bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Himlen tillhör oss  Allnutt, Luke  4 (2019-11-13 20:23:16)
Fin, sorglig och välskriven bok om kärlek, sjukdom, sorg och splittring.
Status quo  Norman, Eva  1 (2019-11-13 00:49:19)
Dubbelsnark! Herregud, vilken totalt genomtråkig och dessutom totalt menlös bok som är kort men totalt ointressant att läsa. Jag är mest förvånad över att den alls blivit publicerad. Uppläsaren är helt okej, men det här är absolut ingenting som jag kan rekommendera.
Inte heller på den här boken kan jag finna något ISBN-nummer.
Bottenbetyg!
Kallt stål  Kelly, Mary  1 (2019-11-12 01:31:37)
Nej, vilken tråkig bok. En sådan ofattbart rörig historia där jag redan från början känner att jag inte hänger med i historien. Dessutom tråkig handling. Nej, den här boken slutar jag läsa efter tre mycket tråkiga kapitel där jag fortfarande inte hänger med och vet vem som är vem. Och något ISBN-nummer kan jag konstigt nog inte hitta.
Ingenting som jag kan rekommendera.
Bottenbetyg!
Folkvandringstid  Harrison, Dick  1 (2019-11-11 13:05:00)
En något missvisande titel på boken. Jag trodde att boken skulle vara en fördjupning över folkvandringstiden under den tidiga medeltiden. Visserligen berörs detta ämne men högst summariskt.

Tyngdpunkten ligger istället på hur förträfflig invandringen har varit för världen och Sverige i synnerhet. Författarens egna politiska åsikter genomsyrar boken totalt och blir nästan till ett manifest för mångkulturens välsignelser. Ingen vidare bra bok för den som trodde sig få fördjupade kunskaper om folkvandringstiden.
Höra hemma  Björck, Amelie  4 (2019-11-10 21:32:20)
Svensk radiohistoria är ett smalt ämne, det finns få böcker om det, få sidor på nätet, Sveriges Radio är genomusla på att sända repriser. Därför blir jag glad över den här boken som går igenom radioserier om familjer från 30-talets familjen Björck till familjen i Hundsjöviken på 90-talet.
Nu är det ju en doktorsavhandling, så ibland blir språket lite svårt, dessutom är jag ointresserad av att serierna sätts in i något slags tidssammanhang. Men det är mycket radiofakta - när det är som bäst myser man bara och tar in allt. Och en medföljande CD gör att man kan lyssna på utdrag ur Hällebäcks gård och Trivselmyra story och andra (man blir ju sugen på att höra mer, men Sveriges Radio är som sagt urusla på sin egen historia - Avgörande ögonblick som SR ofta hänvisar till för lyssnare som efterlyser gammalt material är ju bara pinsam).
Franka: Samlade äventyr 2  Kuijpers, Henk  4 (2019-11-10 21:22:10)
Gangsterfilm är ett spännande äventyr i rasande tempo, mycket action och snygga miljöer och bilar, ett filmstudioområde med en återskapad 50-talsstad.

Mysterier Atlantis är också spännande, trots att mycket av handlingen berättas i återblickar och klumpar. Även här är miljöerna något extra, övergivna platser.

Lite extramaterial är det också, så det är en härlig bok - man blir mer och mer förtjust i Franka.
Ulv i fårakläder  H Staaf, Linda  3 (2019-11-09 17:42:57)
Den är helt okej. Jag tyckte den började väldigt bra. Var småspännande, rolig, lättläst och välskriven. Den är mycket riktigt välskriven och jag tycker väldigt mycket om huvudkaraktären, Marita som är som en strålande sol boken igenom. Huvudkaraktären är utan tvekan det mest positiva i hela boken. Själva deckarintrigen är egentligen ingenting som intresserar mig. Alldeles för stor vikt med polisers arbete, terrorism och det gamla vanliga med arbetsproblematik mellan könen. Intrigen kan säkerligen intressera många andra läsare. Sedan tycker jag också att den är lite för lång. Men de delar som är bra är riktigt bra och huvudkaraktären Marita ser jag fram emot att få följa. Förhoppningsvis kommer fokus mer ligga på henne i kommande böcker än alla de andra manliga karaktärerna som jag alldeles för ofta blandade ihop med varandra.
Men absolut en helt okej debutdeckare som är välskriven.
Slutbetyg, en 3:a!
It's so easy ( och andra lögner)  MCkagan, Duff  4 (2019-11-09 05:49:40)
Jag har läst flera böcker skrivna om forna band medlemar av det ökända rock gruppen Guns'n Roses, men Duffs McKagans skildring är den bästa. Tillskillnad från Steves Adlers bok handlade främst om droger, och det märktes att Steve inte hade varit närvarande medlem. Slash skildring var bitter, medan Duff känns som en sympatisk och smart kille.
Han har reflekterat över sitt liv, vad det än som har hänt mellan bandet och Axl Rose så har Duff en förståelse och låter inte sina känslor att ta över.
Även om jag har läst flera skildringar om bandets uppkomst och fall så känns inte det tjatigt, detta är Duffs upplevelser och hans version. Jätte bra självbiografi.
Mamma är bara lite trött  Beischer, Sara  1 (2019-11-07 19:08:54)
Denna bok föll mig inte helt i smaken.
Minna försöker få ihop livspusslet och hamnar rakt i väggen, diagnosen blir utmattningssyndrom.
Första delen av boken är högst igenkännande. Hamsterhjulet som snurrar av barn, träningar, hämtningar och lämningar, hushåll och allt annat som hör vardagen till. Hjulet som aldrig slutar snurra.
Andra delen om rehab känns bara intetsägande.
När du vänder dig om  Ericson, Pernilla  5 (2019-11-07 19:06:35)
Denna bok bygger på en verklig händelse. Skrämmande och obehaglig. Erlagruppen samlas för att utreda hemska övergrepp på kvinnor, brutala brott som sker i deras egna hem.
Bok nummer tre i serien om Erlagruppen med polisen Liv Kaspi i spetsen.
Lovisa Ulrika Konst och kuppförsök  Rainer, Claes  4 (2019-11-06 19:13:55)
Claes Rainer har skrivet en bildrik spännande skildring om Drottning Lovisa Ulrika. Hennes konstsamlingar grundlade Nationalmuseum, hon grundade Vitterhetsakademin och var tillika konstnärligt- som politiskt aktiv.
Lovisa Ulrika var en upplyst drottning med järnvilja. Hon var Gustav III:s mor. Lovisa Ulrika stod upp mot Frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki.
Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en ond bråd död för många.

En mycket bra och fängslande bok som jag varmt kan rekommendera.
Vinter i Madrid  Sansom, C.J.  5 (2019-11-06 09:59:58)
Läst den. Verkligen spännande och informativ om en verklighet som vi både känner till och egentligen inte riktigt vet ngt om.
Brännömorden : en somrig historia om ond  Wallander, Ann  1 (2019-11-06 01:07:06)
En deckare på extremt låg nivå och den skulle ju faktiskt kunna vara riktigt bra, spännande och mysig. Själva grundidén är ju bra. Språket har jag i sig inget emot, men de extremt dåliga karaktärsporträtten, den totala avsaknaden av spänning samt de totalt ointressanta episoderna av vad den författande systern sitter och skriver i sina böcker. Det har ju ingenting med själva grundhistorien att göra! Jag förstår inte alls vad författaren tänkte med det. Åter igen, den här hade kunnat bli riktigt bra. Men det här är ingenting som jag kan rekommendera.
Slutbetyg, en 1:a!
Här kommer en hund  Hertz, Grete Janus  4 (2019-11-05 08:33:39)
Hunden Jakob är på väg till bagaren för att köpa bröd åt husse. Han ska också köpa honom en tidning. Och på varje uppslag ställer författaren en fråga. Jag känner igen detta från en annan av författarens böcker. Den som heter "Här går Tant Tea".
Hickelihickan  Goldman, Dara  3 (2019-11-04 08:37:50)
Sam gillar att skrämmas. En dag skrämmer han Molly så att hon faller omkull. Då skrattar han så att han till slut får hicka. Men hickan vill inte försvinna. Här är en bok att känna igen sig själv i. Det finns ingen som får så många och så stolliga råd som den som fått hicka.
Selambs  Siwerts, Sigfrid  3 (2019-11-03 18:48:04)
Selambs är berättelsen om fem syskon som växer upp i början av förra seklet. De föds på herrgården Selambshof i närheten av Stockholm. De förlorar sin mor i barnsäng och uppfostras av sin far och tjänstefolk. De växer upp till fem sinsemellan olika indivier som förenas av en sak, egoism och girighet. Peter tar över skötseln av gården och driver den med endast en sak i sikte, största möjliga inkomster. Hedvig är den mörka och oroliga, slav under perversa begär. Stellen är slarvern, spelar högt och falskt. Laura spelar i sin tur på sin kvinnlighet, gör allt för sin egen njutnings skull och struntar i sin son. Tord är outsidern som flyr undan världen men undgår inte penningens makt.

En stark skildring av fem obehagliga personer, alla till synes helt oförmögna till kärlek och empati. Egoismen är den enda drivkraften och varje möte mellan dem blir en maktkamp. Men man hjälps åt att köra över omgivningen och partners i jakten på mer pengar. Och i detta finns bokens svaghet, de fem är närmast karikatyrer på giriga överklassmänniskor så helt utan nyanser som de framställs. Det sägs att i synnerhet Peter är hämtad från Siwertz ungdom, en tidigt vän som sedan blev hans fiende. Det låter sannolikt då det känns som att författarens hat fördunklar det behov av nyanser som kanske gjort boken till ett storverk. För Siwerts har både språket, insikten och berättartekniken, synd bara att karaktärerna inte känns helt trovärdiga.

Kvinna utan minne  Lidbeck, Petter  4 (2019-11-03 13:40:11)
Tankeväckande roman om en kvinna som plötsligt drabbas av minnesförlust och möter sitt gamla liv med stor skepticism och brutal ärlighet. Hur mycket fejkar vi egentligen i våra liv..?
Laboon  Tord, Henrik  4 (2019-11-03 13:34:03)
Spännande bladvändare om ett gäng människor som möter ett fruktansvärt öde i skuggan av tsunamin i Khao Lak.
Året runt med Rasmus Nalle  Hansen, Carla  4 (2019-11-03 13:26:11)
I den här boken får vi följa Rasmus Nalle och hans vänner under ett helt år. Varje månad har sina särskilda sysslor. En del bjuder mer på lek. Andra bjuder mer på nytta. Här vill jag främst av allt ge mitt beröm åt bilderna. Man blir glad av att titta på dem.
Aldrig mer  Larsson, Sara  5 (2019-11-01 23:39:47)
Denna bok fångade mitt intresse redan från första sidan. Gjorde ont inombords då jag läste och väckte även min ilska. Så obehaglig och och tragisk.
Ämnet är trafficking och prostitution.
Stella och hemligheten  Bernadotte, Madeleine  3 (2019-11-01 23:37:34)
En fin berättelse som ger mycket att samtala med barn om: att vara ny i klassen, vänskap, att säga nej och dåliga hemligheter. Fina bilder som speglar känslor bra. Passar barn i ålder 6-9 år.
Sjusiffrigt  , Anna Karolina  3 (2019-11-01 23:32:52)
De tre vännerna - Julia, Carla och Nikolina behöver en stor summa pengar de inte kan få på laglig väg. De bestämmer sig för att kidnappa en ung miljardär. De är väl förberedda, stenhårda, planen är vattentät. Inget kan gå fel. Eller?
Denna bok är fristående. Utspelar sig i Malmö.
Tempot är högt med många tvister och överraskningar. Jag drogs snabbt in i bokens alla händelser och intriger.
Gubben Gran for till stan  Hellsing, Lennart  4 (2019-11-01 17:04:59)
Livet är en potatis. En av många kul funderingar. Många kul ramsor också. En del har jag hört tidigare. Andra är helt obekanta.
E-boken - bokindustrins framtid  -, -  0 (2019-10-31 20:08:20)
E-boken blir bokindustrins död. Kanske inte direkt, men förr eller senare. Det är i vart fall den förhärskande synen hos gemene man på läget nu och i framtiden. Men frågan är om det är så illa som många tror?
1 Bara början
Branschen ser dock en annan utveckling än vad vi konsumenter talar om hemma vid köksbordet. Faktum är att e-böckerna har bidragit till en starkare bokbransch bland förläggare, men inte minst för författare och läsare. En tendens som vi sannolikt bara sett början på.
2 Digitaliseringen
Digitaliseringen är både en välkommen uppenbarelse inför den nya värld vi är på väg in i, såväl som ett tungt ok för gamla industrier som belastar deras resultat till dess att de lyckats transformera sin verksamhet till den nya tiden och den nya typen av efterfrågan. E-böckernas utveckling är ett bra exempel på detta, men fortfarande har bokbranschen en lång väg att vandra, där de måste ta rygg på mer framåtlutade verksamheter som spelindustrin, vilka är de som kanske allra bäst anammat digitaliseringen.
3 Följa casinobranschens fotspår?
Idag kan du exempelvis spela online casino med trygga betalfunktioner och låga trösklar för att börja såväl som att sluta spela. Det finns regelverk som skapar säkerhet, men också en konstant digital utveckling som hela tiden utvecklar produkten. Detta ökar också kraven hos konsumenterna och där samlingssajter som jämförcasino.se blir avgörande konsumentupplysning för om ett casino online eller spelbolag håller i konkurrensen eller ej. Det fungerar på ett liknande sätt i resebranschen där konsumenternas ord väger tungt i diverse recensioner på olika samlingssajter. Dit är nog även bokbranschen på väg.
4 Gynnar författarna
E-böcker är ett första steg i denna utveckling och har ju redan nu förändrat hela tryckningsförfarandet i bokbranschen. Men någon revolution när det gäller minskningen av försäljningen av tryckta böcker kan man inte se. Visst, den har gått ned något, men långt ifrån lika mycket som många hade fruktat. Försäljningen av e-böcker gynnar också författarna, då det är betydligt billigare att producera och därmed kan författaren får en större andel av kakan.
5 Olika utgångspunkter möts
Dessutom ser vi en intressant fördelning mellan de som alltid har älskat att bläddra i en bok och sedan spara den i sin bokhylla och de som verkligen inte vill ha böcker liggandes hemma och ta plats i någon bokhylla. Numera finns alternativ för båda dessa grupper, vilka har helt olika utgångspunkt till sitt läsande, vilket i sig gynnar bokbranschen då det ger fler kunder.
6 Olika önskemål kan mötas
Tekniken – eller snarare digitaliseringen – har nu landat även i bokbranschen, vilket är spännande ur många synvinklar, inte minst därför att det kanske är en av de sista stora bastionerna för läsupplevelser som man kan ta på i fysisk form och inte bara finns på en mobil eller skärm. Här tycks utvecklingen också gå i en riktning där olika önskemål kan mötas, beroende på vad konsumenterna vill ha. De som samlar i bokhyllan har samma möjligheter som de som laddar ned på sin mobil. Med andra ord närmar man sig branscher som ligger längre fram i digitaliseringsutveckling där konsumenterna får allt större makt.
Farfars sköna liv  Eriksson, Larserik  3 (2019-10-31 08:49:05)
Farfar berättar för sitt barnbarn om hur det var när han var ung. Bland annat så gick han vilse. En annan dag så drack han så många öl att han förstörde sin fina kostym. Men det har han ångrat nu. Och berättelsen? Ja, bättre har jag ju läst.
Jakten efter vind  Linn Persson, Gunilla  4 (2019-10-30 09:29:07)
En mycket trevlig och underhållande bok som löper i två parallella spår. Dels berättelsen om Colombine som i början av seklet lämnas att växa upp i kustbandet, dels berättelsen om Ellinor som berövas sitt farsarv och tvingas att byta liv. Spännande, fantasifullt och vackert. En bra bok, helt enkelt.
Ett, två, tre, fyra alla byxor är så dyr  Hellsing, Lennart  3 (2019-10-30 08:29:52)
Denna lilla bok innehåller ramsor. En del av dem är välkända. Andra sådana jag aldrig tidigare hört. Alltsammans serverat med trevliga bilder.
En grå elefant  Hertz, Grete Janus  3 (2019-10-29 20:06:20)
Om jag bara hade en grå elefant. Så tänker bokens JAG. Elefanten skulle i sin tur heta Teodor. Bokens JAG fortsätter sedan berätta om allt man kan använda ett sådant djur till. En kul och trevlig liten berättelse.
Dödens hand  Yorke, Margaret  3 (2019-10-29 00:51:15)
Den är både välskriven, engagerande och dessutom riktigt spännande från och till- och Margaret Yorkes böcker är alltid underhållande att få läsa- så egentligen borde mitt slutbetyg bli en stark 4:a. Men jag kan inte låta bli att störa mig på den rent ut sagt bedrövliga okunskapen för att inte tala om synen som bokens karaktärer har när det kommer till våldtäkt. Den är från 1983, men känns mer som om den var skriven på femtiotalet med tanke på att alla karaktärerna i boken har extremt konservativa värderingar. Män som inte förstår vad ens våldtäkt betyder och svaga våp till kvinnor som inte klarar av någonting själva. Jag brukar inte reta mig på sådana här beskrivningar, men här blev det lite väl mycket till och med för mig.
Bra och spännande som sagt, men lite irriterande också.
Slutbetyg, en 3:a!
Den andra dödssynden  Guillou, Jan  4 (2019-10-28 20:25:25)
Vi har nu kommit fram till 80-talet då hjulen snurrade som fortast med yupies och stora klipp. Intressant berättelse med bakgrund av kända händelser som incestpaniken, Palmemordet och fastighetshysterin. mycket av bakgrunden jag känna igen själv från min uppväxttid som barn och tonåring under 80-talet. bra bok.
Ekorrar på äventyr  Clark Potter, Miriam  4 (2019-10-28 20:02:38)
Ekorrens barn Kurre och Purre ska hälsa på sin faster som bor i Hasselbacken. De ska åka tåg dit. Ekorrarnas pappa har talat med konduktören, så att han i sin tur meddelar dem när de ska stiga av. Men resan är lång och tåget stannar ständigt på nya hållplatser. Små barn glömmer dessutom lätt. Hela tiden måste konduktören hämta tillbaks dem till tågvagnen. En söt liten berättelse med fina teckningar.
De bedårande lögnerskorna  Stjernström, Helena  3 (2019-10-28 17:36:58)
Varm, välskriven, småspännande och underhållande bok. Även om jag upplevde den som väldigt rörig och det tog ett tag innan jag riktigt hängde med i lyssningen. Jag tyckte väldigt mycket om ettan som absolut var bättre, men även den här var bra och jag vill absolut läsa trean i serien.
Bra uppläsning av Kerstin Andersson!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Eskort västerut  Morris,  4 (2019-10-27 13:24:26)
En kul och spännande berättelse - och med en hel del överraskningar på slutet. Här finns också en minnesvärd bifigur i form av den ständigt svärande mulföraren Ugly Barrow. En karavan nybyggare är på väg västerut. Lucky Luke övertalas att följa med på resan. I karavanen finns en förrädare. Varje morgon är det alltid någon som upptäcker att något är saboterat. Mot slutet av färden stöter de på siouxerna. Dessa är som vanligt ute efter skalper. Men tack vare Lucky Luke och en fransk frisör kan allt fortsätta som vanligt utan att någon behöver känna sig besviken.
I krokodilens gap  Rendell, Ruth  3 (2019-10-27 00:56:24)
Den är okej och som vanligt välskriven vilket alla av Ruth Rendells böcker är. Men jag vet inte riktigt vad jag tycker om den i längden. För det första uppskattar jag inte när någon i boken berättar tillbakablickar från ett liv till en annan och det hoppar fram och tillbaka mellan tiderna. Dessutom griper den aldrig riktigt tag i mig, varken själva handlingen eller karaktärerna. Den är okej och har vissa spännande sekvenser, men det här är långt ifrån min favorit av Ruth Rendells böcker.
Slutbetyg, en svag 3:a!
En aning övermogen  Gustavson, Christina  4 (2019-10-26 22:17:59)
Pendlar mellan en stark 3:a och en mycket stark 5:a i betyg för mig. Den första halvan av boken var fullkomligt lysande, engagerande, rolig och spännande. Jag gick omkring lyrisk och tänkte på boken när jag inte läste. Karaktärerna, särskilt Bitten tog jag snabbt till mitt hjärta och jag tycker så mycket om en feelgood-bok som faktiskt sticker ut från mängden med tanke på åldersskillnaden mellan Bitten och den mycket yngre, Gilbert som hon förälskar sig i. Annars är ju de mesta böckerna i denna genre de samma. 30åring förälskar sig i annan 30åring. Otrogen make till 40årig småbarnsmamma, träffar ny kvinna, makan sörjer men hittar slutligen kärleken på slutet igen. Väldigt få böcker beskriver attraktion med två personer med ganska stora generationsskillnader, men det gör den här boken och det är också därför som jag tyckte den var så kul att få läsa. Personligen tycker jag dock att den tappar lite i intresse efter halva boken och blev lite tjatig. Jag hade gärna sätt att författaren blandat in lite erotik att krydda upp berättelsen med. Jag tror faktiskt att den hade tjänat på det. Annars tycker jag det var en bra, engagerande och underhållande bok. Jag läser gärna fler böcker av Christina Gustavson!
Slutbetyg, en 4:a!
Djur i barnakammaren  Watts, Mabel  3 (2019-10-25 19:56:40)
I barnkammaren finns mängder med leksaksdjur. Här presenteras vart och ett av dem med en liten vers samt en söt teckning till.
Död på kredit  Yorke, Margaret  4 (2019-10-25 15:42:21)
Kanske inte den mest spännande thrillern av Margaret Yorke, men ändå riktigt bra. Karaktärerna är så välskrivna och känns så realistiska att jag mycket väl skulle kunna bo nära granne med dem. Dessutom använde sig alltid Yorke av en viss mått av psykologisk realism blandad med spänningsintrigen som gör att hennes böcker fortfarande sticker ut från mängden. Småspännande, välskriven, vardaglig och engagerande med väldigt bra karaktärsporträtt. Den här kan jag absolut rekommendera!
Slutbetyg, en 4:a!
Den lilla röda hönan  Bendel, Ruth  5 (2019-10-24 19:58:51)
Hönan sliter på sin åker. Men de andra djuren vill inte hjälpa till. När sedan brödet är färdigt att ätas låter det plötsligt annorlunda från dem. Trevlig saga med fina bilder till.
Kyssar & Döden  Björk, Monika  2 (2019-10-22 00:15:37)
Den här boken hade faktiskt kunnat bli riktigt bra och spännande, för jag tycker verkligen jättemycket om Monika Björks språk som är fränare, tuffare, sexigare och mer humoristiskt än vad man brukar finna i svenska deckare. Den hade alltså kunnat bli så bra. Men deckarintrigen är något fruktansvärt rörig att jag knappt hänger med i handlingen. Dessutom får jag som läsare aldrig något ordentligt grepp om karaktärerna inte ens huvudkaraktären, Felix. Dessa svingas istället ut lite hur som haver i handlingen utan någon ordentlig presentation. Synd, för den hade faktiskt kunnat bli riktigt bra.
Suverän språk som sagt, men tyvärr inte så mycket mer.
Helt okej uppläsare däremot. Men det här är inte en bok jag personligen kan rekommendera.
Slutbetyg, en 2:a!
Den röda halsduken  Adler, Helen  5 (2019-10-21 09:17:02)
Rådjuret vill gärna visa upp sin långa röda halsduk. Tyvärr så fastnar den i en buske och blir bara kortare och kortare ju längre bort han går. En söt liten saga med många fina bilder.
Styr din plog över de dödas ben  Tokarczuk, Olga  5 (2019-10-21 00:22:52)
Jag hade verkligen extremt låga förväntningar när jag började lyssna på denna bok. Jag hade lagt märke till den redan för flera år sedan men aldrig kommit mig för att läsa den. Nu när Olga Tokarczuk fick nobelpriset i litteratur så såg jag hur man låtit lägga upp radioföljetongen som sändes för ett antal år sedan, laddade ner den och började lyssna. Jag brukar aldrig tilltalas av nobelpristagare i litteratur, men helt otroligt nog så fastnade jag för denna mycket udda sagoliknande deckare med den mycket charmiga enstöringen Janina som älskar djur och för djurens talan- i huvudrollen. Människor är hon inte lika förtjust i. Efter några avsnitt så hade jag otroligt svårt att lägga den här boken ifrån mig. Språket, karaktärerna, kulturen är verkligen förträffligt. För att inte glömma bort humorn, den här är faktiskt riktigt humoristisk till och från. Jag tyckte verkligen att den här udda romanen var suverän, den östeuropeiska musiken som spelades slutet av varje avsnitt på följetongen passade perfekt och uppläsaren, Gunilla Abrahamsson läste suveränt. Min första nobelpristagare som jag faktiskt tyckte om. Jag läser mer än gärna fler böcker av polska Olga Tokarczuk och kan dessutom varmt rekommendera den här romanen som ju faktiskt också är något av en udda och humoristisk deckare.
Toppbetyg!
Frågor jag fått om Förintelsen  Fried, Hedi  3 (2019-10-20 16:16:57)
När Hedi föreläser på skolor om förintelsen får hon många frågar från eleverna. En del av dem är samlade i denna intressanta och viktiga bok.
Små stora saker  Picoult, Jodi  5 (2019-10-20 16:12:24)
Ruth Jefferson har jobbat som barnmorska i över tjugo år. En dag blir hon anklagad för mord på en nyfödd liten pojke.
Picoult skriver om svåra ämnen. I denna bok är temat rasism. En stark, viktig och intressant berättelse som har mig helt i sitt grepp.
Den fantastiska bilen, Fabian  Wesely, Jaromir & Aida  2 (2019-10-20 13:24:26)
Tommy och Harry bygger en lådbil. Men det är mycket man måste tänka på innan man kan ut och köra. Den här boken har ganska lite text. Man måste titta på och prata kring bilderna för att berättelsen ska få en handling.
Alla mina barn  Lindgren, Astrid  4 (2019-10-20 09:57:30)
Astrid Lindgrens figurer är vänner man har för hela livet. Och därför så vill man gärna träffa dem igen, även om man kanske redan läst allt om dem. I den här boken möter vi Pippi som bakar pannkakor, Emil som gillrar en råttfälla, Tjorven som köper en kanin åt vännen Pelle, Madicken som leker Moses i vassen med sin lillasyster och Karlsson på taket som känner sig sjuk. Här finns också utdrag ur hennes böcker för lite större barn. Kalle Blomkvist, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta.
Anna gräver  Brahm Lauritsen, Mette  4 (2019-10-20 09:51:46)
Annas mamma har gäster. Anna måste därför vara ute och leka. Hon gräver i sitt eget lilla trädgårdsland. Helt plötsligt börjar det regna. Regnet är bara bra för de blommor hon planterat. Men Anna själv blir bara lerig. Hon måste därför in i badrummet. Men hon vill inte störa mamma. Mycket av det här känns igen från tidigare böcker jag läst om denna flicka: nämligen det att försöka visa sig duktig, så att andra kan se att det här är något jag faktiskt klarar själv - även om jag som läser detta kan se på sista bilden att slutresultatet är långt ifrån det bästa.
Bordellhärvan : makten, männen och mörkl  Rauscher, Deanne  3 (2019-10-20 08:58:38)
En dokumentär roman om den okända bordellhärvan, som tystades ner under 70 talet.
Att läsa om det var intressant och chokerande, samtidigt även mycket otroligt att så många kända namn var inblandade i affären.
Men längre in i boken började även jag tvivla på om allt detta verkligen kan stämma
Boken var för tjock och upprepande, det blev tjatigt och segt att läsa om samma sak igen.
The Emperor of All Things  Witcover, Paul  3 (2019-10-19 16:48:30)
Den första delen i serien ”The Productions of Time”, där det för undertecknad är oklart hur många delar som är planerade totalt. Det är en riktig bladvändare, sprängfylld med fantasikittlande idéer och äventyr, som tar med läsaren till ett 1700-talets London där den exakta mätningen av tid är samhällets mest helgade vetenskap. Daniel Quare är en oäkting och föräldralös man som just klättrat i graderna i Englands högaktade urmakarsamfund, och som blir indragen i jakten på ett särskilt tidur, ett mystiskt fickur som ingen förstår sig på men som både vänner och fiender åtrår och som visar sig vara ett fruktansvärt vapen… och en nyckel till det fantastiska.

Bokens första hälft är i mina ögon helt suverän… högt tempo med underhållande språk och målande beskrivningar där man som läser sugs in i karaktärernas värld. Mot slutet tappar den dock lite fart – författaren upprepar sig en hel del och berättelsen ”spårar ur” lite grann. Jag kommer likväl att vilja läsa nästa del. En stark trea, läsvärd.
Anna packar sin väska  Brahm Lauritsen, Mette  4 (2019-10-19 13:23:24)
Anna vaknar mitt i natten och tittar på sin röda resväska. I den ska hennes kläder ner. Mamma och pappa sover fortfarande. Hon vill därför inte väcka dem. Anna packar därför sin väska själv. Men det är inte lätt. Alla kläderna hamnar snart i en enda röra. Anna känner jag igen från en annan bok jag läst. Likaså känner jag igen från denna temat att fixa något som mamma och pappa annars gör - fast på sitt eget sätt. Däremot är den här boken om henne inte lika bra som den förra om henne.
Anders drömresa  Björk, Gun  5 (2019-10-19 09:06:32)
Anders ligger i sin säng. Han drömmer om att han och kompisen Fredrik är på väg mot Afrika. Deras flygplan landar mitt bland alla vilda djur. Det känns både spännande och farligt. Och visst är det också spännande för mig som läser om det.
Blodsband  Hedström, Ingrid  5 (2019-10-19 00:52:13)
Den fjärde boken med Astrid och Carina som jag tycker det är så kul att få följa. Jag älskade Ingrid Hedströms deckare från fiktiva Villette och jag tycker precis lika mycket om deckarna med Astrid Sammils från Granåkers Hästberg. Den här boken är precis lika bra som de tre föregående deckarna med Astrid. Realism, natur och kultur blandas samman med ond bråd död, spänning och vänskap. Jag tycker för det mesta nuförtiden att deckargenren är tråkig med böcker som släpps på löpande band och där alltför många känns som om de kunde vara skrivna av en och samma författare- men där sticker verkligen Ingrid Hedströms deckare ut. Mycket tack vare hennes fantastiska sätt att bygga upp en bok, hennes fantastiska språk, att hon alltid för in kultur i sina texter och att hon dessutom får böckerna att kännas realistiska. Ja, jag tycker jättemycket om hennes böcker och jag ser verkligen fram emot fler böcker med Astrid, Carina och Stefan. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför lång tid innan bok nr: 5 i serien kommer.
Jag kan varmt rekommendera den här serien som nog bör läsas i ordning: 1. Bortfall, 2. Måltavla, 3. Brandgata, 4. Blodsband.
Toppbetyg!
Landskapet avslöjar ingen  Hildestedt, Ingela  4 (2019-10-18 15:41:10)
Oväntat bra bok. Betydligt bättre och mer engagerande än vad jag först trott. Den påminner lite om Inger Frimanssons böcker, med sitt psykologiska mörker och realistiska trovärdighet. Den har också vissa inslag av thriller. Ja, jag blev faktiskt riktigt positivt överraskad och jag läser mer än gärna den andra boken som Ingela Hildestedt har skrivit. Rekommenderas!
Dessutom bra uppläsare!
Slutbetyg, en 4:a!
Kantstötta porslinsugglors paradorkester  Estling Vannestål, Maria  4 (2019-10-16 22:12:06)
Det här är den andra boken jag läser av Maria Estling Vannestål. Förra året läste jag hennes debutroman, Lex Katarina som jag tyckte var en lysande debutroman och som jag gav högsta betyg till. Den här boken med sitt mycket speciella namn är en väldigt bra fristående fortsättning där jag som läsare åter får stifta bekantskap med Katarina och hennes familj. Här får jag också möta tre nya intressanta karaktärer som Katarina träffar på ett stillastående tåg och som så småningom kommer att bli hennes nära vänner. Dessa fyra individers vardagsliv med hälsa, sorg och drömmar blandas samman med författarens mycket engagerande och humoristiska språk. Av karaktärer så var det just Ingrid jag tilltalades allra mest av.
Jag lyssnade åter på ljudboksversionen och åter igen var det Anna Godenius som utan tvekan är en av mina favorituppläsare som läste boken och gjorde det som vanligt med ren perfektion. Jag ser fram emot att få läsa fler böcker av Maria Estling Vannestål i framtiden.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
The Drop  Lehane, Dennis  3 (2019-10-15 17:59:06)
En intensiv liten historia om vänskap, kriminalitet, utanförskap och mord. Det känns tröstlöst, rätt spännande och realistiskt. Lehane är en mästare på att beskriva dessa miljöer. Romanen är relativt kort på 230 sidor så det blir något ytligt. Om man gillar författaren är den dock läsvärd.
Ace on the River  Greenstein, Barry  4 (2019-10-14 20:06:38)
Ace on the River är en välkänd bok bland pokerspelare. Den bidrar med mycket värdefull information för den som är nybörjare inom poker, samt den som är mer rutinerad. Vi får följa tankegången hos Barry Greenstein, ett välkänt och framgångsrikt pokerproffs. Han guidar läsaren på en fascinerande resa om livet som pokerproffs samt mycket tips och råd för pokerspelare.

<

Barry Greenstein börjar med att berätta om sin egen bakgrund som pokerspelare. Hur han lärde sig spela poker av sina föräldrar, fram till hur han stod som slutsegrare av World Series of Poker. Han berättar om sin långa resa till toppen, och hur han tvingades överkomma flera motgångar och hinder på vägen. Läsaren får följa hans egna historier, samt intressanta och insiktsfulla anekdoter från ett liv som pokerspelare.

Det är en öppen och ärlig skildring av poker- och spelindustrins fram- och baksida. Det finns mycket som är glamoröst med att vara ett pokerproffs, men också lockelsen till en ohälsosam livsstil som kommer på köpet. Han berättar öppet om de frestelser och svårigheter han tvingats överkomma som pokerproffs:

Ha kontroll på sina pengar
Frestelsen med att spela på sport
Kombinera familjeliv med livet som pokerproffs


Studera pokerhänder
Barry Greenstein delar generöst med sig av sin djupa kunskap inom poker. Han illustrerar exempel på pokerhänder han själv spelat på stora turneringar. Han låter läsaren sitta i hans stol och få insikt om hur ett pokerproffs tänker i olika situationer och vilken strategi som bör användas. Det ger läsaren en unik insyn om hur den professionella pokerspelaren tänker. De tankebanor han har i olika situationer för att skapa en statistisk fördel, samt hur motspelaren ska hanteras. Boken erbjuder en övning där läsaren själv får ta ett beslut hur handen ska spelas, innan Barry avslöjar hur handen spelades på riktigt. Man får ta hänsyn till hela situationen på pokerbordet och bedöma hur pokerhanden ska spelas på bästa sett.

Läsaren måste ta ett beslut efter:
Antal chips
Position
Kort på hand
Motspelares spelmönster

Sedan avslöjar författaren hur han agerade i situationen mitt under pågående tävling. Tycker man att Ace on the River är en inspirerade bok finns möjligheten spela poker online genom att besöka de bästa mobil casinon som vanligtvis erbjuder online poker.25 färdigheter hos en bra pokerspelare
Efter många år som pokerspelare har Barry Greenstein utvecklat ett sinne för att förstå människors psykologi och hur de fungerar runt pokerbordet. För att vara en framgångsrik pokerspelare så krävs en förmåga att förstå andra människors psykologi. Författaren har en intressant förklaringsmodell för vilka egenskaper som krävs för att bli en framgångsrik pokerspelare. Han har identifierat 25 olika färdigheter som en pokerspelare bör bemästra för att vara framgångsrik runt pokerbordet. Ett mycket intressant avsnitt för aspirerande pokerspelare som ges möjlighet att rannsaka sig själva och identifiera eventuella tillkortakommanden de måste förbättra för att bli framgångsrika pokerspelare. Författaren drar också paralleller mellan de olika personlighetstyperna till olika situationer i det vanliga livet. En illustration hur vissa aspekter inom poker också speglar det vanliga livets skeenden.

Han har också en intressant beskrivning av vilka typer av ”gamblers” som existerar och deras olika personlighetsdrag. Förhoppningsvis känner läsaren inte igen sig själv i någon av de beskrivningarna.

Barry Greenstein går också in på vett och etikett runt pokerbordet. Han förklarar lite olika regler och normer som en pokerspelare bör förhålla sig till för att passa in i pokerscenen. Boken innehåller också mycket färgbilder från kända casinon och pokertävlingar som säkerligen kommer att inspirerar en och annan pokerfantast.

Slutsats
Oavsett om du är en nybörjare eller en van pokerspelare så är Ace on the River ett mycket bra tillskott i bokhyllan för den pokerintresserade. Boken är full av massvis av bra information om pokerspel, och olika färdigheter som en pokerspelare bör lära sig att bemästra. Strategierna i boken är dock relativt grundläggande vilket författaren också tillägger i början. Bokens stora behållning är att den ger en fascinerande inblick i livet hos ett pokerproffs, som ständigt är på resande fot och besöker nya casinon och pokerrum. Önskar man mer intressant information om böcker man överväger läsa så ska man gå hit.
Antikkurs för vilsna hjärtan  Hallengård, Åsa  5 (2019-10-13 22:14:16)
Det här var verkligen en mycket positiv överraskning. Jag hade förväntat mig en ganska ordinär feelgood-roman, men här ryms mycket annat också, antikviteter, sorg, drömmar, misshandel och framtidsdrömmar. Den är dessutom riktigt spännande på sina håll. Jag gillar karaktärerna som varierar i åldrar och som har olika bakgrunder, språket är mycket bra och väldigt lättläst. Kapitlen är många, men korta och utan en massa onödiga krusiduller och djupa inre tankar. Jag blir berörd av karaktärerna och vill medan jag lyssnar på boken att det ska gå dem bra i "livet". Ja, det här var en mycket positiv överraskning och jag läser mer än gärna fler böcker i framtiden av Åsa Hallengård.
Dessutom i en superuppläsning av Anna Godenius! Jag kan varmt rekommendera denna mycket innehållsrika roman.
Toppbetyg!
Maskiner som jag  McEwan, Ian  4 (2019-10-13 20:55:52)
England i mitten på 80-talet. Men det är inte riktigt samma England som vi minns från då. Visserligen var Thatcher premiärminister och bråkade med labour. Men historien var inte som vi känner den, Kennedy överlevde attentatet i Dallas. John Lennon blev aldrig mördad. Beatles återförenades 1982 och släppte en ny skiva. Storbritannien förlorade Falklandskriget och diktaturen i Argentina stärktes.
Men framförallt, multigeniet Alan Turing, mannen som knäckte tyskarna hemliga kod under WW2, fick leva och utveckla sina teorier. Han skapade en artificiell intelligens som möjliggjorde utvecklingen av mänskliga robotar decennier innan det ens var påtänkt i den värld vi känner idag.

Charlie och hans flickvän Miranda köper en av de första robotarna som utvecklats. Prototypen får namnet Adam och den levereras med endast basfunktioner, dess personlighet ska Charlie och Miranda programmera in. Adam är så nära en människa man kan komma både till det yttre och inre. Kanske för nära, Mirandas programmering gör att Adam blir förälskad i henne, men han har också moraliska värderingar och inser problemen. Snart kastas Miranda och Charlie in i ett triangeldrama med förödande konsekvenser. Miranda bär på en mörk hemlighet och är utsatt för hot. Är Adam den som ska rädda henne - eller är det tvärtom...

En mycket intressant bok om vad som kan hända när vi utvecklar teknik som ligger bortom vår kontroll. Robotar konkurrerar inte längre bara om jobb och är överlägsna i att spela schack. De är så människolika att de även konkurrerar om flickvänner, har en egen vilja och kopplar bort nödstoppet för att inte kunna stängas av. Dessutom har Adam moraliska värderingar som skapar dilemman vi inte vill kännas vid. Moral ska skötas, eller missskötas, av riktiga människor...Författaren tar sin robot ett steg längre än Marina Nilsson gjorde i sin utmärkta Bobby Love och jag tolkar det faktum att boken utspelas omkring 1984 som en blinkning åt Orwell. Personligen tror jag att i en framtid vill varken myndigheter eller allmänhet befatta sig med robotar som är alltför människolika - eller alltför duktiga, Men den som lever får se...


Alice i spegellandet  Carroll, Lewis  1 (2019-10-13 11:04:02)
Förra boken jag läste om Alice var helt okej - frånsett då det konstiga slutet. Uppföljaren är direkt obegriplig. Jag gav upp efter ett par sidor.
Handbok för superhjältar Del 1: Handboke  Våhlund, Elias  4 (2019-10-12 11:59:50)
Denna bok är bra skriven med fina bilder. Jag tycker berättelsen är bra, den belyser något som är lite jobbigt men också att det till slut blir något bra av det hela. Det är inte alltid så lätt. Passar för barn mellan 6 - 9 års åldern.
Sprickor i jorden  Lindstein, Mariette  5 (2019-10-12 11:57:04)
Den är intresserad, spännande. Man reagerar på flera sätt. Ena stunden blir man arg på Carl på pga hur han ibland behandlar Alex, nästa stund lite glädje över kärleken finns där i de intima stunderna mellan Carl och Axel. Det finns en kärlek mellan syskon Dani och Alex. Jag tycker att den var riktigt bra och spännande fortsättning. Riktigt nöjd med boken.
Laboratorium nr 4  Höjer, Dan  4 (2019-10-12 11:52:45)
Denna bok var och spännande. Jag har läst annat av Dan Höjer och tyckte att det var bra. Detsamma gäller denna bok. Jag tycker att den var bra skriven med lagom med spänning och ville inte sluta läsa. ☺️
Norra Latin  Bergmark Elfgren, Sara  5 (2019-10-12 11:49:07)
Mycket bra och spännande bok och skrämmande. Precis som den ska vara. Jag tyckte mycket om den. Mer än vad jag förväntat mig. Den var mycket bra skriven. Jag rekommenderar denna bok.
Slutet  Strandberg, Mats  5 (2019-10-12 11:46:58)
Jag tycker att den var mycket bra skriven och den var spännande och läskig samtidigt. Den var också ledsam men det var också mycket kärlek i boken också. Mycket på en gång i en och samma bok. Jag gillade den. Fast jag lyckades inte läsa denna den i pappersformat jag lyssnade på boken men det funkade lika bra.
Frallan och kärleken  Ohlsson, Sarah  4 (2019-10-12 11:43:28)
Den var bra skriven och intressant. Jag gillar själva berättelsen i denna med som med de två tidigare. Även bilderna här är fina de också. Passar 6 - 9 år.
Frallan räddar världen  Ohlsson, Sarah  4 (2019-10-12 11:40:46)
Jag tycker att boken var riktigt bra barnbok. Jag kommer ihåg när jag hade sommarlov när jag gick i skolan så kände jag samma sak. Underbart fina bilder i boken. Passar bra för 6 - 9 år.
Den enda utvägen  Bengtsson, Annika  3 (2019-10-11 00:15:12)
Den enda utvägen är Annika Bengtssons tionde roman. Jag har läst alla böcker av henne samt några noveller och kan som jag tidigare sagt, säga att hon är en mycket intressant författare som jag innerligt önskar att fler skulle få upp ögonen för. De absolut bästa böckerna jag läst av henne och som har fått högsta betyg av mig, är: Glömskelunden (2009), Snökupan (2011) och Kvinnor, vin och vänner (2016). Även de andra böckerna hon har skrivit har varit engagerande, trovärdiga och välskrivna psykologiska romaner. Den enda utvägen är välskriven och engagerande, jag gillar karaktärerna och språket är som vanligt lysande. Tyvärr måste jag ändå säga att det här är den boken som jag tycker minst om av alla hennes verk. Det kan vara det att den pendlar väldigt mycket mellan roman och thriller och tappar lite intresse för mig undertiden. Som thriller skulle jag önska lite mer spänning. Den är på inga vis dålig utan absolut läsvärd, men personligen har jag tyckt bättre om hennes tidigare böcker. Varav de jag tidigare nämnt funderar jag på att åter läsa om snarast möjligt.
Jag kan varmt rekommendera er som läser denna recension att ta er en titt på Annikas böcker.
Jag lyssnade på den här boken som ljudbok och uppläsaren var helt okej även om hon ibland hade lite konstigt uttal.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Himmel och Helvete  Kalman Stefansson, Jon  3 (2019-10-10 09:30:39)
En ovanlig handling, har aldrig tidigare läst eller fått inblick i det tunga livet som fiskare på Island. Boken har en mörk känsla, det är dystert och hårt så som det karga landskapet på Island. Döden är alltid närvarande, i mycket högre grad än livet.
Pojken som är huvudkaraktären, vill något annat i livet än bara vara fiskare. Han skiljer sig från de andra genom att älska böcker, och genom att han önskar mer ut av livet än att livet ska fortsätta som den alltid har gjort.
Språket i boken är lite speciellt och man får vänja sig vid det.
Jag tyckte om boken, det är första delen av en triologi över pojkens liv.
Sverige-Polen 1000 år av krig och kärlek  Lindqvist, Herman  4 (2019-10-09 13:43:29)
En trevlig och intressant bok om relationerna mellan Sverige och Polen under 1000 år. Sverige och Polen bildades ungefär samtidigt och har i mångt och mycket en gemensam historia som inte alltid varit så bekant för allmänheten. Lärorik bok.
Sommarön  Holmström Degerman, Anna  3 (2019-10-09 09:07:33)
Jag får erkänna att jag gillar omslaget betydligt bättre än själva berättelsen. Det är så färgstarkt. Det liksom kallar på läsaren ta med den där boken hem. Men så värst jättebra är väl inte innehållet. Det fokuserar alldeles för mycket på Limpans morfar - på vad han gör och hur han är som person. Det är först mot slutet som det börjar bli spännande. Och det är när Limpan och hennes nya kompis Josefina ska ro ut i smyg mot ön Lillskär, för att se vem som spökar där. Och då är det nästan för sent att ge boken ett bra betyg.
Änkorna på Österlen  Paborn, Sara  4 (2019-10-09 00:22:14)
Det här tycker jag var en varm, fin och välskriven liten bok som är både vardaglig i relationen mellan makar som varit gifta i många år och som tycks ha tappat kontakten med varandra, relationen mellan en medelålders dotter och hennes åldrande mamma- och som dessutom har vissa trevliga humoristiska undertoner. Den hade gärna fått vara något längre dock. Det här är den tredje boken jag läser av Sara Paborn och jag har tyckt om de två andra lika mycket som den här. Jag kan varmt rekommendera hennes böcker.
Dessutom väldigt bra uppläst av Marie Richardson!
Slutbetyg, en 4:a!
Noveller för Världens Barn 2006  Edelfeldt, Inger  2 (2019-10-08 09:02:28)
13 författare har bidragit med noveller av vitt skilda slag. En del korta och en del långa. Ulf Nilssons novell *Ett gammalt hus under himlen* fann jag mest intressant och uppnådde betyg 3. Men tyvärr fanns det några noveller som jag inte gillade alls så betyget i sin helhet sänktes.
Månskensryttaren  Poulsen, Erling  2 (2019-10-08 00:12:47)
Pocketbok ur serien succéromanen, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
Jag har läst många böcker av Erling Poulsen, vissa som är skrivna under hans namn, vissa som är skrivna under pseudonymerna, Bodil Forsberg och Else-Marie Nohr. Det här är ett ganska tidigt verk som publicerades för första gången som följetong i Allers 1953-1954. Den är välskriven och börjar väldigt bra, men efterhand tappar den i intresse för mig och blir alldeles för mycket av herrgårdsroman än någon direkt spännande thriller. Han har som sagt skrivit betydligt bättre böcker.
Slutbetyg, en 2:a!
Guldskorna  Nohr, Else-Marie  4 (2019-10-07 13:28:24)
Pocketbok ur serien succéromanen, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
Det här tycker jag var en riktigt bra och bitvis riktigt spännande thriller av Erling Poulsen. Den här gången under pseudonymen, Else-Marie Nohr. Engagerande huvudkaraktärer som jag vill att det ska gå bra för och en spännande intrig i denna lätt och snabblästa bok. Kan varmt rekommendera denna författare!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Felsteg  Adolfsson, Maria  4 (2019-10-07 10:08:24)
En deckare i raden kan man tycka. Men Felsteg är nog den bästa svenska deckare jag läst. Historien om Karin Eiken påminner lite om de isländska deckarna, men håller en betydligt högre klass. Livet på den vindpinade ön fångas väl, och faktum är att boken är mer intressant som miljöskildring än som deckargåta. Flera bekanta som läst boken var sugna på att resa till Doggerland, bara för att upptäcka att öarna sjönk i havet för flera tusen år sedan. Men det är ett gott betyg åt berättandet.
Lyckan är ett lån  Poulsen, Erling  2 (2019-10-06 01:17:48)
Tidig Erling Poulsen bok och absolut inte en av hans bästa böcker. Pocketutgåvan är visserligen från 1977, men i boken står det att den publicerades redan 1957 som följetong i Allers. Välskriven är den absolut, men ganska fånig och fjollig handling faktiskt. Nej, han har skrivit betydligt bättre böcker!
Slutbetyg, en 2:a!
Aldrig glömma  Peruzzi, Britt  2 (2019-10-05 00:51:10)
Den är välskriven men i mitt tycke med riktigt ointressant handling. Berättelsen är så långsam att fastän jag lyssnar på snabbaste hastigheten så tycker jag ändå inte att det händer någonting av värde.
Bra uppläsning som vanligt av Gunilla Leining, men det här är inte en bok som jag personligen kan rekommendera.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Ingen lämnas kvar  Öhrlund, Dag  5 (2019-10-05 00:06:08)
Tokiga miljöpartister
Galna Veganer
"Neger Joe"
Regnbågsironi
Invandringen är INTE så bra.
Batikhäxor
Det var länge sedan jag skrattat så hjärtligt.
Här kommer en bok, en deckare,som lika gärna kunde vara en uppslagsbok om Sverige och dess invånare 2019.
Dag Öhrlunds likheter med det svenska samhället idag är slående.
Allt detta som är förbjudet att prata om idag, ja ens att nämna, tar han upp i sin bok genom sin hjälte, kommisarie Trut.
95% av Sveriges författare kommer att sätta sin ekologiska rödbetsjuice i halsen om dom läser denna bok.
När Sveriges författarkår gör allt för att vara pk gör Dag Öhrlund det precis tvärtom.
Kul att någon vågar göra det i Sverige idagoch på ett sådant underhållande sätt.
Tack för denna bok. Ser verkligen fram emot nästa.

Kärlek börjar med mord  Willander, Maja  2 (2019-10-04 15:03:29)
Den här typen av feelgooddeckare som jag antar att man kan kalla boken för, behöver betydligt mer humor för att lyckas enligt mig. Nu faller den trots den drygt 70-åriga Vera med sitt speciella förflutna, ändå in i dussindeckarträsket och jag har utan tvekan glömt den om någon vecka.
Bra uppläsare däremot!
Slutbetyg, en 2:a!
Segraren  Scarrow, Simon  5 (2019-10-02 11:50:39)
Än en gång får vi stifta bekantskap med Marco och Cato som denna gången skickas till Spanien för att slå ner ett allvarligt uppror. De hamnar snart i livsfara och måste slåss mot både rebeller och politiska fiender. Bra och spännande roman.
Tvillingarna  Poulsen, Erling  4 (2019-10-01 17:21:00)
Spännande och mycket engagerande mysrysare som det var svårt att lägga ifrån sig. Jag läser gärna fler böcker av Erling Poulsen!
Dessutom väldigt bra inläsning av Elin Mohede vars röst passade boken som handen i handsken.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Olga och Stefan gräver guld  Willis, Helena  4 (2019-09-30 09:45:39)
En direkt fortsättning på "Olga kastar lasso" och där man gör klokt i att ha läst denna bok först för att kunna förstå fullt ut vad som händer. Olga letar efter biljetten till Japan som de vann på lasso-tävlingen, men kan inte hitta den. Och varför går det plötsligt inga tåg? Men trots att det inte riktigt går som de själva vill, så har de i alla fall fått ett kul och spännande äventyr. Detta gäller så klart även mig som nyss läst boken.
Jag vet att han lever  Poulsen, Erling  4 (2019-09-30 00:09:18)
Jag kan hålla med om att den kanske är lite tramsig från och till, men samtidigt rolig, engagerande och riktigt spännande från och till. En klassisk mysrysare som möter Tintin och kapten Haddock i liknelsen nästan. Huvudkaraktären Birgit som både är en klängig dörrmatta som leker privatdetektiv och hennes älskade Allan, ska de få en framtid tillsammans med tanke på alla de ondskefulla människor som vill de illa? Det här tilltalar nog inte alla, men jag tyckte som sagt att den var jätteengagerande och jag läser mer än gärna fler böcker av Erling Poulsen!
En fenomenal uppläsning av Anja Schmidt dessutom!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Olga kastar lasso  Willis, Helena  4 (2019-09-29 22:09:12)
Stefan är faktiskt en häst som går i jeans och som dessutom både kan gå upprätt samt spela "The house of the rising sun" på munspel. Men hur bra är han på att kasta lasso? Hans cowboy (som i det här fallet är en tjej) tänker i alla fall pröva lyckan. Särskilt när den som kastar bäst vinner en resa till Japan. En kul berättelse - och med ett par jag gärna vill läsa fler böcker om. Och nog tycker jag att jag känner igen sättet att avbilda personer. Från böckerna om LasseMajas detektivbyrå såklart!
Snigelns visa  Fröding, Gustaf  4 (2019-09-28 22:57:36)
Snigeln kryper. Snigeln äter. Snigeln lägger sig till ro. Snigeln hör ett hotfullt ljud. Snigeln blir rädd och kryper in i sin snäcka. Gustaf Frödings klassiska dikt, Malin Billers stora och färgstarka bilder och Pixibokens lilla format. Det känns väldigt annorlunda jämfört med andra böcker jag läst inom samma genre - samma format. Men känns faktiskt också väldigt lyckat.
Kamelen i solen  Ondaatje, Griffin  4 (2019-09-28 13:13:57)
Det jag gillar främst med denna berättelse är budskapet om att bry sig om djur, så att de mår väl och inte bara se dem, som i det här fallet, ett arbetsredskap.
Mysteriet med den försvunna tårtan  Boldt, Claudia  4 (2019-09-28 09:15:26)
Alla gillar tårta. Alla utom Räven. Han gillar bara ost. Ändå är han bjuden till Åsnans kalas. Men han är däremot ovanligt bra på att lösa mystiska fall. En kul och spännande berättelse för de mindre barnen. Nej, jag ska inte avslöja vem som är den skyldige. Men så mycket kan jag säga att det inte är någon av dem man allra först tänker på.
Mormor på rymmen  Branzell, Kaj  4 (2019-09-27 20:25:56)
Det här är den tredje boken jag läser av Kaj Branzell. Jag har tidigare läst av henne, Inte utan min hund (2016) och När första stenen fallit (2018) och kan konstatera att jag tycker väldigt mycket om hennes böcker och hennes sätt att skriva. Hennes böcker har, till skillnad från en hel del andra böcker inom samma genre- väldigt mycket innehåll. Det här är en feelgood med Anna-Lisa som enbart har några år kvar till de åttio men som ändå ger sig ut på sitt livs äventyr. Hon hamnar i många dråpliga situationer, träffar nya goda vänner och stiliga äldre gentlemans. Men det är inte bara solsken, det finns även sorg med det komplicerade förhållandet mellan mor och dotter närvarande och även en viss mått spänning.
Dessutom får hon känna på en hunds villkorslösa kärlek när hon träffar gatuhunden, Romeo. Karaktärerna är färgrikt konstruerade och underhållande att få följa genom boken. Om jag ska vara något negativ så tyckte jag att den blev lite långrandig fram mot slutet, men det är också det enda.
Varm, underhållande, välskriven och spännande.
Till på köpet en fenomenal uppläsning av den alltid lika professionella, Anna Godenius som utan tvekan är min favorit bland uppläsare av ljudböcker!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Jag vill inte flytta!  Blake, Stephanie  3 (2019-09-27 13:09:02)
Det uppstår starka känslor hos barnen när familjen Kanin plötsligt ska flytta. Jag ser det dels på barnens val av ord. Dels också på författarens sätt att rita och välja färger. Slutet på berättelsen känns inte riktigt vad jag själv hade väntat mig av det. Kan ett barn som Simon verkligen ändra sig? Och kan han plötsligt bara överge allt det han är van vid - alla sina kompisar? Det där struntar i alla fall inte jag i. Jag vill istället veta mer.
Någon jag kände  Thulin, Ingrid  3 (2019-09-26 15:40:39)
Man väntar sig Ingrid Thulins karriär från A till Ö när man tar sig an den här boken. Jag vet inte om man får det - mer nedskott här och där, boken känns mer privat än så. Men det är snyggt skrivet, blandningen av nutid, dåtid, barndom, karriär, Harry Scheins besatthet av att vara punktlig, grannen, äventyr under filmningar på andra ställen, George Lucas Jesusfilm.
Man kommer nära Ingrid - ja, man kallar henne bara vid förnamn när man läst en stund. Det känns som att författaren till boken är någon man känner.
Offrens offer  Svernström, Bo  4 (2019-09-24 18:35:26)
En thriller med otäckt innehåll. Mycket spännande och svår att lägga ifrån sig. Mördaren ser till att en del kriminella dör med avancerade metoder. Poliserna har olika teorier om det är en eller flera som ligger bakom allt dödande och om det kan vara kriminella uppgörelser. Jag tyckte boken var välskriven och läsvärd.
Döttrar  Henning, Helena  3 (2019-09-23 22:52:24)
Pocketbok ur serien Kvällsromanen, nr:45, har gått som följetong i Husmodern.
Författaren bakom pseudonymen Helena Henning är Gertrud Hemmel (1934-2006) som främst verkar ha arbetat som översättare. Jag tycker att det här är en bra, intressant och ganska realistisk bok med den aningen spända stämningen som ofta finns mellan mor och dotter och som jag personligen också har upplevt. Jag tycker om karaktärerna, särskilt modern Marie och hennes problematiska förhållande med dottern Annika och även till sin egen mamma vars namn jag som läsare aldrig får veta. Framtiden i Tanzania med nya kärleken Björn tyckte jag var lite smålöjlig, men åter igen trivs jag med att läsa en mysig kvällsroman, perfekt fram mot kvällen som inte kräver någon större koncentration.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Lyckta dörrar  Mellvig, Folke  2 (2019-09-23 22:39:28)
Pendlar mellan en 2:a och en 3:a för mig. Jag tycker mycket om Folke Mellvigs deckare och filmatiseringarna bakom hans böcker är underbara. Jag föredrar dock Hillman-deckarna, den här boken handlar om advokaten Alex och hans nyfikna unga hustru Pi som bokstavligt talat ramlar över ett fall med en död man. Jag tycker den är mysig och småspännande med väldigt bra karaktärsporträtt. Dock upplever jag den också som ganska rörig och tjattrig med väldigt mycket dialoger.
Helt okej gammal klassisk svensk deckare, men inte hans bästa av böcker.
Slutbetyg, en stark 2:a!
Paradisets fångar  Paasilinna, Arto  3 (2019-09-22 21:47:07)
En annorlunda bok om ett gäng flyplansresenärer som efter en flyplanskrasch blir strandsatta på en ö. Lite rolig och underfundig, underhållande men ändå lite torftig.
Indisputable Existence of Santa Claus  Fry, Hanna  3 (2019-09-22 16:19:33)
En bok om mattematiska logiska klurigheter om julen.
Boken har många roliga klurigheter och andra är mindre roliga.
Man måste vara intresserad av mattematik om an ska gilla denna boken.

https://www.bokus.com/bok/9781784162740/the-indisputable-existence-of-santa-claus/
Vem var Sigge Stark?  Niklasson, Bo  4 (2019-09-22 12:15:14)
En tunn bok, men bara genom sitt sidantal, författaren får med mycket fakta och det är intressant att följa Signe Peterséns väg - en ofta sorglig väg. Man tycker det är synd att hon fastnade i kärleksromanen som enda genre - det var ju inte bara förlagens fel utan hon kunde själv slösa pengar tills de var slut.
En intressant biografi - både övergripande och med bra anekdoter. Man slås av Signes, Sigges, stora förmåga att tala med djur. Hon tecknade också väldigt bra, och boken har också flera fina dikter.
LasseMajas Detektivbyra - Filmmysteriet  Widmark, Martin  4 (2019-09-20 13:15:18)
Lika underbar som tidigare. Jag tycker om berättelsen. Jag gillar verkligen bilderna. Jag har läst alla böckerna om detektiverna Lasse och Maja och jag gillar böckerna. Bra med spänning. Jag rekommenderar denna. 7- 9 år cirka kanske men jag rekommenderar hela denna serie om LasseMajas detektivbyrå.
Det sjunde rummet  Svernström, Erika  4 (2019-09-20 13:12:15)
Jag tycker att det var lika spännande som Det Övergivna barnhemmet och det var bra skriven med fina illustrationer. Jag hade svårt att lägga från mig boken. ☺️.
Skulle jag dö under andra himlar  Anyuru, Johannes  2 (2019-09-20 06:00:02)
En vacker bok med poetsk språk, men inget för mig. För trasparant handling om förfatrarens tankar och känslor. Jag vill ha en handling, där man har ett tydligt språk, denna bok är mer poesi än skönliterater verk
Om jag ger dig ett barn  Zachrisson, Annika  3 (2019-09-19 22:49:04)
Pocketbok ur serien Kvällsromanen, nr: 46, har gått som följetong i Min värld.
Utmärkt kvällslitteratur som håller ungefär vad den lovar och som inte kräver särskilt stort engagemang för att kunna hänga med i handlingen. Lättläst och med spänning och romantik. Mycket engagerande handling, så man kan inte annat än snabbt byta sida och innan man vet ordet av det så är den slut. Slutet kommer dock väldigt fort och lägligt, jag hade gärna haft lite mer känslor och dramatik. Men en absolut bra och underhållande kvällsläsning. Jag läser mer än gärna fler böcker i den här serien och av Annika Zachrisson!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Idag ska allt bli annorlunda  Semple, Maria  1 (2019-09-19 22:23:48)
Pendlar mellan en 1:a och en 2:a för mig. Jag märkte genast i början att det här inte var en bok som tilltalade mig då den var rörig och svår att få grepp om. Ändå tyckte jag att det fanns några små roliga episoder i början, men dessa blev aldrig sammanhängande med själva berättelsen som sådan och den blir tyvärr enbart sämre och sämre och sämre och fram emot slutet skumläste jag enbart för att få veta hur den slutade. Jag fann den extremt rörig, med karaktärer som kom och gick och som jag aldrig fick grepp om och dessutom detta att den hoppar hela tiden mellan nutid och dåtid, gjorde knappast saken bättre. Jag tror att själva grundhistorien och med en annan författare, så skulle den ha kunnat bli ganska bra. Men slutresultatet på den här boken kan jag bara inte uppskatta och jag kan inte rekommendera den!
Slutbetyg, en 1:a, men en stark 1:a, om det gör någon skillnad?