bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Korpens brödraskap  Maury, Alain  4 (2022-10-07 16:34:12)
Ett album från 1994 som nu kommer på svenska! Det betyder ett nytt äventyr med Johan och Pellevin på svenska, en smärre sensation! Dock är det inte seriens skapare Peyo som gjort detta.
Yvan Delporte och Peyos son Thierry Culliford har skrivit manus och Alain Mary har tecknat. Det är bra gjort, bilderna är bra och manuset har flera trådar med huvudpersoner på olika ställen, och lite rolig humor. Känns dock inte riktigt som att albumet riktar sig till nya läsare, utan de som läst de gamla. Men riktigt kul att läsa, och kul med Pellevins get Gullan.
Nya tider för piggor och suggor  Landström, Lena  4 (2022-10-07 09:43:57)
I sista boken om piggor och suggor händer det lite mer än i de tre tidigare. Firman AB Dyvel och Borr tänker bygga en semesteranläggning och då måste man flytta på suggornas boställe. Barnen måste gå i en annan skola och Piggan måste ta bort sitt trädgårdsland. Men går detta egentligen att stoppa? Jag kan säga så mycket att jag blev glad när grävmaskinen lämnade boken för gott.
Vingården mellan berg och hav  Estassy, Annika  4 (2022-10-05 14:27:24)
Väldigt mysig feelgood-roman att läsa. Tar oss med till södra frankrikes lantliga områden.
Leta lejon  Dahl, Kerstin  3 (2022-10-04 20:15:58)
Många barn känner igen sig själva i det här. Den handlar om ett barn som ska sova över hos någon och om rädslan att det finns lejon överallt. Sista uppslaget överraskar.
Pestkung  Strömberg, Mikael  5 (2022-10-04 18:49:09)
Pestkung är en ovanlig bok att läsa.Det här är en av det bästa böcker som Mikael Strömberg har skrivit.Man ville sträckläsa boken.Det var svårt att lägga den ifrån sig.Pestkung är en historia om husdjur och ungdomar som har blivit bortrövade .
Den stora bataljen  Salvérius, Louis  3 (2022-10-02 14:26:05)
Det andra Blårockarna-albumet (utgivet på svenska både 1974 och 2019) är ett actionfyllt krigsäventyr, och det känns som att det är nu serien hittar sin form med krigstemat (som inte var med i första albumet).
Det är mycket humor här, man skrattar mycket och action som sagt (och även krigskritik). Manuset är bitvis svajigt, men håller ändå ihop rätt så bra. Spännande med sydstatarnas fångläger.
Fyra fönster åt gården  Lang, Maria  2 (2022-10-01 22:55:07)
Jag tycker om att bläddra i gamla Röster i RadioTV-tidningar. Det är lite kul att fördjupa sig i vad som gick på radio och TV en gång för länge sen. Den här boken är lite grann samma sak; det är väldigt noga redogjort för vilka program man kunde se på TV julen 1982 och nyåret 82/83. Det känns extremt noga redogjort för TV:s utbud.
En massa ingenting som är lättläst och trevligt, men ja... just ingenting. Mordet passar inte alls in. Jättekonstig bok - på sitt sätt sött, men egentligen helt hopplöst!
Fyra fönster åt gården  Lang, Maria  3 (2022-10-01 22:55:07)
Precis så som en Maria Lang deckare ska vara. Lättläst och småspännande, med en samling udda karaktärer därtill!
Stark 3:a!
Bokcirkeln i Haparanda  Essegård, Elisabeth  2 (2022-10-01 17:05:22)
Nej, inget för mig. Efter halva boken ger jag upp då den inte ger mig någonting. Synd, då baksidestexten lät mycket lovande. Det är något barnsligt över den, både texten och huvudkaraktären, en kvinna som jag antar ska vara runt de femtio, känns infantil och efter 3,5 timmes slölyssning så tackar jag för mig. Men det finns säkert de som kommer tycka bättre om den här boken än vad jag gjorde.
Jag tyckte inte att uppläsaren var mycket att hurra över heller precis.
Slutbetyg, en 2:a!
Mittvinter  Landström, Lena  3 (2022-09-30 13:06:41)
Serien om piggor och suggor fortsätter i samma stil som de två tidigare. Här fokuseras ganska mycket på en fest som kan likna vid människornas julfirande. Och mot slutet kommer ett oväder. Det blir riktigt rusigt kan jag säga.
Vad hon klagar över när hon klagar över  Linde, Heidi  1 (2022-09-28 16:22:41)
Efter tjugotvå års äktenskap vill Vigdis bryta sig loss. Men hon är obeslutsamheten persionifierad och kan inte rättfärdiga att lämna en bra man och pappa fast hennes kärlek är på uppehällningen.
Linn har alltid varit den vackra, den som männen vänder sig om efter. Men nu är hon mamma och i en relation,hennes attraktionskraft verkar vara borta. Och vem är hon då?
De två kvinnorna hållet på att tappa fotfästet men deras historier råkar flätas in i varandra, Hur ska de hitta tillbaka till sig själva?

Denna norska roman verkade lovande då den handlar om trohet och otrohet, moderskap och sexualitet. Men tyvärr blir det bara trist och förutsägbart och jag orkade faktiskt inte läsa ut den. Men en sak är bra, titeln eller snarare dess undermening. När en relation havererar beror det i grunden aldrig på ojämlikhet i hemarbetet, det är bara ett symptom på att något annat är fel.
Elizabeth Finch  Barnes, Julian  2 (2022-09-28 15:50:10)
En grupp vuxna studenter har anmält sig till kursen "Kultur och civilisation." Lärare är den karismatiska Elizabeth Finch, skarp, briljant, djupt intellektuell men med en gäckande och hemlighetsfull personlighet. Klassen delas i två läger men romanens berättare, Neil, är den som fascineras mest och efter kursens slut får han ynnesten att då och då äta lunch med henne. Han njuter av den intellektuella stimulansen men kommer henne inte närmare in på livet. Men skapar sin förstår en egen bild, frågan är om hans förälskelse får honom att blunda för de sidor som inte passar in...

Julian Barnes nya bok är en märklig skapelse. En filosofisk bildningsroman snarare än ett psykologiskt drama om besatthet och distans. Nästan halva boken handlar om kejsaren Julianus Apostata, den siste romerske kejsare som bekände sig till hedendomen, och som bekämpade kristendomen snarare än de kristna. Barnes kopplar ihop Finch och kejsaren, bägge är starka personligheter i en oförstående omvärld, ifrågasätter tidens normer och drabbas av svek. Barnes tycks fascinerad av honom och det beror inte på att det är en namne...

Ärligt talat är boken ganska seg och det är först under de sista femtio sidorna som den lyfter, men det med besked och där känner man igen den briljante människoskildraren Barnes. Nya fakta kommer fram och läsaren känner sig lika förvirrad som Neil. Hans satir över brittisk tabloidpress och deras förmåga att vrida på sanningen är på pricken. Hans hyllning till kvinnor och ständiga fokus på mäns tillkortakommanden känns mer daterad, han får inte ihop den biten riktigt.
Mörkret vet  Indridason, Arnaldur  4 (2022-09-26 18:41:56)
Konrad, en pensionerad kriminalkommissarie, hamnar i en pånyttfödd utredning kring ett gammalt försvinnande. Ett fall som gäckat honom i många år och som han aldrig kunnat släppa. Tankar om sin egen far kommer också fram.
Författaren för historien framåt i ett lågt och mestadels lågmält tempo, som man känner igen från hans tidigare böcker.
Konstiga djur  Olsson, Lotta  3 (2022-09-25 12:50:42)
Jättemyrsloken har funderingar kring sitt utseende. Han har upptäckt att hans näsa är ovanligt lång och måste med det räknas till ett av jordens konstigaste djur. Åtminstone om man jämför honom med ett lejon, som enligt honom är ett djur som vem som helst kan se vad det är för något. Men skulle man ställa honom bredvid en annan myrslok, så skulle han se hur normal ut som helst. Detta måste han genast berätta för sin vän hasselmusen. Hasselmusen har en helt annan uppfattning om saken. Hon anser att om man placerar en myrslok bredvid en annan myrslok så skulle båda verka konstiga. Jättemyrsloken kommer på en idé om att utlysa en tävling om vilket som är det konstigaste djuret och där hasselmusen i sin tur får vara domare. Men snart upptäcker jättemyrsloken att hans brevlåda är ständigt tom och ännu senare att affischen han satt upp har plockats ner. Detta måste han genast berätta för hasselmusen. Men när han knackar på hos henne blir han avvisad. Dagen därpå visar hasselmusen honom sin nya uppfinning. Det är ett stort spindelnät på vilket olika meddelanden fastnar. Dessa meddelanden sorterar hon i tre olika högar, beroende på hur pass konstiga hasselmusen anser de olika djuren vara.

Bokens första halva är den som är bäst. Här möter jag två intressanta personligheter. Först då jättemyrsloken. Han är den som tänker. Och ibland när han gör det kommer det ut ett påstående som är så klokt att jag själv måste fundera lite extra om det verkligen är på detta vis. Sedan då hasselmusen som har sinne för förändringar och där dessa kanske inte alltid faller motparten i smaken. Här möter jag också författarens ordlek med något idag så vardagligt som Internet – och där jag i min tur tror att hon inspirerats av Lennart Hellsings sätt att hantera ord.

Bokens andra halva är inte lika kul. Den upptas främst av en mängd brev från olika djur och där författaren med hjälp av dessa försöker förklara för läsaren att ingen egentligen är exakt likadan som någon annan, eftersom vi alla har något som gör oss unika. Till och med något för oss så vanligt som en ko kan uppfattas som annorlunda ifall man jämför den med en annan organism. Den har ju fyra magar och den tuggar dessutom om samma mat som den en gång ätit tidigare. Det gör ju inte vi. Dessa brev gör att återstående kapitel blir repetitiva och att jag i min tur blir uttråkad.

Även illustratören Maria Nilsson-Thore måste nämnas. De djur hon avbildar ser verkligen söta ut. Däremot saknar jag här hennes sinne för mönster i bilderna, vilket annars präglar hennes egna bilderböcker.
Konstiga djur  Olsson, Lotta  2 (2022-09-25 12:50:42)
Boken är väldigt tjafsig. Hela tiden diskuterar Jättemyrsloken och Hasselmusen om vilket som är det absolut konstigaste djuret. Fast och andra sidan lär man sig en del om hur olika djur är. Jag är egentligen också ett konstigt djur. Inget annat djur kan sitta framför en dator och skriva ner vad hen tycker om en bok som den här. Och jag är glad att boken är slut, med tanke på så lite handling det är i den.
Sofia Magdalena Kärlek, revolutioner och  Rainer, Claes  4 (2022-09-23 17:29:07)
Claes Reiners bok Sofia Magdalena är en bildrik spännande skildring av ett fascinerande livsöde. Sofia Magdalena, den danska kronprinsessan som 1766 gifte sig med blivande Gustav III var dotter till Fredrik V av Danmark. Förhållandet mellan Gustav III och Sofia Magdalena var kyligt. Först år 1775 fullbordades äktenskapet med hjälp av hovstallmästaren Munck.

Sofia Magdalena led mycket av de illasinnade ryktena om att Munck skulle vara far till sonen Gustav Adolf. Några maktanspråk hade hon inte, och efter maken Gustav III:s död ägnade hon sig åt välgörenhet.

En fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Mord i församlingen  Håkansson, Bengt  4 (2022-09-23 13:07:23)
Pusseldeckare som känns tidstypisk, samtidigt som den känns modern och formuleringarna är väldigt roliga och skulle lika gärna ha kunna formulerats idag. Nästan.
Vi befinner oss i ett mindre norrländskt samhälle där en präst är drivande i en utredning, tillsammans med polisen. Trivsamma människor, också prästens fru och dotter.
Själva gåtan är enkel, och de misstänkta ägnas nästan brottsligt lite intresse - men mordmetoden här är så raffinerad och klurig att baxnar.
Det här är en underhållande, skarattframkallande och bitvis smart deckare att tycka om.
Förödelsens i Devils acre  Riggs, Ransom  5 (2022-09-20 18:54:27)
Sjätte boken om Miss peregrines besynnerliga barn.Det är den klart bästa boken.Slutet är så man tror att det är den sista i serien jag hoppas inte det.
Morgans kafé  Jacobson, Eva  3 (2022-09-20 12:50:26)
Först trodde jag att det skulle ligga en pistol i fiolväskan och att den där gästen skulle vara en bandit. Men så var det inte. Mer spännande en än papperslapp blev det inte.
Försvinn dumma natt  Persson, Klara  4 (2022-09-20 08:39:13)
När jag tittar på bokens omslag tänker jag på författare som Eva Lindström och Anna Bengtsson. De ritar och målar på detta vis. Men vad vill egentligen Klara Persson med sin bok? Hur som helst så är inte "Dumma natt" någon dum bok. Här finns en rikedom på fantasi som man främst finner när ett barn berättar. Här har någon lyckats med bedriften att konservera någon annans natt bara för att den egna natten inte vill komma. Och det för att man var så arg på den just när man höll på och ritade som bäst.
En gång om året  Öhman, Peppe  4 (2022-09-18 21:16:21)
Karolina bor med sin man Christian och hans två barn, allt fungerar bra och hon älskar hans barn som sina egna. Christian är snygg, välbärgad och populär, bra med barnen och hyfsat jämställd. Åtminstone klart bättre än väninnornas män. Ändå är det något som skaver och Karolina måste ofta påminna sig om hur bra hon har det. Fast lite lat är han allt. Hon vill också gärna ha egna barn och det är bråttom då hon är 40. Men Christian slirar på kopplingen, " det är inte rätt just nu". Kanske som en följd av det är sexlivet inte heller på topp.
Karolina är journalist och när hon gör en artikelserie om kvinnors liv berättar en av dem att hon levt i ett halvdant äktenskap hela livet men haft ett andningshål då hon träffade en älskare en gång om året. Karolina blir berörd, är otrohet alltid fel? Hon tänker på Adam, han som är omöjlig att glömma. De hade en kort affär innan hon träffade Christian men han hade redan en tjej. Nu är de kollegor och han är singel. Att vara otrogen en gång om året, det räknas väl inte...?

Som alla förstår är temat i denna läsvärda chic lit-roman otrohet. Författaren närmar sig ämnet på ett lite annorlunda och kontroversiellt sätt. Karolina inleder en affär med Adam men har inte dåligt samvete enligt devisen "lite roligt måste man ha". När vännernas män är otrogna är de däremot fullskaliga svin. Hon tycker lite synd om sig själv och letar fel hos Christian för att motivera sitt svek. Men till skillnad från hos kvinnan hon intervjuade bor Adam i stan, inte utomlands, och principen "en gång om året" faller snabbt. Till slut måste hon bestämma sig.

Men Karolina är ingen okänslig partybrud, hon trasslar in sig i sina känslor och vi får följa hur dilemmat bara växer. Författaren verkar också ha svårt att ta ställning, hon visar på Karolinas hyckleri men dömer inte. Uttrycket "tvåsamhetens fällor såväl som möjligheter" får man tolka som man vill. Jag är mer kritisk till Karolina, hennes otrohet och hennes sätt att indirekt skylla på Christian. När en man i hans ålder tvekar om fler barn med en kvinna i hennes ålder innebär det ett rungande nej. Det borde hon förstått.

Jag trodde att författaren var en man, Peppe är ett manligt namn i min värld. Oj, en man som skriver ur en kvinnas synvinkel! Men så spännande är det inte, författaren är kvinna
Den mystiska bulan  Landström, Lena  3 (2022-09-18 13:02:05)
Det som är spännande här och som gör att jag måste läsa vidare är en forskare som upptäckt en bula i marken och som dessutom växer. Svaret blir däremot något jag först inte trodde. Roligt också att en av de medverkande i boken heter Peggy. Precis som jag.
Liknöjd näck  Wentworth, Patricia  2 (2022-09-17 02:51:40)
Efter sju kapitel så tackar jag för mig.
Synd då det här är en bok som jag länge varit nyfiken på att läsa. Den skulle kanske vara bra. Men för mig är den tröttsamt rörig med mängder av olika karaktärer som kastas mot mig som läsare nästan direkt i berättelsen och jag har svårt att hänga med i berättelsen och vem som är vem.
Slutbetyg, en stark 2:a!
När kastanjerna blommar i Paris  Eriksson, Ing-Marie  4 (2022-09-17 01:30:36)
Den här boken gillar jag. Huvudpersonen är framåt, hon tar sig framåt trots mycket problem och motstånd.
Jag antar att huvudpersonen bygger på författaren själv, och hennes upplevelser i Paris. Det finns ju härliga upplevelser här, men mycket präglas av den omöjliga värdfamiljen (ja, hon är au pair i Paris). Drömmen om Frankrike får både näring och stöts i kanten.
Skildringen är rolig, gripande, har bra bifigurer och ett driv som gör att man vill läsa mer. Mycket bra!
Ensam mullvad på en scen  Nilsson, Ulf  4 (2022-09-16 08:59:58)
Den här boken tar upp ett viktigt ämne, nämligen rädslan att framträda inför publik. Ulf ska spela mullvad och bara säga en endaste liten replik, men vågar inte.
Ingenting är omöjligt för oss  Lindström, Eva  2 (2022-09-16 08:58:00)
En tråkig berättelse om två barn som fantiserar att de är rymdvarelser. Här händer inte mycket.
En härlig dag med vänner  Waechter, Philip  4 (2022-09-16 08:56:23)
En berättelse i gammaldags stil om en tvättbjörn som behöver ägg. Då går han ner till Räven. Räven som målar sitt hus behöver en stege. Och snart växer raden av djur till fyra innan boken är slut.
Treo, Enis och en till  Nilsson Thore, Maria  3 (2022-09-16 08:53:24)
Det är rätt mycket böcker jag läst av Maria Nilsson Thore. Och här är en till. Och precis som de tidigare läste är det även här gott om spännande mönster i teckningarna. Här går det i zebrarandigt. Och precis som ränder ser likadana ut, så är tillvaron också likadan på den gata där Treo och Enis bor. Tills Enis plötsligt börjar bete sig annorlunda. Eller är det en dubbelgångare?
Piggor och suggor  Landström, Lena  3 (2022-09-16 08:49:15)
Första boken i en serie om fyra titlar där författaren skapat en värld av småkryp och där dessa sedan försöker likna oss människor. Klart att jag ska läsa de andra delarna också när den här var så här pass bra. Här i denna bok är det sommar. Det dröjer dock ganska många kapitel innan berättelsen blir sammanhängande.
Sagan om den lilla gråsparven  Gardell, Jonas  4 (2022-09-16 08:45:17)
Det här var verkligen en överraskning. Det här är nog första gången som Jonas Gardell skriver något som direkt vänder sig till barn. Och det som överraskar är att han lyckas med det. Vacker och poetisk.
Rent hus  Mayfield, Nancy  2 (2022-09-16 04:13:41)
En av de där många böckerna vars baksidestext får boken att låta betydligt bättre än vad den faktiskt är. Grundidén till boken är ganska bra och den skulle kunna vara bra, men det blir alldeles för mycket ord, för många långa inre formuleringar och tankar och inte tillräckligt med faktiskt handling för att boken ska intressera mig. Nu blir jag mest trött och uttråkad av den.
Slutbetyg, en 2:a!
Vilda västern: myt och verklighet  Bergman, Olle  4 (2022-09-14 21:10:18)
Olle Bergmans bok Vilda västern som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en intressant bok.

Det som kallas vilda västern var en epok som varade i tjugofem år, mellan inbördeskrigets slut 1865 och folkräkningen 1890 som konstaterade att hela USA var koloniserat. Den utspelade sig väster om floden Mississippi och var en märklig och våldsam tid.

Ett kapitel om vilda västerns vapen ger en viktig bakgrund till den våldskultur som präglade tiden och som fortsatte ge ekon in i vår tid. Här skildras två klassiska skurkar Jesse James och Billy the Kid och en klassisk western hjälte Wyatt Earp.
Den fete och jag  Myerson, Julie  2 (2022-09-14 13:28:34)
En stor besvikelse! Den börjar så bra och är länge så fascinerande annorlunda med en intrig som kändes allt annat än förutsägbar- och så rinner det helt ut i sanden på slutet till ett enda stort ingenting. Det var längesedan ett slut gjorde mig så besviken. Och att kalla det här för psykologisk thriller är ett skämt, en roman är det, absolut ingenting annat.
Ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en 2:a!
Atens beskyddare  Iggulden, Conn  4 (2022-09-12 09:42:13)
En roman om det persiskakriget. Intressant och spännande.
Bränn alla mina brev  Schulman, Alex  4 (2022-09-11 20:59:38)
Under en sommar på Sigtunastiftelsens gård 1932 träffar Karin den yngre Olof Lagercrantz. De blir förälskade, haken är att Karin redan är gift med den redan då kände skribenten Sven Stolpe, en man med hög moral och häftigt humör. De har inga barn än, men en skilsmässa är ett stort steg. Karin är ändå beredd att ta steget men det visar sig vara ett projekt bokstavligt talat förenat med livsfara...

Jag säger det först som sist, jag tycker inte om Alex Schulman! Han är en översittare och besserwisser som snackar skit om folk i sin podd och sina krönikor. Tillsammans med Jan Guillou tävlar han i frågeprogrammet Alla mot alla där de ger narcissismen ett ansikte.
MEN... han är en jäkel på att skriva! Karin Stolpe är hans mormor, skandalen med Lagercrantz är inget man fick tala om i släkten och alla var rädda för Sven. Men Alex tar bladet från munnen och skriver självutlämnande, hudnära och inkännande om det som hände. Precis som i boken Glöm mig, om mamma Lizettes alkoholism. Han är skoningslös mot morfar Sven men blir också medveten om hur släktskapet går igen hos honom själv genom sina problem att kontrollera sitt humör. Den koppling han gör mellan morfars humör, de ständiga konflikterna inom släkten och sitt eget uppträdande inför sin familj är i mina ögon bokens styrka. Men kan förstås tycka att han skyller ifrån sig på morfar, men man kommer aldrig ifrån sina gener. Självinsikt är ett försonande drag hos Schulman.

Boken är lättläst och välskriven och författaren är tydlig med att det är en roman även om den känns mer som en biografi. Vissa scener är väl dramatiska och där anar man att författaren utnyttjat sin konstnärliga frihet. Men boken bygger på autentiska brev och dagboksutdrag från Olof Lagercrantz, och Schulman kompletterar det med egna minnen av morfar och mormor. Som läsare blir man berörd och förtvivlad över Svens grymhet mot sin hustru, ständigt bestraffad för sina felsteg i ungdomen. Man förstår inte hur hon stod ut och det ska påpekas att även yngre läsare som inte har full koll på Stolpe och Lagercrantz har behållning av boken som skildring av ett destruktivt äktenskap.
En gentleman i Moskva  Towles, Amor  3 (2022-09-08 17:15:59)
En gentleman i Moskva Amor Towles 2016 i översättning av Jan Hultman och Annika Hultman Löfvendahl

Alexander Rostov, även kallad greven slipper med nöd och näppe undan en dödsdom för en dikt han ska ha skrivit. Istället får han som straff att på obestämd tid tillbringa sitt liv i ett rum på Hotell Metropol. Förvisso hade han redan ett rum där, men nu flyttades han upp på vinden i ett mindre glamoröst kyffe.

När Rostov begrundat sin situation, kom han slutligen fram till att antingen ta befälet över sin situation eller bli styrd av den, och eftersom han inte hade anlag för hämnd så skulle han likt Robinson Cruse ägna sig åt praktiska saker. Nu blev det ju inte så att han fick leva ostört och bara ägna sig åt sina rutiner, mycket kom att hamna i hans väg som han inte hade räknat med.

Kan detta liv i ett rum på vinden fylla en roman på 500 sidor? Ja författaren lyckas med precis det. Nu är det ju så att greven har tillåtelse att röra sig fritt på hotellet, han har sina vänner där och han gör nya bekantskaper. Samtidigt utanför hans sfär i Sovjetunionen sker det många omvälvande händelser.

Lyssnade på en intervju med författaren där han sa att just för att idén han hade att skriva om en man som sitter i husarrest i trettio år kändes så hopplös så gick han igång på den. Kan väl säga att det var just det som lockade mig att läsa denna roman.

Verkar som boken nu ska bli en TV–serie med Ewan McGregor i huvudrollen som greven, det kanske kan bli något.
Att söka sin boning  Doizelet, Sylvie  1 (2022-09-06 22:12:47)
Herregud, vilket svammel! Vilket trams!
Först tyckte jag att det var kul att läsa en sådan annorlunda bok. En filosofisk thriller med vissa religiösa anlag. Men efter mer än halva boken har jag fått mer än nog. En massa svammel hit och dit som inte ger mig någonting alls. Till det alldeles för korta kapitel för att jag ska komma in i berättelsen. För efter mer än halva boken så vet jag fortfarande knappt vad den handlar om.
Nej, det här är ingenting som jag kan rekommendera.
Tyvärr, ett äkta bottennapp!
Vercingetorix dotter  Conrad, Didier  2 (2022-09-06 14:34:02)
Asterix-album som börjar lite komplicerat med en förhistoria (Vercingetorix är tydligen en riktig person, och det är fullt med förklarande asterisker).
När historien kommer igång är det lättare, men samtidigt känns manuset skrivet på lappar och sen nödtorftigt ihopfogat; den fungerar men känns lite slumpmässigt och ofokuserat. Adrenaline som huvudpersonen heter är dock trevlig, och även ungdomsgänget runt henne - charmiga och roliga, och lagom tonårsaktiga.
Läsvärt album, men inget man längtar efter att läsa om.
Sommar  Jansson, Pia Gunilla  4 (2022-09-05 01:30:17)
Bokens kapitel börjar med att väckarklockan plågsamt väcker unga Pia, trött som döden, som gärna vill sova konstant hela sommaren. Hon vaknar till ett ihållande plågsamt skramlande. Kuligt och underhållande, om du inte har en egen skrammelmaskin...!

Om Sommaren, man cyklar i staden. Äter mjukglass. Tar en tur med jollen. Går på disco.

Pias kompis skall börja lära sig laga mat. Vi får tillagningsanvisningar för den enklaste studentmaten, som ris, stekt falukorv och fiskgratäng. Det finns ungdomar, som inte klarar sig, för dom kan inte laga någon mat alls.

Vi får en bitande kritisk presentation av militärens hemliga underjordiska bunkrar; jag hoppas innerligt att avsnittet är helt uppdiktat. Men alla i Örebro har givetvis sett de grönmålade dörrarna... Jag också! Stenhögen i Tybble är numera kamouflerad till park.

I boken ställs unga Pia inför två olika prövningar. Hon måste satsa allt hon har för att klara av dom. Dom är olika till sin natur, och läsaren får glädjas om hon klarar sig igenom. Vi har alla olika svårt för olika saker.

Vi får lära oss mer om Prinsessans nya pengar, som du nog bra gärna skulle vilja ha med i något partiprogram. Avsnittet är detaljerat, och jag förstår att författarinnan har ett budskap. De nya pengarna infördes i den tidigare boken Kröningen.

Boken avslutas med ett humoristiskt inslag vid en badstrand, uppfiffat med den farliga folkilskna Gäddan.

Lämplig för ungdomar (som inte kan laga mat) och vuxna (som inte hört att pengar kan vara olika sorter).

Natten som föregick denna dag  Lykke Holm, Johanna  2 (2022-09-04 16:36:22)
Hur var mina tankar som barn? När jag läser "Natten som föregick denna dag" undrar jag om de var lika mörka och ödesmättade som den 13-åriga flickans i denna roman. Roman är nog fel benämning; snarare ett prosapoetiskt tankeflöde laddat med symboler. Boken är ömsom ett tankeflöde ömsom ett mässande som inleds med romanens titel.

Flickans tankar sträcker sig ofta mot det groteska i både sig själv och andra. I tankarna finns inga hinder i att skada sin egen och andras kroppar, omforma dem till oigenkännlighet genom hallucinatoriska tankebilder. Till slut blir hon genom dessa bilder oigenkännlig som människa, och snarare ett väsen som är ett med naturen istället för att höra ihop med andra människor.

Hennes liv är fjärmat från alla förutom sin mamma, syster och häst. Det är en oklar bild över vilken tid och plats som romanen utspelar sig i. Var kan två barn bara driva runt hemma med en ofta frånvarande mamma? Tillsammans bildar de sitt eget kosmos, men trots den fysiska närheten till varandra, är det en avgrund som skiljer dem åt, men som stundtals överbryggs.

Flickan beskriver sig ofta som en ful och gammal flicka, oälskbar. Det är i kontrast mot sin syster som hon skapar bilden av sig själv. Systern är den vackra, friska, konventionella och lättälskade. Det är framförallt här igenkänningen finns, hur man som barn ständigt såg sina brister utifrån andras företräden; hur detta kunde väcka ett mörker inom en.

Bokens speciella stil väcker en myriad av bilder i huvudet på en och det är ett annorlunda perspektiv man får ta del av som läsare. Men i efterhand är jag ändå lite besviken - är det inte mer än så?
Mor ror, åran är trasig  Sarri, Margareta  4 (2022-09-04 03:04:05)
Den fristående fortsättningen på: "Ta dej en slav (1975)". Nu har Elise och Martin fått sig sitt efterlängtade barn, men livet blir allt annat än en dans på rosor.
Norrlandsdramatik med 1970-tals feminism, om jobbiga småbarn, oförstående män och om kvinnans frigörelse.
Jag tyckte mycket om första boken om Elise eller Lisa som hon vill bli kallad för och jag tycker även mycket om den här boken. Den är välskriven, engagerande och den känns realistisk. Jag läser mer än gärna fler böcker av Margareta Sarri!
Slutbetyg, en 4:a!
Spionen Bergling  Bonnier, Jonas  3 (2022-09-03 15:36:07)

En dramadokumentär (med betoning på drama) om den kände spionen Stig Bergling. Vi får följa Bergling från hans första taffliga försök att bli spion för Ryssland, över de närmast osannolikt taffliga arbetsgivare som ger honom det ena ansvarsfulla jobbet efter det andra trots varningssignaler, via avslöjandet och fram till när han och frun rymmer från den än mer taffliga säkerhetspolisen. Dock ingenting om tiden i Sovjet eller återkomsten till hemlandet.

Detta är en bok som gör mig irriterad! Här får författaren helt gratis och utan ansträngning en perfekt spionhistoria med alla ingredienser, politiskt spel, internationella förvecklingar, ekonomiska oegentligheter, vackra kvinnor, sex, våld, cliffhangers, naiva militärer, inkompetenta poliser och som grädde på moset en dramatisk rymning. Ändå litar Bonnier inte på berättelsen utan får för sig att lägga in en kvinnlig KGB-agent och en svensk mullvad på departementet som sidoberättelse. Med påföljande helt osannolika våldsscener med KGB-agenten. Om detta varit en helt fiktiv roman hade det varit okej och en logisk del, men nu blir det överlastat och tar bort fokus från den någorlunda sanna händelsekedjan. Ibland överträffar verkligheten dikten, något som tycks störa vissa författare...!

Bonnier skrev en liknande dramadokumentär om morden i Knutby men den var betydligt bättre. Bäst här är porträttet av Bergling, en girig äventyrare och kvinnotjusare utan minsta moral, patriotism eller pliktkänsla. Även hans kvinnor är intressanta, i synnerhet hon som påstås ha känt till att han var spion och även deltog i verksamheten. Vad såg de hos honom...?
Den röda handens gåta  Cleve, Bertil  3 (2022-09-02 04:40:28)
Så här gamla deckare brukar jag inte läsa, den är skriven redan 1936- men den är småspännande, mysig, välskriven och lättläst. Jag kan absolut tänka mig läsa fler böcker av författaren Bertil Cleve (1907-1941) som avled mycket tidigt och idag är väl praktiskt taget helt bortglömd.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Begär : oanständiga berättelser  B., Malva  2 (2022-09-01 05:43:32)
Jag är inte särskilt pryd och jag har inget emot att läsa erotik. Men det här måste vara bland det tråkigaste och osexigaste jag läst på mycket länge. Det är ren bottenskrapsnivå på majoriteten av novellerna. Visst ett fåtal är väl helt okej, men det här är verkligen ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en mycket svag 2:a!
Swedish Love : filmhelgen  Theorin, Johan  4 (2022-08-31 19:11:33)
När jag läste baksidestexten så hade jag inte speciellt höga förväntningar av den här boken. Om porrskådespelare och en porrinspelning. Men boken visade sig vara betydligt bättre än vad jag först trodde. En välskriven och engagerande mörk roman med vissa inslag av spänning därtill och som dessutom är mycket lättläst. Den här lilla boken kan jag absolut rekommendera!
Slutbetyg, en 4:a!
Den flygande handläggaren  Larsson, Gertrud  5 (2022-08-30 18:41:37)
Jag tror aldrig att jag har läst Dramatik förut, varför har jag inte det? Det här är en helt underbar och galen pjäs i bokformat med mängder av humor och humoristiska repliker. Att verkliga individer inom politiken medverkar gör den extra underhållande. Och att prosan påminner mig om Martina Montelius, är inte heller precis fel då jag är väldigt svag för Montelius prosa. Nej, jag blir riktigt imponerad av denna pjäs och av Gertrud Larsson som jag aldrig ens förut hört talas om. Jag vill absolut läsa mer Dramatik och läsa mer av Gertrud Larsson!
Jag kan varmt rekommendera den här underbara pärlan!
Toppbetyg!
Toalettpapperskungen  Ernestam, Maria  2 (2022-08-29 23:46:38)
Jag brukar uppskatta Maria Ernestams böcker.
Men den här upplevde jag enbart som fånig. Den är kort, men det är knappt att jag ändå orkar lyssna klart.
Slutbetyg, en 2:a!
Zimbardien  Nordenswan, Sonja  4 (2022-08-29 17:45:00)
En brokig skara människor, män, kvinnor och barn, samlas på en gård i sydvästra Finland. Det de har gemensamt är att de är trötta på det moderna samhället med dess konsumtionshysteri och teknikfixering. De söker lugn och enkelhet, befriade från vår tids stress och krav. Nu ska de försöka leva medeltidsliv, odla sin egen mat och klä sig i medeltidskläder. Vissa är mer renläriga, andra mindre, och tanken är att var och en ska leva på den nivå som de är bekväma med. Men alla deltagare är inte nöjda med detta och den skenbara idyllen övergår sakta men säkert i ondska och diktatur. En självutnämnd ledare utropar den autonoma staten Zimbardien, ett samhälle helt baserat på våld och förtryck.

Författaren skildrar på ett lysande sätt maktutövningens mekanismer, hur ett världsfrånvänt kollektiv med goda intentioner stegvis glider in i mörker och våld. Detta är inget nytt. Gång på gång ser vi det hända, på skolgårdar och i dokusåpor säväl som i hela stater. Uppenbarligen är sekterism och demokrati helt oförenliga storheter. Vår humanism och tolerans är bara en tunn fernissa, så snart samhällets kontrollsystem släpper efter det minsta förvandlas till synes förnuftiga och empatiska människor till hänsynslösa mobbare, beredda att lyda de mest bisarra order från den man upplever som en stark ledare.

Zimbardien är Sonja Nordenswans tredje roman. Det är en rapp och lättläst berättelse med ett enkelt och tydligt språk utan en massa tröttande beskrivningar av personer och miljöer. Detta underlättas av att historien förs framåt indirekt, genom dagboksanteckningar och nedskrivna betraktelser. Lite som en medeltida krönika, fast flera olika personer kommer till tals. En utmärkt teknik som författaren delvis använde också i sin förra roman, "Blues från ett krossat världshus" som för övrigt nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2010.
Som alltid genomsyras Nordenswans berättelser av medkänsla och värme, trots det ofta mörka och tragiska händelseförloppet. Hennes karaktärer är lite udda och kantstötta, inte helt i fas med det samhälle de lever i. Men de är varken offer eller hjältar utan kämpar på så gott de kan i sin längtan efter kärlek och en plats i tillvaron. Hon har en helt egen drastisk stil som blandar det burleska och det triviala, det humoristiska med det tragiska.Och gärna kryddat med tidsenliga och populärkulturella referenser. I denna berättelse behandlas bland mycket annat så skilda ämnen som en sydafrikansk friidrottare utan ben, medeltida supvisor, en finsk variant av Let´s Dance, asexualitet, lajv, rosor och kanadensiska upptäcktsresande. Och inte minst Lucifereffekten, grunden för hela romanen inklusive titeln.
Ond skörd  Bolton, Sharon  3 (2022-08-28 20:24:04)
Tolvåriga Tom Fletcher och hans familj har flyttat till det lilla samhället Heptonclough.Familjen verkar ha hittat ditt drömhem.Men snart rämmnar fernissan.Tom börjar att höra röster och ser en underlig flicka smyga omkring på kyrkogården.Han är övertygad om är han är förföljd.
Den sista middagen  Wahlgren, Anna E.  3 (2022-08-28 17:55:15)

Efter studenten kom vännerna överens om att fortsätta träffas på restaurang Christos varje fredag. I fem år höll de traditionen vid liv, tills den ödesdigra kväll när efterfesten hos William slutade i tragedi. Gruppen splittrades och nu har det gått ytterligare tio år då plötsligt Ava bjuder in det gamla gänget till middag hos henne. Sophie förstår inte varför hon vill riva upp gamla sår, vill inte gå men kan inte motstå frestelsen att kanske få reda på sanningen om Williams död. När alla samlas är det något som inte stämmer, varför är Ava så konstig, varför samlar hon in allas mobiltelefoner och varför visar sig ytterdörren vara låst utifrån...?

En psykologisk thriller som inte alls är dum. Vissa kapitel utspelas i nutid, andra den kväll för tio år sedan som slutade med plötslig död. Alla har något att dölja, alla känner skuld över Williams död och alla kunde varit den som orsakat tragedin. Alla gillade William, han var den som höll ihop gruppen, varför ville någon skada honom? Tempot är lågt i början, det gäller väl att dra ut på historien, och vi får lära känna de inblandade. Alla ingredienser för en eländessoppa finns här, kärlek, otrohet, missbruk, psykisk ohälsa, ekonomiska oegentligheter och avundsjuka. Författaren fyller på med detaljer hela tiden för att vilseleda läsaren och det är svårt att förutsäga slutet.

Mindre bra är att vissa detaljer hänger i luften och spåret fullföljs inte. Andra är osannolika men det är inget ovanligt i denna genre. Värre är jag står frågande inför flera av karaktärernas agerande i olika situationer, de känns inte alls trovärdiga. Och utgångspunkten att gamla gänget träffats varje fredag i fem år låter minst sagt osannolikt då jag av erfarenhet vet hur svårt det är att samla vänner ens en gång om året...
Men jag är ovanligt petig, boken är helt okej för den som vill ha en stunds spänning som avkoppling.
Förföraren  Eriksson, Ing-Marie  3 (2022-08-28 16:26:29)
Bygderomaner är egentligen inte min tekopp!
Den är välskriven och till och från ganska bra, men den är alldeles för forcerad för att den ska fastna för mig, det går in genom ena örat och ut genom det andra. Sedan känns det länge mer som faktabok om en liten by från mellankrigstiden till det mer moderna 50-talet, är det en sann berättelse?- än någon roman. Det finns knappt några repliker ens.
Dock tar den sig på slutet och blir ganska charmig de sista 20 sidorna
Den går att läsa, men jag lär ha glömt det mesta inom en vecka!
Slutbetyg, en 3:a!
Den röde hanen  Granlund, Anna  3 (2022-08-28 14:08:12)
Handlingen är förlagd till en brandstation, Östermalms brandstation i Stockholm.
Stefan Berg arbetar som brandmästare och ansvarar för utryckningsgrupp fyra. Märkliga och farliga saker händer. Vill någon skada Stefan? Eller är hela gruppen i fara?
Jessica Frank hamnar i detta kaos. Hon arbetar som brandorsaksingenjör.
Tillsammans försöker Berg och Frank lösa mysteriet med alla de konstigheter som drabbar brandgruppen.

Eld har alltid facinerat mig. De rysningar jag brukar få i kroppen uteblir dock. Jag grips inte riktigt av denna bok. Något skaver men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad.
Kan hända är det alla de pinsamma sexuella anspelningar som förekommer i boken. De stör mig och tar fokus från spänningen i berättelsen.
Bok nummer ett i serien om Östermalms brandstation.
Han - där!  Reuterswärd, Maud  1 (2022-08-27 23:05:48)
Det här är frustration på hög nivå!
Det retar mig väldigt hur författaren lyckas ta ett viktigt ämne såsom våldtäkt på barn till något rent fruktansvärt banalt och löjligt.
Med de mest frustrerande, korkade karaktärer man får leta efter dessutom.
Tyvärr, ett äkta bottennapp!
Graven öppnar sig  Peterson, Hans  3 (2022-08-27 16:30:24)
Lättläst och småspännande liten rysare, som skulle ha kunnat bli riktigt bra och spännande ifall den varit längre. Nu är den mysig och småspännande för stunden, men jag har säkerligen glömt det mesta inom en vecka.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Vilken karl som helst  Torfason, Katarina  3 (2022-08-27 01:33:31)
Välskriven och småunderhållande kortroman. Jag har säkerligen glömt den helt och hållet inom en vecka- men jag tyckte den var småcharmig att läsa för stunden.
Godkänd, en 3:a alltså!
Tills hon hittar något eget  Frimansson, Inger  5 (2022-08-26 23:46:04)
Inger Frimansson är en av mina absoluta favoritförfattare till psykologiska thrillers. Det här är en av hennes första böcker innan hon började med sina thrillers. Jag tycker att det här var en varm, välskriven och mycket engagerande liten pärla inom tragikomiken. Ulla och Åkes dotter har just flyttat hemifrån och de ser fram emot en lugn ålderdom tillsammans, då gör Ullas moster Mary från USA sin entré och blir mycket snart till en form av husockupant i deras lägenhet. Ska Ulla och Åke någonsin få sig sin efterlängtade frihet?
En perfekt liten lättläst bok som jag varmt kan rekommendera!
Toppbetyg!
Life's Too F***ing Short  Street-Porter, Janet  4 (2022-08-26 19:57:14)
Att läsa på engelska är något jag sällan gör, men den här lilla humoristiska "fakta" boken där den mycket underhållande brittiska journalisten och tillika tv-personligheten, Janet Street-Porter ger råd till andra kvinnor om vardag, mat, arbete och mode är så pass lättläst att jag inte har några större problem med att hänga med i boken. Att sticka ut från mängden är något som Janet gjort sig ett stort namn på, och jag drog på munnen ett flertal gånger under läsandets gång.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Här slutar allmän väg  Andersen, Ida  3 (2022-08-25 21:14:25)
15-åriga Trine bor med sin pappa konstnären, sin syster och hans älskarinna i ett gammalt hus i nära Lenhovda i Småland. De vuxna och deras bekanta är hippies eller grönavågare, har flummiga drömmar om fri kärlek, att leva i kollektiv och odla sina egna grönsaker, har ändlösa politiska diskussioner om att förändra samhället men kommer aldrig någonstans. Trine har varit hästtjej men tröttnat och är mer intresserad av killar, bilar och de porrtidningar som på något mystiskt sätt hamnat i hennes rum. I takt med att hon mognar känner hon sig alltmer främmande för sin familj och även i skolan känner hon sig utanför även fast hon är duktig där. Danserna på Borgen och de tuffa killarna i amerikanska bilar drar mer och mer. Men när faderns ständiga kvinnoaffärer leder till att han blir ensam med barnen händer något som får Trine att tappa fotfästet helt...

Ida Andersen växte upp i ett kollektiv liknade det i boken och berättelsen är en hänsynslös uppgörelse med i synnerhet fadern men också de självupptagna vuxna som talar stora ord, ska förändra världen och förverkliga sig själva men sviker barnen de lever med. Modern flydde och lämnade barnen hos en notorisk kvinnojägare och alla kvinnor faller för honom utan att Trine (eller läsaren) förstår varför. Boken är en skakande men trovärdig skildring av en ung flickas sexuella uppvaknande, utanförskap och rotlöshet.
För oss som var unga då, boken utspelas 1975, finns en rad tidsmarkörer och igenkänningen är stor, dansband, mellanöl, vänsterflum, Vietnamkrig, progg och glamrock.

Boken är värd ett bättre öde än att försvinna i mängden, vilket är ett faktum då den är utgiven på ett litet förlag och inte går att få tag på. Men den finns på vissa bibliotek i syd och som e-bok. Författaren har också gett ut en historisk roman, I Oxögat, som utspelas i bland glasbruken i Småland. Den har fått större uppmärksamhet och är lätt att få tag i.

Patron Ann-Mari  Nordström, Ester Blenda  3 (2022-08-25 15:42:30)
Tredje boken om den friska fläkten Ann-Mari, här är hon 19 (efter att först varit 13 i första boken och 15 i den andra - den andra boken heter ju faktiskt "15 år").
Det här är en underhållande och matnyttig berättelse om hur det är att driva lantbruk, ett litet lantbruk. Det händer inte så himla mycket - på slutet bara, gulligt - men det ä'r kul att se hur gården tar form.
Trevligt!
Ta dej en slav  Sarri, Margareta  4 (2022-08-24 19:38:53)
Jag hade först svårt för den och tänkte ge upp på den i förtid. Men när jag väl kom in i den tyckte jag med ens att den blev riktigt bra. En välskriven, engagerande och småunderhållande norrlandsroman med feministiska inslag från mitten av 1970-talet. Jag vill absolut läsa den fristående fortsättningen så att jag får veta hur det går för Elise eller Lisa som hon vill bli kallad och hennes Martin!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Olof Vikingen som var sjösjuk  Cowell, Cressida  3 (2022-08-22 19:27:34)
Måste en viking vara modig? För att få svar på denna fråga måste Olof ge sig ut på en resa över havet. Där blir han snart sjösjuk. Och så klart att det blev en spännande bok av det hela.
Ulrika Eleonora Makten och den nya adeln  Scherp, Joakim  3 (2022-08-22 19:14:22)
Historikerna Joakim Scherp och Charlotta Forss bok Ulrika Eleonora, makten och den nya adeln 1719-1720 är inte någon biografi över drottning Ulrika Eleonora. Boken är intressant på sitt sätt, men den som förvänta sig en biografi över drottning Ulrika Eleonora blir besviken. Ulrika Eleonora hamnar i bakgrunden i maktkampen mellan drottning och adel.

Drottning Ulrika Eleonora kom till makten under en brytningsperiod i Sveriges historia: stormaktstidens fall och enväldets upphörande. Hon satt inte länge på tronen, endast ett år, 1719-1720, men hann ändå med förvånansvärt mycket. En av hennes mest uppmärksammade insatser blev att adla 182 personer under loppet av tolv månader.

Ulrika Eleonora hade inte uppfostrats till att bli monark. Hennes undervisning och fostran syftade till att förbereda henne till ett liv i kvinnlig hovsfär. Men livet ville annorlunda. Med Karl XII:s död i Norge 30 november 1718 hamnade Sverige i svår och djup politisk kris, och hon tillträdde med sin make arvprinsen Fredrik av Hessen-Kassel vid sin sida. Maken var ett viktigt stöd i militära och utrikespolitiska frågor, påpekar Joakim Scherp utan att för den skull förminska drottningens förmåga att fatta egna och självständiga beslut.

Redan omgående hamnade hon på kollisionskurs med adeln och anledningen var nobiliseringarna. 1719 års regeringsform, som avskaffade enväldet, gav drottningen rätt att utdela adelskap, men inte desto mindre utmanades denna rätt av just adeln. Riddarhusadeln tyckte det var för mycket olämpligt och simpelt folk som höjdes i adlig status och ville begränsa utnämningarna samt skaffa kontrollen över de nyadlade.

Historiken Charlotta Forss roll i boken är att ge perspektiv på det som Joakim Scherp tar upp genom att presentera människor och släkter i miniessäer. Ett av de mest gripande och fängslande personporträtten som Forss skriver är om Emerentia von Düben, kammarpigan som blev vuxen förebild för den uppväxande föräldralösa Ulrika Eleonora.
Elizabeth  Pearse, Lesley  4 (2022-08-22 06:17:55)
Lesley Persey skriver äventyrsböcker med starka kvinnor i centrum. Tycker jätte mycket om hennes böcker. Ibland kan det bli för mycket då böckerna kan påminna om varandra . Böckerna tarven till spännande platser under sen 1800 tal och vi får följa vackra kvinnor på deras livsresor
Precis som du  Hornby, Nick  3 (2022-08-21 14:49:39)
Den 42-åriga vita medelklasskvinnan och tvåbarnsmamman Lucy och den 22-åriga svarta arbetarklasskillen Joseph träffas, känslor uppstår och de inleder en relation. Hornby har alltså raskt lagt ihop två hot spots, kärlek med stor åldersskillnad och över rasgränserna. Svårt att hitta ett bättre upplägg för konflikter... Läsarna får följa både parternas egna tvivel på relationen, problemen med deras olika platser i livet och omgivningens reaktioner. Det hela utspelas i London 2016, i skuggan av Brexitomröstningen. Mycket att hantera på 300 sidor...

Hornby debuterade med Fever Pitch - en i laget, och High Fidelity, två utmärkta böcker som gjorde honom världsberömd. Resten av karriären tycker jag varit ojämn, där jag särskilt minns bottennappet En god man. Så jag är kluven inför Precis som du, en bok med både bra och dåliga sidor. Vi känner igen Hornby, han skriver rappt och underhållande, humor blandas med svärta och mycket dialog. Jag gillar dialog men här blir det lite för mycket av det goda. Hans ambition att göra dialogen trovärdig är berömvärd, men det gaggande som dialoger i verkligheten ofta består av fungerar inte litterärt.

Själva handlingen då, konflikten? Samma där, bra och dåligt. Bäst är att det väcker tankar hos läsaren, hur skulle man själv reagera på en sådan konstellation i bekantskapskretsen? Eller i familjen...? Jag känner mig helt obrydd, det är deras sak, men det är också lätt att säga på distans. Hornby väjer inte för problem, snarare letar han efter dem. Vilket är mindre bra för den som söker den finner. Letar man efter rasism och väger alla ord är det lätt att hitta tveksamheter. Precis som i en relation som håller på att haverera, man letar fel hos partnern och tolkar allt denne säger till det värsta. Och det är det sämsta med romanen, Hornbys korrekthet där han snabbt dömer vita men framställer i synnerhet Joseph som närmast perfekt, en klok, snäll och genomskådande sanningssägare. Medan Lucys vänner är mer av omedvetna kultursnobbar.

Men samtidigt är mycket i boken bra, Lucys och Josephs tveksamhet och insikt att detta inte kan bestå, egentligen, deras rädsla för omgivningens reaktioner och att ingen av dem vill presentera den andre för sina föräldrar. Och inte minst det faktum att deras egna hjärnspöken kan ställa till det mer än det som faktiskt händer. Så läs själva och bedöm, jag avråder absolut ingen!

Falskt vittnesbörd  Uhnak, Dorothy  2 (2022-08-20 13:04:03)
Den är välskriven, men jag kommer ingen vart med den här boken utan tänker tidigt på annat. Inget för mig, alltså!
Slutbetyg, en 2:a!
Något lurt  Olsson, Lotta  4 (2022-08-19 12:54:02)
Kan jag komma som jag är och säga att någon annan klätt ut sig till mig? Ungefär så var det när Jättemyrsloken och Hasselmusen kom till Piggsvinets maskerad utan att ha satt på sig andra kläder. Rolig berättelse med Maria Nilsson Thores färgglada teckningar laddade med mönster av alla de slag.
Familjen Gris får nattbesök  Rayner, Mary  4 (2022-08-19 08:37:30)
Boken är skriven på ett sätt att man som läsare håller på skurken (i det här fallet en räv) och vill att den ska lyckas med sitt uppdrag. Men på grund av att familjen Gris barn varit slarviga med att ta bort sina leksaker misslyckas han. Visst är det spännande. Men den där moralkakan på slutet hade jag kunnat vara utan.
Den första snön  Jack Keats, Ezra  4 (2022-08-18 12:54:46)
En fint illustrerad berättelse om vad man kan göra med snö. Peter har aldrig tidigare sett snö och vet därför inte att snö som man tar med sig hem smälter. Boken dök redan upp för 60 år sedan. Och med tanke på att Peter inte är vit, så måste detta på sin tid väckt en hel del uppmärksamhet.
Molly & Molnet  Nilsson Thore, Maria  4 (2022-08-18 08:33:31)
Med tanke på den långvariga torkan som varit passar det bra nu att läsa en bok om regn. Molly har liksom jag plågats av värmen, så därför besluter hon sig för att söka rätt på regnet. Men regnmolnet är på dåligt humör därför att alla klagar på det. En fin berättelse om att lära känna och förstå.
Åskan kommer  Bengtsson, Anna  4 (2022-08-17 12:42:24)
Ett stort plus till bilderna. Man kan titta länge på dem innan man läser vidare. Det är där allting händer. Man ser i dem lugnet före ovädret och hur var och en av de medverkande förbereder sig för att gå in i huset när det väl är där. Ändå är det en som blir lämnad kvar.
Liselott och Garaffen  Peterson, Hans  3 (2022-08-16 11:47:20)
En garaff är ett djur som liknar en häst. Liselott har en sådan hemma hos sig. Eller rättare sagt hade. Nu har den rymt sin väg. Och det tänker också Liselott göra. Särskilt med tanke på det Birgitta sa. Att hon inte får vara med och leka. Boken växlar mellan nutid och dåtid. Och det är kanske främst detta som gör att den blir jobbig att läsa. Däremot har den en stark huvudperson och där jag som läsare verkligen får tränga mig in i Liselott - dela hennes tankar.
Stormskaparen  Singh, Anan  1 (2022-08-15 09:02:45)
Första klassens vänsterpropaganda! Att den är norsk förvånar mig något, ingredienserna här är för mig en första klassens fördomsfull svensk dussindeckare. Alla norrmän beskrivs mer eller mindre som rasister. Alla utlänningar är självfallet goda däremot. Som tur var finns här en indisk supersnut som självfallet lyckas med det som de norska poliserna inte lyckas med. Dessutom dåligt skriven.
Synd då baksidestexten lät mycket lovande!
Ett äkta bottennapp!
Luciafirarna  Grave, Elsa  2 (2022-08-14 05:32:38)
Den är välskriven, men det här är ingenting som tilltalar mig alls. Jag förstår knappt vad den handlar om. Svårläst!
Slutbetyg, en svag 2:a!
Tusentals äpplen  Alfvén, Inger  3 (2022-08-14 05:28:27)
En välskriven psykologiskt laddad kortroman, om en ung man som söker tillbaks till sitt förflutna på en ödesdiger stuga ute på landsbygden, sakta men säkert blir han allt mer mentalt störd i sin isolering. Hade den varit längre hade den kunnat bli riktigt bra, nu hinner den med sina enbart 96 sidor aldrig riktigt gripa tag om mig som läsare förrän den är slut.
Slutbetyg, en 3:a!
Rödaste smultron  Widding, Lars  4 (2022-08-14 00:55:25)
Jag minns att jag lånade ljudboken (kassettbok hette det på den tiden) på bibblan, och tyckte mycket om den - där var det Lars Widding och Fillie Lyckow (ja, de var ju gifta) som läste båda, dialogerna blev ju som radioteater.
Nu har jag läst - minst lika kul. Det handlar om Bellmans änka, Lovisa som överlevde sin poetman med mer än 50 år. Här är hon runt 90.
Widding bygger skickligt en roman med nutid, dåtid, anekdoter, historier om Bellman - vad som är sant kan man fundera på. Förebilden för Ulla Winblad lär väl aldrig ha träffat Bellman något vidare, det gör hon verkligen här - jag kan inte så mycket om Bellman, men boken är underhållande och lättsam och rolig.
Dagen är kommen  Schulman, Ninni  3 (2022-08-13 10:57:01)
Ett par dagar innan jul hittas ett äldre par mördade på sin gård. De tycks ha levt ett stillsamt liv och deras död är en gåta - vem ville dem så illa?
Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund tar sig an det brutala mordet.
Journalisten Magdalena Hansson är tillbaka på sitt jobb efter en längre tids sjukskrivning och hon följer engagerat fallet.

En helt okej kriminalroman.
Bok nummer sju i Hagforsserien, den avslutande.
Galgbergets väktare  Jansson, Anna  4 (2022-08-13 10:53:58)
Maria Wern har drabbats av en tragedi. Hennes man Björn är förlamad från nacken och nedåt. Wern sköter om honom i hemmet. Till sin hjälp har hon ett gäng unga assistenter.
Då ett lik hittas vid Högklint får hon fallet på sitt bord. Hur mycket ska hon orka? Både en man och en utredning att sköta. Wern kämpar tappert med att få livspusslet att fungera.
Mördarjakten leder mot Galgberget, en gammal avrättningsplats.
Jag gillar den här boken. Innehåller spänning, kärlek och sorg. De fornnordiska inslagen tilltalar mig starkt.
Bok nummer 22.
Dubbelexponering  Avindell, Sebastian  2 (2022-08-12 10:23:31)
Dubbelexponering av Sebastian Avindell ger mig blandade känslor. Författaren blandar på ett bra sätt olika händelser. Vi har det fruktansvärda mordet samtidigt som vi följer polisernas arbete och konflikter mellan kolleger i poliskåren och vi får anledning att oroa oss över hur det ska gå med Caspar Ekbergs äktenskap och vem är det egentligen som rör sig i Caspars trädgård på nätterna och dödar sonens kanin? Är det en eller flera gärningsmän som begår brotten?

Men det finns saker i romanen som får mig att tveka. En av poliserna som utreder trippelmorden är mer än lovligt enfaldig. Tydligen har han fått jobbet därför att hans pappa är polischef. Förekommer det i verkligheten att inkompetenta poliser får fortsätta att arbeta därför att han har släktingar i kåren?

Upplösningen är överraskande vilket är bra, men samtidigt känns det lite långsökt. Jag kan inte bestämma mig för om det är en bra idé. Är det verkligen möjligt? (Jag säger inget mer, för jag vill inte spoila.)

Avindell har lagt in ett antal kapitel som heter Pojken och flickan. Jag förstår inte varför personerna kallas så. Det är uppenbart för läsaren vilka som avses, så varför används inte deras namn.

Slutligen måste jag säga att manuset borde ha korrekturlästs. Jag ska ge två exempel. Polisen söker en man som heter Fredrik Sundström. Men på sidorna 197 och 198 får han plötsligt heta Lars Sundström innan han ånyo heter Fredrik. Genom boken anges datum och klockslag för olika händelser. Torsdag 1 juli följs av fredag 2 juli. Men sedan blir det plötsligt onsdag 2 juli som följs av fredag 3 juli! Var är korrekturläsaren?! Sådana missar irriterar mig och stör läsningen.

Sammanfattningsvis får jag säga att jag är glad att jag har läst boken, för den är spännande och har en oväntad upplösning. Men de saker jag nämnt ovan gör mig ändå tveksam. Detta är första boken i Östgötamorden-serien. Avindell är inte en dålig författare, så jag tror att han kommer att kunna få kommande böcker i serien att växa.
Silverlejonet  Carlon, Patricia  4 (2022-08-12 01:19:48)
Dum och dummare skulle den här boken också kunnat heta då den är sprängfylld med irriterande, klantiga och naiva karaktärer vars idioti nästan får mig att stöna av ren irritation. Med det sagt så är det här trots allt en riktigt bra psykologisk kriminalroman som är både välskriven, spännande som engagerande. Slutet var något abrupt kanske, men absolut läsvärd och jag läser mer än gärna fler böcker av den australienska författaren, Patricia Carlon (1927-2002) vars spänningsuppbyggnad påminner om Margaret Yorkes och Ruth Rendells!
Slutbetyg, en 4:a!
Tistlar i handelsträdgården  Clevström, Jenny  3 (2022-08-10 22:30:25)
Fortsättningen på Kirskålsgrannar. Skön feelgood med härliga karaktärer i en välbeskriven och härlig miljö.
Snödrev  Tursten, Helene  3 (2022-08-10 22:08:48)
Kriminalinspektör Embla Nyström befinner sig på semester i Dalsland då hon får ett samtal från en släkting som hittat en död man i en av de stugor han hyr ut. Embla avbryter genast sin semester och skyndar iväg för att hjälpa sin släkting.
Detta är bok nummer tre i serien om Embla.
Lättläst och lättsmält. Roar för stunden.

Sandgrav  Tursten, Helene  3 (2022-08-10 22:06:30)
En nioårig flicka lämnar skolan för att hämta sina luciakläder. Hon återvänder inte till skolan utan försvinner spårlöst.
Kort därefter försvinner ännu ett barn.
Kriminalinspektör Embla Nyström kopplas in på fallet.
En okej kriminalroman som roar för stunden.
Bok nummer två i serien om Embla.
Jaktmark  Tursten, Helene  3 (2022-08-10 22:04:31)
Embla Nyström är 28 år, jobbar som polis, är jägare och nordisk mästarinna i lätt weltervikt.
Hon bor i Göteborg men är uppvuxen i Dalsland. Den årliga jakten i hennes barndomsbygd missar hon aldrig men detta år får hon lov att avbryta sin semester då två medlemmar i ett annat jaktlag försvinner spårlöst.
En ny serie av Tursten. Embla står i fokus. Lättläst, lättsmält, ger spänning för stunden men ger inget bestående intryck.
Bok nummer ett.
Arvingen  Frankau, Pamela  2 (2022-08-09 02:15:25)
Thriller? Den är välskriven om en ung engelsk man som tappar minnet ute på den irländska landsbygden, men jag orkar inte med den i längden. Jag har läst drygt 50 sidor och börjar redan tänka på annat.
Slutbetyg, en 2:a!
Fånglägret i Robertsville  Lambil, Willy  4 (2022-08-09 00:17:53)
Ett album från 1975 (utgivet 1980 och 2021 i Sverige), tecknaren Willy Lambils andra album.
Blårockarna kan vara byggda på väldigt svaga intriger (dock oftast skickligt använda) - här har man en hyfsat enkel men engagerande och rolig story, tempofylld. Som titeln anger är det ett fångläger där de två huvudpersonerna hamnar.
Snyggt tecknat (snygga hästar) och roligt och underhållande.
Mördaren går ronden  Cardwell, Ann  5 (2022-08-08 21:19:46)
För lite drygt en månad sedan så skrev jag en recension om Cornell Wolchers: "Brud i svart", en gammal månadsdeckare, som Lisa Hesslind här lockade mig med omslaget av en annan gammal, för mig helt okänd månadsdeckare. Nyfiken som jag blev beställde jag ett exemplar på Bokbörsen och nu är den utläst.
Någonstans beskrivs den här boken som en kanadensisk skräckklassiker, därför är det för mig lite udda att jag enbart lyckas hitta en till recension av den här på boken på nätet, och en mycket dålig sådan därtill. En bok alltså, som har nästintill inga recensioner att komma med, ens på engelska- det passar mig perfekt. Jag är ju svag för de lite mer udda av böcker. Boken skrevs redan 1941 under titeln: "Crazy to kill", men jag skulle gissa att översättaren här har förnyat en hel del fraser då språket inte alls för mig känns särskilt gammaldags.
På ett privatägt mentalsjukhus i utkanterna av New York, råder en konstant skräckstämning för såväl patienter som personal. En efter en mördas dem, sköterskor, en vaktmästare, en läkare. En mörkklädd gestalt besatt av att mörda, tycks härja på den stora egendomen. Den bulldoggliknande kriminalkommissarien Hogan med sin ständigt otända cigarr i mungipan och hans mannar tycks inte komma någonvart med morden, då varje natt någon ny mördas. Som tur, kanske- finns här Agatha Lawson som är bokens berättarjag. Agatha har själv varit patient på mentalsjukhuset i tio år och ska snart skrivas ut. Hon känner de alla, personal och patienter: Här finns Mrs. DuPont som vägrar prata engelska och som skriker hela nätterna igenom på franska och Mrs. Parsons som tycks se mördare överallt.
Kanske att hon, Agatha, den drygt 60-åriga gamla ungmön som älskar deckare, kan lyckas finna mördaren innan han eller hon slår till på nytt? Det är om hon själv lyckas överleva natten. En natt vaknar hon nämligen upp av en svartklädd gestalt som befinner sig i hennes rum och mycket snart har hon ett par händer om halsen...
En väldigt bra och trivsam thriller som jag omöjligt kunde lägga ifrån mig. Här finns en gammaldags skräckinjagande spänning, massor av märkliga karaktärer och dessutom är den sprängfylld av humor. En rysarkomedi kanske? Slutet innehöll dessutom en riktig tvist för mig som läsare där allt jag trodde mig veta med säkerhet, visade sig i själva verket enbart vara en illusion och mördaren var den som jag minst av allt misstänkte. De dryga 250 sidorna for fram i en rasande fart för mig! Tack för tipset Lisa!
Toppbetyg!
En främling knackar på din dörr  Nesser, Håkan  4 (2022-08-08 10:50:35)
En av de bättre novellsamlingarna av Nesser på senare tid. Det är alltid en njutning att läsa hans böcker. Han lyckas skapa spänning av tämligen vardagliga element och bra personskildringar, kryddat med ett vackert språk.
Samtal från en ängel  Musso, Guillaume  3 (2022-08-07 22:14:10)
En man och en kvinna springer bokstavligen på varann och tappar allt de har i händerna. De samlar ihop sina saker men råkar ta varandras telefoner då de är av samma typ. När de upptäcker misstaget är de tusen mil från varann, hon i Paris, han i San Francisco. Men bägge är nyfikna och lite gränslösa, kan inte låta bli att kika igenom innehållet i varandras telefoner och det ena leder till det andra. Bägge har hemligheter och dessutom visar de sig vara sammanlänkade av en tragisk händelse alla trodde var begravd för alltid...

Musso är en av världens bäst säljande författare och har på senare år kommit i ropet även i Sverige. Framgången märks på hans sätt att skriva, med största självförtroende tar han ut svängarna rejält. Boken börjar som en romantisk komedi men utvecklas till en blodig thriller med mystiska försvinnanden, osannolika sammanträffanden, klichéartade karaktärer och mycket våld.
Jag brukar inte läsa denna typ av böcker men fick för mig att Musso var annorlunda och mer seriös. Ack så fel jag hade! Grundberättelsen är inte dålig, både ovanlig och väl genomtänkt fast förstås osannolik, Men sen förstör han det med fyrkantiga övermänniskokaraktärer, slarv med detaljer och logik, konstiga hopp i texten där han både gasar och bromsar samtidigt. Och så en massa våld på slutet. Kan någon please förklara för mig varför i stort sett alla bestsellers i genren måste innehålla biljakter, cliffhangers, totalt osannolik händelseutveckling och en massa skjutande på slutet? Och det då läsekretsen huvudsakligen består av kvinnor? Jag tycker att den delen av böckerna är mer på James Bondnivå, målgrupp killar mellan 15 och 25. Men det är förstås jag som inte fattar det fina i kråksången och jag vill inte avskräcka den som gillat stilen. Boken har som sagt sina poänger.

Dessutom känns den halvfärdig, med trådar som bara försvinner i intet. Som vi rutinerade läsare förstår uppstår känslor mellan de tu men vad händer med deras tidigare partners och deras känslor? Här fanns utrymme för ännu en dimension som kunde ersatt en del av actionscenerna, men - inget.

En svensk recensent Camilla Grebe, skrev om boken "Musso är Frankrikes svar på Camilla Läckberg"
Om det är beröm eller kritik lämnar jag åt var och en att avgöra...;-)
Tusen år i Uppåkra  Harrison, Dick  5 (2022-08-07 10:23:51)
En intressant bok om det okända Uppåkra, residens för ett Skånskt kungadöme under tusen år.
Sif Ruud : ett liv  Ruud, Sif  4 (2022-08-06 21:35:50)
Den charmiga och mycket produktiva skådespelerskan Sif Ruud som jag tyckte mycket om ser i den här boken tillbaka på sin långa skådespelarkarriär och barndom medan hon samtalar med Elisabeth Sörenson som ibland kommer in med en fråga eller två. Det är mycket fokus på de alla många olika teaterroller hon gjort. Jag tycker det är en bra, välskriven och intressant liten bok, även om jag hade velat veta lite mer om hennes privatliv. Samt att hon delat med sig mer av information om de många skådespelare hon arbetade med.
Slutbetyg, en 4:a!
I mörka vatten  Roos, Anna  3 (2022-08-06 15:09:40)
Vera Jansson har hittat en köpare till sitt barndomshem och återvänder än en gång till världens ände - Trosa.
Sonen till en av hennes vänner försvinner spårlöst, paralleller dras genast till hennes egen brors försvinnande flera år tidigare. Vera släpper allt för att hjälpa stadens invånare att hitta pojken.
I denna bok är det sagan om Näcken som det dras paralleller till.
Den tredje och avslutande boken i serien om Världens ände.
Spännande läsning.
En evig sömn  Roos, Anna  3 (2022-08-06 15:05:59)
Revisor Vera Jansson är tillbaka i sin hemstad Trosa för att än en gång försöka sälja sitt barndomshem. Vera erbjuder sig att samtidigt att granska ett av företagen i staden, den nystartade och snabbt växande dejtingsajten.
En ung kvinna från trakten hittas medvetslös. Vera vävs in i även denna händelse.

Denna bok är spännande utan blod och våldsamheter med trevlig miljö och bra personbeskrivningar.
Bok nummer två i trilogin om morden vid världens ände. Böckerna har ett genomgående sagotema och i denna bok dras det paralleller till den klassiska sagan Törnrosa.
Lika i döden  Roos, Anna  3 (2022-08-06 15:02:49)
Tidigt på nyårsdagen, mitt på torget, hittas en man död. Helt naken och nedfryst sitter han på en kungatron som byggts av barnen.

Anna Roos är en ny författare för mig. Denna berättelse utspelar sig vid världens ände - i Trosa idyllen.
I fokus står Vera som jobbar som revisor.
En spännande intrig utan en drös våldsamma scener. Bok nummer ett i en trilogi. Böckerna har ett genomgående sagotema med förankring i våra klassiska sagor. I denna bok är det Kjesarens nya kläder som presenteras.
I vått och torrt - Livet för en padda  Warelius, Eva  3 (2022-08-05 07:57:50)
Någonting mitt emellan en skolbok och en spännande berättelse. Här får vi lära oss en hel del om hur paddor lever. Berättelsen är något längre än författarens förra bok för barn. Den som handlar om spanska skogssniglar.
Andras vänner  Moriarty, Liane  3 (2022-08-04 23:41:32)
Det här är en lång bok som tidigt gör klart att det ska handla om en grillfest. Man får läsa länge innan den verkligen inträffar. Författaren drar ut på det nästan skoningslöst. Man skulle gott kunna kapa några hundra sidor.

Nu är det väldigt lättläst skrivet, och lättsamt - det gör att det bränner till desto mer; bra skildrade människor och bra engagerande problem. Snyggt och bra gjort, om den nu inte var så förtvivlat lång.
De fallna  Peterberg, Mattias  5 (2022-08-03 01:27:12)
En helt fantastisk bok som jag måste säga överraskade mig. Jag läser normalt sett inte fantasy och blev helt förbluffad över hur välskriven den är. Vilket språk. Otroligt genomtänkt handling. Komplicerade karaktärer där flera genomgår personliga förvandlingar. Miljöerna kan man se framför sig och karaktärerna är välbeskrivna. Den bjöd på många överraskande moment. Att den utspelar sig i en vikingatida värld passade mig då jag är ett stort fan av bland annat Vikings. Jag drogs in i boken och streckläste den. Det här är en bok som vem som helst kan läsa. Man behöver verkligen inte vara intresserad av Fantasy. Ser redan fram emot när nästa bok i denna trilogi kommer.
Själsfränden  Sarenbrant, Sofie  4 (2022-08-02 22:26:31)
Själsfränden lär vara Sofie Sarenbrants tionde bok om polisen Emma Sköld. Jag har läst två av dem tidigare: Avdelning 73 och Mytomanen. Dessutom har jag läst Bakom din rygg av författaren.

I den här romanen tar Sarenbrant upp flera svåra ämnen som självmord och filicid (föräldrar som dödar sina barn). Dessutom har hon skapat en organisation med en karismatisk ledare som i mångt och mycket liknar en sekt. En osund miljö som förgiftar människors sinnen.

Boken innehåller flera berättelser som utspelar sig samtidigt. Vi har historien om den unga kvinnan med bebisen som står i begrepp att begå självmord. Samtidigt får polisen utreda om det finns en hotbild mot det lilla barnen. Dessutom har en mördare rymt från Hall; det är en före detta polischef som drivs av ett patologiskt hat mot Emma Sköld.

Det är en riktigt spännande historia som Sofie Sarenbrant har skapat. Precis som i andra av hennes böcker är kapitlen korta, vilket ger fart åt berättelsen och man bara måste läsa ett kapitel till.

En riktigt bra psykologisk spänningsroman med andra ord. Läs den!
Flykten  Scarrow, Simon  4 (2022-08-02 20:31:55)
Ännu en bok om Cato och Marco. Bra och spännande bok.
Dissecting the Holocaust  Rudolf, Germar  4 (2022-08-02 20:19:25)
Jag ser alla dessa recensioner, ni skriver, ”Barnen i Auschwitz/
Otto B. Kraus” ”Andra världskriget/Dick Harrison” eller
”München/Robert Harris” det är hur mycket som helst;
böckerna är så trevliga, har verklighetsunderlag, man kan
lära sig om världskriget, det är som att vara på plats på riktigt,
blablabla!!

Så nu får ni litet moteld! Nassens påstådda sk utrotningskampanj
mot den judiska befolkningen var aldrig mer än en vandringssägen.

Sålunda saknas varje form av fysisk bevisning, speciellt saknas kemisk,
arkeologisk, kriminalteknisk och dokumentationsbevisning. Vidare är
den generella sagan fysiskt omöjlig att implementera i den riktiga
verkligheten. Och om du inte har hicka nu; det finns ingen Holocaust
på bevarade flygfotografier.

Denna tegelsten, som är ett vetenskapligt arbete, kryllar av
kontrollerbara referenser; den är samanställd av Germar Rudolf,
som är professionell kemist. Du får läsa vittnesmål, se resultat av
tekniska undersökningar. Du får presenterat dom amerikanska
tortyrmetoderna, som användes för att få fram erkännanden.

Man visar hur man förfalskat och fabricerat bildbevis. Flygfotografierna,
och hur dom tolkas. Och Schindler's list (filmen).

Du får lära dig en hel del detaljer om krematorier, krematorieugnar,
massgravar och annat matnyttigt. Treblinkas massgrav finns inte på
markradar. 581 sidor. Litteraturlistan är 19 sidor.

Flera av bokens delförfattare har råkat illa ut. Mordbränder, misshandel,
utfrysning, finka, exil. Prova läs en bok som kostat författaren!

Utan Holocaust, vad handlade andra världskriget om?
Vet du det?
Läs en bok!!
Ett litet korn av sanning  Unge, Christian  3 (2022-08-02 15:47:17)
En spännande bok med bra driv och högt tempo, utspelar sig i en sjukhusmiljö fylld av intriger.
Boken innehåller många sjukhustermer jag inte förstår. Ibland googlar jag, ibland förblir jag oförstående.
Tekla är en spännande karaktär. Gillar dock inte hennes knaprande av droger i tid och otid. Det fotografiskaminnet fascinerar mig däremot.
Bok nummer två om akutläkaren Tekla Berg på det fitkiva Nobelsjukhuset i Stockholm.