bokrecensioner boktips

Kinesen

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9173431702


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En kall januaridag 2006 gör Hudiksvallspolisen en fasansfull upptäckt. I den lilla byn Hesjövallen har en massaker begåtts. 18 personer slaktats på det mest bestialiska sätt. Bara en fullständig vettvilling kan ha utfört något så fruktansvärt.
Men när domare Birgitta Roslin i Helsingborg läser om dådet slås hon av en plötslig insikt. Hon är släkt med inte bara ett av mordoffren, utan så gott som samtliga.

Eftersom polisen står handfallen bestämmer sig Birgitta Roslin själv för att försöka få klarhet i vad som hänt. Det leder henne ut på en resa som går både långt bakåt i tiden och till andra kontinenter. För spåren leder också till en ny stormakt, som just håller på att inta sin rättmätiga plats på den internationella världsscenen.

Henning Mankell är Sveriges internationellt mest lästa författare. Hans böcker är översatta till 37 språk och har givits ut i en sammanlagd upplaga av 30 miljoner exemplar. Kinesen är hans 27:e roman sedan debuten 1973.
Medelbetyg: 3,19 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kinesen :
2008-07-14 20:50
Att följa händelser som har ett så brett spektrum i tid och världsdelar är en ny erfarenhet. Jag lyssnade på Mankells egen berättelse av boken inne på Bokus sida och tänkte att "Den måste jag bara läsa". Att en del av handlingen i boken tilldrar sig i Hälsingland gör den lite mer intressant för mig. Jag lyssnade på boken och Johan Rabaeus ger vissa figurer speciella röster och det är nästan skrattretande hur han har upplevt hälsingedialekterna. Till viss del har han lite poäng i den men den hör kanske mest till norra kustdelen i så fall.
Jag har inte läst så många Mankell-böcker men det blir fler härefter - helt klart. En superbra bok som jag gärna rekommenderar till andra!
Betyg 5
2008-08-12 18:41
Den här började så bra och tappade fart efter halva boken för att till slut dö helt.
Så synd, tycker att det var för mycket av kinesisk maoistisk filosofi....
Lyssnade till den som ljudbok och Johan Rabaeus gör bra ifrån med olika dialekter.
Kan tyvärr inte ge den mer än en trea och det är Johan Rabaeus förtjänst.
Betyg 3
2008-08-23 18:06
Mankells böcker är alltid spännande och det är den här också. Samtidigt känns det som att författaren har skrivit boken för att ta upp något viktigt och att själva berättelsen kommer i andra hand. Hela inslaget om Kinas roll i Afrika känns inte alls motiverat för att driva handlingen framåt utan är rent sidospår. Ändå är det mycket möjligt att det är just sidospåret man minns av boken och i så fall har ju Mankell lyckats med sitt syfte. Jag blev i alla fall nyfiken på att läsa mer om Kinas engagemang i Afrika.
Betyg 3
2009-02-10 11:20
detta var en besvikelse! första halvan var riktigt bra men sen blev den bara långtråkig. det kändes som en tranportsträcka till ett slut som varken var spännande eller intressant, hade det inte varit för avsnitten om resan till och från amerika hade jag gett en etta i betyg.

Betyg 2
2009-04-05 20:02
Det är ganska ambitiöst att väva samman Kinas blodiga och turbulenta historia med en deckarintrig i Norden.Mankell lyckas dock ganska bra.Första halvan av boken är ordentligt spännande och njutbar läsning.Sedan tappar den litet i intensitet,blir tidvis litet ojämn och seg.Mot slutet klart bättre igen.Men det här blir nog en av de bästa böckerna Mankell presterat under de senaste åren.
Betyg 4
2009-08-12 23:37
Den här boken är rent pekoral. Den dummaste vänsteranalys av kolonialism man överhuvudtaget kan tänka sig. Floskler och maoism serverat till oss läsare på pedagogiskt anpassat barnspråk.
Betyg 1
2009-10-03 13:33
Jag började läsa boken med höga förväntningar, och den var spännande. I början ville jag inte kliva av vid min station utan sitta kvar och läsa...MEN...sen förvirras det in i en världspolitisk härva som mest är trist. Jag förstår vad Mankell har velat uppnå, men tyvärr känns hsitorien runt omkring bara för krystad. Om man nu är så högt uppsatt i Kina som det förespeglas - varför bekymra sig om att mörda några i Sverige? Då känns det trovärdigare med systern till exempel. Njäe, besviken.
Betyg 2
2011-05-13 01:31
Det största massmordet i Sveriges historia inträffar i en liten norrländsk by där i stort sett hela byns befolkning utom en liten pojke blir slaktade. Ett massmord i denna storleksordning är något man hör talas om inte bara i Sverige utan även i utländsk media över hela världen. Givetvis hör den Helsingborgsbaserade domaren Birgitta Roslin talas om mordet - precis som alla andra - men till skillnad från alla andra visar det sig att Birgitta är avlägset släkt med de gamla människorna i byn. På inrådan av sin läkare tar Birgitta ledigt ett par veckor och använder denna tid att resa upp och ta reda på om hon har något att tillföra utredningen. Etthundrafemtio år tidigare i en liten by i Kina flyr en ung man tillsammans med sina bröder för att komma undan en adelsmans vrede. Svält och onda mäns gärningar för dem över havet till USA där de i stort sett blir slavar vid järnvägsbygget genom landet. Detta visar sig ha en koppling till mordet i Norrland på 2000-talet. Birgitta har inte en aning om detta när hon ger sig in i att börja snoka. Inte heller vet hon att det i Kina verkar oerhört mäktiga krafter som inte vill att det ska snokas för djup i morden och att fler mord kan begås för att se till att det förblir så.

Kinesen är på ett sätt ett enormt kraftprov i deckardramaturgi. Det är ungefär som Henning Mankell har velat se över hur långa avstånd och hur lång tid det är möjligt att koppla mänskliga emotionella motiv. Runt hela världen och 150 år visar sig vara inte bara möjligt utan även välgjort. Kinesen är en ytterst välkomponerad dramaturgi som elegant och kraftfullt kastar sig mellan olika världsdelar och århundraden. Och på slutet knyter han ihop en logik som inte bara håller utan känns trovärdig. Och utöver detta kraftprov i dramaturgi levererar Mankell även sina åsikter kring hur världen ser ut och vart den är på väg. Kina är ett oerhört stort och folkrikt land. Dess befolkning fortsätter växa och kräver dessutom större standard. I en annan världsdel håller en hel ras på att förintas av utsugning, inbördeskrig och AIDS. Vad hindrar Kina från att bli en ny kolonialmakt där Kinesiska bönder placeras i Afrikas enorma landområden att exploatera och odla upp. Kinesen är på många sätt en mäktig bok som var ett nöje att läsa.

Johan Rabéus är urtypen av skådespelande inläsare. Han kan helt enkelt inte försitta en endaste chans att slänga på en bred dialekt eller låta en otrevlig journalist vara slemhostande och lismande. Jag är således inte speciellt förtjust i Rabéus som ljudboksinläsare då jag anser att en sådan bör vara lågmäld och ge läsaren möjlighet att själv bilda sig en uppfattning av boken - och slippa dras med inläsarens tolkning som en mindre talangfull mellanhand mellan författaren och läsaren. Det är dessutom synd att Johan Rabéus läser in på detta sätt då han i övrigt har en behaglig röst och är alldeles ypperlig i de partier av boken som inte innehåller dialog.
Betyg 4
2011-07-20 16:07
ok
Betyg 3
2013-06-23 19:08
Mycket bra. Jag sträckläste de första 300 sidorna. Men sen liksom dog det ut, blev för mkt bakgrundshistoria om Kina. Men ja annars mkt bra
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kinesen
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly