bokrecensioner boktips

Asyl

Författare: Liza Marklund
Genre: Roman
Ämnesord: Biografi, verklighetskildring, depression, kärlek
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9164201368


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den sanna fortsättningen på Gömda.

Nästan tio år har gått sedan Maria Eriksson och hennes familj lämnade Sverige och nu först är det möjligt att berätta historien om vad som hänt dem under den tiden.

Del ett, Flykt, berättar om familjens sista år i Sverige. De lever isolerade, undangömda och allt mer desperata. Hösten 1994 slår kammarrätten fast att familjen måste lämna Sverige. De emigrerar för gott våren därpå.

Del två, Exil, utspelar sig i huvudsak i Sydamerika. Här försöker familjen under tre års tid bygga upp en ny tillvaro, och under en period ser de ut att lyckas. Barnen får för första gången gå i skola och träffa jämnåriga. Men ekonomiska bekymmer och sjukdomar gör livet omänskligt hårt för dem. Till slut finns bara en lösning: de måste bryta upp igen.

Så kommer familjen till USA i del tre, Asyl. I fem år kämpar Mia för att familjen ska få stanna i landet. Det blir en hisnande resa genom det amerikanska samhället med ett fullständigt unikt och dramatiskt slut.

Idag har Maria Eriksson fått en fristad i USA. Hon bor i en villa utanför en större stad. Framgången med boken om hennes liv har gjort henne till miljonär.


Medelbetyg: 3,8 (45 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Asyl :
2004-07-28 22:29
Asyl är då fortsättningen på boken Gömda. Även den här boken är väldigt bra, men jag tycker dock Gömda var något bättre. I den här boken får men läsa hur dom flyttar runt i Syd Amerika och till sist till USA. Det blir mkt strul och fel. Dom för åka tillbaka till Sverige för att fixa saker och sånt. Men trots alla motgångar så klarar dom att skaffa ett liv och börja jobba. Mia och hennes familj ger inte upp, hon är stark! Yttligare en fempoängare.
Betyg 5
2004-08-06 07:58
Gömda är bättre, men det här gör historien komplett.
Betyg 4
2004-10-13 23:07
Jag minns när jag läste Gömda för ett par år sedan att jag tyckte att den var jättebra. Nu när jag läste uppföljaren fick jag inte samma känsla. Precis som ovanstående recensent skriver så gör det historian komplett men tyvärr så lyckades den inte fängsla mig lika mycket som gömda gjorde. Även om ämnet är starkt.
Betyg 3
2004-10-14 11:46
Gillade inte den här boken. Om det inte hade varit en sann berättelse skulle jag förmodligen inte ens läst ut den! Men nu ville jag ju veta hur det skulle gå.
Dels gillar jag inte riktigt Marklunds sätt att skriva och dels tycker jag att det var väldigt mycket av att höja Maria Eriksson till skyarna. Hon var så präktig och duktig att det stod mig upp i halsen!
En intressant historia förvisso, men... neej!
Betyg 2
2004-10-25 11:03
Som så många andra har jag väntat på att få läsa fortsättningen om "Mia" och hennes familj ända sedan jag läste Gömda för länge sen. Tycker boken var väldigt bra och skrämmande - förvånas fortfarande över att det alls får gå till på detta sätt i en modern stat som Sverige faktisk är! Domaren som utreder Mias asylärende säger i slutet av boken : Hur kommer det sig att Sverige, en västerländs rättsstat, inte förmår att skydda sina egna invånare? Det är denna berättelses största gåta för mig! Som tidigare recensenter redan sagt gör Asyl historien komplett och jag är glad att det har gått bra för familjen, efter alla prövningar förtjänar de verkligen ett bra och tryggt liv!
Betyg 4
2004-11-13 12:40
Asyl, fortsätningen på Gömda, fortsättningen på Mia Erikssons historia. Jag är väldigt glad att de orkade skriva den. Jag som är en "vad hände sen" -freak. Asyl är inte lika spännade som Gömda. Familjen svävade ju inte i livfara hela tiden. Men en bok behöver ju faktiskt inte vara extremt spännade för att vara bra. (Spännade var ju heller inte det enda som Gömda var.) Asyl är skriven i samma otroligt trovärdiga och gripande stil som Gömda. Mia framställs som en så vanlig människa. Hennes känslor är mycket mänskliga. Ändå är Mia väldigt unik. Hon är så STARK. Hon orkar vad som helst, ger aldrig upp. Jag beundrar henne verkligen. Dessutom orkar hon skriva om allt det hämska som hänt henne. Beundransvärt. Fint.

I Asyl kommer dessutom en hel del nya intressanta ämen upp. Tex att leva som en utlänning i ett annat land (och under Mias förhålladen). Det är verkligen inte lätt att bli hemmastad i en annan kultur. Det var väldigt roligt att följa med familjen Erikssons liv i Chile. Man fick en liten inblick i det Chileanska verkligheten. Hela sanningen var det förtås inte, utan bara Mias perspektiv.

Sen var det USA. Särskilt när hon kom till USA hade Mia en verkligt fördomsfull bild av landet. Jag vet att USA inte är Sverige eller Finland, men jag kan inte låta bli att tro att det är mera likt än vad man hör ändå. Jag vill inte tro att USA är det som folk tror att det är. Som man ser på film, läser i böcker osv. Nojaa, enligt Mia var USA stor och galet (min egen formulering). Man enligt vad jag har hört börjar man faktiskt förtså det amerikanska samhället när man bott där en tid, och då lär man också märka att alla där inte är som den stereotypa amerikanen (idioten) som står bakom Bush. Hmm. Mia verkade inte riktigt se detdär. Jag har förstås aldrig SJÄLV varit i USA, så... Ja, så det finns mycket som jag inte vet. Tex hur 11 September påverkade USA. Jag visste faktiskt inte att hela landet gick i schock, "stängde" som Mia formulerade det. För mej var 11 September bara något stod i tidningen (typ 10 sidor/dag i kvällstidningaran en hel vecka, och jag läst allt) Visst skakade det mej att en massa människor dog etc etc, men att det påverkade hela landet sådär, ja det förestälde jag mej aldrig. (Hela denna "diskussion" pga att jag både älskar och hatar USA så. För mej är USA mycket speciellt. Om jag fick åka vart jag ville, skulle jag åka just dit. USA har mycket fint och beundransvärt, men sen finns det vissa grymma orättvisor och undeliga system, förvridna(/manipulerade) åsikter, ja hekt enkelt en massa saker som blivit fel i drömmarnas land. Framför allt finns där ju för mycket makt...)

Tillbaka till det ursprungliga äment: Grattis Mia Eriksson, du har genomfört något nästan omöjligt. Bara någon så stark som du skulle ha lyckets med att få den första asylen för en europe i USA. Jag är glad att allting till slut har ordnat sej för familjen Eriksson. Det enda sorgliga var Mias och Anders föhållade slutade så, men sånt är livet. Kärleken tål inte vad som helt, fasträn det verkade så i Gömda. Där vekade det som om de levde på den kärleken.
Betyg 5
2005-01-05 10:58
Har inte varit särskilt sugen på att läsa denna bok, men eftersom jag köpt den till mina kära föräldrar i julklapp tänkte jag att jag ändå kunde passa på, så det gjorde jag.
Gömda läste jag för mycket länge sedan, och tyckte att den var helt okej. Inte mer. Med denna bok, Asyl, är det tvärtom. De dagar som det tog för mig att läsa ut den har jag varit så otäckt känslig och fått tårar i ögonen av minsta lilla sak, och ungefär sista halvan av boken har jag gråtit mig igenom.
Jag gillar inte Lizas sätt att skriva så överdrivet mycket, men det gör ingenting för själva berättelsen är så bra i sig att språket inte behöver vara perfekt (i min mening).
Nu gäller det bara att hålla tummarna för att Marias liv kommer att fungera bra, och att hon tillslut får ett lyckligt liv. Skulle vilja ge boken ett högre betyg än fem om det hade gått, men nu får en femma duga.
Betyg 5
2005-01-15 17:23
Hemsk, deprimerande, skrämmande - ja. Men dock hoppingivande! En bok du inte lägger ifrån dig i första taget, bered dig på sträckläsning!
Betyg 5
2005-04-10 01:15
En tredelad fortsättning på Gömda.
I boken läser man om Maria Eriksson och hennes "nya" familj som lämnat Sverige efter att ha varit illa utsatta i form av misshandel och förföljelse av en "galen" f.d man.

Självklart vill man se hur det slutar för familjen när man ändå läst Gömda. Boken är lättläst men språkligt ingen höjdare även om jag tyckte att det var bättre skriven än Gömda.
Betyg 3
2005-06-22 15:57
En bra bok, bara fruktansvärt att det får vara på det här sättet. Som andra sagt, det här kompletterar historien, och man kan ju glädjas åt att den slutade bra i alla fall, efter alla år.

Men så bra är den ändå inte att den får en femma, en fyra räcker gott
Betyg 4
2005-06-24 07:23
Gick det att göra en till bok på samma tema som Gömda som också var lika bra? Svar: ja. Denna boken är fantastiskt intressant men också spännande. Nu får man svar på alla frågor man fick efter att ha läst den första boken. Liza Marklund skriver på ett sätt, och det gäller alla hennes böcker, som gör att inte ens en hel armé skulle kunna få mig att lägga ifrån mig boken. Fantastiskt skriven.
Betyg 5
2005-08-23 08:54
Ja, frågan är om man ska klassa den här boken som skönlitterär eller som en biografi. I bibliotekskatalogen ligger den på Hce, alltså, är den fiktion. Eller....

Nåväl, jag tyckte att Gömda var väldigt bra och såg fram emot den här fortsättningen. Halva boken var okej, sedan blev det långtråkigt och tradigt. Ville bara läsa ut den så att jag kunde säga att jag hade läst den.
Betyg 2
2005-09-16 08:55
Jag ville gärna veta hur det skulle gå för dem så det kändes naturligt att läsa även fortsättningen. Den här är inte alls lika gripande som första boken om familjen Eriksson. Boken är inte direkt dålig - men inte heller bra.
Betyg 3
2005-10-10 11:58
Bättre än Gömda.
Betyg 4
2006-06-17 14:22
”Asyl” är fortsättningen på ”Gömda” och tar vid där den boken slutade. I ”Gömda” berättas det hur Maria Eriksson träffar en man, förlovar sig med honom och som senare misshandlar henne och gör hennes liv till ett helvete. Hon tar sig dock ur förhållandet men mannen börjar då sin systematiska förföljelse av henne och senare av både henne och hennes nya familj. ”Gömda” tar en med på en otroligt gastkramande resa; under det första året som gömda bor familjen på tolv olika platser eftersom mannen och hans vänner lyckas leta upp dem gång på gång. ”Gömda” slutar med att Maria och hennes familj måste lämna Sverige.

”Asyl” är en otroligt stark bok som fängslar mig minst lika mycket som ”Gömda”. Boken börjar med att Maria och hennes familj, bestående av hennes man och två barn, återvänder till Sverige efter ett halvårs utlandsvistelse. Familjen lever sedan gömda några år och flera gånger hittas de av den misshandlande mannen och hans vänner. När man tar del av denna historia förvånas man över att det alls kan gå till på detta sätt i en modern stat som Sverige är. Sverige kan inte skydda alla sina invånare från systematisk förföljelse, myndigheterna står handfallna, precis som i ”Gömda”. Jag häpnas av all trög byråkrati och svårigheterna kring skyddad identitet. Det är därför en mycket irriterande bok att läsa.

Efter många turer slår rätten fast att familjen måste emigrera för att komma undan förföljelserna. Familjen flyttar då till Sydamerika, och boken utspelas till större delen där.

Jag har lite överseende med brister i språket (ovarierande, lite tjatigt) då historien som berättas är så skakande, spännande och så otroligt viktig. I Sydamerika måste Maria och hennes familj bygga upp ett helt nytt liv, men osäkerheten finns alltid där; hur länge ska de stanna? Man får följa hur barnen börjar i skolan, hur Maria startar en liten servering i anslutning till skolan och turerna kring förnyat visum. Boken ger mig gåshud vid flera tillfällen. Jag häpnas över hur mycket en familj orkar med, de ger aldrig upp.

När jag kommit en bit in i boken och allt håller på att ordna sig för familjen inser jag att det är drygt halva boken kvar; det är inte över än. I Sydamerika stannar de tre år för att sedan bege sig till USA. Där hoppas de få stanna permanent, och texten på bokomslagets baksida skvallrar om att det hela kan få ett lyckligt slut.
Betyg 3
2006-07-15 15:23
Intressant att följa Mias fortsättning, men inte lika gripande som Gömda. Man blir dock imponerad av att Mia har så hög driftighet för att fixa för sin familj där hennes make verkar ha tappat all spirit.

I stora delar handlar boken om hur hon skrev boken, vilket känns som en onödig upplysning, och lite slöseri av min tid. Jag tror inte att jag kommer att fortsätta följa hennes böcker.

Man kan bara önska Mia och hennes barn lycka till!
Betyg 3
2006-08-11 22:32
Fortsättningen på Gömda,
helt underbart bra bok!
Läsvärd
Betyg 4
2006-09-03 00:23
Kanske inte riktigt lika bra som Gömda, men ändå riktigt bra och en fortsättning man inte ville behöva klara sig utan.
Betyg 4
2006-10-16 15:43
En väldigt bra fortsättning på Gömda. Den är väl skriven och inte så svår att hänga med i (det finns detaljer men inte så många att det blir förvirrande). En väldigt bra bok.
Betyg 4
2006-12-30 23:33
Flykt. Exil. Asyl.
Mia och hennes familjs kaotiska liv fortsätter, isolerade och undangömda från omvärlden, på flykt från Mias fd man – mannen med de svarta ögonen.
Familjen emigrerar till Sydamerika där de kommer att stanna i tre år innan de tvingas bryta upp. Flykten fortsätter mot USA.

Asyl tar vid där Gömda slutade och gör historien komplett. Den är lika gripande och intressant som sin föregångare. Innehåller mindre våld och fokuserar istället på kampen mot myndigheterna.
Betyg 4
2007-01-30 14:25
Ba uppföljare.
Betyg 4
2007-03-31 14:12
Boken är jätte bra ! Jag älskade verkligen den !
Betyg 5
2007-10-09 10:12
Asyl är fortsättningen på den sanna historien Gömda. Jag tycker att den här boken var väldigt bra, men att Gömda var något bättre. Men när man dömer efter en sann historia så måste man tänka på att hon säkerligen alrig skulle ha viljat skriva Gömda om hon hade levt ett normalt svenssin liv i sverige. Men nu kan hon inte det på grund av orsaker i boken Gömda. Och därför måste man förstå att den andra boken Asyl inte är är av samma stil, det handlar om Maria och hennes familj som först flyr till sydamerika men tvingas emigrera där i fråb också till Usa. Hela boken handlar i storsett om allt som hände efter att dom flytt från sverige (orsaker i boken Gömda.) och om hur Maria och hennes familj fösöker på Asyl i Usa, och´om dom får det så blir dom dom första svenskarna som någonsin fått Asyl usa. Om man täker på det här sättet så tycker jag att det är en alldeles utmärkt bok! :D
Betyg 5
2007-10-24 20:34
En mycket bra uppföljare. Efter att man har läst Gömda vill man ju veta hur det går och boken är även intressant eftersom den skildrar något så ovanligt som en svensk flyktingfamilj.
Absolut läsvärd om man tyckte att Gömda var gripande.
Betyg 4
2008-01-21 19:47
Serien om Maria är den bästa serien nånsin. Jag beundrar hennes styrka och jag beundrar Lizas otroliga sätt att skriva på.
Betyg 5
2008-08-31 12:35
denna bok är den jag gillar minst av alla tre , den hade inte så mycket spänning & den var inte så bra skrivet ,
Betyg 2
2008-10-10 13:06
En bra bok. Mycket bra skriven.
Betyg 4
2008-10-10 13:12
En mycket bra bok och bra skriven, Intressant.
Betyg 5
2008-11-07 09:08
jag tycker att det är en riktigt bra bok!
bra uppföljare, borde läsas!!
Betyg 5
2008-12-26 17:04
Gömda var bättre, men det som är bra med denna boken är att den gör hela historien hel.
Betyg 4
2009-03-07 11:40
Här märker man att det inte står rätt till - Det är bara jag, jag och jag hela tiden.
Marklund fortsätter att ljuga!
Fy!
Betyg 1
2009-05-12 19:01
Det här är den deprimerande fortsättningen läs den om du vill men jag tycker att den inte alls var bättre än den första
2009-09-12 15:07
Jag tycker oxå att gömda är bättre, Historie är helt klart bra,men jag tycker inte att Liza Marklund är så jätte bra författare. Hennes språk är så enkel och fattig
Betyg 3
2009-10-27 00:15
När jag läst klart "Gömda" undrade jag samma sak som alla andra - vad händer sen?
Med "Asyl" fick jag svar på frågorna. Lika fängslande som sin föregångare och omöjlig att släppa. Rekommenderas!
Betyg 5
2010-12-25 14:57
Inte lika bra som första delen, den var mer nödvändig att läsa för att.
Betyg 3
2011-06-20 09:06
Jag fann boken mycket fängslande. Den styrka och viljekraft som "Maria Eriksson" visar är enorm. Jag är full av beundran. Boken är väl värd att läsa och även den som inte läst Gömda kan ha stor behållning av den.
Betyg 5
2011-11-14 17:26
Kan någon skriva "bokrecensionen" till asyl? Måste lämna in men orkar inte läsa den..
Betyg 5
2011-11-19 15:35
Förtsättningen på Gömda är väldigt bra.Den är nästan bättre än den första boken.Synd bara att familjen får svårt att hålla i hop på slutet.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Asyl
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan
Räkna hjärtslag
 K. Widholm
Vill du veta?
 N. Erlick