bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Sofia med knuff - inte ett dugg annorlun  Strömberg, Annelie  3 (2020-06-04 14:30:10)
Sofia, tjejen med spring i benen är i denna bok åtta år gammal.
Hon har fått diagnosen ad/hd, en diagnos hon har svårt att acceptera.
Boken är en skildring av Sofias vardag tillsammans med hennes styrkor men också svårigheterna.
Passar barn i åldern 6-9 år.
Saga-sagor: Bananbus, finskor och en sup  Sundström, Josefine  4 (2020-06-04 14:27:04)
I fem kapitel får vi följa flickan Saga i hennes vardagliga situationer och äventyr.
Trevligt berättad bok med fina bilder.
Passar barn i ålder 3-6.

Kommentar av
Barn 4 (5år): Bra.
Saga-sagor: Fiffiga kroppen och finurlig  Sundström, Josefine  4 (2020-06-04 14:22:25)
Saga och Samir bygger en hinderbana åt den trötta hunden Lars-Laban. En bana de själva också gärna provar.
En trevlig bok om flickan Saga och hennes vardagliga äventyr.
Passar barn i åldern 3-6 år.

Kommentar av
Barn 4 (5 år): Bra.
Jag andas, alltså finns jag  Cederquist, Caroline  4 (2020-06-04 12:52:46)
Caroline berättar om sin uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp.
En stark, plågsam skildring som berör. Välskriven.
Fyra om dagen  Hagberg, Cissi  2 (2020-06-04 12:50:08)
En bok om ett tabu- och skamfyllt ämne - självmord.
Ett viktigt ämne det pratas alldeles för lite om.
Lyktsken  Ondaatje, Michael  4 (2020-06-04 11:17:20)
En roman som utspelar sig i efterkrigets England. Den blir inte lätt för de två barnen att förstå varför de blir lämnade av föräldrarna. Men förklaringen kommer så småningom men alltför sent för att bygga upp fullt förtroende igen. Det är mycket som figurerar i omgivningar med spionage och smuggling. En rik roman med många fina stämningsfulla scener. Jag tyckte den var bra.
Jag säger det ni tänker  Sittenfeld, Curtis  5 (2020-06-02 20:21:42)
Ännu en novellsamling av en för mig okänd författare, Curtis Sittenfeld. Trots förnamnet är hon kvinna, hennes noveller är helt samtida och utspelas i Trumps USA. Hon skildrar kärleks- och vänskapsrelationer mellan vuxna människor med värme och fingertoppskänsla. Temat tycks vara återförening, personer som känt varann i ungdomen träffas mer eller mindre slumpmässigt igen i vuxen ålder.

I de tio novellerna vänder författaren upp och ner på våra förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller på ett sätt som är både träffsäkert och oförutsägbart. Här möter vi kvinnan som har en till synes oskyldig mailkonversation med sin svåger, den framstående advokaten som har svårt att hantera situationen när hennes mobbare från skoltiden dyker upp, tvåbarnsmamman som vet något som skulle kunna krossa ungdomsvännen som nu blivit kändis och uppburen livsstilsguru, och journalisten som sumpar sitt livs scoop för att hon vill vara hänsynsfull.
Det är bara så bra, hon skriver smart och välformulerat utan att det blir pinsamt eller konstruerat. Jag rekommenderar den verkligen, årets hittills bästa bok för min del! Men det är klart, jag har inte direkt någon mainstream smak...
Lösning i London  Deighton, Len  5 (2020-06-02 10:42:25)
Den tredje och sista delen i denna svit om spionagenten Bernard Samson. Denne brottas med frågan huruvida den avhoppade KGB-spionen Stinnes verkligen är avhoppad eller inte. Och finns det ytterligare en mullvad, förutom Samsons fru som tidigare hoppat av till ryssarna, inom de egna leden? Man bör naturligtvis helst läsa de 2 första böckerna i sviten; Byte i Berlin och Möte i Mexico, innan man läser denna. Utspelar sig några år innan Berlin-murens fall. Mycket läsvärt med en hel del humor i dialogen. Spännande med många kast.
Nekromantikerns krig. D. 3, Endspiel Nic  Perumov, Nick  4 (2020-06-02 06:55:18)
Detta är bok 10 i serien Svärdets Väktare. Jag älskar hela serien, jag tycker handlingen är inte typisk av den sortens fantasy. Även om det är det vanliga krig mellan gott och ont så är det speciella med serien att set är mycket mörka krafter. Att för att segra med ondskan måste man göra dåliga handlingar , göra uppoffringar och ibland vara lika grym som sin fiende . Det är många karaktärer och sidohandlingar i böckerna, men nu märks det att vi börjar närma oss slutet för trådarna börjar gå ihop.
I denna del börjar alla förstå att de måste samarbeta om världen eller världarna ska ha en chans att överleva.
Flickan som sa nej  Seeberg, Eva  2 (2020-05-30 23:30:18)
Jag tyckte den började ganska bra och lovande. Den är välskriven och lättläst, men den tappar i mitten och blir tyvärr ganska tråkig. Sedan hade jag svårt för Martina som är alldeles för mycket av dörrmatta för att jag ska kunna ta till mig henne som karaktär. Den här typen av litteratur skulle nog klassificeras som en kvinnoskildring, men jag vet inte riktigt om jag håller med om det.
Den är på inga sätt dålig, bara lite småtråkig. Men lättläst, man tar snabbt sig igenom den här boken på någon timme.
Slutbetyg, en 2:a! Ingenting som jag personligen kan rekommendera!
Hallonfallet  Tunström, Göran  1 (2020-05-30 00:26:09)
Den här boken har tidigare utgivits under pseudonymen, Paul Badura Mörk år 1967.
Det här är verkligen inte en bok som tilltalar mig, något jag märker direkt i början. Jag kan faktiskt säga att det inte finns någonting alls som jag tycker om i den här boken och som skulle vilja få mig att läsa hela boken. Den är skriven på ett konstigt delvis berättande sätt. Sedan skulle jag inte kalla det här för deckare även om någon blir mördad. Dessutom är den rörig och jag kan aldrig riktigt ta till mig av karaktärerna i boken.
Bra uppläsare däremot.
Jag har läst ett flertal bra böcker på sistone, men bland alla guldkorn så behövs det också ett och annat bottennapp och den här boken är för mig en sådan!
Ingenting som jag personligen kan rekommendera men för den saken sagt så tror jag nog att det finns andra läsare som skulle kunna komma att uppskatta den här boken.
Ensamheten  Andersson, Ingrid  4 (2020-05-29 23:07:24)
Osentimental, sorglig men också väldigt fin läsning som engagerar och berör. Jag lider med bokens huvudkaraktär, den åldrade och mycket ensamma, Signe (som om jag räknar i huvudet faktiskt inte är så gammal i dagens mått), samtidigt som jag också sympatiserar med sonen hennes och dennes flickvän och ibland drar jag även lite på mun när de mycket skilda generationsklyftorna kolliderar med dagens anno 1976 synsätt och den åldrade bondmorans från förr.
I en jättefin uppläsning av skådespelerskan Eva Stiberg. Jag läser mer än gärna fler böcker av Ingrid Andersson och kan därför varmt rekommendera den här boken.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Morianerna  Ekström, Jan  3 (2020-05-29 00:28:24)
Tidstypisk svensk välskriven 60-tals deckare med charm, humor och ett riktigt bra och fascinerande persongalleri. Jag gillar polisen Bertil Durell och tycker att det korta men roliga sidospåret med hans faster Bet var mycket underhållande. Jag tycker dock att spänningen liksom stannar av efter att man funnit den mördade mannen. Jag hade gärna haft mer av den varan och mindre av dialoger. Men det är absolut en läsvärd deckare och jag läser mer än gärna fler böcker av Jan Ekström.
I en väldigt bra uppläsning av Maud Backéus!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Dödgrävarna  Barth, Rüdiger  4 (2020-05-28 12:59:02)
En dag-för-dag-skildring av den sista vintern under Weimarrepubliken. Boken skildrar det politiska spelet som ledde fram till att Adolf Hitler blev rikskansler. Mycket tankeväckande, och boken visar tydligt att nazisterna kom till makten främst med hjälp av andra politikers egoism, inkompetens och girighet. Lättläst, men många namn att hålla reda på.

Nattviol  Leavy, Niklas  1 (2020-05-27 20:29:50)
Den här boken började bra, men sedan gick det utför.

I början av boken skriver författaren om gentrifieringen av Stockholm. De som bott i Liljeholmen och Gröndal trängs undan, för nu ska den kapitalstarka medelklassen ta över området. Det är en viktig politisk fråga att engagera sig i och det gläder mig att det tas upp i boken, men den glädjen falnar när jag upptäcker att utgivningschefen Niklas Leavy är just en av dessa kapitalstarka som flyttat till Gröndal.

Många gånger använder sig Leavy av ett uttrycksfullt blomstrande språk, men efter ett tag gör det mig trött. Det passar inte riktigt in i denna kioskdeckare.

Något annat som gör mig trött är att få följa den perversa kvinnliga huvudpersonens sadistiska sexlekar. Hon kontaktar män som hon binder och sedan piskar så att blodet skvätter. Kioskdeckare var ordet.

I baksidestexten sägs att det i hennes barndoms Värmland finns minnen hon helst inte vill bli påmind om. Okej, men det blir hon heller inte. Läsaren får inte veta vad detta är för några barndomsminnen. Hon har även ett synnerligen komplicerat förhållande till sin son, som inte vill ha kontakt med henne. Varför får vi inte veta.

Hur är det då med de bestialiska morden som boken ju ska handla om. De tycks vara utförda av en varulv. Ja ni läste rätt. En varulv!

När jag läst klart boken kan jag konstatera att mordfallen aldrig löstes. Istället var det gamla brott från 1980-talet som klarades upp. Men om polisen någonsin fick veta detta framgår inte.

På omslaget står att detta är första delen i serien Stockholm calling. Det ska alltså komma två delar till. Varför det?
Brist  Schulze, Anna  4 (2020-05-27 17:11:08)
En novellsamling från 2006, tillika författarens debutbok, skriven på ett sparsmakat och lakoniskt språk med korta och koncisa meningar. Författaren är utbildad violinist och läsaren får lite hintar både om opera och klassisk musik. Novellerna är av skiftande kvalité, som det brukar i novellsamlingar, de jag gillar är säkert ointressanta för någon annan och tvärtom. Ämnena är vardagliga, kärlek, sorg otrohet, ensamhet, psykiska problem, ungdom på väg in i vuxenlivet. Bäst tycker jag om "Gungande madonna" och här finns ett stycke som karaktäriserar hela boken:
"Den otäckaste tavlan är en där allt tycks vara som vanligt. Madonnan tittar in i kameran. Den som man tror är Jesusbarnet har munnen öppen och ska just sluta läpparna kring bröstvårtan. Tavlan är mycket liten. Går man helt inpå ser man att Jesus har huggtänder och liknar en mycket liten farbror. Tittar man noga upptäcker man att det sticker upp små horn ur det krulliga håret."

Så är det med novellerna. En till synes normal situation utvecklas till något annat och livet ställs på sin spets. Och då menar jag inte något övernaturligt eller våldsamt, det blir bara inte som man tänkt sig. Som mannen som blir inbjuden på te och det vet man väl vad det betyder... Eller tonårstjejen som abrupt får lära sig vad det innebär att vara kvinna. Eller "Högmässa" om kvinnan som inte ångrar sin synd. Eller det unga paret som dör omlott. Allt är mycket bra gjort och jag rekommenderar boken till den som gillar noveller!
Den andra munnen  von Zweigbergk, Charlotta  0 (2020-05-27 12:00:08)
Fanny har haft en stormig ungdom, men nu är hon gift med Sten och de har en liten dotter. Så möter hon Love (vadå övertydligt...), en annan småbarnsförälder, och de blir snart attraherade av varann. De inleder ett förhållande och Fanny är säker, Love är mannen i hennes liv. Hon vill skiljas och gör det så småningom. Men Love velar, visst älskar han Fanny men vågar inte ta steget att lämna familjen. De bryter med varann, och återförenas, gång på gång. Förhållandet pendlar mellan förtvivlan, svartsjuka, svek, himlastormande lycka och het erotik. Men Fanny är en tuff bitch som vet vad hon vill och ser till att få det också...

Det här är en tunn bok, korta rapsodiska kapitel med mycket dialog. Handlingen hoppar snabbt framåt i ett svindlande tempo, avskalat och nästan för enkelt. Men det passar mig bra, jag blir bara irriterad på utsvävningar och detaljer. Däremot är karaktärerna lite väl skissartade och vaga, det är bara Fanny man får en bild av. Inget för buskablyga, utan en mycket erotisk roman med klar feministisk prägel. Titeln anspelar på precis det vi tror, och ifall någon missade det är ju "fanny" ett engelskt slangord för samma sak.

Det finns också en del kul repliker och vassa iakttagelser. ett exempel: "Kvinnor blir ofta vackrare när de fått barn fast på ett annat sätt. De får en ny stolthet och sträcker på sig trots hängtuttar. Småbarnspappor ser ofta lite kuvade ut. De börjar stå lite hukande. En trött böj-rygg liksom."
Typiskt feministiskt pep-talk tänkte jag. Men så funderade jag lite. Katten också om det inte stämmer! Att kvinor blir vackrare när de blir lite äldre har jag alltid tyckt, men visst ser småbarnspappor lite trött böj-rygg-kuvade ut....Det gällde ju inte mig förstås, på den tiden det begav sig:)
Däremot är avsnittet där Fanny raggar upp en stöddig typ på en fest och har sex med honom men lämnar honom otillfredsställd när hon har fått sin orgasm en riktig mumsbit för feminister. Annars tror jag inte de gillar boken, hjältinnan är alldeles för glad i sex och ironin är ganska subtil.....


Den yttersta rättvisan  Öhrlund, Dag  4 (2020-05-25 22:14:41)
Den andra boken om domaren tillika psykopaten, Suzanne Eriks och hennes väninna, mördarprästen, Jessica. Precis som i den första boken, "Domaren" så är det här en mycket välskriven och underhållande thriller om en galen kvinna och hennes medbrottsling som tar lagen i egna händer och mördar folk som hon inte anser att samhället har någon som helst användning för. Den är skriven med glimten i ögat och Dag Öhrlund lyckas med van hand att kombinera en samhällskritisk roman med en spännande thriller med mycket inslag av svart humor. Jag ser mycket fram emot fler kommande böcker med Suzanne och Jessica. För det är nästan så att jag till och från kan tycka trots det makabra och hemska, att det nästan lite behövs en sådan som Suzanne. Åtminstone i fantasin.
Som vanligt i en fenomenal uppläsning av Anna Maria Käll.
Slutbetyg, en 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig, men man bör ha läst "Domaren" först innan man påbörjar "Den yttersta rättvisan."
En mors bekännelse  Rimmer, Kelly  4 (2020-05-24 21:43:46)
Boken blev allt mer gripande efter hand samtidigt som den var tankeväckande. Med en oväntad twist mot slutet blev den ännu bättre. Sorglig men hoppfull.
Gissa hur mycket jag tycker om dig  McBratney, Sam  4 (2020-05-24 09:52:25)
En fin liten bok för alla oss som gillar harar.
Kan du ingenting, Pettson?  Nordqvist, Sven  3 (2020-05-23 08:58:07)
Bilderna där alla mucklorna har gömt sig är väl det jag gillar mest med den här.
Frans nya vän  Nöstlinger, Christine  4 (2020-05-22 08:44:05)
Blir bara bättre och bättre ju fler kapitel jag läser
Rika barn leka häst  Trenter, Ulla  3 (2020-05-21 00:48:18)
Om man bortser från den ordvitsiga knäpptiteln så är det här en bok som har sina plus. Intrigen är inte fullödig, och personerna något anonyma. Men hela stilen med Ulla Trenter själv som berättare är så lysande (det var ett grepp hon använde i flera böcker), och det blir så trevligt att guidas runt i Sörmland av henne. Mycket mat är det med, som sig bör i en Harry Friberg-bok.
Och om nu intrigen inte var perfekt, så är den helt okej. Men man förstår aldrig riktigt poängen med de två barnen.
Ora et labora: Varnhems klosterkyrka und  ,  3 (2020-05-20 10:30:39)
En liten pärla om Varnhems klosterkyrka, med kapitel om klostret, Magnus Gabriel de la Gardie och annat smått och gott. Absolut läsvärt.

Julys folk  Gordimer, Nadine  2 (2020-05-20 10:23:17)
En bok som lämnar mig en smula kluven. Scenariot med ett krig mellan svarta och vita som ett resultat av apartheid kunde varit spännande, men känns en smula konstruerat. Kulturkrockarna brister också en smula i trovärdighet. Personernas inbördes förhållanden är ganska svårbegripliga.

Sammantaget gör det att boken känns daterad och att den trots att den är lättläst blir lite ointressant.
Att färdas utan skyddsnät  Malingur, Mahad  4 (2020-05-19 16:17:49)
Läsvärd bok om flykt från outhärdliga förhållanden och en målmedveten strävan om att skapa sig ett bättre liv.
Under floden  Nordstrand, Staffan  3 (2020-05-19 06:06:37)
Under Floden är första delen av en trilogi som beskriver situationen i Asien, med människohandeln. Förutom prostitutionen tar boken upp andra sociala problem, och man får en bra inblick i hur människorna kämpar mot fattigdomen.
Boken är slarvigt skriven , vilket är synd då handlingen är jätte intressan, därför får boken en stark 3 istället för 4 i betyg

Handling & Tema : 4/5
Karaktärerna: 3/5
Miljöbeskrivning: 3/5
Språk och berättarkonst 2/5
Ronny & Julia: Förstaklassare  Gahrton, Måns  3 (2020-05-18 13:12:52)
Första berättelsen i boken är bäst.
Nattens vittne  Kritz, Hugo Maria  4 (2020-05-18 00:34:50)
Pocketbok ur serien succéromanen, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
Den här boken tyckte jag mycket bra om. Jag läste ut den i en enda sittning medan jag väntat på att tvätten i tvättstugan skulle bli klar. Den är spännande och snabbläst. Välskriven och engagerande. Med bra karaktärsporträtt och dessutom oförutsägbar. Den här tyckte jag som sagt riktigt bra om, så den här kan jag absolut rekommendera!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Djurgänget: Hilmas hamstrar  Alm Dahlgren, Jenny  4 (2020-05-17 13:13:58)
Första boken i en ny serie för alla oss som tycker det är kul att läsa om djur. Korta meningar och korta kapitel för att det även ska passa de som ännu inte skaffat sig läsvana.
Djurgänget: Hilmas hamstrar  Alm Dahlgren, Jenny  2 (2020-05-17 13:13:58)
Gillade inte när katten bar in en död fågel. Särskilt med tanke på att det var en söt sådan.
Makten  Alderman, Naomi  3 (2020-05-16 08:22:49)
Det här är en väldigt, väldigt bra bok som jag dock inte tyckte om att läsa. Alldeles för våldsamt och för politiskt.
Till min man om han kunde läsa  Lugn, Kristina  4 (2020-05-15 17:33:07)
Jag blir både vemodig och varm när jag lyssnar på hur Kristina Lugn själv läser den här diktsamlingen. Hon var verkligen något alldeles extra. Sverige har förlorat någonting väldigt stort.
Slutbetyg, en 4:a!
Allt utom det  Busch, Helmut  4 (2020-05-14 23:48:17)
Klassisk tvålopera med alla de rätta ingredienserna: Rikedom, vackra människor, barnlöshet, svek, otrohet, intrigmakeri, spänning och ett lyckligt slut. Trots att den här boken inte alls är särskilt lång så är den mycket innehållsrik. Den är väldigt engagerande, med ett bra språk, bra karaktärsporträtt och dessutom riktigt spännande av och till. Jag har läst ett flertal böcker tidigare av Helmut Busch och jag läser mer än gärna fler böcker av honom.
Dessutom i en väldigt bra uppläsning av den alltid lika professionella uppläsaren, Anna Godenius!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
När prinsessor går på äventyr  Gustavsson, Per  4 (2020-05-14 17:51:01)
En spännande berättelse och som vi hann bli precis klara med innan det var dags för mig att gå in till tandläkaren. Mina hål i tänderna talar vi däremot tyst om.
Führerns barnmorska  Robotham, Mandy  5 (2020-05-14 13:08:05)
Man skulle kunna tro att en bok som handlar om en påhittad historia om att Eva Braun väntar Adolf Hitlers barn skulle kunna bli lite löjlig. En kontrafaktisk bok om något som absolut inte ägde rum. Men Mandy Robotham lyckas skapa en berättelse som är både intressant och gripande.

Det som ger boken ett extra djup är att den inte bara utspelar sig i Hitlers örnnäste Berghof. Författaren lägger in kapitel emellanåt, där Anke Hoff berättar hur hon greps av Gestapo och sedan bit för bit berättelser från koncentrationslägret där hon får vara barnmorska under fruktansvärda förhållanden och där de nyfödda barnen inte blir gamla. En del dräps direkt efter förlossningen, särskilt om modern är judinna.

Mandy Robotham är själv barnmorska, och det märks i boken. Beskrivningarna av förlossningarna är mycket ingående. Läsaren blir inte besparad minsta detalj. Kanske hade det gått att korta ner beskrivningarna av mekonium och slemproppar, men samtidigt gör de historien trovärdig.

Sammanfattningsvis är detta en imponerande debutroman, som skildrar andra världskriget och koncentrationslägren ur en ny synvinkel. En mycket läsvärd roman.
Pojken som följde med sin far till Ausch  Dronfield, Jeremy  5 (2020-05-14 13:02:14)
Pojken som följde med sin far till Auschwitz är en stark bok, som jag fick i Fars Dags-present av min äldsta dotter. Visst har jag läst böcker som handlat om det outsägliga lidandet för i första hand judarna, men även andra grupper som inte uppfyllde Hitlers måttstockar för det nya "rena" Tredje Riket; senast Führerns barnmorska. Men ofta handlar det då om skönlitterära verk, som vill skapa en i och för sig bra och inte sällan gripande historia, men där många av karaktärerna är uppdiktade.

Det som gör denna bok speciell är att det är en sann berättelse. Gustav Kleinmann och hans son Fritz har verkligen funnits och det är Gustavs dagbok och Fritz' egen berättelse i en bok han skrev, som är grund för boken. Dronfield har lagt ner ett mycket stort arbete med att läsa handlingar i arkiv för att få allt så korrekt som möjligt. Enbart det faktum att boken har 502 fotnoter visar väl hur grundligt han har gått till väga.

Det är en vidrig historia som berättas. Författaren döljer inget, utan berättar om de ofattbara grymheter som koncentrationslägrens fångar utsattes för. Men detta ska inte avskräcka någon. Detta är en mycket bra bok, som jag måste rekommendera. Den ger en klarare bild av vad som hände dem som nazisterna ville rensa bort - judar, zigenare, homosexuella, politiskt oliktänkande - än någon bok jag tidigare läst.
Daisy Jones & The Six  Jenkins Reid, Taylor  5 (2020-05-14 12:54:20)
Jag älskade verkligen den här boken. Historien är så levande berättad att man helt och fullt känner att att allt är sant. Om någon hade skrivit en intervjubok om ett känt rockband, så hade den antagligen sett ut så här. I vart fall om bandet hade turen att få en duktig journalist/författare som intervjuar och sammanställer. Jag sitter där och hoppas att Billy inte ska börja dricka och knarka igen, och jag fascineras av den fantastiska Daisy, men oroar mig för henne eftersom hon verkar göra felaktiga livsval vid flera tillfällen. Men det är ju ändå en underbar tjej, fast hon är sin egen värsta fiende.

Jösses Amalia vad den här boken är bra! Läs den! Njut av den! Oroa dig över karaktärerna! Lev dig in i detta rockbands öde! Och förvånas över att allt är påhittat!
Den långa vandringen  Widmark, Martin  4 (2020-05-14 09:16:48)
En vacker berättelse. Och annorlunda, med tanke på att jag förknippar Martin Widmark med lite mer andra sorters böcker.
Ett steg för långt  Faulkner, Florence  5 (2020-05-13 21:44:53)
Pocketbok ur serien Lady-thriller, nummer:40
Det här tycker jag var en mycket bra, spännande och dessutom rolig thriller med den lite klantiga och naiva Margaret "Myggan" som på egen hand försöker lösa fallet med den mördade Laura MacKenzie. Den är mycket engagerande och lättläst och var faktiskt riktigt spännande på slutet. Men så är jag ju också väldigt svag för den här typen av gammal mysrysar-litteratur, eller som i det här fallet, en lady-thriller! Så den här kan jag absolut rekommendera och jag läser mer än gärna fler böcker av Florence Faulkner!
Toppbetyg!
Franka: Samlade äventyr 3  Kuijpers, Henk  3 (2020-05-10 14:51:22)
Två äventyr med Franka, den holländska seriefiguren.
Första heter Blå Venus, och är ett sådant där äventyr med någon som jagas av bovar för att hon råkat se för mycket. Jag kan tycka att intrigen haltar en del, mycket redogörs via dialog. Men det är roligt när Franka byter identitet, och särskilt när den identitet hon inte har för tillfället lägger sig i.

Trettonde bokstaven heter nästa äventyr, och är om inte en direkt fortsättning, så i alla fall många kopplingar till Blå Venus.
Här är det spännande, och även om det går lite lätt ibland (Franka ser spår där ingen annan gör det, mest för att de knappt finns), så är det spännande med häftiga tvister.
Snygga bilder av Amsterdam och Berlin.
Det här med att Franka klär av sig naken lite väl ofta, det blir ju till sist ganska störigt.
Bokcafé & Bistro Hållplatsen  Folkesson, Monica  2 (2020-05-09 15:20:55)
Anna Godenius läser och gör det som vanligt med bravur, men det här är inte någon bok som hon kan rädda. Boken är välskriven och den börjar ganska lovande. Jag tror till och med att den hade kunnat bli riktigt bra. Jag vet inte riktigt vart den går fel. Jag tycker om vardagliga romaner med verklighetstrogna karaktärer, men det måste ju finnas någon form av intrig oavsett genre. Något måste hända. Och i den här boken händer det verkligen ingenting! Det är ju mer handling i en Harlekin-roman än vad det är i den här boken. Dessutom är det en överdos av "gulligull" i boken som nästan har motsatt verkan på mig. Alla är vänliga, gulliga, ingen höjer rösten, ingen har något meningsutbyte. Det är bara gulligull hela tiden. Till och med när något sorgligt inträffar så avvecklas det nästan direkt och så är det åter gulligull. Budskapet däremot är riktigt fint. I tider med Corona och dess oro applåderar jag tanken på en gullig och charmig roman, men när det enbart är gulligt hela tiden så blir jag ganska så frustrerad. Det här är inte en roman jag personligen kan rekommendera.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Bengtssons hemlighet  Wallqvister, Camilla  4 (2020-05-08 12:34:40)
Småtrevlig bok om vad får på rymmen kan ställa till med. Den arga grannen blir ännu argsintare. Berättelsen innehåller både humor och värme och roar.
Sten för sten  Willén, Liselott  2 (2020-05-07 18:08:47)
Den är absolut välskriven och den skulle ju faktiskt kunna bli riktigt bra, men den lyfter aldrig så som jag skulle vilja att den gjorde. Istället förblir den bara tråkig och dyster och jag känner ingen direkt sympati för Kerstin heller som är så vansinnigt mesig att jag enbart blir irriterad. Jag fick för mig att det här skulle vara en psykologisk thriller men det är nog mer än roman även om döden spelar en roll här också. Jag läste någon recension som jämförde Liselott Willén med Inger Frimansson och Håkan Nesser, men jag tycker personligen inte att hon med den här boken når upp till deras klass.
Bra uppläsare däremot.
Slutbetyg, en stark 2:a!
Spring för livet!  Dahl, Gunnar  3 (2020-05-06 13:15:16)
Pocketbok ur serien Linda, nr 3.
Det här är den första boken jag någonsin läst av Gunnar Dahl som tydligen skrivit flera böcker i serien Linda med Linda Berg som böckernas "hjältinna".
Först tyckte jag att det här var den största kalkonboken jag läst på åratal, men den blir bättre i mitten och slutet var överraskande nog riktigt spännande. Den är dessutom välskriven, halvrolig från och till om än något löjlig. Men på det stora hela gav den några timmars roande läsning. Så jag kan mycket väl tänka mig att läsa en till Linda-thriller av Gunnar Dahl.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Aron Tiger bestiger berg  Anderson, Aron  3 (2020-05-05 13:46:29)
Spännande. Först trodde jag inte att tigern skulle klara det. Bara för att han sitter i rullstol.
Nora O'Donoghues dröm  Binchy, Maeve  3 (2020-05-04 12:05:43)
Jag älskade Den magiska källan och tyckte även att Stjärnklara Nätter var en bra bok av Binchy. Den här skulle kunna vara riktigt bra, den börjar ju bra men är alldeles för långdragen för min smak. Man hade lätt kunnat kapa 200 sidor utan att direkt missa något. De första berättelserna tycker jag bäst om men sedan när de karaktärerna ska interaktera med alla de nya karaktärerna så märker jag att jag har glömt de första karaktärerna i boken. Den är på inget sätt dålig utan underhållande och välskriven och absolut läsvärd, men definitivt inte hennes bästa bok enligt mig.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Dunkelt förebud  Weström, Lena  5 (2020-05-03 22:27:23)
Det här är den fjärde boken som jag läser av gotlandsförfattarna tillika systrarna, Lena Wesström och Carina Eriksson. Jag har tidigare läst: Mörk gryning över Ljugarn (2015), Exil; Björke (2017) och Det sjuka arvet (2019). Jag har tidigare också läst: Under kristallernas vita täcke (2015), enbart skriven av Lena Wesström.
Precis som föregående böcker så tycker jag att systrarna har på ett snyggt och lättläst sätt skapat sig sin alldeles egen genre inom myslitteratursfaktorn. En genre som inte många författare skriver inom.
Medan jag läser Dunkelt förebud som utspelar sig på 70-talet så börjar jag med ens att associera till Jenny Berthelius och hennes utmärkta 70-tals thrillers. Och det är i mitt tycke en väldigt bra jämförelse. Den mysfaktor som Berthelius var mästare på att skapa, lyckas även systrarna Wesström/Eriksson att infinna i läsaren.
Och det är så skönt att få läsa en deckare med ett härligt persongalleri, lagom spännande intrig och dessutom utan att det blir någon som helst polisdeckare, en genre jag är så innerligt trött på.
Jag tycker att det här var en alldeles utmärkt deckare som sticker ut från mängden, som är lättläst och som engagerar läsaren från början till slut. Jag kan absolut rekommendera den här boken liksom författarduons tidigare verk.
Toppbetyg!
Kärleken väntar längst ut på grenen  Åberg, Mari  3 (2020-05-03 22:12:44)
Som relationsroman så tycker jag att det här är en engagerande och välskriven roman om två unga och mycket olika flickor på 1970-talet då synen på sex ändrades och flickor/kvinnor började ta för sig mer av den varan än förut. Det kan jag mer än väl känna igen mig i själv då jag själv var en ung kvinna på 70-talet. Även vänskapsbandet flickorna emellan tyckte jag var bra. Men alla de i mitt tycke onödiga och extremt långa beskrivningar om när Annika och Eva gör praktik som flygledare tar upp alldeles för mycket av boken. Dessa episoder är absolut mycket välskrivna, men i mitt tycke inte särskilt intressant att läsa om. Jag hade föredragit om författaren nästan enbart skrivit en relationsroman.
Slutbetyg, en 3:a!
Bortom solens strålar  Asaad, Arkan  4 (2020-05-02 10:16:41)
Bortom solens strålar, Arkan Asaad 2018

Amar kom som treåring till Sverige med sin familj, efter en livsfarlig flykt. Familjen hade de bästa intentioner att skapa ett bra liv i sitt nya land. Föräldrarna arbetar hårt och det lönar sig, pappan öppnar en videobutik och snart blir det fler, de kan flytta in i villa och familjen är mycket lycklig.

Allt får en dramatisk vändning när Amar är tolv år, ett telefonsamtal från hemlandet förändrar allt. Det visar sig att de som blev kvar har fått betala ett högt pris för de som flytt, tortyr och död. Efter detta vittrar den kärleksfulla familjen sönder, Amars far kan inte hantera detta, han får raseriutbrott, blir våldsam och allt förfaller. Till slut flyr modern med barnen, till ett skyddat boende. Amar är mycket besviken på sina föräldrar.

En mycket stark berättelse, liksom de två tidigare som Arkan Asaad skrivit och som alla bygger på hans egen historia. Han berättar med ett driv som gör att man dras in i historien och det gör många gånger så ont att uppleva det han berättar. Att se sina föräldrar förändras så, från att vara kärleksfulla både mot varandra och barnen, för att sedan bli så hatiska och våldsamma. Arkan beskriver så bra hur besvikelsen över sina föräldrar gör att han flyr hemmet och hamnar i ett gäng, för där är han någon och även om han vet att det han gör är fel så kan han inte stå mot trycket från sina kamrater.

Men mitt i allt kaos hade Amar sin träning i taekwondon och tränaren där, det fanns också en person i skolan som ville hjälpa, som trodde på honom och det räddade hans liv. Så det bevisar ännu en gång hur mycket det betyder att någon ser en och sträcker ut en hand. Men också att personen i sig själv har ett ansvar att ta den handen. Sagt det förut, Arkan Assads romaner är som gjorda för att bli film.
Rymlingarna  Stark, Ulf  2 (2020-04-29 13:46:04)
Ulf Starks sista bok porträtterar en man som måste tillbringa sina sista dagar i en sjukhussäng utan någon som helst själslig stimulans. Han porträtteras ur sitt barnbarns synvinkel och där detta tycks vara den ende som riktigt lyssnar på honom, den ende han själv vill lyssna på. Här finns en skam över den gamles ordval och en vilja att försöka förändra detta med tanke på vad som komma skall, även om han stundvis tvivlar på den kristna himlens existens. Det är en dyster och grå bild som författaren målar upp och där illustratören Kitty Crowther i sin tur gör tappra försök att tona ner denna genom sina naivistiska teckningar.
Rymlingarna  Stark, Ulf  3 (2020-04-29 13:46:04)
Boken är bitvis bra och underhållande. Men här finns tyvärr många avsnitt som är direkt tråkiga. Kanske att man behöver vara några år äldre än jag för att verkligen uppskatta den.
Doft av ondska  Rambach, Anne  2 (2020-04-27 00:20:18)
Trots en humoristisk och väldigt udda start så tycker jag att det här är en ganska svårläst deckare som absolut sticker ut från mängden och skulle faktiskt kunna vara riktigt bra. Men vad svårt jag har för att hänga med i handlingen. Massor av karaktärer som kommer och går, tjocka kompakta och röriga kapitel. Kanske att jag provar på den här en annan gång i framtiden och kanske att jag då höjer betyget.
Mitt betyg för stunden blir en stark 2:a!
Trettioåriga kriget  Harrison, Dick  4 (2020-04-26 21:41:13)
Dick Harrisons bok Trettioåriga kriget är en fängslande skildring av kriget som slet sönder Europa under 1600-talet. Kriget var från början ett krig mellan den habsburgske kejsaren och de olika furstarna i riket. Med tiden växte det till ett europeiskt storkrig. På fransk uppmaning ingrep Sverige mot kejsaren och katolikerna 1630. Frankrike och Sverige hade en allians. Sverige hade 1628 skickat militärhjälp till staden Stralsund vid Östersjökusten i norra Tyskland.

Trettioåriga kriget är en bra bok som jag varmt kan rekommendera.
Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet  Sparring, Anders  4 (2020-04-26 17:30:58)
Underbar historia och fina bilder. Nu råkade jag visst läsa bok 4 före bok 3. Glömde kolla upp dem men men. Recension på 3:an sedan. Åter till denna så lyckas författaren och Illustratören åter igen. Jag rekommenderar denna och även de andra.
Familjen Knyckertz och Snutjakten  Sparring, Anders  4 (2020-04-26 17:29:05)
Denna var också myket bra. Jag tycker att den var bra skriven och många fina bilder. Jag läste lite fel ordning på denna bok och bok 4:a råkade läsa 4:an innan denna. Sånt som kan hända. Men jag rekommenderar alla dessa böcker. Jag tycker att de är bra och spännade. Jag kan förstå att de som läst dessa som gillar dem gör det. De är både lite roliga och spännande.
Miss Pym ingriper  Tey, Josephine  3 (2020-04-23 22:01:45)
Egentligen en ganska lättsam och rolig gammal deckare med den färgstarka Miss Pym som jag gillar redan från början. Jag har dock ganska svårt att hänga med i det stora persongalleriet med många kvinnliga karaktärer att hålla reda på, särskilt krångligt eftersom flickornas efternamn är de som mest används då deckarhistorien tar plats på ett college får kvinnliga studenter. Absolut läsvärd dock och från och till riktigt rolig.
Bra uppläsare dessutom!
Slutbetyg, en 3:a!
Elliot och den mystiska lappen  Wahl, Hillevi  4 (2020-04-23 21:19:07)
Uppföljaren till den förra boken om Elliot. Lika bra den med. Hoppas på fler uppföljare.
Kära Madame de Staël  Lundström, Evert  4 (2020-04-22 13:36:21)
Evert Lundström har skrivit ett "litet romanporträtt av den famösa författarinnan" Germaine de Staël (för mig totalt okänd, men en stor profil under Napoleontiden) och bland annat hennes besök i Göteborg.
Det är en tunn bok, tilltalande liten och lätt att läsa ut. Men den rymmer väldigt mycket, både historia, dramatik och kärlek. Lärorikt, fylld med smart dialog, väldigt bra nedslag - och bäst är den väl i de två sista kapitlen (av fyra) då vi är i Paris.
Den svarta ängeln  Sandemo, Margit  3 (2020-04-20 21:33:08)
Skönheten och Odjuret möter Barbara Cartland! Den är välskriven, lättlyssnad, engagerande, banal, löjlig, förutsägbar och småspännande på sina håll. Jag retar mig på våpet som har huvudrollen samtidigt som jag till och från hejar på henne.
Jag är inte så förtjust i 1800-tals litteratur, men det här är ju inte direkt någon tung lyssning.
Bra uppläsare!
Slutbetyg, en 3:a!
Bringing Down the House: The Inside Stor  Mezrich, Ben  4 (2020-04-20 19:40:49)
Ingen kan ha undgått att märka nätcasinonas framfart i Sverige. Nätcasinospel är populärare än någonsin tidigare och det verkar onekligen som att svensk spelglädje har ställts på sin spets.

Våra dagstidningar och tv-kanaler gör ofta reklam för stora svenska spelbolag som lockar med bonusar och casinospel. Det är inte ovanligt att se reklam för en Come on bonus eller erbjudanden från andra etablerade svenska spelbolag hos både Expressen och Aftonbladet.

Hasardspel har alltid fascinerat människor, och dessutom varit underlag för åtskilliga filmer och böcker såklart. Visste du till exempel att Ian Flemings första James Bond-novell utspelar sig på ett casino?

Men en av de mest intressanta, och mest omtalade, böckerna som skrivits om casinospel är Ben Mezrichs Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions.

Vad som gör den här boken särskilt intressant är att den är baserad på en sann historia. Boken skrevs i samarbete med Sony Pictures Entertainment och gavs ut 2003. Hittills har den sålts i mer än 1.5 miljoner exemplar världen över, och hittills har det gjorts två filmer som bygger på Ben Mezrichs berättelse.

Handling
Bringing Down the House handlar om ett gäng smarta universitetsstudenter som genom korträkning, och andra mer invecklade metoder, lurade till sig miljoner från olika casinon runt om i världen under nittiotalet.

Boken har mottagit blandade recensioner och klassas officiellt som facklitterär. Med det sagt har somliga hävdat att Mezrich avvikit från sanningen och lagt till en hel del själv. Oavsett hur det ligger det till är det här en spännande historia som beskriver en av de största casinokupperna någonsin.

Huvudkaraktären är Kevin Lewis – en ingenjörsstudent som pluggar på Massachusetts Institute of Technology. Lewis blir så småningom inbjuden till MIT BlackJack-teamet vars toppspelare är Jason Fisher och Andre Martinez.

Till skillnad från många andra noveller kastas du rakt in i storyn. Det första kapitlet börjar med att Lewis ligger 30 000 dollar plus på ett casino. Allt verkar gå som på räls tills en av Kevins kumpaner varnar honom och säger att han måste lämna casinot omedelbart. Kevin hinner precis ut i tid och tillsammans flyr gänget tre skrämmande kostymklädda män som är ute efter dem.

Härifrån hoppar växlar Mezrich mellan att berätta MIT-gängets historia och ta oss till nutid där han själv besöker casinon och intervjuar ligans medlemmar för att bättre förstå hur deras kupp funkade.

Sammanfattning
Det här är en actionladdad bok som verkligen ger inblick i en professionell korträknares liv.

Samtidigt lyckas Mezrich verkligen berätta Kevins historia på ett fängslande sätt. Vi får följa Kevin från barndomen och se hur han blir en av världens mest omtalade korträknare. Vi följer honom genom med-och motgångar och känner hans smärta när hans värld börjar rasa samman.

Jag uppskattar verkligen Mezrichs sätt att beskriva olika karaktärer och scenarion. Det detaljerade sättet han beskriver olika personer och händelser på gör det lätt att visualisera berättelsen. Dialogerna är också väldigt välskrivna och ger karaktärerna mer djup.

Mezrich åstadkommer dessutom allt det här med ett relativt enkelt språk. För det här är verkligen en lättläst bok som inte kräver någon ansträngning att ta sig igenom.

Det enda som går att anmärka på är att Mezrich hävdar att det här är en facklitterär bok. Men hur gärna jag än vill tro att allt som står i boken faktiskt har hänt så finns det helt för många källor som uppger att Mezrich låtit fantasin flöda en hel del.

Naturligtvis har Mezrich ändrat namn på personer och platser av integritetsskäl men det här är inte de enda avvikelserna från den riktiga storyn. Enligt New York Times och Boston Magazine har många av händelserna som Mezrich beskriver aldrig ägt rum i verkligheten. Och fram för allt så har Kevin Lewis, eller Jeff Ma som han heter egentligen, själv uppgett att han aldrig gjort många av de saker som Lewis gör i boken.

Om vi har överseende med den tvivelaktiga sanningshalten i Mezrich berättelse så är det här utan tvekan en läsvärd bok. Mezrich berättar storyn på ett väldigt lättförstått och fängslande sätt, och ger oss samtidigt insyn i hur livet kan se ut för dem som livnär sig på casinospel.
Elliot hittar en farfar  Wahl, Hillevi  4 (2020-04-20 11:58:48)
Första boken i en ny kul och spännande bokserie.
Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen  Svernström, Erika  5 (2020-04-18 15:29:47)
Jag hade inte så stora förväntningar då jag hört att böckerna om denna tant inte var så bra. Jag läste tredje delen som är den senaste i serien. Jag tycker att den var riktigt bra. Den var både spännande och rolig på samma gång och den var ytterst lite sorglig. Jag tycker att den var bra skriven. Jag upplever den som inte alls så svårläst. Jag kan säga att jag vart glatt överraskad och jag skulle gärna rekommendera den.
Clara  Lönnaeus, Jens  4 (2020-04-18 15:23:27)
Denna bok var mycket bra och spännande. Jag tycker att berättelsen var bra skriven. Detta är hans debutroman. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av denna författare. Precis så spännande och intressant som jag vill att den ska vara.
Sanna historier om spioner  Dowswell, Paul  3 (2020-04-17 18:33:43)
Jag tycker den var intressant och lite spännande. Jag tycker att det var intressant därför att man inte vet så mycket om hur det går till när spioner jobbar.
Sanna historier om första världskriget  Dowswell, Paul  4 (2020-04-17 18:28:03)
Jag tycker att boken var intressant och spännande men samtidigt jobbig och läskig. Men den är lärorikt.
Inga fler hemligheter  Brunn, Eric  4 (2020-04-17 18:12:30)
Jag tycker att den var spännande och intressant. Jag tycker att den var bra skriven. Jag lyssnande visserligen på boken. Han som läste upp boken var duktig och trivsam att lyssna på.
Fruktans hus  Ahlstedt, Mats  4 (2020-04-17 18:05:55)
Jag har lyssnat på den bok och jag tycker att den var riktigt bra och spännande. Nu läste jag inte de i ordning. Detta var min första bok med Ahlstedt. Ska vid något tillfälle läsa boken som denna är en fristående uppföljning till. Jag tycker att han skriver bra. Såå kommer nog att försöka läsa mer av Hans böcker.
Mojängen  Widmark, Martin  3 (2020-04-17 18:04:02)
Okej jag tycker att boken var bra skriven och det är fina bilder ja. Men är det rätt att ta upp om vikt och vad man ska äta eller inte i en bilderbok för barn? Vilket inte framkommer av baksidetexten av boken.
Jag älskar dig redan i morgon  Nilsson, Moni  4 (2020-04-17 17:56:54)
En bra och pedagogisk bilderbok. Jag gillar författaren Moni Nilsson sen tidigare. Katarina Strömbergs bilder är underbara. Hela boken är bra och fin. En rekommendation av mig.
På jakt efter älg  Hansson, Anna  4 (2020-04-16 13:28:12)
En både spännande och lärorik berättelse. Man får reda på en hel del om hur det går till när man jagar älg. Och om varför man måste göra så.
Christine Falls  Black, Benjamin  4 (2020-04-16 10:42:54)
En välskriven deckare som utspelar sig på 50-talet. En förfalskad dödsattest blir upptakten till en jakt på sanningen om katolska spädbarns öde. Bra intrig, välskrivet, bra personteckningar.
Sniglar överallt  Kastevik, Janina  3 (2020-04-15 13:47:22)
Jag fascineras däremot mer av myror. Men jag förstår flickan i boken. Sniglar har också rätt att finnas till.
Fjällrosor 1: Systrar för livet  Brenden, Laila  4 (2020-04-14 23:19:27)
Jag är svag för de här såpopreböckerna i historisk miljö, här 1860-talet.
Detta är en bok om Anna, 16, och Rise, 12 - två systrar som tvingas möta livets svårigheter. Men de känns rustade för det, och man får mycket kärlek till figurerna. Resten av persongalleriet är mer ojämnt - t.ex. blir de rika rivaliserande bröderna vaga. Men men - det är en första del av hela 43!
En bra förstadel med fina beskrivningar av snön och fjället.
Surbrunnsgåtan  Pettersson, Kerstin  2 (2020-04-14 00:31:42)
Jag blir alltid så glad när jag hittar en svensk gammal deckare som jag aldrig förut har hört talas om (vare sig bok eller författare), och det var därför med stor förväntan som jag började lyssna på den här boken som också utlovade mycket humor. Men vad jag kan förstå så har författaren enbart skrivit den här deckaren bortsett från facklitteratur? Det kanske är lika bra för jag blir inte särskilt imponerad av den här deckaren. Snarare det motsatta. Det här är en dussindeckare som inte sticker ut det minsta. Den är rörig med mängder av karaktärer som jag inte kan skilja åt. Och humorn som utlovades, den gick mig spårlöst förbi. Tyvärr inte en deckare som jag kan rekommendera.
Uppläsaren var inte heller den bästa.
Slutbetyg, en 2:a!
Rotlös  Landström, Lisa  5 (2020-04-13 22:28:19)
Den spännande uppföljaren till "Blodsbunden" som även den här gången levererar både romantik och ohyggliga väsen. Värt att notera är att både Rotlös och debutromanen "Blodsbunden" innehåller vuxna romantiska inslag av detaljerad karaktär, men på ett smakfullt och vackert vis. Helt klart en värdig del 2 i berättelsen om Erias liv och ett måste att läsa för den som gillar fantasy och romantik!
Blodsbunden  Landström, Lisa  5 (2020-04-13 22:22:03)
Mycket spännande debutroman som handlar om en flicka ensam i världen, men som tas med på ett svindlande äventyr med faror och kärlek. Hennes värld blir aldrig densamma när saker som länge grott slutligen kommer tiden ikapp och avslöjar hemligheter hon aldrig kunnat föreställa sig.
Mitt barn lever  Fogelström, Hans  5 (2020-04-13 01:35:13)
Pocketbok ur serien succéromanen, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
En thriller som i själva verket är en roman om en ung kvinna som söker sitt bortadopterade barn hon fick vid femton efter en våldtäkt. Jag tycker så väldigt mycket om Hans Fogelströms böcker som alla innehåller spänning, engagemang och kärlek men som skiljer sig väldigt mycket åt till skillnad från andra mysrysare. Hans böcker är väldigt engagerande och inte det minsta förutsägbara. Den här boken börjar som en roman men blir fram emot mittenpartiet spännande som en thriller och slutet var som vanligt väldigt bra. Jag kan riktigt varmt rekommendera Hans Fogelströms författarskap och jag är så glad att jag har fler av hans böcker som ligger och väntar på att bli lästa.
Toppbetyg!
Saknad, förmodad död  Steiner, Susie  1 (2020-04-11 16:46:51)
En kvinna är försvunnen. Poliskommissarie Manon Bradshaw får fallet på sitt bord. Jakten på kvinnan tar sin början.
Denna bok faller mig inte riktigt i smaken. Tycker den är långsam och rörig. Har svårt att hålla reda på alla olika namn. Upprepande och saknar driv. Ointressant.
Mammas svek  Harsem, Anne-Britt  2 (2020-04-11 16:44:16)
Grymma svek av närstående och myndigheter.
Skrämmande historia. Gör ont att läsa.
Inget litterärt mästerverk.
Långt hemifrån  Glass, Cathy  4 (2020-04-11 16:42:04)
Det enda som fattas i Elaines och Ians liv är ett barn. De åkte långt för att förverkliga sin dröm.
Detta är en historia om adoptivföräldrarnas förväntan. En lycka som byts till förtvivlan och grusade förhoppningar. Men som också andas hopp om en förändring.
Barnet som adopteras har en reaktiv anknytningsstörning. En diagnos som drabbar barn som utsatts för grov försummelse eller övergrepp. Ett barn som är oförmögen att knyta an, visa tillgivenhet och känna empati och tillit.

En stark berättelse. Intressant. Dock stör jag mig något på Cathy Glass förträfflighet. Hon har överseende med andras fel och britser ang barnet. Själv gör hon inga misstag överhuvudtaget.
Shit Happens Get Over It  ,  2 (2020-04-11 16:33:58)
En trevlig liten bok med uppiggande citat.
En högre rättvisa  Hjorth,  4 (2020-04-11 16:30:57)
Sebastian Bergman och hans kollegor vid Riksmord är tillbaka.
Brottet som utreds kretsar kring brutala överfallsvåldtäkter. En säck dras över huvudet på kvinnorna och de får sen en injektion sömnmedel.
En stor del av bokens handling skildrar även utredningsgruppens privata angelägenheter. Flera av personerna är allt annat än sympatiska.
En skrämmande, spännande intrig, aktuellt ämne, högt, drivande tempo.
Det här kommer göra ont  Kay, Adam  2 (2020-04-11 16:27:44)
I den här boken får vi följa Adam Kays dagboksanteckningar från 2004, då han börjar som AT-läkare, till 2010, då han slutar som biträdande läkare.
Jag saknar nog humor totalt. Vissa partier är småroliga men inte en enda gång skrattade jag. Snarare blev jag beklämd. Boken gav en riklig inblick i en läkares skrämmande arbetsvardag fylld av stress, press, 97-timmars arbetsvecka, beslut på liv och död. Skrämmande!
Frank  Persson-Nyberg, Ulrica  4 (2020-04-10 20:51:01)
På 80-talet var Frank en uppburen pudelrockare, frontfigur och i centrum för allas uppmärksamhet, inte minst kvinnors. Nu lever han ett isolerat liv som kvinnoföraktande porrunkare, hankar sig fram på bidrag och genom att sälja en och annan tavla. Relationer skyr han som pesten och det enda som är starkare än hans kvinnohat är hans självförakt. Så får han kontakt med Sigrid, en journalist som vill skriva om Frank och hans konst. Motvilligt ställer han upp men är noga med att hålla distans till henne. Men hon vill mer och det hela tar en ända med förskräckelse...

Det är inte varje dag men får läsa ett så inträngande och närgånget mansporträtt skrivit av en kvinna. Bara det i sig gör boken intressant, och författarens språk och hennes sätt att formulera Franks tankar gör att boken håller hög litterär klass. Hennes syn på mäns och kvinnors relationer och vad porrkonsumtion gör med människor liknar inget annat jag läst. Det är både nyskapande och gammalmoraliskt. Som man har jag svårt för Frank, jag tycker inte om honom och det finns noll igenkänning i hans beteende och syn på kvinnor. Han stämmer inte heller med den idag vedertagna bilden av en kvinnohatare, en ensam och frustrerad oskuld som inte får till det med kvinnor och anklagar dem för det. Frank har själv valt ensamheten och tvingas snarare värja sig mot kvinnor än att söka kontakt med dem. Den motbilden är nyttig tror jag.

Bokens svaghet är att jag inte förstår vad Franks sexualskräck och kvinnohat grundar sig på. Han har visserligen ett spänt förhållande till sin mamma, men det är inget unikt. Det bör också påpekas att det inte förekommer något fysiskt våld från Franks sida, ovanligt i den litteratur som behandlar kvinnoförakt.
Frank är författarens debutroman och den är utgiven på det lilla förlaget ekström&garay. Den saknas sålunda på de flesta bibliotek men finns att köpa på AdLibris och Bokus, ett inköp som jag rekommenderar för den som är sugen på en mycket annorlunda relationsroman!
Aednan  Axelsson, Linnea  1 (2020-04-07 21:07:45)
Gäsp! Utmärkt sömnpiller! Jag förstår inte hälften av vad den här boken handlar om och jag förstår heller inte de fantastiska recensionerna.
Ingenting som jag personligen kan rekommendera!
Tyvärr, åter ett bottenbetyg!
Flicka i skärgård  Eriksson, Maj-Britt  1 (2020-04-07 21:03:51)
Åter igen skriver författaren om sig själv och sina närmaste i denna novellform som inte alls är någon roman utan snarare filosofi/dikter/dagbok. Åter igen får jag aldrig veta vilka de personer är som hon beskriver och novellerna är mig därför totalt ointressanta. Jag tror inte att jag ska ge mig på att läsa fler böcker av Maj-Britt Eriksson, vilket är synd för hennes språk är ganska bra- men det är också tyvärr allt.
Bottenbetyg!
Nu och då i skärgården  Eriksson, Maj-Britt  1 (2020-04-07 20:59:56)
Detta är ingen roman utan dagboksanteckningar som säkerligen författarens närmaste skulle finna intressant, men eftersom jag inte gör det blir den väldigt onödig. Namn på personer hit och dit, men jag får aldrig veta vilka dessa personer är och hur de känner berättarjaget.
Tyvärr bottenbetyg, den är inte dåligt skriven men det här är ingenting som tilltalar mig.
Kvinnorna på Gråskär  Eriksson, Maj-Britt  2 (2020-04-07 20:55:42)
Den har vissa mindre humoristiska situationer och språket är ganska bra, men boken känns alldeles för hafsigt skriven för att tilltala mig. Den skulle behöva byggas upp på ett helt annat sätt och vara betydligt bättre då skulle den troligtvis också vara bättre.
Bra uppläsning av Katarina Ewerlöf som vanligt.
Slutbetyg, en 2:a!
Någon måste dö  Moen, Jan  3 (2020-04-06 21:46:24)
Det här är en thriller som utspelas i Honduras. En svensk missionär är huvudperson. Bäst är miljöerna, noga beskrivna och inlevelsefullt skildrade. Också den lilla radiostationen är kul att läsa om.
Själva thrillern är underhållande och stillsamt engagerande med flera avbrott av minnen och återblickar. Bristen är lösningen, jag har lite svårt att tycka om den...
Lammet och stormbocken  Linderholm, Helmer  4 (2020-04-06 09:54:53)
Helmer Linderholm är en till stora delar bortglömd författare som är värd större uppmärksamhet. Hans bok Lammet och stormbocken är en skildring från 1100-talets Gotland, och cirkulerar kring kampen mellan Visby, som domineras av tyskar, och de gutniska bönderna/handelsmännen på landsbygden. Spännande skildringar av ett handels/rövartåg till det inre av Ryssland, men den stora behållningen är utvecklingen av personerna som är trovärdig och mångfacetterad. Och ovanlig.
Eko ur glömskan  Mathlein, Anders  3 (2020-04-06 00:16:51)
Jag tycker att det här var en bra, välskriven och småspännande kortroman som höll det den av texten utlovade. Inget mästerverk men helt klart godkänd och jag läser gärna fler böcker av författaren.
I en väldigt bra uppläsning av Cecilia Ström dessutom.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Den svarta systern  Edqvist, Dagmar  4 (2020-04-05 01:17:04)
Jag har tidigare läst ett flertal böcker av Dagmar Edqvist och uppskattat de alla. Det här är inget undantag, tvärtom tror jag nästan att det här är den bästa boken jag läst av henne. Den är så fantastiskt välskriven denna roman med vissa thrillerinslag att det känns som om jag själv är med i handlingen till 50-talets Tanganyika med dess rasism och fattigdom men där också vänskap, drömmar och kärlek spelar roll. Det här är mycket mer än någon vanlig ordinär thriller och jag gillar det mycket att inte i förhand veta vad som komma skall. Till skillnad från många andra äldre författare så känns alltid Edqvists språk aktuellt och hon skrev alltid engagerande utan att rucka vid svåra problem. En mycket bra och färgstark roman som jag verkligen kan rekommendera.
I en väldigt bra uppläsning av Ing-Margaret Lackne dessutom!
Slutbetyg, en mycket stark 4:a!
Dvalan  Grebe, Camilla  3 (2020-04-04 19:30:41)
Den tredje delen i serien Flickorna och mörkret.
Tre personer som alla har sina tunga bördor att bära, sina sorger och samvetskval som tynger dem.
En välskriven, obehaglig och spännande bok med intressanta karaktärer.
Annelie  Fogelström, Hans  5 (2020-04-04 01:51:45)
Pocketbok ur serien succéromanen, nr: 812, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
Jag tycker så mycket om Hans Fogelströms mysrysare från 70 och 80-talet och han har skrivit många böcker. Många enastående bra böcker och det här är inget undantag. Det här är en mycket spännande och välskriven thriller. Bitvis en riktig nagelbitare trots att här inte sker några mord. Naturligtvis finns här också inslag av kärlek och på slutet som var riktigt hjärtskärande kunde jag inte låta bli att gråta några tårar. En perfekt bok att läsa i sådana här kristider.
Jag kan varmt rekommendera den här pärlan och varmt rekommendera Hans Fogelströms författarskap!
Toppbetyg!
Kristin Lavransdotter 1  Undset, Sigrid  4 (2020-04-03 11:41:54)
Intressant skildring av hur kärleken gör att det som är förbjudet överskrids. Kristin Lauransdotter är bortlovad till en man av sin far men när hon blir förälskad glömmer hon allt vad som betyder heder på denna tid. Roman är bra.
Maude dansar  Faldbakken, Knut  2 (2020-04-02 12:18:38)
Jag tror att den här berättelsen skulle ha kunnat vara riktigt bra om någon annan författare skrivit den. För jag tycker verkligen illa om språket. Språket är något form av intellektuellt flum-språk som gör boken väldigt svårlyssnad, där det är massor av ord, meningar och tankar men väldigt lite handling. Jag märkte direkt av att det här inte är ett språk som tilltalar mig. Jag har en annan bok av Faldbakken som låter intressant, så han ska få en till chans av mig. Men den här boken är ingenting som jag kan rekommendera.
Däremot en fin uppläsning av skådespelerskan Lissi Alandh!
Slutbetyg, en svag 2:a!
I går och i dag  Lilja, Gertrud  2 (2020-04-01 14:34:55)
En novell tycker jag är riktigt bra, och två noveller är skapliga. Men de resterande tretton noveller av sammanlagt sexton är ointressanta och känns väldigt "enkelt" skriven där egentligen ingenting händer av värde. Jag undrar verkligen om något större förlag skulle låta publicera dessa noveller idag.
Uppläsaren var helt okej.
Slutbetyg, en 2:a!
Sveriges medeltid  Harrison, Dick  4 (2020-03-30 13:45:25)
En bra och lärorik bok om hur kungariket Sverige formades under medeltiden.
Maigret och den unga döda  Simenon, Georges  2 (2020-03-29 23:49:20)
Den är absolut välskriven och jag gillar språket och jag gillar kommissarie Maigret, men själva intrigen är verkligen ett lågvattenmärke för mig. Den är rörig, jag blandar ihop karaktärerna och slutet var inte alls särskilt bra. Läsvärd kanske men långt ifrån lika utmärkt som Maigret och den gamla damen var.
Bra uppläsning av Anna Godenius däremot!
Slutbetyg, en 2:a!