bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Emmas verkstad  Wolde, Gunilla  4 (2019-07-17 17:30:41)
Trevlig vardagsberättelse om flickan Emma, hennes lillebror och några trasiga leksaker. Emma vet hur man ska laga dem.
Kissboken  Stalfelt, Pernilla  5 (2019-07-17 17:28:21)
Yeah, yeah, yeah, vilken härlig bok! Massvis med kul fakta och tips angående det där gula och blöta, som tyvärr ibland hamnar på fel ställe. I byxorna.
Stigfinnaren  Cooper, James F  3 (2019-07-17 11:08:44)
En riktig klassiker där vi får träffa både indianer och pälsjägare. Spännande berättelse som aldrig blir tråkig. Lite sorligt slut dock.
både och  Danielsson, Bernt  5 (2019-07-16 22:44:36)
Alla vi som är småkära i Stephanie Lecksell (från böckerna Steff och Liv och död) blir ju glada, fast hon är inte med så mycket. Men detektiven Bach är med - ånyo inblandad i ett märkligt fantastiskt actionäventyr. Bernt Danielsson tänjer gränserna vad man kan göra med genren roman, han leker med det och lyckas skapa en bladvändare med helt galen humor - man skrattar nästan hela tiden!
Den olydiga ballongen  Linde, Gunnel  3 (2019-07-15 09:32:38)
Ballongen konstrar kapitel efter kapitel. Blir rätt tjatigt faktiskt.
Mord i dockskåp  Falk, Ann Mari  4 (2019-07-14 23:15:53)
Åter igen en riktigt bra och spännande deckare av Ann Mari Falk som är både spännande, rolig, nostalgisk och lättläst. En ung intrigant kvinna hittas mördad, troligtvis förgiftad och på de misstänktas skala finns en familj, mamma, pappa, två tonårsbarn och så gamla farmor som kanske inte är så gaggig som hon verkar. Precis som de tidigare böcker jag har läst av Ann Mari Falk så tyckte jag mycket om den här boken och jag vill absolut läsa fler av hennes deckare.
Dessutom briljant uppläsning av Anja Schmidt som verkligen är en enastående uppläsare med ett fantastiskt engagemang i varenda karaktär som hon porträtterar.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Konspirationsteorierna och verkligheten:  Åsard, Erik  4 (2019-07-14 16:39:08)
En ganska gemytlig och välskriven historiebok där författaren översiktligt men kunnigt går igenom sex historiska händelser som antingen förblivit olösta mysterier eller som, trots officiella förklaringar, blivit föremål för alternativa (konspirations)teorier. Språket är koncist men levande och boken utgör ett utmärkt axplock av allmänbildande händelser från det senaste seklet. Läsvärd, i synnerhet i denna tid av fake news och alternativa sanningar.
Kvinnan i den blå slängkappan  Meyer, Deon  3 (2019-07-13 22:50:42)
Min första bok av den sydafrikanska deckarförfattaren Deon Meyer som tydligen har skrivit en rad tidigare böcker om de ledande poliserna i boken. Eftersom jag inte har läst något tidigare av honom, så finner jag det ganska svårt att veta vem som är vem av de olika poliserna, jag får liksom ingen ordentlig bild av dem. En annan sak jag hade svårt med var de sydafrikanska orden som förekommer från och till i berättelsen. Jag såg att det sista bladet i boken var en översättning till svenska på de olika uttrycken. Synd att dessa uttryck inte fanns i början av boken istället! Bortsett från några mindre klagomål så tycker jag att det här var en ganska bra och spännande deckare, på en plats jag aldrig tidigare läst om, en intrig som sticker ut och ett slut som inte alls var förutsägbart och en mördare jag nästan sympatiserade med. Dessutom är boken välskriven och den är enbart dryga 150 sidor lång så det tar inte särskilt lång tid att läsa ut den. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa fler böcker av Deon Meyer i framtiden!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Skogens barn  Sandemo, Margit  3 (2019-07-13 11:36:59)
Ibland känns det som att författaren själv är med lite för mycket, de fina rollfigurerna får ibland åsikter som känns mer Margit Sandemo än de själva. Och berättarrösten själv är med mycket, lite väl förnumstigt.
Men annars är det en trevlig bok, dock kunde deckar- och skräckinslagen vara mer tydliga. Ungdomsskildringen är rätt bra, ibland känns de som äldre damer men ofta känns de faktiskt som ungdomar.
Gruvligt mord  Falk, Ann Mari  5 (2019-07-13 00:32:50)
Det här är den femte boken jag läser av Ann Mari Falk (1916-1988) och den tredje deckaren. Jag har tidigare läst två ungdomsböcker av henne. Jag förstår inte riktigt att jag inte tidigare hört talas om hennes författarskap förrän helt nyligen av en slump. Hennes böcker är riktigt välskrivna och mycket engagerande. De två tidigare deckarna jag har läst har varit väldigt bra, och den här, Gruvligt mord var helt lysande. Spännande, men framför allt besinningslöst rolig. Jag skrattade högt ett flertal gånger åt de underfundiga replikerna och de mycket färgstarka och ovanliga karaktärerna som jag lätt tog till mitt hjärta. Replikerna särskilt är ovanligt underfundiga och dessutom gissade jag rätt angående mördarens identitet. Ja, det här var verkligen en mycket underhållande och dessutom småspännande deckare som jag riktigt varmt kan rekommendera och jag ser mycket fram emot att få läsa de resterande deckarna som Ann Mari Falk skrev. Av det jag läst av henne hittills tycker jag att hennes böcker är betydligt mer fiffiga och mer ovanliga än t.ex. Maria Lang vars deckare nästan alltid följde samma gamla mall. Ja, riktigt bra böcker skrev hon faktiskt, Ann Mari Falk!
Toppbetyg!
Avlivningskliniken Tusenskönan  Montelius, Martina  5 (2019-07-12 21:50:54)
Jag älskade Martina Montelius två första böcker: Främlingsleguanen och Oscar Levertins vänner, tyckte mindre bra om: Ibland är man lessen ibland är man glad- men Avlivningskliniken Tusenskönan är absolut i samma klass som hennes två första böcker. En galet underhållande skröna med fascinerande språk, galna karaktärer och en lika galen men samtidigt otroligt underhållande handling. Jag tyckte mycket om de tre mycket olika huvudkaraktärerna: June, Alida och Uffe. Särskilt June hade jag gärna velat få en helt självständig bok om och med, så underhållande tyckte jag att hon var. Jag började läsa boken och efter två timmar nästintill oavbrutet läsande från min sida så var den tråkigt nog slut. Det gick helt enkelt inte för mig att lägga den ifrån mig och från och till skrattade jag riktigt högt och länge. Jag kan riktigt varmt rekommendera denna härliga satir som kanske inte passar alla. Moralkärringar och gubbar i alla dess åldrar har säkerligen en hel del att säga om det ganska sexualiserade språket från och till. Men jag fullkomligt älskade den. Och nu ser jag mycket fram emot att få läsa hennes: "Stackars Birger" som ligger i pocketutlagan och väntar på att få bli läst av mig. Jag tror jag tar med den till Gotland nästa vecka och förhoppningsvis skrattar jag så att hela Visby med omnejd hör.
Solklar femma i betyg från mig!
En bön för tjernobyl  Aleksijevitj, Svetlana  3 (2019-07-12 19:19:49)
En viktig bok som ger en röst och ett ansikte på följderna av tjernobyl. Inget för känsliga läsare.

Stark trea.
En dåres anteckningar  Gogol, Nikolaj  5 (2019-07-12 13:45:46)
Fantastiskt liten novell.
Gogol är fantastisk på att skriva.
Hatten av.
Tatueraren i Auschwitz  Morris, Hether  5 (2019-07-12 13:19:33)
När jag hade endast läst ca 57 sidor av boken så hade jag många känslor i kroppen. Jag fick en lätt illamående och även en ilska. Boken var skrämmande. Jag ville fortsätta läsa boken men samtidigt ville jag inte fortsätta. Jag märker att jag fastnade lätt i boken och hade svårt att lägga den ifrån mig, den var fängslande trots den hemska den handlar om. Den är skriven på att bra sätt, lätt att läsa.
Det kändes som jag hoppade av ilska inombords när DR Mengele dök upp. En stor obehagskänsla gick igenom mig, han var en riktigt vidrig människa. Men den kärlek som växer fram mellan Lale och Gita är helt underbar. Jag rekommenderar att läsa den. En av de bästa jag har läst.
Amy och vildgässen  Hermes, Patricia  3 (2019-07-11 19:01:44)
Amy har fått flytta hem till sin pappa i Kanada efter att hennes mamma dött. Amy räddar ägg från övergivna gåsbon och fåglarna blir en stor del av hennes vardag. Men hon inser att gäss är flyttfåglar och att hon bär ansvar för att de hittar till ett speciellt område. Alla i faderns vänkrets engagerar sig för projektet.
Det här är en roman med både sorg och glädje men även hur en tonåring växer i styrka genom att lära sig hantera känslor och problem.
Källartrappan  Falk, Ann Mari  4 (2019-07-10 18:16:10)
Åter igen en riktigt bra, klok och engagerande tonårsroman av Ann Mari Falk, med intressanta och trovärdiga karaktärer och en intrig som både berör och är intressant. Kan varmt rekommenderas till dagens unga samt de lite äldre som likt jag sjäv tycker om att läsa böcker från en numera svunnen tid när jag själv ännu var ung.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Toxin  Cook, Robin  3 (2019-07-10 08:37:21)
När Kims barn dör inser han att att det måste bero på kött från ett sjukt djur. Han gör allt för att försöka smitta källan. Men han har stora krafter emot sig där penningar är viktigare än människoliv. Det här är en roman som är väl värd att ta del av.
Clouded Vision  Barclay, Linwood  4 (2019-07-10 08:20:36)
Keisha made money by fooling people by saying she could see what happened to their lost relatives. But getting too close to the truth of a murderer is dangerous. This is an exciting thriller.
Bobby Love  Nilsson, Marina  5 (2019-07-09 20:29:49)
I en inte alltför avlägsen framtid kan kvinnor köpa sig en sexrobot om de inte vill ha en vanlig man eller inte hittar någon lämplig. Sexroboten Bobby Love är Sweroticas mest sålda produkt. Han är naturligtvis expert på alla sorters sexuella varianter (orgasmgaranti ingår) men kan också ge massage, konversera, lyssna, och ge komplimanger. Kvinnan kan programmera in de varianter hon föredrar och så sköter han förförelsen utan att hon behöver anstränga sig.
Den framgångsrika yrkeskvinnan Catherine är en av dem som skaffat en Bobby Love och efter en försiktig start betar hon av alla hans funktioner och väcker sin sexualitet ur dvalan. Hon har aldrig mått bättre men anar inte att hon är en bricka i maktkampen på Swerotica där kortsiktiga vinster ställs mot säkerhet och etik.

Bobby Love är en satirisk framtidssaga som ger pikar både åt samhällsutvecklingen och vår syn på relationer. Den känns inte alltför osannolik, personrobotar av olika slag har redan kommit längre än till ritbordet och så fort det handlar om behovstillfredsställelse finns både en marknad och en stor vinstpotential. Bakom sin fasad av humor tar boken upp vår tids behov av en "quick fix" som lösning på problem. Varför krångla med att ragga och leta partner som kanske ändå inte är rätt när man kan ha en perfekt man i byrån, eller snarare i garderoben? Ett argument för Bobby Love är att kvinnan har kontroll och kan känna sig säker på att inte bli misshandlad eller våldtagen. Men de kommersiella spelreglerna kräver ständig utveckling och går hand i hand med människans behov att tänja på gränser. Även en perfekt älskare kan bli tråkig och förutsägbar, men hur pass lik en verklig man vågar man göra den?

Sammantaget en alldeles utmärkt bok som väcker funderingar och jag hoppas att den får den uppmärksamhet den förtjänar. Bli inte avskräckt av framtidstemat, här finns också en rad skarpsynta iakttagelser om hur relationspsykologi fungerar, och det faktum att det man säger sig vilja ha i en relation inte alltid är det man innerst inne önskar.
En dam försvinner  Falk, Ann Mari  4 (2019-07-09 19:30:04)
Mysig, varm och småspännande ungdomsbok om vänskap i ett litet samhälle. Boken, dess innehåll och de fyra huvudkaraktärerna med föräldrar och grannar för mina tankar till de klassiska nostalgiska ungdomsserierna av Leif Krantz: "Kullamannen" och "Kråkguldet". Boken har samma sorts ungdomscharm och är från samma tidsålder. Jag tror att det här är den tredje boken jag har läst av Ann Mari Falk och jag har hittills uppskattat alla hennes böcker. Jag börjar genast med ytterligare en bok av henne.
Kan varmt rekommenderas till barn och ungdomar, men även till äldre tanter som jag som gläds åt dessa nostalgiska böcker från en nu tyvärr svunnen tid.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Anrop  Sandemo, Margit  2 (2019-07-08 18:43:35)
Det här är den andra delen i serien Blåljus som jag läser. Jag tyckte föregångaren var ganska bra, men den här tråkade faktiskt ut mig ganska så rejält. Jag tycker om de olika fallen som ambulanspersonalen får ta hand om och dessa fall är ungefär porträtterade på ett sätt som för mina tankar till den australiensiska TV-såpan "Doktorn kan komma". Men det blir för mycket med ambulanspersonalens privatliv med kärlekskränkande unga flickor och mängder av unga manliga karaktärer som jag fortfarande inte riktigt kan hålla isär. Boken är välskriven och lättläst, som vanligt med Margit Sandemo och det är lättsam underhållning för stunden. Men jag vet ändå inte ifall jag kommer fortsätta med den här serien.
Slutbetyg, en 2:a!
Homo Deus - en kort historik över morgon  Harari, Yuval  4 (2019-07-07 22:43:29)
Uppföljaren till ”Sapiens” tar avstamp från där mänskligheten står just nu, och gör olika försök att blicka in i hypotetiska framtidsutvecklingar. En stor del av boken avhandlar dock relevanta aspekter av mänsklighetens historia, i synnerhet utmognaden av humanismen (humanistiska revolutionen), dess roll för mänsklighetens färdriktning de senaste dryga 200 åren, och det faktum att det 21:a århundradet förmodligen kommer demontera humanismen på ett sätt eller annat – och ersätta den med något annat.

Kärnbudskapet läsaren lämnas med är att vår moderna teknologi kommer tvinga fram en omstöpning av mänsklighetens mening och praktiska livsföring på sätt som är helt omöjliga att förutspå – men vissa grundtankar kan skönjas (organismer är algoritmer, liv är databearbetning, intelligens frikopplas från medvetande, och icke-medvetna hyperintelligenta algoritmer hotar att känna oss bättre än vi känner oss själva).

Harari tydliggör flera gånger att de många gånger olustigt dystopiska scenarier som han målar upp inte är profetior utan endast möjliga utfall bland många, men de tjänar sitt förmodade syfte i att ge läsaren en tankeställare.
Antikens sju underverk  Klynne, Allan  3 (2019-07-07 18:03:13)
En bok som ger bra med kött på benen när det gäller en av de saker som de flesta tror att de kan någonting om, nämligen antikens sju underverk. Boken gör en kronologisk översikt över de underverk som idag brukar räknas, men gör också en genomgång över de otaliga andra underverkslistor som förekommit genom historien. Underhållande och faktaspäckat.
Gustaf Mannerheim  Ahlander, Dag Sebastian  5 (2019-07-07 17:52:59)
En bok om en av Nordens främsta och viktigaste personer. Mannerheims liv var dramatiskt och spände över flera av historiens svåraste konflikter. Från det kejserliga Ryssland och första världskrigets östfront, över frihetskrigets seger över de röda till andra världskrigets kamp för Finlands överlevnad. Boken är mycket spännande och välskriven, och den borde vara obligatorisk läsning i svenska skolor.
Ninnis affär  Kolseth, Helene  4 (2019-07-07 12:42:29)
Det här är en snabbläst bok på endast 171 sidor. Jag hade nästan hoppats att den skulle vara lite längre eftersom det var ett flertal svar jag velat fått innan den tog slut, men som jag förstår det så kommer Helene Kolseth skriva en trilogi med väninnorna i "stickis", så det är väl bara att vänta tills nästkommande bok kommer. Förhoppningsvis tar det inte alltför lång tid, så att man som läsare hinner glömma första boken. Jag tycker annars att Ninnis affär är en mysig och varm roman, både välskriven, engagerande och lite hoppingivande. Jag tycker om karaktären Ninni och jag läser gärna fler böcker med henne.
Slutbetyg, en 4:a! Rekommenderas absolut!
Paddington åker karusell  Bond, Michael  4 (2019-07-07 08:52:41)
Alltid lika roligt när björnen Paddington är med. Den här gången går han på tivoli.
På den säkra sidan  Ahlbeck, Elvy  2 (2019-07-06 20:10:15)
Både "Åtta damer i leken" och "Mord utan förbindelse" var bättre av Elvy Ahlbeck. Den här är välskriven, men extremt rörig, handlingen går liksom förbi mig, den går inte in i huvudet och jag upplever den också som ganska tråkig.
Bra uppläsare däremot!
Slutbetyg, en 2:a!
Utflyktarna  Adbåge, Emma  4 (2019-07-06 11:45:57)
Bok att känna igen sig själv eller nån man känner i.
Nej låt bli!  Blake, Stephanie  2 (2019-07-06 11:43:07)
Bråk och åter bråk sida efter sida. Jag blir snabbt uttråkad.
Lilla kanin och Blå filten  Feeney, Tatyana  3 (2019-07-06 11:41:17)
Kort och trevlig berättelse om hur saker plötsligt inte är sig själva om de kommit i beröring med något som kan förändra dem. I det här fallet en tvättmaskin.
Elmer djurdoktor  Stark, Ulf  3 (2019-07-05 17:05:33)
Trevlig berättelse på vers om en pojke som botar alla djuren när de känner sig sjuka.
Hedda och nallen som visslade  Tormalm, Ann-Mari  4 (2019-07-05 17:04:06)
Ett spännande sagoäventyr. Passar perfekt för de mindre barnen.
Det är så roligt i Kråkelund  Hellsing, Lennart  4 (2019-07-05 17:01:56)
Trevliga små verser om ovanliga saker som kan hända i en helt vanlig skog.
Svartsjuk  Fremlin, Celia  3 (2019-07-05 16:18:49)
Pendlar mellan en 3:a och en 4:a för mig, men jag upplever det att boken tappar på slutet och blir mer av äktenskapsroman än någon direkt thriller. Annars både spännande, välskriven och ganska bra uppbyggnad. Jag läser gärna fler böcker av Celia Fremlin!
Slutbetyg, en stark 3:a!
För att kunna leva, en nordkoreansk flic  Park, Yeonmi  4 (2019-07-05 10:49:37)
För att kunna leva, en nordkoreansk flickas resa till frihet Yeonmi Park med Maryanne Vollers, Massolit förlag 2015 i översättning av Kjell Waltman 2016

”Jag är mycket tacksam för två saker, att jag föddes i Nordkorea och att jag lyckades fly från Nordkorea. Båda dessa händelser formade mig.”

Detta är en mycket stark berättelse.

Att från det man föds bli styrd i tanken av att man bor i världens främsta land, ett fulländat socialistiskt paradis där 25 miljoner människor lever endast för att tjäna den store Kim Jong Un och före det hans företrädare, att tro att ledaren är Gud, att han kan se vad man tänker. Att lära sig hata amerikaner genom att slå på dockor som föreställer amerikanska soldater. Att vara tvungna att ha radioapparater på dygnet runt på den enda kanal som finns, men i den by Yeonmi växte upp i var det ofta strömavbrott som gjorde att de inte kunde infria den lagen, men istället levde de i mörker, frös och svalt. Att tvingas bevittna avrättningar i avskräckande syfte för ett brott som hunger. Yeonmi fick varje morgon av sin mor förmaningen, ”tänk på vad du säger”.

Vad gör allt detta och mycket mer med människan, att vara avstängd från resten av världen, att leva i svält och fattigdom och ändå tro att man lever i det bästa land. Och tvärtom, vad gör det med dem som föds i tron att de är universums härskare, går det att resonera med en sådan person? Men det går inte att pressa människor hur långt som helst, till slut finns det en gräns och den nådde författaren och hennes familj. När Yeonmi Park var tretton år flydde hon med sin mor över den frusna Yalofloden, tidigare hade hennes syster gjort detsamma. Deras största skäl var hunger.

De trodde att de flydde till paradiset, att de skulle få äta sig mätta, efter att ständigt varit hungriga. De fick äta sig mätta, men de hamnade ur askan i elden. Det första som hände var att Yeonmi fick bevittna hur modern blev våldtagen och att de båda senare såldes som sexslavar. En konsekvens av Kinas födelsepolitik är att att det blivit ont om kvinnor att gifta sig med, så för att lösa den bristvaran köper man sig en fru som då ofta blev en slags slav.

Författaren beskriver Nordkoreas bakgrundshistoria, från ”Morgonlandet” till hur de blivit lurade att tro att USA startade kriget, i själva verket skriver Yeonmi att den amerikanska militären återvände till Korea med syftet att försvara Sydkorea , och tog nästan över landet, men att Kina slog tillbaka dem till den 18:e breddgraden. Något fredsfördrag undertecknades aldrig, så i princip så är de formellt fortfarande i krig med varandra.

När Yeonmi och hennes mor till slut lyckades ta sig över gränsen till Sydkorea, började en ny kamp, att lära sig språket, lära sig tänka själv och göra val. När hon fick frågan om hennes älsklingsfärg, så kunde hon inte svara för i Nordkorea fick man lära sig allt utantill och det fanns ofta bara ett rätt svar. Det tog tid innan Yeonmi började tänka själv.
Lilla syster kanin och alla hennes vänne  Nilsson, Ulf  4 (2019-07-05 10:28:22)
Det någon tycker är roligt kanske är tråkigt för någon annan. Författaren försöker förklara det med hjälp av olika djur och en trevlig saga.
Min läsebok  Dahlbäck, Helena  2 (2019-07-05 10:26:31)
Känns mest som något att träna läsning på. Inte så mycket underhållande saga här.
Att handla är nödvändigt  Hellsing, Lennart  3 (2019-07-05 10:23:54)
Möt en familj som ställer till det rejält i ett helt vanligt snabbköp. Ungarna i boken har det kul. Jag desto mindre. Bilderna däremot rätt intressanta. På en av dessa ser man nämligen Drottning Kristina med en kundvagn.
Jag bar en ocean  Groom, Kelle  4 (2019-07-04 22:31:26)
Vacker, som poesi dansar orden och bildar meningar som jag ibland bara vill stanna till vid och läsa igen. För att det är så vackert. Handlingen hoppar lite väl mycket fram och tillbaka för att ordningsföljden ska bli riktigt tydlig. Men bara språket gör boken värd att läsas.
Harald och den lila kritan  Johnson, Crockett  5 (2019-07-04 16:41:13)
Ett kul och fantasifullt äventyr för alla oss som gillar kritor.
Baltsars byxor  Hellsing, Lennart  5 (2019-07-04 11:35:31)
Trevlig saga i gammaldags stil med många djur i rollerna.
Welams vädermödor  Hellsing, Lennart  4 (2019-07-04 11:33:12)
Rolig bok skriven på vers. Här kastas skulden för allt som sker med Jordens klimat på en fetlagd herre ovan molnen som fiser och åter fiser.
Tora går till skolan  Nygren, Tord  3 (2019-07-04 11:29:53)
Småtrevlig igenkänningsbok om varför man nästan alltid kommer nästan för sent när man ska till skolan.
Mita väcker björnar  U. Birgersdotter, Ann  4 (2019-07-04 11:13:11)
En ny bok med Mita, huvudkaraktären från författarens debutroman "Gråt inte över spillt vin", jag gillar henne, hon är en enkel och ganska vardaglig människa, långt ner på den ekonomiska nivån och precis som jag själv har hon rökt alldeles för mycket i sitt liv tidigare och hon har dessutom en tendens att öppna munnen utan att tänka sig för, också precis som jag. Boken är en vardagskomedi skulle jag vilja kalla den för. Lättläst, varm, finurlig och ibland riktigt dråplig. En perfekt läsa i hängmattan- bok. Så den här kan jag absolut rekommendera. Kanske borde man ha läst första boken om Mita för att bättre hänga med i hennes relation till bokens diverse karaktärer, men den går nog också att läsa som en fristående roman.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Toktanten  Bergin, Birgitta  3 (2019-07-03 17:17:33)
Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig. När den är bra är den riktigt träffsäker, småspännande och roligt med en hel del svart humor. Bitvis fann jag den extremt irriterande med den j*vla grannkärringen och var nära att stänga av innan boken var slut. Men jag fortsatte att lyssna. Slutet dock tycker jag inte om. Jag ville ha ett ordentligt slut där kärringeländet fick sig ett ordentligt straff, om det nu inte kommer en fortsättning förstås? Hoppas nästan det, för jag blev riktigt besviken över slutet som sådan.
Bra uppläsning av Maria Lyckow.
Slutbetyg, en medel 3:a eftersom det finns partier som både är riktigt bra och desto mindre bra.
Kapten Nepel  Lambil, Willy  2 (2019-07-03 13:01:32)
Kapten Nepel är en officer som skulle behöva lite mer karakteristik. NU känns han bara konstig, men rasister är ju det...
Det här är ett standardalbum lätt att läsa och lätt att glömma - men det är ju kul när våra blårockar måste klä sig som indianer.
Kaj och Kajsa i vattenleken  Kronstrand, Mattias  3 (2019-07-03 09:03:02)
En rätt rolig och spännande liten berättelse om två fåglar som tävlar om vem som kan åka längst i bäcken med hjälp av något som ska föreställa en båt.
Kvinnans plats  Delinsky, Barbara  3 (2019-07-02 19:45:20)
Claire Raphael återvänder från sin sjuka moder och möts av sin man som begärt skilsmässa och vårdnad om barnen. Claire måste ge sig av direkt. Hon möts av motstånd av domare och psykolog som ska bedöma familjen. Det är något som inte stämmer men Claire förstår inte vad det är. Hon får kämpa för sin rätt att se barnen och för att hennes man inte ska ta hennes företag.
Det är en intressant berättelse som rymmer åtskilligt om livet.
Imon letar efter S  Wintersparv, Spoke  4 (2019-07-02 11:33:50)
Om hur tokigt det kan bli när saker låter lika och man råkar höra fel. Trevlig.
ABC och alla de andra gökarna  Höglund, Anna  3 (2019-07-02 11:31:44)
Här fastnar jag främst för de trevliga bilderna.
Skor  Hellsing, Lennart  3 (2019-07-02 11:29:10)
Kluriga tankar kring ett av våra allra vanligaste ting: Skorna.
Bror Och Syster  Eliot, George  3 (2019-06-30 22:30:55)
En klasiker som kan stundvis vara seg men samtidigt ger en inblick i borgalivet under 1800 talet. Skillnader i barnuppfostran på hos flickor och pojkar, att som ung flicka ska man vara som en levande docka se söt ut men inte synas och vara besvärlig.
På livets villkor  Henning-Magnusson, Kerstin  5 (2019-06-30 20:07:15)
På livets villkor är den andra boken jag läser av den numera avlidna författaren, Kerstin Henning-Magnusson (1922-2016). Hon skrev totalt fyra böcker, inklusive Vårt enda hem som är föregångaren till den här boken och som jag tidigare också läst samt två biografier. Jag tyckte föregångaren som handlade om Ann och Christian under andra världskriget var en ganska bra roman men med ett aning krystat språk, den här boken som utkom fyra år senare är däremot helt enastående bra. Den här gången är handlingen förlagd till 1960-talet med parets nu vuxna tre barn, deras nära och kära och annan släkt. En utomordentligt bra släktroman som både är underhållande och sorglig. Som berör, underhåller och engagerar mig att läsa vidare. Den känns både vardaglig, hoppingivande och romantisk. Jag kan riktigt varmt rekommendera den här mycket engagerande bladvändaren som nog blir månadens bästa bok för mig. Det här är en fristående fortsättning på "Vårt enda hem, 2005", så man bör nog för att inse de olika förhållandena mellan de olika karaktärerna, först ha läst den boken!
Toppbetyg!
Gustaf VI Adolf Regenten som räddade mon  Älmeberg, Roger  4 (2019-06-30 15:28:45)
Författaren Roger Älmeberg, har skrivit en utmärkt bok om kung Gustaf VI Adolf med tillägget att det var han som räddade den svenska monarkin.

Det kan nog ligga en del i det, eftersom kungahuset inte låg särskilt bra till efter kriget.

Men när Gustaf VI Adolf efterträdde sin far 1950 inledde han en anpassning av monarkens ställning som var mer lämpad för ett modernt industrisamhälle med andra maktcentra än det kungliga enväldets bondesamhälle vilket format hans far.

Under Gustaf VI Adolfs regeringstid 1950-73 gällde fortfarande 1809 års regeringsform med kungen i centrum. Men kungamakten hade ju redan på Gustaf V:s tid blivit allt mer kringskuren.

En mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera. Synd att inte författaren fick tillgång till hans privata papper i Bernadottearkivet, utan bara den officiella delen.
Döden den bitterbleka  Schjetlein, Anne-Marie  3 (2019-06-30 14:10:21)
Andreas Nylund får på sjukhuset in skadade pojkar som fallit offer för den pedofil som härjar i Halmstad. Pojkarna är illa tilltygade och traumatiserade och Anderas blir naturligtvis orolig för sina två egna söner.
Detta är bok nummer två om kirurgen Andreas. Till en stor del ett relationsdrama, till en stor del en thriller. Boken är uppbyggd med korta, lättlästa kapitel och ämnet som berörs är strakt - pedofili.
Jazzkatten  Björnlund, Louise  3 (2019-06-30 14:04:02)
Ett mord i ett grustag på Dalarö utanför Stockholm.
Poliserna Ulrika Bigård och Ewald Wermelin blir inkopplade på fallet och dras in i jaktlag och familjehemligheter.
Kina Bergsmed jobbar som skärgårdsguide och eftersom hon känner till befolkningen och trakterna kring Dalarö har hon också blivit polisens volontär.
Detta är bok nummer två i serien om Skärgårdsmorden.
Den är skriven i både nutid och dåtid för att slutligen komma ihop i nutid. Märks tydligt att författaren gjort en gedigen resarch. Lättläst med korta, snabba kapitel som ger ett starkt driv. Miljöbeskrivningarna är starka och jag som har anknytning till vissa platser som nämns känner väl igen mig.
Tycker betydligt mycket mer om den här boken än om föregångaren.
Vikingarnas historia  Harrison, Dick  3 (2019-06-30 09:17:54)
Inga nya kunskaper lyfts fram bara basala fakta tyvärr ingen fördjupning.
Sparvungen som föll ur boet  Fisker, Robert  4 (2019-06-29 13:03:18)
En fin berättelse för alla oss som gillar småfåglar. Vackra bilder också för den delen.
Nalle Puh: Hur ser ett hundra ut?  Disney, Walt  4 (2019-06-29 09:01:37)
Trevlig räknelektion kombinerat med saga. Lilla Ru har snart lärt sig räkna till åtta.
Liv och död  Danielsson, Bernt  4 (2019-06-29 01:29:04)
Detektiven Theodor Bach som vi läste om i boken Steff är här tillbaka. Han hamnar i ett äventyr som verkligen är det men mest är en galen humoristisk skildring med oväntad humor och hejdlösa associationer.
Väldigt väldigt roligt, Bernt Danielsson - en fantastisk författare och humorist!
Vårt enda hem  Henning-Magnusson, Kerstin  3 (2019-06-28 22:50:51)
Ganska bra och engagerande roman som handlar om några människor under åren för andra världskriget i Sverige. Mycket kärlek, en viss del kultur, barnlöshet och sorg spelar in i boken. Dess svaghet är dock replikerna som är alldeles för krystade särskilt de som utspelar sig mellan Ann-Marie och Christian. Ändå tyckte jag boken var ganska bra och jag börjar genast läsa del 2.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Krifs och Krafs  Trollbäck, Henning  3 (2019-06-28 13:10:25)
När man är en liten leopardunge finns mycket att upptäcka, men också många faror. Helt okej berättelse.
Benny Brun och hans överläppsfjun: Rulla  Carlsson, Magnus  2 (2019-06-27 13:16:41)
Rätt intetsägande berättelse. Bilderna däremot helt okej. Gillar särskilt att man i teckningarna placerat in bitar av fotografier.
Mysteriet med sovvagnsblondinen  Stadener, Ingegerd  1 (2019-06-27 01:04:40)
I den tryckta boken från 1961 har författaren använt sig av pseudonymet, Lillevi Gavell och tydligen var det även Ingegerd Stadener som låg bakom deckarna skrivna av Helena Poloni.
Jag kan uppskatta många böcker skrivna från 40-70 talet, och är särskild svag för gamla svenska deckare och thrillers, men naturligtvis var inte allt bra av det som skrevs förr heller och den här boken tycker jag verkligen inte var bra. Jag gillar inte upplägget, intrigen eller karaktärerna. Inte heller språket tilltalar mig. Jag upplever den som rörig och tråkig. Jag kan faktiskt inte komma på något positivt med boken, det skulle vara omslaget då, men det är också allt. Ingenting som jag kan rekommendera alls.
Floppbetyg!
Ettagluttare  ,  4 (2019-06-26 08:46:30)
En trevlig samling berättelse om att skolan. Många välkända figurer medverkar.
Den gröna jungfrun  Elfström, Barbro  2 (2019-06-24 22:50:34)
Inte heller på denna bok från 1966 kan jag finna något som helst ISBN-nummer, konstigt eftersom dessa också bör ha det. Men oavsett vad. Min recension:
Jag minns Barbro Elfström som tv-hallåa på 1960-talet, jag visste däremot inte att hon också skrivit böcker. Det här är tydligen hennes deckardebut från 1966. Vad ska jag säga om den då? Den är absolut välskriven, med ett intressant par i huvudrollen, svenska Ann och hennes amerikanska make Jules som åker på semester till ett slott i Skottland där ett flertal udda individer väntar och så börjar folk dö, rättare sagt så börjar kvinnor dyka upp döda, en efter en. Jag gillar att boken utspelar sig i Skottland, jag tycker om karaktärerna och den skulle faktiskt ha kunnat blivit riktigt bra och spännande om det inte blivit alltför mycket av pusseldeckare a la Agatha Christie. Jag uppskattar mycket Christies filmatiseringar, men i bokformat blir det för pratigt. Och det är det också här. Pratigt. Saker och ting analyseras sida upp, sida ner med: han sa si, hon sa så, den gjorde si, den gjorde så, när då, vad var klockan då...Det blir för pratigt. Jag hade velat haft mer spänning och mindre prat. Absolut läsvärd för den som uppskattar Agatha Christieliknande pusseldeckare, men den här tråkade faktiskt ut mig ganska rejält på slutet och jag bläddrade fram de sista sidorna enbart för att få veta vem som var mördaren.
Slutbetyg, en 2:a!
Innan svenskarna kom  Olsson, Albert  3 (2019-06-24 13:08:49)
Första delen i serien som fortsätter med Objudna gäster. I likhet med fortsättningen är det en levande bok, där människorna står i centrum, och där deras vanlighet bara i liten grad påverkas av historiens skiftningar. En bra historisk roman, helt enkelt.
Trollbunden del 4  Bäfving, Jenny  4 (2019-06-23 22:29:37)
Sista och avslutande delen i denna mysiga följetong. Jag tyckte mycket om karaktärerna, platsen, språket och den underbara uppläsaren som gjorde ett fantastiskt bra jobb. Följetong är lättläst men välskriven och jag läser mer än gärna fler böcker av Jenny Bäfving!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Trollbunden del 3  Bäfving, Jenny  4 (2019-06-23 22:26:37)
Del 3 på denna mysiga och lagom mystiska följetong. Spännande och lättlyssnad. Perfekt uppläsare. Jag börjar genast med den sista och avslutande delen.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Trollbunden del 2  Bäfving, Jenny  5 (2019-06-23 14:26:28)
Del 2 på följetongen Trollbunden. Och den här var verkligen hur bra som helst. Spännande, mysig, gullig och lite småryslig. Jag gillar karaktärerna och fortsätter genast med tredje delen.
Briljant uppläsning av Anja Schmidt!
Toppbetyg, kan varmt rekommenderas, men börja med första delen eftersom det är en följetong!
Mexicos erövring Cortés och Montezuma  Prescott, William Hicklin  4 (2019-06-23 09:07:26)
En faktaspäckad bok om hur Hernan Cortés underkuvade Aztekernas rike och Mexico. Intressant och lärorik.
Stjärndamm  Wilderäng, Lars  3 (2019-06-23 00:22:18)
I den sista delen i ”Stjärntrilogin” rycker Wilderängs berättarkonst upp sig något (eller så har man bara hunnit vänja sig tillräckligt mycket vid de mest larvigt absurda aspekterna av storyn vid det här laget). Även om karaktärerna (med ett fåtal undantag) är så platta rätt igenom serien att man knappast bryr sig om deras uppoffringar och öden så finns det något roande i berättelsens upplösning.
Trollbunden del 1  Bäfving, Jenny  4 (2019-06-23 00:11:53)
Riktigt bra, småspännande och mysig första början på den här följetongen. Jag hoppas att de resterande delarna ska vara lika bra. Briljant uppläsning av Anja Schmidt som jag hoppas får tolka många bra böcker i fortsättningen!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Radiovågor  Christie, Agatha  3 (2019-06-22 23:17:59)
Lättlyssnad och ganska bra liten deckarnovell av Agatha Christie som känns lagom lång för sin genre. I och för sig förutsägbar men absolut läsvärd!
Bra uppläsning av Kristina Leon!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Asätarna i Kungsträdgården  Jonsson, Magnus  3 (2019-06-22 14:03:03)
En eftermiddag i november lämnar en mängd personer sitt arbete på SEB i Kungsträdgården. Tre av dessa personer blir skjutna. Två dör på plats, den tredje är vid liv och förs till sjukhus. Misstankarna går till ännu en terroristattack.
Kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson tillkallas. Till sin hjälp tar de också den unga krypteringsexperten Linn Ståhl.
Detta är del två i trilogin om Hatet.
Jag gillar Stockholmsmiljön, jag gillar Linn Ståhl. Berättelsen är spännande men något rörig.
Varelser som aldrig glömmer  Frimansson, Inger  3 (2019-06-21 23:24:05)
Bra och välskriven, som vanligt när det gäller Inger Frimansson. Även om jag inte riktigt förstod om det var nutid eller dåtid som gällde i berättelsen. Annars helt okej.
Bra uppläsning av Kristina Leon!
Slutbetyg, en 3:a!
Maggies barn  Frimansson, Inger  4 (2019-06-21 22:42:34)
Det här tycker jag var en väldigt bra och mycket engagerande liten novell av Inger Frimansson där sorg från fasansfulla tider spelar en viktig ingrediens i berättelsen som sådan. Den hade bara gärna fått vara något längre. Som vanligt är Inger en enastående författare och jag hoppas att hon snart kommer ut med en ny, spännande psykologisk thriller.
Bra uppläsning av Kristina Leon!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
But I have to hurt you a little  Frimansson, Inger  3 (2019-06-21 22:36:13)
Som vanligt en bra och engagerande text av Inger Frimansson. Berättelsen som sådan hade gärna fått vara något längre och med lite mer spänning, men är absolut okej.
Bra uppläsare dessutom!
Slutbetyg, en 3:a!
Mord utan förbindelse  Ahlbeck, Elvy  3 (2019-06-20 23:58:11)
Pendlar mellan en 2:a och en 3:a för mig, men eftersom uppläsaren är briljant så får det bli en 3:a. Anja Schmidt läser med sådan inlevelse och med lättare dialekt till vissa av karaktärerna och hon förstärker verkligen boken, det var ett rent nöje att få lyssna på henne. Jag har aldrig tidigare haft henne i öronen men jag hoppas få lyssna på fler böcker med henne som uppläsare.
Boken då? Jo, men den är charmig och underhållande och karaktärerna är verkligen underhållande och udda och med extremt ovanliga namn, Arrarat och Henne?, jag har aldrig förut hört talas om sådana konstiga namn. Dock upplever jag den som väldigt rörig och med många olika karaktärer att hålla reda på. Uppläsaren räddar som sagt boken. Jag kan också tänka mig denna som film. Hade den filmatiserats kanske samma år, 1964 med den tidens underhållande karaktärsskådespelare såsom John Elfström, Hjördis Pettersson, Julia Caesar, Sif Ruud, Karl-Arne Holmsten m.fl. så hade jag troligtvis älskat den. I bokformat är den mysig och småspännande, men samtidigt ganska lättglömd.
Slutbetyg, en 3:a!
Stoppa Svarta Madam  Holmström Degerman, Anna  4 (2019-06-20 22:32:08)
Alldeles lagom ruskig.
Stora boken om Mumin  Jansson, Tove  3 (2019-06-19 11:29:00)
Det mesta är sådant jag känner igen från tidigare. Men serien om Mumintrollet och den gyllene svansen var i alla fall en för mig ny bekantskap.
Dödskyssen  Ahl, Anna  4 (2019-06-18 23:32:57)
Pseudonymen Anna Ahl som ska vara syster enligt bokens baksida till författaren Kennet Ahl?, också pseudonym?, har aldrig läst något av honom- har enbart skrivit denna bok utgiven på Prisma 1985 men jag misstänker att det är en van författare eller skribent som ligger bakom pseudonymen.
Den här boken hittade jag på Alfa antikvariat som ska till att stängas igen och blev genast nyfiken på omslaget. Rysare är ju inte en genre som är särskild vanlig i Sverige och nyfiket började jag läsa boken. Den gick inte riktigt i de banor jag trodde att den skulle gå i och jag skulle själv vilja kalla den för psykologisk thriller. För mig hoppar den mellan en 3:a och en 4:a, men slutet var ändå så pass spännande att det får bli en 4:a. Den är väldigt psykologisk, välskriven och faktiskt riktigt otäck till och från, så pass att jag var tvungen att kolla efter i några rum när jag läst ut den så att det inte stod en galning och tryckte i min bostad. Jag har dock svårt för att fatta tycke för någon av karaktärerna. Eva är väl offret, men en mamma som vid upprepade tillfällen misshandlar sin lilla son har jag svårt att känna sympati för. Men den är absolut spännande och väldigt annorlunda, så om någon känner för att läsa en psykologisk svensk rysare så kanske den här kan vara rätt för er. Jag ger den ett ganska bra betyg men jag tänker aldrig läsa om den då den var så pass otäck till och från.
Domprostinnans fall  Håkansson, Jan  4 (2019-06-17 20:55:07)
Jag hade först lite svårt för det tillkrånglade språket och alla titlar på fina damer och herrar hit och dit, men när jag väl kom in i handlingen kunde jag omöjligt sluta läsa. Väldigt färgsprakande och underhållande trivseldeckare med en stor portion svart humor, ett underfundigt språk och underhållande karaktärer. Och en hel del kuckelurande blir det också i berättelsen. Jag läser mer än gärna fler böcker av Jan Håkansson!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Vilma och regnbågsfjädrarna  Mangold, Maud  4 (2019-06-16 23:07:30)
Inte samma Vilma som jag tidigare läst en massa bra böcker om. Men den här tjejen är också bra. Spännande berättelse.
Dassbokens bästa grodor  ,  3 (2019-06-16 15:05:47)
Ett lustigt tidsfördriv. En av de bättre dassböcker jag läst.
Månskäran  Flower Deringer, Jane  3 (2019-06-16 03:25:14)
Inte den bästa av mysrysare jag läst. Jag tyckte faktiskt ganska länge att den var ovanligt svag med alldeles för mycket harlekin och jakt efter skatter och var faktiskt nära på att lägga den här boken ifrån mig och inte läsa ut den. Men lättlästa som de är så fortsatte jag ändå att läsa och jag är faktiskt ganska glad för det, eftersom det blev ganska spännande och småmysigt på slutet. Absolut inte den bästa av mysrysare som jag har läst men ändå helt okej!
Slutbetyg, en medel 3:a!
Såsom i en spegel  McCloy, Helen  3 (2019-06-15 23:15:35)
Ett mycket välskrivet psykologiskt drama med ett utmärkt språk som är både suggestivt och väldigt modernt. Det är mycket psykologi och vissa delar i boken snuddar lite på det övernaturliga. Den börjar väldigt bra och från och till snuddar Helen McCloy vid thrillergenren med den mystiska dubbelgångaren till stackars Faustina som håller flickskolan i skräck- men jag tycker inte riktigt att hon lyckas få det till en thriller. Karaktärsporträtten är väldigt bra mellan Basil, Gisela, Faustina och de andra vid flickskolan. Slutet var dock något av en besvikelse där jag hela tiden hoppades att något litet extra skulle komma. Men på det stora hela tyckte jag att det här var ett bra drama och jag läser mer än gärna fler böcker av Helen McCloy!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Sorgeängel  Cedervall, Marianne  4 (2019-06-13 23:29:27)
Jag kan inte riktigt smälta det faktum att man i den här boken har gjort tant Uuv och Gerda till gotländskor med att låta Susanne Alfvengren läsa deras repliker trots att det var Gun Olofsson som läste alla av Hervors släktingars repliker inklusive tant Uuv och Gerda och de andra i "Kuivalihavaara" i Svartvintern. Jag vet inte alls varför ljudboksproduktionen har ändrat på det. För det låter i mina öron så fel när norrlänningar talar med gotlandsdialekt. Lika fel skulle det vara om Gun läste in repliker på Mirjams grannar i Kajpe Kviar. Uppläsarna är briljanta och de läser ju in det de blir tilldelade, men här har de som i studion eller förlaget gjort en stor miss enligt mig. Susanne Alfvengren borde läsa prosan som hon gör samt replikerna till Mirjam och bokens andra "sörlänningar" medan Gun Olofsson borde läsa alla de norrländska karaktärernas repliker samt naturligtvis Hervors. Det stör mig när man ändrar på ett lyckat koncept och kanske överreagerar jag- men jag älskar dessa böcker om Mirjam och Hervor och Susanne och Gun är fullkomligt lysande uppläsare och dessutom har jag väntat och längtat efter den här boken i minst tre månader så jag tycker att jag har lite rätt att gnälla när man gör sådana här ändringar. Boken är som vanligt bra och underhållande och spännande och engagerande och vänskapen mellan Mirjam och Hervor är fantastisk. Jag älskar dessa böcker och som ljudbok är de faktiskt något bättre med tanke på de underbara uppläsarna så jag hoppas verkligen att om Hervors släktingar förekommer i nästkommande böcker- att det får bli Gun som läser deras repliker, då kommer allt bli briljant, så som det brukar vara med dessa böcker.
Slutbetyg, en stark 4:a! Jag hoppas på många fler böcker av Marianne med Mirjam, Hervor, Susanne och Gun. Underbara damer!
En främling vid din dörr  Bäfving, Jenny  3 (2019-06-13 23:04:25)
Lättlyssnad och småspännande kortroman. Grundidén till boken tycker jag är bra även om slutresultatet blir lite för ytlig och fjollig bitvis för mig. Men den är absolut inte dålig och jag läser gärna fler böcker av Jenny Bäfving!
Slutbetyg, en 3:a!
Sista natten på Nordstjernan  Norman, Birger  4 (2019-06-12 12:54:27)
Sista natten på Nordstjernan är arbetarlitteratur när den är som bäst. Utan pekpinnar och moralisk indignation, men med ett varmt hjärta, berättar Birger Norman om en besättnings sista natt ombord på en båt som ska huggas upp dagen därpå. Minnen och historier flyter omkring, medan besättningen funderar på vad framtiden kommer att innebära.

Mycket läsvärt och med en underbar melankoli. En bok om ett Sverige som knappast finns längre. 4 är kanske i underkant.
Steff  Danielsson, Bernt  5 (2019-06-11 23:20:05)
Wow, här är årets (eller decenniets) läsupplevelse för mig! Bernt Danielssons underbara humor får en att gapskratta ideligen - både vanlig humor och helt oförutsägbar, lysande formuleringar och helt vansinniga resonemang. Så roligt!
Dessutom lyckas boken både vara spännande, och förmedla en oerhört samvarokänsla mellan huvudpersonerna "privatdetektiven" Theodor Bach och gymnasietjejen Stephanie Lecksell som är iförd asfräna jodphurs.
Definitivt ett mästerverk!
Två smarta brorsor  Byekwaso, Monica  4 (2019-06-11 20:55:13)
Även denna bok om bröderna var bra, hur de löser olika saker som de hamnar i. Intressant historia.
Berget offrar  Bäck, Madeleine  4 (2019-06-11 20:37:28)
Det var en intressant och spännande avslutning. Riktigt bra skriven. Tråkigt att det är slut på denna serie. Men jag rekommenderar den. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig.
Riddarskolan: Hemska Harald  Ljunggren, Magnus  4 (2019-06-11 20:10:58)
Ytterligare en kul och spännande bok med den coole riddaren Fiona och hennes vänner. Jag ger genast tummen upp.
Jaktfalkens ögon  Viksten, Sven  4 (2019-06-10 09:03:19)
Jaktfalkens ögon är en bok om en pilgrimsfärd genom de svenska skogarna på väg mot Nidaros. Pilgrimssällskapet är från början en liten skara som "leds" av en sjuklig fransk adelsman, men utökas under färdens gång. Tidpunkten är ett par år efter den stora pestepidemin.

Människorna i följet skildras som vanliga människor, med brokiga bakgrunder, där en del inte utforskas av författaren och andra blir ordentligt genomgångna.

Sammantaget är det en bok som slutar öppet, och man funderar efteråt på flera saker. En riktigt trevlig bok.
En fallen fanbärares bekännelse  Makine, Andreï  4 (2019-06-10 08:57:14)
En liten pärla. Kort roman om livet i Sovjetunionen efter kriget. Ömsint och en smula nostalgiskt, utan att vara urskuldande.
Kattlek  Blegel, Ole  4 (2019-06-09 23:34:40)
Åter igen en väldigt mysig och för att inte tala om- spännande mysrysare av Ole Blegel. Jag har inte känt mig på topp vare sig fysiskt eller psykiskt på sistone, men dessa mycket lättlästa bladvändare med spänning, mystik och romantik där sidorna flyger fram i rasande fart, för då i alla fall mig på ett riktigt bra humör. Jag kan varmt rekommendera den här boken och läser gärna fler böcker av Ole Blegel!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Det stora dejtingäventyret  Schüllerqvist, Max  2 (2019-06-09 22:31:25)
Harmlös bok. Lättlyssnad och smågullig från och till, men samtidigt extremt förutsägbar där jag redan i början förstod hur det hela skulle sluta.
Bra uppläsning av Anna Maria Käll!
Slutbetyg: 2+
Ensamma hemma  Gordan, Kajsa  4 (2019-06-08 22:26:26)
Här händer hela tiden nya saker. Sådana som gör att jag bara måste läsa vidare.
Säkert i graven  Yorke, Margaret  3 (2019-06-08 02:13:13)
Margaret Yorke är en av mina absolut favoritförfattare som alltid skrev både spännande och med psykologisk skärpa och samtidigt gjorde det på ett sådant vardagligt sätt att det kändes som om intrigerna lika lätt kunde hända än själv. Med det sagt så tror jag att den här boken från 1988 tillhör hennes sämsta av thrillers. Den är absolut inte dålig utan välskriven och spännande, men jag berörs inte av vare sig texten eller karaktärerna så som jag brukar. Sen hade jag också svårt för huvudkaraktären Mick som är en första klassens sadist. Välskriven som vanligt, men inte hennes bästa av böcker.
Men hon har skrivit så mycket bra så jag kan riktigt varmt rekommendera hennes författarskap till alla som letar efter psykologiska brittiska thrillers.
Slutbetyg, en 3:a!