bokrecensioner boktips

Den vita lejoninnan

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9789173431361


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En kvinna försvinner från sitt hem i Ystad. Samtidigt planerar en grupp fanatiska boer i Sydafrika ett attentat mot en ledande politiker för att stoppa demokratiseringsprocessen. Kriminalkommissarie Kurt Wallander kopplas in på fallet med den försvunna mäklaren. Hon är till synes lyckligt gift, har två barn och tillhör metodistkyrkan. Men det visar sig att hon har blivit brutalt mördad och man hittar ett avskuret svart finger på brottsplatsen. När Wallander skönjer sambanden med konspirationen i Sydafrika växer hans känsla av otillräcklighet. Nu ligger hundratusentals människors öden i händerna på kriminalkommissarien från Ystad...

Tredje boken i Wallanderserien.
Medelbetyg: 3,08 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den vita lejoninnan :
2004-08-15 16:08
-3! nja den här wallander boken är inte lika bra som de andra... det finns andra jag rekommenderar i första hand!
Betyg 3
2004-10-19 12:13
Åh gud vad tråkig bok, Jag har hört att Henning Mankells böcker ska vara så bra men när jag läste denna blev jag jätte besviken.
Betyg 1
2004-11-08 10:40
Det går fort att komma in i boken när jag läser Mankells deckare.
Betyg 3
2004-11-09 19:19
Boken den vita lejoninnan var, som alla andra av Kurt Wallander- romanerna, strålande.
Betyg 4
2005-01-11 00:22
Den var intressant i början, med boerna i Sydafrika. Men sen blir hela händelseförloppet bara konstigt och skruvat.
Betyg 2
2005-02-15 22:02
Den här passade inte alls in med de bra böckerna i Wallander-serien. Den handlar alldeles för mycket om Sydafrika och politik. Var nästan inte alls spännande.
Betyg 3
2005-02-26 13:55
Inte mycket att jubla för. Ganska intressant start, men återigen så blandar Mankell in Kurt Wallander i stora politiska konspirationer, något so mgör att boken inte alls är trovärddig.

Denna är den, enligt mig, minst läsvärda av Mankellböckerna
Betyg 2
2005-02-26 18:15
Det planeras ett attetat i ett instabilt land, Sydafrika. Den nyss befriade Nelson Mandela skall kallblodigt mördas när han håller ett tal i Kapstaden och detta kommer störta landet i inbördeskrig och befrämja de krafter som vill bibehålla apartheidlagarna. Mördaren skickas till Sverige för att tränas i en avlägsen gård någonstans i södra Sverige. En svensk kristen kvinna kommer i deras väg och blir brutalt mördad. Så hamnar ärendet på Wallanders bord och spaningarna sätts igång....

Tredje delen i serien om Wallander och en totallt oengagerande bok i min mening! Jag kämpade med den i tre veckor! Skam den som ger sig, men det är lite utan att få något för det. Till viss del kan jag förstå Helenas inställning att Mankell kan vara oerhört pretantiös. Den här boken känns inte alls äkta. Den är ett upprepande av Hundarna i Riga, en slags bekräftelse av Mankell att han verkligen VET vad som händer i Sydafrika, HANS kontinent! Jag upplevde samma när jag läste "Berättelser från tidens strand", han är nästan FÖR engagerad. Även om jag inte betvivlar att han är mycket insatt känns personerna som skapelser, inte äkta människor. Vissa av karaktärerna bekräftar inte regeln, men MÅNGA gör det. Ändå fångades jag av spänningen i slutet av boken. Men helhets intrycket är inte alls bra. Därför får den här romanen bara en två.

Betyg 2
2005-08-13 22:22
Inte en av de bättre böckerna om Wallander, men inte heller dålig.
Betyg 3
2006-07-01 10:18
Fastighetsmäklare Louise Åkerblom försvinner spårlöst från sitt hem i Ystad.
Samtidigt, på andra sidan jordklotet, planeras ett attentat mot frihetshjälten Nelson Mandela.
Kurt Wallander inser ett samband och är snart involverad i ett nät av ondska som spänns över kontinenten.

Detta är den tredje boken i serien om Wallander och hans kollegor i Ystads polisdistrikt. En ruggig och otäck historia som andas ondska.
Betyg 4
2006-07-22 18:53
Den är inte lika bra som de andra böckerna, den är lite seg ibland. Men den bättrar sig till upplösningen.
Betyg 2
2006-08-01 09:40
Nja, den här tillhör väl inte någon av de bättre böckerna i serien men den är helt OK.
Betyg 3
2007-02-08 20:15
invecklad intrig men ytterst välavvägd och genomförd, liksom hundarna i riga så skiljer sig min kritik från mängden då jag anser att mankell gör ett underbart föfattararbete med dessa två böcker, man ska ge sig tid att läsa böckerna och inte stress igenom dem.
Betyg 5
2007-07-06 16:11
En av de bättre Wallanderböckerna. Alltid kul när han vågar sig ut i världen.
Betyg 4
2007-11-01 14:04
En mycket bra och spännande bok. Henning Mankell är en bra författare
Betyg 3
2008-02-04 00:16
En ok deckare.
Betyg 3
2009-01-13 15:18
Ännu en bra deckare om Wallander. Den var intressant och det känns som att jag lärt mig något om Sydafrika iaf. Ett land jag inte vet så mycket om. Med en bra intrig kan handlingen få utspela sig var som helst.
Jag tar mig gärna an nästa deckare om Wallander av Mankell.
Betyg 4
2009-03-30 21:13
Den vita lejoninnan, av Henning Mankell, är den tredje kriminalromanen om kommissarie Kurt Wallander i Ystad. Boken är utgiven år 1993.

En man vid namn Victor Mabasha från sydafrikanska Transkei, får i uppdrag att likvidera en icke namngiven ledande sydafrikansk politiker. Uppdraget kommer från en grupp extremkonservativa boer som genom attentatet vill behålla makten hos de vita och starta ett inbördeskrig, för att stoppa demokratiseringsprocessen. Samtidigt i Sverige försvinner fastighetsmäklaren Louise Åkerblom spårlöst från sitt hem i Ystad, och hittas sedermera brutalt mördad – skjuten i huvudet. Kurt Wallander kopplas in i fallet och inser snart att det finns ett samband mellan händelserna.

Några viktiga karaktärer + info:

President de Klerk – Sydafrikas president
Pik Botha – Sydafrikas utrikesminister
Nelson Mandela – ledare för ANC
Henrik Wervey – chefsåklagare
Georg Scheepers – assistent till Wervey
Pieter van Heerden – verksam inom Sydafrikas underrättelsetjänst, de Klerks specielle informatör
Kommissarie Borstlap – poliskommissarie i Sydafrika
Jan Kleyn – ledande inom Boerskt motstånd
Franz Malan – medlem Boerskt motstånd
Victor Mabasha – yrkesmördare från Transkei, Sydafrika
Sikosi Tsiki – yrkesmördare från Sydafrika
Anatoli Konovalenko – f d hög officer inom KGB
Vladimir Rykoff – Konovalenkos kontakt i Sverige
Tania – Vladimirs fru
Sten Widén – gammal vän till Wallander

Den vita lejoninnan är en riktigt bra och välskriven kriminalroman. Hela berättelsen, som består av många olika delar, är uppbyggd på ett väldigt tillfredsställande sätt. Omfattningen på historien är väldigt imponerande och Mankell kommer upp i en nivå som många andra svenska författare inte är i närheten av. Just att handlingen i boken utspelar sig över hela världen, och behandlar många politiska aspekter gör att den når en hög dimension. De olika delarna som är åtskilda till en början knyts samman efterhand och gör historien både levande, oväntad och väldigt spännande. Detta är den första Mankell-boken jag läser, och jag kan definitivt garantera att jag ska läsa fler.
Betyg 5
2010-02-05 14:13
Detta är den första och troligen sista Mankelldeckare jag läst. Jag ville veta varför han säljer så bra. Den frågan växte till en gåta ju mer jag läste. Språket är färglöst och helt utan personlig stil. Ledtrådarna serveras på silverfat av de mer än lovligt klantiga antagonisterna. Ibland får man rycka på axlarna åt logiska luckor och försöka vara lite överseende när man läser en bok. Det är ju trots allt fiction. Men fiction som bara uppfattas som klumpigt ljugande känns oseriös och amatörmässig. Relativt obetydliga birollsinnehavare förses med långrandiga levnadsteckningar som inte leder berättelsen framåt. Här drar Mankell nytta av att han bott på den afrikanska kontinenten under lång tid. Han har onekligen en del kunskaper om Afrika. Kanske försöker Mankell bre på med trovärdighet där han kan för att på så sätt lägga ut rökridåer för den ganska långsökta och ologiska mordkonspirationen mot Nelson Mandela. Mordets tillvägagångssätt förutsätter för övrigt att inte en jävel inom sydafrikansk polis eller säkerhetstjänst tänker på de mest elementära säkerhetsåtgärderna. Det är tråkigt och segt mest hela tiden. För övrigt är jag hjärtligt trött på att ALLA kriminalpoliser i hela genren har trassliga familjeförhållanden som måste avhandlas inom bokens ramar. Låt Wallander & Co lösa familjetrasslet mellan kapitlen. Jag skiter fullständigt i det.
Betyg 1
2020-12-18 00:53
Bästa wallanderboken! Efter den blev dom mer lavede. Underbar deckare i yppersta världsklass!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den vita lejoninnan
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly