bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
A. Lena Persons hjärtehotell  Nordenswan, Sonja  4 (2020-08-09 13:06:48)
Anna-Lena Persson går på gymnasiet men trivs inte. Skolan är korvstoppning, hon får inte till det med killar och den ende som förstod henne dog i en olycka. Hon känner sig som en alien, ensam och rastlös, och beslutar sig för att hoppa av skolan och ge sig ut i världen. Men människor är inte alltid vad de utger sig för att vara och en naiv ung flicka kan behöva en skyddsängel...

A: Lena Persons Hjärtehotell är en annorlunda och inkännande roadmovie i gränslandet mellan det normala och paranormala. Betoningen ligger på livets stora frågor, liv, död, religion, utanförskap, snarare än på sex, drugs & rock´n roll. Fast det sistnämnda stämmer inte, den samtida musiken går som en röd tråd genom berättelsen och både styr och förklarar Lenas liv. Historien utspelas till största delen under 70-talet och för oss som var unga då är det en ren nostalgitripp med klassfester, fylla, taffliga sexerfarenheter och tonårstidens ständiga känsla av och rädsla för att inte passa in.

Sonja Nordenswan är en etablerad åländsk författare, detta är hennes sjätte och mörkaste bok. Läsaren känner förvisso igen hennes signum, udda karaktärer och dramatiska händelser. Men här låter hon sina karaktärers tankar och känslor få ta stor plats liksom existentiella frågor om livets mening. Är våra liv är styrda av slump eller av en högre makt? Nordenswans böcker brukar vara tydliga och faktaspäckade, här överlämnar hon mycket till läsaren och när boken tar slut har man en del att fundera över. Ett måste för den som var ung på 70-talet och lika givande för alla andra!
Ni som tycker att titeln känns stolpig och krånglig, läs A. Lena som ett ord... Omslaget är värt att nämna, det är en graffitimålning av författaren själv, inspirerad av den tidens LP-omslag som Sgt Peppers´ Lonely Hearts Club Band. Väldigt passande och intressant, orättvist att vissa har fått alla sorters konstnärliga talanger!
Halvmördaren  Nesser, Håkan  4 (2020-08-09 12:20:28)
En härlig roman i typisk Nessersk anda. Språket är njutbart och persongestaltningarna dråpliga. Den här romanen är också lämpligt lång med sina 288 sidor. En av Nessers bättre böcker på sistone.
Ogjort  Dahlin, Doris  1 (2020-08-08 11:38:10)
Jag vill ju tycka om den här romanen. Jag älskade hennes, Vi vet nog vem du är (2009), men tyvärr har inte hennes böcker som kommit efter dem- varit lika bra och engagerande. Den här boken är välskriven och jag har ju anor från de här små byarna uppe i Norrland som hon beskriver i den här romanen.
Men herre min skapare en sådan infernaliskt trist bok. Det är tristess sida upp, sida ner. Trista karaktärer och en nästan deprimerande handling. Nej, det här var inte bra.
Jag hoppas på att Doris Dahlins nästkommande böcker mer är i stil som "Vi vet nog vem du är" för den var verkligen superb.
Men det här är ingenting som jag kan rekommendera.
Tyvärr.
Bottenbetyg!
Ett kilo socker  Trus, Helena  3 (2020-08-07 22:46:07)
Priset på ett liv: ett kilo socker. Det var vad judinnan Cylas liv var värt.
Denna bok innehåller inga hemska scener från koncentrationsläger utan beskriver i stället hur den unga Cyla håller sig gömd, hittas och hamnar i arbetsläger. Den handlar även om tiden efter kriget, om att skapa ett nytt liv, i ett nytt land. Och om skulden då man själv överlever och de övriga i familjen dör.

En fint berättad berättelse där författaren berättar om sin farmor Cyla, en av de sista överlevande från förintelsen.
Caesars lagerkrans  Goscinny, René  3 (2020-08-07 21:12:31)
I detta Album kokar Asterix och Obelix en soppa, så vedervärdig att den genast botar eventuell baksmälla. Detta är faktiskt riktigt roligt. Ett sådant botemedel har varit efterfrågat i alla tider.
Morgondagens post till Vidhäll  Krapu-Kallio, Solja  2 (2020-08-07 12:30:31)
Jag föll direkt för baksidestexten. Och jag vill ju tycka om den här boken. Jag har ju själv anor från de små byarna utanför Umeå där den här berättelsen utspelar sig.
Men för mig är den här boken som ett glas ljummet vatten. Den är inte extremt dålig, den är inte dåligt skriven- den är bara ointressant. Trista karaktärer som jag inte kan relatera till. Trist handling. Jag antar att det här ska föreställa någon form av feel-good roman, men för mig blir det en, feel-nothing bok.
Ingenting som jag personligen kan rekommendera, men det finns säkerligen de som kommer tycka mycket om den här romanen.
Slutbetyg, en 2:a!
Adamsons  Antti, Gerda  4 (2020-08-06 10:29:14)
Majoriteten av kvinnor under fyrtio år är skvallrande mobilalkoholister.
Och hur skulle det gå för djävulusiska gubbar såsom Hitler, Himmler och Stalin. Får de sina rättmätiga straff i himlen?
Hur skulle det förresten gå om dessa galna gubbar levde idag? Skulle de få något straff överhuvudtaget? Eller blev det samtalsterapi som är så populärt nuförtiden. Samtalsterapi- staten betalar?
Det är sådana här tankar Nora Karlsson har där hon sitter på äldreboendet Gullvivan och filosoferar om sitt liv, om sina barn, om sin religiösa svärdotter, om åldersförakt i samhället, om ungdomar, mobiltelefoner och döden.
Hon har dessutom många tankar om: gud, politik, jämställdhet, brottslighet samt om naturen.
Jag fick för mig att jag skulle läsa en bok av Sveriges nu äldsta levande författare. Jag har många gånger förut tänkt läsa en bok av Gerda Antti men det har aldrig blivit av, men jag är så glad att jag gjorde det nu. Hon är härligt befriande och dessutom förvånansvärt frispråkig inom vissa ämnen som det idag nästan anses förbjudet att ha starka åsikter om. Hade hon varit en yngre författare idag tror inte jag att hon kom undan med vissa åsikter om jag ska vara helt ärlig.
Därför sticker många av de tankar som Nora Karlsson tänker- ut från mängden och blir till en väldigt dråplig historia även om här inte finns mycket till handling.
Utomordentligt språk dessutom. Den här kan jag rekommendera och jag vill absolut läsa mer av Antti i framtiden!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Rymlingen  Fogelström, Hans  5 (2020-08-05 11:23:37)
Pocketbok ur serien succéromanen, har tidigare gått som följetong i tidningen Allers.
Ännu en bok av Hans Fogelström vars succéromaner är spännande och engagerande thrillers som är just omöjliga att lägga ifrån sig. Jag skulle verkligen önska att han fick en större läsekrets, kanske i form av nyutgåvor. Den här boken är precis lika spännande, mysig, engagerande och välskriven som de tidigare böcker jag läst av honom. Ändå påminner de inte alls särskilt mycket om varandra. Något jag uppskattar eftersom den här typen av mysrysare kan annars vara ganska lika varandra, men hans böcker sticker verkligen ut från genren och jag kan därför riktigt varmt rekommendera hans böcker och jag vill absolut läsa de resterande böcker jag äger av honom.
Toppbetyg!
Pantagruel de törstigas konung  Rabelais, Francois  1 (2020-08-04 20:56:07)
Mycket märklig och tråkig bok. 1500-tals satirer är inte min grej.
Hemkomsten  Plain, Belva  5 (2020-08-04 11:38:07)
Min andra bok av Belva Plain på mindre än en vecka. Jag planerar nu att läsa alla de gamla böcker som stått dammiga längst bak i min bokhylla i alltför många år. Jag har nyligen läst Brutna Löften av Belva Plain som jag tyckte mycket om, men den här lilla boken var faktiskt bättre. En mycket charmig och lättsam roman som är både hoppingivande som rörande. Påminner mycket om Maeve Binchys romaner. En släktsaga med förväxlingar, otrohet, syskonrivalitet och mycket värme. En perfekt bok som ger avkoppling och som inte kräver någon större koncentration. Boken är dryga 200 sidor lång och man läser lätt ut den på några timmar. Jag kan varmt rekommendera den här pärlan!
Toppbetyg!
Mr. Pinkertons London  Johansson, Gunnar  4 (2020-08-03 13:53:50)
Här har vi att göra med en anglofil, en Englandsälskare - eller Londonälskare snarare. Boken innehåller en massa korta resekåserier från Londonbesök. Det är oftast väldigt roligt, man läser gärna flera stycken i taget och författaren har komiskt sinne när han beskriver sina äventyr. Även mindre intressanta händelser skildrar han på ett kul sätt, men mest är det ju förstås roliga händelser han skildrar.
Fina illustrationer av Marian Väpnargård.

En liten pärla för oss som aldrig varit i London, och för den som varit där - och fr den som ska dit, för det är bra fakta efter varje kåseri.
Farlig lek, Tina!  Samuel Fleischman, H.  3 (2020-08-03 13:41:40)
En B. Wahlströmmare från 1969 (1967 på engelska, översättningen två år efter) som är en socialrealistisk moralistisk bok - ja in löjligt präktig, även om knarkskildringarna känns lite ofullständiga (med mest för att förstärka budskapet).
Men boken har också en bra ton, huvudpersonen Tina skildras komplext och som en riktig människa. Både tvivel och övervinnande av dessa, är bra beskrivet. Det och att Tina är så pass ung gör boken trovärdig och läsvärd.
Tackar som frågar - Historien om några m  Dielemans, Jennie  4 (2020-08-02 17:32:03)
Tackar som frågar- Historien om några människor av Jennie Dielemans är en bok jag hittade i bokhyllan när jag skulle leta efter hyllvärmare i Tisdagstrion. Jag minns inte när eller varför jag köpte den. Tydligen kostade den bara tio kronor.


Boken kom ut 2006 och jag vet inte hur länge den stått i min bokhylla, men jag känner nu att jag borde plockat fram den för längesen, för det här är en bok som jag verkligen gillade.


Vi följer som sagt fem familjer i en förort utanför Stockholm och var och en av dem är "speciell". Till en början verkar det inte finnas något samband mellan de fem parallella händelserna, men givetvis låter Dielemans dem flyta ihop alltmer.


Det finns lite allvar i boken, men samtidigt är den väldigt underhållande. Den driver med svenska myndigheter, och den driver absolut med telefoniföretaget 3. Jag undrar om Jennie Dielemans har ett horn i sidan till det företagen sen tidigare :)
Fågelbarnet  Frimansson, Inger  5 (2020-08-02 15:03:18)
Som jag längtat efter en ny psykologisk thriller av Inger Frimansson, som för mig står helt i en klass för sig själv när det kommer till svenska thrillers. Hennes språk är fenomenalt och orden känns så väl genomtänkta. Det finns en realism i hennes thrillers. Ingenting är svart eller vitt. Ingen människa är genomond eller genomgod. Och så hennes mästerliga, ibland nästan poetiska psykologiska prosa som genomtränger sidorna. Och med små enkla medel lyckas hon skapa riktigt nervpirrande berättelser.
Fågelbarnet är precis lika bra som hennes tidigare böcker och till skillnad från många andra svenska författare så finns det inget som helst förutsägbart här. Inte ens när boken närmar sig slutet så vet jag inte hur det hela kommer att sluta. Jag tycker mycket om Justine och de andra karaktärerna. Det här är den tredje fristående fortsättningen i serien om Justine. De två föregående böckerna: God natt min älskade (1998) och Skuggan i vattnet (2005) blev båda två utnämnda av svenska deckarakademin till Årets bästa svenska kriminalroman. Båda dessa böcker medverkar Justine och jag hoppas innerligt att Fågelbarnet också utses till årets bästa svenska kriminalroman.
Jag kan varmt rekommendera Fågelbarnet som är både spännande, engagerande, med fängslande karaktärer och ett fantastiskt språk.
Råttfångerskan (2009), Katten som inte dog (2000), Mörkerspår (2003) och De nakna kvinnornas ö (2002) är några andra exempel på mästerliga psykologiska thrillers skrivna av Inger Frimansson.
Toppbetyg!
Muralgranskaren II Muralpanik  Nessle, David  5 (2020-07-31 00:02:28)
Ha ha! Det här är ju bara såå roligt. Nästan varje sida (som alltså består av en autentisk bild ur historien försedd med en ny obetalbar bildtext) ger upphov till gapskratt.
Bruno & Boots - Dollar-dille  Korman, Gordon  2 (2020-07-30 23:53:17)
Lättsam och lättsinnig men för all del nöjsam skolskildring där personerna mest känns som karikatyrer. En del roliga sätt att samla in pengar på, men på slutet känns det som att författaren tröttnat.
Allt jag önskade  Dillon, Lucy  3 (2020-07-30 20:04:17)
Caitlin och Patrick ska skiljas, trots två barn. Relationen har strulat länge och nu har Patrick fått jobb i Newcastle, i andra ändan av landet. Han vill att familjen flyttar dit men Caitlin vägrar att rycka upp barnen ur deras invanda miljö. Men 4-åriga Nancy tar illa vid sig av pappans försvinnande och reagerar genom att sluta prata. För att Patrick ska kunna träffa barnen utan orimligt resande kommer man överens om att de ska ses hemma hos Patricks syster Eva. Hon är nybliven änka och måttligt förtjust över att få sina rutiner störda, men vill inte säga nej. Allt går bättre än väntat, bortsett från att Nancy inte vill tala. Vad har hänt, vems är felet och vad ska man göra...?

En typisk feelgood med gulliga barn, kloka hundar och vuxna som vill väl men strular till det. Katastrofer, missförstånd och märkliga sammanträffanden sker men som sig bör ordnar allt upp sig till slut. Det finns något väldigt sympatiskt och nästan rebelliskt med böcker utan onda karaktärer och där ingen dör. En välbehövlig motvikt till all eländespor som väller över oss från alla håll. Även om gullighetsfaktorn är väl hög går det att skapa karaktärer som varken är genomgoda eller ofelbara utan lika småaktiga, osäkra egoistiska, hyggliga, snälla och beredda att ställa upp när det gäller, likadana som vi vanliga ofullkomliga människor.

En kul grej är en riktig tavla av korrekturläsaren. Patrick fick ju nytt jobb i Newcastle och flyttade, det påpekas flera gånger. Men i slutet av boken är det plötsligt Manchester han flyttat till, haha...

Mord - mitt arbete  Rickne, Thomas  0 (2020-07-30 16:03:45)
Boken upplagd av författaren. Recensioner finns tex här: https://thomasrickne.blogspot.com/
Skuggjägaren  Grebe, Camilla  3 (2020-07-29 16:00:58)
Spännande och obehaglig deckare. Lite konstruerad. Men välskriven och med god miljöskildring.
Darktown  Mullen, Thomas  3 (2020-07-29 15:57:11)
En riktigt habil deckare som utspelar sig i Atlanta strax efter kriget. De första svarta polismännen har nyligen anställts i staden, men de är ifrågasatta från alla håll, inte minst inom den egna kåren. Spännande miljö, några av personporträtten känns trovärdiga och storyn håller tämligen väl ihop.
Nya kontakter  Kinsella, Sophie  5 (2020-07-29 10:40:26)
Rolig och lättsam, perfekt bok att bli lite uppmuntrad av.
Sallie  Lambil, Willy  5 (2020-07-28 23:32:07)
Det här gillar jag. Blårockarna - serien som utspelas under amerikanska nord och syd-kriget - har ofta djur om inte i centrum så i alla fall i periferin. Willy Lambil är bra på djur, och hästar är frekventa förstås.
Sallie är dock en hund, en tik som funnits på riktigt (finns tydligen som staty i Gettysburg) - en väldigt fin hund. Manuset är bra, historien tät. Rörande.
Allra bäst är teckningarna under natten. Längst ner på sidan 21, underbart snyggt.
Brutna löften  Plain, Belva  4 (2020-07-28 17:02:32)
För ett tag sedan så tog jag fram de böcker som i över tjugo/trettio år stått olästa bakom tre enorma rader av böcker i en av mina många bokhyllor. Det här är böcker från 80 och 90-talet. Och jag är nästintill säker på att jag aldrig handlat dem i någon affär. Istället måste dessa böcker komma från alla de bokklubbar som jag knappt minns namnet på och som jag har varit medlem i under årens lopp. Jag skulle gissa att många av böckerna är "Månadens bok" som jag glömt avbeställa. Minns också att ett flertal av de där klubbarna hade de klassiska alternativen "köp 3, betala för 2"- ett erbjudande jag aldrig någonsin lyckats stå emot. Jag blev ändå väldigt förvånad över hur många böcker jag hade i min ägo av en och samma författarinna, den nu avlidna amerikanskan, Belva Plain (1915-2010).
Jag har läst en bok av henne tidigare men har ingen särskild relation till hennes böcker. Hade därför inga stora förväntningar när jag valde ut en av böckerna, Brutna löften (1996) och började läsa. Jag tänkte enbart läsa det första kapitlet och sedan gå över till någon annan bok med en mer spännande baksidestext.
Men jag gjorde inte det. Istället sträckläste jag de första kapitlen och hade svårt att lägga den ifrån mig.
Det här är egentligen en ganska vanlig äktenskapsroman med otrohet, tårar och barn som reagerar dåligt över föräldrarnas skilsmässa. Men den är ändå så engagerat skriven. Ingenting är svart eller vitt. Karaktärerna har sina för och nackdelar. Språket är lättläst och boken är faktiskt riktigt bra och mycket engagerande. Den är tjock i sidantal, ändå läste jag ut den på några dagar.
Kul när man hittar gamla okända bladvändare! Jag ska snart ta och läsa fler av dessa glömda gamla böcker.
Och jag läser med nöje gärna fler böcker av Belva Plain!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Arabesk  Lambil, Willy  4 (2020-07-27 21:30:49)
Från 2005 men utgiven på svenska 2019. Ett seriealbum med Blårockarna - och ett rätt annorlunda. Albumet innehåller nämligen flera korta historier som alla är koncentrerade kring korpral Blutch fina häst Arabesk.
De första små serierna är småkul, men humor har väl egentligen aldrig varit anledningen till att man läser Blårockarna. Bäst är därför den avslutande delen "Historien om Arabesk" där man får reda på hästens bakgrund - väldigt fin. Krigsscenerna i den serien är väldigt gripande.
Mycket fint tecknat - hästar lär vara svårt att rita.
Klas och den gamla ruinen  Suneson, Vic  3 (2020-07-27 13:04:20)
Jag minns den första boken om Klas från min barndom, Vic Suneson skrev ju två ungdomsdeckare i slutet av sitt liv - denna andra Klas-boken är rent av hans allra sista bok.

Det är en välskriven och initierad skildring av ett sommarlov på Solsidan. Själva deckaren passar dåligt in, mer som ett nödvändigt ont. Samtidigt får Vic Suneson ut mycket av sina klena förutsättningar - fast Klas syster borde få mer cred både av författaren och av Stålgänget.
Där kräftorna sjunger  Owens, Delia  2 (2020-07-26 12:01:43)
Till och från tycker jag den är ganska okej samtidigt som det här utan tvekan är en av de mest överreklamerade romaner jag läst på mycket länge enligt mig. För samtidigt som den har partier som är okej, har den partier som är ointressanta och som känns mer som sagor än något annat. Den är dessutom alldeles för orealistisk för mig och för stunden så slutar jag lyssna efter halva boken eftersom jag trots att den har partier som är okej, är ointresserad av hur den slutar. Kanske att jag någon gång i framtiden lyssnar om den och då ger den ett högre betyg. Den är välskriven men det här är inte en bok som jag skulle orka att läsa för hand.
Mitt slutbetyg för tillfälligt blir, en stark 2:a!
Den store Gargantuas förskräckliga lever  Rabelais, Francois  1 (2020-07-25 21:44:10)
En satir från renässansen som var aningen för svårsmält för mig. Kanske skämten fungerade på 1500-talet men inte år 2020. Jätten Gargantua växer upp som en riktig tölp innan han får en ny lärare och förvandlas till en sann renässansmänniska. Inte min typ ab bok dock.
Bigger Deal: A Year Inside the Poker Boo  Holden, Anthony  3 (2020-07-25 20:00:03)
1990 kom Anthony Holdens Big Deal: A Year as a Professional Poker Player ut. I den berättar Holden om ett år ur sitt liv när han försöker tjäna pengar på att spela poker. Över 15 år senare kände sig Holden manad att skriva en uppföljare, med tanke på hur extremt förändrat pokerlandskapet blev i början av 2000-talet – och det är så som Bigger Deal: A Year Inside the Poker Boom kom till. Holden ger oss förutsättningarna ganska så glasklart redan i prologen. När han deltog i världsmästerskapet i spelformen Texas Hold’em 1988 så var han en av 167 deltagare och vinnaren kammade hem 700 000 dollar. Under världsmästerskapet 2006, året som boken främst fokuserar på, så var Holden istället en av 8773 deltagare och prispengen för vinnaren låg på hela 12 miljoner dollar. Ett och annat hade uppenbarligen hänt under de knappa 20 åren mellan Holdens första deltagande och det som han berättar om i boken.

Idag har uppenbarligen en hel del ytterligare hänt med pokerlandskapet. Boomen öppnade upp för att spelet online skulle börja frodas och nuförtiden har vi mängder av spelsidor, som exempelvis snabbare.com där man kan spela både Texas Hold’em och diverse andra casinospel. Hur som helst så ger boken ger oss en fascinerande inblick i vad som försiggick bland pokereliten under en spännande period av spelhistorien. För alla oss som minns, och var en del av pokerboomen i början av 2000-talet, så är boken ett måste.

I Bigger Deal kontrasterar Holden den moderna pokervärlden med den han vistades i under slutet av 1980-talet. Han lyfter bland annat fram hur den moderna teknologin suddat ut en del av mystiken kring pokerspelander – hur tv-sändningarna och nätspelandet förflyttat pokern från skuggorna till strålkastarljuset, och dessutom letat sig allt längre ner i åldrarna. Handlingen är intressant och man blir investerad i Holdens jakt på att kvalificera sig till världsmästerskapet 2006. Med det sagt, och i jämförelse med föregångaren Big Deal, så känns Bigger Deal aningen urvattnad. Det har sannolikt att göra med att pokervärlden som beskrivs i denna uppföljare själv har blivit aningen urvattnad i samband med all exponering av den, och det är oklart om Holden själv hade kunnat göra någonting åt det i sättet han berättar om den. Oavsett så lider boken något av att världen han beskriver i Bigger Deal inte är riktigt lika spännande som den han skildrar i Big Deal.

Bigger Deal är en behaglig läsning. Språket är lättsmält och även om det i vissa sammanhang kan kännas en gnutta raljant så är det förvånansvärt spännande och effektivt i beskrivandet av diverse händer som delas ut på pokerbordet och de ofta hutlösa summorna som satsas. Jag blev överraskad över vilken bladvändare det faktiskt var och hur tydligt det kliade i fingrarna så fort jag var tvungen att lägga boken åt sidan.

Boken passar bäst för personer som har en viss inblick i pokervärlden och allt som hände i samband med dess boom i början av 2000-talet, men den icke-initierade skulle också kunna njuta av innehållet. Jag skulle rekommendera att läsa Big Deal först om den möjligheten finns – det bidrar till läsupplevelsen att kunna jämföra de två så olika, men ändå så lika, pokervärldarna som Holden beskriver i de båda böckerna.
Nightflyers  Martin, George R R  3 (2020-07-20 21:32:02)
En jättelik mytisk rymdfarkost påstås långsamt passera genom universum på väg mot dess utkant. Några forskare vill undersöka den närmare eller åtminstone bekräfta dess existens. Ansvariga myndigheter är måttligt intresserade och forskarna tvingas själva ordna en farkost som kan föra dem mot målet. Det blir den mystiska men avancerade Nightflyer, vars ägare och kapten är Royd Eris, en person som bara visar sig via hologram. Resan börjar inte bra, något främmande och hotfullt genomsyrar skeppet. Snart blossar konflikter upp mellan vetenskapsmännen. Kan de verkligen lita på den mystiske kaptenen och vems sida står han på...

Nightflyers skrevs redan för 40 år sedan av den numera ikoniska SF-författaren George R R Martin, mannen bakom succeserien Game Of Thrones. Antagligen är det därför som hans äldre böcker kommer i nyutgåva. Nightflyers är traditionell SF, inte fantasy, en blandning av Star Wars, Alien och Matrix. Förhållandevis enkel och lättläst, med avancerade datorer, telepatiska krafter och människor med förmåga att ständigt hamna i konflikt med varann. Vissa saker känns igen från GoT, frosseri i blodiga detaljer, levande döda och att huvudkaraktärerna är kvinnor. En helt okej bok för en stunds avkoppling men inget som gör ett bestående intryck.
i sommar blir det nog bättre  Savonlahti, Sisko  2 (2020-07-20 20:26:55)
Vad är det för fel på unga kvinnliga författare, eller snarare på deras alter egon?Bokens jag är en 30-årig kvinna i Helsingfors men känns i språk, tankar och handling som en 20-åring. En slacker som missköter sitt jobb, lånar pengar av vänner och föräldrar, lever på chips med dip och tycker synd om sig själv för att pojkvännen lämnat henne. Har vi läst det förr? Svar ja, alltför många gånger. Böcker om vilsna storstadskvinnor med struligt kärleksliv går det 13 på dussinet av känns det som. Till råga på allt marknadsförs den som finsk stand up comedy fast jag tycker mest den är sorglig. Tack för det, nu vet vi att humor inte är Finlands bästa gren.

Boken är författarens debut och till det positiva hör korta kapitel och ett lätt och luftigt språk. Säkert har den något att säga till kvinnor i samma situation och min måttliga entusiasm beror väl på att jag inte är rätt målgrupp. Men det är svårt att hitta bra böcker om relationer, man får prova det som står till buds.
Dona Maria  Samartin, Cecilia  4 (2020-07-20 19:17:24)
En historia med innehållsrika inslag av hur den Kubanska revolutionen styrde folket med järnhand. Författaren beskriver miljö och landets situation väl så att man kan leva sig in i karaktärernas liv. En fin och spännande bok men som tyvärr slutade alldeles för tvärt och med många frågetecken som kvarstod.
Läsvärd.
Korsordets ABC  Holmlund, Lena  4 (2020-07-19 22:56:01)
En kåserande och personlig faktabok om korsord - jättekul!
Varje bokstav får ett eget kapitel, och saker på den bokstaven avhandlas.
En del givna saker, och flera överraskande.

Det är roligt att läsa, boken läser sig själv om man gillar korsord. Dessutom avslutas varje kapitel med ett 5X5-kryss.
Maktens ring  Wagner, Sharon  2 (2020-07-19 22:48:03)
Det är tilltalande med sådana där otillgängliga hus med skumma människor, och en människa som hamnar där. Samtidigt är miljöerna skildrade lite tråkigt - och boken blir rätt rörig, och de mystiska inslagen (dvs ringen) blir mest bara malplacerade.
Enkel och lättsam mysrysare, men spänningen hålls nere.
En sång för Hedda  Estassy, Annika  3 (2020-07-18 07:43:55)
En familj och dess olika familjemedlemmar och olika personligheter.
sprucket läder och svikna löften  Klingberg, Ewa  4 (2020-07-18 07:38:14)
Lättsam och mysig
Socker, salt och nya chanser  Sandy, Claire  3 (2020-07-18 07:34:12)
Lättsam och mysig
Akutbjällran  Brunk Holmqvist, Karin  4 (2020-07-18 07:31:13)
Lättsam och smårolig som de flesta av hennes böcker.
Marianne i Mesopotamien  Estberg, Astrid  4 (2020-07-15 13:34:37)
Jag tycker det är väldigt trevligt av förlaget Saga Egmont att släppa gamla, ganska okända verk på nytt för en ny, yngre samling läsare. Av en slump råkade jag hitta den här boken av Astrid Estberg (1911-1995), jag känner igen hennes namn sedan tidigare- men jag tror aldrig att jag förut har läst något av alla hennes publicerade verk. Tydligen författade hon ett dussin verk.
Det här är en mycket annorlunda, extremt välskriven äventyrsroman med den unga svenskan Marianne som hamnar som sekreterare åt professor Lamon under utgrävningar i Khorsabad, i femtiotalets Irak. Inte långt ifrån den by där djävulsdyrkarna bor. Mycket hinner hända innan boken är slut och fastän jag kanske inte hänger med hela tiden i bokens detaljerade historia så gör det inte så mycket. Boken är engagerande, spännande och med intressanta personporträtt. Jag vill absolut läsa fler böcker av Astrid Estberg!
Slutbetyg, en 4:a!
Plutoniumspåret  Stenlund, Josef  3 (2020-07-14 16:27:11)
Det här tyckte jag var riktigt bra, fram till sista kapitlet vill säga. Där faller en hel del - känns snöpligt tyvärr, och man inser att storyn inte riktigt höll.

Men men, vad gör det när boken har många andra fördelar. Josef Stenlund har ett alldeles speciellt språk, fantastiskt kreativt men då och då har jag tyckt det varit överlastat men i den här boken är det bara roligt och unikt - kreativt är bara förnamnet.

Många härliga miljöer detaljerat skildrade - vi är både på en oljeplattform, i Marocko och framför allt under vattenytan.
Queenie  Carty-Williams, Candice  2 (2020-07-14 16:22:18)
London nutid. Queenie Jenkins jobbar på ett halvkänt veckomagasin men sysslar mest med att skvallra med sina väninnor och längta efter expojkvännen Tom. Den självupptagna Queenie har skrämt bort honom och de har tagit en "paus" som det heter. Queenie intalar sig att det ÄR en paus och väntar på att han ska komma tillbaka med svansen mellan benen som så många gånger förr. Men inget händer och hon tröstar sig med engångsligg och alkohol. Så småningom går det upp för henne att hon misskött relationen en gång för mycket och att Tom inte tänker dyka upp igen. Detta i kombination med fysiska besvär och jobbstrul får henne att klappa ihop. Kan hennes dödslojala vänner och stora familj få henne på fötter igen...?

Queenie är en typisk urban karaktär i chick lit-genren, framåt, tuff till det yttre och omgiven av lojala väninnor. Men med struligt kärleksliv och ett tungt bagage från barndomen. Skillnaden är att Queenie är svart, med jamaicanskt ursprung, och hudfärgen är något som författaren känner sig tvungen att nämna ungefär på varannan sida. Tanken är god, att visa på vardagsrasism även i vår upplysta tid. Tyvärr blir det för mycket av korrekthet, att skriva läsaren på näsan gång på gång motverkar sitt syfte. Faktum att hon tar i så pass att boken blir rasistisk, fast omvänt. Alla vita är smygrasister utom väninnan och alla vita killar är svin.
Queenie som person är ganska otrevlig och hon tycker enormt synd om sig själv fast det är hon som ställt till det. Förstår verkligen Tom som drog... Men målgruppen kvinnor ser det kanske annorlunda och tanken är att läsaren ska tycka synd om Queenie.

Det positiva är en välskriven berättelse med intressanta karaktärer och ett flertal konflikter, inte bara med killar utan även inom familjen och vänkretsen. Gullighetsfaktorn är måttlig och vi slipper den annars allestädes närvarande kloka och snälla gaykillen, en arketyp i modern feelgood och chick lit. Mycket dialog och sms-konversation gör boken lättläst. Helt okej för en stunds underhållning men inte riktigt i min smak.
Jagad  Oates, Joyce Carol  1 (2020-07-14 14:06:16)
Pendlar mellan en 1:a och en 2:a för mig.
Djur var den första boken jag läste av Joyce Carol Oates och jag fullkomligt älskade den. En otroligt suggestiv och spännande kortroman som jag läst om ett flertal gånger. Fick i samband med Djur upp ögonen för den produktiva och prisade Joyce Carol Oates och såg fram emot att läsa ett flertal böcker av henne.
Efter Djur så har jag läst tre böcker av henne, fyra med Jagad och jag har inte tyckt om en endaste en av dem. Jag vet inte varför. Djur var fantastisk, den kan jag varmt rekommendera.
Men den här boken, Jagad är enligt mig ett frosseri i leda. Det var länge sedan jag varit så fruktansvärt uttråkad i samband med en bok. Jag trodde ett tag att en vändning skulle komma till det bättre i samband med den unga makens röst, istället tar den en ny vändning och blir ännu sämre. Trist, rörig, deprimerande. Nej, det här tycker jag inte var någon bra bok. Välskriven kanske, men ingenting som jag kan rekommendera.
Uppläsaren var okej men inte mer.
Slutbetyg, en stark 1:a!
Kvinna försvunnen  Oljelund, Thea  3 (2020-07-13 14:39:08)
Månadsdeckare från 1984.
Det här är den första boken som jag läst av den numera avlidna barn och ungdomsförfattarinnan, Thea Oljelund (1921-2012) och jag tror dessutom att det här är den enda boken hon skrev för vuxna. Jag tycker det är en trivsam, välskriven kriminalroman med en lättlyssnad handling, småspännande intrig och intressanta karaktärer. Den tappar något på slutet för mig men är absolut läsvärd.
I en väldigt bra uppläsning av Christina Hellman!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Natt film  Pessl, Marisha  5 (2020-07-13 09:49:04)
Natt film är Maishas andra bok, debut boken Fördjupade studier i katastoroffysik var jätte bra men det var en helt annan slags bok än Nattfilm.
Jag kunde inte lägga boken ifrån mig så spännande var den. Korta kapitel men i varje kapitel hände det något, tempot är hög genom hela boken.
Boken är inte vad man förväntar sig, den tar en vändning in i det ockulta och plötsligt suddas linjer mellan verklighet och det övernaturliga ut.

Som läsare dras man in i historien, och man undrar hela tiden om det som utspelas är på riktigt eller blir Scott McGrath förd bakom ljuset.

Läs boken!
Bruden i Newgate  Dickson Carr, John  2 (2020-07-13 09:18:32)
Boken utspelar sig i början av 1800-talet. En man fängslas för ett mord han inte begått. Ska föreställa en deckarhistoria men blir aldrig särskilt angelägen. Omständlig upprullning av hela mysteriet. Högtravande dialog, men man kanske pratade med varandra på det sättet på den tiden.
Baron Munchausens äventyr  Burger, Gottfried Augus  3 (2020-07-12 22:11:52)
En bok som handlar om baron von Munchausen och hans otroliga äventyr. Det ena mer fantastiskt än det andra. En humoristisk bok som passa alla åldrar. En sann klassiker som förtjänar att läsas.
Mensa Guide to Casino Gambling  Brisman, Andrew  4 (2020-07-12 15:50:46)
Mensa Guide to Casino Gambling (Winning Ways) är skriven av Andrew Brisman, och är boken är skriven för dig som vill lämna casinot med tyngre fickor än när du kom. Sanningen är att du inte behöver ha ett astronomiskt högt IQ, eller vara medlem i Mensa för att vinna på ett casino. Det är absolut inte lätt att vinna över ett casino, men det handlar helt enkelt om att ta de rätta besluten för att skaffa sig en lite fördel. Teorin är att spelaren agerar när en liten statistisk fördel uppenbarar sig, vilket möjliggör att spelaren står som segrare i det långa loppet.

Bokens titel drar parallellen mellan intelligens och potentiellt utfall i ett casino. Endast 2% av befolkningen har tillräckligt högt IQ för att kvalificera sig till Mensa, men innebär det att dessa genier får ett bättre resultat i ett chansbaserat spel mot en förprogrammerad vinstmaskin som alltid vinner i det långa loppet? Just det är vad Brisman vill klargöra med sin bok.Brisman hävdar dock att man inte behöver vara ett geni för att vinna i ett casino, så länge man hela tiden tar rätt beslut.
Författaren går noggrant igenom hur man räknar ut odds i ett spel, och hur man ska tänka och applicera sannolikhetslära i sitt beslutsfattande. Han ger också en utförlig överblick om den mycket vidsträckta spelindustrin och vad det innebär. Författaren förklarar också i detalj hur ett casino alltid har sin statistiska fördel gentemot spelaren, och hur spelaren bör förhålla sig till det.

• Statistiskt störst chans att vinna på roulett är att satsa allt på svart eller rött, på endast ett snurr. Där har spelaren sin största statistiska chans att vinna. Ju fler omgångar man spelar roulett, ju större blir sannolikheten att casinot sakta kommer att nöta bort spelbudgeten.

Författaren bygger mycket skickligt en bro mellan två polariserande läger; Intellektuell insikt och gambling. En gambler lever ofta efter nyckfulla infall, med budorden “okunnighet är salighet” - utan några djupare analyser. Medan den intellektuelle individen noggrant analyserar varje steg och agerar därefter. Boken väcker eftertanke och för de båda tankesätten närmare varandra.

Efter att ha läst boken väcks mycket nyfikenhet av att testa de teorier som Brisman lär ut, och det finns onekligen väldigt många nätcasinon att välja mellan. Tur nog finns det resurser som rankar de casino som är bäst för snabba och kloka beslut.

Andrew Brisman
Rimligtvis har Andrew Brisman en gedigen bakgrund som gambler och spenderat en och annan timma på casinon och nätcasinon. Han och lärt sig tänka systematiskt om hur han bäst satsar sina slantar för att uppnå positiva resultat. Boken är skriven med en hel del humor och roliga anekdoter, och författaren har sannolikt upplevt många sena nätter innanför väggarna på otaliga casinon.Slutord
Boken är strukturerad och uppdelad på ett bra sätt som gör den lätt att läsa. Den börjar med några kapitel som ger grundläggande information om hur ett casino fungerar. Följt av tolv kapitel som i detalj förklarar vanliga casinospel, där författaren mycket ingående förklarar odds, statistik och sannolikhetslära för varje spel.

Denna bok kastar ljus på casinospel på många olika sätt. Och är till stor del en ögonöppnare för många casinospelare som inte greppat sannolikhetslära, som är den teoretiska spelplanen där ett casino och en gambler möts. Brisman för en lättsam diskussion som är inbäddad i humoristiska skildringar om olika spel som erbjuds i ett casino. Han lär alla gamblers att spela ansvarsfullt, och följer man hans råd så känner man sig som en vinnare.

Boken är mycket rekommenderad för en nybörjare eller erfaren gambler som vill vässa sina färdigheter i ett casino. Den är mycket lätt att förstå, utan att för den skull vara övertydlig. Boken mycket läsvärd och rekommenderas starkt för alla som tycker om att spela på casino. Andra bra böcker och topplistor finns att hitta här.
Det som göms i snö  Gerhardsen, Carin  3 (2020-07-08 16:42:37)
En hal vinterväg orsakar en kedja med händelser som påverkar flera människors liv.
En bok med många tvister och överraskningar men känns även förvirrande och rörig.

Snälla pappa, sluta  Walker, Caryn  3 (2020-07-08 16:38:25)
En våldsam far. En iskall moder. Två livrädda flickor. En överlevde för att berätta deras historia.
Caryns berättelse är brutal och får hjärtat att brista. Hon berättar inte bara om de hemska övergrepp hon själv blev utsatt för, utan också om det liv hennes syster fick uthärda. Jennifer kan inte själv berätta. Jennifer är död.
Även om historien är stark, gripande och hjärtskärande hade jag föredragit om boken hade skrivits i mer kronologisk ordning. Det hoppar mellan tidsepoker och händelser vilket får berättelsen att kännas rörig.
Dockleken  Engvall, Caroline  4 (2020-07-07 21:02:15)
Psykologen och tv-profilen Amelia hittas död i familjens trädgård. I ett träd hänger en porslinsdocka. Varför?
Fler dockor hittas i anslutning till andra mord och det står klart att det finns ett samband.
Polisutredaren Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling dras in i utredningen från varsitt håll.
En otäck, gripande och spännande berättelse.
Bok nummer tre i serien.
Kvinann som jagade ensam  Jonsson, Magnus  3 (2020-07-06 18:44:20)
Tredje och avslutande delen i trilogin Hatet.
Denna serie har inte fallit mig helt i smaken. Denna bok var den jag tyckte bäst om. Spännande.
Kvinnorna på Flanagans  Hellberg, Åsa  5 (2020-07-06 16:58:38)
Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg är andra delen i en trilogi. Jag älskade verkligen första delen, Kvinnorna på Flanagans, och den här delen gjorde mig inte besviken. Jag saknade att vi inte fick läsa så mycket om Linda Lansing i den här delen, men det beror på att vi nu befinner oss 20 år framåt i tiden. Det är tidigt 1980-tal. Först har jag lite svårt att hänga med i boken eftersom jag inte vet vad som har hänt under de två decennier som har gått, men det är bara ett berättartekniskt knep av författaren. Med hjälp av några rejäla tillbakablickar 10 och 20 år bakåt i tiden får jag som läsare reda på händelser som kommer att påverka alla inblandade i bokens egentliga nutid.

När människor som lever nära varandra har hemligheter som riskerar att slå sönder gammal vänskap och äktenskap, då blir livet en kamp för att dölja det man är rädd ska komma upp till ytan. Och det är dessa relationsdramer som Hellberg beskriver, men det sker med värme och känslan av att det är en feelgoodroman förtas aldrig.

Möjligen kan jag väl tycka att det var alltför mycket som löstes i en handvändning i slutet av boken. Så enkelt är det nog aldrig i verkligheten.

Detta förtar dock inte känslan av att Kvinnorna på Flanagans är en riktigt bra feelgoodroman i en vacker miljö med champagne i glasen. Det är festligt, flärdfullt och fartfyllt. Nu är det bara att vänta på den avslutande delen, Nya tider på Flanagans, som utspelar sig kring millennieskiftet.
Dammsuga i mörker  Beagin, Jen  4 (2020-07-05 22:44:10)
26-åriga Mona jobbar som städerska i Taos, New Mexico, dit hon flydde från sin traumatiska ungdomstid i Massachusetts. Hon är en kompetent städerska som vet att blanda havssalt och citron för att få bort rostfläckar och att en eltandborste är bästa verktyget att rengöra kakelskarvar med. Hon bangar inte för onämnbarheter som bajskorvar i tvålkoppar, mensblod och halvätna ödlor. Men hon tar gärna på sig kundernas kläder och fotar sig i dem, hon blir förälskad i deras soffbord och stolar och ibland i deras män. Hon kallar sin mamma Clare fast hon heter Darlene, bara för att slippa säga mamma. Den snälla Curt räddar henne men är för tråkig. Hon kan inte glömma mannen hon kallar Dark, han som har More Love tatuerat på knogarna och får henne att känna sig spansk. Fast Monas låtsaskompis Terry varnar henne, han är inte rätt...

Dammsuga i mörker har potential att utvecklas till en kultbok, om den hamnar hos rätt bloggare eller i rätt TV-soffa. Men någon storsäljare blir den inte. Folk har som bekant inga problem med att läsa om bestialiska mord eller fysiskt våld av alla de slag. Berättelser om gränslösa kvinnor är dock mer svårsmälta. Även de till synes vanliga medelklasspar som Mona jobbar hos visar sig ha mörka hemligheter och destruktiva vanor. Berättelsen är intensiv, rapp, oförutsägbar och skriven med drastisk humor. Antihjälten Mona är inget offer utan bara - gränslös helt enkelt, tuff och hudlös på en gång.
Författaren själv har jobbat som städerska och hennes erfarenheter därifrån fick henne att skapa karaktären Mona. Jag gillar verkligen boken och kan rekommendera den till den som gillar modern litteratur och inte är alltför fin i kanten...

Dammsuga i mörker  Beagin, Jen  4 (2020-07-05 22:44:10)
Den här smått galna boken fastnade jag för direkt och hade mycket svårt att lägga ifrån mig. Jag gillar direkt karaktären Mona och underhålls av hennes eskapader som städerska och om hennes livshistoria, den nutida och den i det förflutna. Den här boken har väldigt mycket svart humor som tilltalar mig. Den pryda läsaren kanske förfasas något när "hen" ser att det hela första kapitlet har titeln, Bajs. Den tappar något i slutet för mig men på det stora hela var det här en mycket angenäm överraskning som lockar till skratt och jag läser därför mer än gärna och hoppas att resterande böcker av Jen Beagin släpps på svenska.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Kevin & Schröder 2 - Disketten  Danielsson, Bernt  5 (2020-07-05 00:19:53)
En ny historia, som är fristående, med unge Kevin och den bohemiske mannen Schröder. Själva historien är enkel och bra, den är ju inte så viktig. Spänningen, gemenskapen och humorn är underbara. Man skrattar typ varje mening. Och det är spännande med jakterna. Kul också när Kevin tar med Schröder hem och de gömmer sig där.

Lysande kriminalkomedi.
Stormvarning  Adolfsson, Maria  4 (2020-07-02 16:01:46)
Lika fascinerande som den första boken om Doggerland. Karen Eiken blir, trots att hon är sjukskriven, inblandad i utredningen av ett dödsfall på Doggerlands nordligaste ö. Bokens styrka ligger i atmosfären som skapas, och det landskap som framträder i boken som en slags blandning av Island och Gotland.
Dolda talanger  Carnehult, Monika  2 (2020-06-29 00:22:36)
Den är inte jättedålig och den är inte heller dåligt skriven, men för mig är den som ett ljummet glas vatten. Den här typen av feelgood behöver betydligt mer humor och en mycket mer intressant huvudkaraktär. Charlotte är för mig en trist och ointressant karaktär att följa och jag bryr mig inte ens om hur den slutar.
Uppläsaren var okej men absolut inte mer.
Slutbetyg, en 2:a!
H.C. Andersens underbara sagor  Andersen, H.C.  3 (2020-06-28 21:29:49)
En samlingsvolym över alla H.C. Andersens mest kända sagor är samlade. Passar både stora och små.
Kevin & Schröder  Danielsson, Bernt  5 (2020-06-23 23:44:46)
Den här boken är inte så lätt att få tag på (medan uppföljarna finns i nytryck och som e-böcker och ljudböcker). Men om man hittar den så har man en fantastisk läsupplevelse.
Det är ju främst humorn man tänker på, men det finns en slags deckarhistoria under och främst en trevlig och varm vänskap.
Mest dock en underbar humor som gör att man storskrattar i var och varannan mening. Schröder är en udda men underbar typ med sköna oneliners.
Mormors val  Branzell, Kaj  4 (2020-06-23 19:15:57)
Det här är den fjärde boken jag läser av Kaj Branzell. Jag har tidigare av henne läst, Inte utan min hund (2016), När första stenen fallit (2018) och Mormor på rymmen (2019). Mormors val är en fristående fortsättning på Mormor på rymmen även om jag personligen anser att man bör ha läst Mormor på Rymmen innan man börjar med den här boken. Jag gillar verkligen Kaj Branzells böcker som är en blandning av feelgood fast med spänningsinslag och humor, där oftast lite äldre individer får större utrymme än i de flesta andra böcker och där roliga djur får mycket utrymme. I böckerna med Anna-Lisa har vi den charmiga hunden Romeo och den härliga papegojan Carmen som på spanska väser diverse inte så smickrande könsord till nästan alla hon träffar. Jag tyckte mycket om Mormor på rymmen och jag tycker lika bra om Mormors val som ger en härlig verklighetsflykt till spanska Torrevieja. Perfekt att läsa för alla oss som inte kan få någon normal semester i Corona-tider.
I en utmärkt uppläsning av Anna Godenius som är en av mina favorituppläsare.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
De kommer att drunkna i sina mödrars tår  Anyuru, Johannes  2 (2020-06-22 14:49:18)
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru är en bok som jag läst en hel del om på bokbloggar och annorstädes och "alla" har rekommenderat den. Boken fick bevars Augustpriset 2017 som Årets svenska skönlitterära bok. Mina förväntningar var därför högt ställda. Tyvärr kan jag inte alls säga att den uppfyllde dessa förväntningar.

Om vi börjar med det jag tycker är bra, så har Anyuru ett bra och skiftesrikt språk. Det gör att den är lätt och trevlig att läsa, även om jag längre ner pekar på svårigheterna. Han tar upp viktiga frågor kring detta om det är möjligt för en troende muslim att bli svensk. Och vad innebär det förresten att bli svensk? Vill alla invandrare bli svenskar. Det finns många invandrarungdomar som ser med förakt på svenskarna, som betraktas som ett folk man inte vill vara en del av. Eftersom författaren låter berättelsen utspela sig i olika miljöer och olika tider kan han på slutet överraska läsaren. Vem är egentligen vem i berättelsen? (Säger inget mer om det.)

Samtidigt finns det saker i boken som tär på tålamodet. Författaren byter perspektiv många gånger, och då kan det vara svårt att veta vem det är som är "jag" i texten. Jag har också väldigt svårt för den dystopi som utspelar sig femton år framåt i tiden. På grund av ett islamistiskt terrordåd i Göteborg har Sverige blivit ett fascistiskt land. Muslimer tvingas att en gång om året skriva på ett medborgarkontrakt, där de förbinder sig att följa svenska värderingar. Annars placeras de i ett koncentrationsläger där de tvingas äta skinksmörgåsar och deltar i omskolningsprogram för att fås att inse hur fel deras religion är. En blågul variant av Koranen har tryckts upp där de värsta delarna är strukna. Men alltså, hur trovärdigt är detta?

Boken har hyllats på kultursidorna, men jag undrar om det egentligen är dess innehåll som anses så lysande, eller om det är för att den ligger så rätt i åsiktskorridoren. Johannes Anyuru är mörkhyad muslim och när han skriver, så skriver han "en" istället för "man". Det blir väl mer feministiskt "inkluderande" så. Hade någon annan än Anyuru blivit lika hyllad? Identitetspolitik, någon?

Jag övertygades inte av boken. Sen må den ha fått hur många priser som helst.
1794  Natt och Dag, Niklas  5 (2020-06-21 16:18:44)
1794 av Niklas Natt och Dag är inte en bok för de vämmelmagade. Precis som den första boken i Bellman Noir-serien, 1793, är boken fylld av noggrant beskrivna fruktansvärda grymheter och man tycker sig nästan känna lukten av svett, urin, avföring och blod.

Samtidigt kan jag känna att detta är en del av bokens kvaliteter. Det är ingen tillrättalagd berättelse, där tacksamt tjänstefolk passar upp på pimpinetta högreståndspersoner i peruker och krinoliner. Här är det den bistra verkligheten i Bellmans Stockholm som möter oss. Överallt finns krogar, fylleriet är utbrett, överallt finns prostituerade att tillgå och man får se upp när man går på en gata i staden mellan broarna, ifall någon ett par våningar upp bestämmer sig för att tömma nattkärlet genom fönstret.

Vi rör oss dock inte bara i Stockholm, utan den inledande delen handlar om Sankt Bartélemy, den svenska kolonin i Västindien. Där sker slavhandel med den svenska statsledningens goda minne. En del av vår historia, som inte är så rolig att tänka på.

Precis som i 1793 är det den enarmade palten Jean Michael Cardell som står i centrum för försöken att reda ut vem eller vilka som står bakom komplotten mot Erik Tre Rosor och hans hustru, den unga flicka som dödas på sin bröllopsnatt. Att komma fram till vem som är skyldig är en sak. En helt annan sak är vad man ska göra med kunskapen, när denne är beskyddad av högt uppsatta personer i huvudstaden.

Detta är en mycket välskriven bok. Niklas Natt och Dag har förmågan att skriva på ett sätt som känns autentiskt. Ibland kollar jag upp personer och faktauppgifter och finner att han i många fall byggt mycket av historierna kring verkliga människor och händelser. Den här författaren kommer vi att få höra mycket om i framtiden, det är jag övertygad om.

Det som kändes värst var slutet. Allt kopplas ihop på ett skickligt sätt, men det är ett så fruktansvärt slut att jag faktiskt har lite svårt att somna efteråt. Det var grymmare än jag hade kunnat ana.
Äventyr på kryssningsbåtar  Örtengren, Anita  3 (2020-06-21 15:56:10)
Det här tycker jag var en välskriven, engagerande, småmysig och mycket lättläst bok att läsa. Jag läser gärna fler böcker av författaren.
Slutbetyg, en stark 3:a!
selfies  Adler-Olsen, Jussi  3 (2020-06-21 08:42:31)
Författaren presenterar en riktig skröna i denna bok om avdelning Q. En tjänsteman inom socialtjänsten beslutar sig för att lösa problemen på ett något annorlunda vis. Avdelning Q med kriminalinspektör Carl Mörck i spetsen lägger sig i fallet, samtidigt som medarbetaren Rose drabbas av psykiska besvär. En historia som inte känns helt trovärdig och som inte når upp till den nivå som de första böckerna om avdelning Q hade.
Kampen mot superbitcharna  Solberg, A. Audhild  3 (2020-06-19 19:46:05)
Varm berättelse för barn i tio-tolv-årsåldern om äkta vänskap, mobbning och tidig förälskelse. Jag läser gärna fortsättningen på boken.
Dessutom med bra uppläsare som passade boken perfekt.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Brittiska imperiet uppgång och fall  Harrison, Dick  3 (2020-06-19 18:48:01)
Dick Harrisons bok Brittiska imperiet uppgång och fall är en bra bok. Dick Harrison ger en bra skildring av imperiets 350-åriga historia. Han skildrar det brittiska imperiets utveckling, geografiska spridning och slutliga fall.

En bra och läsvärd bok som rekommenderas.
Hit men inte längre  Maunsbach, Maria  3 (2020-06-18 21:28:37)
Socionomen Margit, 31, har fast jobb och en snäll pojkvän, Andreas. Men hon vantrivs med sitt liv och fejkar utbrändhet för att slippa jobba. Hemma retar hon sig på Andreas och är elak mot honom. Så reggar hon sig på Tinder, blir kär i polisen Karl, ljuger för pojkvännen och åker för att träffa honom. Men det blir inte alls som hon tänkt sig, frustrerad återvänder hon hem. Fast det finns ju fler män på nätet...

Margit är varken någon flickbokshjältinna, mysig feelgoodkaraktär, feministikon eller offer. Om hon varit kille hade hon kallats slacker, en vilsen person som glider på sanningen och utnyttjar personer i sin omgivning. En jobbig brud helt enkelt, skönt att slippa henne som flickvän. Vad författaren vill ha sagt är oklart för mig, boken kallas "en berättelse om makt, gränser och längtan efter att veta vem man är." Fast när man är 31 bör man ha en viss aning om vem men är och vad man vill. Det enda man ser att Margit vill är att hitta en man. Karl satte henne på plats, det tycks vara en sån man hon drömmer om. Snälla män gör sig inte besvär.

Maria Maunsbach är från Malmö, född 1990, känd från radio men okänd för mig
Svindel och svek  Sigander, Helena  4 (2020-06-18 00:14:11)
En riktigt bra och spännande kortroman som jag varmt kan rekommendera! Stark 4:a!
Pratbubblan!  Hegerfors, Sture  5 (2020-06-17 13:58:19)
Detta är en bok med korta men faktaspäckade artiklar om tecknade serier, ibland med intervjuer; hela tiden med nya perspektiv - den här boken var ju viktig när den kom för då fanns det ju dåligt med fakta, men även idag är den en rik källa till kunskap.
Urvalet kan man ju klart prata om, men även om man saknar en del så är det många serier som får plats.
Tokyo blues  Hintze, Pia  4 (2020-06-17 13:05:42)
Psykologen Lola Fridh är en framgångsrik rådgivare som tyvärr har svårt att följa sina egna goda råd. Hon vill inte riktigt gå med på att tillvaron är under stark förändring. Barnen är på väg att flyga ur boet. Svetten porlar lite väl ymnigt. Sömnen är inte vad den borde vara. En dag är Lola oroväckande nära att gå in i den omtalade Väggen. Samtidigt får hennes man överraskande ett jobb i Tokyo. Motvilligt följer Lola med. Under ett år på andra sidan jorden omprövar hon gradvis hur livet kan levas. Inte minst genom mötena med den gåtfulle Akira Kimura, med rötter i Häggvik.
Tokyo blues är en underhållande roman om nya chanser, kärlek, njutning och hemligheter i Tokyos neonblinkande, vackra natt.
En klimakteriekärrings betraktelser  Wigenheim-Westman, Ewa  4 (2020-06-16 23:32:09)
En härligt smått skruvad och väldigt lättläst underhållningsroman som lockade till flera goda skratt. Stark 4:a! Kan varmt rekommenderas!
Du tysta du glädjelika sköra  Östlund, David  4 (2020-06-15 00:36:19)
I den här romanen möter vi Lars-Ove, en frånskild man i medelåldern och kvarbliven i dubbla utanförskap, utanför stan och utanför samhällsutvecklingen. Sjukskriven med ryggbesvär, problem med att kommunicera med Försäkringskassan, invecklade rutiner och kötider när han försöker nå dem via telefon. Lars-Ove upplever att allt har försämrats till det sämre, i samhället i allmänhet och vad gäller synen på invandring i synnerhet. Han ser och han hör, men det är som att stångas mot en osynlig vägg och vanmakten hos honom är påtaglig. I avsaknad av verklig makt och mandat att påverka genom seriösa kanaler, vänder han sig till Flashback, ett debattforum där alla, verkligen alla, får komma till tals.

Lars-Ove lägger ner mycket tid på att föra statistik över hur hög procent av brotten som begås i Sverige faktiskt begås av invandrare. Han läser löpsedlar och sensationsmedia utan filter och hatet växer inom honom parallellt med den egna känslan av utanförskap och misslyckande. Som läsare finner jag honom mycket svår att tycka om eller ens tycka synd om. Bitterhet är som bekant sällan tilltalande. Ändå engagerar Lars-Ove, för han tänker och han har förmågan att få syn på sig själv, han är inte i avsaknad av förstånd. Man kan spåra empati och hjärta hos honom, och den känslan driver mig att läsa vidare. Han är inte ensam Lars-Ove, det finns så många andra som tänker och känner som honom, en kategori som ofta i bästa fall hånas, i sämsta fall ignoreras, i vedertagen media.

Jag tycker att romanen ger en djupare bild av mannen som har blivit förbisprungen i samhället som vi känner det. Lars-Ove för en vanmäktig kamp mot landsbygdens avbefolkning, den kriminalitet som invandrare gör sig skyldiga till, han begapar till exempel alla dessa råa våldtäkter på svenska tjejer. Dock kan man starkt ifrågasätta hans kvinnosyn, då han trånar efter betydligt yngre kvinnor. Jag tänker att om Lars-Ove skulle göra sig tydlig gentemot mer medvetna och jämnåriga kvinnor skulle han förmodligen bli bryskt avvisad. En evig ensamhet och ytterligare ett utanförskap.

Romanen är välskriven, detaljrik, mycket behärskad och i någon mening sval. Den är i allra högsta grad engagerande och jag läste första till sista sidan med bibehållet intresse. Författaren visar prov på förmåga att formulera ett personporträtt av en människa som är mycket svår att ta till sitt hjärta. Ändå och trots allt är det just det man gör mot slutet. En mycket viktig beståndsdel av romanen är Lars-Oves relation till sin dotter Tuva-Li. Hon dyker upp i hans liv och ställer saker och ting på ända. Det är som om dottern blir eftertanken, förnuftet och kanske framför allt kärlekens röst som genomsyrar honom. Dottern blir motsatsen till hatet, föraktet och vanmakten. Lars-Ove föds genom sin dotter i den här berättelsen.

Mot slutet blir jag extra gripen, det ska villigt erkännas. Det starka och eviga bandet mellan far och dotter blir tydligt. Det är inte alltid som kärleken ger sig i uttryck just när den behövs och är påkallad, men den är evig och störst av allt. Jag tycker att romanen bekräftar min tanke.
Sanning och skvaller  Sittenfeld, Curtis  4 (2020-06-14 19:19:57)
En modern version av Jane Austens Stolthet och fördom, lika delar hyllning och humoristiskt nutidsdrama. Till skillnad från i Bridget Jones dagbok finns alla Austens karaktärer med, placerade i 2010-talets USA. Systrarna Bennet är äldre i denna version och Mrs Bennet är mycket bekymrad över att i synnerhet Jane och Liz riskerar att hamna på glasberget. Men ni vet ju vilka som dyker upp och de romantiska förvecklingarna försiggår nu via sms, på de dagliga joggingturerna och i dokusåpavärlden. Liz ställer allt tillrätta för hela familjen som värsta superwoman, det enda hon inte klarar att hantera är sitt eget kärleksliv. Hon är dock inte så dygdig som Austens hjältinna. Och Mr Darcy är lika dryg och otrevlig som vanligt...

Sanning och skvaller är en väldigt smart feelgoodroman, underhållande och trevlig på alla vis. Författaren har nog haft ännu roligare än läsaren. Kan man sin Jane Austen blir det ännu bättre. Kanske lite väl lång men med fem systrar, deras friare och två dysfunktionella föräldrar i leken är det mycket som ska hanteras. I gengäld är den lättläst med korta kapitel och ett snärtigt språk. För att få med fördomsdelen finns här transpersoner, rasfördomar, spermadonation, klasstänkande och lite metoo som korrekta tidsmarkörer. Det är kul, ironiskt, lekfullt och alldeles alldeles osannolikt. precis som en riktig vuxensaga ska vara.
Vi är en  Crossan, Sarah  4 (2020-06-13 15:02:23)
Gripande roman, såväl vacker som sorglig. Jag önskade endast att den varit något längre. Bra uppläsning av Disa Östrand dessutom! Stark 4:a!
Requiem på Dimön  Lindstein, Mariette  5 (2020-06-13 12:08:55)
Så spännande och otroligt bra. Som "vanligt" rörs känslorna upp kring Franz. Ena stund blir man så arg och hatisk mot honom och det han gör och i nästa stund kan man nästan tycka synd om honom när han berättar om din barndom. Men han ger en obehagskänsla för man vet inte var man har honom. Det är lite skrämmande. Jag tänkte Nej Julia, åk inte ut till ön. Det kommer inte bli som du tror. 😱. Ja så vart det ju typ. 😐. Boken var som förväntat bra. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken helt. Sista hundra sidorna bara försvannn.
Renoveringsobjektet  Åhman Owetz, Eli  5 (2020-06-13 12:02:28)
Ooops där råkade jag lyssna färdigt på den boken också. Underbart bra. Intressant bok. Jag har fastnat och nu har jag läst klart alla Elis böck. Lite synd bara att det är slut just nu. Men den var så bra. ☺️
Flickorna i speceriaffären  Åhman Owetz, Eli  4 (2020-06-13 12:00:22)
Mycket bra och intressant. Kunde inte sluta läsa. Jag ville bara höra mera. Jag tycker att berättelsen var spännande.
Anna - Lisas val  Åhman Owetz, Eli  4 (2020-06-13 11:57:48)
Den del är bra och man får svar på en del undringar man fått från tidigare böcker. Jag tycker att den var en slut men. Även öppen för en fortsättning. Nu ser jag fram emot att läsa resten resten av hennes böcker. ☺️
Brevvänner  Åhman Owetz, Eli  5 (2020-06-13 11:54:21)
Mycket bra och intressant bok. Jag har lyssnat på boken, mycket trevligt. Jag gillar berättelsen och den är bra skriven. Hade bara glömt att författaren åkt med "våran" bokbuss. Jag kände igen namn i efterorden. Jag jobbar själv på stadsbiblioteket.
Mamma Mu och Kråkan - Mu, var är du Kråk  Andersson, Linda  4 (2020-06-13 11:46:32)
Jag kan tänka mig att detta kan vara en rolig bok för barn och vuxen tillsammans och även för barnen själva om de kan läsa. Jag tycker att det var lite små kul. Jag rekommenderar den gärna
Båt 370: Döden på medelhavet  Björk, Annah  4 (2020-06-12 23:01:39)
Flyktingarnas kamp över medelhavet har alltid skrämt mig men verkligheten var ännu hemskare än jag befarat. Vilken mardröm. Hur kan dessa människor behandlas som om de inte vore värda någonting? Det är skrämmande och fruktansvärt. Läs.
Dödens flod  McTiernan, Dervla  3 (2020-06-11 00:30:32)
De enda tidigare irländska deckare jag läst är vissa av Denise Mina och de tyckte jag inte alls om. Den här boken börjar riktigt bra och mycket engagerande men redan efter några kapitel börjar den tappa i intresse för mig och blir ganska tråkig och "pladdrig". Den tar sig sedan på slutet och blir riktigt bra igen men det fanns ganska långa passager genom boken som författaren i mitt tycke kunde ha strukit. Den är absolut läsvärd dock och välskriven.
Slutbetyg, ett typiskt medelbetyg, en 3:a!
Inland  Dahl, Arne  3 (2020-06-10 15:51:37)
Andra boken i serien om Sam Berger och Molly Blom, f.d.poliser som ådragit sig ogillande från sina överordnade och nu används som en sorts utomstående resurs. Även i denna bok ett seriemördar-tema som i huvudsak utspelar sig i ett norrländskt vinterlandskap. Rappt skrivet, men trovärdigheten?
Belle  Pearse, Lesley  4 (2020-06-10 07:03:05)
Bella är en riktig roman för kvinnliga bokälskare. Det är sådana böcker som var inkörsporten för mig, nyckel till böckernas värld som fick mig att lämna hästböckerna åt sidan.
En vacker kvinnlig hjältinna som vi får följa från tidig ungdom.
Kanske inte jätte unik bok men vad gör det när handlingen har det man vill ha: kärlek, spänning, en hjälte , en skurk och så har vi ett vinnande koncept.
De hängda hundarna  Jensen, Jens Henrik  4 (2020-06-08 10:57:47)
En riktigt habil deckare, med dragning åt thriller-hållet. Oxen är den mest dekorerade danske soldaten någonsin, men för att kunna fly från sina upplevelser på Balkan och i Afghanistan drar han sig undan ut i skogen. Av en slump blir han indragen i en mordhistoria, och tvingas göra gemensam sak med en agent från den danska säkerhetstjänsten. Ett samarbete som inte är utan sina baksidor.

Även om historien känns en smula konstruerad, och superskurkar inte är min favorit, så är det en spännande historia med ett deckarpar som känns rätt så originellt.
Anna-Lisas Antik  Åhman Owetz, Eli  4 (2020-06-07 14:45:28)
Jag tycker att den den var mycket bra. Den är så bra skriven. Som jag skrev tidigare så har jag fastnat för dessa böcker. Gillar böcker som utspelar sig i krokarna där man bor.
En sommar på luffen: Vägen till Söderber  Åhman Owetz, Eli  4 (2020-06-07 14:43:22)
Jag tycker att den är riktigt bra. Intressant att få följa igenom Roslagen Och fler delar av Sverige. Jag har visserligen lyssnat på böckerna hittills. Men jag anser att man har läst dem även om man lyssnar. Jag har fastnat för Eli Åhman Owets böcker. ☺️
Trollkarlarna  Sanden, Mårten  4 (2020-06-07 11:08:32)
Jag tycker att den är mycket bra och även såännande. Jag är fascinerad att Mårten lyckas skriva så många böcker i serien. Jag har läst alla och rekommenderar de varmt. Jag har nog skrivit recensioner på en eller två till. Jag orkade inte riktigt skriva om de andra men de rekommenderas och läs gärna dem i ordning.
Hemma Hos Bettan  Åhman Owetz, Eli  4 (2020-06-07 11:04:05)
Jag tycker att boken var riktigt bra. Jag är inte den som läser denna typ av böcker men just denna tyckte jag om. Visserligen lyssnade jag. Men har ju ändå läst boken. Den utspelar sig i roslagen där jag bor
Mytomanen  Sarenbrant, Sofie  5 (2020-06-06 23:18:13)
Mytomanen är den tredje boken av Sofie Sarenbrant som jag läser och den andra som handlar om kriminalinspektör Emma Sköld. Emma Sköld var huvudperson i Avdelning 73. Den boken var i och för sig spännande, men jag var missnöjd med slutet, som jag tyckte var hophafsat.


Mytomanen har ett helt annat driv. Skickligt väver Sarenbrant en berättelse som i all sin grymhet inte känns osannolik. Det händer verkligen att ungdomar rånas på sina värdesaker av andra ungdomar, för att inte säga barn. Är det vad som har hänt här, eller döljer sig andra motiv bakom mordet på pojken?


Polisen tvingas arbeta med flera olika motivbilder och läsaren famlar i blindo, precis som det ska vara i en välskriven kriminalroman. Precis som i de båda böcker av Sarenbrant jag har läst tidigare, så arbetar författaren med korta kapitel och snabba scenskiften, vilket gör att romanen har ett högt tempo. Det gör Mytomanen till en mycket bra spänningsroman.


I den här boken är slutet väl genomarbetat. När jag har läst det sista kapitlet är allt självklart. Men först då, inte tidigare. Mytomanen av Sofie Sarenbrant känns som ett perfekt val för den som vill ha en pirrande spänningsroman att läsa under ljusa sommarkvällar.
I spindelns nät  Lippman, Laura  3 (2020-06-06 23:13:26)
Jag har aldrig tidigare läst någon bok av den amerikanska författarinnan Laura Lippman. En bit in i romanen började jag lite smått fundera över de hänvisningar till gångna händelser i huvudpersonens liv som dök upp här och var, men efter en sökning på nätet fick jag veta att Tess Monaghan varit huvudperson i ett stort antal av Lippmans böcker.

Det var kanske inte spänning hela vägen. Det var en hel del bilturer man fick följa genom sidorna, men den var samtidigt lättläst. Samtidigt var det intressant att få en inblick i den ortodoxa judendomens värderingar. Tydligen bor många judar i Baltimore. Se där något jag inte hade en aning om!

Steg för steg låter Lippman oss ana vad det egentligen är som ligger bakom Natalies och barnens försvinnande. Det är mer än en person som uppträtt bedrägligt genom åren och girighet och hämndlystnad kombinerad med kärlek och åtrå har skapat en livsfarlig cocktail.

Detta är inte den bästa spänningsroman jag har läst, men den är ändå klart godkänd.
Bernadotte för Sverige hela tiden  Lindqvist, Herman  4 (2020-06-05 16:47:21)
Herman Lindqvist bok Bernadotte för Sverige i tiden är en bra skildring av ett kungahus genom två sekel. I boken finns det gott om anekdoter, inte minst vad gäller herrarna Bernadottes dragning till romantiska eskapader men den stora förtjänsten ligger i skildringen av drottningarna som stoiskt stått vid sina otrogna makars sida. Det var religionen som gav dem tröst.

Karl XIV Johans enda son Oscars gemål drottning Josefina var stängt troende katolik, konstnärligt intresserad och musikalisk medan drottning Sofia revolutionerade det svenska sjukhusväsendet. Herman Lindqvist beskriver henne som "en av de mest begåvade och verksamma drottningarna i huset Bernadotte, intresserad av politik och duktig på att uttrycka sig i skrift".

Drottning Victoria är undantaget i de tappra drottningarnas skara. Hon var varken intresserad av sina barn, sin man eller Sverige och tillbringade långa perioder utomlands under förevändning att hennes skrala hälsa måste botas. Två herrar och älskare ingick i uppvaktningen. Drottningen var tysksinnad och tillsammans med sin man, Gustav V, bekämpade hon alla försök till demokrati i Sverige.

En mycket bra och läsvärd bok som jag varmt kan rekommendera.
Sofia med knuff - inte ett dugg annorlun  Strömberg, Annelie  3 (2020-06-04 14:30:10)
Sofia, tjejen med spring i benen är i denna bok åtta år gammal.
Hon har fått diagnosen ad/hd, en diagnos hon har svårt att acceptera.
Boken är en skildring av Sofias vardag tillsammans med hennes styrkor men också svårigheterna.
Passar barn i åldern 6-9 år.
Saga-sagor: Bananbus, finskor och en sup  Sundström, Josefine  4 (2020-06-04 14:27:04)
I fem kapitel får vi följa flickan Saga i hennes vardagliga situationer och äventyr.
Trevligt berättad bok med fina bilder.
Passar barn i ålder 3-6.

Kommentar av
Barn 4 (5år): Bra.
Saga-sagor: Fiffiga kroppen och finurlig  Sundström, Josefine  4 (2020-06-04 14:22:25)
Saga och Samir bygger en hinderbana åt den trötta hunden Lars-Laban. En bana de själva också gärna provar.
En trevlig bok om flickan Saga och hennes vardagliga äventyr.
Passar barn i åldern 3-6 år.

Kommentar av
Barn 4 (5 år): Bra.
Jag andas, alltså finns jag  Cederquist, Caroline  4 (2020-06-04 12:52:46)
Caroline berättar om sin uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp.
En stark, plågsam skildring som berör. Välskriven.
Fyra om dagen  Hagberg, Cissi  2 (2020-06-04 12:50:08)
En bok om ett tabu- och skamfyllt ämne - självmord.
Ett viktigt ämne det pratas alldeles för lite om.
Lyktsken  Ondaatje, Michael  4 (2020-06-04 11:17:20)
En roman som utspelar sig i efterkrigets England. Den blir inte lätt för de två barnen att förstå varför de blir lämnade av föräldrarna. Men förklaringen kommer så småningom men alltför sent för att bygga upp fullt förtroende igen. Det är mycket som figurerar i omgivningar med spionage och smuggling. En rik roman med många fina stämningsfulla scener. Jag tyckte den var bra.
Jag säger det ni tänker  Sittenfeld, Curtis  5 (2020-06-02 20:21:42)
Ännu en novellsamling av en för mig okänd författare, Curtis Sittenfeld. Trots förnamnet är hon kvinna, hennes noveller är helt samtida och utspelas i Trumps USA. Hon skildrar kärleks- och vänskapsrelationer mellan vuxna människor med värme och fingertoppskänsla. Temat tycks vara återförening, personer som känt varann i ungdomen träffas mer eller mindre slumpmässigt igen i vuxen ålder.

I de tio novellerna vänder författaren upp och ner på våra förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller på ett sätt som är både träffsäkert och oförutsägbart. Här möter vi kvinnan som har en till synes oskyldig mailkonversation med sin svåger, den framstående advokaten som har svårt att hantera situationen när hennes mobbare från skoltiden dyker upp, tvåbarnsmamman som vet något som skulle kunna krossa ungdomsvännen som nu blivit kändis och uppburen livsstilsguru, och journalisten som sumpar sitt livs scoop för att hon vill vara hänsynsfull.
Det är bara så bra, hon skriver smart och välformulerat utan att det blir pinsamt eller konstruerat. Jag rekommenderar den verkligen, årets hittills bästa bok för min del! Men det är klart, jag har inte direkt någon mainstream smak...
Lösning i London  Deighton, Len  5 (2020-06-02 10:42:25)
Den tredje och sista delen i denna svit om spionagenten Bernard Samson. Denne brottas med frågan huruvida den avhoppade KGB-spionen Stinnes verkligen är avhoppad eller inte. Och finns det ytterligare en mullvad, förutom Samsons fru som tidigare hoppat av till ryssarna, inom de egna leden? Man bör naturligtvis helst läsa de 2 första böckerna i sviten; Byte i Berlin och Möte i Mexico, innan man läser denna. Utspelar sig några år innan Berlin-murens fall. Mycket läsvärt med en hel del humor i dialogen. Spännande med många kast.
Nekromantikerns krig. D. 3, Endspiel Nic  Perumov, Nick  4 (2020-06-02 06:55:18)
Detta är bok 10 i serien Svärdets Väktare. Jag älskar hela serien, jag tycker handlingen är inte typisk av den sortens fantasy. Även om det är det vanliga krig mellan gott och ont så är det speciella med serien att set är mycket mörka krafter. Att för att segra med ondskan måste man göra dåliga handlingar , göra uppoffringar och ibland vara lika grym som sin fiende . Det är många karaktärer och sidohandlingar i böckerna, men nu märks det att vi börjar närma oss slutet för trådarna börjar gå ihop.
I denna del börjar alla förstå att de måste samarbeta om världen eller världarna ska ha en chans att överleva.