bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Sveriges medeltid  Harrison, Dick  4 (2020-03-30 13:45:25)
En bra och lärorik bok om hur kungariket Sverige formades under medeltiden.
Maigret och den unga döda  Simenon, Georges  2 (2020-03-29 23:49:20)
Den är absolut välskriven och jag gillar språket och jag gillar kommissarie Maigret, men själva intrigen är verkligen ett lågvattenmärke för mig. Den är rörig, jag blandar ihop karaktärerna och slutet var inte alls särskilt bra. Läsvärd kanske men långt ifrån lika utmärkt som Maigret och den gamla damen var.
Bra uppläsning av Anna Godenius däremot!
Slutbetyg, en 2:a!
Gustav Vasa En furste bland furstar  Larsson, Olle  3 (2020-03-29 10:49:07)
Olle Larsson har skrivit biografin Gustav Vasa. En furste bland furstar. I boken får vi möta kungen under krig, uppror och som familjefar.
Gustav Vasa arbetade oavbrutet med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Han regerade med hårda nypor och for våldsamt fram bland både inre och yttre fiender.

För att förbättra rikets finanser lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. All kyrklig egendom tillföll därmed staten samtidigt som kungen hädanefter blev den svenska kyrkans överhuvud

Gustav Vasa var kungen som instiftade ärftlig monarki i Sverige, där arvrike infördes med Vasaätten som självskrivna toppgestalter.

Gustav Eriksson, Vasaättens grundare, levde ett dramatiskt liv från vaggan till graven. Ständigt ifrågasatt och utsatt för hot lyckades han ändå hålla sig kvar på tronen under ansenlig tid och bidra till att ett nytt Sverige växte fram.

En bra och läsvärd bok.
Maigret tar miste  Simenon, Georges  3 (2020-03-28 12:52:32)
Åter igen förundras jag över det mycket moderna språket som säkerligen chockerade vissa läsare på 50-talet. Språket för mig, särskilt de ganska för sin tid ingående beskrivningar om sex känns mer som 1970-tal. Så böckerna är verkligen inte omoderna på något vis. Och jag gillar Maigret och hans förhörsteknik och jag gillar att böckerna inte är särskilt långa. Välskriven, småspännande och underhållande. Den når dock inte upp till samma briljans för mig som: Maigret och den gamla damen som jag tyckte var en utmärkt deckare. Den här är något tråkig från och till med ett väldigt litet persongalleri. Men absolut läsvärd och jag fortsätter genast med ytterligare en Maigret-bok!
Som vanligt i en strålande uppläsning av Anna Godenius!
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
Det bubblar i fjorden  Stenlund, Josef  3 (2020-03-28 00:01:04)
Josef Stenlund har ett språk som få, ibland urartar det till ren flåshurtighet och det blir svårt att förstå vad han menar. Men oftast är det spänstigt och fantasifullt, mycket underhållande formuleringar - en av personerna "känner ljuvliga deckarkårar längs hela benranglet".

Handlingen kanske inte hänger med lika mycket, man märker knappt av en story förrän på slutet - men det är trevligt ändå, och när väl handlingen börjar är det spännande. Fullt med dykning! Sympatiskt.
Regnmannen  Karlsson, Jonas  2 (2020-03-27 21:19:24)
Det är inte lätt att bli gammal, i synnerhet inte när man förlorat sin livskamrat. Ingmar sörjer sin fru Inger. Hon älskade rosorna i trädgården och nu ser Ingmar det som sin uppgift att vårda dem i hennes anda. Men sommaren är torr och het, som 2018, och grannarna bevakar varann så ingen bryter mot kommunens bevattningsförbud. Ingmar har en sjö utanför tomten, men hans dåliga knä gör det till en plåga att släpa på de tunga hinkarna. Så hittar han en vattenkran i snåren bakom huset och i hemlighet drar han en slang från den. Men slangen behövs knappt, för när han vrider på vattnet så börjar det regna, när han vrider av slutar det. Han provar gång på gång och det fungerar alltid. Ingmar förstår inte hur magin fungerar och borde förstås hålla tyst. Men som gammal teaterman är han van vid uppmärksamhet när han gör något extraordinärt och hans antydningar till grannen sprider sig i omgivningen och når till slut självaste kommunalrådet...

Regnmannen har hyllats som en ömsint saga och skådespelaren/författaren Jonas Karlsson hyllas för sin förmåga att skilda ålderdom och sorg. Boken är förvisso välskriven, originell och lättläst men jag går inte igång på den. Varför vet jag inte riktigt, jag kan inte engagera mig i berättelsen även om jag mycket gärna vill ha tillgång till en sån kran, och bitvis känns den ganska tråkig. Kanske beror det på att magin är nyckfull, oförklarlig och utan sammanhang, det funkar inte för mig. Om man jämför med Rowlings Harry Pottervärld där magin är påtaglig och närvarande, om än bara för de utvalda, där har jag inga problem med den. Men jag kan ändå rekommendera boken, i synnerhet för de som är trädgårdsintresserade.
Lurad  Svedelid, Olov  5 (2020-03-25 23:41:59)
Jag har tidigare av Olov Svedelid läst: Jag kommer och hämtar dig (1977)- en psykologisk rysare, bland det mest spännande jag någonsin läst och En man i huset (1978)- också den en mycket spännande psykologisk thriller men jag tror ta mig tusan att Lurad (1977) är den absolut bästa boken jag hittills läst av Svedelid. Det här är en mycket underhållande thriller med både spänning och massor av humor. Jag fastnar direkt för den enkla Lasse och hans rättframma stil hela tiden med glimten i ögat och redo att leverera det mest underfundiga söderslanget och det också under de mest komplicerade situationer som han råkar ut för i den här boken. Jag kommer på mig själv att skratta högt och le genom hela boken. Men det är inte bara humor utan också spänning. Och Svedelid lyckas verkligen med bedriften att snyggt men med små enkla ord och handlingar att göra det här till en mycket lyckad bok som perfekt att läsas/lyssnas på under dessa mycket oroliga tider vi nu lever i.
Jag kan riktigt varmt rekommendera den här pärlan som jag riktigt älskade!
Jag tror nästan att det här är den bästa boken som jag läst än så länge detta år.
Uppläsaren var dessutom riktigt bra och hennes röst passade perfekt till handlingen.
Toppbetyg!
Mannen från de tysta vidderna  Andersson, Lennart  5 (2020-03-25 20:29:09)
I romanen Mannen från de tysta vidderna levandegör författaren en karaktärsdanande förändring som aldrig ger huvudpersonen någon ro men också utvecklar honom. Perspektivet är den allvetande berättaren uppblandat med tankar i jagform. Så följer vi Lennart från två samverkande perspektiv där fakta och känslor hålls isär. Berättelsen är kronologisk och kapitlen korta, tillsammans med en gripande historia skapas ett sug och en nyfikenhet att läsa vidare. Jag vill verkligen veta hur det ska gå för Lennart. Samtidigt får läsaren en inblick och förståelse för tystlåtna, eftertänksamma och introverta individer i ett samhälle där den sociala kompetensen är höjd till skyarna.
Boken blir riktigt bra när Andersson tar spjärn i vetenskapen och visar hur framförallt näringslivet går miste om möjligheter att utnyttja de introverta och tystlåtna i sina organisationer. Den sociala kompetensen lovsjungs så öronbedövande att många arbetsplatser inte upptäcker färdigheter som finns där pratet saknas.
Lennart skildras som ambivalent mellan att bli respekterad för sin tysthet och en het önskan om att kunna stiga ut ur sitt skal. Lennart verkar t ex besviken på att skolan inte försökt påverka hans utveckling samtidigt som han tycker att lärarna ska låta honom vara ifred i sin personlighet. Skildringen av denna kluvenhet ger romanen spänst och liv.
Asterix - Obelix på galejan  Uderzo, Albert  3 (2020-03-24 23:27:53)
Jag har en del olästa Asterix-album hemma, både loppisköp och sådana jag köpt nya. Nu tog jag itu med ett av dem (jag skriver det här 24/3 2020, dagen då seriens tecknare Uderzo avled). Uderzo har också skrivit manuset till det här sena albumet.

Det finns ju saker att säga, jag gillar kanske inte riktigt att det kommer in övernaturliga saker. Atlantis och Obelix förvandling. Däremot känns det aldrig tunt, manuset lyckas fylla alla sidor. Och teckningarna är fantastiska.
Helvetestrappan  Frostelid, Lennart  5 (2020-03-24 14:55:09)
Andra boken om Jihadistjägaren Ariel Goldblume
Maigret och den gamla damen  Simenon, Georges  5 (2020-03-22 23:03:04)
Jag har naturligtvis hört talas om både Georges Simenon och hans kommissarie Maigret men jag har aldrig tidigare läst någon av hans böcker, men det ska det sannerligen bli ändring på. Jag hade inga höga förväntningar alls men blev tidigt mycket positivt överraskad. Det här är en mycket mysig och småspännande deckare som det helt enkelt var omöjligt att inte sträcklyssna på. Språket är förvånansvärt modernt trots att boken är nästan lika gammal som jag och intrigen är både spännande och mysig och dessutom lyckades jag lista ut mördarens identitet. Dessutom gillar jag kommissarie Maigret, hans tystnad och tankar. Verkligen en perfekt gammal deckare som håller sig väl likt ett gammalt utsökt vin, som perfekt att lyssna på under bedrövliga tider med utmattingssyndrom, allergi och Corona-rädsla. Jag kommer absolut läsa fler böcker av Georges Simenon.
I en alldeles perfekt uppläsning av Anna Godenius dessutom!
Toppbetyg! Kan varmt rekommendera den här franska pärlan!
En chans på miljonen  Frostelid, Lennart  4 (2020-03-22 16:53:22)
Livet i fängelset är ingen dans på rosor...
Skuggor över Reykjavik  Indridason, Arnaldur  3 (2020-03-20 21:48:23)
En deckare som växlar mellan krigstid och nutid. En äldre man hittas mördad i Reykjavik och fallet verkar ha kopplingar till ett fall under ockupationen under kriget. Den pensionerade kommissarien Konrad får luska i fallet, och lyckas mot alla odds ta sig fram i ett snår av märkligheter.

Inte en av Indridasons sämre böcker. Tvärtom ganska trivsamt, om en lite banalt mot slutet.
Domaredans  Durling, Ulf  3 (2020-03-20 21:40:25)
En inte så dum deckare. Den unga advokaten blir utsatt för förföljelse av en möjligen tidigare patient.
När himlen håller andan  Sjögren, Annika  3 (2020-03-20 15:08:26)
Jag tycker boken håller nästan helt. En engagerande, välskriven och psykologiskt spännande bok som sättet den är skriven på påminner till viss del om Inger Frimansson och hennes fenomenala prosa. Förutom slutet. För tyvärr så tappar den rejält fram mot slutet för mig. Jag förväntade mig att spänningen skulle stegras, istället klipptes den av totalt och blev ganska tråkig. Synd, för början och mittendelen av boken var mycket riktigt väldigt bra, men slutet, nej, jag gillade det inte.
Bra uppläsare däremot.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Sommaren utan män  Hustvedt, Siri  4 (2020-03-19 21:16:31)
Efter ett sammanbrott orsakat av att hennes man lämnat henne för en yngre kvinna återvänder Mia Fredricksen till sin hemstad för att vila upp sig. För att inte bli helt sysslolös åtar hon sig att hålla en poesikurs för ett gäng tonåriga flickor, vilket inte riktigt går som hon tänkt sig. Hon umgås också med sin mor och dennes åldriga väninnor, i synnerhet med Abigail som visar sig ha fler talanger än att diskutera Jane Austen i bokklubben. Dessa möten över generationsgränserna får Mia att fundera över kvinnors historia i allmänhet och sin egen i synnerhet. Männen är som titeln antyder fysiskt frånvarande men ändå högst närvarande, åtminstone för Mia...

Något som är bra med böcker är att de man har låga förväntningar på inte sällan visar sig ge de bästa läsupplevelserna. Jag skulle välja en bok till vår nätbokcirkel och mina kriterier är följande; relationsroman, inte för tjock, passar för diskussion och skriven av en såpass känd författare att den finns på de flesta bibliotek. Jag högg Hustvedt då hon kvalade in, men det var knappast något jag annars skulle valt. Men den visade sig vara en liten pärla, empatisk, lättläst, intressanta karaktärer, allmänbildande, mycket välskriven med ett spänstigt språk och feelgoodkänsla. Boken är enkel men känns intellektuell, inte bara för de ständiga hänvisningarna till litterära verk och dess karaktärer utan också för sättet att skriva; självironiskt, avslappnat, ett och annat samtal med läsaren och som extra krydda en dos kvinnohistoria.
Kvinnliga kritiker som annars brukar hylla Siri Hustvedt (Ögonbindeln, Vad jag älskade) är tämligen avvaktande till Sommaren utan män, men jag tycker som sagt att den är bra. Det får ni tolka som ni vill...
Kurirplan nödlandar  Ray, Linde  4 (2020-03-18 23:27:50)
"Bakom författarnamnet, som är en pseudonym, döljer sig ett av våra mest kända namn i filmvärlden." står det på baksidan. Hm, kan man säga åt det för boken är skriven av Linda Larsson som stod för kläderna på en del svenska filmer (senare skrev hon också manus bland annat till filmatiseringen av just denna bok). Hon verkar bara skrivit denna bok, vilket är synd - för detta är riktigt bra!

Det är ett bra språk, ibland skrattar man åt formuleringarna. Bra miljöbeskrivningar, och bra personer som den unga Inga som längtar efter att vara med om något. Högt tempo, bra spänning på nattåget och senare. Filmiskt, boken filmades som sagt - det var 1956 och filmen fick heta "Främlingen från skyn".
Kampen om Falklandsöarna  Gardiner, Ian  4 (2020-03-18 13:06:14)
En bra bild av ett modernt krig nere på soldatnivå. Man får en god bild av hur mycket organisation, motivation och slump spelar även på våra dagars slagfält. Likaledes får man en god bild av hur mycket som kan gå fel i en improviserad aktion.

Läsvärt hursomhelst.
Tolv timmar  Wilding, Sten  4 (2020-03-15 15:24:59)
Sten Wildings andra deckare (numera utgiven som e- och ljud-bok under hans riktiga namn Bennie Liljenfors) en riktig bladvändare. Det med att handlingen utspelar sig under 12 timmar i följd gör att man känner isg närvarande. Miljöerna är också spännande (klassiskt deckargrepp att folk är avskurna under en storm, här på ett enklare fjällhotell). Men mest är det en imponerande intrig som i slutet nästan tar andan av en, oerhört snyggt komponerat.
Stockholms blodbad  Harrison, Dick  4 (2020-03-14 11:19:36)
Dick Harrisons bok Stockholms blodbad är en bra och händelserik bok. Där författaren försöker drar paralleller mellan Stockholms blodbad och Karl IX:s avrättningar.

Kristian II kröntes till svensk kung den 4 november 1520 och Stockholms blodbad ägde rum den 8-9 november 1520. Då avrättades mellan 80-100 personer på Stortorget i Stockholm. De avrättade hade utpekats som anhängare till Sten Sture d.y. och som kättare, eftersom de skulle ha understött dennes angrep på biskop Trolles borg Stäket.

Kristian II hoppades på att stärka sin makt och därmed aven Kalmarunionen genom Stockholms blodbad.
En mycket bra och underhållande bok som jag varmt kan rekommendera.


Boken om Eva  Beresford-Howe, Constance  4 (2020-03-13 19:53:16)
Varm, välskriven och mycket vardaglig roman om en överviktig tröstätande kvinna i den övre medelåldern som efter fyrtio års ganska olyckligt äktenskap med den reumatiske maken Burt, en dag tar sin handväska med väldigt lite kontanter och lämnar sitt hem för att aldrig mer återkomma. Det här är en mycket engagerande roman som jag delvis fann tröst i. Karaktärerna, därav Eva är briljant porträtterade, språket är både naket och humoristiskt. Slutet var kanske något plötsligt men överlag tyckte jag att det här var en mycket bra och engagerande roman av den kanadensiska författaren, Constance Beresford-Howe (1922-2016), en författare jag aldrig tidigare hört talas om men som jag mer än gärna läser fler böcker av. Sättet boken är skriven på får mina tankar att jämföra lite med Anne Tyler och hennes briljanta sätt att skriva.
Väldigt bra uppläsare dessutom som passade boken perfekt.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Ghachar Ghochar  Shanbhag, Vivek  3 (2020-03-12 13:33:02)
Det blir omvälvande att komma in och bo i en storfamilj. En ung man berättar delar av sitt liv för en kypare i en kaffestuga. Det är en intressant skildring som växer fram om hur mannen gifte sig med sin fru. Bra läsning.
Himmelskriket  Kallentoft, Mons  3 (2020-03-11 16:47:17)
En stekhet sensommardag sker det otänkbara. En liten pojke blir kvarglömd i en bil och hittas död.
Korta, snabba kapitel som ger ett driv framåt i berättelsen. Temat är obehagligt, riktigt otäckt och hjärteknipande.
Den Blinde Siaren  Pari, Susanne  5 (2020-03-10 06:01:25)
Så bra roman. Jag blir fängslad från första sidan. Boken utspelar sig i Irak m, skrämmande läsning om hur landet förändrades från ett modern land där kvinnorna gick kläda i europeiska kläder , och kungen förbjöd slöja till att de förlorade alla sina rättigheter över en natt.
Det finns många böcker skrivna om detta, men Den Blinde siaren är nog den bästa.
Skräcknatt  Jackson, Lisa  5 (2020-03-08 18:31:25)
En riktigt lång thriller men en riktigt bra och mycket spännande sådan. Boken engagerar mig direkt från start, karaktärerna är engagerande, språket bra och boken är till och från riktigt otäck. Jag ser att den här boken är en del i en serie och jag vill mer än gärna läsa de resterande böckerna av Lisa Jackson. Kan absolut varmt rekommenderas av mig!
Väldigt bra uppläsare dessutom!
Slutbetyg, en 5:a!
En mystisk historia  Iseborg, Harry  3 (2020-03-08 18:20:33)
Hans Arnold har tecknat omslaget, och det gör ju att man plockar åt sig boken på secondhanden (böckerna där kostar ju 5 kronor också!). Det är snyggt, men möjligen något missvisande. Liksom titeln är. Jag fick i alla fall för mig att det var en övernaturlig berättelse, men det här är en vanlig ungdomsdeckare med bovar och ungdomar som löser fallet.

Hur som helst är det en underhållande bok med fin lokalfärg från Stockholm och Drottningholm. Lagom spänning, kul snärtigt språk men några osannolika slumper bara. Trevligt!
Fornnordiska sagor  ,  1 (2020-03-08 09:23:54)
Inte min typ av bok, väldigt tungrodd och jobbigt språk. Mycket tråkiga berättelser. Orkade bara halva boken sedan gav jag upp. Funkade kanske på vikingatiden men inte idag.
Mördarkattens hämnd  Fine, Anne  3 (2020-03-05 14:02:31)
Boken börjar väldigt bra. Men sedan spårar handlingen ur. Det handlar plötsligt bara om en lott.
Irenas barn  Mazzeo, Tilar J.  3 (2020-03-03 18:19:36)
Irena Sendler riskerade sitt eget liv i Warszawas getto för att rädda judiska barn. Hon smugglade in mat och mediciner, smugglade ut barn. De placerades sen i barnhem och ibland hos hjälpsamma polska familjer. Hon höll ett noggrant register över barnen. Tanken var att de skulle kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Inte anade hon då att 90% av barnens föräldrar skulle vara döda.

Intressant bok om andra världskrigets ondska men också om en stark, osjälvisk kvinna med ett ofattbart mod.
Huset vid Peachtree Road  Rivers Siddons, Anne  4 (2020-03-03 16:14:24)
Det här är en rejäl lunta, och texten är liten så varje enskild sida tar sin lilla tid att plöja. Inledningsvis är det också trögt - men tar man bara sig över den första delen så är det en enormt omvälvande resa genom flera decennier. Huvudpersonen, som berättar i jagform, är en intressant person och man gillar att följa honom och lida med honom.
Och hans kusin Lucy förstås - det är ju mest om henne allt rör sig om. Men också om staden Atlantas uppväxt.

Bra personer, knivskarpa detaljer och gripande handling.
Mördarkattens återkomst  Fine, Anne  4 (2020-03-03 10:01:45)
Något bättre än den förra boken om Tuffy. Men titeln på boken är nog ändå den som är mest spännande.
Huset med de två tornen  Zaremba, Maciej  5 (2020-03-02 08:43:27)
En bok om Europa som borde vara obligatorisk läsning i högstadiet.
Leo  Lundberg, Ulla-Lena  4 (2020-03-02 08:38:24)
Leo är första delen i en serie böcker om den åländska sjöfarten. Vid 14 års ålder tar Erik över sin fars skulder och arbetar upp ett rederiimperium, hela tiden med jordbruket i bakgrunden. Boken följer honom till en bra bit över åttio år, och man får också följa hans släkts öden och äventyr. Detta är en bra bok, med starka influenser av Mina drömmars stad.

Mycket läsvärd.
Döden på apoteket  Hövenmark, Nils  2 (2020-03-01 00:53:17)
Inte Hövenmarks bästa bok. Jag kan enbart konstatera att hans senare böcker är bättre än de första. Även om den här är småmysig, med ett underhållande språk och färgstarka karaktärer så vill sig inte berättelsen riktigt in i mitt huvud. Och dessutom upplevde jag den ganska rörig med många olika karaktärer att hålla reda på. Helt okej, men hans senare böcker var betydligt bättre.
Bra uppläsare däremot.
Slutbetyg, en stark 2:a!
En mördarkatts dagbok  Fine, Anne  4 (2020-02-29 10:26:05)
Jag har haft riktigt roligt åt katten Tuffy. Förutom då sista kapitlet.
Astrid, alltid Astrid!  Lannebo, Charlotta  1 (2020-02-28 10:23:24)
Ursäkta. Men jag orkade faktiskt inte läsa klart de sista kapitlen. Just därför att boken är så förbannat tråkig.
Silvretsrike  Iggulden, Conn  4 (2020-02-28 07:31:37)
Silvret Rike är fjärde delen i serien Erövraren . De tidigare böckerna har handlat om Djingis Khan. Från att han har varit liten pojke, uppväxten och historien om hur han erövrade rike efter rike och blev den mäktigaste Kvalen mongoler har haft . I denna sista delen är Djingis död och boken handlar om hans söner som kämpar om att ta över makten och bli Khan
Det är inte lätt att vara söner till en sådan mäktig man, bröderna försöker alla att frigöra sig från skuggan de har stått bakom och leva upp till de förväntningar som finns på de.
Silvret Rike är den svagaste av böckerna,
Den stumma flickan  Hjorth, Michael  3 (2020-02-27 22:06:23)
Den fjärde boken i serien. Inte lika bra som de två första. Förvecklingarna inom gruppen fortsätter vilket håller intresset uppe. Hyggligt spännande ibland.
Den obetänksamme älskaren  Panduro, Leif  3 (2020-02-27 10:01:15)
En bok av Leif Panduro som handlar om den medelålders småstadsläkaren som är lyckligt gift, men som också har en älskarinna, med vilken han mest diskuterar. Hustrun får reda på detta, och lämnar maken utan dröjsmål. I och med hustruns flykt har han inte längre behov av älskarinnan. Och blir därför ensam.

Efter en period kommer han i kontakt med en ung kvinna som är sinnessjuk. Det ena leder till det andra, och i vanlig ordning handlar boken om gränsdragningen mellan det friska och det sjuka.

Jag gillade framför allt tonen i boken. Det finns sälta, men boken känns trots detta ganska hoppfull. Och som alltid är Leif Panduro läsvärd.
Döden ingen ser  Schjetlein, Anne-Marie  3 (2020-02-23 18:03:01)
Detta är del tre om kirurgen Andreas Nylund på Halmstads sjukhus.
Stressen är hög bland läkare, sjuk- och undersköterskor. Ett misstag sker.

Intressant men fortfarande tycker jag att författarens språk skaver och att handlingen är något rörig.
Lånat silver och krossat glas  Klingberg, Ewa  4 (2020-02-23 07:42:30)
Härlig roman
Ett julmirakel om dagen del 1-4  Alexander, Poppy  4 (2020-02-23 07:40:35)
En ljudbok i fyra delar.
Charmig och mysig om en mamma som vill sin sons bästa.
Tango i Tabernaklet  Brunk Holmqvist, Karin  3 (2020-02-23 07:37:45)
Lättsam bok med härliga personligheter men inte nån av hennes bästa
Vaxade juveler och brända hjärtan  Klingberg, Ewa  4 (2020-02-23 07:35:40)
Mysig och charmig feelgood
Folk med ångest  Backman, Fredrik  4 (2020-02-23 07:33:33)
Annorlunda bok om ett gisslandrama i en lägenhet.
Skogsnävan  Brunk Holmqvist, Karin  4 (2020-02-23 07:31:22)
Ljudbok i novellformat. Mysig.
Den missförstådde profeten  Hallberg, Messiah  3 (2020-02-23 07:28:33)
Ganska rolig stand up-show men en del blev lite för mycket
Döden i Svartselet  Hövenmark, Nils  3 (2020-02-22 22:11:42)
Underfundigt språk som alltid med Hövenmark och med härligt udda individer. Den är välskriven och småspännande, men absolut inte hans bästa bok enligt mig. Ty jag upplevde denna som lite rörig emellanåt och med många olika karaktärer att hålla reda. Men absolut läsvärd och underhållande.
Uppläsaren passade boken dessutom perfekt.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Totalskada  von Zweigbergk, Helena  3 (2020-02-22 18:39:58)
Äktenskapet går på tomgång och Agneta undrar om det är hennes fel att maken Xavier känns alltmer frånvarande eller om det är en naturlig utveckling efter att barnen flyttat ut. Men så gör hon ett ödesdigert misstag och katastrofen är ett faktum. Deras villa brinner ner, allt de äger är antingen uppbränt, rökskadat eller vattenskadat. Hur ska deras redan bräckliga äktenskap överleva nu när allt ställs på sin spets och Xavier börjar längta till sitt hemland Argentina?

Hur går man vidare efter en katastrof, hur kan man leva med skulden att ha orsakat den och hur påverkas en redan dålig relation? Zweigbergk tar upp en rad tidlösa frågor i romanen, på ett sätt som känns trovärdigt. Det är lätt att sätta sig in i parets situation och de praktiska problem som följer, man kan nästan känna röklukten,overklighetskänslan och den förtvivlan som i synnerhet Agneta känner. Men jag ser den i första hand som en relationsroman, både mellan makarna och förhållandet föräldrar-vuxna barn. Och författaren gör det bra, både tillkortakommanden, svek och småaktigheter skildras på ett öppenhjärtligt sätt. Den naiva myten om att kriser för människor närmare varann pulveriserar hon effektivt men det finns alltid en väg framåt.
Vintereld  de la Motte, Anders  4 (2020-02-22 12:38:44)
1987. En brand. En ung kvinna dör.
Trettio år senare återvänder en kvinna till trakten. Att hon är en oönskad gäst står snart klart. Särskilt då hon rotar i det förflutna, sina ungdomsminnen. Hur var det med branden egentligen? Hur gick allt till?
Historien är vemodig och tar sig långsamt fram, utan att det stör. Man sugs liksom in i berättelsen som är gripande och obehaglig.
Eld skrämmer mig.
Grannar i död och lust  Olséni, Christina  4 (2020-02-21 21:00:37)
Den tredje boken med Esther som började med Esther Karlsson med K (2017) och som följdes av Ett lik i garderoben (2018), två böcker som jag älskade att läsa och som jag aldrig ville att de skulle ta slut. Den tredje boken är också väldigt mysig, fylld av en mängd underhållande udda individer som är alla fint porträtterade av författarduon. I den här boken får Esther också lämna plats lite mer åt den överviktiga, ständigt bantande systern, Barbro (tjusigt namn, tycker jag) och den hypokondriske svågern Arne. I den här boken får de verkligen skina, tycker jag. Och jag kommer på mig själv att jag privat är en blandning av karaktärerna Barbro och Arne. Glad, överviktig och hypokondrisk. Som mordintrig tycker jag inte riktigt att den här boken är fullt lika bra som de två föregående böckerna. Men den är absolut mer än läsvärd och lockar till många underhållande skratt.
Dessutom väldigt bra uppläsare.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Resa i månljus  Szerb, Antal  3 (2020-02-18 12:09:56)
En roman om sökning efter det förflutna. En dröm som leder till att en man rymmer från sin hustru när de är på bröllopsresa i Italien. Psykisk ohälsa dominerar olika beslut. Boken är intressant och har blivit mycket rosad.
Nigeriabrevet  Gustavson, Christina  4 (2020-02-18 00:11:05)
Jag tycker att det här var en riktigt trevlig, välskriven och småspännande deckare med trevliga karaktärer som jag ser fram emot att få följa i förhoppningsvis fler böcker. Som polisdeckare sticker den ut från mängden. Här finns inga argument mellan kollegor vilket det i 9 fall av 10 alltid är i polisdeckare nuförtiden, utan snarare tvärtom. Poliserna i boken kommer bra överrens och polisarbetet är just det, ett arbete som förs fram genom boken utan en massa onödiga krusiduller. Jag är oftast utledd på polisdeckare men den här är oväntat bra och engagerande. Sedan tyckte jag mycket om Sonja och det var både mysigt, småspännande och intressant att få följa hennes färd genom det ovanliga landet, Benin. Boken är dessutom lagom spännande utan att för den delen bli rå och jag kan därför varmt rekommendera den.
I en fenomenal uppläsning av den alltid lika proffesionella Anna Godenius dessutom.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Med egna ord: Sex av de bästa självbiogr  Obama, Michelle  3 (2020-02-17 18:39:37)


Ibland är det bara att erkänna: vi älskar att höra om andra människors liv. Det är anledningen till att såpoperor är så populära över hela världen och att vi fortsätter plöja skvallerspalter – det ligger i människans natur att prata om vad andra gör.
I kändisarnas tidsålder har detta gett upphov till ett antal branscher och verksamheter, där en av de mest framgångsrika är utgivningen av kändismemoarer. En stor del av tjusningen med dessa böcker är att de ger en inblick i offentliga personers liv bortom biodukar och tv-skärmar: och ofta ingår ett par väldigt snaskiga detaljer i bokpriset.
Läs vidare för ett urval av de bästa böckerna.

Drew Barrymore - Little Girl Lost
Det är inte många som kan säga att de utvecklat ett kokainberoende innan tonåren. Men Drew Barrymore var inte precis som andra barn.
Som begåvad barnskådespelare utsattes hon för den dysfunktionella kändisvärlden från väldigt unga år och alla utsvävningar som följde med den. Boken är en ocensurerad, skoningslös berättelse som både lär chocka och fascinera dig, men som också lämnar dig undrande över hur allt detta kunde få ske.
Barrymore berättar glädjande nog även historien om hur hon hamnade på rätt köl igen, och det faktum att hon till slut lyckades reparera sitt skadade liv är oerhört imponerande. Boken är så kraftfull att den lätt skulle kunna fungera som en inspirationskälla till någon som själv kämpar med ett alkohol- och drogmissbruk.
Little Girl Lost kan tacka sin chockverkan för alla framgångar, men belyser också farorna som barnstjärnor tvingas möta i nöjesbranschen.

Trevor Noah - Frukten av ett brott
Trevor Noah kan hävda något som de flesta inte kan – hans födelse var faktiskt olaglig. Som son till ett rasblandat par under apartheideran i Sydafrika fick han tillbringa stora delar av sin barndom gömd inomhus. Det här sporrade honom dock till att leva ett äventyrligt liv, och han tog snabbt tillvara på den nyvunna friheten när Nelson Mandela valdes till president i landet 1994.

Noah berättar sin unika historia i den humoristiska stil som är hans signum och det säger sig självt att detta är fängslande läsning! Boken, som är uppdelad i åtta essäer, är både rolig och rörande, och den ger läsarna nya perspektiv som de förmodligen aldrig stött på tidigare.
Ljudboken rekommenderas starkt av många recensenter eftersom det är Noah själv som läst in den, men det är kanske inte nödvändigt eftersom hans röst känns minst lika närvarande på sidorna medan du läser själv.

Michelle Obama - Min historia
Michelle Obama är framför allt känd för att ha varit den första afroamerikanska presidentfrun någonsin.
Problemet med det här är att det riskerar att förringa hennes egna personliga prestationer och ta fokus från en annars lysande karriär som väldigt få människor ens är i närheten av att matcha. Hon visade oerhörd talang i sina roller både som verkställande direktör och som associerad dekan vid University of Chicago, vilket ofta förbises.
I sin bok delar Obama med sig av många personliga tankar med läsaren och tecknar en bild av den ärliga och hårt arbetande personlighet som drev henne till framgång. Dessutom berättar hon om hur det egentligen var att leva och verka i Vita huset.
Hon har ett så pass innerligt och personligt sätt att skriva på att man efter att ha läst hennes berättelse nästan tror sig känna henne. Det förklarar också varför denna självbiografi legat så lång tid på så många topplistor – en riktigt stark bladvändare!

Tina Fey – Bossypants
På sin väg mot att bli en av Saturday Night Lives mest framgångsrika komiker, bevittnade Tina Fey mängder av händelser bakom kulisserna som de flesta aldrig fått höra talas om.
Tack vare den här boken, upplagd som en serie essäer, får publiken höra alla snaskiga detaljer; allt berättat i den rättframma stil som Fey är känd för. Den är också väldigt roligt och kommer då och då få dig att skratta rakt ut, särskilt när hon pratar om sina kändiskollegor.
Om du vill sticka ut från mängden genom att läsa den här boken är jag rädd att du är fel ute – över 3,5 miljoner har redan köpt den. Den kommer dock att ge dig en intressant inblick i hur det är att vara en ung kvinnlig komiker som slår igenom i underhållningsbranschen.

Charles Barkley – Outrageous! The Fine Life and Flagrant Good Times of Basketball's Irresistible Force
Basketstjärnan, känd för sin bombastiska personlighet, ser verkligen till att hans självbiografi lever upp till sin (långa) titel. Han lyste upp NBA under 1970- och 1980-talen med sin ”bad boy”-image och vissa av anekdoterna om hans utsvävningar är riktigt underhållande läsning.
Hans kanske mest kända last var spelande och stjärnan hävdar själv att han förlorade ungefär 10 miljoner dollar under sin karriär.
Medan personer med ett spelberoende skulle göra bäst i att söka hjälp och rådgivning, till exempel via hjälpcenter för problemspelande, anser Barkley att hans förmögenhet skyddar
honom och konstaterar lakoniskt: “Japp, jag har ett spelberoende. Men jag tycker inte att det är ett problem eftersom jag har råd att spela”.
Förutom den avslappnade attityden till att förlora pengar kan Barkley dra en bra historia med samma mästerliga finess och känsla som när han spelade basket, så om du gillar lite drama lär du sluka den här boken på nolltid.

Anthony Kiedis - Scar Tissue
Det ironiska med den här boken om missbruk är att läsaren kommer att bli beroende av dess provokativa och starka anekdoter.
Precis som med många andra rockstjärnor hade Kiedis en riktigt dysfunktionell uppväxt. Hans pappa, en hämningslös hedonist, tog med honom till en prostituerad när han var liten och var också ett utpräglat fan av ”vissa” substanser.
Men det var från denna bakgrund som rockaren sakta steg till stjärnstatus. Red Hot Chili Peppers exploderade från punkrockscenen i LA i början av 1980-talet och blev ett av de största banden på planeten, och Kiedis, i egenskap frontfigur, delar i boken med sig av bandets utsvävningar och upplevelser – från att spela på Woodstock till jakten på andlig vägledning.
Den här boken är ett måste för alla fans av Red Hot Chili Peppers och Kiedis skrivande är en litterär käftsmäll som lär väcka dig om du sitter och smuttar på morgonkaffet. Den kommer också att tilltala alla som har en dragning åt det okonventionella – en äkta rock’n’roll-saga helt enkelt!
Stormaktens undergång  Harrison, Dick  3 (2020-02-15 12:31:22)
En sammanfattning av de sista åren av svensk stormaktstid. Fungerar som översikt men saknar djup och analys.
Bara du  Schulman, Ninni  4 (2020-02-14 11:43:24)
Pål och Iris träffas. Tycke uppstår och de inleder ett drömförhållande. En dröm alltför bra för att vara sann... Eller?!
Detta är en fristående bok av Schulman och har inget med hennes serie om Hagfors att göra.
Ett obehagligt relationsdrama som ger mig ett stort obehag i kroppen. Storyn är bra, vardaglig, långsam men händelserik. Upplösningen däremot kändes hafsig och oklar.
Helvetets portar  Martin, Jacques  3 (2020-02-14 01:24:51)
Frank världsreportern (Frank Gran på svenska) hamnar i ett udda äventyr vars vaghet är den främsta tillgången. När man förklarar allt, i en lång återblick flera hundra år tillbaka i tiden, då orkar man inte riktigt
Miljön, den lilla"ön" i världens förstörelse är väldigt fantasieggande. Helt ok s/f-äventyr i bra tempo, snyggt tecknad.
Översatt av den fina deckar- och rysarförfattaren Jenny Berthelius.
Snusk: Två osedliga berättelser  Bennett, Alan  2 (2020-02-14 00:45:14)
Jag älskade Drottningen vänder blad och jag har dessutom följt Alan Bennetts: Talking heads på brittisk tv och njutit av dessa underbara berättelser framförda av några av Storbritanniens allra mest lysande aktriser såsom: Patricia Routledge, Prunella Scales, Maggie Smith, Thora Hird och Julie Walters.
Därför måste jag nog ändå säga att dessa två långnoveller gjorde mig ganska så besviken. De är välskrivna som vanligt med Bennett och där finns vissa små underfundiga sidospår, men jag blev ändå ganska så besviken faktiskt. Det största problemet är att dessa noveller ska utspela sig under 2010-talet, och det känns som om de var skrivna på tidigt 70-tal. De känns inte realistiska utan omoderna och konservativa. Hade samma skrivits av honom på tidigt 70-tal hade jag kanske uppskattat de mer, nu blir jag mest irriterad över hur extremt konservativa åsikter karaktärerna som inte ens är särskilt gamla- har till mycket som känns som helt moderna idéer. Nej, dessa två noveller lämnar mig faktiskt ganska sval.
Bra uppläsare däremot.
Slutbetyg, en 2:a!
Din styvmor Rebecka  Jeffmar, Marianne  3 (2020-02-13 22:45:38)
En välskriven roman som har sina plus, med bra karaktärsporträtt, ett förträffligt språk och med en bra uppläsare. Historien i sig är väl kanske inte någon direkt höjdare. Men den är absolut läsvärd så som Marianne Jeffmars romaner brukar vara.
Slutbetyg, en 3:a!
Yrsel  Widholm, Annika  2 (2020-02-12 20:32:56)
Svag 2:a. Den har vissa mystiska element som fick mig att fortsätta lyssna på boken. Fastän den är ganska kort så kändes det ofta som om den var dubbelt så lång eftersom jag var tvungen att lyssna om ett flertal gånger eftersom jag tänkte på annat. Vilket säger en hel del om den här boken. Ett flertal har kommenterat att det här är en rysligt spännande psykologisk thriller, vilket får mig att undra över om vi har läst en och samma bok. För en sak är säker, spännande, det är den verkligen inte. Vissa mystiska element som sagt, men ingenting mer. Och slutet var verkligen dåligt. Bra uppläsare däremot!
Ingenting som jag kan rekommendera!
Folkets skönhet  Pryds Helle, Merete  2 (2020-02-12 17:03:04)
Danmark 1940-tal. Langeland är en långsmal ö mellan Lolland och Fyn. Gårdarna är små, inkomsterna ännu mindre men barnen är många. Här bor Marie med sina föräldrar och många syskon. Hennes far är takläggare, hennes mor är gravid. Marie får ta ett stort ansvar och tacken är ofta en örfil eller en utskällning. Livet är hårt för alla men mest för unga flickor som inte får vara trygga ens i det egna hemmet. Men Marie har tur, hon kommer bort då hon skickas ut för att arbeta, samtidigt som den unge elektrikern Otto blir förälskad i henne. Han är nästan lika fattig som hon men får möjlighet att studera och lära ett yrke. De gifter sig, han stiger i graderna och så småningom återfinner vi paret i egen villa i en förort till Köpenhamn. Marie har det bra, två barn och en välbärgad och rejäl man som bara slår henne lite då och då. Men Marie har svårt att finna sig tillrätta som hemmafru och skuggorna från det förflutna påverkar henne mer än hon själv förstår...

All ni som gillar böcker som 1793, Mary av Aris Fioretos, Ljuset vi inte ser, Kajsa Kettus Barnmorskan och andra eländesskildringar, ni ska genast kasta er över denna bok. (Rean börjar ju snart) För här är det eländesporr från början till slut och författaren sparar inte på krutet. Övergrepp, incest, barnmisshandel, djurplågeri, missfall, självmord, sjukdomar, lyteskomik, mobbning, olyckor och död. Hon har även fått med några mord, ett tydligt och några antydda. Man kan nästan tro att hon suttit och prickat av på listan över mänskligt elände för att inte missa något. Följdaktligen är boken en bestseller i Danmark och har vunnit flera priser. Vad är det egentligen i vår tid som gör att författare, läsare och kritiker är så fascinerande av elände? Har vi det för bra?
Värst av allt, (eller bäst?) är att boken är självbiografisk. Merete är själv med i boken och hon berättar sin mors och mormors historia. Händelserna utspelas i mitten av 1900-talet men det känns som om det var minst 100 år tidigare, så råa, våldsamma och känslolösa som människorna är. Männen super, slåss och begår övergrepp, men är ändå de som är toleranta, vidsynta och visar svaghet. Kvinnorna däremot, de sviker hela tiden. De sviker sina döttrar, sina systrar, varandra och inte minst sig själva. Ytligt sett är kvinnorna offer men som läsare undrar jag vilket som skadat Marie mest, männens övergrepp eller moderns likgiltighet?
Skuggan från fronten  Kirst, Hans Hellmut  3 (2020-02-11 15:59:08)
Skuggan från fronten är en bok av den tyske författaren Hans Hellmut Kirst. Den avhandlar en grupp av män som överlevde krigsslutet och nu är stadgade medborgare i de Västtyskland. Men skeenden ifrån slutstridens kaos kommer sakteliga ifatt gruppen. Sammantaget är det är spännande och intressant bok med intressanta människor, väl i paritet med författarens andra böcker.
Svensk seriehistoria - tredje boken från  Granberg, Ulf  5 (2020-02-10 20:44:50)
Det här är en bok som i huvudsak handlar om 70-talets svenska serietidningsutgivning. Är man intresserad av seriehistoria är det en bok man sträckläser (annars kanske man inte ens börjar läsa den, enbart för specialintresserade).
Flera artiklar och intervjuer. Det här om svenska skräcktidningar är jag inte så biten av, men även det känns viktigt att få kartlagt. Intervjun med Janne Lundström är bäst, den är initierad och detaljrik. Också historien om serieförlaget Williams är roligt, liksom Hemmets journals serieutgivning. Och det andra med!
Gediget forskningsarbete och välskrivna texter.
Falco  Kallentoft, Mons  5 (2020-02-10 20:29:54)
Ämnet i denna bok är skrämmande aktuellt. Terrorattack.
En polis hittas brutalt mördad.
I centrum står vår hjälte - Zack, numer fri från sitt missbruk.
En skrämmande, rå och brutal bok. Otäck, läskig, innehållande fruktansvärda mord.
Till hjälp i sitt skrivande har Kallentoft en ny medskrivare - Anna Karolina.
Bok nummer fem. Löst baserad på Herakles stordåd då han besegrade rovfåglarna från Stymfalos.
I det sista regnet  Vaidya, Janesh  3 (2020-02-10 12:17:17)
En vackert skriven historia full av österländska visdomsord. Medan jag läste gjorde jag anteckningar på citat . Författaren tar med oss till Indien och vi får inblick hur det är att växa upp. Där profetior och astrologi är en del av vardagen i byborna liv.
En underbar bok.
Den vita staden  Ramqvist, Karolina  2 (2020-02-09 16:50:08)
Det är vinter, kallt och snö. Karin bor tillsammans med sin baby Dream i det stora, kalla huset vid havet. Hon har inget jobb, inga pengar, inga vänner. För att få ihop pengar till mat säljer hon sina märkeskläder, väskor och smycken. Hennes yrkeskriminelle man John är försvunnen, troligen död. Ingen vet något, eller vill inte berätta. Karin har blivit skönstaxerad, har enorma skatteskulder och kronofogden ska sälja villan exekutivt. Hon har lärt sig att betrakta den kriminella värld som hon och John tillhör som en stor familj som tar hand om varann. Men nu vill ingen veta av henne och hon får ingen hjälp. Hon blir alltmer desperat...

Detta är en fristående fortsättning på Ramqvists uppmärksammade och prisade bok Flickvännen. men den är inte alls i samma klass. Intrycket är att Ramqvist haft slut på idéer och tänkt "jag skriver väl en fortsättning på Flickvännen så länge". Resultatet är därefter, tjatigt, oinspirerat, och pliktskyldigt. Karin fryser, äter dåligt, saknar John och på var och varannan sida beskriver hon hur mjölken sprutar ut brösten och hur hon ammar Dream. Hon saknar givetvis lyxlivet men ångrar inget - utom att hon lät John göra henne gravid. Hon har brutit med sin välbärgade familj, men vägrar att krypa till korset ens för sin dotters skull. Istället väljer hon den andra vägen och går i Johns fotspår. Eller försöker i alle fall, slutet är väldigt osannolikt och bör som jag ser det leda till ännu större problem för henne och dottern.
Det som är bra med boken är att den visar hur falska och oempatiska de kriminella är mot sina egna, den "familjen" är verkligen inget att hålla i hand när åskan går. Däremot är det svårt att tycka synd om Karin, trots misären. Hon tände på lyxliv och farliga män, nu får hon betala priset.

Rucklet  Sällström, Marianne  4 (2020-02-09 02:43:46)
Det här tyckte jag var en överraskande bra, engagerande och mycket välskriven roman som hela tiden känns trovärdig och äkta, skriven av en författare som tycks ha försvunnit från den litterära världen? Vilket är synd. Hennes skrivstil påminner mycket om de verkligt stora författarna som t.ex. Majgull Axelsson. Det är mycket elände och en hel del sorg bland Rucklets fattiga hyresgäster, men här ryms också mycket värme, vänskap, gemenskap och kärlek. Slutet kom lite för plötsligt i mitt tycke, jag hade gärna velat veta lite mera ingående vad som hände med Rucklets hyresgäster. Men det här är som sagt en mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera och jag läser mer än gärna fler böcker av Marianne Sällström!
Dessutom i en mycket fin uppläsning av författaren själv!
Slutbetyg, en mycket stark 4:a!
Ensamstående äldre herre  Hövenmark, Nils  3 (2020-02-07 22:56:43)
Åter igen en välskriven och underhållande deckare av Nils Hövenmark med en ganska bra intrig och engagerande personligheter. Den kommer dock inte alls upp i samma klass som de tre andra deckare jag läst av Hövenmark ty denna blir något tråkig och tjatig i längden. Men den är absolut inte dålig på något vis och jag läser mer än gärna fler underhållande deckare av Nils Hövenmark.
Uppläsaren var väl kanske inte den bästa, men helt okej.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Haggan  Berg, Aase  3 (2020-02-06 18:45:24)
Thelma och Victor träffas och inleder en relation. Bägge är i 50-årsåldern och tillhör kultureliten, Victor är dock något mer välbärgad. De är själsfränder och klickar perfekt både i sängen och utanför. Det finns dock en hake, bägge är gifta på annat håll. De kommer överens om att skiljas från sina respektive och Thelma skrider raskt till verket. Hon lämnar sin man utan minsta saknad eller samvetskval, precis som Ester i Egenmäktigt förfarande. Hon är ju Kär gudbevars... Men Victor slirar på kopplingen, vill inte gå för fort fram utan väntar in rätt tillfälle och vill låta hustrun vänja sig vid tanken. Dock hindrar det inte honom från att fortsätta träffa Thelma när tillfälle ges, och det gör det ofta. Åtminstone till en början, sen ökar hans tvehågsenhet och han trappar ner samvaron med Thelma. Hon börjar inse vartåt det lutar, hon är inte längre den älskade utan Älskarinnan. Hon går i taket och förvandlas till Haggan, kvinnomonstret som inte tar skit av någon och säger som det är, hur opassande det än låter. Sida upp och sida ner vräker hon ur sig sitt hat och förakt för fegisen Victor och hans fru som hon kallar Madonnan. Men innerst inne hoppas hon ändå på att Victor ska våga ta steget...

Jag har utvecklat en lätt allergi mot kändisar som skriver tyck-synd-om-mig-böcker. Martina Haag är ett annat exempel, det finns fler. Aase Berg är en av landets mest prisade kritiker, tillika poet, dramatiker och författare. Det är fan inte synd om henne! Och att boken är självbiografisk hymlar hon inte med, fast Victor är ett hopkok av flera olika män. Här tar hon tillfället i akt att göra upp både med de svekfulla männen och deras hustrur, tvåsamheten har hon inte mycket till övers för. (Fast det är precis vad hon vill ha och har gått miste om) Språket är hetsigt med en rad egenkonstruerade ordbyggen och vassa formuleringar. Men tyvärr blir det tjatigt i längden, samma tema som varieras i oändlighet. Om man är otrogen med en man som också är otrogen måste man ta med i beräkningen att det kan sluta illa. Hon kallar sig Haggan med illa dold stolthet, jag ser det mest som ett finare ord för gnällkärring. Eller bitterfitta, men det epitetet har hennes kollega Maria Sveland redan lagt beslag på. Det är lätt att kalla Victor feg och styrd av Madonnan, fast jag tror att han kommit till insikt om att den där Thelma är kul att umgås med då och då, men ett vardagsliv med henne känns mindre lockande. Han anade Haggan innan hon trädde fram...

Men allt är inte dåligt, förutom språket finns här en rad populärkulturella referenser, halsbrytande associationer och träffsäkra citat från ett antal kända litterära verk. Jag tycker mig också se en viss självironi, annars vore det outhärdligt med ett sådan självupptagenhet från en mogen kvinna. Men där är hon inte alls i klass med Lena Anderssons Ester, trots kvinnornas likartade situation. Och en person som citerar Gun-Britt Sundströms "Maken" på var och varannan sida kan inte vara helt fel. Så puss på dig Aase, trots allt!

Dödens ängel  Jeffmar, Marianne  2 (2020-02-05 00:38:55)
Jag tycker sedan tidigare mycket om den i mitt tycke underskattade författaren, Marianne Jeffmars böcker. Jeffmar har sin alldeles speciella prägel som hon sätter på sina deckare och som därför också sticker ut från mängden. Det här är hennes debutbok från 1978 och även om den är välskriven så är det här ingen favorit hos mig. Den är välskriven, men samtidigt rörig och med många olika karaktärer att hålla reda på och blanda ihop. Med det sagt så är den troligtvis mycket bättre att läsa för hand. Jag lyssnade på talboken med en av de absolut sämsta uppläsare som lät som en datoriserad robot, och han drog verkligen ner boken. Så kanske att om jag någon gång får för mig att läsa den för hand att jag då höjer betyget något.
Nu kan dock slutbetyget enbart bli en 2:a!
Adjunkt på villovägar  Hövenmark, Nils  5 (2020-02-04 22:41:34)
Åter igen en välskriven, småspännande och mycket humoristiskt, härlig liten pärla av Nils Hövenmark. Här får jag dessutom åter stifta bekantskapen med de båda systrarna Agda och Elin Svensson som medverkade i Hövenmarks: Systrarna Svenssons sybehörsaffär som jag tidigare läst och tyckt mycket om. Den här gången beblandar sig de båda systrarna sig åter med gangsters och den stackars adjunkten Karl Wågström som de tar med på Jokkmokks marknad är den som råkar ut för de största smällarna. Språket är underfundigt, karaktärerna humoristiska och intrigen är bra, kanske något rörig från och till. Men jag tyckte mycket om den här boken och jag läser mer än gärna fler böcker av Nils Hövenstam.
Dessutom utmärkt uppläsare som passade boken som hand i handske!
Toppbetyg! Kan varmt rekommenderas av mig!
Bullerbyboken  Lindgren, Astrid  4 (2020-02-03 10:14:34)
Här får jag reda på (nästan) allt som händer i Bullerbyn samt en hel massa om hur folk levde på den tiden. Toppen.
Barndomshemmet : en roman om början och  Stålmarck, Torbjörn  3 (2020-02-02 19:50:48)
Jag skulle kunna tänka mig att kalla den för en psykologisk roman, men thriller? Nej, det håller jag inte med om. Jag tycker att det är en helt okej roman om två äldre pensionerade systrar som flyttar tillbaka till sitt gamla barndomshem där det förflutna tränger på från och till. En roman med vissa bygdeinslag. Boken är välskriven och karaktärerna ganska intressanta. Någon bladvändare skulle jag inte kalla den för och jag tyckte inte alls om slutet som jag inte förstod mig på alls. Hur och varför dog Verna? Var det systern Stina som dödade henne? Men hur och varför dog då hon, Stina? Det är dessa frågetecken jag får på slutet och så är boken med ens slut. Riktigt märkligt faktiskt.
Väldigt bra uppläsning av Ulrika Modin-Berggren.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Vargavinter  Hövenmark, Nils  5 (2020-02-02 00:41:22)
Det enda negativa jag kan komma på är att den tar slut alldeles för fort. För det här tyckte jag var en väldigt mysig, småspännande och mycket engagerande pusseldeckare som jag sträcklyssnade på och hade svårt att lägga ifrån mig. Jag tycker mycket om språket som både är underhållande och lättsamt. Karaktärerna är underhållande att få följa och mordintrigen och självaste mördaren var inte riktigt vad jag hade först hade trott. Jag kan riktigt varmt rekommendera den här lilla humoristiska pärlan inom deckargenren. Det här är den andra boken som jag läser av Nils Hövenmark (1922-1995) och jag läser mer än gärna fler böcker skrivna av honom.
Dessutom bra uppläsare.
Toppbetyg!
Älskade barn  Hausmann, Romy  5 (2020-01-27 20:36:19)
Jag tycker att den var riktigt spännande och läskig. Jag tycker även att den är bra skriven. Jag tycker att den var mer otäck än vad jag hade förväntat mig. Jag rekommenderar denna.
Vi måste till jobbet  Lindenbaum, Pija  4 (2020-01-27 13:07:09)
Den var bra, lite småkul men kan ju upplevas som lite läskig. Det kan bero på hur känslig barnet kan var som man läser den för. Fina bilder.
Blodspengar  Gustafsson, Anders  5 (2020-01-27 12:57:31)
Den var bra och spännande. Som sagt jag fastnade för dessa böcker. Helt underbart bra skrivna. Bra berättelse rakt igenom. Jag gillar karaktärerna. Jag väntar med spänning nu på nästa bok.
Sändebudet  Gustafsson, Anders  5 (2020-01-27 07:29:19)
Jag tycker även denna var toppen och spännande. Jag gillar miljöbeskrivningarna och jag tycker författarna skriver bra. Jag har även med denna svårt att sluta läsa.
Mordbrännaren  Gustafsson, Anders  5 (2020-01-27 07:26:24)
Jag tycker att boken är spännande. Många bra miljöbeskrivningar av platser man känner igen. Jag tycker att den är bra skriven. Trevligt att läsa böcker som utspelar sig i områden omkring där man bor. ☺️
Gilieds döttrar  Atwood, Margaret  5 (2020-01-27 07:20:08)
Jag tycker att boken var en bra och spännande fortsättning på "En tjänarinnans berättelse ". Mycket intressant. Jag tycker om den mycket jag rekommenderar den.
Monster Monster - Karatemumien  Pinter, Johannes  5 (2020-01-27 07:13:45)
Den är minst lika spännande som den första, den är både bra skriven och den har fina illustrationer. Jag tycker att den var riktigt bra. Jag kan även rekommendera Denna.
Monster Monster - Den köttätande tentake  Pinter, Johannes  5 (2020-01-27 07:09:45)
Jag tycker att den var spännande och bra skriven. Bra illustrationer också. Jag tycker att den var toppen. Ser fram emot att läsa resten av böckerna.
Oxygen och Aromasia  Lundin, Claës  4 (2020-01-26 22:21:10)
En riktigt underhållande bok, trots det åldrade språket (som man ändå vänjer sig snabbt vid). Ett fåtal saker som författaren fantiserat fram om framtiden sett från 1800-talet är såklart i våra ögon ganska skrattretande, men anmärkningsvärt många tankar är närmast kusligt framsynta. Utöver det är karaktärerna genomtänkta för de budskap de är tänkta att förmedla. För att parafrasera en annan recensent - en bok om framtiden som säger än mer om nutiden.

Helt klart läsvärd, i synnerhet för alla SF- och/eller allmänna litteraturkännare.
Kapten James Cooks resor  Lloyd, Christopher  3 (2020-01-25 16:33:15)
En bok baserad på den berömde sjöfararens dagböcker. James Cook seglade runt i hela Söderhavet och upptäckte en rad nya öar innan han slutade sitt liv på Hawaii där han blev dödad av vildar. Lärorik och intressant bok.
Vita frun  Wilding, Sten  5 (2020-01-25 01:14:06)
Det här Göteborgsdeckaren läste jag under min gymnasietid, den stod på mitt bibliotek och sa "läs mig" till mig. Och det var en av de starkare upplevelserna i min början på vuxenboksavdelningen. Nu har jag lyssnat på den - fint inläst av Mitcho Batalov.
Jag mindes inte så mycket, förutom själva stämningen mindes jag mest pernoden och den stora skräckinjagande telefonen.
Det är en skickligt skriven thriller, ens misstankar glider hit och dit och när de har landat visar det sig att man har fel. Absolut en stark deckare som borde vara mer känd. Snygga miljöer - nästan som på landet fast vi är i Göteborg.
Onda aningar  Grice, Julia  5 (2020-01-25 00:21:34)
Egentligen är den väl ganska förutsägbar till och från och dessutom upplevde jag Cici som extremt naiv att jag nästan ville ruska om henne. Men samtidigt är det här en thriller som engagerar mig väldigt mycket. Jag gillade karaktärerna som inte var för många, språket är lättläst, intrigen är spännande och slutet var riktigt nervpirrande till och från och det kom även en viss överraskning där. Jag läser gärna fler böcker av Julia Grice. Uppläsaren var dessutom riktigt bra och jag riktigt sträcklyssnade på boken på slutet.
Mitt slutbetyg blir en 5:a, en svag 5:a, men definitivt en 5:a!
Okänd fiende  Savage, Tom  2 (2020-01-21 22:35:53)
Den börjar ganska lovande, men efter ungefär halva boken börjar den tappa i intresse för mig. Precis som så många andra böcker blir den både förutsägbar och långtråkig. För fastän de blodiga morden så upplever jag aldrig att den blir riktigt spännande. Dessutom kan jag verkligen inte känna sympati för någon av karaktärerna som alla känns självupptagna och ondsinta. Det känns nästan lite mer som om jag såg ett dåligt avsnitt ur Dynastin än läste någon spännande thriller. Så efter halva boken slutade jag med ens upp att bry mig och undrade enbart när den skulle komma att ta slut. Ingen bok som jag därför kan rekommendera.
Uppläsaren var väl okej men jag retade mig väldigt på hennes dåliga engelska uttal som fick vissa meningar att låta väldigt amatörmässigt.
Slutbetyg, en 2:a!
Är du förberedd?  Wilderäng, Lars  3 (2020-01-21 14:21:15)
En nybörjarbok om prepping. Skriven av två auktoriteter på området. Lättfattligt uppdelat i avsnitt om "tre minuter utan syre", "tre dagar utan vatten", o s v. Alltsammans uppblandat med personliga betraktelser av författarna. Boken innehåller lite för lite praktiska tips, och de personliga betraktelserna kunde tagit större plats, men annars är det en helt ok bok.
Ålevangeliet; berättelsen om världens me  Svensson, Patrik  3 (2020-01-21 14:13:10)
Detta är en bok som jag är en smula kluven inför. Avsnitten om fisken, vilka interfolieras med självbiografiska notiser av författaren, är utmärkta. Drivet skrivet, intressant och spännande. Avsnittet mot slutet om klimatförändringar och människans påverkan känns däremot både dåligt underbyggt och banalt. Men det goda överväger trots allt.
Ålevangeliet; berättelsen om världens me  Svensson, Patrik  4 (2020-01-21 14:13:10)
Ålen anses av många vara världens mest gåtfulla fisk trots att den är så allmänt förekommande. Men ingen har riktigt koll på om, hur eller varför den bara förökar sig i Sargassohavet och hur den kommer dit och tar sig därifrån. Ingen människa har någonsin sett en vuxen ål i det havet. Det tog också en avsevärd tid innan vetenskapen blev på det klara med att ålen var en fisk, att det finns honor och hanar och att samma individ genomgår olika stadier, glasål, gulål, blankål. Författaren har gjort en ambitiös men ändå lättläst genomgång av ålforskningen från Aristoteles tid fram till våra dagar, blandat med kulturella och litterära inslag om ål. Vem minns inte mannen i Blecktrumman, han som lagt ut ett hästhuvud i vattnet och när han drar upp det är det fullt av slemmiga ålar? Undrar hur många som avstod ål på bordet efter den scenen? Eller Vricklund som slogs med en jätteål i Piratens Bombi Bitt och jag.

Parallellt med faktaavsnitten skriver författaren om sin egen relation till ålen, i synnerhet ålfisket under mörka sensommarkvällar tillsammans med sin far. Ett genidrag som gör boken mänsklig och hudnära, samtidigt som ålen själv blir mer konkret utan att mystiken försvinner.
Ålevangeliet har hyllats i alla tonarter och vann även Augustpriset 2019. Jag kan bara instämma i lovsången, kanske är något kapitel onödigt långt men på det stora hela är det ett mästerverk!

Stängt på grund av mordförsök  Mott Davidson, Diane  2 (2020-01-17 20:20:58)
Den är egentligen helt okej, men samtidigt ingenting som tilltalar mig. När jag läser baksidestexten så beskrivs den som en mysig deckare inom matvärlden men jag upplever den varken som en mysig eller rolig deckare. Om man inte med rolig menar en tidigare misshandlad hustru med olika episoder med sin ex-man. Det tycker inte jag är särskilt mysigt att läsa om. Dessutom är Goldy alldeles för mesig för min smak. Den här typen av böcker behöver en rolig, glad huvudkaraktär, inte en mesig dörrmatta. Jag tror att det hade kunnat bli både roligt och spännande, för den är absolut inte dåligt skriven. Författaren har skrivit en rad deckare med Goldy, varav tre ytterligare böcker är översatt till svenska. Men jag tvivlar starkt på att jag kommer att läsa dem.
Uppläsaren är egentligen riktigt bra, men jag retade mig på att hon inte klarade av att säga "catering" utan istället sa upprepade gånger "kate-ring"
Slutbetyg, en 2:a! Ingenting som jag personligen kan rekommendera!
Äldre dam med onda avsikter  Tursten, Helene  3 (2020-01-16 20:32:19)
Charmiga små mordhistorier med 88-åriga Maud som eliminerar störande element runt om sig, något jag tycker hon gör alldeles rätt i. Jag hoppas på en längre deckare med henne i huvudrollen så småningom. Jag tyckte de tre första novellerna var väldigt bra, men de två sista gjorde absolut ingenting för mig.
Bra uppläsning av Marie Richardson!
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
Hämndens ängel  Thompson, Carlene  4 (2020-01-15 19:23:32)
Riktigt bra och spännande psykologisk thriller som bitvis var riktigt blodig och otäck, men också mycket engagerande och välskriven. Ett tag verkade det som om boken skulle komma att bli övernaturlig, men tack och lov så visade det sig mycket väl vara en mördare av kött och blod som låg bakom de blodiga morden. Slutet var även riktigt sorgligt. Karaktärsporträtten var dessutom riktigt bra och mördaren var den sista som jag misstänkte och sådana böcker är alltid roliga att få läsa. Jag ser att det här verkar vara den enda av många böcker som Carlene Thompson skrivit och som har översatts till svenska, vilket är synd. För jag läser mer än gärna fler böcker av henne.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Berättelse om ett liv  Handke, Peter  4 (2020-01-15 12:45:44)
Peter Handke berättar på ett målande sätt om moderns liv. Språket och uttrycken är livliga och bildar en fascinerande läsning.
Kråkorna fest  R.R . Martin, George  5 (2020-01-14 06:07:17)
Kråkorna fest är bok 4 i serien Game of Thrones. Boken är lika bra som tidigare böckerna , en bok kan inte bli mycket bättre än dessa böcker. Det är mästerverk, och även om serien var fruktansvärd bra så kommer man inte in på djupet så som man gör i böckerna. Man får helt annat förståelse för karaktärerna när man får ta del av deras tankar och känsloliv , där har inte serien lyckats lika bra.
Krönikan om Ylva Alm 25: Sommardalen  Skjelbakken, Ida S.  4 (2020-01-12 23:49:38)
Detta är sista boken i en serie med 25 böcker - och den här recensionen gäller väl mer hela serien än just denna boken.

Hela serien har varit en intensiv och engagerande resa med bra huvudpersoner, och flera biroller, och spännande handling på flera plan. Rolig läsning, och bra skriven. Och inte minst de fantastiska omslagen som författarinnan målat själv (man kan bli avis för mindre, någon som kan både skriva och teckna!).
Spännande 1700-talshistorier med lagom mycket trolldom och lagom mycket historia. Man minns ju också djuren som fick mycket plats.
Just den här sista boken var en snygg ihopbindare, trevlig och full av kärlek! Och gladast blev man av att det gick bra för ponnyn. Gulligt sistakapitel också.
Aldrig i livet  Durling, Ulf  1 (2020-01-12 00:16:27)
Pendlar mellan en 1:a och en svag 2:a för mig. Det finns några mycket få men något småroliga episoder i boken, men det är också allt. Som deckare är den så tråkig att jag inte ens orkar hänga med i handlingen och efter halva boken känner jag att jag inte bryr mig det minsta om vad som kommer hända med historien eller karaktärerna. Den känns väldigt "gubbigt" skriven och spänningen är helt utesluten dessutom. Synd, för jag tror faktiskt att det hade kunnat bli ganska okej egentligen. Men jag ska nog ändå ge Ulf Durling som skrivit många deckare en till chans någon gång i framtiden.
Slutbetyg, en stark 1:a! Ingenting som jag kan rekommendera!
Whisky och plättar med sylt  Gustavsdotter, Maria  2 (2020-01-09 00:10:45)
Jag minns att jag tyckte mycket om den första fristående boken i den här serien av tre som jag läste för några år sedan, men den här boken lämnar mig totalt oberörd. Den är så alldaglig i sin enkelhet och karaktärsporträtten tyckte jag var väldigt endimensionella. Den är inte dåligt skriven, men tråkig, riktigt tråkig.
Uppläsaren var däremot ganska bra.
Slutbetyg, en 2:a!
Rebecca och Djävulens söner  Ripman, Renée  5 (2020-01-07 16:12:41)
Den här boken har gripit tag i mig, fått mig att vilja ha mer. Tempot i språket och storyn går fort och man rusar fram i äventyret. Jag målar upp inre bilder och är där, som på riktigt. Jag ser Rebecca framför mig och känner hennes rädsla. Jag ser varelserna och känner dofterna och ondskan de utstrålar. Författaren kan också konsten att skriva sex! Hett ångande och välskrivna sexskildringar. Huvudkaraktären Rebecca kan stundtals uppfattas rädd och skräckslagen, men inte så att det tar över utan allt sker i en balanserad lagom dos mellan skräck, envishet och styrka. Och vem skulle inte vara skräckslagen om man blir jagad av djävulen. Kärlek, passion, dramatik och lite humor. Den här boken har alla ingredienser en bra fantasy/ äventyr eller romance/ feelgood-bok ska ha. Helt enkelt omöjlig att lägga i från sig förrän man läst klart.
Rebecca och Djävulens söner  Ripman, Renée  5 (2020-01-07 16:12:41)
ill läsa lite till och lite till

Den här boken är sådan att man bara måste läsa lite till och så lite till och lite till...
Jag ville bara bli klar och så blev jag sorgligt nog klar och då ville jag inte vara klar, ni vet den där känslan man får av en riktigt bra bok.
Hoppas att författaren är sån som spottar ur sig böcker för jag kommer stå först i kön att läsa allt hon publicerar.
Högsta betyg från en besatt boknörd