bokrecensioner boktips

Gåtornas palats

Författare: Dan Brown
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100107166


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När the National Security Agencys oslagbara dator hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den brillianta Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank.


Susan Fletcher fångas i en härva av hemligheter och lögner, och hon slåss för att rädda NSA som hon har ett starkt förtroende för. Efter att ha förråtts av alla får hon inte bara slåss för sitt land utan också för sitt liv. Till sist förstår hon att hon även slåss för att mannen som hon älskar ska få behålla livet.Medelbetyg: 3,42 (36 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gåtornas palats :
2006-06-24 21:00
Lagom till sommarsemestern laddade bokhandlarna upp med en nygammal Dan Brown. "Gåtornas palats" är den första bok som Brown skrev, men förlagen översätter i slowmotion (antagligen för att få in mer pengar). Denna bok handlar liksom de tidigare böckerna om stora konspirationer, maktbegär och självklart också om idealister som försöker rädda världen.

Vi möter ett ungt kärlekspar som tvingas avbryta sin kärlekssemester när en ofattbar katastrof (om man är amerikansk nationalist är det säkert en katastrof, annars kan det ju diskuteras men spelar roll) är på väg att ske i ett av USA:s viktigaste försvarsutskott. Ett datageni som ogillar USA:s "bigbrother" attityd konfronterar institutionen som äger en kodknäckande datamaskin som avkodar alla meddelanden på internet. Datageniet kräver att Amerika avslöjar för världen hur de kontrollerar internet, utan att folk vet om det. Om USA inte gör "skurken" till viljes kommer han lägga ut ett dataprogram på internet som kommer göra det möjligt att ta sig in i USA:s alla militära myndigheter. Med ett sådant program kommer varje tredjeklassare med ett modem och gott mod kunna hitta lösenord till missiler och avslöja hela världens spioner. Ofattbart nog får datageniet hjärtinfark och dör under tidsfristen han själv mätt ut. Innan han dör tvingar han på en mystisk främling koden som behövs för att hemligheterna inte skall avslöjas. Snart börjar sökandet efter denna kod och det blir en kamp mot klockan.

Gillar du Dan Browns böcker blir du knappast besviken på denna. Om du är insatt i de ämnen han fabulerar om kan du dock bli ganska uppeldad. Bryr man sig inte om realiteten bakom intrigen så fungerar historierna ganska bra. De är helt enkelt svulstiga konspirationshistorier med amerikanska hjältar. För Browns absolut starkaste förmåga är spänning. Oavsett hur fåniga hans böcker ibland kan te sig, så är de ALLTID spännande. Ser vi dock på personkaraktärerna och stilen tycker jag att Brown i mångt och mycket liknar Agatha Christie. Han använder liksom henne stela och utslitna personkaraktärer som är typiska arketyper, kärleksparet, skurken, den onde-den gode, narren ...och så vidare. Detta gör att böckerna är ganska lika, trots att de handlar om olika saker. Den likheten sänker betyget mycket. En Dan Brown kan vara nog för flera år framåt, flera Dan Brown gör ingen sommar. "Gåtornas palats" ger jag en enkel trea. Visst var den spännande, men jag minns knappt intrigen efter några dagar....därmed var den ej minnesvärd.

Betyg 3
2006-06-30 15:38
Har man läst davinci koden och eller änglar och demoner blir den här boken nästan fånigt förutsägbar och man känner igen sig nästan lite för mycket.

Tycker handlingen är tunnare och spänningsnivån aningens lägre än i dom båda böckerna nämnda ovan.

Men visst är den ändå en underhållande bok. Även om jag inte tyckte bokan var sådär jättebra avslutar ändå Brown varje kapitel på ett sätt att det lätt blir så att man vill börja läsa nästa och jag är övertygad om att många som tänker läsa den här boken kommer sträckläsa stora stycken av den.

Får en 3a av mig.

Betyg 3
2006-07-13 01:18
"Gåtornas palats" är lättsmält sidvändarthriller. En litteraturens BigMac & Company med stor Cola och en chokladmunk. Du äter det snabbt och du är ganska övertygad om att det smakar bra. Men snart har du glömt smaken och strax är du hungrig igen.
Och så vill jag ha det då och då.
När jag läste "Gåtornas palats" hade jag hållit på att traggla med en tjock, trist bok i över en månad. Jag var så in i döden trött på den att jag behövde en paus – en återställare. Och en sådan var ”Gåtornas palats”. Jag plöjde igenom bokens 420 sidor på en dag - och njöt av att inte ha lust att efter varje sida dubbelkolla hur många sidor det var kvar innan jag kunde förpassa boken till de lästa.

Dan Brown vet hur man skriver för att hålla kvar läsaren.
Innehållet är förutsägbart. Karaktärerna har vi sett förut. Intrigerna är på gränsen till överkonstruerade i sin vilja att fascinera och överraska. Men jag läser. Jag kan inte låta bli. Jag låter mig förföras av konspirationsmästarens knep.

Och så vill jag ha det då och då.
Då och då vill jag helt enkelt äta på McDonalds.

Betyg 3
2006-07-28 14:42
Inte som DaVincikoden eller Ä&D men ok att läsa en helg.
Betyg 3
2006-09-01 16:36
Gåtornas palats är Dan Browns debut med släpps här i Sverige som nummer fyra.
Har man läst de övriga böckerna känns det billiga konceptet snart igen – kärleksparet, vackra och superintelligenta hjältar, stora konspirationer, maktbegär, onda skurkar och bråd död.
Denna bok är otroligt seg i starten men utvecklas efter hand till ännu en lättsmält och underhållande historia. Det är en lättläst och intensiv bok med ett fartfyllt tempo och många spännande vändningar av historien. En bra bok som roar för stunden.
Betyg 5
2006-11-03 10:50
Ännu en bra bok av Dan Brown. Svårt att lägga den i från sig. Men jag tycker inte att den är lika bra som Langdon-böckerna.
Betyg 3
2007-02-12 13:55
inte lika bra och nytänkande som de tidigare men ändå en god läsning och bra spänning.
Betyg 3
2007-04-09 14:10
Denna bok är tydligen Browns debut. Den följer samma mönster som de övriga, och har man läst dem, så kan man räkna ut vem skurken är efter två kapitel.

Spänningen är klart närvarande, man har svårt att sluta läsa, då kapitlen är upplagda så att det känns som en ständig cliff-hanger. Kapitlen är korta och för berättelsen snabbt framåt, och detta gör boken mycket lättläst. Det är inga problem att läsa ut den på ett par timmar.

Efter att ha läst de övriga Brown-böckerna är jag dock lite trött på konceptet. Det känns alltför välbekant, och konspirationsteorier är tröttsamt i längden, framför allt i dessa mängder. Trovärdigheten i "fakta"-biten är också lite väl svag för min smak. Personerna känns schablonartade och plastiga, och samspelet mellan huvudpersonerna är närmast sövande.

Dock en trea i betyg, just för Browns skicklighet att trots tunna intriger hålla spänningen uppe så att man bara fortsätter att läsa, sida efter sida, tills man plötsligt läst klart hela boken.
Betyg 3
2007-04-17 18:57
Inte lika bra som de andra böckerna. Den blev nästan lite tjatig.
Betyg 3
2007-04-26 01:54
Har både läst da vinci koden och änglar och demoner. Har inte läst klart denna boken än men har inte mycket kvar och jag måste säga att ja gillar den verkligen. . Men det är klar har man läst dom ovan nämnda böcker förstår man nästa lite vad som ska hända. Ska snart läsa I cikelns mitt också. Se vad man tycker om den.
Betyg 4
2007-06-26 19:10
Efter att ha läst "I cirkelns mitt" måste jag säga att jag är lite besviken. Jag läste "I cirkelns mitt" först och tyckte verkligen om den. Men... jag tycker att handlingen i "gåtornas palats" var ganska seg genom hela boken, och att de båda böckerna liknar varandra för mycket. Det hela blir lite tjatigt och det känns ibland som att det är samma historia fast med andra namn och hot mot världen.

Huvudpersonen Susan tyckte jag ibland, eller ganska ofta, var för perfekt, hon hade behövt vara lite mindre perfekt ibland. Hon är smart, snygg, tjänar bra, ska gifta snart sig mm. och räddar så klart världen.

Slutet gjorde mig lite besviken. Jag hade förväntat mig ett mindre förutsägbart slut, då allting löste sig. Som läsare listade man dessutom ut alla gåtorna i förväg.
Allt gick lite segt och avslutades sedan med ett typisk amerikansk rädda-världen-i-sista-sekunden slut - lite tidsmarginal hade inte skadat.

Boken är läsvärd och lättläst - bra sommarläsning.
Den får en trea av mig.
Betyg 3
2007-10-30 22:19
Efter att ha läst Dan Browns andra 3 böcker var den här nog en liten besvikelse.Gåtornas palats är de facto hans första bok.Intrigen är inte så trovärdig.Händelserna rullar på med expressfart,som i de övriga böckerna,men det blir litet anemiskt och påklistrat med alla chiffer,koder och nummerlekar om vartannat.Ganska lättläst trots allt.
Betyg 3
2007-11-12 21:50
Det är full fart, som vanligt i Dan Browns böcker. Tycker dock att denna känns billigare och mindre intressant än både "Da Vinci-koden" och "Änglar och demoner". Håller på med två andra böcker som inte håller samma tempo för tillfället, och då passade denna bok utmärkt som lättsmält action och underhållning. En svag trea.
Betyg 3
2008-04-01 19:48
Tycker ofta att Browns skrivande påminner om TV-serien "24". Det gällde i synnerhet den här boken med sitt NSA, krypterade dataprogram och superhemliga jättedatabaser.

God cyberspänning med lite knep-och-knåp-koder á la Da Vinci-koden, men inte lika kontroversiellt ämne.

Stundtals VÄLDIGT svår att lägga ifrån sig och klart underhållande. Styrkan ligger inte i språket hos brown, utan i intrigen och den pseudo-vetenskapliga förankringen.

Men med tanke på hur få böcker jag verkligen läser från pärm till pärm kan jag inte med gott samvete kalla den "medelmåttig". Rekommenderas i genren "bladvändare".
Betyg 4
2008-04-06 12:51
Dan Brown är alltid bra!
Betyg 5
2008-04-13 20:30
Åter igen: helt OK, typisk Dan Brown. Tråkigare ämne än hans andra böcker, dock.
Betyg 3
2009-03-13 10:06
Seg och krånlig. orkade inte ens läsa klart den
Betyg 1
2009-05-04 21:12
Fångade mig från första sidan och intrigen är uppbyggd på ett mycket bra sätt. Välskrivet och intressant. Kan inte bli annat än högsta betyg.
Betyg 5
2009-07-07 19:35
Om du läst någon av Dan Browns böcker tidigare lär du knappast bli besviken på denna. Jag tyckte denna bok var väldigt spännande. Dan Brown vet hur man skriver för att hålla kvar läsaren då kapitlen är upplagda så att det känns som en ständig cliff-hanger. Kapitlen är korta och för berättelsen snabbt framåt, och detta gör boken mycket lättläst. Det är inga problem att läsa ut den på ett par timmar om man är bokslukare.
Betyg 5
2009-08-01 23:10
OMG. En Dan Brown bok är alldrig tråkig. Men om man jämför med Da Vinci-koden och Änglar och demoner såå är det ingenting. Men Seriöst den är otroligt spännande, tiden kommer rusa iväg när man väl har börjar läsa den . :D
Betyg 5
2009-10-13 16:48
Han kan verkligen konsten att skriva korta kapitel där man känner att man måste läsa vidare. Spännande och ok att läsa för att fördriva tiden.
Betyg 3
2009-11-09 13:33
Detta är Dan Browns debutbok. Väl så bra som DaVinci-koden m.fl. Rafflande tempo, cliffhangers, dåliga personporträtt, d.v.s. en typisk Dan Brown-bok. Perfekt att läsa en regnig dag!

Mycket kul och trevligt med koden i slutet av boken. Jag har löst den! (Konstigt att ingen annan recenscent här på sidan har nämnt koden - månne har man inte lyckats lösa den?! *ler* )
Betyg 4
2009-11-17 11:46
En ung missbildad datorgeni ursprungligen från Japan hotar att avslöja till hackare från tredje världen och till spioner i hela världen om existensen av världens första maskin, som är kapabel att knäcka alla internetkoder tillsammans med USA:s underrättelsetjänst NSA med det största databas och samlingar av elektroniska underrättelser samt hemligstämplad information från USA
En duktig universitetsprofessor i främmande språk. Han behärskar fem asiatisk språk, samt spanska, tyska, franska, italienska och engelska. NSA:s verksamhets chef ombedde honom att flyga från USA till Spanien för att utföra ett enkelt uppdrag som omvandlades till en kamp för att rädda hans eget liv. Samtidigt börja så småningom spela sig i NSA:s högkvarteren en kamp mot tiden att hitta en nyckel för att stoppa ett mask som tagit sig in i NSA:s databas. Mord, besvikelse och hopp blandas ihop till en cocktail av känslor för den intelligenta och trofasta universitetsprofessorns flickvän Susanne som är chef på krypto avdelningen i NSA.


Dan Brown för oss i den här debutboken genom olika scener i tiden och platser, bland karakter som i slutändan har en koppling till varandra oavsett hur olika i personlighet och liv de än har. Har man läst de senast Dan Browns böcker t.ex. Ä & D, Da Vinci Coden eller I cirkelns mitt så kommer man känna igen författarens karaktäriska sätt att måla upp olika fantasiscenarier som känns som riktiga värkliga händelser. Författarens höga intelligens; allmänbildning och trovärdighet gör att man till slut inte vet vad som är påhittats av författaren eller vad som är sann värklighet. Har Dan Brown hittat mystiska scenarier som han nu avslöjar för hela världen i dessa böcker? Detta fascinerar mig att leka med fantasin likt en science fiction eller är det så att Dan Brown visar oss bakom maktens korridorer där inga kommer in om de inte har rätt namn. Gåtornas Palats är skriven i samma nervkittlande och mystisk fascinerande sätt som hans nyare böcker. Ni som gillar Dan B sätt att skriva kommer att inte bli besviken av denna bok. För i Gåtornas palats finns allt intriger, kärlek historier, besvikelse, mord och lycka allt för att mätta den lässugna.
Om jag måste skriva något negativ om boken så hatar jag slutet som borde ha lite mer. Genom kapitlen vill man bara läsa mer o mer man har svårt att sluta och läsa men när man väll har kommit till slut blir det plats fall. Slutet ger en Hollywood kopia känsla med ingen värklighets anknytning. Dan Brown kunde har gjort slutet bättre. Men man få skylla på att det är hans första bok………


Antoni

Betyg 3
2009-12-26 23:14
När man har läst en Dan Brown bok, har man läst alla. Man känner igen sig på stilen och förväntar sig en bok med korta kapitel, att man sitter som på nålar, konspirationer och resor jorden runt. I denna boken blir det ingen skillnad. Den känns dock en aning modern i och med att tekniken går så snabbt framåt, men att allting kan förstöras så snabbt.
Betyg 3
2010-02-13 17:01
Nån recension skriver jag ju aldrig bara vad jag tycker om boken. Ser här ovan att det är några som är duktiga på att skriva riktiga recensioner - dit hör inte jag.
Jag gillade den här boken. Den var lite seg att komma igång med men efter ett tag hade jag svårt att släppa den. Slutet var nästan förutsägbart men hade det inte blivit som det blev hade jag blivit besviken för det... så det var ett bra slut också då.
Läs den för den är läsvärd.
Betyg 4
2010-12-21 12:27
Den här boken älskade jag verkligen! Man känner igen sätter hur Dan Brown skriver på och ofta kan det bli tjatigt som alla säger, men om man läser dem med 6 månaders mellanrum som jag gjorde så är det uthärdligt.
Betyg 4
2011-02-01 10:53
En typisk Brown-bok. Förutsägbar i sitt upplägg, men oförutsägbar vad gäller slutet. Hans böcker är alltid bladvändare även om jag tyckte att den här saknade den allra yttersta spetsen för att få högsta betyg.
Betyg 4
2011-03-02 16:12
Jag har nu på kort tid läst Dan Browns 5 böcker. Jag började med
- I cirkelns mitt: en riktig höjdare: Trovärdig (hyfsat), spännande, oförutsägbar, komplex, bra tempo, Betyg: 5.
Därefter följde:
- Gåtornas palats: Den sämsta av de 5 böckerna: Som ett dåligt Hollywood-manus, Bra tempo, många stavfel OCH Föga trovärdig (2 orsaker: Att den döve "styggingen" i Spanien både skulle hinna ha ihjäl Susans pojkväns alla ringinnehavare OCH hinna ikapp honom för att ha ihjäl nästa.... - NOT! Att dessutom den fördömda ringen under bara något dygn skulle hinna byta ägare 4-5 ggr.... - NOT! Betyg: 2
- Den förlorade symbolen: en höjdare igen: Trovärdig (hyfsat), spännande, oförutsägbar, komplex, bra tempo, Betyg: 5.
- Da Vinci koden: Bra: Spännande, bra tempo, komplex, trovärdig, oförutsägbar dock lite väl mycket inriktat på Hollywood-manus. Betyg: 4
- Änglar och demoner: Bra: Spännande, bra tempo, komplex, trovärdig, oförutsägbar dock lite väl mycket inriktat på Hollywood-manus. Betyg: 4
Betyg 2
2011-09-15 23:45
Dan Brown är en stilbildare inom modern spänningslitteratur och "Gåtornas Palats" har allt som en Dan Brown-bok ska ha.
Tempot är maxat och cliffhangers duggar tätt. Upplagt för sträckläsning alltså.

Storyn är naturligtvis proppad med konspirationsteorier, mörkläggning och utpressning. Allt ska med och fort ska det gå. Men trots min självsäkra ironi måste jag berömma verket. Det är intressant och stundtals ohyggligt spännande. Typisk Dan Brown.

Det är lättläst men också lättsmält. Avnjuts bäst med en nypa salt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gåtornas palats
Liknande böcker:
Kroken
 L. Deighton
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark
Black Ice
 B. Fritzpatrick
Landsförrädaren
 D. Baldacci
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Sandfågeln
 S. Nygren