bokrecensioner boktips

Djup

Författare: Henning Mankell
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, mord, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789173430890


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1914, det stora krigets första år. Lars Tobiasson-Svartman har fått ett hemligt militärt uppdrag att loda för en farled i den östgötska skärgården. Men det han egentligen letar efter är den punkt där hans lod aldrig når botten.
Lars Tobiasson-Svartman är en man med starkt kontrollbehov. Han mäter ständigt avstånd, memorerar fartygens tonnage, bestyckning och högsta marschhastighet och när han har svårt att somna tar han fram sitt lod och lägger det mot bröstet.

Men det finns saker som han inte kan kontrollera och när han av en slump möter en kvinna som bor ensam på ett skär i havsbandet kommer hela hans värld i gungning och han tappar fotfästet. Trots att han är gift kastar han sig huvudstupa in i ett kärleksförhållande och snart är hans liv en malström av otrohet, lögner och självbedrägeri.
Medelbetyg: 3,5 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Djup :
2004-10-23 09:16
Skriv vad du tyckte om boken här.
Otäckt fängslande!
En HM som verkligen berörde både på ont o gott.
Betyg 5
2004-11-26 07:49
Boken handlar om en man som jobbar inom marinen. Han är gift men på ett av sina hemliga uppdrag inleder han trots detta ett förhållande med en udda kvinna. Snart har han snärjt in sig i lögner och hans liv blir mer och mer komplicerat och hans mörka inre framträder alltmer ju längre boken lider.

Stämningen piskas upp hela tiden och boken blir bättre och bättre.

Boken är mycket välskriven och ger utrymme till mycket tankar och funderingar om udda personligheter.
Betyg 4
2005-02-13 14:33
En mörk bok av Mankell. Handlingen tilldrar sig under första världskriget, långt ute på en ö i Östergötlands skärgård. Lars Tobiasson-Svartman är en man med noggranna vanor. Han vill ha koll på allting. På en ö under ett militärt uppdrag möter han en kvinna, som får hans värld att knaka i fogarna. Allt rasar samman. Det är, som sagt, en mörk bok. Man anar hur den slutar redan efter första kapitlet, o boken är en resa mot katastrofen
Betyg 4
2005-04-11 11:35
En bok som handlar om en man som mäter havsdjup, som älskar sitt lod och den kontroll det ger honom över det ogreppbara havet. Lars Tobiasson-Svartman heter han som är bokens huvudperson och han är en mycket otrevlig typ vilket visar sig ju längre in i boken man kommer. Han är en ren psykopat som inte drar sig för något för att få det han vill ha.

Boken är välskriven och spännande men lite seg i början. Den får en trea i betyg.
Betyg 3
2005-07-22 18:44
Mörk, dyster och lite seg. Jag har svårt för böcker där jag inte känner någon sympati för huvudpersonen. Det här är en sådan bok.
Betyg 3
2005-11-28 16:10
Jag är rädd men jag känner igen mig... och jag gör desperat tvärtemot allt vad Lars Tobiasson Svartman gör. Farligt djup men helt sanslöst bra bok.
Betyg 5
2006-09-01 16:41
Lars Tobiasson-Svartman är en man med stort kontollbehov och ett svart inre. Lars Tobiasson-Svartman lever ett invecklat liv, intrasslad bland lögner och otrohet.

En djup, svart och mörk berättelse som man långsamt och sakta trampar sig fram i. Drivet som vanligtvis finns i Mankells böcker saknas här totalt.
Betyg 2
2008-08-14 08:48
Mörkt och dystert,ack ja men historien blir alltmer gripande mot slutet.Kanske det är Mankells förmåga att förlägga en fungerande historia i en så otrolig miljö som gör boken bra.Skildringen känns så verklig,livet i skärgården under kriget beskrivs fint och trovärdigt.Dessutom väckte den här boken rätt starka känslor.
Betyg 4
2010-06-23 10:43
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Den var bra på ett sätt men ändå gillade jag den inte. Kanske var det för att huvudpersonen var en falsk människa som jag inte kunde känna nån sympati för. Sympati kände jag istället för hans grundlurade fru och hans grundlurade nya kvinna på kobben i havet. Han ljuger och trasslar till sist in sig så slutet var nästan givet.
Om du gillar naturskildringar och lite militär handling och en riktig skitstövel - läs boken.
Den är välskriven.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Djup
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston