bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Erik av Pommern Nordens härskare och sjö  Lindqvist, Herman  5 (2021-09-26 19:10:47)
En intressant biografi om den ökände Erik av Pommern. Här nyanseras bilden av kung Erik och en mer neutral och rättvisande bild ges av Erik. En lärorik och läsvärd bok om en kung med oförtjänt dåligt rykte.
Kan du lyfta en fröken?  Lindén, Jonas  2 (2021-09-25 12:56:31)
Kim är starkast i klassen. Men bara tills Adrian kommer. Han kan lyfta så mycket mer än Kim. En dag vill Kim inte vara med. Han är avundsjuk på Adrian. En annan dag har Adrian skadat armen. Då går Kim sin väg. Han är trött på allt skryt. Jag får erkänna att titeln på boken är rolig och att det nog var den som lockade mig till att låna. Själva innehållet känns mest som ett enda stort blaha.
Silkesapans skratt  Sandelin, Annika  3 (2021-09-25 09:03:48)
Helt plötsligt en dag är silkesapan död. De andra djuren ordnar en begravning åt den. Samtidigt uppstår ett tomrum. Alla djuren minns. Mest av allt så minns de vilken god och duktig klättrare deras kamrat var. Och så då skrattet. Kommer något sådant höras igen? Den här boken tar upp ett allvarligt ämne och där man i sin tur ställer frågan om "var fanns jag innan jag blev till?". En faktiskt lika viktig fråga som "Vart tar vi vägen när vi dör?". Bilderna är vackert gjorda. Men berättelsen? Nej, jag tror inte att jag vill höra den igen. Det är för mycket allvar här.
Grävlings resa  Heikkilä, Cecilia  2 (2021-09-24 12:35:25)
Gamle Grävling har varit en äventyrare. Nu lever han en lugn tillvaro på sin ö. Tills den dag då något främmande och trassligt flyter iland. Det trassliga visar sig snart vara ett djur. Sedan kommer en storm. Snart är Grävling åter ombord på sin skuta. Och de seglar längre och längre bort. Det här är en berättelse där det händer väldigt mycket och där åtminstone jag stundvis har svårt att hålla isär alla händelser. Kanske det här är en bok som kräver många läsningar och i små etapper innan allt sitter på sin rätta plats?
Det kommer en älg  Ragvals, Lisa  4 (2021-09-24 08:50:20)
En dag står en älg utanför huset där Abbe bor. Abbe blir glad och låter den komma in. Men en älg är inte precis det djur som trivs i möblerade rum. Snart går ena benet till vardagsrumssoffan av. Och när Abbe sedan blir bjuden på maskerad hos en kompis, så äter den upp beskrivningen till en LEGO-grej. En rolig berättelse om ett i Sverige vanligt djur och där man också får lära sig lite grann om vad älgar äter och var de helst vill bo.
Salivträdet  ,  5 (2021-09-23 19:01:33)
Det här är en en bok ur serien kalla kårar.Det är två berättelser i boken den ena heter salivträdet och den andra heter vilddjuret.Bägge är lika bra.
Rödluvan  Grimm, Bröderna  3 (2021-09-23 12:58:28)
Rödluvan är på väg till sin mormor med något att äta och dricka. På vägen möter hon en varg. Vargen lockar henne att plocka blommor. Under tiden går vargen till Rödluvans mormor och äter upp henne. Bröderna Grimms saga känns igen. Även om en del detaljer kanske är lite annorlunda än den version jag senast hörde. Det som är nytt här är Emma Ganslandts bilder. De är vackra och har alltid någon liten detalj att upptäcka. Som då den lilla vita ankan som helt plötsligt står inne i köket.
Vov! sa Lilla lammet  Casta, Stefan  5 (2021-09-23 09:03:54)
Det lilla lammet ska säga Mä, för det gör ju lamm. Men lammet vill hela tiden skoja med sin mamma och säger helt andra saker. Till slut blir mamman vimsig av alla dessa ord att även hon börjar säga galet. En söt liten berättelse för alla oss som gillar djur som säger Mä.
Kitty och den försvunna arvtagerskan  Keene, Carolyn  2 (2021-09-22 16:43:39)
Sjukhusläsning

Jag tycker att 50 & 60-tals böckerna med detektiven Kitty är jättemysiga att läsa om, fyllda med massor av nostalgi, småspänning och underhållning. Den här betydligt nyare boken saknar allt vad jag uppskattar med Kitty-böckerna. Välskriven men trist handling.
Slutbetyg, en 2:a!
Eldfågeln  Thelander, Inga  3 (2021-09-22 16:39:03)
Sjukhusläsning.
Åter igen en välskriven deckare av Inga Thelander vars spänningsböcker är betydligt mer psykologiska än de flesta andra av 50 & 60-tals deckare. Intrigen i sig är kanske inte den bästa men helt okej och småspännande på sina håll.
Slutbetyg, en 3:a!
Rättegången  Hjertén Von Gedda, Kristina  2 (2021-09-22 16:35:50)
Sjukhusläsning
Välskriven 70-tals berättelse om kvinnlig frigörelse och arbetsmiljö. Jag hade önskat att författaren skippat spänningsintrigen som var rörig och väldigt långsamt berättad.
Slutbetyg, en 2:a!
Midsommarnattsdrömmar  Ohlsson, Bengt  4 (2021-09-21 22:15:14)
Tre kvinnor, vänner sedan gymnasiet, ska fira midsommar i Roslagen tillsammans med sina respektive och evighetssingeln Tomas. Kompisgänget är alla i 25-årsåldern och när Jenny och Olof annonserar att de ska ha barn inser alla att det är dags att bli vuxna. på gott och ont. Läsaren får följa gänget under en 30-årsperiod, genom förälskelser, föräldraskap, otrohet och skilsmässor. Från att ha känt sig osårbara och predestinerande för en lysande framtid inser de så småningom att det obegripliga hänt; de börjar bli gamla och att mycket redan är för sent.

Den produktive Bengt Ohlsson har skrivit ännu en relationsroman, denna gång om brustna förhoppningar och hur vardag och familjeliv maler ner de vackraste drömmar till grus och stoft. Som John Lennon skrev; "Life is what happens to you while you´re busy making other plans". Romanen är uppdelad i tre delar och läsaren får växelvis följa de olika karaktärerna, ett utmärkt dramaturgiskt grepp som ger liv och tempo i berättelsen. Men jag undrar hur författaren själv ser på relationer och åldrande, så uppgiven och resignerad som berättelsen känns? Och som läsare undrar man också varför vissa par i boken håller ihop trots att de inte har något mer än barn gemensamt, och ibland inte ens det. Jag menar, så illa är det inte att bli gammal. När hälsan och kärleken finns kvar är det bara skönt. Möjligheterna minskar, men det gör också ansvar, krav och måsten. Jag tyckte att det var helt okej att fylla 50, att barnen flyttade ut och pensionen har jag länge längtat till.

Så den delen känner jag inte igen, däremot hur man inte längre har koll på ny musik, film och kändisar och hur trender och ungdomskultur bara känns obegripliga. Eller hur man känner sig gammal och överspelad, eller bara trött på att känna sig utanför, trött på gapiga programledare och självutnämnda förståsigpåare, trött på samtal som går på tomgång, man har hört allt förr och kan förutse nästa replik som i en gammal film. Där får han till det, been there, done that.
Den som griper till våld  Eriksson, Sture  2 (2021-09-21 19:54:37)
Jag gillar att författarna har valt Vemdalen som plats för sina rysligheter. En jämtländsk glesbygd där man inte förväntar sig att det ska dyka upp mordoffer i skidspåren. Om man fortsätter i den här stilen, så kan Vemdalen bli ett svenskt Midsomer.

Eriksson och Mann är väl hemmastadda i trakten och som läsare får man verkligen känna att man befinner sig i det snörika vinterlandskapet med en blandning av människor. Där bor både akademiker och bygdeoriginal.

Men precis som i första boken tycker jag att författarna har svårt att bestämma sig för vilken historia man vill berätta. Varför ska vi behöva fundera över styckmorden i förra boken när det finns ett saftigt mordfall i denna bok att grotta ner sig i?

Språkligt finns det ett och annat att anmärka på. Många gånger saknas subjektet i meningarna vilket gör texten svårläst. Ibland finns någon diffus "han" inblandad, men det är inte alltid så lätt att veta vem som avses. Och varför ständigt påpeka att någon som talar i telefon "avslutar samtalet"? Det begriper läsaren ändå när nästa stycke handlar om något annat.

Sammanfattningsvis tycker jag att ansatsen är bra, men böckerna skulle vinna på att författarna bestämmer sig för vilket mordfall man vill följa.
Nya tider på Flanagans  Hellberg, Åsa  4 (2021-09-19 15:03:55)
Nya tider på Flanagans är sista delen i Åsa Hellbergs trilogi om hotellet i London och människorna där. De tidigare delarna är Välkommen till Flanagans och Kvinnorna på Flanagans. Feelgooddrottningen Hellberg förflyttar oss 20 år framåt i tiden jämfört med den andra delen och vi befinner oss nu i tiden kring millennieskiftet. Nu är det Emmas dotter Frankie som är chef på det berömda hotellet.

Precis som i de tidigare delarna så är det inte själva hotellverksamheten som står i centrum, även om mycket utspelar sig där. Det är människorna allt kretsar kring. Där finns vänskap som inget kan rubba, men även gamla, verkliga eller inbillade, oförrätter som kommer upp till ytan när man minst anar det.

Jag läser boken med viss iver, för jag är hela tiden nyfiken på hur det ska gå, så jag får anstränga mig för att verkligen läsa allt och inte hoppa fram i boken.

Feelgood riskerar att bli puttenuttigt, men författaren har förmågan att växla mellan ljus och mörker. Där finns en scen där en man somnar in omgiven av sina närmaste som verkligen går rätt in i hjärtat på mig.

Nya tider på Flanagans ska vara sista delen i en trilogi. Det går 20 år mellan varje del. När epilogen tar oss ytterligare 20 år framåt kan jag dock inte låta bli att fundera på om det möjligen finns planer på en fjärde del. Hoppas kan man ju alltid ...
En trollkarl vittnar inte  Epstein, Louise  1 (2021-09-18 12:27:45)
Efter dryga 50 sidor kan jag ärligt talat säga att jag inte har den blekaste aning om vad boken handlar om. Den är väl välskriven antar jag. Men det här är enbart menlös intellektuell flum på hög nivå, för mig.
Bottenbetyg!
Skuggan från det förflutna  Carr, Robyn  3 (2021-09-18 12:24:04)
Advokaten Jackie lämnar Los Angeles efter att hennes son dött, för att börja om på nytt i den idylliska staden Coleman. Men det dröjer inte länge förrän hennes nyfunna lugn abrupt försvinner. Någon bryter sig vid ett flertal tillfällen in i hennes hus och ligger i hennes säng. Polisen tycks inte tro henne. Snart hittar man dock resterna efter en ung kvinna som försvann fyra år tidigare. Kanske har det något med Jackies inkräktare att göra?
Det är en välskriven och på sina håll riktigt spännande thriller även om jag tycker att författaren lätt kunnat korta ner den en aning.
Tyvärr verkar Robyn Carr ha övergett thriller-genren- nu tycks hon enbart skriva Harlekin-romaner!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Äkta vänskap och 16 andra recept  Hinton, Lynne  4 (2021-09-18 12:14:09)
Sjukhusläsning
En varm och gripande roman från den amerikanska södern om kvinnlig vänskap, mat, religion, sorg och hopp. Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla er som gillar Fannie Flagg. Här finns också ett läckert nytt recept på lokal mat från trakten för varje nytt kapitel.
Slutbetyg, en 4:a!
De lugnaste vattnen  Yorke, Margaret  2 (2021-09-18 12:09:15)
Jag brukar tycka mycket om Margaret Yorkes thrillers. Men den här var en stor besvikelse. Ingenting händer och jag tilltalas inte heller av Nina som karaktär. Annars välskriven.
Slutbetyg, en 2:a!
Atens portar  Iggulden, Conn  5 (2021-09-16 08:30:41)
En roman som utspelar sig i Aten vid tiden för Perserkrigen. Bra och spännande roman,
Jakobs träd  Keller, Holly  3 (2021-09-15 16:32:24)
Jakob är minst i familjen och det tycker han inte om. Han kan till exempel inte komma längst upp på klätterställningen. Jakobs pappa målar ett märke på ett träd som växer utanför huset. Det märket talar om hur hög Jakob är. Men Jakob vill bli längre. En bok som tar upp ett ämne som är välbekant. Och med tanke på att det är björnar som får agera rollerna blir det hela så mycket trevligare.
Även vilda hundar  Rankin, Ian  5 (2021-09-15 10:21:48)
Tjugonde boken om John Rebus. Numera pensionär, men kallas in när hans tidigare vapendragare Siobhan Clarke ber om hjälp i en utredning som rör mord och hotfulla meddelanden. En av de bästa i serien om Rebus, driver hela tiden framåt.
Inte den du tror  Ford, Hilary  3 (2021-09-15 10:13:16)
Hilary Ford är en pseudonym för en man som hade ytterligare 7 sådana (plus en bok han skrev under sitt eget namn). Boken kom 1969 på svenska, utgiven av B Wahlströms (deras vuxenetikett alltså) men jag läste en nyutgåva rån 1978.
Jag kan gilla mycket här, miljöbeskrivningarna, flykten, ensamheten, ödsligheten, vem ska jag lita på-känslan och huvudpersonen Bella som är nykter och saklig. Helt enkelt en underhållande bok, lätt att fastna i och ryckas med av.
Sen finns det en del minus, den där homosexuelle mannen på slutet t.ex. som hatar kvinnor - märklig skildring. Och hela svadan om hur allt hänger ihop, vem orkar med den?
Glida runt: livet för en snigel  Warelius, Eva  4 (2021-09-15 09:00:09)
Våren är här och med den kläcks sniglarnas ägg. Med våren börjar också grönsakerna växa i det trädgårdsland där sniglarna bor. Men människorna förstår sig inte på sniglarna. Varje dag måste de akta sig för trädgårdssaxen. Den som de har när de klipper kryddor till maten. Kryddor råkar också vara sniglarnas favorit. Liksom de söta jordgubbarna. I den här lilla boken får vi lära oss en hel del om hur spanska skogssniglar lever samt också om varför vi människor kallar dem mördarsniglar. Boken är fint illustrerad och där bilderna är gjorda ur snigelperspektiv. Alla växter ser så mycket större ut då.
Superhjältekalaset  Ask, Rikard  2 (2021-09-14 10:45:16)
Jag var inte bjuden på festen. Men någon ordnade så att jag kom med ändå. Så är temat i den första boken om vännerna Ernst och Gudrun. Och säkert ett och annat barn som känner igen sig i detta och är ledsna för deras sak. Men varför ska alla böcker som skrivs för barn handla om familj, vänner och vardagsnära situationer, när det är så mycket roligare att få sväva ut i fantasin till en värld där djur är precis som oss människor? Det är precis som om detta blivit tabubelagt när det ges ut barnböcker idag. Ja, lite fantasi blir det ändå. Och det är när superhjälten Arnold, en i mitt tycke stor fjant, dyker upp med både mantel och solglasögon och ordnar så att Ernst och Gudrun ändå får komma med på Sixtens kalas. Men då är det redan slut. Enda trösten för dem är att det inte var så roligt som han själv först trodde.
Heliga Birgitta  Harrison, Dick  4 (2021-09-13 17:26:07)
Dick Harrisons bok ”Heliga Birgitta” som ingår i Historiska Medias bokserie Sveriges dramatiska historia är en bra och välskriven biografi. I boken får vi följa henne från det att hon lärde sig sköta ett jordbruk i Ulvåsa tills påven 18 år efter hennes död kanoniserade hennes helgonstatus. Källmaterialet är magert till en början, men växer snabbt när hon kom till Rom och blev en växande auktoritet inom den katolska kyrkan. Till Harrisons viktigaste källor hör hennes berömda uppenbarelser, drömda visioner där hon hör Jesus tala till henne och genast skrev ner hans budskap.

I Sverige hade Birgitta nära kontakt med kungen Magnus Eriksson, gav honom råd eller klander. Bland annat uppmanade hon honom ivrigt med detaljerade instruktioner att börja ett korståg i öster för att omvända ryssarna till den kristna läran. Ett heligt krig, fört i kärlek! Tog de emot förkunnelsen i fredlig form döpte man dem, annars blev det tvångsdop. Gjorde de likväl motstånd var de ”Guds fiender”, och då fanns bara ett alternativ: att ta livet av dem.

Magnus Eriksson tog gärna emot Birgittas råd, säkert inte bara för att frälsa hedningar utan även erövra nytt land till Sverige. Han lyckades få påven att utfärda en särskild korstågsbulla och drog åstad till Nöteborg innerst i Finska viken. (Finland var på den tiden en del av Sverige.) Borgen erövrades också, men kung Magnus fick bara behålla den några månader, innan ryssarna återtog den. Men Birgitta hyste större planer. Under en tids vistelse i Alvastra kloster kände hon sig kallad att skapa ett eget kloster i Vadstena. Hon författade också en ordensregel. För att förverkliga sin dröm måste hon få stöd av den katolska kyrkans potentater med påven i spetsen. Alltså reste hon till Rom, en resa med många strapatser, medan digerdöden härjade i Europa. Själv klarade hon sig från sjukdomen, anlände till Rom 1350 och – för att citera Harrison – ”inledde nästa fas i sin strävan efter en bättre värld, en bättre kristenhet och en egen klosterorden”.

Det dröjde dock 18 år innan hon fick träffa påven Urban V. Påvarna befann sig under tiden 1309–1377 i Avignon sedan den franske kungen Filip IV tagit kontroll över den Romersk-katolska kyrkan. Birgitta verkade ivrigt för att påven skulle återvända till Rom och när han under en kort tid vistades där, kunde hon framföra sina klosterplaner. Vadstena kloster blev dock inte verklighet förrän efter hennes död. Men då byggdes många Birgittinerkloster runtom i Europa. 1372 företog hon en pilgrimsresa till det heliga landet och återvände året därpå för att dö i Rom. Hennes helgonstatus dröjde till 1391.
Schack under vulkanen  Nesser, Håkan  3 (2021-09-12 14:55:20)
3 författare försvinner under märkliga omständigheter och Barbarotti försöker knyta ihop mysteriet. Det är njutbart språk igen men historien kändes kanske litet långrandig. Upplösningen kändes rent av litet banal. En läsvärd bok om man gillar Nesser, det finns dock bättre böcker av honom.
Året med 13 månader  Linderholm, Åsa  5 (2021-09-12 12:35:08)
Åsa Linderborg är en av landets mest inflytelserika journalister, kulturchef på Aftonbladet mellan 2009 och 2019. Hon är också författare och skrev den kritikerrosade Mig äger ingen, om sin pappa Leif. Året med 13 månader är en dokumentärroman, skriven i dagboksform, om hennes eget Annus Horribilis mellan september 2017 och oktober 2018. Det var en omvälvande tid i Sverige och hon som visserligen alltid varit kontroversiell tvingades nu hantera en rad konflikter både yrkesmässigt och privat där hennes egen person hamnade i centrum på ett sätt som hon inte var redo för. Det började med bråket om Bokmässan och yttrandefriheten. Sedan kom metoo med mediekris och teaterchef Benny Fredrikssons självmord, Svenska Akademiens sammanbrott, valrörelse och högerpopulism. Och mitt i allt detta lämnar hennes stora kärlek henne för en annan kvinna.

Jag har haft svårt för Åsa Linderborg, en dogmatisk och ibland elak vänsterfeminist, även om jag respekterat hennes kunnande och formuleringsförmåga. Men här ger hon ett annat intryck, självkritisk, ansvarstagande och personlig. Bokens huvudtema är metoo, medias hantering och dess följder. Även om Åsa är positiv till att övergreppen dras upp i ljuset var hon en av de första att öppet kritisera den hysteri som ledde till att kända män anklagades och namngavs, ibland på mycket lösa grunder. Detta fick hon mycket kritik för från sina feministvänner som menar att ändamålet helgar medlen. Aftonbladet hamnande genast i centrum då den första som hängdes ut var hennes kollega Fredrik Virtanen, kanske påverkade det henne. Men hon ser också tillbaka på sitt eget beteende, hur hon och andra kvinnor tagit för sig av män på ett sätt som inte är förenligt med metoo:s värdegrund.

Aftonbladet stod också i frontlinjen vid drevet på Benny Fredriksson som tvingades bort från sin chefspost. Detta trots att han själv inte anklagades för övergrepp, bara för att ha varit hård mot personalen och sett genom fingrarna med regissörer och producenters agerande. Den tuffaste artikeln skrev Åsa, något som hon djupt ångrar. För efter en tid begick Fredriksson självmord, Åsa fick skulden fast alla tidningar varit med i drevet. Här händer det märkliga att jägaren blir den jagade, hundarna vänder sig mot sin kollega utan minsta tvekan. En nyttig erfarenhet som ledde till mediekris, ifrågasättande och chefers avgång men knappast till någon varaktig förbättring av drevmentaliteten. Åsa tog sitt ansvar, ställde upp i intervjuer medan andra tidningar bara hukade i buskarna och smet undan ansvar. Samtidigt som hon jagades som värst på nätet gjorde hennes sambo slut. Vänner och familj blev hennes räddning.

Detta är en alldeles utmärkt bok som jag rekommenderar för alla som har ett intresse av kulturdebatt och samtidshistoria. Den borde också bli obligatorisk läsning på alla journalistutbildningar. Jag var skeptisk till dagboksformen men den fungerar perfekt, korta lättlästa stycken som blandar det yrkesmässiga med det personliga. Det viktiga umgänget med familjen och möten med andra kulturpersonligheter får också sin plats. Hennes vänskap med Lena Andersson, som är på helt motsatt sida rent politiskt, skildras väldigt fint. Åsa är brutalt uppriktig med personliga tillkortakommanden, t ex hur hon gång på gång var otrogen mor exmaken. Till skillnad från Mona Sahlin slätar hon inte över egna misstag utan tar sitt ansvar . Hon är inte heller rädd för att kritisera den vänsterrörelse hon är en del av, även feminismen får sin släng av sleven. Ebba Witt-Brattström har hon inget till övers för.
Det enda jag är lite kritisk mot är att samtidigt som hon säger sig värna yttrandefriheten till varje pris verkar det inte gälla DN och Expressen då hon spyr galla över i princip allt de gör...

Den 13e dockan  Loring, Ann  5 (2021-09-10 20:26:46)
Boken handlar om Marta som träffar den charmiga Johannes på stranden.Ett mord i inträffar och förstör helgen.Johannes började bli hotfull och konstig ändå kan inte hon sluta träffa honom trots att hon känner sig rädd.
Billy och bollen  Stenberg, Birgitta  3 (2021-09-10 12:43:03)
Billy vaknar. Det första han gör är att sparka på sin gula fotboll. Mamma säger åt honom att göra det ute. Då kommer grannen Lotta. Hon vill också vara med och sparka. Snart dundrar bollen in i farbror Storms trädgård. Det är Lotta som skjutit för hårt. Farbror Storm blir arg. Men snart snickrar han åt Billy ett riktigt mål. Billy frågar om farbror Storm vill stå målvakt. Och det vill han. Snart är det fullt med folk i alla åldrar som vill vara med och spela fotboll hemma hos Billy. Inte lika bra som flera av de andra berättelserna jag läst om Billy. Men den har i alla fall ett ämne som man lätt kan känna igen sig i. Åtminstone de som tycker om att lira boll. Med andra ord inte jag.
Ägget  Vuori, Sanna Sofia  2 (2021-09-10 08:53:32)
Tre små möss hittar ett ägg. Det ligger i en vattenpöl. Mössen frågar sina grannar om ägget är deras. Men de får inget vettigt svar. Nästa dag är ägget borta. En av mössen har gett bort ägget till två stora fåglar. Mycket mer än så händer inte. Och texten är dessutom svår att läsa. Små bokstäver. Ofta på färgat underlag.
Den långa, långa resan  Wikland, Ilon  3 (2021-09-09 13:04:17)
En liten flicka måste lämna sitt hem, först på grund av att mamma och pappa inte längre kan vara sams, sedan på grund av att det blivit krig. Hon måste göra en lång resa. Enda sällskapet är hennes hund. En dag dör hunden. En annan dag hinner kriget ikapp flickan. Hon måste därför resa en gång till. Det är en sorglig berättelse, men som så småningom får ett fint slut. Bilderna i boken är också fina.
Jakaranda  McKinley, Tamara  2 (2021-09-09 10:34:54)
Kiosklitteratur av det trista slaget. Jag är inte främmande för ett enkelspårigt feelgood-drama men det här är ett sömnpiller. För mycket dåtid.

Intrigen med framgångsrik vingård och vad som ska ske när släktens starke man avlider för tankarna till Falcon Crest men där slutar jämförelsen. Jakaranda blir en historisk roman om hur människor hamnade och började tillverka vin i Australien. Det blir alldeles för invecklat.
Bamse: Skalmans rymdraket  Andréasson, Rune  4 (2021-09-08 09:14:21)
Bamse och Lille Skutt hälsar på hos Skalman. De tittar i hans teleskop. I det ser Bamse en rymdfarare. En meteorit är på väg mot honom. Bamse vill rädda honom. Men hur? Skalman har lösningen. Han har uppfunnit en räddningsraket. Och nu ska de ut och rädda honom. Även Lille Skutt, fast han är rädd av sig. En kort och lagom spännande berättelse. Perfekt för den som precis lärt sig läsa lite längre text. Perfekt också som saga när den som läser för andra inte har så mycket tid.
Bamse på skattjakt  Gunnarsson, Joakim  4 (2021-09-07 12:50:07)
Bamse och Lille Skutt är som vanligt på Farmors vind och tittar på alla gamla saker. Helt plötsligt upptäcker de en kista. I den ligger en sjörövarkostym. Och i den i sin tur en skattkarta med sex kryss. Bamse visar den för Skalman och snart så seglar de iväg för att leta reda på den. Men vad de inte räknat med är att en spion hört allt och rapporterar det vidare för sin chef. Ett spännande äventyr och där slutet är oväntat. Både för spionerna som för Bamse. Mer än så säger jag inte.
Grodan blir glad  Velthuijs, Max  4 (2021-09-07 08:55:25)
Grodan ser sin spegelbild i vattnet. Han är glad för att han är den han är. Men så möter han ankan. Ankan visar Grodan att han kan flyga. Grodan gör ett försök genom att flaxa med armarna. Men det misslyckas. Då bygger han ett par vingar. Det går bra ända tills vingarna går sönder och Grodan landar med ett plask rakt ner i vattnet. Böckerna om Grodan är alltid lika välkomna. Ofta tar de upp ett intressant ämne, som här att vara nöjd med sig själv.
Rule, Britannia!  Hakelius, Johan  3 (2021-09-07 08:41:40)
Ännu en underhållande och lärorik bok om det engelska av Johan Hakelius. Avsnitten om Rex Whistler och toryanarkisterna är mycket inspirerande.
Clas Rålamb: maktspelare i storhetstiden  Westerberg, Sten  3 (2021-09-07 08:37:08)
En fascinerande biografi över en tämligen bortglömd, men inte desto mindre viktig figur i den svenska historien; Clas Rålamb. Han var en framgångsrik ämbetsman och skicklig politiker när Sverige var som störst. Det är alltid spännande att läsa om de personer som skapade det moderna Sverige.
Tokyo År Noll  Peace, David  4 (2021-09-07 05:38:34)
Det är en mörk och dyster kriminalroman som utspelar sig i Japan efter krigsåren. Japan har förlorat kriget och ligger i ruiner . Människorna i staden försöker överleva förlusten. För ett stolt folkslag är förlusten av kriget svårt att hantera.
Boken beskriver inte bara miljön realistiskt utan ger inblick i den kultur Som råder i Japan.
Jag hade först svårt för den upprepande stilen som boken är skriven men efter att jag vände mig tyckte jag den förstärkte den mörka atmosfären.
Snälla pappa sluta  Walker, Caryn  5 (2021-09-06 18:52:53)
Det här är den sanna historien om en familj som var allt annat än normal.Värst var det för döttrarna dom fick utstå saker som inget barn ska utsättas för.Eftet 30 år hade Caryn Walker samlat tillräckligt med mod för att våga göra en anmälan och hon fick till slut sin pappa åtalad för 24 fall av övergrepp mot henne.
Nalle Lufs och Skrutten  Knutsson, Gösta  3 (2021-09-05 13:02:01)
Nalle Lufs och hunden Skrutten tänker göra en resa. Men för att få göra det måste han dels ha pengar, dels fråga om lov. Men snart så sitter de båda på tåget och åker till en stad som heter Västerköping. Där söker de in på ett hotell som drivs av två systrar. De besöker Folkets Park och Nalle Lufs lyckas lura åt sig tjugo kronor från en man som anordnat frågesport. Snart dyker det upp en bedragare som lurar åt sig pengarna. Nalle Lufs märker då att han är nästan pank. Och utan pengar kan han inte resa tillbaka till Lillbacka. Resterande kapitel tas upp av Nalle Lufs många tappra försök att försöka tjäna pengar och där vart och ett av dessa misslyckas. Det blir med andra ord rätt tjatigt, vilket gör att denna sista del i Gösta Knutssons serie om Nalle Lufs inte är lika bra som de två tidigare.
Vargens krig  Cornwell, Bernard  5 (2021-09-04 18:36:19)
Än en gång får vi träffa Uthred av Bebbanburg som denna gång ställs mot Sköll en norsk viking. Bra och spännande bok.
knutar och kors  Rankin, Ian  4 (2021-09-03 14:29:34)
Första boken om Rebus. Bakåtblickar på Rebus´ tid i det militära blandas med jakten på en barnamördare. Och så småningom knyts det hela ihop. I mitt tycke inte fullt i klass med de senare böckerna om Rebus, men klart läsvärd. Lite frågetecken för de kärlekshistorier som utspelar sig, känns lite konstruerade.
Moln över Hellesta  Söderholm, Margit  4 (2021-09-03 08:46:56)
Modedirektrisen Margareta Snellman har förlovat sig med Carl Anckarberg och följer med honom till familjegodset, Hellesta där hon ska presenteras för resten av familjen. På Hellesta finns Carls mamma, den av historien besatta Emmy, mostern, den ständigt nervösa Agnes, den äldre ogifta och självständiga systern Eva, kokerskan med den vassa tungan Annie samt hennes bror och likaså Hellestas trädgårdsmästare Gustavsson. Familjen tar emot Margareta med öppna armar. Snart framkommer det dock att Carl hade en fästmö tidigare, Gunvor, som också visades upp på Hellesta och dog strax senare i en mystisk olycka. Av grannar till familjen får Margareta snart veta att Gunvor varit rädd för någon av kvinnorna på Hellesta och tyckte sig dessutom se spöken. Det dröjer inte länge förrän Margareta börjar ana oråd i huset. Hon hör steg utanför sin dörr om nätterna och någon öppnar upp hennes fönster. Det är först när hon och Carl är nära på att köra ihjäl sig en dag som hon förstår faran som vilar på Hellesta. Den som dödade Gunvor och som nu tycks vilja få bort Margareta därifrån. Men vem av husets kvinnor vill ha bort henne? Och varför? Eller var det som den nervösa tant Agnes sagt? Att det var den olyckliga Carolina Anckarberg som gick igen? Hon som inte tålde lyckliga fästmör. Margareta tror dock inte på spöken. Men en kväll ser även hon ett vitt dött kvinnoansikte som tycktes lysa upp väggen. Är det Caros spöke? Eller någon av husets kvinnor som spelar spöke och försöker skrämma bort henne därifrån?
Margareta bestämmer sig för att utmana faran som finns på Hellesta och lösa gåtan med vem det var som ville få bort henne därifrån och vem det var som dödade Carls förra fästmö innan hon själv får dela stackars Gunvors öde.
En mysig gammal herrgårdsdeckare från 50-talet. Småspännande och välskriven. Jag har många gånger sett filmen, en mysig och spännande film men det här var första gången som jag läste boken. I filmen kan man se: Anita Björk, Birger Malmsten, Isa Quensel och Doris Svedlund bland rollerna.
Jag kan absolut rekommendera den här lilla thrillern!
Slutbetyg, en 4:a!
Jag minns alla mina älskare och hur de b  Thorvall, Kerstin  5 (2021-08-31 23:00:50)
Den andra boken jag på mycket kort tid läser av Kerstin Thorvalls självbiografiska verk. Jag har nyligen läst: Upptäckten (2003). Jag spekulerar för mig själv lite varför, Det mest förbjudna (1976) blev en sådan skandalbok och varför man bland recensenter gick så hårt åt mot henne. Jag minns varken att Suzanne Brøgger eller Erika Jong som också skrev mycket om kvinnlig sexualitet fick lika mycket kritik? Men det var nog också en generationsfråga. De två andra kvinnorna var unga, medan Thorvall, en fyrabarnsmamma var medelålders och gift och ansågs väl veta bättre? Det här är enbart mina spekulationer. Men jag minns hur förnedrad hon blev när den boken kom ut.
Jag reagerar ju själv på denna mystiska och färgstarka kvinna. En kvinna i min mammas generation och hennes enorma lust efter framförallt unga män. Men precis som i Upptäckten (2003) framkommer det här att Thorvall använde sex som någon form av drog. När oron tar form inom henne eller mannen gör slut, då ringer hon genast upp någon av älskarna för att åtminstone för en stund känna av lugnet. Annars är det telefon direkt till psykakuten.
Som i novellform ser hon tillbaka på sitt kärleksliv i okronologisk ordning. Det är mycket kärlek, besatthet och sex. Det är en brutal, naken bitvis genant skildring som väcker många tankar inom mig. Hon bjuder som vanligt verkligen helt på sig själv och utelämnar varken episoden med den unge tysken som hon kände i tre dagar och sedan mer eller mindre förföljde i Tyskland eller den unge italienaren hon lärde känna på dansgolvet enbart för att 30 minuter senare lägga sig i baksätet på hans bil. Den här formen av bekänningslitteratur är fortfarande idag extrem ovanlig. Jag kan inte komma på många författare som lämnar ut sig själv såsom Thorvall gjorde. Jag skulle ha velat läsa mer om hennes vänner. Hade hon några nära vänner? Korta episoder av någon väninna där och någon författarkollega där- läser jag om- och i Upptäckten (2003) fick jag veta att hon hade en för mig något otippad vänskap med Astrid Lindgren. Jag skulle vilja läsa mer om Thorvalls vänner. För hon känns alltid så väldigt ensam i sina texter. Som om hon utan alla de olika männen- inte hade många människor att verkligen ty sig till. Det här är åter enbart mina spekulationer.
En jättebra och mycket träffande bok som jag varmt kan rekommendera!
Toppbetyg!
Bedrägeriet  Fogelström, Hans  5 (2021-08-31 20:57:10)
Det här är den sjuttonde boken inom kiosklitteraturen som jag läst av Hans Fogelström och åter igen blir jag alldeles begeistrad över vilken fantastiskt duktig författare han är. Helt okänd för mig även efter en google-sökning. Hans romaner samt thrillers har varit alldeles omöjliga att lägga ifrån sig. Den här genren är oftast ganska förutsägbara, men så är inte fallet med hans böcker. Jag vet inte alls vad som skall komma, bortsett från ett lyckligt slut förstås. Hans böcker förtjänar verkligen en återutgivning!
I början av 1900-talet. Den unga guvernanten Anna lämnar grosshandlarfamiljen helt nedslagen. Mannen försökte våldta henne och frun ansåg att det var unga Anna som lockat maken till sig och avskedar henne. Hon promenerar runt på Stockholms gator med sin enda resväska. Hon har nästan inga pengar. Föräldrarna är döda. Hon har inga vänner. På gatan får hon kontakt med en ung man som bjuder henne på mat och får höra hennes sorgliga livshistoria. Det visar sig att mannen, Karl har en rik gammal faster som kan behöva en sällskapsflicka. Anna tackar ja till erbjudandet och följer med Karl en bra bit utanför stan. Karl drar med sig henne till ett avlägset förfallet hus, tvingar in henne i ett mörkt rum och låser dörren. I det låsta rummet avtecknar sig en gestalt i mörkret som sätter en trasa över en skrikande Annas mun. När hon vaknar upp befinner hon sig på gården Ekenäs. Men helt plötsligt är hon inte längre föräldralösa unga Anna- utan Louise, maka och mor på gården. Hennes make berättar att hon tappat minnet efter en ridolycka i Tyskland.
Det är upptakten till den här mycket spännande lilla thrillern som var riktigt ryslig emellanåt och helt omöjlig att lägga ifrån sig. 159 sidors sträckläsning!.
Hans Fogelströms böcker kan jag varmt rekommendera.
Och kioskböckerna, den icke så "fina" gamla litteraturen är för mig den absolut perfekta kvälls/nattlitteraturen!
Omslagen kan ibland vara i "fjolligaste" laget- men man kan inte döma en bok efter omslaget. Det vet jag bättre än någon.
Toppbetyg!
Korsettsyndromet  Örnstedt, Didi  2 (2021-08-30 21:29:38)
Den är riktigt välskriven och det finns ett flertal mycket finurliga formuleringar här. Men det är också allt. Jag vet inte riktigt vart den tappar för mig. Jag tyckte att den började mycket lovande, men när jag väl kommit till halva boken är jag så utled att jag inte annat kan än att radera den.
Ottilia Sund är en mycket ensam kvinna som glor ner i marken, med stor puckelrygg till följd av svår skolios- något jag inte visste man kunde få pg av sjukdomen? Folk på gatorna stirrar efter henne. Som tur är har hon sin bästa väninna Desirée som också är hennes granne. Damerna har bokat en resa till Turkiet.
Sedan är det enbart massor av självömkan och reflektioner över samhället, det världspolitiska läget samt ganska mycket fördomar om hennes "medmänniskor". Jag gillar inte böcker som är extremt politiskt vinklade och det anser jag att den här är. Och tyvärr gillar jag inte heller Ottilia som karaktär. Hon har gått igenom många svårigheter i livet, men jag känner ändå ingen sympati för henne som karaktär då det enda hon gör är gnäller, tycker jag.
Inte en bok för mig alltså!
Slutbetyg, en 2:a!
Det nya riket  Strindberg, August  2 (2021-08-30 12:11:26)
Det nya riket med underrubriken "Skildringar från attentatens och jubelfesternas tidevarv" är en satirisk roman av August Strindberg som utgavs 1882. Titeln syftar på tiden efter representationsreformen 1865 då ståndsriksdagen ersattes av tvåkammarriksdagen. Boken är en uppgörelse med det officiella Sverige och skildrar hur samhället styrs av skojare som stöder och skyddar varandra.

Vad ska man säga om den här boken. Den saknar för all del inte underhållningsvärde när den gör narr av institutioner som adeln och Svenska Akademien. Men speciellt läsvärd är den inte 2021.

Direkt stötande är den oförblommerade antisemitismen. Ett helt kapitel med rubriken Moses beskriver judarna som dem som styr över ekonomin och kulturen. Det torde inte råda någon tvekan om att Strindberg var antisemit. Även om han 1884 tog avstånd från sitt tidigare judehat, så återkom han med förfärliga utsagor. Han skrev om "äfflingar", som skulle vara en ras som uppkommit genom att kvinnor i historiens gryning parat sig med apor. Dessa "äfflingar" ansåg Strindberg representerades av judar och zigenare.

Det är intressant att ha läst boken, men den är inte en bok jag vill rekommendera. (För övrigt funderar jag på om Vilhelm Moberg hade den här boken i åtanke när han skrev sin roman Det gamla riket. Jag skulle nästan tro det.)
Du tysta, du glädjerika sköra  Östlund, David  3 (2021-08-29 20:02:39)
När hustrun inte längre orkade med livet i glesbygden tog hon dottern och flyttade till Stockholm. Kvar blev Lars-Ove, ensam på gården med grubblerierna och en knäckt rygg. Med bitterhet ser han utarmningen av landsbygden i kontrast till det urbana överflödet. För att bryta mönstret krävs radikala lösningar och Lars-Ove tror att de finns hos SD. Hans enda glädjeämne är diskussioner med likasinnade på Flashback. Men så hör oväntat dottern Tuva-Li av sig och vill komma upp. Han blir själaglad och ser fram emot att de tillsammans ska återuppleva minnen och platser, bygga upp en far-dotterrelation på nytt. Mycket blir som han tänkt sig trots deras olika samhällssyn, men ändå är det något som inte stämmer...

En traditionell glesbygdsskildring med tjuvjakt, supande och uppgivenhet, men en annorlunda relationsroman som förvirrar läsaren. Jag tror att det hade varit bättre om författaren gjort tvärtom. Inte för att han har fel om glesbygden och dess män, men för att det är en förenklad och överanvänd bild som befäster ett utanförskap som inte alltid finns och inte heller måste finnas.
Men boken är bra skriven och det finns en ömsinthet och en vilja till förståelse och försoning som känns äkta. Däremot är diskussionerna om rasism och brottslighet triviala och tillför inget, argumenten är redan utslitna. Men jag vet att många gärna läser om far-dotterrelationer och här finns en del att hämta.
Mormor i karantän  Branzell, Kaj  4 (2021-08-29 18:15:20)
På enbart några få år har Kaj Branzell kommit att bli en av mina favoritförfattare. Jag tycker mycket om hennes förmåga att blanda in en viss spänning i sina underhållningsromaner där oftast färgstarka pensionärer får betydligt mer utrymme än vad de brukar få i såväl andra romaner som i det verkliga livet.
Det här är den tredje fristående romanen om mormor Anna-Lisa som lämnar sitt tråkiga, förutsägbara pensionärsliv i Karlstad, flyttar till Torrevieja där hon får en stor samling färgstarka nya vänner och där mycket spänning väntar henne. Även kulturliv, kärlek, intriger och lite erotik på gamla dar är något som drabbar Anna-Lisa i de tre böckerna, som börjar med: Mormor på rymmen (2019) och sedan: Mormors val (2020). Av Branzell har jag även tidigare läst: Inte utan min hund (2016) samt: När första stenen fallit (2018).
Anna-Lisa befinner sig på gården i Torrevilija med sin man, den f.d. tjurfäktaren Manuel när de får veta att en pandemi drabbat världen och att hela Spanien nu gått in i lockdown. Hur ska det åldrande paret klara sig? Hur ska det gå för Anna-Lisas vänner, svensken Stig-Arne och hans irländska hustru, Maeve, båda två en bra bit över de sextio, men med sin lilla dotter Matilda som de fått via IVF. Och så har vi det vänliga paret Dolores och Enrico, den kroniskt svärande papegojan Carmen som har varit en humoristisk sidekick i de tidigare böckerna- samt Anna-Lisas bästa väninna, Ingegerd hemma i Sverige vars man ligger i respirator efter att han smittats- hur ska de alla klara sig? För att inte tala om, Susanne, Anna-Lisas neurotiska dotter hemma i Kalmar- hur ska hon klara sig under rådande omständigheter?
Det är en mysig och varm tredje del i serien som på sina håll är riktigt hjärtgripande samt underhållande och med en viss spänning. Jag tycker också mycket om att författaren ger en viss kritik mot den svenska coronastrategin samt tar upp ett mycket vanligt problem här hemma- nämligen åldersdiskriminering. Jag kan varmt rekommendera den här boken- men anser personligen att man gör bäst i att läsa dem i rätt ordning.
Slutbetyg, en stark 4:!
Bohemens värld  Murger, Henri  3 (2021-08-28 20:06:48)
En roman om fyra unga konstnärer och deras liv i 1840 talets Paris. En humoristisk och samtidigt sorglig berättelse om livet. En helt ok bok.
Mannen som kom tillbaka  Charles, Theresa  2 (2021-08-24 21:34:26)
Jag har läst mycket kiosklitteratur under åren. Och visst varierar de i kvalitet, men för det mesta tycker jag att det är angenäm och mycket engagerande böcker som är snabba att läsa. Så inte den här! Den här är svårläst, rörig och det känns som om de första 50 sidorna av boken saknas. Annars är den väl välskriven, men jag har läst betydligt bättre böcker förut i den här genren.
Slutbetyg, en 2:a!
Dottern  Andersson, Lena  4 (2021-08-24 19:09:28)
För några år sedan kom Lena Andersson ut med Sveas son, en hyllad idéroman om det svenska folkhemmets uppgång och fall. Nu handlar det om Elsa, dotter till Ragnar och Elisabet och Sveas barnbarn. Läsaren lärde känna henne i förra boken men nu är det Elsas berättelse som gäller. Första tredjedelen är lite seg, vi vet ju redan att hon tränade skidåkning och att pappa Ragnar förde över sina förhoppningar om att få en elitidrottare i familjen på henne när Elsas äldre bror gled ur hans grepp. Men sen bränner det till, den 17-åriga Elsa som levt med idrotten sedan barnsben börjar ifrågasätta vad hon håller på med. Men kan hon verkligen bara lägga av, hon har talang, tillhör eliten i sin åldersgrupp. Men tvekar inför de uppoffringar som krävs. Hon har "känslan men inte rätta viljan" för att citera Ola Magnells ikoniska strof. Och sen är det fadern, han som lever sitt liv genom henne. Skjutsat, vallat skidor, betalat träningsläger och utrustning. Självuppoffring som maktutövning, en klassiker. När en klubbkamrat vrider knät ur led önskade Elsa att det var hon, då hade hon blivit fri.

Men Elsa väljer en annan väg ut och andra halvan handlar om hennes tid som au pair i USA. Efter en mindre lyckad sejour i Chicago hamnar hon I Berkeley i Kalifornien. Hon tar en kurs på universitetet på sin fritid och träffar där två kvinnor som gör stort intryck på henne men deras samvaro går sannerligen inte på räls. Det visar sig att dessa (enligt egen mening) intellektuellt högtstående personer inte sitter inne med de sanningar som Elsa söker och vill tro på. Hon for bort för att finna den frihet och höjd i tänkandet som hon saknade hemma men upptäcker att dogmatism och maktutövning mot de som inte tänker "rätt" är lika cementerad på USA:s mest radikala universitet som hemma hos Ragnar. Fast från olika utgångspunkter förstås. Väl hemma igen försöker hon tillämpa det hon lärt men en som inte är imponerad är pappa. Hans enkla och jordnära filosofi ger även Elsa en tankeställare...

Dottern är en utmärkt bok och ni som gillade Sveas son ska absolut läsa även denna. Den står dock på egna ben och går att läsa fristående. Men en varning, den som kräver drama, spänning och starka känslor ska nog leta någon annanstans. Precis som i föregångaren är det tidsandan, tankesättet, samhällsutvecklingen och orsaker till människors val som står i centrum. Lena Andersson har ett gott (alltså ont) öga till den så kallade postmodernismen, och när hon i Dottern gestaltar dem genom unga, brådmogna romanfigurer händer något. De blir trovärdiga, realistiska framställningar av hur tvärsäkert och outhärdligt det kan bli när 20-åringar kastar sig över filosofer som Nietzsche och Michel Foucault, men missförstår det mesta. I sina krönikor i DN kan Lena Andersson framstå som torr och akademisk trots sin stringens, men när hon framför åsikter genom sina romanfigurer blir det klart och levande och hon drar ner byxorna på proffstyckarna med sin subtila men knivskarpa ironi.

Undertiteln lovar en berättelse om folkhemmets upplösning men boken påminner mer om en numera tidstypisk autobiografisk berättelse om att växa upp och finna sig själv. Men tonen och det vässade språket är detsamma och det är roligt att läsa. Lena Andersson är Sveriges bästa författare och den absolut mest välformulerade. Språket är en ren njutning och precis som i Egenmäktigt förfarande kan man blunda, peka och genast hitta en vass, ironisk och fulländad mening. Ett exempel: "Ett vrak är hon vorden och ett matvrak ... Hon ligger på sängen och känner på sin dallrande mage och alltings löshet."
Eller "barnflicka heter au pair på svenska"

Jag kan ge hur många exempel som helst men vore synd att ta nöjet från läsaren...

Dickie Dick Dickens  Becker, Rolf  3 (2021-08-24 14:40:45)
Första boken om Dickie Dick Dickens, 1966 när boken kom aktuell i radio. Jag läste de övriga när jag var yngre (jag fick aldrig tag i den här första, men bok 1-3 bildar en sammanhängande historia så man ska ju helst börja här. Sen kom två böcker med fristående historier).
Det här är ganska vitsigt och roligt och bitvis spännande, enkelt skrivet och lite väl många mord inledningsvis. Men rätt så kul att läsa om ficktjuven som avancerar i Chicagos gangsterhierarki - man skulle ju önska att Sveriges Radio sände serien i repris, men de vägrar hårdnackat - då funkar väl den här lilla boken som viss kompensation.
Spader dam  Davy, Marianne  3 (2021-08-24 00:19:54)
Jag har för många år sedan läst en annan bok av Marianne Davy, En tavla för mycket (2009) som hon skrev ihop tillsammans med Marianne Arvidsson. Den boken gav jag en 4:a i betyg.
Det här är en mycket välskriven berättelse med trivsamma karaktärer att få följa och en riktigt bra uppläsare till ljudboken. Och boken i sig har ett flertal trevliga stunder- dock tycker jag att deckarintrigen är ganska svag med alldeles för mycket fokus på opera och mystiska smycken.
Men helt klart godkänd och den tilltalar säkert många med stort intresse för opera!
Slutbetyg, en 3:a!
Om livets korthet och andra skrifter  Seneca, Lucius Annaeus  4 (2021-08-23 13:13:03)
Seneca var lärare och mentor åt kejsar Nero, innan han hamnade i onåd och tvingades att ta livet av sig. Hans tänkande hade klar slagsida åt det stoiska och han bör ha haft stora problem med Neros utsvävande och tygellösa leverne. Hans skrift, som är ganska kort, kretsar kring att man ska ta vara på livet med de förutsättningar som ges. Hans stil är helt klart lättläst och tankarna är sådana som dagens samhälle hade mått bra av.
Flodernas bok  Burton, Nina  3 (2021-08-23 13:04:07)
En bitvis mycket charmig bok om resor längs med (och på) tre europeiska vattendrag; Rhone, Rhen och Themsen. Upplevelser blandas med kulturhistoria, nutid med dåtid, med några instick ur författarens egen historia. Det är sällan ointressant, men i slutändan smyger sig ändå en känsla av antiklimax över mig. Boken är bra, tveklöst, men kanske hade jag förväntat mig ännu mer? Eller jag kanske bara jämför med Claudio Magris Donau? Läsvärt och nöjsamt är det hur som helst.
Rädslans liberalism: Judith N Shklar i u  Shklar, Judith N  3 (2021-08-23 12:57:23)
Rädslans liberalism är en samling av texter av den amerikanske filosofen Judith N Shklar i översättning av Roland Poirer Martinsson. Filosofi, historia och politisk teori i en salig blandning. Lättläst - aldrig, intressant - absolut.
Den andra systern  Mohlin, Peter  4 (2021-08-23 12:35:09)
Den andra systern av Peter Mohlin och Peter Nyström är den andra John Adderley-deckaren. Den första heter Det sista livet. Jätteroligt att böckerna utspelar sig i Karlstad!

Den här boken är annorlunda. Från den första boken vet vi att Adderley har ett hot hängande över sig från en nigeriansk knarkliga i USA. Men nu får detta överraskande inverkan på hans arbete på polisen i Karlstad. Ska han tvingas förfalska bevis i en mordutredning för att skydda sig själv? Han ställs inför ett svårt dilemma och de val han gör är inte självklara.

Mohlin och Nyström skriver bra och det ska bli mycket intressant att få läsa nästa John Adderley-deckare. För det kommer väl fler?
Rosor & Ruiner  Petterson, Hjördis  4 (2021-08-21 01:35:39)
Jag beslutade mig nyligen för att börja läsa mer biografier. De biografier jag läst under de senaste tio åren kan jag nog räkna upp på en hand.
De senaste åren har jag blivit alltmer förtjust i gamla svenska filmer. Många stjärnor minns jag från min egen barn och ungdomstid och en skådespelerska och även sångerska som nästan alltid förekommer i dessa gamla filmer, är Hjördis Petterson (1908-1988).
Kanske inte så konstigt då hon medverkade i 152 filmroller.
Jag skulle ändå tippa att majoriteten av personer födda efter 1970-talet knappt har en aning om vem hon var? Det är väl rollen som Selma, Fridolfs godhjärtade skata till hustru i "Lilla Fridolf-filmerna" som hon är mest ihågkommen från. Faktiskt kan jag inte komma på en filmroll jag inte sett med henne där hon spelar någon form av satkärring. Men alltid med humor och klass.
Det här är en lättsam, informationsrik och välskriven bok om hennes liv. Uppväxtåren i Visby, hur hon kom in på Dramatens elevskola och tidigt lyckades. Hennes vänskap med andra kända namn tas med, Kar de Mumma, Karl Gerhard, Annalisa Ericsson m.fl. Den sistnämnda medverkar tillsammans med Hjördis under en ganska absurd semesterresa ner till Spanien. Samt även en viss information om hennes medspelare genom åren. Även hennes kamp med alkoholen finns med på ett hörn. Samt information om de båda äktenskapen som båda slutade i skilsmässa. Dottern Annika, född 1943 yttrar sig också på vissa ställen i boken. Hon berättar om en mamma som sällan var hemma. Och det är inte särskilt konstigt. Med över 150 filmroller, runt 100 roller på olika teaterscener runt om i landet, samt inspelningar på tv och radio så förstår jag knappt hur hann med något annat än jobbet som skådespelerska.
Här finns också många trivsamma fotografier. Rekommenderas absolut till de som uppskattar gamla svenska filmer!
Slutbetyg, en 4:a!
Seraphinas cirkel  Shipley, Jocelyn  3 (2021-08-20 16:32:51)
Morgan är en tjej som gillar höjdhopp. Däremot gillar hon inte att bli dumpad hemma hos mormor. Hon behöver lära sig en läxa tycker en stränga modern.
Boken är rätt bra, man kommer huvudpersonen nära och alla hennes tankar känns trovärdiga.
Handlingen i sig är inget speciellt, men den håller igång boken - kopplingen bakåt blir dock inte så övertygande. Bra miljöer.
Jesus  Harrison, Dick  1 (2021-08-18 19:20:51)
Det enda Dick gör här är att försvara en samling sagor som Kyrkan redan försvarat i tvåtusende år. Sagor som i sin tur är skrivna av vänner till den korsfäste. Att de dessutom levde i samma tidsepok och kanske med det träffat varandra, kontrollerat vad de övriga i gänget har skrivit, visar för mig vilken enda stor lögn många av våra traditioner är byggda på. Jag var klok nog och avsade mig både Svenska Kyrkan och Kristendomen för 5 år sedan. Fattas bara att någon historiker ska ge ut en avhandling där nästa religiösa lögn försvaras: nämligen den om Djävulens existens.
Jesus  Harrison, Dick  4 (2021-08-18 19:20:51)
Dick Harrisons bok ”Jesus” som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en bra och välskriven bok. Dock håller jag inte med författaren när det gäller Julevangeliet.

Författarens syfte med boken är att med källkritik ta ställning till vad Bibeln och andra skrifter berättar om Jesus, hans liv och lära. Det är modigt att skriva en bok om Jesus den person som är mest omskriven i historien och som allmänt tillbeds av många miljoner människor.

Att Jesus verkligen funnits kan inte källkritiken förneka. ”Det är högst sannolikt att Jesus kom från Nasaret, var verksam i Galileen, råkade i bråk med myndigheterna i Jerusalem och avrättades”, skriver Dick Harrison och tillägger: ”Det verkligt märkliga är hur sekten kring Jesu person efter hans död utvecklades till en extremt framgångsrik världsreligion.”

Enligt Dick Harrison är hela julevangeliet motsägelsefullt och håller inte för en vetenskaplig granskning. Julevangeliet skrevs i avsikt att få Jesus födelse att stämma med de judiska profetiorna om att Messias skulle födas i Davids stad Betlehem. Det skulle då stärka tron på att Jesus verkligen var Messias, den smorde. Det sannolika är att Jesus föddes i Nasaret. Han kallades också Jesus av Nasaret, ett vanligt judiskt sätt att ange namnet i samband med födelseorten.

Ett ämne som källkritikerna ifrågasätter är miraklerna som tillskrivs Jesus gudomliga förmåga. Dick Harrison refererar med respekt Jesus lära och dess etiska budskap som det framstår exempelvis i Bergspredikan. Jesus fångade sin publik inte minst med de liknelser som blivit klassiska: den förlorade sonen, den barmhärtige samariten, senapskornet som blir ett högt träd med flera.

I boken framstår Jesus uppståndelse som det mest osannolika och likväl det mest betydelsefulla i berättelsen om Jesus. Här som i så mycket annat krävs helt enkelt tro och därför ingår trosbekännelsen i den kristna kyrkans liturgi.
Herodotos - den förste globalisten  Linnér, Sture  4 (2021-08-17 09:26:29)
Ytterligare en bok av Sture Linnér som rör den antika grekiska litteraturen. Den här gången kretsar det kring Herodotos, vilken brukar kallas den förste historikern. Hans bok Historia är en översikt över krigen mellan greker och perser på 400-talet f Kr, och utmärks dels av sin blandning av myt och fakta, och dels av sin fördomsfria inställning till motståndarsidan. Linnér ger i sin bok en god bild av detta och boken är en god inspiration till att studera den klassiska litteraturen.
Reflexer från Hellas  Björkman, Nils  3 (2021-08-17 09:19:35)
En klurig exposé över ett flertal aspekter av grekisk mytologi satt i förhållande till modern vetenskap och forskning. Cellbiologi, medicin och bioteknik ger nya perspektiv på antika historier och myter. Boken är lättläst och underhållande.
Antiken: från faraonernas Egypten till r  Billing, Nils  4 (2021-08-17 09:02:51)
En mycket lärorik sammanställning av Antikens historia. Kul att läsa även om den Mesopotamiska civilisationen. Översiktligt, javisst, men absolut en god inkörsport till kunskap om vår historias inledning.
Klubben  Gustavsson, Matilda  4 (2021-08-16 10:40:51)
Klubben av Matilda Gustavsson är en bok jag länge har velat läsa. Den handlar om hur Matilda arbetade för att kunna skriva det stora avslöjande reportaget om hur Jean-Claude Arnault genom sin och hustrun Katarina Frostenssons kulturlokal Forum kunde förgripa sig på kvinnor. En skakande läsning. Inte bara detta att Arnault begick dessa skändligheter, utan att ingen ville ingripa trots att tecknen fanns på att något inte stod rätt till.

Avslöjandena kom också att skaka Svenska Akademien. Akademien hade stöttat Forum i många år. När dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén på 1990-talet fick ett brev som berättade vad som försiggick valde han att inte göra någonting.

Ett gigantiskt problem för Svenska Akademien var att Katarina Frostensson var en av De Aderton. Genom att vara gift med henne kunde Arnault hota unga kvinnliga författare och konstnärer att han skulle se till att blockera dem från alla stipendier om de inte gjorde som han sade.

Det kom också att avslöjas att Arnault vid flera tillfällen kunnat berätta vem som skulle få nobelpriset i litteratur i förväg och även vem som skulle bli invald i akademien. Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att räkna ut att det var hustrun, Katarina Frostensson, som läckt uppgifterna; ett flagrant brott mot akademiens regler.

Sedan skandalen briserat försökte ledamöter i Svenska Akademien att utesluta Frostensson, men det misslyckades då paret Arnault/Frostensson hade inflytelserika vänner bland ledamöterna. Inte minst den machiavelliske despoten Horace Engdahl, som istället lade all kraft på att försöka bli av med Sara Danius, som då var ständig sekreterare. Danius hade tillsatt en oberoende utredning kring allt som rörde Forum och brott mot jävsreglerna, vilket Engdahl till varje pris ville förhindra. Det slutade med att Sara Danius och flera andra ledamöter lämnade Svenska Akademien.

Något som gör mig nyfiken är avslöjandena om att löner betalades ut svart av Arnault, att konstnärers utställda verk kunde försvinna på ett märkligt vis och att konstnärer inte fick betalt för konst som hade sålts via Forums galleriverksamhet. Detta verkar ingen ha grävt djupare i. Någonstans måste de försvunna verken finnas. Antagligen fanns det ingen polisanmälan kring detta, annars hade kanske en husrannsakan hade gjorts hemma hos Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensson.

Hovrätten dömde Jean-Claude Arnault till fängelse i två och ett halvt år. Forum är nedlagt.
Maktlös  Sahlin, Mona  4 (2021-08-15 12:18:04)
Den senaste självbiografin av och om Mona Sahlin, som i huvudsak berör tiden från hennes avgång som partiledare 2010 fram till 2019. Tyngdpunkten ligger på de svek hon anser sig utsatts för i samband med avgången/avsättningen, och det olycksaliga intyget till sin livvakt, vilket kostade henne jobbet som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Det senare blev för mycket även för en överlevare som Mona och brännmärkte henne för alla offentliga jobb i framtiden. Men läsaren får också tillbakablickar från hennes tidigare liv och karriär.

Jag är inte sosse och tyckte ganska illa om Mona Sahlin i början. Hon var en "jobbig brud" som ville synas och sökte konflikt snarare än samförstånd. Hon kunde vara både elak och otrevlig och satte en delvis ny agenda för debattklimatet. Men i samband med Tobleroneaffären tyckte jag synd om henne, hon fick ta orimligt mycket skit för en bagatell. Hon avgick ju, då kunde hon lämnats i fred tycker jag. Det som kom senare, med skatteskulder, obetalda p-böter och kronofogde var mycket värre, men det glider hon snabbt förbi.
När Mona kom tillbaka till politiken 1998 hade hon varit ute i verkligheten, drivit ett företag och insett hur småföretagare har det. Det fick henna att växa även om politiker och hon tillhörde därefter partiets högerflygel, även om hon absolut inte vill medge det. Hon lägger stor vikt vid sina insatser för hbtq-personers rättigheter och för integrationen. Efter Anna Linds död blir hon partiledare, den enda av partiets toppkvinnor som ville ställa upp. Men hon fick skulden för valförlusten 2010 och manövrerades bort, enligt egen utsago. Hennes bitterhet har fog för sig, kvinnor har svårt på toppositioner i politiken trots vår jämställdhet. Sak samma hände Anna Kinberg Batra och idag är hatkampanjen mot Annie Lööf ännu en skamfläck inom samma område.

Jag anser att det är meningslöst att läsa politikers självbiografier innan de avslutat karriären. Innan dess är de försiktiga (läs mesiga)för att inte stöta sig med partikamrater och media. Men sen åker bladet från munnen och Sahlin är inte nådig mot de kollegor hon anser svek när hon som bäst behövde dem. De enda av de gamla kollegorna hon hyllar är Ingvar Carlsson och förstås Olof Palme som hon ger en helgongloria. Hon är också kritisk mot den stelbenta politik som förs, där S-partiet avvisar alla försök till förnyelse - anser hon. Även politiska motståndare kan få en eloge, något som aldrig förekom under hennes aktiva tid...

Mona Sahlin är en gåta som person. En kompetent och framgångsrik politiker som på något sätt inte klarade att förstå vad som krävs av människan Sahlin i den positionen. Hon duckar inte för sina misstag och slarv men mellan raderna läser man att "det var väl inte så farligt". Hon är illa ute gång på gång, ändå fortsätter slarvet. Omedvetet tycker hon sig stå över futtigheter som att betala räkningar i tid eller låta bli att gynna nära medarbetare. Hon gör sig till offer och på en punkt håller jag med. Medias behandling av henne efter livvaktsdebaclet är den stora skandalen då de sprider rena lögner och även ger sig på hennes familj.
Även då avgick hon direkt och blev åtalad, det borde räckt med det.
Mansklubben  Michaels, Leonard  3 (2021-08-15 10:37:34)

Titeln, Mansklubben, får mig att direkt skapa förutfattade meningar om hur boken kommer te sig. Misogyn? Homofobisk? Rasistisk? Och trots att den berör några av dessa teman så visar den sig faktiskt vara mer än en schablon.

Ett antal män samlas en kväll för att starta en mansklubb. Ingen av dem vet egentligen vad man bör göra i en sådan klubb, men efter en tafflig start börjar de dela med sig av olika historier de själva varit med om. Ofta handlar det om deras relationer med kvinnor. I första hand upplevs de ofta som misogyna, men bortom detta visar de snarare på ett försök att förstå sig själva genom återberättandet. Tragiskt nog är ju människans inneboende komplexitet sällan förlösande, och ens handlingar blir avgörande när de inte kan motiveras.

Med utsökt prosa dras man en kväll in i en värld, ofta osympatisk men ändå mänsklig, vilken man inte trodde man ville beträda.
De oönskade  Andersson, Rasmus  5 (2021-08-14 19:16:09)
Wow! Vilken fantastiskt bra bok! Bästa jag har läst på mycket länge!
Spänningsböcker släpps det ständigt nya av. På löpande band dyker de numer upp och jag blir sällan särskilt positivt överraskad, snarare det motsatta. Men den här boken är alldeles fantastiskt bra. En spännande psykologisk thriller i sann Inger Frimansson och Ruth Rendell-anda.
Rasmus Andersson är ett namn jag kommer hålla utkik efter i fortsättningen.
På Söderbergaskolan i det lilla samhället Söderberga har man problem med att barn med olika former av funktionsnedsättningar blandas med andra barn. Vissa av barnen, framförallt tioåriga Erik Andersson är extremt aggressiv och våldsam gentemot sina klasskamrater men också gentemot lärarna. Föräldrar till pojkens klasskamrater samlas för att klaga hos den stressade rektorn, Maria Anker. De vill ha bort pojken från skolan. Resten av skolans personal riktar också sitt missnöje gentemot Maria för att hon inte plockar bort pojken från skolan. Maria är en kvinna i övre medelåldern som lever ensam. Hon har heller inga vänner. En kväll inbillar hon sig att någon har varit inne och snokat runt i hennes villa. Utmattad av den press hon känner från kollegor och från föräldrar börjar hon sakta tappa greppet om verkligheten. Och en dag försvinner problembarnet Erik Andersson...
Ligger rektorn bakom försvinnandet? Och i sådana fall varför?
Jag är så imponerad av den här fantastiska thrillern som var helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag kan riktigt varmt rekommendera den!
I en utomordentligt bra uppläsning av Anja Lundqvist dessutom!
Toppbetyg!
Nalle Lufs  Knutsson, Gösta  4 (2021-08-14 10:05:19)
Nalle Lufs vaknar och kan inte hitta sin mamma. Han vandrar och söker tills han plötsligt befinner sig vid en järnväg. Nalle Lufs kliver in i en tågvagn och träffar så småningom Lotta och en trumpetare. Då Lotta sett i tidningen att en björnhona blivit skjuten erbjuder hon Nalle Lufs att han kan bo hos henne och hennes mormor. Men det är inte lätt att förstå människornas värld. Vad gör man egentligen med ett badkar? Och får man lov att plocka vilka blommor som helst? Snart kommer det en polis och häktar Nalle Lufs. Men Nalle Lufs är smart. Snart är det polisen som sitter inlåst i fängelset, medan Nalle Lufs själv gör sig till polis. Det är en rolig bok som utspelar sig i en tid då ett telefonsamtal först går till en växel innan man får prata med den man söker, då man inte alltid behövde betala varan samma dag som man köpte den. Det hette att man fick det uppskrivet. Kan vara lite svårt att förstå för den som inte levt i denna tid, men på samma gång lärorikt.
En eld i natten  Connelly, Michael  4 (2021-08-12 15:35:28)
En solid deckare igen av Connelly. En bra uppbyggd historia med utmärkt driv i berättelsen. Bosch och Ballard fungerar bra ihop. I övrigt en mycket typisk bok av författaren. Gamla Connelly-fans blir knappast besvikna på den här boken.
Blårockarna - Krigskorrespondenten  Munuera,  4 (2021-08-10 14:55:11)
Blårockarna har fått nya upphovsmän, och man är ju klart nyfiken på hur det ska vara. Manusmässigt känns det nära Cauvin (den ursprungliga författaren), tunt men medryckande - bra miljö med barnhemmet. Vi är till och med i London där det också bråkas.
Teckningsstilen ser okej ut den med, men den skiljer sig en del från Lambils bilder. Ibland ser figurerna inklippta, men man vänjer sig snabbt - det känns som att Blårockarna är i goda händer.
Tjärlek i Gryts skärgård  Malmström, Mimmi  4 (2021-08-09 17:07:10)
Den tredje boken med de bägge 60+ väninnorna, Lotta och Aina. Jag har tidigare läst två andra böcker med de här bägge damerna: Ett paket knäckebröd i Oskarshamn (2017) och Cirkus i Valdemarsvik (2018). Den här boken utspelar sig på ön Gryt och det pensionat de bägge damerna planerar att öppna där. Det är en trivsam bok med ett flertal dråpliga episoder, bra tempo, finurliga karaktärer och ett bra språk. Jag kan absolut rekommendera författaren och läser mer än gärna fler böcker av henne.
Bra uppläsare därtill!
Slutbetyg, en 4:a!
Tillbaka till livet  Fogelström, Hans  5 (2021-08-08 18:52:20)
Vilken bok!
Åter förundras jag över vilken fantastisk författare Hans Fogelström är/ var medan han skrev dessa underbara böcker. Och jag vet fortfarande ingenting om honom annat än att hans böcker verkligen förtjänas att ges ut på nytt. Det här är en mycket spännande thriller och en gripande äventyrsroman med naturkatastrofstecken som drabbar huvudkaraktärerna i boken. Utan tvekan den bästa boken jag läst på mycket länge. Det gick inte annat än att sträckläsa, sidorna for fram i rasande fart och det enda negativa jag kan säga är att den tog slut alldeles för fort. Jag kan riktigt varmt rekommendera hans böcker som är så mycket mer än vanlig kiosklitteratur.
Toppbetyg!
Stenhuggarens dotter  Klinberg, Ewa  4 (2021-08-08 13:16:38)
Jag tycker att den var bra. Det är lite speciellt med historiska böcker i romanform. Jag tycker att den är bra skriven. Jag gillar Ewas böcker. Jag tycker om sättet hon skriver på. Jag lyssnade på denna bok, Anne - Li Norberg var den som läste denna. Hon var bra som uppläsare av denna ljudbok tycker jag i alla fall.
LasseMajas Detektivbyrå - Detektivmyster  Widmark, Martin  4 (2021-08-08 13:12:14)
Jag tycker att boken är bra och underhållande. Jag tycker det är trevligt att serien håller än. De är populära dessa böcker om LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ. Jag rekommenderar dessa böcker varmt.
Ett hem att dö för  Arvidsson, Lina  4 (2021-08-08 13:08:00)
Det var faktiskt mycket spännande och intressant. Jag lyssnade på boken. Jag tycker att den är bra skriven mycket lättlyssnad. I det kollektiv som Hanna bor i så är människorna där helt hopplösa, de lyssnar inte på varandra och löser inte problem. De bara gnäller på varandra. Jag förstår varför Hanna flyr.
Blåmärken  Arvidsson, Lina  4 (2021-08-08 13:05:48)
Den var spännande, läskig och det känns konstigt att säga men bra. Fast jag kom på mig själv när jag lyssnade på boken att jag gick muttrade och det kunde slippa ut ord som Idiot om Samuel. Ibland kom dy men Stella lämna honom och en annan nej inte tillbaka. Suck blev lite frustrerad och ilsken.
Barbro och tjuven  Damberg, Anna  4 (2021-08-08 12:54:19)
Den var bra och lagom spännande. Den passar barn mellan 3 - 6 år. Jag tycker att den är bra skriven och bilderna är fina och färgglada. Den är riktigt mysig tycker jag.
Nelly Rapp - Anden i flaskan  Widmark, Martin  4 (2021-08-08 12:48:15)
Jag tycker att den är bra och den är spännande. Jag tycker att Martin skriver bra. Jag tycker att illustrationerna är bra med. Jag rekommenderar de tidigare böckerna som kommit ut. Den är ganska lättläst
Härlig är framtiden  Klingberg, Ewa  4 (2021-08-08 12:43:10)
uppläsare var Rachel Molin. Jag tycker att hon gjorde det bra. Jag uppfattade först inte att detta var sista och avslutande del av denna serie. När jag sen insåg det vart den en saknad. Gillade historien och karaktärena i den mycket. Jag rekommenderar denna serie för alla som speciellt gillar Feelgood.
Rovdjur  Jensen, Caroline l  5 (2021-08-07 19:05:17)
Det är 9 olika skräckhistorier i boken.
Den är spännande hela tiden och det
är svårt att lägga ifrån sig boken.
Satans sommar  Faber, Kim  5 (2021-08-07 18:31:19)
Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen är uppföljaren till Vinterland. Jag tyckte att Vinterland var en riktigt bra kriminalroman; den hade vunnit den danska kriminalakademins debutantpris. Den här är minst lika bra. För den som lockas av den här romanen ger jag rådet att först läsa Vinterland, för de hör ihop. Jag tror att man behöver den förförståelsen för att riktigt uppskatta Satans sommar.

Romanen innehåller den där mixen av terrordåd/kriminalitet och huvudpersonernas personliga problem som ger grunden till en bra roman. Karaktärerna är komplexa. Skrapar man på ytan framträder en annan människa än den man tror. Mordet på den kände advokaten har en helt annan bakgrund än vad man som läsare kan förvänta sig.

Vidare finns det helt klart människor på toppositioner som inte vill att obekväma frågor ska ställas runt terrorbrottet som Vinterland handlade om. Och de skyr inga medel för att förhindra att sanningen kommer fram.

Har alla lösa trådar från Vinterland kunnat knytas ihop genom den här boken? Inte då! Det är helt uppenbart att det finns ett antal obesvarade frågor, framför allt kring terrorbrottet. Jag är helt övertygad om att det kommer fler Martin Juncker-deckare.

Även den här Faber/Pedersen-boken är en höjdare. Jag ser redan fram mot nästa bok i serien.
Mitt hjärta är ditt  Jansson, Anna  3 (2021-08-06 22:27:37)
Detta är bok nummer 20 i serien om Maria Wern.
Temat är genetik och organdonation.
En okej kriminalroman.
Sommaren med Randy  McLean, J. Sloan  4 (2021-08-06 04:34:08)
Är åttaåriga Randy verkligen så farlig som alla i hans omgivning tycks mena att han är? Är han trots sin unga ålder kapabel att mörda? Det blir upp till hans unga simlärare, Abby att bevisa hans oskuld och försöka finna den verkligt skyldiga i den här spännande mysrysaren som utspelar sig på en avlägset belägen ö med inga grannar. Spänning, mystik och ett lyckligt slut väntar i den här mysiga boken som tidigare gått som följetong i Hemmets Journal. En alldeles utmärkt liten bok, perfekt att läsa i återhämtningssyfte.
Den här kan jag absolut rekommendera!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Mord, det är mord  Risberg, Lena  2 (2021-08-05 09:50:58)
Jag vill hellre hissa än dissa debutanter, samt även författare som skriver på små okända förlag. Men tyvärr blir det inte alltid så.
Som väninneroman tycker jag att den här boken är ganska charmig med lite kultur, mat och vänskap och jag önskar nästan att författaren fortsatt vidare på det spåret och skippat mordhistorien som mest känns som en B-version av "Ester Karlsson med K" av Olséni/Hansen och inte alls lika underhållande.
Bim och Ninni är två väninnor i medelåldern, boendes i samma bostadsrättsförening. En morgon vaknar Bim av att Ninni knackar på dörren och skriker att en av deras grannar, Roine har mördats. Mannen har ramlat i källartrappan och polisen som egentligen inte alls har någon roll i boken avskriver dödsfallet som en olycka. Detta köper inte Ninni och hon lyckas övertala Bim att någon av deras många grannar självfallet knuffat den rika och otrevliga mannen till sin död. De startar sin egen mordutredning och börjar fråga ut sina grannar likt två privatdetektiver.
Egentligen gillar jag deckare där allmänheten spelar klantiga amatördetektiver, men det är något irriterande och påträngande i den rätt dessa två kvinnor tar sig när de nästlar sig in hos sina respektive grannar som stör mig.
Själv skulle jag aldrig ens öppnat dörren för dem.
Den är välskriven och småcharmig och jag uppskattar att två lite äldre kvinnor spelar huvudrollen i detta drama, ändå är det här som sagt ingenting som tilltalar mig i längden.
Bra uppläsning av Gunilla Leining!
Slutbetyg, en stark 2:a!
Olof Palme  Harrison, Dick  4 (2021-08-04 21:21:17)
Dick Harrisons bok ”Olof Palme” som ingår i Historiska Medias bokserie Biografier är en bra och välskriven bok.

Boken är en kort och innehållsrik berättelse om bakgrunden till Olof Palmes politiska tänkande och gärningar för att förändra Sverige till ett mer jämlikt samhälle. Men det är inte bara Palme som presenteras. I boken belyses också Palmehatet, ett hat både från vänster och höger, ett fenomen som är svårt att förstå, men som författaren försöker förklara på följande sätt: ”Folk inbillade sig gärna att det fanns en begränsad mängd lycka som måste fördelas rättvist. Den person som förhävde sig i synnerhet om det skedde i kraft av osedvanlig skicklighet hotade balansen och blev ett bekymmer, ingen politiker förhävde sig lika mycket i 1970-talets Sverige som Olof Palme”. Du skall inte sticka ut..

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. Mordet är fortfarande olöst. Dick Harrison konstaterar att den skyldige eller de skyldiga undkom rättvisan och att mordet på Sveavägen med stor sannolikhet aldrig kommer att klars upp.

Det tråkiga är att mordet på Palme tycks väcka mer intresse än hans politiska insatser som statsminister och internationell debattör. Med facit i hand säger Harrison kan man konstatera att ingen annan svensk politiker lyckats trumfa igenom lika många reformer på lika kort tid som Olof Palme.
Hansson och Greta  Järnblad, Bengt  4 (2021-08-02 20:38:59)
Sagovärlden rämnar när Moa lämnar Hans, han som kallas Hansson eftersom han en gång hade en kompis som kallades Karlsson. Moa har drabbats av Den Stora Passionen och avpolletterar utan vidare sin snälla men tråkiga man. Som så många kvinnor förblindade av kärlek (eller kåthet...) intalar hon sig att allt ska bli så bra och att barnet ska anpassa sig. Greta är bara fem år men stor nog att både förstå och inte förstå de vuxna. Bägge försöker sätta Greta i första rummet men lyckas bara sådär och dottern mår inta alls bra av skilsmässan. Moa går vidare och har allt, kvar står Hansson och Greta och undrar vad som hände. För att slippa umgås med mammans nye man tar Greta till en ödesdiger utväg...

Det här är en riktigt bra relationsroman, en realistisk och osminkad skildring av en skilsmässa med barn inblandade. Den är skriven av en man, Bengt Järnblad, som sägs vara en känd skådespelare fast jag aldrig hört talas om honom. Men skriva kan han. Han väjer inte för de obehagliga konsekvenserna av de vuxnas behovsuppfyllande, till skillnad från många kvinnor som gärna fokuserar på det positiva med en separation. Han står på barnets sida utan att demonisera Moa eller Hansson, han visar bara att talet om en lycklig skilsmässa är en motsägelse i sig, åtminstone i början. Sagan får inget lyckligt slut trots att en Jultomte är inblandad och den elaka häxan visar sig vara en man, i jämställdhetens namn. Men inget olyckligt heller, livet går vidare och de inblandade får göra det bästa möjliga av det.

Boken är utgiven på det lilla förlaget ekström&garay men finns på Adlibris och många bibliotek. Kanske svår att hitta men absolut värd besväret!
Järnmärkt  Wigh, Helén  2 (2021-08-01 21:35:55)
Järnmärkt är Helén Wighs debutroman, och det var en bok som jag var riktigt nyfiken på. Att veta att det utspelar sig i Värmland på 1800-talet triggade mig verkligen.

Författaren har gjort en grundlig research när det gäller förhållanden i en värmländsk gruvby för 170 år sedan och det ska hon ha all heder av. Dock har förtjusningen i att få berätta om detta stundtals verkat menligt på berättelsen. Bitvis blir historien lite seg och det är först på slutet som det blir spännande.

Någon enstaka gång tror jag att Wigh har tagit miste på hur det var i Sverige på 1800-talet. Huvudpersonen gör korstecken flera gånger, och det verkar otroligt att någon skulle ha gjort det vid den här tiden. Korstecknet ansåg som katolskt och det var först 1873 som det blev tillåtet för svenska medborgare att konvertera till katolicismen och ända till 1951 var det förbjudet för katoliker att utbilda sig till och arbeta som lärare, sjuksköterskor och läkare.

Men det som jag tycker är det största problemet med romanen är att själva komplotten känns osannolik. Jag kan helt enkelt inte förmå mig att tro att något dylikt skulle kunna ha ägt rum. Åtminstone en av de ansvariga tycks helt sakna motiv för sitt handlande.

Läs gärna denna roman som en skildring av ett hårt klassamhälle där människor fick slita ihjäl sig för en usel avlöning. Som deckare är den dock svag.
Drift  Holmqvist, Jenny  3 (2021-08-01 21:13:23)
I baksidestexten står att "Drift är en storslagen berättelse som spänner över generationer och kontinenter - en roman om förlust, begär och arv där detaljer påverkar det stora, öden speglar varann och historien både upprepar sig och förskjuts genom tiden".
En vacker och välformulerad mening som i och för sig beskriver boken på ett korrekt sätt. Men det går att uttrycka det enklare. Boken handlar om svek, otillräcklighet och ensamhet. Eva blir gravid, sviks av sin pojkvän och söker en trygghet som inte passar henne. Marta är ett barn som sviks av sin mor, något som påverkar hela hennes liv. Den trygghet hon finner hos hästarna räcker inte för att hon som barn ska förstå de vuxna. James är en ensam kille som först på universitetet finner en vän, någon som han blir besatt av bara för att bli sviken gång på gång.

Boken spänner från 1946 till -82 och läsaren får växelvis följa de tre personerna. Jag tycker att den del som handlar om Marta är bäst, det övergivna barnet som tyr sig till hästarna. Pappan gör vad han kan men räcker inte till. Marta vill se den nya kvinnan som den elaka styvmodern, men bägge är lika rädda. Deras försiktiga närmande till varann skildras fint.
Som relationsroman är Drift helt okej, även om jag retar mig på James och hans mesighet. Men som så många såna romaner slutar den när allt ställs på sin spets.

Den kunde lika gärna börjat där...
Familjelexikon  Ginzburg, Natalia  3 (2021-07-31 22:52:50)
För inte så länge sen läste jag ett citat om hur ett språk går förlorat när en relation upphör. Det är i den andan som Ginzburg skriver denna rappa släktkrönika som utspelar sig runt andra världskriget i Italien. Titeln antyder hur språket utgör ett slags nav för familjen att samlas vid. Återkommande uttryck går som en röd tråd genom hela romanen och befäster familjemedlemmarnas historik. Trots att språket har ett bra driv framåt så kan jag ändå inte landa i boken. Den återspeglar vardagen som blandas med omvärldens bångstyrighet, vilken förgylls av vänner och familj som både bekräftar oss och utmanar oss.
Döden går i kloster  Stewart, Mary  4 (2021-07-31 08:05:36)
Den unga engelskan, Jennifer befinner sig på semester i de franska Pyrenéerna där hon ska möta upp sin kusin, Gillian som gått i kloster och planerar att bli nunna. Men väl på plats i klostret får Jennifer veta att hennes kusin dött efter sviterna av en bilolycka. Men saker och ting tycks inte stämma och mycket snart anar Jennifer att det i själva verket är en annan kvinna som dött och ligger begravd på kyrkogården i Gillians namn. Men i sådana fall- var finns då hennes kusin? Jennifers efterspaningar tar henne in på farliga vägar och hon träffar på en rad mystiska individer. Därav en hjärtlös smugglare och en ondsint nunna. Som tur är finns Jennifers älskade Stephen vid hennes sida i den lilla staden. Men många faror lurar dem. Kanske en fara för mycket.
Mary Stewarts skräckromantiska böcker påminner om Victoria Holts även om jag tidigare alltid föredragit Holt. Jag har tidigare läst några andra böcker av Stewart som inte föll mig i smaken men den här var riktigt bra. Den spöklika gotiska atmosfären gör den här boken till en absolut perfekt mysrysare. Och på sina håll var den riktigt spännande. Jag kan varmt rekommendera den!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Bokbussen kommer vid midnatt  Axelzon, Sofie  4 (2021-07-30 15:32:00)
Böcker som handlar om böcker, de är ofta väldigt klassikertyngda. Den här boken däremot, den känns modern - titlarna som nämns är nya och böckerna finns nog i din lokala bokbuss. Det är roligt (det var bara Martin Timells fixarböcker som jag blev tveksam till när boken utspelar sig).
Boken är bra, lättläst, har bra personer och en härlig gemenskap. Lite lång, men det är oftast feel good-böcker - och en del personer är lite stereotypa (den här politikern, och Lisas rent onde man Olle). Men det är roligt att läsa - speciellt för en bokälskare.
Ett hus av hat  Faulkner, Florence  4 (2021-07-29 04:28:22)
Den färglösa Maureen Dunne förvandlas till en strålande skönhet när hon lämnar sitt trista kontorsjobb och får anställningen att spela fästmön till den gudomligt attraktiva och stenrika affärsmannen, Jason Fuller som inte längre vill att skvallersidorna ska spekulera i hans kärleksliv. Min tanke är att denna stiliga man kanske föredrar det andra könet- men inte i de här gamla kioskböckerna där slutet är och förblir självklart. Storslagen kärlek mellan man och kvinna. Men först mängder av intriger.
Vistelsen i Jasons hem som han delar med fyra andra kvinnor visar sig inte bli alltför lätt för Maureen. Någon av de andra kvinnorna tycks vilja göra sig av med henne. Men vem? Är det, Dodie- Jasons unga styvdotter som tidigt förälskat sig i sin styvfar och som har ett förflutet med psykiska besvär. Eller är det, Jessica? Den juvelbesatta fastern? Eller hennes personliga sekreterare, den gråa Mae som försöker sig på att efterlikna Jasons döda hustru till utseendet? Eller är det Mrs. Hodges- kokerskan som älskade Evelyn, den döda hustrun och som kanske inte vill se någon ny Mrs. Fuller i Maureen.
När Maureen förgiftas en natt kommer frågorna över henne. Hur dog egentligen Jasons första hustru, Evelyn? Var det självmord, olycka eller i själva verket mord?
En bitvis ganska banal, men småmysig historia som jag inte annat kunde än att sträckläsa. Perfekt att läsa när man som jag inte läst något för hand på ett tag.
Slutbetyg, en 4:a!
Trettio dagars mörker  Lund Madsen, Jenny  3 (2021-07-25 14:19:24)
Trettio dagars mörker av Jenny Lund Madsen fick Harald Morgensen-priset som årets bästa danska kriminalroman, så mina förväntningar var höga. Roligt att författaren valt att placera handlingen på Island, och den lilla byn Húsafjörður, som jag tror är en fiktiv ort.

Idén till handling är inte heller så dum. En författare måste skriva en deckare i rekordfart och samtidigt sker det mord i byn, som hon givetvis vill använda som grund för sin egen bok.

Dessutom är Hannah ganska roligt beskriven. Hon strular omkring i den lilla byn och försöker lösa mordet, vilket inte helt uppskattas av ortens enda polis. Men hon är faktiskt stundtals bättre på att finna ledtrådar än vad han är.

På slutet blir det spännande, när upplösningen närmar sig, men det är nu som jag blir besviken. Jag känner att det mynnar ut i en ganska långsökt förklaring till allt det som hade hänt. Visst, det var ett överraskande slut vilket är bra när det gäller kriminalromaner. Man ska inte kunna räkna ut vem eller vilka som är skyldiga. Men jag tyckte att det var lite knasigt, och det drar ner betyget. Kanske beror det på mina mycket höga förväntningar att jag blev lite besviken. Hade romanen inte varit hyllad och prisbelönad, så hade jag måhända tyckt bättre om den upplösning författaren presenterar.
Utandning  Chiang, Ted  4 (2021-07-20 19:52:21)
Exhalation är en liten novellsamling som rymmer stora frågor om livet och framtiden. Ett stort fokus ligger på ett ifrågasättande av människans fria vilja genom att visa på hur vår väg redan är utstakad, trots våra fåfänga försök att uppnå valfrihet. I en novell handlar det om människans förmåga att gå tillbaka i tiden i ett försök att ändra den medan en annan beskriver en nyckel som blinkar till sekunden innan man trycker på den (hur vinner man över nyckeln?!).

Även andra spännande teman ryms i dessa noveller som sträcker sig allt från några enstaka sidor till stora delar av boken. Nymodigheter som konkurrerar ut det gamla illustreras förträffligt i en novell där man infört Remem, ett sätt att se minnen filmade från ens ögonlins i realtid, istället för att gå tillbaka i sina organiska minnen eller böcker och foton som präglas av en subjektivitet. Denna nymodighet ställs i relation till när skriften tog över som det främsta mediet efter den språkliga traderingen.

Novellsamlingen utmanar en, tvingar en att förhålla sig till på hur man ser på världen. Genom hela novellsamlingen ryms en stor tro på mänskligheten som i sin ständiga strävan efter vad framtiden kan erbjuda aldrig kan frångå sin humanism.
Kaninen som inte ville sova  Edvall, Lilian  2 (2021-07-19 08:55:09)
Det är läggdags. Men Kanin vill inte sova. Han har fullt upp att göra med alla bilar som måste köras. Mamma tjatar. Pappa tjatar. Lillasyster vaknar av att något ramlat omkull. Kanin letar efter bärgningsbilen. Men den är nedpackad bland alla de andra leksakerna. Kanin drar fram lådan med leksaker. Då kommer mamma och pappa in. Kanin gömmer sig. Här låter man kaniner agera som människor och dessutom klä sig som människor och dessutom bo som människor. Resultatet blir med det allt annat än bra. Jag vill att kaniner ska bo i skogen och att det ska vara vanliga människor i en berättelse som den här.
Vildsvinet Otto hittar hem  Hillbertz, Sofia  4 (2021-07-18 13:34:23)
En vintermorgon upptäcker Gunnar hur något springer förbi hans fönster. Han undrar om det är en räv och går därför ut för att se efter. Men han ser inte några spår efter någon räv. Istället upptäcker han främmande fotavtryck. De leder mot komposten. Ur denna tittar ett tryne upp. Det är en vildsvinskulting. Gunnar hämtar sin granne Mats, för att be om hjälp. Vildsvinet får heta Otto och får sedan bo i en hästbox. Men en vildsvinsunge växer och blir snart stor. Otto får med det hitta en annan bostad och hamnar me det i ett vilthägn. Genom denna intressanta berättelse får vi lära oss en hel del om hur ett vildsvin lever.
Sagor från Möllegården  Schulman, Allan  4 (2021-07-16 08:07:19)
På Möllegården bor en flicka som heter Sofi. Hennes farmor är en mästare på att berätta sagor. Det är berättelser om människor som varit med om något övernaturligt, till exempel den om bonddrängen som fick dansa hela natten med ett troll tills han svimmade och om smeden som lyckades överlista henne. På gården bor också en tomte. Det är bara Sofi som kan se honom. Tomten ordnar så att Sofi får stifta bekantskap med gårdens vättar. Det är de som hjälper människorna med deras sysslor. Men det finns också en grupp vättar som motarbetar. Mögtockarna kallas de. Allt detta skapar tillsammans en både rolig och spännande bok. Ja, den inspirerar faktiskt också att söka vidare, antingen genom att läsa mer om eller att själv besöka de platser som omnämns.
Spökhistorier  Krailing, Tessa  5 (2021-07-14 18:57:38)
Boken innehåller sex nyskrivna spökhistorier som alla utspelar sig i jultid.Den är skriven av några av Storbritanniens bästa och populäraste ungdomsförfattare.bla John Aiken Ian Strachan och Robert Swindells.