bokrecensioner boktips

Skumtimmen

Författare: Johan Theorin
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, historia, spänning
ISBN: 9146215808


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Skumtimmen är en säregen debut som dröjer sig kvar hos läsaren långt efter bokens sista sida. Det är en berättelse om sorg och oändlig saknad och en historia där skuggorna från det förfl utna sveper in i nutiden- från Ölands karga natur och befolkning, bakåt till andra världskriget, bort till Karibiska havets hamnar och tillbaka igen.

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I
dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal
från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med
efterforskningar kring dottersonens försvinnande.
Julia återvänder till sin barndomsö och tillsammans börjar de söka i det förflutna. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs han ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I skumtimmen.

Utdrag ur boken:
En kort stund funderade pojken på att vända omgå tillbaka över ängen och klättra över muren igen. Han hade ingen klocka och exakta tider betydde ingenting för honom, men himlen ovanför hans huvud var mörkgrå nu och luften omkring honom hade kallnat ännu mer. Han visste att dagen började ta slut och att natten snart skulle komma.
Han skulle bara gå en liten bit till över den mjuka marken. Han visste ju var han var; stugan där hans mormor låg och sov fanns bakom honom, även om han inte längre kunde se den. Han fortsatte framåt över den platta marken, fram mot den suddiga väggen av dimma som gick att se men inte att fånga; som på ett magiskt sätt hela tiden förflyttade sig en bit bortåt, som om den lekte med honom.
Pojken stannade. Han höll andan.
Allt var tyst och ingenting rörde sig, men plötsligt hade pojken fått en känsla av att han inte var ensam.
Hade han hört ljud i dimman?

Medelbetyg: 3,71 (51 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skumtimmen :
2007-07-04 16:56
vilken bok och vilken debut, om man som läsare känner till de mittersta och norra delarna av öland som kallas alvaret så blir det pricken över.....känns toppen att svensk deckarlitteratur har fått ännu en fullträff.
Betyg 4
2007-07-16 07:21
1972 försvinner den lille pojken Jens när han är hos mormor och morfar på Öland. Alla verkar tro att han har gått vilse i den tjocka dimman och drunknat.

Pojkens mamma, Julia, har aldrig kommit över förlusten och mår än idag otroligt dåligt.

Samtidigt går rykten om att en mördare som härjat på Öland - Nils Kant - som dog för flera år sedan trots allt fortfarande lever.

Boken är otroligt bra! Vilken debut för författaren! Personskildringarna är utomordentliga, intrigen är väldigt genomtänkt och bra!

Jag ser fram emot tre böcker till. Författaren har deklarerat att han vill skriva fyra böcker med handlingen förlagd till Öland - en för varje årstid.

Betyg 5
2007-07-27 19:12
Jens försvinner en sommardag i början av 70-talet. Han är bara sex år. Tjugo år senare får Jens mamma Julia ett samtal från sin far, han har fått upp ett spår efter Jens. Julia åket till Öland och hjälper sin far. Julias förlust av sitt barn skildras med stor inlevelse och känsla.
Det är riktigt bra deckare och de riktigt bra deckarna har allt som riktigt bra romaner har , plus ett riktigt mysterium.
Det är en bok som visar vad sorg och hat och hämnd kan driva människor till. Det är även en bok om girighet, hämnd och relationer.
Det var fullständigt omöjligt att gissa sig till brottet eller gärningsmannen, det är det som gör boken så bra.
Betyg 5
2007-10-21 08:06
Denna kriminalroman kom ut våren 2007 och fick enbart mycket positiva omnämnanden. Behöver vi en kriminalare till? Ja, den här är lite annorlunda, spännande från första sidan, är den också en stämningsroman. Författaren får oss att uppleva naturen och stämningen på Norra Öland då och nu. Vi inser att vi alla också lever på en plats och att vi är en del av platsens historia. Ölänningarna kan nog tyvärr förvänta sig en ny invasion av turister.
Betyg 4
2007-12-09 20:44
Så spännande, så svår att sluta läsa...ser fram emot nästa bok av Johan Theorin .. 5+
Betyg 5
2008-03-13 16:48
För första gången på länge har jag hittat en bok som inte släpper taget om mina tankar, trots att jag läste ut boken för flera veckor sedan. En "cliffhanger" om vad som egentligen hände med pojken, håller intresset för boken i liv till slutet. Jag rekommenderar boken varmt.
Betyg 5
2008-03-23 15:02
Mycket bra, väntar också på nästa.
Betyg 4
2008-04-15 06:23
Helt klart en läsvärd deckare med bra personskildringar. Boken utspelar sig parallellt nutid och dåtid så man får följa dagens utredningsarbete samtidigt som man kommer närmre och närmre sanningen i dåtids delarna, helt klart mycket spännande.
Betyg 4
2008-07-02 18:34
En tätt och bra deckare...
Betyg 5
2008-07-20 15:31
Oerhört bra o tät deckare. Den historiska skildringen som går parallellt med modern tid är mycket intressant och välgjord. Författaren har ett trivsamt språk med härliga karaktärs- och miljöbeskrivningar och en känsla av mystik genomsyrar berättandet.
Extra kul är att jag var på Norra Öland för bara ett par veckor sedan, och känner igen mycket av det som nämns i boken. Det är nästan tur att man läste den här boken efter att man hade varit där och tältat och promenerat på alvaret i skymningen :D
Den här boken kommer finnas kvar länge i mitt huvud. Ser fram emot fler böcker av Theorin!
Betyg 5
2008-07-28 15:14
Wow, vilken välskriven berättelse. Spänning och tårar om vartannat. Man kunde verkligen känna hur ont saknaden gjorde hos modern. Denna ovisshet som gnagde.
Betyg 5
2008-09-07 15:17
en mycket välskriven historia, med mycket detaljer. ibland lite för mycket detaljer, såsom miljöbeskrivningar som fått mej att gäspa mej igenom vissa partier... men historien är mycket välformulerad och inte alls så förutsägbar som man tror under berättelsens gång. första halvan känns ganska trist tycker jag, men sedan tar det sej och sista delen är mycket bra. författaren lyckas även väva ihop de två historierna mycket bra. sista delen är en 5:a, första delen en 2:a.. hm.. hela boken får ändå få en 4:a, då berättelsen är så välskriven och väl genomarbetad!
Betyg 4
2008-11-03 12:11
ja, den här boken är väl bra. lite väl utdragen och riktigt seg emellanåt enligt mitt tycke. tycker då absolut inte att den platsar på 10-i-topp-listan över bästa böckerna på den här siten. en stark 2:a.
Betyg 2
2008-11-17 11:22
Jag tycker Skumtimmen var seg och det tog tid innan handlingen utvecklades det var först i slutet av boken som det blev lite spänande. Själva historien var realistiskt något som faktiskt hade kunnat hända med bra karakterer. Kapitlen var korta vilket gjorde boken lätt att läsa men annars var det inte min typ av bok
Betyg 3
2008-11-23 22:36
Jag hade rätt höga förväntningar men blev besviken. Förvisso en välskriven roman som ändå inte riktigt orkade fängsla mig.Det var segt och kändes på nåt sätt fjärran.Det var svårt att leva sig in historien.Slutet blev dock klart bättre.Tror inte jag orkar med Nattfåk.
Betyg 3
2008-12-16 20:28
Jag tycker det här är en riktigt bra deckare. Jag gillar att boken utspelar sig både i nutid och dåtid, historien knyts ihop på ett bra sätt.
Betyg 4
2008-12-22 22:20
För mig var denna bok inte något särskilt, en stunds tidsfördriv som bygger på en ganska ok plott. Kunde lika gärna varit utan som att ha läst den, kommer nog inte lägga den på minnet tyvärr...
Betyg 3
2009-01-14 19:09
Läste denna efter Nattfåk...
En spännande streckläsning men gillade Nattfåk bättre då denna liknade en deckare mer än Nattfåk.
Betyg 3
2009-02-18 08:23
Till skillnad från många här tyckte jag inte så bra om upplösningen. Den kändes utdragen och lite sökt. Men vägen dit är mycket bra, en vardaglig, lite trevande ton som förtjänar ett lite mindre braskande slut. Lovande.
Betyg bör vara 2,5
Betyg 2
2009-03-01 14:58
Det var en intressant bok.Den blev bara mera och mera spännande.
Det är första gången jag läser en bok av Johan Theorin.Det är kul att det kommer mera svenska författare hela tiden.
Betyg 5
2009-03-18 16:14
Tyvärr måste jag säga att jag lade av denna efter halva boken. Höll på att bryta ihop, det hände ingenting. Bara en massa ältande om hennes tillstånd och ålderdomens dagar.
Betyg 1
2009-05-08 13:52
Det här är en mycket bra debutroman. Theorin lyckas väl med sin privatdeckarhistoria med oväntade huvudpersoner och mystiska undertoner. Framförallt peronsporträtten är hans starka sida.
Betyg 4
2009-07-02 12:55
Förstår inte alls de som tycker denna bok är bra!? Segare mer krystad bok får man leta efter.

Kom på mig själv att tänka flera gånger att "kom för f** till sak". Håller med någon av de övriga receptionerna att det är ett himla ältande om ålderdom och oväsentligheter.

Och vet inte om slutet va så mycket bättre, visst hände väl lite mer de sista femtio sidorna men lite väl till skruvat slut. Och alldeles för lång tid för att komma dit, kunde halvera boken, samt väldigt många enligt min mening ologiska och orealistiska reaktioner, situationer och kommunikation mellan karaktärer.

Så nej kan inte rekommendera denna bok.
Betyg 1
2009-07-13 11:05

Jag läste Nattfåk innan jag läste denna debutboken. Jag tycker denna första boken - Skumtimmen - är den bästa av dom två.

En riktigt välskriven bok som är en njutning att läsa. Spännande och mysig med många händelser genom boken som skickligt flätas samman till en värdig final.

Gillade du Nattfåk? Detta är bättre!

Betyg 4
2009-07-22 18:26
En bok om sorg, hat och hämnd. En bra story men något långdragen och seg. Något med språket föll mig heller inte riktigt till godo. Flytet föll mig inte i smaken.
Personkaraktärerna är bra och välskrivna. Miljön förlagd till Öland.
Betyg 3
2009-08-22 10:07
Jag blev tipsade om "på senare tids bästa deckare". Dock tyckte jag att den var lite väl utdragen och för detaljerad för min smak. Att hon la i ettans växel när hon skulle starta bilen kändes som orelevant information och störde historien.

Naturen och omgivningen är mycket bra beskrivet och får en att känna sig på plats.
Betyg 3
2009-11-14 15:04
boken är bra skriven och jag tycker man kommer in i berättelsen direkt. jag blev riktigt arg flera gånger på elaka nils kant. jag kommer absolut läsa nattfåk
Betyg 4
2010-03-17 14:15
Bra! Men inte lika bra som "Nattfåk"
Betyg 4
2010-07-18 19:39
Mycket bra bok, jag var fängslad, kunde inte lägga ifrån mig den. Vet inte vad jag ska säga negativt om den. Kanske tog det lite tidd för mig att komma in i den, men det var det värt. Slutet kanske inte är helt tillfredställande, men det brukar det aldrig vara.
Betyg 5
2010-07-25 15:34
En mycket bra debutbok! Jag gillar att han inte tagit den vanliga vägen och låter en polis/kriminalare vara den som lägger pusslet. Karaktärerna känns ärliga. Jag tycker att det ger en mysig känsla när Theorin väver in spökhistorier. Ibland tror man att det är spökhistorierna som blir svaret på gåtan. Jag är inte speciellt förtjust i deckare, det känns som om alla är försök att bräcka varandra och att de därmed blir olika sidor av samma historia, men detta är en verkligt originell bok!
Betyg 4
2010-10-09 09:58
Väldigt bra, fick mig att vilja resa till öland
Betyg 5
2010-11-01 17:55
Bra skrivet, dock inte så spännande.
Betyg 3
2012-08-21 06:24
Jag tyckte jätte mycket om denna boken, va ett tag sen jag läste den nu, men den sätter sina spår. Helt klart en 4:a :)
Betyg 4
2012-10-10 11:07
En lite mystisk deckare med ockulta inslag, vilka man tack och lov inte behöver lägga så stor vikt vid. Författaren skriver lättsamt och gestaltar bra, och bitvis är den riktigt spännande. Men mest charmig, tycker jag.
Betyg 3
2013-08-12 10:42
Mycket bra !
Betyg 4
2014-02-23 13:52
Skumtimmen, Johan Theorin utgiven av Wahlström & Widstrand 2007

Skumtimmen, skriver Johan Theorin är ett lokalt ord för skymning som förr användes här och var på Öland och i Småland. ”Att sitta i skumtimmen betydde att man satt i gårdarna och berättade historier eller nyheter för varandra efter arbetets slut”. I mina trakter kallar vi det för kura skymning.

I den här historien är det inte mycket sittande precis, det händer saker hela tiden, det som är bra är att det inte blir hysteriskt. Man kan säga att det är en historia som berättas men det sker i två tider och på slutet sammanbinds det hela.

1972 försvinner en 6 årig pojke spårlöst i dimman på Öland, man hittar honom aldrig. De anhöriga får inget avslut så länge man inte vet vad som hänt Jens. En dag kommer ett kuvert med en liten sandal till Jens morfar Gerlof, han börjar forska med hjälp av en vän. Gerlof bor på ett äldreboende, hans sjukdom som slagit sig på lederna gör det svårt för honom att gå, men huvudet är det inget fel på och med envishet kommer man långt. Han har sina egna misstankar, men han vill vara säker innan han säger för mycket.

Jens mamma bor i Göteborg, hon har svårt att gå vidare med sitt liv, skild och sjukskriven. Vinflaskan har blivit hennes närmsta vän. Men nu ringer hennes far, han vill att hon ska komma till Öland, de ska ta reda på vad som hänt Jens. Men han tar det i lugn takt vill inte skapa förväntningar. Efter mycket om och men åker Julia till sin far.

Det här är en mystisk thriller som inte släpper greppet, jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig den, samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut. Det var inte bara att den var spännande, utan att det är så naturligt skrivet, språket flyter på så bra. Johan har en förmåga att få in stämningar av människor, miljöer och dess historia och får fram en mycket intressant berättelse som sveper över ett halvt sekel, från andra världskriget till 90-talet. Den griper tag ända till finalen, som är något oväntad.

Beskrivningarna är så bra gjorda så det känns som om man är en del av det hela och jag kan se den karga naturen framför mig, det är en stor konst att kunna förmedla det till läsarna. Sedan finns det många bra dialoger och kommentarer. Kommer osökt att tänka på när Gerlof är på väg till matsalen och en efter en av de boende kommer sakta gående med sina käppar och rullatorer: ”Så mycket kunskap som kommer gående här”. Vilket är mycket sant, så mycket livsvisdom som de äldre bär på som vi kanske inte hinner eller tänker på att ta vara på, att bara lyssna. Det känns som om Theorin har förstått just det.

Betyg 4
2015-08-03 20:00
Det är lätt att förstå varför Johan Theorin får benämningen deckarkung.
Berättelsen om den lille pojken som försvinner och sen sandalen som plötsligt dyker upp tar så många oväntade vändlingar. Det finns så mycket som gör att intresset hålls levande. Bland annat figuren Nils Kant som figurerar lite överallt. Han som får gestalta det onda men efterhand så framgår det att han inte är ensam. Julia, den lille pojkens mamma, ges en levande och tydlig karaktär. Det är lätt att förstå att hon inte orkar och att tankarna hela tiden finns hos pojken. Att inte veta att inte ha någon grav att gå till och att fortsätta hoppas. Upplösningen innehåller en del helt oväntade händelse. Mycket läsvärd bok.
Betyg 4
2016-07-29 20:41
En välskriven och finstämd berättelse, kanske inte för alla men väl för den som uppskattar en god historia lika mycket som spänning och mord. Boken har ett ganska makligt tempo men är spännande likväl. Det är mer Ajvide än Dan Brown, både vad gäller tempo och litterär kvalitet.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skumtimmen
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly