bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Jag hade så mycket  Marstein, Trude  3 (2020-10-24 14:29:31)
Monika längtar efter passion och mening, men har svårt att slå sig till ro. Hon har behov av omväxling, en känsla av att allt glappar även när det är bra. Hon kan inte hålla ihop med någon en längre tid, eller vill hon inte? Vi får följa henne i olika skeden i livet, från 13-årig flicka till en +50-kvinna som börjat summera det som varit. Varför är gemenskap så svårt och vad kunde hon gjort annorlunda?

Marstein har skapat ett genomarbetat porträtt av en modern kvinna. Genom tidshopp, ca fem år i taget, får vi följa Monikas och hennes systrars liv. Som titeln antyder har hon goda förutsättningar men får ändå inte till det riktigt, varken med karriär eller relationer. Hon dras till äldre män och redan på högskolan inleder hon en relation med en gift lärare. Men äldre män är måttligt intresserade av fler barn, så den biten dröjer för Monika. När hon så blir ihop med den jämnårige Geir och får en dotter drar omgivningen en lättnadens suck. Äntligen är hon i hamn. Men så enkelt är det inte och snart är hon en vv-mamma som slits mellan dotterns behov och sina nya män.

Boken känns trovärdig om än inte helt lättläst då författaren excellerar i ständiga tillbakablickar, inte bara från den tid som passerat sedan förra kapitlet utan även från Monikas barn- och ungdom. Som läsare måste man vara på tårna. Men det är okej, värre är att boken är onödigt lång, 450 sidor. Stryk hundra sidor och det hade varit en utmärkt relationsroman, nu är den "bara" bra...
När Jultomten fick snuva  Todd, H E  4 (2020-10-24 13:10:55)
Jag tjuvstartar lite med julböckerna. De är ju så många. Den här handlar om en pojke som tillsammans med sin pappa måste dela ut julklapparna till alla hus runt omkring, eftersom tomten blivit förkyld. Rolig berättelse och med allt det där som hör en julbok till. Snö, julgran, tomtar och julklappar. Och så väldigt mycket av det gulliga och snälla. Och så nåt roligt eller spännande.
Henrik VIII  Harrison, Dick  4 (2020-10-23 18:58:57)
Dick Harrisons bok Henrik VIII som ingår i bokserien Världens dramatiska historia är en bra sammanfattande biografi. Henrik VIII är för de flesta känd för att han haft sex hustrur.

Henrik VIII:s fader Henrik VII som härstammar från ätten Tudor kom till makten i England 1485. Han lyckades stärka sin ställning på adelns bekostnad. Mot slutet av 1400-talet hade Henrik VII krossat motståndarna inom högadeln genom att konfiskera dess jord och rikedomar. Detsamma gjorde sonen Henrik VIII lite senare gentemot den katolska kyrkan.

En bra och välskriven bok som jag varmt kan rekommendera.
Härskaren  Scarrow, Simon  5 (2020-10-23 18:43:49)
Ännu en bok om Cato och Marco. Denna gång hamnar dom i stridigheterna mellan Nero Britanicus. Spännande och bra bok.
Priset för ett liv  Adelsohn, Ulf  3 (2020-10-23 00:07:47)
M-politikern Ulf Adelsohn tog Olov Svedelid till hjälp med att skriva den här kidnappningshistorien. Det är en inte så dum kombination, Svedelid kan thriller-genren och Ulf Adelsohn bidrog med politiken. Ja, för huvudpersonen är kommunikationsminister så det finns många detaljer. Ja, jag vet ju klart inte vem som skrev vad - men man kan ju anta.
I alla fall är detta en thriller som flyter lätt, man läser snabbt vidare. Spänningen är mest nervdaller, ibland lite mer konkret (som när polisen Paula skuggar en misstänkt). Det blir också en märklig samvaro i scenerna med kidnapparen och offret.
Kompetent och läsvärd thriller helt klart.
Karl XII  , Voltaire  3 (2020-10-22 09:37:34)
KARL XII, Voltaire Bokfrämjandet 1970 till svenska av Lorenz von Numers

Enligt Voltaire var Karl XII ”var den märkvärdigaste man som levat på jorden”. I förordet till denna skapelse står att läsa att Voltaire i sitt arbete med denna biografi var ytterst noggrann med att den skulle bli tillförlitlig. Författaren hade en vänskap med Karl XII:s minister Görtz, och även med andra personer i kungens närhet, på så vis skaffade han sig information.

När Karl XII blev kung vid 15 års ålder var han något ointresserad, men vid 18 år lär han ha fattat beslutet att rusta för krig, då riket var hotat från flera håll. Rådet blev förvånade över den plötsliga förändringen, mer förvånade kom de att bli, då han ändrade sitt levnadssätt radikalt. Åttonde maj år 1700 lämnade Karl XII Stockholm för att aldrig återvända.

Författaren gör en jämförelse mellan Karl XII och Peter den store, där tsaren framställs i sämre dager än den svenska konungen. Karl delade sitt liv med sina soldater, det är av den anledningen som Voltaire tror att de så trofast följde sin konung. Kungen sov med dem, åt samma mat som dem, klädde sig enkelt, avstod från vin och sexuellt umgänge, han levde enkelt och blev ett föredöme för sina soldater.

Karl hade många krigsknep och erövrade många segrar, han utsatte sig själv för stor fara och var nära döden många gånger. Men vid Poltava tog det en annan vändning, kungen hade blivit träffad i foten och låg på en bår mellan två hästar och kunde inte leda sin här. Och den ryska armen var bättre rustad, säkert fanns det fler anledningar.

Voltaire målar här upp ett livfullt hjälteporträtt, det är skrivet med entusiasm, humor och stor beundran för Karl XII:s som person, hans lynne och mod. Det är många beskrivningar av slag och bataljer, som kan bli lite tröttande. Men hela tiden är det konungens personlighet som framställs, hans våghalsighet, hans tro på att vara odödlig, hans snabba beslutsförmåga och att han ägde sina soldaters beundran och trofasthet. Karl XII var säkert en rolig person, men också otroligt envis och när han fått en tanke i huvudet var den svår att bryta.

Avslutar med med Voltaires egna ord, ” det måste påpekas att mycket som var sant när denna historia skrevs 1728 har upphört att vara det idag. När man läser en historia måste man alltid hålla i minnet vid vilken tidpunkt den blev skriven.”
.
När Kajsa och Klas försvann  Falk, Ann Mari  2 (2020-10-22 09:23:10)
Egentligen var det hundens fel att barnen var på väg mot okänt mål. Hade han låtit bli att jaga katter hade de varit hemma vid det här laget. Men nu satt de i en skåpbil fullproppad med tjuvgods. Ja, faktiskt måste jag efter varje kapitel kolla i slutet av boken om barnen verkligen klarade sig. Så pass otäckt är det. Att dessutom varannat kapitel ägnas åt barnens föräldrar och hur dessa kände sig gör att det plötsligt blir två olika handlingar att hålla reda på. Särskilt när man som jag bara läser två kapitel om dagen.
Inställd resa till Sabarmati  Axelsson, Majgull  2 (2020-10-21 01:41:57)
Majgull Axelsson har skrivit så många bra romaner: Den jag aldrig var (2004) och Is och vatten, vatten och is (2008) är vad jag kallar för förstklassiga romaner. Otroligt engagerande och gripande böcker som jag läst om ett flertal gånger och uppskattat lika mycket varje gång. Även: Aprilhäxan (1997) och Jag heter inte Miriam (2014) är också de väldigt bra och gripande romaner.
Jag har länge sett fram emot att få läsa hennes senaste roman och jag hade kanske lite för höga förväntningar på den.
Hon skriver aldrig dåligt, vilket är beundransvärt och jag känner direkt igen hennes författarstil. Men jag kan inte rå för det, jag tycker inte att "Inställd resa till Sabarmati" är en så särskild bra bok faktiskt.
Hade jag inte lyssnat på den som ljudbok med den alltid lika förträffliga Gunnel Fred som gör ett fantastiskt skickligt inläsararbete, utan istället läst den för hand- så är jag inte säker på att jag hade läst ut den.
Jag hade först svårt att komma in i själva handlingen, det lättade dock efter någon timme och första halvan av boken tyckte jag var ganska bra och engagerande trots allt. Sedan faller det någonstans i mitten för mig och jag upplevde att den blev alltmer krystad och ojämn i handlingen. Ett flertal karaktärer introduceras för att sedan klippas bort utan ett ordentligt slut. Vad tillförde Martin, Ursula och deras två döttrar egentligen till handlingen? Eller kommer det komma en fortsättning med dessa karaktärer?
Men det jag ändå har svårast för i den här boken är själva karaktärerna som känns osympatiska och endimensionella. Axelsson skriver oftast om vanliga människor med sår från det förflutna. Hennes karaktärer känns oftast som vanliga människor med såväl fördelar som nackdelar, men som jag enkelt har kunnat ta till mig. I den här boken uppskattar jag tyvärr inte en enda karaktär. Lykkes episoder från barndomen gav mig ingenting och Fatimas/Meeras rent av löjliga agerande gentemot den enda vuxna som verkligt tagit hand om henne- kändes omoget och jag blev ganska trött på hennes eviga grubblande.
Jag hoppas på en bättre roman nästa gång från Majgull Axelsson, skriva kan hon verkligen och som jag redan sagt, hon har skrivit fantastiskt bra litteratur. Men personligen kan jag inte rekommendera den här boken.
Slutbetyg, en 2:a!
Priset  Fichtelius, Anneli  4 (2020-10-19 22:41:25)
Priset av Anneli Fichtelius dök upp i brevlådan som en liten överraskning från förlaget. Roligt, för jag tror att det är en bok som jag annars skulle ha missat.

Romanen är en dystopi, som utspelar sig på 2030-talet. Världens länder verkar ha lyckats med att stoppa temperaturhöjningarna, men det visar sig att det mesta är för sent. Jorden drabbas av vad som kan kallas en apokalyps där det mesta bryter samman. Naturkatastroferna är fasansfulla. Vi får inte i boken veta hur många människor som dör, men vi kan anta att det är åtskilliga. Med tanke på vilka katastrofer som händer samtidigt skulle min gissning vara att det handlar om miljarder.

Samtidigt har några av 2032 års nobelpristagare dragit igång ett stort projekt. De ska på platser som kan antas klara sig ifrån de katastrofer som då fortfarande inte har inträffat skapa små samhällen som ska vara självförsörjande. Oavsett vad som händer så ska de klara sig. Det blir en återgång till ett gammalt bondesamhälle, men med tillgång till de landvinningar mänskligheten gjort inom exempelvis medicin.

Platser som väljs ut är bland annat byar i Åsele och Dorotea och liknande byar i Skottland. Byar som i stort sett övergivits under den kraftiga urbaniseringen får nu nytt liv.

Ett riktigt intressant romanupplägg som jag gillar. Det enda som skaver är att endast multiindivider är välkomna. Dessa definieras som människor med multikulturella släktträd, eftersom dessa sägs besitta en extraordinär empatisk förmåga. Detta känns som ren och skär rasism. Vad är skillnaden på detta och att säga att det vore trevligt att ha med några negrer, för de är så musikaliska?

Boken är lättläst. Det beror dels på att det är korta kapitel, dels på det rappa tempot. Språket flyter lätt, även om författaren ibland gör missar som att inte alltid skilja på subjekt och objekt. En mening som inleds "Den är fylld till bredden" får mig att skruva på mig, men möjligen beror felet på att författaren är bosatt i Stockholmsområdet.

Sammantaget är det en intressant roman. Det är möjligen tveksamt om världen står inför sådana katastrofer endast ett drygt decennium framåt i tiden, men den får väl ändå ses som ett läsvärt debattinlägg kring mänsklighetens och jordens ödesfrågor.
Kajsa kokar soppa på en knapp  Disney, Walt  4 (2020-10-16 12:42:32)
Här träffar jag flera av Walt Disneys trevliga figurer. Det är inte bara Kajsa och Joakim. Det är också Kalle, Musse, Klarabella och Långben. Alla hjälps de åt att äta soppan som Kajsa gjort på en knapp + en stor dos list.
Dominokungen  Attorps, Gösta  3 (2020-10-16 09:17:22)
Åke är sex år och älskar att spela domino. En dag rymmer han till Vågaskär. Där träffar han Dominokungen som inte tål att förlora i domino. För gör han det så ställer han genast till med oväder. Jag har stundvis roligt åt det här. Men stundvis upplever jag också boken som väldigt rörig. Det blir med andra ord svårt att hålla isär händelser och figurer.
Kärleken har många vägar  Sandemo, Margit  3 (2020-10-14 01:17:26)
Första världskriget, och jag tycker det känns trovärdigt. David är en svensk-fransk man som är sjukvårdare, och med sig har han en skum och otäck medhjälpare som han är rädd för.

Det är rätt så spännande, en massa flykt och sånt är alltid roligt. Människorskildringarna är också helt ok, även om det är för mycket inre dialoger om känslor, och hur man uppfattar andra och sig själv. Men det är underhållande läsning, även om spänningen aldrig blir hotfull.
Nordiska sjuårskriget 1563-1570  Harrison Lindbergh, Katarina  4 (2020-10-12 14:54:52)
En bok om ett något bortglömt krig mellan Sverige och Danmark. Ett krig fullt av plundringar och slakt i gränsbygderna. Författaren går grundligt igenom år för år och lyfter även fram enskilda människoöden. En intressant och bra bok.
Lanthandeln  Johansson, Karina  5 (2020-10-12 10:44:09)
Lanthandeln är Karina Johanssons sjätte "mysdeckare". De tidigare är Bara en pärla, Utan egen vinning, Ett felsteg eller två, Resan tillbaka och Pengabrevet. Det är roligt när man märker att en författare har utvecklats, och jag tycker att det här är hennes bästa hittills. De tidigare har alla varit trevliga och mysiga, men den här var mot slutet en riktig bladvändare.

När jag läst halva boken har jag räknat ut vem mördaren är. Den känslan behåller jag under resten av läsningen, tills allt ställs på ända på slutet, då mördare och motiv blir uppenbarade. Då har jag ändå undvikit de uppenbara "red herrings" som finns i boken och tycker att jag är riktigt smart, men jag blir ändå lurad, och det är detta som gör att en deckare blir riktigt bra. Som läsare måste man få gissa vem som är den skyldige, men man ska ändå till slut bli överraskad.

Det här är en deckare som det är roligt att få rekommendera till den som tycker om kluriga deckare utan mer blod än vad historien kräver.
Franska Revolutionen  Harrison, Dick  4 (2020-10-09 19:21:21)
Dick Harrisons bok Franska Revolutionen är bra bok som jag varmt kan rekommendera.

Franska revolutionen som inleddes 1789 fick många både kort- och långsiktiga följder. Hela det franska samhällssystemet omdanades i sina grundvalar samtidigt som de revolutionära idéerna spreds långt utanför landets gränser.

Den franska kungafamiljen hade under en längre tid levt över sina tillgångar. Detta kulminerade i slutet av 1700-talet då landet hade blivit svårt skuldsatt. Det fanns vid den här tiden tre olika samhällsklasser i landet. Den lägsta samhällsklassen, tillika den fattigaste, betalade mest skatt. De ekonomiska problemen försvårades ytterligare av flera års dåliga skördar, vilket i sin tur ledde till brist på mat. Detta visade sig bland annat genom dyra bröd priser och brist på kött. Folket började nu protestera mot de höga skatterna.

Det politiska systemet gav den tredje samhällsklassen minst politisk makt. Till slut hotade den tredje samhällsklassen med att bryta sig ur det politiska systemet, för att kunna föra sin egen talan. Trots hårda förhandlingar ville inte den styrande makten dela med sig av sitt starka politiska inflyttande. Detta ledde till att den tredje klassen formulerade något som kallades för ”Bollhuseden”. Detta innebar att de inte skulle ge vika förrän makthavarna hade godkänt deras villkor. Läget trappades upp, och till slut stormade medlemmar ur den tredje samhällsklassen det kända fängelset Bastillien.

Efter att den uppretade folkmassan stormat Bastilien i Paris den 14 juli 1789, spred sig oroligheterna runt om i landet. Adeln flydde från Frankrike då hungriga och uppretade bönder brände ner deras gods. I oktober 1789 tågade 6000 kvinnor från Paris till Versailles där kungen Ludvig XVI och drottningen Marie Antoinette levde i ofattbar lyx. Kvinnorna som protesterade mot de höga brödpriserna krävde att kungen skulle flytta in till Paris, vilket han också gjorde då nationalgardet ställde sig på kvinnornas sida. Sommaren 1791 gjorde kungen och drottningen ett misslyckat flyktförsök men greps och fördes till Paris. Samma höst fick Frankrike en ny författning enligt vilken kungens makt blev mycket begränsad.


Morden på Kingfisher Hill  Hannah, Sophie  4 (2020-10-09 11:00:48)
En bok om Hercules Poirot, men författaren heter Sophie Hannah? Det vet väl alla att Poirot är en karaktär i Agatha Christies böcker. Ja, så är det och jag blev lite tveksam när förlaget undrade om jag ville läsa boken. Jag tycker egentligen inte att det är en särskilt bra idé att författare tassar in på avlidna författares marker, men jag lovade att läsa den med ett öppet sinnelag.

Till en början tyckte jag att det kändes lite fel. Jag tyckte inte att det kändes som Agatha Christie, även om jag inte kan förklara det. Men jag upptäckte snart något annat. Hercules Poirot var faktiskt den samme! Han var samme underbart pompöse besserwisser som i Christies böcker. Alltid betraktar han omgivningen från ett von oben-perspektiv i vetskap om att det är hans små grå celler som kommer att lösa mysterierna. Och han har samma rättspatos som vanligt. Det går att känna sympati för en mördare, men den som med berått mod har tagit livet av en annan människa måste ta konsekvenserna av sina handlingar; en konsekvens som på den här tiden betyder hängning.

Vi får som vanligt en mängd ledtrådar genom boken. Ledtrådar som inte alls verkar hänga ihop. Det är inte lätt för kommissarie Catchpool, för Poirot berättar inte vilka slutsatser han har dragit, utan hoppas att kommissarien själv ska kunna räkna ut det, och det är ju aldrig särskilt enkelt om man inte är begåvad med Poirots hjärna.

Är det något jag saknar i den här boken, jämfört med Agatha Christies böcker? Det skulle i så fall vara de fullständigt ovidkommande ledtrådar, som Christie stoppade in, bara för att förvilla läsaren. Men bortsett från det tycker jag att Hannah har förvaltat Agatha Christies arv på ett bra sätt. Upplägget är den klassiska pusseldeckaren, och sådana älskar jag.
The State of the Art  Banks, Iain M.  3 (2020-10-08 16:32:39)
Detta är en novellsamling med mestadels science fiction-tema, varav åtminstone två av novellerna handlar om ”the Culture”. Den ena är ”A Gift from the Culture”, den andra samlingens eponyma verk. ”The State of the Art” är onekligen den bästa novellen och en närmast kuslig, tankeväckande skapelse. Den ställer verkligen Culture-civilisationens utopiska/dystopiska dualitet mot väggen, samtidigt som den gör upp med mänskligheten i det bredaste perspektivet.

Övriga noveller i samlingen håller överlag också god kvalitet, sammantaget en stark trea i betyg. Läsvärd.
Rogers rangers  Nelsson, Bertil  4 (2020-10-08 09:40:58)
En riktigt trevlig framställning av kriget i Nordamerika i mitten av 1700-talet. Spännande att läsa om skapandet av världens första jägarförband, och spännande att få inblick i den komplicerade politiska situationen som rådde. Och sorgligt hur en skicklig man kan drabbas av svåra motgångar på grund av omständigheter han inte råder över.

Yxskeppet  Jensen, Jens Henrik  2 (2020-10-08 09:36:28)
Nja. Välskriven, absolut. Men alltför osannolik och tillkrånglad. Inte en favorit helt enkelt.
Gränsmark  Trosell, Aino  5 (2020-10-08 00:22:23)
Det här är min 134:e lästa/lyssnade bok under det gångna året och utan tvekan den absolut bästa hitintills. Jag har länge beundrat Aino Trosells författarskap och jag blev verkligen inte besviken över hennes senaste roman. Tvärtom.
Det här är en storslagen samtidsroman med glesbygdsdramatik och värme, en spännande thriller och en humoristisk komedi sammansatt i en och samma bok. Persongalleriet är rikt och mångbottnat. Siv Dahlin som jag tidigare följt i fyra andra böcker, är en underbar, något klantig och impulsiv hjältinna som jag inte annat kan än att älska. Hon är en alldeles vanlig medelålders kvinna som i den här boken delar ut post på Finnmarken där hon dras in i den ena historien efter den andra.
Språket är vackert och engagerande. Det här är en lång bok men för mig hade den gärna fått vara ännu längre. Det känns riktigt tomt nu när den är slut. Jag hoppas att jag som läsare inte ska behöva vänta alltför länge på en ny roman av Aino Trosell och med den underbara Siv Dahlin!
Jag lyssnade på ljudboken och njöt. Anna Bromee läser och jag kan ärligt säga att det här var den bästa uppläsningen jag någonsin har hört. Hon läser engagerat och med värme i rösten. Hon läser repliker med dialekt, hon sjunger och hon till och med visslar vid något tillfälle. Fantastiskt bra uppläsare som jag innerligt hoppas få höra mer av snart.
Jag kan riktigt varmt rekommendera den här underbara pärlan som har precis allt vad jag eftersöker i en bra bok!
Toppbetyg!
Sista dansen  Söderlund, Gunn  2 (2020-10-07 03:53:09)
Ibland tycker jag det är kul att läsa böcker skrivna på mycket små förlag av för mig okända författare. Jag har hittat så många guldkorn på små förlag under årens lopp, skrivna av författare som jag anser förtjänar mer framgång, med böcker som förtjänas att läsas av betydligt fler. Jag kan dock inte påstå att den här boken hör till de guldkorn jag tidigare har läst.
Gunn Söderlund har tydligen författat två böcker tidigare och efter att jag har läst den här så kan jag inte direkt påstå att jag är särskilt sugen att läsa hennes andra två böcker.
Jag vet inte riktigt vart det går fel. En väninneroman, två äldre kvinnor som startar kurs för pensionärer om gemenskap och sexuell intimitet. Boken utspelar sig några år framåt i tiden, och för mig skulle det här kunna vara en mardrömslik framtidssaga för en tekniskt obildad och ganska ointresserad individ som jag själv- där elektroniken har tagit ett ännu fastare grepp om den enskilda individen. Oavsett vad så skulle det kunna bli en riktigt bra och engagerande roman. Den är ganska välskriven på sina håll.
Men samtidigt är den otroligt slarvigt och hastigt skriven, kapitlen är extremt korta och jag lär aldrig riktigt känna de två huvudkaraktärerna. Istället hoppar det hela tiden framåt i berättelsen. Faktiskt att jag blev ganska stressad av att läsa den här boken.
Hade författaren tagit sig mer tid, byggt upp karaktärerna mer och lagt till åtminstone 100 sidor, den här är enbart 133 sidor lång- så tror jag faktiskt att det hade kunnat bli riktigt bra.
Men som den nu är, så är det här inte en bok som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en svag 2:a!
På jakt efter Kitty  Haugen, Tormod  3 (2020-10-07 00:42:21)
Det här är en bok jag gillar - åtminstone idén och tanken bakom. I realiteten är den aningen snårig.
Tor Haug ska träffa Kitty Drew - den kända detektiven i River Heights. Han åker till USA, men kastas redan i Norge in i ett mysterium.

Persongalleriet är myllrande, och man kanske ska vara en mer ihärdig Kitty-läsare än jag är (det hänvisas till de 26 första Kitty-böckerna som författaren tydligen utsett till någon slags Kitty-kanon) - jag hänger inte med bland alla personer som dyker upp, de flesta hämtade från Kittys mysterier. Lite väl lång bok med.
Samtidigt är det ett lekfullt äventyr, och det är en bok att tycka om. Stark 3:a.
Rosa flyttar till stan  Lindgren, Barbro  3 (2020-10-06 08:50:34)
Rosa är en busig hund som ska lukta och smaka på precis allting. En gång sväljer hon en gummibanan och måste därför till veterinären. Detta är väl det enda riktigt spännande med den här boken. Annars är det mest namn på olika hundar som nämns.
En fallen man  Lindgren, Håkan  4 (2020-10-05 22:02:15)
En fallen man blev jag tillfrågad av förlaget om jag ville ha som recensionsex och jag är glad att jag tackade ja. Detta är en annorlunda bok med en nervkittlande intrig, samtidigt som boken är underhållande.

Visst är väl tanken på att vara vid fullt medvetande samtidigt som man hör allt vara fruktansvärd. Att sakna möjligheten att kommunicera. Det är ju detta som har hänt Oscar. Men vad var det egentligen som förorsakade fallet från sjätte våningen? Ingen vet. Inte heller Oscar.

Som läsare får man veta det mesta genom det som Oscar hör. Det mest underhållande är hans tankar kring detta. Han har en svart humor, som nog är det som håller honom vid liv. Vi får även reda på saker som hänt tidigare. Saker som till en början inte verkar ha något med huvudberättelsen att göra, men som givetvis vävs in efterhand. Vem kan ha motiv att vilja döda Oscar? Som i alla romaner av det här slaget märker vi snart att det kan vara flera som skulle vilja ta livet av honom. Men vem är den skyldige och vad är motivet?

Håkan Lindgren har förvaltat bokidén på ett riktigt skickligt sätt, och de som behöver straffas blir straffade. Men kanske inte riktigt som man som läsare har föreställt sig.

Sammanfattningsvis är En fallen man en spänningsroman av ett annorlunda slag som jag hoppas når en bredare läsekrets.
Lillvärdinnan Måna i fjällen  Brattström, Inger  3 (2020-10-05 03:55:29)
Underhållande flickbok med alla de rätta ingredienserna: ung kärlek, äventyr, spänning och humor. Jag tyckte det var en charmig liten ungdomsbok, skriven när jag själv var en ungdom. Välskriven är den också, med underhållande karaktärer att följa. Jag läser mer än gärna fler böcker i serien om Måna!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Änkorna  Engman, Pascal  5 (2020-09-29 21:37:45)
Änkorna är Pascal Engmans tredje fristående roman om polisinspektör Vanessa Frank. Jag har tidigare läst Råttkungen. Som så många andra spänningsromaner varvas de verkligt handlingsbärande avsnitten med nedslag i karaktärernas privatliv. Det får inte vara tokspännande hela tiden, utan läsaren måste få vila emellanåt. Händelser som tycks ovidkommande kan dock visa sig ha stor betydelse längre fram. Man vet heller inte vilka man kan lita på. Den du trodde var en vän kan visa sig vara din värsta fiende.

Vila sig får man som läsare dock inte göra mot slutet av boken. Där rusar handlingen framåt. Engman har en fantastisk förmåga att bygga upp spänningen. Som läsare vet man att ett stort terrordåd är på gång. Hela boken har pekat fram mot detta. Men man vet inte vad som ska hända. Terroristernas plan är mer djävulsk än någon kan föreställa sig.

Satan i gatan vad Pascal Engman är bra! Jag tror att detta är en av de bästa romaner jag läst inom denna genre. När jag når fram till sista sidan är jag helt utmattad. Utmattad, men nöjd.
Där kärleken bor  Ledig, Agnès  3 (2020-09-29 21:06:41)
En ung kvinna skriver till en åklagare för research till sin bok. Han blir nyfiken och svarar, vilket blir inledningen till en brevväxling som med tiden blir alltmer laddad. Men åklagaren Herge är gift och den unga Anaëlle är funktionshindrad efter en olycka. Ska de våga träffas och bör de ens träffas? När Anaëlle så tar hjälp av snickaren Thomas för att renovera sitt hus uppstår också ett intresse och båda har erfarenheter av tragiska och traumatiska händelser.

Feelgood på franska, som vanligt lite mer tillbakalutad och lugnare i tempot. Parallellt med brevväxlingen mellan Herge och Anaëlle får vi följa hur Thomas tar hand om sin cancersjuka lillebror och deras intensiva kontakt med naturen som flykt från sjukdomen. Finstämt, känslosamt och sorgligt. Författaren utgår från egna erfarenheter och den del som handlar om den sjuka pojken tar så småningom överhand, på gott och ont. Här finns också en försmådd kvinna som jag upplever som klicheartad och mindre trovärdig. Slutet känns tillrättalagt och lite rumphugget, men som helhet är det en läsvärd bok.
Fear and Loathing in Las Vegas (1971)  Thompson, Hunter S.  4 (2020-09-29 20:31:40)
Gissningsvis känner de flesta av oss till filmen med Johnny Depp från 1998. Däremot har förmodligen många missat att det psykedeliska visuella spektaklet bygger på den här banbrytande boken av Hunter S. Thompson från 1971. Jag vill inte jämföra de två verken, utan bara inledningsvis informera dig, kära läsare, om att berättelsen i största drag är densamma.

Vi följer journalisten Raoul Duke (baserad på Thomspon själv) som tillsammans med sin psykiskt labila advokat beger sig till Nevadaöknen och Syndernas stad, som de förvandlar till en destruktiv och urflippad drogodyssé. Berättelsen är till hämtad från Thompsons egna upplevelser och känd som hans mångsidiga och ack så belysning av USA och den hippierörelse som hängde kvar efter Vietnamkriget.

Bokens arena som till stor del utgörs av de glammiga spelpalatserna i Vegas är sådan som många spelare drömmer om att få uppleva. Istället får de flesta ägna sig åt ett besök på sajter som hajper.com och utforska speldjungeln på nätet. Men trots att Fear and Loathing in Las Vegas skildrar gambling handlar den framförallt om ett USA i spillror, den trasiga amerikanska drömmen, och verklighetsflykter invånare tog till för att dämpa smärtan och kaoset kriget lämnat dem med. Nog ryms det här gott om plats för kritiska reflektioner, både av Thompson och oss som läser.

Med sitt journalistiska språk observerar Thompson, som under den här tiden ledde vägen för gonzojournalistik, en verklighet som många gånger känns sorglig och skruvad. Men bokens mest skeva – och i flera fall underhållande – stycken är de om författarens självupplevda banala drogtripper. De är oftast bisarra och over the top, men emellanåt även trasiga på ett sätt som griper tag.

Ibland är det svårt att inte må illa när man läser Fear and Loathing in Las Vegas. Av den anledningen kan jag inte rekommendera den för känsliga läsare. Även om jag såg filmen innan jag läste boken och mycket väl visste vad jag gav mig in, så var det förstås mer utmanande att djupdyka i mängder av textrader som beskriver Duke och hans advokats snedtändningar. Vissa stycken behövde jag pausa mitt i för att kunna ta mig igenom.

Han var en spännande person, Hunter S. Thompson, och det var en överväldigande upplevelse att läsa hans mest framstående och inflytelserika verk. Flera av bokens teman känns nästan lika relevanta idag som de gjorde när den först kom ut i början på 70-talet, och min gissning är att den kommer att få en ny filminspelning framöver.
Knutby  Bonnier, Jonas  3 (2020-09-29 19:26:47)
De tragiska händelserna i Knutby Filadelfiaförsamling behöver väl inte redovisas närmare, pastorn, barnflickan och Kristi brud är närmast ikoniska figurer inom svensk mediehistoria. Traumat lever kvar efter snart 20 år och SVT visar just nu en dokumentär om det som skedde. Jonas Bonnier har valt att dramatisera historien i skönlitterär form, namnen är ändrade men dramat redovisas med utgångspunkt från rättegångsprotokoll och vad de inblandade berättat. "Alla likheter med verkligheten är avsiktliga" som författaren uttrycker det. Åsa Waldau heter här Eva Skoog. Wald betyder ju skog, ja ni fattar...Ändå undrar man, som alltid i denna typ av böcker, vad är sant och vad har författaren lagt till (eller dragit ifrån)?

Annars är boken tämligen lättläst och ger en tydlig bild av vad som skedde och varför. Det som skrämmer mig är egentligen inte maktfullkomliga psykopater som pastorn och Kristi brud utan alla de i församlingen som villigt låter sig manipuleras och styras av dessa personer. Eller manipuleras är kanske fel ord de VILL bli styrda, de vill att någon talar om för dem hur allting är och vad de ska göra, tänka och tycka. Det är exakt de mekanismer som gör att diktatorer och psykopater som Trump och Hitler kan bli valda i fria val. För mig är detta helt ofattbart, att normalbegåvade och utbildade personer kan gå på svammel och uppenbara lögner bara för att de kommer från karismatiska personers mun. Som vanligt när det gäller förment moraliska föredömen lever de inte alls som de lär, lögner, misshandel och otrohet är mer regel än undantag. Just nu talas det mycket om klansamhället, men Knutby Filadelfia är ett typexempel på en klan, en storfamilj där några få styr. De har absolut makt över medlemmarna och påstår sig få sina ord direkt från Gud. De tar sig också rätten att straffa de som de uppfattar som avvikare från den sanna vägen.

En obehaglig berättelse som alla borde läsa, i synnerhet de som tillhör religiösa samfund eller andra sektliknande grupper. Omslaget är suggestivt, ett guldfärgat kors på en blodröd bakgrund där en rännil blod rinner över korset. Boken kan uppfattas som spekulativ med alla sexmöten hit och dit, men faktum är att det som hände i Knutby hade knappast ens en författare kunnat föreställa sig. Verkligheten överträffar dessvärre dikten ibland...

Jaga i blindo  Thompson, Estelle  4 (2020-09-28 03:27:20)
Pocketbok ur serien: Romanen från Saxons, nr: 25
En alldeles utmärkt liten mysrysare från Saxons som släppte många bra böcker. Det här är en australiensisk thriller om en blind man som leder sin egen utredning, i ett desperat försök att hitta den man som mördat två unga flickor och som redan sett ut sitt tredje offer. Jag tyckte om den här boken som var lite annorlunda när det kom till mördarens anledning för de två morden. Och på slutet blev det förvånansvärt riktigt spännande. Därtill välskriven, engagerande karaktärer och lättläst. Och så tillkommer det dessutom lite kärlek på slutet. Vad mer kan man begära? Den här boken kan jag absolut rekommendera, och om man låtit översätta fler böcker av Estelle Thompson till svenskan hade jag mer än gärna läst dessa. Nu verkar det här vara den enda titeln som blivit översatt dock.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Jag ångrar av hela mitt hjärta det där j  Rosén, Eric  2 (2020-09-27 15:57:52)
Erics pappa är pundare, missbrukar tabletter och alkohol. En pappa som alltid kommer att prioritera recepten, kanylen och flaskan.
En pappa som under ett fyllebråk dödar sin bästa vän.
En pappa som döms till ett långvarigt fängelsestraff.
Eric är tonåring. Han älskar sin pappa ändå.

Detta är främst en uppväxtskildring. Om kärleken mellan far och son som är stark trots svek, missbruk och fängelsestraff.
En stark, rörande och tragisk historia.
Tyvärr är det ändå något som saknas, jag fängslas inte.


Skamvrån  Sarenbrant, Sofie  3 (2020-09-27 15:54:49)
Emma Sköld är tillbaka, med en ny arbetspartner, den unge, snygge Krille.
Bokens tema är psykisk ohälsa, utanförskap och mediers mörka sidor. Det gör ont i hjärtat när jag läser vissa partier.
Slutet på boken innehöll en riktig cliffhanger och jag väntar nu olidligt på nästa bok.
Bok nummer sju i serien.
Går genom vatten, går genom eld  Unge, Christian  3 (2020-09-27 15:52:00)
En ny serie som utspelar sig i sjukhusmiljö.
Tekla Berg ställs dagligen inför nya utmaningar genom sitt jobb på Nobelsjukhusets akutmottagning.
Förutom personalen på sjukhuset möter vi även ett antal poliser och en maffiafamilj.
Tekla är en stark karaktär. Jag gillar henne. Hon är oförutsägbar, viljestark, drogberoende och har ett fotografiskt minne.

En bra bok. Spännande. Lite rörigt med alla nya personer och namn. Sjukhusmiljön skildras trovärdigt och äkta.
Bok nummer ett i en planerad trilogi.
Till låns  Plain, Belva  5 (2020-09-26 00:52:27)
Jag har tidigare en aning fördomsfullt bortförklarat Belva Plains författarskap för vad jag antog var banal kärlekslitteratur. Kanske har det enbart haft att göra med omslagen. Men det stämmer inte alls. Nu när jag har läst fyra böcker av henne så kan jag enbart konstatera att hon är/var en mycket skicklig berättare till mycket engagerande underhållningsromaner med ett visst djup i sig som också innehåller kärlek och längtan..
I den här boken briljerar hon verkligen. Och jag blir riktigt imponerad av hur hon lyckas blanda in tunga ämnen såsom antisemitism och ändå göra det till en underhållningsroman. Här finns naturligtvis också smärta och fördomar från vissa av karaktärerna, men det blir aldrig för mörkt och jag hade riktigt svårt att lägga den här boken ifrån mig.
Tom och Peter förväxlas på sjukhuset som nyfödda. Peter hamnar hos Toms föräldrar, ett vänligt judiskt par, medan Tom hamnar i en familj med en kärleksfull, aningen naiv moder och en far som det senare visar sig vara medlem i Ku Klux Klan. Peter lider dessutom av en genetisk sjukdom, cystisk fibros och dör vid ung ålder. Samma sjukdom som Toms lillebror Timmy lider av. Och så en dag går det upp för de båda familjerna, Margaret och Arthur Crawfield och Laura och Bud Rice att en förväxling skett på sjukhuset, nitton år tidigare. Hur ska det gå för de båda familjerna. Och hur ska Tom som ärvt sin "fars" trångsynthet reagera när han får veta att han i själva verket är jude?
Det här är som sagt en mycket bra och engagerande roman som faktiskt fick mig till tårar på slutet. Den här kan jag absolut rekommendera!
Toppbetyg!
Kapplöpning mot klockan  Austin, Jennifer  2 (2020-09-23 14:32:01)
Cassie i den här boken är som en Kitty-variant (det finns en första bok, och jag har läst en senare i serien med, men de är fristående) som löser fall.
Här ett lagom intressant fall med en försvunnen häst. Jag är inte så trakterad, men det blir helt OK till sist. När spaningarna leder någonstans - det står och stampar rejält rätt länge. Bovarna är lite väl ruggiga mot slutet.
Härifrån till Kim  Danielsson, Bernt  5 (2020-09-20 21:27:39)
Jag gillar ju verkligen Bernt Danielssons böcker - han är en ordkonstnär och stor humorist. Han minns också hur det var att vara ung - huvudpersonen i denna bok är en ung man som ibland har full koll men också är vilsen i livet.
Formuleringarna är underbara, humorn är 100%-ig (som hos SYO-konsulenten!), och Mosteragnes är en toppen-bifigur. Men man glömmer inte att det här också är en bok om kärlek - en av de bästa böckerna om kärlek jag läst!
Fördel adhd  Hansen, Anders  1 (2020-09-20 19:45:52)
Tyckte inte att boken lyfte fördelarna med att ha ad/hd, kändes inte som någon positiv läsning.
Några intressanta fakta fanns det men mest en massa onödigt. Var långsam och trög att läsa.
Ur aska i eld  Rogneby, Jenny  4 (2020-09-20 19:41:30)
Temat i denna bok är otäckt - ungas psykiska ohälsa. Det handlar om självmord via bränder.
Tycker inte tempot i denna bok är lika fartfyllt som i övriga böcker. Det innebär inte att denna berättelse är dålig. Leona är ändå Leona. En fot på var sida om lagen.
Bra, spännande.
Bok nummer fyra i serien.
Klippdockan  B. Parker, Robert  3 (2020-09-20 09:41:13)
Privatdeckaren Spenser utreder ett fall med en mördad kvinna. Men var hon verkligen den hon utgav sig för att vara? En del komplikationer således. Inte alls så illa. Även om man stör sig på att författaren måste redogöra för vartenda klädesplagg de olika personerna har på sig.
Döden går i Änglamark  Reymers, Elisabet  4 (2020-09-20 01:02:41)
Pocketbok ur serien: Mysrysare, nummer: 192
Något så ovanligt som en svensk mysrysare, nästan alla mysrysare jag förut läst har antingen varit amerikanska eller engelska. Det är roligt att finna en svensk gammal mysrysare, av författarparet Elisabet och Per Reymers som väl mest skrivit kärleksromaner ur sjukhusmiljöer.
Jag tycker det här är en mysig och spännande mysrysare som är helt oförutsägbar, jag vet aldrig riktigt vilka spår den ska ta. Den är också välskriven och med intressanta karaktärer att få följa. Det blir en mycket händelserik och farlig semester för Monica och hennes lilla dotter Christel där de råkar ut för ett flertal mordförsök, och en av vännerna ur den semestrande gruppen som Monica lär känna, mördas med något så underfundigt som ett förgiftat p-piller. Som tur var medverkar också Monicas moder, Evelyn som en stark gestalt att luta sig mot för Monica. Och så finns där också naturligtvis den nye kärleken Bengt, som Monica förhoppningsvis kan lita på?
Ja, riktigt bra och underhållande mysrysare som jag absolut kan rekommendera.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Att spegla sig i någon annans vatten  Österlund, Helena  2 (2020-09-19 16:29:59)
Denna självbiografiska bok är en fristående fortsättning på författarens förra roman Min sårbara kropp. Även detta är en berättelse om ensamhet, längtan och olycklig kärlek och hennes försök att förstå sig själv som sexuell varelse. Som alla förstår är boken självutlämnande och frispråkig och av någon anledning använder hon myten om sirener som grund för att förklara sitt och andra kvinnors beteende. Sirener är mytiska varelser som lockar män i fördärvet genom sin sång, bland annat kända från Odysseus irrfärder och grekiska gudasagor. Helena ser sig själv som siren, hon kontaktar män på nätet, har sex med dem och lämnar dem. Oklart om det är straff eller hämnd mot mannen hon älskar men som valt sin fru framför henne. Eller om hon bara är kåt...

Denna typ av självcentrerad litteratur ger mig inte så mycket och det kan inte vara hälsosamt att vara så fixerad vid sig själv och behovet att grotta ner sig i sitt eget känsloliv. Helenas spända förhållande till modern är heller inget ovanligt i denna typ av böcker. Men det är min uppfattning och jag vill inte avråda eller avskräcka någon att läsa boken. Orsaken att jag valde den är att den tycks vara en kritikerfavorit och är väldigt flitigt recenserad, så vissa kvalitéer måste den ha. Författaren jämför sig också med andra litterära kvinnor, så vitt skilda som fröken Julie och Stephen Kings Carrie. Den typen av litterära associationer tilltalar mig och höjer boken några snäpp. Även hennes sätt att placera in konstnären Sara-Vide Ericssons tavlor i berättelsen har gjort att jag fått upp ögonen för denna intressanta konstnär. Titeln associerar också till hennes tavlor.
Jag minns inte om jag läst föregångaren Min sårbara kropp men i så fall har inte den heller lämnat några bestående minnen...
Mordet på Gustav III  Harrison, Dick  4 (2020-09-18 20:07:03)
Dick Harrisons bok Mordet på Gustav III är en bra sammanfattning över skottet på Operan i Stockholm och attentatets för och efterspel.

Hatet mot Gustav III hade vuxit sig starkt inom delar av adeln som ogillade att kungen inledde ett krig mot Ryssland, men hatet växte på allvar fram efter att han tre år tidigare förstärkt sin enväldiga makt ytterligare, genom den så kallade Förenings- och säkerhetsakten. Dessutom lät kungen då ta ifrån adeln en stor del av deras tidigare privilegier. Detta ledde till att hans egen klass, landets absoluta överhet, helt enkelt vände sig från honom. Gustav III vet att han är illa omtyckt hos många men förstår inte själv hur intensivt hatet mot honom är och hur många det är som vill ta hans liv.

Vintern 1791-1792 bildades en sammansvärjning inom adeln, vars syfte var att avsätta kungen och reformera regeringssättet. Friherren och generalen Carl Fredrik Pechelin stod i centrum för sammansvärjningen. I den vida kretsen av adelsmän ville man inte vara delaktiga i något så ohyggligt som ett kungamord, men var beredda att utnyttja situationen efter kungens undanröjande.

Mordet på Gustav III skedde under en maskerad på operahuset i Stockholm den 16 mars 1792 då kapten Jacob Johan Ankarström sköt Gustav III i ryggen. Det tar tretton dagar för kung Gustav III att dö. Först tror man allmänt att kungen ska överleva, vilket innebär att den statskupp som planerats aldrig blir av och att många av konspiratörerna istället hinner gripas. Ett intensivt polisarbete inleds, under ledning av den skicklige polismästaren Liljensparre som genast identifierar de närmast skyldiga.

En bra och fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Falska toner och söta vinbär  Klingberg, Ewa  4 (2020-09-15 21:10:30)
Lättsam feelgood bok med lite nya och lite gamla karaktärer från tidigare Huskvarnasvit.
Bäbis gnällig  Forslind, Ann  4 (2020-09-15 19:38:43)
Just nu vill jag ibland vara bebis. Därför är det alltid lika roligt när vi hittar en bok om sådana. Här är det en bebis som försöker bygga ett torn av klossar. Men det rasar hela tiden.
Babar på cirkus  De Brunhoff, Jean  5 (2020-09-15 19:34:28)
Babar har vi träffat förr. Den här gången befinner han sig på en ö som är full med kannibaler, men får lift därifrån med en val. Sedan hamnar han på en båt som kör honom till en cirkus. Spännande hela vägen.
En tid för mirakel  Thompson Walker, Karen  4 (2020-09-14 20:05:21)
En dag meddelar myndigheterna att något mycket märkligt håller på att hända. Jorden har börjat snurra långsammare, dygnen utökas med minuter och så småningom timmar. Snart kommer illavarslande tecken, tidvattnet löper amok, fåglar dör, valar strandar, växtlighet dukar under. Av alla sätt som jorden kan gå under på är detta det mest oväntade. Vetenskapen står lika frågande som politiker och vanliga människor inför det som officiellt kallas insaktningen.
Men i skuggan av detta kaos går livet vidare och det är vad myndigheterna vill. 11-åriga Julia bor i Kalifornien med sin familj och hon är mest bekymrad över vardagliga problem, som oro över att föräldrarna ska skiljas, att bästisen hittat en ny bästis och att hon inte fått några bröst än. Men det blir allt svårare att leva ett vanligt liv, i takt med att världen blir konstigare och farligare...

En mycket, mycket obehaglig dystopi, ett ödesdigert hot mot mänskligheten som får klimathot, pandemier och miljöproblem att framstå som bagateller. Nästan alla domedagsprofeter påstår ju att mänskligheten själva kommer att orsaka sin undergång, men här har författaren skapat en händelsekedja som ingen kan göra något åt och inte skylla på någon annan. Titeln tolkar jag som ironisk eller galghumoristisk, mirakel sker inte när de behövs som bäst. Författaren är skicklig nog att inte ägna sig åt de dramatiska katastrofer som insaktningen orsakar utan fokuserar på enskilda människor. Efter den första paniken går de flesta tillbaka till sina vanliga liv, med skola, jobb, fotboll, golfspel och kärlekstrubbel. Det finns ju ingenstans att fly...
Men alla vet att det aldrig blir som förr och oundvikliga konflikter mellan grupper blossar upp. Språket är vardagligt, inte högtravande och ödesdigert som ämnet kan locka till, men underförstått är det tydligt att allt kommer att gå åt h-e. Jag kom genast att tänka på T S Eliots dikt The Hollow Men och strofen "Så skall världen sluta, inte med en smäll utan med en snyftning."
Livet kan börja  OFlanagan, Sheila  5 (2020-09-13 13:38:14)
Sheila O'Flanagans hittills bästa bok enligt mig. En riktig feel-good-bok som får en att drömma sig bort till franska kustens lugn och skönhet - samtidigt som hela följetången har en spänning liggande i luften.
Denna roman har ett huvudtema att bryta sig loss från saker i livet som är skadande - fysiskt eller psykiskt. Att tro på sig själv och att bli starkare som person.
En mycket välskriven bok av Sheila som lyckas föra fram känslor, miljö och psykologiska beteenden på ett trovärdigt sätt.
Bankrånarna  B. Parker, Robert  2 (2020-09-12 12:42:04)
Privatdeckaren Spenser utreder ett fall med en försvunnen kvinna. Läste om denna efter några år. Minns att jag tyckte bättre om den då. Lite kiosklitteratur över det hela. Mycket kvasifilosofiskt trams om jämställdhet. Och en privatdeckare som hjälper två personer att komma undan med grova brott. Blir aldrig särskilt spännande då det hela känns lite väl orealistiskt.
Fågeltribunalen  Ravatn, Agnes  1 (2020-09-11 16:34:43)
När jag läser på Goodreads de fantastiska recensioner som norska Agnes Ravatn fått för sin psykologiska roman eller "thriller", Fågeltribunalen där man jämför hennes bok med klassiker som Rebecca av Daphne De Maurier så undrar jag om det är en och samma bok som vi har läst.
Som en hel del andra böcker så är baksidestexten bättre än boken i sig, den utlovar en spänning som i själva verket aldrig kommer.
Jag har ingenting direkt emot minimalistiska romaner, men det här är enbart trist och intetsägande. Med dålig karaktärsuppbyggnad. Den är inte fruktansvärt dålig, den är egentligen ingenting, som ett ljummet glas vatten- men de rätta koncepten finns ju där för att det skulle kunna bli bra. Kanske att med en annan författare att det kunnat bli så betydligt mer spännande och engagerande. Eller så är det bara jag som har en annan smak. Den är inte ens 200 sidor lång, men känns som om den är minst det dubbla.
För mig är detta enbart ett stort gäsp! Alltså ett utmärkt sömnmedel.
Slutbetyg, en stark 1:a!
Caesars papyrus  Conrad, Didier  3 (2020-09-10 23:36:23)
Ett av de nya Asterix-albumen, efter Uderzo - utgivet 2015, först nu läst av mig (ibland blir böcker och album liggande).
Man märker att författaren gärna vill ta in skämt som refererar till moderniteter. Det blir nästan lite för mycket stundtals, men då och då är det väldigt roligt. En del bifigurer är mer påfrestande än roliga. Hövdingen är ju jobbig när romarna hotar.
Men grundstoryn är rolig, och det letar sig fram en spännande expedition för Asterix med vänner.
Snyggt tecknat, ser ut som Asterix ska se ut. Trevligt.
Ett roligt och smart PS på slutet också.
Oskyldigt dömd?  McClintock, Norah  3 (2020-09-10 23:27:08)
Chloe heter huvudpersonen, nyinflyttad ungdom i en småstad. Som thriller är det ärligt talat lite tafatt - visst finns det en kriminalgåta, men den är enkel. Helt ok dock.
Boken är väl bättre i sin människoskildring, den otrevlige Jonah förstås, men också de andra och hur Chloe skildrar dem.
Bra skriven ungdomsthriller.
Djungelrummet  Möller, Cannie  4 (2020-09-10 17:16:21)
En mycket ovanlig bok som inte liknar någon annan jag tidigare har läst. Som baksidestexten låter gällande, så är det här en saga för vuxna. Fylld med en nästan magisk handling, även om den inte alls är övernaturlig. I den här boken ryms: drömmar, minnen, längtan, kärlek men också spänning. Jag tyckte mycket om karaktärerna och boken var nästintill omöjlig att lägga ifrån sig. En mycket oförutsägbar roman, jag visste aldrig var den skulle föra mig. Och det är ganska trevligt att läsa något sådant. Språket är briljant, både magiskt och nästan poetiskt. Ja, en mycket angenäm överraskning. Jag har hört talas om författaren tidigare, men jag har aldrig förut läst något av Cannie Möller som mest tycks ha skrivit barn och ungdomslitteratur. Av de vuxenböcker hon skrivit vill jag absolut prova på att läsa.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Ensam hemma  Lee, Ho Baek  4 (2020-09-08 22:14:43)
En kaninberättelse går alltid hem hos mig. Den här kaninen går på upptäcktsfärd i människornas hus när människorna inte är hemma. Och det ser så skoj ut.
Att färdas i motvind  Haraldsson, Mats  4 (2020-09-08 19:49:12)
Att färdas i motvind - En släktsaga av Mats Haraldsson bygger på hans egen släkt och dess historia. Hugo är författarens farfar. Vi följer Johans och Mathildas strävsamma arbete och Johans hårda, men inkomstbringande arbete i Amerika.

Författaren vet dock egentligen inte så mycket om Johan och Mathilda. Detta är en skönlitterär roman, där han i mångt och mycket fabulerar fritt, men han gör det ändå utifrån det han vet om farfarsfar och farfarsmor. Det gör dock inte boken sämre. Jag tror inte att Moberg kände Karl-Oskar och Kristina, men det hindrade honom inte från att skriva om förhållandena både i det fattiga Småland och i Minnesota. Det viktiga är att det känns genuint, och detta lyckas Mats Haraldsson med.

Något som jag särskilt uppskattar är att författaren på ett antal ställen lägger in några rejäla faktarutor. Det kan gälla hur bouppteckningen såg ut, vad en barnauktion innebar och hur förhållandena var för dem som arbetade för Pullman eller United Fruit. Det blir något av en lärobok i hur samhället fungerade, men ändå är det en roman, så den blir aldrig tråkig. För den som liksom jag är intresserad av den här epoken är boken ett riktigt fynd.

Så till den som är intresserad av hur våra förfäder hade det bara några generationer tillbaka rekommenderar jag denna bok med glädje.
Skuggan av en misstanke  Sandemo, Margit  2 (2020-09-08 16:44:03)
En thriller med en spännande handling, miljöerna är bra och tempot är högt. Dock är det ganska hopplöst med huvudpersonens inre monologer och dragningar till två olika män - och de vampyrrykten som omger den ena??
Nu lyckas Sandemo ro det hela i land, och man överraskas och spänningen lever.
Stark 2:a.
En sekund är jag evig  Gustavsdotter, Maria  3 (2020-09-08 09:27:36)
En sekund är jag evig, Maria Gustavsdotter Historisk Media 2018

Nutid och 1700-tal varvas och får till slut en gemensam nämnare. Annika arbetar som piga i Lund i ett 1700-tal som präglas av fattigdom och krig med Karl XII i spetsen. Som omyndig kvinna kan inte Annika ta några egna beslut om sitt liv, men så länge hennes mor finns så är det inget stort bekymmer för henne, men problemen hopar sig den dag hennes mor avlider och hon blir beroende av sin våldsamma styvfader. Hon måste finna en utväg, men hur?

I nutidens Uddevalla bor bibliotekarien Birgitta, hon lever ett lugnt liv med sin make och två utflugna barn. Birgitta har många gånger rest till sin mor i Lund när denne behövt hjälp. Nu har modern avlidit och det finns mycket att göra innan begravningen, Birgitta tar ledigt från arbetet och ger sig i kast med att gå igenom sin mors lägenhet, brodern vill att allt ska gå fort, men Birgitta har mycket att bearbeta.

Pigan Annika kämpar för att överleva, bibliotekarien Birgitta går tillbaka i tiden och vill ha svar.

Det här att varva två tider i vartannat kapitel är ett grepp som driver på läsningen, det kan vara störande att byta tid och rum just när man vill veta hur det ska utmynna. Men fungerar det bra så får man belöningen i slutet. Så var det för mig, hade lite svårt i början och det störde mig att byta fokus, tyckte också att Annikas liv var intressantast. Men efterhand kröp Birgitta närmare med sina tankar och handlingar. De båda kvinnorna har helt olika liv, med olika förutsättningar, men bara för att Annikas 1700-tal var en tuffare tid att leva i så förminskar det inte Birgittas liv. Ibland kanske en tanke bakåt är bra att sända, hur människor har levt och hur vi lever idag.
Marco Polos resor  ,  2 (2020-09-07 20:21:46)
En bok om den kände Marco Polos resor i Kublai Khans välde. En utförlig beskrivning över städer och länder i Khanens rike och dess omgivningar. Trovärdigheten kan ibland ifrågasättas men Polo ger en rätt så bra beskrivning över dåtida förhållanden. Stundom tråkig bok.
Eftermiddag med ensam flicka  Erben, Václav  3 (2020-09-07 18:20:06)
Min första tjeckiska eller rättare sagt, tjeckoslovakiska deckare som jag någonsin läst, skriven av den tjeckiske författaren, Václav Erben. Och jag vill ju tycka så mycket om den, för den är välskriven, underhållande, fylld med kultur och färgstarka personligheter och den kan säkerligen också bli spännande. Ändå slutar jag läsa efter dryga 30 kapitel, det är mängder av karaktärer, säkerligen 25 olika karaktärer och då har inte ens polisen blandats in i historien ännu. Därtill svåra slaviska namn som jag blandar ihop. Faktiskt upplever jag de tjeckiska namnen som svårare än de ryska att lägga på minnet.
Så tyvärr slutar jag läsa fastän jag tycker om berättelsen, kanske jag någon gång försöker mig på att läsa den på nytt och kanske höjer jag då också betyget.
Nu blir mitt slutbetyg, en 3:a!
Inte riktigt enligt plan  Rudberg, Denise  3 (2020-09-06 21:40:18)
På ett storslaget bröllop träffas Paula och Tom för första gången och det uppstår en omisskännlig kemi mellan dem. Problemet är att det är Paulas bröllop - plus att brudgummen är Toms studiekamrat och att han är där med sin flickvän. Bröllopet fullföljs och ödet gör att de skiljs åt, ändå kan de inte släppa tankarna på varann.

Och här kan ni som är rädda för spoilers sluta läsa.

Rudberg - Rehnberg har skrivit en traditionell feelgoodroman som utspelas på Rudbergs hemmaplan, överklassen i Sthlm. Förbjuden kärlek, förvecklingar, elakheter mot överklassnobbar och Instagram-missbruk är några av ingredienserna. Ett plus för att författarna inte tar den enkla vägen och utmålar de blivande exen som otrogna och elaka och därmed lätta att lämna. Trovärdigheten är annars på samma låga nivå som vanligt i genren och kommunikationsproblemen lika oöverstigliga som obegripliga. Mindre bra är bokens fokuseringen på utseende som jag tyvärr inte tror är ironisk. Är man inte smal, sexig och vältränad, alternativt bohemisk och spännande, är man en loser.
Inget märkvärdigt men duger bra som underhållning en regnig lördag.
Kosmiskt pussel - försöken att förstå un  Rose, Joanna  3 (2020-09-06 11:33:47)
Ytterligare en populärvetenskaplig bok på temana kosmologi och modern teoretisk fysik, där författaren onekligen har en stark bakgrund både vad gäller teoretisk kunskap och litterär förmåga. Baksidan är att boken till viss del är ett hopkok av flera uppiffade artiklar hon skrivit för Forskning & Framsteg, vilket märks genom att den röda tråden är ganska tunn genom många delar av boken. Förståelsen kan därför bli lidande för en läsare som inte har någon större vana i ämnet sedan tidigare. Och för mig personligen får jag inte ut så väldigt mycket nytt från dessa kapitel. Således inget att rekommendera vare sig för nybörjaren eller för den inbitne.
Var finns min fiende?  Hurt, Freda  4 (2020-09-05 01:07:33)
Pocketbok nr: 2 ur serien Lady-thriller.
En väldigt mysig, varm, välskriven, engagerande och spännande mysrysare i serien Lady-thrillers. Jag är ju så svag för den här typen av gammal mysig kiosklitteratur. Och den här var verkligen jättebra. Påminner lite om Margaret Yorkes bättre böcker. Tyvärr tappar den i slutet från att ha blivit ett toppbetyg. Jag tyckte inte det sista kapitlet var särskilt bra då jag hade förväntat mig en mer spännande upplösning. Men annars var det här en varm, underhållande och spännande liten bok. Perfekt att sträckläsa under några timmar. Den här kan jag absolut rekommendera och jag läser mer än gärna fler böcker av Freda Hurt!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Super-Charlie  Läckberg, Camilla  3 (2020-09-03 17:32:43)
Jag tycker att boken var bra och intressant. Fina bilder och bra skriven. Jag tycker den var en bra barnbok. Han vill hjälpa sin bror med en som var elak. Charlie vet inte hur han ska lyckats.
I denna ljuva villervalla  Klingberg, Ewa  4 (2020-09-03 17:30:04)
Jag tycker att det är riktigt bra. Jag tycker om berättelsen. Den är lättlyssnad och språket är bra. Jag har fastnat. Jag är fast. ☺️
Nu stormar det i dalens famn  Klingberg, Ewa  4 (2020-09-03 17:27:46)
Okej oopps 😅 nu lyssnat färdigt på tredje boken ochar nu på 4 dagar lyssnat på 3 böcker. ☺️. Jag tycker att denna är bra den också. Jag tycker den är bra skriven. Det är kärlek och intriger och rolig & sorglig på samma gång.
Blott en begravning  Klingberg, Ewa  4 (2020-09-03 17:24:48)
Jag tycker att den var bra och intressant. Den var lika bra som den första. Jag tycker att hon skriver bra. Jag tycker den var trevligt att lyssna på. Jag är visst inne i en period av att lyssna och läsa FeelGood. ☺️
Där rosor faktiskt dör  Klingberg, Ewa  4 (2020-09-03 17:22:55)
Jag börjarde först undra vad är FeelGood med en Begravningsbyrå och så. Men det finns där. Mellan passen på byrån och under helgen. Jag tycker att det var bra. Riktigt trevlig att lyssna på. Den var bra skriven. Lättsamt språk, det är vad jag tycker i alla fall. ☺️
Antikgård för spirande hjärtan  Hallengård, Åsa  4 (2020-09-03 17:19:15)
jag tycker att boken var bra och jag ville bara fortsätta lyssna, det var inte helt lätt att ta en paus. ☺️. Jag rekommenderar denna och de andra två böckerna. ☺️
Super-Charlie och Gosedjursmysteriet  Läckberg, Camilla  3 (2020-09-03 17:14:39)
Den var charmig och gullig. Bra berättelse med fina bilder. Jag kanske inte fastna på samma sätt som med Alfons och Mamma Mu. Men den var inte dålig. Jag rekommenderar den gärna.
De som dör först  Marinina, Alexandra  4 (2020-09-03 16:58:57)
Den andra boken i serien om polisinspektör, Anastasia Kamenskaja och hennes kollegor vid Moskva-polisen. Precis som i föregångaren, Mördare mot sin vilja (1999) så har jag precis samma problem i den här boken att urskilja de många manliga karaktärerna åt. Av någon anledning har de ryska manliga namnen lite svårt att fastna i mitt minne, ett problem som jag inte alls har med de kvinnliga karaktärerna. Men så har ju också författaren av någon oklar anledning, två män med tilltalsnamnet Yuri som medverkar i den här boken. Att skilja dessa två Yuri åt, var lite svårt. Som tur var mördades den ena ganska tidigt.
Men det är också allt av negativ kritik. Den här boken är precis lika mysig, spännande och även humoristisk som föregångaren. Den är lättläst, jag gillar karaktärerna och den är dessutom oförutsägbar.
Så har jag kanske också kommit det ryska manliga psyket något närmre dessutom. Nu är det en kvinnlig författare, men om man får tro henne så verkar en hel del av de ryska männen lida av samma problem. Detta problem i att de hela tiden oroar sig för att de måste ställa upp sexuellt med nästan varenda kvinna de träffar, även om de själva inte har lust till det. Hur mycket sanning det ligger i detta kan man säkerligen spekulera vilt kring, men jag tyckte det var en humoristisk fotnot.
Kan varmt rekommendera Alexandra Marininas deckare och jag vill absolut läsa de två resterande böcker som översatts till svenskan.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Monica Magnus 1966  Ewerman, Ulrika  3 (2020-09-03 14:49:59)
Monica Magnus 1966 är skriven att Monicas syster Ulrika. Två systrar som aldrig träffades. Med hjälp av samtal och intervjuer och genom att läsa brev och myndighetsdokument har hon skrivit denna roman. För det är en roman. Författaren har varit tvungen att ta sig stora friheter, för hon vet inte allt. Men det är hennes bild av vad som hända för drygt femtio år sedan.

Mellan Monica och mamman Anna-Britt är det spänt. Mamman vägrar att se Monica som en flicka på väg in i vuxenlivet. Som förälder har jag förståelse för den oro Anna-Britt måste känna, men samtidigt går det inte att sätta strypkoppel på sina barn. Pappan Emil är den som försöker medla, med risk för att själv bli föremål för hustruns ilska. Han förstår sin dotter och försöker stötta henne, så det blir ett särskilt band mellan far och dotter.

Jag kan känna igen mig i detta. De många grälen mellan min hustru och yngsta dottern och hur dottern alltid vänder sig till mig om något händer. Hon vet att hon alltid kan ringa mig och att jag aldrig skäller på henne om hon blivit för full. Been there - done that!

Magnus är en riktig odåga och verkligen inte någon som man vill att ens dotter ska fastna för, men det råder ingen tvekan om att Monica och Magnus verkligen älskar varandra. Samtidigt är Magnus dominant (men inte våldsam) i förhållandet och ger Monica alltför litet utrymme. Inte någon bra grogrund för ett i längden stabilt förhållande.

Boken är skriven på ett enkelt sätt utan krusiduller. Det är lätt att sätta sig in i hur de olika personerna tänker och resonerar och texten förmår att stundtals gripa tag i en. En fin bok, som jag är glad att ha läst
Den som ruvar på hämnd...  Eriksson, Sture  3 (2020-08-31 15:55:44)
Detta är författarparet Eriksson & Manns debutroman. Den ska utgöra inledningen till det de kallar Vemdalsmorden. Det är roligt tycker jag att förlägga handlingen till Härjedalens glesbygd. Befolkningstätheten i landskapet är bara 0,81 invånare per kvadratkilometer, och då bor ändå en hel del av invånarna i Sveg. När man rör sig utanför landskapets tre tätorter är det sannerligen glest mellan husen.

Författarna lyckas med miljöbeskrivningarna tycker jag. Som läsare får man både veta vilka växter man kan förvänta sig att finna i terrängen, men även vilka blommor som är tåliga nog att kunna växa i trädgården.

Huvudpersonen Henning är på något vis urtypen av människa som kan tänkas vara centrum i en sådan här bok. Förtidspensionerad journalist med lagom mycket krämpor i form av artros och liknande, som lyckas ramla in i olika brottsliga aktiviteter. Givetvis tillsammans med sin poliskompis. Polisen Kaj har fullt sjå med att försöka få Henning att inte bedriva polisarbete som kan vara livsfarligt.

Det som jag tycker är bokens svaghet är att det blir lite för många disparata polisärenden. Det är grov brottslighet (av en art jag inte ska avslöja) parat med mordfall och kvinnomisshandel. Allt händer på en gång och till slut blir det väldigt många personer att hålla reda på. Inte minst därför att det talas om "stockholmaren" som ömsom syftar på en gravt kriminellt belastad individ, och ömsom på Henning.

Bitvis är boken spännande, men jag tror att den hade vunnit på om man hade försökt renodla vilken historia man ville berätta.
Stephanie Mailers försvinnande  Dicker, Joël  3 (2020-08-30 18:26:53)
Efter att ha läst Dickers första bok "Sanningen om fallet Harry Quebert" hade jag höga förväntningar på den här som dessvärre inte infriades. Det här är en rik och mustig roman som bjuder på fina personskildringar och bra driv i berättelsen, men historien blir för lång och intrigen kompliceras onödigt mycket. Trots allt läsvärd om man gillar författaren.
Stjärnfall  Mellvig, Folke  3 (2020-08-29 13:47:06)
Tidig Folke Mellvig-deckare med deckarparet, John och Kajsa Hillman från Hillmans detektivbyrå och deras en aningen klantiga medarbetare, Freddy Sjöström som försöker sig på att i den här boken att lösa två mystiska dödsfall.
Jag har alltid beundrat Arne Mattsons fem briljanta filmatiseringar av Mellvigs deckare, och jag kan riktigt se framför mig: Karl-Arne Holmsten, Annalisa Ericsson, Nils Hallberg och en mängd av de gamla skådespelare som var populära under min barndom på 50-talet alltmedan jag läser den här boken.
Det här är dock inte Mellvigs bästa deckare, jag har för mig att hans böcker blev bättre och mer populära efter några år. Den är lite rörig till och från. Ändå tycker jag om den. Den är fylld av nostalgi, från en svunnen tid som tyvärr aldrig mer kommer tillbaka. Persongalleriet är stort och intressant. Att gissa mördarens identitet är inte det allra lättaste. Här finns också en svunnen charm och ett mycket bra språk. En perfekt bok att läsa en trist dag under några timmar.
Och som det var förr, så rökte alla. Och varenda karaktär här är nästintill kedjerökare. Tänk som det förändrats genom tiden.
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
inifrån  Bodström, Thomas  3 (2020-08-27 19:41:16)
Inifrån är en biografi över Bodströms tid i politiken, som socialdemokratisk justitieminister åren 2000-2006 och som riksdagsman till 2010. Initierat och som alltid intressant att höra en politiker tala klarspråk, något som aldrig sker förrän deras karriär är över. Men Bodström var fortfarande ung 2011 när han skrev boken och uteslöt säkert inte en comeback, vilket kan förklara hans tydliga men ändå inlindade kritik mot partier och kollegor och hans oförsonliga attityd mot "borgarna" (inte alliansen, ett uttryck han ogärna använder då det ger för positiva associationer...;-))

Tyngdpunkten i boken ligger på de olika "affärer" som han och andra politiker råkade ut för. Men till skillnad från många av hans kollegor vill han ogärna skylla på media eller journalister, vilket också kan tyda på att han inte vill bränna några broar. Kan också vara så att han som advokat känner sig ha mycket gemensamt med journalistkåren. Bägge ser det som sin uppgift att tänja så mycket det går på sanningen utan att direkt ljuga... Ett intressant kapitel i boken är när han betygsätter inflytelserika journalister, han är ganska snäll kan jag säga.
De sju morden på Evelyn Hardcastle  Turton, Stuart  5 (2020-08-27 16:01:58)
De sju morden på Evelyn Hardcastle är verkligen en roman utöver det vanliga. Jag kan inte påminna mig att jag har läst något tidigare. Författaren marinerades i Agatha Christie-böcker som barn och därför har det varit en dröm i många år att skapa en pusseldeckare som utspelar sig i en avskild miljö. Alla är på plats, så den skyldige måste vara en av dem som befinner sig på lantgodset Blackheath. Men Stuart Turton har vittnat om hur svårt det är att komma på den rätta intrigen. Agatha Christie hade redan skrivit allt.

Men till slut har författaren ändå kommit på sin intrig. Och den är mycket speciell. Vi får veta att Aiden Bishop, historiens jag, ska försöka lösa mordgåtan, men, som framgår av baksidestexten, han vaknar upp i en ny kropp varje dag. Varje dag går i repris och han får se allt hända ur olika personers perspektiv. Han måste använda informationen han fått fram från var och en av dem och få ihop det till en hel bild. Men för att göra det ännu krångligare, så vet han ju delvis vad som kommer att hända och han själv blir ofta en del i att något verkligen sker. För vad skulle hända om han förhindrar något han upplevde dagen innan skulle hända?

Låter det krångligt? Det är det! Jag är himla glad att det i början av boken finns en lista över de personer som medverkar. Många gånger måste jag kolla där för att veta vem det är man talar om.

Det gör att jag under en stor del av läsandet är riktigt irriterad. Jag känner att jag inte hänger med. Men det är nog faktiskt meningen. Jag vet ju inte mer än vad Aiden Bishop dittills fått veta.

Men när boken närmar sig slutet och bilden äntligen börjar klarna, då är det hur bra som helst. Historien må vara helt otänkbar, men det hindrar inte att det är riktigt spännande. Och givetvis, som i alla sådana här historier, upptäcker man att inte alla karaktärer i boken är vad de utger sig för att vara. Jag vill dessutom tillägga att en del av behållningen är språket. Turton ger läsaren många roliga repliker att le åt.

De sju morden på Evelyn Hardcastle är en riktigt bra spänningsroman, en pusseldeckare helt annorlunda än andra som jag läst.
Den modige kaninriddaren  Källner, Oskar  4 (2020-08-26 18:56:28)
Mycket spänning och där jag hela tiden hoppas att riddaren med kaninen vinner i kampen mot vargen. Bara för att jag tycker så mycket om kaniner. Jag kan ju för all del tjuvkika på de sista sidorna. Men jag tror att jag låter bli. Ja, faktiskt klarar sig även vargen. Bra, med tanke på alla som gillar sådana djur. Ingen behöver med det bli ledsen när sagan är slut. Fint.
Det var så roligt  Hellsing, Lennart  2 (2020-08-26 12:05:57)
Oj, oj, oj så mycket det plötsligt blev att titta på. Och på så lite sidor. Och oj, oj, oj så vimmelkantig jag blev av allt det där. Och oj, oj, oj så lite jag minns av det jag såg så här efteråt. Det var en kille som till slut fick ett skägg som var så långt att slutet på det fick släpa efter golvet. Och den killen satt på en stol. Och så kom det in en gubbe som såg ut som en björkstam. Och han spelade munspel.
Jackie  Swärd, Anne  3 (2020-08-26 11:29:51)
En ung kvinna sitter på tåget mot Stockholm, hon träffar en man som erbjuder henne skjuts. Det är upptakten till en intensiv relation där bägge vårdar sina hemligheter. Han påstår sig jobba i restaurangbranschen. hon säger att hon heter Jackie. Bägge ljuger. Jackie, som egentligen heter Anne, for till storstaden för att få vara fri och oberoende, men gör sig istället helt beroende av mannen. Hon vädrar faran men den tycks locka mer än avskräcka...

Det är svårt att skriva böcker på ett utslitet tema, även om Anne Swärd gör det bra. Men det blir med automatik förutsägbart och det enda läsaren undrar är om Jackie ska överleva eller ej. Hennes riktiga namn ger förstås en ledtråd, med det får läsaren inte veta förrän på sista sidan. Jackie har inte en tanke på att gå efter första slaget, man får intrycket att hon väntat på det. Hon kritiserar väninnan som släpper allt när den gifte älskaren ringer in henne, "som hämtmat", men gör likadant själv. Mannen är som en magnet och som vanligt får läsaren ingen förklaring till varför vissa kvinnor väljer att stå ut med allt utan att stå upp för sig själva. Jackie är visserligen bara 19, en barnunge, men även vuxna kvinnor beter sig så. Har dessa kvinnor en medfödd slavnatur? Är den erotiska besattheten så stark? Ingen tycks veta...
Kaninen som ville springa bort  Wise Brown, Margaret  4 (2020-08-25 20:45:16)
Kaninen vill springa bort från sin mamma. Men hela tiden kommer hon på nya sätt att komma ifatt honom. Han kan lika gärna stanna kvar där han är. Har jag sagt att jag gillar harar och kaniner? I så fall säger jag det en gång till. Och böcker om sådana djur måste jag liksom bara kolla in. Som den här. Och om berättelsen enbart var okej, så är bilderna till den fantastiskt fina.
Cilkas Resa  Morris, Heather  4 (2020-08-25 18:15:40)
Jag tycker att boken var bra och lättläst. Men den var samtidig hemsk. Visa ställen var lite jobbigare. Jag tycker att Cilka som den handlar om är oerhört stark. Jag förstår inte hur hon orkade. Jag rekommenderar denna. Jag gillade den.
Antikcafé för kantstötta hjärtan  Hallengård, Åsa  4 (2020-08-25 18:12:56)
Jag lyssnade på denna i bibliotekets app biblio. Det visade sig efteråt att det var del två. ☺️. Del 1 fanns inte. Får se om den dyker upp. Har sagt till. Jag tycker att den var bra och intressant. Jag är den som annars inte har lyssnat på denna typ av böcker. Men tycker om denna mycket och rekommenderar den. Men det är en fördel att läsa dem i ordning. ☺️
Stora boken om Mamma Mu och Kråkan  Wieslander, Jujja  4 (2020-08-25 18:09:14)
Det är kul att de samlade ihop några bilderböcker sånger och dikter denna bok. Jag har läst nästan alla. Sparar Mamma Mu firar jul till senare. Men jag tycker att denna var bra. Och jag förstår verkligen varför dessa böcker var och fortfarande är så omtyckta. Bra skrivna och fina bilder.
Ödesmark  Jacksson, Stina  4 (2020-08-25 18:03:28)
Den var spännande men också lite jobbig psykiskt. Jag tycker att den var riktigt bra. Jag lyssnade på boken. Den är bra skriven. Jag hade lite svårt att stänga av och sluta lyssna.
Ellens 1,2,3: Och ända till hundra  Kruusval, Catarina  3 (2020-08-24 21:28:31)
Lär dig räkna till tio med hjälp av Ellen och hennes vänner. Men för att kunna leka kurragömma är tio alldeles på tok för litet. Men någon i hennes gäng kan räkna åtminstone till hundra och lär ut ett knep till dem som ännu inte lärt sig siffrorna så långt. Boken är lite tråkig i början med bara en massa namn. Men sen blir den bättre.
Innan molnen kommer  Jungstedt, Mari  2 (2020-08-23 14:48:11)
Jag vet ärligt talat inte varför jag fortsätter läsa Mari Jungstedts böcker varje år. De är inte särskilt välskrivna och de senaste böckerna hon skrivit har faktiskt varit riktiga bottennapp för mig. Ändå har det blivit lite av en tradition för mig att lyssna på en av hennes böcker varje sommar och när jag såg att hon kommit ut med en ny serie tänkte jag att jag skulle ge den en chans.
Som roman skulle den kunna vara helt okej. Lisa som flytt Sverige efter ett havererat äktenskap, träffar den spanska änklingen Hector, tycke uppstår, lite förväxlingar, dans, musik, spansk kultur, mat och vin. Jag tror faktiskt att den skulle ha kunnat vara ganska charmig då.
Deckarbiten förstör dock totalt. Den är både extremt förutsägbart, jag insåg redan innan mittendelen av boken hur det hela låg till- samtidigt som den är extremt krystad och slutet var rena rama snyftsentimentaliteten.
Jag gillar ju annars när man blandar in historiska event i deckare, men dessa tillbakablickar till general Francos tid kändes enbart slarvigt och inte särskilt intressant.
Hela tiden jag hade den här boken i öronen så kunde jag inte låta bli att fundera över vad en författare som Ingrid Hedström hade kunnat briljera med en och samma historia. Det klarar inte Jungstedt av. Det ska gå fort fram genom berättelsen.
Även om den är extremt lättläst, så tror jag inte att jag hade orkat läsa den här boken för hand. Men under en intensiv tvättdag samt med alla andra av dagens göromål så gick det ändå bra att lyssna på den här boken. Och Jungstedt lyckas ju alltid sälja sina böcker, så den här boken kommer säkerligen också få en mängd läsare som kommer komma att älska den.
Personligen är detta ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en 2:a!
Sjöbodsblues  Olsson, Sara H  4 (2020-08-21 20:54:41)
Fina personbeskrivningar och många olika karaktärer, en härlig roman.
Skuggan blir kortare  Edqvist, Dagmar  4 (2020-08-21 13:30:52)
Den fristående fortsättningen på, Paradisets portar (1956)
Jag kan inte nog förklara hur mycket jag har kommit att tycka om Dagmar Edqvists romaner. Dagmar Edqvist (1903-2000), en mycket produktiv författare som författade 23 romaner mellan åren 1932-1985 och som väl nästan är glömd idag, tyvärr.
Jag tycker aldrig att när man talar om nu avlidna svenska författare vare sig om det är inom litteraturprogram på tv eller i tidningar att man nämner hennes böcker. Som ung flicka läste jag ett flertal av hennes böcker, men det är nu först på äldre dar som jag riktigt kommit att njuta av hennes romaner som är spännande och engagerande som thrillers, fastän det inte är thrillers. Språket är briljant och jag tycker att dessa böcker har åldrats som ett bra vin. De är varken omoderna till språk eller handling.
Edqvists kanske mest kända roman, Fallet Ingegerd Bremssen (1937) skrivs det ganska vågat om en våldtagen kvinna som skrivs in två gånger på psyket, första gången för det trauma hon drabbas av under våldtäkten, den andra gången efter att hon mördat sin våldtäktsman.
Böckerna är förvånansvärt moderna faktiskt.
Och det här är varken kärleksromaner eller kvinnosaksromaner. I ett flertal av romaner är huvudkaraktären man.
Skuggan blir kortare är den fristående fortsättningen på Paradisets portar som jag läst tidigare. Kåre och Sandras äktenskap brakar samman efter att Sandra är otrogen med en äldre kollega till Kåre. Sandra är hysterisk och uttråkad och har redan försökt ta sitt liv en gång tidigare. Kåre lämnar henne, flyr till ett forskningsprojekt med specialitet inom strålning i FN:S namn där han får anställning. Mycket incidenter, kultur, politik, rasmotsättningar, arbete, spänning och kärlek inträffar.
Jag kan riktigt varmt rekommendera ett flertal av de romaner av Dagmar Edqvist som jag läst, och jag planerar att läsa alla av hennes författade böcker.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Stardust  Gaiman, Neil  5 (2020-08-19 21:55:18)
Den gamla byn Wall på engelska landsbygden är den som ligger närmast älvornas magiska land. Gränsen är den mur som givit byn dess namn. I byn bor Tristran Thorn som är djupt förälskad i den vackra men kyliga Victoria Forester. För att vinna hennes hjärta tar han sig in i det magiska landet för att hämta den stjärna de såg falla från natthimlen. På sin färd möter han stora faror och ett antal märkliga varelser, både goda hjälpare och onda häxor. Men Tristran är inte den enkla bondpojke han ser ut att vara och stjärnan är inte heller av det stoff man förväntar sig att sådana är gjorda av...

Jag har skytt Neil Gaiman som pesten sedan jag läste hans lika hyllade som överskattade Amerikanska Gudar. Men så fick jag ögonen på Stardust, gav honom en ny chans - och han tog den! Det är en fantastisk bok, i dubbel bemärkelse, både fantasy och vuxensaga när de är som bäst. Dessutom rolig, varm och rappt skriven, utan dessa oändliga förvecklingar som man alltför ofta finner i fantasygenren. Gaiman sparar inte på krutet, här finns extra-allt vad gäller magi, förvandlingar, sällsamma väsen och andra attribut från sagornas och fantasyns värld. Och naturligtvis ett antal hintar till den klassiska mytologin, hans speciella signum.

Kan rekommenderas till den som har ett öppet (barna)sinne och rikt fantasiliv. Påminner lite om David Eddings Sagan om Belgarion, men i turbofart. En varning dock till renläriga fantasyälskare av den typ som ser Game of Thrones som det bästa som gjorts. Stardust är nog lite för modern och för mycket glimten-i-ögat för er...
Kevin & Schröder Déjà vu  Danielsson, Bernt  4 (2020-08-19 16:37:02)
Kevin Karlsson och Raymond Schröder i en relativt fristående fortsättning, tredje boken. Det är en thrillerkomedi i högt tempo - spännande fast intrigen är lite snårig, Schröder håller Kevin (vår berättare) utanför ibland.
Det är väldigt roligt, man skrattar mycket, men det är också väldigt nära och kärleksfullt till alla personerna. Taxichauffören Ciambelline t.ex. Och bästa scenen är när Kevin är ensam i ett regnigt London.

Inte den bästa boken i serien, men bättre än det mesta annat. Bernt Danielsson är en rasande skicklig författare och en stor humorist.
Ansikte mot ansikte  Katz, William  2 (2020-08-18 12:28:52)
Ytterligare en författare som jag har mängder av gamla böcker av. William Katz. Jag har läst en bok av honom för några år sedan som var helt okej, men det här var verkligen inte mycket att hänga i granen. Boken får en extra stjärna av mig med tanke på den mycket ovanliga intrigen, men det är också allt. 90% av boken handlar om plastikkirurgi med Carly Randall som får ett nytt ansikte av en plastikkirurg. Hon blir iögonenfallande vacker, folk glor på henne på gatan för hon ser med ens ut som en gudinna. Men, tre andra kvinnor har fått samma fantastiska ansikte som hon av samma plastikkirurg och dessa kvinnor är försvunna och mördade. Ska Carly gå samma fasansfulla öde till mötes?
Det här är verkligen en extremt banal thriller, och när jag som läsare tidigt dessutom får veta vem som är mördaren så känner jag att jag inte vill läsa mer. Gav upp efter dryga 100 sidor.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Heartsick  Cain, Chelsea  3 (2020-08-17 13:43:04)
Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig. Det största problemet som jag har med den här boken är att det känns som om det är två böcker i en. En dåtidshistoria som är gastkramande om en kvinnlig seriemördare som mördat 200 människor och torterar polisen Archie på de mest brutala sätt tänkbara. Den här biten är riktigt spännande och jag vill veta mer om den galna psykopaten, Gretchen Lowell.
Så finns här också en nutidsberättelse om en annan seriemördare som tyvärr blir något av ett gäsp för mig. Den här andra historien är en ganska typisk amerikansk thrillerberättelse som inte riktigt sticker ut från mängden för mig.
Så egentligen skulle jag kalla det här för två böcker i en, även om författaren lyckas knyta ihop de två berättelserna någorlunda bra på slutet.
Den är välskriven och som sagt bitvis riktigt ruggig och väldigt detaljerad. Men jag är ändå inte helt nöjd med boken.
Slutbetyg, en 3:a!
I dödens väntrum  Stolpe, Sven  3 (2020-08-16 19:55:02)
I dödens väntrum Sven Stolpe, Bra Böcker 1930


För resten tilltalar mig också de här passiviteten ganska mycket. Det är ju strängt taget den ideala tillvaron att bara ligga stilla i en säng och tänka.

Så känner den unga mannen när han på grund av sin sjukdom TBC träder in i det Schweiziska sanatoriet, här ska han få vila upp sig och slippa omvärlden ett tag. Sanningen är den att de flesta inte kom levande härifrån. Han trivs med att vara en iakttagare och tanken är att fördjupa sig i litteratur. Men när feberkurvan stiger, tryter också orken.

Det är mycket temperaturtagningar och knackningar i väggar, ett slags meddelande till varandra hur temperaturen ligger till. Sjuksystrar som passar upp och tröstar, undersökningar och smärtsamma behandlingar. Men också nattliga besök i stad och rum, det är en skildring av desperat livsnjutning i dödens skugga.

Samtidigt som huvudpersonens tillstånd förbättras väcks också känslor till liv, åtrå och kärlek och rivalitet. Religionen tränger sig på, motvilligt och band knyts. En reningsprocess både kroppsligt och själsligt.

Sven Stolpe fick sitt genombrott med denna roman som bygger på hans egen vistelse på sanatoriet i Schweiz, där träffade han på Huber som i romanen kallas Siegfried Walter. Han fick Stolpe på andra tankar gällande religion, Sven var agnostiker, men så småningom blev han katolik.

Trots det tunga ämnet är det skrivit i en uppfriskande stil och ett korrekt språk, vilket jag uppskattar att man inte varit där och pillat, tiden ska ligga i språket. Sanatoriemiljön är en tacksam miljö att skriva om, mycket rör sig hos de individer som vistas i denna slutna miljö. Många desperata handlingar när tiden är utmätt, hopp som tänts och släcks.
Dit vägen bär  Hedegård, Marie  2 (2020-08-14 12:28:33)
Jag tycker det känns som om snart varenda författare skriver serier där man får följa huvudpersonen i en rad böcker. Missförstå mig inte, det finns många bra serier med böcker, men så finns det också dem som skriver enorma serier med samma karaktärer om och om igen och personligen känns det enbart som att de gör det för ekonomisk vinnings skull.
Ibland tycker jag det är skönt med författare som skriver separata romaner med nya karaktärer och nya handlingar. Tyvärr tycker jag det blir allt fler som inte gör det.
Jag läste Marie Hedegårds debutroman: Så nära barfota (2016) och jag tyckte om den. Tyckte det var en engagerande kvinnoroman om en medelålders kvinna som bryter upp och finner sig nya vägar i livet under en resa till Afrika. Debutromanen satte jag en 4:a i betyg från mig och den kan jag dessutom rekommendera.
Men den här fristående fortsättningen, jag förstår inte ens varför jag måste följa karaktären Ellen igen. Den känns mest onödig, långdragen och riktigt trist.
Jag hoppas på engagerande romaner med nya karaktärer i nästa bok, för Marie Hedegård skriver bra, men den här boken kan jag inte rekommendera!
Slutbetyg, en 2:a!
Stormakten växer fram  , Dick Harrison  4 (2020-08-14 11:14:08)
Dick Harrisons bok Stormakten växer fram är en bra översikt över tiden då Sverige var en stormakt.

Stormaktstiden intar en mycket speciell plats i den svenska historien. När Gustav II Adolf blev kung vid 17 års ålder 1611 hade han fått tre krig i arv efter sin fader Karl IX. Vid trontillträdet satte Gustav II Adolf upp som mål att behärska Östersjön.

Gustav II Adolf ansåg att ett lands inkomster skulle komma från tull och handel. Då var det viktigt att behärska så stora kustområden och så många hamnstäder som möjligt. Häråt syftade den svenska utrikespolitiken under hela 1600-talet.

Kalmarkriget mot Danmark avslutades 1613 med freden i småländska Knäred. Kriget mot Ryssland avslutades 1617 med freden i Stolbova. Efter ryska landavträdelser hade Sverige kontroll över hela finska viken. Sverige lyckades med stilleståndet i Altmarkt 1629 bryta Polens dominans över den södra Östersjökusten. Frankrike var med i förhandlingarna. Detta var en taktisk manöver för att få Sveriges stöd i den sönderslitande konflikt som skulle kallas trettioåriga kriget. Ett krig som bestod av en rad sammanhängande konflikter med varierande bakgrund. De stridande utgjordes framförallt av katoliker på ena sidan och protestanter på den andra sidan. Det mäktiga tysk romerska riket stod främst på den katolska sidan, medan den protestantiska sidan dominerades av Sverige. Sveriges nyvunna ställning som stormakt i norra Europa bekräftades vid den westfaliska freden 1648. Då var Sveriges territorium större än någonsin.
Fyra historiska mysterier  Svahn, Clas  2 (2020-08-13 09:18:47)
En helt ok genomgång av fyra tämligen välkända mysterier från historien; Rosettastenen, Kapten Kidds skatt, Faraonernas förbannelse och Edgar Allan Poes hemligheter. Den sista kommer jag strängt taget inte ihåg, och de andra gav inte särskilt mycket nytt för den som läst lite. Men som en introduktion till historiska mysterier fungerar boken troligen bra.
Det innersta rummet  Horst, Jørn Lier  2 (2020-08-13 09:12:55)
Det innersta rummet är en politisk thriller/deckare från Norge. Hyfsat läsvärd, även om intrigen och personteckningen känns en smula ofärdiga. Och jag hoppas att polisen inte är riktigt lika inkompetent i verkligheten.
Herrens år 1398  Harrison, Dick  3 (2020-08-13 09:06:15)
En skönlitterär bok av den produktive Harrison. Välskriven, som alltid, och med en god känsla för tidsskildringen. Intrigen är inte märkvärdig, men fungerar ganska bra. Samtidigt finns en del schabloner (den skeptiske chefen, samlingen av alla misstänkta i slutet). Värre är en del loopar i berättelsen. Historien står helt enkelt och stampar för mycket på sina ställen.

Men detta är randanmärkningar. Över lag var det en trevlig bok.
Judith, Judith  Hjelmars, Gunilla  3 (2020-08-13 01:04:39)
Pocketbok ur serien Roman Succé, nr: 40, har gått som följetong i tidningen Min Värld.
Jag tycker att det här var en ganska bra och välskriven roman som är lättläst och engagerar läsaren. Dock trodde jag av baksidestexten att detta skulle vara en thriller och det kan jag inte påstå att det är. En suggestiv roman möjligtvis, men inte en thriller. Slutet kom väldigt plötsligt som om Gunilla Hjelmars ville avsluta boken så fort som möjligt.
Men den är på inga vis dålig utan helt okej läsning som ger en stunds avkopplande läsning.
Slutbetyg, en 3:a!
Selektiva Selma  Sandblom, Josefine  2 (2020-08-12 20:13:47)
Det finns vissa fragment i boken som är ganska underhållande, men på det stora hela så ger den här boken mig ingenting. Historien med Eva-Lisa är trist, jag vet inte hur många böcker jag läst om detta, kvinna med barn blir lämnad av make som träffar ny ung kvinna och så lite intriger däremellan. För mig blir det förutsägbart och ointressant. Historien med Selma är bättre, men jag fann karaktären Selma ganska omogen. Och fann det ganska löjligt att en 70-årig kvinna nästan enbart levde på pommes frites och chips. Bäst tycker jag om karaktären Fridolf.
Den här typen av böcker behöver mer humor, nu sticker den inte ut från mängden utan är som nästan alla andra böcker inom feelgood-genren. Den är inte dålig och inte heller dåligt skriven, men den ger mig absolut ingenting.
Slutbetyg, en 2:a!
Den hemlige gästen  Purcell, Deirdre  2 (2020-08-11 20:22:55)
Herre min skapare, en sådan infernaliskt långdragen bok! Jag förstår ärligt talat inte varför jag läste ut hela boken. Den här typen av böcker brukar jag ju ge upp på efter en 30-50 sidor. Men inte den här. Anledningen är troligtvis den att den är väldigt oförutsägbar, något den här typen av böcker inte brukar vara. Jag blev hela tiden förvånad över de nya spår som romanen tog.
Vissa partier tycker jag är ganska bra och May är en ganska intressant karaktär att följa. Men det största problemet jag ändå har med den här boken är att det känns som om Deirdre Purcell inte riktigt bestämt sig för vad hon skulle skriva. En feelgood, en stark roman om en kvinna vars make är otrogen och vars två söner dör eller någon form av släktsaga om försvunna mödrar. Det känns faktiskt till och från som om det är två böcker i en. Sedan blir jag inte klok på Ambrose, Mays skyddsängel? som enbart hon kan se.
Vissa delar som sagt är ganska bra och den är väl välskriven, men det här är ingenting som jag personligen kan rekommendera.
Slutbetyg, en stark 2:a!