bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Stängt på grund av mordförsök  Mott Davidson, Diane  2 (2020-01-17 20:20:58)
Den är egentligen helt okej, men samtidigt ingenting som tilltalar mig. När jag läser baksidestexten så beskrivs den som en mysig deckare inom matvärlden men jag upplever den varken som en mysig eller rolig deckare. Om man inte med rolig menar en tidigare misshandlad hustru med olika episoder med sin ex-man. Det tycker inte jag är särskilt mysigt att läsa om. Dessutom är Goldy alldeles för mesig för min smak. Den här typen av böcker behöver en rolig, glad huvudkaraktär, inte en mesig dörrmatta. Jag tror att det hade kunnat bli både roligt och spännande, för den är absolut inte dåligt skriven. Författaren har skrivit en rad deckare med Goldy, varav tre ytterligare böcker är översatt till svenska. Men jag tvivlar starkt på att jag kommer att läsa dem.
Uppläsaren är egentligen riktigt bra, men jag retade mig på att hon inte klarade av att säga "catering" utan istället sa upprepade gånger "kate-ring"
Slutbetyg, en 2:a! Ingenting som jag personligen kan rekommendera!
Äldre dam med onda avsikter  Tursten, Helene  3 (2020-01-16 20:32:19)
Charmiga små mordhistorier med 88-åriga Maud som eliminerar störande element runt om sig, något jag tycker hon gör alldeles rätt i. Jag hoppas på en längre deckare med henne i huvudrollen så småningom. Jag tyckte de tre första novellerna var väldigt bra, men de två sista gjorde absolut ingenting för mig.
Bra uppläsning av Marie Richardson!
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
Hämndens ängel  Thompson, Carlene  4 (2020-01-15 19:23:32)
Riktigt bra och spännande psykologisk thriller som bitvis var riktigt blodig och otäck, men också mycket engagerande och välskriven. Ett tag verkade det som om boken skulle komma att bli övernaturlig, men tack och lov så visade det sig mycket väl vara en mördare av kött och blod som låg bakom de blodiga morden. Slutet var även riktigt sorgligt. Karaktärsporträtten var dessutom riktigt bra och mördaren var den sista som jag misstänkte och sådana böcker är alltid roliga att få läsa. Jag ser att det här verkar vara den enda av många böcker som Carlene Thompson skrivit och som har översatts till svenska, vilket är synd. För jag läser mer än gärna fler böcker av henne.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Berättelse om ett liv  Handke, Peter  4 (2020-01-15 12:45:44)
Peter Handke berättar på ett målande sätt om moderns liv. Språket och uttrycken är livliga och bildar en fascinerande läsning.
Kråkorna fest  R.R . Martin, George  5 (2020-01-14 06:07:17)
Kråkorna fest är bok 4 i serien Game of Thrones. Boken är lika bra som tidigare böckerna , en bok kan inte bli mycket bättre än dessa böcker. Det är mästerverk, och även om serien var fruktansvärd bra så kommer man inte in på djupet så som man gör i böckerna. Man får helt annat förståelse för karaktärerna när man får ta del av deras tankar och känsloliv , där har inte serien lyckats lika bra.
Krönikan om Ylva Alm 25: Sommardalen  Skjelbakken, Ida S.  4 (2020-01-12 23:49:38)
Detta är sista boken i en serie med 25 böcker - och den här recensionen gäller väl mer hela serien än just denna boken.

Hela serien har varit en intensiv och engagerande resa med bra huvudpersoner, och flera biroller, och spännande handling på flera plan. Rolig läsning, och bra skriven. Och inte minst de fantastiska omslagen som författarinnan målat själv (man kan bli avis för mindre, någon som kan både skriva och teckna!).
Spännande 1700-talshistorier med lagom mycket trolldom och lagom mycket historia. Man minns ju också djuren som fick mycket plats.
Just den här sista boken var en snygg ihopbindare, trevlig och full av kärlek! Och gladast blev man av att det gick bra för ponnyn. Gulligt sistakapitel också.
Aldrig i livet  Durling, Ulf  1 (2020-01-12 00:16:27)
Pendlar mellan en 1:a och en svag 2:a för mig. Det finns några mycket få men något småroliga episoder i boken, men det är också allt. Som deckare är den så tråkig att jag inte ens orkar hänga med i handlingen och efter halva boken känner jag att jag inte bryr mig det minsta om vad som kommer hända med historien eller karaktärerna. Den känns väldigt "gubbigt" skriven och spänningen är helt utesluten dessutom. Synd, för jag tror faktiskt att det hade kunnat bli ganska okej egentligen. Men jag ska nog ändå ge Ulf Durling som skrivit många deckare en till chans någon gång i framtiden.
Slutbetyg, en stark 1:a! Ingenting som jag kan rekommendera!
Whisky och plättar med sylt  Gustavsdotter, Maria  2 (2020-01-09 00:10:45)
Jag minns att jag tyckte mycket om den första fristående boken i den här serien av tre som jag läste för några år sedan, men den här boken lämnar mig totalt oberörd. Den är så alldaglig i sin enkelhet och karaktärsporträtten tyckte jag var väldigt endimensionella. Den är inte dåligt skriven, men tråkig, riktigt tråkig.
Uppläsaren var däremot ganska bra.
Slutbetyg, en 2:a!
Rebecca och Djävulens söner  Ripman, Renée  5 (2020-01-07 16:12:41)
Den här boken har gripit tag i mig, fått mig att vilja ha mer. Tempot i språket och storyn går fort och man rusar fram i äventyret. Jag målar upp inre bilder och är där, som på riktigt. Jag ser Rebecca framför mig och känner hennes rädsla. Jag ser varelserna och känner dofterna och ondskan de utstrålar. Författaren kan också konsten att skriva sex! Hett ångande och välskrivna sexskildringar. Huvudkaraktären Rebecca kan stundtals uppfattas rädd och skräckslagen, men inte så att det tar över utan allt sker i en balanserad lagom dos mellan skräck, envishet och styrka. Och vem skulle inte vara skräckslagen om man blir jagad av djävulen. Kärlek, passion, dramatik och lite humor. Den här boken har alla ingredienser en bra fantasy/ äventyr eller romance/ feelgood-bok ska ha. Helt enkelt omöjlig att lägga i från sig förrän man läst klart.
En mardröm  Harris, Catherine  4 (2020-01-04 01:54:38)
Om jag bortser från slutet som faktiskt var en besvikelse, så tyckte jag att det här var en mysig, småspännande och mycket engagerande mysrysare i serien lady-thrillers, utspelandes på ön Guernsey med mystik och kärlek. Slutet var tyvärr en besvikelse och drog ner betyget från att ha blivit årets första topp-poängare. Men den är absolut inte dålig och jag ser fram emot att få läsa fler böcker i serien av lady-thrillers från 80-talet.
Slutbetyg, en 4:a!
Blodnäva  Bäckman, Anna-Lisa  2 (2020-01-03 00:06:45)
Egentligen en svår bok att betygsätta. Först upplevde jag att den kanske kunde komma att bli riktigt bra. Den är nämligen ovanligt välskriven och jag tycker först att huvudkaraktären, Maggi Lo verkar lovande. Men, och här kommer det: Jag har sällan kommit över en bok med så enormt lite handling. Jag förstår knappt vad den handlar om. Den har ingen intrig och det händer ingenting annat än huvudkaraktärens tankar och poetiska grubblerier. Hade författaren kanske blandat in lite spänning eller humor så kanske det faktiskt blivit bra. Baksidestexten låter ju faktiskt riktigt lovande. Men jag orkar inte med en bok som totalt saknar handling och bara är en massa poetiska funderingar.
Sedan har jag åter svårt för uppläsaren som läser så tyst att jag har svårt att höra vad hon säger.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Solnedgång och andra noveller  Babel, Isaac  3 (2020-01-02 13:29:36)
Ännu en novellsamling av den rysk-judiske novellförfattaren Babel. Denna samling är tämligen spretig, med blandade motiv från Ryssland och Frankrike, men samtidigt är många av novellerna underhållande. De noveller som skildrar kollektiviseringen och det ryska inbördeskriget osar av de rödas terror och brutalitet, vilket är en smula märkligt med tanke på att Babel själv kämpade på den kommunistiska sidan i kriget. Men i slutändan uppskattades inte detta av Sovjetmakten, utan han avrättades 1940 i Moskva. Novellerna är hur som helst läsvärda.
Dackefejden Det sora upproret  Blom, Tomas  4 (2020-01-02 11:24:54)
Tomas Bloms bok Dackefejden är en utmärkt beskrivning av bondeupproret som skakade Sverige under åren 1542-1543 och leddes av Nils Dacke.

Bondeupproret orsakades framförallt av Gustav Vasas och den svenska statsmaktens kraftfulla och förhatliga skattetryck mot befolkningen. Under decennierna kring 1500 hade landskapens och socknarnas självstyre stärkts och skattetrycket hade minskat, i vissa delar av Småland rentav utplånats, men under Gustav Vasa vände vinden och staten började expandera. Detta vållade ilska i stora delar av Sverige.

En utmärkt bok som jag kan rekommendera.
Röd hungersnöd Stalins krig mot Ukraina  Applebaum, Anne  3 (2020-01-02 09:32:52)
En bok som tar upp ett relativt okänt folkmord i Europas mitt. Uppskattningsvis 5 miljoner ukrainare som svalt ihjäl av en svält framtvingad av Stalin. Vi får tillgång till ögonvittnen som berättar om fasansfulla grymheter och mänskligt lidande. Ingen lättsmält bok men en historia som är viktig att berätta.
Kungens lilla piga  Trenter, Ulla  4 (2020-01-02 03:49:35)
Det här är den första boken som den numera avlidna författaren, Ulla Trenter skrev själv i serien om Harry Friberg och Vesper Johnson, efter maken Stieg Trenters död. Boken är något rörig från och till, men på det stora hela tyckte jag att det här var en finurlig, välskriven och mysig deckare som både är underhållande, har ett intressant persongalleri och som också bitvis är lite småspännande. Dessutom lyckades jag räkna ut den rätta identiteten på mördaren. Och det är alltid kul att lyckas göra. Till det en fenomenal uppläsare som verkligen stärkte boken och gjorde den väldigt mysig att lyssna på. Jag vill absolut läsa fler böcker av Ulla Trenter!
Slutbetyg, en 4:a!
Booze  Danielsson, Bernt  5 (2020-01-01 23:32:45)
Det här boken är fantastiskt bra, bara lite för kort (det skulle behövts några sidor till om de tre musketörerna).
En så underbart skildrad ungdom, en ungdom fylld med inte bara booze (som alltså betyder sprit, alkohol) utan mycket med litterära referenser, och tankar om hur det är. Scenen med Jocke på ön rymmer så mycket sommar, ungdom - så extremt bitterljuvt.
Bernt Danielsson har mycket humor, även här (det här med att göra en Jackson Pollock t.ex.) - men i den här boken har han sorgen också, det bränner till många gånger.
Döden i Kattilakoski  Müller, Majvor  2 (2019-12-29 22:58:28)
Jag har läst ett flertal böcker av Majvor som har varit ganska bra. Och den här skulle ju kunna vara hur bra som helst. Den är välskriven och jag tycker så mycket om den norrländska miljön uppe vid gränsen mot Finland. Miljö, kultur och människobeskrivningarna är jättebra. Jag tycker mycket om Hanna, Johan och Hannas mamma. Men däremot tycker jag inte alls om deckarintrigen. Jag kan inte komma på något positivt alls med den. Prostituerade flickor från Östeuropa, hallickar och skumma ryssar. Jag har hört den intrigen i så många böcker, den behöver inte berättas igen. Sedan blir det väldigt tröttsamt med alla upprepningar om hur rasistiska svenskar är. Synd, för miljön och den värme man finner högt uppe i Norrland skulle kunna utgöra en riktigt bra deckare, kanske lite i Aino Trosell-anda. Men tyvärr. Kanske om Majvor helt slopat deckarintrigen och enbart satsat på en roman, så skulle det nog ha blivit bättre.
Slutbetyg, enbart en 2:a tyvärr!
Häxor kan inte gråta  Sandemo, Margit  3 (2019-12-29 18:29:54)
Ibland blir det lite tjatigt, alla dessa inre monologer om hur Lena är, eller hur Isabell är, eller hur Allan är. Den här "idealkvinnan" Lena känns över huvud taget ganska onödig i boken. Däremot är mamman rätt uppfriskande.
Alla dessa gåtor fungerar, och man undrar hur de hänger samman - även om intrigen är väldigt konstruerad. Helt ok bok med bra detaljer om trädgården.
Tre systrar och en jul att minnas  Morgan, Sarah  2 (2019-12-28 22:04:09)
Maeve Binchy klarade ofta av att blanda allvar med humor och jag tycker som oftast att även Kristin Hannah klarar av det. Den här författaren däremot känns som en äkta harlekin-berättare som enbart klarar av att leverera "gulligull". När jag läser recensioner här eller de fantastiska recensioner boken har fått på goodreads, då undrar jag lite om vi har läst samma bok. Karaktärerna är så klichéartade och berättelsen som sådan är extremt förutsägbar och ganska tröttande enligt mig i all sin enkelhet. Jag har läst några harlekin-böcker som har varit riktigt bra, och klassisk kiosklitteratur från 70 och 80-talet i form av Mysrysare, Allers, Saxons, Lady-thrillers och Rosen-serien, dessa böcker med stor nostalgianda älskar jag. Men det här är enbart ett stort gäsp från mig. Det finns delar av boken som är helt okej, men personligen kan jag inte rekommendera den här boken. Men när jag läser de fina recensionerna så inser jag som vanligt att majoriteten av läsare inte håller med mig. Och det är ju riktigt kul.
Smaken är verkligen som baken!
Slutbetyg, en 2:a!
Terapeuten  Flood, Helene  3 (2019-12-27 20:55:28)
Pendlar mellan en 2:a och en 5:a för mig. Liksom många andra böcker så är början bättre än resten. De första fem timmarna riktigt sträcklyssnade jag och tyckte boken omgav en spännande psykologisk krypande atmosfär och tänkte verkligen, att äntligen: Äntligen, en spännande thriller precis i min smak. Men efter fem timmar händer något, jag upplever att den blir mer "pratig" och jag börjar till och från att reta mig på Sara som jag börjar uppleva som naiv och korkad. De närmaste fem timmarna var faktiskt ganska tråkiga, och hade jag läst den för hand hade jag nog lagt av. Men med den mycket professionella My Holmsten som uppläsare så klarade jag av att fortsätta lyssna. Det blev lite bättre sedan, men slutet var faktiskt en rejäl besvikelse för mig. Jag önskade mig betydligt mer spänning och mindre av Saras egna tankar och polisens pladder.
Den är absolut inte dålig på något sätt, men jag hade hoppats på en bok lite mer än den typiska skandinaviska dussindeckaren.
Egentligen tycker jag boken mer passar inom genren: relationsroman med vissa spänningsmoment.
En välskriven norsk debutdeckare som utlovar mycket i början, men som tyvärr tappar rejält i mitten av boken.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Innan ni tog oss  Wingate, Lisa  5 (2019-12-26 18:03:12)
Mellan 1920 och 1950 kidnappade Georgia Tann fattiga barn, placerade dem på sitt barnhem och sålde dem sen vidare till rika familjer över hela landet.
Rill och hennes familj levde på en husbåt i Mississippifloden då hela syskonskaran fördes bort.
Även om just denna familj är sprungen ur författarens fantasi så är delar av denna historia sann. Barnhemmet och Georgia var högst verkliga.
En fängslande bok, fint berättad som, trots att den baseras på fruktansvärda händelser, har en varm ton.
Bergtagen  Engqvist, Monica  2 (2019-12-26 00:25:58)
Pocketbok ur serien romanen från Saxons, nr: 12, har tidigare gått som följetong i tidningen Saxons.
Jag tycker mycket om dessa typer av böcker och särskilt böckerna från Saxons har hittills varit mycket bra, dock inte den här. Nej, jag blev faktiskt riktigt besviken av denna bok som jag aldrig riktigt kom in i och som jag upplevde mer svårläst än vad den här typen av böcker brukar vara. Kanske beror det på att den här boken handlar mycket om gruvindustrin och arbetarna där, med möten och vad som händer och sägs. Det är ingenting som intresserar mig det minsta, men inte heller det andra som händer är särskilt intressant för mig. Faktiskt tilltalas jag inte av någon särskild karaktär i boken och kommer mest på mig att längta efter att den ska ta slut så att jag kan börja med en annan bok. Den är välskriven och den går väl att läsa, men när jag tänker på alla de spännande böcker jag har läst som har skrivits i samma genre som denna, så ter sig den här som väldigt tråkig i jämförelse.
Ingenting som jag personligen kan rekommendera.
Slutbetyg, en 2:a!
Mannen som formade naturen  Broberg, Gunnar  4 (2019-12-24 17:06:58)
Idéhistorikern Gunnar Brobergs biografi över Carl von Linné är en utmärkt biografi. Författaren har lagt mycket tonvikt på Linnés vetenskapliga gärning. Publiceringen av Systema Naturae, där Linné tillämpade ett nytt sätt att klassificera växter, och senare också djur, var det som först kom att göra honom internationellt känd.
Under hans livstid kom den att ges ut i ett antal utgåvor, stadigt växande i omfång då han kom att försöka klassificera allt fler djur och växter i detta system.

En bra och välskriven bok som jag varmt kan rekommendera.
Den som haver barnen kär  Höglund, Viktoria  2 (2019-12-23 00:11:30)
Klassisk dussindeckare som inte ens underhåller mig för stunden. Jag håller inte med de fantastiska recensioner som jag läst om den här boken. Den skulle däremot kunna bli riktigt bra och ruggig. Nästan så att jag ryser när jag tänker på vad t.ex. Inger Frimansson eller Karin Fossum hade kunnat göra med en och samma berättelse. Men den här tilltalar mig inte alls och jag upplever den heller inte som särskilt spännande. Snarare förutsägbar och karaktärerna tråkar ut mig totalt. Nej tyvärr, det här var en besvikelse för mig. Men som tur är så är ju smaken som baken, och av de recensioner jag läst så är det många som tycks uppskatta den här boken. Dock inte jag.
Okej uppläsare, men långt ifrån den bästa.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Möten i monsunen  Ottosson, Ingemar  2 (2019-12-22 09:51:52)
Möten i monsunen är en genomgång av förbindelserna mellan Kina och Sverige, från de tidigaste trevarna under 1500-talet till Geelys köp av Volvo. Intressant, utan tvekan, men det finns en invändningar att göra. Dels är Sverige en andrarangsspelare på den kinesiska arenan, och det gör att materialet är starkt begränsat. Dels är det alltför lite personliga nedslag, exempelvis ges Sven Hedins ganska omfattande skildringar ett ganska litet utrymme. Men den största invändningen är relativiseringen av Mao. Varför skriva att Mao var mindre hemsk än Stalin? De rörde sig trots allt i samma skikt av folkmördare.

Utan förtjänster är boken inte, men tyvärr bleknar dessa en smula i skuggan av en del konstigheter. Men en väldigt fin utgåva är det.
Miraklernas tid  Seeberg, Eva  4 (2019-12-22 00:54:59)
Välskriven, intressant och engagerande samtidsroman med såväl sorg, minnen och humor där man får följa den snart 50-åriga Mari på en resa till Tibet. Fastän jag tycker om boken klarar jag inte av att höra mer än halva boken och detta har att göra med uppläsaren eller om det är själva produktionen? Anne Asplund läser egentligen ganska bra men läser från och till så tyst och med viskande röst att fastän jag lyssnar på högsta volym så uppfattar jag inte allt hon säger. Vid två olika tillfällen under en promenad och städning med dammsugare så har jag missat alldeles för mycket av vad som hänt, för att jag ska orka fortsätta lyssna, vilket är synd. För av de 80 procent av boken av vad jag har hört har den varit riktigt bra. Jag sätter ändå ett högt betyg på boken, ifall jag någonsin orkar läsa den för hand- då kanske jag till och med höjer betyget.
Slutbetyg, en 4:a!
Kittys spökhistorier  Keene, Carolyn  0 (2019-12-21 09:34:09)
Fem lite kusliga historier som Kitty upplever. En spännande bok. Lätt att förstå för barn .
En stjärna för Megan  Baillie, Allan  3 (2019-12-21 09:28:22)
En spännande bok om Megan som får vara med om ett fantastiskt äventyr.
En roll för Margareta  Fogelström, Hans  4 (2019-12-21 00:30:45)
Pocketbok från romanen från Saxons, nr: 11
Jag har läst många böcker av Hans Fogelström som jag alla har älskat, men det här är den första romanen som jag läser av honom, de andra har varit thrillers. Även om jag personligen föredrar hans spänningsromaner som är snäppet bättre än den här boken. Så tycker jag ändå att det här var en bra roman med viss mått spänning och kärlek. Karaktärerna är engagerande och miljön och intrigen träffsäker. Och som alla hans böcker är den väldigt välskriven och jag kan verkligen rekommendera hans författarskap och jag vill absolut läsa fler böcker av denna anonyma men ack så duktiga författare.
Slutbetyg, en 4:a!
Kvinnornas stad  Gilbert, Elizabeth  2 (2019-12-20 19:54:29)
USA 1940-tal. Efter att ha blivit relegerad från internatskolan förvisas den 19-åriga Vivian Morris till sin faster i New York. Denne driver en liten teater med ekonomiska problem och har egentligen inte råd med Vivian. Men det visar sig att Vivian är typ världens bästa sömmerska trots sin ringa ålder och blir väldigt uppskattad av teaterfolket. Dock börjar hon festa hårt och ställer till det för sig igen, såpass att hon tvingas lämna stan. Men hon slickar såren och efter en tid är hon tillbaka...

Kvinnornas stad är också kvinnornas bok, lovorden haglar i de flesta recensioner skrivna av kvinnor. Man ser teaterfolket som frigjorda kvinnor som är före sin tid och Vivian är den skickliga yrrkeskvinnan, självständig, vass, framgångsrik, med många älskare men skyr fasta relationer. Jag suckar och gäspar, ännu en pepp-bok för kvinnor i feelgoodgenren, mycket kläder, smink och mode. Det hurtiga språket blir bara jobbigt. Det enda som är bra - tycker jag alltså - är den hatiska attityden till krig och militärism som författaren ger uttryck för. Det behövs verkligen i dessa krigshetsande kanonkramardagar.
En andra chans  Moyes, Jojo  2 (2019-12-20 13:09:56)
Louisa Clark tar sig till New York för att omfamna äventyret, precis som Will önskade. Kvar i London lämnar hon kärleken - Sam.
Louisa tar jobb som assistent åt en välbärgad hemmafru och hamnar därmed i det absoluta toppskiktet.
En okej feelgood- roman. Snabbt läst, ännu snabbare glömd.
The Wasp Factory  Banks, Iain  4 (2019-12-19 19:26:08)
Banks skönlitterära debut är en mycket annorlunda berättelse om en mycket annorlunda ungdom, Frank Cauldhame, som bor på en halvö i Skottland och som vid 16 års ålder hunnit mörda tre personer och har en minst sagt extraordinär världssyn.

Berättelsen är helt klart ganska snedvriden, men onekligen väl uppbyggd och berättad, med en närmast dystopisk känsla. På vissa sätt känns boken som en kusin till "A Clockwork Orange".
Inbrott på vinden  Orre, Ingvar  3 (2019-12-19 02:09:25)
B. Wahlströms-bok med ett suggestivt spännande omslag på två skuggor och ett uppbrutet kassaskåp på en vind. Ser spännande ut - och det är spännande, om än väldigt konstruerad spänning - bara det här att tre barn är ensamma hemma, inte bara i sin lägenhet utan i hela hyreshuset. Men det är en rolig trio, bra huvudpersoner, och mystiska män och knarret från vinden skapar mysiga rysningar. Kul också med action på slutet, kul och läsvärt.
Det enda vittnet  St. George, Judith  4 (2019-12-18 20:27:51)
En riktigt bra, spännande och engagerande thriller som står som barn och ungdomslitteratur, men jag skulle nog ändå kalla den här boken för thriller även om de två huvudrollskaraktärerna är ungdomar, så känns den inte på något vis "barnslig". Tvärtom var den spännande och jag gillade karaktären Matt som känns realistisk och äkta. Språket var dessutom riktigt bra och jag läser mer än gärna fler böcker av Judith St. George. Riktigt bra uppläsare dessutom!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
I morgon kommer Christine  Wester, Marianne  4 (2019-12-17 01:39:30)
Pocketbok nr: 286 ur serien succé-romanen, har tidigare gått som följetong i Svensk Damtidning.
Det här är den fjärde boken jag läser av Marianne Wester och liksom de tre tidigare, så tycker jag att det här var en bra och engagerande roman med intressanta karaktärer, ett bra och lättläst språk, en mycket händelserik handling och även en viss del spänning. Den slutade dock lite väl plötsligt, jag hade gärna velat veta lite mer detaljerat vad som hände mellan de två "äkta" paren: Gunnel och Göran, och Ove och Christine.
Ändå tycker jag att det här var en bra bok som jag absolut kan rekommendera om man kan komma över den och jag läser mer än gärna fler böcker av Marianne Wester.
Slutbetyg, en 4:a!
I mumiens gravkammare  Beach, Lynn  2 (2019-12-14 23:03:00)
Ytterligare en ungdomsbok. Jag har läst tre andra ungdomsböcker av Lynn Beach i serien Phantom Valley som jag tyckte var riktigt bra och som passade en gammal kärring som jag lika bra som till de unga. Men den här var verkligen inget mästerstycke. Alldeles för mycket övernaturligt för min smak och jag kom aldrig riktigt in i historien. Lättlyssnad med ganska bra uppläsare men ingenting som jag kan rekommendera. Den här boken passar nog bättre till den i första hand tänkta målgruppen.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Cassies dubbelgångare  Tobien Sherman, Gisela  3 (2019-12-13 21:43:05)
Lättsam, småspännande och ganska engagerande barn och ungdomsthriller. Ibland tycker jag det är kul att läsa ungdomsböcker och även om den här kanske inte tillhörde de allra bästa av ungdomsböcker så roade den för stunden. Bäst tyckte jag om Cassies realistiska förhållande till sina föräldrar samt deras oro för sin dotter. Välskriven dessutom och bra uppläsare.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Jag känner mig arg  Killander, Ylva  3 (2019-12-12 11:38:32)
Vad gör du när du blir arg? Tre personer får berätta om sitt liv och hur de hanterar ilska. Det finns mycket att bli arg över. Några blir arga över sådant som andra kanske tycker är bagateller. Berättelsen är värd att ta del av.
Hämnden  Samuelsson, Tony  4 (2019-12-12 10:59:01)
Mycket bra berättelse om hur ryktesspridning kan få en ledsen person att vilja skada en annan individ.
Ormen i Essex  Perry, Sarah  3 (2019-12-12 09:59:00)
Ormen i Essex är en habilt berättad historia om 1890-talets England. I centrum står den unga änkan Cora, och runt henne flockas personer ur det victorianska samhällets alla skikt.

Själva historien är egentligen bara ett ramverk som författaren hänger sina personligheter på, och är därför inte heller särskilt utmejslad.

Boken är lättläst och ett utmärkt tidsfördriv, utan att kanske lämna alltför stora spår.
Timmar av fruktan  Fogelström, Hans  5 (2019-12-12 00:59:57)
Pocketbok från romanen från Saxons.
Utan tvekan den bästa boken jag läst den senaste månaden och kanske inte så konstigt att den är skriven av Hans Fogelström, en författare jag läst ett flertal böcker av och som jag alla har älskat. Fogelströms thrillers är alla spännande och till skillnad från många andra mysrysare som gått som följetong i tidningar som Saxons och Allers så skiljer sig hans berättelser ganska sig mycket från varandra.
Det här är en mycket spännande, engagerande och finurlig thriller som det var helt enkelt omöjligt att lägga ifrån sig. Välskriven och lättläst, med bra karaktärsporträtt och en spännande intrig som också berör. Jag kan varmt rekommendera Hans Fogelströms böcker och jag vill absolut läsa fler böcker av honom.
Toppbetyg!
Liv till salu  Cook, Robin  3 (2019-12-10 21:04:55)
Jag tycker att det här är en svår bok att bedöma, mycket på grund av att det för mig känns som om det är två olika böcker i en, skrivna av två olika författare vilket gör att betyget pendlar mellan en svag 2:a och en stark 4:a för mig. Jag tycker 3/4 av boken är väldigt bra, spännande, mystisk, engagerande och väldigt oförutsägbar. Delarna om de mystiska åkommor som drabbat ett flertal kvinnor som behandlats för sin barnlöshet med fertilitetsprover på kvinnokliniker i USA, Australien och Europa. Men så händer någonting när det är omkring 150 sidor kvar, den tar ett språng som för bokens huvudperson, Marissa till Hongkong och med ens känns det som om det är en helt annan bok jag lyssnar på. Med ens handlar det om torpeder, knark och maffian i Hongkong. Mitt intresse svalnar med ens ganska rejält och jag uppfattar den som rörig. Jag stör mig också på att den är alldeles för lång, som om författaren nästan fått betalt för varje sida han lyckats fylla.
Bra början men knarkspåren, maffian och torpederna drar ner vad som hade kunnat bli en briljant medicinsk thriller i samma stil som Coma.
Uppläsaren var däremot helt okej.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Krutgummor på krigsstigen  Ingelman-Sundberg, Catharina  3 (2019-12-09 21:04:27)
Tokig och helt okej
Knackningar  Theorin, Johan  4 (2019-12-09 20:56:03)
Bra men obehaglig
En trött mammas dagbok  Sims, Gill  5 (2019-12-09 20:54:05)
Jag hade verkligen extremt låga förväntningar när jag började lyssna på den här boken. Ty det har skrivits mängder av böcker i den här genren: feelgood/chicklit och oftast är de så lika varandra och tråkiga att de tråkar ut mig väldigt. Men den här älskade jag från första stund. Älskar den dysfunktionella familjen, älskar mamma Ellen och de andra galna karaktärerna som dyker upp längre fram i berättelsen. Språket är fenomenalt och mycket mer fräckt än vad språket brukar vara i den här typen av böcker. Och som jag har skrattat. Ja, det här var verkligen en mycket positiv överraskning. En riktig bladvändare och humoristisk pärla som jag riktigt varmt kan rekommendera och jag hoppas verkligen att förlaget låter översätta de andra böcker som Gill Sims har skrivit till svenska.
Och dessutom tyckte jag det lät som om uppläsaren, Anja Lundqvist hade det riktigt roligt medan hon läste in den här härliga boken.
Årets absolut första toppoäng i betyg från mig!
En trött mammas dagbok  Sims, Gill  3 (2019-12-09 20:54:05)
stundvis bra och stundvis lite seg
Om svar anhålles  Hjulström, Carin  4 (2019-12-09 20:51:39)
Härlig roman
Top ten-baby  Gråsjö, Frida  4 (2019-12-09 20:49:04)
Charmig och mysig bok
BOKEN OM alga  Wilhelmsson, Jimmy  5 (2019-12-09 01:31:20)
Jag sträckläste verkligen den här boken, det var oerhört kul att ta del av en massa försvunna framgrävda fakta och nya intervjuer. En massa nya fakta om Algas gamla spel - men man skulle ju vilja ha fler sidor, fler fakta...
En väldigt spännande bra bok som belyser kulturhistoria som inte märks så ofta.
Växande hot  Mårtensson, Bertil  2 (2019-12-04 11:20:07)
Upptakten är att ett huvud hittas i en soptunna. Det visar sig snart att det finns en brutal mördare som kan slå till igen. En hård barndom och misshandel kan i viss mån ge förklaring. Det här var inte en bok som gav avtryck, kanske på grund av att uppläsaren. Tyvärr sänker det betyget.
Ner till hundarna  Helle, Helle  2 (2019-12-04 00:33:10)
Jag har ingenting emot det avskalade minimalistiska sättet som boken är skriven på. Men boken är helt enkelt inte det minsta engagerande. Istället riktigt tråkig och ingenting tilltalar mig egentligen med den. Jag har troligtvis glömt det mesta inom en vecka. Jag vet inte om jag kommer läsa fler böcker av författarinnan med det mycket märkliga namnet, Helle Helle.
Okej uppläsare däremot.
Slutbetyg, en 2:a!
Serotonin  Houllebecq, Michel  4 (2019-12-03 20:36:50)
Den 46-årige Florent-Claude Labrouste är missnöjd med allt, sitt namn, sin flickvän, sitt sexliv, sitt jobb, sitt liv och hela det europeiska samhället. Eller missnöjd är kanske inte rätt ord, missnöje brukar leda mot en vilja till förbättring. Men Florent-Claude är less, trött på allt och ser ingen mening ens med sex även om han tänker mycket på det. För att överhuvudtaget orka stiga upp på morgonen skriver en läkare ut lyckopiller, serotonin, åt honom. Han piggnar till lite, såpass att han säger upp sig, lämnar liv, flickvän och lägenhet bakom sig och flyttar ut på den franska landsbygden. Nackdelen är att sexintresset dör helt, medicinens biverkning är impotens. På landet träffar han en gammal vän men möter också en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Missnöjet gror och här får vi vara med om upphovet till de stämningar som ledde fram till "de gula västarna", det senaste årets demonstrationer och gatukravaller i större franska städer.

Det här är en bok som är jobbig att läsa. Inte för att den är otäck, även om det finns en och annan scen jag gärna avstått, utan för den hopplöshet som genomsyrar hela berättelsen. Och för att det inte är så hopplöst som författaren vill ha fram, det finns lösningar och hopp även för Florent-Claude men han avstår varje chans som kunde fått honom att må bättre. Houellebecqs världssyn är konsekvent och cementerad, allt är skit och snart går det åt h-e om det inte redan gjort det. I hans fall en bra grogrund för god och annorlunda litteratur...
Man kan läsa Serotonin som en berättelse om vad som händer i ett samhälle där depression är en allt vanligare diagnos, där solidaritet är ett bortglömt ord, där lönsamhet är allt och värde intet. Det är förresten inte bara en berättelse om depression, utan en roman som gestaltar depression, som utan förbarmande drar in läsaren i en tunnel utan ljus. Houellebecq har återigen lyckats sätta fingret på samtidens ömma punkter – och det gör ont.

Det som lyser upp och går som en röd tråd genom Houellebecqs böcker är kärleken, behovet och nödvändigheten av en kvinna och hennes kärlek. Florent-Claude såg helt enkelt inte värdet i kärleken när den passerade honom. Nu vet han, han sörjer och bestämmer sig för att bli en av många anonyma som bara lämnar in och checkar ut från livet. Hans senaste flickvän, en ung men bordtskämd japanska, var inget att ha men han tänker varmt på sina gamla bekantskaper och tar på sig skulden. Tåget lämnade perrongen med en gråtande Kate kvar på stationen, men de var ju så unga? Claire är alkoholist, är det hans fel? Han svek Camille men hon är fortfarande ensam, ska han ta kontakt?
Men i Houellebecqland får man inte en andra chans...
UTAN SAMVETE  HALLEN, PER  4 (2019-12-03 16:16:00)
Utan samvete är en spännande bra politisk deckare. Den beskriver Svergedemokraternas koppling till tung kriminalitet och partiets koppling till mörka, stöveltrampande krafter. Högaktuell idag. Läs och jämför med verkligheten.
De skamlösa  Lindblom, Sisela  1 (2019-12-03 01:25:57)
Herregud vilken smörja! Jag trodde i början att den faktiskt skulle kunna bli riktigt bra och rolig, men nej. Språket har jag ingenting emot. Men handlingen! Men å andra sidan finns det ju ingen handling. Repliker och fantasier men noll handling. Vilket är synd för jag tror faktiskt att den hade kunnat bli riktigt rolig om någon annan hade skrivit boken, t.ex. Unni Drougge.
Anna Godenius läser som vanligt bra men det här kan inte bli annat än ett bottenbetyg från mig.
Slutbetyg, en 1:a!
Ofrivilligt sexobjekt : till vältränad f  Björkman, Ulla Ulrika  4 (2019-11-30 23:02:21)
En underhållande liten sann bok om och med, Ulla Ulrika Björkman, hennes namnlösa älskare, deras sexliv, hennes lust och välmående. Hon delar även med sig av familjeliv, tidigare äktenskap, barn och barnbarn och goda vänner. Jag tycker den här var mysig att lyssna på, som vanligt fenomenalt uppläst av den alltid lika duktiga, Anna Godenius och jag hoppas att författaren får sig ett fortsatt trevligt och underhållande kärleksliv med sin älskare.
Det är faktiskt riktigt underhållande att för en gång skull läsa om en kvinna och hennes sexliv som är äldre än jag själv. Jag närmare mig de sjuttio med stormsteg men tänker efter att jag har lyssnat klart på den här boken att än kanske det inte är försent.
Slutbetyg, en 4:a!
Den mörkaste hemligheten  Marwood, Alex  2 (2019-11-30 22:44:53)
Coco och Ruby är tvillingar. De är tre år gamla då Coco försvinner efter sin faders 50-årsfest. En fest där det gick vilt till och det förekom såväl alkohol som droger.
Berättelsen är obehaglig och otäck men tyvärr griper den mig inte riktigt. Här finns för mycket som skaver. En lång invecklad, rörig startsträcka, många namn att hålla ordning på, spretig och väldigt, väldigt långsamt berättad.
Det händer inte mig 3:2 - Förräderiet  Axelsson, Veronika  4 (2019-11-30 22:41:29)
Veronikas kamp för rätten till sina barn fortsätter. Kampen om trygghet, tycks aldrig ta slut.
Skrämmande hur Sveriges myndigheter sviker barn, gång på gång. Blir arg och upprörd.
Tändstickan  Gladh, Aline Lilja  2 (2019-11-30 22:38:09)
En dag hittas kvarlevor från ett barn i byns stenbrott. Det visar sig att liket inte är nytt. Gamla mysterier och försvinnanden blir aktuella för byns polis.
Samtidigt rustar ett kriminellt gäng för krig mot ”maffian” från Stockholm.

Detta är en debut. Första delen i serien om Örbyhus. I boken får man följa flera personer - Konstnären Lo Karlberg, hennes bror Linus Karlberg som är byns kommissarie, Conny Thorsson som är det kriminella gängets president.
Karaktärerna tilltalar mig inte riktigt, inte heller språket. Något skaver.
Cirkus i Valdemarsvik  Malmström, Mimmi  4 (2019-11-30 00:50:30)
Den absolut perfekta boken när man som jag har dragit på sig utmattningssymptom vilket de senaste månaderna har skapat stora problem med mitt läsande, att hänga med i handlingen och inte tappa koncentrationen. Men den här boken är så vardaglig och varm att jag faktiskt kunde koppla av under läsningen. Jag har tidigare läst en annan bok av författarinnan som jag också tyckte mycket om och här medverkar även de två damerna från den första boken, ja mest den ena om sanningen ska fram. Men jag gillar att läsa om Aina och boken är underhållande, lättläst och även innehar en viss mått spänning. Jag vill absolut läsa den tredje fristående boken i serien om Aina och Lotta.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Den andra arvingen  Eden, Dorothy  3 (2019-11-29 20:31:24)
Jag tycker det är roligt att få höra en mysdeckare som utspelar sig på Nya Zeeland, det är inte särskilt i vanligt i boksammanhang. Annars är det här en typisk mysrysare a Agatha Christie möter Victoria Holt. Egentligen tycker jag mycket om den här genren, men jag har läst så många böcker som har varit betydligt bättre än denna. Den är okej, men sticker inte ut och intresserar mig egentligen inte särskilt mycket annat än som behaglig slöläsning.
Väldigt bra uppläsare däremot.
Slutbetyg, en svag 3:a!
Middagstimmen  Hansen, Dörte  3 (2019-11-29 13:05:10)
Ingwer Feddersen känner inte längre igen den by han växte upp i. Det mesta har stängt igen och invånarna har antingen åldrats eller flyttat därifrån. Skolan, bageriet och handelsboden har stängt. Inga storkar häckar längre på taken. Och det finns inte längre några små lantgårdar kvar, korna har sålts. De få mjölkgårdar som finns har hundratals kor och anställd personal. Allt har ändrats. Men på värdshuset är hans gamla far kvar, Sönke Feddersen fortsätter bakom sin bardisk trots att det blir allt färre gäster. Envis som en åsna och med rollatorn till stöd serverar han fortfarande sina gamla kunder. Hans fru är på väg in i dimman och hans dotter försvunnen. Vad är Ingwers plats i detta, har han något ansvar att föra arvet vidare eller ske han återvända till det trygga jobbet på universitetet?

Efter att ha läst några kapitel konstaterade jag, nej det gick inte! Det gick inte att toppa eller ens upprepa mästerverket Körsbärslandet, författarens debutbok. Men det är väl inte att begära. Annars är upplägget och stilen densamma, ett antal udda karaktärer i en nordtysk landsortsby. Det tar ett tag innan man kommer dem inpå livet, precis som i verkligheten, men de är skildrade med värme och trovärdighet. Berättelsen hoppar mellan dåtid och nutid utan underrubriker och man får vara på tårna för att hänga med.
Det som är bra med boken är författarens förmåga att fånga olika känslor, särskilt känslan hur allt förändras i omgivningen. Man kan inte göra något åt den, frågan är om man ens vill eller ska? Det vemodet är även författarens egen, hon ser med saknad på det gamla bysamhället med smågårdar och mångbruk men vill hon verkligen ha det tillbaka?
Detta känns så väl igen, vi har samma debatt i Sverige. Alla sägar sig värna om det småskaliga lantbruket men hur många vill betala vad det kostar eller leva så? Den gamla idyllen var inte så idyllisk, det framgår även i boken. Den är skriven som en yttre iakttagelse, författaren har distans men ändå värme och förståelse för att kampen för överlevnad inte alltid är så vacker. En dråplig men samtidig tragisk scen är när byns kvinnliga lanthandlare kör till den nya stormarknadens parkering och ställer sin bil intill någon bybos. När denne kommer med sina fulla kassar tittar hon på vederbörande, hälsar och kör sin väg. Budskapet är levererat...

Ämnet och anslaget i sig gör att boken tycks sakna både början och slut, den är ett nedslag i en miljö som drastiskt förändrats medan människorna blivit kvar. Här finns varken lösningar eller pekpinnar, jag ser det som naturligt medan andra kanske vill ha en större tydlighet och svar från någon som tror sig veta...

Nordiska korståg  Harrison, Dick  3 (2019-11-28 20:34:43)
En kort sammanfattning om nordiska korsfarare och korståg. Lärorik bok men saknar fördjupning. Passar bra som översikt.
Gården  Beckett, Simon  2 (2019-11-28 00:43:54)
Den börjar ganska bra och har vissa delar som jag tycker är helt okej. Men efter alla de fantastiska recensioner jag läst av andra angående den här boken, så blev jag faktiskt ganska besviken. Jag tycker faktiskt att den är ganska tråkig och spänningen tar aldrig riktigt form. Karaktärerna är tämligen ointressanta och jag grips inte av någon. Dessutom, jag är inte kräsmagad utan tål att läsa det mesta, men jag störde mig på de alldeles för detaljerade delarna med djurmisshandel.
Slutet på boken var inte heller någon höjdare. Som sagt så har den vissa delar som är helt okej, men verkligen inte någon bok att hurra över.
Uppläsaren läser med neutral röst och gör det helt okej.
Slutbetyg, en 2:a!
Österlens Historia Från år 950 till 1250  Hellström, Görhan  3 (2019-11-27 19:25:34)
Författaren Görhan Hellström har skrivit boken " Österlens historia från år 950 till 1250". Han har med hjälp av en fosfatkarta från 1930-talet kunnat tyda var människor med störst sannolikhet bodde.

Boken är väldigt detaljerad och intressant.
Det händer inte mig 3:1 - Förräderiet  Axelsson, Veronika  4 (2019-11-27 16:35:12)
Veronika och hennes barn blir fortsatt svikna av Sveriges myndighets- och rättssamhälle.
En viktig bok om vårt samhälle som inte fungerar.
Barn lyssnar ingen på, barn är inte trovärdiga, inte heller mammor. Tyvärr är detta så sant. Det är så här vårt välfärds-Sverige fungerar.
Galgen, gigan och tärningarna  Adler, Peter  4 (2019-11-25 17:20:56)
Galgen, gigan och tärningarna är en bok om den franske 1400-talsdiktaren Francois Villon. Genom förhör i fängelset får man följa skaldens leverne och äventyr i Paris lärda kretsar och bland tjuvar och horor. Spännande och lärorikt, lättläst och fascinerande. En mycket bra bok, helt enkelt.
allt jag behöver veta har jag lärt mig a  Becker, Suzy  3 (2019-11-24 23:03:03)
Kul bok men hade önskat att man skrattat oftare.
Fantomen kids - Kit och Heloise på ävent  Bielecki, Jan  3 (2019-11-24 21:40:39)
Jag köpte ju den här albumet på Pressbyrån, men jag var trots det lite skeptisk. Teckningsstilen känns inte riktigt Fantomen-anpassad.
Nu handlar ju inte äventyret om Fantomen, däremot hans barn tvillingarna Kit och Heloise. Och den naiva stilen passar utmärkt känner man när man börjat läsa, det är mycket driv och fart i bilderna.
Manusen (av Jens Hansegård, två serier, och Mikael Sol, en) är bra utan att vara speciellt originella - har man tagit del av barnkultur under sitt liv har man nog läst liknande, en del bifigurer är lite klyschiga. Däremot är Ituri, tvillingarnas hårda lärare, en frisk fläkt och en bra och rolig figur.
Kanske ett bra album att få unga intresserade av Fantomen.
Viskning i mörkret  Lynn, Margaret  3 (2019-11-23 22:55:16)
Spännande, välskriven och otäck. Men också förnedrande och obehaglig att lyssna på. Jag både lider med Judith som retar mig på hennes undfallenhet. Inte den bästa av Margaret Lynns thrillers.
Bra uppläsare.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Atlantis och andra myter  Harrison, Dick  3 (2019-11-21 20:24:53)
En kort liten bok som tar upp både kända och lite mindre kända myter. Författaren ger en kortfattad beskrivning över myterna och deras bakgrund och om det finns någon sanning i dem. En på det hela taget trevlig bok och lärorik.
Främlingen på slottet  Maybury, Anne  3 (2019-11-21 19:15:45)
Hittar inget ISBN-nummer på denna bok.
Jag tycker egentligen att det här var en ganska spännande, engagerande, upprörande och välskriven mysrysare som berör och irriterar mig från och till eftersom jag har svårt för böcker där personer blir oskyldigt anklagade och har varenda karaktär emot sig. Men den engagerar absolut åtminstone i början och jag har absolut ingenting emot att läsa fler böcker av Anne Maybury som tydligen skrivit en hel del mysrysare som har översatts till svenska men som jag aldrig tidigare har hört talas om. Slutet dock är en stor besvikelse för mig, jag trodde att det skulle bli betydligt mer spännande och att de ondskefulla karaktärerna skulle bli ordentligt bestraffade (den elaka gamla grevinnan och den ondskefulla styvsystern), men författaren ville ha ett snällare slut än vad jag ville ha. Lättlyssnad, välskriven och engagerande men absolut inget mästerverk inom denna genre.
Bra uppläsare.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Svenska flygare i strid under andra värl  Gustavsson, Håkan  3 (2019-11-18 10:04:07)
Svenska flygare i strid under andra världskriget är en bok för de specialintresserade. Samtliga inblandade i stridsflygningar under kriget gås igenom. Inledningsvis blir uppräkningen av flygdagar, landningar och händelselösa uppdrag en smula tröttande, men efter att man kommit in i stilen blir det tämligen fascinerande. Avsnittet om finska vinterkriget blir av naturliga skäl det största (en svenska frivillig flygstyrka var på plats), men även avsnittet om RAF är spännande.

En bok för de intresserade, de insatta och nördarna. Och som sådan är den både spännande och intressant.
Köttets tid  Wolff, Lina  4 (2019-11-17 16:19:26)
Den svenska skribenten Bennedith åker till Madrid på ett resestipendium. Genast träffar hon Mercuro Cano som påstår sig vara jagad av en urgammal nunna och hennes kinesiska hantlangare som är ute efter hans kropp för organdonation. Bennedith tror inte på det men blir ändå fascinerad av mannen och hans historia och tar sig an honom. Men efter ett mindre lyckat möte med en av sina landsmän kommer hon i kontakt med nunnan, Lucia, som inte bara tagit på sig uppgiften att rädda förtappade själar från köttets villfarelser utan också sysslar med barmhärtighetsgärningar av annat slag. Lucia berättar sitt livs historia för Bennedith samtidigt som hon hjälper svenskan ur en prekär situation. Men är Lucia en god hjälpare eller en samvetslös hämnare som sätter sig till doms över de hon ser som syndare?

Låter det invecklat? Tja detta är bara en del av den grymma och burleska värld som Wolff bjuder in sina läsare till. Här finns också en kvinna vars man varit otrogen och som bokstavligen behöver ett nytt hjärta, en kvinnlig slaktare och knivexpert, en av Francos hantlangare som gör misstaget att vända ryggen till en arg sugga, och en hämnare som tar fel på offer och blir instängd i en källare på obestämd tid. Och inte att förglömma, en alzheimersjuk man och hans självuppoffrande(?) hustru. Över alltihop ruvar den ljusskygga nätshowen Köttets tid vars tittarsiffror växer i takt med den alltmer brutala borgöring som de tvingar sina intet ont anande deltagare till.

Lina Wolff fick Augustpriset för sitt mästerverk De polyglotta älskarna men Köttets tid når inte upp till den nivån. Dock väl värd att läsa, en hejdlös drift med TV-shower typ Dr Phil, vårt behov av andlighet och människor som säger sig vilja hjälpa andra men bara boostar sitt ego. Skrattet fastnar dock i halsen när man ser den lynchmentalitet som showen piskar upp, något som händer gång på gång på sociala medier idag.
Det köttsliga är som titeln antyder en bärande del av romanen, både bildlikt men framförallt bokstavligt. Inget för veganer, men det otäcka med romanen är människors ondska och fördömanden snarare än blodiga köttstycken på krokar. De etiska dilemman som romanen tar upp är inte heller att leka med, vad är rätt och vad är fel?

Gröna fingrar sökes  Estassy Lovén, Annika  4 (2019-11-17 10:40:32)
Härlig och charmig bok
Top ten-listan  Gråsjö, Frida  4 (2019-11-17 10:36:41)
Lättsam och smårolig
Du glädjerika sköna  Olsson, Sara H  3 (2019-11-17 10:32:16)
Lättlyssnad bok om två kvinnor och deras liv.
I chefens revir  Forslund, Sanne  4 (2019-11-17 00:30:31)
Det här är den andra boken jag läser av Sanne Forslund. Jag älskade hennes debutroman och den här boken kan man väl kalla för en delvis fristående fortsättning på just: I mors klor (2017). Även den här boken tyckte jag var riktigt bra. Språket är engagerande men också lättläst och intrigen är spännande och karaktärerna är intressanta och känns realistiska. Jag kan trots allt inte annat än tycka om den fasansfulla vd:n, Barbro som terroriserar sin omgivning. Jag hoppas på en tredje fortsättning med karaktärerna från de två böckerna. Och jag kan riktigt varmt rekommendera den här pärlan som representerar de guldkorn man kan hitta på mindre kända av förlag. Ändå hoppas jag nog ändå att något större förlag nappar på författaren i framtiden så att fler kan läsa och underhållas av hennes böcker.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Himlen tillhör oss  Allnutt, Luke  4 (2019-11-13 20:23:16)
Fin, sorglig och välskriven bok om kärlek, sjukdom, sorg och splittring.
Status quo  Norman, Eva  1 (2019-11-13 00:49:19)
Dubbelsnark! Herregud, vilken totalt genomtråkig och dessutom totalt menlös bok som är kort men totalt ointressant att läsa. Jag är mest förvånad över att den alls blivit publicerad. Uppläsaren är helt okej, men det här är absolut ingenting som jag kan rekommendera.
Inte heller på den här boken kan jag finna något ISBN-nummer.
Bottenbetyg!
Kallt stål  Kelly, Mary  1 (2019-11-12 01:31:37)
Nej, vilken tråkig bok. En sådan ofattbart rörig historia där jag redan från början känner att jag inte hänger med i historien. Dessutom tråkig handling. Nej, den här boken slutar jag läsa efter tre mycket tråkiga kapitel där jag fortfarande inte hänger med och vet vem som är vem. Och något ISBN-nummer kan jag konstigt nog inte hitta.
Ingenting som jag kan rekommendera.
Bottenbetyg!
Folkvandringstid  Harrison, Dick  1 (2019-11-11 13:05:00)
En något missvisande titel på boken. Jag trodde att boken skulle vara en fördjupning över folkvandringstiden under den tidiga medeltiden. Visserligen berörs detta ämne men högst summariskt.

Tyngdpunkten ligger istället på hur förträfflig invandringen har varit för världen och Sverige i synnerhet. Författarens egna politiska åsikter genomsyrar boken totalt och blir nästan till ett manifest för mångkulturens välsignelser. Ingen vidare bra bok för den som trodde sig få fördjupade kunskaper om folkvandringstiden.
Höra hemma  Björck, Amelie  4 (2019-11-10 21:32:20)
Svensk radiohistoria är ett smalt ämne, det finns få böcker om det, få sidor på nätet, Sveriges Radio är genomusla på att sända repriser. Därför blir jag glad över den här boken som går igenom radioserier om familjer från 30-talets familjen Björck till familjen i Hundsjöviken på 90-talet.
Nu är det ju en doktorsavhandling, så ibland blir språket lite svårt, dessutom är jag ointresserad av att serierna sätts in i något slags tidssammanhang. Men det är mycket radiofakta - när det är som bäst myser man bara och tar in allt. Och en medföljande CD gör att man kan lyssna på utdrag ur Hällebäcks gård och Trivselmyra story och andra (man blir ju sugen på att höra mer, men Sveriges Radio är som sagt urusla på sin egen historia - Avgörande ögonblick som SR ofta hänvisar till för lyssnare som efterlyser gammalt material är ju bara pinsam).
Franka: Samlade äventyr 2  Kuijpers, Henk  4 (2019-11-10 21:22:10)
Gangsterfilm är ett spännande äventyr i rasande tempo, mycket action och snygga miljöer och bilar, ett filmstudioområde med en återskapad 50-talsstad.

Mysterier Atlantis är också spännande, trots att mycket av handlingen berättas i återblickar och klumpar. Även här är miljöerna något extra, övergivna platser.

Lite extramaterial är det också, så det är en härlig bok - man blir mer och mer förtjust i Franka.
Ulv i fårakläder  H Staaf, Linda  3 (2019-11-09 17:42:57)
Den är helt okej. Jag tyckte den började väldigt bra. Var småspännande, rolig, lättläst och välskriven. Den är mycket riktigt välskriven och jag tycker väldigt mycket om huvudkaraktären, Marita som är som en strålande sol boken igenom. Huvudkaraktären är utan tvekan det mest positiva i hela boken. Själva deckarintrigen är egentligen ingenting som intresserar mig. Alldeles för stor vikt med polisers arbete, terrorism och det gamla vanliga med arbetsproblematik mellan könen. Intrigen kan säkerligen intressera många andra läsare. Sedan tycker jag också att den är lite för lång. Men de delar som är bra är riktigt bra och huvudkaraktären Marita ser jag fram emot att få följa. Förhoppningsvis kommer fokus mer ligga på henne i kommande böcker än alla de andra manliga karaktärerna som jag alldeles för ofta blandade ihop med varandra.
Men absolut en helt okej debutdeckare som är välskriven.
Slutbetyg, en 3:a!
It's so easy ( och andra lögner)  MCkagan, Duff  4 (2019-11-09 05:49:40)
Jag har läst flera böcker skrivna om forna band medlemar av det ökända rock gruppen Guns'n Roses, men Duffs McKagans skildring är den bästa. Tillskillnad från Steves Adlers bok handlade främst om droger, och det märktes att Steve inte hade varit närvarande medlem. Slash skildring var bitter, medan Duff känns som en sympatisk och smart kille.
Han har reflekterat över sitt liv, vad det än som har hänt mellan bandet och Axl Rose så har Duff en förståelse och låter inte sina känslor att ta över.
Även om jag har läst flera skildringar om bandets uppkomst och fall så känns inte det tjatigt, detta är Duffs upplevelser och hans version. Jätte bra självbiografi.
Mamma är bara lite trött  Beischer, Sara  1 (2019-11-07 19:08:54)
Denna bok föll mig inte helt i smaken.
Minna försöker få ihop livspusslet och hamnar rakt i väggen, diagnosen blir utmattningssyndrom.
Första delen av boken är högst igenkännande. Hamsterhjulet som snurrar av barn, träningar, hämtningar och lämningar, hushåll och allt annat som hör vardagen till. Hjulet som aldrig slutar snurra.
Andra delen om rehab känns bara intetsägande.
När du vänder dig om  Ericson, Pernilla  5 (2019-11-07 19:06:35)
Denna bok bygger på en verklig händelse. Skrämmande och obehaglig. Erlagruppen samlas för att utreda hemska övergrepp på kvinnor, brutala brott som sker i deras egna hem.
Bok nummer tre i serien om Erlagruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen.
Lovisa Ulrika Konst och kuppförsök  Rainer, Claes  4 (2019-11-06 19:13:55)
Claes Rainer har skrivet en bildrik spännande skildring om Drottning Lovisa Ulrika. Hennes konstsamlingar grundlade Nationalmuseum, hon grundade Vitterhetsakademin och var tillika konstnärligt- som politiskt aktiv.
Lovisa Ulrika var en upplyst drottning med järnvilja. Hon var Gustav III:s mor. Lovisa Ulrika stod upp mot Frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki.
Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en ond bråd död för många.

En mycket bra och fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Vinter i Madrid  Sansom, C.J.  5 (2019-11-06 09:59:58)
Läst den. Verkligen spännande och informativ om en verklighet som vi både känner till och egentligen inte riktigt vet ngt om.
Brännömorden : en somrig historia om ond  Wallander, Ann  1 (2019-11-06 01:07:06)
En deckare på extremt låg nivå och den skulle ju faktiskt kunna vara riktigt bra, spännande och mysig. Själva grundidén är ju bra. Språket har jag i sig inget emot, men de extremt dåliga karaktärsporträtten, den totala avsaknaden av spänning samt de totalt ointressanta episoderna av vad den författande systern sitter och skriver i sina böcker. Det har ju ingenting med själva grundhistorien att göra! Jag förstår inte alls vad författaren tänkte med det. Åter igen, den här hade kunnat bli riktigt bra. Men det här är ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en 1:a!
Selambs  Siwerts, Sigfrid  3 (2019-11-03 18:48:04)
Selambs är berättelsen om fem syskon som växer upp i början av förra seklet. De föds på herrgården Selambshof i närheten av Stockholm. De förlorar sin mor i barnsäng och uppfostras av sin far och tjänstefolk. De växer upp till fem sinsemellan olika indivier som förenas av en sak, egoism och girighet. Peter tar över skötseln av gården och driver den med endast en sak i sikte, största möjliga inkomster. Hedvig är den mörka och oroliga, slav under perversa begär. Stellen är slarvern, spelar högt och falskt. Laura spelar i sin tur på sin kvinnlighet, gör allt för sin egen njutnings skull och struntar i sin son. Tord är outsidern som flyr undan världen men undgår inte penningens makt.

En stark skildring av fem obehagliga personer, alla till synes helt oförmögna till kärlek och empati. Egoismen är den enda drivkraften och varje möte mellan dem blir en maktkamp. Men man hjälps åt att köra över omgivningen och partners i jakten på mer pengar. Och i detta finns bokens svaghet, de fem är närmast karikatyrer på giriga överklassmänniskor så helt utan nyanser som de framställs. Det sägs att i synnerhet Peter är hämtad från Siwertz ungdom, en tidigt vän som sedan blev hans fiende. Det låter sannolikt då det känns som att författarens hat fördunklar det behov av nyanser som kanske gjort boken till ett storverk. För Siwerts har både språket, insikten och berättartekniken, synd bara att karaktärerna inte känns helt trovärdiga.

Kvinna utan minne  Lidbeck, Petter  4 (2019-11-03 13:40:11)
Tankeväckande roman om en kvinna som plötsligt drabbas av minnesförlust och möter sitt gamla liv med stor skepticism och brutal ärlighet. Hur mycket fejkar vi egentligen i våra liv..?
Laboon  Tord, Henrik  4 (2019-11-03 13:34:03)
Spännande bladvändare om ett gäng människor som möter ett fruktansvärt öde i skuggan av tsunamin i Khao Lak.
Aldrig mer  Larsson, Sara  5 (2019-11-01 23:39:47)
Denna bok fångade mitt intresse redan från första sidan. Gjorde ont inombords då jag läste och väckte även min ilska. Så obehaglig och och tragisk.
Ämnet är trafficking och prostitution.
Stella och hemligheten  Bernadotte, Madeleine  3 (2019-11-01 23:37:34)
En fin berättelse som ger mycket att samtala med barn om: att vara ny i klassen, vänskap, att säga nej och dåliga hemligheter. Fina bilder som speglar känslor bra. Passar barn i ålder 6-9 år.
Sjusiffrigt  , Anna Karolina  3 (2019-11-01 23:32:52)
De tre vännerna - Julia, Carla och Nikolina behöver en stor summa pengar de inte kan få på laglig väg. De bestämmer sig för att kidnappa en ung miljardär. De är väl förberedda, stenhårda, planen är vattentät. Inget kan gå fel. Eller?
Denna bok är fristående. Utspelar sig i Malmö.
Tempot är högt med många tvister och överraskningar. Jag drogs snabbt in i bokens alla händelser och intriger.
E-boken - bokindustrins framtid  -, -  0 (2019-10-31 20:08:20)
E-boken blir bokindustrins död. Kanske inte direkt, men förr eller senare. Det är i vart fall den förhärskande synen hos gemene man på läget nu och i framtiden. Men frågan är om det är så illa som många tror?
1 Bara början
Branschen ser dock en annan utveckling än vad vi konsumenter talar om hemma vid köksbordet. Faktum är att e-böckerna har bidragit till en starkare bokbransch bland förläggare, men inte minst för författare och läsare. En tendens som vi sannolikt bara sett början på.
2 Digitaliseringen
Digitaliseringen är både en välkommen uppenbarelse inför den nya värld vi är på väg in i, såväl som ett tungt ok för gamla industrier som belastar deras resultat till dess att de lyckats transformera sin verksamhet till den nya tiden och den nya typen av efterfrågan. E-böckernas utveckling är ett bra exempel på detta, men fortfarande har bokbranschen en lång väg att vandra, där de måste ta rygg på mer framåtlutade verksamheter som spelindustrin, vilka är de som kanske allra bäst anammat digitaliseringen.
3 Följa casinobranschens fotspår?
Idag kan du exempelvis spela online casino med trygga betalfunktioner och låga trösklar för att börja såväl som att sluta spela. Det finns regelverk som skapar säkerhet, men också en konstant digital utveckling som hela tiden utvecklar produkten. Detta ökar också kraven hos konsumenterna och där samlingssajter som jämförcasino.se blir avgörande konsumentupplysning för om ett casino online eller spelbolag håller i konkurrensen eller ej. Det fungerar på ett liknande sätt i resebranschen där konsumenternas ord väger tungt i diverse recensioner på olika samlingssajter. Dit är nog även bokbranschen på väg.
4 Gynnar författarna
E-böcker är ett första steg i denna utveckling och har ju redan nu förändrat hela tryckningsförfarandet i bokbranschen. Men någon revolution när det gäller minskningen av försäljningen av tryckta böcker kan man inte se. Visst, den har gått ned något, men långt ifrån lika mycket som många hade fruktat. Försäljningen av e-böcker gynnar också författarna, då det är betydligt billigare att producera och därmed kan författaren får en större andel av kakan.
5 Olika utgångspunkter möts
Dessutom ser vi en intressant fördelning mellan de som alltid har älskat att bläddra i en bok och sedan spara den i sin bokhylla och de som verkligen inte vill ha böcker liggandes hemma och ta plats i någon bokhylla. Numera finns alternativ för båda dessa grupper, vilka har helt olika utgångspunkt till sitt läsande, vilket i sig gynnar bokbranschen då det ger fler kunder.
6 Olika önskemål kan mötas
Tekniken – eller snarare digitaliseringen – har nu landat även i bokbranschen, vilket är spännande ur många synvinklar, inte minst därför att det kanske är en av de sista stora bastionerna för läsupplevelser som man kan ta på i fysisk form och inte bara finns på en mobil eller skärm. Här tycks utvecklingen också gå i en riktning där olika önskemål kan mötas, beroende på vad konsumenterna vill ha. De som samlar i bokhyllan har samma möjligheter som de som laddar ned på sin mobil. Med andra ord närmar man sig branscher som ligger längre fram i digitaliseringsutveckling där konsumenterna får allt större makt.
Jakten efter vind  Linn Persson, Gunilla  4 (2019-10-30 09:29:07)
En mycket trevlig och underhållande bok som löper i två parallella spår. Dels berättelsen om Colombine som i början av seklet lämnas att växa upp i kustbandet, dels berättelsen om Ellinor som berövas sitt farsarv och tvingas att byta liv. Spännande, fantasifullt och vackert. En bra bok, helt enkelt.
Dödens hand  Yorke, Margaret  3 (2019-10-29 00:51:15)
Den är både välskriven, engagerande och dessutom riktigt spännande från och till- och Margaret Yorkes böcker är alltid underhållande att få läsa- så egentligen borde mitt slutbetyg bli en stark 4:a. Men jag kan inte låta bli att störa mig på den rent ut sagt bedrövliga okunskapen för att inte tala om synen som bokens karaktärer har när det kommer till våldtäkt. Den är från 1983, men känns mer som om den var skriven på femtiotalet med tanke på att alla karaktärerna i boken har extremt konservativa värderingar. Män som inte förstår vad ens våldtäkt betyder och svaga våp till kvinnor som inte klarar av någonting själva. Jag brukar inte reta mig på sådana här beskrivningar, men här blev det lite väl mycket till och med för mig.
Bra och spännande som sagt, men lite irriterande också.
Slutbetyg, en 3:a!
Den andra dödssynden  Guillou, Jan  4 (2019-10-28 20:25:25)
Vi har nu kommit fram till 80-talet då hjulen snurrade som fortast med yupies och stora klipp. Intressant berättelse med bakgrund av kända händelser som incestpaniken, Palmemordet och fastighetshysterin. mycket av bakgrunden jag känna igen själv från min uppväxttid som barn och tonåring under 80-talet. bra bok.