bokrecensioner boktips

Mörkrädd

Författare: Andreas Roman
Genre: Roman
Ämnesord: spänning, skräck
ISBN: 9127115739


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

David är mörkrädd. På ett sjukligt vis. Sedan barndomen har hans rädsla för skymning och natt plågat honom. Det tycks som om någon alltid står i ett mörkt hörn och bevakar honom, någon som drar närmare när rädslan blir som värst.

Till slut bestämmer sig David för att möta sin demon. Han går i terapi, och sista steget är enkelt: Han ska bo ensam i en stuga ute i skogen tills han är botad.

Men när mörkret faller, så är det något där utanför. Något som drar närmare stugan. Som knackar i väggarna, som skymtar i fönstret. Något som kanske vill in...
Medelbetyg: 3,25 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mörkrädd :
2008-10-11 18:02
Jag har inte blivit sårädd på länge och ändå ser jag och läser jag mycket i skräckgenren. Underbart.
Betyg 5
2008-11-30 19:08
Boken börjar svagt och jag fick intrycket att denna kommer att bli seg att ta sig igenom.....men storyn växer sakta fram, och mot slutet är det så spännande att man inte kan sluta bita på naglarna...man blir riktigt mörkrädd
Betyg 3
2009-01-14 19:33
Okej...men han är inte i Theorin och Ajvides klass...
Betyg 2
2009-03-23 22:23
Bra upplägg och snyggt genomfört. Personligen tyckte jag den blev lite för svammlig mot slutet, och det tog död på det "läskiga". Jag tycker att Stephen King gör det snäppet bättre. Men det som skär djupt med den här boken är att; föreställ dig att du är sjukligt rädd för mörker, och sen ska du som terapi spendera en tid i en stuga ute i de norrländska skogarna med en mil till närmaste by, med endast din katt som sällskap... brrr.
Betyg 3
2009-11-26 11:54
En väldigt obehaglig berättelse, som fick mig att må lite illa efteråt. Den berörde starkt, var varvad med humor och kärlek och var riktigt läskig emellanåt.
Det störde mig lite att man inte direkt fick någon klarhet i vissa saker. Jag kan nog skriva Bilnycklarna? utan att spoila något.
Bra karaktärer, katten var min favorit. Haha.
Betyg 4
2009-11-29 00:39
första och sista boken jag läser av roman, inte min stil och smak, hade förväntat mig att den var kuslig men den påverkade mig mindre en en mysig tjejroman.. sorry!!!
Betyg 2
2009-12-03 13:56
Recension om Mörkrädd av Andreas Roman
Andreas Roman är född och bor i Göteborg. Han arbetar som författare och tevespeldesigner. Andreas Roman debuterade som författare 1998 med Drakväktartriologin – Drakväktaren 1998 – Dräparen 1998 och Demonen 1999.
Mörkrädd är hans sjunde roman.

Handling: David är i 30-årsåldern och sjukligt mörkrädd. När han var 9 år blev han skrämd ute i mörkret av några jämnåriga kamrater. Vad som egentligen hände får man inte riktigt grepp om.
Nu är David vuxen men hans sjukliga rädsla för mörkret finns kvar. För att inte behöva vara hemma på kvällarna tillbringar David ofta sin tid på krogen, där han också stannar kvar sist. Det händer till och med att han tar hem prostituerade för att inte behöva vara ensam. Detta är ett stort problem för David. En av de prostituerade ger honom ett telefonnummer till en terapeut som kanske kan hjälpa honom.
David bilar upp till Norrland för att i terapisyfte bo i en liten stuga mitt i skogen. Han tar med sig sin älskade katt Trassel. Davids föräldrar som alltid har funnits som stöd för honom, dog i en bilolycka för två år sedan. Sin syster Anna har han bara sporadisk kontakt med och då genom telefon.
I närheten av stugan finns ett hotell och David blir bekant med Nina som jobbar där. De dras till varandra, men Nina försöker motverka det – för hon vill inte att någon ska vara beroende av henne. Hon vill kunna resa runt i världen när hon känner för det.
Att det är otäckt att bo i den lilla stugan i skogen råder det ingen tvekan om. När mörkret lagt sig hörs det ljud och skuggor speglar sig mot fönstren. David intalar sig att det är råddjur och älgar som låter och grenar som slår mot fönstren. För att dämpa sin rädsla dricker han mycket alkohol. När han är berusad känner han sig inte lika rädd.
Spänningen stegras i slutet och ibland känns händelserna onaturliga. Slutet är väldigt oväntat. Man undrar: är Davids rädsla på riktigt, är det en fiktion eller är det något övernaturligt. Detta är något man själv får fundera över.

Vad jag tyckte: Jag vill kalla boken: ”en oerhört spännande psykologisk skräckroman”. Andreas Roman beskriver Davids rädsla på ett naturtroget sätt. Jag drogs in i hans rädsla och känslor ganska omgående. Jag tyckte så synd om David när han skulle tillbringa sin tid i den lilla stugan i skogen. Jag hoppades att det skulle sluta lyckligt in i det sista, att David skulle bli av med sin mörkrädsla. Men skräcken och spänningen stegrades hela tiden och jag hade först svårt att acceptera slutet som inte gav svar på alla frågor. Jag vände blad flera gånger för att jag ville att texten skulle fortsätta. Men tyvärr, den var slut och hur var det egentligen? Var det en riktig rädsla, en dröm eller var David psykisk sjuk och det som hände kanske han orsakade själv? Vem vet? Den var otroligt spännande och verkligen läsvärd. Kanske inte den bästa kvällslektyren om man som David är MÖRKRÄDD.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 4
2009-12-27 20:46
Seg och långdragen med några få partier spänning och otäckhet.
Betyg 2
2010-06-26 20:37
En väldigt bra bok! Jag trodde dock att slutet skulle vara anorlunda.
Det verkar ju faktiskt som om det vara någonting som hemsökte honom, med tanke på att saker försvann och dök upp på helt andra platser.
Spännande, jag blev faktiskt lite mörkrädd av den :)
Betyg 5
2010-11-09 00:07
Oväntat bra faktiskt. Skrämmande stämning och de ständiga undran om David bara inbillar sig allt eller om det verkligen händer. Väldigt bra och skrämmande atmosfär och den känns jordnära. Ska definitivt läsa fler av hans böcker.
Betyg 4
2010-12-29 22:56
Nej usch, kändes inte som skräck, det hade kunnat funka som film men inte som bok, det blev bara konstigt och vissa delar av boken var oklara.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mörkrädd
Liknande böcker:
Senare
 S. King
Olympia
 M. Kallentoft
Skuggan av Rebecca
 S. Hill
Gå i fängelse
 C. Läckberg
Svar till "Ensam"
 M. Sandemo
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell
Barn av ensamheten
 M. Sandemo