bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Sommaräventyret  Bross, Helena  4 (2018-04-20 13:07:51)
Först så trodde jag inte så mycket på boken. Att den skulle vara bra alltså. Det enda som riktigt hände var att ett av barnen fastnat med foten i en gammal brunn. Men sedan när Tant Persson kom in i bilden och började berätta om Gubben Lundströms vålnad och de båda barnen sedan undersökte ett gammalt bilvrak? Ja, då blev det hur spännande som helst. Och vålnaden? Ja, han fick till slut sin förklaring. Fast inte riktigt som jag först hade tänkt mig.
Hej, HELLO!  Bross, Helena  5 (2018-04-19 19:05:55)
Bra men svår att läsa.
- Aldrig på livet, sa Cajsa Arg  Sternehäll, Britt  3 (2018-04-19 17:48:31)
Jag får säga att jag mer gillar titeln på boken än jag gillar själva innehållet. Den som hört talas om Cajsa Warg och hennes "man tager vad man haver" kan nog lätt räkna ut vad det är jag tänker på. Och så gillar jag kläderna som flickan bär på omslaget. Det är sådana kläder som Stålmannen har. Sådana skulle jag också vilja ha. Berättelsen då? Ja, den handlar om hur det är att vara arg. I det här fallet på mamma och pappa som jämt vill bestämma vilka kläder du ska ha på dig och som jämt tjatar och gapar innan du väl kommit iväg till dagis.
Paddington på ordjakt  Bond, Michael  3 (2018-04-19 13:31:33)
En rätt så spännande berättelse om björnen Paddington som tävlar om att finna flest ord på bokstaven B. Spännande med tanke på att bakom honom smyger en pojke som försöker skriva av de ord björnen antecknar på sitt block. Du kan själv upptäcka honom. Det är något lurt i hans blick och han ligger ibland gömd på riktigt kluriga ställen.
Paddington och regnbågsglassen  Bond, Michael  3 (2018-04-19 08:53:27)
En trevlig liten berättelse om björnen Paddington som fått följa med familjen Brown på badsemester. Men när de väl är framme börjar det både blåsa och regna. Paddington får istället trösta sig med en jättestor glass.
Snurran och den osande abborren  Bergström, Eva  4 (2018-04-18 09:00:59)
Katten Snurran är kul. Hon gör precis som hon vill och känner. Och blir det inte som hon vill, ser hon snart till att det blir på detta vis. I den här boken har hon släpat hem en stinkande abborre. Alla de andra katterna vill ha bort den från huset. Men Snurran försvarar sin fisk. Hon har den till och med i sängen när hon ska sova.
Inte ett farväl  Connelly, Michael  3 (2018-04-17 18:30:43)
En ny deckare med både Bosch och Haller på arenan. Bosch letar efter en arvinge till en miljardär och hjälper till att spåra upp en våldtäktsman. Berättelsen har hyfsat flyt även om det inte känns lika spännande som tidigare. Connelly kommer inte med några större överraskningar här. Same ole story i ny förpackning kan man säga.
Karla Brottare och Boris Olsson  Sparring, Anders  4 (2018-04-17 13:23:50)
Den efterlängtade fortsättningen på den förra och minst lika bra boken om Karla.
Rockeliku!  Foreman, Michael  4 (2018-04-17 13:05:24)
Den här sagan känner jag igen. Fast ändå inte riktigt. Man har placerat djuren och de olika händelserna i en mer modern tid. Visst tänker åsnan, hunden, katten och tuppen även här söka lycka som musikanter. Och visst råkar de fyra ut för en samling bovar. Men sen blir det verkligen annorlunda. De fyra djuren tar hand om en nedlagd vägkrog och bildar dessutom ett rockband. Ja, bortsett från detta slut som för mig kändes lite för plötsligt, så tycker jag att det här är en bra saga.
Den lilla röda hönan  Foreman, Michael  4 (2018-04-17 08:34:35)
En trevlig liten saga i gammaldags stil. Inget av de andra djuren vill hjälpa hönan när det gäller att så, skörda, mala och baka. Det blir därför lätt för mig att räkna ut vad som händer när det sedan blir dags att äta kakan.
Lilla björn på semester  Chaud, Benjamin  3 (2018-04-16 20:39:08)
Pappa björn och lilla björn har sökt vinteride på ett varuhus. När en familj ser lilla björn så tror de att han är en leksaksnalle och tar honom med sig. Pappa björn har ett bry att följa efter. Lilla björn hoppar ombord på ett fartyg och pappa björn lyckas också följa med. De hamnar i ett tropiskt klimat där de träffas igen. Det här är en barnbok med konstrikt detaljerade teckningar som kan väcka intresse hos barn.
Lilla Lena är frisör  Karsin, Åsa  4 (2018-04-16 20:27:53)
Lilla Lena vill leka frisör med Svenne. Allt som behövs tas fram. Först får Svenne vara frisör. Så mycket finns inte att göra med Lilla Lenas få hårstrå. När det blir Lilla Lenas tur att vara frisör så finns det mycket hår som hon måste ta hand om för Svenne har massor av hår. Lilla Lena låtsar att hon klipper men plötsligt är golvet fullt med hår. Det här är en gullig berättelse med söta och lättförståeliga teckningar. Bra.
Kejsarens nya kläder och andra sagor  Szekeres, Cyndy  3 (2018-04-16 13:42:16)
Vargen och de sju killingarna. Skomakaren och mössen. Kejsarens nya kläder. Tre välbekanta sagor. Här i sällskap med lite bilder på söta djur. Ja, mycket mer än så kan jag väl inte att säga om den här boken. Inte mycket mer än att de här sagorna är så mycket roligare att ha i böcker var för sig.
När mamma var indian  Stark, Ulf  5 (2018-04-16 13:08:23)
Ja, visst är det härligt när stora människor kan släppa alla bestyr och bara vara barn för ett tag. Jag kan bara säga gilla om detta.
Den lilla bokhandeln runt hörnet  Colgan, Jenny  4 (2018-04-15 20:48:12)
Boknörden Nina blir av med jobbet när hennes älskade bibliotek tvingas stänga. Nu står hon utan försörjning, dessutom har hon tagit hand om en massa böcker som annars skulle kastats, till hennes hyresvärds förtret. Men så ser hon en annons om en skåpbil till salu och får den lysande iden att skapa en mobil bokhandel. Av olika skäl hamnar hon i skotska högländerna, långt från hemstaden Birmingham, men det visar sig vara ett lyckokast. Befolkningen är svältfödda på böcker och affärerna går bättre än väntat. Men med kärlekslivet är det värre och den charmiga lokföraren som hjälpt henne så mycket är inte den hon trott...

Feelgood är bara förnamnet på denna saga för vuxna där nästan alla människor är snälla och hjälpsamma och även den onda häxan har försonande drag. Alla älskar att läsa bara de får rätt bok i handen och böcker är det som förenar och förändrar världen. Man kan förstås ironisera över den naiva stämningen i berättelsen men faktum är att vi behöver positiva läsupplevelser också. Jag förstår inte vurmen för eländesporr hos så många kritiker och jag håller inte hyllade författare som Sofi Oksanen och Aris Florentos före Jenny Colgan. Berättelsen är rapp och lättläst med massor av värme och empati. Att det sedan handlar om böcker och nödvändigheten av att läsa, alltid och överallt, gör inte saken sämre.
Sagan om julträdet  Hakes Noble, Trinka  3 (2018-04-15 09:08:41)
Visst kan berättelser om hur folk levde förr vara intressanta. Och visst har författaren gjort sitt bästa för att det ska vara så. Men tyvärr så lyckades det inte fullt ut den här gången. Efter att ha läst sista sidan vill jag nog inte läsa denna bok en gång till.
Dubbeltrubbel  Langston, Laura  3 (2018-04-14 20:14:43)
Det är inte lätt för Erin som får så många uppdrag. Hon vill så gärna hinna med men när hon får till uppgift att träna skolans fula hund så känns det nästan för mycket. Dessutom försvinner saker på skolan och hon blir misstänkt. Det här är en bok som väl beskriver episoder i ett ungdomsliv . Där det ibland måste tas ställning på vad som känns rätt eller fel och handla därefter. Bra bok.
Innebandypiraterna första säsongen  Dahlgren, Sölve  5 (2018-04-14 19:19:57)
-"Innebandy Piraterna av Sölve Dahlgren

Innebandy Piraterna tycker jag är en spännande bok som riktar sig till såna som gillar sport. Det är kul att läsa för att dom tar ett lag från idé till verklighet. Jag tycker det är spännande att läsa hur de tar motgångar och succé. Den visar att hårt arbete ofta lönar sig. Jag ger den högsta betyg. Albin Piispanen Samuelsson Innebandy Piraterna av Sölve Dahlgren

Innebandy Piraterna tycker jag är en spännande bok som riktar sig till såna som gillar sport. Det är kul att läsa för att dom tar ett lag från idé till verklighet. Jag tycker det är spännande att läsa hur de tar motgångar och succé. Den visar att hårt arbete ofta lönar sig. Jag ger den högsta betyg. Albin Piispanen Samuelsson.

Tack för möjligheten att få recensera denna fantastiska bok. Mvh Albin"

Albin är ju i bokslukaråldern men även i ishockey och innebandyslukar åldern. Den här boken räckte precis för honom att hinna läsa ut under resan till fjällen när familjen åkte bil dit nu under lovet.
Glasslottet  Walls, Jeannette  2 (2018-04-14 19:00:23)
-”Glasslottet” av Jeanette Walls bygger på författarinnas egna minnen från sin stundtals turbulenta uppväxt.

Hennes far, Rex Walls, är en alkoholiserad gruvarbetare fylld med drömmar och framtidsvisioner. Hans stora projekt är att finna riktigt mycket guld för att kunna bygga upp ett drömhus men han blir aldrig långvarig vid sina jobb. Vid nyktert tillstånd har han stora planer för sin familj, men när ruset intar hans sinnen ställer han till med en massa elände.
Hennes mor, Rose Mary Walls, är en utbildad lärare men utan vilja och ork att jobba. Hennes stora önskan är att bli en konstnär och den bohemiska livsstil som hon drar in i familjen skapar oreda, utan regler eller stark uppfostran far barnen runt lite som de vill.

Boken tar läsaren med på en tragisk men händelsefylld resa från husvagnsboende i Arizonas heta ökenområden, via ett ofärdigt ruckelhus i Welch vid Appalachernas böljande sluttningar till ett New York med pengar och framgång.
Familjen flyr/flyttar, ( oftast abrupt mitt i natten), från det ena stället till det andra, allt eftersom fadern ställer till med olyckor och skämmer ut sig i områdena de försöker bygga upp en framtid i.
Båda föräldrarna rycker på axlarna och anser att de ger sina fyra ungar ett spännande äventyr där regler och lagar verkar vara till för att brytas. Utan pengar och föräldrarnas tama, slarviga sätt påverkas Jennifer och hennes syskon till att bli uppfinningsrika. De letar mat bland sopor, bygger tillfälliga sängar av papperslådor, försöker laga hål i taken med tejp och när det inte hjälper, bygger regnskydd av gamla presenningar. Allt medan modern målar och fadern dricker och bygger ritningar på drömhuset ”Glasslottet”.

Barnens uppväxt präglas av hunger, misär och fattigdom men samtidigt finns där värme, kärlek och gemenskap mellan raderna. De stöttar och ställer upp för varandra när föräldrarna sviker. De försöker få till ett riktigt beboeligt hem vart än de hamnar. Det finns ett hopp i mörkret, tron på någonting bättre och försöken att gemensamt göra det bästa av situationen.

Att inte socialen rycker in och inser att detta är en trasig familj på drift är för mig ett mysterium. Att ingen reagerar på vad som pågår i barnens värld, att ingen bryr sig när barnen kommer med trasiga kläder, barfota och lortiga till skolan är tragiskt. Även om de oftast bor bara en kort stund på varje ställe och hamnar i de fattigaste kvarteerna borde väl ändå någon vuxen person ha sett något och anat oråd? Endast en gång under berättelsens gång dyker barnavårdsmyndigheten upp efter en anonym orosanmälan men då är tolvåriga Jennifer ensam hemma och allt rinner till slut ut i sanden.

Självbiografier är ju baserat på en annan människas upplevelser och minnen. Den här boken är också väldigt utlämnande, ärlig och rak och trots den tuffa uppväxten finns familjebanden och kärleken starkt där. Jag vill så gärna tycka om den här boken men nä, tyvärr känns den mest som en seg ökenvandring .... samma eländiga händelser sker för varje område de kommer i; jobb, sparken, fyllan, bråk och slagsmål, jakten på mat...det är bara stadsdelarna som skiljer sig åt.
I längden blev det trist att läsa och med tanke på att

Jennifer fått boken utgiven förstår man att allt ska vända till bättre tider...åtminstone för henne.
😊 En tvåa får den och jag lägger den i vår bokbytarhylla på jobbet. Någon annan kanske tycker den är bättre än vad jag tyckte...
Thule  Amneus, Anders  4 (2018-04-14 18:45:46)
Ja, vad har jag läst den här gången då? Jo, en fantastisk berättelse av Anders Amnéus utgiven av Catoblepas förlag
Thule är berättelsen om den unge Trase Orm. Som litet barn hittas han ensam i en by där pesten dragit fram. Vem han är, är det ingen som vet. Han växer upp i en fosterfamilj, men händelser som han inte verkar råda över för honom snar därifrån och vidare på långväga resor till okända länder.
Boken beskrivs på framsidan som "Fantasy med doft av vikingatid"......fast jag skulle snarare säga att det känns verkligen som vikingatid med en anstrykning av Fantasy. Jag är normalt ingen anhängare av Fantasyböcker, men i detta fall tänker jag göra ett undantag, de små inslag som kan betecknas vara just "Fantasy" ger bokens berättelse bara en extra krydda utan att just förstöra känslan av att vara på riktigt, för när jag läser boken är jag verkligen "med" Trase på hans äventyr och även med de andra färgstarka och levande människor/varelser som som rör sig i hans värld.
Thule är en berättelse om rå makt, liderlig kättja och blodfläckat stål, men också en berättelse om magiska världar, heder och kärlek. Som sagt många timmars mustig läsning alltså!
Klotis världs-grisen  Peet, Bill  2 (2018-04-14 08:54:27)
Inte så värst jättebra berättelse precis. En gris som har drömmar om att bli något mer än bara en vanlig gris, hamnar på en cirkus för att slutligen bli utbuad. Tur då för författaren att han fixade så att det slutade någorlunda bra för det stackars djuret. Annars så hade nog även jag ropat: Bu!.
Prinsessan och den fasansfulla björnen  Gustavsson, Per  4 (2018-04-13 12:59:38)
Det är en berättelse för oss som gillar spänning, men inte riktigt vill att det ska dyka upp hemska scener. Björnen är väl den som är hemskast här. Han ser ut som ett monster. Och prinsessan? Ja, hon är snart redo för nya tuffa äventyr.
Goddag fru Ekorre!  Hansen, Carla och Vilhe  4 (2018-04-13 08:48:01)
I den här boken presenteras de en mängd olika djur som finns runt omkring oss. Inte med fakta om var de vanligtvis lever, vad det äter och hur gamla de kan bli. Mer då i form av en söt bild och med ett stycke underhållande text bredvid.
Myran och elefanten - en djungelsaga  Peet, Bill  3 (2018-04-12 13:28:39)
Man skulle väl kunna säga att den här sagan vill tala om för oss att inte vara malliga. Till en början roar den mig. Men efter hand så blir den rätt intetsägande. Slutet är däremot överraskande. Men jag tänker inte avslöja det.
Babar och den hemlighetsfulla grottan  de Brunhoff, Laurent  2 (2018-04-12 08:55:55)
Här blir jag smått irriterad på alla namn jag hela tiden måste hålla reda på, för att kunna veta vem som är vem i den här historien.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  4 (2018-04-11 13:22:14)
En söt, men på samma gång läskig saga och med ett överraskande slut. Monstret ser faktiskt riktigt otäckt ut.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  5 (2018-04-11 13:22:14)
Berättelsen är även den minst lika underbar
Upp och iväg!  Lowery Collins, Pat  3 (2018-04-11 09:17:05)
Bilderna i boken är vackra. Och när boken närmar sig sitt slut tänker Ekorren fixa så att inte bara Sköldpaddan, utan även Kanin ska få en flygtur. Tur då att inte den boken gjordes. Det hade blivit alldeles för tjatigt.
Our precious Lulu  Fine, Anne  1 (2018-04-10 14:50:06)
Åter igen är jag besviken i en bok av Anne Fine. Det är bara inte roligt att läsa om det här bråket.
Tillbaka till Sjumilaskogen: nya äventyr  Benedictus, David  2 (2018-04-09 13:26:27)
Här får jag faktiskt säga att jag blev besviken på Puh. Jag hade förväntat mig bättre äventyr än så här.
Tillbaka till Sjumilaskogen: nya äventyr  Benedictus, David  2 (2018-04-09 13:26:27)
Rubrikerna till vart och ett av kapitlen är här mer intressanta än själva innehållet i dem. Med andra ord så händer är ovanligt lite som är av vikt att komma ihåg.
Aldrig mer  Karlsson, Helena  4 (2018-04-09 11:30:35)
Olle har det inte lätt i skolan när till och med hans bästa kompis ställer sig på mobbarnas sida. Den här berättelsen är från kompisen och om hur han utförde mobbarens befallningar. Men en dag blir det bara för mycket. Det här är en novell som väl beskriver hur lätt det är att ställa sig på mobbarens sida fast man egentligen inte vill. Ungdomarna är 14 - 15 år och lättpåverkade.
Winston Churchill: Från slaget om Frankr  Hastings, Max  4 (2018-04-09 09:44:47)
En mycket spännande bok om Churchills tid som premiärminister under kriget. Spännande eftersom den belyser en del av de politiska motsättningar som fanns inom den brittiska ledningen under kriget, där ett flertal ministrar hyste en stor skepsis inför Churchill som politiker. Samtidigt får man en god (och för amerikanerna inte särskilt smickrande) bild av förhållandet mellan USA och Storbritannien.

Det finns mycket litteratur om Winston Churchill, men det går uppenbarligen att alltid finna nya infallsvinklar på the man of the century.
Alban: Popmuffa för små hundar  Lindgren, Barbro  3 (2018-04-07 08:41:32)
En lite småkul berättelse om en hund som får tre valpar. Ena valpen har ett öra som ser annorlunda ut än hos de andra två. Den hunden får heta Alban. En dag blir Alban kär i en hund som heter Melitta. Men nästa dag blir Melitta kär i en helt annan hund än Alban.
Sal 305  Angerborn, Ingelin  3 (2018-04-07 01:42:01)
Sal 305 är fortsättningen på Rum 213 som har gått på bio.Boken handlar om Elvira som får en hjärnskakning och hammnar på sjukhus.Hon börjar se konstiga saker.Är det på riktigt eller inbillar hon sig bara?
Barbros bästa  Lindgren, Barbro  5 (2018-04-06 23:09:34)
I Barbro Lindgrens berättelser skildras precis allt. Och bara det är värt sina fem poäng.
Barbros bästa  Lindgren, Barbro  5 (2018-04-06 23:09:34)
Oj, vilken superbra samling berättelser
Doften av en man  Pleijel, Agneta  3 (2018-04-06 21:40:06)
En rent självbiografisk roman, fristående fortsättning på "Spådomen - en flickas memoarer". Här har flickan vuxit till sig, flyttat hemifrån och läser på universitet. Vi får följa hennes rad av kärlekshistorier där man som läsare slås av att hon, som så många kvinnor, gör slut med trevliga killar men dras med egotrippade typer i åratal. Än mer undrande blir läsaren över relationen med den man som blir far till hennes dotter. Han vill inte ha barn och hon vill egentligen inte ha honom, ändå lever de som en familj i över tio år.

Men den relationen påminner om den som Agneta har till sin pappa, en person som mest är frånvarande både bokstavligt och bildlikt men som har en central roll i hennes liv. Hon känner sig inte sedd av sin far, hans brev är intetsägande och skämtsamma och när de till slut bor tillsammans i Afrika inser hon att hon idealiserat honom och de grälar både om politik och relationer.

Som helhet en sådär bok om en framgångsrik och inflytelserik kvinna som har svårt bli lika lyckosam i kärlekslivet som i karriären. Tidsmarkörerna från 60-talet, då större delen av berättelsen utspelas, är väl igenkännbara och den som har bättre koll på den tidens kulturprofiler än vad jag har får säkert lite extra kött på benen.
Flyktväg  Flygt, Torbjörn  5 (2018-04-05 17:33:07)
Boken handlar om ett fiktivt land i en nära framtid i Europa. Regimen i detta land behandlar sin egen befolkning på sämsta tänkbara sätt, och världssamfundet beslutar att invadera landet. Det blir naturligtvis krig.
Mitt i det här kriget finns en liten gård med mor, två döttrar och sonen Hart, som försöker att överleva. Två flyktingar kommer till gården och de göms på vinden. Det uppstår vänskap mellan familjen och flyktingarna.
Den här boken är ett litet mästerverk. Torbjörn Flykt väver in så mycket i berättelsen, så man blir alldeles hänförd. Språket är både lätt och tungt. Lätt att läsa, men tungt att fundera över.
Man kan läsa in mycket i boken från vår moderna historia och även sånt, som händer och sker i vår värld just nu.
Mycket läsvärd.
Ängeln Gunnar dimper ner  Lindgren, Barbro  3 (2018-04-05 13:20:15)
En väldigt ovanlig bok. Elin sörjer sin katt. Då dimper det plötsligt ner en ängel. Han heter Gunnar och kan göra alla döda levande igen. Det är nästan lite läskigt när både djur och människor kommer upp ur sina gravar. Fast ändå bra på nåt sätt. Bra med tanke på att så många var ledsna.
Nöff Nöff Benny  Lindgren, Barbro  4 (2018-04-04 13:16:26)
En kul bok om grisen Benny och hans lillebror. Båda måste akta sig för den stora vattenpölen. Men vad gör man när man plötsligt blivit nedknuffad? Gömmer sig i skogen. Nej, det gör man inte. Tur då att det börjar spöregna, så att man blir blöt av detta istället. Då behöver inte mamma bli så arg.
När månen gick förbi  Alfredson, Hans  2 (2018-04-04 09:18:21)
En spökhistoria som utspelar sig i ett hus där två kusiner just nu ligger och sover. Den ena av dem tror på spöken. Den andra inte. Inte så värst jättebra bok precis.
Det lilla bageriet på strandpromenaden  Colgan, Jenny  5 (2018-04-03 23:26:30)
Hon beskriver miljöerna på ett otroligt bra sätt.
Karla Brottare  Sparring, Anders  4 (2018-04-03 11:48:26)
Boken är seg i början. Det händer inte mycket. Men sedan lossnar det rejält. Det blir plötsligt kul.
Karla Brottare  Sparring, Anders  4 (2018-04-03 11:48:26)
Den här boken var bättre än vad jag först trodde
Karla Brottare  Sparring, Anders  4 (2018-04-03 11:48:26)
Jag gillar Karla. Särskilt det att hon kan brotta ner sin pappa. Men det är ändå ingen Pippi Långstrump över henne. Karla är nämligen inte alls så stark som man tror. Jag gillar också när hon säljer allt skräp som hennes pappa samlat på sig genom åren. Alla dessa saker som han ärvt efter döingar. Och när bäbislocken som låg i pappas medaljong plötsligt hamnar i så kallat fel händer, då blir det plötsligt så spännande att jag måste tjuvkika i nästa kapitel för att se hur det går. Ja, faktiskt blev jag så nyfiken på att veta mer om henne att jag tog mig in till bibblan och lånade den fristående fortsättningen.
Småkrypsjakten  Bross, Helena  5 (2018-04-01 18:12:05)
Bra ock tokigi
Dödligt möte  MacDonald, Patricia J.  3 (2018-03-31 19:58:31)
Att en kvinna plötsligt dyker upp och säger sig vara mor till adoptivdottern skapar problem. Flickan blir glad men det blir inte adoptivföräldrarna. Men det är inte bara för att träffa dottern som kvinnan kommit. Snart kommer det att ske flera mord och den som blir misstänkt och jagad är Greg, adoptivpappan. Det här är en helt okay deckare där spänningen ökade i slutet.
Kattkalaset  Lärn, Viveca  4 (2018-03-28 16:55:35)
En kul berättelse på vers. Men mina poäng går ändå främst till de konstnärliga illustrationerna. Dessa skulle mycket väl fungera inramade på en vägg. Kanske på ett galleri. Kanske även hos mig.
Kattkalaset  Lärn, Viveca  5 (2018-03-28 16:55:35)
Katter är alltid kul att läsa om. I alla fall sådana katter som är som människor. Den här katten lyfter telefonluren. Och när matte är borta samlar han alla sina kattkompisar och ställer till med kalas. Katter är spännande djur. De kommer, går och gör liksom som de själva känner, vilket också märks här. Bilderna gillas också. Här finns gott om sneda och vinda hus med fruktträdgård till. Och för att det inte ska verka allt för mysigt smyger konstnären in några helt vanliga höghus.
Dalslandsdeckarna : Drakringen  Hagmar, Pia  4 (2018-03-28 11:42:33)
Det här är en spännande bok för lite äldre barn. En av Dalslandsdeckarna råkar riktigt illa ut när han letar efter drakringen. Hans bror försöker att rädda honom men att hamna nära en desperat tjuv som är beredd att mörda gör att han själv kan dö. Men som tur är finns två dalslandsdeckare till som tar hjälp av några kraftiga typer. Bra bok med action
Världens mesta Ester  Bergman, Anton  3 (2018-03-28 09:07:16)
Ester är ny i klassen. Hon väljer att vara med Signe. Bra, med tanke på att Signe mest varit för sig själv. En eftermiddag följer Ester med hem till Signe. Hennes mamma och pappa är inte hemma. De fixar mellanmål. Men är Ester egentligen ett så bra sällskap åt Signe? Snart befinner sig Signe i lärarrummet och knycker två bitar kladdkaka. Rektorn kommer genast på henne. Och i affären närmast fontänen knycker Ester två paket tuggummin och Signe blir genast medskyldig till brottet. Och hemma upptäcker Signes mamma att en av mormors ringar är borta. Kan boven möjligen heta Ester? Det är många frågar och alla får också sitt svar. Det är också lätt att känna igen sig i de olika situationerna. Slutet på boken känns däremot en aning kort och rumphugget. Jag väntar en fortsättning.
Visselblåsaren  Grisham, John  4 (2018-03-27 22:53:09)
En solid thriller av Grisham igen. Det handlar om korruption på hög nivå med domare inblandade. Det är väl uppbyggt med bra flyt och rätt underhållande. Slutet var inte så överraskande, men boken är ändå helt läsvärd.
Heroine  Kallentoft, Mons  5 (2018-03-26 19:41:09)
Heroine är den fjärde delen i Herkulesserien.Den handlar om dom kriminella som har tagit över Stallhagen.Kriminalinspektör Zack Herry skickas in för att rädda livet på en kvinna som hålls fången .Det här är den bästa i serien man ville läsa ut den på en gång.
Jag har fått en klocka  Wirsén, Stina  3 (2018-03-25 13:13:28)
Här möter vi en pojke. Han har fått en egen klocka. Han kan den rätt bra. Vi möter också hans lillasyster. Hon påstår att hon också kan klockan. Men det kan hon inte. I den här berättelsen får vi följa de båda under en hel vardag. Vi är med när pojken går i skolan och när han tillsammans med syrran tittar på barnprogram i TV. Vi är också med när det blir läggdags. En enkel liten berättelse och där vi faktiskt även får lära oss en hel del olika klockslag.
Jag är inte din mamma  Dubuc, Marianne  2 (2018-03-25 09:17:09)
En dag hittar ekorren Otto ett grönt och taggigt klot - och när detta kläcks dyker det upp en ullig varelse. Otto måste genast leta reda på hans mamma. Men var finns hon egentligen? Under tiden växer varelsen och blir bara större och större, samtidigt som ekorren Ottos hus blir trängre och trängre. Det är ungefär vad som händer här - och efter ett par sidor börjar jag tycka att boken är tjatig.
Resor jag aldrig gjort av Syborg Stenstu  Höglund, Anna  3 (2018-03-24 12:58:46)
Syborg Stenstump är en tjej som sällan lämnat sin lägenhet. Istället ligger hon på soffan och fantiserar med hjälp av en atlas. Här möte hon vilda indianer och cowboys, råkar ut för en virvelvind, är nära på att dö av utmattning i Afrika tills hon slutligen träffar Afrikas drottning, får mat av henne så att hon sedan kan komma hem. Det är inte så mycket text här. Mest bilder. Men i dessa finns en hel del detaljer som är bra att ha för att jag ska kunna hänga med bättre när jag läser. Här har man också valt att leka med en hel del geografiska namn och tolka dessa bokstavligt. Sånt är alltid kul.
Resor jag aldrig gjort av Syborg Stenstu  Höglund, Anna  5 (2018-03-24 12:58:46)
Syborg Stenstump är en tjej man bara måste lära känna
Blåbärspatrullen och spöktåget  Casta, Stefan  4 (2018-03-24 09:05:55)
Det är midsommar - och då ska man plocka sju sorters blommor att lägga under kudden. För gör man det så drömmer man om den man ska gifta sig med. Barnen i boken gör så. Men drömmer de verkligen om sin käraste? Nej, istället så drömmer de om ett mystiskt tåg. De har till och med hört ljudet av det. Men fyra barn kan omöjligt ha drömt en och samma sak. Tåget måste ha varit på riktigt. De fyra samt hunden Höganäs beger sig ut på upptäcktsfärd. Och då plötsligt rusar ett tåg förbi på det numera nedlagda järnvägsspåret. En spännande berättelse - och där allt slutligen får sin naturliga förklaring. Utom Milla. Hon är inte där när den person som kallar sig Jag vaknar upp på morgonen.
Dalslandsdeckarna : Silverormen  Hagmar, Pia  3 (2018-03-23 16:10:30)
Vistelsen i stugan vid den frusna snön blir inte riktigt som de tänkt sig. När barnen är på jakt efter en isborr finner de massor av stöldgods. När Myggans pappa blir arresterad så inser barnen att de måste hitta den verklige tjuven. Men snart blir de varse att de riskerar livet. Det här är en lättläst bok som innehåller en del skrämmande scener.
Om jag var en elefant  Gustavsson, Per  3 (2018-03-23 13:07:18)
Vera sitter i parken och funderar. Annars när hon sitter på den där bänken brukar hon vara med sin farfar. Men nu är inte farfar där. Istället får Vera låtsas att hon är farfar. Men farfar är gammal och tung. Vera vill inte vara det. Istället börjar hon tänka sig ett liv som fjäril. Men fjärilar är för fladdriga. Då tänker hon istället sig i rollen som elefant. Och så fortsätter det tills hon kommer underfund med att det bästa är ändå att vara sig själv. Klok tanke. Måste också nämna något om bokens illustrationer. De är färgstarka och har ibland en hel del humor i sig. Ta bara den på orkestern som ligger bland musikinstrumenten och snarkar. Deras namn är The Sleepers. Passande namn för ett sådant gäng. Dessutom påminner namnet en hel del om dansbandet Streaplers. Och där säkert en och annan som inte gillar dansband kan dra en parallell mellan deras musik och en snarkning.
Martins bästa - och sämsta  Timell, Martin  2 (2018-03-23 01:00:50)
Den här boken fanns på mitt bibliotek när jag var ung, inte bland vitsböckerna utan bland skönlitteraturen (?). Jag köpte den i somras för en krona på Röda korset - nu såg jag att när Timell-bomben exploderade hösten 2017, då såldes den för över 1000 kronor på tradera. Jag skulle ju varit påpasslig och sålt mitt ex då... Nu är boken nog redan på enkronasnivån igen.
Men är den så hemsk som media rapporterade. De där artiklarna om den här boken var ju sämsta sortens journalistik, ett löjets skimmer ligger över de som då lyfte fram boken som viktiga nyheter. Det fanns ju tillräckligt att rapportera om Timell kan man tycka.
Den här boken ser ut som vitsböcker sett ut i alla tider, dåliga och osmakliga vitsar visst. En del oförargliga, och till och med någon rolig.
Vaclav & Lena  Tanner, Haley  3 (2018-03-22 16:53:46)
En fin berättelse om kärlek
Boken om Bagar Bengtsson  Hellsing, Lennart  2 (2018-03-22 13:29:40)
Bagar Bengtsson har bakat sitt eget hus. I det bor han tillsammans med sin fru Bullertina Bergis. Hon hjälper bagaren med att exempelvis baka kex. Och för det får hon 48 vallmofrön i lön samt hålet i en skräddarkaka. Med andra ord är inte bagaren så värst snäll. En dag blir bagaren sjuk och dör. Prästen håller ett tal. Bullertina sörjer. Bageriet läggs ner. En bofink flyttar in i det. Tills slutligen en katt äter upp den. Det handlar alltså om döden. Och Bullertina Bergis hjälper faktiskt till att påskynda den, genom att stryka fernissa över franskbröden. Berättelsen är också full av orimligheter. Främst då i bokens bilder. Ta bara det att knåda deg med hjälp av en ångvält. Degen måste ha varit otroligt stor. Eller så var det bagaren som var liten. Nej, förresten han var stor. I bilden när han ligger i sin sjuksäng ser vi hans jättelika fötter. Men så värst jätteroligt var väl inte det här.
Boken om Bagar Bengtsson  Hellsing, Lennart  2 (2018-03-22 13:29:40)
Oj, då! Plötsligt är Bagar Bengtsson död. Inte gör det mej nåt, med tanke på att den här boken inte var så värst bra. Men för Bullertina Bengtsson var det jädrans förargligt för. Visserligen var han snål med lönen. Men hon älskade honom ändå, med tanke på den fina krans hon lägger på hans grav.
Flickan med gåvorna  Carey, M.R.  4 (2018-03-22 11:01:49)
Detta är den första skrivna boken i serien om världen efter "katastrofen". Bok nummer 2: Pojken på bron, behandlar tiden innan händelserna i denna bok. Det verkar tokigt, men det fungerar utmärkt.
Hela världen drabbas av en fruktansvärd katastrof. En potent bakterie spriders sig till alla människor och gör alla (nästan) till zombier, som bara gör en sak: äter. De kallas "De hungriga". En grupp av människor, vissa barn, drabbas mildare av bakterien, och det är om denna grupp, som boken handlar.
Boken är ytterst spännande och bra skriven, en bladvändare. Den ger också upphov till många tankar om dagens samhälle: Vad håller vi egentligen på med???
Den här boken har fått rent för lite uppmärksamhet i Sverige och borde läsas av många fler. Bli en av dessa!
Flickan med gåvorna  Carey, M.R.  4 (2018-03-22 11:00:53)
Detta är den första skrivna boken i serien om världen efter "katastrofen". Bok nummer 2: Pojken på bron, behandlar tiden innan händelserna i denna bok. Det verkar tokigt, men det fungerar utmärkt.
Hela världen drabbas av en fruktansvärd katastrof. En potent bakterie spriders sig till alla människor och gör alla (nästan) till zombier, som bara gör en sak: äter. De kallas "De hungriga". En grupp av människor, vissa barn, drabbas mildare av bakterien, och det är om denna grupp, som boken handlar.
Boken är ytterst spännande och bra skriven, en bladvändare. Den ger också upphov till många tankar om dagens samhälle: Vad håller vi egentligen på med???
Den här boken har fått rent för lite uppmärksamhet i Sverige och borde läsas av många fler. Bli en av dessa!
Pelle Svanslös och kalaset vid planket  Knutsson, Gösta  4 (2018-03-22 08:55:45)
Ännu en kul berättelse om Pelle Svanslös. Den här gången är det Måns som tänker ordna kalas. Det finns ett hål i ett plank. Bakom det planket ska Bill och Bull stå och kasta iväg strömmingar. Den som rör vid en strömming med hjälp av sin svans ska få. Men Pelle Svanslös den stackaren han har ju ingen. Och det är också det som är meningen med kalaset. Att Pelle Svanslös ska bli utskrattad. Men Måns får som vanligt sig en läxa på slutet.
Kaninklubben  Hallberg, Lin  4 (2018-03-22 08:50:32)
De båda syskonen Lo och Levi brukar träffas hos Tiger Andersson. Han är duktig på att ta hand om djur och vet allt om dem. En dag hittar han en korg med tre små kaninungar. De behöver någon som tar hand om dem, för annars måste Tiger se till att de blir avlivade. Lo och Levi fixar det hela. Snart dyker det upp tre barn. Tiger Andersson måste med andra ord bilda kaninskola. Det här är en lättläst berättelse och där jag som läsare på ett enkelt och lättbegripligt sätt får lära mig något om hur kaniner är och hur man sköter sådana på bästa sätt.
Memmo och Mysen söker efter färger  Virke, Emma  3 (2018-03-21 13:09:55)
Memmo och Mysen vaknar mitt i natten. Det är mörkt ute. Mysen undrar vart alla färger tagit vägen. Tillsammans med Memmo beger de sig ut i det mörka och spanar. En ficklampa är alltid bra till hjälp. Men plötsligt slocknar batteriet. Sån tur att solen just då håller på att gå upp. Det blir ljusare. Men varför är inte himlen blå? Det här är en hyllning till ljuset och alla färgerna. Ganska fin.
Memmo och Mysen söker efter färger  Virke, Emma  3 (2018-03-21 13:09:55)
Inte så bra som jag först trodde
Memmo och Mysen söker efter färger  Virke, Emma  5 (2018-03-21 13:09:55)
Ett spännande vardagsäventyr. Memmo och Mysen vaknar mitt i natten och upptäcker att alla färgerna försvunnit. Och när de sedan är ute till havs undrar Mysen varför vattnet plötsligt förlorar sin färg när det hamnar i ett glas. Ja, visst är det mystiskt. Gillar också de vackra bilderna. De ser annorlunda ut jämfört med hur det är i andra bilderböcker.
Anna och Simon - Solresan  Bratlund, Bente  3 (2018-03-21 11:42:50)
En berättelse om att känna sig utanför. Anna och hennes mamma har åkt på solsemester tillsammans med Simon, hans pappa och Annas moster. Men på samma hotell bor Kevin och hans familj och nu blir det Simon och Kevin som gör saker tillsammans. Anna har ingen och hon känner sig ledsen. Jag tycker berättelsen illustrerar bra hur barn reagerar när de känner sig utanför.
this is my life  Lindarw, Christer  4 (2018-03-21 11:23:09)
Intressant att höra Christer Lindarw berätta om sin uppväxt och karriär. Väldigt utlämnande men även lite skrytsamt berättar han om relationer med framförallt ssin mamma, men även kollegor, partners, kungligheter och andra kändisar.
Ljudboken är som en förlängd "Sommar i P1" - tyvärr utan musik, som skulle ha förhöjt känslan.

Jag tyckte boken var lite lång, även om den var intressant och "lyssningsvärd".
Turkanarapporten  Unge, Christian  3 (2018-03-21 11:09:04)
En väldigt dramatisk och brutal thriller som utspelar sig i Afrika. Huvudpersonen Martin, arbetar på läkare utan gränser, stöter på ett fall av människor som hastigt och oförklarligt blir sjuka.
När han försöker forska vidare om vad som hänt blir han förhindrad på ett brutalt sätt.
Jag hade hoppats och förväntat mig lite mer beskirvning av Afrikansk kultur och historia, men i stället är det en storpolitisk hanling som vilken Amerikansk thirller som helst.
Gillar man det så är boken definitivt läsvärd.
Jul i det lilla bageriet på strandpromen  Colgan, Jenny  3 (2018-03-20 22:10:15)
Lite småmysig men kändes ändå lite trög emellanåt och klyschig. Den blev dock bättre mot slutet. Det finns fler böcker i samma serie men den här gav inte direkt mersmak så det blir nog inte fler för min del.
Förödmjukade och förnedrade  Dostojevskij, Fjodor  2 (2018-03-20 16:26:53)
Fina personporträtt som fastnar. Tvåa.
Sagor om hösten  Nordlinder, Annika  4 (2018-03-20 09:12:50)
Tummen och hans vän Dockis går ut i skogen för att plocka svamp åt Tummens mamma. Mamma Mu bygger en koja i ett träd. Pippi Långstrump håller födelsedagskalas. Elaka Måns berättar spökhistorier. Andra försöker få den grå och trista november att gå fortare genom att ständigt fira högtider. Även sådana som inte är så vanliga i Sverige. Det är hösten som presenteras här. Ibland i form av dikter om gråväder och rusk. Ibland i form av en visa om svamp. Med andra ord en rätt brokig samling, men som ändå känns trevlig på grund av snygga illustrationer.
Sagor om hösten  Nordlinder, Annika  3 (2018-03-20 09:12:50)
Även den här boken var inte precis så jättebra. Det är väl många dikter. Precis som i böckerna som handlade om våren och sommaren. Och sagorna? Ja, både Pippi Långstrump, Mamma Mu och Pelle Svanslös är ju bra. Men den om gubben som tyckte att november var en trist månad och därför började fira all världens helger var däremot inte så kul att läsa.
Pelle Svanslös och spöket  Knutsson, Gösta  4 (2018-03-20 09:04:20)
Gösta Knutssons katter är alltid lika roliga att läsa om. Här berättar Måns en spökhistoria för Pelle Svanslös, men blir snart själv skrämd av taxen Max.
Skot  K, Oscar  3 (2018-03-19 13:30:42)
Pojken Skot ser sådant som andra inte ser och han kan läsa tankar. Därför ser han Kents kanin i klassrummet och hör vad Kent tänker. Kent som suttit kvar flera klasser gör läraren upprörd och Kent slår Skot på näsan. Då händer något konstigt. Skot funderar på vad ett hem är och hamnar till sist i skogen. Det här är en charmig liten berättelse som man kan använda som diskussionsunderlag bland barn.

Betyg: mycket stark 3:a
Mamma Mu bygger koja  Wieslander, Jujja  4 (2018-03-19 13:14:28)
Som vanligt är det alltid roligt när Mamma Mu och Kråkan är med. Den här gången har kon blivit inspirerad av bondens ungar. De har byggt sig en alldeles egen koja. Nu tänker Mamma Mu göra likadant. Men kan verkligen kor bygga kojor? Kråkan tycker i alla fall inte det.
Marias docka  Dürr, Morten  4 (2018-03-19 13:01:52)
En kort informativ barnbok om fattigdom. Tre barn har kommit till staden. De har byggt ett hus av papp och plast. På dagarna samlar de sopor som de sorterar och sedan kommer de vuxna och hämtar och då får barnen en peng som de kan köpa mat för. Men tillvaron blir ännu värre när ett av barnen blir biten av en råtta och lillasyster Maria hittar en docka som hon vill behålla. Det här är en berättelse som väcker frågor hos barn. Mycket bra.
Hallucinationer  Sacks, Oliver  3 (2018-03-18 14:50:00)
Den välkände, sene brittiske neurologen Olivers Sacks har skrivit en målande och tankeväckande bok om de många olika typer av hallucinationer som kan drabba människan, båda i godartade och elakartade former. Det mest slående är hur otroligt vanligt förekommande hallucinationer är och vilken påtaglig prägel de tycks ha satt på mänsklighetens mytologier och olika kulturarv. Synen på hallucinationer tycks också ha varierat genom historien – ibland har de vördats, ibland har de stigmatiserats och endast setts som ett uttryck för sinnessjukdom. Sacks berättar mycket nyanserat och med ett öppet sinne om allt från Charles Bonnets syndrom och PTSD till narkolepsi och drogutlösta hallucinationer.
Porten kallas trång  Fridegård, Jan  4 (2018-03-18 08:49:47)
Porten kallas trång Jan Fridegård originalutgåva 1952 Wahlström & Widstrand 1990
Omslagsbild Bror Hjort

I ett torp på landet vaknar en gumma upp och upptäcker att hennes gubbe Johan ligger död bredvid henne, hon blir förskräckt över att gubben legat här bredvid henne och dött, fast när hon tänker efter hade hon drömt så konstigt, det var precis som om gubben tagit adjö. Nu låg han här och såg så lugn ut som om han varit van att dö.

Hur skulle framtiden nu bli för gumman, hon visste att hon inte skulle ha råd att köpa stugan som de hyrt, det måste bli fattigstugan och hus och boskap måste gå på aktion. Hon var även bekymrad för katten, den kunde hon inte ta med sig. (Folk som bryr sig om katter, tycker jag automatiskt om). Efter ett besök hos grannen återvände hon till stugan och gubben som låg där och såg så främmande ut så hon nästan neg när hon gick förbi. Nu måste djuren ha sitt så gumman tog mjölkhinken och gick ut, katten satt på trappan och var inte villig att gå in.

Efter stök och grannbesök med rena förkläden och ren blåblus, så kom sveperskan och var i full gång med tvättandet. När alla gått på kvällen och gubben låg i kistan i vedboden, vilket gumman tyckte var lite osolidariskt efter 52 års äktenskap, men han var död och visste ingenting fick man hoppas. Äta måste hon i alla fall och började dona med kaffepannan, då hörde hon hur katten uppburrad fräste till och hoppade ner från bordet fram till dörren, den såg skräckslagen ut. När gumman tittade till vid bordet satt hennes gubbe där otydlig som gjord av skymning och pekade mot den lilla hyllan ovanför sängen. ”Herregud sade änkan, slängde kaffepannan av spisen, rev till sig koftan och sprang på dörren. Katten före som en pil. Hon tog nyckeln och höll den i handen medan hon flaxade iväg genom skogsbacken, över åkern mot grannens. Måtte de nu inte ha lagt sig.”

Nu börjar det svåra för gumman, begravning och barnen som kommer hem och börjar misstänksamt glo på varandra, utom sonen i Amerika som stannar där han är. Hon har många funderingar på gubbens pekande, vad menade han? Grannarna menar att han ville visa något, kanske han gömt pengar, men var skulle han fått dem ifrån? Aktion blir det och det finns en spekulant, men han lyckas inte få ihop summan som behövs, han går där och stryker och när gumman går ut en stund kliver han in i stugan, börjar titta sig omkring och öppnar bibeln som ligger på byrån, det kommer att förändra allt.

Det här är så genialt skrivet, jag blir betagen från första stund och reagerar med hela mig för den lilla gumman som är så förnuftig och försöker resonera sig fram till det bästa och det är precis vad Jan Fridegård gör, han resonerar sig fram. Fast jag ibland kan tycka, nej så får det inte gå till, så förändras det efter hand, ja det kanske var det bästa, eller det näst bästa. Gränserna flyttas fram och tillbaka, det handlar om människors beteende i olika situationer, om skuld, skuldbeläggande, moral och godhet. Godhet som kommer inifrån och som gynnar också en själv. Hur olika vi reagerar och att vi kan bestämma hur vi ska reagera, ändra ståndpunkt efter en tid och begrunda, men alla klara inte det.

Jan Fridegård har ett språk som roar till skratt fast det är allvar bakom, han beskriver människor och deras beteende så mitt i prick och han beskriver en tid och plats som han säkert levt i själv och känner sig hemma i. Om begravningar där präster inte släpper in vem som helst i kyrkan, men den nya prästen gör undantag, ett slags ”likdemokrati”. En ny klockare som kommer från ett annat land och inte kan ”prata som folk”, men han tål inte att någon blir skadad och vågar gripa in. Föregångare som i alla tider har banat väg och inte minst hur allt påverkar alla, den lilla människan i den lilla avlägsna byn på landet.

När Fridegård skrev ”Porten kallas trång” var han tydligen inne i en period av spiritualism och det tänket har han gett gumman som börjar tro att hon har sin Johan med sig och han hjälper henne att ta beslut, hon tänker helt enkelt, hur skulle Johan ha gjort. Hur man sedan hanterar det och vad man vill tro är upp till var och en och hjälper det så varför inte. Enligt Fridegård så låg kyrkans religiositet som ett andligt ok över människorna och hade så gjort genom århundraden, ett medel att skrämma folk till lydnad och underkastelse.

Avslutar här med grannens slutsats: Det är lätt att döma när man har sitt på det torra och aldrig behövt tigga eller lägga sig till med andras, sen må det vara hustru, åsna, oxe eller pengar. Kan nog översättas till vår tid, vi borde inte vara så snara att döma.
Sniff Sniff  Östergren, Haruko  3 (2018-03-17 13:18:51)
En söt, men samtidigt lite äcklig historia om en hund som sniffar på allt. Ibland har han otur, som när han råkar träffa en huggorm. Andra gånger har han bättre tur som när han hittar en handske. Men bäst av allt tycker han ändå är lukten av strumpor. Det är just det som är det äckliga.
It was on fire when I lay down on it  Fulghum, Robert  3 (2018-03-16 21:39:40)
Robert Fulghum talks about small episodes in his life. It is mixed with thoughts, Everything is written with warmth and humor. This is a book to relax with. Perfect to read in the evening in bed.
Den fula ankungen (Pixiboken)  Andersen, H C  3 (2018-03-16 08:53:34)
Den gamla välkända sagan om den lilla ankungen som såg annorlunda ut än sina syskon, men som snart visade sig vara en svan. Här är berättelsen något kortare än i andra sagoböcker. Bilderna är rätt så roliga.
Än skyddar natten  Lihammer, Anna  3 (2018-03-14 09:45:00)
Än skyddar natten Anna Lihammer Historisk media 2015

Kommissarie Carl Hell blir bryskt väckt av en skarp telefonsignal, ett mord har begåtts vid Ramsunsberget i Södermanland vid den kända Sigurdsristningen. När Carl anländer till platsen är stenhällen rödfärgad av offrets blod. Är det ett ritualmord?

Så börjar ett sökande efter mördaren och som vanligt vill Carl Hell ha hjälp av polissystern Maria Gustavsson som han anser har huvudet och blicken med sig, till skillnad från de övriga poliskollegerna. Han är bestämd och ger sig inte på den punkten, inte heller på så många andra punkter. Eftersom det är en tysk journalist som blivit mördad så är påtryckningarna stora från tysk sida, men det finns också tyska sympatier i poliskåren som vill skynda på. När ännu ett mord sker på en ung judisk kvinna så tycks inte det lika viktigt att klara upp, och pressen på Hell stärks att koncentrera sig på den tyska journalistens död. Men på Carl biter inga order, han går sin egen väg med stor hjälp av Maria.

Det här är en bladvändare, en välskriven bladvändare som fördjupar sig och hakar i verkliga händelser. Året är 1935 då Nurnberlagarna infördes i Tyskland, en antisemitisk lag som delade upp befolkningen, där äktenskap mellan ”tyskar” och judar förbjöds och judar fråntogs dess medborgarskap. Det drabbade även judar som flytt till Sverige och här ligger mycket av fallets gåta. Det pågår också en expedition i Sverige av organisationen Ahnenerbes som har för avsikt att gjuta av hällristningar och runstenar. Tyskarna har en teori att bilder och runor innehåller symboliska meddelanden om uråldriga ariska sanningar. I den expeditionen finns en infiltratör som har vänt sig mot sitt fosterland Tyskland, trots att hans bror är en högt uppsatt nazist.

Det är mycket den historiska beskrivningen som är en stor del av behållningen, men också samarbetet mellan poliserna, även då Carls och Marias privatliv. Carl är en hemlighetsfull man som inte avslöjar så mycket av sitt privatliv. Maria med sin vakna blick ser kanske mer än vad Carl önskar, men hon behåller det för sig själv, kanske för att hon själv döljer något. Marias kunnighet och utsatthet blir ibland lite väl upphöjt, jag kan väl förstå att det är motstånd mot kvinnliga poliser vid den här tiden, men några fler poliser borde kanske kunna tänka lite mer fritt., det kan bli lite superhjälte över henne, men det är inget stort problem. Maria har i sin tur stora klassfördomar som då och då kommer på skam, men de verkar svåra för henne att släppa.

Jag är förtjust att läsa om den här tiden, hur mycket svårare det måste ha varit utan tekniska hjälpmedel, här gäller det att få ett erkännande eller tas på bar gärning. Dessutom skriver Anna Lillehammer mycket bra och lyckas med att hålla spänningen utan att tumma på språket och dessutom få in lite historia som är ett annat av mina intressen, jag blir onekligen intresserad av att besöka Sigurdsristningen, men kanske inte en mörk natt.
Fotspår i djungeln (1960)  Maugham, W. Somerset  4 (2018-03-13 18:16:46)
Fotspår i djungeln är en samling noveller av den brittiska kolonialismens store skildrare (det har givits ut åtminstone två samlingar med detta namn, därav årtalet). Ett antal förtätade noveller med temat hur goda ambitioner, goda personligheter och kärlek bryts ner under en obarmhärtig tropisk sol. Samoa, Malacka eller Borneo är sak samma. Gummiplantager och palmer utgör fonden för en författare som inte är en anhängare av lyckliga slut. En ödesmättad atmosfär präglar flera av novellerna, men det är ändå svårt att lägga dem ifrån sig. Sammantaget en krävande, men bitvis lysande läsning.
Jambo  Strandberg, Olle  3 (2018-03-13 18:08:41)
En av dåtidens största rese- och äventyrsskildrare var Olle Strandberg. I Jambo skildrar han en bilresa tillsammans med fotografen Rune Hassner från Paris till Kapstaden, tvärs över Sahara och med ett par avstickare till Reunion och Mauritius. Strandberg skriver mycket underhållande, och skildringen av resan, om än något tärd av tidens tand, är ändock ett stycke reseprosa på högvarv. Strandberg väjer inte för något, varken haschrökning, lätta damer eller tropiska sjukdomar. Eller för den delen originella järnvägstjänstemän.
Kalle Stropp och Grodan Boll  Funck, Thomas  4 (2018-03-13 08:56:29)
Kalle Stropp är en grön liten gräshoppa. Hans bästa vän är Grodan Boll. De är i själva verket olika varandra till sitt sätt. Men utan den enes hjälp skulle den andre inte klara sig. En gång var det några pojkar som stoppade ner de båda i sitt leksaksflygplan. Grodan fick vara piloten och gräshoppan fallskärmshoppare. En annan gång hade några andra barn gett Kalle Stropp en liten båt - och med den seglade de in i en grotta och blev upptäckta av en knasig uppfinnare. I Kalle Stropps värld bor också den inte allt för pålitliga Räven, roboten Plåt-Niklas som sjunger baklänges och så Hönan och Papegojan Ragatha. Det är ett gäng som är lätt att tycka om och som jag gärna skulle vilja läsa fler historier om. För en lite äldre generation är det här gänget välkänt från radio och grammofonskivor.
Berättelse om ett äktenskap  Gulliksen, Geir  4 (2018-03-11 20:25:33)
Den unga, alltför unga, pappan Jon blir förälskad i barnets läkare Timmy och lämnar sin sambo. Den förtvivlade mamman säger "hoppas att du någon gång får känna hur det känns att bli lämnad på samma sätt som du lämnar mig". Men Jon och Timmy gifter sig och får två pojkar. Kärleken är stark mellan dem men när Jon får sparken från tidningen och blir frilansande hemmaman förändras gradvis och omedvetet Timmys känslor. Jon tjänar visserligen pengar men hans ensamhet gör att hans kontaktbehov ökar, Tammy och barnen är allt för honom. När en annan man söker hennes blick blir hon genast intresserad. De är bara vänner men tillbringar alltmer tid tillsammans, i skidspåret och på löpslingan. Jon ser det hända och förstår faran bättre än Timmy själv...

En poetisk skildring av ett äktenskap i upplösning. De har det bra och Jon är en jämställd och kärleksfull man och en närvarande pappa. Ändå, eller just därför, svalnar Timmys känslor och hon blir mottaglig för en annan mans intresse. De är "bara vänner" men det är nog bara Timmy själv som tror på det. Kvinnor har svårt att bara vara vän med män och även fast Jon kan tänka sig att låta henne ha sex med mannen så räcker inte det för henne.

En bra relationsroman på temat "varför går ett bra äktenskap i kras" och det finns som vanligt inget svar och det är ingens fel. Eller det är det förstås,Timmy låter det ske utan att göra det minsta för att hålla samman familjen och tycks inte ha något dåligt samvete mot Jon heller. Författaren har skrivit vissa delar i andra person och det är ett mindre bra grepp, Jon berättar vad Timmy gör och tänker och man vet inte om det är sant, eller bara vad han tror. Bättre hade varit om man fått följa de tre kontrahenterna växelvis, vi får t ex inte vera mycket om den andre mannen som också har fru och barn. Vill han också skiljas?
Berättelse om ett äktenskap  Gulliksen, Geir  2 (2018-03-11 20:25:33)
Berättelse om ett äktenskap Geir Gulliksen, Svante Weyer bokförlag 2015 i översättning av Urban Andersson

Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt, så inleds Leo Tolstojs Anna Karenina, utan annan likhet så gör sig den meningen påmind när jag nu ska skriva om Berättelse om ett äktenskap.

De hade något speciellt, de ville inte vara som alla andra par och de skulle klara det. Nu när äktenskapet är över försöker Jon gå igenom processen och då genom henne, försöker känna vad hon kände. Jon jobbar hemifrån med att skriva barnböcker och det är han som till störst del tar hand om hem och barn och trivs med det, Timmy är mer utåtriktad och efter arbetsdagen utövar hon olika aktiviteter, de har ordnat det så som de själva vill ha det. Men det smyger sig in en annan man och till en början uppmuntrar Jon det, han vill höra hur de träffats, hur hon kände, hur han ser på henne, hur hon ser på honom. Jon kan till och med gå med på att Timmy ska ha sex med den andre mannen och fantiserar om att iaktta dem.

Varför gör han så här? Uppmuntrar sin fru att träffa den andra, tror han i sin iver över att deras äktenskap inte är som alla andras då också att de ska klara mer. Vill han ha kontroll eller förstår Jon vart det är på väg och vill skydda sig själv genom att driva på Timmy, det hela känns obehagligt.

Jag kan inte säga att jag blev indragen i detta äktenskapsdrama, det hela känns för kliniskt. Det är många sexbeskrivningar som jag också tycker känns kliniska. Jag får ingen känsla för någon av dem, utom att de verkar väldigt självupptagna, barnen är något som befinner sig i periferin. Sedan har vi sättet Geir väljer att skriva på, genom Timmy, vad han tror att hon gjorde och kände, det blev bara konstigt. En relationsroman som fick mig att känna olust, så den rörde i alla fall om i känslolivet, men inte på ett behagligt sätt.
Tarzan, Leo och några till  Lund Kirkegaard, Ole  3 (2018-03-08 09:12:42)
Tarzan är knäpp. Så säger Leos fru. Men det värsta är att Leo inte vet namnet på henne. Dessutom har hon redan varit gift fem gånger tidigare. Men inte med hjälp av en präst. Den här tjejen vet nämligen var nyckeln till kyrkan ligger någonstans. Och det är där inne som alla dessa bröllop skett. Leos mamma vill däremot inte tro på sin sons historier, utan kommenderar honom istället att äta upp sin mat. När Ole Lund Kirkegaard berättar då är det ofta något tokigt på gång. Och visst bjuder även den här novellsamlingen på en del leenden. Men samtidigt så känns det här som något författaren kanske haft i sin skrivbordslåda en längre tid och som plötsligt getts ut i brist på annat. Jag saknar något.
Tarzan, Leo och några till  Lund Kirkegaard, Ole  3 (2018-03-08 09:12:42)
Ganska bra
Travlegender  Klaeson, Willy  5 (2018-03-08 01:19:23)
Boken handlar om fantastiska travhästar.Det skrivs 20 kapitel om bla:Frances bulwark Gay noon .Dart hanover.Ego boy. Det kommer att skrivas en uppföljare.Jag ser fram emot att läsa den boken.
Det förlovade landet  Achdé,  3 (2018-03-07 14:04:11)
Helt nytt Lucky Luke-album (2016, 2017 i Sverige) av den nya tecknaren som kallar sig Achdé, med manus av någon som kallar sig för Jul (belgiska serieskapare heter ju ofta så). Storyn är väldigt tunn, Lucky Luke ska eskortera en judisk familj som just emigrerat. Idén med de två efterhängsna bovarna är rent dålig (fast det är ju kul när den ena blir tårögd), men vistelsen hos indianerna fungerar bättre.
Underhållande och lättsamt, helt i seriens skapare Morris anda.
Rubine: Datormysteriet  de Lazare, D.  4 (2018-03-06 14:08:48)
Detta är det allra första Rubine-albumet (och det verkar vara det sista som ges ut. De senaste har tydligen sålt för dåligt...) och utgivet i original 1993. Det känns att det inte är helt nytt i sitt förhållande till datorer, men det blir inte mossigt att läsa det 2018. Det är ett spännande och tempofyllt äventyr med mycket handling och miljöer. En del onödiga dödsfall.
Mumin möter Snorkfröken  Jansson, Tove  4 (2018-03-06 09:04:54)
En spännande berättelse om hur Mumintrollet hittar en fotring och räddar Snorkfröken från en köttätande buske. Det var på detta vis som hon sedan flyttade in i Mumindalen.