bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Ur askan i elden  Robinson, Peter  3 (2018-02-22 16:57:01)
Detta är den första deckaren med kommisarie Banks, som Robinson skrev redan 1987. Den har först nu blivit översatt till svenska.
Det är en mysig, puttrig deckare i typisk engelsk miljö. Det är ingen bok, som kommer att sitta kvar i minnet så särskilt länge, men den gav en stunds uppfriskande och mysig läsning.
Kavallerist på hjul  Lambil, Willy  3 (2018-02-22 15:08:28)
Detta album är utgivet i hemlandet så sent som 2016 (den svenska utgivningen är annars väldigt spridd tidsmässigt), och det känns lite som en best of Blårockarna. Det är roligt, men med en lite väl allvarlig grund. Här finns en mängd trådar till gamla album - då och då blir det svårläst om man inte är expert på serien, men oftast fungerar det.
Snyggt tecknat, roligt album.
Truth and consequences  Lurie, Alison  5 (2018-02-22 09:14:08)
Fullträff! En helt underbar bok att läsa. Det är en bok om kärlek och relationer, och påminner om de böcker som skrevs på 80-talet även om den här utspelar sig i början av 2000. Insiktsfull, underhållande, med lite glimt i ögat. Kanske inte superhög litteratur, men mina betyg handlar om min läsglädje, så det blir en femma.
Ninni  Jansson, Tove  4 (2018-02-22 09:00:41)
En spännande saga om hur osynlige Ninni kom till Mumindalen och om hur det gick till när hon blev synlig igen.
De verdronkene  de Moor, Margriet  2 (2018-02-22 08:19:52)
Boken handlar om två systrar år 1953 då en stormflod orsakade en stor katastrof. En av dem drunknar, den andra lever vidare. Boken är delvis fängslande, men ibland nästan för poetisk, särskilt på slutet.
Ingenting att ångra  Marstein, Trude  1 (2018-02-22 08:00:20)
Boken drunknar i detaljer. Det tar nästan 100 sidor att beskriva en enda kväll, visserligen från två perspektiv, men ändå. Varenda tanke, varenda lilla känsla lyfts fram. Det håller inte. Inte för mig i alla fall. Så intressanta är dessa två människor verkligen inte.
Kärlek ända in i döden  Drougge, Unni  3 (2018-02-21 17:28:57)
En destruktiv kärlekshistoria. Trots att pengarna rullar iväg och en massa oförskämdheter så får han komma tillbaks. Tills en dag när det slutliga uppbrottet kommer. Men en dag gör de upp om att träffas igen för att försöka få klarhet i vad som hände innan hatet växte. I den här novellen känns personerna mycket levande och närvarande. Helt okay.
Terra Hexa - Den nya världen  Yngve, A.R.  4 (2018-02-21 16:34:46)
Att utforska världen och komma till en ny plats kan innebära livsfara. Detta fick Henna och Gala erfara när de och deras morbror och några vänner blev tillfångatagna. De förundras över att det används strutsar som riddjur. Det blir en tid med oro då de lägger upp en plan för att fly. De har fått besked att alla som försöker fly dödas direkt. Det här är en spännande berättelse för alla åldrar där intresse finns för fantasy och science-fiction.
Oppermanns  Feuchtwanger, Lion  4 (2018-02-20 16:45:17)
Jag har just läst en bok av Lion Feuchtwanger (Den gula fläcken), så jag hoppar direkt på nästa: Oppermanns.
Denna bok är skriven 3 år tidigare än Den gula fläcken, dvs 1933. Oppermanns är en skönlitterär bok, men handlar till stor del om Feuchtwangers egen flykt från Tyskland till Farnkrike 1933. Familjen Oppermann är en välbärgad judisk familj, som ser sin nutid och framtid slås i spillror vid nazismens makttillträde 1933.
Det är en skrämmande och tydlig bild över nazizmens framfart i Tyskland redan 1933, men boken beskriver en skrämmande och fasansfull framtid för Tyskland. Framtiden blev egentligen ännu mera fasansfull.
Tänk om fler hade läst denna bok när den kom ut!!!
The tale of two bad mice  Potter, Beatrix  2 (2018-02-19 19:24:16)
Smårolig barnbok men är anpassad för en tid för ca 100 år sedan.
Bu och Bä i städtagen  Landström, Olof  3 (2018-02-19 13:24:22)
Det är stökigt hemma hos Bu och Bä. Bu dammsuger. Bä plockar undan allt som ligger på golvet. Helt plötsligt suger Bu upp en strumpa. Den måste genast plockas ur. Rummet blir snart dammigt. Bu och Bä blir riktigt smutsiga. De måste bada. En söt liten historia med ett överraskande slut.
Bu och Bä i städtagen  Landström, Olof  4 (2018-02-19 13:24:22)
På golvet hemma hos Bu och Bä ligger en krita. Vad bra! Jag gillar också kritor. Jag gillar även Bu och Bä. De är så roliga. Och så gör de saker på ett sätt som inte andra gör. Som det att städa. Först blir det hur smutsigt som helst. Sedan sköter tvärdraget om rengöringen. Ut med dammsugarpåsen också för den delen.
Mimmi diskar  Hartmann, Susanna  3 (2018-02-19 09:05:47)
En liten historia om när den lilla flickan Mimmi fick för sig att hon skulle diska alla tallrikar och koppar, trots att de redan var diskade. Och vad som sedan hände när hon slog sig. Helt okej bok.
Lisa och Monsterhuset  Östergren, Emelie  3 (2018-02-19 09:01:52)
Varje dag går Lisa förbi ett hus som inte ser ut som alla de andra på gatan. En dag ser Lisa hur något rör sig bakom gardinerna. Samtidigt hör hon en katt jama. En knotig hand med långa naglar tar in katten i huset. Då bestämmer sig Lisa för att hon ska rädda katten. Handen tillhör säkert ett monster eller en blodtörstig vampyr. Ja, visst är det spännande. Och visst är det något som läsaren lätt kan känna igen sig i. För alla har vi väl varit nyfikna nån gång.
Yngel  Yan, Mo  2 (2018-02-18 13:41:19)
Komiskt och hemskt på samma gång inte hans bästa men ändå läsvärd. Tvåa
Tre modiga  Althoff, Johan  4 (2018-02-18 13:16:52)
Den här berättelsen handlar om tre djur som låtsas att de är några helt andra än de är. Den här gången leker de att någon är i fara och med det måste räddas. Men den som räddas ska visar sig snart vara någon som gjort en uppfinning och att han bara skojade när han ropade hjälp. Men däremellan råkar de tre ut för diverse faror. Bland annat ett ruskigt monster. En färggrann och spännande berättelse för alla oavsett ålder som gillar att vara någon annan än de är. Här och var ser illustrationerna ut som hos tecknade serier. Det finns pratbubblor där. Sådant gillas också.
Vad gör du om jag får en vän?  Wänblad, Mats  4 (2018-02-18 09:00:21)
Haren och Igelkotten är bästa vänner. En dag ställer Igelkotten en fråga. Han undrar om det gör haren något ifall han fick en vän till. Genast börjar Harens sinnelag förändras. Det är precis som om han vore svartsjuk. Igelkotten märker det, men Haren försöker liksom prata bort sitt beteende. Så plötsligt presenterar Haren sin vän. Han heter Tang. Åter igen samma känsla av svartsjuka som innan. Tills Tang slutligen presenteras. Det är en vän på ett lite mer annat sätt än Haren. Någon man kan prata med, men som inte kan svara tillbaka. Det är en söt liten berättelse och med fina teckningar till.
Axel och Julia tältar  Wahl, Mats  4 (2018-02-17 13:15:40)
Hallonen har just börjat mogna. Pappa visar Axel och Julia ett tält han hade en gång då han var ung. Han slår upp det på gården. Men vågar Axel och Julia sova i det? De försöker. Men det går inte. Axel tycker att det är kallt och Julia att marken känns hård och knölig. Då kryper istället pappa in och vaknar inte förrän det blivit morgon. Här ger jag främst mitt plus till de vackra och detaljrika bilderna. De andas verkligen sommar.
Kurre kommer bort  Donaldson, Julia  3 (2018-02-17 09:11:58)
Fred är en kille som brukar sitta på torget och sjunga. Som sällskap har han sin katt Kurre. Folk brukar då lägga slantar i hans hatt. En dag får Kurre syn på en annan katt. Under tiden kommer det en tjuv och tar Freds hatt. Fred sätter efter honom, men snubblar istället. En ambulans kommer - och när Kurre är tillbaka är torget tomt. Kurre söker efter honom, men Fred tycks vara spårlöst försvunnen. Då kommer den andra katten tillbaka. Hon heter Sock och bor hemma hos två tanter. Kurre flyttar hem till dem och får snart tre kattungar. Under tiden har nya underhållare tagit över platsen där Fred brukade sitta och sjunga. Det märker också Kurre som har en viss hemlängtan. Paret som tidigare gett oss böckerna om Gruffalon gör här en söt liten historia och kärlek och vänskap.
Att var älskad är det bästa jag vet  Chichester Clark, Emma  5 (2018-02-16 14:36:52)
Plum är en liten svart hund. Hon vill vara lydig men ibland är det svårt. En dag hoppar hon i dammen och hon hennes vän har jätteroligt men tyvärr så är inte matte lika road. Och den där glassen som trillade ur barnets hand gick inte att motstå. Nu är Plums familj arga på henne. Tänk om de inte älskar henne längre?
Det här är en mycket fint illustrerad barnbok där barnen lätt sätter sig in i den lilla hundens situation. För tänk, det är precis så som barn känner.
Spöket flyttar och andra verser  Hallqvist, Britt G.  5 (2018-02-16 09:09:58)
Poesi kan ibland vara riktigt kul. Här är ett gäng dikter skrivna på ett sätt att de tilltalar barn. Ämnena är också sådana som barn tycker är kul. Det är spöken och låtsaskamrater. Men det är också konsten att kunna bygga ett torn av klossar.
Lasse Liten i trädgården  Beskow, Elsa  3 (2018-02-16 09:05:36)
Lasse har fått en boll. Han kastar den lång väg. Bollen fastnar i lönnträdet. Men Lasse kan inte få ner den. Då dyker plötsligt pojken September upp. Han tillhör den sort som bara barn kan se. September kastar bollen vidare och snart är Lasse bekant med alla växterna i trädgården. Det är en vacker saga. Men den innehåller lite väl många sånger, vilket gör att läsupplevelsen stundvis känns seg.
Parisresan  Havstad, Bitte  3 (2018-02-15 17:01:11)
Kärleken spirar lätt i Paris. Detta får en flicka höra när hennes mamma berättar om sin kärlek med flickans pappa. Att han har en dotter vet han inte. Men även mormor och morfar träffades i Paris. Nu åker de alla iväg till Paris och alla har de en förhoppning att de ska möta en viss person. Det här är en bra bok.
Blinka lilla stjärna och andra visor  Stein, Monica  3 (2018-02-15 09:02:46)
Här är det främst bilderna som tilltalar mig. Barnen som plaskar i regnväder för att slutligen segla i en jättelik sko. Flickan som sitter på ängen och ser ut som en enda stor sol. Pojken, flickan och labradoren som ska ut och hämta vatten. Låtarna är även de rätt bra. Utom den sista. Moster Ingeborg är lite väl tjatig. Låten alltså. Inte hon.
Trots allt  Sidoli, Henry  4 (2018-02-14 22:18:19)
De som var judiska fick leva i skräck när Tyskland invaderade Danmark under andra världskriget. Den här berättelsen handlar om hur en judisk familj försöker fly när nazisterna knackar på dörren. Strax innan har mamman lämnats på sjukhuset för hon har fått födslovärkar. Protesterna från de flesta danskar var enorma över tyskarnas framfart. Men det fanns en del tyskar som kunde se genom fingrarna och låta en del flyktförsök lyckas. Det här är en mycket bra bok som beskriver ondska men också humanitet.
Bakom garden  Sandell, Åsa  2 (2018-02-14 16:19:52)
Stundvis lite seg och för mycket "bara boxning" men stundvis spännande och intressant
Street Cat Bob  Bowen, James  4 (2018-02-14 10:55:39)
A street cat changes the meaning of life for a man when the cat chooses to be with him. Even though James tries to leave him, the cat follows him faithfully. Life gets a new start for James. Now he has a responsibility for a life. The red cat named Bob becomes a lifeline and a dear friend and provides the meaning for a cleaner life.

It's a nice story about how an animal can change the life and mindset of someone. It was lucky for James that Bob chose to adopt him. Because it's always the cat that chooses.

It was nice to read this story in English.
Lasse Lasse liten och andra visor  Stein, Monica  2 (2018-02-14 09:38:41)
Igelkottaskinnet är väl den här samlingens bästa bidrag. Resten av visorna är väl inga höjdare. Så heller inte teckningarna.
Demonernas portar 4 - Universums batteri  Rosenblad, Johan  4 (2018-02-13 17:23:24)
Simon som fått ett besked av oraklet börjar fundera på om han ställt fel fråga och därför fått svar på något annat han funderat på. Nu kommer den stora slutkampen som kan betyda döden för Simon. En spännande fantasy-berättelse.
Visst är det härligt att vara svensk!  Fuchs, Rickard  5 (2018-02-13 17:09:41)
En trevlig bok som väcker många skratt. Med stor humor avhandlar Rickard Fuchs många vitt skilda områden och detta i mycket dråpliga ordvändningar. Här finns jantelagen, svensk byråkrati, IKEA m.m. Jag tycker detta är den bästa av Rickard Fuchs humorböcker.
Alfred Nobel : den olycklige uppfinnaren  Fredrikson, Bengt  4 (2018-02-12 18:42:36)
I en berättelse om Alfred Nobel så levnadsgörs hans livsverk. Alfred var sjuklig och svag men älskade att uppfinna. Hans uppfinningsrikedom och till den hans rikedom har gjort att Nobelpriset finns. Alfred ansåg att pengar skulle gå till dem som gjorde skäl för det och inte till dem som fick pengarna gratis, det vill säga genom arv.
I berättelsen finns också Alfred Nobels släktingar och några kvinnor. Det är en bra och informativ bok. Mycket läsvärd.
Lilla Barnkammarboken: Grodor, prinsar o  Lundeberg (red.), Annika  3 (2018-02-09 13:21:22)
Många bra sagor här. En del av dessa känner jag igen från tidigare. Jag har dem dessutom hemma i helt andra böcker än den här. Teckningarna till var och en av sagorna skiljer sig rätt mycket från varandra. Och många av de som ritar och målar här har jag mött från andra böcker jag läst.
Lilla Barnkammarboken: Grodor, prinsar o  Lundeberg (red.), Annika  3 (2018-02-09 13:21:22)
Det var en gång en prinsessa. Det var också en gång en elak styvmor. Det var minst lika mycket en gång en prins. Prinsessan råkar illa ut. Antingen på grund av sin elaka styvmor eller på grund av någon elak fe som uttalat nån slags förbannelse över henne. Mitt bland allt detta sker sedan något övernaturligt. En prins tågar in och kysser den döda prinsessan så att hon vaknar. Eller så är prinsen en groda som den stackars prinsessan måste kyssa för att han ska bli som vanligt igen. Så gifter de sig slutligen och lever lyckliga i alla sina dar. Här har man samlat sju äldre sagor där något av allt detta sker. Men bilderna till dessa speglar mer vår moderna samtid. Prinsen som slutligen träffar Prinsessan på ärten sitter till exempel med en laptop och googlar på riktiga prinsessor. Själv föredrar jag lite mer klassiska teckningar till sagorna - sådana som mer speglar deras samtid.
Lilla Barnkammarboken: Grodor, prinsar o  Lundeberg (red.), Annika  5 (2018-02-09 13:21:22)
Några av de allra bästa sagorna som kanske gjorts
Myten om goterna  Stenroth, Ingmar  2 (2018-02-08 15:19:21)
Intressant, åtminstone inledningsvis. Sedan tappar boken fart och känns ibland lite perifer. Men tillsammans med annan litteratur och framför allt senantiken fungerar boken utmärkt.
Kapten Prometeus - Kroppstjuvarna  Bödker, Benni  3 (2018-02-08 15:19:13)
Kapten Prometeus berättar ibland om sina äventyr i rymden. På planeten Merkur träffade han på otäcka monstervarelser. Aldrig kunde han tänka sig att dessa skulle komma till jorden och att de skulle kunna ta över kroppar. Det här är en kort fantasy/science-fiktion-berättelse som kan roa större barn.
Sagor om våren  Lemon (red.), Karin  4 (2018-02-08 13:14:56)
Måns och Mari hoppar i vattenpussar samt hjälper tant Matti att plocka bort tomburkar och flaskor från dikeskanten. Barnen i Bullerbyn firar påsk. Solen och Nordanvinden tävlar om vem som snabbast kan ta av den lilla pojkens jacka. Lisa har opererat bort halsmandlarna och ligger hemma och studerar världen med hjälp av ett förstoringsglas. Pojken Sune testar sina nya gummistövlar. Allt detta har på något vis sammankoppling med våren. Men våren presenteras inte bara i form av sagor. Här finns också visor av Alice Tegnér och Astrid Lindgren samt en dikt av Gustaf Fröding. Med andra ord en ganska brokig samling bidrag och där vissa andas glädje andra mer ledsamhet.
Den gula fläcken  Feuchtwanger, Lion  5 (2018-02-08 10:38:24)
En bok skriven, och tryckt, 1936. Lion Feuchtwanger var en tysk judisk författare, född 1884 i Munchen. Han upptäckte tidigt att Hitler och nazismen skulle bli en katastrof för Tyskland. Redan 1933 flydde han till Frankrike, och sedan 1939 till USA.
I denna bok samlar han alla de förbrytelser, som nazizterna hade gjort mot judarna fram till 1936. Han bevisar med tidningsurklipp, brev och en mängd andra dokumnet hur långt förföljelserna mot judarna hade gått i Tyskland redan 1936. Det är en oerhört lång och innehållsrik lista. Alla dessa dokument fanns för övriga Europa att läsa redan då, och nästan ingen reagerade. Väldigt skrämmande.
Det mest skrämmande är att man kan byta ut orden "judar" och "arier" mot t ex "invandrare" och "västerlänningar", så skrivs liknande artiklar just nu, i vårt samhälle!
Det handlar om... Djuren och mig  Dahlbäck, Helena  4 (2018-02-07 13:22:15)
Söt liten berättelse om en flicka som samlar småkryp. Flickan i boken ser så solig och glad ut att det smittar av sig. Men hon tänker sig inte alltid för. Småkryp gillar inte att bli omskakade eller att få saft över sig.
Jullan vill vara med  Johansson, Kjell  4 (2018-02-07 09:10:14)
Heja Jullan! Du kanske förlorade dina kulor. Men du lyckades i alla fall kladda ner den stöddige killen med lera. Rätt åt honom, säger jag. Sådana berättelser gillar jag.
Ivans krig Liv och död i Röda armén 193  Merridale, Catherine  3 (2018-02-06 17:52:09)
En bok om den vanlige soldaten i Röda armén "Ivan". Livet i Röda armén var avskyvärd. Ett liv fullt av hat och våld och tvång. Stalin offrade miljoner liv ofta i onödan. Bilden av Röda armén som en stor barbarisk hord från öster bekräftas i denna bok. Deras våld mot civila var sanktionerad från Stalin själv.
Det elfte budet  Lantz, Annika  3 (2018-02-06 09:38:19)
Mlissa Krauss hittar en stentavla på en utgrävningsplats som hon blivit anvisad. Stentavlan är i flera bitar och innehåller ett budskap. Men det saknas en liten bit mitt i. Ingen vet att den biten befinner sig i Mlissas ficka. Det blir stort rabalder när budskapet tolkas och jakten på den missade biten startar. Det här är en bok med politiska partier och radiopratare och naturligtvis tar även Mlissa en del plats. Det finns en del humor som jag uppskattade.
Till havs med äventyret  Brandsten, Felix  2 (2018-02-05 13:52:59)
Felix Brandsten var en svenskamerikansk äventyrare som strax efter kriget som 66-åring gjorde en segling i liten båt från San Francisco till Stockholm. Han blev då en av de första svenskar som gjort en så lång resa i liten båt. Efteråt utgav han denna bok som en biografi/reseberättelse. Boken är helt klart läsvärd som en tidskapsel. Beskrivning av hur han umgås med svenskar i förskingringen i Panama är en resa till en svunnen tid. Inledning där författaren berättar hur han fick sitt seglarintresse är det bästa i hela boken, anekdotiskt och underhållande. Samma sak med avsnittet om hur han som ung gick till sjöss. Men sedan kommer svagheterna. Som biografi saknas påfallande långa perioder. Exempelvis nämns inte med många ord vad han gjorde mellan första och andra världskriget. Och bokens huvudavsnitt, resan med Äventyret, skildras inte särskilt ingående, framför allt inte överfarten över Atlanten. Lite synd, och kanske tidstypiskt. Men det drar ner betyget på en i övrigt väl läsvärd bok.
Författaren  Lo-Johansson, Ivar  5 (2018-02-04 18:03:06)
Femte delen av Ivar Lo:s självbiografiska romanserie.
Här skildras den tid då författaren skrev sina första romaner.
I boken finns många utförliga, roande och inte alltid smickrande porträtt
av Ivars författarkollegor:
Martin Koch, Gustav Hedenvind-Eriksson, Harry Martinson, Nils Bolander,
Nils Ferlin, Rudolf Värnlund, Ivan Oljelund med flera.

Skildringen av när han skriver "Godnatt jord" i ett hus vid
en gammal fäbod är minnesvärd.

På senare år har det varit en del debatt om "kulturmän"
och deras förhållande till det motsatta könet.
Lo-Johansson har en att säga om detta, se kapitlen
"I diktens väntsal" och "Vid syrentorpen"/VI.

En av mina favoritböcker i denna serie.
Journalisten  Lo-Johansson, Ivar  5 (2018-02-04 17:59:46)
Fjärde delen av Ivar Lo:s självbiografiska romanserie.
Här får man följa Ivar när han tar de första stapplande stegen
som journalist. Han lyckas få en plats som journalist och lokal-
redaktör på ”Sörmlandsörnen” (Nynäshamns Tidning).

Det blir svårt för den idealistiske och ibland romantiserande Ivar att följa sitt
samvetes röst när han konfronteras med den bistra affärsmässigheten
i tidningsvärlden. Han vill publicera dikter och romaner på vers,
ägarna vill värva annonsörer och prenumeranter. Tidningen
skall fyllas med säljande lokalnyheter.
Han kommer också i konflikt med sitt förflutna, föräldrarna
tycker inte det han sysslar med är något riktigt arbete.

En mycket underhållande tids och klasskildring.
Pojken på bron  Carey, M.R.  4 (2018-02-04 17:44:04)
Denna bok handlar om händelser före Careys bästsäljare "Flickan med gåvorna", men den är skriven senare än denna. Det är en så kallad prequel.
Jag har ännu inte läst "Flickan..." men kommer att göra det snarast.
Pojken på bron utspelar sig 10 år efter den stora katasrofen. Mänskligheten håller på att gå under, pga ett otroligt smittosamt virus. Den sista spillran av ännu friska människor försöker att hitta ett botemedel mot sjukdomen. De skickar ut en bepansrad bil på resa genom Storbrittanien, för att samla in prover. I bilen/bussen finns en grupp forskare och militärer, samt pojken Stephen. Han är en tyst o inbunden pojke, men vet mycket mer än vad de andra tror.
En ytterst spännande bok, om en framtida värld, som kanske inte är helt otrolig.
Rufus och benet  Sandberg, Inger och Lasse  3 (2018-02-04 13:03:57)
Hunden Rufus har fått ett ben. Han börjar genast morra. Han tänker gräva ner det i blomrabatten. Men Laban och Labolina hindrar honom. Detta är första delen av sagan. När nästa del börjar är Rufus inlåst. Alla sover. Endast pappa spöke är vaket. Rufus med. Han försöker gömma benet på slottet. Pappa spöke upptäcker honom. Rufus åker ut. Ett äventyr i mängden med spöket Laban och hans familj. Den som gillar dessa berättelser behöver åtminstone inte gå besviken därifrån.
Leo och katten som sprang bort  Lindström, Christina  2 (2018-02-04 09:07:45)
Leo har inget eget husdjur. Men grannarna Hansson har en katt som ofta brukar komma på besök. Det är en alldeles speciell katt. Den heter Tant Britta och gör lite som den vill. En dag är katten försvunnen. Alla letar efter henne. Men ingen ser den. Leo känner sig ledsen. Trots att det inte är hans katt. Det här är en bok som främst vänder sig till nybörjarläsaren. Det är inte så mycket ord på varje sida. Och meningarna är dessutom korta. Tyvärr så är det även en rätt trist bok. Jag väntade på att den skulle ta slut.
Tobby, Tomas och Tina och den mystiska c  Sonne, Ken  3 (2018-02-03 23:57:49)
Tredje fristående boken om Tomas och Tina och Tinas hund Tobby föregår i cirkusmiljö. Det är ingen favoritmiljö för mig, men det är en trevlig liten intim cirkus. Och hunden Tobby är bra och Tina och Tomas också. Mys-spänning av bra kvalitet.
Det nya folket 5: Himmelspjutets klan  Winqvist, Jan-Åke  3 (2018-02-03 23:40:51)
Sista delen i den här grandiosa albumserien är mest en ihopknytare. Det är mycket psykedeliska bilder när Vargtass offerdansar. Och Mårds nattjakt är också den lite spejsad. Lite mer mysig lägereldskänsla ger slutet.
Det är synd att Jan-Åke Winqvists "Det nya folket" är så svår att hitta - jag hade tur som lyckades köpa alla delarna. Annars får man leta på biblioteket. En tyvärr alltför bortglömd pärla med vackra bilder och en otroligt gedigen research. I en perfekt värld skulle det finnas en nyutgivning (den finns som e-bok på adlibris). Skulle jag betygsatt hela samlingen skulle den få en stark 5:a.
Häxkalaset  Sandberg, Inger och Lasse  3 (2018-02-03 13:26:38)
Laban och Labolina är bjudna på kalas hos Häxan. Laban vill inte, eftersom Häxan är så elak. Då går Labolina själv. Snart förvandlas Labans syster till både det ena och de andra, tills grytan med trollsoppa slutligen välts. Den här boken vänder sig kanske främst för de mindre barnen och ger dem en kul lektion i olika former och vad de heter.
Det nya folket 4: Vargtass  Winqvist, Jan-Åke  4 (2018-02-02 14:00:53)
Vargtass är en kvinna från Na-gjanna-klanens allierade Goldond. Hon har inte så mycket att göra i historien trots att hon namngivit albumet.Men hon har en mystik och skönhet som drar...
Äventyret är väldigt spännande, och återseendet är fantastiskt. Också lite otäckt. Fantastiska bilder.
Tre bröder  Croll, Carolyn  4 (2018-02-02 13:06:06)
Det var en gång en gammal bonde som bodde på sin gård tillsammans med sina tre söner. Den yngste sonen fick inte vara med de andra två när de utförde sina sysslor. De ansåg att han var för klen. En dag kom den gamle bonden på en idé. Han behövde någon som kunde ta över gården när han själv inte orkade längre. Och den som skulle få den var också den som kunde fylla hans lada med en och samma sak från golv till tak. Alla bröderna försökte. Den ena med djur. Den andre med hö. Men vad den tredje brodern fyllde ladan med vill jag inte avslöja, med tanke på att det sättet var det smartaste av dem alla. Det här är ursprungligen en tysk folksaga - och säkert finns det ett flertal varianter på denna. Carolyn Croll är den som återberättat denna - och hon gör det med fina teckningar, gärna med djur runt omkring.
Bockarna Bruse börjar skolan  Rørvik, Bjørn F.  4 (2018-02-02 09:19:02)
Bockarna Bruse har fått ett brev. De måste genast börja skolan för att lära sig läsa och skriva. De tar bussen dit. Helt plötsligt blir den minsta bocken kissnödig. Toaletten finns en trappa ner. Men på vägen dit möter de den stränga fröken Älgblom. Bockarna Bruse beslutar sig istället att kissa utomhus. Fröken Älgblom ser detta och skickar dem genast till rektorn. Rektorn visar sig vara trollet som bor under bron i den andra mer kända sagan om de tre bockarna. Och han har dessutom kopierat bilder på sin rumpa. En rolig saga med klassiska figurer. Men vad säger egentligen Asbjörnsen och Moe om denna nytolkning? Det är ju ändå deras sagofigurer.
Bockarna Bruse börjar skolan  Rørvik, Bjørn F.  4 (2018-02-02 09:19:02)
Den här boken var rolig
Ellen är ensam hemma  Pascal, Francine  3 (2018-02-01 16:06:02)
När tvillinarna Elisabeth och Jessica får veta att deras kompis Ellen får vara ensam hemma efter skolan så blir de avundsjuka. Det verkar så kul och vuxet. Tvillingarna känner sig stora och vill gärna bestämma lite mer. Det här är en berättelse om hur ansvar går lite överstyr.
Månulvarna  Ahlin, Malin  2 (2018-02-01 13:13:13)
I den här berättelsen får vi möta några märkliga varelser. De kallar sig månulvar och älskar att som blänker och glänser. Mest av allt älskar de månen. Månulvarna försöker ta ner månen; men för varje gång så misslyckas de. En dag får de hjälp av sina vänner eldflugorna att ta sig dit. Men då får de plötsligt se Jorden och får med det hemlängtan. Om jag får säga min mening om det hela, så känns den här sagan en aning flummig.
Månulvarna  Ahlin, Malin  2 (2018-02-01 13:13:13)
Jag gillar figurerna bättre än själva storyn
Det nya folket 1: Hämnden  Winqvist, Jan-Åke  4 (2018-02-01 12:43:28)
Bästa scenen kommer tidigt, det är när de tre i snöyran får oväntat skydd i och med den döda mammuten.
En ny del av äventyret inleds mycket snyggt, och det blir väldigt sorgligt på slutet. Som vanligt är det otroligt snyggt.
Det är synd att den här albumserien kan vara svår att få tag på, om man lyckas köpa eller leta fram den i bibliotekets magasin är den fantastisk att få träda in i.
Det nya folket 1: Trolleld  Winqvist, Jan-Åke  5 (2018-02-01 12:38:41)
Fortsättningen från första albumet är en spännande sökning. Otäckt sorglig är den scen där Lo överraskas bland neandertalhyddorna. Samtidigt som det är spännande, känns det också som något fantastiskt - det här att vara ute på ett uppdrag med sin stora kärlek.
Fantastiskt vackert, mycket snyggt bildberättande.
Det nya folket 1: Cro-Magnon  Winqvist, Jan-Åke  4 (2018-02-01 12:34:01)
Jan-Åke Winqvist berättar i det första av fem album om tiden då neandertalarnas områden hotas. Nya människor vandrar in från söder.
Man kan väldigt snabbt läsa ut det här - om man är alltför textberoende. Det gäller att stanna upp och titta på bilderna. Och det gör man, för det är så grandiost tecknat - djuren, landskapet och människorna. Och själva historien, det är ett skickligt skrivet manus. Man blir sugen på att kasta sig över del två!
Flyg, Engelbert!  Arro, Lena  4 (2018-02-01 09:05:59)
Här får vi lära oss en del om hur olika djur beter sig när de förflyttar sig. Men den stackars kråkan Engelbert vet inte hur han ska göra när han ska ta sig från en plats till en annan. Söt berättelse med många vackra djurbilder. Man blir glad av bilderna.
Flyg, Engelbert!  Arro, Lena  4 (2018-02-01 09:05:59)
I en skog bor en kråka som heter Engelbert. Han kan inte flyga, eftersom ingen har visat honom hur man gör. En dag känner han att han vill lämna sitt träd. Han dimper ner till marken och träffar en ekorre. Ekorren berättar för honom hur sådana djur gör när de ska flytta sig. Men hur mycket Engelbert än försöker så blir det bara fel. Det här är en bok om hur viktigt det är att finna sig själv, veta vad man är bra på. Och med hjälp av alla dessa djur blir det en rolig och underhållande saga.
En okänd människas berättelse  Tjechov, Anton  4 (2018-02-01 08:58:57)
Trevlig novell med mycket humor. Fyra.
Björnen & Filuren  Björklund, Anna  3 (2018-01-31 13:13:53)
Inne på en cirkus bor någon som kallar sig Filuren. En dag hör han någon som gråter. Han lyckas ta sig loss ur sin bur och finner då en björn. Filuren hjälper Björnen att komma bort från cirkusen. De finner en båt. Och med den reser de Jorden runt - tills de slutligen finner ett fyrtorn vid världens ände. Där bosätter de sig. En spännande äventyrsberättelse för de mindre barnen och med färgglada bilder till.
Lejon på stan  Zetterholm, Finn  4 (2018-01-31 09:08:16)
En fin berättelse om hur viktigt det är att ha vänner. Josefin har många gosedjur. En dag känner hennes lejon sig ledsen och ensam. Josefin måste ut på stan och leta efter andra lejon. Men alla hon möter ät tråkiga. Antingen är de statyer eller skyltar till något tråkigt hus. Eller så är de en tråkig politiker.
Lejon på stan  Zetterholm, Finn  4 (2018-01-31 09:08:16)
När Josefin kommer hem från skolan sitter hennes lejon i fönstret och ser ledset ut. Han är ensam. Visserligen finns där mängder med andra djur för honom att vara med. Men han vill helst umgås med sin egen art. Josefin stoppar med det ner sitt lejon i jackfickan och går ut på stan för att leta efter en kompis åt lejonet. Första lejon hon möter är av sten. Det står vid trappan till ett hus. Josefin kliver upp på det. Men på grund av att vuxna inte alltid förstår hur ett barn tänker, så måste hon genast kliva ner. Ja, precis överallt i den här boken verkar det som om de vuxna inte riktigt vill förstå hur ett barn tänker och att ett gosedjur faktiskt kan vara på riktigt. Att boken har sina år på nacken visar inslaget när Lars Leijonborg talar för Folkpartiet. Och genast så börjar jag fundera över vad deras partiledare heter idag. Och här kommer boken roligaste inslag, nämligen den fråga som Josefin ställer till honom: Varför finns det så lite lejon? Undrar om Jan Björklund kan besvara denna fråga bättre?
Familjeliv och andra noveller  de Maupassant, Guy  4 (2018-01-31 08:09:26)
En samling noveller från franskt 1800-tal, vilka känns märkligt moderna. Puttriga, mänskliga och med en svart humor, är detta bland det mest underhållande och välformulerade jag läst på länge.
När hundarna kommer  Schiefauer, Jessica  3 (2018-01-30 19:12:00)
En berättelse om ungdomars osäkerhet och kärlek. Men den handlar också om hur lätt det är att dras med i handlingar och bli delaktighet i misshandel. Jessica Schiefauer berättar på ett lättförståeligt sätt om hur allt kan gå överstyr genom att en liten lögn sägs.
Demonernas portar 3 - Flykten från Ninda  Rosenblad, Johan  3 (2018-01-30 14:02:34)
Simon får i den här boken massor av kunskaper. I det här samhället kan man köpa många kurser. Men Simon måste hela tiden vara vaksam för det är många som vill honom illa och de vill ha hans penna på grund av metallen. Det är inte lätt att veta vem som är vän eller fiende. Det är en spännande berättelse men betyget dras ner något då den slutar mitt i ett äventyr. Vilket förmodligen är författarens sätt att få läsare att köpa nästa bok.
Jag vill ha snö!  Ross, Tony  3 (2018-01-30 13:28:31)
Det är sommar. Prinsessan har fått ett vykort från drottningen. Hon befinner sig på Sydpolen och räknar pingviner. Det är en snögubbe på kortet. Helt plötsligt vill den lilla prinsessan ha snö. Men det går inte på grund av värmen. Alla på slottet försöker hjälpa till att göra henne till lags. Men det går inte. Till slut lägger sig prinsessan på sin säng och tjurar. Det här gänget känner jag igen från TV. Och som mycket annat jag sett där, så blir det även här inte lika lyckat när man gör om det till en bok.
Jag vill ha snö!  Ross, Tony  4 (2018-01-30 13:28:31)
Lilla Prinsessan känner jag igen från TV. Och jag gillar henne. I den här boken vill hon ha snö, fast det är sommar och varmt. Och när vintern slutligen är här tycker hon att snön är för kall. Med andra ord är hon en unge som är svår att göra till lags. Men trots det så gillar jag henne.
Mormor Krutrut firar jul  Linderoth, Karin  3 (2018-01-30 09:01:13)
Mormors granne Elof har dött och nu måste hon se till alla hans djur och att gården kommer i rätt händer då den ska säljas. Barnbarnet Rosita kommer på besök. Så även kossan Margit. Båda ska bo hos mormor under hela december. Med tanke på att jag tidigare läst och recenserat två andra böcker om samma figurer, så är förväntningarna stora på att även denna ska bjuda antingen på en stunds spänning eller något roligt. Men så är inte fallet här. Det är mest grå vardag och en och annan julförberedelse. Men de vackra teckningarna är i alla fall på plats - och de lyfter alltid upp något.
Utan dina andetag  Aspenström, Karin  4 (2018-01-29 19:39:40)
Evelyn och Erik har varit ihop i tio år och ska snart gifta sig. Men först ska de göra drömresan till Indien, två månaders kringflackande från söderns sandstränder till Himalayas berg. Evelyn ser det som en nystart på deras förhållande, det miljöbyte som ska föra dem närmare varann igen. Men Erik verkar inte tycka att det behövs någon nystart, allt är bra som det är. Evelyn retar sig alltmer på honom och känner det som att hon är den som måste jämka och stå tillbaka för att hålla honom på gott humör. En dag träffar de en rutinerad backpacker, Wolfman, och han slår följe med dem - eller är det tvärtom? Erik trivs genast med deras nya kompanjon medan Evelyn är mer avvaktande. Men allt eftersom gnisslet i relationen ökar börjar Evelyn se Wolfman med nya ögon...

En bra relationsroman på temat "kvinna börjar tröttna på snäll men tråkig man". Evelyn drar hela relationslasset, tycker hon, men vem har bett henne? Istället för att sätta ner foten fogar hon sig efter Eriks humörsvängningar, vilket gör att han fortsätter på samma linje. Här känns romanen väldigt traditionell och förutsägbar, att det håller på att gå åt pipsvängen med förhållandet är killens fel. Alltså precis som det brukar vara när kvinnor skriver. Men som helhet en läsvärd berättelse trots stereotyperna till karaktärer. Slutet är öppet men jag har svårt att se Erik och Evelyn som ett par tio år senare - eller ens fem...
Andras döttrar  Gentry, Amy  3 (2018-01-29 17:25:11)
När Julie är tretton år blir hon kidnappad från sitt hem. Det finns ett vittne, hennes tioåriga syster ser det hända. Trots stort pådrag och mediabevakning förblir hon spårlöst försvunnen. Efter åtta år knackar det på dörren. En ung medtagen kvinna står där, det är Julie! Eller är det verkligen hon? Familjen blir förstås överlycklig, men efter en tid börjar Julies mamma Anna misstänka att flickan inte är hennes dotter. Hennes berättelse stämmer inte, hon ljuger om vissa saker. När en privatdetektiv kontaktar Anna och har viss information som pekar i samma riktning växer tvivlet och ett smärtsamt sökande efter sanningen tar sin början.

Berättelsen i sig är inte alls oäven, i korta rapsodiska avsnitt får vi följa Julies liv under de åtta åren, varvat med Annas växande tvivel och sökandet efter sanningen. Storyn är bitvis förutsägbar och jämförbar med andra unga kvinnors försvinnande, både verkliga och uppdiktade. Dert sägs att berättelsen är löst baserad på ett verkligt fall. Men det som lyfter det hela är att Julie inte bara är ett hjälplöst offer och Anna är inte bara en nedbruten helyllemamma. Men rent tekniskt saknas något, karaktärerna blir inte riktigt levande och författaren lyckas inte förmedla den känslostorm det måste inneburit för familjen att plötsligt få tillbaka den dotter de trott var borta för alltid.
Gubben och gumman som bytte arbete  Emond, Ingrid  5 (2018-01-29 13:21:39)
Gubben tycker att hans gumma inte arbetar lika hårt som honom. Och därför föreslår gumman att de ska byta arbete med varandra. Och medan gumman är ute på åkern ska nu gubben försöka sig på att baka bröd, kärna smör, valla kon samt koka grönkålssoppa. Det där sista blev ju inte riktigt som hans gumma hade tänkt sig. Det enda gröna gubben kunde hitta var en grön kofta. Och en sådan soppa lär ju smaka allt annat än god. Jag har tidigare läst en annan version av denna nordiska folksaga och gett den bra betyg. Här har jag funnit en variant som då är bättre. Dels på grund av sina mjuka, färgglada och detaljrika teckningar. Men kanske främst på att här finns fler händelser att skratta åt.
Drömtraktorn  Ljunggren, Magnus  4 (2018-01-29 11:50:27)
Två pojkar får för sig att laga en övergiven traktor som ett skolprojekt. Traktorer är det bästa som finns tycker de. Det finns bara ett stort problem och det är att ägaren till traktorn är en sur gubbe som inte gett sin tillåtelse. I pojkarnas klass finns en flicka som håller sig i närheten då hon är förälskad. Pojkarna ses som jobbiga av rektorn men en dag kommer han att ändra sin åsikt och utse dem till sina favoritelever och till och med hjälpa dem. Detta för att de en gång hjälp honom när han var drabbad. Det här är en bok som passar både gammal och ung. Mycket bra.
Granatkastaren  Yan, Mo  4 (2018-01-27 14:16:42)
Mo Yan kommenterar boken med att skriva att ”boken handlar om en ung man som oavbrutet fabulerar”.

Med det i åtanke läser jag boken.

Boken börjar med att Luo Xiaotong söker sig till ett tempel för att bli lärjunge hos en munk.
I templet börjar han berätta sin livshistoria om hans kärlek för kött om hans pappa och sin lilla syster. Och förstås granatkastaren. Jag skulle beskriva berättelsen som komisk och vidrig på samma gång.

Det intressantaste med boken är hur den blir berättad.

Titt som tätt återkommer Luo Xiaotong till att beskriva templet och munken som han berättar historien för. Det gör att berättelsen får ett djup över sig som gör att boken blir väldigt intressant när han leker med berättartekniker.

Mo Yan imponerar med språket och kompositionen av berättelsen.
Klappsnapparna och legenden om spöktjuve  Simonsson, Per  4 (2018-01-27 09:06:03)
Som straff för att Charlie lämnat tillbaka de stulna julklapparna måste hon stanna hemma och städa förrådet medan de andra är ute och tjuvar. När de andra tjuvarna kommer tillbaka med sitt stöldgods och det åter blivit morgon börjar det plötsligt hända oväntade saker. Kurres nystulna mössa är plötsligt försvunnen, precis som Skuggans svärd. En bok ramlar plötsligt ner på golvet - och i den finns en legend om en spöktjuv. Nu måste genast tjuvarna gör goda gärningar för att blidka denna gynnare. Först och främst måste jag avslöja att jag tillhör den unika exemplar som inte sett Tjuvarnas jul när den gick på TV, så det tog med det tid att lära känna alla de medverkande i boken. Men sedan så lossnade det rejält. Den här boken är bra. Lättläst och spännande och med ett överraskande slut.
Blod på snö  Nesbø, Jo  2 (2018-01-25 17:23:38)
Olav arbetar som mördare. Det är det enda arbete som fungerat för honom. I boken får man följa Olavs tankar och vardag. Det märks att Olav är en ensam man men att han ändå ibland är omtänksam. Till slut får Olav känna på att bli den jagade.
Det här är en annorlunda bok med ett slut som känns som två. Snabbläst men den får lågt betyg av mig.
Rubine: 96 timmar  de Lazare, D.  4 (2018-01-25 14:32:22)
En underbart välkomponerad gåta med snygga miljöer, spännande och intensivt. Ett album som är en riktig bladvändare, och lite humor också. Slutscenen är gripande.
Stora boken om ABC 123  ,  4 (2018-01-25 13:34:39)
Bokstäver och siffror är alltid bra på något sätt. I den här antologin presenteras några av dem. Man kan också leka och ha kul med dem. Framför allt då alla ord som de kan rimma på. Även där ges gott om exempel. Och titta nu på bilden. Hur många saker som är fem till antalet kan du finna? Och kan du finna alla djuren som står på skyltarna? Ja, flodhästarna hittar jag. Värre blir det då med katten. En liten saga om ett dagis på vinterutflykt är väl heller inte fel? En trevlig och färgglad bok för alla som gillar siffror och bokstäver eller som bara behöver dem, för att till exempel hitta rätt sorts kryddburk till den där woken eller vad det nu är man tänker äta. Bokens sista inslag är en fullträff. När man läst så pass mycket om en och samma sak, då blir man snart trött på det hela.
Från ambulans till ökenjeep  Olsson, Lotta  3 (2018-01-25 13:29:03)
Det finns många olika sätt att resa på. Här presenteras de flesta. Både vanliga och såna man inte tänker på. Det finns också många olika orter. En del får man leta efter i en kartbok. Andra vet man redan att de finns. En lite annorlunda bok på temat ABC. Men rätt så kul.
Leona - alla medel tillåtna  Rogneby, Jenny  2 (2018-01-25 10:29:05)
Detta är den fristående fortsättningen på Rognebys första deckare om polisen Leona, som lever ett dubbelliv. Hon är både polis och brottsling.
Huvudhistorien i boken är till en början intrssant, ett självmordsdåd framför Riksdagshuset. Efter hand, så handlar historien mer och mer om Leonas fösök att på olaglig väg få tag på en massa pengar, för att betala av en skuld. Hon "tränar upp" en skara tjuvar, för att hjälpa henne begå det perfekta brottet.
Handlingen är emellanåt lite för otrolig, och ibland blir det nästan lite pinsamt med allt, som Leona kan fixa och klara av. Slutet av boken har nästan lite av Da Vinci koden över sig. Man blir nästan andfådd över att läsa allt, som händer på en mycket kort tid.
Nja.
Här är mitt liv  Holmqvist, Lasse  4 (2018-01-24 14:10:46)
Inledningen är oerhört drabbande. Fortsättningen är ömsom trevlig och ömsom gripande läsning i relativt korta kapitel. Jag som gillar TV-historia trivs, men det är egentligen mer personen än TV-mannen Lasse Holmqvist. Oavsett så skriver han väldigt fint. En bok väl värd att leta fram.
Tio små förskolebarn  Nilsson, Ulf  5 (2018-01-24 13:24:23)
Är alla barnen med? Räkna så ska du få se. Nej, två ungar gömmer sig bakom sina ytterkläder. Fröknarna Maria och Fredrik har fullt upp med att hålla reda på alla. Därför vill de också ha min hjälp. Visst är alla med. Och visst är det en kul bok.
Drakens vän  Pilkey, Dav  1 (2018-01-23 17:08:36)
Inte bra
tandligan  Bross, Helena  3 (2018-01-23 16:58:14)
Ganska bra
Den förtvivlade älskaren  Honoré, de Balzac  4 (2018-01-23 14:56:29)
Fantastisk berättad älskar den. Fyra.
Pojken som åt ikapp med jätten  Friberger, Anna  3 (2018-01-23 13:30:23)
Här möter vi en vallpojke. Varje dag går han ut med sina getter. Men en morgon råkar getterna föra ett sånt liv att jätten i berget vaknar av det och blir störd. Nu börjar genast kampen. Jätten tror att han vinner med hjälp av sin styrka. Men pojken vet att man även måste använda hjärnan. Och dum som jätten är går han genast med på vadet. Jätten krossar en sten till smulor. Pojken krossar en så att det blir till en blöt fläck. Men i själva verket är det en ost han kramar vasslan ur. Jätten kastar sin yxa högt och den kommer tillbaka. Pojken kastar samma yxa, men hinner kvickt få ner den i sin väska. Det här är en saga som det finns en hel del varianter på. Men i samtliga slutar det med att pojken kan gå rik och belåten hem till sin mor.
Grodan och främlingen  Velthuijs, Max  5 (2018-01-23 08:48:07)
En dag anländer ett nytt djur till skogen. Det är en råtta. Grisen är den som upptäcker honom först. Han berättar om främlingen för grodan och ankan. Ankan tycker att det är förfärligt, med tanke på hur smutsiga råttor är. Grodan blir däremot nyfiken. Och snart blir de goda vänner. En dag brinner det hos grisen - och råttan får med det visa vad han kan, hur hjälpsam han är. Jag gillar den här sagan. Framför allt det kul och trevliga persongalleriet. Och visst är det detta med fördomar som författaren här försöker förklara. Jag upplevde det i alla fall så.
Nusse  Johansson, KG  4 (2018-01-22 17:32:56)
Mariska upptäcker att det ger kraftig huvudvärk att läsa andras tankar. Katten Nusse är den som ger Mariska denna förmåga. Berättelsen om Mariska är från hennes barndom med systrarna tills den dag då Mariska är ensam kvar i den lilla byn. Det är en intressant bok om det lilla samhället som finns kvar efter den stora katastrofen. Väl värd att ta del av.
Lilly vill ha äventyr  Töringe, Sanna  2 (2018-01-22 09:15:29)
Lilly undrar vad ett äventyr är för något. Pappa svarar då att det är stunder då allting kan hända, att det är farligt; men att man gör det i alla fall. Sedan lägger sig pappa i gräset och somnar. Lilly tar med sig sina gosedjur och börjar leta efter vilda djur i gräset. Men så värst mycket mening är det väl ändå inte med hennes äventyr. Hon ramlar med kärran, hör en sopmaskin, träffar hunden och katten samt får en otäck skalbagge på sin arm. Och så värst kul var väl inte det jag läste heller.
Skånes historia del III 1720-2017  Wetterberg, Gunnar  4 (2018-01-21 20:08:44)
Sista delen om Skånes historia intressant och trevlig bok.
Gubben och gumman som bytte arbete  Grähs, Gunna  5 (2018-01-21 13:13:03)
"Jag är ute när gumman min är inne och jag är inne när gumman min går ut" har jag hört i någon visa från förr. Här gör gubben och gumman tvärtom. Gubben tycker att hans arbete är mer slitsamt än gummans. Därför byter de roller med varandra. Gumman går ut på åkern, medan gubben tar hand om huset och djuren. Det hela slutar med ett enda stort kaos. Men vilken rolig saga det blev.
Gubben och gumman som bytte arbete  Grähs, Gunna  5 (2018-01-21 13:13:03)
Det här är ursprungligen en folksaga. Något som berättats från generation till generation tills någon slutligen skrivit ner den. Teckningarna i den här upplagan harmonierar förresten bra med innehållet. De ser lite gammaldags ut. Temat för sagan är givetvis könsroller. Gubben i boken anser att hans gumma inte arbetar lika mycket som han. Och därför gör de arbetsbyte. Gumman går ut på åkern, medan gubben försöker ta hand om djuren, barnet, kärna smör, hämta vatten och koka gröt. Mjölken till smöret välts ut och grisen smiter till skogs. Och mitt i allt elände blir gubben törstig och måste med det tappa upp öl. Gumman däremot klarar sin nya uppgift hur bra som helst. Säkert finns det fler varianter på denna saga. Men den här är i alla fall riktigt kul.
Vad gör du medan jag sover?  Wänblad, Mats  4 (2018-01-21 09:02:56)
Igelkotten vill gärna att haren ska berätta om vad han gör om vintrarna medan han själv ligger i vinterdvala. Men han vill inte. Då ber han honom istället att berätta om den dag då haren trodde att igelkotten var död. Och då gör han det. Det är en söt liten historia om vänskap och om att bry sig om varandra - även den man inte riktigt känner. Och så har den fina bilder också. Men vad gör egentligen haren när igelkotten sover? Kolla bokens sista bild, så får du se. Det är ganska så överraskande.
Huset på höjden  Blegel, Ole  3 (2018-01-20 17:06:42)
"Succéroamn ur Allers" om några personer i en liten stad 1939. Det pendlar lite, men personerna är så fint skildrade att man tycker om boken. De elaka är ju lite stereotypa, men huvudpersonerna Liv, Eskil och Carina är bra. Välskrivet med mycket kärlek. På slutet blir man nästan lite sur på sig själv, att man blir tårögd av en kioskbok...
Tre år  Tjechov, Anton  4 (2018-01-20 16:59:01)
Mysig novell med humor och romantik.
Gillar berättarstilen skarpt.
Fyra.
Timme för timme dag för dag  Peters, Cyndee  3 (2018-01-20 14:02:54)
Cyndee Peters berättar om sin svåra tid av sorg. Det gällde bara att försöka överleva. Hon försökte ändå fortsätta med inplanerade sånguppträden trots att det hände att tårarna rann och hon egentligen inte orkade. Det blev som det blev två av henne. En som var på scenen och en annan i mörkret på hemmaplan.
Det här är en berättelse om att återkomma till ett liv efter svåra sorger. En berättelse som visar att trots det svåra så hjälper tiden till att lindra det som gör ont med hjälp av medmänniskor och ibland med läkarhjälp.