bokrecensioner boktips

Revolt

Författare: Suzanne Collins
Genre: Ungdom
Ämnesord: krig, politik, mord, historia, kärlek, framtid, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789163861185


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sista rafflande delen i Hungerspels-trilogin

De två första delarna i trilogin om Hungerspelen har gått som en raket på den litterära himeln, bland annat som etta på New York Times bestseller-lista. Förväntningarna på del tre är enorma.

Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

I de två första delarna av Hungerspelen vävde Suzanne Collins en otroligt tät intrig, nu kommer upplösningen. Hungerspelen har blivit en internationell försäljningssuccé världen över.

Filmrättigheterna är sålda och Collins skriver själv filmmanuset.

Medelbetyg: 3,53 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Revolt :
2010-10-31 16:36
Nämde att jag var lite besviken på tvåan. Men tyckte att den var as bra ändå. De här boken är helt perfekt. Kan inte tänka mig en bättre fortsättning eller slut på serien. Den gjorde mig verkligen inte besviken. Spänningen ligger under ytan hela boken igenom. Man undrar för varje sida, hur fan ska de ta sig hur de här? Boken fångade mig totalt. Precis som ettan och tvåan gjorde. Jag älskar denna serie! Läs nu säger jag! Slutet äger!
Betyg 5
2011-01-07 16:25
Inte lika bra som delarna innan, definitivt läsvärd ändå :D Slutet var lite abrupt som om Collins hade tröttnat lite i slutet och bara avslutade den, hon kunde gått fortsätt på den i 10 sidor till. Dock blev det ganska mycket som man hoppades på och då kan man inte låta bli att vara glad :D
Betyg 4
2011-02-10 21:02
Liten spoilervarning!
Läste ut boken för typ två sekunder sedan och måste erkänna att boken inte var lika bra som de två föregående, Men den var absolut bra! skulle absolut rekomendera Denna serie, fantastisk berättelse!! det som jag tror gjorde att jag tappade lite av intresset var att hela berättelsen förflyttades från att katniss själv skulle överleva till att hela Panems befolkings liv hamnade på spel, det blev som inte riktigt samma sak, sen så gillade jag ju själva grejen med att de höll till i skogen och jagade osv vilktas det de inte blev så mkt av i den här boken. men boken var ändå bra och riktigt spännande!!
Betyg 4
2011-02-24 17:08
Revolt var en riktigt bra fortsättning/slut på en spännande serie. Jag blev förvånad på hur historien förändrades och blev inte alls besviken på hur den utvecklades. Det enda jag tycker är synd är att jag nu inte kan se fram emot fler delar och att slutet kom lite väl abrupt. Men i sin helhet med de föregående delarna får serien 5/5.
Betyg 5
2011-07-20 16:17
Tjatig och tråkig upprepning av de tidigare. Väldigt nära en etta
Betyg 2
2011-10-07 03:12
I tredje, och sista, boken i Hungespelstriologin har revolten brutit ut i full skala. Katniss har upptäckt att 13e distriktet inte bara existerar, utan har byggt upp en motståndsrörelse i sådan skala att de kan störta distrikt 1 och president Snows tyrrani. I 75 år har distrikt 13s befolkning bott under markytan och levt med små resurser och sträng, militant disciplin - och jobbat intensivt mot sitt mål - att störta distrikt 1. Distrikt 1 har varit medveten om dess existens men inte gjort något då distrikt 13 var det distriktet som tillverkade vapen och besitter VAPNET. Dvs. atomvapen. Distrikt 1 har inte vågat utmana distrikt 13 av rädsla för förintande vedergällning. Nu har dock tiden kommit då distrikt 13, tillsammans med revolutionärer från de övriga distriken, tänker slå tillbaks. Och nu mer än någonsin förväntas det av Katniss att hon axlar rollen som revolutionens frontfigur. Hennes personliga symbol - Härmskrikan - har också blivit hela revolutionens symbol. Och även om hon är rädd och tom - då hela hennes distrikt 12 har förintats av president Snow - tar hon till slut den roll som förväntas av henne. Till slut går hon hela vägen ut och blir Härmskrikan.

Sista delen i triologin om Hungerspelen är den mörkaste i serien och bryter av mot de två tidigare. Även om de två första böckerna innehöll mycket grymhet fanns där ändå en glamourös och romantisk nivå. I sista boken är alla illusioner borta. Kampen för överlevnad är hård och hänsynslös. Katniss inser att absolut ingen finns att lita på. Även om distrikt 13 kämpar en rättfärdig kam finns även här politisk äregirighet och ränkspel. Katniss måste bestämma sig för om hon är redo att fortsätta vara en bricka i ett spel över sitt huvud, eller ta kontroll över revolutionen och dess mål. Även om läsnjutningen var större i de två första böckerna är tredje boken en naturlig och oundviklig följd i historien. Man hade egentligen ingen förväntan att slutet skulle bli ett allt igenom lyckligt och trevligt slut. Ett riktigt krig har inga vinnare - bara förlorare. Och kampen förs för att nästa generation ska få känna den lyckan som denna generation offrat för deras skull.
Betyg 5
2012-03-03 19:12
Nej, den är boken var inte bra. För mycket oviktigt hände, eller så hände ingenting. Förhastat avslut och värdelös epilog, hade velat se ett mycket bättre och längre avslut än vad som blev. Och som jag klagat på i tidigare böcker så var det alldelsens för lite känslor.
Betyg 1
2012-05-11 07:03
Flera år efter att jag läste 2:an tog jag slutligen upp den sista delen i trilogin. Konsekvenserna var att jag inte riktigt kom ihåg vad som hänt innan, men det funkade bra ändå. Läsupplevelsen blev också mycket bättre på engelska. I den sista delen ligger inget hungerspel i fokus (tack och lov) utan istället revolten mot regimen. Det är en mörk, psykologisk och spännande upplösning även oom jag tyckte det bliv lite väl magstarkt och blodigt. Det känns också som om handlingen spårar ur en aning mot slutet, men i det stora hela var det en fängslande, chockerande läsning.
Betyg 4
2012-08-15 15:21
En relativt tillfredsställande avslutning på trilogin. Definitivt bättre än den andra boken. En orättvis och grym värld går mot sitt slut.
Betyg 3
2012-09-08 18:27
Denna avslutande del i trilogin om Hungerspelen fyller sin funktion och syr ihop de flesta av de lösa trådar Collins lämnat tidigare. Precis som del 2 var en typisk uppföljare är del 3 en typisk avslutare. Så långt allt väl.

Rebellerna rustar för krig mot regimen och vill ha Härmskrikan som symbolisk ledare. Inte oväntat men inte så funktionellt. Katniss lider all världens kval och vet inte vem hon ska lita på. Jag förstår att huvudpersonens komplexa livssituation kan väcka intresse men jag tycker bara det blir krångligt.

Precis som med föregångarna tycker jag att de personliga intrigerna borde ha tonats ned. Grundhistorien är tillräckligt stark och ett uppror av motståndsrörelsen lett av en välmående och fokuserad hjältinna hade givit större slagkraft.

Sammantaget har jag svårt att köpa de känslomässiga utsvävningarna.
Betyg 3
2012-09-08 20:58
Sista delen i triologin även denan bra men första delen var klart bäst men sträckläste även denna.
Betyg 4
2012-09-29 13:07
Tredje delen av Hingerspelstrilogin var kanske inte riktigt lika spännande som de två första, men ändå en bok jag sträckläste. Som helhet tycker jag att det var en väldigt intressant och fångande trilogi!
Betyg 3
2012-10-04 10:21
Tredje delan var bättre än tvåan.Nu var det full fart från början av boken.Slutet vart lite abrupt den skulle inte ha slutat så tvärt.Man undrar vad som hände med katten och Kattnis mamma bland annat.Ändå en mycket läsbar bok.
Betyg 5
2012-10-07 11:16
Sämsta delen av serien. Ganska ointressant.
Betyg 2
2012-12-24 17:03
De andra två sträckläste jag bara på några dagar, denna var lite segare.
Betyg 3
2013-01-27 20:51
Svag tvåa.
Betyg 2
2013-11-03 15:42
Det var inte förrän det tragiska slutet på "Revolt" som jag slutligen förstod att Hungerspelen-trilogin är något av en antikrigsskildring. Oavsett vilken sida man kämpar på finns det fortfarande något fel, något som inte känns rätt. Vad ska man göra? Kämpa för det nästsämsta? Lida av den nuvarande situationen?

Kan inte dra mig från att tänka på revolutionen i Egypten som ledde till ett nytt styre och nu pågår konflikter där igen. Det uppstår en slags apati när man förstår att det kanske inte blir bättre än så här, är det ens värt att kämpa när det blir så mycket förluster? För att inte nämna Syrien, där riktiga rebeller kämpar mot en existerande regim.

Men det viktigaste är att när det väl sker en förändring att aldrig glömma de dåliga förhållanden som var. Bara att Sverigedemokraterna får allt högre opinionsiffror får mig att tänka hur folk har glömt bort Nazityskland och dess frånvaro av medmänsklighet.
Betyg 3
2014-02-11 11:10
Det är helt otroliga strapatser som Katniss och hennes följeslagare utsätts för när de försöker nå presidenten. Hela tiden frågar man sig vem som ska klara sig. Mutanter, gator som öppnar sig och andra situationer som det verkar helt omöjligt att klara sig undan. Vem är god och vem är ond? För Katniss innebär revolutionen att hon mister någon som hon har kär. Men vem ska hon klandra?
En spännande bok.
Betyg 3
2014-09-21 23:09
Inte lika bra som ettan men får ändå en 4:a.
Betyg 4
2016-02-15 08:26
Revolt är den sista boken i triologin om hungerspelen, jag tycker att liksom filmerna håller böckerna en jämn nivå. Det är en bra historia och alla tre böcker har uppfyllt förväntningar. Revolt har allt en bra historia ska ha, spänning, romans , stark och vacker huvudkaraktär, böckerna är även lättlästa och även yngre läsare uppskattar triologin.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Revolt
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold