bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Skalets röda strimma  Svanborg, Johanna  5 (2017-05-23 22:53:55)
En av de mest överraskande böcker jag läst på mycket länge. Jag hade tippat på ytterligare en halvbra dussindeckare vars innehåll man glömt efter några dagar, men oj vad fel jag hade. Skalets röda strimma av Johanna Svanborg är otroligt spännande, otäck, gripande, engagerande, romantisk bitvis. En helt fantastiskt bra debutdeckare, eller debutrysare kanske passar bättre. För till skillnad från många andra svenska deckarförfattare så skriver Johanna Svanborg nästan chockerande brutalt och skapar därför en väldigt oförutsägbar historia där jag som "läsare" var tvungen att spola tillbaka något spår för att höra om jag verkligen uppfattat rätt- och jo, det hade jag! Hundra gånger mer spännande än Läckberg, Jungstedt & Co.
Susanne Alfvengren som läste Marianne Cedervalls mycket humoristiska böcker om väninnorna Mirjam & Hervor- läser även denna bok och gör ett förträffligt jobb som uppläsare. Susanne som jag även uppskattar som sångerska läser väldigt engagerat så att det känns som om jag som lyssnare också medverkar i berättelsen. Hennes underbara röst gör boken väldig rättvisa. Jag hoppas att hon framöver får läsa in fler ljudböcker!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a till såväl bok, författare som uppläsare och hoppas på att vi får höra fler böcker snarast möjligt av författarinnan.
Kan varmt rekommenderas! Men känsliga "läsare" bör kanske varnas först!
Nyckelns Hemlighet  Johansson, Ewa Christina  4 (2017-05-23 11:35:33)
Ella vill veta vilken dörr den gamla nyckeln passar till. Hon hör någon ropa på hjälp och en annan röst som varnar henne. Ella förstår att det är något mystiskt. När hon går till muséet så får hon en förklaring. En spännande bok för unga.
Mickey's craziest adventures  Trondheim, Lewis  3 (2017-05-22 13:28:17)
Premissen med den här serien är att man låtsas hitta en ofullständig Musse-serie. Det är möjligen en kul idé men det blir lite svårläst när det "saknas" sidor. Samtidigt är det bra slutpoängen på varje sida, och äventyret är så flippat att man kanske inte ska bry sig..? Knäppcharmigt.
Förföljd  Crane, Caroline  5 (2017-05-20 23:05:04)
Den andra mysrysaren jag läser som är skriven av Caroline Crane och precis som hennes förra bok är den här helt otroligt spännande, välskriven och mycket engagerande. Jag satt som på nålar genom hela boken. Jag kan varmt rekommendera den här mysrysaren!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Den skeva platsen  Pascual Söderbaum, Caterina  2 (2017-05-20 14:26:32)
Bokens baksida beskriver mycket väl romanens karaktär. "En litterär forskningsresa som med hjälp av familjedokument och historiska händelser går djupt ner i förra seklets europeiska historia. "
Jag har kämpat med läsningen och kommit igenom 180 sidor. Som läsare känner jag vilken möda författaren har lagt ner och vissa partier är lysande.

Det här är ingen läsning för den vanliga romanläsaren. Jag gav upp, eftersom jag inte finner mödan värd. För mig tar boken mer än den ger, samtidigt som jag förstår att de ambitiösa fortsätter att ta del av en delvis fascinerande berättelseform.
Mystisk melodi eller Hur Musse mötte Mim  Cosey,  4 (2017-05-18 13:11:27)
Serietecknaren Cosey är ju ingen Disney-tecknare - därför ser ju bilderna inte helt Disney ut. Vilket gör det här ur-charmigt. Det är verkligen härligt att läsa, och njuta av bilderna. Ingen märkvärdig historia, men den fungerar bra - och som sagt det är väldigt charmigt.
Alla ex. är numrerade (mitt är stämplat med 0868, boken är tryckt i 1500 ex.) - det är väl mest en reklamgrej. Men det är ju kul att äga ett limiterat album på ett sätt.
Mogen, vild och galen  Hultberg, Cecilia  3 (2017-05-18 00:20:51)
Mysig liten bok om de båda pensionerade väninnorna- Solveig som söker efter en karl & Karin som oroar sig för sin dementsjuke make. Lättlyssnad och småcharmig.
Uppläsaren Sofie Lindbergs röst passade väldigt bra till den här typen av bok tycker jag.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Till min allra bästa vän  Hamberg, Maria  3 (2017-05-16 15:49:49)
Romanen är lättläst och intressant, särskilt Londonavsnittet. Det ständiga hoppet fram och tillbaks i tiden stör min möjlighet till verklig inlevelse. Sensmoralen är väl inte heller så uppmuntrande : "Skomakare bliv vid Din läst?" och se till att ha tur i kärlek. Utan tidshoppen hade detta varit en klar fyra.
Äppelblom  Roberts, Nora  3 (2017-05-15 19:59:29)
Eden känner sig sviken när hennes fästman gör slut för att han är rädd för en skandal när Edens far gjort en felsatsning och blivit ruinerad. Eden som levt ett bortskämt rikemansliv måste ta itu med sitt liv. Tillsammans med en väninna satsar hon på ett sommarläger med ridning som en huvudpunkt. Eden vill stå på egna ben men livet blir lite invecklat när hon möter den snygge grannen som är äppelodlare. En kärlekshistoria som verkar osann. Men okay som tidsfördriv.
A painted house  Grisham, John  4 (2017-05-15 19:45:17)
A fascinating story about seven-year-old Luke Chandler's life in Arkansas. Cotton harvest is in focus and there is tiresome work that everyone will participate in. In the yard there are a lot of workers inhabited, Mexicans and mountain peoples. The house that has always been unpaved suddenly gets a white border on the back. Luke will be exposed to threats as he witness two murders. This is a novel that feels real. Good characters and good descriptions. A very good book.
Bedräglig skönhet  Bangert, Ethel  3 (2017-05-14 21:59:30)
Lättläst, småspännande och engagerande mysrysare. Dock har jag läst betydligt bättre mysrysare än den här som är lite väl sliskig och förutsägbar från och till. Men karaktärerna tycker jag bra om och jag lever mig lätt in i själva historien.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Lille Ville Vimse i skolan  Park, Ruth  3 (2017-05-13 08:42:33)
Med tanke på bokens titel, så är här ganska lite avsnitt om skoldagar så som vi är vana vid dem. Istället bjuds här på händelser runt omkring själva lektionerna. Persongalleriet är både kul och trevligt - och berättelserna där de medverkar hade kunnat bli riktigt lyckade om det inte vore för att dialogen är så rörig. Ibland så vet jag inte riktigt vem av dem som snackar eller varför.
Välkommen till Amerika  Boström Knausgård, Linda  3 (2017-05-11 12:38:38)
Det är en bra bok men inte riktigt i min smak. Det är så tungt allting, ett flöde av tunga mörka tankar och väldigt få händelser.
Brott i sol  Nord, Elisabeth  3 (2017-05-10 20:21:12)
Lättläst, småspännande och engagerande bok om de två väninnorna Gunilla och Maud som kidnappas under en semesterresa till Skottland för att säljas inom den vita slavhandeln. Tur att det blev ett lyckligt slut.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
I Marsfjällets skugga  Nordh, Bernhard  3 (2017-05-09 16:36:59)
En fin berättelse tycker jag. Svårt att undvika att bli gripen av alla verdermödor som nybyggarparet och deras barn råkar ut för i Marsfjällets skugga i mitten av 1800-talet. Man slås av hur intoleranta och ogina människor kunde vara även på den tiden. När man egentligen behövde varandras stöd i hungersnöd och annat. Men det är en berättelse som handlar om människor och liv fjärran från dagens fixering vid att hela tiden försöka maximera sitt sociala mervärde.
Ljuset vi inte ser  Doerr, Anthony  1 (2017-05-09 09:54:38)
Inte alls i min smak. Jolmig.
Pippi flyttar in  Lindgren, Astrid  4 (2017-05-09 08:38:44)
En seriebok om när Pippi flyttar in, är sakletare, leker kull med poliserna, går i skolan, cirkus och brottas med starke Adolf.
All the light we cannot see  Doerr, Anthony  5 (2017-05-09 08:01:00)
Vilken helt otroligt vacker bok! En av de allra allra finaste böcker jag har läst i mitt liv. Den är skriven med så mycket känsla för små företeelser, och trots den mörka historien genomflödar den med kärlek och lycka. Helt underbart.
Se dig för!  Crane, Caroline  5 (2017-05-08 20:04:54)
Ohyggligt spännande, välskriven och mycket engagerande mysrysare! Jag satt som på nålar genom hela boken fram till det avgörande slutet. Jag tycker mycket om dessa genomysiga gamla mysrysare som alla är mycket lättlästa. Kan varmt rekommendera dem!
Mitt slutbetyg för denna blir, en mycket stark 5:a!
De försvunne kronjuvelerna  Sonne, Ken  3 (2017-05-08 14:39:29)
Första boken om Tobby, Tomas och Tina är en trevlig och spännande bok med bra personer och bra småstadskänsla. Och slutet nere vid gränsen är mycket spännande. Sen kanske bovarna känns lite osannolika, så omfattande som brottet ändå är.
Barnen i Fatima  Windeatt, Mary Fabyan  3 (2017-05-08 08:55:30)
En bok om de tre barnen i den lilla portugisiska byn Fatima som fick besök av Guds moder Maria vid flera tillfällen år 1917 och det solmirakel som sågs av 70000 människor den 13 oktober samma år. Lättläst och intressant.
Johannes  Miles, David  3 (2017-05-07 23:07:11)
Så har jag då äntligen avverkat det sista av duon David Miles och Keith Neelys själslösa versioner av Bibelns fyra evangelier. Johannes startar sitt evangelium i Himlen. Han påstår nämligen att Jesus fanns till långt före all annan skapelse och att han dessutom är den samme som Gud. Och genast skapar han ett mysterium som inte ens den skickligaste detektiv hade kunnat lösa, nämligen det hur en far både kan vara sig själv och sin avkomma på en och samma gång. Johannes nämner också vid ett flertal tillfällen att han var lärjungen som Jesus älskade. Med andra ord förvandlas den präktige religiösa läraren och mirakelmannen till någon som trotsar de judiska sexuallagar som stiftades på Moses tid, så att han med det inte längre, om man ser med de dåtida religiösa ledarnas ögon, är fri från synd. Johannes erkännande om sin sexuella relation till Jesus blir tillsammans med fariséernas avslöjande i Markus evangelium om Jesus demoniska ursprung de två mest intressanta inslagen hos de fyra evangelisterna.
Trädens hemliga liv  Wohlleben, Peter  4 (2017-05-07 14:00:17)
Mycket bra faktabok om träd. Handlar om hur träd komuniserar och agerar mot sina artfränder och fiender och deras livsstrategi. Boken kanske inte låter så intressant och det är förmodligen få som kommer att läsa den men det är helt fantastisk att läsa om hur avancerat trädens liv är. På ett sätt vi bara trodde intellegenta djur kunde ha. Man får lära sig hur träd kommuniserar med varandra med hjälp av svampar som sitter på rötterna och förbinder träden tillsammans. På så sätt kan de ge varnadra näring och de vet när det är dags att snabbt växa upp bland trädkronorna. Skogsbrukare brukar gallra träd för att de som blir kvar ska få mer näring men då förstär de trädens möjligeter att hjälpa varandra. Sådana saker lär man sig i boken. Läser man boken får man en helt ny syn på hur fantaskiska träd är. Ett måste för naturintresserade.
Mirabell  Lindgren, Astrid  3 (2017-05-07 12:24:48)
Boken handlar om en flickas önskan om en docka och hur hon får det med fantasins hjälp. Astrid Lindgrens hade en enorm förmåga att förstå barns föreställningsförmåga. För mig blev dockan flickans genom upplevelser genom sinnena.
Mordviken  Eriksson, Erik  4 (2017-05-07 11:58:23)
En liten berättelse som jag fått direkt berättad av författaren själv. Boken är tunn och lättläst men efteråt kan man bli sittandes och reflektera länge över om historien stämmer och människors psyke.
Författarens ord och bilder.
Du ska bort  Eriksson, Erik  4 (2017-05-07 11:49:44)
En lättläst berättelse om främlingsfientlighet tyvärr lika aktuell än någonsin. En vilsen ung man ska skrämma en äldre man kanske rent av ta livet av. Men något händer som ger framtiden hopp.
Axels tid  Lerin, Lars  3 (2017-05-07 11:00:03)
Lars Lerins bok om skulptören och mentorn Axel Florin. I boken "berättar" Axel om sitt liv, nästan hela 1900-talet med tyngdpunkt på hans uppväxt i Munkfors i seklets början. Boken är kompletterade med bilder efter gamla svartvita fotografier.

Jag tycker mycket om att läsa om tiden runt seklets början så jag uppskattade berättelsen om Axel. Jag hade nog inte läst den om inte jag först sett Lars Lerins fina akvarellmålningar
Vägen ut ur Sodom och Gomorra  Ekman, Ulf  1 (2017-05-07 10:50:10)
Det är ett omstritt ämne pastor Ulf Ekman tar upp - och de åsikter han har är i sin tur allt annat än de som anses politiskt korrekta. Sättet han skriver på är ett högst beklagande sådant - och om någon ger honom medhåll, så är det i så fall trosfränder till honom. Märk väl! Detta uttalades av Ekman långt innan det Åke Green dömdes för att han i en av sina predikningar använt sig utav dessa idag omstridda bibelställen - och där jag endast i min fantasi kan föreställa mig hur mycket mer dömande han varit främst mot svenska politiker om detta författats efteråt. De bibelställen Ekman stöder sig på är dels hämtade ur den mosaiska lagen: en lag som gällde även då Jesus var verksam på Jorden, men också ur de brev som Paulus skrev åt de kristna församlingarna långt senare. Ord som kanske gällde då, men som känns totalt felplacerade i ett modernt samhälle. Men vad många bokstavstroende kristna inte tänker på är att deras föredöme Jesus själv hade en homosexuell läggning, vilket evangelisten Johannes påpekar vid flera tillfällen i sitt evangelium. Han Johannes var lärjungen som Jesus älskade - hade en sexuell relation till. Med andra ord kastar en stor grupp kristna sten i glashus.
Lukas  Miles, David  2 (2017-05-07 10:15:40)
Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Dessa rader hämtade från Lukas evangeliums kapitel två känns hos mig lika klassiska som inledningen till Strindbergs Hemsöborna. Men till skillnad från Hemsöborna som är en underhållande berättelse från början till slut, så känns Lukas berättelser mest som att färdas Europaväg 4 rakt genom Smålands skogar. Med andra ord händelselöst Något man blir sömnfärdig av. Här finns heller inget av intresse som de andra tre evangelisterna utelämnat. I så fall bara en massa tal och liknelser. Att David Miles tecknar dessa händelser på ett högst visset sätt gör liksom inte saken bättre.
Jesus lärde mig att driva ut demoner  Hayes, Norvel  4 (2017-05-07 10:01:23)
Här möter vi en exorcist i full action. Han berättar om ett flertal olika fall där han fått ta högre makter till hjälp. Sättet han berättar det på är underhållande. Jag läste med det ut boken ganska snabbt.
Nattens fåglar  Wagner, Sharon  5 (2017-05-05 21:57:36)
En väldigt spännande, engagerande och välskriven mysrysare som bitvis var riktigt otäck. Som tur var fanns där ett lyckligt slut. Jag tycker mycket om dessa gamla mysrysare som är mycket underhållande att läsa. De är spännande, romantiska och väldigt lättlästa.
Mitt slutbetyg blir, en stark 5:a!
Kan varmt rekommenderas!
Ursäkta, hur dags går jorden under?  Eriksson, Peter  3 (2017-05-05 10:50:18)
En bok med en del fakta, en del funderingar, och en del humor om hur vi lever på vår planet och lite om vad vi kan göra för att bevara den. Peter Eriksson berättar om vår miljö och om hur människor kan påverka genom att ställa krav. Han åskådliggör allt med humoristiska inlägg. En lättsam bok om miljöfrågor och om hur vi genom små medel kan förändra.
Ottilia Otterblad eller sommarnatten  Sandström, Margot  3 (2017-05-03 18:33:03)
Rolig, engagerande och varm bok om härliga Ottilia Otterblad!
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Gränslösa  Neurath, Carolina  3 (2017-05-02 16:59:59)
Jag började med att lyssna. Moa Gammel läste oengagerat med barnslig röst. Men det finns ju e-böcker. Boken är mer spännande än hennes första. Men jag saknar bettet, elakheterna och humorn. Upplösningen var inte bra.
Ibland är man lessen ibland är man glad  Montelius, Martina  2 (2017-05-01 16:28:18)
Martina Montelius är en mycket underhållande person och jag har tyckt mycket om hennes två senaste romaner: Främlingsleguanen & Oscar Levertins vänner som jag både gett en 5:a i betyg. Den här då? Även om den har sina vitsiga moment i sann Montelius anda så blev jag inte riktigt klok på den här boken. Hinnor som utsöndras av obesvarade brev som hon sedan badar och sover med? Jag förstod helt enkelt inte vad hon vill ha sagt med dessa hinnor. Vad menar hon? Sen kan jag också tycka att det i den här romanen blir lite väl mycket svåra ord och filosofiska meningar som gjorde det särskilt svårt för mig att läsa den här boken. Vissa ord förstod jag inte ens vad de betydde.
Nej, den här romanen var inte alls lika bra som Martina Montelius två andra böcker.
Betyget blir därför endast en, 2:a i betyg från mig!
Korstågen Européer i heligt krig under 5  Villads Jensen, Kurt  4 (2017-05-01 13:59:13)
Korstågen är den största militära aktionen i Västeuropas historia. De inleddes för nära tusen år sedan och varade i över fem hundra år. Korstågen samlade européerna kring idén om det nödvändiga och rättfärdiga kriget, en föreställning som lever kvar än idag. Boken är en kunskapsrik och livfull inblick i historien om denna rörelse som började med erövringen av Jerusalem. Under de följande århundradena förde de europeiska furstarna en lång rad krig i Mellanöstern, men också på den iberiska halvön och i Östersjöområdet. De religiöst sanktionerade fälttågen gav upphov till den oförsonliga bilden av islam som kättersk och våldsam, men också till de första vetenskapliga studierna i Europa av islam som religion. Boken är den första skandinaviska översikten över alla medeltida korståg.
Gryningsfeber  Gárdos, Péter  2 (2017-04-29 15:31:53)
Lyssnade lite grann. Det är inte uppläsarens fel att jag slutade. Den här "romanen" har allvarliga formproblem.
Franka: Samlade äventyr 1  Kuijpers, Henk  4 (2017-04-29 14:07:45)
Serien Frankas första utgivning i Sverige avbröts mitt i ett äventyr. Draktanden del 1, sen kom aldrig del 2. Nu kommer båda äventyren i ett fint album med lite extramaterial dessutom.
Äventyr i högt tempo, mycket spännande, snyggt tecknat.
Familjelycka  Leffler, Anne Charlotte  3 (2017-04-29 08:06:39)
Boken är skriven som en pjäs och har varit uppförd som sådan. Den speglar den tid, slutet på artonhundratalet, som författaren levde i. Tre generationer lever tillsammans och fadern vill inte förstå att döttrarna vill ha sina egna liv. Han vill att alla ska vara hemma på kvällen och lyssna när han läser något för dem. Den sextonårige sonen får månadspeng för att han ska lära sig att handskas med pengar medan flickorna inte får något. De är ju bara flickor. Föräldrarna försöker hemlighålla saker för sina barn liksom barnen hemlighåller en del för sina föräldrar.
Det är ett något roande familjedrama som växer fram där de olika generationerna inte riktigt förstår varandra. Mormor som vill vara delaktig och går i sina egna tankar kändes som någon som borde tas i famn.
Orkidébarnet  Lagerberg Thunes, Charlotta  5 (2017-04-28 14:57:36)
En fantastisk bok som fick mig som både mamma och pedagog i skolan att förstå hur det är att leva för personer med högkänslighet. Fint skriven med ett målande språk och man känner starkt för huvudpersonen Lo i boken.
När prinsessor tar semester  Gustavsson, Per  3 (2017-04-28 09:59:20)
En småkul historia om ett gäng prinsessor som ska vildmarkscampa och vilka ovanliga lösningar de kommer på när allt inte går som de hade tänkt sig. Verkar nästan som om författaren har superkoll på vad sådana varelser gör. Eller det kanske bara är som han hittar på? Roligt i alla fall att de visar mod. I de flesta andra sagoböcker är prinsessor tyvärr bara fega och bortskämda kräk.
En vinter i Stockholm  Pleijel, Agneta  5 (2017-04-27 21:28:12)
Stark, gripande, melankolisk, vacker, varm- det finns många ord jag kan använda för att beskriva detta mycket vackra romanporträtt som bitvis känns rått och avskalat, men som ändå är så vackert, där orden är som poesi för själen.
Till det en fenomenal uppläsning av Marie Göranzon som med konstnärlig betoning här gör en fantastisk uppläsning. Jag tyckte mycket om boken och ser fram emot att få läsa mer av Agneta Pleijel!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Fina kojan  Bross, Helena  5 (2017-04-27 16:17:10)
jättebra
Bli sams  Bross, Helena  4 (2017-04-27 16:08:07)
Jättebra
Tandooriälgen  OYeah, Zac  4 (2017-04-27 12:44:02)
Det här är en bloddrypande historia där icke våld propageras. Herman Barsk råkar trilla rakt in i en otrolig våldshistoria där människor blivit dödade och grillade. På sin väg att undersöka vad som håller på att hända så råkar han ständigt in i faror. Sverige som sålt ut allting till Asien är nu anslutet till Eurasien och de svenska invånarna betraktas som en lägre klass och benämns infödingar. Den alltmer upphettade jorden gör att det nu växer palmer och mycket av gatulivet påminner om Indien. Städer och gator har fått nya asiatiska namn. Men amerikanerna är beredda att försöka ta över landet och ta till fula knep. Det finns en hel del som roade i denna välskrivna och våldsamma roman.
Varför dansa foxtrot när det finns tango  Hynes, Iréne  5 (2017-04-26 20:12:26)
I Varför dansa foxtrot när det finns tango? får man som läsare åter möta frisörskan Gunn i Bollnäs och ta del av hennes vardagsbekymmer gällande kärleksproblem, övervikt, träningshets, drömmar & gnabb vänner sinsemellan. Jag tycker det här var en jättetrevlig bok, bättre än ettan. Jag trivs mycket ihop med karaktären Gunn och uppskattar särskilt att hon är så vanlig. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Iréne Hynes i framtiden!
Mitt slutbetyg blir en stark, 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Druiderna  Scarrow, Simon  5 (2017-04-25 18:27:05)
Del fjorton i Silverörnenserien. En än gång får vi träffa prefekt Cato och centurion Marco. Dom ställs mot en fasansfull fiende som vill förgöra hela den romerska armén i Britannien. En välskriven och spännande roman.
Madeleine F  Einhorn, Lena  4 (2017-04-25 17:54:17)
Ljudbok med uppläsning av författaren.

Liksom huvudpersonen Hanna fångas jag av gåtan Madeleine F. Fängslande och intressant, men inte gripande.

Min käre Hugo  Noll, Ingrid  2 (2017-04-25 15:09:30)
Jag vill ju så gärna tycka om den! Och den är söt på sina ställen, men för det mesta känns den tyvärr meningslös och ointressant. Jag älskade Ingrid Nolls debutroman: Tuppen är död som var allt jag eftersöker i böcker, rolig, spännande, rappt skriven, med härliga karaktärer- en bok som man inte annat kan än att sträckläsa. Men tyvärr har inte hennes böcker efter debuten ens kommit upp halvvägs så bra som just Tuppen är död. Det här är den tredje boken jag läst efter Tuppen är död (den fjärde av Ingrid Noll sammanlagt) och det finns en till översatt på svenska- men jag vet ärligt talat inte om jag tänker läsa den. Däremot tänker jag absolut läsa om Tuppen är död- och det många gånger!
Uppläsaren Margreth Weivers som läser den här kassettboken är däremot helt fenomenal. Hon läser väldigt engagerande och har ett härligt tonfall. Det är tyvärr det enda positiva jag kan säga.
Mitt slutbetyg blir därför en simpel, 2:a!
Sigismund  Gustafsson, Lars  3 (2017-04-25 09:16:24)
Sigismund Lars Gustafsson 1998 Natur och Kultur


Sigismund består av fyra parallellhandlingar och det är Herr Gustafsson själv som ingår i den ena, författaren befinner sig i ett vintrigt Berlin och har för avsikt att skriva en ny roman. Skrivandet vill sig inte så gärna, han hänger mest över sin skrivmaskin och fantiserar. Kung Sigismund ligger i sin sarkofag i Krakows domkyrka med damm och spindelväv över sig, det hindrar inte att han dyker upp och skäller ut Gustafsson, kanske hans andra jag?

Gustafssons väninna målarinnan G får besök av några män från helvetet de vill köpa hennes själ för 200 miljoner dollar, ett långt liv och konstnärliga framgångar, hon får göra en provresa till helvetet, som visar sig vara en behaglig miljö, men tiden där står stilla, hon har ett krav att under ett dygn få vara en annan människa.

Sedan är det Science Fiction inslag från främmande planeter och då och då instuckna citat, som snabba tankar. Vi är betraktade utifrån. Det här kan verka mycket rörigt och konstigt, konstigt är det, men också komiskt. Som vanligt så går Gustafsson tillbaka till den västmanländska barndomen, med mostrar och morbröder, allt är en salig blandning, men på något vis så börjar jag vänja mig vid det. I efterordet skriver Gustafsson att ”Sigismund” är en roman om verklighetens återkomst, jagets uppvaknande. Det är en politisk process som författaren genomgår, han kommer ut som liberal. Vi börjar om, vi ger oss inte!
Snödrottningen  Cunningham, Michael  2 (2017-04-24 22:06:12)
Droger, cancer, kärlek, otrohet, vänskap, brödraskap, musikskapande och ett magiskt ljus... Boken är fylld med fina ord och välformulerade meningar men var är känslan?? Jag känner absolut ingenting när jag läser denna bok, förutom uttråkning. Den kan väl få en svag tvåa för sina fina formuleringars skull.
Syndafloder  Ohlsson, Kristina  4 (2017-04-23 22:15:12)
Handlingarna i serien är alltid "aktuella" utifrån händelser i vårt samhälle och vår värld dock inte denna, eller? Typiska deckare och man följer "polisernas" privatliv parallellt. Enligt författaren är detta den sista romanen om Fredrika Bergman. Synd :( Boken är tyvärr den svagaste av dem. Jag har läst alla och de har alla varit riktiga bladvändare. Tyvärr kändes denna minst spännande och lite rörig. Jag har alltid gett Ohlssons deckare de högsta betyget och hade gärna fortsatt läsa böcker om Fredrika Bergman Men allt gott verkar ha ett slut :(
Fånga fantasin  Roberts, Nora  3 (2017-04-23 14:43:33)
Även om Hillary är en berömd fotomodell så är hennes längtan tillbaka till hembygden stark. Hon har växt upp på slätterna med djur och natur runt om sig. När hon träffar på en dominant rik uppdragsgivare känner hon en stark dragning till honom. Men hans älskarinna vill inte ha konkurrens.
Det här kändes som en banal kärleksroman som kan vara bra som en stunds avkoppling.
Veronicas catering  Bonta, Louise  3 (2017-04-22 19:46:37)
Mysdeckare med trevlig huvudkaraktär. Lättläst och småspännande. Läser gärna fler böcker av författarduon!
Mitt betyg blir, en stark 3:a! Rekommenderas!
Musse Piggs favoriter Nr.3  Disney, Walt  3 (2017-04-22 18:16:21)
Mimmi vinner en päls. Denna råkar tyvärr vara fodrad med sedlar. Det är en skurk vid namn Tystaren som ligger bakom det hela. Kort efteråt vinner Mimmi en resa till ett avlägset land i norr. Där sitter hon fånge tills Tystaren dyker upp och ger nya order. I en annan lika spännande serie sugs Musse Pigg upp av en strömvirvel och hamnar i den sjunkna staden Atlantis. Där härjar nu Musses ärkefiende Svarte Petter. Samtliga serier har tidigare varit publicerade i Kalle Anka & C:o.
Det slutna ögat  Bauer, Belinda  5 (2017-04-20 19:13:35)
Fem fotavtryck är det enda som bevisar att fyraåriga Daniel någonsin varit där. Och nu är det allt hans mamma har kvar.Varje dag vaktar hon de små avtrycken i cementen .Polerar den så att dom glänser.Glider allt närmare vansinnet gräns.När så att medium erbjuder sig att hjälpa henne tar hon chansen.Vem skulle inte ha gjort det?Kanske kan han tala om för henne var som hänt hennes son...Men är mannen verkligen den han utger sig för att vara.
Så länge vi lever  Strang, Peter  4 (2017-04-20 16:27:00)
Boken handlar om att ta vara på den stund man har på jorden. Att prioritera och leva i nuet. Den tar också upp tankar kring döden på ett klokt sätt.

Jag tycker att bakgrundstexten kändes lite läskig men valde att läsa den i alla fall.

Döden kan vara skrämmande men alla kommer att dö en dag. Boken ger en naturlig förklaring på ett enkelt sätt och gör jämförelser med ex årstidernas växlingar.

Jag är glad att jag läst den och det känns som jag lärt mig en del.

Författaren har lång erfarenhet av döden och svårt sjuka patienter man kunde nästan känna hans empati i texten.
Jag hade önskat att den också tagit upp känslor som kan komma efter ett plötsligt dödsfall nu var exemplen hämtade från patienter som hade en tid att "förbereda" sig inför döden. Men med tanke på författarens yrkesområde så känns det mycket seriöst att han höll sig till det han har erfarenhet av. Boken innehöll flera användbara tips och exempel så man förstod.


Ditt liv och mitt  Axelsson, Majgull  3 (2017-04-20 16:02:07)
Majgull Axelsson är utan tvekan en av Sveriges absolut bästa romanförfattare genom tiderna. Hon har skrivit lysande böcker och hon skriver alltid bra. Is och vatten, vatten och is, Den jag aldrig var & Jag heter inte Miriam är alla tre starka välskrivna mästerverk. Tyvärr tycker jag dock att Ditt liv och mitt hör till en av hennes sämre böcker. Den är inte dålig, men den engagerar inte mig lika mycket som Majgull Axelssons böcker brukar. Kanske beror det delvis på huvudkaraktären Märit som jag inte riktigt får något grepp om och har därför svårt att sympatisera för. Men alla författare har ju bättre och sämre verk, så jag får helt enkelt hoppas att Majgull Axelssons nästa bok är bättre!
Katarina Ewerlöf läser egentligen helt okej, men jag föredrar personligen Gunnel Fred som uppläsare till Majgull Axelssons böcker. Tycker att Gunnel har en mer engagerande och dramatisk röst som enkelt målar upp boken- nästan som om det vore en filmvisning, eller som att jag själv var del i boken.
Mitt slutbetyg blir, en 3:a! Rekommenderar först och främst Majgull Axelssons andra romaner före den här!
Commonwealth  Patchett, Ann  3 (2017-04-20 09:46:33)
Till en början är boken en besvikelse, men jag hade också så höga förväntningar. Sakta tar boken sig dock och ungefär halvvägs är det en bra bok, med ett vackert slut.
Historien om Sverige, Gustavs dagar  Lindqvist, Herman  5 (2017-04-19 14:37:04)
I den här boken skildras Gustav III och hans tid. En bra och intressant bok som är väldigt läsvärd. Boken ger en bra bild över det sena 1700-talet och är mycket lärorik.
Den magiska strålen  Vandersteen, Willy  3 (2017-04-19 14:03:49)
Professor Snillén har gjort en ny uppfinning. Den kan få allt och alla att krympa. Tyvärr så har hans medhjälpare Savantas stulit ritningarna samt uppfinningen - och nu håller han på och försöker krympa hela världen. Finn och Fiffi försöker stoppa skurken. Det försöker också Lamholt. Men då Lamholt är av en klantig natur ställer detta givetvis bara till med problem. Berättelsen har sina stunder och ett kul persongalleri. Tyvärr dyker det upp lite väl mycket övernaturliga inslag, som konsten att med hjälp av en stoppstråle bygga en bro av stenar i luften. Även det flumreligiösa inslaget i slutet med Satan och Sankte Per i rollerna får tummen ner av mig.
Liv, död och hjärnkirurgi - en neurokiru  Marsh, Henry  4 (2017-04-19 10:46:43)
Henry Marshs "biografi" är en mycket fin bok, där 25 lärorika och känslosamma axplock från hans fascinerande karriär som neurokirurg förmedlas på välavvägd, målande prosa. Marsh berättar om sin karriär, innefattande både framgångarna och fallen där hans eller kollegors tillkortakommanden orsakade katastrofalt lidande för patienterna. Han skriver uppriktigt, medkännande och känslosamt, och även om han stundvis får en ganska hård ton skiner hans empati alltid igenom.

Boken är att rekommendera för alla som vill få en bättre förståelse för en läkares emotionella arbetsliv. Och ett måste för alla unga blivande läkare.
En ond liten handling  George, Elizabeth  2 (2017-04-18 09:02:49)
En lång bok, närmare 800 sidor. Jag har inte läst Elizabeth George på mycket länge, men uppskattar tv-serien. Dock tycker jag att boken skiljer sig på ett par punkter från serien. Skildringen av Barbara Havers är mysko. Hon känns inte särskilt trovärdig. En del av de andra personerna är också märkligt endimensionella. Men historien är välkomponerad och boken går förvånansvärt snabbt att läsa. Skildringen av Italien känns också mer "äkta" än mycket annat i boken.
En vision av ljus  Riley, Judith Merkle  4 (2017-04-17 12:12:31)
I 1300-talets England lever Margaret från Ashbury. Hon hyser en stark längtan att lära sig läsa och skriva när hon upptäcker att hennes bror får lära sig denna svåra konst. Margaret blir bortgift med en otäck man som plågar henne men när pesten härjar överger han henne när hon blir sjuk. Margaret får hjälp av en örtkunnig kvinna och överlever. Det här är en intressant roman där kyrkan har stor makt och där det finns en stor tro på trolldom och häxeri. Den beskriver en tid med mycket smuts i London och där skillnaden mellan människors klasser är stor. Jag tyckte den var bra.
Rubens skulle ha älskat mig  Hynes, Iréne  4 (2017-04-16 20:46:20)
I Rubens skulle ha älskat mig får vi lära känna den mulliga hårfrisörskan Gunn som längtar efter kärlek, samt den minimala amatörpoeten/modellen Kaj som tidigt tar hennes hjärta i besittning.
Jag tyckte att det här var en härlig humoristisk bok med en trevlig huvudkaraktär. Boken är dessutom väldigt lättläst och man som läsare kan knappt bärga sig förrän man kommer fram till det oväntade slutet.
En riktig bladvändare alltså!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 4:a! Kan varmt rekommenderas, och jag läser gärna fortsättningen på historien om Gunn & Kaj!
De polyglotta älskarna  Wolff, Lina  5 (2017-04-16 15:13:39)
Ellinor söker en "öm, men inte alltför öm, man". Hon finner honom på nätet, lämnar sin by Skåne och åker till Stockholm. Max är inte den man hon bor hos men deras vägar korsas då hon tar något som är hans. Max i sin tur söker en kvinna som talar alla hans språk. Hans sökande för honom till ett palats i Italien, men trots sina språkkunskaper är han inte bra på att kommunicera med kvinnor. En kvinna lägger en förbannelse på honom, en annan dör av brustet hjärta för hans skull. Lucrezia ser det hända, ändå är Max den ende som kan rädda henne från att gå under tillsammans med sitt avfolkade palats...

Lina Wolff fick Augustpriset 2016 för denna bok, det gjorde mig tveksam till att läsa den. Så fel jag hade, det är en fantastisk berättelse, en vindlande romanväv som spinns ihop till ett fulländat litterärt verk. Författaren låter Ellinor läsa några av Michel Houllebecqs böcker, en logisk koppling då Wolffs karaktärer påminner om Houellebecqs. Amoraliska, egoistiska och utlevande, inte helt i fas med sin omgivning, inte sympatiska men inte heller illasinnade eller onda. Sexualiteten förenar människor men det är en tunn linje mellan förförelse och förödmjukelse. Finns det kärlek är det bara en bonus.

Det påstås vara en feministisk roman, men det har jag missat. Kvinnor gör sig beroende av männen och låter dem styra. Istället för att se framåt drömmer de om sina första älskare. Männen i sin tur tar för sig då de kommer undan med det. Oscar Wildes klassiska citat sammanfattar boken; "allt handlar som sex utom sex som handlar om makt"

De polyglotta älskarna  Wolff, Lina  1 (2017-04-16 15:13:39)
Jag kan ingenting med den här boken. Jag förstår mig inte på människorna, känner ingen sympati för dem, tycker att det som händer mellan dem är ointressant och motbjudande.
Samtalet  Karlsson, Sven Olov  4 (2017-04-15 19:36:12)
Sofia förstår inte att det är något lurt med annonsen där hon betalar in 50 kronor för att få kursmaterial. Men hon tycker det känns fel när det kommer ett brev med broschyrer om en religiös sekt. När det sen ringer en man så vet hon inte riktigt vad hon ska göra. Hennes promenader med hunden blir längre medan hon funderar på uppsatsen hon skrivit om toaletten som sjönk och om hur hon blev retad efter att fröken läst upp den. Jag tyckte det var en innehållsrik novell.
Vad är konst  Billgren, Ernst  4 (2017-04-15 15:54:15)
Här är det inte fråga doktorn utan fråga konstnären. Massor av frågor ställs om konst där Ernst Billgren ger ett kortare och ett längre svar på varje fråga. Svaren är ibland otroligt roande. Man måste förstå att det inte finns absoluta sanningar om konst eller hur man blir en konstnär. Det här var en bok som jag gillade.
Familjefesten  Gustafsson, Lars  4 (2017-04-15 14:35:37)
Familjefesten, Lars Gustafsson 1975, mitt ex Natur och Kultur 1998


Så har vi nu kommit fram till Lars nummer tre, Lars Troäng född 17 maj 1936, med samma barndom som de övriga Lars. För Troäng har det gått bra, riktigt bra tom, han blir utnämnd till generaldirektör i en ny hemlighetsfull myndighet som ska förebygga risker och skydda medborgarna mot fara. Han förstår inte riktigt själv varför han blev utnämnd till denna position, men klart att han blev smickrad. Snart började det komma fram oroande fakta från de Värmländska skogarna, folk och djur blir sjuka. Troäng och en professor Johansson beger sig dit för att undersöka det hela, men det gillas inte. Till en början är det dolda hot, men till slut blir han tillsagd att lägga ner. Lars beslutar sig till sist att gå till media, då infinner sig den stora tystnaden, han blir totalt utfryst, han finns inte.

Ska vi ta det från början så är det så att Lars berättaren och hans fru Siskan befinner sig på en familjefest någonstans i trakterna kring Kolbäck en varm sommardag 1972 , det är dukat långbord ute i trädgården med Jansons frestelse och sill. Lars har inte varit där på 15 år, inget har förändrats, allt står kvar och funnits där hela tiden, det är bara Lars som befunnit sig någon annanstans. Det är lite skakigt för honom hur reaktionerna ska bli efter allt som skrivits i tidningarna, men han tänker att det är lika bra att delta, eftersom han ändå måste räkna med att umgås med folk under resten av sitt liv, så då var är lika bra att börja där. Han har stärkt sig med några whisky innan och känner sig matt i värmen, ingen bra ide kanske. Frun är chaufför, men så stort förtroende för hennes talang att köra har han inte, han verkar tycka att kvinnor har en allmän tendens till osäkerhet. Men det hindrar inte honom från att hamna i en 17 årig tjejs knä och börja berätta sin historia.

I hela berättelsen finns en underliggande spänning, en rädsla för att Troäng ska råka illa ut. Fast egentligen känns inte han heller alltid som någon behaglig person, han har på något vis två personligheter som brottas med varandra, som de flesta egentligen. Han är både förtjust i kvinnor och inte, sin fru är han ganska sparsam med, medan han målar upp andra kvinnors porträtt, ofta rödhåriga, yppiga och intelligenta. Otrohet verkar inte bekymra honom, men att lura befolkningen och tysta ner miljöhot klarar han inte. Han funderar mycket över vart samhället är på väg, med industrialismen och folkförflyttning, barn som lämnas vind för våg, raggare som bränner ner gamlingars hus, folkhemmet har sprickor i muren. Här visas tydligt att vi i alla tider har haft syndabockar, ett symtom på vad?

Lars Gustafsson är en härlig berättare, det är minnen från barndomen, fastrar, mostrar och farbröder, händelser i nutid och dåtid blandas vilt, men han hittar tillbaka så det blir inte rörigt. Jag är mycket förtjust i honom och hans rika betraktande av människor, han har ett speciellt öga för landskapsbetraktelser, detaljrikt beskrivet samtidigt som han lyckas hålla intresset vid liv.

Vad tar jag med mig av detta? Visar kanske hur berusade människor kan bli av makt, av att stå i centrum, men också att det finns människor som går sina egna vägar, vaknar och gör det som ens samvete säger. Men också ett uppvaknande, att värdera det man har.


Stockholms hemligheter : Söder om gamla  Stugart, Martin  5 (2017-04-15 11:11:26)
Martin Stugart berättar genom en promenad på Södermalm om människor som bott där. Det är åtskilliga kända namn som nämns. Små episoder om vissa personer omtalas på ett roande och levnadsgörande sätt. Men även hemska episoder hände. Mycket bra bok.
Religionernas historia - kristendomen  Wibeck, Sören  4 (2017-04-14 18:35:01)
En intressant skildring om hur kristendomen växte fram. Den tar också upp hur illa den katolska kyrkan skötte sig. Den katolska kyrkan förbjöds i Sverige under lång tid på grund av detta och de som bekände sig som katoliker fick inte verka inom vissa yrken. Berättelsen ger många inblickar i kristendomen. Jag tyckte den var bra.
Timmermannen  Johnsson, Sara  3 (2017-04-13 09:39:09)
En död man upptäcks högst upp i en timmerstapel. Polisen är övertygade om att det är mord. När de undersöker mannens arbetsplats så får de veta att det saknas en hel del verktyg. Det verkar som någon stjäl verktyg när det jobbas natt. Parallellt med polisens arbete så berättas om den döde mannens familj och grannarna runt om.
Det här är en lättläst deckare som kan vara lite förströelse. Inte i klass med andra kvinnliga deckarförfattare men helt okay ändå.
Jordiska ägodelar  Tyler, Anne  4 (2017-04-12 22:19:09)
Det är alltid härligt att komma över en Anne Tyler-roman. Den här är endast dryga 200 sidor lång, men väldigt meningsfull och stor i sin litenhet där jag som läsare får följa med Charlotte Emory på en både inre som fysisk resa tvärs genom USA tillsammans med bankrånaren Jake som kidnappat henne. Dock inte henne bästa bok.
Mitt betyg blir, en 4:a!
Nu är jag ung hela mitt liv  Kjellsson, Christina  4 (2017-04-12 19:52:00)
Mirjam från Solknepet är tillbaka, hon är 14 nu och lite svår att känna igen - men hon säger fortfarande "jiu" ibland.
Jag var på ett författarbesök på en bokhandel i Göteborg när boken precis släppts. Det var nästan magiskt att höra författaren själv läsa några bitar. Sen sjöng hon (Christina Kjellsson är ju främst känd som artist) några låtar - och det var också helt magiskt.

Handlingen i boken är ju inte speciell, men stämningen, landsbygden, skolan och personerna. Det här är en bok som nästan läser sig själv, man bara flyter med.
Timglaset  Parsons, Julie  1 (2017-04-12 17:41:59)
Det här måste vara en av de mest menlösa böcker jag någonsin läst. Det här är den andra gången som jag ger mig på Julie Parsons: Timglaset, men åter igen klarar jag inte av att ta mig igenom hela boken som är så ointressant skriven att jag knappt hänger med i historien. Karaktärerna är vaga och ointressanta. Som om det inte räckte är boken fylld med ointressanta tillbakablickar som inte för själva historien framåt, och dessutom saknar den allt vad spänning är.
Och som om det inte räckte så läser Pia Johansson som jag tycker är en bra skådespelerska och en utmärkt komedienne- extremt oengagerat och med noll inlevelse.
Den här boken kan bara få en 1:a i betyg från mig.
Definitivt ingenting som jag kan rekommendera!
Spegelns Hemlighet  Johansson, Ewa Christina  3 (2017-04-11 18:01:47)
Spegeln som Ella köpt hänger i källaren för mamma vill inte ha den någon annanstans. Den är skamfilad och ful. När Ellas tvillingsyster kommer ner i källaren så slocknar ljuset plötsligt och systern är försvunnen när ljuset kommer tillbaka. Ella vet att systern försvunnit in i spegeln för Ella har själv känt någon som vill dra in henne. De båda systrarna är själva hemma och en grannkvinna har en nyckel och kommer och tittar så allt är väl. Men när grannkvinnan inser att Ella köpt en spegel på loppmarknaden så försvinner den till Ellas fasa. Ella förstår vem som tagit den och smyger efter för hon vill rädda sin syster. Det här är en liten spännande berättelse där ett spöke finns med.
Den perfekta dottern  Hunter, Gwen  4 (2017-04-11 11:23:57)
Ashlees hund kommer hem med en barnsko och plötsligt finner Ashlee sig indragen i något där hon själv och hennes släkt blir misstänkta. En död flicka gör att detta kan knytas till fler försvunna flickor. Ashlee som till en början var med och hjälpte polisen finner sig snart utanför. Det här är en thriller som är både spännande och ibland roande. Det som roar är Ashlees mormor som verkligen är en härlig krutgumma med vassa kommentarer och som känner många höga tjänstemän. Dessutom finns advokaten i släkten som älskar att sätta FBI på plats. Jag gillar verkligen den här boken som är en sådan bok som är värd att läsas mer än en gång.
På Y-fronten intet nytt : eller jakten p  Eriksson, Peter  4 (2017-04-11 11:01:49)
Författarens funderingar och åsikter tillsammans med undersökningar och fakta om mannens liv. Det handlar om det mesta som homosexualitet, sex, klädsel, smink, relationer med kvinnor, kroppsfixering, gråt, barn och föräldraledighet. Att höra denna som ljudbok är i mycket som att lyssna på en stand up komiker även om det förkommer en del mycket allvarliga ämnen också. Boken som nog mest är tänkt för manliga läsare kan även vara värd att läsa för kvinnor. Och kanske är det mest kvinnor som roas av de kommentarer som författaren gör om männen.
Stor var Lenin En massmördare och hans s  Abrahamsson, Kjell Albin  5 (2017-04-11 09:05:19)
En mycket angelägen och viktig bok som tar upp vänsterns hyllade Lenin. Lenin beskrivs som den psykopat och massmördare han var. En riktig kulturförstörare och människa vars grymhet var värre än tom Stalins. En bok som borde läsas av alla som än idag hyllar den store Lenin. Här kläs Lenins grymhet in på bara skinnet. Även en rad kända svenskar får sig en rad kängor för sina naiva Lenin hyllningar. Stor var Lenin som sagt.
En känsla av fruktan  Yorke, Margaret  4 (2017-04-10 18:27:13)
En riktig bra och spännande thriller av Margaret Yorke där jag som läsare hela tiden vill veta vad som ska hända. Men jag måste erkänna att jag fann det mycket obehagligt scenerna emellan gamla stackars mrs Anderson och den obehagliga Kevin.
En stor eloge till Torsten Wahlund som gjorde en mycket bra uppläsning av den här spännande boken- vill jag också ge.
Mitt slutbetyg blir en mycket stark, 4:a!
Kan varmt rekommenderas liksom andra böcker av Margaret Yorke!
Yllet  Gustafsson, Lars  4 (2017-04-08 19:38:02)
Yllet, Lars Gustafsson Natur & Kultur 1998

”Ylle har två egenskaper förstår ni. Det skyddar mot kyla, mot vinter och blåst. Men det sluter inne också.”

Herr Gustafsson själv, alltså Lars Gustafsson född 17 maj 1936 presenterar för läsaren Lars Herdin född 17 maj 1936, de har samma bakgrund men deras liv tar olika riktningar. Herdin bor och arbetar i ett litet brukssamhälle i Västmanland, han hade höga ambitioner men det blev inte som han tänkt sig, att arbeta som lärare i Trummelsberg var inget han önskat sig. Egentligen ser han sig inte som lärare, utan som en välavlönad väktare i ett halvarktiskt interneringsinstitut för improduktiv arbetskraft i de lägsta åldrarna.

Men han vaknar till liv när han upptäcker att en pojke i hans klass är ett matematikgeni och får lust att hjälpa honom att bli det han själv inte blev, märkligt nog heter pojken också Lars. Men han möter motstånd och misstänksamhet, rektorn oroar sig för att pojkens begåvning ska förstöra moralen hos de övriga i klassen, de kan få för sig att det är meningslöst att jobba på om man inte har begåvning från början. Föräldrarna som bor i en enkel stuga i utkanten av Trummelsberg är försiktiga i sina uttalanden och förstår inte var pojken fått sin förmåga ifrån, det är med andra ord bara Lars Herdin som tror på honom. Till en början hjälper han pojken med extralektioner, men pojken själv som halvhjärtat försöker dukar till slut under för bördan. Mitt i allt det här blommar Herdins intresse för pojkens flickvän ut, han blir kär.

”Herre Gud , vi tycker att våra medmänniskor är så klara, så lättbegripliga, vi tycker att vi är så insiktsfulla. Och den känslan varar bara tills de börjar handla, aldrig längre.”

Lars Gustafsson är en verklig historieberättare, om än lite fladdrig, han far ut på villospår, det är som att han skriver det som kommer till honom i stunden, här fungerar det bra. Gustafsson iakttar allt, hans beskrivning av det västmanländska landskapet och dess historia är underbart berättad. En bruksort lever av liv, för att senare monteras ner, folks oro ligger som en filt över samhället, jantelag som råder, rädsla för att sticka ut och tro att man kan bryta banor som är utstakade sen urminnes tider. Gustafsson ser människorna och landsortsmiljöerna, det är ungdomar som står i den kalla vintern väntandes på bussar vid mjölkpallar. Björkhagarna har sprutats bort och jordägarna är få, de som envist hållit i sin kreatursskötsel får nu ge sig för kravet av kyltankar och mjölktankbilar så stora att de inte tar sig fram på småvägarna. Det är kök med felstavade bonader, som Herdin förundras över, hur kan man stava fel på en bonad, där man har så lång tid att tänka efter vad det är som man broderar.

Gustafsson ser sprickorna i samhället, människan mot det stora. Folk hankar sig fram med verkstäder i lador, de har långt till det mesta, så mycket tid tillbringas bakom ratten. Det ser mörkt ut men det finns ljus under ytan, de ger sig inte de kämpar på.

Jag funderar över Lars Herdin som är trött på sitt liv, ett liv som inte blev som han tänkt. Istället för att ta tag i sitt eget misslyckande engagerar han sig i en annans människa och för över sina drömmar på honom, är det rätt? Pojken orkade inte genomföra Herdins plan, han blev vilsen. Ville han gott eller trodde han att han kunde leva genom en annan människa?
Judejävel : om svensk sionism och israel  Hermele, Bernt  3 (2017-04-08 10:35:31)
Undertiteln "Om svensk sionism och israelisk ockupation" beskriver innehållet väl. Jag hade hoppats att få läsa mer om uppväxten på Söder. Det blir lite för mycket av föreläsning. Hermele tar till slut avstånd från ockupationen, vilket hedrar honom. Och Låt barn slippa fostran i religiösa skolor.
Kvinnan och björken  Boh-Berglund, Kerstin  4 (2017-04-06 22:06:09)
En jättefin, gripande och till och med spännande skildring om Ingeborg och hennes kamp efter makens död då de gamla vännerna drar sig undan och hon lämnas ensam. Men efter ett tag uppstår kärleken på nytt. Men problemen finns kvar ändå, i form av en otrevlig granne och ett sviktande minne.
Jag tyckte boken var jättebra, engagerande och spännande. Jag läser gärna fler böcker av, Kerstin Boh-Berglund!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 4:a!
Kan varmt rekommenderas!
Bomben - ett knapptryck från kärnvapenkr  Schlosser, Eric  3 (2017-04-06 21:34:56)
Denna typ av böcker blir alltid lite för detaljerade för sitt eget bästa, och man drunknar lätt i mängden namn på personer och organisationer, missiler och tekniska system, samt händelser och årtal. Schlosser har dock varit klok nog att lista de viktigaste personerna som figurerar i boken i en liten ”rollista” i början.

Boken berättar i grund och botten historien om kärnvapnens historia och utveckling med Kalla kriget som bakgrund. Som stomme och röd tråd genom hela boken löper dessutom, som ett slags thriller/dokumentär, den dramatiska skildringen av den stora olyckan med missilen Titan II i Damascus, Arkansas 18-19 september 1980. Det är denna aspekt av boken som är den största behållningen.
Sune älskar Sophie  Olsson, Sören  2 (2017-04-06 16:04:20)
Den gulliga snälla tjejtjusaren Sune Andersson har problem med hans kärleks liv. Han är kär i Sophie. Men Sophie vet inte om det och vill bara vara vänner med Sune .Sophie är tillsammans med en Elias från 5:an. Sophie tycker inte mera om gulliga snälla pojkar som Sune. Hon vill ha Tuffa starka pojkvänner. Hur ska de nu gå för Sune? Hur ska han få till baka sin älskling Sophie.
Historien om Sverige Nyttan och nöjet  Lindqvist, Herman  5 (2017-04-06 12:15:29)
Del fem i serien som behandlar frihetstiden. En spännande och intressant bok som tar upp de stora svenska vetenskapsmännen som förde fram Sverige i värdstoppen inom en rad olika vetenskaper. 1700-talet var inte bara krig och misär utan även en tid av vetenskaplig blomstring. En bra och lärorik historia.
Silverpojken  Ohlsson, Kristina  4 (2017-04-05 18:09:57)
Det går inte så bra för Aladdins föräldrars restaurang. De har fått sälja husbåten och ändå räcker inte pengarna. När Aladdin får höra om en försvunnen silverskatt i Åhus så tänker han att om han bara finner den så kommer allt att lösa sig. Aladdin och hans vänner Billie och Ramona får dessutom mer att tänka på när det försvinner en massa mat på nätterna från restaurangen. De upptäcker också att det finns barn i en källare. Det är mycket som kompisarna måste söka svaren på. Det här är en trevlig ungdomsberättelse med en del mystiska saker.
Två systrar: ett reportage  Seierstad, Åsne  4 (2017-04-05 16:38:47)
En brinnande aktuell bok om unga människor som lockas till Islamiska Staten.
Författaren, som är journalist, blev ombedd av de försvunna tjejernas föräldrar att skriva boken, för att varna andra.
Alla personer i boken finns på riktigt (eller fanns, om de dödats), många under eget namn, medan huvudpersonerna egentligen heter något annat.
Seierstad ges oss mycket fakta, citerar många inblandade, men ger inga personliga omdömen själv, enligt god journalistisk sed.
Det är en viktig bok, som lämnar ingen oberörd.
The Pearl  Steinbeck, John  4 (2017-04-05 09:09:19)
A story about how a large pearl will cause five deaths. It shows how people are prepared to commit crimes because of greed and envy, but also how a person who got a hold of something valuable will try to keep it even if it involves great difficulties in life. It is a story that gives some discomfort because of all the events. But I liked the book anyway.
Mellan raderna  Bengtsson, Annika  4 (2017-04-04 22:36:05)
Åter igen en stark och bra roman av Annika Bengtsson! Kan varmt rekommendera den liksom hennes andra böcker!
Mitt betyg blir, en stark 4:a!
Musse Piggs favoriter Nr.4  Disney, Walt  3 (2017-04-04 17:05:18)
I det här albumet försöker Musse Pigg bland annat reda ut varför det spökar på ett gammalt slott från riddartiden, men hade nog misslyckats med det om inte Jan Långben hade varit så klumpig. På så vis fick man fast bovarna. Det är förresten också Långbens förtjänst att serierna blir så väldans roliga.
Practical magic  Hoffman, Alice  4 (2017-04-04 16:48:46)
En vacker bok, men mycket mörkare än filmen med samma namn som är baserad på boken. Filmen är dock bara en liten del av boken.
Familjens lilla olycka  Langland-Holberg, Ruth  3 (2017-04-03 19:26:55)
Row tänker att hon också ska börja dansa som sin kompis och bli dansös. Det behövs ju bara ett par balettskor. Men Row tror inte att det krävs övning och hon har ingen tanke på att hennes knubbiga figur kanske inte passar för dans. Vad hon än gör så blir det fel och hennes mamma och pappa tycker att hon ska bli mer lugn och en snäll flicka. När Row får chans att passa en stor hund blir hon mycket glad. Men även då händer det sånt som inte borde ske. Men en dag visar Row att hon klarar att göra något bra och ingen lyckas avslöja henne där hon finns på en plats som normalt en pojke brukar vara. Det här är en bok som bitvis är mycket roande för barn 8-12 år.
Lykttändaren  Ljunghill, Pontus  3 (2017-04-02 19:21:13)
En rik skildring av Stockholm i början av 1900-talet men det blir lite för omständligt och onödigt långt. Boken är bitvis något seg att plöja sig igenom. Debutromanen "En osynlig" som utspelar sig 5 år senare hade mera fokus och spänning tycker jag.
Musse Piggs favoriter Nr.2  Disney, Walt  4 (2017-04-01 19:15:14)
I den första serien möter vi Musse Piggs förfader. Även han hette Musse Pigg och hade en kompis som hette Långben. De råkade en gång ut för pirater. I den andra serien möter vi en professor som ordnat fram en vätska som får djur att bli enormt stora och vad det i sin tur kan ställa till med. Denna serie är inte lika bra som den förra. Däremot ändå på sätt och vis kul att läsa med tanke på att denna tidigare inte varit publicerad i Sverige.
krönikor från y-fronten  Eriksson, Peter  4 (2017-04-01 14:29:01)
En humorfylld bok om livet och funderingar kring mäns och kvinnors beteende och tankar. Den bjuder på en hel del igenkänning och ger skratt.
Lyckans galosch  Alfvén, Inger  2 (2017-03-31 22:10:02)
Läste endast halva boken. Visserligen välskriven, men den lämnade efter sig en sur smak i munnen hos mig som jag inte tilltalades av. Kanske berodde det på bokens mycket osympatiska huvudkaraktärer där jag inte känner någon sympati för någon.
Mitt betyg blir, en svag 2:a!
Historien om Sverige Storhet och fal  Lindqvist, Herman  5 (2017-03-30 20:21:29)
I denna bok avhandlas slutet av stormaktstiden. Intressant och bra bok som jag varmt rekommenderar.
Käraste disktrasa, historien om en uppfi  Kax Ideberg, Åsa  3 (2017-03-30 17:38:27)
Trevlig bok för alla som är intresserade av design, konst och textiltryck.
Den handlar om de berömda disktrasorna, som uppfanns 1949 och som än idag tillverkas i Norrköping. De är både tvättbara och komposterbara. De är vanligtvis billiga, men går snabbt upp i pris när de trycks med vackra eller roliga motiv.
Boken innehåller lite teknik och lite företagshistoria, men mest presentationer av formgivare och deras disktrasor. Boken är rikt illustrerad.