bokrecensioner boktips

Sankta Psyko

Författare: Johan Theorin
Genre: Thriller
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789143513097


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare.
Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna. En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken.
Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han s¨gärna ville ha tjänsten på Sankta Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite.

Sankta Psyko är ett dovt drama och en krypande psykologisk spänningstoman.
Medelbetyg: 3,47 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sankta Psyko :
2011-10-06 21:47
En historia som verkar rätt enkel men som ändå snabbt griper tag i en. Theorin skriver levande och väver in mycket mer under ytan än vad han låter läsaren veta, man kan bara ana vad som rör sig i historiens kärna. Svår att sluta läsa när man väl börjat.
Betyg 4
2011-10-23 08:38
Denna boken skiljer ut sig lite från hans tidigare. Jag hade inte så höga förväntningar på denna boken, men den var faktiskt bra. Men saknade verkligen en epilog.
Betyg 4
2011-10-23 20:17
En bra och underhållande bok som hade passat alldeles utmärkt även som film. Stämningen byggs upp successivt och slutar i ett högt tempo. Mycket bra!
Betyg 4
2011-10-31 21:09
Titeln är rätt kass, men boken är mycket bra. Jag brukar klaga på när logiken brister i böcker, vilket den gör i vissa avseenden här. Men jag är villig att bortse från det eftersom det här är en bok som behövdes skrivas. Den har ett bra tema med en mycket bra underton. Ensamhet, utsatthet, uppväxtproblematik ställs i kontrast till de naiva framtidsdrömmar och den idealisering som huvudpersonen bär och när. Bokens Jan är en borderlinepersonlighet som sällan sätts i fokus. Allra minst i en thriller och på detta sätt. Boken är mycket läsvärd.
Betyg 4
2011-11-02 19:44
Väldigt spännande emellanåt men inte alls i in smak annars.. Spännande story som hade kunnat bli så myclket bättre. Tråkigt.
Betyg 3
2011-11-14 16:19
Jag blev verkligen besviken! Hans tidigare böcker har varit fantastiska men denna hade många trådar som löpte ut i ingenting.Slutet var en besvikelse, det verkade som om han inte klarade av att avsluta boken utan tröttnade på att skriva bara. Dessutom fanns det för många upprepningar av det som redan tidigare nämnts, som om han inte riktigt visste hur han skulle fortsätta skrivandet, nej bottenbetyg för min del!
Betyg 1
2011-11-20 14:46
En jättebra bok! Författaren skriver mycket skickligt och får en att vilja läsa konstant i denna härliga thriller.
Betyg 4
2011-12-29 09:38
Språket funkar väldigt bra, den är lätt att hänga med i och man blir inte uttråkad (i alla fall inte jag). Hela storyn byggs upp genom hela boken, och det är såklart i slutet allting händer. Och det var slutet som gjorde mig så himla besviken. En epilog hade kanske hjälpt den att få snäppet högre betyg av mig. Nej, slutet förstörde allt enligt mig.
Betyg 3
2012-01-11 06:45
Recension av Johan Theorins psykologiska spänningsroman Sankta Psyko

Boken är utgiven på W&W (2011) och innehåller 399 sidor.

Johan Theorin har hittills skrivit tre romaner i den så kallade Ölandskvartetten: Skumtimmen (2007), Nattfåk (2008) och Blodläge (2010), som alla har blivit stora kritiker- och läsarsuccéer. Han har mottagit ett antal utmärkelser för sina böcker – bland annat Svenska Deckarakademins pris och brittiska The CWA Dagger Award, ett av världens finaste deckarpriser, för såväl Skumtimmen som för Nattfåk. Källa: W&W.

Handling: Detta är en psykologisk spänningsroman som handlar om den 29-åriga Jan Hauger. Han får ett vikariat som förskolelärare på förskolan Gläntan på svenska västkusten. Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger intill muren till Sankta Patricias regionalklinik, även kallad Sankta Psyko. Sankta Patricia är ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På förskolan vistas barn som har någon förälder på Sankta Patricia, för att behålla kontakten med dem.
Jan är en duktig pedagog och barnen tycker mycket om honom. Men han bär på en hemlighet, något som hände när han var nyutbildad förskolelärare. Han och en annan förskolelärare var ute i skogen med åtta pojkar från en förskola. Där Jan arbetade på avdelning Lodjuret. När de kom tillbaka var vara sju av pojkarna med. En av pojkarna var spårlöst försvunnen och det blev ett polisuppdrag och alla letade efter honom. Vad hände egentligen med pojken?
När Jan var 14 år blev han mobbad och instängd i en bastu i 46 timmar innan han blev hittad. Den traumatiska händelsen ger upphov till att han hamnar på en barnpsykiatrisk klinik. Där träffar han Alice Rami, en mycket musikalisk flicka som han blir förtjust i. Nu tror Jan att hon vistas på Sankta Patricia och han försöker göra allt för att ta sig dit för kontrollera att det ligger till så. Han tar sig genom hemliga gångar som förbinder förskolan med sjukhuset. Men det är inte helt riskfritt, i olika lokaler som finns där befinner sig ibland både personal och patienter. Ska Jan lyckas hitta Alice Rami, eller kommer något annat att hända honom?

Jag har läst Johan Theorins alla tre böcker och varit mycket förtjust i dem alla. De förgående har haft sin handling på Öland och med lite övernaturliga inslag. Den här spänningsromanen var helt annorlunda mer psykologisk, men mycket spännande. Läsarna får följa Jan Hauger i nutid när han arbetar på förskolan Gläntan parallellt med vad som hände när han arbetade på Lodjuret och den lilla pojken försvann. Kapitlen slutar alltid med en cliffhanger så jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det var en självklar sträckläsarbok med mycket handling från början till slut. Den var lättläst och gick fort att läsa. Johan Theorin är också en författare som getaltar mycket bra. Något som är viktig för mig när jag läser böcker. En mycket givande psykologisk spänningsroman och jag ser redan fram emot hans nästa bok.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-01-11 (4) http://blogg.passagen.se/krisim
2012-04-08 19:39
En mörk historia med mycket mystik. Miljön är bästa möjliga för en spänningsroman, nyanställd på mentalsjukhus upptäcker konstigheter.
Så långt allt väl. Det är upplagt för ordentlig spänning - och det blir det.

Problemet är att Teorin inte nöjer sig med det starka ursprungsläget, han lyfter fram nya aspekter från huvudpersonens historia. Den redan dramatiska nutiden varvas med mörk dåtid. Idén är antagligen att bryta ner historien till pusselbitar som senare bildar helheten.

Det är ett gott hantverk men denna story borde ha utnyttjats bättre. Kronologi hade varit det enkla knepet.
Betyg 3
2012-04-20 22:32
En riktigt bra bok.
Betyg 4
2012-04-26 01:05
Det här var den bästa bok som
Johan har skrivit .Jag kunde inte sluta läsa.Slutet var lite konstigt annars var boken toppen
Betyg 5
2012-07-15 13:22
Den här boken var verkligen en pärla! Nästan hela boken är skriven i presens (”Jan tittar ut över åkern”), vilket ger en känsla av ökad närhet till huvudpersonen; det fungerar verkligen. Men det är inte därför jag ger boken en femma utan att egentligen tveka. Hela boken är underbar. Spännande och fantasieggande och författaren lyckas även göra boken till psykologiskt intressant. Om Lehanes ”Patient 67” har kallats en psykologisk thriller, är denna det på riktigt. Patient 67 hade en mer förväntad ”allt-är-inte-som-det-ser-ut-att-vara”, typ Sjätte sinnet. Sankta Psyko utspelar sig också kring plats för psykiskt sjuka brottslingar, men blir faktiskt ännu mer spännande. Det är inte bara vindlande kulvertar och hemliga brev och mystiska personer; boken i sin helhet är en psykologiskt trovärdig gåta.

Dessutom får man verkligen lära känna huvudpersonen och undan för undan avslöjas mer om hans förflutna, vilket riktigt snyggt vävs ihop med storyn. Jag tyckte inte alls att slutet var konstigt, faktum är att det passade väldigt bra. Brukar inte föredra den ”typen” av slut, men här funkade det utmärkt.

Detta var en bok som jag längtade efter att både köpa och läsa och som lämnade efter sig den där jobbiga känslan av ”Jaha. Vad ska jag göra NU? Kommer jag någonsin att hitta en lika bra bok igen?”
Betyg 5
2012-07-20 20:56
Riktigt bra bok enligt min mening! Men nu va det oxå ett tag sen jag läste den.
Betyg 4
2012-07-29 18:12
Jag lyssnade på boken. Den var för lång och i många stycken ointressant. För mycket upprepningar. Tyvärr så fångade boken inte mig. De tidigare böckerna har varit betydligt bättre. OCH var blev slutet av??? En epilog hade varit på plats eller kommer det en fortsättning?
Betyg 2
2012-08-15 07:40
När jag började läsa boken så kunde jag inte sluta, läste ut den på en dag. Men när den var färdig kändes det helt tomt som man saknade någonting. Slutet tycker jag slutade så plötsligt. Jag gillade återblickarna vilket gjorde att man band ihop huvudberättelsen men jag saknade en verklig twist. Jag tycker aldrig att man fick en riktig aha upplevelse.
Betyg 3
2012-10-09 22:17
jag kunde inte sluta läsa. jag är 14 och jag tyckte boken va jätte spännande. vi skulle läsa en bok i skolan på minst 200 sidor och jag tar den här på 400 och jag läser ut den på en och en halv vecka. och då har jag två träningar + match, konfa och skola på en vecka. finns det en uppföljare?!
Betyg 5
2012-10-10 11:18
Något helt annat än författarens tidigare böcker. Nu är väl detta mer en psykologisk thriller än en deckare, och jag gillar nog mest det senare. Men denna bok är ruggigt spännande mellan varven, det går inte att neka för. Dock finns det en hel del som inte alls faller mig på läppen, och jag tycker nog att en del händelser passerar lite hafsigt och svårtytt. Eller om det är mig det är fel på, men jag får lite dåligt grepp om boken. Trots allt.
Betyg 3
2013-02-10 21:59
Boken handlar om Jan, som söker ett jobb på en förskola i anslutning till ett mentalsjukhus. Anledningen är att komma i kontakt med en gammal ungdomskärlek som han träffande då han var 14 år efter ett självmordsförsök. Berättelsen går lungt fram, och undan för undan byggs bilden av Jan upp.
Trots avsaknad av action i den första 300 sidorna blir det svårt att sluta läsa. Den sista delen däremot är desto mera dramatisk ioch spännande.
Betyg 5
2014-01-30 15:29
Denna föll mig inte i smaken, hans andra har varit bättre.
Betyg 2
2014-02-22 21:42
Svår att lägga i från sig. Förde mig in i en värld där ett virrvarr av psykiskt sjuka människor. Människor som berör men inte möter varandra. Tyckte väldigt synd om väldigt många i boken. Slutet var lite för kort. Jag vill veta mer.
Betyg 3
2015-09-03 20:25
Jans öde griper mig som läsare. Så fruktansvärt med tonårsmobbningen och att han höll på att dö på grund av detta. Handlingen som pendlar mellan olika tidpunkter är mycket bra upplagd. Jans förälskelse som bara växer genom avstånd och tid och som får hans vuxna jag att göra allt för att försöka möta sin tonårskärlek på nytt.
I korta avsnitt syns glimtar om hur han själv dras till att göra samma sak som han själv upplevt som inlåst offer. Ändå vill han göra allt för att skydda barnen. Berättelsen ger insyn i den stängda psykvårdens värld med många förbud för psykstörda brottslingar. Även det väcker många frågor. För nog får väl även de ta emot brev och besök?
I sin helhet så var det här en mycket välskriven och läsvärd läsupplevelse.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sankta Psyko
Liknande böcker:
De ensamma
 A. Kuru
De rättrådiga
 T. Lindberg
Älgkronan
 A. Lilja Gladh
Lämna inga spår
 H. Coben
Den sista akten
 A. Berg
X
 P. Engman
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund
Dödsdansen
 M. Grund