bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
John Stones fall
The Raphael Affair
The Titian Committee
Liknande böcker:
Strömkarlen
 J. Limme
Böljelek
 L. Johanna

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen fjärde sanningen

 
Författare: Iain Pears
Genre: Historisk deckare
Ämnesord: politik, mord, religion, historia, spänning, vetenskap
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9176088804
 
Spänning:  9
Lärorik:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Oxford på 1600-talet. Dr Robert Grove förgiftas och dör under mystiska omständigheter. Misstänkt för mordet blir en ung, begåvad kvinna. Fyra personer berättar sin version av händelserna och alla pekar de ut olika mördare. Bara en avslöjar sanningen.

Marco da Cola, en katolik från Venedig som påstår sig vara den som uppfunnit blodtransfusioner. Jack Prescott, son till en förmodad smädare av det kungliga idealet, fast besluten att rättfärdiga sin far. John Wallis, förste kryptogramskrivare, en matematiker, teolog och inbiten intrigmakare. Och till sist Anthony Wood, den berömde Oxford-antikvarien. Varje vittne ger sin version av det inträffade. Bara en avslöjar den överraskande sanningen.


Medelbetyg: 4,57 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den fjärde sanningen :


salevik 2005-03-02 14:12
Detta är ett storstilat projekt att försöka binda historia, politik och spänning ihop till en bok. Vi befinner oss mitt i Oliver Cromwells England på 1660-talet med allt av intriger, religiøs fanatism, renessans och som bigotteri som det för med sig.

Historien kan verka enkel. Ett mord under mystiska omständigheter. Men där stannar också det enkla. Mördaren blir utpekad, dömd och hängd. Men var det verkligen mördaren?

Författarens idè att låta fyra olika, mycket starka personligheter, beskriva samma historia utifrån sina helt egna synvinklar är briljant. Med tung akademisk erfarenhet kombinerat med ett fantastiskt språk och en förmåga att bygga upp flera historier och binda ihop dem så visar Iain Pears att han kan mer än bara föreläsa på Oxford University.

Betyg: 4++

Betyg 4

Born75 2005-05-01 16:58
I denna historiska deckare får vi följa med till Oxford på 1600-talet. Dr. Robert Grove blir under mystiska omständigheter mördad och fyra olika personer ger sin bild av vad som verkligen inträffade. Brombergs förlag har här verkligen kommit över ett guldkorn, en historiska deckare när den är som allra bäst. Mr Pears språk får Eco att framstå som en långsam ökenvandring och Brown som en första klassens Harlequinförfattre. Språket är välvårdat men utgör samtidigt inget hinder.

Miljön ger den historieintresserade en gratislektion i Cromwelleran samtidigt som mordet kring den snustorre Oxfordakademikern blir riktigt intressant, har ni inte läst denna deckare så är det definitivt på tiden att ni gör det nu.
Betyg 5

johannes74 2005-07-18 15:04
Otroligt välskriven, med djupa och sinnrika karaktärsporträtt.

Intrigerna i de akademiska, politiska och religiösa sfärerna går inte av för hackor! Riktigt bra dialoger och författaren är rasande skicklig på att rycka med läsaren in i handlingen från första början.

Det är en vacker historisk gobeläng som vävs upp och när man läst klart boken vet man väldigt mycket om engelskt 1600-tal!
Allt från Cromwell, restaurationen och de oändliga motsättningarna som blåste i landet.

Boken är skriven i fyra delar. Fyra personer som berättar kring samma händelse, men med fyra olika sätt att se sanningen.

Pearse historiska kunskaper är briljanta och absolut i klass med Umberto Eco. Hans författarstil kommer att tilltala många som vågar sig på denna pärla. Om de vågar sig på de drygt 700 sidorna.

Men tro mig, boken är väldigt lättläst och läsvärd!

Håller däremot inte med den förre betygssättaren om att Pearse skulle ha ett bättre språk än Eco. Det kanske är en smaksak. Själv tycker jag Eco drar det vassaste strået, men Pearse är inte alls långt efter! En värdig efterträdare när den gamle mästaren från Bologna går i pension.

Betyg 5

Trust-me 2008-01-26 17:09
Ibland kan Pears vara ganska jobbig att läsa, men inte här. Upplägget är mästerligt och det är omöjligt att släppa den ifrån sig innan man läst till sista sidan. Ett mästerverk på alla plan.
Betyg 5

jossansten 2008-04-09 05:49
Intressant att han låter olika personer beskriva mordet och förloppet. Eftersom de olika historierna inte är integrerade och de olika personerna har olika perspektiv och tankegångar är det som att läsa fyra olika deckare, snarare än en, men de binds ändå ihop. Gillade skarpt den här boken!
Betyg 4

Nilexsson 2010-06-08 13:40
Ett mästerverk. Köp, läs och låna ut...
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den fjärde sanningen


  Köp boken som film på cdon: