bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Det blod som spillts
Draugen
Gasten
Grimmen
Guds starka arm
Maran
Mylingen
Näcken
PAX - Bjäran
Pax - Grimmen
Pax - Mylingen
Pax - Nidstången
Pestan
Svart stig
Systrarna Hietala
Till dess din vrede up..
Till dess din vrede up..
Till dess din vrede up..
Till offer åt Molok
Vitormen
Liknande böcker:
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding
Skräcknatt
 L. Jackson
Döden på apoteket
 N. Hövenmark
Den stumma flickan
 M. Hjorth
Döden i Svartselet
 N. Hövenmark
Grannar i död och lust
 C. Olséni

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSolstorm

 
Författare: Åsa Larsson
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, religion, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100103454
 
Spänning:  8
Romantik:  1
Humor:  2
Lärorik:  3
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Boken fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2003

Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna. I den nybyggda Kristallkyrkan bryts ljus och mörker. Församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, har hittats brutalt mördad mitt på altargången. Rebecka Martinsson, som sedan länge lämnat Kiruna för att arbeta som jurist i Stockholm får ett oväntat telefonsamtal. Det är mordoffrets syster Sanna, som ber henne komma hem och hjälpa till. Hon tror att polisen misstänker henne, och hon är rädd att förlora sina barn. Motvilligt beger sig Rebecka Martinsson tillbaka till barndomsstaden. Hennes hemkomst väcker starka känslor och snart jagas hon av både sitt eget förflutna och våldsamma krafter som vill tysta henne. I det snötyngda Kiruna växer skuld och hot ikapp med mörkret, och urladdningen närmar sig. Solstorm är en spänningsroman med stora litterära kvaliteter.Medelbetyg: 3,36 (42 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Solstorm :


Hille 2004-05-01 10:10
Med "Solstorm" debuterar Åsa Larsson och blandar sig väl med många
av de nya Svenska deckarförfattarna.
Berättelsen är rak och engagerande, ganska okomplicerad.
En hyggligt ruggig och ganska trovärdig historia målas upp och håller
läsaren i spänning nästan till sista bladet!
Klart läsvärd!
Betyg 4

Rosa 2004-05-17 07:54
En helt OK debutroman. Inga krusiduller utan rakt på. Lite spännande tillbakablickar då och då, trovärdig historia och - inte minst - en väldigt aktuell handling med tanke på Knutby ....
Betyg 4

inca 2004-05-17 12:15
En klart läsvärd och spännande deckare. En lyckad debut för författarinnan.
Betyg 3

h. 2004-07-19 22:32
en nja bok. jag hade ganska höga förväntningar på boken, hade blivit rekommenderad av flera personer.... blev besviken. snabbläst men ...nja.
Betyg 3

sofia 2004-07-26 00:52
Bra annorlunda deckare!
Betyg 3

Kenneth 2004-11-13 02:15
Enligt omslagets text har boken höga litterära kvaliteter, vilket jag ställer mig frågande till. Språket är uselt och fyllt av schabloner. De skildrade personerna blir aldrig riktigt levande men intrigen är väldigt spännande; åtminstone bitvis och finalen är minst sagt gastkramande.
Betyg 2

sundin 2005-02-21 10:10
Det är sällan jag använder uttrycket "bladvändare" men det passar verkligen till denna bok. Jag välkomnar författaren Åsa Larsson till Sveriges deckargenre, änligen en författare som kan skriva deckare och teckna trovärdiga personkaraktärer utan att det blir sliskigt och präktigt. Det här är en riktigt spännande thriller och det faktum att den utspelar sig i ett vintrigt och kyligt Kiruna gör att man får en trivsam och kuslig känsla på samma gång. Det riktigt viner av vintervindar om boksidorna! Till spänningen bidrar också att vi som läsare får komma i kontakt med en sekt där riktigt konstiga saker händer...
Betyg 4

adakmallis 2005-05-04 18:17
Så spännade!
Betyg 4

monica 2005-05-11 00:18
När jag hela tiden undrar, och får nya anledningar att undra; varför huvudpersonen överhuvudtaget åker till Kiruna OCH riskerar sitt jobb, för att hjälpa en gammal kompis hon inte ens gillar - kan jag inte heller uppskatta boken.

Alldeles för många nybörjarmissar som redaktören på förlaget borde varit uppmärksam på.

Som till exempel att det verkar viktigare att ta hand om den stumma misstänktas barn & hund, än att lösa mordgåtan och att dåtiden är mycket mer intressant än nutiden.
Betyg 1

Nessa 2005-07-20 19:17
Jag tycker att det är en läsvärd deckare.
Betyg 4

Synnez 2005-12-19 08:17
Helt OK deckare som var seg i början men tog sig efter ett tag för att dock kulminera i ett inte alltför rafflande slut. Bra mycket bättre än uppföljaren iallafall...
Betyg 3

Skorpan 2006-03-20 20:28
Mycket imponerande debut av Åsa Larsson. Jag tyckte mycket om hennes språkbehandling vilket var när jag lagt ifrån mig boken behållningen av läsupplevelsen. Om man bortser från en icke trovärdig inledning om hur hjältinnan beslöt sig att överhuvudtaget åka till Kiruna så är början underbar med de små orddanser Larsson får till för att beskriva hur det ser ut, luktar, känns på denna plats många av oss bara kan fantisera om. Jag känner att jag är där och minns hur kallt det kan vara när det riktigt nyper i kinderna och ögonfransarna fryser ihop. Härligt. Och historien verkar utveckla sig i samma takt. Jag känner mig trygg. Men sen så spretar det alldeles i onödan. Saker kunde ha redigerats bort och gjort den tajtare. Och sedan blir jag lite bedrövad när jag till slut märker att historien inte riktigt hänger med i det vackra språket. Den går inte framåt. Ett omotiverat besök hos en svampodlare i gamla gruvan bara för att visa att den finns. Inte bra. Och små utflykter i karaktärer som inte alls är intressanta. Vad synd Larsson. När det igentligen är så toppenbra. Och slutet. Opps. Hon föll i den gamla fällan att inte kunna avsluta det hon börjat. Karaktärerena har inte byggts upp så man kan köpa slutet. Det blir istället massor av förklaringar istället precis som det är i otaliga halvmesyrer från schablonvärlden av filmer som inte håller vad de lovar i början. Men sedan i det allra allra sista kunde Larsson i alla fall knyta ihop en karaktär som jag kunde få med mig efter jag lagt ifrån mig boken. Det blir trots bristerna i storyn en 4 för att jag har blivit så underhållen av det ljuvliga språket.
Betyg 4

miiins 2007-01-13 20:29
Visst uppskattar jag boken då jag finner den lättläst och det händer saker hela tiden. Tänkte mycket på intertexten Knutby, men insåg att Knutbyhändelsen faktiskt kom efter det att boken kom ut. Frågan jag ställer mig är Varför hon egentligen vill åka tillbaka till ett samhälle som behandlat henne så illa? Sen så kan jag önska, författaren i övrigt är så beskrivande om allt och alla, att få veta varför personen Sanna beter sig som hon gör i boken. Jag läste boken på en dag så jag tycker att den är en riktig bladvändare så till den grad att jag genast begav mig till biblioteket för att låna uppföljaren "Det blod som spillts". Solstorm får en STARK 3:a av mig. :)
Betyg 3

dsebbe 2007-02-07 20:07
bra bok som är larssons debut, spännande och välbeskrivande bok men jag personligen får ingen bra känsla om huvudpersonen rebecka, något som jag behöver för att "hitta in i boken"
Betyg 3

nowirehangers 2007-03-31 12:35
3
Betyg 3

Nanne 2007-06-15 00:32
Mycket bra bok, fångar en direkt. Bra debut! Jag stäckläste den.
Betyg 4

Ninni_1960 2007-06-25 08:25
Jag läste "Svart stig" först av de böcker Åsa Larsson skrivit men ville ju naturligtvis läsa från början då jag tycker att Åsa Larsson är en härlig författare som skriver jordnära med ett språk som passar mig.
Jag trodde först att Åsa Larsson inspirerats av Knutby med sin debutroman men insåg sedan att Åsa Larsson skrev denna innan tragedierna i Knutby. Personerna i romanen är enkla och med hjälp av tillbakablickarna får jag lätt att förstå vad som händer och varför och även varför personerna agerar som de gör.
En läsvärd bok som jag gärna rekommenderar. Själv läste jag den, i pocketformat, på semester i Grekland så de kalla norrlandsskildringarna blev nästan lite svalkande i värmen på stranden.
Betyg 4

marcus_1 2007-07-14 17:08
Solstorm, utgiven 2003, är Åsa Larssons debutroman. Det är den första boken om juristen Rebecka Martinsson. De två andra böckerna i serien har titlarna Det blod som spillts och Svart stig.

Den religiösa församlingen Kraftkällans berömde andlige ledare, Viktor Strandgård, hittas mördad på altargången i den nybyggda Kristallkyrkan i Kiruna. Viktors syster, Sanna Strandgård, misstänks för dådet och ringer desperat till sin barndomsvän, Rebecka Martinsson, som nu jobbar som advokat i Stockholm, och ber om hjälp. Motvilligt beger sig Rebecka tillbaka till barndomsstaden.

Rebeckas hemkomst till Kiruna väcker starka känslor och snart jagas hon av sitt eget förflutna. I Kiruna börjar polischef Anna-Maria Mella och polisinspektör Sven-Erik Stålnacke arbeta med fallet. Sanna blir häktad och Rebecka får ta hand om hennes döttrar, Sara och Lova, och hunden Tjapp. Rebecka börjar vända på alla stenar och söka sanningen kring mordet på Viktor. Kan Sanna verkligen ha mördat sin egen bror? Vilken roll spelar pastorerna Thomas Söderberg, Vesa Larsson och Gunnar Isaksson i dramat? När Rebecka även uppdagar ekonomisk brottslighet inom församlingen bestämmer sig onda krafter för att tysta henne…

Solstorm är en mycket bra och spännande debutroman av Åsa Larsson. Den skänker stort läsarnöje och man vill läsa mer om Rebecka Martinsson. Rebecka är en intressant huvudperson som det säkert går att utveckla på många olika sätt. Innehållet i boken är på några ställen en aning tunt och slutet känns lite väl abrupt. Annars är det verkligen en läsvärd kriminalroman.
Betyg 3

tigergirl 2007-08-08 10:29
En bra och spännande bok tycker jag.
Betyg 4

chabo 2007-10-25 14:56
Helt ok, men det finns bättre deckare.
Betyg 3

nyfikon 2008-01-04 16:30
En perfekt blandning av verkligheten och fantasin. Jag tänker förstås på Knutbyhistorien. Skulle vilja påstå att det är en blandning mellan Knutbyhistorien och Liza Marklunds berättelser om Annika Bengtsson. En av de bättre böckerna jag läst!
Betyg 4

Wilma 2008-01-04 18:33
Ganska seg och banal. Blodiga detaljer men oförmögen att väcka den där envisa nyfikenheten.
Betyg 2

sgs 2008-01-20 21:24
Jag läste del 2 och 3 i serien före denna vilket kanske inte är att rekommendera. Men ändå är det att rekommendera att läsa denna bok tycker jag. Det blir en ruskig stämning, snabbt tempo med korta kapitel och lagom många parallellhandlingar och återblickar. De senare böckerna stördes jag en del av återblickarna - kanske för att jag inte läst denna då.
Betyg 4

millennium 2008-05-04 22:19
Den här gillade jag !
Betyg 4

lottaliza 2008-05-12 11:27
Jag är inte direkt nåt fan av alla de "nya svenska kvinnliga deckarförfattarna", men Larsson blev en positiv överraskning. Inget jätteorginellt, men hon kan faktiskt skriva (till skillnad från många andra i samma grupp) och jag gillade historien.
Sträckläste den en lördagskväll med en godisskål som sällskap - och för detta ändamål passade den alldeles utmärkt!
Betyg 3

Humman 2008-08-21 17:13
Denna bok tyckte jag om, kanske för att det utspelar sig i Kiruna. Den gick fort att läsa ut, och ett tips läs den i storstil. Det passade mig. Det händer saker i boken hela tiden och man hinner inte ledsna, den är spännande. Och filmen va ju bra också.
Betyg 4

terrier 2008-08-24 13:57
Helt ok läsning en regnig sommardag. Lättläst och hyfsat spännande, man vet ungefär vad man får redan från början.
Betyg 3

helix 2008-11-13 14:13
En ganska bra historia som jag aldrig blir irriterad på. Jag läste den gärna, och mot slutet blev den riktigt spännande.

Kanske lite mycket vattentramp mitt i, men det var inte så långvarigt. Solklart medelbetyg.
Betyg 3

Isidora 2008-12-28 15:51
En intressant deckare för lediga dagar. Jag gillar stämningen och längtar till snö och den riktiga vintern. Rebecka Martinsson är en lyckad karaktär. En stark trea.
Betyg 3

AnnieG 2009-08-01 01:00
Rätt tråkig och ja jag vet inte. Min första känsla blev att jag kan fan skriva bättre själv :)
Betyg 2

Lovisa95 2010-10-31 18:45
Språket är inte perfekt och jag ställer mig skeptisk även till handligen, men för att vara författarens första bok är den ändå ganska bra.
Betyg 3

Marre 2011-08-22 18:57
Jag var ganska skeptisk till den här boken i början och jag har utan anledningen skjutit upp läsningen av den här boken i ett år men nu så gav jag mig på den i alla fall och mitt första intryck var inte bra. Det var dåligt skrivet och allting var bara fel, men efter kanske 40 sidor tyckte jag att den började få någonting och nu i efterhand kan jag lätt säga att det var en av de bästa kriminalromaner/deckare jag har läst.

Det jag störde mig på var karaktärernas namn, Sven-Erik Stålnacke och Anna-Mara Mella, det stod jämt om de två i samma mening och vad de gjorde, jag blev tokig, det lät som att det alltid skulle vara fler än två personer i rummet.

Men boken är helt klart läsvärd.
Betyg 4

Marcuswester 2011-10-05 14:19
Jag blev medlem ändast för att resensera denna totalt inkompetenta värdelöda bok. den får en klar 1:a av mig för boken är dötrist och saknar nämligen handling, om du läser boken så kommer du ångra att du slösade bort nåra timmar av ditt liv på nå sådant värdelöst.

//Marcus :)
Betyg 1

Bokdetektiven 2012-07-02 21:32
Positivt överraskad! Inte läst något av Åsa Larsson innan och förväntningarna var väl sådär efter att ha öppnat den på slumpmässigt vald sida, läst något i stil med ”Låt bli det där, gläfste han fram” och dragit den förhastade slutsatsen att detta var ännu en svensk, halvusel deckare. Och även om boken är enkelt skriven på en slags väldigt nutida, avslappnad prosa (framför allt dialogen är väldigt modern/realistisk, t.ex. ord som ”jättebra”) så blir det inte den där B-känslan! Tvärtom är i alla fall de viktiga personerna mångfasetterade, realistiska och mänskliga och språket blir ofta både suggestivt och gripande. Framför allt Sanna tycker jag är klockrent beskriven som den utsatta, handlingsförlamade men ändå mänskliga person som hon är.

Efter att ha mått lite illa de första sidorna, under en gräslig beskrivning av en torr advokatfirma och de vanliga gamla de-dricker-kafffe-ur-automat-beskrivningarna tar boken nya kliv och blir snart riktigt spännande! Personerna reagerar trovärdigt i relation till vem de är – underbart. Dessutom kretsar temat kring religion/frikyrkoförsamling, vilket gör allt psykologiskt intressant.

Även om mordet i sig samt en del saker i slutet kändes lite för mycket effektsökeri och ”filmiska” för min smak (nästan så man anar att författaren vill att boken blir film), måste boken få en stark fyra! Eller femma minus…
Betyg 4

bokmalipartille 2018-01-14 18:48
Kompetent skriven deckare som utspelar sig i en norrländsk frikyrkoförsamling.
En pastor blir mördad och advokaten Rebecka Martinsson beger sig ditt för att
hjälpa en gammal vän. En OK deckare men den har inte det där lilla extra djupet, spänningen
eller oförutsägbarheten som får mig att vilja läsa fler böcker av författaren.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Solstorm


  Köp boken som film på cdon: