bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Betty och källarmysteriet  Sutton, Margaret  2 (2023-03-28 23:48:30)
Nej, inte heller den här gamla "Flickboken" faller mig i smaken.
Den är visserligen extremt lättläst, men den känns mest av allt som en betydligt mer barnslig version av Kitty. Den tänkta åldersgruppen borde vara 6-9 år och det blir därför lite för banalt för mig. Annars är den välskriven och jag läser lätt ut den på någon timme. Vore jag ett litet barn så kanske jag skulle tycka att den var fantastisk?
Slutbetyg, en stark 2:a!
Två människors rike  Wahlgren, Anna  2 (2023-03-28 23:45:24)
Nej, vad besviken jag blir. Jag har läst två gamla romaner på senare tid av Anna Wahlgren som var mycket välskrivna och fascinerande 1970-tals samhällsromaner. Men den här som är betydligt mer lättsam och samtidigt med ett inre djup- tilltalar mig inte alls även om den börjar mycket lovande.
Välskriven men trist och med väldigt lite handling. Ingenting som jag kan rekommendera!
Slutbetyg, en 2:a!
Försvunna nyckelns gåta  Berlin, Eva  2 (2023-03-28 23:43:16)
Av nostalgiska skäl fortsätter jag med mina gamla flickböcker. Det kan vara ganska så avkopplande att läsa något sådant mellan andra böcker. Den här kommer troligtvis från någon boklåda på något antikvariat då den kom ut 1971 när jag var tjugo och helt slutat upp med den här typen av böcker. Jag finner många av de här gamla flickböckerna som charmig läsning. Med det sagt, så finns det mycket skräp bland dessa böcker också.
Jag har aldrig läst något av Eva Berlin (1906-1986) och jag blir inte särskilt sugen på att läsa något annat av henne heller- efter den här boken som nog måste vara bland det mest röriga jag läst på mycket länge. Att det har skrivits böcker innan den här boken om tonåringarna Mica och Annikka och deras respektive familjer som löser brott, är ganska så uppenbart. Men istället för att skriva någon form av resumé så förväntar sig författaren att man ska ha läst de övriga böckerna för karaktärerna slängs bara in i handlingen, hit och dit. En Björn där, en Janne här, en Barbro eller "Babban" där, en Ilona här och så har vi en Sture där. Vilka är dessa karaktärer? Jag vet knappt och författaren verkar inte särskilt intresserad att heller berätta vilka dessa är. Intrigen är dessutom löjeväckande, med en försvunnen ungersk nobelpristagare och mängder av skumma ungerska agenter som springer hit och dit likt yra höns. Det liknar mest någon berättelse från Tintin i "Burdurien eller Syldavien", men där det finns en stor humor i Tintin, så blir det här mest ett stort gäsp från mig.
Men jag är sugen på att höra: Någon här som läst något av Eva Berlin, kanske någon bok i den här serien och har några minnen om böckerna som ni vill dela med er av?
Slutbetyg, en svag 2:a!
Moa Zedong  Hägerdal, Hans  4 (2023-03-28 12:51:56)
Hans Hägerdals bok ”Mao Zedong ”är en bra politisk biografi som följer Mao Zedongs karriär från barndomen över hans 27 år som Kinas ledare fram till hans död 1976. Boken tar upp hur Maos politiska verksamhet formades av bakgrunden som bondson och ung intellektuell, och hur han utvecklade en distinkt kinesisk version av marxism som han sökte praktisera efter Kinas befrielse 1949. Hans ideologiska inriktning kom även att spela en roll utanför landet. För eftervärlden har Mao varit en i hög grad omstridd gestalt som ibland prisats som en vis och framsynt ledare och ibland betraktats som ett monster som orsakade många miljoner människors död. Boken ger en bra översikt över den politiska utvecklingen i Kina vid mitten av 1900-talet.
Ormens år  Ewerman, Ulrika  3 (2023-03-27 21:31:29)
Ormens år är Ulrika Ewermans andra roman. Den första var Monica Magnus 1966. Debutboken var intressant på många sätt, inte minst därför att Ulrika Ewerman då skrev om sin syster Monica; en syster hon aldrig träffade, därför att Monica dog innan Ulrika föddes.

Ormens år är en helt annan typ av bok. Här är det ren fiktion. Den röda tråden i boken är kärleken mellan Judith och Valter. Deras kärlekssaga får dock ett abrupt slut under ormens år 1965 då Valter och hans syster Vera bryter kontakten med henne. Som läsare får vi veta varför, men Judith är helt okunnig om vad som har hänt och lämnar byn för en karriär på annan ort.

Boken är intressant att läsa, men ändå känner jag mig inte riktigt nöjd. Det finns saker som aldrig får sin förklaring. Varför kalla året för ormens år? Varför gör Vera så märkliga närmanden mot Judith? Märkliga, därför att de aldrig leder fram till något. Hon kysser henne, tar hennes finger i munnen och suger sinnligt på det. Är Vera förälskad i Judith? Det finns inget i övrigt i boken som tyder på det.

Och varför det konstiga slutet? Det känns som att allt mynnar ut i ingenting och jag sitter där snopen när jag slagit igen boken.

Slutligen finns det en del språkfel i boken. Ord som dubbeltecknas eller är felstavade. Nog kunde väl förlaget ha kostat på sig en korrekturläsning.

Ormens år att trots allt en intressant bok att läsa, men den når inte upp till samma nivå som författarens debutroman.
Tant Sol  Geffenblad, Lotta  2 (2023-03-27 08:47:32)
Ett av många exempel på hur tråkiga och intetsägande många bilderböcker är idag. Den här handlar om solen och om olika sorters väder. Det enda som egentligen är riktigt bra med den är bilderna.
Flickan i bilen med glasögon och gevär  Japrisot, Sébastien  4 (2023-03-26 23:45:23)
En bra och spännande fransk thriller som är välskriven, mystisk och lättläst.
Här finns vissa likheter med Jean-Patrick Manchettes böcker som jag också tyckte mycket om då de verkligen stack ut från mängden.
Den tappar lite på slutet, men jag tyckte det var en bra bok som jag absolut kan rekommendera!
Slutbetyg, en 4:a!
Handbok för Superhjältar 4 - Vargen komm  Våhlund, Elias  5 (2023-03-26 21:16:31)
Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda Masken i utbyte.
Hur ska Lisa lösa detta? Och kan hon lita på sina nya vänner?

Denna bok är lika välskriven och välillustrerad som sina föregångare, däremot innehåller den mer action och lite läskigare inslag. Upplösningen med vargskurken Wolfgang är på gång.
Målgrupp: Barn 6-9 år.

Den lilla Träroboten och Prinsessan Ved  Gauld, Tom  5 (2023-03-26 13:15:37)
Saga i gammaldags stil om en kung och en drottning som inte kunde få några egna barn. Då besökte kungen en uppfinnare och drottningen i sin tur en häxa. Båda så tillverkade de var sitt barn. Men det var bara det att varje natt förvandlades det ena barnet till ett vedträ. Och den enda som kunde få henne att bli ett barn igen var roboten. En dag glömde roboten att väcka sin syster. Då upptäckte man i slottet att det låg ett vedträ i ena sängen. Vedträet kastades ut och hamnade slutligen på en båt. Men roboten gav sig inte. Han skulle rädda sin syster.
Peter, katten som gick på två ben  Robert, Nadine  2 (2023-03-26 09:03:54)
Titeln på boken är mer spännande än själva boken. Boken presenterar mest en massa egenskaper som katten Peter har. Peter som kom till Sam i en låda.
Bra jobbat, mamma pingvin  Haughton, Chris  3 (2023-03-25 13:01:21)
En kort berättelse om en liten pingvin och hans mamma. Mamman dyker ner i havet för att fånga isk till sin unge. Men det är många faror på vägen. Både dit och tillbaka. Kommer hon att klara sitt uppdrag? Ganska lite text, men desto mer färgstarka bilder.
Får ekorren vara med?  Petrén, Eva  4 (2023-03-25 08:37:05)
En söt liten berättelse om Stora Apan och Lilla Nallen som ska på utflykt. I ett träd sitter Ekorren och vill också vara med. Men varken Stora Apan eller Lilla Nallen upptäcker den.
Döden i Jericho  Dexter, Colin  2 (2023-03-24 23:39:56)
Jag har inte läst något av Colin Dexter på flera decennium. Men då jag alltid tyckt mycket om tv-serien så tänkte jag att det kunde vara kul att sticka av med en klassisk brittisk deckare.
Men nej, den här faller mig inte alls i smaken. Trist handling som aldrig greppar tag i mig som läsare.
Ingenting som tilltalar mig åtminstone!
Slutbetyg, en 2:a!
Anita, TV-Värdinna  Malmström, Siv  4 (2023-03-24 23:34:54)
För några år sedan vann tonåringen Anita Corbett en sångtävling på Nalen, hoppade av gymnasiet och började spela in plattor. Nu några år senare, vid blotta arton års ålder så går det inget vidare med hennes tidigare så lovande schlagerkarriär. På ett cocktailparty möter hon den mystiske "Nalle" som lovar henne en karriär som tv-värdinna. Mycket snart har han blivit hennes manager och hon har påbörjat sin karriär som tv-värdinna i ett underhållningsprogramm på TV. Men det blir problem med den mystiske Nalle och varför hör hon aldrig ifrån Kaj, fästmannen i Paris?
Jag har inte läst dessa böcker om Anita på säkerligen 60 år, så här blev det mycket nostalgi för mig. För att vara en gammal flickbok så är den dessutom förvånansvärt välskriven.
En underhållande tillbakablick till ungdomsåren!
Slutbetyg, en 4:a!
Tänk, om det är klimakteriet  Thorvall, Kerstin  4 (2023-03-24 00:46:18)
Jag är ju egentligen för gammal att läsa om klimakteriet, men eftersom Kerstin Thorvalls böcker alltid faller mig i smaken- så tänkte jag ge den här boken en chans. Och den var mycket bra och tänkvärd. Hur är det att vara femtio och gå in i klimakteriet och inombords enbart vara femton. Varför får inte en kvinna i klimakteriet bete sig såsom en hormonstinn tonåring? Här handlar det mycket om klimakteriet, hormoner och östrogendepåer. Men typiskt för Kerstin Thorvall så tar hon steget betydligt längre och skriver mycket om ångest, blodvallningar, kåthet och onani. Det sistnämnda förvånade även mig. Men typiskt för henne så ska precis allt skrivas ner in i minsta detalj. Och hon fortsätter i sin vanliga anda med att inte orka med att vara mamma, inte orka med farmorsrollen. Hon har en önskan om en kommunal farmor/mormorstjänst där man kan hyra en godhjärtad farmor/mormor eftersom hon själv inte orkar eller har någon större lust för den rollen. Hon funderar mycket på skillnader mellan män och kvinnor. Varför kvinnor med yngre män hånas, när ingen ens höjer på ögonen åt det motsatta. Samhällets skillnad mellan en åldrande kvinna och en åldrande man. Hur manliga recensenter hånade henne. Klassisk feminism här? Men även vissa feminister hoppade på henne. Varför? Kan det ha att göra med hennes enorma kärlek efter en sedan länge försvunnen pappa och hennes hat till sin mamma?
Här finns också hennes längtan efter att dansa.
En befriande och välskriven bekännelsebok av en för mig mycket fascinerande och komplex kvinna som jag absolut kan rekommendera. Att hon skrev så innerligt och helt lämnade ut sig själv i sina texter, är ovanligt än idag och jag tycker därför att hon håller lika bra idag som då.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Mirakelkammaren  Kim, Angie  5 (2023-03-23 23:39:03)
Mirakelkammaren av Angie Kim är en bok som gjorde mig tveksam till att börja med. En tryckkammare har exploderat och två personer har dödats. Boken inleds med denna händelse. Sedan inleds den första rättegångsdagen mot modern till ett av dödsoffren. Hon anklagas för mord och riskerar dödsstraff. Hur spännande kan det vara?

I boken handlar varje kapitel om någon av huvudpersonerna. Snart är min tveksamhet som bortblåst. Detta är en riktigt spännande roman. Allt är inte som man först kan tro. Det blir uppenbart att karaktärerna inte är antingen goda eller onda. Godheten och ondskan finns inom karaktärerna, och det är väl detta som gör oss till människor.

Men framför allt handlar boken om hur små, till synes obetydliga beslut, kan få fruktansvärda följder. Alla de fruktansvärda saker som händer i boken hade kunnat undvikas, om inte rena tillfälligheter hade satt stenen i rullning.

Angie Kim har i sin debutroman på ett mycket skickligt sätt skapat en trovärdig historia där alla dessa obetydliga detaljer och tillfälligheter vävs samman. Det blir högsta betyg för den här spänningsromanen.
Läget under kontroll  C-O Claesson, Göran  2 (2023-03-23 23:15:14)
En företagarroman. Kan det vara något för mig?
Den är välskriven, men nej, det här tilltalar inte mig.
Svårläst, rörig och med många olika karaktärer som jag inte lyckas hålla reda på.
Slutbetyg, en 2:a!
Små bitar av lycka  Østby, Anne  3 (2023-03-23 23:11:34)
Norsk roman om fem kvinnor som närmar sig de sjuttio. Om hälsa, fattigdom, kärlek, längtan, sorg och demens.
Om fijiansk historia och chokladtillverkning.
Jag tyckte den var ganska välskriven och intressant. Även om den aldrig riktigt grep tag om mig så som jag önskat att den gjort.
Men absolut läsvärd!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Susanne far till Rom  Eurén-Berner, Lisa  5 (2023-03-22 00:29:51)
Jag fortsätter med en tripp ner i barn och tidig ungdomsnostalgi.
Läste jag några böcker som barn i serien "Fröken sprakfåle"? Jag kan ha gjort det, men jag har inget klart minne över den här serien även om jag självfallet känner igen den. Jag tror mig för det mesta ha ratat den här serien som barn. Och så sitter jag här nu, gamla människan och riktigt njuter över charmen och hur oskuldsfullt det är skrivet. Det lär väl knappast finnas ett barn idag som skulle finna de här berättelserna intressanta- men jag funderar på om man vid en eventuell återutgivning kunde stryka flickböcker och istället lägga till tantböcker?🤣
Gunhild Visén ska bjuda Susanne med sig på en resa ner till Rom. Men hur ska Erik, Susannes man klara sig undertiden? Vem ska stoppa hans strumpor? Och barnen, hur ska dem klara sig? Som tur är har Susanne en stor familj som mer än gärna ställer upp och en förtjusande grann-"tant" som kan ta "hand" om maken så att han inte svälter ihjäl medan Susanne är borta.
I Italien träffar de på en rad färgstarka karaktärer och äter för första gången en "konstig" rätt vid namn pizza napolitana som liknar en liten rund pannkaka. De flesta av de andra gästerna på signorina Marias pensionat är svenskar. En redovisar om det fantastiska med att utöva yoga och en surmulen herre får smeknamnet "Surströmmingen", men så är han också en äkta prick, ja faktiskt en äkta ruskprick!🤣
Det händer inte särskilt mycket, men det är väldigt charmfullt, med vissa underhållande gamla begrepp som jag helt glömt.
Att det här inte är första boken, utan nr.....? i serien, spelar inte så stor roll då jag snabbt kom in i handlingen utan att först veta vem som var vem.
Toppbetyg!
Julia Caesar : karriär på ilsket humör  Blomgren, Anna-Maria  5 (2023-03-21 14:03:13)
Många var dem, en gång i tiden i gamla svenska filmer. Krutkärringarna med en röst som inte tålde motsägelse. Dessa kvinnor var allt från portvakterskor, kokerskor, hembiträden och huskors.
Bland de mest kända av skådespelerskor som specialiserade sig på dessa roller var Dagmar Ebbesen och hennes många roller som barskt hembiträde och ingen glömmer väl Hjördis Pettersons bistra roll som Selma, maka till toffelhjälten Fridolf. Rut Holm, Bellan Roos, Helga Brofeldt och Brita Öberg var också perfekta krutkärringar på film.
Men ingen av de redan nämnda hade en lika skrämmande uppsyn och med en röststyrka som Julia Caesar (1885-1971). Ingen annan kvinnlig skådespelerska har medverkat i lika många filmer som Julia Caesar. Hela 135 filmroller. Rollerna var oftast små, men mycket minnesvärda. Hon var den där gamla krutkärringen som skrämde slag på filmens alla karlar. Och hon gjorde dessa många roller med stor komisk talang.
Jag har alltid varit svag för gamla svenska filmer och Julia Caesar är en av mina gamla favoriter. Hennes speciella utseende, röstresursen och karaktären som sådan kan pigga upp vilken gammal skräpfilm som helst.
Filmrollerna var som sagt oftast små, men på folklustspel och buskisteater var hon en stor och firad stjärna. Och 83 år gammal hamnade hon på svensktoppen med sin "Annie från Amörka" i några veckor. En mycket underhållande liten sång.
Biografier är något jag sällan läser men när jag av en slump fick veta att makarna Anna-Maria och Roger Blomgren skulle skriva en biografi om Julia Caesar så visste jag att jag måste läsa den.
Julia var född i en fattig familj på Östermalm, hamnade på uppfostringsanstalt för vanartiga flickor vid 13 innan hon gjorde sin scendebut. Hon turnerade i Sverige och Finland runt tiden kring första världskriget. Blev en gång anmäld för stöld. Och redan som 20-åring gjorde hon sin första roll som åldrande satkärring. En roll hon fick göra om många, många gånger.
Och hon gjorde den verkligen med bravur. Jag kan inte komma på någon svensk nu levande skådespelerska som skulle klara av att göra de roller som Julia gjorde och samtidigt också vara så förträffligt rolig.
Julias livskamrat var operettsångerskan, Frida Falk som hon levde tillsammans med i 23 år fram till Falks död 1948.
En underbar och fantastiskt välskriven biografi med härliga fotografier. Den här kan jag varmt rekommendera till alla er som tycker om gammal svensk film!
Toppbetyg!
Den stängda dörren  Möller, Mia  1 (2023-03-20 23:39:44)
Efter att ha lyssnat på mer än halva boken så tackar jag för mig!
Synd då den började väldigt lovande. Jag tycker instinktivt om Karin som karaktär, en alldeles vanlig medelålders kvinna, som gått in i väggen och befinner sig mitt i klimakteriet.
Mina förhoppningar är att denna "deckare" ska ta samma form som Aino Trosells och Ingrid Kampås deckare som jag tyckte så mycket om. Realistiska deckare med trovärdiga karaktärer som är både spännande och välskrivna. Men ack nej. Den lovande starten till trots.
"Intrigen"- här finns egentligen ingen intrig, men handlingen som sådan är seg som sirap. Ingenting händer av intresse. Att marknadsföra den här boken som deckare är fel. Här finns ingen spänning att tala om.
Det behöver inte hända en massa ruskigheter, men ska det vara deckare måste det finnas något litet fragment av spänning som får läsaren att vilja läsa vidare.
Uppläsaren är heller inte bra. Jag vet inte varför hon får läsa in så många böcker.
Tyvärr, trots att jag gillar karaktären Karin så kan här inte bli något annat än ett bottenbetyg, från mig!
Övergivna platser  ,  5 (2023-03-20 18:49:19)
13 svarta sagor om övergivna platser skrivna av 13skräckförfattare.
Äkta kärlekar  Jenkins Reid, Taylor  3 (2023-03-19 21:35:33)
Emma och Jesse träffas redan i highschool. De är en perfekt match, direkt efter skolan flyttar de till Kalifornien och reser jorden runt, han som naturfilmare, hon som reseskribent. Efter 10 år gifter de sig. Men på deras första bröllopsdag försvinner Jesse spårlöst under en helikoptertur över Stilla Havet. Sökandet ger inget resultat, alla ombord måste ha omkommit.
Emma blir nästan galen av sorg. Hon lämnar allt, flyttar tillbaka till östkusten och börjar jobba i föräldrarnas bokhandel. Där träffar hon en gammal vän, Sam, och blir så småningom förälskad. De planerar bröllop, Emma har fått en andra chans att bli lycklig. Men då ringer telefonen och hon känner genast igen rösten. Det är Jesse, efter tre år har han hittats vid liv. Nu tvingas hon välja mellan maken hon trodde var död och pojkvännen som fick henne att leva igen...

Ett klassiskt dilemma och en tacksam story för en roman. Liknande saker har hänt i samband med krig, maken rapporteras som saknad och stupad, men har hamnar i fiendens fångläger. När han återvänder har hustrun gift om sig. Men här är historien om hur Jesse överlevt och hittats så in i... osannolik att författaren inte går närmare in på det. Det gör hon rätt i, det går liksom inte att få ihop. Istället fokuserar hon på det viktiga, Emmas omöjliga val. Hon älskar bägge och bägge älskar henne. Tanken på Emma var det som höll Jesse vid liv, och Sam har älskat Emma ända sedan skoltiden. hon är hans allt. Nu måste Emma göra ett val, vem ska hon krossa?

En bra relationsromen, lite Hollywood men ändå ingen feelgood. Författaren har skrivit manus till TV-serier och boken ska filmas, det märks. Men Emmas dilemma är trovärdigt skildrat och det är ett val ingen vill ställas inför. När hon är med Sam vill hon ha honom, med Jesse väcks den gamla passionen och då ligger han bäst till. Läsaren anar ganska snart åt vilket håll det lutar och kanske kunde författaren skärpt till det ännu lite mer. Men det är klart bra och läsvärt.
Den som ger sig in i leken  Miller, Luna  4 (2023-03-19 04:32:25)
En oväntat bra deckare med spänning såväl som humor.
Jag hade först svårt att komma in i handlingen, men när jag väl gjorde det så kunde jag inte lägga den här boken ifrån mig. Välskriven, spännande och underhållande med en modern "Mrs. Pollifax" här i form av karaktären Gunvor Ström som privatdetektiv. Jag läser mer än gärna de resterande böckerna i serien.
Okej uppläsare- även om hon inte är någon favorit.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Bruten åra  Tormalm, Ann-Mari  1 (2023-03-18 01:27:10)
Nej, den här orkar jag inte med.
Ett första klassens totalt ointressant bottennapp som jag efter ett litet tag ens kan ta in vad som händer då jag någonstans helt slutar lyssna.
Uppläsaren var väl okej, men jag tyckte hon läste alldeles för tillgjort till och från.
Tyvärr, ett bottenbetyg från mig!
Virvelvind  Hågensen, Lisa  3 (2023-03-18 01:23:35)
Jag har i samma serie om de bästa vännerna och tillika bibliotekarierna, Raili och Ylva läst: "Hennes ögon blå (2017)", "Gäld till djävulen (2017) och "Rummet (2018)". De två första böckerna var fantastiskt bra, spännande, mystiska och mycket underhållande och även den tredje boken i serien var bra. Jag såg mycket fram emot den här boken, men tyvärr blev jag besviken.
Även om den tar sig någonstans i mitten och blir ganska bra, så kan det här inte bli något annat än ett medelbetyg för mig.
Jag tyckte den första halvan var så tråkig där framförallt karaktären Raili mer eller mindre blivit helt personlighetsförändrad och jag frågade mig ett tag om det var en och samma författare som tidigare.
Men den tar sig någonstans i mitten och blir ganska läsvärd. Karaktären Solveig som medverkat lite i de tidigare böckerna fick skina mer här och jag tycker nästan att hon var den trevligaste karaktären i boken att läsa om.
Slutbetyg, en 3:a!
Sonja Wigert  Theien, Iselin  4 (2023-03-18 00:13:57)
Den här boken är på norska, men det går lätt att läsa. Speciellt om man är intresserad av gammal film, för objektet för den här biografin är skådespelerskan Sonja Wigert. Det är en helgjuten bok men mycket fakta (också om hennes roll som spion mot nazisterna), väldigt bra och informativ och inkännande.
Samanthas svåra val  Daniel, Kate  2 (2023-03-18 00:10:35)
Samanthas familjs ranch hyrs av ett filmbolag för en inspelning. Denna lättlästa ungdomsbok är välskriven och tar känslor, kärlek och sorg på allvar. Däremot håller inte thrillermomentet, det är mest en massa spännande episoder - på slutet kommer allt som en klump och blir mest likgiltigt. Men som inkännande ungdomsroman är boken läsvärd.
Totte & Emma leker ute  Wolde, Gunilla  4 (2023-03-16 13:16:36)
Den här boken bjuder på olika exempel på vad man kan leka under de olika årstiderna. På sommaren badar Totte och Emma, medan de på våren bygger en koja. Båda gångerna får deras nallar vara med. Även hösten och vintern har sina lekar. Det finns snö, löv och geggamoja att syssla med. Och även jag som läser får lite extra sysselsättning när jag ska räkna krokar, mössor och vantar. Trevlig bok.
Majken och Tassa  Nilsson, Per  3 (2023-03-16 13:12:09)
En kort bildberättelse om en flicka och en hund. Hunden vill inte alltid lyda. Och flickan hon vill ibland leka hund. På sätt och vis är den rolig. Boken alltså.
Ku Klux Klan och dess arvtagare  Blom, Tomas  2 (2023-03-16 12:20:27)
Tomas Bloms bok ”Ku Klux Klan och dess arvtagare ”är en bra skriven bok, men tyvärr ingen bok som tilltalar mig.

Det ursprungliga Ku Klux Klan bildades strax efter det amerikanska inbördeskriget 1865 i Pulaski, Tennesse, av veteraner från sydstatsarmén. Namnet Ku Klux Klan hämtade de från grekiskan ”kyklos” som betyder ”vänskapskretsen”. Syftet med organisationen var att upprätthålla de vitas dominans i samhället gentemot de svarta som under inbördeskriget befriats från slaveri. Man ville också hämnas de orättvisor, övergrepp och den terror som nordstaterna förorsakat i södern i slutfasen av inbördeskriget. De medel som Ku Klux Klan använde för att nå målen var bland annat hot, terror, våld och mord.

Klanen fick stor utbredning i sydstaterna. I sin märkliga kostymering med mask för ansiktet, brinnande kors, och stränga ritualer, utformade medlemmarna sina planer under hemliga nattmöten.

Åren 1867-1870 mördades tusentals svarta av klanmedlemmar i staten Louisiana. Tusentals andra blev misshandlade och hundratals hem brändes ned. Under de åren dömdes bara 37 personer för några av brotten.

År 1870 försökte den amerikanska regeringen genom en lag förbjuda Ku Klux Klans verksamhet, dock utan att lyckas. 1871 fick president Grant diktatorisk fullmakt att hejda klanens framfart. Med hjälp av militär lyckades han i stort sett stoppa klanens våldsdåd.

Efter några decennier i relativ stillhet omorganiserades klanen 1915. Det var då metodistpastorn William Simmons grundade en ny rörelse med samma namn. Den såg som sin uppgift att bevara den amerikanska andan. Samtidigt ville man motarbeta svarta, katoliker, judar och utlänningar. Återigen blomstrade klanen. Man tror att klanen vid slutet av 1920-talet hade uppemot fyra miljoner medlemmar. På nytt började korsen brinna för att garantera den kristna moralen.

På 1930-talet begick klanen ett stort misstag när man började närma sig nazismen och anta hakkorset som framträdande symbol. Det bidrog till att många fler tog avstånd från Ku Klux Klan.

Efter andra världskriget minskade klanens betydelse avsevärt. På 1960-talet framträdde den som huvudmotståndare till Martin Luther King och medborgarrättsrörelsens kamp för jämlikhet i södern. Som mest mobiliserade klanen då omkring 40 000 medborgare, men någon massrörelse som i fornstora dagar var det aldrig fråga om.
Röj och Björne ritar  Östmo, Hege  3 (2023-03-16 09:01:05)
En liten bok om hur kul det kan vara att rita och hur det plötsligt blir dels när alla papper är slut, dels när någon annan börjar rita på det man själv ritat. Mot slutet av boken börjar de båda hundarna Röj och Björne rita på varandra. Ganska kul.
Ulla följer ett spår  Berg, Sonja  3 (2023-03-16 01:50:27)
En gammal flickboksserie som jag aldrig tidigare läst. Men jag tyckte att den var helt okej. Småmysig och välskriven, om än kanske inte särskilt minnesvärd.
Ungdomsreportern Ulla ger sig tillsammans med sin kollega Stickan på jakt efter en ung tysk flicka som försvinner från ett scoutläger samtidigt som hon eftersöks av polisen. Kommer Ulla finna flickan i tid och varför har hon rymt sin väg?
En lättsam och underhållande ungdomsbok!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Den som lämnas ensam kvar  Höglund, Viktoria  3 (2023-03-15 15:20:49)
Malin Dahl jobbar som psykolog för företagshälsan. Hennes uppdrag är att leda en samtalsgrupp för anhöriga till dödligt cancersjuka.
Poliskommissarie Stefan Lindegren utreder flera misstänkta dödsfall som visar sig ha kopplingar till Dahls gruppterapi.
Denna bok känns nästan mer som en relationsroman än som en deckare. Bjuder på mord, spänning och sjukdom. Temat är cancer och döden.
Bok nummer två i serien om Malin Dahl.

Handbok för Superhjältar 7 - Tillbaka  Våhlund, Agnes  5 (2023-03-15 15:15:56)
De kidnappade barnen är tillbaka. Varför? Och vad är det som inte stämmer? Varför går de runt på gatorna om nätterna, i sömnen?
Spännande. 6-åringen var mycket nöjd med berättelsen. Själv var jag kanske lite mer skeptisk.
Målgrupp: 6-9 år.

Arg  Olsson, Lotta  2 (2023-03-15 12:52:59)
En liten bok om stora starka känslor. När tornet som barnet byggt upp plötsligt rasar blir barnet riktigt arg. Det är många jobbiga känslor som måste ut innan det åter är lugnt och kan försöka bygga med klossarna igen. Ganska intetsägande.
Bara rumpor i backen  Leone, Annika  4 (2023-03-15 08:31:22)
Mira och hennes familj ska på vintersemester. Där ska de åka skidor och vinterbada. Mira klarar barnbacken bra. Men när de ska ta liften till den branta backen händer något pinsamt. Miras mamma är kissnödig och måste åka in åt sidan. Men när hon kissar, så glider hon ner för backen i bara rumpan. Det här är en rolig bok.
Hör mig viska  Kallentoft, Mons  3 (2023-03-15 08:07:58)
Andra delen i Tim Blanks sökande efter sin dotter som försvann på Mallorca för 5 år sedan. Ledtrådarna blir fler och hoppet att dottern är vid liv ökar.
Fortfarande mycket ordbajseri men inte lika mycket som i den förra boken. Denna är något bättre och som läsare vill man gärna veta hur det går.
Var är Magnus?  Krog, Inge  1 (2023-03-13 23:40:02)
Jag brukar ju uppskatta de här gamla Allers-böckerna inom genren mysig kiosklitteratur.
Men den här var något rent av fruktansvärt dålig. Förutsägbar och så löjeväckande att jag inte ens tror att en tvålopera skulle kunna hitta på så rent av otroliga situationer.
Den lät däremot spännande, men det här är utan tvekan ett äkta bottenbetyg från mig!
Smartare smalare snyggare rikare  Furumark, Gudrun  3 (2023-03-13 10:41:55)

Saras föräldrar separerar och hon flyttar med mamma till Stockholm. Sara ska börja gymnasiet och hamnar på snobbskolan Östra Real, där hon med sin vänsterbakgrund känner sig som svarta fåret. Men hon får en vän, den vackra men gränslösa Esmeralda. Hennes föräldrar är konstnärer och Esmeralda vill bli skådespelare. Vänskapen är inte jämlik, det är hela tiden Esmeralda som bestämmer när, var och hur. Men beroendet är ömsesidigt och bägge är sköra bakom den tuffa framtoningen...

Boken är "en berättelse om vänskap, klass, kulturmän och om att läsa Birgitta Stenberg för första gången." Musiken har en stor plats, med postpunk och britpop. Tjejerna upptäcker tillsammans litteraturen och reagerar på att alla klassiker de läser i skolan har skrivits av män. Förutom de vanliga ungdomsproblemen med kroppsfixering, vuxenblivande och killar har Sara att hantera kulturchocken att hamna i en helt ny miljö. Även jag som gick i skolan i den grå forntiden känner igen det klassiska dilemmat; kampen för att sticka ut och passa in samtidigt, att vara Någon men ändå en i gruppen.

Det som också känns igen är den den snygga och framåt tjejen som väljer en osäker lantistjej som bästa kompis, för att kunna spegla sig kontrasten och framhäva sig själv. Så jag rekommenderar boken i synnerhet till er som vill läsa om den tiden igen och kanske var unga på 90-talet när allt begav sig. Jag är lite för gammal men den är okej för mig också. Berättelsen känns realistisk utan konstruerat drama och de flesta kan känna igen sig i Saras vilsenhet. Vilken tur att man är gammal, att vara ung är ett elände...;-)

Ond tro  Bailey, Anna  5 (2023-03-12 22:24:36)
Ond tro är Anna Baileys debutroman. En spänningsroman som utspelar sig i en liten stad där alla känner alla. Men alla vet inte allt om alla. Många har hemligheter som för allt i världen inte får komma ut.

Där finns människor som inte tvekar att skada andra, inte minst familjemedlemmar. Och ondskan får stöd av den förfärlige pastorn i stadens baptistkyrka. Han uppviglar församlingsborna till att begå fruktansvärda saker samtidigt som han inte räcker ut sin hand för att stötta dem som behöver hans hjälp. Det är en oförsonlig gammaltestamentlig moral han ser som sin uppgift att upprätthålla.

Boken växlar mellan dåtid och nutid på ett skickligt sätt, vilket låter läsaren steg för steg upptäcka vad det är för saker som lett fram till händelserna den ödesdigra kvällen vid Tall Bones. Det är en riktigt skickligt författad spänningsroman, som jag gärna rekommenderar. Och riktigt allt får vi inte veta. I de allra sista sidorna får läsaren en antydan om att det fanns mer att avslöja. Jag tror inte att det är en cliff-hanger. Snarare vill författaren reta oss lite.
Bye bye äppelpaj  Eklund Lykull, Anita  4 (2023-03-11 23:24:58)
Jag har på senare år läst ett flertal romaner av Anita Eklund Lykull som släppte en rad ungdomsböcker på 90-talet och jag har tyckt mycket bra om de alla.
Smarta, välskrivna, engagerande och trovärdiga som minst av allt passar den vuxna läsaren lika bra som tonåringen.
Och den här var lika bra som de föregående böckerna av henne. Jag kan varmt rekommendera hennes författarskap!
Slutbetyg, en 4:a!
Totte & Emma leker inne  Wolde, Gunilla  4 (2023-03-11 13:23:06)
Roligt att Totte och Emma är tillbaka. Varannat uppslag handlar om Totte och varannat om Emma. Totte ska få besök av mormor och kisse. Emma ska till förskolan. Hos Totte är det ingen som har tid att leka med honom, medan hos Emma finns det gott om lekkamrater som vill. Emma och kompisarna spelar ett spel som de inte kan reglerna till. Totte bygger ett torn, hittar dockan bland klossarna och leker sedan kurragömma. Trevligt återseende.
Jaga inte oss  Lindström, Eva  4 (2023-03-11 08:41:15)
Är det nödvändigt att döda vilda djur? Den här lilla boken ställer sig på djurens sida. Människorna har samlats för att rösta om just jakt. Alla jägarna vill fortsätta jaga. Men det finns tre som protesterar. Det är två ekorrar och en hare. Boken har också ett budskap om att bry oss om varandra. När haren blivit skjuten i örat är ekorrarna där med bandage. Gillar bokens avslutning om att det är djuren som är kungar och drottningar i skogen. Ja, varför inte. Det är ju de som bor där och inte vi.
Sillen börjar skolan  Ehring, Anna  3 (2023-03-10 13:08:34)
Andra boken om Hugo (pojken som kallas Sillen) vänder sig till en något smalare publik än sin föregångare och det på grund av att ämnet heter skolstart. Det är ju inte lika många barn som ska börja skolan som de barn som ska få ett syskon. Det kan man ju få både innan och efter skolstart. Berättelsen börjar med ett upprop. Det är Sillens farfar som följer med, eftersom föräldrarna är upptagna med sitt. Och här kommer en ny karaktär in. Hon heter Hedda. Både hon och Sillen har tappat var sin framtand. Men Hedda tror inte på tandfen. Då tar Sillen med sig Heddas tand hem till sig. Men då visar det sig att det inte ligger någon peng i glaset. I boken dyker det också upp en tupp. Det är farfar som bytt ut sin gamla. Men tuppen låter lite för mycket, tycker Sillen. Jag är glad att boken inte fokuserar på vad man vanligtvis gör i skolan. Det blir bara lite om skolmatsalen och om att vara ute på rasten. Kompisen Hedda och Sillens relation till henne är så mycket mer spännande.
Sillen börjar skolan  Ehring, Anna  4 (2023-03-10 13:08:34)
Andra boken om pojken som kallar sig Sillen vänder sig kanske främst till de barn som snart ska börja skolan. Det inledande kapitlet tar oss direkt med till denna för oss lite äldre än 6 år välkända miljö. Och precis som när vi började där så börjar det också för Sillen med ett upprop. Sillens mamma har inte tid att komma på grund av att hon måste passa lillebror Sasha. Och pappa är fullt upptagen med sitt jobb på knäckebrödsfabriken. Det blir istället farfar som får följa med.

Läraren ropar upp alla namn och kommer plötsligt till Hugo Ström. Det är Sillen det. Men det tänker han inte på. Därför är det tyst ett tag innan han plötsligt klämmer i med ett ovanligt högt ja. Bredvid honom sitter en flicka som för de här böckerna kommer att bli en lika viktig person som Sillens farfar. Hon heter Hedda. Och det är i soffan på fritids som de båda blir vänner. Båda har drabbats av samma missöden. Hedda har tappat en tand i matsalen och blöder därför. Sillen saknar visserligen en tand, men blöder på grund av att han fått en boll på sig under rasten. Sillen tror på tandfen, men det gör inte Hedda. Därför tar han med sig Heddas tand hem till sig i hopp om att den ska förvandlas mot en peng. Men när Sillen vaknar på morgonen är glaset tomt.

Författaren lyckas även här fånga in enkla vardagshändelser och göra dem både spännande och intressanta. Det finns ytterligare två böcker i serien. Och både väntar på att bli lästa.
Falskt anklagad  Yorke, Margaret  3 (2023-03-10 02:56:31)
Jag har läst ett flertal thrillers som jag har tyckt väldigt mycket om av Margaret Yorke som aldrig skrev dåligt.
Det här är inte hennes bästa bok då jag upplevde den som ganska rörig.
Småspännande och välskriven, men inte så mycket mer.
Slutbetyg, en 3:a!
Hjärtslag  Robards, Karen  3 (2023-03-10 02:52:21)
En ganska löjlig och förutsägbar amerikansk romantisk thriller.
Men den roar för stunden och är ganska spännande från och till.
Godkänd, men inte så mycket mer.
Slutbetyg, en 3:a!
Bara en gång blommar hjärtat  Spencer, Lavyrle  2 (2023-03-08 23:50:21)
Bland det mest banalt högtidliga tramset jag någonsin läst. Varför slängde jag bort tre dagar med att läsa den här boken för?
Den börjar ganska bra, men sedan blir det ett frosseri i slisk.
Slutbetyg, en 2:a!
Våra stadsdjur  Andersson, Nils  1 (2023-03-08 13:11:13)
Ett stycke tungvrickning på vers och där innehållet endast består av en massa namn på kända respektive udda djur och vad dessa kan rimma på. Rena rama rappakaljan.
Igelkott  Saedian, Seywan  3 (2023-03-08 13:08:47)
För att kunna försvara sig mot ugglor och ormar måste Mamma Mus be Tant Törne om hjälp. Med hjälp av taggar som ungarna samlar kan Mamma Mus sticka nya och taggiga tröjor. Och med det är igelkotten född. Kort liten berättelse om hur det kan ha gått till när en ny djurart uppstått. Bokens bilder är söta.
Manfred blir detektiv  Whitebrook, Eva  3 (2023-03-08 08:51:07)
På taket till Sagerska palatset bor en korp som heter Manfred. En dag hittar han en måsunge. Föräldrarna tycks ha kommit bort och ungen är dessutom hungrig. Manfred kallar ungen Måses. Men att hitta föräldrarna är inte lätt. Han försöker be Carmen som dirigerar en sångkör utanför operan om råd. Han besöker ugglan Selma som bor på kungliga biblioteket om hjälp och hamnar slutligen hos den fruktade rovfågeln Skeriffen som har övervakningskameror som ser hela centrala Stockholm. Det är en ovanlig lång berättelse för att vara en bilderbok och därför upplever jag den som en aning seg.
Död vid första ögonkastet  James, Peter  3 (2023-03-07 16:14:54)
Det är fortsättning på Roy Grace serien med bra upplägg om romansbedrägerier. Det är ganska bra driv i berättelsen med korta kapitel och snärtiga cliffhangers. Dessvärre är historien alltför lång (520 sidor) och något spretig så den tappar i spänning mot slutet. Läsvärd om man gillar författaren. Ger boken en svag trea.
Sillen får ett syskon  Ehring, Anna  4 (2023-03-07 13:11:32)
Hugo är en pojke som kallas Sillen på grund av att han älskar vatten. Han bor just nu hos sin farfar och hans get Maggan. Mamma ska snart föda och då vill pappa också vara med. Men väntan känns väldigt lång och tråkig. Under tiden försöker Hugo roa sig med att gå ner i källaren och titta på farfars gamla kläder. Och så den där hästen i trä. Den saknar ena benet. Men med hjälp av en lagom stor och tjock pinne kan den snart få ett nytt och då går det lättare att leka med den. Eller så kan han följa med farfar på fisketur. Särskilt roligt blir det när det blir napp. Farfars brevlåda och ett kuvert med djupfrysta bullar tillhör också det som får tiden att gå snabbare. Det är ett tacksamt tema som författaren bjuder på. De flesta barn har nog någon gång varit i samma situation som Sillen. Eller så kanske de har en kompis som varit i samma situation.
Sillen får ett syskon  Ehring, Anna  4 (2023-03-07 13:11:32)
Många barn har upplevt situationen då mamma måste iväg till sjukhuset för att hon ska föda barn. För Sillen - den pojke som den här boken handlar om, men som i själva verket heter Hugo Ström - innebär detta att han måste bo hos sin farfar. Och det på grund av att även pappa ska vara med när barnet föds. Det författaren främst försöker fånga in när hon skriver är känslan som blir när man väntar på att något och att detta något dessutom gör att saker inte kommer att bli som förr. Visst är det jobbigt?

Vad kan en pojke, som har alla sina saker i ett låst hus på andra sidan vägen, att göra i ett hus där det bor en gamling tillsammans med sin glupska get? Och där gamlingen dessutom är djupt försjunken i sin tidning? Sillen förstår nog inte det där med att bokstäver kan ge oss viktig information, eftersom han ännu inte lärt sig läsa. Och om ingen kan läsa kan det inte komma några brev och då blir i sin tur brevbäraren utan arbete, får han höra. Men då kanske brevbäraren istället kan dela ut bullar, tänker Sillen - och får genast en idé. Han lägger några djupfrysta bullar i ett kuvert och kuvertet sedan i farfars brevlåda.

När farfar inte läser tidningen kan det mycket väl hända att han vill ut och fiska. Och därför dyker det också upp ett avsnitt som handlar om detta. Farfar har också en massa saker nere i källaren: Bland annat ett stort skåp samt en trähäst som saknar ena benet. Om hästen blir lagad kan kanske Sillen leka med den.

Men så till slut kommer dagen då Sillen får återse sina föräldrar samt sin lillebror. Och även känslan av befrielse när något tråkigt är över har författaren lyckats fånga in.

Det här är första delen i en serie - och där det i skrivande stund har kommit ut fyra. Det ska bli intressant att läsa resterande.
Åh William  Strout, Elizabeth  4 (2023-03-07 10:12:11)
Lucy Barton är en framgångsrik författare som just förlorat sin älskade make. De vuxna barnen är ett stöd men också deras far, hennes exmake William. De skildes för längesen då hon inte längre stod ut med hans tillknäppta sätt och otroheter. Han är betydligt äldre, nu över 70, och och lite vilsen i tillvaron. Men de har förblivit vänner och hon kan inte riktigt släppa honom. Under de perioder han inte hör av sig saknar hon honom. Nu har en tidigare okänd familjehemlighet uppdagats och när William ber om hennes hjälp att undersöka saken ställer hon upp...

Författaren är okänd för mig men hon är amerikan, tydligen mycket uppskattad och vinnare av Pulitzerpriset. Och jag förstår varför, detta är en liten pärla till bok. Visserligen lite seg i början men när man kommer in i hennes speciella språk lyfter det. Hon tål inte William och hans svårlästa sätt, men bryr sig och vill vara i hans närhet. Det står att "det är en berättelse om kärlek, osäkerhet och om de tysta krafter som binder människor tillsammans" och det är en bra beskrivning. Det handlar också om klass och svek, det trauma en fattig bakgrund kan orsaka när man hamnar i en annan samhällsgrupp och hur olika personer hanterar det. Och hur man hanterar att en nära anhörig inte är den person man alltid trott.

Det lilla ordet "Åh" används frekvent i berättelsen. Det är Åh William, Åh Catherine, Åh "alla" egentligen. Jag blev lite irriterad i början men hon har uppenbarligen ett syfte med ordet. Det kan ju indikera så mycket, förvåning, nedlåtenhet, medlidande, överseende m m. Intressant grepp och varje läsare får själv tolka ut vad hon menar.
Sommaren tar slut  Olofsgård, Jonatan  2 (2023-03-06 17:01:41)
Tom och Lea, 9 och 14 år, reser med föräldrarna till sommarstugan för att bomma igen inför hösten. Dagen efter åker föräldrarna iväg på ett ärende, men kommer inte tillbaka. Barnen saknar mobiltäckning, maten tar slut, de är rädda och oroliga. Till slut måste de ge sig iväg och den enda person som bor kvar i omgivningen är en gammal man på andra sidan sjön, Udo. De tycker inte om honom, han är en mystisk person som varit på besök i stugan hela sommaren och lagt sig i både deras och föräldrarnas liv. Men de har inget val, där finns mat och mobiltäckning och kanske vet han var föräldrarna finns. Vägen till Udos hus är längre och farligare än de anat och verkligheten är inte den de tror...

En gång i månaden har mitt bibliotek ett bokcafé där personalen tipsar om olika böcker. En mycket trevlig aktivitet och jag råkade säga att det vore kul om de också berättade om någon bok de inte gillade. Till min förvåning tog de till sig förslaget och en sådan bok var just skräckromanen Sommaren tar slut. Hon som presenterade tycker den är rörig, osammanhängande och obegriplig. Jag blev genast intresserad och lånade den - och håller i stort sett med. Författaren är debutant och det står Skrivarkurs med stora bokstäver över hela verket. Mycket riktigt har han gått på Skurups skrivarlinje... Det märks inte minst på själva dispositionen, ett ständigt hoppande mellan nutid och dåtid och detta utan minsta förvarning eller ens styckeindelning. Det är nästan omöjligt att hänga med och man måste ständigt gå tillbaka och läsa om. Vet inte om den är inläst men då avråder jag bestämt från lyssning, det kan inte fungera om inte inläsaren markerar på något sätt. Förvisso har författaren fått till den krypande obehagliga stämning som hör till genren, men förstör det med för mycket av allt. Här finns magi, parallella världar, tankeläsning och dito kontroll, monster, våld och zombier men fokus ligger ändå på barnen och deras tankar. De övernaturliga inslagen utvecklas aldrig, som läsare tänker man bara eeeh, vadå...? Det kunde blivit riktigt bra om han taggat ner lite, och vågat göra ett tydligare slut. Nu släpper han det bara.

Jag gillar inte skräck och tycker att det är en helt onödig genre i dagens läge, Som något skrev i tidningen, "när jag tittat på nyheterna måste jag läsa en skräckroman för att lugna ner mig" Vem behöver mer hemskheter efter att ha sett Rapport?
Men ni som gillar John Ajvide Lindkvist uppskattar nog boken, den går i hans stil.

Billy Summers  King, Stephen  5 (2023-03-05 16:45:24)
Billy summers är en yrkesmördare med hjärta och han är den bästa i branschen.Nu vill han lämna sitt tidigare liv det är bara ett sista jobb kvar.han är en av världens bästa krypskyttar han är en irakveteran och han kan försvinna spårlöst när jobbet är gjort.Så vad skulle du kunna gå fel?tja allt.
De viktorianska klockorna  Higgins Clark, Mary  3 (2023-03-04 23:24:37)
Jag läste nyligen "Dömd av det förflutna" av Mary Higgins Clark som var en rysligt spännande thriller som det var omöjligt för att lägga ifrån sig.
Den här engagerar inte lika mycket, även om den börjar mycket spännande och lovande. Det är en helt okej thriller, som påminner något om ett äldre av avsnitt av "Morden i Midsomer", jag väntar mig enbart att Barnaby och hans närmaste man ska komma in och lösa fallet och finna Maggie.
Jag läste ut den på några timmar. Helt klart godkänd, men inte så mycket mer!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Gudarnas föda  Winroth, Anna-Sofia  2 (2023-03-04 01:02:18)
Nej, den här orkar jag inte med. Den är bitvis intressant och ganska så välskriven, men den hade behövts kortas ner med ungefär 200 sidor för att bli läsvärd!

Ur den djupaste glömska  Modiano, Patrick  3 (2023-03-03 21:08:59)
Bokens jag har hoppat av sina studier i Paris och försörjer sig på att sälja antikvariska böcker. En dag möter han Jacqueline och hennes pojkvän Van Bever. Han blir genast upp över öronen och söker deras sällskap för att vara nära Jacqueline. Men paret har lite okonventionella metoder för att försörja sig, dock lagliga. Vissa bekantskaper har krav på henne och för att komma ifrån både dem och pojkvännen flyr Jacqueline och berättaren till London. Men de hamnar ur askan i elden. De träffar nya vänner och Jacqueline kommer hem allt senare på natten. Tills hon inte kommer alls...

Det är inte fel att läsa en nobelpristagare då och då och boken är både lättläst och tunn, 157 sidor i pocket. Boken sägs handla om Modianos ungdomstid i slutet av 60-talet och är en nedtonad berättelse om några rotlösa ungdomar som söker sin väg i livet. Inget som engagerar mig men stör mig inte heller, man slipper dramatik och våld och bara det är ett stort plus. Ännu ett plus för slutet så jag ska nog läsa mer av Modiano.
Dracula  Harrison Lindbergh, Katarina  2 (2023-03-03 10:11:00)
Katarina Harrison Lindberghs bok ”Dracula myt och verklighet” är en bra skriven bok, men tyvärr ingen bok som tilltalar mig. Boken är en historisk resa genom tid och rum, liv och död och myt och verklighet som gäller Dracula, men egentligen inte bara Dracula utan i stort sett vampyrens västerländska historia i sin helhet.

Författaren behandlar först och främst relationen mellan den Dracula vi känner till idag med vojvoden Vlad III, hur en mystisk figur kopplades ihop så starkt Valakiets (numera en del av Rumänien) vojvod, eller Vlad Pålspetsaren som han även blir kallad för, men handlingen stannar inte där. Steg för steg går Katarina Harrison Lindbergh igenom den myt som formades krig Dracula och vampyren, och banden mellan den Dracula vi föreställer oss idag verkar inte ha helt tydliga band till Vlad III.
Kranarnas förlorade språk  Leavitt, David  4 (2023-03-03 02:25:38)
Jag fortsätter i mitt uppdrag med att beta av gamla och bedrövligt dammiga böcker från mina bokhyllor.
Genren "Komma ut ur garderoben" är något jag aldrig läser. Bortsett från ett par böcker av Jonas Gardell så kan jag inte på rak arm komma på en endaste bok jag läst om detta ämne. Kanske att de som skrivs för det mesta riktar sig åt en yngre målgrupp? Men det här är en vuxenroman.
Efter ett antal år bestämmer sig Philip för att "komma ut" inför sina föräldrar. Han är för första gången på mycket länge lycklig och förälskad i Elliott, som kanske inte delar hans känslor? Det är mitt under Aids-skräcken i New York. Men Philip är säker på sin sak. Och hans föräldrar är ju allmänbildade, liberala individer, så det måste helt enkelt gå bra. Det är vad han intalar sig.
Elliotts rumskamrat, Doreen, afroamerikanska och lesbisk varnar Philip. Hon saknar sin familj varje dag. En familj som helt vänt henne ryggen.
Men Philip låter sig inte avledas och en dag tar han det avgörande beslutet och berättar för sina föräldrar, Rose och Owen om sin homosexualitet.
Och det är där den här fascinerande och komplicerade romanen tar sin början. Det visar sig nämligen att hans far, Owen också är homosexuell, men sprungen ur en annan generation har han försökt förtränga denna "sjukdom" så mycket som möjligt, tills det slutligen inte längre går. Och modern Rose, en av de mest egocentriska karaktärer jag läst om på mycket länge- oroar sig mest för hur det ska gå för henne själv. Vad ska familj och vänner tänka? Som hon kommer att få skämmas!
En överraskande bra roman med ett mycket engagerande och komplicerat persongalleri. Jag läser gärna fler böcker av författaren!
Slutbetyg, en 4:a!
I bunkerläkarens våld  Eriksson, Isabel  5 (2023-03-02 21:44:18)
Författaren beskriver ingående och gripande om hur den fasansfulla tiden i bunkerläkarens våld var. Hon beskriver också lite om hur hennes liv sett ut tidigare vilket också var mycket intressant. Klart läsvärd!
Det tyska huset  Indridason, Arnaldur  4 (2023-03-01 17:59:51)
Boken handlar om främmande makter på Island under andra världskriget, år 1941. Samt om ett mord som begås och tvingar polis och militär till samarbete.
Man känner igen författarens noggrannhet och stil från tidigare böcker, t.e.x de om kommissarie Erlendur.
Sömngångare  Rendell, Ruth  3 (2023-02-28 23:51:05)
Dussindeckare!
Den är välskriven och småspännande, men den sticker inte alls ut från mängden utan påminner om ett tusental andra brittiska deckare jag läst under decennierna. Bäst tycker jag om kommissarie Wexfords privatliv, med dottern som lämnar sin man. En hel del 70-tals feminism som jag tyckte piggade upp historien.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Vem var Doon?  Rendell, Ruth  3 (2023-02-27 23:59:15)
Ruth Rendells debutdeckare från 1965 med polisintendent Wexford.
Det här är en spännande, välskriven deckare med högt tempo och med en riktig liten överraskning på slutet som säkerligen väckte mycket diskussion när den först kom ut.
Den dock kanske inte särskilt minnesvärd, men absolut läsvärd!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Tyras Husvagn: Kaos i kanot  Ekensten, Ann-Chrlotte  2 (2023-02-27 12:58:27)
En lättläst berättelse om en flicka och hennes pappa som är på camping. Den här dagen hyr de en kanot. Pappa vill se om han kan finna en havsörn. Men det är inte alltid så lätt att åka kanot. En gång trillar pappa i vattnet. Boken är däremot inte så jättebra. Kanske främst på grund av att pappan i boken verkar tråkig.
Djurdoktorn: Linus och Teddy  Ekensten, Ann-Charlotte  3 (2023-02-27 08:58:43)
En lättläst och intressant berättelse där vi får vara med om när ett lamm ska födas. Lammet har fastnat i sin mammas mage. Därför måste en veterinär dit och göra så att lammet kommer ut. Veterinärens son Linus följer också med. Boken är indelad i små avsnitt, vilket gör att den passar de som kan läsa, men ännu inte är redo för en längre bok.
Vad hände med Barry?  Lowery Nixon, Joan  3 (2023-02-27 00:29:04)
Spännande om en tjej vars kompis har dött - alla är eniga om att det är självmord. Det blir en spännande thriller, tät och händelserik (det är en ungdomsbok, och den är kort) med bra ledtrådar, fin känsla mellan figurerna (inte minst huvudpersonen och polisen) och en bra känsla av att vara ensam och slåss för något.
Flod av döda själar  Moore, Liz  4 (2023-02-26 18:13:53)
Flod av döda själar av Liz Moore är en bra spänningsroman. Romanen har två huvudspår. Det ena om morden som begås mot unga prostituerade kvinnor. Det andra är berättelsen om de båda systrarna, som hamnat på så olika ställen i livet. Mickey är polis och Kasey är en prostituerad narkoman.

Det är egentligen berättelsen om de båda systrarna som dominerar romanen. Författaren växlar mellan "nu" och "då", så att vi får en bild av vad som möjligen har format systrarna. Då var de otroligt nära, men nu är deras förhållande minst sagt komplicerat.

Det är som sagt en bra roman. På minussidan skulle jag sätta uppklarandet av mordfallen. Visserligen är det spännande, men jag saknar en förklaring till varför mördaren agerade som han gjorde. Slutet kändes en smula rumphugget. Jag vände blad och väntade på en fortsättning, men romanen var faktiskt slut.
Fantastiska F och djurtjuven  Lidbeck, Cecilia  3 (2023-02-26 13:12:36)
Spännande mysteriebok lämplig för de som precis lärt sig läsa. Här försvinner det djur på löpande band. Flickan Freddy och hennes kompisar får höra talas om det. Men hennes kompisar får inte veta hemligheten med att hon är densamme som superhjälten Fantastiska F.
Saga-Sagor: Ballonglängtan, kurragömma o  Sundström, Josefine  2 (2023-02-26 08:52:26)
Om tidigare böcker om Saga bjöd på en trygg och perfekt värld, så raseras plötsligt denna i kapitel tre. Där börjar plötsligt hennes föräldrar att bråka med varandra. Här talas dessutom om dålig ekonomi, vilket gör att Saga varken får glass eller ballong när de besöker djurparken. Dessutom tycker pappa att hon ska lära sig spela ishockey, vilket hon inte alls gillar. Hon vill fortfarande vara barn. Och här sätter jag punkt för Saga. Böckerna om henne har gjort sitt och jag tänker med det inte fortsätta läsa de kommande delarna om henne.
Timmarna före gryningen  Fremlin, Celia  2 (2023-02-25 23:40:18)
Jag brukar uppskatta gamla spänningsromaner, men den här ger mig absolut ingenting. Den är välskriven, men det händer ingenting. Och jag kommer ihåg att jag läst en annan bok av Celia Fremlin som precis som den här hade en spännande baksidestext, men där spänningen verkligen lät sig väntas på- om den alls fanns där.
Slutbetyg, en 2:a!
Hedarnas herre  Rendell, Ruth  2 (2023-02-25 00:11:47)
Efter att jag läst om "Stenarna skola ropa" som jag tyckte var helt briljant, så fick jag för mig att jag skulle läsa ett par thrillers av Ruth Rendell som jag själv tycker att jag läst alldeles för lite av. Men det här är inte hennes bästa bok. Den är välskriven såsom allt hon skrev, men efter sex dryga, långa kapitel och snart halva boken så tackar jag för mig. Väldigt långtråkig och jag är inte särskilt intresserad av någon av karaktärerna. Men jag ska testa ett par andra böcker av henne och hoppas på att de ska vara bättre.
Slutbetyg, en 2:a!
Damm på hjärnan  Ramm, Eva  3 (2023-02-24 02:30:35)
En ganska så underhållande liten bok av den norska författaren Eva Ramm. Om en manisk husmor, Birgit och hennes städande, skvaller med och om andra husmödrar, möten på husmodersklubben och problem med maken Gunnar som kanske börjat tröttna på den maniskt städande Birgit? En underhållande liten 50-tals roman som roade mig, även om slutet var något av en besvikelse.
Men på det stora hela, en underhållande liten bok!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Båten  Lundberg, Lotta  4 (2023-02-23 21:25:54)
Sex svenska kvinnor samlas i Kapstadens hamn för att segla över Atlanten. De är fullständiga främlingar för varann. Vad driver dem, äventyrslust, en vilja att visa att kvinnor kan eller är det en flykt och ett sökande efter frihet? Att en rent kvinnlig besättning ska lyckas förpliktigar. Hur klarar de isoleringen, samarbetet och kampen mot elementen? Värme och stiltje kan vara lika illa som hård vind och sjösjuka. Så småningom närmar de sig Brasiliens kust men då tar resan en oväntad och dramatisk vändning...

Lundberg har skrivit en riktigt bra berättelse om de psykologiska, praktiska och sociala konsekvenserna av att samla sex personer isolerade på en fjorton meter lång båt. Intressant är också att fem av de sex kvinnorna är 50+, det är inga ungdomar som tar sig an strapatserna. Karaktärerna känns trovärdiga liksom de konflikter som uppstår. Ingen är god eller ond, alla har sina ups and downs. Trots det feministiska anslaget upplever jag att de beter sig ungefär som män skulle gjort i samma situation. Som en av kvinnorna sa "när allt skiter sig, jag mår dåligt och huvudet snurrar brukar jag tänka; vad hade en man gjort i det här läget?"
Mindre bra är att författaren låter kaptenen göra så stor sak av att det är en rent kvinnlig besättning som krossar världshaven. Tror inte alls att det är unikt utan att det hänt många gånger de senaste 20-30 åren. Författaren står bakom de feministiska målen om kvinnors rättigheter och lika värde men är kritisk till ideologin och jargongen.

Segelbåten är välutrustad och här nämns ett antal tekniska termer som författaren avstår från att förklara närmare. Vilket jag tycker att hon gör rätt i, det hade blivit både väl tekniskt och nördigt att förklara allt, och man behöver inte ha seglat själv för att hänga med. Karaktärerna är helt anonyma från början, läsaren får lära känna dem under resans gång. Möjligen med undantag för kaptenen den mystiska och mytiska kvinna som kallar sig Parvani. Henne skulle jag velat veta lite mer om. Slutet är lite rumphugget men jag förstår hur författaren tänker. Men det är en bra bok, bara läs!
Puck flyger flygplan  Garhamn, Annakarin  3 (2023-02-23 13:04:35)
I den här boken får vi lära oss det mesta vi behöver veta inför en flygresa. Puck ska för första gången flyga. Mamma följer med. Lärorik och bra.
Tre små grisar  Mårtensson, Tilda  4 (2023-02-23 08:52:22)
Den välkända folksagan tolkad och illustrerad av Tilda Mårtensson. Det är en snäll variant med tanke på att samtliga grisar överlever. Till och med vargen får leva. Det är också en kortare variant med tanke på att scenen med marknaden och tunnan med äpplen saknas. Och bra sagor tål att läsas hur många gånger som helst. Bara de är trevligt illustrerade. Som den här.
Herre på täppan  Olséni, Christina  4 (2023-02-23 00:11:05)
Det här är den fjärde boken i serien om den extremt nyfikna pensionären, Ester Karlsson med K. Jag har i den här serien tidigare läst: Ester Karlsson med K (2017), Ett lik i garderoben (2018) och Grannar i död och lust (2020).
Jag upplever att det släpps massor av böcker i genren komiska deckare, och duon Christina Olséni och Micke Hansen har skrivit en mängd, i mitt tycke lyckade böcker i den genren.
Jag tyckte mycket om de två första böckerna i serien om Ester, men upplevde att den tredje boken var ganska repetitiv. Som tur är tycker jag att fjärde boken håller samma klass som de två första böckerna i serien, även om jag börjar bli en aning trött på den snokande argbiggan Ester som karaktär. Som tur är finns det andra betydligt mer trivsamma karaktärer som hängt med från första boken. Esthers syster med det mycket "tjusiga" namnet Barbro som varit medlem hos viktväktarna och som hela tiden pratar om att hon ska banta, men där vågen hela tiden pekar åt fel håll. Och så har vi stjärnan i boken- Arne, Esthers extremt hypokondriske svåger som hela tiden tror sig vara döende och vars största nöje är att varje dag lunchfika på det lokala apoteket där han skriver ner information som han snappar upp angående de besökandes hälsa och mediciner. Fragmenten med honom är mycket underhållande och jag skulle nästan vilja att han fick sig en egen bok, kanske med titel: "En hypokondrikers dag". Och så har vi Roland, Esters kakmonster till kakadua som hitintills enbart kunnat ordet "kaka" som han ständigt skriker, men som i den här boken lär sig ett nytt ord. Vad kan det vara?
Barbro och Arne har köpt sig en kolonistuga, och Ester, Roland samt andra grannar, därav en präst som driver argbiggan Esther till vansinne- åker ut för en gemensam fest. Väl där träffar de på ett flertal andra ägare till kolonistugor. En av dem är den rike Hjalmar, en gammal kärlek till Barbro som bjuder in de alla till en lyxig middag dagen därpå. Arne blir genast svartsjuk och blir snart huvudmisstänkt när Hjalmar hittas död dagen därpå. Bokens återkommande poliser dyker snart upp på plats samtidigt som Esther åter igen, beslutar sig för att starta sin egen lilla utredning och få Arne helt friad från misstankarna.
En mysig och välskriven liten deckare. Men det är dem komiska inslagen med Arne, Barbro och Roland som tilltalar mig mest.
Slutbetyg, en 4:a!
Jag är en hund  Heena, Baek  2 (2023-02-22 19:29:27)
En hund presenterar sig själv och sin familj, men framför allt sina inre känslor. Alla figurer på bilderna är gjorda av lera. Och ibland ser hundarna riktigt läskiga ut.
Vem städar inte?  Wirsén, Stina  3 (2023-02-22 10:58:57)
I den här boken är det åter igen bråk hos familjen Nalle. Lilla Nalle vill se på TV. Men det får han inte, eftersom föräldrarna ska städa. Lilla Nalle måste också städa. Sitt eget rum. Inte lika bra som den förra boken jag läste i serien Vem. Det är väl mycket tjafs här. Däremot ger jag poäng till sista bilden. Där ligger mamman i sängen och äter chips. Där ser man hur dåliga förebilder en förälder kan vara.
Vem bestämmer?  Wirsén, Stina  4 (2023-02-22 08:43:56)
Är det bara de stora som får bestämma? Här möter vi två nallar. En stor och en liten. Den lilla nallen vill inte sova. Stora nallen bestämmer att lilla måste sova trots att lilla ännu inte är trött. Likaså bestämmer han vad lilla ska äta. Men när lilla kastar filmjölk på den stora, då måste jag skratta. Men har lilla egentligen betett sig dumt åt? Djuren från serien Vem är åter här med en bok att känna igen vardagssituationer i.
Huset vid parken  Ahlstrand, Inga-Lill  3 (2023-02-21 23:50:01)
Små mysig bok! Den kan jag absolut rekommendera!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Hej, jag heter Folke  Winnerbäck, Lars  4 (2023-02-21 08:46:49)
Lars Winnerbäck har verkligen lyckats i sin debut som barnboksförfattare. Boken handlar om en pojke som heter Folke. Hans största dröm är en egen häst. En dag går han ut för att söka reda på en. Det är en häst som är bunden vid en vagn med frukt. Hästen heter Lusen och Folke kör hem med vagnen till huset där han bor. Alla som ser honom tillsammans med hästen blir förskräckta. Bilderna i boken är ritade av någon som var död när Lars skrev texten. De är i sin tur lånade från en amerikansk bilderbok. Och vilken kul bok det blev.
Våran Linus  Gray, Kes  4 (2023-02-20 13:05:54)
En lite äldre bilderbok. Linus är kanin och undrar plötsligt över varför hans föräldrar beter sig annorlunda än honom. Då förklarar de att han blivit adopterad och att hans föräldrar i själva verket är en ko och en häst. Men de bor i en håla och äter morötter för att Linus inte ska misstänka något. Trevlig sak med bilder som påminner om ännu äldre barnböcker igen. Jag gillar alla de söta djuren.
Om något skulle hända  Sundqvist, Christel  2 (2023-02-19 23:44:00)
Finlandssvensk författare, född 1970.
Baksidestexten lät så lovande och den är absolut välskriven, men det här är ingenting för mig. Var spänningen finns det undrar jag då det står att det ska vara en psykologisk thriller. Jag upplevdeden som tråkig och jag är ganska säker på att jag glömt den inom en vecka!
Slutbetyg, en svag 2:a!
Djuren sover  Annesdatter Skomsvold, Kersti  3 (2023-02-19 12:59:54)
Den här boken presenterar olika djurs sätt att sova. Och just den grejen kan ju vara intressant. Bo ska också sova. Men hans mamma har svårt att få honom att lägga sig. Det är så många olika djur han vill vara. Bilderna är i starka färger och med en hel del att upptäcka. Däremot själva berättelsen blir efter ett tag väl repeterande. Men det kanske är så det ska vara för att det barn som lyssnar ska bli trött?
Katten som inte hade något namn  Takeshita, Fumiko  2 (2023-02-19 08:48:39)
Själva berättelsen är vissen. Det är mest en massa namn på katter och de miljöer där de hör hemma. Men katten som boken handlar om har ännu inget eget namn. Han funderar på ett som verkar bra, men kan inte komma på något. Bilderna i boken är däremot fina. De visar alla upp verklighetstrogna miljöer.
Bittert hat  Masterson, Louis  3 (2023-02-19 01:47:23)
Både Morgan Kane och Jesse Rawlins (både finns ju som sånger i Benny Borgs låtkatalog) i en spännande och driven västernroman där bröderna Dalton är med (ja, de fanns ju faktiskt i verkligheten - och boken blandar fiktion och sanning på ett snyggt sätt).
Morgan Kane är ingen hjälte man egentligen gillar, Jesse Rawlins känns mer sympatisk - det är otäcka och dramatiska möten mellan dem. Bra historia och bra personporträtt.
Gräset är alltid blodigare på andra sida  Rutbäck Eriksson, Sofia  3 (2023-02-19 00:18:55)
En fin och mysig debutdeckare med två härliga damer som jag instinktivt gillar, Katarina och Greta.
Själva deckarintrigen är kanske något banal emellanåt med en försvunnen permobil, men något säger mig att böckerna kommer att bli bättre nu när Katarina startat sin "eminenta detektivbyrå". Jag läser mer än gärna fler böcker i serien!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Honungsmjölk för tre  Pierrou, Tove  4 (2023-02-18 13:15:27)
En bok om att leka tre, men kanske främst en bok om att tycka om kaniner. Kaja vill gärna ha en kanin, men får inte för sin pappa. Kaniner bajsar för mycket. Men både Kotte och Carmen har kaniner som de gärna leker med. Då säger Kaja plötsligt att hennes kanin finns ute på ängen. Men den kaninen är i själva verket en hare. Ett vilt djur. Jag gillar den. Åsså gillar jag kaniner med.
Grävling borta  Vuori, Sanna Sofia  3 (2023-02-18 08:33:49)
En berättelse om att komma bort från varandra. Men som sådan är den inte helt bra. Jag fick faktiskt kolla in texten på baksidan av pärmen för att förstå vad författaren menar. Jag trodde först att det handlade om någon sorts låtsaslek. Men bilderna i boken är i alla fall fina. I boken möter vi en flicka och hennes gosedjur som är en grävling. Grävlingen är våt nu efter att ha varit ute. Grävlingen letar efter flickan, men hittar istället en massa annat.
Afrodite  Title, Elise  3 (2023-02-18 02:58:01)
En bok som jag läst till och från under ett flertal månader. Det är egentligen en både bra och mycket spännande thriller som engagerar läsaren. Men samtidigt är den extremt förödmjukande skriven så till den grad att jag mår riktigt dåligt av att läsa den.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Det blev en älg  Rosoff, Meg  4 (2023-02-17 13:04:40)
Hur kan en helt vanlig mamma föda en älg? Men så blev det. Älgens storasyster tyckte det var bra. Då ser ju bebisen inte ut som alla andra. Men en älg växer snabbt och snart måste de tänka på att hitta ett nytt hem åt honom. Här ger jag främst mina poäng till bilderna. Det finns mycket att upptäcka där.
Var är Sammeli?  Wikland, Ilon  4 (2023-02-17 08:55:57)
Boken handlar om en pojke och hans hund. Pojken vill så gärna leka med henne. Men just nu vill hon bara gömma sig. Olle letar i hela huset. Och helt plötsligt får jag mer än bara en berättelse. Jag får också en uppgift att själv försöka leta upp hunden, vilket inte alltid är så lätt. Jag får också en detaljerad bild över hur familjen i huset har det. Och just teckningarna är den här bokens starka sida.
Emigrationen till Amerika  Blom, Tomas  3 (2023-02-16 22:16:36)
Tomas Bloms bok ”Emigrationen till Amerika” som ingår i Historiska Medias bokserie ”Sveriges dramatiska historia” är underhållande men lite spretig. I boken redogör författaren USA:s självständighetskrig, inbördeskrig, expansion västerut, industrialisering och den svenska utvandringen. Resultatet blir ytligt och förenklat. Jag förvånas över hur lite av boken som faktiskt berör den svenska utvandringen mellan åren 1850-1920, den händelse bokens titel syftar på. I stället ägna författaren de första kapitlen ut av boken åt att berätta om den för eftervärlden obetydliga svenska 1600-talskolonin Nya Sverige på USA:s östkust och om enskilda tidiga svenska utvandrares kyrkobyggande och deltagande i inbördeskriget.

Bokens perspektiv skulle behövt avsmalnats och fokuserat djupare på den svenska emigrationen till USA. Hur var svenskarna som invandrargrupp? Vad hände med dem?

Tomas Blom redogör för de händelser som från första början möjliggjorde massemigrationen från Europa till USA. De massiva tvångsförflyttningarna av urbefolkningar och Louisianaköpet 1803 då Napoleon sålde Frankrikes besittningar i USA och USA:s yta med ens fördubblades presenteras av författaren i några meningar, som om man kunde bortse från.

Det som är intressant med boken är att utvandringen före 1850 huvudsakligen bestod av borgare och människor som ville bryta med den lutherska statskyrkan och att det var först på 1860-talet som bondeklassen började lämna Sverige.
Dömd av det förflutna  Higgins Clark, Mary  5 (2023-02-16 02:08:03)
Det här är konstigt nog den fjärde spänningsromanen som jag läst på mindre än en månad som handlat om pedofili. Ett ämne som jag egentligen inte tycker om att läsa om. Men precis som med de tre föregående böckerna så var det ingenting med baksidestexten som fick mig att tro att det skulle handla om just pedofili.
Nancy Harmon blev anklagad och sedan dömd för att ha mördat sina två små barn. Det var meningen att hon skulle avrättas för brotten. Men domen ogiltigförklarades när fallets huvudvittne försvann. Nu sju år senare så har Nancy försökt glömma den mardröm hon hamnade i. Hon har flyttat, ändrat hårfärg, träffat en ny man och fått två nya barn.
Men så en dag försvinner hennes nya barn, Michael och Missy. Mardrömmen återupprepas. Är Nancy trots allt skyldig? Eller finns det någon i hennes förflutna som mördade hennes två små barn och som nu lagt beslag på hennes nya barn?
En vansinnigt ruggig historia som också oväntat är mycket rörande att läsa. Med kanske en av de mest osympatiska karaktärer, jag någonsin stött på i en bok.
Jag läste ett par böcker av Mary Higgins Clark på 80/90-talet och har kanske avfärdat hennes böcker en aning på senare tid. Men nu blir jag med ens riktigt sugen på att läsa fler böcker av henne då den här var oväntat spännande!
Den här kan jag varmt rekommendera!
Toppbetyg!
Öknens ros  Maury, Alain  4 (2023-02-14 21:22:38)
Ett spännande Johan och Pellevin-album, som har en något krystad historia (och väldigt tragisk) men den är ändå välskriven och spänningen hålls alltid vid liv. Man undrar hur det ska gå, och hur det hänger ihop. Bra överraskningsmoment.
Serien är väldigt fint tecknad, och man kan tycka att det är synd att det inte kommit några album om Peyos serie Johan och Pellevin efter detta. Detta är alltså det fjärde av de fyra nya album som kom på 90-talet i franskspråkiga länder med manus av Peyos son Thierry Cullifordoch på det här albumet Luc Parthoens (de tre övriga var manus av Thierry och Yvan Delporte).
Sugardaddy  Fransson, Ramona  2 (2023-02-13 23:40:43)
Nej, det här är ingenting för mig!
Jag tyckte att trilogin om "Leah Quiller" var fullkomligt strålande.
Tyvärr, är det här inte en deckare som faller mig i smaken. Varken intrig eller persongalleri intresserar mig nämnvärt. Det blir enbart en dussindeckare som så många andra jag tidigare läst och snabbt glömt bort. Den intresserar mig inte ens för stunden trots att den är extremt lättlyssnad.
Ingenting som jag åtminstone kan rekommendera.
Slutbetyg, en svag 2:a!