bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt h  Sparks, Nicholas  2 (2017-10-21 23:37:48)
Efter halva boken lägger jag ifrån mig den. Alldeles för klichéartad för att tilltala mig. Lättläst, men samtidigt tråkigt förutsägbar.
Slutbetyg, en 2:a!
Hissen  Dard, Frédéric  5 (2017-10-21 22:20:59)
Hissen är den andra thrillern som jag läser av den franska författaren Frédéric Dard (1921-2000) och precis som i boken Jänkarna så kan jag inte annat än älska boken. Hissen som snart har femtiosju år på nacken är ohyggligt spännande, välskriven, modern, lättläst och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Boken får många av dagens så kallade thrillers som i själva verket är dussindeckare att värka extremt amatörmässigt skrivna. Den är mörk och psykologisk, påminner en hel del om de filmer jag sett av Roman Polanski. Helt enkelt en väldigt bra och mycket spännande bok som jag riktigt varmt kan rekommendera. Jag påbörjar genast den sista boken som förlaget Absint noir har släppt av honom: Bödeln gråter.
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Mannerheim Marsken Masken Myten  Lindqvist, Herman  5 (2017-10-21 14:54:15)
Oj var ska man börja. Det är en mycket bra bok. Det handlar om en tid då Finland blev självständig och vilka stora uppoffringar det finska folket var tvungna att göra. Men naturligtvis om mannen som kom och räddade Finland från en annars säker undergång.
Den är välskriven, lättläst och en verklig bladvändare.
Otroligt berättelse om en människa som kunde uträtta så mycket.
Långben och det förtrollade slottet  Disney, Walt  4 (2017-10-21 09:30:27)
Kungens båda söner ska ge sig ut i världen och söka lycka. På vägen möter de Långben. Kungens söner vill gärna visa honom hur modiga de är. Men det sätt de tänker visa upp det på är inte så värst snällt. Men Långben hindrar dem. Och på så vis räddar han både en myrstack, en bikupa och en gräsand från onödigt lidande. Så småningom kommer de till ett slott. Där är alla förstenade. Men det går att bryta förtrollningen. De båda kungasönerna klarar det inte. Men Långben gör det. Tack vare att han är så snäll. Berättelsen är skriven i gammaldags stil. Den har också ett budskap: nämligen det att den som hjälper andra får snart en dag hjälp tillbaka.
Arthur  Lindnord, Mikael  5 (2017-10-21 02:40:27)
Boken handlar om den fantastiska gatuhunden Arthur.Elitidrottare Mikael Lindnord träffar på honom när han tävlar utomlands med sina kamrater och Arthur fattar tycke för honom och följer honom vart han än går.Början på boken är lite seg men sen är det en väldigt fin historia om deras vänskap tillsammans.
Biggles på guldjakt  Johns, W.E.  3 (2017-10-20 18:08:05)
Biggles arbetar för flygpolisen och han får ett hemligt uppdrag. Han ska flyga ner till Eldslandet tillsammans med några män och söka efter en guldskatt som tyskarna tagit från engelsmännen under kriget. Eldslandet består av massor av öar och det är ett hårt och svårt klimat där på yttersta spetsen av Sydamerika. För att kamouflera resan så får de också besked att säga att de söker två försvunna vetenskapsmän. Det blir farofyllda flygturer ut över dimma och bergstoppar och hela tiden måste de tänka på isberg som kan torna upp sig eller brytas loss. Dessutom finns faror från andra som också är på jakt efter guldet. Det här är en äventyrlig ungdomsroman. Bra.
Blodörn  Ahrens, Anita  3 (2017-10-19 22:02:51)
En mycket välskriven deckare och bitvis ganska intressant. Sättet den är skriven med sin lite vardagsrituella prägel får mig att associera till författare som Aino Trosell och Ingrid Kampås, men där de senare nämnda skriver spännande och engagerade bladvändare så står den här boken mer still och stampar och jag hade ganska svårt att komma in i den. Deckarbiten är kanske inte den bästa, men vardagsdramat tyckte jag var ganska bra.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Tjabo och parkligan  Linder, Bengt  3 (2017-10-19 16:54:02)
Tjabo och Mysis blir genast intresserade när de läser om en kidnappad kvinna och ger sig ut på spaning. Men det har sina risker med att spana uppe från ett träd med svaga grenar. Extra oturligt när någon befinner sig under när grenen brister. Snart nog får de reda på att ytterligare en person är kidnappad. Kanske är det samma kidnappare. Tjabo och Mysis är nitiska i sina spaningar. Alldeles för nitiska visar det sig när de kommer i kontakt med polisen. Men de ger sig inte och den som inte ger sig vinner till sist. Det här är en trevlig ungdomsbok med mycket humor. Språket innehåller en hel del slanguttryck.
Lillebrors segelfärd  Beskow, Elsa  3 (2017-10-19 13:16:19)
Lillebror och Nalle ska ut och segla. Det blir en lång och farofylld tur. Är det inte höga vågor, så är det stora fiskar. Men Nalle visar mod och skrämmer undan det farliga. Det blir både ett besök på en söderhavsö och ett i Kina - allt enligt den tidens uppfattning om hur det såg ut i världen - innan han slutligen seglar hem till mor med massvis med exotiska frukter och nötter. Ja, själva berättelsen är det väl inget fel på. Mer då det ålderdomliga sättet att skriva den på.
Landsortsdeckarna Operation de dödsdömda  Lundkvist, F. Å.  0 (2017-10-18 17:44:39)
Om boken och handlingen

Boken ”Landsortsdeckarna” är en roman där tre 22 åriga grabbar och en kvinna i samma ålder har med hjälp av en gammal man startat vuxenlivet som deckare. Uppdraget de får är som väntat ett enkelt jobb, men bara i början.

Uppdraget leder dem vidare och efter ett tag inser deckarna vilken djävulsk men också smart liga de tvingas tampas mot. Deckarna börjar tvivla när de inser vilket svårt och farligt uppdrag de har gett sig in i, klarar de verkligen av det här jobbet med livet i behåll.
Men de har en joker, det är den modernaste spaningsutrustning som går att hitta på marknaden och de tror att utrustningen uppväger deras oerfarenhet i deckaryrket.

Deckarnas utrustning och deras sätt att jobba gör att de i stor utsträckning kan spana i det fördolda så den hårdföra och hänsynslösa ligan vet inte att de har ögon på sig och förstår inte vad som händer dem.
Men deckarna måste också komma ligan inpå livet, ibland allt för nära och det är farligt, mycket mycket farligt.

Det finns också en tillbakatryckt dold kärlek i deckargänget som plötsligt inte kan hållas tillbaka längre, den blossar upp, överrumplar men utmynnar i ett dubbelt välbehag på flera sätt.

Snabba ryck, sa Nusse  Arthur-Nilson, Kerstin  3 (2017-10-18 14:56:43)
I den här boken får Nusse för sig att agera sotare. Hon ställer också till med dopkalas för en ny fyrbent familjemedlem och så blir hon förälskad, Det händer alltid något i Nusses närhet. Men att ett litet hus brinner ner är inte hennes fel. Det här är en smått humoristisk bok som ingår I B. Wahlströms flickböcker.
Lin och den magiska gläntan  Bergting, Sofia och Peter  3 (2017-10-18 13:14:21)
Gillar figurerna bättre än själva sagan.
Katt kan i parken  Töringe, Sanna  2 (2017-10-18 13:13:12)
Jag kan själv. Visst känns det igen?
Hönsmor  Wrigley, Elsie  4 (2017-10-17 13:05:11)
Söt saga. Här lär man sig räkna till 12.
Den hemlighetsfulla papegojan  Gellert, Dina  4 (2017-10-17 13:03:29)
Spännande saga om en pojke och en papegoja.
Fiffigt, Fifi!  Shaw, Jane  4 (2017-10-17 11:52:56)
Fifi hatar att Gabielle också ska gå i samma internatskola. Gabrielles föräldrar är förmögna och Gabrielle är van att få göra vad hon vill. Dessutom tar hon till fula knep för att stå i rampljuset. Men Fifi är den som vill ta hand om alla även om hon själv då kan råka illa ut. Fifi och hennes två vänner följer i hemlighet efter Gabrielle till en marknad och där räddar Fifi en pojke vilket blir lite problematiskt efteråt. Att ge sig av utanför skolans område är förbjudet om man inte får tillåtelse. Fifi och hennes två vänner känner sig i skymundan av Gabrielle som tar äran av även deras förtjänster. Det här är en ungdomsbok med komiska inslag och en del händelser som kan diskuteras om flera läser den tillsammans.
Slavarna i Tanzhou  Wong, Ola  4 (2017-10-17 06:05:56)
Spännande och samtidigt skriven med humör Slavarna i Tanzhou är en riktig pärla till bok. Utspelar sig i den super moderna Asien , innehåller intressanta karaktärer. Jag älskar allt i denna bok.
Skrattets rike  Carroll, Jonathan  3 (2017-10-16 10:14:55)
En roman som börjar i en normal verklighet med Thomas och Sax som båda är mycket intresserade av författaren Marshall France. Thomas vill skriva en biografi om författaren och Sax och han påbörjar en resa för att slutligen hamna i den lilla staden Galen där Marshall Frances dotter fortfarande bor. Men där i Galen är det som en fantasyhistoria tar vid och som de hamnat mitt i. Alla verkar veta att de skulle komma dit och vad som ska hända. En otrolig berättelse. Klart läsvärd.
Ett paket knäckebröd i Oskarshamn  Malmström, Mimmi  4 (2017-10-15 23:55:48)
Jättefin vänskapsbok där jag som läsare får följa med väninnorna Aina och Lotta på en mycket humoristisk bilresa genom ett antal mindre samhällen i Sverige. Boken är lättläst, engagerande och underhållande. Jag läser gärna fler böcker av Mimmi Malmström.
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!

Förskolan Ginnis rekordbok  Frensborg, Maria  2 (2017-10-15 09:50:23)
Titeln på boken roligare än själva innehållet
Tuta och kör, sa Nusse  Arthur-Nilson, Kerstin  3 (2017-10-14 22:35:01)
I tretton kapitel berättar Nusse om olika situationer i sitt liv. Vad sägs om ett skenande piano som hon sitter på, att bli inlåst naken på en vind och att bli skyldig pengar för att skadat en moped. Det är inte lätt att heta Nusse. Det här är en småtrevlig flickbok.
Smuggelflickorna  Servais,  4 (2017-10-14 19:51:28)
Historien här är både gripande och fin, men också väldigt enkel. Och den tar väl inte riktig fart förrän Första världskriget bryter ut. Mest är den en förevändning för de vackra bilderna. Skogarna och djuren och tjejerna är otroligt snygga. Man kan sitta och titta på varje bild hur länge som helst.
Man nickar och säger hej  Liebe-Harkort, Petra  4 (2017-10-13 22:18:58)
En riktigt trevlig liten bok om unga Pi som kör SL-buss i början av 90-talet. Boken som endast är 112 sidor lång handlar mycket om arbetet att köra buss, om arbetskollegor och om trevliga respektive otrevliga passagerare samt de krav som de flesta av oss haft inom olika respektive yrken. Jag tyckte det var en trevlig, underhållande och mycket lättläst bok där jag som läsare fick veta mer om hur det är att köra buss, något de flesta av oss nästan tar för givet och arbetet bakom. Jag tyckte mycket om karaktärerna också.
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Film-mysteriet  Ahlrud, Sivar  4 (2017-10-13 17:06:31)
Tvillingarna Klas och Göran är på besök hos sin kusin Hubert i Stockholm. Här råkar Klas ramla rakt in i en filminspelning och blir erbjuden en filmroll. Men brodern är nyfiken och lyckas alla ovetande få vara med i en scen. Göran lyckas också hamna ofrivilligt i vattnet och kommer sen på förstasidan i tidningen. Han kommer senare att hamna på en ö och på grund av detta så avslöjas en smuggelhärva. Det här är en lättläst ungdomsbok som visar att det det kan finnas för- och nackdelar med att vara enäggstvillingar. Trevlig bok.
Snö ska falla över snö som fallit  Henriksson, Levi  2 (2017-10-12 19:57:52)
Blev lite nyfiken på den då den fått norska bokhandlarpriset för bästa roman.

Stundvis bra men seg alldeles för långa perioder. Handlar om Dan som kommit ut ur fängelset och hur svårt det kan vara att komma tillbaka.

Betyget är en stark 2a
Kör hårt, Knatten  Malmberg, Stig  3 (2017-10-12 16:19:02)
Portvakten och Knatten är jämnt i luven på varandra. Främst för att Knatten alltid ställer till en massa busstreck som Knatten tycker mest är skämt. Nu vaktar dessutom Knatten Bobs lägenhet där en silverdödsskalle finns. Denna är en av Bobs finaste skatter. Men så helt plötsligt finner Knatten sig indragen i något som verkar vara en tjuvkomplott. Knatten spanar och bygger fällor och slutet blir inte alltid som Knatten tänkt sig. Boken är fylld av en hel del komiska situationer.
Romträsket  Thompson, Hunter S  2 (2017-10-12 11:25:16)
Svårt att säga vad jag tycker om denna bok, den går att läsa, stundvis roar den men jag har svårt att sätta fingret vad den handlar om egentligen. Paul Kempa är en journalist från New York som åkdr till Puerto Ricko och börjar skriva för en liten nedgången tidning Daily News. Alla han möter verkar vara tokiga och alkoholiserade skribenter som har gått vilse i sitt liv.

Ingen bok som jag kommer minnas efteråt.
Tankens pilgrimer. Europas idéhistoria.  Ambjörnsson, Ronny  4 (2017-10-12 10:05:10)
Tankens pilgrimer är en del i ett femverksarbete om Europas idéhistoria, och det är mycket intressant och läsvärt. Man blir helt klart inspirerad till vidare läsning. Det enda som hindrar en fullpoängare är att väl mycket utrymme ägnas utomeuropeiska tänkare, vilket känns en smula.. anpassat.
Rebeccas blod  Mårtensson, Bodil  4 (2017-10-11 23:24:23)
Rebecca kidnappas från ett skyddat kvinnoboende. Kommissarie Hill och hans kollegor upptäcker att det verkar vara två män som utfört kidnappningen. De försöker hitta Rebecca men får snart ett mord också att ta hand om. Snart misstänker de kopplingar.
David är på väg ner till vattnet för att ta livet av sig när han upptäcker Rebecka och en man som drar iväg med henne. David gömmer sig i bilen. Utan att han vill så är han plötsligt mitt i ett drama på liv och död. Det blir också där han upptäcker en annan sida av sig själv.
Hemma hos kommissarie Hill blir familjelivet skakigt när den mycket sjuka och dominante svärmodern flyttar in. Annorlunda intrig och spännande bok.
Pernille slår sig lös  Stevns, Gretha  3 (2017-10-11 22:18:59)
Pernille får i uppdrag att skriva reportage för tidningen. Hon skriver om en gammal kvinna som bor i skogen och att dennas son varit borta i många år. Men det blir även reportage om jakt på räv. I skogen finns några tjuvjägare som huserar och i deras framfart har ett rådjurskid skadats. Detta tar Pernille hand om. I skogen försvinner en pojke som andra pojkar varit elaka mot. Men allt som händer får en lösning till sist. Det här är en bok som väcker intresse för djur och naturen. Bra.
Dans med vit hund  Kay, Terry  5 (2017-10-11 22:09:48)
När Sam Peek blir änkling efter hustrun Coras död, slutar livet med ens upp för Sam. Men så med ens träffar han på en vit hund som hjälper honom till rätta och som får honom att leva ut de få år han har kvar att leva. Något som orsakar en hel del problem och oro för hans vuxna barn och barnbarn. Jag tyckte det här var en jättefin och gripande roman om åldrandet, förlusten av en närstående och kärleken till ett djur. Boken är mycket lättläst och dessutom innehåller den en del komik. Jag tyckte den var jättebra och kan varmt rekommendera den! Läser gärna fler böcker av Terry Kay!
Mitt slutbetyg blir, en 5:a!
Håll igång Jolly  Bredberg, Ingrid  3 (2017-10-11 12:43:40)
En händelserik ungdomsbok. Här finns flera olika händelser med Jolly. Hon blir utan att hon förstår det en kidnappare. Jolly blir också för första gången mycket förälskad och får en pojkvän. En dag blir hon mycket motvilligt en fruktpallare. Men det stora äventyret blir när det kommer bovar till en stuga där Jolly och hennes vänner övernattar. Men Jolly hinner med mer än så i boken. Hon blir skuldsatt och hon lär en elak flicka en läxa. En lättläst bok med många roliga episoder.
Det brinner på berget  Desai, Anita  3 (2017-10-10 18:46:20)
Finstämd, med ett vacker småmagiskt, lite poetiskt språk och en i mitt tycke ganska engagerande berättelse.
Dock lämnar inte boken efter sig några djupare spår inom mig och jag har troligtvis glömt det mesta inom en vecka.
Bra uppläsning av Kerstin Andersson!
Mitt slutbetyg blir, en 3:a!
Solidärer  Jörgensdotter, Anna  2 (2017-10-10 14:22:31)
Ett beundransvärt försök. Av vissa recensioner att döma, ska den här romanen till slut bli både stark och gripande. Jag läser mer än hundra sidor, men blir inte alls engagerad och berörd. Tråkig läsning som det tar emot att ta upp igen.
Gunnlöds saga  Jakobsdóttir, Svava  1 (2017-10-09 18:54:07)
Utrangerad biblioteksbok för 5 kr.
Jag gillade baksidestexten och hoppades på en bra, spännande och annorlunda bok. Och det faktum att det är en isländsk författarinna som skrivit den, jag som alltid varit väldigt svag för allt som rör Island- hoppades innerligt att jag skulle uppskatta boken. Annorlunda är den också i och för sig men samtidigt svårläst, tung och jag har jättesvårt för ämnet. Jag tror att man ska kunna något om isländsk mytologi för att riktigt kunna ta till sig boken. Välskriven är den utan tvekan, men ingenting för mig.
Kan endast bli en 1:a tyvärr!
Ljuset bakom ögonen  Kinnunen, Tommi  5 (2017-10-09 08:09:02)
Jag tycker boken var så bra. Lite svår att hänga med i det nutid och dåtid. Starka människoöden. Mycket bra! Detta är del 2 av 2. En riktig läsupplevelse!
Gänget  Wennstam, Katarina  5 (2017-10-08 21:27:00)
Först hade jag lite svårigheter att komma in i själva handlingen, men när jag väl gjorde det var jag helt fast. Precis som vanligt har Katarina Wennstam skrivit en mycket spännande, samhällsaktuell, skrämmande deckare som det var helt omöjligt för mig att lägga ifrån mig. Till skillnad från många andra deckare som jag brukar kalla för dussindeckare som gärna blir sämre och sämre, så står sig Katarina Wennstam som en lysande deckarförfattare, mycket tack vare det faktum att hon på ett intressant men samtidigt lättsamt skriver ner de mest aktuella av våra samhällsproblem som kvinnoförakt, sexuellt våld och rasism. Sen tycker jag dessutom väldigt mycket om hennes två huvudkaraktärer, kommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Nouri. Jag ser mycket fram emot att få följa dem i förhoppningsvis ett flertal kommande böcker.
Jag lyssnade på ljudboken och som vanligt gjorde Alexandra Rapaport ett jättebra jobb som uppläsare. Jag kan riktigt varmt rekommendera den här liksom Katarina Wennstams tidigare deckare!
Mitt slutbetyg blir, en 5:a!
Fixarna fixar monstret  Martelius, Kaj  3 (2017-10-08 14:52:53)
Fixarna består av bröderna Hampus och Proppen. De är alltid redo att rycka in och kallar sig själva för deckare. Så när Kenta får reda på att hans mors väninna försvunnit så underrättar han fixarna. De båda bröderna börjar med att smyga runt hyreshuset där damen bodde. De kollar upp grannarna som spekulerar vilt om varför damen försvunnit. En del tror det värsta och att damen är mördad. Spåren som fixarna får upp leder vidare ut i skärgården. Det här är en bok som ingick i Wahlströms ungdomsböcker och som stora barn kan finna spännande. Som vuxen läsare så reagerade jag på att anabola steroider nämndes som vanligt förekommande för att bygga muskler. Men kanske var det så förr?
Vargen kommer  Clante, Iben  2 (2017-10-08 14:13:02)
Om en pojke som har det tråkigt. Boken också rätt tråkig.
Svensk kristen vänsters möten med marxis  Sundeen, Johan  1 (2017-10-08 10:18:48)
Bok torr som fnöske. Totalt oläsbar bok som jag inte orkade läsa ut. Synd eftersom det berör ett intressant ämne.
Fiskarmännen  Obioma, Chigozie  5 (2017-10-07 13:30:32)
Det här är en fantastisk berättelse om fyra pojkar och deras öde i ett Nigeria som strävar efter europeisk livsstil. Det är Ben,9 år, som är berättare. När Ben och hans tre äldre bröder är på hemväg från att ha fiskat i floden så möts de av byns galning. Denne förutspår att den äldste av dem ska bli dödad av en fiskare. Efter denna spådom så blir pojken inåtvänd och svår att ha att göra med. Och en dag så händer det som inte får ske. Även om människorna i mycket försöker leva i ett modernt samhälle så finns en del gamla seder kvar. Tron på spådomar finns kvar och skrämmer byborna. Galningen verkar se vad som ska hända för flera spådomar slår in och han sprider obehag där han går omkring. De fyra bröderna kommer att reduceras i antal och pappans dröm om att de skulle bli stora män kommer kanske inte att infrias. Romanen spänner över sju år i Bens liv. Mycket bra.
Flykten hem  Lutzeier, Elizabeth  5 (2017-10-07 13:23:19)
För att stoppa Hitlers framfart faller massor av bomber över Berlin och andra platser. Många människor tillbringar mycket tid i skyddsrummen medan deras hem faller sönder. I den här romanen får vi följa en tysk familj där fadern är ute i kriget och mamma måste arbeta och hjälpa till med röjning efter bombningarna. En dag kommer mamman inte tillbaka och barnen ger sig av för att försöka spåra upp en släkting. Med på vägen har de en dockvagn och en liten koffert med tillhörigheter. Det är en gripande berättelse där det är ont om mat men också en vilja att hjälpa. Berättelsen visar också på hur lätt det är att få små barn att infoga sig i en stark ledares led. En mycket bra bok för vuxna och ungdom.
Utvägar  Boylan, Clare  2 (2017-10-06 22:28:44)
Vissa böcker kör jag fast i, och den här är ett lysande exemplar på en sådan bok. Grundidén till boken är ganska bra, men det är lite som om författaren måste analysera och göra varenda liten mening till något större, nästan poetiskt- vilket gör det jobbigt att läsa boken. Sen tycker jag heller inte om karaktären Harriet.
Slutbetyg, en 2:a!
När man heter Noak  Reuterswärd, Maud  4 (2017-10-06 16:05:06)
Noak är en förvånansvärt klok pojke för att bara vara 6 år. Han förstår att det är besvärligt för mamma när familjen utökas med två skrikiga tvillingflickor. Men han tycker det är jobbigt när mamma aldrig tycks ha tid för honom. När Noak får en några år äldre kompis så blir han glad men sen verkar mamma vara mer intresserad av kompisen än av honom. Det här är en mycket bra berättelse om att få syskon och om ett barn som far illa. Boken innehåller mycket text och känns som mest lämpad för barn 8 till 11 år. Mycket bra berättelse.
1918 året då Sverige blev Sverige  Ohlsson, Per T  4 (2017-10-05 20:45:43)
Intressant välskrivet och lärorikt om ett väldigt händelserikt år i historien. Det var året då demokratin fick sitt genombrott i Sverige med allmän och lika rösträtt. Det var året då vi nästan fick republik och revolution. Det var året då liemannen svepte över Sverige och världen med spanska sjukan. Ytterst lärorik och intressant bok.
Ture Sventon i spökhuset  Holmberg, Åke  3 (2017-10-05 20:07:11)
Här får vi åter möta Sveriges mest berömda privatdetektiv T. Sventon. Boken består av flera kortare berättelser och är på det hela taget rätt så bra. Lättsam och trevlig bok.
Blomsterfesten i täppan  Beskow, Elsa  3 (2017-10-05 09:18:21)
Lilla Lisa vill så gärna följa med till midsommardansen nere i byn, men får inte för sin mormor. Ändå har hon hjälpt henne att rensa och kratta i täppan hela dagen. Nu är det kväll. Lisa sitter och tittar över alla blommorna. Då plötsligt kommer det en fe. Hon ordnar så att Lisa blir osynlig. Nu kan hon få vara med och se på hur blommorna firar midsommar. Drottning Rosa (som är en ros) vakar över det hela. Allt medan fåglar och småkryp sjunger sina sånger. Så här långt är sagan bra. Det händer en hel del. Men sedan när var och en av sångerna presenteras blir det tyvärr trist. De verser som här presenteras har ett ålderdomligt språk - och de barn som hör dem har nog precis som jag rätt svårt att förstå innebörden i dem.
Brev till Trinidad  Idström, Annika  5 (2017-10-04 22:41:50)
Det här är den första boken jag läser av den finska författaren, Annika Idström (1947-2011) och blev mycket snabbt väldigt positivt överraskad. Boken som är skriven rätt på, utan en massa krusiduller är både spännande, gripande, underhållande och samtidigt mycket sorglig. Annika Idström berättar på ett konstnärligt och drömmande sätt om tjänstemannen vid skatteverket i Helsingfors, Seppo Sirén, dennes hustru Elisabet och så det till synes udda barnet Ursula- på semester i Israel tillsammans med en samling finska kristna, därav en man som dottern Ursula bitit av ena fingret på...
Jag är mycket nyfiken på att läsa fler böcker av Annika Idström och kan varmt rekommendera boken!
Mitt slutbetyg blir, en 5:a!
Snurran och fjärrkontrollen  Bergström, Eva  2 (2017-10-04 17:56:27)
Inte alls så bra som de andra böckerna om Snurran.
Brottsplats Fridhem  Vistrand, Ingrid  3 (2017-10-03 18:34:00)
Boken som nog mer passar in som novell är väldigt tunn och lättläst. Men ändå småspännande på sina håll. Jag vill ge en stor eloge till Ingrid Vistrand som deckardebuterade med den här 2012 vid en ålder av 82. Stort grattis, Ingrid!
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Systrar  Brown, Rita Mae  3 (2017-10-03 16:40:44)
I den lilla småstaden Runnymede tjuder det av liv. Det är ständiga motsättningar mellan två systrar som har flera vänner på var sin sida. Det finns många olika personligheter i berättelsen vilket gör att intresset hålls vid liv. De ständiga spratten som de olika grupperingarna är redo att göra både som unga och som äldre roar. Men det finns också mycket som är allvarligt med krigen ute i världen dit USA skickar unga män att strida. Jag upplevde boken som trevlig och underhållande men också upplysande och sorglig.
Husdjuret  Grebe, Camilla  1 (2017-10-02 18:49:34)
Vilken besvikelse! Jag tyckte mycket om Camilla Grebes förra bok: Älskaren från huvudkontoret och har även tyckt mycket om de böcker om psykolog Siri Berman som hon skrivit tillsammans med sin syster, Åsa Träff. Speciellt de två första böckerna om Siri, tyckte jag väldigt mycket om. Men den här boken är utan tvekan den sämsta hon skrivit. Redan från början märkte jag att den inte alls ville fästa sig hos mig. Spänningen är obefintlig, karaktärerna ointressanta. Jag stör mig dessutom väldigt mycket på hur hon beskriver invånarna i glesbygdstaden där boken utspelar sig. Invånarna är antingen trögfattade, fördomsfulla eller smygrasister. Så många meningar handlar om hur fruktansvärt det är att bo i Ormberg. Något som tröttar ut mig väldigt. Man kan beskriver glesbygden på ett lite annat sätt, tycker jag.
Jag lyssnade på ljudboken och Katarina Ewerlöf läser som vanligt bra. Men det här är ingenting som jag kan rekommendera. Grebe kan mycket bättre. Det har hon bevisat förut. Jag hoppas på betydligt bättre böcker av henne i framtiden.
Den här kan dock endast få, en 1:a i betyg från mig!
Lugern  Pohjanen, Bengt  3 (2017-10-02 16:39:09)
I ett litet svenskt samhälle vid finska gränsen är polis och tullare jämnt på jakt efter smugglare och spioner. Där finns barnen Assar och Anna och när de leker med de större pojkarna så upptäcker de ett paket. I paketet finns en massa knivar och en pistol. Denna pistol kommer att medverka mycket i berättelsen. En pojke blir skadeskjuten men då används inte pistolen. Senare så kommer pistolen göra att någon grips. Intressant med barnens intensiva lekar som lätt gick överstyr.
Fågeltjuvarna  Lundberg Hahn, Kerstin  3 (2017-10-01 22:07:55)
Lättläst och spännande barn och ungdomsdeckare. Jag läser gärna fler böcker om vännerna Kajsa och Johan.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a! Rekommenderas!

Jänkarna  Dard, Frédéric  5 (2017-10-01 21:05:40)
Överraskande bra och spännande bok. En mörk psykologisk thriller som trots det faktum att den nästan har 60 år på nacken, känns oväntat modern skriven. Jag gillar det lite drömska, konstnärliga sättet boken är skriven på. Karaktärerna och intrigen i sig för mina associationer till Roman Polanski. Riktigt bra och spännande bok där jag som läsare överraskas på bokens sista rad. Riktigt kul med gamla härliga thrillers som fungerar lika bra idag. Jag vill absolut läsa fler böcker av författaren!
Mitt slutbetyg blir, en 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Skönlandet  Rimås, Lena  3 (2017-10-01 18:15:47)
Moa och Omar är i skogen för att titta på en bergformation som liknar en häst. Då börjar plötsligt en sten växa upp på marken. När de sätter sig på den öppnas en gång in i berget. I luften cirkulerar Avgrundarna som försöker hindra barnen för att gå in i tunneln. Men barnen lyckas ta sig dit och in och upptäcker en värld men härlig grönska och en fantastisk påfågel. Där får de också möta den som lyser upp Skönlandet. Men de onda krafterna försöker komma åt barnen. Det här är en berättelse som barn tycker är både hemsk och spännande.
Hon såg sig dö  Suneson, Vic  2 (2017-10-01 00:13:24)
Jag har tidigare läst några av böcker av Vic Sunesson som har varit ganska bra, men den här tilltalar mig inte alls. Varken boken i sig eller karaktärerna. Uppläsaren är dessutom väldigt medioker, med en bättre uppläsare hade jag kanske orkat lyssna klart. Nu lägger jag av efter halva boken.
Mitt betyg blir, en svag 2:a!
Den svavelgula himlen  Westö, Kjell  4 (2017-09-30 11:32:36)
Jag var lite osäker på om jag skulle gilla boken. Tänkte att den skulle vara svår och djup. Den har ju recenserats och varit/är på topplistor i DN och även med i Vi läser samt fått massa av fina priser. Men eftersom det var en finsk författare och utspelar sig i Helsingfors så tänkte jag att jag ska prova. Tur var väl det! Man ska våga utmana sig! Den var väldigt bra! Inte svårläst eller djup utan en bladvändare!
Skymningsflickan  Wennstam, Katarina  5 (2017-09-29 23:26:20)
Katarina Wennstam är en mycket skicklig författare som skriver engagerande, upprörande och mycket spännande- att jag som läsare inte annat kan än att sträckläsa. Böckerna är alltid skrämmande aktuella med våld mot kvinnor, sexuellt våld och rasism som huvudfokus. Jag tycker dessutom jättemycket om de två huvudkaraktärerna: kommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin och ser väldigt mycket fram emot att få läsa hennes nästa bok.
Dessutom jättebra uppläst av Alexandra Rapaport som är en mycket engagerande uppläsare.
Mitt slutbetyg blir, en 5:a! Kan varmt rekommenderas samt de andra böckerna i serien!
Döden kvittar det lika  Schjetlein, Anne-Marie  4 (2017-09-29 19:14:45)
En fascinerande roman som berättas i två olika tider. Dels om en inspärrad flicka som lever gömd för omvärlden och dels om en läkare, Andreas liv och om hans liv med fru och älskarinna. Det här är en berättelse som berör. Flera mord inträffar som i en kedja som länkas ihop till sist. Och det kommer en dag då den inspärrade flickan, nu vuxen, kommer att minnas händelserna med hjälp av andra. Mycket bra.
1968  Guillou, Jan  3 (2017-09-29 19:08:33)
Den här boken utspelar sig år 1968 och vi får följa Erik som ung notarie på en känd advokatfirma som driver det kända Nevrosydynmålet mot ASTRA. Boken ger även en god inblick i den sk 68-rörelsen med kollektiv och flowerpower. Helt ok bok,
Carl Gustaf Tessin : uppgång och fall  Nilzén, Göran  4 (2017-09-29 17:20:08)
Rekommenderas.
Lille Ville Vimse i snön  Park, Ruth  2 (2017-09-29 15:41:40)
En rörig historia om några djur som gett sig ut på vintersemester och om hur illa det kan gå ifall man inte tänker sig noga för. Som det att ta in en snögubbe i sängen. Rätt mycket av innehållet ägnas åt diverse olyckshändelser och till dem räddningsaktioner, som i sin tur leder till nya olyckor. Man blir som läsare lätt trött på dessa.
Kvinnorummet  French, Marilyn  3 (2017-09-29 11:34:41)
En roman om Mira och hennes grannar i förorten som fastnat i en kvinnoroll där hemmafru och barn uppfattas som ett liv som stakats ut för dem. Ett liv i femtiotalet med ständiga drinkar och mycket rökande. På sextiotalet får Mira nya vänner och hon söker efter en identitet efter skilsmässan. Hon beslutar sig för att läsa på ett universitet och där får hon många nya yngre vänner. Alla precis som Mira söker efter närhet. Det här är en mycket beskrivande roman om livet som fanns då för dessa personer. Om osäkerhet och falsk trygghet som lätt rämnar för dem när något oförutsett händer. Men det här är också en berättelse om kärlek utan gränser och otrygghet i frågan var man egentligen hör hemma.
Ormen i paradiset  Stark, Sigge  4 (2017-09-28 22:16:26)
Lättläst, engagerande, charmig och småspännande. Som en lättsam svensk film från mitten av 1940-talet. Visst är språket till viss del förlegat och visst är den gammaldags på många sätt- men jag tycker personligen att det är ganska kul att växla mellan äldre och nyare böcker, växla mellan "ful" och "fin" litteratur. Och jag har faktiskt aldrig tidigare läst något av Sigge Stark som väl hade sin storhetstid något före min tid, så jag läser gärna fler böcker av henne!
Mitt slutbetyg blir, en 4:a! Rekommenderas!
Fyra Dagar i Kabul  Tell, Anna  5 (2017-09-27 21:16:22)
Boken handlar om Amanda, en ung(?) polis och förhandlare som utreder ett kidnappningsdrama i Afganistan.
Svenska politiker häller grus i maskineriet och försöker sätta politiska motiv över rättvisan.

Mycket bra flyt, svårt att sluta lyssna/läsa!
Ture Sventon i Stockhom  Holmberg, Åke  3 (2017-09-27 20:04:16)
Den här gången tar sig Sveriges mest berömda privatdetektiv sig an stora nysilverigan ledda av Sventons ärkefiende Ville Vessla. Det är ju i Stockholm och ligan är utklädda till jultomtar. Helt ok bok.
Irakisk Kristus  Blasim, Hassan  4 (2017-09-27 17:45:01)
En samling i många fall grymma noveller. En del utspelas i Bagdad där man i princip från dag till dag kunde hamna i olika grupper och anses som regimmotståndare. Det finns också några noveller om flyktingar. Det är mycket starka känslor och handlingar som gör att man fastnar i berättelserna. Det finns en fantastisk historia om några som kunde få knivar att försvinna och några som hade förmågan att få knivarna att komma fram igen. Men även den berättelsen kantas med en fruktansvärd brutalitet och tortyr som psykopater i stånd av sitt ämbete kan utöva. Boken är väl värd att ta del av.
Fåglar från fönstret  Hemberg, Ulla  5 (2017-09-27 17:14:03)
En bra bok att ha tillgänglig på promenaden eller vid spaning från fönstret ut till fågelbordet. Fåglarna beskrivs både genom foto och väldokumenterad fakta. Efter all fakta så kommer lite kommentarer, ibland om närbesläktade fåglar och lite annat. Mycket bra.

Den bok jag läste var från 2000. ISBN: 9163838907. En fin liten bok om våra 30 vanligaste fåglar. Björktrast, Blåmes, Bofink, Domherre, Duvhök, Fasan, Fiskmås, Gråsparv, Gräsand, Gröngöling, Gulsparv, Hussvala, Kattuggla, Knölsvan, Koltrast, Kråka, Lövsångare, Nötskrika, Nötväcka, Pilfink, Rödhake, Skata, Stare, Större hackspett, Svartvit flugsnappare, Sånglärka, Sädesärla, Talgoxe, Tamduva, Trädkrypare.
Det finns en senare reviderad bok 2010 med 40 fåglar.
Ömhetsteorin  Kaplan, Hester  3 (2017-09-26 22:42:41)
Grundidén till boken om en medelålders kvinna som med hjälp av donation ska bära och föda fram sin egen dotters barn är bra och engagerande. Dock tycker jag att författaren slänger in alldeles för mycket text och formuleringar som inte alls för själva berättelsen framåt. Den hade nog lätt kunnat kortas ner på en sisådär 75, 100 sidor. Men grundkonceptet är riktigt bra tycker jag!
Mitt slutbetyg blir, en 3:a!
I sanningens namn  Sten, Viveca  4 (2017-09-26 21:26:53)
Åttonde boken om Sandhamn, som de tidigare riktigt spännande. Första halvan lite seg, och sorglig, med beskrivningar av mobbingutsatta barn på seglarläger. Senare delen av boken blir betydligt bättre och höjer upp betyget.
Ett bräckligt liv  Redin, Göran  5 (2017-09-26 21:09:38)
Tredje delen i Lövbergaserien. Erik är med i kriget i Tyskland och Karin arbetar i de Geers järnbruk.
Riktigt bra avslut. Har man läst de första två böckerna i serien rekommenderas även denna.
Barnens vilda djur  Jonsson, Oskar  4 (2017-09-26 19:23:17)
Söt bok. Många fina djurbilder.
När festen är slut  Waugh, Hillary  3 (2017-09-25 20:51:03)
Det blir mycket som upptäcks när polisen undersöker ett mord. Alla försöker dölja att det kan finnas motiv till mordet och till ett försvinnande. Polisen upptäcker till sist att det finns massor av pengar i omlopp och med det skulder. Men det som får dem att tänka i rätt riktning och upptäcka vem mördaren är beror på lite sot. Det var intressant att läsa en så pass gammal deckare.
Och andra dikter  Moodysson, Lukas  3 (2017-09-25 20:28:08)
En samling dikter. En del korta och enkla, några med fler ord men ändå finns enkelheten kvar. Några ganska oförstående tuschteckningar finns också med i boken, kanske för att fylla ut. Jag fann några av dikterna mycket bra.
91:an - 30-åriga kriget  Reimerthi, Claes  4 (2017-09-24 23:31:00)
Underhållande äventyr i krigets skugga. Historiskt känns det genomarbetat (och det finns flera faktatexter) och komiskt fungerar det också. En rolig äventyrsserie där den nattliga räddningsaktionen är bäst.
Viskaren  Fossum, Karin  3 (2017-09-24 22:40:09)
Jag gillar Karin Fossum som blandar in psykologisk spänning i sina kriminaldeckare, jag tycker om Konrad Seijer och även Ragna Riegel. Med det sagt så är detta ändå inte Fossums bästa bok. Jag hade personligen velat att hon tagit bort alla de långa samtal mellan Konrad Seijer och Ragna Riegel och på så sätt kortat ner boken något. Jag tror faktiskt att den hade tjänat på det. För spänningen finns där, men det blir lite för segt och tråkigt emellanåt för att jag ska kunna ta till mig boken så som jag vill. Men välskriven, absolut.
Bra uppläsning av Torsten Wahlund, även om jag hade lite svårt för hans viskningar. Jag förstår orsaken till dem, men det var lite svårt att höra emellanåt.
Mitt slutbetyg blir, en 3:a!
Florence Stephens förlorade värld  Ebervall, Lena  5 (2017-09-24 22:06:29)
Den sanna men dramatiserade historien om hur Smålands mäktigaste egendom, Huseby bruk, gick från att vara ett välskött gods till att hamna på ruinens brant. Och i synnerhet historien om dess sista privata ägare, fröken Florence Stephens, och hur hon lät sig bländas av kunglig glans och blev lurad av den hon litade mest på. Vi får följa unga fröken från att hon som flicka umgicks vid kung Oscar II:s hov, vidare över de ödesdigra kontakter hon hade med prins Carl och hans skrupelfria vänner, hur hon också lurades att omyndigförklara sig och hennes kamp fär rättvisa och upprättelse. Författarna är advokater och väl insatta i de juridiska turerna i en av Sveriges stora rättsskandaler.

En mycket intressant bok, spännande som en deckare och där verkligheten överträffar dikten. Fakta kommer dels från de juridiska dokumenten men främst från privata brev i Husebys eget arkiv. Enda svagheten är de dramatiserade dialogerna, vad är sant och vad är påhitt av författarna? Samtidigt behövs de lite mer lättsamma delarna för att levandegöra berättelsen och bryta av strömmen av historiska fakta. Man förvånas av vördnaden för det kungliga, inte så mycket hos Fröken men desto mer hos media och ämbetsmannasverige så sent på på 1960-talet. En kunglighet som agerat som prins Carl gjorde hade blivit hudflängd idag och troligen straffats hårdare än medbrottslingarna. Författarna är skoningslösa mot Bernadottarnas svarta får och om det visar sig att de är medlemmar av republikanska klubben blir jag inte förvånad...

Florence Stephens är en ovanlig och spännande person, hon har karaktäriserats som "en märklig blandning av bördsstolthet och ödmjukhet, av självständighet och hjälpsamhet, av skarpsinne och godtrogenhet". Titeln på boken är perfekt, hon levde i en svunnen värld och förstod aldrig att utvecklingen sprungit ifrån henne. Det ryktades att hon var dotter till Oscar II och det hade hon inte haft något emot om det varit så. Det som talar emot den kungliga glans hon så hett eftersträvade är att hon var väldigt lik officiella fadern Joseph till utseendet. Dock är det sannolikt att modern Elisabeth haft ett förhållande med kungen innan hon gifte sig och kanske efteråt också. Men Elisabeth var en av sin tids mest inflytelserika kvinnor och min tro är att hon listigt nog inbillat kungen att han var far till Florence för att hon och dottern skulle få förmånen att ofta vistas vid hovet och i kungens närhet. Florence hade i sin ägo ett antal brev mellan modern och kungen och det faktum att de är hemligstämplade till år 2035 tyder på att det finns något värt att dölja...
Florence Stephens förlorade värld  Ebervall, Lena  5 (2017-09-24 22:06:29)
Vem kunde tro att den här historiska romanen om Fröken på Huseby skulle vara så spännande och underhållande. Vi möter både skurkar och hjältar och Fröken själv framstår som en närmast mytisk gestalt. Stor heder till författarna för detta välresearchade litterära mästerverk.
Vägen till kraft Snabbmat för själen  Berger, Barbara  4 (2017-09-24 13:11:23)
En bok med många råd och funderingar till ett bättre liv. Det gäller att kunna se hur man vill ha sitt liv och se bilden framför sig. Man måste våga släppa det som är som ett tungt bagage att släpa på och sortera bort materiella ting, tankar och personer runt om som ger dåliga vibrationer. Det finns massor av tips för att nå sin väg. Något som också tas upp är ekonomi och att det är bra att ge bort en tiondel även om man är fattig. Detta för att givande gör att man får så mycket mer tillbaka. Boken innehåller många intressanta tankar och den här boken vill man gärna behålla för att läsa igen.
Swede Hollow  Larsmo, Ola  5 (2017-09-24 11:34:17)
Åh vad roligt att det kom en ny bok i samma genre som "Utvandrarna" Jag NJÖT läste varje sida. Så bra!
Pappas pojke  Schepp, Emelie  4 (2017-09-24 11:28:11)
Lika bra som de tidigare. Snabbläst. Det känns som att det kommer att komma en uppföljare... Spännande med Jana och Mia som inte är präktig åklagare och poliser.
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt  Honeyman, Gail  2 (2017-09-23 22:14:09)
Riktigt besviken faktiskt. Jag hade förväntat mig en riktigt rolig bok med tanke på baksidestexten och även en engagerande grundberättelse. Men efter att ha somnat två gånger i soffan (vilket jag alltid gör numera när jag fortsätter läsa något som jag egentligen borde lägga åt sidan) så insåg jag att den roliga bok jag väntade på- skulle aldrig infinna sig. Boken är i och för sig lättläst, men jag upplever den varken som engagerande eller rolig, inte heller tilltalas jag av Eleanor som karaktär. Tidigt blev jag besviken över Eleanors ålder. Av bokomslaget hade jag förväntat mig att boken skulle handla om en mogen kvinna för en gång skull, men naturligtvis visade det sig att den mogna kvinnan enbart var trettio och resten föll mig inte i smaken heller. Slutar läsa efter halva boken. Kanske provar jag på att lyssna på den som ljudbok någon gång. Men just nu känns det inte som särskilt trovärdigt.
Mitt slutbetyg blir, en 2:a!
Törnrosa  Grimm, Bröderna  3 (2017-09-23 10:47:16)
Prinsessan sticker sig på en slända och alla på slottet faller i sömn i hundra år. Under tiden växer en taggig häck upp runt slottet och ingen kan komma in. Detta tills rätt dag infaller och en prins kommer in i slottet. Det här är en ganska lustig saga då allting bara fortsätter exakt där det slutade 100 år tidigare.
Den bok jag läste har svensk text av Ingrid Emond och är illustrerad av Ikki Ukleya.
Boken avslutas med en liten vers:
Vilka hinder som än må finnas
så är de till för att övervinnas.
Med livet framför sig  Ajar, Emile  3 (2017-09-23 09:22:42)
En klasiker skriven under pseudonym som beskriver Frankrikes undre värld genom en pojkes ögon. Momo mamma är prostituerad som de flesta barns mammor som bor hos judinnan Madame Rosa som ajälv har varit prostituerad men tar nu hand om barnen.
Detta är Momos berättelse om hur han upplever världen och fast den är trasig och svart så även fylld med humor
Mysterier i vitt  Reymers, Elisabet  3 (2017-09-22 23:34:04)
Småmysig, påminner mig om de gamla Allers-romanerna som släpptes på 1970 och 1980-talet. En hel del av dessa små enkla nostalgiböcker är roliga att läsa igen, och även den här är ganska trevlig att få lyssna på. Ingen bladvändare eller så, och den lämnar definitivt ingenting efter sig hos mig. Men lättsam, småspännande och mysig för stunden.
Jag tycker dessutom att Monica Einarson hör till de bättre av uppläsare hos Saga.
Mitt slutbetyg blir, en 3:a!
Säg att du är min  Norebäck, Elisabeth  5 (2017-09-22 23:17:12)
Imponerande bra debutroman! Jag är riktigt imponerad av denna debutant som enligt mig har skrivit årets mest spännande bok. Säg att du är min är engagerande som en roman om en kvinnas förlust av sitt barn, spännande på ett mycket psykologiskt plan och samtidigt rysligt otäck på slutet som gjorde att jag inte annat kunde än att sträckläsa. Boken är 420 sidor lång, men så pass välskriven, engagerande, spännande och samtidigt lättläst att sidorna far fram i en rasande fart. Jag kan riktigt varmt rekommendera boken och ser mycket fram emot kommande böcker av Elisabeth Norebäck. Så kul att vi fått en riktigt bra och spännande thrillerförfattare i Sverige som verkligen sticker ut bland alla polisdeckare som det släpps alldeles för mycket av.
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Pojken som åt ikapp med jätten  ,  0 (2017-09-22 19:08:44)
Den yngste av tre bröder ger sig ut i skogen för att fälla ett stort träd. De äldre bröderna har försökt men blivit skrämda av jätten som bor i berget. Den unge pojken är listigare och har tagit med ost som han rullat i aska samt en liten fågel som han har i sin ryggsäck. Med detta lyckas han lura jätten och får till och med jätten att fälla trädet. När sen pojken och jätten ska äta ikapp så kommer jätten att ta kål på sig själv och pojken kommer hem med en stor skatt. Det här är en fin berättelse som visar att den som tänker efter kan vinna över den starkare. Bra
Elva dagar i snön  Sandemo, Margit  3 (2017-09-21 17:40:34)
Bäst är ju miljön här - ett övergivet hotell under ett oväder. Handlingen är stundtals tveksam - ett motiv kommer som en klump någonstans i slutet. Men överraskad blir man. Och huvudpersonerna är bra skildrade, även om det är jobbigt att det ska klistras på en romantik-intrig.
Min bror Michael  Stewart, Mary  1 (2017-09-20 19:36:03)
Jag har tidigare läst några gamla Mary Stewart böcker som har varit ganska bra och som påmint ganska mycket om Victoria Holts och hennes mysrysare, kärlek och fara, gamla slott och guvernanter. Men den här boken, det jag har hört har enbart varit fånigt och totalt oengagerande. Uppläsaren är dessutom en katastrof. Hur tänkte egentligen förlaget när de anlitade henne? Läser styltat, med noll engagemang och gör att jag inte orkar lyssna klart. Nu var inte heller boken något att ha, men jag tycker förlagen förlorar lite när de anlitar en uppläsare som så uppenbart borde syssla med något annat.
Mitt slutbetyg blir, en 1:a! Definitivt ingenting som jag kan rekommendera!
Gode Gud, ge mig tålamod - men gör det f  Eriksson, Lasse  3 (2017-09-19 19:31:23)
Med en del komiska men också allvarliga funderingar skriver Lasse Eriksson om känslor som stress kan framkalla. Skam är en tung känsla som kan bli kvar och vålla stressreaktioner. Det finns åtskilliga situationer från Lasses liv som ibland beskrivs med humoristiska ord. Ibland känns boken lite som en biografi men alla funderingar runt omkring bryter av. Intressant att ta del av.
Dojjorna och det stora båtrånet  Isaksson, Börje  3 (2017-09-19 19:11:35)
Jojje har fått ta med sin kompis Dagge till en stuga i Stockholms skärgård. Där ska Jojjes familj vara under sommaren. Jojje och Dagge har döpt sig till Dojjorna när de är på jakt efter äventyr, bovar och gömda skatter. När de seglar runt bland öarna så upptäcker de en gammal man, som är en före detta smugglare. De trivs med Johan, som mannen heter, och får höra om en gammalt skepp som förlist och att det fanns en skattkista ombord. På sin jakt efter denna skatt så kommer de att komma i vägen för en hop bovar.
Det här är en berättelse som barn 9-14 år gillar.
Ondskans spår  Ahlstedt, Mats  4 (2017-09-18 19:54:10)
När den pensionerade prästen Johannes Brobeck blir tillfrågad om han kan hjälpa till att finna en flicka som varit försvunnen sen många år finner han sig snart att han kommer att leva i rädsla. Det verkar som någon bevakar honom och vill honom ont.
Fatima Wallinder vid polisen och hennes kollegor försöker komma en krigsförbrytare på spåren och en dag korsas vissa spår. Men då är en baby försvunnen och Johannes Brobeck går inte att få tag på. Det är en innehållsrik deckare med en del skrämmande detaljer.
Kåfingerdagen  Unnerstad, Edith  3 (2017-09-18 08:48:25)
Lilla O hade annars sina hundar att leka med. Men den här dagen skulle de in till veterinären. Pysen hade heller inte tid att leka med henne, eftersom han skulle hjälpa sin pappa med bygget. Och det var just då som det hände. Lilla O fick en av sina klåfingerdagar. Bilderna i boken är söta och trevliga, medan berättelsen är lite väl lång för att vara en bilderbok.
De 6 och äventyret på Rockingdown  Blyton, Enid  3 (2017-09-17 22:05:43)
Det är meningen att de tre kusinerna ska läsa upp sina betyg på sommarlovet. Men den inhyrda läraren verkar skum och varför smyger han ut på nätterna? De sex består av en flicka, tre pojkar, en hund och en apa. En gammal övergiven herrgård väcker ungdomarnas nyfikenhet och gör att en av dem hamnar i ett smugglarnäste. Det här är en spännande ungdomsbok som man även som vuxen kan få behållning av.
Ali Baba och de fyrtio rövarna  Disney, Walt  4 (2017-09-17 17:47:34)
Musse Pigg i rollen som Ali Baba. Spännande.
Fyra hönor och en tupp  Landström, Lena och Olof  5 (2017-09-17 08:53:18)
Tuppen fick slutligen ge sig. Kul bok.
Stygga flickor kommer till himlen  Stjernström, Helena  5 (2017-09-16 23:50:00)
Vilken positiv överraskning! Jag lockades tidigt av titeln och det vackra omslaget, men jag hade nog inte förväntat mig en sådan bra bok. Boken som är en blandning av thriller, feelgood och ren fars är dråpligt underhållande skriven, jag inbillar mig själv att författaren måste ha haft väldigt kul när hon skrev den. Karaktärerna är härliga och mycket udda personligheter som jag snabbt tog till mitt hjärta. Boken är välskriven, engagerande, spännande och mycket lättläst. Det här är tydligen den första boken i en planerad serie och jag längtar redan tills nästa bok kommer. Hoppas bara inte att det dröjer allt för länge. Feelgood-böcker finns det mängder av, men böcker som faktiskt lockar till skratt finns det skamligt få av i Sverige. Och där lyckas verkligen Helena Stjernström- stå ut på ett mycket positivt sätt.
Jag kan riktigt varmt rekommendera boken!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Stygga flickor kommer till himlen  Stjernström, Helena  5 (2017-09-16 23:50:00)
Denna bok bjuder på skratt och spänning i en skruvad blandning. Handlingen är präglad av en mild form av galenskap och är verkligen oförutsägbar, men allt får sin förklaring mot slutet. Persongalleriet är rikt, med många väl utmejslade karaktärer. Att de många gånger mycket excentriska figurerna ändå framstår som trovärdiga kan nog bero på att replikskiftena upplevs som autentiska. Det är en konst att skriva fungerande dialoger, en konst som debutanten Helena Stjernström behärskar till fullo. Att läsa boken är som att ha en nyöppnad godispåse i handen, den är svår att lägga ifrån sig och man vill bara ha ”lite till”; läsa även nästa kapitel.
Det var visserligen med ett stort leende på läpparna som jag slutligen lade igen boken, men också med en hunger efter mer. Stygga flickor kommer till himlen är en roman som tigger om filmatisering – och om en del två!
Rödluvan och biet  Sjögren, Viveka  3 (2017-09-16 17:50:04)
En annorlunda variant på Rödluvan och vargen. Helt okej.