bokrecensioner boktips

I denna stilla natt

Författare: Mari Jungstedt
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789100120078


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det börjar närma sig advent och snön faller över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet.

När kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen börjar utreda Fannys liv växer bilden fram av en ensam flicka med ett för stort ansvar för hemmet - en alkoholiserad mamma, en frånvarande pappa och en påtaglig saknad av vänner. Men någon har Fanny träffat i hemlighet.

Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? Knutas söker intensivt efter efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar.
Medelbetyg: 3,54 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I denna stilla natt :
2004-11-02 07:27
Jag hade inga förväntningar alls på den här boken eftersom jag aldrig ens hört talas om författaren men jag blev positivt överraskad. Handlingen är förlagd till Gotland strax före jul, då det sker ett brutalt mord på en alkoholiserad fotograf. En tid senare försvinner en ung tjej och det blir Visbykommissarien och bokens "hjälte" Knutas som får utreda dessa båda händelser. Finns det något samband? Boken var bra och spännande men lämnar en del obesvarade frågor på slutet...
Betyg 4
2004-12-13 07:37
Detta är en stark uppföljare till Den du inte ser. Samma huvudrollsinnehavare och samma enkla, lättläsa stil.

Handlingen är naturtrogen och verklighetsnära. Sån skillnad mot t.ex. amerikanska deckare där mycket är överdrivet.

Anledningen till att jag inte ger den här boken en 5:a är att jag tycker att den trots allt kunde varit lite mer spännande.

Jag vet inte varför men jag upptäckte både när jag läste den förra boken och denna att relationen mellan Johan och Emma är det som ger boken krydda. Jag ser fram emot nästa bok för att få se hur det går.
Betyg 4
2005-02-05 13:30
En riktigt "go" deckare. Lättläst med korta kapitel och ganska spännande. Bra uppföljare på debutboken " Den du inte ser". Samma romanfigurer och en fortsättning på deras privatliv följer. Nu väntar man på en tredje bok för att få veta hur det hela utvecklar sig.
Betyg 3
2006-03-27 11:47
Vinter på Gotland, adventsljus en tid då ön tar igen sig efter turistinvationen. Det hindrar dock inte att två mord begås.Krimmaren Knutas och kollegorna vid Visby polisen får mycket att stå i inför den stundande julen. Vem är då denne bestialiske mördare, som tar livet av såväl en alkoholist som ett oskyldigt barn? Är det samme mördare eller är det flera mördare på ön? Ja läs den får ni veta. En mycket bra och spännande bok som är svår att släppa, man måste bara vidare för att få se hur det förhåller sig. Jag ger denna bok en stark 4. Väntar på Mari Jungstedts nästa bok. Gör filmer av hennes böcker, som kompliment till Beck och Wallander,det vore något att se fram emot
Betyg 4
2006-03-27 18:36
Åter fick jag träffa kriminalkommissarie Knutas och hans gäng, likaså tv-reportern Johan Berg.
Känns som om såväl miljöbeskrivningar som personporträtt i denna bok är starkare än i dess föregångare.
Slutet lämnar en del frågor obesvarade vilket gör att den tredje delen känns som ett måste…
Betyg 4
2007-02-23 22:53
Mari Jungstedts andra bok känns naturlig och är en mycket bra uppföljare till den du inte ser,samma höga klass som nr 1 och absolut inom toppskiktet av svenska deckarförfattare.
Betyg 4
2008-05-04 22:14
Helt ok!
Betyg 3
2008-06-06 06:57
Boken var helt ok. Spännande historia.
Betyg 4
2008-06-20 17:14
”I denna stilla natt” är Mari Jungstedts andra roman med huvudpersonerna kriminalkommissarie Anders Knutas och TV-journalisten Johan Berg. Handlingen utspelar sig precis som den första boken på Gotland.

Det börjar närma sig advent och snön faller över Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. När Visbypolisen med kriminalkommissarie Anders Knutas i spetsen börjar utreda Fannys liv växer bilden fram av en ensam flicka med ett för stort ansvar för hemmet, en alkoholiserad mamma, en frånvarande pappa och en påtaglig avsaknad av vänner. Men någon har Fanny träffat i hemlighet. Har Fannys försvinnande något att göra med det bestialiska mordet på den alkoholiserade f.d. fotografen Henry Dahlström ett par veckor tidigare? Medias intresse växer för varje dag som går utan att Fanny hittas, och Knutas och hans kollegor söker intensivt efter beröringspunkter mellan fallen, pressad av bristen på ledtrådar. En av journalisterna är TV-reportern Johan Berg, tillbaka på ön för att bevaka händelserna. Gotlänningarna pyntar till jul, men i ljusens skuggor vandrar en mördare.

Jag tycker att denna andra bok, i Mari Jungstedts serie om Anders Knutas på Gotland, håller ungefär samma klass som den första. Med det vill jag säga att den håller hög klass, kanske inte riktig som den första men nästan. Det tar längre tid för handlingen i denna bok att ta fart på allvar och det inträffar inte riktigt lika många spännande moment. ”I denna stilla natt” är välskriven och absolut läsvärd. Jungstedt använder ett behagligt språk och strukturen boken igenom är luftig och skön. Nästa bok jag tar mig an kommer absolut att bli den tredje delen i serien – ”Den inte kretsen”.
Betyg 3
2008-08-20 16:17
tyckte under historiens gång att den var bra, kunnde blivit riktigt spännande, men mot slutet så bara var det plötsligt löst, lite "jaha?". så den blev inte så spännande som jag hade hoppats....
en typisk deckare som varken var sämre eller bättre än medelsnittet för min del.
Betyg 3
2008-09-08 12:39
Jag blir inte besviken då jag läser den andra boken av Mari Jungstedt. Jag har fått ännu en favorit bland svenska deckarförfattare.
Anders Knutas och Johan Bergs vägar möts återigen genom deras arbeten. Först ett mord på en alkoholiserad f.d. tidningsfotograf och sedan försvinner en fjortonåring som återfinns mördad. finns det något samband? Kriminlakommisariens och tv-journalistens arbete går sida vid sida när morden ska utredas.
Samtidigt får vi följa Johans förhållande med Emma som inte är helt problemfritt.

Berättelsen är balanserad och lagom spännande. Mari Jungstedt är en deckarförfattare som faller mig i smaken.
Betyg 4
2009-07-01 19:22
Detta var den första boken jag läst med Mari Jungstedt. Och trots att det var andra boken var det som att denna bok skulle varit den första. Det är lätt att följa med, inga krångliga detaljer kring morden som man trasslar in sig i.
Själv kunde jag knappt lägga ifrån mig boken. Längtade efter varje sekund för att få läsa men var även rädd att den skulle ta slut ;)
Läs den!
Betyg 5
2009-08-23 22:29
Lika spännande som den första!! Tät intrig och lätt-läst. Sträck-läste den på några dagar! Kan verkligen rekommenderas! Kul att det är samma personer som återkommer i böckerna.

Ser fram emot nästa bok i "serien", ska börja på den direkt!
Betyg 4
2010-08-17 12:49
njaee.. vet inte riktigt jag.. ingen höjdarbok, den första jag blir riktigt besviken på. tyvärr.
Betyg 2
2011-08-04 17:11
Förvånansvärt bra. Jag håller med ovanstående kommentarer att förhållandet mellan Johan och Emma är ett av de mer spännande dilemmat i boken, men jag tycker annars i övrigt att Jungstedt har gjort ett bra jobb. Jag skulle säga att det är hennes bästa, men jag har ju bara läst två andra av henne än så länge.
En bra story och oförutsägbart slut. Dock började man förstå vem som var mördaren innan man såg det svart på vitt, men det gör det samma.
En sak jag tycker Jungstedt gör bra är just hennes språk, det är lättläst och sköna beskrivningar, varken för långa eller för otydliga. Jag gillar också längden på kapitlena, 4 sidor ungefär, ganska lagom, sidorna bara flyter på. Hennes karaktärer är inte heller jobbiga, många kriminalare brukar kännas lite översittiga. Sedan måste jag bara säga, när man läser en amerikans kriminalroman så blir alltid slutet lite filmlikt, vilket är spännande men som också kan kännas lite töntigt och otroligt, det här slutet var lagom spännande och realistiskt.
Betyg 4
2011-09-01 15:46
En bra bok som däremot var lite trög vilket gjorde att den fick ett lägre betyg.
Betyg 3
2012-09-11 19:10
Jag tycker hon fortsätter ungefär som hon slutade i förra boken, Jungstedt. Samma upplägg och samma människor i fokus. Lite irriterande och lite spännande, men framförallt lättläst så den passar många.
Betyg 3
2013-11-13 14:54
Bra deckare , bra fristående fortsättning !

// David
Betyg 4
2016-10-04 19:48
Polisens funderingar om det finns något samband mellan alkoholisten och fotografen Dahlströms död och flickan Fannys försvinnande tar märkbart fart när man finner några foton. Knutas och hans kollegor fortsätter att leta efter en gärningsman. Journalisten Johan och hans trubbel med sin kärlek Emma tar också en del plats i berättelsen. Knutas råkar riktigt illa ut och är en hårsmån från döden. En spännande deckare,
Betyg 4
2016-12-29 19:35
Dussindeckare, men ändå en av Mari Jungstedts bättre deckare. Helt okej intrig. Väldigt fin uppläsning av Thomas Hanzon!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I denna stilla natt
Liknande böcker:
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly