bokrecensioner boktips

Olycksfågeln

Författare: Camilla Läckberg
Genre: Roman
ISBN: 9789175037486


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har haft en lugn vinter som mestadels präglats av rutinarbete. Men när våren kommer börjar det hända saker. Samma dag som deras nya kollega Hanna Kruse anländer får de ett larm om en bilolycka. Den kvinnliga föraren stinker av alkohol och fallet är på väg att avskrivas som en tragisk olycka. Men en rad mystiska omständigheter får Patrik att ana oråd och till slut visar det sig att kvinnan blivit mördad. Frågan är bara av vem. Utredningen står länge och stampar, men ett genombrott sker när Patrik upptäcker att det finns kopplingar till liknande fall runt om i landet. Men vad är sambandet mellan offren? Varför väljer mördaren just dem? Och hur ska de kunna stoppa seriemördaren innan ytterligare en människa förlorar livet?

Samtidigt har polisen i Tanumshede fullt upp på annat håll. En dokusåpa har förlagts till deras lilla ort och när deltagarna i Fucking Tanum drar in i samhället väcker det mycket känslor. Kommunpolitikerna gnuggar händerna och hoppas att man på detta sätt ska kunna locka till sig fler turister, medan kritikerna klagar över de ständigt närvarande kamerorna, idolhysteri och stökiga fester. Produktionsbolaget struntar cyniskt i hur deltagarna mår och gör allt för att spä på motsättningarna. Konflikterna trappas upp allt mer tills det slutar med ett mord. Dagen efter en blöt fest hittas Big Brother-Barbie död i en soptunna. Är den skyldige någon av de mediehungriga människor som är med i programmet, eller finns mördaren utanför? Och har detta brutala mord något samband med seriemördaren som de jagar?

Patrik ställs inför sitt livs största utmaning, då han måste arbeta med två olika mordutredningar parallellt. Samtidigt närmar sig hans och Ericas bröllop med stormsteg. Slitningarna kommer som på beställning när de ska försöka balansera Patriks enorma press på jobbet med Ericas frustration över att gå hemma och tvingas ta huvudansvaret för bröllopet, vars planering diverse släktingar envisas med att lägga sig i. Hemsituationen förenklas inte heller av att Ericas syster Anna nu bor hos dem tillsammans med sina två barn. Eftersom Anna är djupt deprimerad efter att ha dödat sin man i självförsvar, får Erica axla den tunga rollen som trebarnsmor.

Utdrag ur boken:
Det här var den sämsta bok Camilla har skrivit.Den var alldeles för seg i början och sen hände allt på en gång.Det var lite svårt att hänga med.
Medelbetyg: 2,88 (40 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Olycksfågeln :
2006-06-22 08:05
Nu får vi återigen möta Patrik, Martin, Gösta, Erica, Mellberg m.fl. och vi får följa dels yrkeslivet, dels privatlivet hos berörda personer.

Den här gången omkommer en lesbisk kvinna i en singel-bilolycka. Samtidigt inspelas en dokusåpa ā la Big Brother på samma ort. En av deltagarna blir mördad.

Finns det något samband?

Patrik och Erica förbereder bröllop. Ericas syster Anna slickar sina sår efter familjetragedin i förra boken. En ny kvinnlig polis anställs på Patriks avdelning.

Boken var bra men hade inte riktigt samma krydda som föregångarna. Nu kändes det mer som en vanlig, bra deckare istället för något utöver det vanliga. Dokusåpabiten kändes så uttjatad. Dessutom har jag redan läst Dödskänd av Ben Elton på precis samma tema.

Det som var bäst i boken den här gången var bifigurerna Gösta och Mellberg på polisstationen. Riktigt kul att läsa om dem faktiskt!
Betyg 4
2006-08-27 20:56
Jag älskar Läckbergs deckare och den här gjorde åtminstone inte mig besviken! Kul att följa Patrik och hans familjs öde och vedermödor samtidigt som man får följa det aktuella fallet han arbetar med. Hoppas Camilla Läckberg fortsätter skriva länge, länge för det är en höjdpunkt när hon kommer med en ny bok!
Betyg 4
2007-02-03 14:29
japp. läckberg har gjort det igen! skrivit en riktigt spännande bok! tycker lika mycket om den här som hennes tidigare böcker. välskriven och betyget "man kan inte lägga den ifrån sig". en stark 4:a!
Betyg 4
2007-05-17 15:43
Hmmm vad har hänt? Gillar inte boken, vare sig intrigen eller dialogen. Den sistnämda känns platt och bara så amatörmässig.
Gillade de tre första böckerna så jag blev grymt besviken på Olycksfågeln, känns mest som ett hastverk. Hoppas på bättring nu med Tyskungen.
Betyg 2
2007-07-18 02:02
Några år för sent men här kommer det:
Det tjatiga ämnet dokusåpor förstås.En sådan ska nämligen spelas in i Tanumshede,och den heter Fucking Tanum.Några år för sent för att ha något nyhetsvärde.Och som förr är karaktärerna stereotypa(avsiktligt?),dokusåpadeltagarna kallas vid smeknamn som Barbie och därmed är deras personligheter så gott som färdiga i läsarens ögon.
En silikonbröstad,föräldralös tjej,en självskärande läkardotter i desperat behov av den uppmärksamhet föräldrarna inte ger henne,en vulgokille som bara snackar sex,slåss,tafsar på småtjejer och vill festa,Stureplanskillen som lever i skydd av sina pengar,Idol-wannaben och så vidare.
Alla dessa "typer" är egentligen trots sina olikheter bara olyckliga och i behov av just en osund uppmärksamhet.De mår egentligen dåligt och saknar något fundamentalt.Samtliga placeras ut på olika arbetsplatser på orten och nyfikna ortsbor strömmar till för att på amatörers orutinerade vis titta rakt in i de uppsatta kamerorna och få en pratstund med kvasikändisarna.Men b-kändisarna vet förstås att den som gör misstaget att titta in i kameran redigeras bort.
Det sups,svärs och knullas,inget nytt för den som sett ett avsnitt av Big Brother.Fast här inträffar ett mord förstås...en av deltagarna hittas död i Sope-Leifs(verklig Fjällbackapersolighet tydligen)bil.
En lesbisk kvinna,som genast känns igen av poliserna som en lokal affärsinnehavare,dör dessutom i vad som ser ut att vara en singelolycka,hon doftar sprit och saken tycks klar.Självmord?Nja,skadorna i hennes hals talar emot det.Dessutom var hon död redan när bilen kraschade.

Erica är nybliven,smått förlossningsdeprimerad mamma till en dotter och får dessutom ta hand om ännu mer deprimerade systern Anna(och hennes två barn)som äntligen blivit kvitt sin misshandlande make Lucas.
Dan,som vi fick stifta bekantskap med redan i första boken Isprinsessan,räcker ut en räddande hand åt henne efter att Erica bett honom om hjälp att få ut systern ur mörkret i det tillbommade rum där hon tillbringat mycket av sin tid sen maken dog och mycket riktigt,mörkret lättar en aning.
Eller rättare sagt,det lättar mycket och snabbare än ögat.På bara några dagar är den tidigare nästan självmordsbenägna Anna full av sprudlande glädje igen och hjälper med liv och lust Erica med hushållsbestyr,hämtar barn på dagis och planerar Ericas och Patriks stundande bröllop.
Vi får också veta att Erica tjänar "dubbelt så mycket" som sin polismake,gör författare av biografier(eller ens deckare) verkligen det i Sverige om det inte är frågan om Liza Marklund,Jan Guillou eller Camilla Läckberg?

Läckberg levererar gott,snabbkonsumerat tidsfördriv och småstadsmys mitt i mordeländet,och det är främst där vi har hennes försäljningsstyrka.Människor som egentligen tycker att riktiga kriminalromaner är för "otäcka" gillar säkert Läckbergs familjemys.
Dialogen är tyvärr ofta en återvändsgränd.Mellan huvudpersonerna leder den sällan någonvart utan består i små klyschiga kommentarer,skämt och krystade skojigheter mellan Dan/Anna/Patrik och Erica.Antagligen ska det ge en familjär stämning,men man blir bara otålig och vill vidare i handlingen.
En skildring av hur Erica och Anna väljer brudklänning blir tillexempel för lång och sötsliskigt gullig när syskonkärleken florerar mellan tårarna som Erica fäller över sina graviditetskilon i provrummet.
Annas hår står som en gloria runt hennes huvud i solskenet och plötsligt ser Erica hur vacker och lik deras mor hon är.Och så vidare.

Världen a´la Läckberg är egentligen inte ett dugg komplicerad utan väldigt enkel att bli lycklig i om man bara gör rätt prioriteringar.Det vill säga familj,yrkesliv och småstadsliv.Gärna i den ordningen.
Läckberg är ingen stor författare.Jag tror att de som tilltalas av hennes sätt att skriva tycker om just det som jag stör mig en aning på,det vill säga huvudpersonernas enkelhet,godhet och fokusering på de traditionella familjevärderingar som lyser igenom trots att Läckberg då och då klämmer in ämnen hon säkert fasar för egentligen;som homosexualitet,kvinnomisshandel och barnlöshet.

Att det är "svårt att gissa mördaren" gör inte en bra deckare.Psykologin är mycket viktig,eller borde vara det,i just en genre där man behöver en nyanserad psykologi.
Betyg 2
2007-08-06 17:00
Olycksfågeln är Camilla Läckbergs fjärde kriminalroman om Patrik Hedström och Erica Falck, som nu ska gifta sig. Handlingen utspelas till största del i Fjällbacka och Tanumshede, men också på flera andra platser i Sverige.

I Olycksfågeln ställs Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation inför den svåra och krävande uppgiften att utreda två parallella mordutredningar samtidigt. Vad som vid första anblicken tros vara en bilolycka med dödlig utgång, visar sig istället vara mord. Mordoffret är den lesbiska kvinnan Marit Kaspersen som vid mordtillfället visar sig ha stora mängder alkohol i kroppen, hon som nästan aldrig rört alkohol. När Patrik börjar utreda mordet finner han snart koppling till flera liknande fall runt om i Sverige.

Samtidigt drar dokusåpan Fucking Tanum in i samhället och möts med blandade reaktioner från invånarna. Medlemmarna i dokusåpan är: Baren-Tina, Farmen-Mehmet, Robinson-Calle, Robinson-Uffe, Big Brother-Barbie och Big Brother-Jonna. Dagen efter den stora festen där ungdomarna får chansen att träffa sina stora idoler, hittas en av deltagarna, Barbie, brutalt mördad i en soptunna.

Olycksfågeln är en riktigt spännande och välskriven roman. Den är bättre än Stenhuggaren och nästan lika bra som Predikanten och Isprinsessan. Intrigen är precis lagom komplicerad och man får som läsare tänka till en aning ibland. Camilla Läckberg har en förmåga att invagga läsaren i precis rätt grad av ovisshet vilket förekommer även i denna bok. Alla lösa trådar vävs ihop på ett lysande sätt och man vill hela tiden läsa vidare. Jag ska villigt erkänna att jag blev lite skeptiskt när jag läste bokens baksidetxt och fick reda på att en dokusåpa skulle inflikas i berättelsen. All min skepsis blev dock som bortblåst när jag kommit en bit in i boken, och jag kunde nöjt konstatera att Camilla Läckberg än en gång lyckats med konsten att skriva en riktig bestseller.
Betyg 4
2007-11-27 09:59
En bra och spännande pusseldeckare. Svårt att komma på vem mördaren är vilket ä A och O i en bra deckare.
Betyg 4
2007-12-27 15:01
Den fjärde boken om Tanumshedes poliskår och Erika Falck är lika spännande som övriga. Man kommer flera av poliserna nära och får reda på mer om deras privatliv. Boken varvar mordgåtorna med deras privatliv så blir flera intressanta handlingar att föllja. Välskriven och lättläst.
Betyg 4
2008-01-07 08:08
Nån recention lär inte det här bli mer en reflektion.
Det var ett tag sen jag läste den här boken så jag blev lite snopen att jag inte skrivit nåt om den.
Som vanligt en bra bok av Camilla Läckberg. I den här har hon samlat en drös dokusåpaungdomar där en blir mördad och även blandat in en lesbisk kvinna som dör i en bilolycka. Bilolyckan visar sig vara ett mord det också och med två mord parallellt så får polisen , med Patrik Hedström i spetsen, fullt upp.
Samtidigt får vi följa Erica som är hemma och mammaledig som också får fullt upp med sin olyckliga och av sin man, misshandlade syster och hennes två barn. Systern Anna träffar dock Ericas ungdomskärlek Dan och kärleken börjar spira och kyrkklockorna ringer.
Blandningen mellan mord och kärlekslycka passar mig bra då jag sällan har ork att sträckläsa en bok och den här kan man lägga ifrån sig ibland. Bra berättelse med aktuellt innehåll.
Betyg 4
2008-01-21 12:57
Ska detta vara spännande? Det enda jag kommer ihåg från boken är att en av huvudpersonerna skulle fixa en brudklänning. Otroligt platt och tam intrig. Klart underkänt. P.s det står att "Anna är djupt deprimerad", något hon botar på EN promenad. Det är inte bara det som är orealistiskt.
Betyg 1
2008-03-05 23:34
Ännu en bok om Patrik Hedström och Erika i Fjällbacka. Tyvärr drunkar mordgåtan i allt annat tjafs om dokusåpor, bröllop, familjeproblem osv... Camilla anstränger sig hårt att få in så mycket som möjligt av aktuella saker i samhället som hon personligen själv inte gillar. Det verkar tyvärr som att Camilla blir allt surare på det mesta som hon ser framför tv-n och läser i media. En liten rolig detalj var att även Ulf Lundell får sig en liten känga att han gillar yngre tjejer :)

En annan irriterande sak är att de onda och korkade människorna beskrivs som så otroligt elaka och blåsta. Mördaren kan man ganska enkelt urskilja i hennes böcker då den tillhör de som beskrivs som onda. Det här torde bli den sista boken i serien som jag läser/lyssnar på.

Det är ganska komiskt så här i efterhand att Camilla gått och blivit ihop med den första dokusåpakändisen i Sverige. Hon delar ut rejäl kritik mot hur blåsta och kändiskåta en del folk är, och så blir hon ihop med en själv och visar gärna upp sig. Trovärdighet =0.
Betyg 1
2008-03-10 21:32
Att förlaget överhuvudtagit låtit ge ut den här boken är förvånande. Visst Läckberg säljer och drar in massor av pengar. Men skall inte en seriös förläggare kräva mer än så här av sina författare?
Betyg 1
2008-03-22 20:45
Synd att man inte kan ge minuspoäng.
Den här boken är inte ens värd ettan
Betyg 1
2008-05-18 15:02
Jag tycker boken är Ok!
Betyg 3
2008-05-19 17:27
Jag blev inte helt förtjust i den här deckaren. Läckberg växlar snabbt mellan olika platser och skeenden, vilket ofta gör berättelsen intressant, men ibland lite förvirrande. - Förresten, jag gissade rätt fort hur det hela hängde ihop!
Betyg 3
2008-05-20 21:25
Inte bra alls.
Helt klart den sämsta av Läckberg.
Betyg 2
2008-08-10 22:52
ytterligare en bra bok! men precis på gränsen till för mycket vardags-prat i boken. läste ut den väligt fort, lättläst och spännande. som vanligt av läckberg.
Betyg 3
2008-10-16 13:02
Lagom bra svensk deckare.
Betyg 3
2010-01-03 14:50
Camilla Läckbergs böcker är alla väldigt, väldigt bra tycker jag. Utom just den här.
Betyg 2
2010-02-18 00:39
Poliserna i Tanumshede drabbas av ond bråd död. En olycka med dödlig utgång ser först ut som en tragisk händelse utan illvilligt uppsåt. Men polisen anar oråd och ett minne från ett samtal med en kollega från ett annat distrikt får dem att fortsätta utreda. Det de finner är chockerande - en seriemördare har alldeles för länge fått härja ostört, utan att någon misstänkt något. Någon har arrangerat mord som olyckor, men har vid varje mord medvetet lämnat ett tydligt spår, som ingen upptäckt förrän nu. Morden har ägt rum i helt olika geografiska områden i Sverige, men det finns ett mönster vars lösning kommer att chockera honom och de övriga poliserna!Camilla Läckbergs fjärde spänningsroman som ljudbok.

Det som först ser ut som en singelolycka på grund av en gravt berusad förare visar sig snart vara ett mord. Och ett mord med en rad likartade förgångare i hela Sverige de senaste 20 åren. Poliserna i Tanumshede har plötsligt fått en seriemördare på halsen och Martin med koleger får fullt upp att reda upp trådarna. Samtidigt startar dokusåpan "Fucking Tanumshede" med ett hopskrap av dokusåpakändisar, påhejade av kommunfullmäktiges ordförande som vill sätta Tanumshede på Sverigekartan till varje pris. När det plötsligt sker ett mord bland deltagtarna i såpan börjar Tanumshedes poliskår gå på knäna. Samtidigt fortsätter Ericas vardag med en syster som krupit in i sig själv efter att blivit tvungen att döda sin ex-man i självförsvar. Samtidigt som hon försöker ta hand om hennes två barn och sitt eget. Nästan inget stöd har hon av sin man Martin som helt slukas upp av mordhärvan i samhället och till råga på allt ska de gifta sig om sex veckor. Vem orkar med det?

"Olyksfågeln" är fjärde boken i serien om Martin och Erica och deras liv i Fjällbacka/Tanumshede. Jag har läst de två första samt Tyskungen tidigare och detta är utan tvekan den sämsta. Läckberg har en förkärlek för mordhistorier som har sitt ursprung i det förgångna och måste rotas fram ur gamla arkiv och mörka skrymsel ur misstänktas tankar. Det har fungerat ok tidigare trots att det i längden är ganska tjatigt. Det är ändå inte därför böckerna är läsvärda (utan snarare på grund av att man engagerar sig i huvudkaraktärernas liv och leverne). Även här är en gammal händelse ursprunget till allt ont. Men denna gång kryddat med en dokusåpasoppa med icke trovärdiga karaktärer. Det ska väl ses som någon sort kritik mot företeelsen - men bortsett från tjejen med självskadebeteende tror jag inte på någon av karaktärerna. Jag tror inte på invandrarkillen - som erkänner sin homosexualitet och försöker göra upp med sina föräldrars krav - eller Barbie som egentligen är ganska smart eller RöjarUlf som bara är en neanderthalare med spritflaska i handen.
Mordhistorien bjuder heller inte på någon nämnvärd trovärdighet. Hela boken känns ihopkrystad för det var dax att skriva en uppföljare och slutar i en kliffhanger till den betydligt bättre "Tyskungen".

Katarina Ewerlöf läser in denna bok och är behagligt rutinerad men något för glad i att gestalta karaktärerna.
Betyg 2
2010-04-15 18:06
Dåligt skrivet. Storyn känns rätt "platt". Boken är ändå ganska spännande, men jag kan inte ge den mer än en tvåa.
Betyg 2
2011-02-12 14:53
Boken börjar med att en ny kollega på polisstationen börjar. Polisen får ett larm om en trafikolycka varvid en polis vid namn Patrik och den nya kollegan ger sig ut för att kolla hur det står till med föraren och diverse annat.
Betyg 4
2011-07-20 15:42
Lättläst och ganska bra
Betyg 4
2011-09-01 16:28
Ju fler böcker av Läckberg jag läser destå mer tycker jag om dem. Med spänning följer jag Patriks liv såväl privat som på polisstationen i Tanumshede.
Temat dokusåpa tyckte jag däremot mindre om.
Bok nummer fyra.
Betyg 3
2011-11-05 23:11
Enligt mig en riktigt dålig deckare...skämdes nästan när jag läste den...
Betyg 2
2011-11-30 11:47
Bra bok men inte en av läckergs bästa
Betyg 3
2012-03-18 11:16
Att seriemördare har haft en dålig och smärtsam uppväxt är lätt att förstå. Inte för att detta kan ursäkta beteendet och den smärta de tillfogar andra.
Upplägget och handlingen är bra då det beskriver de svårigheter som människor brottas med både på polisstationen och privat. TV-inspelningen med tonåringarna ger precis den bild som framkommit från deltagare i efterhand med fri sprit och för lite sömn.
Jag tyckte att boken var läsvärd.
Betyg 4
2012-05-29 20:55
Jag satt klistrad vid den här boken, jättebra. Ett väldigt bra flyt och Läckberg lyckas bra med så många olika handlingar samtidigt.
Betyg 4
2012-09-11 19:02
Tja, man börjar nog kunna Läckberg nu, känns det som. Samma upplägg som tidigare, men nu lyckas hon sämre. Ingen höjdare, en svag trea
Betyg 3
2012-09-15 16:32
Jag tycker faktistkt inte den här höll samma standard som hennes tidigare böcker. Jag tycker det blev ganska rörigt med alla karaktärer, men i slutet löstes allting självklart upp. Ungdomarna ur fucking tanums realityshow kändes alla dåligt uppbyggda och deras "ungdomsspråk" var överdrivet till gränsen. Jag själv är 17 år gammal, och ingen i min ungdomskrets mellan 17-19 år pratar ens lite likt dem.
Betyg 2
2014-07-01 01:01
Den här boken är klart sämst av Camillas böcker.Den är seg och tråkig och på slutet händer allt på en gång.Deåt blir svårt att hänga med.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Olycksfågeln
Liknande böcker:
Sommarens röster
 R. Pilcher
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup