bokrecensioner boktips

Italienska skor

Författare: Henning Mankell
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789173432030


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är vinter ett av de första åren av 2000-talet. På en ö i yttersta havsbandet lever Fredrik i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling.

En morgon upptäcker han att det står en kvinna med en rullator ute på isen. Det är Harriet, den kvinna han svek för över 30 år sedan, som han lämnade utan att säga ett ord. Nu, när hon snart ska dö, kräver hon att han ska infria det löfte han en gång gav henne: Att ta med henne till en avlägsen skogstjärn, där de skulle simma tillsammans när de hade gift sig.

Detta är början på en märklig och omskakande resa, som på många sätt kommer att överraska Fredrik. Inte minst konfronteras han med den dotter som han aldrig vetat om. Resan genom det vintriga Sverige blir lika mycket en resa i hans eget liv, som tvingar honom att se vem han egentligen är.

Den ger honom också möjlighet att en gång för alla ta ansvar för den katastrof som han orsakat och som förändrade både hans eget och andras liv.


Utdrag ur boken:
En svart figur mot allt det vita. Solen låg nära horisonten. Jag kisade med ögonen för att urskilja vem det var. Jag kunde se att det var en kvinna. Det såg ut som om hon stod lutad mot en cykel.Sedan insåg jag att det var en rullator. Jag frös så jag skakade
Medelbetyg: 3,23 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Italienska skor :
2007-03-09 09:23
Detta är en välskriven bok som handlar om livet och dess olika vändningar. Den handlar om kärlek, svek och vänskap. Boken går lite i moll men är ganska charmig.
Betyg 4
2007-07-07 15:49
Den här boken, som de flesta andra, kan läsas och upplevas på flera sätt. Jag upplevde den stundom som störande, jobbig och motbjudande och stundom som vacker och meningsfull. Det är en sån bok som min pojvän skulle ha tyckt varit kass, tråkig och ospännande. Jag tror att det är en bok som uppskattas av många, den handlar mycket om sorg, ensamhet, det som är udda och om att livet inte blir som man tänkt.
Betyg 3
2008-06-02 21:36
Italienska skor av Henning Mankell.

Det här är en karg bok med mycket kärlek, en konstig kombination kan man tycka. Men det är det som är tjusningen, och jag blev fast efter första sidan.

En äldre man som efter ett misstag i sitt yrke som kirurg dragit sig tillbaka till en ö. Där lever han med sin hund och katt och en växande myrstack i finrummet. Han träffar bara brevbäraren Jansson, som troget kommer fast Fredrik aldrig skickar eller får post. Varje morgon hugger han upp en vak och badar, han gör det för att känna att han fortfarande lever. En morgon står en kvinna med rullator på isen och tittar på honom. Harriet hade hittat honom, den kvinna han älskat och svikit. När han mötte henne i sin ungdom brukade hon leda en cykel, nu var det en rullator. Hon är svårt sjuk och ska snart dö och hon vill att han infriar ett löfte han gett henne.

Så här börjar boken och sedan följer en resa för dem båda. Resan genom vinterlandskapet och resan genom deras liv som inte blev som de tänkt sig. Fredrik har svikit Harriet och hon är arg för att han inte har förklarat, utan bara försvunnit ur hennes liv utan någon förklaring.

Men hon bär också på en hemlighet och den får han snart träffa. Det blir många omtumlande möten mellan dem alla tre. Fredrik får rannsaka sig själv, och när han börjar så öppnas många dörrar han trodde var stängda.

Jag älskade språket från första stund, hur berättaren får mig att känna och reagera. Man är delaktig i händelserna och man kan känna igen sig i huvudpersonens agerande, vem vill inte dra sig från världen ibland och bara gömma sig. Då behövs det någon som knackar hål på skyddsmuren och får en att återvända till verkligheten.

I den här berättelsen får man möta många ”udda” personer och det är härligt för de är ofta intressanta, jag saknar dem redan. Jag kan erkänna att jag störde mig lite på myrstacken, den kändes obehaglig. Den här boken hade den effekten, att jag berördes på olika vis.

Mankell skriver ” Livet var som människans förhållande till skor, man kunde inte hoppas eller inbilla sig att de passade. Skor som klämde tillhör verkligheten.”

”Och döden när den än kommer, så kommer den och stör, som en trasmatta som aldrig blev färdig.”
Betyg 4
2008-09-12 22:24
En vacker (fast stundtals jobbig) och välskriven bok om verkliga och inre resor. Jag älskade språket. Intressanta och trovärdiga personer.
Betyg 4
2008-09-21 20:02
Jag hade litet svårt att smälta den här boken.Tidvis vackert och vemodigt,tidvis trist och tråkigt.Historien var ju ganska fin,men inte så trovärdig.Stundom måste jag tvinga mig att orka igenom dom tristare delarna.Helheten blev något ojämn och seg.
Betyg 2
2008-11-06 14:37
En fin historia som aldrig blir sentimental. Det skulle den kunnat bli, men Mankell är för bra för det.
Jag gillar särskilt stämningen. Den är lite vemodig, men ändå nästan hoppfull. Och så skickligt stramt hållen romanen igenom.
Historien kommer nästa lite i andra hand, men den håller bra den också. Oförutsägbar, om än inte revolutionerande ny.
Betyg 4
2008-12-02 15:32
En jätte bra bok som har stått länge och väntat i min bokhylla innan jag vågade mig på den, men jag blev överaskad istället för en trist och seg bok så fick jag en som jag inte kunde släppa ifrån mig.
Det är en bok som lämnar spår eftrer sig och mycket eftertanke, vi vet inte vad man kan vänta sig av livet och även om man kan ibland tro att när man har nått en vis ålder har man redan levt det mesta men livet kan ibland ta radikala vändningar, på bara nån minut kan ett helt liv vändas upp och ner. Det hände Fredik 66 år som bor med sin gamla hund och katt på en öde ö när han en dag fick syn på Harriet hans gamla kärlek som han inte hade sett på 33 år stå med sin rullator mitt på den ödsliga isen.
Betyg 4
2009-01-05 08:46
Jag hade svårt att ta till mig den här boken. Historien i sig var väl fin, men det var för mycket elände och tråkigheter för att jag skulle gilla boken. Jag kan ta det i måttliga mängder, men jag tyckte att det drog ut på tiden mycket och därigenom blev boken rätt så seg. Mankell är lite ojämn tycker jag. Det är en hårfin balans mellan segt och fascinerande.
Betyg 2
2009-02-13 07:46
Blev lite besviken på Mankell medan jag lyssnade å denna bok. Tycker som "Tetris" att den var utdragen och seg, hände inte speciellt mycket. Den skildrar ensamheten som Fredrik känner och hela berättelsen är skriven i moll.
Betyg 2
2010-07-08 20:23
Ibland var boken otroligt bra och intressant men då och då blev det lite långtråkigt. Men i det stora hela så gillade jag den. Den var fint skriven och ser till att man tänker till lite. Livet varar inte för evigt så det är bäst att leva det fullt ut och se till att ha ställt allt till rätta innan tiden är kommen... :-)
Betyg 3
2017-10-11 12:58
En fin skildring av hur skuldkänslor kan få en människa att dra sig tillbaka till enskildheten. Fredrik är kirurgen som gjorde ett ödesdigert misstag och sen valde att avsluta sitt yrke. Ute på ön får han vara ifred tills en dag då han upptäcker en kvinna med rullator ute på isen. När Fredrik till sist känner sig tvingad att hjälpa henne in huset så visar det sig att de för många år sen varit ett par. Kvinnans uppdykande gör att Fredriks tillvaro kommer att förändras mycket. Fredrik kommer att tvingas ett infria ett löfte som han gav en gång och dessutom måste han göra upp med det förflutna för att orka vidare. Fredrik tvingas att möta döden flera gånger och omvärdera sin tillvaro. Det här är en berättelse som rymmer djup men också ibland lätthet och glädje. Mycket bra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Italienska skor
Liknande böcker:
Tillbaka till Hemsjö
 M. Wensund
Bara på besök
 B. Oleary
De ofrälsta
 R. Harris
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg