bokrecensioner boktips

Stenhuggaren

Författare: Camilla Läckberg
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789175037509


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När en av Fjällbackas hummerfiskare hittar en liten flicka drunknad, tror man först att hon dött av en olyckshändelse. Men obduktionen visar att hon har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt flickan inomhus, klätt på henne och kastat henne i havet. Men vem kan ha velat 7-åriga Sara så illa? Och varför?
Patrik Hedström blir tillsammans med sina kolleger på Tanumshede polisstation återigen indragen i en komplicerad mordutredning. Han är nybliven pappa till en dotter och hans sambo Erica har drabbats av en lätt depression. Patrik försöker ställa upp så gott han kan, men känner sig skulmedvetet tacksam över möjligheten att fly in i arbetet.
Men mordutredningen blir en av de svåraste utmaningar han ställts inför. Mordoffret är inte bara ett oskyldigt barn utan dessutom dotter till en av Ericas väninnor som nyss flyttat tillbaka till Fjällbacka. När Patrik intervjuar hennes anhöriga kommer det fram att Sara var ett svårt barn - hon var överaktiv, aggressiv och hade fått diagnosen damp. Hennes familjs problem förvärras av att de ännu inte fått någon egen bostad utan tvingas bo hos mormodern.
Under utredningens gång visar det sig att många i Saras närmaste omgivning bär på hemligheter. Bakom Fjällbackas idylliska fasad döljer sig en annan verklighet - med grannfejder, familjekonflikter och barnporrhärvor.
Spåren leder åt ett håll, men till skillnad från sina kolleger känner sig Patrik vilseledd. Det är någonting som inte stämmer, och han anar att man måste gräva mycket djupare för att förstå de motiv som ligger bakom en liten flickas död.
Innan han lyckats övertyga sina kolleger om att gåtans lösning ligger i det förflutna är ytterligare en person på väg att mista livet ...

Medelbetyg: 3,56 (48 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stenhuggaren :
2005-09-08 11:37
Återigen en mycket, mycket bra kriminalroman. Camilla Läckberg har en förmåga att fånga intresset hos läsaren. Personskildringarna är rika och man kommer alla karaktärer in på livet.

Parallellt med handlingen i nutid - mordet på en 7-årig flicka, får vi följa en fruktansvärd skildring med början på 1920-talet och framåt. Så småningom vävs historierna ihop.

Boken är väldigt välskriven och lättläst. Kan klart rekommenderas.
Betyg 5
2005-09-27 12:05
Jag blev jätteglad när jag såg att Läckberg kommit ut med ytterligare en deckare och Stenhuggaren gjorde mig absolut inte besviken! Liksom Predikanten är detta en sträckläsare som det är svårt att lägga ifrån sig. Jag gillar bokens parallellhandlingar som på ett skickligt sätt vävs ihop på slutet. Ser fram emot ytterligare en bok om Patrik o.co!
Betyg 5
2006-02-04 15:23
Har läst "Isprinsessan", "Predikanten"och "Stenhuggaren".
"Predikanten" var sämst tyckte både Eva och jag. Men alla tre fungerar fint som tidsfördriv. Ett hemskt ord som dock kan passa på spårvagnen till Brunnsparken eller på flyget till Lancarote.
Betyg 3
2006-07-02 16:42
Jag har inte läst något av Camilla Läckberg tidigare men ska se till att göra det i den närmaste framtiden.
Boken är bra, med alla personer som man får "lära känna". Att ha lite historia som parallell är inte helt fel trots att det i början är lite svårt att förstå vad den har för betydelse för själva handlingen. Till sist får man ändå klarhet då historia vävs ihop med nutid.
Deckare behöver inte alltid vara späckfyllda med action utan de ska kittla och stimulera läsarens fantasi och tankar. Jag gillar då jag får sväva i ovisshet om vem som är mördaren ända till sista kapitlet.
Betyg 4
2006-07-29 21:09
japp! en till 4:a.. hade nog sträkt mig till en femma om det inte vore så att jag anat utgången sen redan i början av boken.. de tidigare hade jag oxå en bestämd uppfattning om "vem den skyldige var" men blev helblåst! längtar längtar längtar att så läsa mer av henne!
Betyg 4
2006-10-28 15:43
Otroligt spännande från början till slut.
Betyg 4
2006-11-20 16:47
Denna bok läste jag ut på mindre än ett dygn.
Det gick helt enkelt inte att lägga ifrån sig den - man vara bara tvungen att veta hur det slutar.
Dessutom tredje boken om Tanumshede poliskår och man börjar känna igen karaktärerna ordentligt - och slutet gör att man dessutom bara måste läsa nästa...
Smart drag Camilla ;)
Betyg 4
2007-01-14 11:34
Tydligen är detta bok nummer tre som Camilla Läckberg skrivit om Patrik Hedberg och hans kollegor på polisstationen. Jag har inte läst något av Camilla Läckberg förut såvitt jag kan minnas, men jag kommer garanterat att göra det igen. Det här var en spännande bok, hon har lyckats väva ihop spänning och mera vardaglig handling på ett jättebra sätt. T.ex. att det inte är så förbenat lätt att var nybliven förälder.

Ibland kan jag tycka att hennes stil behöver utvecklas lite mera, men några böcker till och med lika bra fantasi så skall hon nog nå fram!
Betyg 4
2007-02-02 18:26
Alltså, den här boken är bra! Jag gillar Camilla L:s hoppande mellan nutid och "dåtid". Man förstår att det hela hör ihop, men jag var inte människa att förstå hur det hängde ihop förrän i slutet av boken. Det är signumet på en bra deckarförfattare. Språket är kanske lite enkelt ibalnd, men det gör ingenting. Man blir hela tiden kastad mellan olika händelser, och då skulle ett mer "moget" språk gjort det svårare att följa händelseutvecklingen. Tack Camilla Läclberg för en fin läsupplevelse!
Betyg 5
2007-05-18 18:02
en mycket bra skriven bok, där jag inte kunde lista ut vem mördaren var. Fick mig att känna en olutskänsla här och där. Bra cliffhanger på slutet...
Betyg 3
2007-05-22 23:17
En flicka dras upp drunknad i Fjällbacka. Hon skickas till obduktion där det bevisas att vattnet hon har i lungorna inte är havsvatten utan badkarsvatten. Polisen Patrik Hedström tar tag i saken vilket visar sig att inte bli en lätt uppgift. Underliga grannfejder, Egotrippade poliskollegor, otrohet samt aspbergers syndrom sätter kuggar i hjulet för honom. Dessutom blir Patriks egen familj indragen i härvan. Ideligen kastas man bakåt i tiden då stenhuggaren Anders och vackra Agnes levde. Närmare bestämt 1920-talet. Det visar sig efter ett tag att dessa två tidsperioder har mycket med varandra att göra. Boken är mycket spännande och händelserik med ett mycket oväntat slut...
2007-07-05 19:39
När den lilla flickan Sara Klinga hittas död i havet kastas Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation in i ännu ett komplicerat fall. Vad som först tros vara en drunkningsolycka visar sig istället vara mord. Tvålresterna i Saras lungor visar att hon först dränkts, troligtvis i ett badkar, och sedan dumpats i havet.

Mordutredningen blir mer och mer komplicerad och poliserna har svårt att finna ledtrådar i jakten på mördaren. Patriks samarbetsproblem med Ernst Lundgren gör heller inte saker lättare. Misstankar riktas mot Saras pappa, Niclas, men kan han verkligen ha utfört det hemska dådet? När Patrik blir personligt indragen i fallet ställs allting på sin spets, och Patrik måste hitta mördaren till varje pris.

Samtidigt som man får följa mordutredningen i nutid så finns det även ett kort dåtidsavsnitt i slutet av varje kapitel. Dessa avsnitt tar sin början på 1920-talet och handlar om en kvinna vid namn Agnes. Vad har egentligen Agnes med Patriks mordutredning att göra?

Stenhuggaren, som är Camilla Läckbergs tredje bok om Patrik Hedström, är liksom föregångarna väldigt bra. Den innehåller det mesta en bra bok ska innehålla, men kommer inte riktigt upp i samma klass som Isprinsessan och Predikanten. Slutet lämnas lite mer öppet här än i de andra två böckerna vilket kan vara bra på sitt sätt. Jag tycker dock att innehållet och intrigen håller lite högre klass i de två första böckerna. Stenhuggaren är ändå en bok som jag rekommenderar varmt.
Betyg 3
2007-07-16 11:01
Avsevärt mer intressant än Predikanten, och med ett hyfsat intressant upplägg. Samtidigt är det ingen bra bok. Konstruerad och dessutom lättlöst. Men miljön är fin, och Läckberg har till skillnad från flertalet deckarförfattare (Marklund och Jansson) ett behagligt språk. Så man önskar att hon skrev något som berörde mer än detta.

Dessutom har jag svårt för de allra mest utstuderade djävligheterna. Varför kan så få deckarförfattare förstå att less is more.

Och de som tycker att personskildringen är rik borde kanske pröva på att läsa något lite djupare.
Betyg 2
2007-12-04 10:18
Jaha, då har man läst tredje boken och vill absolut läsa den fjärde pga av det spännande slutet, måste ju se hur det ska gå för vissa...
Tyckte att stenhuggaren var lika bra som de andra två jag läst. Lite extra "credit" för den fint sammanvävda storyn från 20-talet som varvas med nutid för att sedan flätas samman. Gillar denna typ av böcker där man kommer "nära" personerna och det känns som att man känner dem och man är så nyfiken på att veta hur det hela ska utvecklas. Deckáren var spännande och inte förrän på slutet kunde man börja misstänka skyldiga o.s.v.
Betyg 4
2008-01-03 23:48
En bok om riktigt elaka människor. Beskrivningen av moderns reaktion när hon fick reda på att hennes barn dött var så otäck och realistisk att jag mådde fysiskt illa. En bok som fylde mig med äckel över människors ondska.
Betyg 2
2008-01-20 13:46
Den här Läckbergdeckaren tyckte jag bara var otäck. Orkade bara läsa sådär fem sidor i taget och funderade hela tiden på att sluta. Usch usch! Jag håller precis med Wilma, äcklig är vad boken är.
Betyg 2
2008-02-22 14:20
Camilla Läckberg har än en gång lyckats bygga upp en mångbottnad historia som griper tag i en ju längre fram i boken man kommer och det är först mot slutet som alla trådar knyts ihop på ett briljant sätt. Ser fram mot att läsa framtida böcker om människorna i Fjällbacka.
Betyg 4
2008-03-03 10:02
Den här boken är bättre än de 2 tidigare i serien, och skulle den koncentrerat sig på mordgåtan skulle det blivit en 3-a i betyg. Tyvärr lider den här boken (precis som isprinsessaon och predikanten) av alla trista och intetsägande sidoberättelser. Erikas syster Anna är en meningslös historia i boken och jag kan fortfarande inte förstå varför hon ska vara med. Det är även tråkigt att läsa Erikas problem med alla sina släktingar som beskrivs som ena riktiga idioter. Man kan ju undra om de är så urblåsta, eller om det är Erika som är problemet som har problem med allt och alla?

Ytterligare en irriterande sak som följer samma spår som hennes tidigare böcker är att de onda människorna är genomonda, och de goda är oerhört goda. Det blir lite löjligt och inte speciellt trovärdigt.
Betyg 2
2008-05-20 21:32
Tog illa vid mig då min dotter var i samma ålder som den döda flickan.
Dock en ganska bra story.
Betyg 4
2008-05-25 21:48
Min första bok av Camilla Läckberg. Hon skriver lite för enkelt och inte spännande. Jag tycker i och för sig att en bok ska vara lättläst men detta blir inte riktigt bra. En stor del av handlingen kunda ha tagits bort och ersatts av något annat. För många personer inblandade som egentligen inte har med boken att göra!
Betyg 2
2008-06-19 16:40
Camilla Läckberg är en mycket bra författare och hennes bok stenhuggaren ärm mycket bra !
Betyg 5
2008-08-10 22:50
denna boken tyckte jag tappade lite spänning då jag kom på vem mördaren var liite för tidigt. dock älskar jag hennes sätt att binda ihop två historier. lättläst bok med vardagliga inslag, som dock inte får bli fler tack.
Betyg 4
2008-08-27 12:53
jag har problem med Läckbergs språk. Det känns krystat i många stycken. Har också lite svårt för sidoberättelserna som inte för historien framåt utan bara känns som utfyllnad.
Betyg 2
2008-10-16 13:12
Lagom bra deckare.
Betyg 3
2009-04-27 18:50
Inte vet jag vem som är mördaren och bryr mig inte heller. Det här var en platt skildring och förklarar varför många tycker att Läckberg skriver dåligt. Men hon har liksom P.D. James blivit bättre med åren.
Betyg 2
2010-01-03 14:53
En riktigt bra bok. Jag gillar särskilt hur Läckberg i sina böcker växlar mellan dåtid och nutid. Det enda negativa är att dialogen ibland kan kännas lite löjlig.
Betyg 4
2010-01-16 14:59
Bäst hittills av de tre första böckerna. I den här boken ryms mycket tragik, i och för sig ingen skillnad från de tre första. Den här boken är mer levande i handlingen och det är inte någon gång som jag vill lägga undan boken. Nu ser jag fram mot nästa bok!
Betyg 4
2011-07-01 20:06
En helt okej kriminalroman.
Detta är den tredje boken om Tanums poliskår och jag börjar nu känna igen de olika personerna.
Jag är imponerad av att Läckberg lyckas knyta ihop alla parallellhistorier på slutet.
Betyg 3
2011-07-20 16:19
ganska trist
Betyg 2
2011-11-30 11:45
En otrolig bra och spännande bok precis som alla andra böcker av Läckberg.
Betyg 4
2012-06-18 21:33
Jag gillade verkligen hur man fick följa Agnes, huvudpersonen i en parallell historia, genom boken. Stenhugaren är verkligen en spännande bok men även en jordnära bok som inte trasslar in sig i för mycket kriminal-grejs.
Betyg 3
2012-07-31 12:14
Boken var väldigt bra, jag gillar verkligen det slappa och vardagliga språket i Läckbergs böcker, som många andra tycks störa sig på. Slutet var överraskande, men jag tyckte att det var aningen utdraget. Läckberg skriver alltid lagom av både privatliv och det polisiära, men i denna bok kunde det ibland bli för mycket privat då man fick följa både den drabbades familjemedlemmar genom sorgen, poliserna, Erica och hennes syster Anna, samt den parallella historien på 1920-talet. Men boken var helt klart läsvärd, så jag rekommenderar den absolut.
Betyg 4
2012-09-11 19:03
Jodå, spännande och svår att ta paus från. Visserligen känns en del lite väl konstruerat, men om man inte analyserar för mkt, är det en riktigt bra deckare.
Betyg 4
2013-09-14 15:37
Den här boken är lika bra som
Camillas tidigare böcker.Man är
fast i handlingen efter första sidan.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stenhuggaren
Liknande böcker:
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery
En fråga om skuld
 F. Fyfield
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl