bokrecensioner boktips

Talismanen

Författare: Stephen King & Peter Straub
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 1984
ISBN: 9171339620


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den tolvårige Jack Sawyer är förtvivlad. Han befinner sig på ett ödsligt badhotell vid Atlantkusten tillsammans med sin döende mor. Räddaren i nöden blir hans vän Speedy Parker (''en svart man med krulligt svart hår och grova rynkor på kinderna''), som ger honom Uppdraget. Genom att ta sig till det Svarta Hotellet på Kaliforniakusten och där hämta den magiska Talismanen kan han rädda sin mamma och även hennes dubbelgångare i den gåtfulla parallellvärlden Territorierna. Speeedy lär Jack hur han ska kunna ta sig över till Territorierna med hjälp av en magisk dryck. Han ger sig ut på vägarna och färdas ömsom i denna världen och ömsom i Territorierna för att överlista de varulvar och andra monster som hotar att förgöra honom på denna resa genom det moderna Amerikas alla fasor.

Utdrag ur boken:
12 åriga Jack sawyer är förtvivlad. Han befinner sig på ett ödsligt hotell
vid kusten tillsammans med sin sjuka mamma. Jack känner att mammanhar gett upp och väntar på döden. Räddaren i jacks nöd blir
Speedy parker.en äldre man som jobbar på ett nöjesfält. Speedy ger honom uppdraget att ta sig tvärs över landet till det svarta hotellet
på västkusten och hämta hem den magiska talismanen. Den kan
rädda jacks mamma och även drotttningen Lossiean hennes dubbelgångare i pararellvärlden Terretorierna.Speedy lär jack hur han ska ta sig över till teretorierna med hjälp av en magisk dryck. Han ger sig ut på vägarna och för att slingra sig undan all de fällor som ondskans makter gillrat. Han är ömsom i vår värld ömsom i Terretorierna. Det blir en resa med ett ounvikligt slut. Konfrontationen med de skräckinjagande väktarriddarna som vaktar talismanen
på det svarta hotellet.

Medelbetyg: 3,94 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Talismanen :
2004-07-25 21:08
riktigt underhållande och bra bok. lång. blir lite seg ibland, men väldigt bra för det mesta.
Betyg 4
2005-12-12 17:37
Det var många år sedan mina ögon vandrade över sidorna i denna bok. Kommer egentligen inte ihåg så mycket av den, förutom att jag tyckte mycket bra om den. Spännande. Har precis börjat läsa i The Dark Tower-serien igen och Talismanen känns som en försmak av detta mästerverk. Nyligen kom Talismanens uppföljare Svart Huset, som jag tänkt läsa så småningom.
Betyg 4
2006-02-18 15:09
Den var spännande det hände saker hela tiden. Hoppas att uppfäljaren är lika bra.
Betyg 5
2007-03-24 11:45
Wow det här tycker jag var en jättebra bok!
Förvisso var den svår att komma in i från början men efter kanske 50 sidor blev det bättre!

Något som är bra är ju att det händer så mycket olika saker hela tiden, King och Straub drar liksom inte ut på saker och ting.

Sedan tyckte jag också att den här var något otroligt rolig också... fast jag tror att jag via den här boken kom på att jag har rätt dålig humor hahah.

Mycket bra bok hur som helst!
Betyg 5
2008-02-06 12:51
En intressant och spännande fantasybok av King. Här visar han att han är en skicklig författare som innehar många sidor i sitt författarskap.
Betyg 4
2008-03-24 09:10
En bra fantasybok. Trode den skulle bli rörigare nu när det var två författare istället för en.
Betyg 4
2009-01-14 19:22
denna bok har jag läst flera gånger med behållning!
Territorierna, Varg och Tivolit är så svart, vackert och en underbar värld att kliva in i...
Betyg 5
2010-06-28 20:49
Lättläst men lite konstig. Kändes stuntals som Lindgren fantasy och stundtals som den var skriven på crack. Delar av boken var i spännande miljöer men de ändrades snabbt.
Betyg 3
2011-02-04 21:54
Den 12-årige Jack Sawyers mamma är döende i cancer och hans döde pappas gamle kompanjon försöker utmanövrera mamman och ta egen kontroll över företaget.
Jack möter en man vid namn Speedy Parker som ger honom en dryck med vars hjälp han kan färdas dit hans far en gång färdades tillsammans med sin kompanjon Morgan. Jagad av den onde morgan och några märkliga getvarelser flyr Jack in i en parallell verklighet som går under namnet Territorierna. I Territorierna lever människorna i magins värld i en medeltida civilisation. Här heter ondskan Morgan av Orris och är också ute efter Jack och försöker döda landets drottning – som är väldigt lik Jacks mor. Jack måste hitta Talismanen och ta den genom landet till det svarta hotellet – för att rädda inte vara två verkligheter, utan alla verkligheter.

När jag läste denna bok första gången var jag 17 år och närde egna författardrömmar. När jag idag läser om den ser jag hur inspirerad jag blev och hur präglat mitt eget skrivande blev av skrivarstilen i Talismanen. Tyvärr är det inget positivt. När jag analyserar mitt eget agerande för ett halvt liv sedan kan jag bara sluta mig till att jag då tänkte: "Är det okej att skriva så här dåligt? Då kan jag ju jag också skriva." Något åt det hållet. För Talismanen är verkligen riktigt dålig. Stephen King hade ju en lång period där han gick på både alkohol och kokain och de partier som inte är direkt punschigt flummiga i den här boken är antingen oinspirerade, röriga eller tråkiga.
Jag ska inte vara orättvis. Boken har sina fördelar. En del karaktärer känns äkta och intressanta och bokens grundidé är spännande, även om King och Straub helt slarvar bort den. Jag har ingen annan erfarenhet av Peter Straub och vet inte vad jag ska skylla på honom och på King, men att deras samarbete med Talismanen inte är lyckad är glasklar för mig.
Betyg 1
2011-05-16 23:01
Följ med Jacks Sawyers resa för att rädda sin cancer sjuka moder lily på resan stöter han på osmond mannen med piskan i den andra världen Territorierna och han stöter på farbror morgan sloat och en karaktär SOM JAG ALDRIG KOMMER GLÖMMA Varg Varg människo varulven

Betyg :5
Betyg 5
2014-08-08 11:03
Boken är okej i min mening, men jag höjer inte boken till skyorna, den blir stundtals lite mycket, men också ganska underhållande ibland. Varesig bra, men inget mästerverk, samt väldigt klyshig.
Betyg 2
2019-03-09 23:26
Den tolvårige Jacks mor är döende. För att rädda hennes liv behöver Jack ta sig genom Amerika och hitta Talismanen. Samtidigt kommer han då att rädda drottningen i vår parallellvärld, Territorierna.
Jack färdas den långa vägen, ömsom i vår värld, ömsom i Territorierna. Farorna är många.
Detta är en tegelsten till bok. Ibland lite långdragen men i det stora hela gillar jag den. Spännande. Fängslande.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Talismanen
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Blöd för berget
 S. Sofia albertsson
Elddopet
 A. Sapkowski
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan