bokrecensioner boktips

Berättelse på tidens strand

Författare: Henning Mankell
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, kultur
ISBN: 9789173247542


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I ett drömlikt tillstånd, vid den osynliga gränsen mellan hav och land, dröm och verklighet, saga och sanning, berättar Henning Mankell om Afrika. Ett Afrika bortom de oftast ytliga beskrivningar som når oss.

Här är Afrika dramat om människan och människans ursprung. Här finns visdomen och grymheten, glädjen och sorgen. Här finns berättelserna om hur de vita kom och beslagtog utan att någonsin behärska sin egen rädsla- Här finns Madjohe, bushmannen som jagade en zebra till världens ände. Belina, horan som aldrig tyckte att hon övergav sin man. Och Zeca, smeden, som i hela sitt liv smidde en polspets ämnad åt djävulen.

Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Berättelse på tidens strand :
2004-05-30 19:41
Beättelser från tidens strand är Mankells poetiska beskrivning av hans Afrika och myterna bakom det. Det är en vacker berättelse om människor och fattigdom, men det är också en berättelse om hur kärleken till jorden överkommer allt ont och hur människor kan hitta tillbaka till sig själva genom traditionerna. Här möter vi mannen som smidde ett spjut för att döda djävulen, flickan med de röda skorna på huvudet, den nordiska mannen vars snödrivor smälte och Samima som står över allting....

Det här är en bok jag kan rekommendera att läsa enbart för dess underbara bruk av svenska språket, men det är också en fängslande mytologisk skröna om människorna bakom "den svarta kontinenten" och deras drömmar och önskningar. Dock upplever jag en viss idealiserad bild av Afrika som jag inte helt och hållet kan förlika mig med. Mankell beskriver en värld där fattigdomen inte spelar någon roll och det mörka blir ljust bara genom viljan att leva. Men Mankell är den vita mannen som beskriver en värld han inte någonsin kan tränga in i. Därför känns berättelsen ibland lite ytlig och glättig. Något jag inte brukar förknippa med Mankell alls.
Betyg 3
2010-06-18 18:19
Ja, språket må vara vackert som recensenten ovan skrev men det var en rätt tråkig bok. Jag var på väg att ge upp och lägga den åt sidan men fortsatte ändå att läsa. Något riktigt sammanhang fick jag inte och jag hade svårt att hålla isär personerna. Det kändes mer som flera små berättelser än en.
Den får en svag 2:a.
Betyg 2
2014-03-18 14:19
Läser just nu denna bok. De flesta böcker H.Mankell har skrivit över Östafrika har berikat mig mycket.
Berättelsen från tidens strand är en mycket sensibel berättelse om hur den afrikanska befolkningen lever och hur de har blivit nedtryckta av den s.k. bättre världen genom kolonisation o.dyl. och ändå har kunnat behålla sin kultur och sitt tänkesätt. En bok att rekommendera.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Berättelse på tidens strand
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Atens portar
 C. Iggulden
Ryska dockor
 M. Hall Kelly
Kirke
 M. Miller
Silvretsrike
 C. Iggulden
Den andra dödssynden
 J. Guillou