bokrecensioner boktips

Bittrare än döden

Författare: Camilla Grebe & Åsa Träff
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9146220755


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En regnig höstkväll någonstans i Stockholm blir femåriga Tilde vittne till hur någon sparkar hennes mamma till döds.

Samma höst börjar terapeuten Siri och hennes kollega Aina träffa en helt ny typ av klienter: De har åtagit sig att leda en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer, och under ett antal mörka höstkvällar berättar kvinnorna den ena grymma historien efter den andra om våld och förnedring. En mörk bild av kärleken och mäns våld mot kvinnor växer fram.

Samtidigt finner sig Siri vid ett vägskäl i sitt eget liv - ska hon själv våga lita på kärleken, den som svikit henne och de andra kvinnorna tidigare?

Så småningom flätas lilla Tildes öde samman med Siris och kvinnorna i gruppens, och sökandet efter försoning och återupprättelse förvandlas till en jakt på en besatt mördare.

Utdrag ur boken:
Då fann jag något som var bittrare än döden:
kvinnan, hon som själv är ett nät,
och har ett hjärta som en snara,
och armar som är bojor.
Den som behagar Gud kan undkomma henne,
men syndaren blir hennes fånge

Oredikaren 7:27

Medelbetyg: 3,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bittrare än döden :
2010-08-19 09:47
Recension av Camilla Grebe och Åsa Träffs spänningsroman Bittrare än döden

Boken är utgiven på Wahlström & Widstrands förlag och innehåller 395 sidor.

Camilla Grebe och Åsa Träff är systrar och debuterade 2009 med Någon sorts frid. Camilla är född 1968 och arbetar som civilekonom. Hon var med och startade ljudboksförlaget StorySide. Idag driver hon ett konsultbolag. Åsa är född 1970 och arbetar som psykolog. Tillsammans med två kollegor driver hon en privat psykologmottagning i Stockholm.

Handling: Under ett köksbord i en förort till Stockholm sitter femåriga Tilde och ritar när det knackar på dörren. Knackningarna blir starkare och starkare och Tildes mamma öppnar dörren. Under köksbordet blir lilla Tilde vittne till hur hennes mamma blir syniskt ihjälsparkad.

Samtidigt har psykoterapeuten Siri och hennes kollega Aina börjat med en ny patientgrupp, som består av kvinnliga brottsoffer. En yngre kvinna har blivit våldtagen och några av kvinnorna har blivit misshandlade av sina män eller pojkvänner. En annan yngre kvinna har under hela sin uppväxt blivit misshandlad av sin styvfar.
En efter en börjar kvinnorna öppna sig inför de andra i gruppen och berättar med starka ord hur de blivit utsatta. De blir med tiden en sammansatt grupp och träffas även privat för att äta och dricka på någon krog.

Efter ett tag upptäcks det att lilla Tildes öde har koppling till en av kvinnorna i gruppen. Är den kvinnan verkligen så pålitlig som hon verkar?

Siri själv har ett komplicerat liv. Hon är tillsammans med den tio år yngre polisen Markus. Hon älskar honom på sitt sätt, men hennes hjärta finns kvar hos sin döde make Stefan. Hon bor i ett ensligt hus i Stockholms skärgård.

Parallellt med sökandet efter Tildes mammas mördare och de kvinnliga brottsoffrens berättelser får läsarna följa en mammas förtvivlan över sin sons sena utveckling. Hon kontaktar under hela hans uppväxt BVC, förskola, skola och senare BUP, men får inte något gehör. Inte förrän pojken är så pass vuxen att andra reagerar på hans uppförande och mamman inte orkar ta hand om honom tas han omhand och får flytta till ett ungdomshem. Vem är då denne pojke och har han något med den andra handlingen att göra?

Både kvinnornas öde och mordutredningen på Tildes mammas död kommer att leda till ett mycket spännande och oväntat slut.

En riktig fempoängare. Så bra och fängslande skriven av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff. Det är en riktig bladvändare och jag kan inte lägga den ifrån mig. Som vanligt när det är spännande böcker blir jag liggande halva natten och läser. Jag tycker att de två författarna kompletterar varandra riktigt bra. Handlingen är så känslomässigt skriven och beskrivningarna av personer och miljöer är utomordentligt gjorda. Precis som jag vill att en bok ska vara. Missa för allt i världen inte att läsa denna spännande och välskrivna bok.

Betyg 5/5 Kristina Simar
Betyg 5
2010-08-21 15:45
Jag blev ganska besviken på den här boken. Jag saknar stämningen från den första boken. Nu var det en tråkig handling med lite för mycket psykologitjafs. Mycket snack och lite verkstad om man säger så. Först på slutet tog det fart och knorren kom men det var bara i det allra sista korta kapitlet.

Boken kändes som om den var skriven i stress. Ingen finess den här gången. Det bir en medelmåttig trea i betyg.
Betyg 3
2011-07-15 17:49
Andra boken om terapeuten Siri, som denna gång leder en grupp kvinnor från Värmdö som utsatts för våld. Det visar sig att flera av gruppens deltagare har anknytning till det mord som begås.

Välskriven och spännande och med en intressant knorr på slutet; vem är egentligen den skyldige?

Betyg 5
2011-08-03 12:21
Bok nummer två om terapeuten Siri.
Denna gång leder hon tillsammans med sin vän och kollega Aina en självhjälpsgrupp för kvinnliga brottsoffer.
Samtidigt blir den femåriga flickan Tilde vittne till hur hennes mamma sparkas till döds.
Dessa två händelser flätas så småningom samman.

Ännu en bra, välskriven, lättläst, spännande bok av systrarna Grebe och Träff.

Betyg 4
2013-02-05 13:32
Siri och hennes kollega Aina leder en självhjälpsgrupp. Det visar sig att en av kvinnorna där har samband med ett mord. På en av sammanslutningarna blir en av deltagarna skjutna. Oron blir stor då mördaren flyr.
Det första offrets lilla dotter blir kidnappad och även Siri hamnar i ett mycket utsatt läge.

Detta är en spännande bok. Nu ser jag fram emot att läsa den tredje boken av detta deckarpar.
Betyg 4
2015-10-19 11:41
Bra bok !
Betyg 4
2016-12-16 16:28
Betydligt snackigare än den första! Men på det stora hela en riktigt bra psykologisk thriller! Tusen gånger bättre än Läckberg, Jungstedt & co.
Betyg 4
2023-10-08 11:26
Miljön är terapisamtal och det blir för mycket babblande om allting. Inga riktiga människor, alla är ängsliga. Historien är seeg och kommer inte framåt.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bittrare än döden
Liknande böcker:
Andnöd
 A. McCulloch
Vedergällning
 S. Avindell
Bestseller
 P. Engman
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino