bokrecensioner boktips

Jag dör, men minnet lever

Författare: Henning Mankell
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, hälsa, kultur, framtid
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789173430487


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eunice Achait är 37 år. Sedan två veckor är hon ensam med sina fyra barn. Begravningen av barnens far är över. Hon vet att det är hennes tur nästa gång, tecknen har redan visat sig.

Innan barnen blir stora kommer också hon att vara borta. Medan hon väntar på döden fyller hon sin minnesbok. Hon beskriver hur barnen var när de var små, hon berättar om släktens historia och om sin egen uppväxt. Hon klistrar in fotografier av sin man och skriver om hans sista tid. Hon ger instruktioner om hur man lagar mat och syr kläder, hur man sår och skördar. Hon skriver om oron för yngsta dottern Vicky, bara fyra år gammal och hjärnskadad.

40 miljoner människor beräknas idag vara smittade med aids. Av dem lever 70 procent - 28 miljoner - söder om Sahara. Det finns 13 miljoner barn i Afrika som är föräldralösa på grund av aids.

Att kunna läsa om familjens historia, glädjeämnen och levnadstraditioner ger barnen en länk tillbaka sitt eget ursprung och tidigare generationer. Mammas nedskrivna förmaningar och framtidshopp blir som att höra hennes röst. Minnesboken är ett fundament av trygghet för att kunna gå vidare, ut i livet.

I samband med Världsaidsdagen den 1 december kommer TV4 att visa dokumentären och göra reklam för såväl insamlingen som Jag dör, men minnet lever. All royalty för Jag dör, men minnet lever efterskänks av Henning Mankell till Plans insamling.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag dör, men minnet lever :
2004-11-09 09:19
Letade efter en deckare på biblioteket. Mankell lät bekant. När jag kom hem upptäckte jag att det var en debattbok om Aids. Tyvärr lika aktuell i dag.
Författaren H.M. reste våren 2003 till Uganda där han stannade tre veckor och besökte ett antal aidssjuka människor och deras anhöriga. Många av de sjuka skrev minnesböcker till sina barn. Det blev en omskakande resa i många världar. Dödens, rädslans men också livets och överlevnadens världar. Personlig betraktelse över aidsepidemin och betydelsen av minnesböcker. Även ett avsnitt om när aids upptäcktes och dess spridning.
Betyg 3
2005-12-30 20:38
En sorglig bok om aidssjuka människor i Uganda. Mankell beskriver bla här hur döende föräldrar skriver i minnesböcker som deras barn ska få när dom växt upp. En helt klart läsvärd bok.
Betyg 3
2007-06-07 11:34
Vi alla borde igentligen skriva sånna där minnesböcker för att efterlevande ska kunna veta hur vi levde på 2000-talet.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag dör, men minnet lever
Liknande böcker:
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Kinas nya sidenvägar
 V. Bohman
Juvelarian
 C. Mattsson
Skönhetsmyten
 N. Wolf