bokrecensioner boktips

En ovanligt torr sommar

Författare: Peter Robinson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9789137148229


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tilldelad Svenska Deckarakademins Martin Beck Award för bästa översatta kriminalroman

För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb´s End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna träder i dagen – och med dem ett kvinnoskelett. Överkommissarie Alan Banks får, tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, den otacksamma uppgiften att identifiera den döda kvinnan. De fascineras av utredningsarbetet som för dem decennier bakåt i tiden.

Vad ingen av dem anar är att en person tror sig sitta inne med lösningen på mordet, en person som hela livet fruktat att sanningen ska uppenbaras och som är beredd att ta den med sig i graven ...

En ovanligt torr sommar belönades med det prestigefyllda franska deckarpriset Le Grand Prix de Littérature Policière. Den har även vunnit Anthony Award.


Medelbetyg: 3,86 (35 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En ovanligt torr sommar :
2003-11-15 13:58
Ett skelett efter en kvinna hittas i ruinerna från en stad som legat en längre tid under vatten.
Vem var hon? Vad var det som förorsakade hennes död?

En lågmäld mycket välskriven deckare, av en författare man gärna vill läsa mer av!

Läs den!
Betyg 5
2003-11-15 17:09
Alan Banks och Annie Cabbolt löser fallet med det skelett de hittar i byn Hobb´s End som legat under vatten i fyrtio år, men nu när det är en ovanligt torr sommar torkar upp och kommer fram. En väldigt bra och spännande deckare som rekomenderas starkt.
Betyg 5
2003-11-28 10:19
En klart spännande och lite annorlunda deckare, där "offret" ännu inte är identifierad!

Mycket läsvärd!
Betyg 5
2003-11-28 13:46
En helt stillös roman enligt min mening! Jag anser att det torftiga språket (alldeles för lite champagne-drickande) är till bokens nackdel. Då herr Robinson skriver "..Moet... is the ...best.. champagne.. ever.." har han så otroligt fel då han inte tar hänsyn till den uppsjö av champagner som finns tillgängliga på marknaden. Ta drycker som Chrystal eller Dom Perignon -73 så inser ni misstaget. Detta är bara ett exempel på Robinsons smaklösa språk. Han har ingen stil och hans favorit-karaktär "Annie Cabbot" är en grå, illaluktande varelse som bär GAP-kläder av billigaste modell. Inget gucci eller prada här inte! Oinspirirade miljöer som den engelska landsbygden utan några som helst inslag av San Tropez. Hon kör något så trivialt som en peugot. Vad ska man säga? Betyg är givetvis som det bör. Och då är jag generös. Betyg 1.
2003-12-05 14:30
Mycket bra deckare. Spännande.
Betyg 4
2004-01-23 10:34
Välskriven deckare. Lite annorlunda eftersom den utspelar sig både i nutid och genom tillbakablickar även under andra världskriget. Bra miljöskildringar, speciellt av livet på den engelska landsbygden under krigsåren.
Boken är även intressant genom sina ingående beskrivningar av de två poliserna, och deras relation, som utreder mordet.
Intrigen är spännande, men på ett ganska lågmält sätt.
Betyg 4
2004-05-11 12:41
Upplägget är bra och spännande; det faktum att det under andra världskriget skedde ett mord i en liten engelsk by som strax därefter lades under vatten. Boken utspelar sig både i nutid och dåtid vilket brukar vara ett effektivt koncept. Författaren slarvar tyvärr bort de förutsättningar som finns för att det här ska bli en riktigt bra deckare. Jag tycker att den delen av boken som utspelar sig under andra värlskriget är mycket bra och trovärdig. I den del av boken som utspelas i nutid läggs det alltför mycket energi på att låta huvudrollsinnehavarna attraheras av varandra vilket påminner om en Harlekinromans sötsliskhet. Läs hellre Dalen som dränktes av Reginald Hill, det är i stort sett samma upplägg men den är väldigt mycket bättre.
Betyg 2
2004-07-06 00:39
robinsson's allra bästa! jag tyckte om allt i den! en såååå bra deckare. läs den!
Betyg 5
2004-08-18 21:07
Lika bra som hans övriga deckare... Spännade och svår att lägga ifrån sig!
Betyg 4
2004-08-19 07:34
Spännande och bra men något långsam. Detta var den andra boken av Peter Robinson jag läste. Den första var I ondskans spår och den tyckte jag bättre om.

Har dessutom plöjt igenom hans tidigare böcker i samma serie på engelska men de är enligt mitt tycke sämre så det finns väl en anledning till att de inte är översatta till svenska.
Betyg 4
2004-09-21 11:22
Den här boken gillade jag! Bra personporträtt/sympatiska huvudpersoner. Intrigen var också intressant och spännande!
Jag gillar också sättet att skriva - att man varvar mellan olika personers berättande.
Rekommenderas!
Betyg 4
2004-11-03 14:31
Peter Robinson är för mig en ny bekantskap. En mycket trevlig sådan också. Robinsons deckarintrig i denna bok är såväl välformulerad som snårig vilket jag gillar. Perspektivbytena mellan då- och nutid är något som uppskattas och som skänker liv åt de karaktärer som Robinson på ett effektivt och träffande sätt målar upp för läsaren. Klart läsvärd för den som har sinne för invecklade pusselintriger.
Betyg 4
2006-08-21 21:54
Hade stora förväntningar på denna bok. Den levde inte upp till dom i början, då jag tycker den var lite seg, men i slutet tog den sig rejält. Mycket passande att ha läst denna sommar och när jag idag avslutade den bröt ovädret till slut ut på nytt både i boken och utanför fönstret :-) Läsvärd med en svag fyra som betyg.
Betyg 4
2006-10-09 21:51
Wow, här finns en kanonbok för er som ännu inte upptäckt denna författare.
Betyg 4
2006-10-17 12:12
Den här boken var min första bekantskap med författaren, och det var synnerligen en bra start. Stämningen är ruggig, och att man får inblickar i vad som hände innan byn lades under vatten förhöjer spänningen ännu mer. Dessutom tilltalas jag av hela tanken med en by som läggs under vatten för att plötsligt komma till ytan och avslöja sina dolda hemligheter. Klart läsvärd!
Betyg 3
2006-11-20 16:56
Hmm, vad tyckte då jag...
Boken var svår att komma in i. Den blandar dåtid och nutid och olika berättare på samma sida. Och först visste jag inte riktigt vad jag gillade det - men det är rätt briljant faktiskt, man tröttnar inte.
Det blir parallella handlingar och man är lika nyfiken på alla. Han har en förmåga att driva upp spänningen - det blir svårt att lägga ifrån sig boken, man bara måste få veta.
Givetvis gissade jag vem mördaren var efter ca 300 sidor ;) - men det spelade ingen roll, jag var ju inte säker.
Betyg 4
2007-12-01 22:47
En bra deckare. I början var jag lite lätt förvirrad när det gällde tidsbegreppen, men när man kom in i den så var man fast.
Betyg 4
2008-09-13 12:03
första boken jag läste av Robinson och denna bok blev en glad överraskning, kändes lite trög i början men den tog sig och jag är glad över att ha snubblat över en ny författare.

Betyg 3
2009-08-17 20:39
En mycket välskriven deckarhistoria med bra persongestaltningar och fina miljöskildringar,både i det förflutna och nuet.Det var fascinerande att följa med historien på två tidsplan samtidigt.
Betyg 4
2010-02-26 19:08
Lugn och stillsam deckare som ändå underhåller och berikar med en historia som delvis utspelar sig under WWII.
Betyg 4
2011-04-14 13:29
Nervpirrande mystik. Uppskattar deckare med gåtor som får en att bli förvånad.
Betyg 3
2012-10-06 17:25
Jag är inte så överdrivet svag för deckare där man hittar gamla benknotor som ska utredas. Det känns så inte så spännande när brottet begåtts för så längesen, och jag brukar nog tycka att läsningen blir rätt trist. Två som har lyckats tycker jag dock är Reginald Hill och Peter Robinson. Det här är den första bok av den senare som översatts till svenska, och det är början på en riktigt bra deckarserie. Mycket läsvärd.
Betyg 4
2013-04-23 10:22
En bra och torr deckare
Betyg 3
2018-01-23 10:20
En väldigt bra deckare. Den har också, mycket förtjänstfullt fått flera litterära priser.
Kommisarie Banks får det udda uppdraget att lösa ett eventuellt mord, som är begånget för 40 år sedan. Ett skelett är upphittat och Banks har egentligen ingenting att utgå ifrån. Tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, så gör han den ena upptäckten efter den andra.
Robinson pendlar mellan undersökningarna i nutid med vad som egentligen hände för 40 år sedan, under andra världskriget. Ett mycket intressant sätt att skriva en deckare på.
Boken är 20 år gammal, men fortfarande mycket väl värd att läsa. Börja läsa under en ledig dag, för du släpper inte boken förrän den är utläst!
Betyg 4
2018-07-24 22:47
Boken handlar om att ett skelett hitta från en ung kvinna hittas efter 40 år. Kommissarie Bangs får i uppdrag att lösa fallet med att identifiera kvinnans kropp. För 40 år sedan lades den engelska byn Hobb’s End under vatten.
Betyg 4
2019-04-03 08:23
Får nog bli en 4:a för denna med lite knapp nöd. Lite typisk engelsk deckare, lite omständlig. Den historiska kopplingen; amerikanska soldater i England under andra världskriget, gör det lite mer intressant. Däremot känns kärlekshistorien mellan kommissarie Banks och kriminalinspektör Cabbot aningen påklistrad.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En ovanligt torr sommar
Liknande böcker:
Polisen och den döde p..
 G. Unefäldt
Detektiv på hett plåttak
 S. Rutbäck Eriksson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
klädd för döden
 D. Leon
Morsarvet
 C. Granbom
Dödlig fjäril
 I. Boström
Dansar på din grav
 P. Liljestrand
Ättestupan
 J. Ekström
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg