bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Omgiven av snåla jävlar  Öhrlund, Dag  3 (2023-10-02 18:58:44)
En bok med korta exempel på människors ofta obefogade och meningslösa snålhet. Alla har vi väl stött på dessa personer som fixerar sig vid att spara kostnader, ju mindre desto viktigare om man ska tro på alla galna exempel i boken. Värst är de som låter sin snålhet gå ut över andra, aldrig bjuder igen eller smiter undan sin del av notan genom att ständigt "glömma" plånboken. Eller som han som sparade halvdruckna groggar på efterfesten och bjöd på dem nästa lördag. En annan stjärna är mannen som stod vid toadörren och delade ut toalettpapper åt nödiga gäster, max två ark per person. Eller den som snodde varmvatten på jobbet och tog hem i termosar för att spara el. För att inte tala om han som tog med rakapparaten till jobbet för ladda den där!
Ja ni förstår nivån... Min favorit är kvinnan som plockade frukt i påsen på snabbköpet och när hon skulle väga den kramade hon ut all luft ur påsen med motiveringen att hon "minsann inte skulle betala för luften"!

Ganska kul på sitt sätt men kanske inget man ska sträckläsa. Författaren har dels skrivit om egna erfarenheter av snåla jävlar men också efterlyst exempel på Facebook. Vilket gör mig lite misstänksam vad gäller sanningshalten då den som bekant inte är överdrivet hög på nätet...
Rut-Emma, Ingeborg och Madlän  Stjernholm-Raeder, Karin  4 (2023-10-01 13:12:28)
I den här boken får vi lära känna tre syskon. De var barn för cirka 100 år sedan. Det är ett intressant porträtt över en tid som jag själv inte vet så mycket om. Bönsal i skolan och att den som inte kan sjunga bra fick befrielse från skolans sångundervisning känns fjärran och exotiskt för oss som är barn av idag, liksom det att ett barn kunde få gå om en årskurs ifall han eller hon fick underkänt av läraren. Ett sådant barn finns med bland birollerna i boken.
Själv  Andersson, Marika  5 (2023-09-30 18:10:52)
Ett dödligt virus lamslår Sverige. Smittan upptäcks först i Stockholm och tros komma från dricksvattnet. Människor dör på löpande band och skräcken för stockholmare och vad de kan föra med sig, är stor runt om i landet.
Omedveten om allt detta är bibliotekarien Karin som isolerat sig en tid i sin lägenhet i Stockholm av sorg efter att hon fått veta att Hasse, hennes sambo sedan en tid tillbaka- har gjort en annan kvinna med barn och ska nu till att lämna Karin. Karin som själv längtat efter barn i så många år!
Driven av en impuls beslutar hon sig för att lämna Stockholm och bege sig upp till sin ensligt belägna stuga i Hälsingland, hennes barndomstrakter där hon har många fina barndomsminnen ifrån. Och hon lyckas lämna huvudstaden innan den spärras av.
I den lokala handelsboden i byn får hon veta av den nyfikna Birgit om viruset som slagit sitt grepp om Stockholm. Rädd för vad Karin kan dra med sig i form av smitta, beordrar Birgit henne att omedelbart lämna affären.
Karin tar sin tillflykt till stugan där lugnet väntar henne och hon börjar minnas sin barndom där mormodern spelade en särskilt viktig roll för henne. Men skräcken börjar sakta men säkert krypa in på bara skinnet på henne. Hon terroriseras av byinvånarna om nätterna, någon gör hennes bil okörbar och maten börjar sakta men säkert att ta slut.
Hur ska Karin klara sig?
Jag tycker om att prova på okända böcker, på för mig lika okända förlag. Ganska ofta brukar dem väl kanske inte vara det bästa inom litteraturen- men ibland ramlar man över sådana här små pärlor. För det här var en oväntad bra och gripande roman, såväl som en spännande äventyrsthriller. Det finns även en del svart humor som mellan varven lockade fram skratt hos mig.
Jag ångrar bara att jag lyssnade på den här boken och inte läste den för hand. Då den är helt oförutsägbar inträffade vissa situationer som jag inte var beredd på och som fick mig att spola tillbaka.
Jag är riktigt imponerad av den här debuten av Marika Andersson och kan varmt rekommendera den!
Jag ser fram emot att få läsa fler böcker av henne i framtiden!
Toppbetyg!
Den blå diamanten  Ek, Ingela  3 (2023-09-28 04:27:20)
En gammal flickbok som jag inte tidigare läst.
Om den 13-åriga Harriet som också kallas för Harry då hon är mer som en pojke än en flicka, förutom när hon städar.
En småmysig ungdomsroman som var mysig, småspännande, nostalgisk och välskriven. Lite som en tidig Kitty-bok fast med en yngre huvudkaraktär, Harriet är enbart tretton.
Den här kan jag absolut rekommendera till de som gillar gamla flickböcker och jag läser gärna den andra boken i serien- vad jag förstår så skrevs det enbart två böcker om Harriet som detektiv?
Slutbetyg, en stark 3:a!
Bara på besök  Oleary, Beth  4 (2023-09-27 21:45:16)
Mysig bok om Leena och hennes mormor Eileen som bestämmer sig för att byta plats ett tag.
Det lilla biblioteket på söder  Dahlson, Camilla  3 (2023-09-27 21:40:34)
Helt okej, mysig bok om några bibliotekarier som vill höja utlåningen...
De ofrälsta  Harris, Robert  5 (2023-09-26 23:15:29)
De ofrälsta av Robert Harris är en mycket intressant historisk roman. Även om en roman är en roman, så råder det ingen tvekan om att Harris har gjort en gedigen research. Whalley och Goffe har verkligen existerat och de som var ansvariga för avrättningen av Karl I blev dödade på det mest fruktansvärda sätt.

Det som jag framför allt uppskattar med denna roman är att författaren inte tar ställning för den ena eller andra sidan. Han lyfter fram både goda och dåliga saker på båda sidorna, så även om man kan känna sympati för de båda flyktingarna inser man också att även den republikanska sidan begick skändligheter och ledaren Oliver Cromwell lät sin son bli hans efterträdare, så skillnaden i styrelseskick kanske inte var så stor.

Robert Harris gör mig aldrig besviken. Även denna roman av honom rekommenderar jag å det allra varmaste.
Blå  Lunde, Maja  2 (2023-09-25 22:00:25)
Berättelsen Blå löper längs tre spår. Vi får följa norskan Signe, dels som ung miljökämpe i ett fattigt Norge på 50-60-tal, dels som 70-åring som 2017 seglar ensam över haven i båten som kallas Blå för att konfrontera den man som svek henne. Eller var det hon som svek honom? Parallellt får vi följa David och och hans dotter Lou som år 2041 är flyktingar i ett uttorkat och laglöst Sydeuropa. En dag upptäcker de en segelbåt i en övergiven trädgård långt inåt landet...

En dystopi vars tema är människans förstörelse av miljön och effekterna av klimatkrisen. De olika delarna är sinsemellan ganska olika. Den unge Signe påverkas av sin pappa, en miljökämpe innan ordet ens var uppfunnit, och blir det man nästan kan kalla en yrkesdemonstrant. Men det går inte så bra. Norge innan oljan var ett fattigt land och lokalbefolkningen vill hellre ha arbete och inkomst än att sitta och titta på vattenfall och forsar. Den konflikten finns än i dag och är i mitt tycke den bästa delen av berättelsen. Den äldre och luttrade Signes sjöresa med en ovanlig men för henne värdefull last är närmast surrealistisk och känns bara - nej...

Den dystopiska delen har det för genren vanliga felet att läsaren kastas direkt in i en postapokalyptisk värld, utan förklaringar eller skeenden som visar varför samhället kollapsat istället för att hantera kriserna. Det är förvisso otäckt och realistiskt men bristen på bakgrund gör at jag blir mer irriterad än skrämd.
Författaren är okänd för mig men tar tydlig ställning för aktivism och lagbrott i miljöns namn. Hon har tidigare skrivit en uppmärksammad roman, Binas historia, som blev en internationell bestseller. Har inte läst, men den verkar bättre än Blå.
Närvaron  Saul, John  2 (2023-09-25 10:26:40)
Nej, ingenting som intresserar mig nämnvärt mycket.
Den är egentligen inte dålig, men jag tycker mer att det är som en ungdomsbok än en bok för vuxna. Men sedan är jag inte så särskilt förtjust i övernaturliga böcker.
"Ondskans hus (1990" som jag läste för någon månad sedan av samma författare var betydligt bättre.
Slutbetyg, en 2:a!
I vikens mörker  Andersson, Cecilia  2 (2023-09-25 10:24:22)
Nej, ingenting för mig!
Boken lever tyvärr inte upp till den lovande baksidestexten, trots att den börjar ganska bra. Jag skulle snarare kalla det här för relationsroman än thriller då det på sin höjd fanns 5% spänning och det först på slutet och sedan inget mer. Sedan har jag svårt för Anna som karaktär som mer känns som en osäker tonåring än en mogen kvinna med ett förflutet. Fokus ligger alldeles för mycket på Annas jobb- och det intresserade mig inte nämnvärt mycket och sedan kändes hela attraktionen mellan Anna och Conny forcerad och på inga vis naturlig. Den är väl ganska välskriven, även om här finns mycket som skulle kunnat redigeras bort. Men författaren är debutant, så kanske att framtida böcker är bättre?
Men jag ser att många som läst boken har tyckt om den. Vilket är kul. Smaken är verkligen som baken!
Men personligen är det här inte en bok som jag kan rekommendera!
Slutbetyg, en 2:a!
Kleopatras testamente  Anton, Erik  2 (2023-09-25 01:11:35)
Spänningsbok där jag har lite svårt att hänga med - så länge det handlar om ålänningen Max och danskan Jitsa så är man med (deras äventyr med den spektakulära skatten är bra, också en bra dynamik mellan dem).
Sen är det några båtar som skildras noga, trögläst och svårt att engagera sig i - jag börjar tänka på annat när de där båtarna kommer i fokus. på slutet har de ju betydelse. Godkänd spänning, men lite väl utförligt och fokus är lagt på fel saker.
Flickvänskontraktet  Keiler, Anna  2 (2023-09-23 17:51:21)
Frida är illa ute, arbetslös, dumpad av pojkvännen och i desperat behov av en inkomst om hon inte ska tvingas sälja lägenheten. På ett bröllop träffar hon sin brors barndomsvän Micke, som hon en gång var hemligt förälskad i. Men Micke har ett dåligt rykte, som casanova och slarver, och hans omgivning tycker att det är dags för honom att stadga sig. Nu har hans välbärgade men jobbiga far bjudit hela släkten till Grekland på sitt 60-årskalas. Så Micke får för sig att anställa Frida som sin flickvän under festen i Grekland, för att göra ett gott intryck. Hon är med rätta tveksam men behöver pengarna och en semester utomlands är aldrig fel. Och så hemsk kan väl inte släkten vara...?

En ojämn feelgood där första halvan var så usel att jag funderad på varför jag lånat den och om jag ens skulle läsa mer. Fåniga missöden, förvecklingar och missförstånd, jag skumläste bara för att se hur den slutade. Men halvvägs, när de anlänt till Grekland, lyfte den plötsligt. Då kommer de dåliga släktrelationerna i fokus, karaktärerna djupnar och det börjar hända saker på en annan nivå än välta blomkrukor, kaffeindränkta kläder och självsvåldiga mobiltelefoner. Relationen mellan Micke och Frida är dock så förutsägbar att vi kan lämna den därhän...

Boken sägs vara den första i en ny feelgoodserie, jag vet inte om man ska se det som ett hot eller ett löfte...? Jag ser inte att karaktärerna Micke och Frida håller för en serie.
Jag är Gud  Karim, Malin  1 (2023-09-23 16:57:10)

Hermine har en perfekt tillvaro med man, två barn, bra jobb och vackert hem. Ändå mår hon inte bra. det blir för mycket och hon orkar inte längre anpassa sig till alla andras behov. Hennes man jobbar mer och mer och överlåter allt åt henne. Till slut tappar hon greppet. lämnar allt och gör revolt. Inom en vecka ska hon begå alla de sju dödssynderna, och efter det ska allt bli annorlunda.

En roman som påstås vara "vass och humoristisk" om en kvinna som flippar ur och lever fullständigt gränslöst. Men jag tycker mest den är konstlad, osannolik och obehaglig. Det är en sak att inte längre orka med vardagen och alla måsten. men att skylla det på andra män, i synnerhet maken, att uppträda som ett svin och begå kriminella handlingar som hämnd, vad är kul med det? Då är hon inte bättre än de hon anklagar. Dessutom är det tack vare makens pengar hon kan göra det. Och var finns hennes eget ansvar? Hon mår förvisso dåligt, har tagit på sig för mycket - men har förutsättningar att ändra det. Hon och maken har god ekonomi, utbildning, ett fuck off-kapital om hon vill skiljas, möjlighet att leja in städhjälp, gå ner i arbetstid, barnen är tonåringar och delvis självgående och det finns mor- och farföräldrar. Jämför med en ensamstående mamma i vården med små barn...

En i mitt tycke usel bok men det finns säkert de som gillar berättelser om kvinnor som bär sig illa åt som egoboost. Det är ju så synd om dem, allt är männens fel...
Gökungen  Marklund, Liza  5 (2023-09-21 18:58:50)
Två händelser skakar Fjällbacka.En känd fotograf hittas mördad i sin utställningslokal. Den här boken är den elfte i serien om Fjällbacka.
De sju vindarnas hus  Estberg, Astrid  4 (2023-09-20 11:15:30)
Den tredje boken jag läser av den numera bortglömda författaren Astrid Estberg. Jag har av henne tidigare läst: "Mary Lou seglar på världshaven (1943)" och "Marianne i Mesopotamien (1954)".
Tina, en ganska så omogen och aningen bortskämd ung kvinna som drömmer om att få bli skådespelerska och komma in vid Dramatens elevskola- vinner en semesterresa till Mallorca. På planet ner träffar hon den intetsägande, typiskt svenske Peter som tydligt visar intresse för Tina. Men den kärlekstörstande Tina har enbart ögon för den spännande spanjoren Ramon. Men är den stilige spanjoren verkligen någon man kan lita på?
Vad som börjar som en något småfjollig kärlekshistoria med en tröttsamt naiv huvudkaraktär- utvecklas till en ganska så engagerande roman och slutar till viss del som en thriller.
Småspännande, välskriven, mysig och engagerande- precis som de två andra böckerna jag läst av Estberg!
Slutbetyg, en 4:a!
Brevvännerna  Åhman Owetz, Eli  5 (2023-09-17 21:30:43)
Malin och Anders har det bra, barnen är utflugna, korna sålda och Anders´ firma är lönsam nog att försörja dem bägge. Men Malin är inte lycklig, hon saknar korna men framför allt saknar hon närhet och intimitet i äktenskapet. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn, då kan hon fly in i romanernas värld.
Erik har separerat från ett kärlekslöst äktenskap och flyttat ut på landet i Roslagen. I en lånebok hittar han några utrivna sidor anteckningar där en kvinna skrivit ner sina innersta tankar. Raderna slår an något hos honom och via bokbussen inleder han en brevväxling med kvinnan. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan dem, bägge är ensamma fast på olika sätt. Men kan man bli kär i någon man bara brevväxlat med? Och hon är upptagen, hur väger man en persons lycka mot en annans olycka?

Ett klassiskt triangeldrama i lantlig miljö men med flera udda inslag. Bara det att kontakten sker via handskrivna brev istället för mail eller telefon är ovanligt nog. Att sedan biblioteket och kärleken till böcker spelar en avgörande roll gör inte saken sämre. Berättelsen är charmig och välskriven utan det trams och onödiga förvecklingar som vissa feelgoodromaner excellerar i. istället ligger fokus på Malins dilemma, ska hon lämna ett i grunden bra äktenskap och en snäll man för en passion som visserligen känns rätt nu men som inte lämnar några garantier. Är hennes lycka mer värd än makens olycka, en gård som måste säljas och en dotters krossade dröm?

En av de bättre feelgood jag läst, ännu en i Söderbergaserien. Ömsint och tänkvärt om hur vardag och rutin får människor att glömma intimiteten och hur det kan kosta äktenskapet. Rekommenderas!!!
Isrosor och spisrosor  Ninnisdotter, Gun  5 (2023-09-17 14:55:59)
En otroligt stark, gripande, viktig och rent av hemsk bok att läsa. Om ett fattig-Sverige, där kvinnorna stod längst ner i hierarkin.
Anna Johansson, en alldeles vanlig kvinna som faller i olycka när hon blir gravid med en gift man och föder dottern Ninni.
Anna försöker vara en självständig kvinna som klarar sig själv, hon har en liten kvarterskrog, tjänar egna pengar, anställer en barnflicka åt Ninni och umgås med sin goda vän Gro som hyser egna, förbjudna känslor för Anna.
När Anna träffar en ny man som visar sig både vara alkoholiserad och våldsam som hon får två till döttrar med, börjar mardrömmen för henne på allvar.
De kommande levnadsåren är ångestfyllda och panka. Staten och olika myndigheter visar sig vara hennes värsta fiender. Och för dottern Ninni så verkar det inte heller gå bättre.
Jag blir så väl berörd som extremt upprörd under läsandets gång. Och att den är så autentiskt skriven, gör det till en ännu större läsupplevelse för mig.
En annan författare skulle kunna dra ut den här berättelsen på en 400 sidor, men Ninnisdotter lyckas fylla 180 sidor där varenda mening är laddad. Jag blir åter igen riktigt imponerad av hennes författarkonst och kan varmt rekommendera den här liksom hennes andra böcker.
Toppbetyg!
Bränd  Kadow, Jeaninne  3 (2023-09-15 15:26:16)
Pendlar mellan en 3:a och en 4:a för mig.
En hämnare från det förflutna vill inte lämna nyhetsankaret Lacie Wagner i fred. Han har hemsökt hennes mardrömmar i över tjugo år. Hon är paniskt rädd för eld, efter att som tioåring bevittnat sin far brännas till döds i en bilolycka. Hon är själv skärrad efter olyckan och bär alltid handskar.
En dag får hon veta av sin fd-man att den trettonåriga dottern Skyla är spårlöst försvunnen. Mardrömmen har blivit en realitet och den har bara börjat...
Den börjar mycket bra, är brutal, välskriven och spännande. Men ju längre in i boken jag kom, desto mer tycker jag att den började spåra ur och det blev alltför orealistiskt för att den skulle komma att intressera mig i längden.
Men den är spännande, välskriven och lättläst.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Dödsmärkt  James, Peter  2 (2023-09-14 09:03:03)
Unga kvinnor med brunt hår försvinner. Roy Grace kämpar mot tiden för att hitta åtminstone någon vid liv.
Seg bok som inte förmådde engagera.
Ring till polisen!  Almqvist, Anna-Lisa  3 (2023-09-13 14:26:41)
Lite småmysig flickbok från 50-talet om en kärlekstörstande tonåring som ensam tar hand om en bensinmack under några veckor. Biltjuvar lyckas dock störa Lotties känsla av lycka, men en ung mopedist får andra känslor att väckas till liv inom henne.
En oförarglig liten bok som det gick lätt att läsa- dock ingen bladvändare precis.
Min första och troligtvis enda bok jag läst/troligen kommer att läsa av Anna-Lisa Almqvist som mest skrev hästböcker för flickor. En genre som aldrig intresserat mig.
Slutbetyg, en medel 3:a!
Eventuellt uppsåt - att döda ortens gang  Guillou, Jan  4 (2023-09-12 15:08:19)
Superjournalisten Erik Ponti och superhjälten Carl Hamilton har blivit gamla. Stödda på käpp haltar de omkring och jämför sina krämpor. Men att sitta i parken och mata duvorna passar inte dem. Istället inleder de ett projekt som syftar till att sabotera verksamheten för landets alla telefonbedragare och återföra pengarna till de som blivit lurade. Men när Putin anfaller Ukraina förändras läget. Carl Hamilton återkallas i tjänst och förutom den rent militära underrättelseverksamheten skapas förutsättningar att ta itu med den organiserade brottsligheten genom den elektroniska krigföring som utvecklas till försvar mot ryska cyberattacker. Fast att agera både lagligt, i hemlighet och utan att avslöja vilka resurser de gamla vännerna sitter på visar sig vara svårare än de trott...

För mig är det här en något märklig bok. Jag hade förväntat mig crash boom bang, ungefär som i Hamiltonböckerna som jag läst i ungdomen. Alltså mycket action blandat med Guillous ständigt förekommande politiska betraktelser. Nåja, politiken finns här i rikligt mått men själva ramhandlingen, kampen mot de gängkriminella, fyller kanske en fjärdedel av boken. Resten är i princip JG:s variant av Ulf Lundells "Vardagar". Han plockar blommor åt hustrun, filosoferar över mat och vin, recenserar böcker(!), beskriver naturen, retar sig på att jägarkollegor skjuter "hans" hjortar, köper solrosfrön och matar fåglar året om, klagar på hälsan och umgås med Carl. Samtidigt får vi JG:s betraktelser över samhället idag och igår, återblickar på hans karriär varvat med hur och varför han skriver de krönikor han gör i Aftonbladet. I sann gnällgubbestil är alla andra (eller de flesta) inkompetenta idioter och hans stora hatobjekt är Säpo och SD. Riktigt roligt blir det när han berättar om sitt deltagande i frågesporten "Alla mot alla" där i synnerhet Janne Josefsson får en släng av sleven. Jannes och Cecilia Frodes deltagande där är ett av livets stora mysterier, ren lyteskomik, kult eller skådespeleri i den högre skolan...?

Det var en utvikning men boken har ett inte obetydligt underhållningsvärde. Han skriver rappt och lättläst och satir är alltid kul när någon annan drabbas. Tyvärr är JG väldigt förutsägbar och i viss mån tjatig. Avsnitten om hans framgångar med IB och raggarkungen Keith Cederholm som han fick frikänd är skåpmat som skulle stannat där. Likaså är hans ständiga försvar för, och utdelande av offerkoftor till, muslimer så välkänt att det motverkar sitt syfte. Hans vänstersympatier är också kända och han gör sig skyldig till historierevisionism genom att flera gånger påstå att Sovjetunionen ensamma besegrade Hitler. Men till skillnad från vissa andra skiljer han på nation och person, han har inget till övers för Putin.
En helt okej bok om man som jag uppskattar att actionavsnitten tonats ner.

Döden och den unge älskaren  Kilpi, Eeva  3 (2023-09-12 15:07:27)
Min första bok av denna för mig tidigare helt okända finska författare.
Tre långnoveller om tre olika medelålders kvinnors liv men lika mycket om djurskyddsföreningar, djurens liv mot den onda människan.
Jag tyckte mycket om den första berättelsen som handlar om den cancersjuka kämpen, Elina som vägrar behandling.
Tyvärr tilltalades jag inte särskilt mycket av de två andra berättelserna, även om jag måste säga att de var alla mycket välskrivna.
Slutbetyg, en 3:a!
Två allvarligt sinnade damer  Bowles, Jane  3 (2023-09-10 14:54:48)
Jag trodde först att den var skriven 1967, men jag ser nu att den först skrevs redan 1943 och det märks då den kändes alldeles för daterad för att vara skriven i slutet av 1960-talet.
Den är helt okej och den är välskriven, men för mig blir det inte mer än så. Jag hade läst så väldigt fina recensioner av den här boken- men jag ser inte det humoristiska för egen del.
Godkänd, men inte mer!
Slutbetyg, en 3:a!
Fossilia  Ninnisdotter, Gun  5 (2023-09-09 17:29:36)
Jag blir åter riktigt imponerad över vilken skicklig författare Gun Ninnisdotter var.
Med en säker prosa skapar hon här ytterligare ett mycket fascinerande kvinnoporträtt i denna samhällsroman.
Om en sedan decenniers förtryckt och misshandlad kvinnas, Fossilia- kamp för rättvisa och ett ljus om en bättre framtid.
Tänkvärd, gripande och ibland riktigt vackert skriven trots de tunga ämnen som här berörs.
Jag kan varmt rekommendera hennes böcker och jag planerar att läsa de resterande böcker av henne som jag ännu ej har läst!
Toppbetyg!
Det sista han sa  Dave, Laura  3 (2023-09-08 21:10:31)
En okänd flicka knackar på Hannahs dörr och ger henne en lapp som hon säger kommer från hennes man Owen. På lappen står bara två ord, "skydda henne". Hannah förstår vem som avses, Owens 16-åriga dotter Bailey. Men varför, från vem eller vilka och var är Owen? Hennes desperata samtal förblir obesvarade och ingen vet vart Owen tagit vägen. Så får hon veta att Owens chef är gripen för bedrägeri och FBI kontaktar henne, de vill också ha tag i Owen.
Nu är hon ensam med Bailey, en flicka som förlorat sin mamma och som vill ha så lite som möjligt att göra med sin styvmor. Men det är Bailey som sig själv ovetande har nyckeln till Owens försvinnande och tillsammans börjar de två nysta i trådar och uppdagar hemligheter de inte haft en aning om...

En spänningsroman som fått stor uppmärksamhet och mycket beröm. Inte den typ av böcker jag vanligtvis läser, men nu har vi den i bokcirkeln. Och visst passar den i en cirkel, det finns mycket att diskutera. Intrigen är fyndig och inte helt vanlig och man förstår Hannas misstänksamhet mot alla hon möter. är de på hennes och flickans sida eller vill de skada dem? En annan positiv sak är att vi slipper de ständiga våldsamheter och mord som brukar vara regel i denna typ av berättelser. Likaså får läsaren följa hur relationen mellan Hannah och Bailey långsamt förändras till det bättre. De osannolika sammanträffandena är inte lika otroliga som i många liknande böcker men visst finns det mycket man kan ifrågasätta. Dock inget jag kan skriva om här utan att spoila, så läs själva istället!
Färjenäs  Ljungberg, Ann-Marie  2 (2023-09-08 15:39:29)
Vad ska man säga? Den är inte alls dåligt skriven, men det är något med handlingen som inte griper tag i mig.
Jag upplever den ovanligt gubbigt skriven, fastän det är en kvinnlig författare med väldigt många manliga karaktärer som jag har problem med att hålla reda på.
En bok som jag snart glömt bort att jag ens läst.
Slutbetyg, en 2:a!
Pistolen  rai, bali  4 (2023-09-07 11:45:23)
Jag har läst en bok som heter "Pistolen" som är skapat av en författare som heter bali rai. bali rai är en indisk författare som bor i Storbritannien, Leicester och han är 52 år gammal. Han har skrivit många olika böcker som har översatts till många olika språk. Han växte upp i en multikulturell omgivning och han vill skriva lätt läsande men intressanta böcker för folk som har svårigheter med att läsa böcker. Boken “Pistolen” är en deckare.

Boken “Pistolen” handlar om hur ett vapen kan ändra även dina närmaste. Det är ett gäng med 3 personer som heter Jonas, Kamal och Binny, allt var helt normalt innan Jonas hade hittat en väska med pistol, kulor, kniv. Jonas plan var att hålla pistolen hemlig men han lyckas inte med det och bestämmer sig att berätta det först till Binny, men eftersom alla tre är nära vänner så går det inte om han inte säger det till Kamal heller. Jonas berättade det till Kamal och då var då han märkte att det var hans livs största misstag. Varför var det hans livs största misstag? för att det var då Kamal började förändras för att han fick makt. Han gjorde många dåliga saker som att råna ställen, hota människor att skjuta dem och även hotade han sina 2 närmaste vänner Jonas och Binny. Boken slutar med att Kamal dör.

Denna historia utspelar sig i nutid i Storbritannien i en storstad som kallas Leicester. en av huvudpersonerna som är Kamal var en lojal bror mot Jonas och Binny från början och han är en flykting från ett land med krig så han mår inte så bra psykiskt. När Kamal får vapnet så väljer han att vända ryggen mot både Jonas och Binny och hotar båda två med att döda dem. Den andra huvudpersonen som är Jonas är en nyfiken person och vill se cool ut med pistolen. Det var han som ville först få makt när han fick vapnet eller det var så han först planerade, men det som hände senare var att Kamal fick få tag i vapnet och vägrade ge den tillbaka. Eftersom Kamal var inte klok i huvudet så var Jonas rädd att säga emot honom att ge pistolen tillbaka men senare i boken så går Kamal hem till Jonas och slår hans syster och hotar henne och det var då Jonas rädsla mot Kamal försvann helt. Vad jag själv tycker om huvudpersonerna, Jag tycker att Kamal har någon slags sjukdom som gör att han inte tänker riktigt vad han gör och eftersom han såg många olyckor i sitt hemland så är han inte rädd heller. Jonas var en väldigt nyfiken person som ville se cool ut med pistolen men allt detta förändras när Kamal får tag i pistolen. Jag tror att Jonas var rädd att Kamal skulle göra honom illa eftersom han inte är klok i huvudet.

Bokens budskap är att även dina närmaste kan såra dig och att vapen kan förändra människor genom att du tycker att du får makt och att du känner dig som bossen om du har ett gäng med vänner. Men så blir det inte alltid så som du har tänkt dig. Jag tror att författaren vill förmedla att man ska vara försiktigt när man skaffar nya vänner för man vet aldrig hur den personen är för person och att man aldrig ska vara för nyfiken.

Jag är en person som aldrig har gillat att läsa, men när jag började läsa denna bok så tyckte jag att den var väldigt intressant och spännande, eftersom det är ingen påhittad fantasi utan handlar om verkligheten och att ungdomar idag kanske går igenom samma sak.


Våldtäkt  Tuckermann, Anja  4 (2023-09-07 02:22:50)
Rinka, ung sekreterare, bosatt i Berlin reser över ett veckoslut till Frankfurt. På tågperrongen möter hon en man, Gerald som visar intresse för henne. Samma kväll våldtar han henne under knivhot. Hon kontaktar inte polisen.
Chockad återvänder hon hem till Berlin där den fasansfulla panikångesten slår en knut om henne. Hon klarar inte av att gå hemifrån då hon ser nya potentiella våldtäktsmän i varenda man hon träffar på.
Hos sina väninnor söker hon tröst och förståelse. Det visar sig att det är fler i deras grupp som blivit utsatt för sexuellt våld och en dag övertalar Barbara, Rinkas närmaste väninna att de ska hämnas. Rinka, Barbara och två andra väninnor reser till Frankfurt för att utkräva hämnd på Gerald.
Ett tag senare träffar Rinka den sympatiske, Konrad som hon på försök inleder ett förhållande med. Men det finns ett massivt problem: Han är inte kvinna, utan en man och hon är fortfarande vettskrämd av män.
En dag beslutar sig Rinka för att på brutalaste sätt konfrontera sin rädsla, oavsett vad det kommer att komma att leda till...
En kort feministisk roman, drygt 120 sidor- som är skriven på ett direkt och brutalt vis. Jag hade först väldigt svårt för att komma in i handlingen, men efter 30 sidor var jag fast. Den är välskriven och känns mycket trovärdig. Trots det tunga ämnet så lyckas författaren skapa en vacker inre styrka i texten.
Jag finner vissa liknelser i Märta Tikkanens: "Män kan inte våldtas" som också var mycket bra.
Den här kan jag varmt rekommendera!
Slutbetyg, en stark 4:a!
1994  Härd, Ingemar  3 (2023-09-06 14:05:33)
En svår bok att såväl betygsätta som kommentera. För mig pendlar den mellan en svag 2:a till en stabil 4:a när den är som bäst.
Det märks att det är två författare bakom boken. Och det känns som om en drar åt ena hållet, den andre åt ett annat håll. Och att en författare hela tiden drar ner boken.
En samhällsroman och relationsroman om unga Johanna som när hon kommer till Göteborg i början av 1994 drabbas av en rad händelser, stora som små- hon upptäcks och blir filmskådespelerska, blir politiskt intresserad, träffar män och blir vårdbiträde. Dessutom drabbas hon av olycka.
Den är bitvis riktigt bra och engagerande (om än en aning för orealistisk)- men det är för mycket politik för min smak och ren kommunism-propaganda. Det var riktigt pinsamt när Mona Sahlin dyker upp i boken och blir uppläxad av Johanna!
Men den är välskriven och den sticker ut från mängden- så den blir ändå godkänd för mig!
Slutbetyg, en medel 3:a!
Gula rosornas bok  Axelzon, Sofie  4 (2023-09-05 23:30:53)
Mysig och underhållande bok med ett härligt mysterium - för romanens personer, inte vi som läser för vi får vara med i flera tidsplan, mycket spännande och kul att följa. Kul med alla ledtrådar som ramlar över Iris som huvudpersonen heter.
Iris hamnar i Strängnäs - Gula rosornas stad - och det känns som att man kan åka dit med den här boken som guidebok, så snyggt och initierat är det skildrat (författaren får till och med in sig själv, mycket snyggt).
Härlig stämning, trevlig och lättläst och smart bok.
Hedvig Eleonora och hennes tid  Ulvros, Eva Helen  5 (2023-09-05 15:20:37)
Eva Helena Ulvros bok ”Hedvig Eleonora och hennes tid”, är en bra välskriven biografi över en intressant drottning. Boken kan jag varmt rekommendera.

Hedvig Eleonora var dotter till Fredrik III av Holstein-Gottorp och gifte sig 1654 med Sveriges kung Karl X Gustav. Hon överlevde både sin make Karl X Gustav och sin son Karl XI. Hon dog 1715 tre år innan sonsonen Karl XII som föll offer för en kula vid Fredrikstens fästning i Halden. Hon har gått till historien som ”Karlarnas maka, moder och farmoder”.

Hedvig Eleonora hade ett stort intresse för balett och teater. Hon samlade på konst och tog konstnärer och arkitekter under sina vingars beskydd. Hennes hobby var annars att spela kort och bygga slott. Efter ritningar av Tessin den äldre återuppbyggde Hedvig Eleonora Drottningholms slott, som brann ner 1661. Eldsvådor var vanliga vid denna tid, då de flesta byggnader var av trä. 1697 brann även slottet Tre kronor ned till grunden. Karl XI hade just dött och man fick bråttom at rädda liket undan lågorna.

Hedvig Eleonora hann under sina närapå åttio år på jorden inte bara uppleva ofattbar lyx under Sveriges glansdagar som stormakt, utan också hur riket tappade makt och provinser. Eländet formligen hopade sig i början av 1700-talet i form av missväxt, svält, krig, sinande statskassa och farsoter. På Öland strök halva befolkningen med av pestens härjningar. Häxprocesserna resulterade i hundratals avrättningar under Karl XI:s regeringstid. De eviga krigen ledde till brist på män, varför kvinnorna fick dra tunga lass på hemmaplan. Samtidigt ökade läskunnigheten i landet, bland annat genom att regelbundna husförhör hölls.

1600-talet var en tid av kungligt envälde och reduktion. De gamla adelssläkterna hölls i schack genom att deras jord beslagtogs av kronan. Författaren redogör för den karolinska epoken, men utan att förlora Hedvig Eleonora ur sikte. Hon har uppnått perfekt balans mellan beskrivningen av drottningen som person och tiden.

Bokens pikanta detaljer livar upp framställningen, ofta genom att Eva Helen Ulvros begagnar sig av samtida ögonvittnen, som kammarherren Johan Ekeblad
Kvällen är evig i nattens mörker  Ninnisdotter, Gun  5 (2023-09-02 15:32:28)
Gun Ninnisdotter (1946-2001), släppte mellan åren 1990-1997, sju romaner som alla skildrar människor som står längst ner i samhället. Hon levde själv ett hårt liv med missbruk, självmordsförsök, var utsatt för incest av sin pappa och satt vid en tidpunkt av sitt liv häktad för mordbrand och blev dömd till sluten psykiatrisk vård. Men hon tog sig vid någon tidpunkt upp från sin egen misär, började studera och blev författare på 90-talet. Det är ungefär det enda som finns att läsa om författaren. Trots flera lovord från tidningar så undrar jag om hon någonsin fick något ordentligt erkännande för sitt författarskap- jag har själv inget som helst minne av henne.
Jag upptäckte av en slump några av hennes böcker under en realisation och blev lite nyfiken. Böckerna har alla väldigt trivsamma omslag och jag läste två romaner av henne för några år sedan som jag tyckte väldigt mycket om.
Det här är den tredje boken jag läser av henne:
Mia och Love är ett alldeles vanligt barnlöst par som närmar sig de femtio. Mia är lärare, med extremt dåligt självförtroende och som nu har gått in i väggen och är sjukskriven. Hon skriver ständigt, drömmer om att bli författare. Love är förtidspensionerad skogsarbetare. Han är timid och mager. Hon är temperamentsfull och fyllig. Båda har de ett mörker inom sig. De snäser och skriker åt varandra om små vardagshändelser. De lagar mat och åker på utflykter. De älskar varandra djupt och är varandras bästa vänner. Ingen av dem kan tänka sig ett liv utan den andre. Men en dag tar sjukdomen ett stryptag kring deras trygga gemenskap när Love kräks blod och med ens är deras framtid allt annat än säker...
Här finns också brorsonen Johan, den allt annat än rena Jönsson och den gamla fattigpensionären, Greta- deras granne som letar efter mat i soprummet.
Den här romanen tar upp flera allvarliga teman som sjukdom, ångest och ensamhet. Ändå så ler jag mig igenom hela berättelsen som är skriven med så mycket värme och kärlek. Den är mycket välskriven och jag kan ibland se vissa liknelser med Aino Trosell- men också Sonja Åkesson.
Trots att det nog inte var Ninnisdotters mening så är det här för mig äkta och vardaglig feelgood och dessutom lite av kärleksroman, som känns betydligt mer autentiskt än de flesta feelgood-böcker som jag tidigare har läst. Jag ser fram emot att få läsa hennes resterande böcker!
Toppbetyg!
Nuckorna på hörnet  Brunk-Holmqvist, Karin  1 (2023-08-31 22:07:54)
Nej, nu tackar jag för mig när det kommer till Karin Brunk-Holmqvist!
Visserligen har jag alltid tyckt att hon är en mästarinna på att idiotförklara pensionärer, men det har ändå funnits en viss charm som fått mig att fortsätta med hennes böcker och vissa har varit riktigt trevliga.
Men de senaste böckerna har jag inte alls tyckt om och med den här tackar jag för mig.
Här är pensionärerna en grupp 50-talister som alla känns som om de var minst fyrtio år äldre med sina extremt ålderdomliga åsikter. Det är mer av hån än humor och jag blir enbart irriterad.
Namnen är också hämtade från en annan generation: Olga, Arthur, Egon, Svea, Inga-Märta, Signe, Gerd, Blenda, Assar.
Självfallet kan ingen av de använda en dator, för när man har passerat de sjuttio är man dum i huvudet, tycks författaren tro.
Historien i sig är banal och inte särskilt välskriven eller intressant.
Ett äkta bottennapp!
Ondskans hus  Saul, John  4 (2023-08-31 14:29:43)
Pendlar mellan en 3:a och en 5:a för mig.
Kevin Deveraux är en fyrtioårig man, gift sedan många år med Anne och far till Julie och Jeff. Men i sina mardrömmar är han en rädd liten pojke som gömmer sig för sin ondsinta mor Helena som kommer efter honom med en kniv.
I ett storslaget hus på en ödsligt belägen ö utanför South Carolinas kust bor Kevins åldrande och nu sjuka mor tillsammans med sin åldrande hemmadotter, Kevins äldre syster, den kuvade Marguerite som utan ett ord- tar emot moderns raseri när hon drämmer käppen i ryggen på henne. Här finns också ett åldrande hembiträde, den orädda Ruby och den livrädda sköterskan Lucinda. Kevin får veta att hans hjärtsjuka mor inte har lång tid kvar och tillsammans med sin familj återvänder han till familjehemmet. Strax efteråt dör den elaka Helena och Kevin blir ensam arvtagare efter henne med villkoret att han bosätter sig i huset i minst tio år- om inte kommer arvet tilldelas en strikt militärskola dit Kevin skickades när han enbart var tolv. Systern Marguerite som saknar egen inkomst riskerar att hamna på gatan. Kevin beslutar sig för, trots Annes protester att stanna och förvandla det gamla huset och trakten till ett modernt semesterparadis.
Men innan han ens hunnit börja, inträffar en stor tragedi- Anne dör i en mystisk olycka. Och likt fallande dominobrickor börjar människor i trakten dö, en efter en.
Den enda som anar hur det hela ligger till är Jeff. Men ingen vill lyssna på en åttaårings vilda fantasi. Och mördaren är snart ute efter även honom...
Hur ska det hela sluta?
På många sätt en märklig bok. Hade jag inte läst de fina recensionerna på Goodreads innan jag började läsa den här boken så hade jag troligtvis givit upp. De första 200 sidorna var sega och ganska tröttsamma och jag hade svårt att relatera till någon av karaktärerna.
Men sedan, helt plötsligt vänder boken och de resterande 150 sidorna var otroligt spännande och helt oförutsägbara. Det blev till rena skräcken! Och jag kunde inte annat än sträckläsa!
Jag var övertygad att den skulle visa sig vara övernaturlig- något jag inte tycker om att läsa om. Istället visade det sig handla om en galen psykopat som inte tycktes kunna sluta mörda...
Så på det stora hela blir jag riktigt imponerad (trots den sega början) av den här boken och läser gärna fler böcker av John Saul! Det är ytterst sällan jag läser rysare. För det här är, utan tvekan en rysare!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Eva Bonnier - ett konstnärsliv  Cavalli-Björkman, Görel  3 (2023-08-31 12:04:48)
En biografi över konstnären Eva Bonnier, verksam från 1880-talet till sin död 1909. Hon umgicks med alla kända kulturprofiler vid den tiden och var en del av den svenska konstnärskolonin i Paris. Så småningom trappade hon ner sitt målande och verkade istället som mecenat för nya konstnärer. Som hos alla kvinnor vid den tiden hamnade hennes konst i skuggan av männens, men hon var en väldigt skicklig porträttmålare, deltog i utställningar och har fått upprättelse på senare år.

Boken bygger nästan helt på Eva Bonniers brev, en omfattande korrespondens som författaren fått tillgång till genom tillmötesgående från Bonnierfamiljens arkiv. Det blir en väldigt ingående skildring av Bonniers karriär såväl som privatliv och det kan kännas lite tröttande med det gammaldags skriftspråket i de citerade breven. Här finns också ett rikt bildmaterial och noggranna källhänvisningar. Men det intressanta är att nya fakta kommer i dagen, om i synnerhet hennes förhållande till skulptören Per Hasselberg, hans dotter Julia som hon tog hand om, och omständigheterna kring hennes död. Utan tvekan var Hasselberg mannen i hennes liv, "ett omaka par" som författaren kallar dem. Lite av Skönheten och Odjuret. den förfinade överklasskvinnan och den bonnige och obildade (fast intelligente) Hasselberg som inte anpassade sig till etablissemanget och hade en mängd kvinnoaffärer. Det var ytterst nära att de blev giftermål trots Bonnierfamiljens aversion mot den blivande svärsonen, men det föll på bägges vacklande hälsa. Evas psykiska och Pers fysiska.

Med samtycke från Hasselbergs familj i Blekinge tog sig Eva Bonnier an hans oäkta dotter Julia som bara var ett halvår vid hans död. Hon såg Julia som sin dotter och såg till att hålla kontakten med hennes familj i Blekinge, som de besökte varje år. Jag är från Hasselbergs hemby, hans minnessten ligger strax intill vårt hem och jag minns Julia som en gammal dam som kom på somrarna för att hälsa på sina vänner och ibland satt ute i naturen och målade. Vi har några av hennes målningar, akvareller med landskapsmotiv.

Evas tragiska död efter sviterna från ett fall från ett hotellfönster anses allmän vara ett självmord under påverkan av feber och en psykisk störning. Men författaren har en annan teori, att det var en olyckshändelse då Eva försökte fästa en stormhake i ett öppet fönster, blev yr och tog överbalansen. Vilket kan stämma då det inte finns något i hennes sista brev som tyder på depression eller självmordstankar.
Pow wow  Orange, Tommy  4 (2023-08-30 21:29:00)
När baksidetexten skallrar om en modern klassiker brukar det vara ett varningstecken men här tror jag att det stämmer. Ursprungsamerikanen Tommy Orange är en ung frisk fläkt som skildrar den moderna livsmiljön för hans folk. Det är okonstlat rakt-på-sak och han får in många filosofiska fullträffar.

Språket är bubblande och berättarstilen varierar. Man kan välja att vara kritisk men jag tycker det klär boken bra. Vi får lära känna många karaktärer längs vägen och slutmålet, Pow wow, blir en final i Tarantinostil.

En annorlunda och lärorik roman.
Gangster Prinsessan  Stommel Olsson, Helen  4 (2023-08-30 07:09:38)
Gangster Prinsessan är en levnadsberättelse om en kvinna och hennes livsresa. En barndom fylld med alkoholism och droger med daglig misshandel, oälskad och oönskad hemma, i skolan itsatt för grov mobbing. Sviken av dem vuxna är hon fylld av ilska och hat när hon träder in i vuxen världen. Detta är hennes historia!
Jätte bra bok som fångar läsaren från första sidan.
Kan innehålla spår av Tommy Roos  Klang, Cecilia  3 (2023-08-28 21:32:49)
Som ung var Tommy Roos rockstjärna och ortens kändis. Men han gifte sig med tonårskärleken Martina och började jobba på fabriken. Så istället för skivinspelningar och turnéer blev det barn och villa, vovve, Volvo. Tommy tycker att livet rullar på fint, men Martina håller inte med. Plötsligt släpper hon bomben, hon har träffat en annan och vill skiljas. Samtidigt visar det sig att fabriken som orten är uppbyggd kring ska läggas ner och produktionen flyttas till Estland.
Tommys liv rasar samman helt medan Martina glatt går vidare. Barnen föredrar att vara hos henne och den nya spännande mannen, Tommys mamma klagar och kritiserar honom och han börja dricka för att stå ut. Men så råkar han träffa den bedagade operasångaren Gunnel Aurell, en gång stor stjärna men nu en ensam åldring som kämpar för att hålla skenet uppe. Med hennes hjälp hittar Tommy sin röst och driv och visar att han inte är den loser som Martina trott...

En relationsroman med feelgoodinslag om ett äktenskap som går under och en bruksort som är på väg åt samma håll. Känslan av att ha förlorat allt men ändå tvingas resa sig och gå vidare. Styrkan i boken är vanligheten, karaktärer som varken är onda eller goda, som gör fel och sviker men styr upp det så gott de kan. Hela berättelsen byggs upp genom dialog, på gott och ont. Vissa delar är fantastiska, andra går på tomgång och blir tjatiga. Boken hade helt klart tjänat på att man vågat stryka 100 sidor. Men klart läsvärd även om jag hade velat ha mer tyngd i relationsdelen.
Ond cirkel  J MacDonald, Patricia  4 (2023-08-28 16:14:21)
Ytterligare en gammal thriller från Richters förlag.
Det här är den tredje boken jag läser av Patricia J. MacDonald, jag har tidigare läst: "Ett skrik i natten (1990)" och "Dödligt möte (1993)"
Maggie Fraser blir oskyldigt dömd för mordet på sin gifta älskare när hon enbart är tjugo. Tolv år senare släpps hon ut från fängelset och flyttar ut till en enslig ö där hon får jobb på den lokala tidningen. Hon hoppas kunna börja om från sitt mardrömslika förflutna. Men mötet med de två kyliga kollegorna Grace och Evie blir allt annat än lyckligt och mycket snart börjar det cirkulera ondskefulla rykten om Maggie bland invånarna på den lilla ön. Men det är först när någon mördar hennes hund som det går upp för Maggie att det finns någon som på ön som vill henne mycket illa. Och denna någon har enbart startat med sin terrorisering av Maggie...
En bra och spännande thriller som är välskriven, lättläst och engagerande- och som bjöd på några oväntade tvister under läsandets gång. Jag blev dock aningen trött på Maggie som karaktär. Hon är skriven som den eviga förloraren som konstant misslyckas med allt som hon tar sig för och som naivt faller offer för onda krafter omkring henne.
Bokens psykopat, en i trakten änglalik karaktär som döljer ett stort farligt mörker inom sig, är faktiskt mer intressant som läsare att följa.
Oavsett vad, så tyckte jag om boken och jag läser gärna fler böcker av författaren. Jag ser att jag har ytterligare två böcker av henne i bokhyllan!😍
Slutbetyg, en 4:a!
Allt jag finner i er ska jag finna i mig  Ekman, Malin  3 (2023-08-26 16:30:07)


Allt jag finner i er ska jag finna i mig Malin Ekman 2022

Romanen börjar och slutar med den vuxna kvinnan, däremellan är det barnet som talar. En barndom präglad av otrygghet och mammans kärleksaffärer, nya män. Den som ska bli deras nya pappa har två ansikten, ett när mamman är hemma och ett annat när hon jobbar.

Mormor och morfar finns där, men får inte ta för stor plats, dessutom har mormodern sina egna svåra stunder. Det finns egentligen ingen Anna och Alexander helt kan luta sig mot. Anna känner att mamman ser på henne, men inte ser henne.

Detta är Malin Ekmans debutroman, hon skriver korthuggna meningar som gör att det inte riktigt flyter på. Känns som författaren försöker hitta en egen stil, men tyvärr förtar det läsningen för mig.

Anna är ett ängsligt barn och under ytan ligger rädslan för arvet, ska hon bli som sin mamma, sin mormor. Just det får Malin fram, hur många funderingar barn kan ha, rädslor. Då är tryggheten mycket viktig, Anna klamrar sig fast vid de små stunderna.

Mycket här är så svårt att läsa, hur en vuxen människa kan var så upptagen av sig själv. Säger till sina barn att de är allt för henne, men agerar i motsatt riktning. En mycket smärtsam scen är när mamman förvägrar Anna att köpa en skinnjacka hon så gärna vill ha och får prova, för att i nästa stund köpa den till sig själv. Med motiveringen att Anna kan få ärva den när hon själv tröttnat på den. Först ge för att sedan ta.

Smärtan rev runt i mig att läsa detta, kanske lever jag mig in för mycket, men då har väl egentligen författaren lyckats.

Sommaren då katten flyttade  Åhman Owets, Eli  4 (2023-08-25 09:15:46)
Både Anders och Nilla blev lämnade av sina partners, brutalt och utan förvarning. Bägge sörjer och tar på sig skuld, de har slarvat med sin kärlek och därför blivit lämnade. För Anders är det två år sedan, han går till jobbet men utan glädje. Malin var hans stora kärlek och utan henne känns livet meningslöst. Hans enda vän är en katt men nu har den också försvunnit.
För Nilla är det ett år sedan Kristian lämnade henne för en annan kvinna. Hon flydde till landet och köpte en nergången stuga. Men en morgon sitter det en katt på trappan och ser på henne...

En trevlig feelgood i i Söderbergasviten, hittills nio fristående berättelser som utspelas i samma trakt och där vissa personer återkommer som bifigurer. Alla klassiska ingredienser finns på plats men gulligheten uppvägs av inkännande skildringar av att bli lämnad och det svek och mörker som följer. Om man ska tala om sensmoral är den att vara rädd om det man har och se till att vårda både närhet och sexliv. Att den utspelas på landsbygden är ett extra plus och författaren har vissa kunskaper om den miljön och livsstilen.
Perfekt när man vill ha något lättläst och jag kommer att läsa fler böcker i den serien.
Avslöjerskan  Isaacs, Susan  4 (2023-08-22 00:09:01)
Bruce Fleckstein, tandläkare i ett exklusivt villasamhälle på Long Island, New York- en man "som har stora problem med att hålla gylfen stängd, framförallt om det fanns damer i närheten". Med sin lurviga bringa specialiserade han sig på att förföra gifta kvinnor i området- blir ihjälstucken med en ishacka på sin privatmottagning. Nyheten slår ner som en bomb i villasamhället.
Judith Singer, ouppskattad hemmafru, gift med den tröttsamme, aningen kontrollerande och konservative Bob och mor till två barn- lever ett trist och förutsägbart liv. Men när hon nås av nyheten om den mördade tandläkaren, förbyts med ens tristessen till spänning. Vem kan vara mördaren? Varför blev Bruce mördad? Judith anser sig inte vara lagd åt skvaller.
Ändå drar hon fram, på ett nästintill neurotiskt sätt bland grannar och väninnor och hör sig för om Bruce Fleckstein. Vem var han egentligen? Han tycks ha legat med nästintill varenda kvinna i grannskapet. Men med Judith så var han enbart intresserad av hennes gaddar. Hur kunde det komma sig? Han kom aldrig med några sliskiga komplimanger om hennes utseende, något han tycks ha gjort med praktiskt taget varenda kvinna i området. Han ondgjorde sig enbart över Judiths ovana att inte använda tandtråd!
Judith får höra rykten om att han var inblandad med maffian och kanske att han också distribuerade illegalt hemmagjorda porrfilmer! Kan det vara någon av de många dumpade älskarinnorna som gjort sig av med Bruce? Eller någon av de många bedragna äkta männen? Eller kan Bruces kyliga fru, den paranta Norma vara inblandad?
Till viss hjälp har Judith sin bästa väninna Nancy som älskar sin man fastän hon ständigt bedrar honom med nya älskare- något som aldrig skulle falla Judith till att ens fundera över att göra. Men när den attraktive polisen Nelson gör entré slås Judith av häpnad och de många erotiska fantasierna tar med ens form inom henne samtidigt som hon bestämmer sig för att till varje pris lösa mordet på Bruce Fleckstein.
Och hemma sitter en alltmer frustrerad Bob och undrar vad som tagit åt hans tidigare så följsamma hustru. Kvinnans plats var i hemmet, så vad höll hon egentligen på med? Hade hon helt förlorat förståndet?
En komisk befrielseroman i typisk 70-tals anda- tillika en deckare, fylld med underhållande, aningen fräcka repliker, färgstarka karaktärer och med en viss mått av spänning därtill.
Samt en del tantsnusk!😁
Jag har tidigare läst en annan bok av Susan Isaacs: "Skiljevägen (1994)" som också den var mycket underhållande. Den handlade om en bedragen, chokladberoende kvinna som drabbades av begär mitt i natten. På väg mot kylskåpet ramlade hon bokstavligt talat över sin mördade man...
Jag ser att det ska finnas två till böcker i serien om amatördetektiven, Judith Singer- men tyvärr verkar det inte som om de någonsin har blivit översatta till svenska.
Underhållande läsning som jag kan rekommendera!
Slutbetyg, en stark 4:a!
I blind skräck  Carlon, Patricia  2 (2023-08-21 17:40:56)
Jag har tidigare läst en annan thriller av den australiensiska författaren, Patricia Carlon: "Silverlejonet (1970)" som var betydligt bättre än den här boken.
Baksidestexten låter ju så lovande, men tyvärr levde boken inte alls upp till baksidestexten.
En smuggelhistoria invid ett pensionat för blinda, som leder till två mord och unga Ruth tycks tro att mördaren är ute efter henne.
Den började ganska svagt, blev mer lovande i mitten- men slutet var en enorm besvikelse och jag orkade inte läsa klart de sista tio sidorna.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Living la vida glamping (vecka 27)  Larsson, Avanna  3 (2023-08-21 17:34:05)
En ganska så välskriven och mysig bok som lockar till många skratt.
Jag blev dock ganska trött på det evinnerliga manshatet som dominerar boken och dess karaktär Barbro som ser sig själv som feminist- vilket hon inte är. Manshatet upprepas hela tiden och drar ner betyget för mig.
Sedan blev jag ganska så trött på satkärringen Barbro.
Det hade kunnat bli en fullpoängare, men det blir avdrag nu för mig i betygsskalan.
Slutbetyg, en stark 3.a!
Sången om Akilles  Miller, Madeline  3 (2023-08-20 21:07:02)
Grekland, 1200-talet f Kr. Patroklos, en ung prins i ett mindre kungarike har hamnat i onåd och förvisats till en avlägsen del av landet. Där träffar han den jämnårige Akilles, vacker, perfekt och kunnig i allt, till skillnad från den tafatte och fridsamme Patroklos. Trots sina olikheter blir de bästa vänner, en vänskap som utvecklas till något mer. Men när Helena av Sparta blir bortrövad betyder det krig och bägge pojkarna tvingas iväg till det fjärran Troja. Akilles är son till en gudinna och hans öde är bestämt av gudarna som både älskar och fruktar honom. Men bördan är tung för Akilles och inte ens Patroklos´ kärlek kan rädda honom...

Madeline Miller skrev mästerverket Kirke, vilket också var hennes första bok som översattes till svenska. Sången om Akilles är hennes debut och kom ut sju år tidigare, men har inte översatts förrän nu. Bägge är skrivna i samma stil, moderna versioner av de gamla grekíska sagorna. Kirke är som sagt ett mästerverk, en av de bästa böcker jag läst. Akilles är inte på samma nivå men ändå läsvärd. Skillnaden är väl att det dels är väldigt mycket krig och våld i denna, dels att historien om sköna Helena och det trojanska kriget är så välkänd och utrymmet för att fabulera därmed begränsat. Man vet hur det går.
Precis som Iliaden är det i grunden en sorglig berättelse, om mänsklig makthunger, girighet och grymhet. Och det sorgligaste av allt är att människan inte lärt sig något, det är lika illa nu som då. Kärlek, empati och tolerans mals ner av våldets mekanismer och "hjältarna" är bara patetiska mördarmaskiner. Skillnaden är att vi inte längre har några nyckfulla gudar att skylla på...

Kaja och de nio elefanterna  Ringnér-Lundgren, Ester  4 (2023-08-20 18:43:45)
Femte Kaja-boken utspelar sig inte vid havet som de föregående, däremot nära en sjö vid ett pensionat där Kaja, hennes storasyster och mamma ska bo under sommarlovets sista tid. Ett klurigt och finurligt äventyr följer - jag gillar Ester Ringnér-Lundgrens deckare, men hon är egentligen ingen lysande deckarförfattare. Med charm kommer hon dock långt (och det är en helt ok thrillerintrig), och trovärdigheten är hög. Personerna är jättebra, Kaja är en underbar tjej. Bra miljöer, välskrivet.
Profeten och idioten  Jonasson, Jonas  3 (2023-08-20 17:04:40)
Jonasson gjorde världssuccé med Hundraåringen och har hittat en egen stil som sticker ut. Ännu en gång är det en grupp originella personer som slumpmässigt hamnar i ett eskalerande äventyr.

Fantasin flödar och humorn får rejält med utrymme. Kanske blir det lite för mycket av cirkusen men underhållningsvärdet är det inget fel på.
Systrarna P och Lunkentuss  Nicklasson, Lars  4 (2023-08-19 08:52:48)
Jag har roligt åt alla konstiga figurer som dyker upp här och var. Lunkentuss som kan springa ikapp ett helt tåg och fånga harar med bara händerna. Adel Baron och hans vän Kalle Dussin som inte vill hjälpa till att gräva en brunn, men som istället tror på en massa skrock. Och så då Systrarna P som hittar på en massa hyss.
Bortbytaren  De la Motte, Anders  5 (2023-08-18 16:55:41)
Kriminalinspektören Leonore Asker dras i ett in i ett märkligt fall.Någon placerar ut olycksbådande fugurer i ett modelljärnvägs landskap och de två senaste är exakta avbildningar av de försvunna paret.
Väster om månen  Bickmore, Barbara  4 (2023-08-17 20:31:37)
Min första bok av Barbara Bickmore, och den visade sig vara betydligt bättre än vad jag först trott.
Jag hade aningen svårt först för att komma in i handlingen, men efter några kapitel kunde jag inte sluta läsa.
En äventyrsroman om starka kvinnor, kärlek, erotik och vänskap, men också om flyktinghjälp och en stor portion afrikansk historia, främst inriktad på Mocambique och Zimbabwe- två länder som jag knappt visste något om.
Väldigt välskriven och engagerande. Jag läser gärna fler böcker av Bickmore!
Slutbetyg, en 4:a!
De ensamma  Kuru, Anna  3 (2023-08-17 18:09:59)
Anna Kuru är författaren till Kiruna-trilogin. Här är hon tillbaka med spänningsromanen De ensamma.

Det är behagligt att ibland få läsa romaner som inte är på så förfärligt många sidor. 173 sidor passar mig alldeles utmärkt. Tyvärr tog det tid för mig att läsa den ändå, för jag somnade ifrån den kväll efter kväll. Det var dock INTE bokens fel, utan det var jag som försökte läsa alldeles för sent på natten.

Dock får jag väl säga att det i stora delar av boken inte hände så mycket. Mannen i familjen gav sig ut för att springa som en lösning på allt. Frun sov mest och klagade över att hon hade ont i handen. Carina fick ta hand om sin lillasyster. Ibland händer det märkliga saker. Som när mamman tar livet av yngsta dotterns älskade undulat.

Händelserna 1975 varvas med att vi följer någon 2021, men vi får till en början inte veta vem det är. Bara följa personens tankar. Det är i den senare tidsperioden som läsaren mot slutet äntligen får veta allt som har hänt 46 år tidigare. Där blir boken riktigt intressant. Det visar sig att det hänt vidriga saker som aldrig riktigt klarats upp och det är inte självklart vem som är offer och vem som är gärningsman.

Det är bokens upplösning som ger romanen läsvärde. Lika bra som Den första frosten är den dock inte.
Systrarna P och bil-tjuvarna  Nicklasson, Lars  4 (2023-08-14 13:01:20)
Boken är rolig. Systrarna P kan verkligen konsten att hitta på hyss. Och utan hyssen hade inte killen som stal deras pappas bil blivit haffad. De band nämligen en arbetsvagn i dragkroken på den stulna bilen. Vi får också möta en farbror som heter Olle som lyckas byta sin fiol mot Näckens. Och när systrarna P leker indianer blir en tjuvskytt fasttagen och en skolkamrat till deras pappa av med sin skalp.
Frejas smycke  Madsen, Peter  4 (2023-08-12 23:45:43)
Albumet vänder sig mer till vuxna än barn och ungdomar eftersom temat kärlek och sex är vuxet tema. Det är heller inte ung kärlek serien
reflekterar över. Läsaren blir påmind om att kärlek och sex är varandras vilkor vilket är sant men åter syftat till vuxen kärlek. I albumet förklaras att kärlek behövs för att ett barn ska bli till vilket är orsaken till att fruktbarhetens gudinna också är kärleksgudinna. Tonen är hela tiden ganska fräck eftersom det är ett fräckt ämne som avhandlas. Serier har ofta en smart blandning av något för alla åldrar. Madsens serie om Valhall och den fornnordiska mytologin är just så. Men Frejas smycke är mest för vuxna.
Från och med nu  Haag, Martina  1 (2023-08-12 18:53:06)
Malin har levt ensam sedan hennes man gått bort i en olycka. Nu har döttrarna flyttat hemifrån och hon lider mer än någonsin av ensamheten. På en nyårsfest träffar hon Tanja, som också lever ensam men inte störs av det. Nu ingår de en pakt, inom ett år ska de uppfylla alla drömmar de någonsin haft. På denna bucketlist finns uppgifter som Att kyssa en främling högst upp i Eiffeltornet, sno en klänning på Gucci, äta på världens finaste restaurang, segla ensam över Atlanten, ha sex med en Tinderdate första kvällen osv osv. En mängd upplevelser, vissa mer omöjliga än andra. De går till verket och deras liv förändras för alltid...

En oerhört tramsig och osannolik bok, en saga för vuxna kvinnor. Dessutom fuskar Malin enligt min mening då hon ljuger och låtsas vara en annan än hon är. Att göra sånt man påstås drömt om genom att stjäla och lura andra är inte kul utan bara osmakligt. Om detta är Martinas uppfattning om humor förstår jag varför Erik lämnade henne för Lotta Lundgren...

Okej en brutal sågning, jag vill bara påminna att jag inte ger uttryck för någon allmän uppfattning utan bara för min egen.
Hotet  Brenchley, Chaz  5 (2023-08-12 14:49:59)
"Fristaden" är ett mystiskt privatägt skyddshem i London där ungdomar som far illa kan söka sig till och stanna: Davey, femton år flydde från sina stränga föräldrar på Nordirland, blev en glädjepojke på gatan i några månader innan han fann Fristaden. Mandy, femton år är gravid och flyr till Fristaden från sina föräldrar som vill tvinga henne till abort. Tia, hedersförtryckt har flytt från att bli bortgift mot sin vilja i Bangladesh. Här finns också Colton, Nina och tolvåriga Jane vars pappa tar stryptag på henne. På Fristaden som ägs av den mystiska mannen som enbart går under namnet "Doktorn", en äldre, hökliknande liten man och som sköts av Mark, en ung man med ett mörkt förflutet- känner sig ungdomarna säkra.
Men brittiska myndigheter ser Fristaden som en illegal verksamhet och polisen och grävande journalister är hela tiden på jakt efter det mystiska skyddshemmet.
En ung kvinnlig journalist, Alex går undercover som ung hemlös kvinna i hopp om att kunna finna och knäcka "Fristaden".
Men det största hotet kommer när sextonåriga Keryn anländer. Hon har kommit underfund med en fruktansvärd hemlighet om sin äldre bror Sebastian och flyr till London i vild panik utan att vare sig kontakta föräldrar eller den lokala polisen.
Sebastian, en sadistisk lagd våldtäktsman och mördare beslutar sig för att till varje pris finna och för alltid tysta sin yngre syster...
Jag hade aldrig förut hört talas om författaren och jag hittar inte ens någon recension på engelska av den här boken och visste därför inte alls vad jag hade att förvänta mig.
Och vad glad jag blev när det visade sig vara en första klassens pärla som var mycket välskriven och engagerande, med en mängd intressanta och trovärdiga karaktärer att följa. Och spänningen intensifierades hela tiden fram till slutet som bjöd på en äkta tvist fram till sista sidan.
Den är också mycket gripande att läsa och jag kommer på mig med att veta väldigt lite, även från ett svenskt perspektiv om skyddshem och andra verksamheter vars syfte är att skydda utsatta människor.
Jag blir mycket nyfiken på att läsa fler böcker av Chaz Brenchley, tyvärr verkar det endast finnas en till bok på svenska av författaren.
Den här kan jag varmt rekommendera!
Toppbetyg!
Amason  Kallentoft, Mons  5 (2023-08-11 20:02:16)
Amazon är den nionde actionspäckade boken i Zackserien, löst baserat på myten om Hercules stordåd.Serien är en internationell fullträff,såld till flera länder och hyllad av såväl kritiker som läsare.
Jakten på de försvunna guldtackorna  Sonne, Ken  3 (2023-08-11 12:36:42)
Småspännande om stulna guldtackor och de två syskonen vars pappa är misstänkt för stölden.
Det är spännande, men inte helt lätt att engagera sig i personerna eller att se dem. Mer av en standardungdomsthriller - bra miljöer med öde öar och natur i norr.
"Min kropp", säger Junior - en bok om in  Engvall, Caroline  4 (2023-08-10 12:46:10)
Ett kalas. En brottningsmatch. En kompis hand som hamnar på Juniors rumpa. För Junior känns det inte bra.
Det här är bok nummer tre i serien om Nollan och nätet Junior. Denna serie är tänkt att uppmuntra barn att prata om jobbiga saker. Nu handlar det om integritet.
Bra och viktig bok. Fina bilder.
Målgrupp: barn 3-6 år.
Junior vill inte - en bok om samtycke  Engvall, Caroline  4 (2023-08-10 12:43:07)
Tivolibesök ska dokumenteras. Mamma och mormor tar fram mobilerna. Men… Junior vill ju inte vara med på bild. Måste han det? Och måste man kramas?

Detta är bok två i serien Nollan och nätet Junior. En serie som är tänkt att uppmuntra barn att prata om jobbiga saker. Denna bok handlar om samtycke.
Bra bok. Fina bilder.
Målgrupp: barn 3-6 år.
Monstret i magen - om bara och dåliga he  Engvall, Caroline  4 (2023-08-10 12:40:00)
Detta är bok nummer ett i serien Nollan och nätet Junior. Denna serie är tänkt att uppmuntra barn att prata om jobbiga saker. Just denna bok handlar om bra och dåliga hemligheter.
Bra bok. Fina bilder.
Målgrupp: barn 3-6 år.
Onda drömmar  Jansson, Anna  3 (2023-08-10 12:34:33)
Maria Wern har förlorat sin man. För att hantera sorgen begraver hon sig i jobb. Hon tar extrapass i yttre tjänst.
När så en pojke på tre år försvinner tar sig Wern an detta fall.
Karaktärer och miljöbeskrivningar är välbekanta vid det här laget. Likaså Janssons stil att bygga upp en historia på.
Detta är dock inte en av seriens bästa böcker. Okej, men gjorde inget större intryck på mig.
Bok nummer 23 i serien om Maria Wern.
En sky av brudar  Napier, Geraldine  2 (2023-08-09 21:16:29)
Jag tyckte den lät underhållande, men det var också allt.
Den är varken underhållande eller engagerande på något vis.
Slutbetyg, en 2:a!
Bakom blå ögon  Ivener, Ramona  2 (2023-08-09 21:13:42)
Min första bok av författaren och jag blir inte precis sugen på att läsa fler böcker av henne, även om den är välskriven.
Gruppsex, mystiska riter och osympatiska karaktärer är huvudingredienserna i den här deckaren.
Den gav mig ingenting.
Men uppläsaren som jag aldrig förut hört, var väldigt bra.
Slutbetyg, en 2:a!
De rättrådiga  Lindberg, Tinna  3 (2023-08-09 17:18:25)
De rättrådiga av Tinna Lindberg är första delen i författarens spänningsserie om diplomaten Linnea Bielke. Lindberg är faktiskt jurist och kommunikatör på Utrikesdepartementet.

Helt klart har författaren en fördel av att arbeta på UD. Det ger henne möjlighet att ge fina miljöbeskrivningar inifrån Arvfurstens palats. Om UD är lika fyllt av intriger och usel personalpolitik som den bild hon ger i romanen borde hon kunna lika illa till nu. Men då har hon möjlighet att ägna sig åt författarskapet på heltid, för det här är en bra spänningsroman.

Linnea Bielke, UD-tjänstemannen Barbro Christensen och journalisten Mia Holmström försöker på olika sätt få fram sanningen om Hammarskjöld död och varför någon eller några till varje pris vill hindra detta. Deras undersökningar visar sig vara livsfarliga för dem.

En svaghet i boken är att det egentligen är två helt olika historier som berättas. Den ena handlar om Hammarskjölds död och de försvunna dokumenten, medan den andra handlar om hänsynslös exploatering av mineral i dagens Kongo. Båda är intressanta, men det är svårt att förstå varför de måste samsas i samma bok. En annan sak som irriterar mig är de språkliga bristerna. Författaren förmår inte skilja mellan "före" och "innan" och inte heller mellan "vare sig" och "varken". Här borde förlaget ha gripit in och hjälpt till.

Men dessa brister till trots tycker jag att romanen får godkänt och förhoppningsvis kommer nästa del i serien bli ännu bättre.
Musse & Helium - del 5: Den sista kampen  Brinck, Camilla  5 (2023-08-08 10:55:41)
I bokens början är Musse och Helium tillfångatagna av de onda Duvjägarna.
Den sista uppgörelsen är nära. Segrar det goda över det onda? Hittas Guldosten?

6-åringen lyssnar spänt.
8-åringen har tröttnat helt.
Jag börjar bli less över att aldrig komma till slutet av sagan.
Nu tar vi en paus från de båda mössen.
Musse & Helium - del 4: I Duvjärgarnas k  Brinck, Camilla  5 (2023-08-08 10:53:21)
Jakten på Guldosten fortsätter. Musse och Helium lämnar det snötäckta Lindrizia och är nu tillbaka i Djurriket. Hotet från Duvjägarna är stort.

Min 6-åring är fortfarande lika trollbunden av denna magiska saga. 8-åringen vill inte längre höra. De hittar ju aldrig osten, inte föräldrarna heller. Serien tar aldrig slut.
Även jag börjar känna mig rätt mätt på detta äventyr.
Döden går på visning  de la Motte, Anders  3 (2023-08-08 10:50:19)
I samband med en husvisning på det vackra Österlen hittas mäklaren död. Är det en olycka? Eller mord?

Denna bok saknar den spänning och det driv jag önskat och förväntat mig. Historien är välskriven och trivsam men långsam.
Kommissarie Peter Vinston och hans kollega Tove Esping är ganska tråkiga personligheter.
Bok nummer ett i en planerad serie - Morden på Österlen.
Skördeoffer  Torstenson, Lars  4 (2023-08-07 11:57:25)
En underhållande skröna om folk på en vingård. Det är väldigt roligt, välskrivet och fyllt med bra personer (bl.a. Tintin!). Andra delen är mer tungrodd - men den är kortare, alla extranoveller känns mer förvirrande även om det är en rolig idé.
En väldigt rolig bok i alla fall - och vingårdsmiljön är perfekt skildrad (författaren är även vinmakare och -expert - han har också skrivit två böcker tillsammans med min favoritförfattare Bernt Danielsson).
Gyllene Tider - en sista refräng  Wiström, Jan-Owe  4 (2023-08-06 14:29:05)
Vi hade biljetter till Gyllene Tiders spelning i Ronneby i sommar och då passade det bra att läsa denna biografi över gruppen. Boken är i två delar, en del handlar om den första tiden, genombrottet, hysterin, livet som tonårsidoler och hur de till slut inte orkade längre. Den andra och större delen berör i huvudsak turnén 2019, den som vissa okunniga kritiker trodde (eller hoppades) skulle bli deras sista. Men de hade inte läst på läxan, stora band lägger sällan av. Se bara på Rolling Stones, Queen, Bob Dylan m fl. Över 70 men still going strong.
Det är en fyllig historik med fakta och rikt bildmaterial, men utan att grotta ner sig i detaljer. Bäst är att författarna inte bara tar upp låtar, turnéer och plattor utan varje medlem får ett kapitel om sitt privatliv. Även doatjejer och producenter får vi veta mer om. Och inte att förglömma, fanatiska fans som lägger hela sparpeng på att följa gruppen på turnéer, från spelning till spelning. Inte visste jag att de hade så många fans utomlands. Anekdoter, turnéminnen och mer eller mindre trevliga minnen från karriären har sin givna plats. Mindre bra är att det är lite rapsodiskt ibland och de som inte har koll på gruppen kan ha lite svårt att hänga med.

Per Gessle är en unik låtskrivare där till synes enkla texter och melodier blir till ikoniska låtar som är i högsta grad levande efter över 40 år. Tillsammans med den kemi som bandet skapar i sin musik, något som kännetecknar de riktigt stora grupperna, gör det att man fortfarande kan fylla arenor, och det med människor mellan 8 och 80 år. Jag tror inte att vi sett det sista av Gyllene Tider!
Ja, konserten var alldeles utmärkt, de levererade som vanligt!
Den siste gudfadern  Follain, John  4 (2023-08-06 08:53:49)
Om man min göra gillar Mario Puzo böcker om den italienska maffian och vill veta hur det gick till i verkligheten så har John Follett gjort ett jätte jobb. Detta är en dokumentär roman uppbyggd av interjuver med föredetta medlemmar öch andra persöner som har haft samröre med maffian.
Boken är skriven på ett intressant sätt att den aldrig blir seg eller tråkig som fakta böcker ibland kan bli.
Born to run  Springsteen, Bruce  4 (2023-08-05 23:56:13)
En självbiografi om och av en av vår tids största artister. Drygt 500 välmatade sidor gör att den passar bäst för fansen, men vi är å andra sidan rätt många... Han lägger stor vikt vid sin uppväxt, sin familj och tiden innan han och bandet slog igenom. Jag blir imponerad av hans driv, envishet och självförtroende snarare än hans talang. Musikaliskt är han en träningsprodukt men som låtskrivare (och även författare) är han ett geni. Hans sätt att skriva om vanliga människor och vardagliga händelser i sina låtar är en stor anledning till hans framgång. Han har hela tiden vetat vad han vill och handplockade ett band som var kapabelt att skapa det mäktiga och tidlösa sound som gjort E Street Band till en legend även utan Bossen.

Själv var jag lite sen i starten och upptäckte inte Bruce förrän hans fjärde album, The River, kom ut. Men den gick varm på stereon sommaren -81 då jag var olyckligt kär men ändå lycklig på något vis. En avgörande tid då jag lärde mig mycket om kvinnor och där Bruce var en av dem som satte ord på vad jag kände.

Samtidigt som jag läste sände SVT av en ren händelse en dokumentär i tre delar av Ina Lundström och Klara Grape, Ina/hjärta/Bruce, som handlar om Inas fascination av Bruce och hennes resa till New Jersey för att höra en konsert på hans hemmaplan. Mycket bra, den säger en hel del om varför han är den megastjärna han är. Tyvärr har jag aldrig varit på någon av hans konserter men hade gärna varit med på Ullevi sommaren -85 när publiken dansade sönder själva fundamentet på anläggningen. En ikonisk händelse som har en given plats i alla musikdokumentärer där rockmusik avhandlas...
Var är Arabesk?  Lambil, Willy  4 (2023-08-05 01:32:49)
Cauvins sista manus till Blårockarna är en säker historia där Blutch häst Arabesk är försvunnen. Manuset är bra, historien räcker hela albumet och det är en snygg kartläggning när man söker efter hästen.
Snyggt tecknad och bitvis också roligt.
Dvärgen som älskade  Magnan, Pierre  2 (2023-08-04 16:15:41)
Grundidén till boken är faktiskt ganska bra, men slutresultatet är en rörig massa som är så svår att komma in i. Karaktärer som nämns enbart vagt, som jag inte får lära känna och en intrig som står på samma plats och stampar och som inte kommer någon vart.
Synd, då jag tror att den kunde ha blivit riktigt bra!
Slutbetyg, en 2:a!
Ofullbordat porträtt  Westmacott, Mary  3 (2023-08-04 16:10:03)
Den är egentligen ganska bra och välskriven, men jag tyckte mycket bättre om de föregående böckerna som jag läst av Agatha Christie under pseudonymen, Mary Westmacott.
Den här blev en aning tradig i längden. Men absolut helt okej.
Slutbetyg, en 3:a!
Agatha Raisin- Delikata lögner i Cotswol  Beaton, M.C.  3 (2023-08-04 16:07:04)
Den bestämda och faktiskt ganska så oförskämda, 53-åriga affärskvinnan, Agatha Raisin lämnar sin framgångsrika PR-byrå till försäljning, blir en ekonomiskt oberoende förtidspensionär och säljer sin lägenhet i centrala London och flyttar ut till den lilla byn Carsely. Som hämtad ur "Hem till gården". Det har varit hennes dröm i många år. Hon känner dock ingen av grannarna där och upplever snart det svårare än vad hon först trott att bli en del av by-livet. Därför ser hon sin stora chans när det blir dags får den årliga baktävlingen. Agatha kan dock inte baka, eller laga mat. Men en köpt delikatess-paj med hennes namn på, borde väl också gå bra?
Det visar sig dock att pajen hon inhandlat och satt sitt namn på är förgiftad och tävlingens domare, Mr. Cummings-Brown som legat med ett antal av kvinnorna i byn, dör. Agatha blir genast misstänkt, men kanske ska det komma att visa sig att Agatha var det tilltänkta offret...
Den är egentligen ganska bra, men...
Jag har för många år sedan lyssnat på ett flertal berättelser om Agatha Raisin på engelska. Och fastän jag tycker att brittisk engelska är betydligt svårare än amerikansk engelska, så upplevde jag de berättelserna som så väldigt charmiga och småspännande och jag minns att jag drog på munnen ett flertal gånger. Och jag har länge önskat att dessa böcker skulle översättas till svenska.
Nu undrar jag om det är samma böcker jag tidigare lyssnat på. Grundberättelsen är densamma, men det är något med språket som känns fel. Jag minns t.ex. inte att det var en massa svordomar i den brittiska upplagan, men här finns det gott om den varan. Och karaktärerna känns betydligt mer osympatisk i svensk översättning än vad de gjorde i originalet. Den Agatha jag lyssnade på var bitsk men charmig, här känns hon ganska så charmlös. Är det en dålig översättare? Eller har man redigerat om originalet för att den mer ska tilltala en modern publik.
Jag vet inte. Men charmfaktorn är tyvärr ganska låg för mig och den blir därför enbart till en ganska medeldeckare för mig.
Slutbetyg, en 3:a!
Så förråddes Anne Frank  Sullivan, Rosemary  3 (2023-08-03 17:40:28)
Vem förrådde egentligen flickan Frank och de övriga i Gårdshuset? En fråga jag, och många med mig, undrat över…
Genom denna bok har jag lärt mig massor om andra världskriget men svaret jag ville ha fick jag inte riktigt. Vem förrädaren var känns fortfarande mest som lösa gissningar.
Jag har svårt för böcker med mycket fakta. Denna gick ändå rätt bra att läsa. Rörig kanske. Stundtals tråkig men ändå intressant.

Försvararen  , Anna Karolina  3 (2023-08-03 13:55:01)
Tvillingarna Jasmine och Nicolas firar julaftonen på en bar. Det är dagen innan de fyller trettio. Jasmine har blivit spådd att en av dem inte kommer att överleva sin 30-årsdag. “En av oss kommer att dö idag”.
Nicolas viftar bort henne och tillsammans fortsätter de festen hemma hos Jasmine. De drar några linor kokain och somnar sen på soffan. Bara en av dem vaknar igen…

En bok med fart och fläkt, bra driv. Spännande och obehaglig.

Musse & Helium - del 3: Äventyret i Lind  Brinck, Camilla  5 (2023-08-03 13:50:53)
De båda mössen - Musse och Helium, fortsätter sin jakt på Guldosten. Jakten för dem ut från Djurriket och in i vinterlandet Lindrizia. Där finns den goda prinsessan Frah men också ett fruktansvärt snömonster.

En bok med härliga miljöer, spänning och magiska bilder. Min 6-åring är trollbunden medan min 8-åring börjar tycka att historien mest stampar och upprepar sig.
Det skyddande regnet  Moyes, Jojo  3 (2023-08-02 20:52:32)
Enligt omslaget är Jojo Moyes debutroman en varm och spännande kärlekshistoria, det är något av en halvsanning. Det är definitivt ingen spänning.

Jag tycker om berättarstilen där tre generationer kvinnor skildras på ett trovärdigt sätt. Starka upplevelser och viktiga livsval behandlas med sympati. Inte upplyftande men inte dålig.
Det trettonde fallet  Edwardson, Åke  4 (2023-08-02 19:01:03)
En av de bättre i serien om kommissarie Winter. Ett mord begånget för 30 år sedan förenas med utredning av en mystisk olycka i nutid. Finns ett samband?
Ökenstjärna  Connelly, Michael  4 (2023-07-30 20:21:55)
Det här var en klassisk Connelly-deckare igen med samma ingredienser som tidigare. Harry Bosch har pensionerat sig (för ett antal böcker sedan) men han har åter rekryterats till "Kalla fall - avdelningen" där han tar itu med gamla olösta mord tillsammans med sin kvinnliga partner. Det är bra flyt och spännande från början till slut.
Uppskovet  Gibrat, Jean-Pierre  4 (2023-07-29 20:22:27)
Frankrike, krigets 1940-tal. En man tillbringar en massa tid med att gömma sig. Han har en svart humor och ironisk distans till det mesta, men är också en kännande och tänkande människa. Det är bra, tidsandan är perfekt och det avlägsna kriget känns där hela tiden.
Boken består av två delar (ursprungligen utgiven 1997 och 1999 i separata album). Det är bra bipersoner (huvudpersonens moster bl.a. Ja, soldaten Maginot också) och en bra historia trots att den egentligen inte handlar om så mycket. Men läsvärt är det, snyggt tecknat också.
Utflykter  Lau, Evelyn  2 (2023-07-29 19:45:32)
Noveller som egentligen inte alls är min tekopp, är ganska så svåra att recensera när de befinner sig samlade i en och samma bok. Och precis så är det här också. Två noveller, framförallt den med Joan och hennes äldre sexfixerade, på gränsen till impotente make är riktigt bra- men de 5 andra novellerna gav mig ingenting alls, även om de alla är mycket välskrivna.
Slutbetyg, en stark 2:a!
Elden  Krien, Daniela  4 (2023-07-29 18:14:29)
Rahel och Peter har hyrt ett sommarhus, men några dagar innan de ska åka får de veta att huset brunnit ner. Istället hamnar de på den isolerade gård där Rahel tillbringat somrarna som barn. På grund av sjukdom hos ägaren och det finns djur som måste skötas är de fast där i tre veckor. Förhållandet sviktar, det är spänt då det hänt saker som i synnerhet Peter tagit illa vid sig av. Nu är de hänvisade till varandras sällskap och de måste enas om ifall de har en framtid tillsammans eller ska gå åt varsitt håll. Samtidigt börjar Rahel misstänka att familjen inte varit ärliga om hennes ursprung...

Daniela Krien är ett stjärnskott på den tyska författarhimlen, jag har läst hennes två tidigare böcker och ser henne som en framtida Nobelpriskandidat. Elden är en finstämd och realistisk relationsroman där inget är självklart och människor gör både rätt och fel, som i verkliga livet. Förutom strulet med maken har Rahel en konflikt med sin vuxna dotter. Det är uppfriskande med en mormor som varken drar jämt med dottern eller trivs med barnbarnen, det mest förbjudna och något som är vanligare i verkligheten än i litteraturen.
En bok att läsa långsamt, njuta av och begrunda. Och på bara 170 sidor. Daniela Krien, lägg det namnet på minnet!

Flyttbil försvunnen  Lang, Maria  1 (2023-07-28 15:49:14)
Jag har absolut inget emot barn och ungdomsböcker, men jag vill gärna veta det i förväg. För det här är verkligen inte någon vuxenbok.
Intrigen är en enda stor soppa: Löjlig och rörig. Jag kan inte ta den på allvar och trots att den är extremt kort så orkade jag knappt ta mig igenom den.
Maria Langs sämsta bok!
Ett äkta bottennapp!
Flyttbil försvunnen  Lang, Maria  1 (2023-07-28 15:49:14)
Mina betygsättningar gäller endast Langs böcker inbördes. Håller med BlommigaBarbro. Detta är hennes allra sämsta bok. Flickan är ett urgulligt kräkmedel och hela boken så rörig och fånig att jag bara skummade de sista sidorna, nästan ihjältråkad. Blä. Minus ett.
Se Skoga och sedan...  Lang, Maria  2 (2023-07-28 15:46:01)
Maria Langs sista bok.
Jag tyckte karaktärerna var lite småroliga att följa bitvis.
Men intrigen är så löjeväckande. Man den är kort så man läser snabbt ut den.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Gustav Vasas väg till tronen  Blom, Tomas  5 (2023-07-27 12:21:38)
Tomas Bloms bok ”Gustav Vasas väg till tronen”, som ingår i Historiska Medias bokserie ”Världens dramatiska historia”, är en detaljerad och bra bok som jag kan rekommendera.

Gustav Vasa är kanske Sveriges mest populära kung. Hans korta och snåriga väg till tronen innefattade bl.a. en fängelseflykt och brutna löften.

Det var inte självklart att Gustav Vasa skulle bli näste svenske härskare. Det dröjde inte många år förrän medlemmar av Stureätten, bönder och bergsmän i Mellansverige och frälset i Västergötland reste sig i uppror mot den nya regimen. Gustav Vasa betvingade hoten mot den egna ställningen med enkla medel. Kung Kristian II hade genom att ställa till med Stockholms blodbad ”krattat manegen” för Gustav genom att dels undanröja eventuella konkurrenter om makten, dels ge honom ett ovärderligt propagandaredskap för framtiden.

En tilltalad tanke för den nye kungen var att kyrkans egendomar tillhörde folket. Den nya synen på kyrkans lära och ett ökat skattetryck ledde snart till oro i riket. Uppror utbröt i Dalarna och Småland. För att lösa de uppkomna problemen lät kungen kalla till ett riksmöte.

Den riksdag som hölls i Västerås 1527 brukar betraktas som startpunkten för reformationen i Sverige. Vid riksmötet höll kungen tal till de församlade. Då rikets prekära ekonomiska läge fördes på tal förklarade regenten att de uppkomna ekonomiska svårigheterna till stora delar berodde på att kyrkan vägrade att bidra.

Riksdagen resulterade i det som brukar kallas Västerås recess. Det beslutades att de som orsakade oro i riket skulle straffas och att bristen i statens finanser skulle avhjälpas med kyrkans medel. Klostren skulle ställas under den världsliga överhetens förvaltning och adeln fick rätt att kräva tillbaka det som donerats till kyrkan efter 1454.

I religiöst avseende fick besluten vid riksdagen inga omedelbara konsekvenser. Men ekonomiskt och politiskt skulle riksdagens beslut för all framtid förändra maktförhållandena i riket. En konsekvens av besluten blev att en kyrkoreduktion genomfördes.
Härifrån  Everbrand, Victoria  3 (2023-07-25 20:53:10)
Vresta är en liten bruksort i förfall. Fabriken är nedlagd och fotbollslaget på dekis. Man hoppas att den gamla fotbollshjälten Mats Wiik ska få nytt liv i orten då han har kontakter som kanske ska starta ett bryggeri i lokalerna. Men den 14-årige Ozzie har en mamma som är en mördare och i Vresta går skam i arv. Han vill bara bli bli vuxen så han kan lämna helvetet med mobbning och övergrepp.
I en annan värld finns Hanna, en bortskämd Göteborgstjej. Hon har kommit på kant med sin mamma och vill också bara bort. Hon bestämmer sig för att söka upp sin pappa som övergav familjen för länge sedan. Om hon bara hittar honom kommer allt att lösa sig tror hon. Så småningom korsas Ozzies och Hannas vägar, en mörk hemlighet kommer fram i ljuset och katastrofen är ett faktum...

Denna debutroman kallas "en roman om att växa upp och vilja fly". En bitvis vidrig historia med övergrepp och mobbning, inte bara av skitungarna i skolan utan även av de vuxna. Vissa avsnitt hoppade jag faktiskt över. Ändå är det ingen eländesporr med frossande i detaljer, Ozzies liv är bara så plågsamt hopplöst. Den påstridiga Hanna å sin sida vill inte förstå att det finns orsaker till att en familj spricker och att det kanske var bäst så.
jag kan inte säga att jag gillar boken men den är inte heller dålig, Man vill tro att författaren spetsat till det, så illa kan det väl inte vara? Men med tanke på hur det ser ut i världen så, intoleransen marscherar framåt överallt... Slutet är intressant, var det bäst som skedde eller kunde det gjorts på annat sätt?
Nagriljärerna  Blume, Emanuel  4 (2023-07-25 17:29:29)
Nagriljärerna är Emanuel Blumes andra roman. Den första hette Nomadplaneten. Den var en dystopisk SF-roman. Den här boken får väl sägas vara en fantasyroman.

Här gäller det att hänga med i svängarna. Ett antal ungdomar samlas för att spela rollspel och det är märkliga äventyr de hamnar i. Redan här känner jag att jag tappar bort mig, för jag har ingen som helst erfarenhet av detta och förstår inte hur det går till. Hur vet deltagarna att ett värdshus har förstörts? Kan de fyllas av panikkänslor när inget händer på riktigt?

Att Gabriel, som tillhör en något dysfunktionell familj, längtar bort till något som är annorlunda är dock inte konstigt. Med den mamman och de bröderna är nog allt som ger möjlighet att tänka på något annat välkommet.

Men märkliga monster som finns både i rollspelet och i verkligheten? Vad är egentligen nagriljärerna för några konstiga varelser? Finns de eller finns de inte? Jag förstår inte.

Nej, det här är nog inte en genre för mig. Det är för konstigt.

MEN! Att detta inte är en genre för mig är inte en anledning att ge romanen ett lågt betyg. Den är nämligen mycket välskriven. Trots allt som för mig är konstigheter så lyckas författaren skapa en riktigt spännande berättelse. Motvilligt blir jag riktigt fascinerad av historien. Det här är en sådan roman som man, när man väl har fastnat, bara vill läsa mer och mer av. Man måste ju få veta hur det går.

Jag är också glad över att Blume är noga med språket. Jag är som ett tryffelsvin när det gäller att hitta språkfel i en bok, men i Nagriljärerna tror jag inte att jag sett ett enda stavfel eller några meningsbyggnadsfel, och det är mer än man kan säga om en del böcker som ges ut av de större förlagen.

Så sammanfattningsvis vill jag säga att Nagriljärerna är en välskriven och spännande roman, som alla som tycker om skräck och urban fantasy alldeles säkert kan ha stor behållning av.
Den stående klockan  Johansen, Hanna  1 (2023-07-25 17:21:07)
Jag har ingen aning om varifrån jag fått Den stående klockan av Hanna Johansen. Plötsligt dök den upp i bokhyllan. Och där hade den gärna kunnat förbli. En märklig historia, som inte gav mig det minsta.

Den där kvinnliga passageraren betraktar medpassagerarna och stationerna som tåget passerar, men hennes reflektioner är bara konstiga. Det är mest dravel. Här ett exempel:

En grottmänniska av vitaktig, antagligen vit hudfärg stiger in i min kupé. Mitt hjärta stannar: hur kommer jag fram till påståendet att det är min kupé? Den är den kupé jag sitter i, alltså i bästa fall den här kupén och inte den där. Grammatiken skiljer på det, och jag skiljer inte på det, hur är det möjligt? Efter det han har stigit in finner jag inte ordet, rättare sagt, jag vill inte finna det, och jag vet redan hur det nu borde heta och det värjer jag mig mot. Vår kupé borde det heta. Och detta motsäger varje erfarenhet eller om inte varje, så dock de erfarenheter som jag är beredd att göra under de givna omständigheterna.

Den här boken är inte värd mödan det innebär att läsa den. Jag förstår inte varför den över huvud taget gavs ut.
Om blickar kunde döda  Dreyer, Eileen  1 (2023-07-25 14:07:49)
Nej, vilken besvikelse!
Baksidestexten låter ju så bra och lockande. Det står att den ska bjuda på såväl komik som spänning.
Och jag undrar om det är en och samma bok jag just läst.
Extremt rörig och ointressanta karaktärer och handlingen blir inget annat än ett gäsp för mig.
Ett äkta bottennapp, tyvärr!
Hellre vara djävulen  Rankin, Ian  4 (2023-07-24 16:11:26)
Dåtid och nutid förenas i denna deckare av mästaren Rankin. Numera f.d. kommissarie Rebus är lika odräglig som vanligt men av någon outgrundlig anledning har en kvinna intresserat sig för honom. Nära en femma för denna bok.
Musse & Helium - del 2: Jakten på Guldos  Brinck, Camilla  5 (2023-07-24 12:51:53)
De små mössen Helium och Musse är på jakt efter Guldosten. Letandet för dem genom Djurriket med dess underliga varelser och mystiska händelser. Där finns även de onda Duvjägarna som gör allt för att stoppa våra små vänner.

Ännu en bok med sagolika illustrationer, av humor, spänning och äventyr.
Både mina barn (6 och 8 år) och jag själv njuter av denna läsupplevelse.
Målgrupp: 6-9 år.
Isbrytare  Ohlsson, Kristina  4 (2023-07-24 12:47:18)
Strindbergs Second hand går lysande. August är dessutom nyförälskad i Maria, polisinspektör på Hovenäset.
En natt skakas paradiset om ordentligt. Två sjöbodar bränns ner. Den ena ägs av Axel Ehnbom, den andra är Augusts.
Kriminalinspektör Maria Martinsson sliter med utredningen.
Någon på Hovenäset verkar ruva på riktigt mörka hemligheter.

En spännande och klurig bok, i fantastisk miljö.
Bok nummer två i Strindbergserien.
Isbrytare  Ohlsson, Kristina  4 (2023-07-24 12:47:18)
Strindbergs Second hand går lysande. August är dessutom nyförälskad i Maria, polisinspektör på Hovenäset.
En natt skakas paradiset om ordentligt. Två sjöbodar bränns ner. Den ena ägs av Axel Ehnbom, den andra är Augusts.
Kriminalinspektör Maria Martinsson sliter med utredningen.
Någon på Hovenäset verkar ruva på riktigt mörka hemligheter.

En spännande och klurig bok, i fantastisk miljö.
Bok nummer två i Strindbergserien.
En resa genom krigets Ukraina, ett repor  Hellman, Cyril  4 (2023-07-22 17:20:55)

En resa genom krigets Ukraina, ett reportage från våren 2022, Cyril Hellman


Cyril Hellman och Geir Angell Oygarden bestämmer sig våren 2022 för att ge sig ut på en reportageresa till krigets Ukraina, egentligen känner de inte varandra men genom en gemensam bekant har de blivit sammanförda. De är väldigt olika som personer, Cyril anser sig själv som den slarvige och Geir mer den ordningsamme, det blir något komiskt när han beskriver deras olika personligheter. Men det ska visa sig att den kombinationen kanske inte var en nackdel.

Trots det svåra ämnet så har författaren Cyril Hellman lyckats skriva mycket lättläst och underhållande, det är en personlig ton boken igenom och Cyril bjuder verkligen på sig själv, hans rädslor och tankar, han gör inga försök att försköna sig själv och det liv han lever och levt. Många återblickar bland annat från sina barndoms somrar, som han tillbringade med sin mor i Ryssland, så man kan förstå att känslorna är motstridiga.

Fakta blandas med återblickar och nutid. Men det finns svåra passage som när han berättar om tortyr och våldtäkter, på barn, pojkar och kvinnor, och funna massgravar. Det är så svårt att ta in att människor kan vara så grymma, dessutom få medalj för ”enastående insatser”, detta passage var väldigt svårt att läsa. Här gör Cyril också ett avsteg från sin yrkesroll när han med hjälp får ut en kvinna och hennes dotter från Ukraina, senare också hennes mor och några till. Han skriver, att då har vi i alla fall gjort något för mänskligheten. Just det kan jag känna, vad kan man göra? Jag följer med i nyhetsflödet, läser och lyssnar och det känns till slut så maktlöst. Att det är ett kämpande folk som sätter sin frihet högt, förstår man.

Några slutord från Kievs borgmästare Vitalij Klytjko som Cyril träffade,” Vem är du beredd att dö för? Bara din familj, eller hur? Ryssarna strider för pengar, vi strider för våra familjer och vår självständighet. De kan aldrig vinna”

Fasader  Höglund, Viktoria  4 (2023-07-22 14:50:00)
Det framgångsrika konsultföretaget, kallat Firman, bjuder varje år sina topptjänstemän och deras familjer på en lyxresa till Kreta. Au pairtjejer och assistenter är också medbjudna för att garantera avkopplingen för de vuxna. Högste chefer tror sig veta att alla ser resan som årets höjdpunkt.
Men alla har inte längtat. Att leva nära inpå folk man bara känner flyktigt innebär ofrånkomligen att man jämför och jämförs. Fasaden av framgång har alla gemensamt, men den sköra ytan riskerar hela tiden att spricka och avslöja mörka hemligheter och tillkortakommanden. Och när resan når sitt slut har livet förändrats för många av de inblandade...

I nio parallella men tätt sammanflätade berättelser skildras personliga öden, sorg och skam, glädje och ilska, förälskelser och rädsla. Vi möter den gladlynta Mette som plötsligt inser att familjeidyllen är hotad, den svala och polerade Tone som inte äter och är smalast av alla, Ingrid som har något viktigt att berätta, Piia som givit upp karriären för barnen, och ytterligare fem karaktärer. Upplägget är bra, intressant och insiktsfullt. Författaren har arbetat i samma miljö och vet vad hon skriver om. Boken är utgiven på ett litet förlag och kanske är det därför som karaktärerna tillåts älta sina tankar lite för mycket. En tuffare lektör hade kapat några sidor i varje berättelse, vilket boken hade vunnit på. Några lösa trådar och lite osannolikt våld i slutet stör också, hur gick det egentligen för dem?
Men det positiva överväger, här blandas drama och psykologisk thriller och som sagt behärskar författaren detta. Tror att många kommer uppskatta boken.

En reflektion, helt off topic. De superlöner och lyxresor som konsultföretag tydligen kan kosta på sina anställda betalas indirekt av oss skattebetalare. För många av deras uppdrag kommer från offentlig sektor! Behövs verkligen alla dessa konsulter...?
Stormvakt  Ohlsson, Kristina  4 (2023-07-21 18:59:17)
August Strindberg lämnar sin karriär i Stockholms finansvärld för Hovenäset i Bohuslän. Här ska han njuta av lugnet och uppfylla sin dröm om att öppna en second hand affär.
Samtidigt försvinner läraren Agnes. Polisen, med Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag som natt.

Boken tuffar på i ett långsamt men behagligt tempo. Intressanta karaktärer. Bra miljöbeskrivningar.
Bok nummer ett i en ny serie - Strindbergserien.
Benvittring  Theorin, Johan  3 (2023-07-21 18:56:12)
En man hittas död i ett stenras på en strand på Öland. Offret sågs senast med den nu 86-årige Gerolf.
Tilda, Gerlofs barnbarn, är polis och får fallet på sitt bord. Gerolf själv gör sina egna efterforskningar.

En något seg och långdragen berättelse. Styrkan ligger i miljöbeskrivningar och karaktärer.
Saknar de övernaturliga inslagen.
Bok nummer fem i serien Ölandssviten.