bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Den magiska djuraffären: Ester längtar  Hallberg, Lin  4 (2022-05-17 08:38:39)
Trevlig bok för nybörjarläsaren om en flicka som längtar efter ett eget djur. Snart har hon en alldeles egen häst som hittar precis överallt.
När Leo blev uppäten  Fardell, John  2 (2022-05-16 11:56:37)
Den här boken består mest av en massa namn på odjur som inte finns. Men bilderna är ändå rätt kul. Som då när man ser flickan Sara cykla under vattenytan i jakt på den stora vattenglupen.
Ottos ulliga tröja  Kestere, Ulrika  4 (2022-05-16 08:20:24)
En vackert tecknad berättelse om två djur som får besök och där besökaren inte riktigt tål klimatet. Han fryser. Man borde ge honom en tröja. Men hur gör man det? Och här kommer det lärorika in. Här får vi ta del både av hur man kardar och spinner ull till garn samt lite om växtfärgning.
Verkligen sant Ester?  Bergman, Anton  3 (2022-05-14 13:11:07)
Uppföljaren till "Världens mesta Ester". Däremot inte lika spännande. Ja, vissa avsnitt är bra. Som den när Ester lyckas få Signe att sälja en skulptur på en loppis som skolan hade anordnat. Och där Signe egentligen inte fick lov, eftersom den tillhör hennes pappa.
De tre vise männen 1  León, Lucius  2 (2022-05-11 17:05:35)
Jag har på sistone märkt av att det släpps infernaliskt många erotiska noveller och fick därför för mig att jag skulle testa en. Jag är inte särskilt pryd av mig. Men vilket trams! Om jag fick gissa så skulle jag tro att det är några femtonåriga grabbar som skrivit detta. Inte alls erotisk på något sätt, snarare genant. Men om man tilltalas av hur lång en spermasats kan spruta så är det här verkligen en novell för er!
Uppläsaren tyckte jag däremot var bra. Men det här är inte en serie som jag tänker fortsätta med.
Slutbetyg, en 2:a!
Knäppgökar  Self, Will  4 (2022-05-11 17:00:06)
Den här helgalna boken innehåller två kortromaner/långnoveller. Den gifta uttråkade Carol vaknar en dag av att det växt en penis ovanpå hennes vagina och med ens blir hon alltmer lik en testosteronstinn hanne. I den andra boken är rollerna omsatta. Den till kroppen mycket manliga unga Bull, reporter på en blaska vaknar en morgon av upptäckten att en vagina har mystiskt tagit form ovanpå hans ena knä, chockad tar han kontakt med den notoriskt otrogna läkaren James som nästan på direkten faller för Bulls nya vagina. En mycket underhållande, välskriven och intellektuell svart roman i sann Martina Montelius-anda som underhöll mig mycket. Ingenting för den pryda läsaren dock! Jag blir mycket nyfiken på att läsa mer av vad Will Self har skrivit.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Senare  King, Stephen  5 (2022-05-11 00:42:23)
Jamie Conklin är son till en ensamstående hårt arbetande mor vill bara ha en normal barndom.Men Jamie är inte ett vanligt barn.Han kan se döda människor.
Kirskålsgrannar  Clevström, Jenny  3 (2022-05-11 00:17:26)
Trädgårdsfeelgood.
Problemet är att jag gillar egentligen inte feelgood, då jag upplever de som extremt förutsägbara och alltid skrivna efter en och samma mall. Gillar man genren så är det här nog en liten pärla att läsa. Den är välskriven och småmysig på sina håll. Även om jag själv nästan redan glömt den.
Slutbetyg, en 3:a!
Spöket på Holroyd Hill  Seabrooke, Brenda  2 (2022-05-11 00:14:03)
Det finns många ungdomsböcker som jag har läst som tilltalat mig mycket. Den här boken är välskriven, men för mig helt ointressant. Den passar nog den tilltänkta årsgruppen allra bäst.
Slutbetyg, en 2:a!
Här är jag nu  Cambell, Karen  4 (2022-05-10 06:42:20)
Här är jag nu är en berättelse om en vänskap som växer fram mellan en flykting från Somalia och en socialarbetare. En fin berättelse som framför allt fick mig att uppmärksamma vilka vardagliga svårigheter man utsätts för när man kommer till ett land och man saknar kunskaper i språk och hur det fungerar i det nya landet. Karen Campell beskriver mycket just de språkliga svårigheter och hon ger många exempel på hur fel det kan bli. Många av dessa exempel där Abdi tolkar ordagrant det Rebecca säger skapar situationer som har fått mig att le .
Men egentligen är det inte roligt utan det är detta hundratusentals flyktingar runt om i världen tampas med dagligen.
Jag älskade att Karen fokuserade på den känslomässiga aspekten
Det finns många böcker som har skrivits om flyktingar och av flyktingar . Det är ofta hjärtskärande berättelse om den omänskliga färden till det nya landet och sedan rasismen hatet och utanförskapet de möts av . Det är viktiga böcker som skapar en förståelse hos oss .
Men i dena bok får vi främst följa den känslomässiga rean Abdi gör. Vad sker hos en man som plötsligt inte kan ta hand om sig själv, blir förlöjliga och brottas med trauman och förluster av de han anser skulle ha skyddat

Trovärdig och tankeväckande bok.
Nästan samtligas nedgång och fall  Cuppy, Will  4 (2022-05-09 13:17:32)
Nästan samtligas nedgång och fall av Will Cuppy är en riktigt underhållande bok. Den utkom på engelska första gången 1950. Tro för allt i världen inte att boken är ett hastverk.Han påbörjade den här boken 1933 med avsnitten om de gamla egyptierna och vid sin död 1949 hade han hunnit fram till 1700-talet.

Ofta är det inte själva brödtexten som är det roligaste, utan fotnoterna. Han har en sarkastisk humor som verkligen tilltalar mig.

Jag hittade den här boken på en rea vid något tillfälle (tror jag), men det går säkert att hitta den på biblioteket. Läs den! Jag tror inte du kommer att ångra dig.
Handens rörelser  Stenroth, Felicia  4 (2022-05-09 00:08:01)
Felicia Stenroth är skicklig - hon berättar om några människor på ett kontor dit kunder ringer när deras uppkoppling krånglar. Hon berättar egentligen inte så mycket om var och en, men ändå formas fullödiga porträtt. Det hoppas också skickligt i tid, ofta i samma stycke.
Jag gillar den här boken, den beskriver bitvis en tröstlös vardag, men den gör det med en framtidstro och den är härligt detaljrik.
Möjligen lite för lång, men samtidigt är det små lättlästa sidor.
Nazismen  Harrison, Dick  4 (2022-05-04 22:59:02)
Dick Harrisons bok Nazismen som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en välskriven bok. Författaren beskriver det sammanhang i vilket Adolf Hitler träder fram som politiker. I boken lyckas Dick Harrison förklara Hitlers popularitet.

Harrison påpekar att mellankrigstidens tyskar inte på något sätt var unika när de sökte lägga historien tillrätta och bättra på det egna förflutna. Detta förhållningssätt till historien var tidstypiskt. Men när nazisterna idealiserade germanerna och skapade en våg av hat mot Europas judar blev konsekvenserna oanat stora.

Författaren belyser inte bara den nazistiska politiken i teori och praktik, han kommer även in på olika nazistledares rätt olika förhållningssätt till kristendomen, ateismen och det hedniska/ockulta. Även nazismens svenska historia behandlas kort i boken.
Eric Hegg guldgrävarfotografen  Nordquist, Per Eric  4 (2022-05-03 11:13:40)
1996 gjorde TV-mannen Per Eric Nordquist en serie om USA-emigranters öde, "Drömmen om Amerika" (enstaka avsnitt har kunnat ses i efterhand via både Minnenas television och Öppet arkiv). Ett av avsnitten handlade om Eric Hegg, Nordquist skrev också den här boken om Hegg.
Vem var då Eric Hegg? Som titeln antyder var han fotograf och hade ateljé i Alaska på olika ställen, men han reste också runt och plåtade. Boken har ett stort och fantastiskt bildmaterial - man känner nästan hur man själv går på gatorna eller står på stranden. Eller deltar i det ändlösa människotåget upp mot toppen i Chilkootpasset!
Texten är genomarbetad och bra, Nordquist har följt familjen från Bollnäs, och forskat noggrant.
Jag vill INTE tvätta händerna!  Ross, Tony  2 (2022-05-02 07:53:18)
Lilla Prinsessan är känd från Barnkanalen. Men hon är betydligt bättre på TV än vad hon är som bok. Här har hon smutsat ner sig rejält och ska snart äta.
Trolläventyret på förskolan  Österlund, Elisabeth  3 (2022-05-01 13:21:08)
Det är först mot slutet när de båda trollen hamnar i människornas värld som det blir spännande. Men bilderna i boken är alltid trevliga att titta på. Och att hitta myggan Stickan är inte alltid lätt.
Ruby & Lejon  Fröhlich, Maria  3 (2022-05-01 08:42:26)
Kan man verkligen bli för stor för att ha gosedjur när man snart ska börja skolan? Med hjälp av flickan Ruby och ett lejon som av misstag hamnat bland soporna får vi snart reda på svaret. Författaren fångar verkligen in känslorna hos bokens huvudperson. Det blir nästan för mycket av detta.
En till dig, två till mig  Mühle, Jörg  4 (2022-04-30 08:43:22)
Rolig berättelse om en björn och en vessla. Men framförallt om hur svårt det är att dela tre saker på två. Ja, det drabbar ihop sig till en ny sådan berättelse precis när boken ska ta slut.
Ett oemotståndligt begär  Bergin, Birgitta  3 (2022-04-30 06:56:01)
Tredje delen om Anna Holm, fortsätter att vara helt okej som tidsfördriv och avkoppling.
En oemotståndlig affär  Bergin, Birgitta  3 (2022-04-30 06:51:46)
Fortsättning om Anna Holm som nu bor på Riddargatan i Stockholm. Tycker inte att den är lika bra som första men ändå okej som tidsfördriv eller avkoppling.
Kaffe, kaka och kremering, tack!  Nedergård, Kerstin  4 (2022-04-29 10:43:29)
En tragikomisk skröna som är både underhållande som gripande. Välskriven och med många kvicka dialoger. Astrid är en underbar, grinig tant att få följa och jag skrattade till för mig själv ett flertal gånger medan jag lyssnade på den här boken. Jag läser mer än gärna fler böcker av Kerstin Nedergård.
Bra uppläsare därtill!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Fölet  Flygare, Ingrid  4 (2022-04-29 08:46:21)
Bilderbok med många söta bilder. Den handlar om ett litet föl som just håller på att upptäcka sin omgivning.
Mord vid Themsen  Costello, Matthew  4 (2022-04-28 19:17:33)
Jag blir genast positivt överraskad av denna kvicka, charmiga och småspännande brittiska mysdeckare, berättat i samma stil som t.ex.: "Morden i midsomer". Mest av allt känns det som ett tv-avsnitt av någon brittisk deckar -serie som pågår under 60 minuter. Jag vill mer än gärna läsa de resterande böckerna om amatördetektiverna: Sarah och Jack som löser brott i den lilla staden Cherringham.
Kan varmt rekommenderas av mig!
I en perfekt uppläsning av Håkan Julander dessutom!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Den dagen den sorgen  Larsson, Jesper  4 (2022-04-28 12:43:50)
Ett spännande familjedrama om den ensamstående snickaren Bengt och hans enda barn, trettonåringen Melissa. Hon glider alltmer bort från honom och lever sitt eget liv. Pappa frågar vad hon gör, vart hon ska, hur det går i skolan etc, men får bara korta svar. Rädd att skada den bräckliga relationen backar oftast Bengt. När han i hemlighet tittar i dotterns mobil hittar han oroande saker som får honom att börja spionera på sin egen dotter.
Språket är mycket enkelt, rakt och uttrycksfullt. Det är snickaren Bengt som själv berättar. Larsson använder varken talstreck eller citationstecken men det är ändå lätt att följa dialogerna, han fångar vardagssvenska på pricken.
En nutidsroman som väl fångar tidsandan anno 2021.
Olympia  Kallentoft, Mons  5 (2022-04-28 00:39:32)
Olympia en är den sjunde delen i Zack serien.Den är klart bäst av alla böcker i serien.jag sträckläsre boken.Den var otroligt spännande.
Riskfyllt uppdrag  Dahl, Gunnar  4 (2022-04-27 01:56:57)
Den andra boken jag läser om Linda Berg som arbetar på Dataexport och som hamnar i olika knipor. Här dras hon in i den italienska maffian och blir samtidigt kär i en av maffialedarna. För mig pendlade den länge mellan en 2:a och en 3:a, men ett oväntat bra och spännande slut drog upp betyget till en 4:a för mig. Lättlyssnad om än en aning rörig, välskriven och ganska spännande. Jag läser gärna fler böcker i serien!
Den var första gången jag hörde Maria Franchechi som uppläsare och blev väldigt positivt överraskad av henne som uppläsare!
Serafers drömmar  Wikander, Ola  4 (2022-04-26 17:19:21)
En fantasy skriven av en svensk författare.
En fantasy med inslag av science fiction. Detta är första delen av en triologi Stjärnan, gryningens son. Boken har gjort mig nyfiken på att fortsätta båda läsa serien men även andra verk av författaren.
Serafers drömmar är försa boken i en tilltänkt triologi . Tyvärr vet jag inte om han har skrivit klart serien, för nu har det gått många år sedan första boken har kommit ut och jag har inte sett sista boken.

Handlingen är både typisk fantasy genre, samtidigt som den skiljer sig en del frå den klassiska fantasyn. Det är ondska kontra godhet, hjälte mot skurk så son det brukar vara i dessa typ av böcker. Däremot är karaktärerna lite mer säregna.
Jag ropar till havet  Lagerman, Magda  1 (2022-04-26 02:05:03)
Herre min skapare, en sådan infernaliskt dålig bok! Den sämsta som jag läst på mycket länge. Dålig intrig, löjliga karaktärer och för att vara skriven 1966 känns den extremt ålderdomlig.
Som ljudbok är den enbart drygt tre timmar lång, men det var knappt att jag klarade av att lyssna färdigt på den.
Ett första klassens bottenbetyg!
Preludier och Historietter  Söderberg, Hjalmar  4 (2022-04-24 20:50:45)
Ett urval noveller och prosapoem från författarens ungdomstid. Som vanligt hos Söderberg håller de hög klass, korta berättelser och iakttagelser på en ren och enkel prosa utan ett onödigt ord. I vissa noveller ser man en annan sida av Söderberg, humoristisk och kåserande men alltid med skarp ironi mot samtiden. Påfallande ofta är kvinnor och deras agerande tema för novellen. Som i Porträttet, om en kvinna som inte kan släppa löftet till sin döde man, Fröken Hall, om en kvinnas hemlighet, Sotarfrun, en rysare om ondska och kärlek, och den tragiska berättelsen om Margot Min favorit är dock Pälsen, kanske den bästa novell som skrivits på svenska.
Tutankhamon  Harrison, Dick  4 (2022-04-24 20:42:52)
Dick Harrisons bok Tutankhamon som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en bra allmänbildande bok. Författaren beskriver den tid då Tutankhamon och hans föregångare på den egyptiska tronen verkade.

Tutankhamon och Egypten blir en utgångspunkt i en vidare berättelse om denna spännande tid i Främre Orienten och Europa. Dick Harrison avhandlar myter, legender och den invecklade polyteistiska egyptiska religionen. Han beskriver karaktären på de många egyptiska gudarna, Moses uttåg ur Egypten, legenden om trojanska kriget, och mycket däröver.

Utgrävningen av graven 1922 av Howard Carter sätts också in i sitt samhälles sammanhang där förtjusningen för Egypten och dess forntid satte avtryck inte bara i vetenskapen, utan också i kulturen i form av skräckromantiska filmer och böcker om bland annat mumier och gamla egyptiska förbannelser.
Mika  Stivell, Arne  3 (2022-04-24 14:23:36)
Jag har bara små glimt-minnen av TV-serien Mika (jag var lite för liten när den sändes). Tydligen gick serien i flera andra länder (på nätet såg jag vittnesmål från nyazeeländska människor som skyndade hem från skolan för att inte missa Mika). Serien gick i repris julen 1989 i Nordic channel (det som är Kanal 5 idag), boken jag läst är från 1990, men det står att originalet kom 1980 (en upplaga jag dock inte hittar info om). Antagligen är rättighetsfrågan till TV-serien grumlig, så vi lär inte se Mika på Öppet arkiv.

Boken är enkel, små historier under den långa resan. Rätt så trevligt och lättsamt, men det känns ju som att man vill se serien på TV istället.
Som liv blir till  Kampås, Ingrid  3 (2022-04-24 05:10:24)
Jag har läst ett flertal böcker av Ingrid Kampås, både deckare och romaner och jag har uppskattat de alla mycket. Det här är inte hennes bästa bok, men jag tycker att den är lättlyssnad, välskriven och engagerande. Jag kan varmt rekommendera hennes böcker.
I en jättefin uppläsning av Elin Mohede dessutom!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Månlandning  Sjödin, Eva  2 (2022-04-23 23:32:52)
Den är riktigt välskriven och den går snabbt att läsa ut. Om en mor och en dotter i det sena 60-talets Norrland som båda två får var sitt sexuellt uppvaknande när moderns yngre kusin kommer på besök. Den är helt okej, men griper aldrig riktigt tag om mig och jag har säkerligen glömt den om någon vecka. Just den här hade nog tjänat på att vara längre!
Slutbetyg, en stark 2:a!
Grodmuggen  Trenter, Ulla  3 (2022-04-22 16:13:14)
Jag gillar Ulla Trenters böcker, hennes stil - hon skriver hur hon själv hamnar i en detektivhistoria och hur hon och Harry Fribergs äter god mat och löser fallet.
Miljöerna är bra, humorn rolig och texten är underhållande. Bristen kanske är detektivhistorien som dock får räknas till kategorin "rätt så lyckad", men den förmår inte alltid engagera med något företag och olika artiklar - slutet blir tämligen abrupt, jag är också inte helt säker på att jag fattade knorren på sista sidan...
Prinsen och tiggaren  Twain, Mark  3 (2022-04-22 08:42:39)
En berättelse av Mark Twain om två pojkar som byter roller med varandra. Första halvan av boken gillas bäst. Där händer en hel del roliga saker. Andra halvan, där man ska försöka bevisa vilken som är den rätta kungen, är inte lika rolig.
Kärleksbrev till en amerikan  Kullenberg, Annette  2 (2022-04-20 23:01:26)
Annette Kullenberg (1939-2021) var en underbar och mycket humoristisk kulturpersonlighet, och det här är en mycket välskriven roman. Men det är också allt för mig. Mänger av svammel, svår att komma in i, svårt att hänga med i berättelsen. Vem är vem? Vilka handlar det om? Det är knappt att jag vet!
Tyvärr, så är inte det här en bok som faller mig i smaken!
Slutbetyg, en 2:a!
Mannen i kjol  Wahlgren, Anna  4 (2022-04-20 17:12:03)
En överraskande bra feministisk roman med en huvudkaraktär, den egensinniga Karla som inte precis skulle bli vald till "årets mor", som det är svårt för mig att inte tycka om. Karriärkvinnan Karla och hennes hemmaman Fritze som svängt på de klassiska könsrollerna inom äktenskap och barnuppfostran. Men har de verkligen det innerst inne? En mycket fascinerande roman som är både välskriven, gripande och riktigt befriande att läsa. Jag blir med ens sugen på att läsa fler gamla romaner av Anna Wahlgren. Kan varmt rekommenderas av mig!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Kvar  Stenberg, Britta  3 (2022-04-19 20:19:58)
Med tanke på den fruktansvärda situation som nu pågår i Ukraina, fick jag för mig att jag skulle läsa en bok om landet. Och det här är en mycket välskriven och engagerande roman som med tillbakablickar handlar om livet i byn Spetje i Thernobyl innan eländet började och så får vi som läsare följa unga gravida Olga som gömmer sig undan evakueringsbussarna och stannar kvar själv i byn, väntandes på att alla de andra, grannar, familj och vänner ska återvända till byn. Jag kan absolut rekommendera den till alla som är intresserade av Tjernobylolyckan och om ukrainsk/sovjetisk historia!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Papiljotter & plommonstop  Blomberg, Monika  3 (2022-04-17 16:02:00)
Systrarna Sonja och Majken vinner 5 miljoner på tipset och de bestämmer sig för att lägga pengarna på en förmedling som ska hjälpa ensamma pensionärer som saknar vänner och som längtar efter kärlek. Systrarna gör samtidigt och angenämt sin bekantskap med Axel och Ture och de fyra blir snabbt goda vänner och kanske något mer? Samtidigt son de håller på med sin förmedling träffar de på en rad udda karaktärer och blandas in i några märkliga händelser. Jag tycker att det här var en välskriven, lättläst och charmig pensionärsroman, skriven i samma stil som Karin Brunk Holmkvists böcker. Gillar ni Brunk Holmkvist så kommer ni också troligtvis uppskatta den här!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Väninnekören  Beckman, Åsa  3 (2022-04-17 14:48:59)
Beckman är känd krönikör på DN och här har hon samlat drygt trettio av sina krönikor i bokform. Temat är allt det osynliga som pågår mellan män och kvinnor, vilket medvetet eller omedvetet uppträdande som styr vårt agerande. Krönikorna har rubriker som "Offra inte dina erfarenheter för att rädda mäns självkänsla", "Kvinnor, nu är det dags att börja frågestrejka", "Det är finare att bli sjuk av jobbet än av omsorger", Först när äldre kvinnor anses attraktiva är vi jämställda", "Därför vill äldre kvinnor ha unga män". "Varför är äldre kvinnor så hatiska mot yngre kvinnor".

Jag är tveksam till tekniken att samla krönikor i bokform även om jag förstår tanken. De passar bäst i små doser, en gång i veckan eller så, att fundera och reflektera över. Kvalitén bli naturligt nog varierande när något massproduceras och det märks tydligare i bokform. Men en del är klart bra, iakttagelser om hur män och kvinnor fungerar. Krönikor i en rikstidning ska vara personliga men ändå allmängiltiga, man ska känna igen sig. Jag får intrycket att Beckman är lite smal i sitt umgänge, kulturfolk i Stockholms innerstad. Inte nog med att hon rör sig i dessa kretsar, hennes pappa var en känd författare och hon är gift med kulturjournalisten Stephen Farran-Lee. Så hennes krönikor om kulturmannen och hans tillkortakommanden är säkert initierade men lite svåra att relatera till.
Titeln kommer som många förstår från Lena Anderssons mästerverk Egenmäktigt förfarande. Beckmans tankar om väninnekören som den som både kan rädda äktenskap och förstöra dem är väl värda att fundera på.
Lilla spöket Laban får en lillasyster  Sandberg, Inger och Lasse  3 (2022-04-17 13:21:00)
Kort berättelse med populära spöket Laban och där det hela kretsar kring olika ljud.
Pappa är sjuk, sa lilla spöket Laban  Sandberg, Inger och Lasse  4 (2022-04-17 08:39:26)
Ett roligt sätt att lära sig både färger och veckans dagar. Pappa spöke har olika färger varje dag. Laban och Lillprins Bus försöker ta över spökerierna.
Hotet  Koontz, Dean  5 (2022-04-16 21:06:33)
Hotet är den tredje boken i Dean koontz serie om den före detta fbi-agenten Jane hawk.
Nio dagar, nio nätter  Grytt, Kajsa  3 (2022-04-16 14:51:53)
Den 43-åriga Ulrica har ett välordnat liv och gör karriär i reklamvärlden, men känner sig ändå inte tillfreds med tillvaron. På krogen möter hon den tio år yngre Alex, en gängkriminell som försöker lämna det livet. Det uppstår en omedelbar erotisk attraktion, Ulrika tänder på den farlige Alex och han tänder på att ha lyckats erövra en "fin" kvinna. De åker till New York för en kärleksweekend, men där gör sig deras olika bakgrunder påminda. Med i sammanhanget finns deras respektive syskon. Ulrikas bror Rickard är en bohemisk gitarrist som sakta börjar inse att det inte längre funkar att leva som en rockrebell vid 40+. Alex´ syster Lina är en före detta pundare som går på behandling, stöttad av sin bror, men som kämpar med att se någon mening i en tillvaro utan droger. De två syskonparen rör sig i en destruktiv bana, kan de hjälpas åt att bryta den...?

Kajsa Grytt är musiker och mest känd som förgrundsfigur i punkbandet Tant Strul. Detta är hennes debutbok från 2014, varken thriller, kärleksroman, feelgood eller eländesporr. Då författaren själv är lite förälskad i Alex var jag rädd att det skulle bli en naiv hyllning till den tuffa killen som blir mjukis och lämnar brottets bana efter att ha mött kärleken. Men den fällan går hon inte i, hon petar hål på Alex´ patetiska undanflykter om att hans och Linas utanförskap beror på en eländig barndom och att brottslighet är samhällets fel. Alex hatar droger efter att ha sett hur Lina gått ner sig och vägrar använde sådana. Men kokain tar han gärna, väldigt mycket storstadstänk där... Alla fyra är gränslösa, var och en på sitt sätt, och som läsare känner jag mig främmande för dem. Men Grytt skriver om en värld hon känner väl till, det märks tydligt.

Något jag stör mig på men som andra säkert gillar är det ständiga namedroppandet. Man kan säkert rita en karta efter de platser, gator och krogar hon nämner i Stockholm. Och när de kommer till New York blir det samma visa, rena turistguiden. Kanske nybörjarens sätt att visa att hon vet vad hon talar om, been there, done that. Men för övrigt är det en nervig och rå berättelse, utan onödiga detaljer om karaktärernas personlighet. Det överlåter hon till läsaren att upptäcka, likaså att förhålla sig till deras agerande...
Kalle och Elsa gräver en fälla  Westin Verona, Jenny  4 (2022-04-16 08:45:07)
Faktiskt är det spännande när de båda barnen gräver en grop på stranden. Jag vill ju så gärna veta om det är något djur som fastnat i den. Och teckningarna i boken är ju riktigt trevliga. Miljöerna är naturligt avbildade och det är dessutom gott om detaljer att upptäcka. På slutet kommer det en överraskning. En riktigt rolig sådan. Särskilt för alla oss som tycker att pappor är ena riktiga pappskallar.
En snygg historia  Goldstein, Arthur D  3 (2022-04-16 08:26:04)
En snygg historia, Arthur Goldstein 1974, i översättning av Roland Adlerberth Bra Böcker 1978

Max Guttman börjar bli en riktig hejare på att lösa mordgåtor, han har två i sitt bagage så vad hindrar honom att lösa ett till, ingenting visar det sig här. Denna gång tycker jag att det var det klurigaste fallet, med många personer och ledtrådar, precis så som en pusseldeckare ska vara. ”Golden Valley” ligan är verkligen charmanta, de utnyttjar med glatt humör att ingen tar dem på allvar på grund av deras ålder, som här istället blir en fördel för deras detektivarbete.

Det här är den sista i serien om Max Guttman, den var mycket roande och ska det slutas så ska det göras på topp.
Drömprinsen  Berthelius, Jenny  3 (2022-04-15 23:12:38)
En lättsam och småspännande liten bok som underhåller för stunden och som man snabbt läser ut. Jag har läst många böcker av Jenny Berthelius under årens lopp och har uppskattat de alla. Jag kan absolut rekommendera hennes böcker!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Dörren  Szabó, Magda  3 (2022-04-15 22:38:17)
Den första ungerska roman jag någonsin läser även om jag sedan tidigare känner igen författarens namn. Jag har väldigt delade åsikter med den här boken och slutar läsa efter ungefär halva boken. Den är mycket välskriven, och egentligen är den ganska intressant. Men samtidigt något rent infernaliskt omständligt skriven där varenda liten händelse och detalj ska analyseras in i minsta detalj. Hade författaren kapat 100 sidor och lagt in mer handling, hade den kunnat ha varit hur bra som helst.
En medel 3:a blir ändå slutbetyget!
Alla går iväg  Lindström, Eva  2 (2022-04-15 13:11:04)
En del får vara med. Andra inte. Det är precis så som det brukar vara. Frank går hem till sig. En av Eva Lindströms sämre böcker. Även om idén om att koka tårar med socker känns kul. Men jag har faktiskt läst något liknande i en äldre barnbok: "Herr Uggla" av Arnold Lobel.
Det är aldrig för sent att dö  Goldstein, Arthur D  3 (2022-04-15 09:30:21)
Det är aldrig försent att dö, Arthur D. Goldstein 1974 i översättning av Lasse Mattsson Bra Böcker 1976

I den första boken om Max Guttman lever han i New York , hans nyfikenhet gör att han hamnar mitt i ett mordfall. Hans dotter som har fullt upp med att oroa sig för sin far, kan sägas att hon har fog för det, har nu övertalat Max att flytta till dem i Kalifornien. Max tillbringar nu sina dagar på ett ålderdomshem, för att senare på eftermiddagen bli hämtad av dottern Lois.

Här blir han till en början motvilligt indragen i ett misstänkt dödsfall, men till slut påhejad av de andra pensionärerna och med deras hjälp finns det ingen återvändo.

Kan tycka att det gick länge på tomgång innan historien kom igång, men då brände det till rejält. Kanske inte den mest trovärdiga, men det kanske inte heller är meningen.

Mannen på bänken  Goldstein, Arthur D  3 (2022-04-15 09:06:02)
Mannen på bänken, Arthur D Goldstein 1976 i översättning av Lars Ekegren

Ibland gör man fynd, hittade denna pärla i en Röda Korset butik och visste ingenting om författaren, såg bara omslaget och föll för det, Ska sägas att det inte hör till vanligheten att jag väljer bok efter omslaget, eller gör man det omedvetet?

Ska vara en slags deckare, Max en något äldre man som inte kan låta bli att lägga sig i polisens arbete när en av hans vänner blir brutalt mördad. Eller mer att han börjar förstå att han kanske inte kände sin vän så bra, för att få en klarare bild av sin vän så börjar han utforska dennes liv, milt sagt så blir det inte så populärt hos vissa.

Många frågor har han i sitt huvud, många funderingar som man får ta del av, t.ex. vad händer med de som suttit i koncentrationslägren när de ska fortsätta ett ”vanligt” liv?

Arthur Goldstein får med mycket av det svåra, men samtidigt har han en humoristisk ådra i berättandet. Max går omkring och frågar och funderar och jag trivs så bra i hans sällskap, vill inte skiljas från honom. Men allt har ett slut, men som tur är fanns det två till, på Gefle Antikvariat. Som det för övrigt finns en trevlig film om på You Tube,” Sida vid sida”, visar på en mycket entusiastisk innehavare.Vem kan hitta Putte?  Roxberg, Ester  4 (2022-04-15 08:46:08)
Först försvinner nyckeln. Sedan flyger fågeln Putte sin väg. Tant Aina blir arg. Men allt det där är bara bra. För annars skulle grannen Lundin fortfarande vara som ett monster. Ja, visst blir det spännande när allt det där händer.
U 137 och ubåtskrisen  Agrell, Wilhelm  3 (2022-04-14 14:06:15)
Wilhelm Agrells bok U 137 och ubåtskrisen som ingår i Historiska Medias bokserie Sveriges dramatiska historia är en intressant bok. Boken handlar om en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass som går på grund vid Gåsefjärden i skärgården utanför Karlskrona.

Författaren Wilhelm Agrell sammanfattar delar av händelseförloppen och de politiska spel de föranledde. Några nya fakta tillför han inte. Agrell redovisar enbart sovjetisk och senare rysk strategi och vilka tänkbara undervattensfarkoster de haft. Ubåtskrisen framstår därmed som enbart en fråga om förhållandet mellan Sverige och Sovjet/Ryssland.
Den magiska djuraffären: Noas resa  Hallberg, Lin  4 (2022-04-14 13:54:47)
Ytterligare en bok i serien "Den magiska djuraffären". Och även här får jag samma goda intryck. Den här gången handlar det om en pojke och en duva. Och om att våga göra en längre resa alldeles själv.
Den magiska djuraffären: Titta på Indy  Hallberg, Lin  4 (2022-04-14 08:23:25)
Härlig bok som passar nybörjarläsaren. Här är meningarna korta och alla bokstäver stora. Här finns både magi och spännande djur. Men också ett barn. Det är Indy. Ingen ser henne. Inte ens hennes pappa. Att det är Jonna som gjort teckningarna finns det inget tvivel om. Det är samma stil som i hennes böcker om den underbara familjen Kanin. Mycket glada färger.
Tiken  Quintana, Pilar  3 (2022-04-13 14:45:20)
Det är en välskriven liten bok som trots att den är kort, är mycket psykologiskt laddad. Någon måbra bok om och för hundälskare är det verkligen inte, något jag först trodde att det skulle vara- snarare det motsatta. Den första boken jag någonsin läst av en colombiansk författare.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Fjällrosor 43: Under regnbågen  Brenden, Laila  3 (2022-04-13 13:19:08)
Sista boken i den här serien - 43:e boken, en riktig såpa alltså.
Det knyts ihop bra, även om det bitvis är tragiskt, men serien får ett bra slut - också med den lilla epilogen som är värdefull. En fin avslutning, bra är skildringarna från England och det stora godset.
jag har visst ett djur  Bergman, Anton  4 (2022-04-13 08:20:33)
En bok att känna igen sig själv i. Hur många gånger har man inte ljugit för att de andra inte ska tro att man är annorlunda. Här är det en flicka som heter Lill som ljuger att hon har en piraya, bara för att alla andra barn har ett husdjur.
Vem finns?  Wirsén, Stina  4 (2022-04-12 20:38:38)
Lite djupare tankar än vad det varit i tidigare böcker jag läst från samma serie. Här handlar det om att finnas. Och där det ställs en fråga som man kanske inte alltid tänker på. Den om att det som aldrig blev till kanske ändå har funnits. Fast nog känns det väl en aning konstigt att en duva och en katt kan göra barn med varandra och dessutom lägga ägg. Men det tyder bara på en god fantasi hos författaren. Precis som hos barnet.
Prosit  Persson, Klara  4 (2022-04-12 12:50:05)
Är jag alltid den som ska gå sist bara för att jag går så sakta? Eller finns det en annan plats i mitt liv? För Isabella fanns det en sådan när hon träffade några hon inte hade räknat med. En berättelse som det är lätt att känna igen sig själv eller nån annan i. Bilderna påminner lite om hur ett barn brukar avbilda saker när det målar med vattenfärg.
Vi hittar Smulbert  Adbåge, Emma  5 (2022-04-12 08:49:48)
Mycket igenkännande när Emma berättar om två syskon som ska följa med sin mamma till stranden. Mycket känslor också som tas upp. Ja, till och med sorg när de upptäcker en död igelkott. Men det är inte den som är Smulbert.
Jag tycker inte om vatten  Lindström, Eva  4 (2022-04-11 13:00:08)
Bokens titel säger i det här fallet nästan allt. Det finns de som älskar att leka i vatten, samtidigt som det finns de som inte tycker om det. Bara för att man blir blöt. Den här boken är lätt att förstå. Lätt att sätta sig in i hur bokens Jag känner det.
Stjärnfall i donosaurieland  Berg, Sara  4 (2022-04-11 08:41:09)
Vad händer när alla stjärnor försvinner? Det blir mörkt. Trevlig saga på vers om några dinosaurier som försöker plocka ner alla stjärnor.
Jag ser dig  Mackintosh, Claire  3 (2022-04-10 22:45:20)
Helt okej men blir aldrig riktigt spännande och twisten känns lite väl ologisk…
Brev till mannen  Kronlöf, Bianca  3 (2022-04-10 16:15:44)
Komikern och feministen Bianca Kronlöf har själv blivit utsatt för övergrepp och nu skriver hon till män hon mött. Om känslor, våld, maskulinitet, förväntningar och krav. Jag hade vissa förhoppningar men tyvärr visade det sig vara de vanliga svepande anklagelserna mot män, framförda i ett mästrande tonfall. Att vi struntar i och tiger om vissa mäns våld mot kvinnor och att det är vårt fel att det fortfarande pågår. För trots att hon hyllar kvinnor som starka och självständig kräver hon att männen ska komma på sina vita springare och stoppa allt våld mot kvinnor. Hur det ska ske går hon inte närmare in på...

Men boken är klart läsvärd och hon tar upp många viktiga och bra saker också. Särskilt pekar hon på samhällets allmänna tolerans mot våld, både underhållningsvåld och allmänt våld. Vi matas med allt råare våld hela tiden, i böcker, filmer på nyheter och även inom idrotten. Och då kommer hon genast in på de dubbla budskap som skickas till pojkar och män. Vi ska vara tuffa, kunna försvara oss själva och vår kvinna, på hockeyplanen ska det vara hårda tag och många tacklingar, vi ska inte gnälla när vi mår dåligt men ändå prata om känslor när vår kvinna vill. Militärt våld är accepterat och rentav hyllat och soldater belönas med medaljer. Män får inte slåss men föraktas om de inte kan försvara sig.

När det gäller sex får killar bara höra vad de inte ska göra, de får inga nycklar till vad de ska göra. Tjejer frågar varann "gav han dig orgasm" eller "fick du komma" utan att närmare fundera över sin egen roll och ansvar i sammanhanget. Hon skriver också "kvinnor är tillsammans med män för att de vill, inte för att de behöver". Det är något som män som klagar över feminism och att män blir överflödiga borde ta till sig.
Boken borde läsas av män och kvinnor tillsammans, som diskussionsunderlag. För bara tillsammans kan vi komma vidare, att kasta anklagelser över könsgränserna leder ingenstans.
Fisketuren  Broo Asplund, Johanna  4 (2022-04-10 13:02:38)
En trevlig liten bok. Jag får lära mig här lite grann om fiske. Det är flickan Johannas berättelse om hur hon och morfar lyckades fånga en stor gädda.
De fem skavankerna  Alemagna, Beatrice  3 (2022-04-10 08:53:29)
Jag gillar slutet. Den som är perfekt är också en perfekt dumbom.
Kurragömma med kakaduor  Blake, Quentin  3 (2022-04-09 13:00:29)
En bok där även jag måste hjälpa professor Pottman att hitta sina försvunna kakaduor. Det är ingen lätt uppgift. Men i regel så ser jag några av dem någonstans. Och snipp snapp snut så var det nöjet slut.
Vår vän Mica  Falk, Ann Mari  3 (2022-04-09 12:56:08)
Jag tycker att det här var en bra och engagerande ungdomsbok. Hade jag läst den här 1961 hade jag nog tyckt att den var rent fantastisk. Vardagsbekymmer, rädsla för en oönskad graviditet, sorg efter en död släkting samt ungdomens längtan efter frihet och vuxenhet. Jag har läst både deckare samt ungdomsböcker av den tyvärr ganska bortglömda Ann Mari Falk (1916-1988) och jag har uppskattat de alla. Jag kan varmt rekommendera hennes böcker.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Flabelino och flickan som inte ville sov  Bizi, Alexandra  5 (2022-04-08 13:24:03)
En vacker saga om en flicka som inte kan sova, en stulen klocka och en oväntad hjälp i form av en alf. Bokens bilder är också de väldigt vackra.
Snö och potatis  Hansson, Cecilia  3 (2022-04-07 21:38:43)
Minnesfragment ur barndom och ungdomsåren i de norrländska trakter där jag själv har mina rötter i. Jag tycker det är en trivsam bok med mycket poetiska inslag. Det blir lite för mycket hoppande till och från för att den ska riktigt bita sig fast inom mig, men det är en trivsam läsning med mycket tankar och fina formuleringar.
Slutbetyg, en stark 3:a"
Gertrud  Gammel Ginsburg, Moa  3 (2022-04-07 15:54:24)
Gertrud är en modern version av Hjalmar Söderbergs pjäs med samma namn från början av förra seklet. Hon och hennes man, filmproducenten Gustav, flyttar till LA efter en familjetragedi. Gertrud är en känd x-model och skådespelare, går på auditions men känner låst och vill gå vidare i livet genom att skriva manus. Tre män kretsar kring henne, exet och författaren Gabriel, maken Gustav och älskaren Erwin. Deras blickfång påverkar hennes självbild på olika sätt men istället för att spela ut männen mot varann är det till slut hon som står ensam.

Gertrud, hon som "tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet" var en för sin tid modern och frigjord kvinna i Söderbergs pjäs. Moralens väktare förfasade sig men kritiker och publik älskade den. Gammels Gertrud känns mer traditionell, en åldrande femme fatale som inte längre är vackrast och mest eftertraktad, Avundsjukt betraktar hon de yngre kvinnor som cirklar runt de berömda filmmakarna. Hon vill inte vara där de är, men kan inte heller släppa det. Hon lämnar sin tråkiga man för den spännande älskaren men ger upp sin frihet för att sitta och vänta på de smulor hon kan få från honom. Samtidigt börjar metoo sitt segertåg(?) över världen, något som inte imponerar på Gertrud. "Kvinnor står svartklädda och sammanbitna i grupper på scen och vädjar om beskydd. Vad skönt att få vara ett offer, att likt ett barn frånskriva sig allt eget ansvar".

Boken är lite tjatig i början och det var kanske ingen tillfällighet att Söderberg gjorde berättelsen till en pjäs istället för en bok. Men det tar sig, Gertrud är ingen trevlig karaktär även om kombinationen av självständig tuffhet (för att inte säga elakhet) och sårbarhet skildras bra. Kan var en fördel att ha kunskap om pjäsen men boken kan också läsas fristående. Vi får också en del elaka porträtt av både svenska och amerikanska kulturprofiler och den förljugna och ytliga Hollywoodmiljön skildras på ett sätt som visar att författaren är väl hemmastadd där.
Ägget och jag  MacDonald, Betty  3 (2022-04-06 07:33:02)
När jag läser om boken på Goodreads så förväntade jag mig en mycket underhållande bok. Visserligen är den charmig till och från och välskriven, men jag upplever den också som ganska rörig från och till.
Slutbetyg, en 3:a!
Tröskeln  Arvidsson, Tomas  2 (2022-04-06 07:29:28)
Bättre än "Bakstöten", men inte heller den här faller mig helt i smaken. Småmysig till och från, men inte så mycket mer.
Slutbetyg, en stark 2:a!
Bakstöten  Arvidsson, Tomas  2 (2022-04-05 05:53:38)
Jag tyckte så mycket om denna filmatiserade tv-serie med Birgitta Valberg och Gunilla Olsson i rollerna, och har tyckt lika mycket om de andra filmatiserade versionerna med studierektorn i Kalmar. Bokversionen är för mig en stor besvikelse. Charmen och humorn är frånvarande här och jag trivs inte särskilt mycket med huvudkaraktärerna. En riktigt stor besvikelse faktiskt!
Slutbetyg, en 2:a!
Berättelsen om O  Réage, Pauline  2 (2022-04-03 14:50:18)
Roman om sexuell underkastelse som måste ha varit extremt chockerande när den först kom ut redan 1954. Jag tyckte att första halvan var ganska bra fastän den är mycket detaljerad trots att den skrevs för nästan 70 år sedan. Tyckte dock att den blev tjatig och tråkig i längden.
Slutbetyg, en stark 2:a!
Kati i Amerika  Lindgren, Astrid  3 (2022-04-03 11:07:10)
Jag kan ärligt talat säga att jag aldrig förut hört talas om böckerna med Kati av Astrid Lindgren. Jag läste själv ett par av hennes mest kända böcker som barn, även om jag föredrog "Wahlströms flickböcker", och så läste jag ett flertal av hennes böcker för min dotter när hon var liten. Jag har sett alla filmatiseringar av hennes böcker, men blev uppriktigt förvånad när jag för någon vecka sedan råkade hitta denna bok, skriven innan jag föddes. Jag har förstått att det är sammanlagt tre böcker i serien om unga Kati. Och det måste nog sägas att den här boken är nog det närmaste Astrid kom till vuxenlitteratur då varenda karaktär i den här boken är vuxen. Även om det i själva verket är "ungdomslitteratur".
Kontorsbiträdet Kati som bor tillsammans med sin ålderdomliga moster i Stockholm, beslutar sig en dag för att resa på semester till USA. Och hon får moster med sig på resan. Aldrig att gamla moster skulle låta unga Kati åka ensam till Amerika där hon säkerligen skulle bli såld av någon vit slavhandlare.
Och Kati och hennes moster reser till USA, åker runt och tar del av kulturliven i de olika staterna. Kati som har sin fästman kvar hemma i Sverige, träffar ett flertal unga män på resan som överöser henne med komplimanger och så försöker hon sätta sig in i rasmotsättningarna i landet.
Jag kan inte påstå att det är mycket till handling precis, men det är en charmig liten bok och jag ser vissa likheter mellan Kati och Pippi.
Någon som har läst dessa för mig bortglömda böcker om Kati?
Slutbetyg, en 3:a!
Karl den store  Harrison, Dick  4 (2022-04-02 09:33:07)
Dick Harrisons bok Karl den store som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en bra biografi. Författaren lyckas teckna en levande bild av det frankiska imperiets framväxt under Karls regeringstid.

Karl den store, som med sin far Pippin den lille och brodern Karloman, smordes till kung 754 av påven, erhöll vid faderns död de norra och västra delarna av frankerriket, medan brodern fick övriga områden. På juldagen år 800 kröntes Karl av påven Leo III till den store och fredsbringande kejsaren av Rom.

Under sin levnad skapade Karl den store ett rike som sträckte sig över stora delar av Väst- och Sydeuropa. Det västromerska riket ansågs därmed återupprättat.

Mot slutet av sitt liv tillbringade Karl mycket tid i Aachens domkyrka. Under denna tid hade de norra gränserna i hans rike börjat plundras av vikingar ledda av den danske kungen Godfred.
Julia och Jack  Lönnqvist, Anna  4 (2022-03-31 18:46:47)
Julia är på weekendsemester i New York med sin än så länge gifta älskare Rickard när de helt oväntat springer på Julias ex Jack och hans nya flickvän. Julia blir överrumplad och drar till med sitt önsketänkande, att hon och Rickard är gifta och lever ett helt annat liv än det de gör. Lögnen får konsekvenser men än värre är att hon dels börjar tvivla på Rickards löfte att skilja sig, dels vaknar de gamla känslorna för Jack trots deras smärtsamma separation.
Samtidigt får Julias syster Petra ett brev vars innehåll hon inte tänker avslöja för Julia trots att det i högsta grad berör henne också. Men alla hemligheter riskerar att krossa drömmar och skapa sår så djupa att de aldrig går att övervinna...

Jag har tidigare läst Lönnqvist bok Tills kärleken skiljer oss men lyckligtvis hade jag glömt det annars hade jag inte lånat mer av henne. Det var nämligen ett riktigt pekoral, pinsamt och med noll trovärdighet. Men nu har hon skärpt sig betydligt och Julia och Jack är helt okej. Här finns två konflikter och det behövs, för att bara avhandla kärlekstrubbel blir lite för tamt. Karaktärerna är intressanta och inte lika schablonartade som de ofta blir i feelgood. Men kommunikationsproblemen är lika stora som vanligt och en del pinsamheter kunde man varit utan. Däremot slipper vi två arketyper som ofta dyker upp i genren, killkompisen som är gay och den kloka väninnan som reder ut allt.
Rally och Lyra  Norin, Marie  3 (2022-03-31 08:41:07)
Båda vill ha samma nalle. Men det är bara en som verkligen äger den. Det är dessa problem som den här boken tar upp. Men också det där med ärlighet. Lyra är här inte så värst ärlig när bästa kompisen Rally frågar om hon sett hennes nalle. Visst känns det igen? Och lite småtrist blir det alltid när man berättar om den grå vardagen.
Åse och grodan  Olsson, Ingrid  4 (2022-03-30 12:59:26)
Är SEN ett bra ord? Med hjälp av en flicka som heter Åse, en död groda och en ständigt upptagen mamma får vi reda på att det inte var så bra. Det där ordet. Och visst är det lätt att känna igen sig i Åses situation. Jag riktigt njuter när jag ser hur hon klipper sönder mammas fina gröna tyg. Som om det var det där ordet. SEN hette det. Men nu ska jag faktiskt avsluta denna recension. Några fler SEN får jag skriva en annan gång.
Veke och den röda baddräkten  Lannebo, Charlotte  5 (2022-03-30 08:45:38)
Sagor med djur i huvudrollen är alltid lika populära här. I den här boken möter vi ett vildsvin som hittat en baddräkt och som dessutom fäst sig vid den. Men de övriga i hans flock tycker annorlunda. De säger att han syns för bra. Och visst var boken också bra.
Jag rymmer!  Lindström, Eva  3 (2022-03-29 13:03:45)
Det näst värsta som kan hända är att någon står och snokar bakom en buske eller ett träd. Det allra värsta är att ingen vet att man är på rymmen. Just så känner sig fåret. Han har rymt från sin hage för att han tycker den är tråkig. Och kanske är det så att fåret i själva verket är barnet som rymt från sina föräldrar. Och mården i sagan är kompisen som det tillfälligt flyttar hem hos. Jag gillar i alla fall att det är ett får i huvudrollen.
Sagan  Borell, Sanna  2 (2022-03-29 08:17:19)
En annorlunda tolkning av Rödluvan och Vargen. Här är vargarna fler. Och det finns dessutom ingen mormor. Istället dyker det upp en jättelik tårta i skogen och en glupsk kanin. Sågen skulle inte vara med. Det ser otäckt ut när den sågar igenom den glupska kaninen. Dessutom är det inte så mycket text. Ska man läsa denna för någon som inte lärt sig läsa, måste man själv lägga till en del ord för att den som lyssnar ska förstå.
Skuggan av Rebecca  Hill, Susan  2 (2022-03-29 00:47:50)
Jag läste "Rebecca" av Daphne du Maurier för länge sen, men nu lyssnade jag på den nyss (den fanns på Sveriges radios hemsida) och så hittade jag den här boken hemma (second hand-impulsköp). Nu är det kanske ingen i världen som önskar sig en fortsättning på "Rebecca", men Susan Hill ville (och fick tydligen lov rent juridiskt) att fantisera ihop vad som hände sen.
Boken är upprepande, dyster och personer från förra boken hamnar oftast slumpmässigt i huvudpersonens värld. Samtidigt finns det ett driv, en mystik och en vilja att det ska gå bra som gör att det inte är alltför svårt att fortsätta läsa.
Parmiddagen  Österdahl, Martin  5 (2022-03-28 12:49:40)
Parmiddagen är inte Martin Österdahls första roman, men den första jag läser. En spänningsroman utöver det vanliga. Man vet redan från början att det kommer att gå åt helvete, men hur och varför?

Två förälskade ungdomars föräldrar träffas på nyårsafton. För första gången tror de, men det visar sig att de känner varandra sedan tidigare. För sjutton år sedan hände något som fick dem att bryta all kontakt med varandra. Men de ska ju bara tillbringa fem timmar tillsammans på nyår, så vad kan väl gå fel?

Ju längre kvällen lider, desto stelare blir stämningen. Författaren har lagt in kapitel där läsaren steg för steg får veta vad som hände för sjutton år sedan. Denna nyårshelg kommer allt tillbaka och leder fram till katastrofen.

Parmiddagen är en mycket bra spänningsroman. Oväntade vändningar. Jag rekommenderar den varmt.
Hundra röster om corona  Edgren, Malin  3 (2022-03-27 18:13:43)
I Hundra röster om corona låter Malin Edgren hundra kända och okända värmlänningar på två sidor var i boken berätta vad pandemin har betytt för just dem. En riktigt bra idé till en bok som jag tror kommer att bli ännu mer intressant i framtiden. Här har vi ett tidsdokument över en period som ingen av oss som lever nu kommer att glömma. Däremot kanske vi glömmer vad det betydde för människorna, och då kommer denna bok att bli rösten som berättar.
Spring för livet  Abercrombie, Barbara  4 (2022-03-26 23:17:41)
Amerikansk 80-tals thriller som möjligen är en aning krystad till och från, ändå tycker jag att det var en ganska bra familjethriller som är välskriven, lättläst och småspännande på sina håll. Någon hotar författaren Sarahs familj och dödar katten och hunden och snart står det klart att mördaren kopierar handlingen från den rysare som Sarah sitter och skriver, vilket gör att hon inser att hon själv står på tur att bli mördad. Men vem är mördaren? Kan det vara Adam, hennes nya man? Hennes tre tonåringar till barn tror att det är han, men så kan det väl ändå inte vara! Eller?
Slutbetyg, en 4:a!
Lämna världen bakom dig  Alam, Rumaan  3 (2022-03-26 14:59:36)
Amanda, Clay och deras två barn lämnar New York för en veckas välförtjänt semester i en hyrd lyxvilla på Long Island. De njuter av lugnet och tystnaden i det ensligt belägna huset. Mitt i natten knackar det på dörren. Utanför står ett äldre par som påstår att de är ägarna till huset. New York har drabbats av ett omfattande strömavbrott och de beslöt att fly staden då inget fungerar där. Inte heller telenätet så de kunde inte ringa och förvarna. Misstänksamt kollar Amanda och Clay sina telefoner och finner att inga funktioner är i gång, de ser bara ett kort meddelande om strömavbrottet. Det visar sig att både Internet, radio och TV är utslaget, de är avskurna från omvärlden trots att de ännu har el. Nu tvingas sex sinsemellan olika personer samsas i villan och snart går det upp för dem att att något förskräckligt måste ha inträffat...

En modern dystopi, skriven strax före pandemin och kriget i Ukraina men det gör den krypande och ödesmättade stämningen än värre. Något har hänt men då inga medier fungerar vet man inte vad. Ett angrepp av fientlig makt, ett terrordåd, en teknikkollaps i de egna systemen? Eller är det naturen självt som slår tillbaka mot generationer av miljöförstöring? Inga missiler syns, inga bombkrevader hörs och inga tecken på fientlig trupp. Men luftrummet är tomt där flygplan annars brukar korsa varann. De vilda djuren känner något och flyr, fåglarna tystnar. Några gånger hörs ett outhärdlig starkt ljud, på en frekvens som spräcker glas och gör människor sjuka.

Denna starkt civilisationskritiska roman visar på människors utsatthet i vårt moderna samhälle. Trots att personerna i huset har både mat och el är de översiggivna då deras telefoner inte fungerar. Amanda och Clay klarar inte ens att hitta till affären utan GPS. Alla agerar nyckfullt och ologiskt, beror det på situationen eller är de påverkade av något?
Frågorna är fler än svaren, men romanen biter sig fast och stämmer till eftertanke. Som jag sagt så många gånger och som bevisats av Rysslands misslyckande i Ukraina, krig med militära medel än omodernt och kontraproduktivt. Den som vill krossa ett land ska fokusera på att slå ut el och datakommunikation, den som vill försvara sig ska se till att sådana system är robusta och decentraliserade. Visst har berättelsen sina svaga punkter, att dag efter dag går utan någon fungerande media känns inte trovärdigt och visst har väl sjukhus och andra livsnödvändiga inrättningar reservel. Men boken är klart läsvärd för den som gillar denna typ av berättelser
Sherpa, In Search of Snow  Larder, Jamie  5 (2022-03-23 01:46:52)
Stjärnan från youtubekanalen: Sherpa med samma namn figurerar i den här mysiga lilla boken som karikatyr. Och som vanligt åker han med sin husse Jamie på ett underhållande äventyr. Den perfekta barnboken till alla som kan engelska eller till alla oavsett ålder som följer den härliga extremt pratglada huskyn Sherpas äventyr på youtube. Jag tyckte det här var en jättemysig liten bok som piggade upp mig. Synd bara att den var så kort och så dyr dessutom.
Toppbetyg!
Vi som älskade  Carlino, Renée  4 (2022-03-22 20:18:10)
Matt och Grace träffas under sista året på universitetet. Bägge är konstnärliga, han studerar foto, hon musik. De klickar och förälskelsen är lika stor som evig - tror de. Men bägge får erbjudanden som kan betyda mycket för deras framtida karriärer, problemet är bara att det innebär utlandsvistelser på varsitt håll. Osäkerhet, tvekan, missförstånd och dålig kommunikation sliter dem isär och de tappar kontakten. Men efter femton år och ett misslyckat äktenskap får Matt plötsligt syn på Grace i tunnelbanan i New York. Tyvärr är han inne i tåget och hon på perrongen så deras blickar möts bara ett ögonblick. Han måste bara få träffa henne igen och efter ett långt sökande lyckas det. Men mycket har hänt, kan de glömma och förlåta eller är det för sent...?

En helt okej feelgood med kärlek, vänskap, svårigheter och missförstånd, men till slut reder allt ut sig. Lite sorglig med samvaro som gått förlorad i onödan och destruktiv kärlek som får människor att göra andra illa för egen behovsuppfyllelse. Återigen kan man konstatera hur viktigt det är med kommunikation, att inte ta saker för givna utan lita på sina känslor, fråga och resonera, och fråga igen.
Men då blir det förstås ingen bok av det...
Döden som vakar  Schjetlein, Anne-Marie  3 (2022-03-22 19:14:18)
Bok nummer fem om kirurgen Andreas Nylund.
Ett okej tidsfördriv, vare sig bättre eller sämre än de övriga böckerna i serien.
Genevieve. I huvudet på en hund : en päl  Fried, Dennis  4 (2022-03-22 01:41:26)
Varm och mycket humoristisk berättelse om den lilla bestämda divan Genevieve, en papillon som "adopterar" två människor vid namn Dennis och Catrina. Vi får följa hennes berättelse från valpstadiet, hennes första år som liten ligist till hennes senare stjärnstatus där hon ska lära andra hundar hur de väljer rätt sorts människor att adoptera. Jag ler genom hela berättelsen och fnissar till från och till. Den perfekta lilla boken för hundälskare, en kategori jag stolt ingår i.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Gå i fängelse  Läckberg, Camilla  5 (2022-03-21 19:26:00)
Camilla har skrivit två berättelser i den här boken.Dom är väldigt spännande att läsa.Man hoppades att dom inte skulle ta slut.Den första novellen var lite bättre än den andra men det är en spännande bok att läsa.
Vedergällningen  Lundh, Lotta  3 (2022-03-20 21:22:30)
Hat, brutala mord, hämd. Vad är det som händer i det lilla Sunne?
Kriminalkommissarie Erik Ljung har många trådar att nysta i. Är det en seriemördare som härjar?
En spännande bok med brutala mord som ger mig rysningar i kroppen.
Bok nummer tre i serien om Erik Ljung och hans kollegor vid polisen i Sunne.
Graven  Lundh, Lotta  3 (2022-03-20 21:19:48)
En man är försvunnen. Kriminalkommissarie Erik Ljung får fallet på sitt bord.
Jag fångas inte riktigt av denna bok. Då jag läser om trånga utrymmen brukar en känsla av klaustrofobi gripa mig, denna känsla saknar jag här. En okej kriminalroman som roar för stunden.
Bok nummer två om polisen i Sunne, med Erik Ljung i spetsen.

Familjen  Lundh, Lotta  3 (2022-03-20 21:15:49)
Första delen i en ny kriminalserie, utspelar sig i det värmländska Sunne. I fokus står kriminalkommissarie Erik Ljung. Hans uppgift blir att söka rätt på en ung försvunnen kvinna. När sen en 15-årig tjej inte kommer hem befarar Ljung att samma gärningsman slagit till igen och att fler kvinnor kan vara i fara.
En helt okej kriminalroman. Obehaglig och underhållande för stunden.
Vesta-Linnéas svartaste tanke  Appelgren, Tove  3 (2022-03-20 13:21:59)
Det här är en bok med starka känslor. Vi möter en familj där ingen riktigt kan vara sams och en flicka som känner utanförskap. En av hennes tankar är att ingen skulle sakna henne om hon dog. Detta för mig mörka och jobbiga tonas ner något av färgglada bilder och med en och annan detalj att upptäcka.
Gränsen  Nilsson Thore, Maria  2 (2022-03-20 08:56:24)
I den här boken är det orden GRÄNS, FÖRBJUDET och FARLIGT som hamnar i centrum. Är farligt det samma som förbjudet? Det undrar Nono när hon kliver över det röda streck som visar var man får lov att vara. Bortsett från en stark rollfigur och lite glada bilder, så säger den här boken inte mycket.
Visa ditt rätta ansikte  Fogelström, Hans  5 (2022-03-20 00:33:35)
Ytterligare en underbar mysrysare av Hans Fogelström. Jag har läst många böcker av honom och tyckt så mycket om de alla. Den här är spännande, välskriven, oförutsägbar och mysig. En bok som det inte annat gick än att sträckläsa. Jag kan riktigt varmt rekommendera hans böcker!
Toppbetyg!