bokrecensioner boktips

Mördare utan ansikte

Författare: Henning Mankell
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9789173431347


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Något är inte som det brukar vara. Grannens häst har inte gnäggat under natten. Det är vinter över den skånska slätten. Bonden som vaknat stiger upp och går över till granngården. Den syn som möter honom är fruktansvärd. På golvet ligger den gamle Johannes Lövgren med krossat ansikte. Hans hustru Maria sitter vid en stol med en strypsnara om halsen och nattlinnet nersölat av blod. Innan kvinnan dör på sjukhuset hinner hon säga ett ord som snart läcker ut i medierna: ''Utländsk''
Kommissarie Kurt Wallander vid Ystadspolisen som leder utredningen får snart anonyma hot på telefonen. När stadens flyktingförläggning brinner och en somalisk flykting mördas står det klart att den som hotar menar allvar. Wallander inser att utredningen nu är en kamp mot tiden. Och mot en hänsynslös motståndare. En mördare utan ansikte.

Första boken i serien om Kurt Wallander.
Medelbetyg: 3,37 (30 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mördare utan ansikte :
2004-08-15 16:14
jag tycker om alla wallanderböckerna... de är riktigt spännande och kusliga. mankell har en speciell stil och gillar man den då älskar man den här boken!
Betyg 4
2004-05-11 10:36
Mördare utan ansikte.
Titel: " mördare utan ansikte"
Författare: Henning Mankell
Forlag: Ordfront
utgivem: 1991

" mördare utan ansikte" är den första bästa romanen om Kurt Wallander av 7 ( hudarna riga 1992, Den femte kvinna 1996, pyramiden 1999, etc.) Boken fick en bra recension av media och blev vald till den bästa svenska deckaren 1991.
" För Henning Mankell är våldet inte ofattbar.Det är för att beskriva om våldet och racismen i Sverige som Henning Mankell skapat Kurt Wallander." Mankell är svensk författare, men han är bosatt i Mocambique ( Africa).
Vem är egentligen Kurt Wallander?
Kurt Wallander är Kriminal kommissarie vid Ystadpolisen i Skåne. Han är en depressiv och ensam man. Wallander ser gärna allt svart och griper ibland till våld i pressade situation. Han är också mycket envis och viljestark, men han har en intiution som oftas leder honom rätt i utredningar. Kurt Wallander sover dåligt om nätterna och slarvar med maten, han äter oftas på något snabbmatställe. Hans fru ( Mona) har plöstligt lämnat honom, kontakten med hans dotter är inte så bra, hon verka inte vilje veta av honom och hans gamla far håller på att bli senil...
Trots detta är han en excelent polis; han är polis 24 timmar om dygnet. På sin fritid klappla Wallander gärna av med musik ( Maria Callas och Dies Iries).
En del av romanen bestå av huvudpersons beskrivningar och hans yrkesliv. Miljön innen eller utan för polishuset. Man får en klar bild av Ystad ( Mariagatan), lite av landsmiljön runtomkring i norra Sverige.
Nyström vaknar upp en morgon och observera att något är inte som det brukar vara hos sina gamla grannar ( Maria och Johannes Lövgren). Han går fram till dem och får se något fruktansvärt. Hans ena granne Johannes Lövgren ligger död på golvet och hans hustru har blivit misshandlad och sitter på en stol. Kurt Wallander sätter in alla krafter på fallet. Efter en ordentlig utredning kommer man fram till att det inte finns några bevis dubelmordet. Wallander enda chans är att kivinnan ska vakna upp och tala om vem det var som begick det till synes meningslösa brottet. Det gör hon. Den misshandlade kvinnan vaknar en liten stund och innan hon dör på sjukhuset, då sade hon bara ett ord " utländska" .
Detta kommer ut till pressen , och polisen får ännu ett mord på halsen; rasist mordet på somaliern. Det mordet löser de ganska snabbt och tar upp dubbelmordet i Lenarp.
Polisen kommer fram till att den mördade mannen levde ett dubbelliv med Ellen Magnuson som är 60 år gammal, boende i Kristianstad och arbetar på ett apotek. Tillsammas hade de en son, som heter Erik Magnuson som är 49 år gammal ( född 1955) och bosatt i Malmö.
En stor del av boken handlar om förföljelse av Lövgrens son. Men det visa sig att Erik inte har med mordet att göra.
Av en tilfälighet få polisen oväntad hjälp av Brita- Lena Bodén .En kassörska vid föreningsbanken med sumblim minnesbild. Då gick det väldigt fort.
Kurt wallander tar fast två tjeckiska asylsökande( De hade tidigare varit straffade för våldsbrottet i sitt hemland.) Efter två dagar erkänner de brottet som de begatt för ett halvår tidigare.
Jag anser att " mördare utan ansikte " liknas dagens svenska samhälle.
Henning Mankell kritiserar regeringens flyktingpolitik, invandrarpolitik och även det racismen i Sverige.
Jag har identifierat mig med författarens stil och budskap, jag kan varmt rekommenderar "mordare utan ansikte" båda till svenskar och invandrare.

