bokrecensioner boktips

Möss och människor

Författare: John Steinbeck
Genre: Klassiker
Ämnesord: satir, satanism
Utgivningsår: 1937
ISBN: 9137046667


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien.

Utdrag ur boken:
Vadå? Vad e det som händer, vart ska dom?
Medelbetyg: 3,74 (68 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Möss och människor :
2004-04-07 02:54
Enkel, går att läsa snabbt, men det är inte precis min favorit bok....historien är för enkel för min smak.det händer inte så mycket och det blir tråkigt. Visserligen får man en känsla av värme och ömhet när man läser den, men det räcker ändå inte.
Betyg 3
2004-05-17 16:33
Vid sidan av Vredens druvor är detta John Steinbecks mest berömda litterära verk. Detta är enligt mitt tycke en kort och ganska rättfram novell om mänskliga relationer och reaktioner. Det provokativa och omdiskuterade slutet var sannolikt en uppfordran till handling som författaren riktade visavi den framväxande nazismen och dess människosyn – dvs. ett ifrågasättande av rättrådigheten i att arkebusera de svaga. Jag tycker dock att Möss och människor, trots sitt lovvärda syfte, är tämligen överskattad. Steinbeck har inte givit karaktärerna tillräckligt med tid för att utvecklas och bli intressanta samtidigt som slutet, paradoxalt nog, känns lite väl abrupt och omedelbart. Möss och människor är enligt mitt tycke en bra, lättläst och ganska överskattad novell.
Betyg 3
2004-06-12 18:23
En bok som de flesta får läsa i högstadiet
Betyg 4
2004-08-04 15:07
Likt mannen och havet är detta en enkel, stilren klassiker.

Läsvärd.
Betyg 3
2004-08-04 15:11
Steinbecks klassiker ”Möss och människor” om de två lantarbetarna Lennie och Georges ofrivilliga vagabondiska liv är en kort men gripande historia. Lennies förståndshandikapp i kombination med hans enorma fysiska förmåga tvingar ofta det omaka paret på flykt. Paret drömmer om att en gång få en egen gård som de kan bruka utan att behöva vandra mellan olika gårdar för att hitta arbete. Lennies förkärlek för att klappa mjuka ”saker” leder slutligen till svåra konsekvenser.

Personbeskrivningarna i boken är karga och ytliga men funktionell. Bokens gestalter är snarare endimensionella roller som måste spelas än komplexa och motsägelsefulla personer. Detta är givetvis ett stilistiskt val hos författare som medför att andra aspekter hos människan och det sociala livet lyfts fram.

Boken behandlar flera moralfilosofiska frågor utan att ge några klara svar: Den moraliska skulden då man inte är medveten om konsekvenserna av sitt handlande.

Bitvis är framställningen ganska romantisk med drömmen om det egna lantstället som man kan leva av. Å ena sidan är drömmarna mycket vackra och romantiska, å andra sidan är dessa drömmar omöjliga att uppnå och alla jordbruksproletärer bär på samma dröm. Å ena sidan är det denna dröm som lyser upp deras vardag och gör arbetsdagarna lättare att genomlida. Å andra sidan är det samma dröm som gör att de sliter hårt på fälten för en storbonde för att sedan spendera lönen på barer och bordeller.

Den moraliska övertydligheten – Steinbeck pekar ofta med hela handen – drar ner omdömet något. Denna pedagogiska övertydlighet är också orsaken till att så många elever – inklusive undertecknad – har tvingats läsa boken under sin skoltid.
Betyg 4
2004-10-06 15:10
grym!!! vilken bok
Betyg 5
2004-10-13 10:19
Den här boken beställde jag från Internet och jag blev riktigt besviken då jag öppnade paketet och fann en liten tunn pocketbok. Den såg inte mycket ut för världen.

Men än en gång bevisas det att man inte skall vara för kvick på att döma.

Jag fladdrade igenom den (på engelska "of mice and men" heter den då). Jag var helt såld på en gång, precis som jag var när jag löste Grapes of wrath och Tortilla flat. Han är oslagbar när det kommer till att porträttera den enkla mannen och hans förehavanden.

Just att det handlar om hur man inte alltid vet att man skadar. Det är oftast psykiskt, men här blir det synligt eftersom det är fysiskt. Vem som skadar vem i den här boken är ju upp till var och en att bedömma.

Läs den det råder jag er till.
Betyg 4
2004-12-15 11:47
Väldigt Enkel!
Men Fortfarande En Jävligt Grymm Bok! (:
Trodde Inte Att Den Var Så Här Bra.. Dömde Nog Utsidan Av Boken Lite Väll Snabbt!

Läs Den Det Råder Jag Er Till.
Betyg 5
2005-01-14 05:46
Jag har som så många andra fått utstå denna bok på skolan i yngre dar. Och även om jag inte direkt hatar den så kan jag inte påstå att jag gillar den heller, en ok bok men inte mer.
Betyg 2
2005-02-20 02:30
ja den är jättebra
Betyg 5
2005-03-17 03:24
Ja, vad ska man egentligen säga, kanske ska man göra de andra läsarna sällskap och säga en bra bok, inget annat!!, men jag bestämmer att inte göra detta eftersom den här klassikern är skriven av en av mina favorit författare.

Vår uppskattade vän, John steinbeck skildrar i den här klassikern liver under den svåra depressionen och hur människorna tvingades att söka arbete. vi får här följa två ungkarlars vandring från gård till gård och ständigt höra hur George påminner Lennie om deras dröm, nämligen en egen bondgård i kalifornien. Jakten på drömmen gör att de får jobb på en gård, där åtskilligt många andra också jobbar där. Lennie ligger lite efter, eller har ett litet handikapp kan vi väl säga som det numera heter men styrkan hans är det ingen fel på, stor, stark och bred mellan axlarna och har säkert styrkan hos två eller varför itne tre män. Gerorge däremot är en klen och benig, men däremot har han förståndet. Lennie tycker om att röra vida mjuka ting, kanske något som följt med sen barndomen, vad vet vi?

Nu är det så att till allas olyckliga stund, så har arbetsgivaren en utsökt vacker dotter och Lennie bestämmer sig för att röra vid henne, hon gör självklart motstånd för hon missförstår situationen och börjar skrika så vår starke vän Lennie bestämmer sig för att hålla över hennes mun för att..............

en enkel bok, inga natur- och omgivningsbeskrivningar som man direkt kan drömma sig bort till, inte heller blir det några personbeskrivningar som man definiera sig i. en enkel bok som sagt, men kanske finns det ett budskap gömt ....... kanske är budskapet vänskap, lojalitet och pålitlighet.

en fyra.........anledning, den får en fyra på grund av att den inte når upp till den klass som "öster om eden" och " vredens druvor" utgör språkmässigt och dessutom var den lite för enkel
Betyg 4
2005-10-22 18:44
Romanen ger rysningar.Berättelsen är kort men kärnfull. Det behövs inte mer. Klassiker
Betyg 5
2005-12-20 22:09
En klassiker som alla borde ha läst. Håller med föregående recensenter om enkelheten och att det inte behövs mer än så. Frågan är dock hur enkelt det är att skriva och skapa den krypande känslan av obehag som Steinbeck lyckas med i denna berättelse.
Betyg 4
2006-01-10 18:08
Tråkig
Betyg 2
2006-04-26 08:52
En bra men ändå en tråkig bok. Skulle läsa den på svenskan i 9:an. Väldigt kort och sorglig. Men sen skulle ha kunnat varit bättre.
Betyg 1
2006-05-13 19:09
nja inte så värst bra

han beskriver för mkt man orkar inte läsa
men anars en mkt spännande bok men kanske lite oväntat i slutet
Betyg 3
2006-06-17 14:28
Huvudpersonerna är två vuxna människor, Lennie och George. Lennie är stor och stark men tyvärr utvecklingsstörd. Han råkar ofta i trubbel och han har en dålig "ovana" att krama möss och kaniner en aning för hårt. Då han är lite efterbliven kan han inte kontrollera sin styrka vilket ofta resulterar i att han knäcker nacken av djuren. George är Lennies raka motsats och tar hand om förståndet när de är tillsammans.

När vi möter dem har de precis blivit sparkade från en bondgård och letar sig nu fram till en annan. Det är så de lever, på tillfälliga skitjobb i den amerikanska södern, precis som vilka losers som helst. Men de har en dröm som de hoppas ska göra slut på det eviga vandrandet från gård till gård. Drömmen handlar om att de ska starta en egen gård med egna djur - och framför allt - vara sina egna chefer.

På sin vandring kommer de till en gård där en gammal man går med på att ge dem jobb. Nu ser de chansen att återigen spara ihop pengar till deras framtida gård. Om nu bara Lennie ser till att hålla fingrarna i styr och inte ställa till med något dumt som så många gånger förr...

"Möss och människor" är en mycket tragisk, men ack så bra bok. Det är en spännande och mycket trovärdig berättelse om två vänner och deras vardag på 1930-talet. Karaktärerna framställs på ett sätt som gör att det känns som om man känner dem. Man vill så gärna att det ska gå bra för dem och när de hela tiden återkommer till sin dröm känns det hela så sorgligt. Lennie och Georges vänskap är bra berättad och man inser att de behöver varandra i den hårda och krångliga värld vi lever i, trots att de är så olika.
Betyg 5
2006-07-13 01:03
(Ljudboken)
En riktigt bra bok ska kunna läsas på många olika sätt och vara oändligt nyanserad.
"Möss och människor" tycker jag är en sådan bok. Därför har jag haft svårt att skriva en recension, kortare än boken i sig.
Jag har känt mig tvungen att ta upp och belysa varje vinkel och tanke som väckts under läsningen. Men då en sådan recension inte bara skulle bli oändligt lång och tråkig, utan även förta det som berörde mig mest med boken, har jag valt att fokusera mig på endast det.
Den dramatiska och mänskliga aspekten.

Även om Steinbeck med sin bok tar upp frågor kring mellankrigspolitik, etik om rasism och dödsstraff, människovärde mm., är det det enkla i historien som tilltalar mig mest. Den om vänskap och mänskliga relationer.
Ett kraftfullt drama berättas om två vänner som av olika orsaker tyr sig till varandra. Den ena förståndsmässigt klent begåvad och den andra ensam och bitter i en hård värd. Lenny skulle aldrig klara sig i livet utan den streetsmarte George, och denne skulle aldrig överleva själsligt utan den alltigenom gode Lenny.
Deras vänskap prövas gång på gång när Lenny, genom sin aningslöshet och förkärlek att smeka mjuka, lena saker, får in dom i olika problematiska situationer. Vänskapen överlever – bara George får avreagera sig då och då.
Men när boken börjar är de på väg in i en situation som ställer hela relationen på sin spets. Det öde som länge väntat dom båda är oundvikligen på väg mot sin fullbordan.

Sällan när jag läst - aldrig förr när jag läst en ljudbok - har jag blivit så gripen som av "Möss och människor". Slutkapitlet fick mig i tårar.

Och detta Ingvar Hirdvalls inläsning till trots. Jag är ledsen, men detta är ännu en skådespelare som försöker gestalta när han läser in en bok. Och denna gång sämre än det brukar bli när skådespelare vill utöva sitt yrke vid inläsningsmikrofonen. Alla hans karaktärsröster låter som mindre mentalt begåvade söderkisar i en pilsnerfilm från 40 -talet. Och en sådan dialekt stämmer mycket illa med den amerikanska södern på 30 -talet.
Om man inte kan ge rätt klang åt en bok, tycker jag inte man ska ge någon klang alls. Utan ge läsaren möjlighet att själv fylla i med egna intryck och känslor. Det räcker med att denna ljudboksversion redan är nedkortad och bearbetad (hur och hur mycket - anges inte).

Tafsa inte på min läsupplevelse!
Betyg 5
2006-07-31 12:01
Klassiker om två män i dpressionens USA som far runt i mellanvästern från gård till gård för att tjäna ihop till sina drömmar.
Boken är mkt välskriven, man rivs med i desperationen och kamratskapet.
Betyg 5
2006-10-24 11:10
En av de få bra böckerna jag fick läsa på högstadiet.
Betyg 4
2006-11-26 20:54
bra bok
Betyg 1
2007-05-30 13:00
En av de bästa klassikerna jag har läst!
Betyg 5
2007-11-01 22:41
Kort och simpel. Men ändå så förbaskat bra, gripande och sentimental! Personskildringarna får mig nästan att börja böla.
Betyg 5
2007-11-03 13:14
Jag kan börja med att säga att jag tycker att filmen är helt fantastisk. Därför trodde jag nog att det skulle vara så som det är med de flesta böcker som görs till film; att boken skulle vara bättre. Jag blev alltså lite besviken när jag upptäckte att boken inte alls var lika bra som filmen. Det enda som jag blev hänförd av var en liten snutt efter att Lennie dödad kvinnan.

"Det händer stundom att ögonblicket hejdar sig och tvekar och dröjer kvar mycket längre än ett ögonblick. Alla ljud tystnade, all rörelse avstannade för mycket, mycket mer än ett ögonblick. Sedan vaknade tiden så småningom upp igen och fortsatte långsamt sin gång. Hästarna stampade bakom foderhäckarna och grimskaften slamrade."

Det som boken saknar är djupet i karatärerna. Man hinner inte komma dem riktigt så nära som det behövs för att man ska känna något starkt med dem.

Jag tycker att temat dödshjälp är intressant. Det är också intressant att den galne människan jämställs med hunden.
Betyg 3
2007-11-08 15:36
Kortroman där Steinbeck excellerar med att berätta i dialogform. Utan att det känns som dramatik. Så oerhört bra, fräscht. Och precis som i "Vredens druvor" visar författaren en mycket fin känsla för talspråket, och det gör karaktärerna mycket levande. Åtminstone är detta sant på orginalspråk.
Steinbeck tecknar på de första inledande sidorna - främst med dialog - mycket tydliga blider av karaktärerna. De så gott som hoppar upp ur boksidorna, så levande är de.
Handlingen kommer nästan i andra hand, men den är såklart bra också... annars hade det inte blivit högsta betyg.
Betyg 5
2008-02-01 19:27
Kort bok men en fantastisk läsupplevelse. Vi får följa den smärta som finns i personerna. Sorglig men ändå en varm berättelse.
Betyg 4
2008-08-03 19:46
Vi fick läsa den i skolan och vad ska jag säga?
Inte jätte bra men inte dålig.
Rätt lam i början men blev bra när de var några kapitel kvar..
En trea absolut!
Betyg 3
2008-10-14 19:45
Återigen en bok jag har läst, men inte skrivit recension på, men som dök upp efter att ha rescenserat Processen.

Möss och människor beskriver de två nära vännerna Lennie och George. En ganska kort bok om vänskap, där den ene gör vad som helst för den andres bästa och då menar jag vad som helst...

Nja, var inte väldigt förtjust i boken, kommer mestadels ihåg min tolkning som vi hade till uppgift att göra på vår engelska lektion.

En stark trea får den i alla fall.
Betyg 3
2008-11-03 17:20
Jag har aldrig läst boken men filmen är sjukt bra :)
Betyg 5
2008-12-04 22:48
bra
2009-01-14 21:37
en liten klassiker!
Två kringvandrande lantarbetare går från gård till gård och erbjuder sin arbetskraft i depressionens amerika. de blir inte kvar så länge på varje plats då Lennie som är en man med stor stark kropp och ett mycket litet barns förstånd hamnar i trubbel...
Relationen mellan dessa två är det som driver storyn och drömmen om en plats där de är hemma...Mycket vacker
Betyg 5
2009-03-15 22:16
Okej fattar inte alls storheten i denna bok. En fattig man och en klantigt förvuxent jätte miffo som söker jobb för att kunna skaffa sej en egen gård. Miffot klantar till sej ordentligt och sen är boken slut.
Betyg 1
2009-05-12 06:14
Trots att skolan gång på gång tvingar mig till att läsa denna bok tröttnar jag aldrig. Faktum är att jag då och då saknar boken och springer och lånar den. Det är en underbar bok. Den utspelar sig i en underbar miljö med underbara karaktärer och minst sagt en underbar historia. Det är en kort och lättläst bok vilken alla borde ha läst någon gång.
Betyg 5
2009-05-29 16:56
Att med så kort, liten bok prestera en så fulländad figurbeskrivning förtjänar Steinbecks "Möss och människor" att läsas.
Betyg 3
2009-09-21 19:17
En klassiker med få sidor, men mycket fyrverkerier inklämda mellan bladen. Historien är rent hjärtskärande om en person som oundvikligt går mot sin egen och andras olycka - trots sin oskuldsfullhet och vänlighet. Lennie är som ett barn som bara vill känna och stryka sina kaniner över pälsen, men som med sin obemärkta styrka hela tiden dödar det han håller kärt. Slutet var det som ger den här boken sitt betyg.
Det träffar rakt i hjärtat.
Betyg 5
2009-10-10 19:46
En tunn bok med ett
stort budskap
Betyg 2
2009-11-11 19:38
Verkligen en sorglig och tragisk historia.
Betyg 3
2010-02-03 15:14
Jag är lite förvånad att denna bok rönt sådan uppmärksamhet. Det är varken första eller sista gången en klent begåvad person lyfts in i handlingen, vilket får konsekvenser för händelseförloppet. Här rör det sig om en man som är så dum att han inte har förmågan att känna till sin egen fysiska styrka. Rent neurofysiologiskt finns knappast den här sortens individer i varför hela historien blir svår att applicera på verkligheten, vilket haltar betänkligt med bokens annars realistiska anslag. Här får vi en kort och bitvis dramatisk berättelse som utspelar sig i de gamla svartvita filmernas USA. Den har, i likhet med filmerna, inte åldrats särskilt väl.
Betyg 3
2010-11-14 21:24
Det är en konst i sig att få ut så mycket av det tunna materialet om man tänker efter. Steinbeck har lyckats få fram en fin handling med ikoniska karaktärer, och ett snyggt motto och ändå pressa innehålleet till några få sidor. Känns som något inte många författare klarar av.
Betyg 4
2010-12-11 21:31
En enkel, rak och sorglig berättelse av en mycket skicklig författare. En bok man sträckläser och som lever kvar i minnet. Denna roman är en av Steinbecks bästa.
Betyg 4
2011-04-14 14:00
Den mest deprimerande bok jag läst. Vill aldrig mer läsa den.
Betyg 4
2011-11-22 09:54
Så jävla gay bok asså man håller på att dö när man läser den. Jag förstår inte ens hur man kan gilla boken för den är SÄMST! Han ser ju ut som ett mongo i ansiktet också.
Betyg 1
2012-06-19 14:23
En bok om kärlek och livsdrömmar. Läst den på gymnasiet och såg er storheten. Läste om nu 10 år senare och ser storheten. Magist språk. varje mening bidrar till berättelsen.

Magnifik
Betyg 5
2012-06-29 20:58
Jag fick läsa den här boken och göra uppgifter till i skolan. Den här boken tycker jag är väldigt bra trots det enkla språket. Det är en bok som har en hel del saker och ämnen som är lite djupare, tyvärr så lyfts de inte fram särskilt mycket pga det lite enkla språket.
Men det är helt klart en läsvärd bok som jag tycker är helt rätt att kalla en klassiker.
Betyg 3
2014-02-25 15:31
Georg och Lennie är två lantarbetare. Lennie är förståndshandikappad och har stora kroppskrafter. Han älskar det som är mjukt men är lite för hårdhänt och utan att vilja det så händer det att han tar i för hårt och att det innebär död.
Lennie har en dröm om en gård med kaniner för kaniner är mjuka och sköna att smeka. Georg berättar om gården som blir en dröm för framtiden för de båda även om Georg är medveten om att denna dröm aldrig kan bli sann.
Slutet på berättelsen innebär ett svårt beslut för George.
En berättelse väl värd att ta del av. Ett extra plus att höra den som ljudbok.
Betyg 4
2014-05-03 19:07
Två kringvandrande lantarbetare. George, en liten man och Lennie en mycket stor man med ett förstånd som ett barn. De har en gemensam dröm, en egen bondgård i Kalifornien. Kommer den någonsin att bli sann? Lennies förkärlek för mjuka saker tycks ständigt sätta dem båda i trubbel.

En tunn och lättläst liten roman. Tragisk och sorglig. Om vänskap, drömmar och relationer.
Betyg 4
2015-06-29 19:12
Läste en lånebok från biblioteket, gammal med en massa märken å markeringar (den hade fått lite personlighet! :) ) den ska läsas på engelska, är skriven med sydamerikansk dialekt blir nog inte helt rätt när det översätts.
Fastnar inte för karaktärerna å inte så värst bra story heller.
Saknar höjdpunkt(peak), det bästa med boken var märkena den fått genom åren, ska sätta dit min stämpel å datum
Betyg 2
2016-04-17 12:51
En bok som berör och fascinerar mig, det är fantastiskt hur mycket känslor Steinbeck lyckades förmedla på dessa få sidor. Karaktärerna är levande och miljöerna vackert beskrivna...ett mästerverk.
Betyg 5
2021-04-16 00:00
Steinbecks mest lättlästa (och lästa?) bok är en liten pärla i sin enkelhet. Personerna beskrivs med finess, kyla och värme. Trots det ganska forcerade händelseförloppet får man en bra bild av förhållandena som rådde vid denna tid.

Det är långt ifrån Steinbecks bästa men det är ändå bra. Kvalitet.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Möss och människor
Liknande böcker: