bokrecensioner boktips

Den femte kvinnan

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9789173431392


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En stjärnklar septembernatt ger sig en stillsam äldre herre ut för att följa flyttfåglarnas avfärd från Skåne. Men han snubblar på stigen och faller i en infernaliskt gillrad fångstgrop på sina ägor. När Kurt Wallander hittar honom hänger han spetsad till döds på skarpvässade bambupålar, omsvärmad av kråkor. Kort efteråt försvinner en blomsterhandlare spårlöst. Även han hittas avrättad ute i skogen. Vad är det som drabbar dessa försynta herrar? Vilka är de egentligen? Kurt Wallander och hans kollegor förstår snart att dåden handlar om välriktad hämnd. Men den de jagar är en minutiöst förberedd mördare som med lätthet lurar in sina förföljare på fel spår... Sjätte boken i Wallander-serien.

Utdrag ur boken:
Det fanns en rätt, hade han hävdat, ömsom snyftande, ömsom ursinnigt. En rätt som även den fjättrade människan besitter. Rätten att få veta varför man har blivit alldeles rättslös. Berövar man en människa den rätten har universum inte längre någon mening.
Han hade inte ens begärt att få bli fri. Han ville bara till en början få veta varför han var fängslad. Ingenting annat. Men åtminstone det. Han hade inte fått några svar. Händerna hade ingen kropp, ingen mun, inga öron. Tillslut hade han rytit i yttersta förtvivlan. Men inte ens en reaktion i händerna hade varit märkbar.

Medelbetyg: 3,6 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den femte kvinnan :
2004-05-30 19:46
Året är 1996 och en äldre fågelskådare går ut i sina marker för att se fåglarna flyga söderut. Han faller i en grop och spetsas av skarpvässade bambupålar. Snart sker andra, lika brutala mord. Gemensamt för offren är deras dolda grymhet mot sina närstående familjemedlemmar. Få av dessa kan dock vittna, har deras baneman nu fått sitt straff? Samtidigt ger de polisära nedskärningar konsekvenser. Medborgargarden skapas och folk tar rätten att döda i sina egna händer. Wallander får ta ledningen i denna mycket svårforcerade utredning.

Denna roman är oerhört samhällskritisk. De två huvudsakliga "ämnena" som tas upp, medborgargarden och massmördaren är två sidor av samma sak. Människor som väljer att ta rättvisan i sina egna händer. Samtidigt som Kurt och hans kollegor tar avstånd till medborgargarden finns en viss förståelse för den som dödar de som samhället inte kunnat ge de straff som de förtjänar. Liksom romanen "Villospår" skiljer den här boken sig från Mankells övriga. Här koncenterar sig författaren på vårt Sverige, vilket får större genomslags kraft än när han väljer att "undervisa" om andra länder och kontinenter som i "Den vita lejoninnan". Kurt Wallanders karaktär får också ett mer kännbart djup genom hans fars död. Jag tycker jag kan påstå att man i denna bok börjar möta honom. Han är inte längre bara en roman karaktär utan börjar få kött på benen och påverka läsaren. Massmördaren beskrivs dock lite för fattigt för min smak. Man får förståelse för de handlingar hon uträttar, men man saknar förståelse för varför HON väljer att utträtta dem. Denna brist i romanen gör att den endast får en trea.
Betyg 3
2004-07-06 01:57
jag är en stor fan av mankell, att jag kommer från hans hemtrakter har gjort saken lättare...
lika bra som alla andra wallander böckerna!
Betyg 3
2005-08-14 21:36
Ännu en bra deckare om Wallander.
Betyg 4
2006-01-10 00:16
Lägger även denna Wallanderkörare i toppen på Österportshallen valvtak.
Mycket bra story och jag kan, på både gott och ont, mycket väl förstå motiven till dessa mord och handlingar som boken handlar om.
När jag just hade läst ut boken hade jag svårt att veta vems sida jag egentligen stod på.

Detta var den första Wallanderbok som fått mig att tänka till lite efteråt på vad det är för galet samhälle vi egentligen lever i.

Betyg 4
2006-01-10 11:06
Detta är den bättre av Wallander-böckerna i min smak. Spännande och välskriven!
Betyg 4
2006-07-31 17:56
En stjärnklar natt i september ger sig en stillsam, fågelskådande, äldre herre sig ut på ägorna för att följa flyttfåglarnas avfärd från Skåne. Han återfinns senare spetsad till döds på sylvassa pålar i ett dike. Detta är upptakten till en serie brutala mord. En iskall, beräknande mördare håller Skåne i skräck. Wallander och hans kollegor vid Ystadspolisen förstår snart att det handlar om välplanerade hämndaktioner. Men varför just dessa herrar?

Detta är den sjätte boken i serien om Wallander, en av de bättre böckerna. En obehaglig, kuslig och spännande historia som håller mig fängslad.
Betyg 4
2007-02-08 20:07
en av de mest spännande i serien om wallander, intrigen kramar läsaren. en av de 5 bästa om kurt
Betyg 5
2007-07-06 16:10
Typisk Mankell. Inget som irriterar, inget som fastnar. Mellanmjölk.
Betyg 3
2007-11-10 12:27
flyter in i mängden av Wallanderböcker
Betyg 3
2007-12-28 14:56
En typisk Mankell-story
Betyg 3
2008-02-04 00:17
Spännande men lite väl overklig histora utspelar sig.
Betyg 3
2009-02-05 16:55
Jag tycker att Mankells böcker om Wallander blir bara bättre och bättre ju fler jag läser. Den här hade lagom med spänning och bra handling i stort.
Betyg 4
2011-07-20 23:02
Bland de fem bästa böckerna av Mankell om Wallander. Bra tät intrig och bra utgångspunkt i någon som vill slå tillbaka. Bra också, som tidigare påpekats av andra skribenter, om medborgargarden.
Betyg 4
2013-09-19 10:57
Gillar denna
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den femte kvinnan
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Fallen från skyarna
 E. Ahlbeck
Guldlock
 E. McBain
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Städerskan
 N. Prose