Mônica Fernandes

2005-01-14 06:19
En urtrist och platt berättelse som aldrig lyfter utan är som ett riktigt dåligt Beck-avsnitt på TV.
Betyg 1
2005-02-26 18:24
En vintermorgon vaknar en gammal lantbrukare i Skåne av att något känns fel. Han gör en fruktansvärd upptäckt. Han och hans frus närmaste grannar har råkat ut för ett våldsamt och till synes meningslöst våldsdåd. Mannen är redan död, men hustrun hinner innan hon avlider yttra ett sista ord; "utländsk".
Den främlingsfientliga stämningen i Skåne och resten av Sverige är redan stark och därför försöker polisen hålla media utanför så länge det går. Någon inom polisen läcker dock till tidningarna och snart rasar en rad flyktingfientliga händelser genom landet. Under tiden försöker Wallander och hans arbetskamrater lösa mordet.

"Mördare utan ansikte" är Mankells första bok i serien om Wallander. När den kom ut fick den stående ovationer, den blv utsedd till Svenska deckarakademins bästa svenska deckare och hyllad i alla tidningar. Och visst var det välförtjänt, speciellt med tanke på att svenska folket hade fått dras med Martin Beck och dylika rätt ointressanta personer inom deckarvärlden, allt för länge.

Mankells starka känsla för samtiden, och hans förmåga att kunna måla upp vårt Sverige, så påtagligt, att det utan vidare griper tag i läsaren, är fantastiskt. Det tål dock att nämnas att Mankell har skrivit mycket starkare böcker än dem om Wallander, och starkare böcker om Wallander, än "Mördare utan ansikte". För mig personligen drar Wallanders tragiska privatliv ner berättelsen en aning. Jag har aldrig riktigt förstått varför alla deckare ska vara så himla tragiska och ha problem med mage, hustru och potens - hjärta o smärta. Nå, Wallanders problem känns åtminstone äkta, och det är svårt att inte bli gripen. Dock får denna bok enbart en tvåa av mig.


Betyg 2
2005-02-27 16:54
Som de andra mankell-böckerna. Ok strandlitteratur, till dels spännande, många platta karaktärer och ett överdrivet handlingsscenario.
Betyg 2
2005-05-16 11:51
När jag läser Mördare utan ansikte så tänker jag oundvikligen på fotbolls VM 1958. Hur hade Kurre Hamrin, Gunnar Gren och grabbarna klarat sig idag? i dagens fotbollsvärld? med motsvarade tempo? Sanningen är den, att de förmodligen sett ut som ett gäng fetlagda motionär som förirrat sig in på planen. Samma sak är det tyvärr med Henning Mankells deckardebut från 1990, den blev snabbt otidsenlig och svag. Den klarade sig fint i dåtidens konkurrens men blir i dagens inget annat än en fetlagd motionär. En lantbrukarpar mördas på nyåret 1990 och den enda ledtråd polisen har att gå efter är ett ord som kvinnan uttalade innan hon dog ”Utländsk”. Polisjakten med Kurt Wallander i centrum tar sin början. Det tar ett tag ett par böcker eller så innan Mankell ger Wallander och framförallt bifigurerna riktigt liv. En del av de senare deckarna i samma serie står sig än idag, exempelvis Steget efter och femte kvinnan.
Sammanfattningsvis kan jag rekommendera Mankellnybörjaren att läsa något annat än just Mördare utan ansikte, om man mot förmodan inte vill ha en nostalgitripp tillbaka till 1958, nej förlåt, nyår 1990.
Betyg 2
2005-08-19 15:41
Hej!
Denna bok är främst intressant då Henning Mankell förlägger handlingen till Ystad. Det känns kul att känna igen omgivningen. Annars är jag inte så förtjust i deckare.
Betyg 3
2005-12-11 14:18
går att läsa,man vet precis vad man får.
Betyg 3
2006-05-30 14:41
Den var okej. Inte bra, men inte heller dålig. Den går att läsa.
Betyg 3
2006-06-27 07:04
Lite platt samtidigt som vardagligheten ger mer trovärdighet åt handlingen. OK.
Betyg 3
2006-07-01 10:14
Tidigt en vintermorgon gör en lantbrukare i södra Skåne en makaber upptäckt. Under natten har hans grannar mördats.
Den enda ledtråd polisen i Ystad har att gå efter är ordet den gamla kvinnan fick ur sig innan hon dog: ”Utländsk”.

Första boken i serien om kommissarie Kurt Wallander. En spännande berättelse, svår att slita sig ifrån.
Betyg 4
2006-09-01 11:37
En väldigt lagom kriminalroman som man kanske glömmer väldigt fort men som ger en stunds helt godkänd underhållning!
Detta var den första av Mankells Wallander-böcker jag läst och om jag ska jämföra med hans roman Eldens hemlighet (som förvisso inte är av samma genre) så föredrar jag nog den sistnämnda.
Betyg 3
2006-09-23 15:29
Jag tycker denna wallander boken skriven av Henning Mankell är den allra bästa!Den är mest trovärdig
2006-12-28 12:17
Mördare utan ansikte
Skriven av: Henning Mankell
Utgiven: 1991
Förlag: Ordfront

Boken utspelar sig i södra Skåne med mest i Ystad. Kurt Wallander är huvudpersonen som är frånskild, 43 år gammal, har snart en vuxen dotter som inte vill träffa honom, en pappa som inte gillar honom, han har dåliga matvanor och dricker mycket

En morgon 1990 upptäcker en bonde i Skåne att hans grannar blivit brutalt mördade. Polisen, under ledning av kommissarie Kurt Wallander tar tag i dubbel mordet, men de har nästan ingenting att gå på förutom att den mördade kvinnan sagt utländsk precis innan hon dog. Johannes och Maria Lövgren var fattiga och inte haft några fiender… Polisen hade det svårt ända till Marias bror kom och sa att Johannes var rik efter hans far och att han levde ett dubbelliv med en kvinna han fick barn med. Han åkte till de lite då och då och gav dem pengar. När någon läckte till pressen vad kvinnan hade sagt innan hon dog blev en flyktingförläggning nedbränd och en somalier skjuten. Wallander pratade med en tjej på banken som jobbade den dagen Johannes hade hämtat ut pengar hon sa att det kom två andra män efter honom och dom tog upp nåt som Johannes hade tappat. Det han hade tappat var hans information och hur mycket pengar han hade hämtat ut. De två männen hade bott på ett flyktingförläggning i närheten men hade flyttats Wallander ringde dit dom hade flyttat men dom var inte där. Någon dag senare ringde de på banken och sa att dom två männen hade varit där igen. Jakten blev lång men till slut så lyckades Wallander och hans medhjälpare fånga in dem. Dom skyllde på varandra men dömdes.


Jag tyckte boken var bra, spännande och inte för lång men ändå ganska seg i början.
Betyg 4
2007-03-17 13:47
Bra förstabok i serien.
Betyg 3
2007-04-29 19:31
En bra och spännande bok tycker jag. :-).
Betyg 4
2007-07-06 16:14
Pluspoäng för den välbeskrivna mordscenen.
Betyg 4
2007-12-28 14:57
Spännande.
Betyg 3
2008-02-01 23:55
Den första boken i Wallanderserien och en av de bästa.
Betyg 4
2008-09-25 03:22
Fantastiskt långsam. Undrar hur jag kom igenom boken. Det kändes som om Wallander gick från inga ledtrådar till mysteriet löst på två sidor i slutet.
Betyg 2
2008-12-15 14:14
En recension blir det inte utan bara vad jag tycker:
En bra och jämn bok precis som jag förväntat mig av Henning Mankell. Jag har inte tidigare läst någon av hans böcker som handlar om Kurt Wallander, däremot några andra. Ska försöka läsa alla Wallanderböcker jag kommer över nu.
Betyg 4
2009-07-16 13:53
Bra bok den var spännande och mycket fängslande.Henning mankell kan vérkligen skriva böcker. :)
Betyg 5
2010-11-28 09:20
Helt okej underhållning, men kanske inte så värst speciell...
Betyg 3
2013-10-05 12:40
Jag tyckte detta var en helt okay deckare. Denna roman är den förste om kommissarie Wallander vid Ystadspolisen. Det tråkiga är att Wallander som person liknar många andra i andra deckare. Övervikt, skilsmässa, dålig kontakt med barn och tydligen en del spritproblem. Att köra bil berusad tyder också på allvarliga psykiska problem. Kanske ska det visa att han är mänsklig men för mig syns han som en person som inte är vuxen trots att han är i medelåldern. Trots detta var boken intressant och väl värd att läsa.
Betyg 3
2017-07-25 17:51
Något seg i mitten, men på det stora hela en riktigt bra, spännande och mycket engagerande Wallander-deckare. Väldigt välskrivet av Henning Mankell. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler av hans böcker- filmerna med Krister Henriksson är sannerligen inte "my cup of tea", däremot tyckte jag ganska bra om de tidiga 90-tals produktionerna med Rolf Lassgård!
Mitt slutbetyg på Mördare utan ansikte, blir en 4:a! Rekommenderas!
Betyg 4
2019-11-27 23:53
En mycket bra bok!
Betyg 4
2022-03-22 16:46
Jag har stor respekt för denna den första boken om Kurt Wallander. Att det är så bra redan från start. Visst är Villospår i samma bokserie ännu mer spännande. Ändå imponerar Mördare utan ansikte. Alla karaktärerna. Utgångspunkten i ett (alltför) vanligt mord. Och polisarbetet som följer. Och att Wallanders mentor Rydberg bara finns med i denna första bok. Därefter måste Wallander klara sig utan honom. En utmärkt deckare helt enkelt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mördare utan ansikte
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind