bokrecensioner boktips

Processen

Författare: Franz Kafka
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, religion
Utgivningsår: 1925
ISBN: 9789171370143


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Josef K jagas av skuld och skam, anklagad för outtalade brott av ett ständigt undflyende rättsväsen. Känslan av att vara oskyldigt anklagad smittar av sig på läsaren och med stigande andlös indignation följer man och identifierar man sig med Josef K.

Utdrag ur boken:
Någon måste ha baktalat Josef K, ty en morgon blev han häktad utan att han hade gjort något ont.
Medelbetyg: 3,96 (71 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Processen :
2004-02-13 09:34
Boken handlar om Josef K., som innehar ett tämligen monotont arbete på en bank. En dag får han reda på att han är misstänkt för ett brott och att han skall bli häktad. Med vad har han gjort? Han kan inte föreställa sig att han skulle ha begått något brott, som han dessutom inte skulle komma ihåg. En process inleds mot honom, där förtvivlan titt som tätt byts ut mot hopp.

Jag anser att Processen (en del av Kafkas berömda Ensamhetens trilogi) är en av de absolut bästa böckerna som skrevs uder 1900-talet. Djupet i den är brådjupt, och då man inte som läser som en besatt, kommer man på sig att sjäv fundera över vad som väntar en bakom framtidens farstu. Om du någonsin undrat vad som menas med Kafkaliknande drömmar eller något liknande, är det här du får det mest uttömmande svaret.

Symboliskt sett har boken tolkats som alltifrån en spegling av religion, alienationen i ett kapitalistiskt samhälle och den slutgiltiga domen.

Läs den och låt dig hänföras!
Betyg 5
2004-03-26 08:29
En klassiker. Josef K:s kamp för att få reda på VAD han är anklagad för, hans uppgivenhet o acceptering av sin dom. Det är en absurd skildring i ett absurt samhälle, där det mesta är skuggor o halvsanningar o jag vet inte vad! Det går rysningar efter ryggraden när man följer Josef K:s kamp för att hitta förnuftet o sanningen i sin "process". Han hittar bara fler skuggor o dimridåer. En kuslig, men mycket bra bok.
Betyg 4
2004-03-26 16:59
Väldigt "tätt" skriven bok, koncentrerad. Som läsare vaggas man in i den suggestiva och fullkomligt hopplösa stämningen. Det liknar inget annat jag läst. Mycket otäck bok, men läs den inte ifall du är deprimerad!
Betyg 4
2004-04-15 06:49
Läste boken för drygt 10 år sedan och är någon förundrad över det höga snittbetyget... Förstod mig inte alls på den då. Måste nog läsa om den innan jag kan sätta ett betyg.
2004-04-15 14:24
en bok väl värd att läsa! Den är spännande och lättläst. Intressant att läsa hur Kafka laborerar med en människas psyke under en sådan påfrestning.
Betyg 4
2004-04-28 10:26
Kafkas i särklass mest välkända roman är en mycket mörk och ruskig skildring av utsatthet och kampen för upprättelse. Romanen tillhör de nutida klassiker som starkt påverkat samhällsdebatt och efterkommande författare. Kafkas verk – då främst Processen och Slottet – har ofta fått stå som exempel över människans skyddslöshet inför vår tids främsta plåga – byråkratin. Jag anser dock att den gode Kafka här blivit feltolkad såtillvida att han i Processen (men också i Slottet) beskriver en värld utan byråkrati! En värld där godtycket får härska fritt. Josef K hamnar ju de facto i en tillvaro där bara undantag gäller, inga regler eller riktlinjer. Därmed bör lämpligen motsatsen gentemot den allmänt framförda uppfattningen göras gällande – ju färre byråkrater, desto mer Kafkalik blir tillvaron för den enskilde människan. Jag tycker dock att Processen, trots de tveksamma tolkningar som den givit upphov till, håller måttet. Språket är förvisso inte direkt uppiggande men den stämning som Kafka frammanar är i sanning suggestivt skrämmande och miljön direkt klaustrofobisk. Till alla anhängare av denna roman måste jag passa på att tipsa om Orson Welles magnifika filmatisering av densamma (från år 1963, där Anthony Perkins briljerar som den rättslöse Josef K). I det här fallet är faktiskt filmen bättre än boken – vilket inte är vanligt.
Betyg 4
2004-05-10 23:00
Den stackars Josef K tvingas genomleva en bizarr rättsprocess med vaga grunder. Som vanligt i Kafkas böcker lever huvudpersonen i en glaskupa och omvärlden glider långsamt undan eller som han själv skrev i ett brev till föräldrarna då han låg för döden: "..så gick hjälpen än en gång förbi utan att hjälpa."
Betyg 5
2004-05-14 13:44
Otroligt tråkig och deprimerande bok. Visst har författaren lyckats förmedla en känsla, men det hade kunnat göras på ett mer "skrämmande" sätt än det här. Enbart deprimerande som sagt, förvirrande och meningslös.
En liten pluspoäng ändå för att det onekligen ges en chans att tolka handlingen, för den som nu är intresserad av att göra det.
Betyg 2
2004-06-12 20:22
Kafka hade det inte lätt. Lätt var et itne heller att läsa den.
Men hjälp, innan man blev sig själv igen!
2004-07-11 23:01
En av de bästa böckerna jag läst. Aldrig tråkig, och alltid aktuell.
Betyg 5
2004-08-18 10:08
Det här är en av de där böckerna som alla verkligen borde läsa. Kafkas känsla för språk är fantastisk. Dock bör man läsa den lättsinnigt, och inte försöka fundera ut bokens budskap. Det förstör.
Betyg 5
2004-11-03 13:47
Mmmm... jag får en liten myskänsla då jag tänker på den här boken. På en gång kände jag att något medlidande för K. det hade jag inte. Det är ju helt uppenbart att om han bara hade använt sig av sin hjärna lite mer så hade han lätt kunnat ta sig ur sin pekära situation.

Språket i denna bok var sensationellt och handlingen var tillräckligt skruvad för att boken skall anses vara en av de stora.

Slutet var väldigt abrupt och jag förväntade mig det inte. Men då man senare går tillbaks i handlingen så förstår man att detta var K:s öde ända från början.

Jag tycker som tidigare resensenter att man inte skall lägga för stor vikt vid att analysera boken. För många har redan fått forskaranslag för att göra just det. Man skall helt enkelt läsa den och ta den till sig.
Betyg 4
2004-11-03 13:57
Ja, då måste ju jag också säga vad jag tycker om den här boken. Det är många år sedan jag läste den men det är en klassiker och den har fastnat i mitt medvetande. Detta är en bok som jag tycker att "man" borde läsa. Om inte annat så för att veta vad som menas när man pratar om "Kafka-stämning". En författare som har skapat den benämningen måste ju veta hur man piskar upp stämningen i en bok och hur den hela tiden förtätas.

Har ni inte läst någon klassiker förut så kan jag rekommendera denna.

Detta var nog inte mycket av en traditionell recension men ni förstår nog ändå mitt budskap.
Betyg 4
2004-10-12 00:12
Processen – Franz Kafka

Franz Kafka (1883-1924) var före sin tid med sitt stora verk ”Processen” som inte blev känd förrän efter Kafkas död. Han beskrev nämligen det tredje riket och Sovjetunionen, främst Sovjetunionen. Peter Englund har förklarat i sin bok ”Brev till nollpunkten” att i Nazityskland var det vissa grupper som hade anledning att frukta väldigt mycket medan de som inte tillhörde dessa grupper såsom judarna kunde ta det relativt lugnt. I Sovjetunionen var det dock annorlunda, där var alla lika mycket hotade. Man skulle kunna säga att jämlikhetsidealet uppnåddes genom godtyckliga arresteringar, rättegångar och bestraffningar (särskilt under Stalinperioden). Ingen kunde känna sig säker, inte ens Stalins mest trogna medarbetare.

Processen utgår just från ett sådant samhälle med en sådan lag, dvs. en godtycklig lag som vanligt folk inte kände till. Inte ens den anklagade, i det här fallet Josef K, fick veta anklagelseakten vilket gjorde försvaret väldigt svårt. Den anklagade fick helt enkelt gissa sig fram till åtalspunkterna och rannsaka varje liten händelse i sitt liv för att därefter finna ett bra försvar. Franz Kafka målar upp ett extremt kontrollerande och godtyckligt samhälle som från början till slut omges av en hisklig mystik. Byråkratin var mycket omfattande och byråkraterna saknade tydliga lagar och regler att följa. Det existerade ingen maktfaktor som kontrollerade byråkratin. Processen är ett praktexempel på vad som händer när all makt samlas i en hand.

Mycket väl värd att läsas, särskilt som komplement till George Orwells 1984 och som komplement till ordinär historieundervisning från seriösa historiker såsom Peter Englund.
Betyg 4
2005-02-12 22:50
K för en kamp mot en byrokrati, som han egentligen borde vinna. Problemet är bara att hans motståndare domstolen förblir ologisk. K vet att han inte gjort något och det finns inga bevis mot honom men det går iallafall inte att övertyga denna domstol, han är helt enkelt häktad och får vänta på sin dom...
Jag tycker Kafka belyser det genombyrokratiserade och omänskliga samhället att det finns drag som känns igen i vår tid, även om vi nu inte blir häktade så hamnar folk ibland i byrokratins avgrunder fast i oändliga väntetider och processer när de, för att ta ett exempel i tiden söker asyl i detta land.
Processen rekomenderas.
Betyg 5
2005-02-27 02:14
Kafkas Processen

I början
Processen som anses bland många vara en av 1900 talets absolut bästa böcker och den inleds på följande vis "Någon måste ha förtalat Josef K, ty utan att han gjort något ont blev han häktad en morgon.". Här blir Josef K häktad, detta av en organisation som han inte har någon kännedom om och som dessutom inte berättar något om sig. Morgonen då K blir häktad ser ut på följande vis: K vaknar, möts av två män som påstår att han är häktad, folk tittar ut honom och sedan får han gå till jobbet. Detta är intressant. Som man senare märker i boken är organisationen utspred i mer eller mindre alla delar av samhället både i överklass och underklass, i alla delar av landet och i alla arbetskategorier. Denna slutsatsen kan man dra ganska omgående då K är fri att göra vad han vill detta enbart för att myndigheten har koll på honom vad han än gör.
Bland de mest störande momenten och som dessutom ger en känslan av maktlöshet är att alla i K:s närhet och alla han träffar känner till myndigheten som låtit K häktas men inte han själv och ju längre boken fortgår ju sjukare blir berättelsen, till slut känner de flesta till både K och hans process. Vad man inte ska förglömma är att han dessutom inte vet vilket brott han anklagas för.

Känslan
”Vad är meningen med denna stora organisation, mina herrar? Meningen, är den att oskyldiga människor häktas?
Säger han till domarna, han blir upprymd då han får applåder och visslingar från ena sidan av publiken.
Men när han till slut ger upp och hoppar ner från podiet ner till folkmassan för att ge sig av så märker han att grupperna inte alls är två grupper utan att alla tillhör samma grupp.
- Jaså, ropade K. Och lyfte armarna mot höjden, den plötsliga upptäckten sprängde sig fram, ni tillhör alla samma domstol, efter vad jag ser, det är ju ni som är det korrumperade band, som jag angrep, ni har trängt ihop er här, som åhörare och spioner, och bildat skenpartier, och det ena har applåderat mig för att pröva mig, ni vill lära er hur man lockar oskyldiga i fördärvet.
Efter dessa ord ger sig K av, men inte innan han får höra att han inte kommer få några flera rättegångar.”


Detta är taget ur Josef Ks första rättegång. Det hela är en ganska bisarr och paranoid situation, detta för att det skiljer sig från allt vad vi är vana vid. Just detta stycket är oerhört starkt just för det visar individens svaghet inför en maktapparatur detta behöver dock inte betyda en offentlig. Jag tycker att processen symboliserar en brist på kontrollerade myndigheter, Kafka vill alltså visa total anarki (kaos). Då är min fråga om det är liberalismen han vill genomskåda med en parodi på den? Mitt svar är ja (förmodligen). Kan det då vara så att domstolen representerar storföretag? Nja, Kafka levde mellan 1883 och 1924, alltså fanns inte de utpräglade transnationella företagen som finns idag. Däremot fanns industrialismen och med den kommer också arbetare, företagen hade en större makt över den enskilde då det inte fanns samma regelverk som det finns i exempelvis dagens Sverige.
Jag har hört personer beskriva boken som en parodi på slutna samhällen så som de forna kommunistiska och nazistiska där de demokratiska hjälpmedlen för den åtalade tagits bort. Detta är totalt befängda påståenden i och med att boken skrevs innan dessa två över huvud taget fanns.
Kafka kan mycket väl ta ställning här för Marxism då den representerar en total kontrollerande makt. Kafka var precis som Marx och Lenin mycket intellektuell och utbildad (han var utbildad jurist). Kafka levde visserligen under Ryska Revolutionen men precis som de andra utomstående på den tiden visste han antagligen ingenting om vad som skedde bakom sovjets järnridå.

Slutet (Läs inte detta om ni inte läst boken)
”Var fanns domaren han aldrig hade sett? Var fanns den höga domstol han aldrig hade nått fram till? Han lyfte händerna och spretade med alla fingrarna. Men medan den ena herrn lade händerna runt K:s strupe, stack den andre kniven i hans hjärta och vred om två gånger. Innan det svartnade för ögonen på K uppfattade han hur de båda männen tätt intill hans ansikte, kind mot kind iakttog det Oåterkalliga slutet .
Som en hund sa han och det var som om skammen skulle överleva honom.”

Detta är utan tvekan det starkaste raderna i hela boken, jag blev djupt rörd och lite små irriterad på vad K fick genomlida. Detta är alltså K:s dom som verkställs utan en slutgiltig rättegång, jag uppfattar detta som en direkt våldtäkt på den enskildes rättigheter. Tillvägagångssättet är också en sak som jag reagerade häftigt på, det var verkligen inget man hade förväntat sig. Jag hade visserligen haft förhoppningen att K skulle genomskåda byråkratin och att det var han som skulle sätta in dödsstöten på myndigheten men i själva verket får man se sin hjälte avrättas på ett ytterst kallblodigt sätt.


Slutsats
Hur ska man då tolka detta (i min mening) mästerverk?
Det är ingen slump att det inte finns en generell uppfattning om vad Kafka menade med sin bok, jag har dock kommit fram till min egen slutsats och efter ha läst ett par andra recensenters omdömen är jag ganska nöjd. I min mening försöker Kafka få fram den enskildes utsatthet för en mäktig ”storebror” (maktapparat), han visar detta genom att måla upp en värld av osäkerhet och ovetskap för vad som ska kunna hända. Men jag tror att Kafka tar en titt i spåkulan och skriver om vad som kan ske i framtiden. Denna slutsatsen kan man dra utav att titta på under vilken tid Kafka levde i.

Mitt betyg till Processen är en solklar 5 och det är definitivt en bok som alla bör läsa.
Betyg 5
2005-03-18 03:49
Litteraturen fulländad!
Boken är fullständigt magnifik!
Tyvärr finner jag inte ord för att besriva detta mästerverk så det skulle rättfärdiga det. Läs!

För övrigt hoppas jag att alla läser Den försvunne, Slottet, Förvandlingen, Domen och den underbara Jägaren Gracchus.

"Var inte för optimistisk. Ljuset i tunneln kan vara ett tåg."
Betyg 5
2005-03-31 18:56
Jag hade tämligen höga förväntningar på Processen, eftersom Kafka räknas till en av 1900-talets största författare och eftersom denna bok förmodligen är hans mest kända. Därför var jag riktigt besviken när jag lade den ifrån mig. Boken var välskriven och har ett tema som troligtvis aldrig blir gammalt, men ändå kände jag att den vid flera tillfällen blev något tråkig och intetsägande. Ändock skall jag inte ta såga boken totalt, den var stundtals lysande, och jag var ett par gånger tvungen att lägga ifrån mig boken för att begrunda vad K var utsatt för, och filosofera lite grand över hur jag själv skulle ha agerat om jag hamnat i ett liknande predikament. Jag kan inte heller undgå att fundera lite över hur Kafka själv var som person, eftersom den tillvaro han på ett väldigt bra sätt beskiver är så mörk och rå, nästan helt utan tillstymmelse till närhet och kärlek.

Men som jag nämnde ovan förekom det också tillfällen som jag fann en aning ointressanta, för att inte säga tråkiga, och därför kan jag inte sätta ett högre betyg än en trea. Jag kommer dock att läsa fler böcker av Kafka, och förhoppningsvis hitta ett verk som i mina ögon är som överträffar Processen.
Betyg 3
2005-12-03 14:44
En absolut gräslig bok. Hemsk och genomtråkig. Min före detta man och jag brukade hota varandra med tvångsläsning av Kafka, om någon av oss gjorde något som den andre inte gillade. Processen var den värsta boken vi kunde komma på.
Betyg 1
2006-01-19 10:58
Säga vad man vill om Processen, men den berörde mig. Inte på det omedelbara och gripande sätt som en spännande eller välskriven bok vanligen gör. Men jag tvingades att läsa sida efter sida av det enkla skäl att jag ville få veta vad Josef K stod anklagad för. Inte ens han själv är det minsta bekymrad över den frågan. Den eller de domstolar i vilka rättsprocessen äger rum står också utanför det ordinarie rättssystemet och tycks existera på vindsvåningarna i bostadshus. Det absurda i berättelsen tvingade mig att läsa hela för att få ett svar. En metod så god som någon att skapa intresse. Men uppskattade jag boken? Jag vet inte riktigt. Förmodligen saknar jag den litterära insikt som annars hade avslöjat budskapet eller syftet med boken för mig.
Betyg 3
2006-02-19 18:06

Bra, men för utdragen
Betyg 3
2006-03-01 18:43
Berättelsen om K. har tolkats på alla möjliga vis och det är inte någonting dåligt. Alla kan ha rätt och enligt ett postmodernistiskt eller konstruktivistiskt synsätt är det ju betraktaren som äger sanningen. Texten betyder då det läsaren ser och inte det skaparen avsåg.

K.s öde tycks mig dock lika existentialistiskt ödesbestämt som Sisyfos och hans ständiga jobb med att putta en sten uppför ett berg. K. väljer helt enkelt att gå den väg som leder till slutet. Ofta ställs han inför valmöjligheter att göra på ett annat sätt men väljer bort detta alternativ. Till och med under vandringen i slutskedet får man intrycket att det nästan är K. som väljer vart resan ska gå och hur den ska sluta. Han upplever sig dock inte själv fullt ut ha detta val. Spelar det överhuvudtaget någon roll om K. i själva verket genom sina egna val att inte foga sig samt sökandet efter formell frihet är delaktig i de övergrepp som drabbar honom?

Ofta har Processen tolkats som kritik mot totalitära byråkratier såsom ett Nazityskland under framväxt eller Sovjetkommunismen. Dessa tolkningar är säkert bra men historien kan lika gärna ses i ljuset av den moderna rättsstaten och ett allt svagare stöd för rättssäkerhet. Är inte K.s hjälplöshet i ett godtyckligt rättssystem obehagligt lik den situation som drabbade tre svenskar med somaliskt ursprung efter 11 sept.? De anklagades utan att få veta anklagelsen. Några bevis presenterades aldrig och auktoritativa källor antydde att sådana helt saknades. De straffades extra hårt för motvilja att samarbeta och erbjöds viss lindring av använda tvångsmedel vid erkännande. Något äkta frikännande i en regelrätt process var dock inte aktuellt. Vad de skulle erkänna fick de heller inte riktigt veta. Vem de var anklagade av var också i viss mån höljt i dunkel. Hänvisningar till såväl FN som USA samt även EU och Sveriges regering förekommer. Såvitt jag känner till är en av dem fortfarande drabbad av tvångsmedel och har dessutom fråntagits den ursprungaliga möjligheten att erkänna sig fri från den okända anklagelsepunkten då han inte från början tackade ja till detta generösa erbjudande.

Boken har således fortfarande oväntat stor aktualitet. Läs även om 1984 och fundera över vår samtid.
Betyg 5
2006-06-20 10:13
Det tog ett tag att komma igenom boken, trots att den var bra.
Betyg 3
2007-01-06 12:43
Att Processen på sin tid var nyskapande och suggestiv på ett tidigare outforskat sätt kan man lätt förstå, och efter att nu ha läst ut denna klassiker är det givet att den just fått denna legendariska stämpel. Däremot känns det som att det på inget vis är språket i sig som gör den så unik, utan snarare handlingens icke-förutsägbara vridningar och vändningar. Att den på sina ställen är ofullbordrad bidrar endast ännu mer till den mystiska och drömlika atmosfär som utgör Josef K.s liv som häktad.
Helt klart läsvärd och givande, dock utvecklas Josef K till en karaktär man känner sympati och intresse för först mot slutet av boken - vilket enligt mig är lite för sent.
Betyg 4
2007-03-12 01:01
Skilldringen av Josef K:s och de båda herrarnas promenad bort till stenbrottet i slutet är bara så bra. Likaså avsnittet i kyrkan; vilken kuslig stämning.
Betyg 5
2007-03-16 10:41
»Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon«.
Så börjar denna fantastiska klassiker om makt och maktlöshet, om falska anklagelser, om lögner och ren ondska.
Boken har nu blivit en bibel för sanningssökande människor i snart sagt hela världen och står som oöverträffad symbol på myndigheters maktmissbruk genemot befolkningen.
Den är spännande väl genomförd och absolut fortfarande läsvärd.
Och visst kan man undra hur dom stackarna som blev avhämtade av CIA har kännt det, eller alla fångarna på Guantanamo.
Så visst är den fortfarande dagsaktuell.
2007-07-06 16:52
Nej. Den funkar inte. Jag blir så trött, så trött.
Betyg 2
2007-08-12 20:19
Nu var det några år sedan jag läste den - som en del i universitetslitteraturen - men när det begav sig hade jag svårt att lägga den ifrån mig.

Fascinerades av den labyrintliknande strukturen, men också av språket, symbolerna och slutet (vill jag minnas).

Helt klart ett mästerverk - som jag troligen kommer att läsa igen.
Betyg 5
2007-12-09 13:56
Med risk för att få många emot mig måste jag säga att Processen är en riktigt dålig bok. Det var mycket intressantare att läsa recensionerna av den, för boken själv är värdelös. I recensionerna nämns ord som gripande, kuslig, otäck och mörk. Själv fick jag ingen av dessa känslor när jag läste boken, jag var bara helt liktgiltig inför en tråkig text som aldrig tycktes ta slut. Nej, Processen är ingen bok jag rekommenderar till någon, det är snarare så att jag känner mig skyldig att varna andra. Det spelar ingen roll vilket "mästerverk" den är eller hur mycket den har betydit för litteraturhistorien, det tar inte bort det faktum att den är riktigt, riktigt tråkig.
Betyg 1
2008-01-11 12:40
En bok jag motvilligt tog upp (ingick i kurslitteraturen) och motvilligt lade ifrån mig.
Betyg 5
2008-01-14 16:07
Oklanderligt mästerverk! Möjligen med reservation för att önska en något mer djupgående skildring av Josef K's person. Kafka är en av få författare som rakt igenom en hel bok lyckas fånga en stämning o känsla som håller en fängslad.
Betyg 5
2008-03-12 17:16
Bästa bok jag läst!
Pryglingen... haha
Som en hund... haha
Betyg 5
2008-06-04 13:58
Överskattad bok. Ett par sidor på slutet är bra. Annars känns den mest som en transportsträcka.
Betyg 3
2008-06-04 19:15
Bitvis mördande tråkigt, stundtals fängslande. Det är svårt att få grepp om Processen. Känslan av att det bara är ett första, ogenomarbetat utkast infinner sig mer än en gång.

Ändå har den nånting som inte liknar något annat jag läst. Jag har svårt att placera det. Då och då är det som att Kafka blixtrar till för att sedan plötsligt svänga helt om in på en återvändsgränd.

Den labyrintartade handlingen, huvudpersonens bisarra öde och den tryckande stämningen som genomsyrar romanen..hmm..ja.. den är onekligen orginell, ensam i sitt slag.

Men är den verkligen så bra? Är det verkligen detta som är den moderna tidens kanske mest betydande litterära verk?

Flera gånger under läsningen funderade jag på sådana saker. Jag kom fram till att Processen mer är en omständlig (och ganska tråkig) upplevelse än en välskriven roman. Jag kom också fram till att den lämnar en kvardröjande känsla av obehag och fascination som jag aldrig tidigare upplevt det.

Betyg 4
2008-07-02 17:39
4
Betyg 4
2008-07-07 16:24
Har precis läst klart denna bok, tycker att förvisso att det finns en bra poäng med boken kring processen som man inte får reda på..hade stora förhoppningar till denna bok men dom infriades knappast..en svag 3 a..
Betyg 3
2008-10-14 19:40
Vad apatisk man blir efter att ha läst boken.

Kafka förutspådde inte bara Hitlers Nazityskland, men också vår moderna värld. Vi lever i en värld, där oskyldiga människor blir anklagade som terrorister utan något bevis. Vi har bland annat Guantanamo. På samma sätt blir K. anklagad för något som inte ens han vet vad man har gjort.

Kafka ville säkerligen att denna bok skulle diskuteras och det är svårt att inte skapa sig en åsikt om den. Jag tänkte på Processen som livet, det tar slut utan att vi vet varför.

En skrämmande, mörk och klaustrofobisk känsla får man när man läser boken. Speciellt när K. besöker domstolen i vinden. Men mest rädd blir man när han besöker målaren. Målaren böjer sig ner och säger till K. "Flickorna hör till domstolen". K. blir fundersam och målaren svarar åter. "Allting tillhör domstolen".

En utav de bästa, men samtidigt mest irriterande delen, var när han träffar fängelseprästen som berättar historien om dörrvakten. Plötsligt har man för många åsikter att man inte vet vad man ska tycka.

En självklar femma för min del.
Betyg 5
2009-05-12 05:51
Den här boken kräven att man tänker! Det är en väldigt djup bok och jag tycker Kafka visar en människas sinnestämning i en fascinerande bredd, han gör K. till mer än bara individen K. i romanen, hans känsla finns överallt. Själva stämningen är som många nämnt mörk och hotfull. Helt enkelt underbar bok.
Betyg 5
2009-10-02 11:23
Det är svårt att sluta läsa processen, den trollbinder och bygger suggestivt upp en obehaglig snudd på förvirrad känsla som gör historien om Josef K. svårplacerad och nästan surrealistisk. Att skriva om hur Kafka var som författare känns på en boksida onödigt, andra bokmalar bör - åtminstone under obligatorisk skolundervisning - veta hur han mästerligt hanterade språket för att skapa en originell atmosfär, och hur den atmosfären ter sig.

En vän läste Processen innan mig, och hon hatade den. För henne var boken mer av en långdragen redovisning, snudd på facklig, över ett onödigt brottsfall i rättens historia en något unikt.

För att framhäva den klaustrofobiska, mystiska, oförklarlig känsla som hela boken äger, lät jag spela Chopin i bakgrunden medan jag läste. Resultatet blev utmärkt stämningsmusik! Dessutom lyssnade jag en hel del på Dylans "The Ballad of a Thin Man", Dylans egna Kafka-poesi.

Jag skulle därför rekommendera Processen till er som verkligen gillar "klassiker" och framförallt er som kan uppskatta en bok efter dess betydelse i kulturhistorien. För mig var det en mycket bra läsupplevelse och det var antagligen inte heller den sista gången jag tar mig an historien om Josef K.s oturliga liv.
Betyg 5
2009-12-11 21:52
En av de mest fantastiska böcker som någonsin skrivit enligt mig. Kafka talar om det evigt mänskliga, om en svåråtkolig värld någonstans inom oss. Vad är det för osynlig domstol som dömmer oss och låter oss dö utan att vi får reda på dess gåta? Stämningen är fruktansvärt obehaglig och kittlande klaustrofobisk och boken är ouphörligt fashinerande. Den som inte tycker om den här boken förtsår den inte. Så är det bara!
Betyg 5
2010-03-03 19:28
Jag älskar böcker som får mig att tänka i helt nya banor, ändra åsikt i frågor och rent allmänt ställa allt på huvudet som jag trodde att jag visste och tyckte - detta är INTE en sådan bok tyvärr. Intressant "plot", men en oerhört lång och seg transport till ett tvärt slut. Kafka eller inte, eftersom jag inte har något behov av att utmärka mig som en "litterär gormand" så är min åsikt att det finns mycket mer intressanta böcker att lägga tiden på och att hans böcker är en smula överskattade...
Betyg 2
2010-04-26 18:36
En riktigt hemsk bok. Kan bara förstå Josefs frustration och det är lätt att själv ryckas med i historien.
Betyg 4
2010-10-01 19:13
Tycker om den här boken, jätteläskig på ett särskilt sätt, svårt att beskriva. Har också läst samme författares Slottet och den där om skalbaggen, som var lite rolig men också jätteläskig på ett konstigt sätt.
Betyg 5
2011-03-19 12:45
Underbar bok! Inte direkt skrämmande, men med en hotfull underton.
Är en stark och levande bok som stannar i minnet trots att man inte får veta så mycket om huvudpersonen.
Betyg 4
2011-12-15 22:48
En obegriplig klassiker. Jag vill inget hellre än ta till mig tidlösa litterära verk men varje gång blir jag besviken. När det gäller "Processen" blir jag konfunderad. Många berömmer språket, känslan och mystiken. Jag för min del imponeras inte av språket, hittar inte känslan och hävdar att mystiken här stavas ofullständighet.

Enligt mig går den irrationelle Josef K som katten runt het gröt boken igenom och jag kan inte förstå hur det kan tolkas som fascinerande.

Att den publicerades efter författarens död får mig att undra; Var Kafka ens själv nöjd med den?

Sammantaget är det en bok som delar läsarna i olika läger och det är trots allt en berömvärd bedrift.
Betyg 2
2012-01-09 21:15
En bok som jag inte vet om det ens är värt att försöka förstå sig på. Vi läste den i Svenska B på gymnasiet och jag tror jag har analyserat varenda liten detalj som finns att analysera. Trots det vet jag inte riktigt vad boken handlar om, egentligen. Kanske handlar den bara om Josef K, kanske handlar den om mycket mer. Hur som helst så tycker jag att den var underhållande och kul att ha läst.
Betyg 3
2016-04-02 20:18
En klart läsvärd bok, som väntat när man läser Kafka är den mycket unik, men ändå säreget betvingande. Särskilt de två sista kapitlen är riktigt mäktiga litterära upplevelser - man önskar på ett sätt att hela boken hade varit skriven i samma anda! Det är ett intressant ämne boken behandlar, Lagen som en förkroppsligad institution, som en källa till förtryck. Ett ämne som nog alltid är aktuellt.
Betyg 3
2016-10-04 13:27
Josef K. blir anklagad men för vad verkar han inte veta. Han tvingas infinna sig vid rannsakningar varje vecka vid en slags processdomstolar som tycks finnas överallt. Då han vet att han är oskyldig även om han inte vet till vad så är hans tanke att skriva en inlaga. Processen beskriver Josef K.s villrådighet och möten med olika personer. Nästan alla tycks vara inblandade i rannsakningsdomstolarna. Berättelsen visar att den lilla människan inte har mycket att sätta emot om staten vill honom illa. Intressant men dryg.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Processen
Liknande böcker:
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Boken om te
 K. Okakura
En engelsk opieätares..
 T. De Quincey