bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Sandrosen  Blegel, Ole  4 (2021-04-11 01:18:05)
Pocketbok ur serien succéromanen från Allers, har gått som följetong i samma tidning.
Det här tycker jag var en mycket bra och spännande liten mysrysare som jag omöjligen kunde lägga ifrån mig. Den är också så välskriven att jag nästan kände att jag befann mig på plats med Suzanne i det främmande Tunisien där den ena faran efter den andra väntade henne.
En alldeles utmärkt liten kvällslektyr!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Snöstorm  Erba, Augustin  3 (2021-04-10 14:56:32)
Under en snöstorm faller ett träd över kontaktledningen och det tåg som Tomas åker med blir stående. Han förstår genast att det blir ett långt stopp och kanske evakuering så han beger sig snabbt till bistrovagnen för att få något att äta innan allt tar slut. På vägen dit möter har en kvinna, någon han inte träffat på 20 år och sedan dess försökt undvika. Det är Livia, hans ungdomskärlek från högskolan, hon som krossade hans hjärta. Ingen kan vara så underbar och så fruktansvärd som en ung kvinna och fast deras svåra erfarenheter från barndomen förde dem samman fick de ingen gemensam framtid. Nu är bägge gifta på varsitt håll men när de blir evakuerade lyckas Livia ordna så att de hamnar i samma hotellrum...

Trots inledningen är bokens grundtema inte olycklig kärlek och otrohet, utan föräldrars svek och hur det påverkar den vuxna mannen. Att en pappa sviker leder i litteraturen mest till en sorgsen axelryckning, vad annat kan man vänta av karlar? Men när en mamma sviker är det oförlåtligt. Ett tema som det nästan gått inflation i med böcker som Boisens Berätta aldrig det här, Arv och miljö av Vigdis Hjort eller Folkets skönhet av Prytz Helle. Sveket gör Tomas försiktig och handlingsförlamad, så pass att han fortfarande omedvetet ryggar tillbaka när hans fru kysser honom.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om berättelsen. Egentligen är den bra men det är något som skaver och hackar. Större delen av boken handlar om Tonas´ barndom och livet på högskolan. Det blir lite segt och förhållandet till Livia är förutsägbart, ett klassiskt fall av kompisfällan och en Tomas som är mer än lovligt tafatt. Jag hade velat se mer av den vuxne Tomas och hans förhållande till hustrun. Sen finns det några händelser som känns väldigt osannolika men det är inget jag går in på här för att inte spoila för någon.

Men det som stör mig mest är något jag varit inne på tidigare. Varför är manliga författare så skoningslösa mot sina karaktärer? Alla män i boken, exakt alla, är antingen patetiska losers eller svin, Eller patetiska svin. Kvinnor är vackra och starka, de kommer alltid ner på fötterna. Men inte goda, de tar vad de vill ha och fortsätter oberört rakt fram. Motvilligt måste jag medge att kvinnliga författare ofta är bättre på att skildra män än vad manliga är. I gengäld är kvinnor väldigt snabba med att sätta offerkofta på sina kvinnliga karaktärer, en fälla som män inte faller i.
Men som helhet vill jag ändå rekommendera boken. Det är en bra relationsroman och Tomas växer på slutet, står stark. Inte alls fel att ha i en bokcirkel. Men det är sannerligen ingen feelgood, här finns en krypande stämning och del otäcka scener.

Musik under läsningen: En del av mitt hjärta med Tomas Ledin. Eller Devil in Disguise med Elvis. Vilken man väljer beror på sinnesstämningen, Eller kanske på könstillhörighet...

Regnbågsrummet  Leroy, Margaret  2 (2021-04-10 05:43:12)
Pendlar mellan en 2:a och en 3:a för mig.
Det finns de storslagna böcker som jag minns med värme och spänning. Det finns de rent ut sagt bedrövliga böcker som jag minns med det totalt motsatta. Och så finns de det tusentals böcker däremellan som oftast inte skiljer sig åt det minsta- och det är dessa böcker jag allt som oftast helt glömmer bort.
Den här boken är inte särskilt bra, men den är inte heller fruktansvärt dålig. Den är utan tvekan välskriven.
Chloe har nyligen skilt sig, ex-maken har träffat en ny kvinna och Chloe lever ensam med sina två döttrar, fem respektive tolv år gamla. Hon arbetar som socialarbetare. In kommer Dan som arbetar med barn som lider av psykiska funktionsnedsättningar, de inleder ett förhållande, han lämnar sin fru, de börjar planera en framtid tillsammans- när drömmen slås sönder av att Dan anklagas för sexuellt övergrepp på ett av de barn som han arbetar med. Hur ska det gå för Chloe och Dan? Vågar hon lita på mannen hon älskar? Tänk om anklagelsen är verklig, hur ska det då gå för Chloes unga döttrar? Vågar hon umgås med en man som kanske har sexuella böjelser för barn?
Jag tror att det här skulle kunna bli en ganska intressant roman om författaren arbetat mer med karaktärsporträtten som jag finner väldigt svaga. Oavsett vad som händer så blir jag nämligen aldrig berörd. Mer likgiltig. Och här finns massor av utfyllnad som verkligen inte förde berättelsen framåt. Snarare det motsatta.
Jag skulle tro att jag glömt det mesta av bokens handling inom en vecka!
Slutbetyg, en stark 2:a!
Den mörka vägen  Fogelström, Hans  5 (2021-04-08 01:44:06)
Pocketbok ur serien Romanen från Saxons, har tidigare gått som följetong i samma tidning.
Jag har läst många böcker av Hans Fogelström och älskat de alla, och även den här är helt fantastiskt bra. En riktigt spännande nagelbitare som jag omöjligt kunde lägga ifrån mig.
Den unga rika arvtagerskan Linda möter solochvåraren Guy som hon förälskar sig i och gifter sig med oanades om att han enbart tagit henne för pengarna. En bilolycka gör att Linda förlorar synen. Undertiden möter Guy den vackra och skoningslösa Irene och tillsammans planerar de att knuffa den nu blinda Linda ut från ett stup och leva gott på hennes pengar tillsammans.
Det här kanske låter förutsägbart- men jag tyckte den var rent fantastiskt bra. Tänk om alla böcker jag läser kunde vara hälften så engagerande!
Jag läser mer än gärna fler böcker av Hans Fogelström och jag kan riktigt varmt rekommendera hans böcker!
Toppbetyg!
Bungalow  Edwardson, Åke  3 (2021-04-07 19:03:19)
Boken handlat om en man som letar efter sin dotterJenny som har försvunnit i Bangkok.I början är boken väldigt spännande men sen blir det långrandig och det händer ingenting. Slutet är väldigt rörigt.
Erövringen av Amerika Spanien och Nya vä  Enkvist, Inger  4 (2021-04-06 12:42:13)
En ny bild ges av den spanska erövringen av Amerika. Det var inte bara elände och död som spanjorerna kom med. Tvärtom välkomnades dom som befriare av folk som led under de grymma aztekerna. De satte stopp för kannibalism och människooffer som var vanligt bland urbefolkningen.
En giftig skandal  Appelqvist, Kristina  3 (2021-04-05 20:52:26)
En giftig skandal är den första boken av Kristina Appelqvist som jag läser. Tydligen har hon specialiserat sig på deckare i universitetsmiljö i Skövde.

Det här är en pusseldeckare; den sortens deckare som gjorde Agatha Christie berömd. Och här spelar den gamla deckardrottningen en speciell roll. Inte nog med att en mördare använder sig att hennes böcker som mall för brotten. Dessutom dyker det upp en samling helt okända brev skrivna av Christie. Kan det vara breven som får någon att mörda?

Jag kan inte säga annat än att det är en rolig idé av Kristina Appelqvist att väva in Agatha Christie i den egna pusseldeckaren. Det blir liksom extra allt. På Christie-manér samlas alla inblandade när det är dags att avslöja vem gärningsmannen är, och både Hercule Poirot och Miss Marple har roller i detta.

Mer ska jag inte säga, för jag vill givetvis inte spoila. Men för den som gillar pusseldeckare är den här boken trevlig att bekanta sig med.
Lyckligare utan dig  Wester, Marianne  4 (2021-04-04 22:17:44)
Pocketbok nr: 17 ur serien Favoritromanen, har tidigare gått som följetong i Svensk Damtidning.
En alldeles utmärkt liten bok om kärlek, karriär och frigörelse från alla krav. Ett utmärkt litet tidsfördriv som var lättläst, avkopplande och engagerande. Jag har läst flera böcker tidigare av Marianne Wester och läser gärna fler gamla böcker av henne.
Slutbetyg, en 4:a!
Livet omkring  Antti, Gerda  4 (2021-04-04 19:05:09)
Som i dagboksliknande format sitter Gerda Antti och filosoferar om stort som smått. Om livet i dess helhet, om döden, samtiden och politiken. Hon iakttar med medkänsla sina grannar, småfåglarna, medmänniskornas mobilberoende. Hon är medveten om sin ålder och filosoferar om ett eventuellt liv efter detta samtidigt som hon inte ger mycket för dagens politiker och myndigheter.
Det här är en mycket trivsam bok att läsa. Jag kommer på mig själv med ett nicka igenkännande med många av Gerdas tankar. Den är välskriven, befriande och rörande att läsa. Trots sin höga ålder så tror jag att hon skulle bli en utmärkt statsminister. Jag skulle då rösta på henne!
Slutbetyg, en stark 4:! Kan varmt rekommenderas av mig!
Salamanderkriget  Čapek, Karel  5 (2021-04-03 14:20:39)
Lite egendomlig men enastående. Faktiskt en av de bästa böckerna jag läst på väldigt länge – och med högaktuella teman i vår alltmer nationaliserande, massproducerande och sanningsrelativiserande värld.
Oraklet  Atwood, Margaret  3 (2021-04-03 02:03:50)
En av de många författare som jag under decennier tänkt läsa men som det aldrig tidigare blivit av att jag läst, är den mycket hyllade, Margaret Atwood. Och jag valde kanske ut hennes mest anonyma? bok att läsa.
Den gotiska kärleksförfattaren Joan Foster fejkar sin egen död, flyr till en liten by i Italien där hon snaggar av sig håret och håller sig så mycket hon kan- sig undan från lokalbefolkningen. Vad flyr hon ifrån? Varför har hon fejkat sin egen död?
Hennes livshistoria rullas upp från tidig barndom, hennes komplicerade förhållande till sin mamma, sin kraftiga övervikt och dagdrömmar tills hon en dag som vuxen och betydligt smalare lämnar Kanada, reser till England där hon låter sig förföras av en polsk greve och så småningom träffar Arthur, mannen hon gifter sig med.
Det här är på många sätt en mycket humoristisk roman med den ena dråpliga episoden efter den andra. Replikerna är briljanta och intrigen slutar aldrig att engagera mig.
Bland det negativa så finns det här alldeles för mycket detaljerade beskrivningar om de böcker Joan skriver. Fulla sidor med text om de fiktiva böcker hon skriver och som inte alls för bokens berättelse framåt. Dessa beskrivningar blev i längden ganska tröttsamma.
Ändå engagerar boken mig fram mot slutet- Slutet som inte är något ordentligt slut lämnade mig ganska rejält besviken.
Annars är det här en bra bok, men jag hoppas på betydligt bättre slut i kommande Atwood-romaner.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Bibliotekarien i Auschwitz  Iturbe, Antonio  5 (2021-04-01 22:40:42)
Bibliotekarien i Auschwitz är ännu en bok om det fruktansvärda som hände för 80 år sedan. Händelser som fått ett eget ord - Förintelsen. Men bara för att ämnet har behandlats i tidigare böcker så är detta inte någon onödig bok. Den bygger på den sanna historien om överlevaren Dita Kraus. Författaren har träffat denna kvinna, han har läst hennes makes bok (han var också i Auschwitz och de gifte sig ett antal år efter befrielsen) och han har besökt Auschwitz och andra platser som beskrivs i boken.

Att Dita överlevde får ses som något av ett mirakel. Nazisterna genomförde massutrotningen på ett metodiskt sätt. I Auschwitz fanns den beryktade läkaren Josef Mengele, som använde judar för att kunna göra märkliga och vedervärdiga experiment. Miljoner judar mördades. Ändå fanns det människor som fick uppleva krigsslutet och Dita var en av dem.

Idag är hon 91 år och bor sedan länge i Israel. Snart är överlevarna borta. Samtidigt kan vi märka att de som förnekar Förintelsen ökar i antal. Därför är böcker som denna så viktiga. "Om detta må ni berätta."

Bibliotekarien i Auschwitz är en gripande skildring av en monstruös tid. En mycket välskriven bok som jag hoppas att alla vill läsa.
Falska bevis  McClintock, Norah  3 (2021-03-31 01:27:09)
Chloe, känd från tidigare böcker, blir utsatt för en komplott och misstänks för allehanda attentat mot en lärare. Samtidigt sker det flera inbrott i sommarstugor.

Boken är helt ok, det finns en bra driv och spänningen arbetar sig upp för att bli riktigt nervpirrande i slutet. Bra miljöer, då tänker jag mest på naturen och nationalparken. Frustrerande känsla av att vara oskyldigt misstänkt.
Berätta aldrig det här  Boisen, Frida  4 (2021-03-29 21:46:49)
Det är Mors dag 2007 och Frida firar den tillsammans med man och barn. Framåt kvällen upptäcker hon ett missat samtal på mobilen och inser att hon både glömt att ringa och skicka blommor till sin mamma Rosita, som bor i Göteborg. Ingen svarar när Frida ringer upp och hon får onda aningar då deras relation länge varit spänd. Dagen efter får hon det fruktade beskedet, hennes mamma har tagit livet av sig. Men det är först när Frida hittar det grymma självmordsbrevet som avgrunden öppnar sig för henne. Frida förtärs av skuldkänslor, om hon bara hade... Förtvivlat försöker hon förstå, hennes älskade mamma som gjort allt för henne när hon var barn, hur kunde det bli såhär?

Frida Boisen är en superkänd medieprofil som gjort nästan allt, programledare, krönikör, författare, chefredaktör för ett antal tidningar och nu hög chef på Bonniers. Dock helt okänd för mig fram tills nu. Detta är hennes självbiografiska berättelse om en sårig mor-dotterrelation som slutade i katastrof. Ämnet är minst sagt tungt och jag befarade eländesporr och jobbig läsning. Men genom ett spänstigt språk och korta kapitel som växlar mellan nutid och dåtid lyckas Boisen göra berättelsen till en njutbar läsning som ändå berör. Många kan känna igen sig i hur tung en vuxenrelation mellan förälder och barn kan vara och hur svårt det är att nå fram. Frida gör allt för att vara till lags men inget duger i moderns ögon. Eller är det tvärtom, då allt har gått så bra för dottern leder Rositas egna tillkortakommanden till än större bitterhet och avundsjuka?

En mycket bra bok om ett svårt ämne, det enda som stör mig är den kategori boken placeras i. Den står på skönlitteratur men är såvitt jag förstår en ren självbiografi. Jag har kollat lite och allt tycks stämma, namn, tidpunkter, platser, yrken. Skulle den inte stå under biografier? Är det för att sälja bättre som den marknadsförs som en roman? Eller finns det hittepå insprängt bland all fakta? Jag är inte så naiv att jag ser en biografi som en sanning, givetvis har författaren en agenda och berättar sin historia. Men ändå känns en biografi lite mer seriös, lite mer på riktigt. Vi ser samma fenomen i dokumentärer och dokusåpor på TV, verkligheten dramatiseras fast den egentligen håller att berättas rakt av.
Men det är en petitess, boken är så viktig då den tar upp ett tabubelagt ämne på ett personligt och utlämnande sätt och förhoppningsvis kan den vara till hjälp för personer som mår dåligt - och inte minst för deras anhöriga.

Vår systers sagokista  Abu-Alhayyat, Maya  2 (2021-03-29 13:09:46)
Storasyster Manal kan inte se. Men hon är duktig på att berätta sagor. Varje kväll när det blir läggdags ber hennes syskon Manal att hon ska läsa en för dem. Men en kväll blir det helt tyst. Så också nästa kväll. Vad är det som har hänt? Manal gråter. Hon säger att käppen som hon trollar fram de olika sagorna med har gått sönder. Och hon vågar dessutom inte gå ut och leta rätt på nya sagor, eftersom hon är rädd för att ramla. Själva titeln på boken är nog det som är det mest spännande här. Resten är tyvärr lite småtrist och med teckningar som ser fula och klumpiga ut.
Barnen i kopparstaden  Peterson, Hans  3 (2021-03-29 09:12:23)
Anders och Lena heter två barn. Deras föräldrar är döda. De bor hos en snål bonde tillsammans med sin get Tusensköna. En dag så rymmer barnen och geten. De tar vägen över fjället och kommer slutligen fram till staden Röros. Där är det trångt på gatorna och lika trångt i stugorna. Men en kvinna som heter Laila tar slutligen hand om dem och ger dem mat och husrum. I Röros finns en koppargruva. Anders arbetar där ett tag. Sedan går han i skola hos kantorn. Men snart blir Laila gravid. Det kommer att bli trångt i deras redan för trånga stuga. Anders och Lena vet därför inte vart de ska ta vägen när den lille kommer. Boken är väl inte så värst jättebra. Visst händer det en hel del spännande saker. Men rätt som det är så avbryts berättelsen och det börjar istället handla om någonting helt annat. Och sånt gillar inte jag.
Plupp och lämlarna  Borg, Inga  3 (2021-03-28 13:17:54)
Mamma och pappa lämmel är ute på vårpromenad. Båda kom vandrande över fjället och vidare till ön där Plupp bor. De hjälpte honom att bygga sitt bo. Sedan byggde de sitt eget bo alldeles intill. Men lämlar förökar sig snabbt. Det blir trångt i deras bon. En dag gräver lämmeln Lurvo en gång som leder rakt genom golvet till kåtan där Plupp bor. Snart flyttar även syskonen in. Men en dag blir det för mycket lämlar där. Det tycker också Lurvo och smiter sin väg. Övriga lämlar smiter också. Fast åt ett helt annat håll. Plupp saknar sina djur och rider iväg på en ren för att söka rätt på dem. I den här boken är det inte så mycket kring själva figuren Plupp. Mer då en faktaberättelse om hur lämlar lever. Jag tycker därför att den inte är lika bra som de andra böckerna jag läst om Plupp.
Plupp i storskogen  Borg, Inga  4 (2021-03-28 09:24:26)
Plupp sitter på fjället. Han gör den hemska upptäckten att det har försvunnit träd från storskogen. Plupp måste genast undersöka saken. Det är svårt att ta sig fram på grund av alla stenar, stubbar och murkna träd. På vägen möter han en mängd djur. Bland annat några bävrar. Bävrar är djur som gnager sönder träd, så att de själva kan bygga. De har sina hus i vattnet. Men det är inte de som orsakat att träden försvunnit. Inte heller är det rävarna. Däremot vet de vart träden tagit vägen. De har sett hur människorna varit där med sina hemska och bullrande maskiner. Träden har sedan omvandlats till stockar och bräder, så att människorna sedan kan bygga sina egna hus. En del träd blir dessutom till tidningar och böcker. Som just den jag nyss läst. Visst var det spännande att följa med på denna tur. Och visst har jag fått lära mig en hel del. Tråkigt bara att människor måste ta till sådana bullriga metoder när de ska arbeta med skogen. Djuren blir ju rädda. Då var det nog bättre från deras sätt att se när människor bara hade en handsåg och en yxa.
Skuggan under vingarna  Fischer, Marie Louise  5 (2021-03-27 12:08:23)
En alldeles utmärkt liten mysrysare med såväl äventyr, kultur, kärlek som spänning. Boken har ett fantastiskt driv i sig och jag kunde inte annat än sträckläsa. Jag tyckte dessutom mycket om karaktärerna och då framförallt huvudkaraktären, Pia som till skillnad från en hel del av de här böckerna- inte var något form av våp utan en ganska bestämd och underhållande ung karaktär att få följa. Jag läser mer än gärna fler böcker av tyska Marie Louise Fischer om jag kan hitta några fler översatta till svenskan.
Toppbetyg!
Äta gräs  Said, Sami  3 (2021-03-26 09:08:32)
I ett land långt härifrån bor en flicka som heter Imani. Hon ska just till andra sidan bergen och hämta vatten åt sin mamma. Men hon måste tyvärr passera grannarnas fält. Deras getter kan vara riktigt aggressiva. Getterna jagar Imani, så att allt vatten försvinner ur hinken. Det är ofta torka i landet där hon bor. Majsfälten får inte det vatten de behöver för att kunna ge skörd. Ibland blir det översvämning. Det är heller inte bra för majsen. Båda gångerna kommer det en bluffmakare. Ena stunden säljer han håvar, som man kan fånga regnmoln med. Andra stunden säljer han magneter som man kan fånga solstrålar med. Och folket låter sig luras. En dag blir han bestulen på sina pengar. Då blir det genast slagsmål. Här är det främst bilderna som jag ger mitt beröm åt. Det är Sven Nordqvist som gjort dem. Och de som läst hans böcker om Pettson och katten Findus vet att det finns gott om detaljer att titta på. Själva berättelsen är tidvis spännande. Men den innehåller även en del otäcka scener.
Den obeboeliga planeten - livet efter up  Wallace-Wells, David  4 (2021-03-25 23:30:45)
En omruskande och obehaglig läsning. Författaren är skicklig i sitt språkbruk när han målar upp den sanna vidden av den pågående miljökatastrofen och klimatförändringarnas troliga konsekvenser under det kommande århundradet (om den globala uppvärmningen får fortgå utan att vi som mänsklighet ingriper). De avslutande kapitlens bredare perspektiv (om etik och om hur vi bör se på oss själva som art och vår roll i världsalltet) är också mycket intressanta.

Jag uppskattar också att författaren inte är nihilist eller defaitist utan genuint uppmanar till handling. "Horisonterna är precis lika öppna för oss, ... Men vi stänger dem när vi säger något om att framtiden skulle vara oundviklig. Det kan låta som stoisk visdom, men är ofta bara ett alibi för likgiltighet."
Bokens referenser är också tydligt presenterade, utan att hänvisningar stör textflödet.

Detta är en bok jag starkt rekommenderar.
Alla tiders sex  Lindström, Jonathan  1 (2021-03-25 09:03:57)
En fruktansvärd besvikelse! Efter att ha njutit av De dödas tempel så känns den här boken som en örfil. Spekulativ, fullmatad av förnumstiga och anakronistiska kommentarer om historiska skeenden, och alltsammans dränkt i politisk korrekthet. Fortfarande välskrivet, men allvarligt...?
Kattfesten  Ahmed Bäckström, Siri  3 (2021-03-25 08:00:24)
Barnen hade alltid önskat sig ett husdjur. Och nu var det plötsligt en gubbe som ville sälja sin katt. Barnen åkte buss dit där han bodde. Han bjöd dem på kaffe och kakor. När barnen skulle gå därifrån hördes det plötsligt ett brak. Gubben hade ramlat och måste åka ambulans. Barnen pratade med ambulansföraren och frågade den om inte gubben fick ha med sig sin katt. Det fick han. Och barnen? Ja, de kunde ju alltid skaffa sig en annan. Men själva festen där alla var utklädda till katter skulle ändå bli av. Även om slutet inte blev så lyckat, så är det ändå ingen direkt dålig bok. Gillar framförallt bilderna. De är snyggt gjorda.
Billy och mormor  Stenberg, Birgitta  3 (2021-03-24 20:04:51)
Det är inte så ofta som mormor kommer på besök. Men nu så är hon där. Men hon verkar konstig. Varför kramar hon inte Billy så som hon brukar göra? Billy får snart reda på varför. Mormor har nämligen skaffat sig en råtta. Den heter Amalia. Mormor har dessutom skaffat sig en konstig vana. Hon står emellanåt på huvudet. Idag ska de till leksaksaffären. Billy ska få en brandbil med en stor stege. På vägen hem är det trångt i bussen. Mormor behöver en sittplats. Framför henne sitter en kille som tagit upp två sittplatser. Törs mormor säga åt honom att flytta på sig? Billy känner jag igen från tidigare läsupplevelser och hans mamma med den enligt mitt tycke gräsliga frisyren. I tidigare läsupplevelser har det kanske främst handlat om djur. Här är det visserligen djur med. Men mest ändå vardagsgrå verklighet. Med andra ord en av de sämre böckerna i serien.
Tysklands historia; från Caesar till Mer  Hawes, James  4 (2021-03-24 14:57:37)
En mycket läsvärd, lätt humoristisk betraktelse över Tysklands historia. Författaren, som är engelsman, går på ett lättsamt sätt igenom den tyska historien. Han lyckas ta upp svåra ämnen (som kriget) utan att köra i diket, och även om jag inte är helt övertygad om författarens tes är det ändå mycket lärorikt.

Svenskar i gemen är sorgligt okunniga om europeisk historia.
Vedergällning  Harris, Robert  5 (2021-03-24 13:37:04)
Vedergällning är ännu en roman av bestsellerförfattaren Robert Harris. Tidigare har jag läst Konklaven och Den andra sömnen och jag tyckte mycket om båda två, vilket gjorde att förväntningarna var höga på denna roman. Och jag blev inte besviken.

Konklaven utspelar sig i en fiktiv nutid och Den andra sömnen är en postapokalyptisk roman där vi förflyttats flera hundra år framåt i tiden. Vedergällning är en historisk roman och beskriver händelserna i andra världskrigets slutskede, där Tyskland har trängts tillbaka men vägrar erkänna sig besegrat. De allierade bombar tyska städer, men nu vill Hitler slå tillbaka med hjälp av V2-raketerna.

Boken är en roman och många av karaktärerna är fiktiva, men de viktigaste historiska händelserna är korrekta. Tyskland sände verkligen V2-raketer mot London och engelsmännen skickade kvinnor till det befriade Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna. Harris berättar ingående om situationen på båda sidor, vilket gör att man lätt kan identifiera sig med människorna. Det var en fruktansvärd tid och mängder av oskyldiga civila dog på båda sidor.

Vedergällning är en riktigt bra spänningsroman, som jag verkligen tyckte om att läsa. Robert Harris levererar igen
Jaa, det får du, sa Pulvret  Sandberg, Inger och Lasse  3 (2021-03-24 13:15:52)
Pulvret samlar på pyttesmå saker. Han förvarar dem i en tändsticksask. Han visar dem för sin mormor. Hon ger honom genast ett sagogryn att lägga till samlingen. Han visar den sedan för morfar. Men av morfar vill han inte ha någonting. Istället så berättar Pulvret en saga för honom. I den sagan är morfar liten och Pulvret stor. Och morfar får dessutom önska sig vad han vill. Jaa, det får du, är inte bara en del av bokens titel, utan också en ständigt återkommande fras när morfar bestämmer sig för vad han vill ha. Det blir snart tjatigt att behöva läsa dessa ord på vartenda uppslag. Däremot är det kul att studera detaljer i de olika bilderna. Inte minst då bokryggarna i Pulvrets morfars bokhylla och alla anslag runt butiken där de handlar. Faktiskt har det hänt att det blivit oavgjort i schlagerfestivalen. Men ett litet barn som Sveriges statsminister lär vi ju aldrig se, även om jag personligen upplever att de som kvalar till den posten faktiskt beter som barnungar. Särskilt när de inte kan komma överens om en sak. Men om Molkom kvalat till en plats i fotbollsallsvenskan är inget jag själv känner till. Men kanske de som jobbar på Radiosporten vet?
Om snö och guld  Edelfeldt, Inger  4 (2021-03-23 04:52:56)
Pendlar mellan en 3:a och en 5:a för mig- därav slutbetyget, en 4:a!
Inger Edelfeldt tillhör en grupp av mycket produktiva författare som jag i decennier har tänkt läsa något av. Det har hitintills inte blivit av, förrän nu.
Miranda växer upp i en ganska vanlig svensk medelklassfamilj i en villaförort till Stockholm på 1960-talet som enda barnet. Modern Gerda är hemmafru och pappa Henrik läkare. Miranda som i den här boken hinner byta namn två gånger- först till Mira, sedan till Mireille- lider sedan unga år av tvångstankar och genomför olika former av ritualer för att kunna känna lugn. Hon är också en drömmare som i tonåren försvinner in i långa dagdrömmar om en främmande värld med drakar. Fadern som behandlar henne som en pojke är sällan hemma och mamma Gerda förstår henne inte och tycker enbart att hon är underlig. I skolan är hon tidigt utanför och mobbad. Och så en dag tar Mirandas oro överhanden.
Jag tyckte det här var en mycket bra utvecklingsroman som när den är på topp, är fullständigt lysande. Mirandas psykiatriska problematik och utanförskap känns autentiskt och jag blir till och från mycket berörd av hennes berättelse.
Boken har också mycket ljus och förväntan. Och tempot är mycket högt med korta, men mycket träffande kapitel.
Till och från retar jag mig en aning på viljan att skuldbelägga modern för Mirandas problematik. Gerda är totalt oförstående- men brottas tidigt av sin egen kroniska nervositet, något jag som läsare tidigt märker av. Jag hade önskat lite mer förståelse för henne. Slutet är lite av en besvikelse dessutom. Det kom så plötsligt och kändes en aning för tillrättalagt för min smak.
Men överlag är jag mycket positivt överraskad. Och det drömska språket fick mig till och från att associera till Marianne Fredriksson.
Jag läser mer än gärna fler böcker av Inger Edelfeldt!
Vi stormade först  Saunders, Tim  2 (2021-03-22 11:10:04)
Med undertiteln "Historien om allierade specialförband i Normandie 1944" är detta en genomgång av ett antal kommandebataljoners operationer under D-dagen och dagarna därefter. Bitvis spännande, och bra med stycken ur diverse memoarer. Samtidigt blir skildringen svår att följa, då alla kartor är i pärmen. Dessutom blir det fler förband än vad jag kunde hålla reda på. Men absolut en lärorik bok.
Homeros  Linnér, Sture  4 (2021-03-22 11:03:54)
Mycket läsvärt om ett av den europeiska litteraturens mest klassiska verk. Man känner sig lärd när man läser Sture Linnér.
Grodan och stjärnfallet  Velthuijs, Max  4 (2021-03-19 13:11:28)
Om en stjärna faller får man önska sig något. Haren visste att det snart skulle ske. Snart skulle de få se. Därför fick hans vänner grodan, grisen och ankan följa med. Så plötsligt faller en stjärna. Men grodan ser ingen. Han tittade åt ett helt annat håll. Nu får han inte önska sig det han helst av allt vill ha. Grodan deppar, men ändrar sig snart och går till ankan med frukost. Det var nog det hon allra helst ville ha. Och grisen ville säkert ha ägg. Därför gick han dit med ägg till honom. Medan haren fick en bok. Tänk att grodan visste allt detta. Nu måste vännerna genast tänka ut ett sätt att göra något för honom. Och det är här som råttan kommer in. Jag har läst ganska många berättelser om grodan och hans vänner. Alla har varit bra på sitt sätt. Och alla har bjudit på något ämne att prata om efteråt. Den här är också bra.
Albin viking  Löfgren, Ulf  5 (2021-03-19 09:10:28)
En dag när Albin är ute i skogen får han syn på en runsten. Han får också höra hur någon snarkar. Bakom stenen ligger en pojke med vikingahjälm. Han heter Gisle. Albin följer med till byn där han bor. Där pågår vikingatiden för fullt. Människorna klär sig annorlunda än Albin. Och människorna som bor där tycker förresten att Albins mössa ser lustig ut. Men Albin är stark. När det ska lekas kämpalekar så besegrar Albin varenda motståndare. Han lyckas till och med lyfta den stora stenen på raka armar. Nu börjar de andra vikingarna tycka att Albin är en bra kille. Det här är en bra bok. Man lär sig väldigt mycket om hur det var att leva förr i tiden. Ja, när var egentligen Vikingatiden? Ja, den började redan på 700-talet. Tänk så längesen. Och slutade (enligt de uppgifter jag har) cirka 1100 efter vår tideräkning. Och Albin? Ja, han är ett barn av ungefär min egen tid.
Catalina affären  Agrell, Wilhelm  2 (2021-03-17 18:59:43)
Wilhelm Agrells bok ”Catalinaaffären” som ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia handlar om DC3:an som blev nerskjuten över Östersjön efter ett signalspaningsuppdrag. Catalinaaffären var den dåtida benämningen på det som långt senare kom att omtalas som den nedskjutna DC3:an. I ett försök att vända uppmärksamheten från den försvunna DC3:an kom fokus istället att hamna på nedskjutningen av ett Catalina-flygplan som spanade efter den försvunna DC3:an.

En intressant historia. Dock föll inte boken mig i smaken.
Som syskon  Klein, Norma  4 (2021-03-17 04:56:52)
Den andra boken jag läser av Norma Klein (1938-1989). Jag har alldeles nyligen läst, Bytet (1985) som jag tyckte var en strålande bra roman och även den här boken är mycket bra. Tänk att jag aldrig tidigare ens hört talas om henne.
Det här är nog egentligen en sen ungdomsbok, men den går lika utmärkt att läsa för oss äldre. Precis som i den förra boken av henne så är det här en mycket engagerande roman med ett träffsäkert, rappande språk, ett intressant familjeporträtt med invecklade förhållanden och allt detta är skrivet totalt osentimentalt men med en stor portion charm. Karaktärerna känns dessutom levande och jag blir både berörd samtidigt som här finns en stor portion underhållning i själva berättelsen.
Jag vill utan tvekan läsa de andra till svenskan översatta böcker av henne!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Snöblind  Jónasson, Ragnar  4 (2021-03-16 13:50:57)
Snöblind är den första boken av Ragnar Jónasson som jag läser. Av isländska författare har jag bara läst ett par böcker av Halldór Kiljan Laxness och Jón Kalman Stefánsson tidigare, men det här är den första isländska deckaren för mig.

Det är riktigt roligt att följa historien i ett isländskt samhälle vid en fjord på norra Island. Det är mitt i vintern och det mesta verkar ligga begravt i snö och is. En lavin gör att byn blir helt isolerad.

Själva kriminalhistorien är riktigt spännande. Den unga kvinnan som hittas blödande och medvetslös i snön. Den gamle författaren som ramlar och slår ihjäl sig. Mord? Mordförsök? Olyckshändelse? Den unge polisen Ari är ivrig när han ska utreda de båda händelserna, men han märker snart att allt inte är vad han och andra har trott. Lögner avslöjas; lögner som de inblandade aldrig hade trott skulle avslöjas.

Det här var en bok jag gillade och jag läser gärna mer av Ragnar Jónasson. Snöblind är första boken i Det mörka Island-serien.
En vuxen människas bekännelser  Wiberg, David  1 (2021-03-15 21:43:31)
Alice lämnar bokens namnlöse jag och hans värld rasar. Han irrar runt på gatorna, pratar med vänner och bekanta, söker förståelse och förklaring men ingen når fram till honom. Fast relationen inte varit bra och han anat uppbrottet kan han inte släppa henne. Inte blir det bättre av att hon varit otrogen och nu är gravid med en annan mans barn. Han flyttar hem till sina föräldrar, som fullt förståeligt är oroliga för honom, och råkar i konflikt med sin älskade syster. Trots att han är smärtsamt medveten om att han skriker rakt ut i intet låtsas han att någon lyssnar, att han har någon med sig på vägen.

Gäsp vilken tråkig bok, lika obegriplig som långrandig. Läsaren vill tycka synd om den så brutalt svikna mannen men då man inte förstår honom är det inte lätt. Och varför varför är manliga författare så skoningslösa mot sina alter egon? Allt är hans fel, även om kvinnan beter sig som ett svin. Inget hopp, ingen förståelse och faktiskt ingen sympati. Kvinnor som lämnas, krossas och sänks till botten reser sig alltid på något sätt, män sjunker bara djupare ner i självförakt och misär.
Detta är David Wibergs första vuxenbok, han har tidigare skrivit flera ungdomsböcker och är också dramatiker och skådespelare. Kanske borde han hållit sig till det...
Rätta virket  Wolfe, Tom  3 (2021-03-15 08:23:18)
Tom Wolfe tillhör gamla skolan. Det är torrt, grundligt och trovärdigt.
I denna intressanta skildring av rymdkapplöpningen får vi lära oss allt om överljudsflygningar och raketexperiment.

Det stora scoopet är hur USA:s rymdsatsning blev inrikespolitik och hur astronauternas roll mest av allt blev symbolisk. Vi lär oss mycket om USA och hur det politiska spelet inte alltid handlar om sakfrågor. Starkt intryck.
Uppdrag Jemen  Frostelid, Lennart  5 (2021-03-15 06:29:27)
Jihadistjägaren Ariel Goldblume skickas till Jemen med uppdraget att stoppa de lokala islamistgrupperna som växer sig allt starkare. Det går rykten om att ledarna planerar att slå samman dem till en större, mäktigare och farligare organisation i al-Qaidas anda. Resultatet om det lyckas är skrämmande för hela världen. Motståndarna är hänsynslösa. Och misstänksamma.
Vem är det som läcker topphemlig information om agenterna till fienden? Foton, namn och placeringsorter har spritts till fienden. En efter en försvinner agenterna spårlöst. Vem ligger bakom läckan? Vem är superspridaren? Har al-Qaida ännu en gång lyckats få in av sina egna ända in i det hemligaste rummet på HuvudKontoret? Insidern måste stoppas till varje pris.
Sverige vid avgrunden  Ahlander, Dag Sebastian  3 (2021-03-14 14:28:55)
Aldrig har Sveriges situation varit sämre än åren 1808-10. Sverige var väldigt nära att upphöra som stat. Inkompetensen och förfallet var totalt och Sverige var bokstavligen på avgrunden.

Valet av Jean Baptiste Bernadotte visade sig dock lyckat och förändrade i grunden Sverige från att vara ett förlorat land till ett land med framtid.
Mysteriet på minkfarmen  Gränström, Gunvor  3 (2021-03-14 02:17:48)
Ytterligare en gammal flickbok.
En fristående berättelse om en sommar på 50-talet med flickorna Cecilia och Ulla som hamnar inom ett mysterium med mördade minkar, en skumrask figur som smyger sig runt om natten på farmen och ung kärlek.
Den är lättläst, smånostalgisk och väldigt naiv. Men helt okej tidsfördriv!
Slutbetyg, en 3:a!
Ringlinjen  Hövenmark, Nils  3 (2021-03-14 00:45:50)
Ytterligare en deckare från Svartsele, med Vilhelm Lundberg och Gudrun Frisk. Det här är inte den bästa deckaren av Nils Hövenmark som jag har läst, intrigen är något rörig. Men den är absolut inte heller dålig. Och persongalleriet är som vanligt briljant med färgstarka karaktärer och språket är underhållande och varmt. Och jag får mig några angenäma timmars läsning.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Snögubben  Briggs, Raymond  3 (2021-03-13 13:10:18)
När James vaknar är hela gården full av snö. James går ut och gör en snögubbe. På natten vaknar han och går ut för att titta till snögubben. Det är då som den blir levande. Först visar James honom huset. Sedan får James följa med snögubben till nordpolen. Där finns Jultomten. Känns lite fel att läsa en sådan saga nu när det snart är vår. Men gjort är gjort och tänk i morse låg det faktiskt snö på gräsmattan. Den har smält undan nu. Och boken? Ja, den lär nog smälta även den. Bort från minnet alltså, med tanke på att den här inte var så särskilt kul.
Den rätvinkliga triangeln  Bolinder, Jean  1 (2021-03-13 06:24:38)
Tyvärr, så blir jag rejält besviken av den här boken. Det här är den andra boken jag läser av de tidigare böckerna skrivna av Jean Bolinder och jag tycker inte om den. Om jag jämför med två av hans senare verk, Oskulden (1997) och Martin Luffas hemlighet (2002) som var två förstklassiga mycket konstnärligt skrivna deckare som verkligen stack ut från mängden, så är den här boken en ganska vanlig dussindeckare. Grundidén är ganska bra och det skulle kunna bli bra, men spänningen lyser med sin frånvaro, jag kommer aldrig in i handlingen som jag upplever som seg och slutet var riktigt löjeväckande. Nej, det här var verkligen inte en av hans bästa böcker.
Välskriven, men ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en stark 1:a!
Sången från andra sidan havet  Virke, Emma  4 (2021-03-12 13:20:02)
Farmor Räv är på väg uppför berget. Barnbarnet Ritso följer efter. Han vill höra sin farmors berättelse. Den handlar om när hon var ung. Hon kom från en musikalisk familj. Hon spelade flöjt. Men så blev hon nyfiken. Hon kände lukt av mat och klev med det ombord på en båt. Sjömännen upptäckte henne. De tog av henne flöjten. Det är en spännande saga med många fina bilder till.
Skogsmulle och den röda fjädern  Oldenburg, Katarina  4 (2021-03-12 09:17:13)
Skogsmulle är en figur som bor i skogen. Där är han vän med alla djuren. Djuren ordnar så att han får kläder. En grön dräkt som de alla hjälps åt att väva. Skogsmulle är också vän med människornas barn. En dag möter han två stycken som gått vilse. Han lär dem en massa knep så att de till slut kan hitta hem. Den här boken är trevlig på mer än ett sätt. Här finns inte bara en lagom spännande berättelse. Här finns också söta djur att titta på plus lite frågor att svara på med hjälp av bilderna.
Bormann i Bromma  Gunnarsson, Hans  3 (2021-03-11 15:47:28)
Bormann i Bromma är en novellsamling av Hans Gunnarsson. Det är märkliga historier, som alltid berättas av ett anonymt "vi", vilket visar sig vara en bärande tanke i denna novellsamling. "Vi" berättar om ibland hemska saker som hänt, men som läsare har man bara historien ur detta berättarperspektiv. Finns det kanske andra sidor som skulle behöva komma fram? Är den anonyme "vi" verkligen en talesperson för en större grupp? Det får läsaren aldrig veta. (Däremot synes det uppenbart att "vi" varierar i de olika novellerna.)

Jag gillade den här boken, delvis just tack vare det annorlunda berättargreppet. Jag borde läsa fler novellsamlingar, gärna av Hans Gunnarsson.
Molto vill dansa  Zetterholm, Finn  4 (2021-03-11 12:58:04)
Molto är en björn. Han gillar musik. När han hör musik så söker han sig till den. Då börjar han dansa. En dag kommer han till ett konserthus. Där övar man in ett musikstycke av Beethoven. Han dyker även på ett dansband och får med det lära sig att musik kan låta på olika sätt. Det är fullt med noter på insidan av pärmarna. Undrar om det är en bra låt? En som är lika bra som boken? Kanske är det något av Beethoven? Han har gjort en bra låt som heter Ödessymfonin.
I en musfamilj  Zoboli, Giovanna  2 (2021-03-11 09:12:47)
I den här boken hälsar vi på hos en musfamilj. Där finns mycket att göra om dagarna. En del ska gå till skolan. Andra ut och arbeta. Någon annan igen ska ta hand om hemmet och alla småbarnen. Omslagsbilden är roligare än själva boken.
Syster Plus och Doktor Minus  Geffenblad, Lotta  3 (2021-03-10 12:53:58)
Hos Syster Plus och Doktor Minus är det mycket att göra. Det är flera som behöver plåstras om. Men när de själva gjort sig illa är plåstren plötsligt slut. Men då finns det istället ett hjälpsamt träd. En kort berättelse med färgglada teckningar. Alla som någon gång lekt doktor kan lätt känna igen sig här.
Vinterkalaset  Lindqvist, Jenny  5 (2021-03-10 08:52:21)
Storasyster och lillebror upptäcker spår i snön. De tillhör en domherre som har svårt att hitta mat. Storasyster och lillebror vill försöka hjälpa den. Vid ett hus finns ett fågelbord. Men det är lång väg dit. Väldigt trevlig bok. Särskilt för mig som gillar småfåglar. Fast det vet man inte förrän man bläddrat i den. Att fåglarna finns där.
Bytet  Klein, Norma  5 (2021-03-09 23:07:31)
Oväntat bra gammal roman jag av en slump fick för mig att läsa som tar upp ett antal jobbiga situationer såsom: tonårsgraviditet, sorg, smärta, otrohet, längtan- men gör det på ett sådant sätt att jag som läsare inte annat kan än att sträckläsa. Fantastiskt bra tempo och boken som är en roman är uppbyggd likt en spännande thriller. Karaktärerna känns verklighetstrogna, intrigen är såväl engagerande som dyster, språket träffsäkert och det jag mest av allt uppskattar är att den blir aldrig sliskig så som den mycket väl hade kunnat blivit med en annan författare. Jag blir riktigt imponerad av den för mig tidigare helt anonyma Norma Klein och jag vill absolut läsa fler av hennes till svenskan översatta böcker.
Toppbetyg!
Ungkarlen och bönan  Fowles, Shelley  5 (2021-03-09 13:14:34)
En girig ungkarl tappar av misstag en böna i en brunn. Han blir arg och börjar skrika. Någon som kallar sig djinn kliver då upp ur denna och ger honom en magisk kruka. Med den kan han få all mat han vill ha. Men vad han inte räknat med är att en dam tänker stjäla den från honom. Den här spännande sagan kommer från Marocko. Och vilken bra saga sen.
Det här är livet  Kjellsson, Christina  4 (2021-03-09 11:36:34)
Tredje boken om Mirjam, men det är väldigt fristående att man kan läsa den här utan att ha sett de andra. Här är hos 17 år och får beredskapsjobb på en psykavdelning. Hennes vardag där är väldigt fin att följa, de intagna ges mycket karaktär.
Sen kommer in ny energi i form av en förälskelse, väldigt gulligt och gripande - och roligt, man skrattar mycket.
En bok full av liv.
Sen for jag hem  Smirnoff, Karin  4 (2021-03-07 17:24:16)
Janakippo är hemma i Smalånger igen, Bror är död och John ska gifta sig med en annan kvinna. Relationen till dottern Diana är fortsatt spänd, liksom till Brors flickvän Angelika som bor på Kippogården. Men konstnärligt går det bättre och Jana har en lyckad utställning i Stockholm för sina lerfigurer. Där träffar hon Nikki vars far är skulptör i granit. Jana blir fascinerad och åker till Bohuslän för att träffa honom. Men Smalånger kallar, John är sjuk och Diana råkar ut för en olycka. Händelser i det förflutna och i nutiden vävs samman och Jana måste fatta ett beslut, är det Smalånger som är hemma eller är det dags att lämna byn?

Jag hade inte tänkt skriva något om denna bok då så många recenserat den här. Men jag vill få lite input, finns det andra som tänker som jag? Spoilervarning, ni som vill läsa den bör sluta här!

Jag tycker mycket om Smirnoffs sätt att skriva och hon är väl värd alla lovord. Jana är en unik figur i svensk litteratur och det vill inte säga lite. Men jag tycker att tredje boken är lite svagare, lite mer konventionell. Jana framstår som en norrländsk Lisbeth Salander, hämnas blodigt, har sex med kvinnor och män, får 5.000 per lerfigur som debutant, räddar en invandrarkille, tämjer den vresiga Mikkel, får ärva och blir rik. Och trots att hon själv är så norrländskt tvär får hon lätt kontakt med alla typer av människor. En överkvinna helt enkelt. Det enda hon misslyckas med är relationen till dottern. Karin Smirnoff goes mainstream, det såg man inte komma...
Avsnitten där hon är i Stockholm och i Bohuslän känns lite sämre, Jana gör sig bäst i Smalånger. Men jag gillar att hon är så ego, gör fula grejor men ber aldrig om ursäkt. Det antyds också att dråpet på Fadren var planerat. Inget föredöme och inget offer trots allt elände hon råkat ut för. Trots den grymma historien finns det värme, lojalitet och hopp. Jana är omtänksam mot de gamla hon möter i hemtjänsten.
Smirnoff är visst på gång med en ny bok, det låter spännande och vi får se var den landar.
Kreuger kraschen  Blom, Tomas  3 (2021-03-06 18:42:55)
Tomas Bloms bok ”Kreuger kraschen” som ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia handlar om finansmannen Ivar Kreuger känd som tändstickskungen. När börskraschen kom i oktober 1929 hade redan Ivar Kreuger skapat ett världsomspännande imperium som omfattade företag som LM Ericsson, Boliden; Grängesberg och SCA, och Swedish Match.

Ivar Kreugers död i Paris 1932 var startskottet för det som senare blev känt som Kreugerkraschen. Holdingbolaget Kreuger & Toll AB och dotterbolaget International Match Corporation i USA gick i konkurs. Det här är en av historiens mest omfattande konkurser, och efterspelet påverkade ekonomi och politik både i USA och Sverige och många andra länder.

En intressant bok som jag kan rekommendera.
Hemligare kan ingen vara  Klingberg, Ewa  4 (2021-03-06 12:42:20)
Jag tycker att denna var bra, jag har väntat på den och sett fram emot den. Jag är inte besviken. Jag tycker att den är bra skriven och att den var riktigt trevlig att lyssna på.
Mina första bär och svampar  Jansson, Emma  4 (2021-03-06 12:39:27)
Den är mycket bra och pedagogisk. Fina bilder är det också. Trevligt att det finns enkla recept också. Det kan vara kul för barnen.
Under vintergatans alla stjärnor  Davidsson, Camilla  4 (2021-03-06 12:35:13)
Den var intressant och mycket bra skriven. Jag hade svårt att lägga i från mig boken. Hon skriver på ett bra sätt. Det var verkligen en fängslande berättelse. Jag är mycket nöjd.
Ett oväntat arv  Ymén, Sofia  4 (2021-03-06 12:32:06)
Den var bra och intressant. Jag gillade boken. Tycker om helhet i boken. Jag tycker att själva berättelsen är intressant och karaktärena är intressanta med. Den är bra skriven och jag tycker att den var riktigt trevlig att lyssna på. Den tog slut lite fort bara tycker jag.
Det lilla galleriet i solen  Sammeli, Marie  4 (2021-03-06 12:26:35)
Jag tycker att den var bra. Jag tycker att den är bra skriven. Jag lyssnade på boken och den som läst upp den var bra. Tycker om författarens beskrivning av platsen Kapstaden. Jag rekommenderar denna.
Vems rumpa?  Watson, Sarah  4 (2021-03-06 12:23:55)
Jag tycker att boken var bra. Texten var som en ramsa. Jag tycker även att bilderna i boken är fina. Den passar för åldrn 0 - 3 år.
Mina första träd  Jansson, Emma  4 (2021-03-06 12:21:00)
Jag tycker att boken är välgjord med text med bra information om träden. Fina bilder är det också. Passar bra för ålder: 3 - 6 år fast tror det passar för lite äldre kanske också.
Jag tycker om även denna bok av Emma Jansson.
Vems bajs?  Watson, Sarah  4 (2021-03-06 12:17:13)
För det första passar den för barn mellan 3 till 6 år. (enligt Adlibris). Jag tycker att den är bra. Jag tycker att det verkar var pedagogisk med både fina bilder och bra text. En rekommendation från mig.
Vems spår?  Watson, Sarah  4 (2021-03-06 12:14:05)
Jag tycker den var bra. Texten är lätt att hänga med i och har ett bra flyt och bilderna är riktigt fina. Enligt Adlibris passar den för 0 - 3 år men även de som precis börjat läsa själva.
Tvillingdetektiverna  Ahlrud, Sivar  3 (2021-03-06 02:44:52)
Ytterligare en nostalgisk ungdomsbok från ett sedan länge förgånget Sverige- när slutade barn att bocka/niga för de äldre?
Det här är en mysig och småspännande ungdomsbok med de båda rastlösa tvillingbröderna Klas och Göran som under en tågresa från Norrland på väg ner till Huvudstaden kommer en smugglarliga på spåren. Mycket hinner hända härnäst: En utländsk man blir nedslagen, en portfölj försvinner, en av bröderna räddar en liten flicka från att bli överkörd av en bil och slutligen under en jakt i Gamla stan finner de båda bröderna sig befinna i en potentiell farlig situation där de blir kidnappade av skurkarna.
Jag tycker det här var en bra ungdomsbok som kanske skulle fungera för ungdomen idag också. En hel del humor därtill.
Jag läser mer än gärna fler böcker av Sivar Ahlrud!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Öppna din famn  Årestad, Gun  4 (2021-03-05 02:10:17)
Jag har tidigare läst ett flertal andra böcker av Gun Årestad som har skrivit såväl engagerande romaner som spännande mysrysare. Hennes böcker är enkel underhållning som alltid är välskriven och som underhåller läsaren.
Det här är en engagerande roman som cirkulerar kring Hanna och hennes vilda dotter Monica som rest till London där hon lever ett vilt partyliv och gör det ena misstaget efter det andra. Kan mor och dotter förenas eller kan en annan form av oväntad förening vänta istället?
Jag tyckte det här var en fin, varm och vardaglig skildring som berör och engagerar mig. Lättläst och välskriven.
Jag läser mer än gärna fler böcker av Årestad och kan varmt rekommendera hennes små pärlor till litteratur.
Slutbetyg, en 4:a!
Lilla Anna flyttar saker  Sandberg, Inger och Lasse  2 (2021-03-04 13:43:13)
Lilla Anna har en massa olika saker. Var och en av dem har sin särskilda plats. Författaren ställer en fråga till mig varje gång en sådan presenteras om var hon kan ha lagt dem. Det är inte så lätt att veta. Men hade boken börjat med en bild på hennes rum, då hade det varit roligare att gissa. Bara för att se om jag kommer ihåg. Mot slutet av boken flyttar Anna på sakerna så att de ligger på helt andra ställen än tidigare.
I enslig gård  Jeffmar, Marianne  2 (2021-03-03 21:27:16)
Jag har läst ett flertal kriminalromaner av den underreklamerade Marianne Jeffmar som har varit riktigt bra. Hennes fem deckare med reportern Suzanne de Decker i Belgien var rent av superba och mycket annorlunda i en annars så ganska förutsägbar genre.
Och hon skriver dessutom alltid bra.
Men det här är bland det märkligaste jag tidigare har läst. En kriminalgåta i dagboks/brev-format. Det är roligt med böcker som sticker ut från mängden. Men här blir det för mig fel redan från början. Jag upplever den som extremt rörig och de många karaktärerna blir som surrande flugor som jag aldrig riktigt får grepp om. Välskriven är den, men det här är ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en 2:a!
Blues för en blond dam  Thelander, Inga  4 (2021-03-03 00:21:24)
Jag finner det riktigt trivsamt att Saga Egmont valt att släppa många sedan länge glömda författares verk på nytt som e-bok och/eller som ljudbok. Jag har de senaste två åren fått stifta bekantskap med vissa för mig tidigare okända deckarförfattare samt åter läsa vissa jag helt glömt. Deckarförfattare såsom: Ann-Mari Falk, Elvy Ahlbeck, Nils Hövenmark, Sven Sörmark m.fl.
En av dessa är Inga Thelander (1915-1961), som jag ärligt kan säga att jag aldrig tidigare läst- ens hört talas om. Vilket inte alls är särskilt märkligt då hon avled när jag blott enbart var tio år gammal. Jag undrar hur pass välkänd hon var som deckarförfattare på sin tid. Jag tror nämligen att om hon inte avlidit så tidigt så hade hon kunnat komma att göra sig ett stort namn på 70-talet. Jag anser nämligen att hon var väldigt före sin tid.
Den frigjorda hemmafrun, Stella Gordon mördas. Stryps till döds. Det blir till en av hennes närmaste att finna mördaren som består i hennes närmaste krets av vänner och älskare. Stilmässigt kanske den liknar Maria Lang men det är också allt. Inga Thelander målar upp en mycket engagerande psykologisk kriminalroman med mycket mörker och längtan efter kvinnlig frigörelse. För att vara skriven redan 1957 är den oväntat sexuell. Jag kan inte på rak arm komma på en svensk författare som slängde sig med ord som orgasm och även abort på 50-talet. Sexuella antydningar är närvarande boken igenom och ett flertal av karaktärerna ser ner och förfasas av den frigjorda Stella som är självständig, samtidigt som hon är fast i ett olyckligt äktenskap och utan egen försörjning att falla tillbaka på. Jag ser många tidiga feministiska förtecken här och boken är spännande, originell och riktigt rörande från och till.
Jag kan absolut rekommendera den här tidiga psykologiska thrillern och läser därför mer än gärna fler böcker av författaren.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Lugnet  Bannerhed, Tomas  3 (2021-02-28 14:24:35)

LUGNET av Tomas Bannerhed Weyler förlag 2018

Har nu läst Tomas Bannerheds roman Lugnet, hans förra roman Korparna tyckte jag mycket om, den här var svårare att läsa, tom obehaglig. Författaren räds inte att ge sig in i det mörka psyket, här på Urban som mår sämre och sämre.

Urban åker och hämtar sin mors sista tillhörigheter på det hem hon varit intagen för psykiska besvär, som lämpligt nog heter Lugnet. Modern som varit hans enda fäste i världen, men som till slut inte orkade, ”fast hon inget gjorde” som han uttrycker sig.

Det är en sorglig och dunkel berättelse Tomas Bannerhed har skrivit. Man får inte veta så mycket vad som har hänt, bara aningar. Urban tog inte över gården, flyttade till staden, han söker sig ut i naturen där han plundrar fågelbon på ägg, som han sedan blåser ur och lägger i sin samling. Han sitter på Kungliga biblioteket och iakttar en kvinna som han senare börjar spionera på.

Vissa partier får jag verkligen kämpa mig igenom, för det är så motbjudande att läsa, men framför allt är det så sorgligt att det gör ont i hjärtat. En mycket ensam man som passerar gräns efter gräns och det sorgligaste av allt är mammans brev, de brev han aldrig svarar på, de brev som skriker av förtvivlan.
Margaret Thatcher  Harris, Kenneth  3 (2021-02-28 14:19:22)
Margaret Thatcher Kenneth Harris Timbro 1989 i översättning av Britt Arenander

Har med stort intresse följt ”The Crown” och som vanligt blir jag intresserad av att veta mer, då mycket om karaktärerna i serien, nu kom turen till Margaret Thatcher. Som på beställning hade min käre son ett exemplar i sin bokhylla.

Margaret Thatcher, kvinnan som väckte och fortfarande väcker många känslor, älskad och hatad. Hon var 1987 den första premiärministern i Storbritannien att vinna tre val i rad . Kenneth Harris porträtterar i denna biografi Thatcher på ett personligt och ett politiskt plan. Margaret växte upp i ett lägre medelklasshem, hon såg upp till sin far. I sin uppväxt fick hon lära sig att vara behärskad, inte beklaga sig och vara tacksam över varje glädjeämne, inte grotta ner sig i misslyckanden utan fortsätta sitt arbete. Att inte vara rädd för att vara annorlunda, inte följa massan, med andra ord, tänka själv. Det kan man nog säga att hon gjorde, trodde hon på någonting så var det svårt att bromsa henne. Hon genomförde många obekväma beslut, tog sig fram i en manlig värld och var antagligen inte lätt att arbeta med. Margaret hade stora krav på sig själv och jag tänker då att man då också har stora krav på andra och kanske inte riktigt förstår att alla inte är utrustade med samma styrka. Harris tar upp det politiska spelet och då förspelet till att Thatcher kom till makten och det gör att man får en helhets bild.

Harris skriver, ”Två regeringar höjer sig över alla de andra i Storbritanniens historia sedan andra världskrigets slut, Attles, mellan 1945-1951 och Thatchers, från och med 1979. De skiljer sig från de andra genom att de båda kom till makten genom att utlova positiva, kontroversiella och övergripande program som inte bara var avsedda att förvalta utan också att förändra samhället. Båda höll sina löften, bådas politik grundades på moral, på en känsla på vad som är rätt eller fel. Paradoxen i jämförelsen är kontrasten, mycket av vad den ene gjorde har den andre för avsikt att upphäva.”


 ,  0 (2021-02-28 01:23:41)

Polisen och den beskedlige utpressaren  Unefäldt, Gösta  4 (2021-02-28 01:20:51)
Jag är ju en aning partisk med den här boken med tanke på att jag fullkomligt älskade de fem filmatiserade mini-serier som gjordes mellan 1982 och 1996 och som jag sett om vid ett flertal tillfällen. Jag fick därför för mig att jag skulle läsa de resterande böcker av Gösta Unestädt som aldrig har filmatiserats.
Vill ni läsa en händelserik mycket spännande deckare med ett enormt tempo- så är det här verkligen inte en bok för er.
Vill ni istället läsa en mer jordnära detektivroman med trovärdiga poliser i den övre medelåldern med en hel del småstadshumor så kanske den här boken passar er bättre.
Medan jag läser så kan jag riktigt se framför mig skådespelarna och det blir därför några riktigt angenäma timmars läsning. Styrkan i boken ligger definitivt på karaktärerna, dess tankar, handlingar och klantigheter.
Däremot så måste det sägas att Unefäldt lätt hade kunnat kapa åtminstone 100 sidors utfyllnad som inte direkt förde intrigen framåt. En utfyllnad som på tv med hjälp av duktiga karaktärsskådespelare skulle kunna fungera riktigt bra, men som i bokformat kan bli en aning långtråkig emellanåt. Jag behöver t.ex. inte en fullkomlig redogörelse för hur en bastu fungerar och vilka knappar man ska trycka på etc.
Men samtidigt är den så rogivande fastän det blir lite långrandigt från och till att jag ändå fortsätter läsa med stort intresse.
Jag tänker absolut så småningom fortsätta i serien med "Poliserna i Strömstad"
Slutbetyg, en 4:a!
Polly tar ingen skit  Källblad, Mats  5 (2021-02-25 16:00:08)
Polly är en figur vi kanske känner, hon är bifigur i serien Lukas. Den här historien handlar om hennes barn- och ungdom. Det är en bitvis hjärtskärande serie som man blir djupt berörd av, samtidigt som man skrattar mycket.
Jättefint tecknad, jättebra figurer (många fina människor, några elaka och så Eddie Meduza...) - väldigt fina övergångar mellan nu- och dåtid (särskilt Jerrys och Pollys väst).
Historien om Europa  Alnæs, Karsten  4 (2021-02-25 11:47:44)
Jag återvänder om och om igen till denna enorma samling historier om människor i Europa från 1300 till 1945. Välskrivet, intressant, kul, kunnigt!
Svensk seriehistoria - fjärde boken  Granberg, Ulf  5 (2021-02-24 16:52:23)
En tjock fin bok med texter om seriehistoria, först en ordentlig genomgång av albumutgivning i landet. Sen en mycket bra text om Nils Egerbrandt, grundläggande med mycket fakta. Intressant är också texten om science/fiction-serier, och även den om förlaget Red Clown. På slutet är det artiklar om alternativserier och fanzine - inte så intressant för mig, men viktigt med kartläggningen.
Sammanfattningsvis är det en mycket bra bok om man har ett serieintresse.
Fäder och söner  Turgenjev, Ivan  4 (2021-02-22 23:10:19)
"Den första moderna ryska romanen" är en liten pärla. Ganska lättläst för den som vill ta sig an en klassiker.

De bästa partierna är de filosofiska samtalen och jag måste säga att Turgenjev får med det mesta på kort tid. De unga männens självbild och självinsikt stresstestas i varje samtal och språket är mästerligt.

Personerna har, precis som många idag, höga tankar om sig själva och frågan om varje generations överlägsenhet ställs på sin spets. Även en upplyst människa har en fallenhet att finna nya obehag och förstöra livet för sig.

Det är en enkel historia där många intressanta sociala aspekter ifrågasätts. Mycket läsvärd.
Rena mörkret, Lotta!  Vik, Merri  3 (2021-02-22 09:59:44)
Jag fortsätter min tillbakablick i barndomens flicklitteratur. Den här gången får jag åter stifta bekantskap med den impulsiva, charmiga och fruktansvärt klantiga Lotta. Jag brukar läsa några böcker om henne per år men håller ej rätt på ordningen. Tydligen är det här den trettonde boken i serien.
Jag beslutade mig för att inte enbart låta nostalgin flöda utan även läsa den kritiskt.
Och om jag ska vara ärlig så är det inte mycket handling i den här boken, kanske inte heller i hela serien. Det är vardagligt med små enkla episoder ur Lotta och hennes familjs liv. Därför har jag väldigt svårt att tro att dagens 10-12 åringar skulle finna någon större glädje i de här böckerna.^
Men nostalgifaktorn tog snabbt överhanden och jag läste med glädje och värme om en svunnen tid då många ännu inte låste ytterdörren och innan digitaliseringen tagit världen i sin storm. Det är lättläst och jag blev på riktigt gott humör under läsningens gång.
Kanske att de här böckerna passar oss kvinnor/tanter/kärringar i en viss ålder bättre idag än den yngre generationen?
Slutbetyg, en stark 3:a!
Kirke  Miller, Madeline  5 (2021-02-21 19:13:58)
Enligt den grekiska mytologin var nymfen Kirke en av solkungen Helios döttrar. Som straff för olydnad blev hon förvisad till ön Aiaje för evig tid. Där utvecklade hon sin magiska förmåga och blev fruktad av båda sjöfarare, gudar och nymfer. Hon figurerar i Odysseus irrfärder där hon förvandlade hans besättning till svin och tog Odysseus själv till sin säng. Miller har förädlat hennes historia till en kraftfull saga för vuxna om en kvinnas kamp för överlevnad och kärlek. Vi får möta de flesta gudar och hjältar ur den grekiska mytologin och författaren väver in deras öden i Kirkes historia med stor skicklighet och fingertoppskänsla.

Jag fick tips om boken av Rolf här i gruppen, ett tips som jag är mycket tacksam för! Detta är inget annat än ett mästerverk, en fantastisk bok som är en blandning av historisk roman, fantasy, feelgood och relationsroman. Det enda sorgliga är att jag antagligen redan läst årets bästa bok... Det är inte fel om läsaren har ett hum om den grekiska gudasagan men det är inget krav. Miller ger karaktärerna ett eget liv, vilket ger behållning även för den okunnige.
Att vissa recensenter kallar romanen feministisk ska ni inte avskräckas av, just det epitetet känns bara SÅ 1900-tal. Glöm inte att redan Homeros lät Kirke förvandla män till svin...;-) Istället är författaren uppfriskande respektlös både mot gudar och "hjältar" av bägge kön, de är småaktiga, våldsamma och och bryr sig inte om alla oskyldiga som liksom i förbifarten offras i deras meningslösa fejder. De stora männens händer dryper av blod och medkänsla är att okänt begrepp för de flesta kvinnor. Boken påminner i stilen om Marion Zimmer Bradleys bok Facklan, om det trojanska kriget. Också ett mästerverk och jag är säker på att Miller läst och påverkats av den.
Det enda som stör mig är omslaget, där finns ett konstverk från 1800-talet som ska föreställa Kirke och ett av hennes djur. Men det är en tiger på bilden, de finns inte i medelhavsområdet och Kirke omgav sig med lejon. Men det är en petitess, boken är lysande, bara läs den! Allmänbildning får ni på köpet.
Kungen som blev snäll  van Bilsen, Rita  4 (2021-02-21 16:26:50)
Det var en gång en kung som hade en grann uniform. Uniformen gjorde att han fick mer makt. Och makten i sin tur gjorde honom elak. Var det någon som inte gjorde som kungen sa eller som skrattade åt hans uniform, då kastade han personen i fängelse. En liten flicka blev upprörd över detta. Hon smög till slottet och slängde det eländiga plagget i en brunn. Kungen blev tvungen då att gå i pyjamas. Säkert är det fler uniformer som gör att folk blir helt andra typer än vad de egentligen är. Och säkert är det fler än jag som läst den här boken som tyckt att det här är en trevlig saga. Och det behöver jag inte ta av min blå jeansklänning och sätta på mig en dum uniform för att säga. Inte heller mina polkagris-randiga tajts.
Man kan inte hindra ett litet hjärta frå  Castillon, Claire  3 (2021-02-20 17:55:07)
Ytterligare en novellsamling med Claire Castillon. Personligen tycker jag inte att den riktigt når upp till samma nivå som Insekt som var helt briljant. Men den här novellsamlingen är också riktigt bra och finurliga och alla noveller har en liten tvist på slutet som oftast får mig alldeles paff. Det är lättläst, underhållande, fylld med mycket svart humor och ett briljant språk. Självfallet varierar novellerna i styrka, men överlag är jag väldigt positiv åter till Claire Castillon och jag vill absolut läsa någon av hennes romaner härnäst.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Spärrad gräns  Gränström, Gunvor  5 (2021-02-18 01:54:55)
Jag bestämde mig för någon vecka sedan att jag skulle börja läsa om mina ungdomsböcker från 50 och 60-talet. Det kan vara kul att varva de mer moderna böckerna med lite nostalgikänslor från en svunnen tid. Det här är en av många sparade gamla böcker som jag tror att jag aldrig tidigare läst. Och eftersom det inte går att finna någon baksidestext på de gamla hårda pärmarna så visste jag inte riktigt vilken historia jag skulle komma in i.
Men jag blev mycket tidigt väldigt positivt överraskad. Det här är en riktigt spännande och gripande liten bok om några ungdomars desperata flykt från Östberlin till väst. Den är riktigt spännande på sina håll, samt gripande, realistisk och välskriven. Jag blev faktiskt riktigt berörd av den. Kan varmt rekommenderas av mig!
Jag sökte boken på nätet och fann att den liksom många andra gamla ungdomsböcker har sedan några år tillbaka släppts som e-bok av storytel. Kul, tycker jag!
Nu får vi se vilken gammal flickbok jag börjar med nästa gång.
Toppbetyg!
Kalle - den lille tjurfäktaren  Lindgren, Astrid  4 (2021-02-17 09:24:31)
En påskdag stod tjuren Adam Engelbrekt på gårdsplanen och ville inte flytta på sig. Han var dessutom fruktansvärt arg. Men pojken Kalle gav sig inte. Tjuren skulle tillbaka in i lagården. Den här berättelsen av Astrid Lindgren känns ny för mig. Jag har tidigare varken läst, hört eller känt till den. Men den är bättre än en hel del av hennes kändare böcker.
Insekt  Castillon, Claire  4 (2021-02-16 18:45:59)
En liten fransk pärla bland många från Sekwa förlag.
Noveller är verkligen inte min tekopp. Oftast finner jag noveller intetsägande och jag blir sällan berörd av dem. Men den här novellsamlingen av franska Claire Castillon älskar jag från första sidan.
Och novellerna är så korta. De flesta enbart fem-sex sidor långa, men så träffsäkra, cyniska, absurda, chockerande, råa, fyllda med svart humor och ett enastående språk som är ovanligt rappt.
De här nitton novellerna handlar om förhållandet mellan mor och dotter. Och det här är inga vanliga berättelser precis.
I den här novellsamlingen får jag som läsare möta mamman som slänger ut sin ena tvillingdotter på motorvägen eftersom hon enbart ville ha ett barn, den hypokondriska modern som självmedicinerar sin dotter mot eventuella sjukdomar, mamman som ligger med sin gravida dotters man, mamman som låter förstora brösten på sin minderåriga dotter för att hon ska se mer feminin ut, dottern som misshandlar sin mamma och gör henne till sin slav, dottern som skäms för sin svårt cancersjuka mammas tärande utseende, mamman som blir tonåring på nytt och blir sin tonårsdotters bästa väninna och många fler absurda berättelser.
De mest sorgliga och tunga av ämnen tas här upp, men Castillon svänger på orden och jag har inte tråkigt för en sekund. Naturligtvis håller inte alla noveller samma briljans, men jag finner ingenting tråkigt här.
Jag blev som sagt väldigt positivt överraskad och jag vill mer än gärna läsa fler böcker av henne!
Slutbetyg, en mycket stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
En övervintring i polarisen  Verne, Jules  2 (2021-02-15 19:42:30)
En gammal sjökapten söker efter sin förlorade son i Arktis. De tvingas övervintra under ohyggliga förhållanden. Besättningen är uppdelad och bråkar med varandra. Väldigt stereotypiskt persongalleri.
Mannen i fönstret  Dahl, Kjell Ola  3 (2021-02-15 15:34:08)
Poliserna Gunnarstranda och Frölich söker efter en mördare. Mycket prat och blir lite för lång. Lite tunn upplösning på dramat.
Sångfågeln från Milano  Kullenberg, Annette  4 (2021-02-15 13:51:39)
En bok om en operadivas vistelse på en skärgårdsö en sommar för länge sen. Och en ramberättelse på det - den sistnämnda flätas fint in, men kanske inte behövs egentligen. Det här är väldigt väldigt roligt, jag skrattade gång på gång - persongalleriet är bitvis helt underbart. Det är en skröna utan så mycket mer än humor, men det är bra humor och det är inte alla som får ihop en humoristisk roman utan att det blir långtråkigt på slutet.
När prinsessor går på zoo  Gustavsson, Per  3 (2021-02-15 13:13:56)
Prinsessan ska inviga stadens zoo. Men när hon ska göra det, så är inte bara grinden till djurparken öppen utan också grindarna till alla djurburarna. Det uppstår genast panik bland besökarna. Den som läst andra böcker om Per Gustavssons figur Prinsessan vet att det är gott om hjältemod i henne. Och även den här gången klarar hon uppgiften galant. Eller hur var det nu? Och är Prinsessan verkligen Prinsessan? Svaret kommer i slutet. Och liksom andra böcker om samma figur inte lämnar läsaren besviken, så gör heller inte denna det.
Örådet  Sverker, Jakob  3 (2021-02-15 12:46:26)
Jag var först lite tveksam inför boken. Jag har aldrig sett dokusåpor som Robinson, Paradise Hotel och liknande. Möjligen såg jag något avsnitt av Farmen för väldigt längesen. Konceptet med öråd är inte något som jag har sett på TV. Det visar sig dock snart att jag klarar mig utan att ha sett dessa serier. Det går ändå att hänga med när två lag formeras, tävlar mot varandra och röstar bort deltagare som får åka hem.

Boken kan sägas bestå av två delar. En del där deltagarna befinner sig på den öde ön och tävlar mot varandra och en del där tävlingen har avbrutits och tre deltagare försöker befria prästen Cecilia.

Som jag tolkar romanen så är tävlingen på ön ointressant. Även arbetet med att försöka hitta och befria Cecilia är av underordnad betydelse. Det som är intressant är vad det är för människor som är med och hur de reagerar i olika situationer. Som läsare får jag veta deras bevekelsegrunder för att delta i en sådan här tävling. Någon vill tjäna pengar, någon annan vill finna sig själv. Vi får även ta del av de intervjuer med deltagarna som produktionsteamet genomför.

Prästen Cecilia är utan tvekan den märkligaste av deltagarna. Hon är alltså präst, men verkar inte tro på speciellt mycket av det som kyrkan lär oss. Det är mer av flum om att allt sker av en slump med att Guds kärlek genomsyrar allt. Ändå är hon den som mer än någon annan berör de andra medverkande. Trots att hon är frånvarande en stor del av boken är det ändå hon som hela tiden står i centrum.

Jag tycker det är ett spännande grepp att skriva en bok med en ram hämtad från verklighetens TV-produktioner. Reaktionerna känns äkta när de vitt skilda personlighetstyperna möts. Där väcks både kärlek och motvilja bland deltagarna.
Bockarna Bruse på solsemester  Rørvik, Bjørn F.  2 (2021-02-15 09:05:29)
Bockarna Bruse har sparat pengar en lång tid och tänker nu fara på solsemester. På en sådan slipper de Trollet. Sådana varelser spricker lätt i solen. Men vad är det för en konstig person med hatt och solglasögon de möter? Jo, det är hotellmannen. Och hotellet han tar dem till är fult och nedslitet. Men nog föredrar jag allt den gamla hederliga sagan om Bockarna Bruse än en sån här modernisering. Teckningarna i boken är dessutom fula.
Gorlans ruiner  Flanagan, Johan  5 (2021-02-13 10:35:40)
Gorlans ruiner är den första boken i Spejarens lärling.

En mycket bra bok som man aldrig vill lägga ifrån sig! Rekommenderas starkt!

Jag kunde nästan inte hålla mig för att börja gråta när Halt för första gången log. Åh vad jag blev glad! Och när Wargalerna tidigare angrep Halt blev jag så ledsen och orolig!

Enligt mig är Halt den med mest karaktär och han är min personliga favorit.

Ha i åtanke när dessa läses att de är ursprungligen på engelska och att man därmed uttalar namnen på engelskt vis så att säga.

Det kommer en grävling  Ragvals, Lisa  3 (2021-02-13 09:16:57)
Abbe har en farfar. Han har en grävling som husdjur. Rättare sagt: grävlingen bor under hans hus. Abbe funderar på hur ett sådant djur skulle fungera om det flyttade in i en lägenhet i stan. Och ganska snart så finns den där hos honom och ställer till med oreda. Förutom denna roliga berättelse får vi reda på ytterligare om varför grävlingar är olämpliga som husdjur i form av lite fakta längst bak i boken.
Ett drama i luften  Verne, Jules  1 (2021-02-12 13:27:51)
En för mig okänd novell av Jules Verne. Kort och tråkig om ett ballongäventyr. Okänd bok som gör sig bäst i glömskan.
Jag vill ha en kanin!  Ross, Tony  2 (2021-02-12 13:18:49)
Lilla Prinsessan vill ha ett husdjur. En kanin precis som hennes bästa kompis. Men hur pass duktig är hon egentligen på att ta hand om en sådan? Ganska snart tröttnar hon på kaninen och vill hellre ha en häst. Ganska snart tröttnar också jag på boken. Jag vill ha mera kaniner än så här. Och Lilla Prinsessan? Hon är ändå bäst som TV-program.
Julia gillar djur  Eriksson, Eva  4 (2021-02-12 09:53:20)
Lilla Julia älskar djur. Hon vill klappa dem och krama om dem. Men vad gillar djuren detta? Det söta lammet vill till exempel inte komma till henne hur mycket hon än kallar på det. Förutom alla bilder på söta djur. Kaniner och lamm som jag tycker så mycket om, kor, hästar och små gula kycklingar, så får man också lära sig en hel del om dem. Som hur deras bajs ser ut och fotspåren de lämnar efter sig när det är snö. Bra.
Tigermamman och Lytte  Berge, Stina  3 (2021-02-11 16:26:37)
Mamma tiger har fått ungar. En av dessa har problem med sin ena tass och kan med det inte förflytta sig så snabbt. De andra djuren råder henne att överge unge. Men tigermamma lyssnar inte. Inget större fel på berättelsen. Däremot gillar jag inte att man placerat texten på mörka färger som blått och grönt. Det blir svårt att läsa då. Även om man har en lampa som lyser direkt på bokens sidor.
Fia och önskefen  Hohler, Franz  4 (2021-02-11 08:51:46)
Fia är missnöjd med det mesta. Hon är dålig på att läsa och skriva, klumpig när hon springer och hon kan heller inte sjunga vackert. En natt möter hon en fe. Det är hennes nattlampa som förvandlas till en sådan. Fia berättar för henne om allt hon önskar sig bli bra på. Och snart står ett par blå skor hos henne. Med dem kan hon springa hur snabbt som helst. Och den röda pennan hon sedan får gör så att hon kan skriva fint. Det här är en rolig bok. Rolig på grund av alla mystiska saker som plötsligt sker hela tiden.
Mary, Lou och spökmysteriet  Keene, Carolyn  3 (2021-02-11 03:10:52)
Idag har jag läst om en gammal flickbok jag som ung älskade. Många av mina jämnåriga kamrater på den tiden älskade Kulla gulla-böckerna och fröken Sprakfåle. Själv var jag enbart såld på flickboksdetektivsserierna, Kitty och Mary, Lou av Carolyn Keene.
Jag har vid jämna mellanrum läst om ett flertal av de här böckerna under årens lopp och idag föredrar jag nästan detektivböckerna med systrarna Mary och Lou som går på internatskolan Starhurst för flickor och där de råkar ut för det ena mysteriet efter det andra.
En myspys bok och som är lite småspännande på sina håll och ger mig en form av nostalgisk värme medan jag läser. Något rörig på slutet kanske. Men helt klart mycket läsvärd!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Borta bra, men hemma bäst  Busch, Helmut  4 (2021-02-09 12:21:30)
En alldeles utmärkt liten mysrysare som är såväl välskriven, som engagerande, småspännande och med karaktärer som jag lätt fattar tycke för. En alldeles utmärkt liten bok att läsa på kvällskvisten! Jag har läst ett flertal böcker tidigare av Helmut Busch och jag läser mer än gärna fler böcker av honom!
Ganska bra uppläsare också.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Begums 500 miljoner  Verne, Jules  3 (2021-02-08 20:42:32)
Doktor Sarasin får ärva 500 miljoner och beslutar sig för att använda arvet till att bygga en mönsterstad. Han tvingas dock dela arvet med tysken Schultze som blir hans dödsfiende. Helt ok bok.