bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
22/11 1963
Allt kan hända
Att skriva
Benrangel
Blaze
Carrie
Christine
Christine - Del 2
Christine Del 1
Cujo
Dance MacAber
De öde landen
Den flyende mannen
Den förskräckliga apan
Den gröna milen
Den som finner
Desperation
Det
Det
Det mörka tornet
Det mörka tornet 2: De..
Det svarta huset
Det svarta tornet I: R..
Det svarta tornet II:..
Different Seasons
Liknande böcker:
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDöd zon

 
Originaltitel: Dead zone
Författare: Stephen King
Genre: Thriller
Ämnesord: framtid, politik, mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 1979
ISBN: 0451155750
 
Spänning:  8
Romantik:  4
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
”Hon gillade inte ordet koma. Var det inte ett latinskt uttryck som betydde ’dödens sömn’?”
- Död zon av Stephen King s. 81

”Han önskade att Johnny skulle dö. Han hade alltid älskat pojken. Han hade sett häpnaden i pojkens lilla ansikte när han hade tagit med en pytteliten groda till pojkens barnvagn och lagt den lilla varelsen i hans händer. Han hade lärt Johnny fiska, åka skridskor och skjuta. Han hade suttit uppe med honom hela natten när han hade varit så sjuk i influensa 1951. Då hade pojken haft feber, ända upp till fyrtiotvå grader. Han hade dolt sina glädjetårar med handen för ögonen då Johnny hade tagit studenten och varit etta i sin årskurs och hållit sitt tal som han kunde utantill utan att staka sig en enda gång. Så många minnen – när han lärde honom köra bil, när de stod i föraren på båten Bolero under en semester i Novia Scotia och Johnny, bara åtta år gammal hade skrattat och glatt sig åt båtens gungande, när han hjälpte honom bygga en koja i ett träd, när han hjälpte honom med läxorna, när han hjälpte honom förstå kompassen då han var scout. Alla minnena var hopblandade utan någon som helst kronologisk ordning – Johnny var den enda röda tråden genom dem alla. Johnny, som så ivrigt hade gett sig i kast med att utforska den värld som nu hade gjort honom så illa. Och nu önskade han Johnnys död, åh han önskade så febrilt att han skulle dö, att hans hjärta skulle sluta slå, att de minimala signalerna på EEG:t skulle bli ett enda streck, att han skulle flimra till och slockna som ett ljus i en stearinpöl: att han skulle dö och göra dem fria igen.”

- Död zon av Stephen King s. 110-111


”Johnny kom på sig själv med att plötsligt önska att han vore död. Om den här förmågan var en gudagåva så var Gud en galning som borde spärras in. Om Gud ville ha Stillson död, varför tog han då inte lindade navelsträngen runt halsen på honom innan han föddes? Eller kvävde honom med en köttbit? Eller gav honom en el-stöt när han skulle byta radiokanal? Dränkte honom i ett gammalt vattenhål? Varför ville Gud att Johnny Smith skulle göra smutsjobbet? Han var inte ansvarig för att världen räddades. Sånt där kunde psykopaterna hålla på med eftersom de var de enda som ens iddes försöka. Plötsligt beslöt han sig för att låta Greg Stillson leva och spotta Gud i ögonen.”

- Död zon av Stephen King s. 467-468


”Han tänkte på sin far som lärde honom sätta fiskkroken i masken medan han sa: Masken känner ingenting, Johnny…åtminstone tror jag inte det.”

- Död zon av Stephen King s. 475

Citat nedskrivna av Salamis


Medelbetyg: 3,67 (21 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Död zon :


ElinLeticia 2004-06-10 20:32
Johnny Smith råkar ut för en trafikolycka och förlorar fyra år av sitt liv. När han vaknar upp igen är hela världen förändrad. Hans mor har blivit en religiös fanatiker, hans älskade har gift sig med en annan och framför allt, Johnny själv är förändrad. Han har utvecklat en parapsykologisk kraft som gör att han bara genom att vidröra någon annan kan erfara både glimtar ur det förflutna och framtiden. Han blir utskrattade av pressen, påpassad och jagad. Berömmelsen blir omhända ännu mer intensiv efter att han hjälpt Castle Rock polisen att finna en bestalisk mördare. Han flyr massmedia men kommer i kontakt med en uppgående stjärna inom politiken. Johnny vet att denne kommer bli president och orsaka världens undergång. Plötsligt är han i en sits som om han hade en tidsmaskin och kunde resa tillbaka i tiden för att döda Hitler innan denne begått alla sina våldsdåd. Johnny Smith står inför sitt livs svåraste val. Vad kommer han göra?

Jag har haft "Dead zone" i bokhyllan i många år. Jag hade till och med glömt bort att den fanns när jag satte mig för att läsa igenom Kings samlade verk en gång till. Jag borde inte låtit denna bok stå och damma. Det är en av Kings absolut bästa och mästerligaste verk. Här konfronteras vi med det moraliska i att döda någon som man vet kan skada många människor. Utilitarism är den term som man använder inom filosofi. Denna bok är som många andra King böcker oerhört spännande. Personkaraktärerna är utmejslade och fängslar läsaren från första sidan. Denna bok är dock inte särskilt djup. En författare som Saramago hade antagligen kunnat skriva en nobelprisbok av samma story. Den känns aningen för tunn. Men denna bok får en klar femma för att den är intressant och samtidigt engagerande.
Betyg 5

Margut 2004-06-11 10:58
Jag läste om den här boken för några månader sedan och blev glatt överraskad. Jag mindes inte att den var så bra!
Betyg 4

Salamis 2004-08-07 10:36
Jag läste ut den igår och blev förvånad över hur mycket jag gillade den
Betyg 3

Nessa 2005-08-12 13:29
Så bra tyckte inte jag den var. Nu är det några år sedan jag läste den, och jag kanske borde ge den en ny chans.
Betyg 3

BonHawk 2005-12-22 20:58
Mycket bra bok om jag inte minns fel. Hyfsad filmatisering också, med Christopher Walken i huvudrollen. Många av Kings tidigare böcker tycker jag hör till hans bästa och detta är en dom. Ännu en av hans böcker som beskriver utanförskap där huvudpersonen beundras av, avundar och skrämmer både de andra karaktärerna i boken och läsaren.
Betyg 4

anette.lenander 2006-11-23 20:10
Jonny Smith drabbas av en svår hjärnskada av en bilolycka. Han ligger medveslös i 5 år. När han vaknar har han fått en mystisk kraft. Han kan se in i framtiden. Jonny möter en politiker som kan utplåna hela civilisationen. Han måste stoppas till varje pris.
Betyg 5

tekoppen 2007-10-06 20:03
En bra Stephen king med en del moraliska diskunioner. Om du visste om att någon skulle bli massmördare i framtiden-skulle du döda honom då?
Betyg 4

jossansten 2008-12-05 04:23
En av de bättre av King!
Betyg 3

tetris 2009-02-03 11:54
Nej, jag brukar gilla Kings böcker, men den här tyckte jag inte om. Den grep tag i mig på ett personligt sätt och jag kände avsky inför det som hände. Det är väl ett bra betyg på en bok, men jag kände mig olustig när jag läste den.
Betyg 2

per.d.wallin 2009-09-22 22:45
En helt okej bok som är riktigt bra på slutet.
Betyg 3

Phenomena 2011-03-03 18:28
John Smith råkar ut för en bilolycka och blir liggande på sjukhus i nästan fem år. När han slutligen vaknar upp är inte bara världen förändrad utan även han själv. Han har utvecklat en parapsykologisk kraft som gör att han genom att vidröra personer kan se glimtar ur dennes förflutna och framtid.

En oerhört spännande berättelse som fängslar mig starkt.
Betyg 4

henkepenk 2011-07-20 15:23
Väldigt bra
Betyg 5

trebor 2012-11-10 16:23
Tvåa.
Betyg 2

SannaA 2013-10-17 09:21
Riktigt bra bok! En av kings allra bästa. Den kanske inte hade ett så högt tempo men den var ändå väldigt fångande. Visar att han kan skriva alla genrer. Inte en skräckbok utan mer psykologisk som fick en själv att tänka till på slutet.
Betyg 5

Rihanna 2015-01-05 21:54
De första 200 sidorna är väldigt bra och intressant, tyvärr blir denna boken mindre intressant sedan efterkommande sidorna. läsvärd, men inte Stephens bästa bok precis.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Död zon


  Köp boken som film på cdon: