man slungas in i en värld av religion, krypton, symboler, ordgåtor etc som man knappt visste fanns.

Det här är utan tvekan en spännande och speciell bok men jag förstår inte hysterin kring den. Att författaren utger sig för att skriva om fakta är väl en författares privilegium. Man får väl själv välja vilka bitar av boken man vill tro på. Dan Brown äger absolut förmågan att väcka intresse för det han skriver om och jag tyckte personligen att det fanns väldigt mycket att lära sig, bl a om Da Vinci.

Tyvärr tycker jag inte att boken bjöd på någon hög litterär upplevelse. Brown har ett överdrivet pedagogiskt sätt att förklara historierna bakom saker och skeenden vilket gör att huvudpersonerna tycks ditplacerade i syfte att liksom ställa de rätta frågorna så att historierna överhuvudtaget kan berättas. Huvudpersonerna känns platta och opersonliga och det är lite väl fånigt att de i slutet av boken påbörjar en kärleksrelation. Heder åt Dan Brown om han inte hade ägnat sig åt det publikfrieriet, det hade varit befriande om Langdon och Sophie hade gått skilda vägar. Bokens slut är för övrigt ett antiklimax av sällan skådat slag.
Betyg 3
2004-11-22 08:09
Så har då äntligen även jag läst den här boken. Trots utförliga och ingående beskrivningar av historiska händelser etc. så var boken lättläst. Man ville bara läsa vidare hela tiden. Framförallt den första halvan av boken (som jag tyckte var bäst) bestod av idel sträckläsning.

Det jag saknade var personskildringar som gick på djupet. Som det var nu fick man ingen äkta medkänsla för någon av huvudpersonerna. De kändes ganska plastiga. Jag upplevde det som om författaren la mer vinn om hårdvaran än mjukvaran om man säger så.

Ett stort minus för att författaren i förordet intygar att alla fakta är sanna när det har visat sig att det inte är det. Vilken etik! Detta påverkar inte mitt omdöme om boken men jag tycker att det är dålig stil.

En sammanfattning är att boken är underhållande och bra men jag saknar djupare personbeskrivningar. Det får bli en stark 4:a.
Betyg 4
2004-11-23 12:31
Ja, det gick ju fort. Sidorna bläddrades fram i en rasande takt. Korta kapitel och ett enkelt språk bidrog nog till det. Intrigen var rakt på sak och som läsare kunde man hela tiden ana vad som skulle hända precis innan det hände.
Teorierna är så klart rena nyset. Man behöver bara krafsa minsta lilla på ytan i mytologierna kring tempelriddarordnen för att se det. Dessutom är tanken att JC skulle varit gift knappast ny. Min new-age faster köpte böcker om den teorin för 15 år sedan. Den kvinnliga kryptologen som inte kunde lösa sin egen fars koder var riktigt illa behandlad av herr Brown. Att hon sen självklart föll för den bredbröstade amerikanen tyckte jag påminnde mig alltför mycket om alla dom där Harlequin böckerna jag läste som 14-åring.
Men som sagt. Spännande thriller som får en att koppla bort jobbet och vardagen en stund är ju inte helt fel. Jag kommer nog kolla upp hans andra böcker med. Jag är inte så kräsen. Jag gillar att Dan Brown inte är en snobb! Att han kan få oss vanliga dödliga att känna oss smarta.

Betyg 4
2004-11-25 14:43
Många sade till mig att just jag måste läsa just denna bok. En positiv sak med boken är att jag är intresserad av just symbolik och hur myter traderas och återges idag. Teorierna i boken var inte nya men det var trevligt att läsa dem i en berättelse och inte i uppslagsverk och facklitteratur.
Jag läser dock närapå aldrig thrillers och deckare. Jag gillar inte att bli liksom släpad igenom en bok som ett kolli. Jag var bara tvungen att läsa klart boken i ett svep. Men det var inte för att den var så underbar.
Läs hellre Umberto Ecos Facaults pendel, gott folk.
Dan Brown håller på att bli stämd för plagiering, förresten. Kolla in http://www.davincilegacy.com

Betyg 3
2004-11-25 19:05
Toppenbok! Man kan inte undgå att fastna i den. Skrivet på ett genialiskt sätt.
Betyg 5
2004-02-12 20:12
Jag känner att jag inte kan tillägga så mycket om den här boken som inte redan har skrivits här.

Däremot tänker jag betygsätta den, efter att precis ha avslutat denna kontroversiella thriller.

Instinktivt VILL jag ge den högsta betyg - eftersom jag är intresserad av religionshistoria, kultur och litterära klurigheter, var det en härlig berg-och-dal-banetur att läsa boken. Dessutom var den mestadels ruggigt spännande och jag tycker att Brown knyter ihop alla trådar på ett snyggt sätt i slutet.

Det som talar emot det högsta betyget är att den språkligt sett motsvarar en typisk amerikansk thriller á la Koontz (vilket inte behöver vara något negativt om boken är skriven i spännings- och underhållningssyfte) . Sedan kommer de tvivelaktiga framställningarna av religionshistoriska teorier som "fakta".

Den delen är jag emellertid inte tillräckligt insatt i för att kunna ta hänsyn till. Det som är ett faktum är att boken var en högst interaktiv upplevelse där jag som läsare försökte lösa gåtorna före huvudpersonerna och även letade upp de omnämnda da Vinci-verken.

Mitt slutliga betyg blir ... 4,5. Tyvärr har jag inget annat val än att avrunda uppåt, men jag förbehåller mig rätten att gå in och ändra (har exvis inte läst "Rosens namn" än...)

Till sist en kod tillägnad dig som funderar på om du borde läsa boken eller inte:

JONES+"SAMLAREN"+DOYLE+"DE RÄKNADE SORGERNAS BOK"+HAIR+"BLOOD OF THE SACRED, BLOOD OF THE DAMNED"+JOB+LUCAS+"ELRIC" =


Jan-07:
Har under tiden som gått kommit att ändra uppfattning om boken något - sänker därför till en fyra...


Betyg 4
2004-12-05 01:51
Är helt slut. Läste den från pärm till pärm. Jag började igår och slutade för en timme sedan. Anledningen till att jag är på nätet nu istället för att sussa i min säng är att jag desperat försöker hitta något liknande. En kompis berättade för mig att hon kände författaren som ger ut en i samma schanger fast i Stockholm miljö (och fjättra Lilith i kedjor - vilket ljushuvud kom på den titeln? ). Jag går alltså in på förlagets hemsida (www.kallakulor) och letar efter men ser då att den bara går att förbeställa och kommer ut i sommar. Suck. SÅ nu undrar jag. Vad ska jag läsa under tiden?
Betyg 5
2004-12-10 09:15
Jag tycker att den är otroligt bra!! jag brukar inte läsa sådana böker annars men detta är en av dom bästa böker jag har läst.Man får lära sig en massa saker också som ex det gyllende snittet. det är en toppen bok. jag rekomenderar att man läser den.
Betyg 5
2004-12-11 13:39
Jag har alltid varit interesserad av den här sortens böcker (lite indiana jones stil).. det var faktiskt en slump att jag började läsa den, hade otroligt tråkigt en onsdagkväll och ingen bok att läsa.. Så efter ett par sidor var jag fast.. Sträckläste på 2 dagar..
Och jag tror aldrig jag har lärt mig så mycket av en bok, så spännande det var och leta upp bilder på Da Vincis "nattvarden" och studera den mystiska varelsen vis Jesus sida.. Och visst ÄR hon (?) misstänkt lik en kvinna, visst bildar Jesus och hon ett V.. man känner sig nästan som en del av historien när man inser att det mesta i boken stämmer faktiskt, och jag kan bara undra hur mycket Dan Brown har forskat för att få reda på det här.. Sen att inte ALLT är sant, varför ska man tänka så? Det är väl betraktarens uppgift att skapa en egen sanning, vad DE tror på. Just detta gör Da Vinci-koden mycket speciell.

Måste säga att jag dock är LITE besviken på slutet, förväntade mig något lite mer "aha!".. Borde ha varit något man anat från början men inte kunnat sätta fingret på..

Men, jag kan inte kritisera den här boken mer.. Lovord till författaren!
Betyg 5
2004-12-19 22:57
Håller på och läser denna bok, en av de bästa tycker jag det är. Jag har läst fler recensioner här på sidan och de flesta gillar den här boken.

Jag tycker den är fantastisk! Jättespännande och intressant att läsa, jag började igår och kommer sannolikt att ha läst ut den innan jag somnar ikväll någon gång. Jag ger boken en 5:a i betyg! Jag kommer sannolikt att fortsätta läsa böcker av denna författare.
Betyg 5
2004-12-23 22:56
Hör definitivt till en av mina topp-tre böcker! Oerhört intressant, även om själva thrillerinslaget mest är en röd tråd för att få leverera det egentliga innehållet - sanningen om Graal. Inga överraskningar om man redan är påläst när det gäller just Graal och hemliga sällskap mm. Kan rekommendera blan annat boken "Holy blood, holy Grail" som handlar om just detta och som nog "Da Vinci koden" är baserad på. Ett smart sätt att få fram sina teorier - att leverera dem som en spännande thriller.

Måste också kommentera Pia rader ang den här boken. Måste bara få tillägga att vad dr Per Beskow anser nog inte är särkilt relevant i sammanhanget. Han är ju trots allt part i målet. Artikeln hon tipsar om skrev han för Signum, en tidskrift som ges ut av Newmaninstitutet - Katolska institutet för teologi, filosofi och kultur. Han talar med andra ord för katolska kyrkans sak och är tydligt allt annat än objektiv. Objektivitet är heller inget som präglat hans tidigare alster.
Dessutom innehåller hans artikel rena felaktigheter.
Bättre att låta Da Vinci koden kittla ens nyfikenhet, och sedan får man forska vidare på egen hand.
Betyg 5
2004-12-27 10:00
Jag vet inte om jag hade för höga förhoppningar om boken p.g.a. all publicitet som den har fått i massmedia, men jag upplevde den som en förklädd C-roman.

Stundtals var den spännande och lysande och stundtals var den otroligt dålig. Det som jag tyckte var sämst var detta:

1. Upplösningen. Hela intrigen faller ihop och man känner bara ett stort jaha...

2. Ibland blir läsarna idiotförklarade av författaren. Det är ju jätte svårt att räkna ut vissa koder och vad man ska använda dem till. (OBS! Ironi).

Bäst var detta:

Det är kul att läsa om historia och religion och fantisera om att det som beskrivs i boken är sant. Det är väl därför den är en stor hit over there.
Betyg 2
2004-12-27 23:45
nääej, vad jag blev besviken! visst välskriven och intressant och allt det där... men... nej! inget för mig... förstår dock att andra kan älska den.
Betyg 2
2005-01-06 10:08
visst var den spännande...men samtidigt retar det mig till vansinnne att man behandlar så viktiga och djupgående saker med en sådan nonchalans. Att presentera teorier som fakta på ett så ytligt sätt..som Dan Bgör ger mig visioner om en oseriös deckarförfattare med stora dollartecken i ögonen. Respektlöst mot läsaren och sanningen...
Tycker dock att det är bra när det ruskas om lite och jag tror att boken har fött många intressanta diskussioner. Den som är lite närmare insatt i kristendomen märker tydligt hur förytligat, fragmenterat och förljuget han skriver. Dåliga fantasilösa personporträtt.
Marran
2005-01-07 05:35
Jag älskar historia och det ska mycket till för att jag ska sluta läsa en bok som jag påbörjat. Jag klarade nog inte mer än några sidor och så lite här och där.
Därmed inte sagt att den här boken är dålig, men den bjöd inte in mig.
Felet är främst att författaren i intervjuer betonat att allt är fakta.
Men som ett BBC-program visat: allt i boken är bluff.
Heliga Graalen är medeltida sagor (den tidens Da Vinci kod!), det mystiska sällskapet PS uppfanns på sent nittonhundratal som ett akademiskt skämt. Att tolkningen av det franska ordet för Heliga Graalen: San Greal skulle tolkas som Sang real (kungligt blod) bygger på en felstavning på 1400-talet.
Liksom von Däniken är det god underhållning men inte mer fakta än Kalle Anka. Nu väntar vi bara på Kalle Anka-koden . Varför inte en homosexuell konspiration: Förr var sjömanskostymer bögarnas "uniformer". Kalle Anka är alltid klädd i en dylik, och så går han omkring med blottat underliv! Dessa serier har nått barn i alla världens länder. Inte konstigt att det det finns så många bögar, indoktrinerade som de blivit sedan barndomen, som i sin tur gett upphov till farsoter som aids och schlagermusik! Dan Brown! Här har du ett gratistips till en storsäljare! (Ovanstående ÄR ironi, jag har enbart "politiskt korrekta" åsikter!)
Andra tips är: Telefonkatalog-koden, Kaffekoppkoden, Carl Larsson-koden, Bibelkoden (whops, den finns visst redan!), Alfons Åberg-koden, dvdinstruktionsboks-koden (whops, den finns redan!), Aftonbladet-koden etc.
Betyg 1
2005-01-10 22:44
Nu har jag lyssnat klart på Da vinci-koden på cd-bok, och nja......jo visst är den spännade, men jag blev bara så irriterad på all så kallad "fakta" som han säger är sant. Jag tycker inte boken är så märkvärdig, jag har läst mycket bättre.

Betyg 2
2005-01-10 23:13
Alla har väl läst den här boken nu, jag gillade den.
Blev lite missnöjd när jag läste igenom en avhandling om faktafel i boken av en docent i religiös symbolik. Slutet var ett stort missnöje, ganska fånigt att hela företaget bara skulle återförena fransyskan med sin farmor. Legenden om heliga Graal är en myt, det kan Monty Pyton intyga. =)
Betyg 4
2005-01-12 20:24
Jag fastnade direkt för denna välkomponerade thriller. Att Brown får med intressanta teorier är ett plus!
Betyg 5
2005-01-13 19:41
Det här är en spänningsroman med populärhistorian som utgångspunkt. Med betoning på spänningsroman. Punkt slut.
Läser man boken som ett lättviktigt verk är den utomordentligt bra - man kan knappt lägga den ifrån sig. Handligen drivs framåt i snabbt tempo, språket är lätt och intrigen är lagom okomplicerad. Det man kan klaga på är karaktärerna, som är väl schablon-mässiga och förutsägbara.
Läser man den däremot som ett vetenskapligt dokument (och detta är Dan Browns intention) mot hela den kristna kyrkans organisation, då håller den inte måttet alls. Först och främst är faktan inte hämtad ur säkra källor. Detta har orsakat en enorm debatt i USA, och om du är intresserad finns flera anti-Da Vinci-koden-titlar på nätet.

En anmärkning bara: Hur kan bokens handling utgöras av 90% spänning, 20% humor och 80% intressant/lärorik? 190%?
Betyg 3
2005-01-14 06:11
Helt ok underhållning, men förutom lite intressant (och uppdiktade) teorier så erbjuder inte boken så mycket. I situationer då allt står och väger så kände iallafall inte jag mig så värst engagerad.
Betyg 3
2005-01-15 01:14
En typisk spänningsroman som tyvärr är en ren stöld av en inte för gammal bok; The Holy Blood and the Holy Grail. Tyvärr så engagerar inte plotten en sekulariserad läsare utan man finner det snarast löjeväckande. Om historien är sann eller inte kvittar och skrivandet är inte bättre än nästa kioskdeckare på hyllan. En roligare plot av samma författare är den i Angels and Demons vilket handlar om 'motståndarsidan' och känns mycket mer fascinerande. Framför allt som att det ger ett utmärkt verktyg till att hantera troende ute för att tala om hur det 'egentligen' är. Leve Galileo.
Betyg 3
2005-01-15 20:00
Da Vinci Koden är en mycket intressant "fackbok" , insvept i en tämligen medioker spänningsroman. Behållningen i denna bok finns inte i de undermåliga miljö- och personbeskrivningarna. Händelseförloppet är annars typiskt för deckarböcker, osannolika vändningar avlöser varandra ju närmare slutet man kommer. Den nästa alltid tråkiga genren deckare och spänningsromaner (som för övrigt mycket sällan ska räknas som skönlitteratur) käns igen i denna bok.

Som jag skrev i första meningen är det Browns egenskap att på ett ytligt plan beröra ett mystiskt ämne som är intressant och tämligen välarbetat. Här finns det förmodligen otaliga timmar av researcharbete nedlagt. Det är det som gör facklitteratur bra, men Brown visar inga tecken på ambition att frambringa skönhet (konst). Han skriver visserligen om konst, men det gör inte denna text mer skönlitterär.

Jag tror Brown skulle passa utmärkt till att skriva manus till tv-dokumentärer. Han kan med säkerhet få fler intresserade av denna genre.
Betyg 3
2005-01-31 18:15
Jag är lite osäker på vad jag ska ge denna bok för betyg. Jag tyckte innehållet var himla bra. Den var spännande och det är ett intressant ämne.

Men sanningshalten är jag tveksam till och man ska nog läsa denna bok som enbart underhållning och inte använda som någon sorts faktabok.

Men eftersom boken var en sträckläsar bok och jag tyckte det var en kul take så får den en... .fyra
Betyg 4
2005-02-10 19:19
Jag tyckte boken var väldigt bra.
Betyg 5
2005-02-15 12:53
Spännande, äventyrlig och riktigt bra bok!
Betyg 5
2005-02-16 15:34
Boken alla pratar om! Dess ryktbarhet gjorde att jag kände att man borde läsa den, och när jag fick låna den av en bekant var det så dags.
Jag var först lite skeptisk då jag befarade att den skulle handla mycket om konst och att man skulle vara tvungen att vara intresserad och insatt i ämnet.
Och visst handlar den om konst, men man behöver alls inte vara någon expert, man får tydligt det väsentliga berättat för sig som en del av den spännande historien. Förutom konst får man en portion religionshistoria, en del symbolvetenskap och en mordhistoria. Vi får också en intressant teori om den legendariska heliga Graalen... Boken bjuder på spänning i form av kodade meddelanden, chiffer och en mordutredning.

Jag tyckte den påminde lite om Margit Sandemos serie "De svarta riddarna" (!). Den som läst om privatdetektiven Kitty kan nog också förnimma en bekant känsla. Detta är definitivt en bok för dig som gillar mysterier!
Mycket bra bok, rekommenderas!!
Betyg 5
2005-02-16 23:16
överflödig i det mesta, förutom personbeskrivninharna som faller platt. jag kan förstå de som älskar denna bok. jag kan inte förstå att man inte väljer en annan bok.

Betyg 2
2005-02-23 03:40
Da Vinci Koden är en spännande och välskriven deckare. Bokens kvalitet ligger just i detta, kanske inte i så mycket mer än detta, men det räcker dock för att göra den läsvärd.
Den debatt som väckts runt hurvida det Dan Brown skriver om är "sant" eller inte förvånar mig, då de historiska upplysningarna i boken är så otroligt banala. Vad han påstår som historiska fakta om kyrkan- att Nya Testamentet fastställdes i Nicea år 325 och att man då valde mellan ett antal texter, att det inte fanns någon enighet fram till flera århundraden efter Kristus om hurvida han var gudumlig eller ej (även om den debatten var långt med komplicerad än hur Brown framlade den), att bilden av Jesus blivit formad av historien och av intressen, att vi vet otroligt lite om den historiska personen Jesus och att han teoretiskt sett kunde ha varit gift med Maria Magdalena, att det finns gnostiska evangelier (även om det inte är särskilt trovärdigt att seriösa forskare lägger fram innehållet i dessa som historiska fakta), att kyrkan haft ihjäl en massa människor i samband med inkvisition och korståg, däribland s.k. tempelriddare, att Opus Dei av många betraktas som en sekt osv - är saker som man får reda på i vilken elementär kurs som helst i medeltidshistoria eller kyrkohistoria. I övrigt påstår Brown att de dokument, ritualer, kontverk och byggnader han pratar om existerar, vilket är något annat än att påstå att innehållet i dem är sanna. Vad som sedan visar sig bekräftat av alla myter om den heliga graal och om Maria Magdalena osv i handlingen i deckaren betyder inte att Brown menar att dessa är sanna. Han påstår inte i sitt förord att allt som står i romanen är sant, utan att de organisationer och dokument som förekommer i boken (dokumenten som skulle "bevisa" det hela figurerar ju aldrig i boken) existerar, vilket inte torde vara särskilt kontroversiellt. Och för övrigt: även om nu Brown verkligen skulle tro på gnostisismen och gamla rekigiösa myter, så är väl inte det heller det så upprörande. Massor med böcker har givits ut där författare presenterar religiösa trosföreställningar som sanningar. Boken är en deckare, inte en vertenskaplig avhanling. (Som sådan skulle den givetvis vara skrattretande).
Det löjliga med boken är valet av huvudpersoner. Att en ansedd symbolforskare och en berömd religionshistoriker skulle ägna sig åt populärvetenskap, anse högst tvivelaktiga dokument som vetenskapliga fakta, ägna sig seriöst år gamla myter och till råga på allt behöva påminna varandra om ovanstående elementära historik är inte särskilt övertygande. Sofie å sin sida, är fullständigt obildad i sin egen kyrkas historia, behöver flera sidor för att se i en målning hon har framför sig att Maria Magdalena sitter vid Jesus sida, och är trots att hon ska vara kryptolog inte särskilt duktig på kryptologi. Dan Brown hade gjort boken lite trovärdiare om han hade valt som huvudpersoner tre gymnasieelever som jobbar som sommarvakter på Lovren, istället för att låta en världsberömd historiker vara sämre på historia än vilken historiestudent som helst och en kryptolog vara sämre på att lösa koder än bokens läsare. Tur att han inte lade en kriminolog till sällskapet, med tanke på hur hopplöst dåligt sällskapet är på att förutse hur polisen ska bete sig.
Annars är boken, som sagt, väldigt spännande, och det är kul att den är utsmyckad med konst, symboler, hemliga sällskap och konspirationsteorier.
Betyg 2
2005-03-01 12:58
Det finns inte så mycket att säga om Da Vinci-koden som inte redan har sagts. Den är spännande och intressant och man får ta den med en nypa salt.
Betyg 4
2005-03-02 13:50
Boken är skriven på ett inspirerande och lärorikt sätt. En av det bästa jag läst! Den är otroligt spännande. Men tyvärr blev upplösningen för mig en stor besvikelse. Men det är ingen kritik! Annars var den skitbra!!
(läste ut den på ca 8 timmar)
Betyg 5
2005-03-03 20:12
På samma sätt som jag älskar att se äventyrs matiné filmer a la Indiana Jones så älskade jag att läsa Da Vinci koden. Precis som de flesta läste jag ut boken i ett nafs. Spännande cliffhangers gjorde det näst intill omöjligt att inte fortsätta läsa. Jag tyckte att det var synd att karaktärsbeskrivningarna var så pass ytliga som de var.

Dock efter att ha sett dokumentären om Da Vinci koden så kan man ju inte annat än bli äcklad av Dan Browns framställning av s.k. "fakta". T.ex. hans inledande ord ”Prieué de Sion – en hemlig europeisk organisation grundad år 1099- finns på riktigt”. En organisation som enligt dokumentären "grundades" av en mytoman till fransman på den senare hälften av 1900-talet. Ska man få skriva vad som helst så länge som det faller in i facket skönlitteratur?
Betyg 2
2005-03-04 13:12
En av de bästa böcker jag läst! Dan Brown har en fantastisk förmåga att skriva underhållande. Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken. Man ville bara läsa vidare!
Slutet blev jag tyvärr lite missnöjd över, men för övrigt var boken väldigt, väldigt bra!
Da Vinci tillhör sannerligen en av historiens mest intelligenta människor!

Rekommenderas verkligen!
Betyg 5
2005-03-07 00:11
Mycket bra och spännande
Betyg 5
2005-03-12 13:14
Mycket bra thriller/deckare. Spännande ämne (tycker nog de flesta - Brown har verkligen hittat en guldgruva), rappt skrivet, och genialt att göra koderna så "lätta" att många av dem löses av läsaren innan karaktärrerna gör det. Det får läsaren att känna sig smart.
Betyg 5
2005-03-16 10:59
Hur kommer det sig att denna bok har blivit så upphöjd till skyarna?
Mystik och religiöst rappakalja och en härlig känga åt katolska kyrkan är ju aldrig fel,
men som deckare tycker jag att denna är en mycket medioker historia.

Betyg 3
2005-03-25 19:33
Bra skriven, svår att lägga ifrån sig samt mycket spännande. Skulle jag tillägga något negativt så är det att Dan drar lite för långa slutsatser.
Betyg 4
2005-04-08 11:29
Det egentligen mest tragiska med denna bok är att den just blivit vad den är.
Bokens extrema lansering och lyckande beror varken på litterär godhet eller insikt, utan tvärtom, på att en teori lanseras som får de religiösa prästerna att vakna och klia sig i naveln.

Om man skulle dela in boken i två delar, dvs. en faktadel och en språklig, skulle den försnämnda möjligen få en 3 då en hel del intressanta teorier tas upp, och gör att det kan finnas ett visst intresse. Den sistnämnda kategorin däremot är löjlig att ens ta in på en betygsskala. Språket är både dåligt och tråkigt, och skapar absolut ingen som helst atmosfär.
Inte helt orimligt skall boken snart bli film, vilket inte bör vara några problem då den just är skriven med en sådan i tankarna. Ju mer man visualiserar varje kapitel i huvudet förstår man att Dan Brown ser på varje scen genom en kamera. Det är enkelt, dåligt och faktiskt ganska tråkigt.

Det enda som faktiskt får en att läsa denna boken är just för de teorier som den tar upp. Språket är vad som kan kallas för pop-litteratur och bjuder synnerligen inte på något anmärkningsvärt, tvärtom hade Björn Ranelid helt rätt när han påstod att 20 av hans gymnasielever i varje klass kunde skriva bättre.

Da Vinci-koden är överreklamerad och inte alls någon litterär klassiker. För det, krävs ett bra språk. Faktan som diskuteras kan man läsa och komma åt ur mera objektiva böcker som inte kräver en stel dialog, där tyngpunkten ligger på ett gudomligt barnsligt avslöjande av såpa-kaliber då grannfrun får reda på att hennes dotter haft sexuellt ungänge med rörmokaren.
Betyg 2
2005-05-05 18:01

2005-05-09 18:41
BRA HELT ENKELT!
Betyg 5
2005-05-10 10:29
Jo, visst var det en spännande bok, Da Vinci-koden! Hade vissa fördomar mot den. Va e de nu för en triller som alla ska läsa? Inte jag då... Men då visst ja förstås inte vad den handlade om. Men sen när jag höre vad Da Vinci-koden var, så tänke jag nog att ja måst nog får veta va de e för en bok egentligen, speciellt när alla talar om den. O sen köppte ju min lillsyrra den o läste den o älskade den som alla andra. O sen kom de ju en dokumentär om vad som är sant i boken, eller rättare sagt om graal, nu på veckoslutet, så ja tog upp boken, och kunde knappt sätta ner den före ja hadde kommit igenom den.

Dan Brown är nog bra, ett geni. Alla domdär koderna, dom e ju genialiska. O sen e han ju en expert på att skirva trillers också. Jag förstår definitivt varför Da Vinci-koden har blivit en bestseller!

Men vad är sant då? Människor tycks ha svårt att hålla reda på vad som är sant och vad som är bara Browns teorier. Jag lyckades faktiskt hålla redan på detdär ganska bra, tack vare dendär dokumentären och faktumet att jag läst mycke om kristendomens historia för realen i våras. Och sen har ja ju läst Marianne Fredrikssons historiska roman enligt Maria Magdalena. Den tog ja väl NÄSTAN som fakta, för den verkar så realistisk. Där va de dock inte tal om några ättlingar, eller the holy bloodline. Jag tror nog på Maria Magdalena som Jesus älskare. Att de var gifta could be or could not be... Men att det finns några bevis, det tror jag nog inte på... Men veta säkert kan man inte, bara tro o gissa. Den nämnda domumentären slutade med konstaterandet att boken Da Vinci-koden är så populär för att den handlar om nåt människor skulle vilja var sant. Fast jag tror nog inte att jag skulle vilja att det skulle finnas livslevade ättlingar till Jesus gömda nånstans än idag.
Betyg 4
2005-05-31 23:18
Bra, en av de bättre böcker jag läst. Jag var skeptisk innan jag började läsa eftersom jag hade låga förväntningar, men från första sidan blev jag fast. De korta kapitlen gör att handlingen drivs snabbt framåt och man vill inte släppa ifrån sig boken.
Betyg 5
2005-06-22 15:49
Löjeväckande konspirationer i en tråkig och förutsägbar berättelse byggd efter en mall man hittar i all annan intetsägande kiosklitteratur.
Att första meningen börjar med ordet renowned säger en hel del om hans berättarstil.

Denna boken rekommenderar jag bara till människor jag verkligen inte tycker om.
Betyg 1
2005-07-08 02:57
Hur kan den här boken ha blivit så känd? Sättet den är skriven på är knappt medel, men det är handlingen som är värdelös. Är det här en bok eller en propagandaskrift för Browns egna religiösa åsikter? Några av bevisen han använder är dessutom så löljigt dåliga. Men visst är den någorlunda spännande, vilket räddar den från en etta.
Betyg 2
2005-07-12 11:10
En spännande och lättläst historia. Jag känner mig kluven till den. Jag tycker att tanken med Maria Magdalena är fascinerande. Samtidigt var det väldigt bleka personporträtt. Langdon känns sååå trist! Boken får ändå ett högt betyg av mig, för den fick mig att fundera en hel del.
Betyg 4
2005-08-01 11:48
Boken är klart överskattad, men ändå bra och spännande. Ett intressant ämne med konst och symbolik.
Betyg 3
2005-08-04 12:01
Man måste sträckläsa den, samtidigt som man nog tvivlar ganska mycket på den. Kändes som man liksom aldrig kom in i boken, fast ett tu tre så var den slut.
Betyg 3
2005-08-08 10:40
Som thriller betraktad är Da Vinci.koden helt ok, men den jättelika framgången är den absolut inte värd. Att allting förklaras och upprepas som om läsaren skulle vara obotligt korkad kombinerat med ett enkelt språk gör att läsningen går snabbt. Hjärnan kan syssla med något annat medan ögonen läser. Att all "fakta" är påhittat gör inte saken mycket bättre.

Da Vinci-koden duger som tidsfördriv men ger just inte något mer.
Betyg 2
2005-08-14 15:18
Hej!
Undvika denna bok gick ju inte:) Visst var den läsvärd, men tycker att jag har läst för mycket om det som debatterats om denna bok. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka.... Iallafall, så blev jag störd av att jag inte har kunskap om all den fakta som presenteras i boken. Jag skulle gärna velat ha mer "riktig" fakta så jag själv kunde förstå och tolka det som Dan Brown fabulerar ihop.
Betyg 3
2005-08-16 17:37
Från början tyckte jag den var riktigt bra, men ju mer fakta och koder som blandades in ju tråkigare blev den tyckte jag. Det kändes mer som en fakta bok och jag tycker heller inte att den var riktigt spännande nån gång.
Betyg 2
2005-09-14 13:37
Riktigt tråkig.
Betyg 2
2005-10-05 15:33
Jag började läsa den här boken. Jag läste typ 80 sidor.
Den var så tråkig och hade så tråkit språk. Jag vet inte om 80 sidor är för lite för att komma in i boken men jag tyckte inte alls om den.
Betyg 1
2005-10-05 23:37
En väldigt fartfylld och spännande bok som blivit omtalad och ifrågasatt världen över. Jag tycker den är väldig bra... men ibland lite väl orealistisk, men spänningen gör ändå att man köper det och sträckläser det, för boken är för spännande för att lägga ifrån sig!
Betyg 5
2005-11-20 11:48
Jag läste den för att "alla" läste den, men det är verkligen inte min typ av bok. Jag förstår inte varför den har fått sådan uppmärksamhet, för det finns klart bättre inom kategorin spänningsromaner.
Betyg 3
2005-12-12 18:38
När man är inne i en period när man vill ha något lättläst finns det inte en bättre bok att sätta tänderna i. Fullt ös redan från start och man läser i ett rasande tempo. Underhållningsmässigt är boken mycket bra och det är mycket intressant att läsa om sekterna, konstverken och religionen (även om man nog inte ska ta allt för fakta). Språkmässigt är det långt ifrån ett mästerverk, men det gör inget om det är underhållning man är ute efter. Lite som åttiotalets James Bond-filmer, mycket underhållande men inga mästerverk.
Betyg 4
2005-12-25 22:26
brukar alltid bli besviken på deckare, men den här gillade jag.
Grymma cliffhangers i slutet på varje kapitel, och det är ju så det ska va!
Betyg 4
2005-12-26 23:41
Bäst av allt med boken är, att precis allt är sant. Precis lika sant som allt det som står i Bibeln. Och vilken ypperlig författare han är! Geniet lyser fram i precis vartendaste ord och spänningen trappas upp redan från allra första bokstaven! 100 poäng av 5 möjliga!
2006-01-06 19:06
Den här boken var jag otroligt skeptisk mot när den kom och hade inte en tanke på att läsa den. Men när bokrean 2005 sen kom så hamnade den ändå i kundvagnen och det är absolut ingenting jag ångrar för oj, vad bra den var! En äkta bladvändare. Otroligt spännande bok. Tog inte många timmar att läsa ut den minsann.
Betyg 5
2006-02-05 13:52
Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning. Innan han vet ordet av det sveps han hastigt in i ett rafflande äventyr där spänning, mystik, mord, gåtor, konst och religion går hand i hand. Vid sin sida har han den vackra, intelligenta kryptologen Sophie Neveu.

Frankrike lockar mig. Vill till Louvren och med egna ögon undersöka de hemliga spår som finns i Leonardo da Vincis berömda konstverk, vill försöka finna den heliga Graal med hjälp av de kryptiska gåtorna, vill undersöka sanningshalten i Dan Browns fartfyllda, spännande berättelse.
Betyg 5
2006-02-05 18:28
Jag förstår inte denna fascination för Da Vincikoden.Det är en konventionell amerikansk spänningsroman som fått folk att tro att det är fakta Brown presenterar(varför?är det ett önsketänkande som bottnar i människors undermedvetna önskan om en mänskligare,feministisk kristendom och en mänskligare Jesus som inte bara varit gift utan också har nu levande ättlingar?konspirationerna?),vilket är ganska skrämmande i sig.En Foucaults pendel-light för den som inte har tillräckligt med bakgrundskunskaper och intresse för att kunna uppskatta en riktigt lärd bok som Umberto Eco´s,men som ändå vill ha lite mysterier till livs.
Som en tidigare resenscent skrev så är det ganska uppenbart att Brown skrivit den i förhoppning att den såsmåningom ska bli film.
Här finns allt som en traditionell Hollywoodmatiné ska innehålla.

Språket är medelmåttigt,förvisso är den skickligt upplagd och fartig från första början när Langdon väcks på sitt hotellrum och kallas till Louvren.Ett mord har inträffat.En intendent har hittats död under mystiska omständigheter,gåtor och spår han lämnat efter sig pekar i riktning mot da Vincis tavlor.
Robert Langdon blir oförskyllt indragen i händelserna genom intendentens spårläggande och tur är väl det.
Parispolisens chifferexpert,Sophie Neveu,är nämligen både snygg och smart.Tillika visar sig den mördade intendenten vara hennes morfar(!).
En distingerad,amerikansk akademiker och en likaledes snygg,intelligent tjej(tillika europé,vilket för amerikaner är lite småexotiskt)börjar nysta i ett mysterium som hör hemma i en Indiana Jones-film,gott så.Mer än så är det inte.Det finns knappast några dolda budskap för läsaren att själv lösa,även om det säkerligen finns många rosenrusiga,nykristna da Vincifeminister av båda könen som vill ut på Graaljakt efter att ha läst boken.
De många rundturer som turistnäringen i Paris anordnar på temat talar för den saken,även om de riskerar att bli ganska så besvikna om de väntar sig att Brown här upptäckt en esoterisk kunskap som hittills varit fördold.Nåja.

Langdon(hjälten)blir förstås förälskad i chifferexperten Sophie och därmed får vi in den obligatoriska kärlekshistorien i berättelsen också.
Slutet är på samma gång så konstlat och banalt att man rodnar.Sophie är alltså en ättling till Jesus själv och det hela når sitt klimax i Rosslyn Chapel i Skottland(en av de mytiska platser där Graal anses vara gömd).
Där nystas alla trådar i Sophies liv samman,har man sett.

En stunds underhållning som man snabbt glömmer.Om man nu inser att det är fiktion,medelgod americana,inget mer.
Betyg 2
2006-02-10 18:06
Grejen med cliffhangers efter varje kapitel är mycket bra, man bara måste veta vad som komma skall. Att det i förordet skrivs att boken bygger på fakta kan man skratta gått åt, och söka efter koder gränsar lite till det psykotiska...
Det som händer är både teoretisk och praktisk omöjlig. Hur en döende man bla skulle göra så pass mycket innan han säckade ihop, undrar jag.
Nivån är inte Dostojevskij, ej eller Strindberg...
Det här är en kioskbok, ENKOM till förströelse...
Men väldigt spännande!
3+
Betyg 3
2006-02-17 08:12
Fantastiskt bra bok som jag läste på tre dagar. Första kvällen streckläste jag 200 sidor, det gick verkligen inte att sluta. Ser fram emot att läsa Browns andra romaner. Först var jag väldigt skeptisk då jag ofta inte tycker om böcker som blir så himla kommersiella. Men den här var helt fantastisk, en bok msn absolut bör läsa och en bok man INTE kan lägga ifrån sig!
Betyg 5
2006-02-17 17:36
Spännande bok!

Det negativa kan vara att det känns som att man läser en film ibland.

Känslan av Davinci Koden försämrades lite efter Änglar och Demoner då ungefär samma sak utspelar sig igen (fast med större osannolikhet) men jag måste ändå ge den toppbetyg för det var väldigt spännande läsning. Boken är också allmänbildande vilket jag gillar.
Betyg 5
2006-03-01 01:43
Jag tanker inte skriva om vad som hander i boken. Men jag vill formedla lite av den upplevelsen jag hade nar jag laste den. och det gor dom har orden.
Jag upplevde boken som valdigt spannande, faktiskt den basta deckaren jag nagonsin last. Jag blev helsald bara efter 1 eller 2 kapitel och sedan laste jag den sa ofta jag kunde. Pa jobbet gick jag och langtade for att fa komma hem till min bok och mitt liv cikulerade kring den dom dagarna jag laste den. Nar sidorna borjade att bli mindre och mindre sa kande jag. Neeej....den far inte ta slut.
Den var ocksa helt oforutsagbar och det verkar vara svart att skriva sadana bocker som ar det.
Jag rekommenderar den boken till alla mina vanner och alla andra som gillar deckare.
Filmen kommer snart och jag bara maste se den, aven om jag forvantar mig att den inte kommer vara lika bra.

Kompletera ditt liv och bli fullstandig genom att lasa den, om du inte redan gjort det och insett

Jerry
Betyg 5
2006-03-04 12:15
Läste denna i sommras och jag blev ärligt talat besviken! kanske därför att jag hade på tok för höga förväntningar när jag började läsa den. Dock är den helt ok som tisfördriv, den är ganska spännande, man får tänka en del. Den är skriven på ett lättförståerligt sätt och kan vara intressant även för dem som inte är religiösa. Men endå gick den inte riktigt hem hos mig, ger den därav ett medelbetyg..
Betyg 3
2006-03-30 20:29
Då var denna ytterst hajpade bok utläst. Jag hade väntat mig något fantastiskt,så lysande var den inte. Ett plus för att den är späckad med mycket fakta eller vad man ska se det som,man lär sig en del. En stark trea. Den är inte dålig.
Betyg 3
2006-03-31 17:48
Shit, alltså, vilken bok! Jag läste den på fem timmar, för den är så himla spännande. Jag struntar i om alla fakta inte är helt korrekta. Rekommenderas starkt till alla som gillar spännande böcker.
Betyg 5
2006-04-02 11:50
Jag lyssnade på den här boken utan att riktigt vilja sluta.... Den åkte mellan cd:n i köket,bilen och vid läggdags åkte hörlurarna på..
Bryr mej inte om att kommentaera handlingen ...det har så många före mej gjort...
Men vill du ha en bra bok... läs eller lyssna!!!!
Betyg 5
2006-04-04 14:11
Bra och väldigt spännade läste ut boken på en vecka.
Betyg 5
2006-04-14 15:20
En väldigt smart bok. Personligen tycker jag den är otroligt överskattad. Men det handlar nog lite om vad man är intresserad av. Är man intresserad av religion, koder och historia är nog denna en riktig pärla. Är du inte intresserad av något av det där.. då är detta bara en vanlig bok. Varken speciellt bra eller dålig. Smart kanske. Men inte mer.
Betyg 2
2006-04-26 08:22
Den bästa boken som jag läst i deckar genre. Kunde inte sluta läsa den. Måste läsas om man tycker om deckare, eller om man inte tycker om deckare. Man lär sig mycket också.
Betyg 5
2006-05-13 00:23
Jag och min syrra hittade boken billigt och köpte den för att se vad det var som alla var så förtjusta i. Min syster läste ut den ganska snabbt men för mig tog det tre månader innan jag började men sedan tog det inte mer än två dagar så jag var klar med den.
Jag gillade boken med dess koder och gömda hemligheter. Jag kom på mig själv med att försöka gissa svaren till en del frågor och det visade sig faktiskt att några saker av dem var rätt. Som tur var hade jag en syster som läst boken som jag kunde dela med mig av mina teorier så jag inte lät som en idiot när jag sa att jag hade gissat rätt innan jag läst om det i boken.
Hela boken var bra ända fram till de två sista kapitlerna där jag tyckte den tapade lite, det var ett lite för svagt slut för min smak.
Jag gillar tanken på att mycket runt omkring oss skulle vara tecken för något större men någonstans inom mig säger förnuftet att jesus ättlingar inte går omkring och vandrar här på jorden.
Betyg 4
2006-05-15 17:34
Da vinci koden är en av dom mest spännande böckerna jag läst, den håller en i ett fast grepp från första till sista sidan....ger den en 5.
Betyg 5
2006-05-19 18:14
OJ OJ OJ..blev helt tagen...streckläsning..en bok som har det mesta..en av dom bästa böckerna jag har läst...spänning..dramatik..mystik och mycket mycket mer...bara lovord..läs den...det är ett måste...betyg 5 såklart
Betyg 5
2006-05-28 10:31
Helt okej bok, men jag tyckte inte den var så bra som vissa andra verkar tycka.
Såg filmen häromdagen och tyckte att den var bättre än väntat, eftersom den fått så otroligt dålig kritik.
Dock är jag glad att jag läst boken innan, men inte för nära inpå, så att jag kom ihåg handlingen bättre, men inte kom ihåg precis vad nästa steg skulle bli. En sån där bok som man förväntas ha läst numera..
Betyg 3
2006-06-13 20:58
Urdålig, illa skriven, fånig historia. När jag kom till kapitlet med att Musse Piggs v-formade panna skulle vara en symbol för den heliga kalken höll jag på att ramla av stolen. Hur kan han skriva så löjligt och ändå inte skämmas? Historien är hoprafsad med tanke på att den ska bli filmad = mer pengar, något annat skäl kan inte finnas.
Betyg 1
2006-06-28 22:28
Hade höga förväntningar innan jag äntligen läste denna omtalade bok. Det kan ha bidragit till min besvikelse över att den inte var bättre. Visst, jag gillade hela idén med att presentera dessa teorier, och försöka få det till fakta. Däremot var inte själva boken någonting utöver det vanliga.
Betyg 3
2006-07-05 12:29
I början tyckte jag boken var så seg och tråkig men när jag väl kom igång att läsa den var den helt fantastisk. Jag tycker att den var jättebra.
Betyg 5
2006-07-15 14:33
Tyckte den var GRYMT bra när jag läste den, sånär som på ett par detaljer. Men i efterhand har den krympt pga av kommersialismen runt den. Det är verkligen trist!!!!! Men visst får man en härlig vandring runt i Paris och jag som bott där låter detta påverka bokens intryck lite väl starkt.

Som i "Angels and Demons" är början seg och slutet kass! Tänker nog inte ta reda på om de andra följer samma trend.
Betyg 4
2006-07-16 13:23
När jag sträckläser en bok kan det bara betyda en sak. Toppenbok!
Betyg 5
2006-07-28 14:39
Samma här, sträckläste den på en eftermiddag/kväll. rusade ut och köpte Änglar och Demoner dagen etfer. Den var ÄNNU BÄTTRE!!!
Betyg 5
2006-07-31 14:19
Da vinci koden är en spännande bok, men intressenta spekulationer. Allt detta med den katolska kyrkan är ngåt jag personlig själv har tvekat till länge och denna terorin som Dan brown har delas nog av många men vädliga få vågar erkänan detta, och nu menar jag inte denna terion allt detta med Jesus och hans Jungfru Maria, men att i slutändan håller inte det katolska kyrkan, de har lldess för mycket makt. Men den blir trög att läsa efter ett tag, man hoppar över lite rader där och där, men den blir i slutändan en intressant och spännande bok, jag tycker defintivt man ska läsa den för allmänbildningens skull, om du vill tro på det eller inte är upp till dig. Men jag säger bara ingen vet egentligen vad som är sant eller inte, men en teori är aldrig förbjudet att ha.
Betyg 3
2006-08-03 18:27
Kioskvältare och det är lätt att förstå varför.
Betyg 5
2006-09-03 00:17
Jättebra story, men inte jättebra skriven. Jag gillar att jag lärde mig så mycket av att läsa den och hur Dan blandar verkligheten med det fiktiva.
Betyg 4
2006-09-05 19:59
Gillade hur boken var uppbyg allt ifrån början till slut. En väldigt bra bok
Betyg 5
2006-09-30 06:38
Hade hört talas så mycket om den här boken tidigare, men av en händelse så tog jag en runda inne på Konsum i Eksjö, småland,(gjorde lumpen) och då ser jag den här boken som kostar bara 65 kr!! Det var hela åtta månader sedan! men läste inte den förräns nu i somras då jag befann mig i Tyskland!

hade flera gånger läst ett tiotal sidor ur boken, men lagt den ifrån mig och aldrig börjat igen, men så var ajg bara tvungen att läsa den och enda anledningen var titeln "Da Vinci-Koden", det är nämligen så att jag är en stor Leonardo Da vinci fan, har läst åtskilliga böcker om denne och dennes konst!

Men för att tala om boken och inte tråka ut er så ska jag försöka kort beskriva vad jag tyckte om boken.

Det är en ganska bra bok, språket är inte det mest vackra eller varierande, det är inga detaljerade miljö- eller personskildringar skulle jag kunna påstå, men å andra sidan är boken full av spänning och konstant är det nya teorier som serveras fram genom stela bokstäver!

Handlingen är den mystiska myten om "Heliga Graal", alla tror att det är en bägare, men Mr Brown har en annan teori!

En hel del av de teorier som han presenterar för oss är faktiskt enligt många forskare ren fakta, men å andra sidan är mycket av det även bara ren Bullshit! Men det betyder inte att det per automatik blir sämre läsning eller att spänningen minskar för den delen!

Jag är väldigt intresserad av den grekiska mytologin, Religion, Konst, Musik, litteratur,Arkitektur och Historia och därför väldigt spännande att läsa boken, det var bara schifferkoder, det hemliga sällskapet Prieuré de Sion och den kyrkliga sekten (Opus Deis?) som var helt nytt för mig!

Dessutom tror jag inte att Jesus var Guds son eller att han var självaste gud! "Gud har varken avlat eller är avlat själv", det är min teori!

Dessutom mycket möjligt att Jesus varit gift och även haft barn och kanske finns det arvingar till denne än idag! ett är säkert iaf och det är att Paulus som spred kristendomen i väst manipulerade religionen så att den skulle passa folket i väst! Vi vet även att det finns grupper av kristna i mellanöstern än idag som vägrar att acceptera att Jesus var Guds son eller Gud själv för den delen!!

vad blir betyget då? det blir en 2:a, anledning är den att Dan Brown samlat teorier och myter som cirkulerat i århundraden inom en hel del kulturer och gjort till sitt eget arbete!! Att dessutom använda legendariska namn som, Leonardo Da Vinci, Isaac Newton, Botticelli och Victor Hugo för att sälja och inkassera pengar!! Mycket Dåligt!! Dessutom dåligt och ytligt språk!! Men att han hänvisar till olika källor och på det sättet dum förklarar oss läsare, det gör att jag ändrar nu mitt slutliga betyg till en 1:a!! Men rekommederas trots kritiken!!

kan även nämna att jag glömde boken i Tyskland :) hiihih :)!!
Betyg 1
2006-10-07 23:54
Ja, den är bra!
Betyg 4
2006-10-16 14:22
jag tycker inte att boken är särskilt bra men jag rekommenderar att se filmen.
Betyg 3
2006-10-17 16:18
Jag har lite motvilja mot att läsa böcker som höjs till skyarna på det sätt som denna, men jag fick den i present, och ingen bok förblir oläst om den väl hamnar hemma hos mig. Till min förvåning tyckte jag om den. Jag gillade den snabbt uppbyggda spänningen, symbolspråket, och hänvisningarna till Da Vincis verk. Jag sträckläste den, och hade huvudet fullt av symboler, konstverk med dolda budskap och funderingar kring den heliga Graal. Boken fick mig att kolla upp konstverk för att se om det som nämns i boken stämmer, den fick mig att läsa på om saker som jag glömt att jag läst, och om saker som jag aldrig hört talas om. Sådant gillar jag, för när en bok inte bara är underhållning utan även inspiration till kunskap, då är den i min smak!
Betyg 4
2006-10-17 20:54
Bra som avkopplande spänningsroman.
Betyg 3
2006-11-30 19:25
Grymt spännande.
Betyg 5
2006-12-11 17:06
En av de böcker jag läst igenom snabbast...svårt att lägga ifrån sig. Spännande, smart och rolig.
Betyg 4
2006-12-20 10:19
jag tycker personliogen att det här ären av dom bästa böckerna jag har läst!!! jag kan inte förstå hur man kan komma på allt det där!! en helt underbar bok som jag sträckläste!!!
väldigt intressánt och lättläst bok som var en ren underhållning!! har även läst hans några av hans andra böcker men tycker att den här är hur bra som helst!!! // tonårstjejen!!
Betyg 4
2007-01-10 16:48
jag fick emellanåt kämpa mig igenom boken det är absolut inte min smak. Trots det var den verkligen välskriven.
Betyg 2
2007-01-12 20:56
man får ta den för vad det är, en spänningsroman. den håller intresset uppe med bra plot twists. väldigt snabbläst.
Betyg 4
2007-01-14 19:46
härligt intressant bok som gör så att man läser klart den innan man knappt börjat
Betyg 4
2007-01-30 19:30
Jag älskar den här boken, därför att jag tycker all fakta är så himla intressant. Alla symboler, all historia - på ett väldigt roligt och lättförstått sätt. Boken är också ganska spännande på sina ställen. Jag tycker däremot att själva handlingen är ganska töntig.
Betyg 4
2007-02-07 14:33
intressant och omvälvande bok som blivit kult både för kritiken mot och för den, den ifrågasätter kristendomens grundpelare genom att skapa en ytterst välgjord deckare av den. välgjord och spännande läsning som man kanske skall se med öppna ögon och med en fri tanke.
Betyg 4
2007-02-10 12:00
Ger den 3.9 i min recension jag gav till skolan, den är bra och spännande men vissa stycken kunde jag hoppat över och den är helt klart överskattad.
Betyg 4
2007-02-19 17:18
Till en början tyckte jag att Da Vinci-koden var oerhört spännande och fascinerande. Jag sträckläste ungefär första halvan, men sen tappade jag suget. Språket var väldigt enkelt och tråkigt (hade kanske varit en annan sak att läsa den på engelska), handlingen blev alltmer tjatig och orealistisk och personerna i boken känns dessutom ganska ointressanta. Som deckare skulle jag inte tycka att Da Vinci-koden ens är läsvärd.

Det som ändå fick mig att läsa färdigt boken var nyfikenheten på Dan Browns konspirationsteori. Jag vet nästan inget alls om bibelns historia, om Da Vinci, om tempelriddarna, symboler osv. Nästa projekt är att ta reda på vad som är fakta och vad som är fiktion i boken, i alla fall beträffande sammanställningen av Nya testamentet och de förbjudna evangelierna. Kanske är det läge att kolla in nån dokumentär om Da Vinci-koden, det lär visst finnas ett par sådana.
Betyg 2
2007-02-26 13:37
Spänning av högsta klass!
En bok som praktiskt taget är omöjlig att lägga ifrån sig, jag rekommenderar alla att läsa den.
Betyg 5
2007-03-05 00:55
Kjedelig, kjedelig... Platt språk, stereotype hovedpersoner uten substans. Pedagogisk skrevet: Alt som blir forklart av symboler o.l., blir gjerne gjentatt av en annen person slik: Du mener altså at... Kjedelig og fryktelig unødvendig! Usannsynlig banal slutt. Alt bærer preg av å være skrevet for tenåringer! Frøken Detektiv og Hardy.
Betyg 1
2007-03-09 21:42
Da Vinci-koden var mycket spännande läsning!

Brown har fått ihop allt så skickligt i ett pussel, så man får hela tiden nya "aha-upplevelser".

Jag gillade boken skarpt, och den var bra skriven!

Den får en välförtjänt 4:a
Betyg 4
2007-04-12 19:54
En bra och annorlunda deckare. Jag blir nyfiken på att besöka Louvren och se på all konst. det är en bok att älska.
Betyg 4
2007-04-18 09:50
Själva huvudplotten är visserligen intressant, men allt runt omkring är katastrof. Framför allt irriterar det att Brown envisas med en cliffhanger efter vartenda kapitel. Billigt sätt att försöka hålla tempot uppe! Den fåniga spänningen mellan Langdon och Neveu förstör ytterligare. Boken har fått sådan uppmärksamhet p.g.a. sitt ämne (som är ett plagiat) och inte för att den är bra.
Betyg 2
2007-05-02 20:33
Innan jag läste Da Vinci koden hade jag hört så mycket, mest positivt. Så därför var förväntningarna ganska uppskruvade, fast inte kunde jag låta bli att läsa den då så många andra alskat den. Vilket även jag kom att göra. Försökte pracka på min sambo den, som aldrig läst en bok förut, och det slutade med att vi såg filmen. Big mistake... Boken är så väldigt bra att varje detalj som utlämnas gör att storyn falerar och kvar blir bara en medioker actionrulle med en halvtaskig och obegriplig handling. Riktigt god bok, och här snackar vi sträckläsning!
Betyg 5
2007-05-04 23:03
Jag har aldrig varit mycket för att läsa böcker, men när jag väl läste denna förändrades det. En mycket intresant bok med mycket spänning och intriger. Efter denna bok har det bara fortsatt med bok intresset.
Betyg 4
2007-05-12 01:12
Tyvärr måste jag säga att jag tyckte att den var rena sömnpillret. Början var tråkig och ointressant och det blev bara värre och det slutade med att jag inte ens läste ut den.
Funderar dock på att göra ett nytt försök då jag har sett att så många tycker den är otroligt bra. Men än så länge så får den en 1:a :(
Betyg 1
2007-05-23 20:03
En fängslande deckare som man är så mycket bättre än filmen
Betyg 4
2007-06-21 17:49
Är det någon mer än jag som upptäckt att både Änglar och demoner och denna bok börjar på samma sätt?!?! Han sover, telefonen ringer, någon är död. Det är nästan löjligt. Boken drog inte med mig i historien så mycket som jag hoppats heller, karaktärerna var lite tråkiga nästan. Tyckte att alldeles för mycket skulle hända samtidigt, man han inte smälta allt mellan kapitlen.
Betyg 2
2007-09-11 17:34
Jag fick den i julklapp för några år sen. Sträckläste den efter julhelgen.

Det var svårt att lägga ifrån sig den, för varje kapitel avslutades med en CLIFFHANGER, vilket gjorde att man hela tiden ville fortsätta läsa nästa & nästa & nästa kapitel. Bara det är ju en författarprestation och på det viset var det ju bra underhållning!

Samtidigt klagade jag på vad overklig handlingen är, jag riktigt såg den kommande amerikanska actionfilmen framför mig när jag läste.
Betyg 4
2007-10-03 08:56
Hade höga förväntningar på denna bok men vad besviken jag blev. Dan Brown har fantasi men boken är enligt mig seg och tråkig.
Betyg 1
2007-10-03 09:39
Boken har stått i bokhyllan i flera år. Köpte den på en bokrea.
jag tror jag börjat på boken 3 gånger och lagt ifrån mig den för att jag tyckt att den var trögstartad.

Nu har jag börjat på den en 4:e gång och läst ungefär halva.
Jag tycker boken är spännande och den är uppbyggd som en pusselhistoria där de ska lösa olika gåtor för att hitta nästa sak.

Och som andra har sagt : att indela kapitlen med Cliffhangers gör ju att man vill fortsätta läsa.
Betyg 3
2007-10-26 09:47
Visst sträckläste jag den här boken och tyckte att den var spännande, men samtidigt är det inte en bok som jag skulle vilja rekomendera någon annan att läsa. Jag håller med den som skrev att boken är lite som en actionfilm. Precis som en halvdålig actionfilm är den här boken spännande för stunden, men totalt ointressant så fort man har läst ut den.
Betyg 2
2007-11-13 16:32
Förtjänar för det mesta den status och popularitet den vunnit, spännande och intressant.
Betyg 4
2007-11-19 15:46
Tycker mkt om boken men dan har skrivit bättre böcker
Betyg 5
2007-12-17 18:22
Jag hade läst ut alla mina låneböcker så mamma föreslog att jag skulle läsa den här. Jag var till en början skeptisk, men när jag hade kommit några sidor fram upptäckte jag hur bra den verkligen var. Jag tycker den var superbra!!! Stark 5:a i betyg!
Betyg 5
2007-12-23 13:19
Jag trodde inte mina ögon när jag såg betyget : 3.7
Den är värd mycket mer, när jag läste boken kunde jag känna hur adrenalinet pumpades ut i bloden och hjärtat bankade. SVINBRAAAAAAA.
Betyg 5
2008-01-17 20:14
Oerhört svårt att lägga ifrån sig eftersom kapitlen är så korta. Det är cliff-hangers hela tiden och det kan bli lite irriterande då nästa kapitel alltid hör till en annan parallell del av historien. Han vet hur man skriver ett vinnande koncept, men använder fula knep för att komma dit, han släpper en inte när man börjat läsa. Jag måste dock säga att slutet var lite väl krystat. Det hade vunnit på att tonas ner.
Betyg 3
2008-02-01 23:26
Visst var det intressant att läsa den här boken som fått så mycket uppmärksamhet. Jag är ändå inte helt imponerad och jag är lite överaskad över att den blivit så känd. Intrigen är ganska så spännande, men det hela känns inte speciellt trovärdigt.
Betyg 3
2008-04-06 12:47
En av de bästa böckerna jag har läst. Jag gillar cliffhanger konceptet.
Betyg 5
2008-04-22 17:34
Utan att kommentera eventuellt historiskt värde och dess gnostiska sida som en del recensenter pratar om så är det en bra spänningsroman med skönt driv. Och skulle det vara så hemskt så det väcker tankar och tvivel runtomkring i läsarnas huvuden så må väl det vara hänt - något som rentav vore sunt. Teorier som påtvingas en och måste tas som sanningar utan att ifrågasättas har jag väldigt svårt för
Betyg 4
2008-05-04 22:16
Såå bra var den väl inte i alla fall...
Betyg 3
2008-05-20 16:48
Väldigt bra bok, läste den själv på engelska, men fortfarande samma innehåll ;) Tycker mycket om Dan Brown av någon anledning... hehe. Läs gärna min recension av Flickan som var vacker i onödan. Kram!
Betyg 3
2008-05-29 17:37
Kul och spännande, men helt felaktig fakta, så man lärde sig massa "fel" eller vad man ska säga.:P
Betyg 4
2008-06-06 18:35
filmen bra
Betyg 5
2008-06-12 12:59
Perfektion!!! Jag svettades genom hela boken, har aldrig läst något så spännande i hela mitt liv. Även om man inte tror på allt detta som Dan Brown lägger fram, så måste man hålla med om att det är en fantastisk teori. Älskar att hela boken handlar om det bortglömda kvinnliga heliga.
Jag var helt lyrisk efter sista sidan.
Filmen är ju ett totalt fiasko, men boken förtjänar högsta betyg!
Betyg 5
2008-07-29 13:54
jag tycker boken var spännande och inressant att få ressa in i den värden
som författaren spelar upp coolt
Betyg 5
2008-07-30 23:45
En väldigt intressant och spännande bok. Väl genomtänkt, vilket är ett måste för att göra handlingen spännande.

Han har lyckats väva in mycket fakta och teorier utan att få det att bli långtråkigt. Dock bleka karaktärer, vilket är ett stort minus.Betyg 4
2008-08-02 03:10
trams
Betyg 1
2008-11-16 13:18
annorlunda men bra
Betyg 3
2008-11-21 23:46
Utan tvekan Browns bästa bok - och hans andra böcker är rent ut sagt bedrövliga. Men denna går ner bara man är ute efter en hyffsad bladvändare. Hela drivkraften i historien är all fakta man får reda på, och den klassiska spänningen som ska skruvas upp genom massa jakter lite actionlikt sådär. Språket är hyffsat. Karaktärerna tomma, platta(och tjejen i boken är ju upplärd av sin farfar likt alla andra tjejer i hans böcker).
Betyg 3
2008-12-19 22:22
Underhållande och trevlig, men kanske inte förtjänt av den extrema uppmärksamhet som den fått.
Betyg 3
2008-12-20 14:13
Det var ett tag sen jag läste Davinci-koden men jag minns att jag tyckte den var helt okej. Den var överdriven och inte trovärdig men den var spänande. En bok måste väl inte alltid vara trovärdig, den var helt klart läsvärd men den var inte värd all det skriveri ståhej som det var omkring boken när den kom ut
Betyg 3
2008-12-29 18:45
Lite för mycket religion och religiösa mysterier för min smak. Dock tycker jag att boken var spännande och boken var helt klart läsvård. En stark trea!
Betyg 3
2009-03-13 00:25
Häpnadsväckande bok! Helt otroligt att alla detaljer de beskriver är sanna. Jättespännande men de borde ha lagt till bilder så man fattar beskrivningarna som de gör bättre.
Betyg 4
2009-04-08 11:01
Boken måste ha skapat en oerhörd debatt eftersom han tar upp ämnet "den gudomliga kvinnan" som sak som kristendomen försökte ta bort och lyckades tyvärr.

Älskar boken för att det är så rätt och jag tror på det av hela mitt hjärta att Jesus faktiskt bara var en man med riktiga känslor för Maria Magdalena.
Kristendomen ska stå för kärlek säger många men det är bara hat mot det som är naturligt.
Betyg 5
2009-05-04 17:55
Superbra bok! Jag har läst den flera gånger, och den är lika bra varje gång. Tänker inte så mycket på själva tanken med boken, det där om heliga Graal utan att jag tycker att det är bra skriven och intressant. Gillar karaktärerna väldigt mycket
Betyg 4
2009-05-06 12:37
Otroligt bra, men lite för mkt ibland
Betyg 4
2009-06-06 23:54
underhållande att läsa. dessutom hade jag rätt kul åt koderna och blev intresserad av kryptologi :)
Betyg 3
2009-06-15 10:22
Jag liksom många andra läste denna bok före jag läste Änglar och Demoner vilket för mig inte hade någon betydelse. Detta är en oerhört spännande och läsvärd bok. Jag sträckläste denna bok från pärm till pärm trots förkylning och huvudvärk, jag kunde bara inte lägga den ifrån mig. Är man intresserad av historia, religion, kultur, konst, mystik och samtidigt vill ha en spännande deckarhistoria är detta boken för dig. Den har dock blivit mycket kritiserad av historieforskare runt om i världen men som spänningsroman är den lysande.
Betyg 5
2009-07-01 13:24
Jag läste ungefär halva sen la jag av. Den var så himla overklig och ganska tråkig. Vissa delar var väl bra men om man vill fortsätta läsa en bok måste den vara bra rätt igenom.
Betyg 1
2009-08-01 23:28
Top betyg av mej asså. Boken är så otroligt bra skriven och det finns inget som är precis dåligt med den. Blev lite besviken när man såg filmen. Helt kass om man jämför med boken. Men boken brukar vara bättre . . . . . .
Betyg 5
2009-09-22 22:35
Helt okej men bättre böcker finns.
Betyg 3
2009-10-13 16:44
spännande
Betyg 4
2009-11-27 12:27
Det var ett tag sen jag läste den här, men jag minns den ändå rätt bra. Jag gillade den väldigt mycket, men jag vet att många har gett den dåliga recensioner.
Tyckte den var spännande, drivande och att "gåtorna" var väl uttänkta. Spännande idéer och en bra huvudperson som man med glädje följer. Den har lite av allt.
Betyg 4
2009-11-29 18:15
Nu lägger jag till ytterligare en åsikt på den mest recenserade boken på sidan =)
Levde verkligen upp till förväntningarna och bjöd bland annat på väldigt intressant frågor kring kvinnosyn och kyrkan. Personligen tycker jag Änglar och Demoner är bättre, men det beror nog på att det var den första Brown-boken jag läste.
Betyg 5
2009-12-03 15:11
TOTALT värdelös enligt mig. Dåligt flyt och helt utan känsla i texten. Själva handlingen då? Jo såhär är boken i korta drag: "Åh en ASSVÅR hemlig kod, vad kan det vara, hmm ingen aning, eller vänta nu JA SÅHÄR ÄR DET!!!" - och så fortsätter det sida efter sida med lite värdelösa konspirationsteori-inlägg mellanåt, eller hela tiden menar jag! Rekommenderas EJ!
Betyg 1
2009-12-26 21:43
Visst är boken överskattad och det är mycket som inte stämmer. Men jag som läsare som har valt en deckare är inte intresserad över att få lära mig massa nya saker, utan att sitta på nålar. Dan Brown får en att sitta på nålar genom hela boken utan några pauser. Konspirationer hit och dit, men många intresseserar sig för dem!

Jag gillade boken och kände mig vuxen eftersom jag fortfarande var ganska liten när jag läste den.
Betyg 4
2010-01-07 15:59
Jag läste den redan när jag var tolv/tretton och tyckte den var spännande. Jag gillar egentligen inte författarens språk men spänningen i berättelsen rättfärdigar den halvkassa filmmanus-stilen. Kan ju vara dålig översättning också? Dock läsvärd.
Betyg 3
2010-08-06 21:30
Helt klart en av de mest spännande böcker jag läst! Spänning från första till sista sidan, jag hann knappt stanna upp för att hämta andan. Otroligt svår att lägga ifrån sig.
Visst, boken känns inte alltid trovärdig, men den här typen av böcker måste vara väldigt svåra att få spännande om allt ska stämma med verkligheten från början till slut.
Många av de fakta man stöter på stämmer inte heller, men det betyder inte att allt som står i boken är påhittat. Något kan man i alla fall lära sig av den.
Mot slutet känns alltihop ganska långsökt, tyvärr. Men det får mig inte att sänka betyget.
Min helhetsuppfattning är mycket possitiv och det jag först och främst kommer att kommer att komma ihåg av "Da Vinci koden" är den otroliga spänningen.
En bok som inte liknar något annat jag har läst!
Betyg 5
2010-09-12 09:29
Den första boken jag läste av Dan Brown. En sträckläsningsbok som jag upplevde som mycket spännande och underhållande. Den perfekta thrillern. Det är väl inte så mycket att tillägga efter alla dessa reccensioner.
Betyg 5
2010-12-03 21:43
Ja alltså jag älskar alla Dan Browns böcker och de är alla mycket vältalade, men just för at de är så vältalade om så förväntar man sig sååå mycket. och istället för att älska den här så tycker jag tvärtom att Dan Brown brukar skriva mycket bättre.
Betyg 3
2011-01-15 17:45
Trevlig, men lite överdrivet kanske.
Betyg 3
2011-01-19 11:50
Skitbok, en författare under medelmåttorna, speciellt då han inte kan hålla sig till fakta. Men en bladvändare och tidsslaktare var den iaf så den får en tvåa.
Betyg 2
2011-03-18 12:15
Riktigt underhållande bok som dock skall tas för vad den är, ren underhållning och inte som någon slags informationskälla.
Kan man släppa den biten är den som sagt riktigt underhållande.
Tycker dock att den är överskattad, bra visst men inte fantastisk på något vis. Men ett trevligt sätt att fördriva tiden en stund.
Betyg 3
2011-08-10 00:11
Vad kan sägas som inte redan är sagt om denna multi-bestseller?

Jag vill mena att Dan Browns stil med korta kapitel med idel cliffhangers kom helt rätt i tiden. 2000-talets folk vill ha snabba puckar, det måste hela tiden hända något. Man behöver ständiga överraskningar för att kunna hålla fokus. Cyniskt men sant.

"Da Vinci-Koden" är enligt mig snäppet sämre än "Änglar och demoner" men visst är det även här svåröverträffad bladvändaraction.

Man lockas till sträckläsning och tidstypiskt nog får också det bestående intrycket stora inslag av tomhet. Men visst är det bra.
Betyg 4
2012-01-10 02:23
Underhållande läsning utan trovärdighet vad gäller fakta. Fast en bladvändare är det, det erkännes.
Betyg 3
2012-09-25 00:55
Nja...läsvärd absolut, men inte jättebra enligt min smak
Betyg 3
2012-11-12 19:36
De mest realistiska och välarbetade av författarens böcker. Spännande och utmanande i sitt religösa sammanhang.
Betyg 4
2012-12-19 21:07
Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt läst denna bok två gånger och jag kan säga att den var bra båda gångerna, fast den var nog lite mer spännande första gången. Men jag tycker att författaren har lyckats riktigt bra men denna bok och det finns egentligen inget mer att lägga till, utan en riktigt bra bok.
Betyg 4
2012-12-20 13:35
En spännande bok där jakten på den Heliga Graalen ligger bakom mycket som händer. Jag kan se boken även som en upplysning om tid där kyrkan gör allt för att sopa saker under mattan. Det är inte bara fantasier utan en hel del verkliga händelser som vävs in i denna roman.
En bok väl värd att läsa.

Betyg 4
2013-03-11 21:04
Det var några år sedan jag läste den nu, men jag minns att jag då var helt fast. Sträcklästes och väckte mycket intresse kring den helige graal m.m.
Betyg 4
2015-07-09 10:12
Lite svårbegriplig, men bra skriven och den är spännande.
Betyg 4
2015-09-07 12:08
Jag gillar inte deckare men den här hade spänning, historiska och esoteriska beröringspunkter som kittlade mig till att läsa mer.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Da Vinci-koden
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly