bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
En vår utan Snusmumriken  Moomin Characters,  4 (2017-06-22 14:00:55)
Som vanligt måste Snusmumriken ge sig ut på vandring när det blir höst. Men han lovar att precis som alla andra vårar komma tillbaka till Mumindalen. Under tiden hinner Mumintrollet bekanta sig med Snorkens flygande skepp samt bli förkyld. Trevlig liten saga med lika trevliga figurer.
Eldsjälen från Mallorca  Nordberg, Michael  3 (2017-06-22 09:36:57)
Detta är en samling långa essäer om flera medeltida skribenter, Rene d'Anjou, Amerigo Vespucci, Francois Villon och Ramon Lull. Boken är den ojämnaste bok som jag läst av Nordberg, och några av essäerna är tungrodda. Andra är ordentligt läsvärda. Sammantaget är detta en bok för de insatta, medeltidshabbarna.
Flickan från paradiset  Sjödin, Agneta  1 (2017-06-21 22:25:34)
Budskapet i boken är säkert bra, men fasiken vad tråkig den är! Ingenting som jag kan rekommendera!
Skånes historia del 2: 1376-1720  Wetterberg, Gunnar  5 (2017-06-21 18:47:46)
I del två står kampen om Skåne i centrum. Makten över Norden slår hårt mot det skånska samhället och reformationen sätter sina tydliga spår i landskapet och i kulturen. De många krigen drabbar bönder och borgare och skåningen får välja att bli svenskar eller utvandra till Danmark. Majoriteten väljer att stanna kvar under den svenska kronan och finner sig snart till rätta med det nya styret. Bra bok.
Ladykiller  O`Donnell, Lillian  3 (2017-06-21 16:06:59)
Lättsam och trevlig läsning på sina håll, men alldeles för förutsägbar och med alldeles för lite spänning, att man redan från början får reda på vem mördaren var hjälpte inte heller. Men den får ändå en svag 3:a av mig i betyg, mycket tack vare att jag gillade bokens huvudkaraktär, inspektör Norah Mulcahaney!
Professor Strålman berättar om grunkor o  Borg, Mikael  4 (2017-06-21 08:33:48)
På samma sätt som i serietidningar berättas om varför lampan lyser, varför det kommer ljud ur en högtalare, om varför det blir "Myrornas Krig" i TV ibland och varför mikrovågsugnen plingar till. Fast egentligen så ljuger Professor Strålman. Och vilka knasiga förklaringar sedan. Fast rätt kul ändå.
Sektens barn  Lindstein, Mariette  4 (2017-06-20 00:51:55)
Åter igen en riktigt spännande och välskriven thriller av Mariette Lindstein som verkligen är en lysande thrillerförfattare. Boken liksom de två tidigare ViaTerra-böckerna är nästan lite väl otäcka för min smak med lite väl mycket våldstortyr. Men sticker ut, det gör dem verkligen! Dessutom är karaktärsporträtten väldigt bra och slutet långt ifrån förutsägbart. Men nu hoppas jag att hon låter sektvärlden vila ett tag, hon skriver så pass bra att hon lätt borde kunna hitta på en ny spännande serie. Jag ser fram emot framtida böcker av henne!
Jag lyssnade på ljudboken och vill ge en stor eloge till Gunilla Leining som verkligen är en jättebra och nyanserad uppläsare!
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas! Men böckerna bör läsas i ordning!
Där vägarna möts  Kinnunen, Tommi  1 (2017-06-19 17:16:19)
Inte alls i min smak.
Flykten från dagis  Andersson, Nils  3 (2017-06-19 08:53:55)
Om en tjej i randig tröja som inte gillar sin dagisfröken. Det gör heller inte hennes lillebror som är tvättbjörn. Båda rymmer sin väg. Långt, långt, bort. Men kommer så småningom tillbaka. Cool saga på rim. Tjejen i sagan är också cool. Jag ska bli som hon.
Paradise  Johansson, Nanna  2 (2017-06-17 22:07:29)
I mitt tycke riktigt mediokra noveller.
Svag 2:a!
Över gränsen och andra erotiska noveller  Edenborg, Carl-Michael  4 (2017-06-17 21:15:07)
Det är extremt sällan som jag läser erotisk litteratur, och oftast vid de få tillfällena som jag faktiskt gör det så brukar jag inte tycka om det. Men den här tyckte jag faktiskt var ganska bra och lite smårolig emellanåt, även om vissa absolut var för pornografiska för mig. Men på det stora hela en lyckad novellsamling. Definitivt ingenting för de pryda "flickorna", eller ska jag säga tanterna kanske- jag passar väl bättre in i kategorin tant?
Mitt slutbetyg blir, en 4:a!
En lisa för ögat  Rendell, Ruth  3 (2017-06-16 21:44:37)
Francine uppfostras i skyddad välbärgad miljö. Hennes styvmor skulle helst av allt låsa in henne för att ha henne för sig själv. En pojke, Teddy, lever i en helt annan miljö där smuts och missbruk härskar vilket Teddy hatar. Dessa båda kommer en dag att mötas. Men den som älskar det vackra kan ställa höga förväntningar och krav. Teddy är beredd att döda för att få det rena och vackra omkring sig. Den här romanen kändes trög i början men i slutet var den spännande.
Gränsfall  Felldin, Ruth  2 (2017-06-15 15:00:53)
Grundidén är ganska bra, men slutresultatet blir tyvärr ganska tråkig.
Mitt betyg blir, en 2:a!
Semlan och Gordon - Pappan med de stora  Nilsson, Moni  4 (2017-06-15 10:53:55)
En väldigt speciell men en bra bok. Den var bra skriven.
Katolska kyrkan och den västerländska ci  Woods, Thomas  3 (2017-06-14 11:02:07)
En bok som tar upp den katolska kyrkans stora och ofta glömda inflytande på skapandet av vår västerländska civilisation. En intressant och tankeväckande bok som lyfter fram kunskaper som dagens samhälle tyvärr försöker glömma och i värsta fall totalt förneka och förvanska. En bok som ger kunskap och insikt i varför Europa ser ut som det gör idag.
Monstret och människorna  Strandberg, Mats  5 (2017-06-14 10:35:52)
Det var en bra bok, et bra avslut
Du tror du vet allting  Peterson, Marie  3 (2017-06-13 22:05:23)
Gripande och sorglig roman om en medelålders dotter och hennes dementa mamma. Texten är engagerande och med en viss humoristisk underton som jag tyckte mycket om. Dock tycker jag att Marie Peterson blandar in lite väl mycket svårläst filosofiska meningar- för att den helt ska tilltala mig.
Men en stark 3:a är boken absolut värd att få i betyg!
Det är så konstigt nuförtiden  Flygare, Karin  4 (2017-06-11 21:36:34)
Gripande roman om en medelålders dotter som på gamla dar blir mamma till sin egen mamma, Jag som själv har föräldrar, en dement pappa på nittiotre och en nittioårig mamma som börjar visa tecken på demens- känner igen mig själv mycket i dottern Birgittas kamp för att modern ska få ha det bra och samtidigt dotterns egen stress och önskan att få leva det vuxenliv som hon faktiskt borde få göra utan att ständigt behöva oroa sig för sin mamma. Jag känner också mycket igen mig i Birgittas egen skräck för att själv drabbas av demens.
Jag tyckte det här var en mycket bra och lättläst roman som engagerar mig som läsare väldigt mycket. Kan varmt rekommendera den och vill absolut läsa mer av Karin Flygare!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 4:a!
Strandsittaren  Ihrén, Anna  2 (2017-06-11 21:32:53)
Välskriven, men den liknar så många andra träiga dussindeckare med ett alldeles för tunt persongalleri för att jag ska orka med hela boken.
Uppläsaren Maria Lyckow stör mig här, jag har tidigare uppskattat henne som uppläsare men här läser hon ointresserat och träigt.
Mitt slutbetyg blir, en 2:a!
August Strindbergs Inferno  Göranson, Fabian  4 (2017-06-09 23:19:26)
En fantastiskt underbart tecknad graphic novel! Mycket rolig och fruktansvärt söt :)
Tyd tatueringen  Enhager, Tomas  5 (2017-06-09 18:09:45)
Romanen innehåller allt som utgör en bestseller: kärlek, äventyr, spänning, kamp på liv och död och framför allt insikter om livets djupa värden och visdom som så många i dag behöver integrera i sina liv. Alla dessa värden har Tomas vävt in och utvecklat under många år tack vore meditationen och livserfarenheten som make, far och framgångsrik coach. Nu delar han med sig av allt detta på ett enkelt och klart sätt. Alla läsare, unga såväl äldre, kommer att finna romanen spännande, gripande och värdefull - jag hade svårt att sluta läsa!
Saga af Varberg  Åberg, John Einar  3 (2017-06-09 14:36:30)
En kort liten bok om en båt som avseglade och sen inte hördes av. Ibland känns det lite resuméartart, man skulle lätt kunna brodera ut detta till en tjockare bok. Vilket är skönt att det inte är gjort - och författaren klarar mycket bra att ge liv åt personerna, staden och havet. Och inte minst efterspelet då man vet vad som skett.
Rebirth 2  Woo,  3 (2017-06-09 12:22:19)
Vampyren Deshwitat vill lära sig vit magi för att besegra sin fiende. Med tecknade ljudeffekter får man som läsare följa vampyren på hans resa.
Blommornas språk  Bering, Erik  3 (2017-06-09 12:08:13)
Här finns massor av blommor nämnda och betydelsen men det gäller att ta det med humor för idag har vi knappast några tankar om något blommornas språk när vi ger eller tar emot en blomma. En svensk midsommarbukett med blåklint och prästkragar har denna betydelse enligt boken: Blåklint = Var enkel som den. Kravlös, barnslig enfald, lantlig oskuld. Prästkrage = I dina ögon finner jag lyckan. Men det var intressant att ta del av den här boken ändå.
Sommarön  Frantz, Eva  5 (2017-06-08 23:53:47)
Jag fick min första kontakt med den mycket charmiga Eva Frantz genom programmet ”De Eurovisiia” som är ett program inför Eurovision song contest som sänds varje år på den svensktalande YLE-kanalen. Programmet som till skillnad från den svenska motsvarigheten- har alltid haft trevliga och positiva gäster, och jag fick tidigt en mycket positiv bild av programledaren Eva Frantz. Så jag fick för mig att googla henne och fick då till min förvåning se att hon dessutom var författarinna och att hennes debutbok gick att beställa på Adlibris- inte bokus- konstigt nog. Jag tilltalades snabbt av bakgrundstexten och skickade efter ett exemplar. Och nu har jag också läst den.
Och jag kan inte annat än hylla Eva Frantz för den mycket positiva läsupplevelsen. Sommarön är en blandning av roman, komedi och deckare och slutresultatet blir så väldigt bra. Miljöskildringarna är strålande, intrigen bra, humoristisk, spännande. Språket är bra och lättläst- sidorna for fram som bara den för mig. Men det mest positiva är nog ändå de sympatiska karaktärerna. Även om det som i verkliga livet finns mindre bra personer, så lyckas Eva Frantz till skillnad från andra författare att leta upp något bra i varje karaktär och skapar på så vis en fantastiskt bra och humoristisk snälldeckare som jag inte annat kan än att älska! Synd bara att den tog slut så snabbt! Nu vill jag läsa fler böcker av Eva Frantz! Kan varmt rekommenderas!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Kära Barbro  Ackebo, Lena  5 (2017-06-08 23:49:46)
Jag läste nyligen en recensent som menade att Kära Barbro inte nådde upp till det fina slutresultat Lena Ackebo fick med Världens vackraste man. Men jag håller inte med. Jag tyckte mycket om ”Världens vackraste man” men jag tycker faktiskt att ”Kära Barbro” är strecket vassare. Jättefina personskildringar, en bra story, trovärdiga karaktärer, med en handling som griper tag och som dessutom ibland är riktigt underhållande. Jag längtar efter nästa bok om systrarna Mona och Barbro.
Jag lyssnade på ljudboken och kan inte annat än hylla Katarina Ewerlöf som verkligen gör en fantastisk uppläsning.
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a till såväl bok som uppläsare! Kan varmt rekommenderas, men läs helst böckerna i ordning, det underlättar!
Med floran i båten  Bremer, Kåre  3 (2017-06-05 23:19:55)
Håller på att läsa denna nu. Start 2017-06-05.
Den rättmätige arvingen  Holland, Lillie  3 (2017-06-05 16:44:57)
Lättsam och småspännande, men långt ifrån de bättre av de mysrysare jag läst. Bitvis ointressant och förutsägbart.
Mitt slutbetyg blir, en medel 3:a!
Arabesk  Stenberg, Birgitta  4 (2017-06-04 20:19:15)
Denna tredje bok kommer man snabbt in i, och man minns figurerna och de blir intressanta att följa igen. Speciellt Loulou (eller Doris eller vad hon nu kallar sig) men den avdankade skådespelerskan Rebecca är rolig under Spanienbesöket. Tragikomiskt och levande - alla pusselbitar fogas snyggt ihop till en helhet.
Någonstans brister himlen  Olofsson Liljedahl, Erika  3 (2017-06-04 15:54:20)
En lågmäld skildring om att tolka människor.
Prästens lilla flicka  Casserfelt, Susan  1 (2017-06-01 15:28:04)
Ytterligare en medioker dussindeckare som inte sticker ut det minsta. Hur många av dessa dussindeckare som alla är de andra lik- har egentligen skrivits?
Snark!, säger jag!
Rum 213  Angerborn, Ingelin  5 (2017-06-01 09:24:23)
Den var spännande och läskig men väldigt bra skriven
Omänniskor  Johansson, Nanna  4 (2017-06-01 09:16:04)
Den var enligt mig riktigt bra. Spännande rakt igenom. Lätt att hänga med i. Skriven på ett bra sätt så den blev lätt att läsa tycker jag. Riktigt bra berättelse. Jag tyckte den var bra rakt igenom. Svårt att lägga den ifrån mig.
Mistletoe and Murder  Dunn, Carola  3 (2017-05-30 21:42:26)
A Daisy Dalrymple Mystery. This is a pretty nice story. An unexpected murder happens during Christmas and this is the mystery to be solved. A book with many different characters. Good relaxing reading.
Vad gör dina barn när du sover?  Strömberg, Mikael  5 (2017-05-29 19:00:21)
När vännerna Jonathan och Adrian börjar i tredje klass får dom en ny klasskamrat som heter Tim.Snart upptäcker dom att Tim inte är som alla andra.Han verkar veta om ovanliga saker som att människans vårdlösa behandling av jorden leder till undergången varav det starkaste kommer att överleva.Pojkarnas lek med droger och svart magi gör att dom passerar sina moraliska spärrar.
Jorden runt, streck och punkt  Ninnisdotter, Gun  4 (2017-05-29 18:40:55)
Åter igen en bra och engagerande roman av Gun Ninnisdotter som man enkelt lusläser tills sista sidan är nådd.
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 4:a! Kan varmt rekommenderas! Nu vill jag läsa resterande böcker Gun Ninnisdotter skrev!
D'Annunzio. Dekadent diktare, krigare oc  Hägg, Göran  4 (2017-05-29 15:41:42)
Att läsa om Gabriele d'Annunzio var en festlig upplevelse. Uppenbarligen var den store, lille italienaren en larger than life-figur, och sådana är alltid kul att läsa om. Göran Hägg gör en välgärning när han tar fram den till stora delar bortglömde poeten i rampljuset, och efter att ha läst boken blir man inspirerad att läsa något av dennes verk, vilka dock lär vara svåråtkomliga på svenska. Men som, sagt, en mycket underhållande bok.
Det förlovade landet  Jungstedt, Mari  1 (2017-05-28 20:10:29)
Nej, en dussindeckare i stil med hundra andra böcker jag läst. Spänningen är obefintlig och karaktärerna är platta och tråkiga. Den passar säkert andra läsare bra, men från mig kan det inte bli annat än bottenbetyg.
En 1:a i betyg från mig!
Bakgårdsblues  Ninnisdotter, Gun  5 (2017-05-27 22:43:21)
En jättemysig roman om goda grannar i det slitna Gamlestaden, ett fattigt arbetarkvarter i 1960-talets Göteborg. Humor och vänskap över generationsklyftorna handlar det mycket om, men också om kampen som fattig ensamstående kvinna, om arbetares slit och längtan efter kärlek. Bakgårdsblues som är en ganska tunn men väldigt omfångsrik roman borde absolut filmatiseras. Jag tyckte mycket om den här boken och börjar genast med en ny av Gun Ninnisdotter, en författare som tyvärr allt för tidigt gick ur tiden- som jag förut inte hört talas om.
Mitt slutbetyg blir, en 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Flickan i glastornet  Fremantle, Elizabeth  2 (2017-05-27 20:19:54)
Tråkig.
Lars Hård går vidare  Fridegård, Jan  3 (2017-05-27 19:54:53)
Lars Hård går vidare Jan Fridegård 1951 Wahlström & Widstrand mitt ex 1974

Lars Hård har nu tagit steget och blivit författare, men det är inget liv på rosor och inkomsterna är minst sagt ojämna. Det är det här han vill göra, men när han sitter ensam i sitt hyresrum utan att någon frågar efter honom är han besviken.

"Ingen jävel i helvetet frågade efter om jag levde eller dog. Pank, ja, jag visste var felet låg. En tjurskalle möter bara tjurskallar. Livet var en spegel."

På ett café blir han förtjust i en flicka som inte var som de andra han träffat, de krävande. Den här flickan hade en lugn dyrkan, krävde ingen framtid och när hon fick sparken från caféet så sökte hon sig till Lars och han tog mot henne. De gifte sig och fick ett barn.

"Flickan tycktes mogna under några eftermiddagstimmar som om hon varit en planta och jag solskenet som utan molnskuggor vilade på henne."

Hon får inget lätt liv med Lars, materiellt är det många gånger nöd, men inte en enda gång hörs hennes klagan, i och för sig är hon väldigt anonym, (hon nämns aldrig med namn) det är bara genom Lars ord hon blir beskriven, aldrig i en dialog. Lars har läst hos Ruskin att det tillkommer dig att forma, inte bara hennes själ utan också hennes kropp. Hård har en rätt egendomlig syn på kvinnor, vissa roar man sig med, andra planer man livet med. När flickan är gravid så är han tacksam att hon inte blir fulare. Han är verkligen ärlig med sitt språk, samtidigt kommer han till insikt att det snarare är hon som omformat honom. På något vis känns hans inställning till kvinnor komisk, man kan nog tolka det på många vis och flyga i taket, men jag väljer att se det som det är och undrar samtidigt hur mycket Jan Fridegård det ligger i det hela.

Han funderar mycket den här mannen, känner ansvar nu när ”ungen” anlänt, inte hon heller har något namn. Men han försvarar henne med hull och hår mot ”socialkärringarna”som vill behålla barnet. Lars vill ut på landet med sin familj, i staden tycker han att allt det individuella slipas bort, att samhället har det som önskemål, ”hugg av det huvud som sticker upp över de andras”. Efter några turer finner de ett ställe i skogen med två runstenar som grannar, det passar honom bra, men det är kallt och dragit. Men stöveltrampen som kommer närmare och närmare ligger som ett hot även här, det är något som hans tankar återvänder till.

Man kan förstå att Jan Fridegårds språk till en början inte mottogs väl, det är bitskt och beskt, med inblandning av humor. Fridegård skriver här självbiografiskt om hur svårt det är att ta sig fram som författare, hans räddning i det äktenskap som lättade hans bitterhet. Naturen betyder mycket för honom, det är där han får sin kraft och i tankarna på sina föräldrar, även om han önskat att han ärvt mer av sin fars glada lynne och mindre av sin mors oro.

Jag funderar lite över varför han låter sina närmaste vara så anonyma, Fridegård har onekligen en mycket egen stil och det är mycket intressant, det föder funderingar hur han var som person. I vilket fall så har Fridegård lyckas gestalta en människas dialog med sig själv och med samhället, en utveckling i det inre som får betydelse för hans fortsatta liv.
Handbok för pojkvänner  Eriksson, Peter  3 (2017-05-27 18:17:18)
Författaren beskriver hur man kan göra relationen till sin flickvän bättre. Humoristisk och med en del fakta finns här massor med råd. Ibland har killar ställt frågor och ibland berättar tjejer. En bok som man kan ta till sig ifall man vill få allt att fungera bättre i sin relation eller om man vill träffa en ny partner. En bok som roade.
400 mil på Amazonfloden  Verne, Jules  3 (2017-05-27 17:50:23)
Boken börjar lite segt med för detaljerade naturbeskrivningar. Andra delen av boken mer spännande och bättre. En klassiker av en klassisk författare som är väl värd att läsas.
Långben och den olympiska elden  Disney, Walt  4 (2017-05-27 17:10:14)
Långben har fått äran att som representant för Ankeborg bära den olympiska elden. Men han stöter snart på hinder. En galen samlare vill åt elden. Han tar hjälp, dels av tekniska prylar; men också av Ankeborgs just nu mest skurkaktige medborgare: Svarte Petter. Men vad han inte räknar med är Musse Pigg. Han är smartare än alla skurkar. Men fram tills dess hinner Långben råka ut för både träskmark och hungriga björnar. Berättelsen är rolig, men tyvärr något rörig på slutet. Synd att inte samlarens ansikte avslöjas. Det hade varit kul att se honom i bild.
Kärlekens fyra årstider  Delacourt, Gregorie  4 (2017-05-27 15:04:55)
Fyra olika personer i olika åldrar söker kärleken. De rör sig i samma område, semesterorten Le Touquet, och vid samma tid men känner inte varann. Det är den 15-årige Louis som väntar på att hans älskade Victorie ska växa till sig, 35-åriga Isabelle är nybliven singel och stöter oväntat på sin ungdomskärlek, 55-åriga Monique är trött på sin man och sitt äktenskap och söker en nystart i kärleken. Rose och Pierre har varit tillsammans i 50 år men verkar ännu nyförälskade. Nu är det dags att uppfylla ett gammalt löfte de givit varann.

Detta är en varm och melankolisk skildring av kärlekens olika faser och former, romantisk men bitterljuv. Författaren väver skickligt samman de fyra berättelserna och som läsare bara njuter man. Så ska kärlek skildras. Alla skeenden är kanske inte helt sannolika, men det är långt ifrån den traditionella feelgoodromanen. Alla ni som gillar fransk film och bra relationsromaner, bara sätt igång och läs!
Varje andetag du tar  Hedström, Ethel  2 (2017-05-26 21:36:34)
Vad som skulle ha kunnat bli en riktigt bra och spännande novell förstörs för mig av ett ganska ogenomtänkt och löjligt slut.
Uppläsaren Johanna Landt läste däremot bra!
Mitt slutbetyg blir, en 2:a!
Koka soppa på fysik  Bengtsson, Hans-Uno  3 (2017-05-26 10:09:51)
Intressant bok om fysiken bakom matlagning. Man lär sig varför maten beter sig som den gör. Dock krävs lite kunskaper i fysik. Även mycket om matens historia.
Lärorika kunskaper om man ska läras sig trix i köket.
Koka soppa på fysik  Bengtsson, Hans-Uno  3 (2017-05-26 10:09:42)
Intressant bok om fysiken bakom matlagning. Man lär sig varför maten beter sig som den gör. Även mycket om matens historia.
Lärorika kunskaper om man ska läras sig trix i köket.
Långben som farao  Disney, Walt  3 (2017-05-25 19:36:24)
Här möter vi Långben i rollen som faraon Tut - en riktigt elak karikatyr av den mer berömde Tutankhamon. Han vill ha ett stort monument tillägnat sig själv. Men det tycks inte finnas ekonomiska resurser för ett sådant bygge. Och den så kallade arbetskraften? Ja, den är allt annat än villig att jobba inför en så grym herre. Här finns gott om scener och repliker att minnas efteråt. Inte minst Svarte Petter i rollen som Pelle, en grym herre i faraos tjänst med rätt att hota med krokodiler. Mot slutet av albumet berättas det om den verklige Tutankhamon och om Egyptens kultur vid denna tid.
Kvinnan som mötte en hund  Johansson, Elsie  5 (2017-05-24 22:10:26)
Otroligt stark, gripande, bitvis nästan hemsk roman som för mina tankar till Roman Polanskis: Repulsion. Vera Backmans mentala kollaps är både fascinerande som hjärtslitande och sorglig. Riktigt bra och välskriven. Elsie Johanssons text är både träffande rent mentalt som drömmande och hon får in ett flertal poetiska fullträffar i texten också.
Mitt slutbetyg blir, en klar 5:a! Kan varmt rekommendera boken!
Under Lejonets Blick  Mengiste, Maaza  4 (2017-05-24 15:02:56)
Under lejonets blick beskriver en historisk period som jag inte har vetat något om. Året är 1974 och en revolution har startat i Etiopen. Läkaren Hailu vill inte veta av revolutionen utan försöker fortsätta sitt liv som vanligt, men det är svårt när hans son väljer att blanda sig i motståndsrörelsen. Det är en bra och lärorik bok, men ibland har jag svårt att hålla koll på vem som är vem i boken.
Häxan  Läckberg, Camilla  2 (2017-05-24 13:07:11)
Jag gillar att läsa om Erica och hennes familj och fortsatte därför denna alltför långa roman ända till slutet. Jag konstaterar att här har författaren tappat omdömet helt. Aldrig mer en Läckberg för mig.
Skalets röda strimma  Svanborg, Johanna  5 (2017-05-23 22:53:55)
En av de mest överraskande böcker jag läst på mycket länge. Jag hade tippat på ytterligare en halvbra dussindeckare vars innehåll man glömt efter några dagar, men oj vad fel jag hade. Skalets röda strimma av Johanna Svanborg är otroligt spännande, otäck, gripande, engagerande, romantisk bitvis. En helt fantastiskt bra debutdeckare, eller debutrysare kanske passar bättre. För till skillnad från många andra svenska deckarförfattare så skriver Johanna Svanborg nästan chockerande brutalt och skapar därför en väldigt oförutsägbar historia där jag som "läsare" var tvungen att spola tillbaka något spår för att höra om jag verkligen uppfattat rätt- och jo, det hade jag! Hundra gånger mer spännande än Läckberg, Jungstedt & Co.
Susanne Alfvengren som läste Marianne Cedervalls mycket humoristiska böcker om väninnorna Mirjam & Hervor- läser även denna bok och gör ett förträffligt jobb som uppläsare. Susanne som jag även uppskattar som sångerska läser väldigt engagerat så att det känns som om jag som lyssnare också medverkar i berättelsen. Hennes underbara röst gör boken väldig rättvisa. Jag hoppas att hon framöver får läsa in fler ljudböcker!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a till såväl bok, författare som uppläsare och hoppas på att vi får höra fler böcker snarast möjligt av författarinnan.
Kan varmt rekommenderas! Men känsliga "läsare" bör kanske varnas först!
Nyckelns Hemlighet  Johansson, Ewa Christina  4 (2017-05-23 11:35:33)
Ella vill veta vilken dörr den gamla nyckeln passar till. Hon hör någon ropa på hjälp och en annan röst som varnar henne. Ella förstår att det är något mystiskt. När hon går till muséet så får hon en förklaring. En spännande bok för unga.
Mickey's craziest adventures  Trondheim, Lewis  3 (2017-05-22 13:28:17)
Premissen med den här serien är att man låtsas hitta en ofullständig Musse-serie. Det är möjligen en kul idé men det blir lite svårläst när det "saknas" sidor. Samtidigt är det bra slutpoängen på varje sida, och äventyret är så flippat att man kanske inte ska bry sig..? Knäppcharmigt.
Förföljd  Crane, Caroline  5 (2017-05-20 23:05:04)
Den andra mysrysaren jag läser som är skriven av Caroline Crane och precis som hennes förra bok är den här helt otroligt spännande, välskriven och mycket engagerande. Jag satt som på nålar genom hela boken. Jag kan varmt rekommendera den här mysrysaren!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a!
Den skeva platsen  Pascual Söderbaum, Caterina  2 (2017-05-20 14:26:32)
Bokens baksida beskriver mycket väl romanens karaktär. "En litterär forskningsresa som med hjälp av familjedokument och historiska händelser går djupt ner i förra seklets europeiska historia. "
Jag har kämpat med läsningen och kommit igenom 180 sidor. Som läsare känner jag vilken möda författaren har lagt ner och vissa partier är lysande.

Det här är ingen läsning för den vanliga romanläsaren. Jag gav upp, eftersom jag inte finner mödan värd. För mig tar boken mer än den ger, samtidigt som jag förstår att de ambitiösa fortsätter att ta del av en delvis fascinerande berättelseform.
Mystisk melodi eller Hur Musse mötte Mim  Cosey,  4 (2017-05-18 13:11:27)
Serietecknaren Cosey är ju ingen Disney-tecknare - därför ser ju bilderna inte helt Disney ut. Vilket gör det här ur-charmigt. Det är verkligen härligt att läsa, och njuta av bilderna. Ingen märkvärdig historia, men den fungerar bra - och som sagt det är väldigt charmigt.
Alla ex. är numrerade (mitt är stämplat med 0868, boken är tryckt i 1500 ex.) - det är väl mest en reklamgrej. Men det är ju kul att äga ett limiterat album på ett sätt.
Mogen, vild och galen  Hultberg, Cecilia  3 (2017-05-18 00:20:51)
Mysig liten bok om de båda pensionerade väninnorna- Solveig som söker efter en karl & Karin som oroar sig för sin dementsjuke make. Lättlyssnad och småcharmig.
Uppläsaren Sofie Lindbergs röst passade väldigt bra till den här typen av bok tycker jag.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Till min allra bästa vän  Hamberg, Maria  3 (2017-05-16 15:49:49)
Romanen är lättläst och intressant, särskilt Londonavsnittet. Det ständiga hoppet fram och tillbaks i tiden stör min möjlighet till verklig inlevelse. Sensmoralen är väl inte heller så uppmuntrande : "Skomakare bliv vid Din läst?" och se till att ha tur i kärlek. Utan tidshoppen hade detta varit en klar fyra.
Äppelblom  Roberts, Nora  3 (2017-05-15 19:59:29)
Eden känner sig sviken när hennes fästman gör slut för att han är rädd för en skandal när Edens far gjort en felsatsning och blivit ruinerad. Eden som levt ett bortskämt rikemansliv måste ta itu med sitt liv. Tillsammans med en väninna satsar hon på ett sommarläger med ridning som en huvudpunkt. Eden vill stå på egna ben men livet blir lite invecklat när hon möter den snygge grannen som är äppelodlare. En kärlekshistoria som verkar osann. Men okay som tidsfördriv.
A painted house  Grisham, John  4 (2017-05-15 19:45:17)
A fascinating story about seven-year-old Luke Chandler's life in Arkansas. Cotton harvest is in focus and there is tiresome work that everyone will participate in. In the yard there are a lot of workers inhabited, Mexicans and mountain peoples. The house that has always been unpaved suddenly gets a white border on the back. Luke will be exposed to threats as he witness two murders. This is a novel that feels real. Good characters and good descriptions. A very good book.
Bedräglig skönhet  Bangert, Ethel  3 (2017-05-14 21:59:30)
Lättläst, småspännande och engagerande mysrysare. Dock har jag läst betydligt bättre mysrysare än den här som är lite väl sliskig och förutsägbar från och till. Men karaktärerna tycker jag bra om och jag lever mig lätt in i själva historien.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Lille Ville Vimse i skolan  Park, Ruth  3 (2017-05-13 08:42:33)
Med tanke på bokens titel, så är här ganska lite avsnitt om skoldagar så som vi är vana vid dem. Istället bjuds här på händelser runt omkring själva lektionerna. Persongalleriet är både kul och trevligt - och berättelserna där de medverkar hade kunnat bli riktigt lyckade om det inte vore för att dialogen är så rörig. Ibland så vet jag inte riktigt vem av dem som snackar eller varför.
Välkommen till Amerika  Boström Knausgård, Linda  3 (2017-05-11 12:38:38)
Det är en bra bok men inte riktigt i min smak. Det är så tungt allting, ett flöde av tunga mörka tankar och väldigt få händelser.
Brott i sol  Nord, Elisabeth  3 (2017-05-10 20:21:12)
Lättläst, småspännande och engagerande bok om de två väninnorna Gunilla och Maud som kidnappas under en semesterresa till Skottland för att säljas inom den vita slavhandeln. Tur att det blev ett lyckligt slut.
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
I Marsfjällets skugga  Nordh, Bernhard  3 (2017-05-09 16:36:59)
En fin berättelse tycker jag. Svårt att undvika att bli gripen av alla verdermödor som nybyggarparet och deras barn råkar ut för i Marsfjällets skugga i mitten av 1800-talet. Man slås av hur intoleranta och ogina människor kunde vara även på den tiden. När man egentligen behövde varandras stöd i hungersnöd och annat. Men det är en berättelse som handlar om människor och liv fjärran från dagens fixering vid att hela tiden försöka maximera sitt sociala mervärde.
Ljuset vi inte ser  Doerr, Anthony  1 (2017-05-09 09:54:38)
Inte alls i min smak. Jolmig.
Pippi flyttar in  Lindgren, Astrid  4 (2017-05-09 08:38:44)
En seriebok om när Pippi flyttar in, är sakletare, leker kull med poliserna, går i skolan, cirkus och brottas med starke Adolf.
All the light we cannot see  Doerr, Anthony  5 (2017-05-09 08:01:00)
Vilken helt otroligt vacker bok! En av de allra allra finaste böcker jag har läst i mitt liv. Den är skriven med så mycket känsla för små företeelser, och trots den mörka historien genomflödar den med kärlek och lycka. Helt underbart.
Se dig för!  Crane, Caroline  5 (2017-05-08 20:04:54)
Ohyggligt spännande, välskriven och mycket engagerande mysrysare! Jag satt som på nålar genom hela boken fram till det avgörande slutet. Jag tycker mycket om dessa genomysiga gamla mysrysare som alla är mycket lättlästa. Kan varmt rekommendera dem!
Mitt slutbetyg för denna blir, en mycket stark 5:a!
De försvunne kronjuvelerna  Sonne, Ken  3 (2017-05-08 14:39:29)
Första boken om Tobby, Tomas och Tina är en trevlig och spännande bok med bra personer och bra småstadskänsla. Och slutet nere vid gränsen är mycket spännande. Sen kanske bovarna känns lite osannolika, så omfattande som brottet ändå är.
Barnen i Fatima  Windeatt, Mary Fabyan  3 (2017-05-08 08:55:30)
En bok om de tre barnen i den lilla portugisiska byn Fatima som fick besök av Guds moder Maria vid flera tillfällen år 1917 och det solmirakel som sågs av 70000 människor den 13 oktober samma år. Lättläst och intressant.
Johannes  Miles, David  3 (2017-05-07 23:07:11)
Så har jag då äntligen avverkat det sista av duon David Miles och Keith Neelys själslösa versioner av Bibelns fyra evangelier. Johannes startar sitt evangelium i Himlen. Han påstår nämligen att Jesus fanns till långt före all annan skapelse och att han dessutom är den samme som Gud. Och genast skapar han ett mysterium som inte ens den skickligaste detektiv hade kunnat lösa, nämligen det hur en far både kan vara sig själv och sin avkomma på en och samma gång. Johannes nämner också vid ett flertal tillfällen att han var lärjungen som Jesus älskade. Med andra ord förvandlas den präktige religiösa läraren och mirakelmannen till någon som trotsar de judiska sexuallagar som stiftades på Moses tid, så att han med det inte längre, om man ser med de dåtida religiösa ledarnas ögon, är fri från synd. Johannes erkännande om sin sexuella relation till Jesus blir tillsammans med fariséernas avslöjande i Markus evangelium om Jesus demoniska ursprung de två mest intressanta inslagen hos de fyra evangelisterna.
Trädens hemliga liv  Wohlleben, Peter  4 (2017-05-07 14:00:17)
Mycket bra faktabok om träd. Handlar om hur träd komuniserar och agerar mot sina artfränder och fiender och deras livsstrategi. Boken kanske inte låter så intressant och det är förmodligen få som kommer att läsa den men det är helt fantastisk att läsa om hur avancerat trädens liv är. På ett sätt vi bara trodde intellegenta djur kunde ha. Man får lära sig hur träd kommuniserar med varandra med hjälp av svampar som sitter på rötterna och förbinder träden tillsammans. På så sätt kan de ge varnadra näring och de vet när det är dags att snabbt växa upp bland trädkronorna. Skogsbrukare brukar gallra träd för att de som blir kvar ska få mer näring men då förstär de trädens möjligeter att hjälpa varandra. Sådana saker lär man sig i boken. Läser man boken får man en helt ny syn på hur fantaskiska träd är. Ett måste för naturintresserade.
Mirabell  Lindgren, Astrid  3 (2017-05-07 12:24:48)
Boken handlar om en flickas önskan om en docka och hur hon får det med fantasins hjälp. Astrid Lindgrens hade en enorm förmåga att förstå barns föreställningsförmåga. För mig blev dockan flickans genom upplevelser genom sinnena.
Mordviken  Eriksson, Erik  4 (2017-05-07 11:58:23)
En liten berättelse som jag fått direkt berättad av författaren själv. Boken är tunn och lättläst men efteråt kan man bli sittandes och reflektera länge över om historien stämmer och människors psyke.
Författarens ord och bilder.
Du ska bort  Eriksson, Erik  4 (2017-05-07 11:49:44)
En lättläst berättelse om främlingsfientlighet tyvärr lika aktuell än någonsin. En vilsen ung man ska skrämma en äldre man kanske rent av ta livet av. Men något händer som ger framtiden hopp.
Axels tid  Lerin, Lars  3 (2017-05-07 11:00:03)
Lars Lerins bok om skulptören och mentorn Axel Florin. I boken "berättar" Axel om sitt liv, nästan hela 1900-talet med tyngdpunkt på hans uppväxt i Munkfors i seklets början. Boken är kompletterade med bilder efter gamla svartvita fotografier.

Jag tycker mycket om att läsa om tiden runt seklets början så jag uppskattade berättelsen om Axel. Jag hade nog inte läst den om inte jag först sett Lars Lerins fina akvarellmålningar
Vägen ut ur Sodom och Gomorra  Ekman, Ulf  1 (2017-05-07 10:50:10)
Det är ett omstritt ämne pastor Ulf Ekman tar upp - och de åsikter han har är i sin tur allt annat än de som anses politiskt korrekta. Sättet han skriver på är ett högst beklagande sådant - och om någon ger honom medhåll, så är det i så fall trosfränder till honom. Märk väl! Detta uttalades av Ekman långt innan det Åke Green dömdes för att han i en av sina predikningar använt sig utav dessa idag omstridda bibelställen - och där jag endast i min fantasi kan föreställa mig hur mycket mer dömande han varit främst mot svenska politiker om detta författats efteråt. De bibelställen Ekman stöder sig på är dels hämtade ur den mosaiska lagen: en lag som gällde även då Jesus var verksam på Jorden, men också ur de brev som Paulus skrev åt de kristna församlingarna långt senare. Ord som kanske gällde då, men som känns totalt felplacerade i ett modernt samhälle. Men vad många bokstavstroende kristna inte tänker på är att deras föredöme Jesus själv hade en homosexuell läggning, vilket evangelisten Johannes påpekar vid flera tillfällen i sitt evangelium. Han Johannes var lärjungen som Jesus älskade - hade en sexuell relation till. Med andra ord kastar en stor grupp kristna sten i glashus.
Lukas  Miles, David  2 (2017-05-07 10:15:40)
Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Dessa rader hämtade från Lukas evangeliums kapitel två känns hos mig lika klassiska som inledningen till Strindbergs Hemsöborna. Men till skillnad från Hemsöborna som är en underhållande berättelse från början till slut, så känns Lukas berättelser mest som att färdas Europaväg 4 rakt genom Smålands skogar. Med andra ord händelselöst Något man blir sömnfärdig av. Här finns heller inget av intresse som de andra tre evangelisterna utelämnat. I så fall bara en massa tal och liknelser. Att David Miles tecknar dessa händelser på ett högst visset sätt gör liksom inte saken bättre.
Jesus lärde mig att driva ut demoner  Hayes, Norvel  4 (2017-05-07 10:01:23)
Här möter vi en exorcist i full action. Han berättar om ett flertal olika fall där han fått ta högre makter till hjälp. Sättet han berättar det på är underhållande. Jag läste med det ut boken ganska snabbt.
Nattens fåglar  Wagner, Sharon  5 (2017-05-05 21:57:36)
En väldigt spännande, engagerande och välskriven mysrysare som bitvis var riktigt otäck. Som tur var fanns där ett lyckligt slut. Jag tycker mycket om dessa gamla mysrysare som är mycket underhållande att läsa. De är spännande, romantiska och väldigt lättlästa.
Mitt slutbetyg blir, en stark 5:a!
Kan varmt rekommenderas!
Ursäkta, hur dags går jorden under?  Eriksson, Peter  3 (2017-05-05 10:50:18)
En bok med en del fakta, en del funderingar, och en del humor om hur vi lever på vår planet och lite om vad vi kan göra för att bevara den. Peter Eriksson berättar om vår miljö och om hur människor kan påverka genom att ställa krav. Han åskådliggör allt med humoristiska inlägg. En lättsam bok om miljöfrågor och om hur vi genom små medel kan förändra.
Ottilia Otterblad eller sommarnatten  Sandström, Margot  3 (2017-05-03 18:33:03)
Rolig, engagerande och varm bok om härliga Ottilia Otterblad!
Mitt slutbetyg blir, en stark 3:a!
Gränslösa  Neurath, Carolina  3 (2017-05-02 16:59:59)
Jag började med att lyssna. Moa Gammel läste oengagerat med barnslig röst. Men det finns ju e-böcker. Boken är mer spännande än hennes första. Men jag saknar bettet, elakheterna och humorn. Upplösningen var inte bra.
Ibland är man lessen ibland är man glad  Montelius, Martina  2 (2017-05-01 16:28:18)
Martina Montelius är en mycket underhållande person och jag har tyckt mycket om hennes två senaste romaner: Främlingsleguanen & Oscar Levertins vänner som jag både gett en 5:a i betyg. Den här då? Även om den har sina vitsiga moment i sann Montelius anda så blev jag inte riktigt klok på den här boken. Hinnor som utsöndras av obesvarade brev som hon sedan badar och sover med? Jag förstod helt enkelt inte vad hon vill ha sagt med dessa hinnor. Vad menar hon? Sen kan jag också tycka att det i den här romanen blir lite väl mycket svåra ord och filosofiska meningar som gjorde det särskilt svårt för mig att läsa den här boken. Vissa ord förstod jag inte ens vad de betydde.
Nej, den här romanen var inte alls lika bra som Martina Montelius två andra böcker.
Betyget blir därför endast en, 2:a i betyg från mig!
Korstågen Européer i heligt krig under 5  Villads Jensen, Kurt  4 (2017-05-01 13:59:13)
Korstågen är den största militära aktionen i Västeuropas historia. De inleddes för nära tusen år sedan och varade i över fem hundra år. Korstågen samlade européerna kring idén om det nödvändiga och rättfärdiga kriget, en föreställning som lever kvar än idag. Boken är en kunskapsrik och livfull inblick i historien om denna rörelse som började med erövringen av Jerusalem. Under de följande århundradena förde de europeiska furstarna en lång rad krig i Mellanöstern, men också på den iberiska halvön och i Östersjöområdet. De religiöst sanktionerade fälttågen gav upphov till den oförsonliga bilden av islam som kättersk och våldsam, men också till de första vetenskapliga studierna i Europa av islam som religion. Boken är den första skandinaviska översikten över alla medeltida korståg.
Gryningsfeber  Gárdos, Péter  2 (2017-04-29 15:31:53)
Lyssnade lite grann. Det är inte uppläsarens fel att jag slutade. Den här "romanen" har allvarliga formproblem.
Franka: Samlade äventyr 1  Kuijpers, Henk  4 (2017-04-29 14:07:45)
Serien Frankas första utgivning i Sverige avbröts mitt i ett äventyr. Draktanden del 1, sen kom aldrig del 2. Nu kommer båda äventyren i ett fint album med lite extramaterial dessutom.
Äventyr i högt tempo, mycket spännande, snyggt tecknat.
Familjelycka  Leffler, Anne Charlotte  3 (2017-04-29 08:06:39)
Boken är skriven som en pjäs och har varit uppförd som sådan. Den speglar den tid, slutet på artonhundratalet, som författaren levde i. Tre generationer lever tillsammans och fadern vill inte förstå att döttrarna vill ha sina egna liv. Han vill att alla ska vara hemma på kvällen och lyssna när han läser något för dem. Den sextonårige sonen får månadspeng för att han ska lära sig att handskas med pengar medan flickorna inte får något. De är ju bara flickor. Föräldrarna försöker hemlighålla saker för sina barn liksom barnen hemlighåller en del för sina föräldrar.
Det är ett något roande familjedrama som växer fram där de olika generationerna inte riktigt förstår varandra. Mormor som vill vara delaktig och går i sina egna tankar kändes som någon som borde tas i famn.
Orkidébarnet  Lagerberg Thunes, Charlotta  5 (2017-04-28 14:57:36)
En fantastisk bok som fick mig som både mamma och pedagog i skolan att förstå hur det är att leva för personer med högkänslighet. Fint skriven med ett målande språk och man känner starkt för huvudpersonen Lo i boken.
När prinsessor tar semester  Gustavsson, Per  3 (2017-04-28 09:59:20)
En småkul historia om ett gäng prinsessor som ska vildmarkscampa och vilka ovanliga lösningar de kommer på när allt inte går som de hade tänkt sig. Verkar nästan som om författaren har superkoll på vad sådana varelser gör. Eller det kanske bara är som han hittar på? Roligt i alla fall att de visar mod. I de flesta andra sagoböcker är prinsessor tyvärr bara fega och bortskämda kräk.
En vinter i Stockholm  Pleijel, Agneta  5 (2017-04-27 21:28:12)
Stark, gripande, melankolisk, vacker, varm- det finns många ord jag kan använda för att beskriva detta mycket vackra romanporträtt som bitvis känns rått och avskalat, men som ändå är så vackert, där orden är som poesi för själen.
Till det en fenomenal uppläsning av Marie Göranzon som med konstnärlig betoning här gör en fantastisk uppläsning. Jag tyckte mycket om boken och ser fram emot att få läsa mer av Agneta Pleijel!
Mitt slutbetyg blir, en mycket stark 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Fina kojan  Bross, Helena  5 (2017-04-27 16:17:10)
jättebra
Bli sams  Bross, Helena  4 (2017-04-27 16:08:07)
Jättebra
Tandooriälgen  OYeah, Zac  4 (2017-04-27 12:44:02)
Det här är en bloddrypande historia där icke våld propageras. Herman Barsk råkar trilla rakt in i en otrolig våldshistoria där människor blivit dödade och grillade. På sin väg att undersöka vad som håller på att hända så råkar han ständigt in i faror. Sverige som sålt ut allting till Asien är nu anslutet till Eurasien och de svenska invånarna betraktas som en lägre klass och benämns infödingar. Den alltmer upphettade jorden gör att det nu växer palmer och mycket av gatulivet påminner om Indien. Städer och gator har fått nya asiatiska namn. Men amerikanerna är beredda att försöka ta över landet och ta till fula knep. Det finns en hel del som roade i denna välskrivna och våldsamma roman.
Varför dansa foxtrot när det finns tango  Hynes, Iréne  5 (2017-04-26 20:12:26)
I Varför dansa foxtrot när det finns tango? får man som läsare åter möta frisörskan Gunn i Bollnäs och ta del av hennes vardagsbekymmer gällande kärleksproblem, övervikt, träningshets, drömmar & gnabb vänner sinsemellan. Jag tycker det här var en jättetrevlig bok, bättre än ettan. Jag trivs mycket ihop med karaktären Gunn och uppskattar särskilt att hon är så vanlig. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Iréne Hynes i framtiden!
Mitt slutbetyg blir en stark, 5:a! Kan varmt rekommenderas!
Druiderna  Scarrow, Simon  5 (2017-04-25 18:27:05)
Del fjorton i Silverörnenserien. En än gång får vi träffa prefekt Cato och centurion Marco. Dom ställs mot en fasansfull fiende som vill förgöra hela den romerska armén i Britannien. En välskriven och spännande roman.
Madeleine F  Einhorn, Lena  4 (2017-04-25 17:54:17)
Ljudbok med uppläsning av författaren.

Liksom huvudpersonen Hanna fångas jag av gåtan Madeleine F. Fängslande och intressant, men inte gripande.