bokrecensioner boktips

Sjöjungfrun

Författare: Camilla Läckberg
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789175037462


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter fyra månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen.

Fallet kompliceras när det avslöjas att en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, under mer än ett års tid fått ta emot anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Han bryter samman och visar breven för Erica Falck, som har hjälpt honom med manuset.

Christian försöker sedan bagatellisera alltihop och vägrar att gå till polisen, men Erica smugglar med sig ett av breven och visar det för Patrik. Hon har anat att det är något som plågar Christian, och hon är oroad över vad som kan hända.

Patrik inser faran. Någon hatar Christian djupt. Och denna någon verkar vara en förvirrad och skadad person som inte skulle tveka att sätta sina hot i verket. Polisen inser snart att det finns ett samband mellan breven och mordet, och spåren för dem tillbaka i tiden ...

Medelbetyg: 3,26 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sjöjungfrun :
2008-07-01 19:21
Sjöjungfrun är den sjätte boken i Camilla Läckbergs serie om Patrik Hedström och Erica Falck i Fjällbacka.

Från http://www.camillalackberg.com/:

”En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter några månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen. Fallet kompliceras när en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, plötsligt börjar få anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Erica, som är bekant med Christian, anar att något plågar honom och övertygar Patrik att titta närmare på breven. Själv är hon höggravid med tvillingar, men kan ändå inte låta bli att engagera sig i fallet. När sedan ytterligare en man mördas inser polisen att där måste finnas ett samband och spåren för dem tillbaka i tiden...”

Jag tycker inte att Sjöjungfrun har riktigt samma klara tema som Camilla Läckbergs tidigare böcker. Handlingen är kanske lite tunn ibland men boken är ändå mycket svår att lägga ifrån sig. Tillbakablickarna som återfinns i slutet av varje kapitel, fyller en mycket viktig funktion och bidrar till att ge boken en högre dimension. Huvudperson i boken är varken Patrik eller Erica, utan en konstig och allmänt deprimerad författare. Det är också en skillnad jämfört med övriga av Läckbergs titlar där Erica och Patrik stått mer i centrum. Jag tycker att det sker för få viktiga och spännande händelser i nutid i boken, och därför får tillbakablickarna spela ut en stor och viktig roll. Genom hela boken är det hemligheter som ligger och gnager och man våndas mer och mer ju längre igenom boken man kommer. Just dessa hemligheter och olika osannolika och fruktansvärda samband är något som Läckberg lyckats frambringa i de flesta av sina böcker. Även i hög grad i denna. Inte förrän precis i slutet får man reda på hur allting hänger ihop. På tal om slutet så är det väldigt ovanligt och skapar dessutom en hel del frågor. Frågor som måste besvaras i en uppföljare…
Betyg 3
2008-07-14 20:32
Tyvärr en av de sämre av Läckbergs böckerna. Jag börjar bli lite less på Erika som hela tiden lägger näsan i blöt och leker privatdeckare. Jag hoppas verkligen att sånt inte förekommer i verkligheten.
Intrigen är bra och tillbakablickarna är också bra. Vem som är mördaren förstod jag inte förrän alldeles på slutet - precis som det ska vara.
Ja slutet förresten... jag hoppas verkligen på en uppföljare för att räta ut ett par frågetecken..
Betyg 3
2008-08-05 16:28
Camilla Läckberg är verkligen duktig på att hitta spännande intriger. Jag faller jämt för finessen att flika in små kapitel i dåtid.

I den här boken får vi följa bl.a. en nykläckt författare och hans våndor inför TV-intervjuer, signeringar etc. Det känns som om Camilla Läckberg har valt detta för att visa sina egna erfarenheter. Det blir lite för mycket just Camilla Läckberg tycker jag. Lite trist - hon har väl inte blivit full av sig själv, eller???

I hennes förra bok Tyskungen genomsyrades boken av bebisar och jag trodde att det var en engångsföreteelse men även i den här boken är det alldeles för mycket fokus på bebisar och barn. Enligt mitt tycke!

Erica har taskig moral i boken. Snokar i sin mans yrkesdokument etc.

Men storyn är bra och det är en bladvändare så det får bli en fyra.

Kan såklart inte avslöja slutet men det var väl lite väl dramatiskt ....?
Betyg 4
2008-08-25 00:44
först blev jag lite besviken, hittade inte det "där" som gjort att jag fastnat omedelbart som i de andra böckerna. men efter ett tag sögs jag verkligen fast. och sedan la jag inte ifrån mej boken. stundtals var den så obehaglig att jag fick en klump i halsen tillåmed. upplösningen var oväntad, och jag vet inte vad jag tyckte om den, å slutet, ja, hur kan hon lämna läsaren med DOM frågetecknena? uppföljare NU tack!
det får bli en femma, för visst, man drogs inte in i handlingen lika fort vilket är en stor del för mej när jag läser, men sedan grep handningen tag om mej så att det ändå blir full pott!
Betyg 5
2008-09-07 10:57
Hej,
tyckte boken var spännande och kommer säkert att läsa fler böcker av Läckberg. Det jag inte tycker om är att jag fortfarande har frågor kvar när jag läst färdigt boken, men det beror kanske på att hon skriver en uppföljare. Föredrar när det blir ett "riktigt" avslut av boken.
Betyg 3
2008-09-07 21:26
I samma klass som Läckbergs övriga böcker. Skönt med en författare där man vet vad man får. Spänning som vanligt och nu har man lärt känna polisstyrkan ordentligt efter så många böcker. Vill gärna ha en fortsättning.....
Betyg 4
2008-09-08 08:49
yes, samma klass som alla hennes tidigare böcker... väl värd att läsa!! spännande och oförutsägbar, helt underbar!
Betyg 4
2008-09-08 22:02
Ja, man vet man får när man läser läckberg som en Big mac. En stark tvåa...bladvändare och rätt oväntat slut...ett slut som lite påminde om Pysko.
Betyg 2
2008-10-09 13:41
En av hennes bättre böcker. Men jag gillar inte böcker som slutar så.
Betyg 3
2008-10-18 13:39
Hej,
vill bara säga att man alltid fastnar av Camillas böcker, även om jag blev missnöjd med slutet. Väntar på en uppföljare! Tycker att hennes story var lite svagare denna gång men tack vare tillbaka blickarna så bygger hon ändå upp spänningen och lusten att läsa vidare! Jag bor själv i Fjällbacka och måste medge att hon kanske överdriver hur samhället fungerar här ibland... Vi verkar ju jättelaka här ibland, vilket jag lovar att vi inte är. Men det är ändå både häftigt, intressant och roligt att läsa om sin egen hemort! Och jag tipsar er, åk hit! Fjällbacka är finaste kust samhället, bäst! (:
Betyg 4
2009-03-28 10:58
Jag ville ha en mysig deckare med lokalmiljö, drivet skriven och utan större djupsinnigheter. Det fick jag.
Betyg 4
2009-08-17 18:44
Det här är nog den av Camilla Läckbergs böcker jag fastnat mest i och tyckt mest om. Handlingen är mörk, och vid avslöjandets punkt (det värsta avslöjandet) kände jag mej nästintill fysiskt sjuk. En mindre bra del, men det visar ju åtminstone att man blir påverkad av boken.
Gillar humorn när hon skriver om Erica och Patriks del, den lättar upp betydligt. Mycket om bebisar i denna bok dock!
Slutet var ju lite jobbigt, nu måste man ju vänta på nästa bok för att bli lugn på den fronten.
Sammanfattning: en spännande bok att streckläsa, mycket välkomponerad enligt mitt tycke!
Betyg 5
2009-11-05 13:46
jag tycker böckerna är kul att läsa eftersom det handlar om mina hemtrakter,men jag stör mig så på Erika som är så nyfiken och ska lägga näsan i blöt i makens utredningar. Det känns inte så realistiskt att det kan gå till på det sättet.
Annars tycker jag att det är lättläst och kul för stunden.
Betyg 3
2009-11-19 16:56
Tyvärr en av Camillas sämre böcker.
Betyg 2
2010-01-03 14:56
En riktigt bra bok från Läckberg. Nu har hon fått till det bättre vad gäller dialogen också, som i tidigare böcker ibland har känts lite "löjlig" ibland.
Betyg 4
2010-12-04 12:50
Ännu ett mord har begåtts i lilla Tanumshede. Det man först trodde vara ett försvinnande, visade sig vara ett mord, när offret hittas på vårkanten – fastfrusen i isen. Samtidigt börjar författaren Christian Thydell få obehagliga hotbrev, som han inte helt vill kännas vid. När några av hans bekanta också får liknande hotbrev och Erica Falck gör sin pojkvän polisen Patrik Hedström uppmärksam på kopplingen mellan dessa brev och mordet – börjar fler och fler mörka hemligheter komma upp till ytan.
Camilla Läckberg har skrivit ännu en deckare och nu har jag tröttnat. Sällan har jag stött på en författare som vägrar att släppa sina ramar och söka sig vidare för att förnya sig. Ännu en gång är det en mörk hemlighet som kan spåras tillbaks till dåtiden och som ger mordiska ekon i nutiden. Kufiska tillbakablickar visar oss något hemskt som hände då. Mördaren är åter någon med psykiska problem, som gestaltas av Läckberg på ett sätt jag inte tror på. När hon gestaltar huvudpersonernas vardagsproblem tror jag på känslorna – men så fort grövre psykiska problem kommer in i bilden har Läckberg tagit sig vatten över huvudet. Detta blir den sista boken jag läser av serien då varje ny bok ändå känns som en upprepning av den förra.
Betyg 2
2011-07-20 16:10
ok
Betyg 3
2011-09-01 16:30
Ju mer jag ”lär känna” Läckbergs karaktärer, ju mer tycker jag om hennes böcker.
Detta är en mörk, sorglig historia. Bra och spännande.
Bok nummer sex.
Betyg 3
2012-10-25 10:59
Rätt ok, men så typisk Läckbergsk att det blir lite väl jobbigt. Och jobbiga, jobbiga Erica... Ja ja, men en stunds avkoppling ändå. Och den saknar förstås inte spänning heller.
Betyg 3
2015-06-26 02:19
Det här den sjätte delen om Patrik och hans fru Erica.Den är lika bra som dom andra.Det hände väldigt mycket på slutet så det var svårt att hänga med i bland.
Betyg 5
2016-12-28 18:12
Alltid samma förutfattade meningar och fördomar med Läckberg. Så trött på att hon alltid målar ut överklassen som dryga skitstövlar. Idiotiskt är vad det är! Boken är som vanligt dåligt skriven, med den extremt irriterande Erika som får alldeles för roll i dramat. Nej. Läckberg måste vara Sveriges mest överreklamerade författare på årtionden! Rekommenderas ej!
Betyg 1
2017-10-18 15:14
I Fjällbacka växer oron bland några vänner när en av dem försvinner för att senare hittas död. Det förekommer anonyma brev som tolkas som hot till en ny författare. Rädslan ökar efterhand och det som sker nu verkar ha något att göra med något som hände för länge sedan. Men ingen säger något till polisen. Det kommer att bli en av fruarna som plockar fram ännu fler brev. Parallellt med nutid finns berättelsen om ett liten pojke som får uppleva både kärlek och hat. Den höggravida Erica undersöker och frågar på eget bevåg och det gör att utredningen går framåt. Jag tyckte att boken var välskriven och väl värd att läsa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sjöjungfrun
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin