bokrecensioner boktips

Foxfire - En Tjejligas Bekännelser

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1994
ISBN: 0452272319


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är 1950-talets USA. En grupp 13-åriga tjejer i en mindre stad startar en tjejliga och kallar sig FOXFIRE - för att slå tillbaka mot fattigdomen de omges av, och hämnas orättvisor och förödmjukelser de utsätts för.

Tjejerna är unga och utsatta redan genom att de alla kommer från hem där familjen krossats av alkoholism, hustrumisshandel eller andra typiskt destruktiva inslag i fattiga hem. I gruppen finner de sin enda tillhörighet, sin enda verkliga identifikationskälla och referensram för att använda ord hämtade från psykologin.

När sedan Foxfireligan börjar göra inbrott, när de hämnas på de bokstavligt talat svinaktiga lärarna, märker de snart att det de håller på att erövra är just makt. Ty makt är det, även om det av Joyce Carol Oates är skildrat som en form av motmakt riktat mot det allestädes närvarande herraväldet som samhället och de skilda representanter för överheten står för och den makt som på så sätt utövas i varje stund i de unga tjejernas dagliga liv.

Där finns bland annat hämnden på den närgångne läraren Buttinger, anfallet på försäljaren Wimpy Wirtz som tafsar på dem, stölden av ett annat gängs bil - och en färd i den som slutar i diket. En av tjejerna skriver Foxfires dagbok och ser, åratal efteråt, tillbaka på tiden med Foxfire.

I romanen tecknar författaren en bild av det amerikanska samhälle hon väl känner till och som är ett tema hon ofta följer i sina romaner.

Joyce Carol Oates är en av de ledande författarna i dagens USA. För sina inträngande skildringar av det amerikanska samhället har hon fått en rad litterära utmärkelser, och är år efter år en av de ständigt tippade Nobelpristagarna.

Denna bok blev även filmen "Foxfire" (1996). I den har Angelina Jolie en framträdande roll som "Margret 'Legs' Sadovsky". & Jenny Shimizu spelar "Goldie Goldman". Under denna tiden hade Angelina & Asiatiska Jenny ett förhållande som närapå slutade i giftemål (enligt Angelina).

Utdrag ur boken:
"Jag hoppas att du aldrig kommer underfund med det. Det finns ren ondska... Denna ondska, det räcker med att veta att den finns. Fader Theriault tror att det är samhällets fel, att vi inte kan vara bröder och systrar och måste sälja oss på grund av kapitalismen, förstår du, jag tror det är sant men det är nåt annat också".

På Engelska:

"Do you solemnly swear to consecrate yourself to your sisters in FOXFIRE yes I swear to consecrate yourself to the vision of FOXFIRE I do, I swear to think of your sisters as you would they would think of you I do in the Revolution of the Proletariat that is imminent in the Apocalypse that is imminent in the Valley of the Shadow of Death and under torture physical or spiritual I do, I do never to betray your FOXFIRE sisters in thought word or deed never to reveal FOXFIRE secrets never to deny FOXFIRE in this world or the next above all to pledge yourself to FOXFIRE offering up all fidelity and courage and heart and soul and all future happiness to FOXFIRE yes I swear under penalty of death I swear so help you God I swear forever and ever until the end of time Yes I will: I swear. "

"--So you don't believe we have souls I guess?" and Legs laughed and said, "Yeah probably we do but why's that mean we're gonna last forever? Like a flame is real enough, isn't it, while it's burning?--even if there's a time it goes out?"

"If you don't respect living life, you don't deserve to live yourself." -Maddy

"Christ, you'd think our hot-shit species would count for more than that!" -Legs

"I'm Legs Sadovsky I'm FOXFIRE I don't fuck around with guys." -Legs

Medelbetyg: 3,4 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Foxfire - En Tjejligas Bekännelser :
2005-10-13 05:22
Detta för mig är en klassiker! Läste den första gången som tonåring, då jag slukade den med stor entusiasm! Fem unga tjejer bildar "Foxfire" och svär på att alltid vara varandra trogna i kampen mot det förtryck de tvingas utstå som tjejer och fattiga. De blir alternativet: aktion, hämnd och systerskap!
Betyg 5
2007-08-07 10:46
Oates skriver med sin suggestiva stil om vad som kan hända om ett gäng unga tjejer på glid bestämmer sig "för att ge igen". Det är ganska bra, men lite långsamt. Och dessutom är historien konventionell i den bemärkelsen att det går ju inte bra för tjejerna.
För hur hade det sett ut om "flick-rebeller" skulle få ett bra liv?
Nej jag tycker författaren skulle vågat lite mer i denna historia.

Romanen är skriven som en hågkomst från någon "som var med", som sitter och renskriver anteckningar från tiden. Det gör Oates väldigt bra och kommentarerna som den "äldre" fogar in över händelserna gör texten levande och trovärdig.
Så: ett gediget hantverk av Oates (som vanligt), men inte superspännande.
Betyg 3
2007-09-13 12:05
Annorlunda...
Betyg 3
2007-12-04 17:16
lite besviken efter att ha läst boken, inte en av de bästa. Den är jobbig att läsa.
Betyg 3
2009-06-04 16:36
Maddy berättar och hon gör det på ett barnsligt sätt. Historien blir inte djuplodande, mer en äventyrsbok för tonåringar. Synd.
Betyg 2
2009-06-29 09:28
En hyfsad bra bok från oates.
Betyg 3
2010-08-02 19:01
Jag har säkert sagt det ett antal gånger tidigare, men alltså: Joyce Carol Oates berättar verkligen om det man känner, känner, känner, men som man inte trodde det var möjligt att sätta ord på.
Säga vad man vill om författande men hon är så himla duktig, helt enkelt. Hon vet hur man gör.
Betyg 5
2012-09-09 18:57
Jag gillar filmen Foxfire (med Angelina Jolie) - när jag har sett den brukar jag känna mig starkare.

Jag gillade boken också, fast den var inte alls lik filmen och inte kände jag väl mig direkt starkare. Men det är en fängslande bok, till en början svårt språk men sen kommer man in i det och orden flyter fram. Bra personporträtt, bra form med en slags redogörelse baserad på gamla anteckningar.
Betyg 4
2015-02-22 18:15
Hur kan man göra världen till en bättre plats att leva i - en värld av ett flertal förtryckande strukturer mot olika grupper i samhället? I "Foxfire - en tjejligas bekännelser" ligger fokus på att uppnå ett jämställt ideal genom aggressivitet och förnedring.

"Foxfire - en tjejligas bekännelser" är ett ode till systerskapet. Romanen handlar om ett gäng tonårstjejer som bildar en grupp i syfte att motverka patriarkala strukturer och stå upp för alla kvinnor - för "om det inte hade hänt henne, kunde det hänt dig". Vad som i början är en själsstärkande sektliknande gemenskap, blir med tiden en aggressiv liga som inte skyr några medel för att uppnå rättvisa.

Det är svårt att definiera rättvisa, eller kanske det snarare handlar om att det är svårt att hitta rättmätiga medel att på egen hand skipa rättvisa? I romanen tar gänget saken i egna händer, de ställer sig över lagen och skapar istället sina egna lagar; men har ändå moralen på sin sida när de hämnas männen som sett sig berättigade till att ha utnyttjat kvinnor.

Vad jag dock reagerar på är att jag automatiskt väljer att felsöka. Försöker hitta felen i gruppens bejakande av våld, försöker försvara och tänka att alla män inte är onda, försöker nyansera det hela. För obehagligt blir det när man tycks se kvinnofientliga maktimpulser hos alla av det manliga könet. Samtidigt som det finns ett synliggörande värde av de patriarkala strukturerna genom handlingarna, fallerar på sätt och vis syftet genom våldet. Att vara arg och aggressiv får folk att stanna och lyssna upp, men samtidigt kommer man inte ses som bättre än sin motståndare. Men det är i alla fall där kraften finns, kraften i att ta upp kampen, kampen om en bättre värld.

”Foxfire – en tjejligas bekännelser” är en intressant uppväxtskildring som återger tonårstiden på ett träffande sätt. En tid när man distanserar sig från de vuxna som aldrig förstår en och som man heller inte vill förstå, en tid när man försöker hitta sina egna vägar, en tid där idealismen föregår realismen.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Foxfire - En Tjejligas Bekännelser
Liknande böcker:
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout
Båten
 L. Lundberg
Bittert hat
 L. Masterson
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Andromeda
 T. Bohman