bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Riktiga änglar tar inte köksvägen  Mathiassen, Ann-Marie  2 (2018-10-19 17:26:54)
Riktigt välskriven, men tyvärr ganska så tråkig.
Mitt slutbetyg blir, en 2:a!
Den ondskefulla  Beach, Lynn  4 (2018-10-19 17:24:57)
Åter igen en bra och spännande tonårsrysare av Lynn Beach! Kan varmt rekommenderas!
Exil; Björke  Weström, Lena  4 (2018-10-19 17:21:03)
Betyg: 4,5 av 5
Det här är den tredje boken jag läser av författarduon Lena Weström och Carina Eriksson. Dessa två representerar de guldkorn man kan finna när det kommer till små förlag vars böcker det kan vara nästintill omöjligt att finna ute i handeln och som man då kan vara tacksam över att finna via internet.
I Exil: Björke får vi följa en misshandlad kvinna i mitten av 1970-talet som flyr undan sin våldsamma man och tillsammans med sina två barn flyr till ett kollektiv på Gotland där en samling något udda individer redan bor. Paralellt med den historien får vi också följa två unga människor som tillsammans med ett barn flyr från ett Sovetiskt Lettland och som så småningom dyker upp även dem på Gottland. Boken är lättläst, lagom spännande, välskriven och engagerande. Den känns mycket verklighetstrogen och jag tycker mycket om att boken som liksom de andra av författarduon- utspelar sig på underbara Gotland. Deras största styrka tycker jag ändå ligger i karaktärsporträtten. På enkelt sätt "målar" de upp sina karaktärer på ett så pass verklighetstroende sätt att jag kan riktigt se dem framför mig.
Genren Mysdeckare tycker jag passar väldigt bra. Tack och lov är det här inte en "polisdussindeckare bok". Gudarna ska veta att jag är trött på dom!
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a! Kan varmt rekommendera boken och jag läser gärna fler böcker av Weström/Eriksson!
Death in Cyprus  Kaye, M M  2 (2018-10-19 17:17:06)
Lättsam och småspännande. Men samtidigt extremt omodern och förutsägbar. Ingenting som jag alls kan rekommendera.
Den sista kon på Capri  Björkander, Lena  3 (2018-10-19 17:14:27)
Lättläst, småspännande och välskriven.
Mitt slutbetyg blir en stark, 3:a!
I Herrans namn  E Sköld, Johan  3 (2018-10-19 17:12:14)
Välskriven och spännande på sina håll, men alldeles för svårläst och lång för att tilltala mig i långa loppet. Sidorna är så fullproppade med text som dessutom är ljusare än i normala böcker, vilket gör det ganska jobbigt att läsa boken. Hade den redigerats lite bättre kanske den hade nått ut lite längre hos mig. Nu blir den som varje annan deckare jag tidigare läst. Men välskriven är den verkligen.
Godkänd, men inte mer.
Mitt slutbetyg blir en svag, 3:a!
Ikaros hämnd  Jeffmar, Marianne  4 (2018-10-19 17:09:13)
Åter igen en riktigt bra och spännande psykologisk roman som känns som ett psykologiskt mellanrum mellan såväl den traditionella romanen som deckaren. Den når inte riktigt lika fullt ut som föregångaren, men på det stora hela en spännande och mycket välskriven bok med härliga Suzanne de Decker i huvudrollen.
Mitt slutbetyg blir en stark, 4:a! Kan riktigt varmt rekommendera boken samt de andra böckerna i serien!
Huset Langdon  Johansson-Sutare, P-M  4 (2018-10-19 17:05:01)
Välskriven, engagerande och bra. Jag associerar lite till tonårsserien Beverly Hills när jag läser den här boken. En serie min dotter följde slaviskt i början av 90-talet och som även stannat kvar inom mig. Boken känns väldigt amerikansk, men det är tydligen ändå en svensk författare som ligger bakom boken. Jag läser gärna fler böcker av författaren!
Mitt slutbetyg blir, en 4:a! Rekommenderas!
Mannen som ville vara Simenon  Jeffmar, Marianne  5 (2018-10-19 17:02:10)
Ett psykologiskt trovärdigt drama med thrillerinslag. Spännande, gripande och mycket välskrivet. Boken sticker med sitt språk, sina psykologiska grubblerier och trovärdiga och nakna karaktärer- verkligen ut i dussindeckarträsket. Kan riktigt varmt rekommendera denna bok.
Mitt slutbetyg blir en stark, 5:a!
Ser min bak stor ut i den här?  Weir, Arabella  2 (2018-10-19 16:59:15)
Jag har länge sett fram emot att få läsa den här boken som ett flertal väninnor till mig läst och älskat, men oj vad besviken jag blev. En bok om en kvinna med stort arsle borde vara underhållande och befriande att läsa om, men istället mötte jag en barnslig naiv och desperat kvinna som i boken ska föreställa vara 34 men mer känns som 14. Ingenting alls som jag därför kan rekommendera. Tyckte inte ens om språket särskilt mycket.
Mitt slutbetyg blir, en svag 2:a!
Tjocka tanten rockar fett  Wahl, Hillevi  4 (2018-10-19 16:54:33)
Från en tjock tant till en annan
Jättemysiga texter om hur det är att vara överviktig och älska skräpmat. Roliga bilder också. Jag fick den här boken av en väninna till jul som på ett skämtsamt manér deklarerade "från en tjock tant till en annan". Jag tackar för det och nickar.
Mitt slutbetyg blir, en 4:a! Rekommenderas!
Flyga vilse  Hannah, Kristin  5 (2018-10-19 16:50:43)
Det här är den andra fristående boken om de bästa väninnorna Tully och Katie och boken tar vid precis där den förra boken: Vad som än händer slutar. Även om det är drygt två år sedan jag läste den förra boken så kommer jag lätt in i handlingen och fastän boken är 437 sidor lång så kan jag inte annat än sträckläsa. Otroligt engagerande, spännande, hjärtgripande, härlig, rolig. Språket är engagerande men också väldigt lättlästa. Karaktärerna känns äkta och jag som läsare känner genast av att jag vill att det ska gå bra för dessa människor. Jag kan riktigt varmt rekommendera den här liksom den föregående boken om Tully och Katie och jag vill absolut läsa fler böcker av Kristin Hannah!
Mitt slutbetyg blir en stark, 5:a!
Alla barnen i kissåbajsåldern  Gahrton, Måns  3 (2018-10-18 10:02:14)
Boken var väl som roligast i början.
Första världskrigets sämsta generaler  Bergwall, Mattis  4 (2018-10-16 16:34:53)
Första världskrigets sämsta generaler, med undertiteln lejon ledda av åsnor är en genomgång av en del av de militära befälhavare som ledde första världskrigets massarmeér till deras undergång. Generalernas tillkortakommanden varierar från "fel man på fel plats" till "hur i helvete kunde detta fortgå?". En sak som också är chockerande är att generalerna är så många och från de flesta av de deltagande länderna.

Men nog intar Luigi Cadorna en särställning med sina elva (!) fruktlösa offensiver vid Isonzo, som parat med avrättningar av egna soldater för "feghet" effektivt krossade den (egna) italienska armén och tillät den nästan lika uselt ledda österrikiska armén att inkassera stora framgångar i krigets slutskede. Till mycket liten nytta dock.
Stora Emilboken  Lindgren, Astrid  5 (2018-10-16 13:40:49)
Astrid Lindgren berättar utförligt. Jag får inte bara själva hysset, utan också allt det där som hände före, efter och runt omkring dem. Bland de absolut bästa berättelser jag läst och hört.
Hemliga King-Kong  Boie, Kirsten  2 (2018-10-15 22:41:06)
Titeln på boken var i det här fallet mer spännande än själva innehållet.
Så lever fjärilen  Chinery, Michael  3 (2018-10-15 11:42:43)
I den här boken får vi lära oss något om hur fjärilens ägg utvecklas. Först ska det bli till en larv, sedan till en puppa. I puppan växer vingarna ut. Men den nyfödda fjärilen kan ännu inte flyga. Först måste vingarna stelna. Ja, mycket mer än så får vi inte veta. Ska i så fall vara att fjärilens liv är väldigt kort.
Så lever grodan  Chinery, Michael  3 (2018-10-15 10:19:31)
I den här boken får vi lära oss hur grodans rom utvecklas till grodyngel och sedan till färdig groda. Vi får också lära oss något om vilka djur som äter grodor och vad grodan själv äter. Så värst intressant var väl ändå inte detta. Men fotografierna i boken gillades däremot.
Kråkes vinterbok  Bosson Rydell, Marie  3 (2018-10-14 09:26:01)
Avsnittet där man tillverkar en mesklocka respektive ett fågelbord gillades bäst.
Kanslern: Axel Oxenstierna i sin tid Del  Wetterberg, Gunnar  3 (2018-10-13 09:29:16)
Gunnar Wetterberg gav år 2002 ut ett gediget verk om Axel Oxenstierna i två band.

Böckerna känns tunglästa där tyngdpunkten ligger på politik och personligheter kring Axel Oxenstierna. En biografi över honom hade varit mer intressant att läsa.

Böckerna är ändå läsvärda.

Trollungarna och guldskatten  Böe, Sissel  4 (2018-10-13 09:19:26)
En spännande berättelse om en trollfamilj som rövat bort saker från människorna. Här fastnar jag kanske främst för trollbarnen Truls och Trulsa. De är för mig två nya kompisar som jag gärna vill höra mer om.
Englands historia del 2  Harisson, Dick  3 (2018-10-13 08:27:31)
Del två behandlar tiden från 1600 till idag. Kortfattad bok utan fördjupning. Överlag borde författaren fördjupat sig mer över ämnet nu blir det bara kortfattade notiser.
Fallers stora kärlek  Bayer, Thommie  5 (2018-10-12 21:41:44)
Alexanders lilla antikvariat genererar inte mycket men hans kärlek till böcker är större än kärleken till pengar. Men så en dag dyker en äldre man upp, Marius Faller, och undrar om Alexander vill köpa hans bibliotek. Det vill han, men det visar sig att det består av dyrbara förstautgåvor så det blir inget. Istället får Alexander ett erbjudande, att agera chaufför åt Faller då denne ska på en affärsresa genom Tyskland. Allt betalt plus fickpengar och dessutom nöjet att få köra en Jaguar. Redan nästa dag ger de sig iväg och under resan uppstår en djup vänskap mellan männen, trots skillnad i ålder och bakgrund. Samtalen rör det väsentliga i livet, littertur, konst, god mat och kärlek. Faller berättar om sin kärlek till sin unga fru, men Alexander får inte ihop hans uppträdande med de vackra orden. Han funderar även över Fallers generositet mot honom, en okänd ung man, och så småningom visar det sig att talesättet "om något verkar för bra för att vara sant så är det i allmänhet så" stämmer...

En vacker, lågmäld och melankolisk bok om kärlek, sorg och längtan, kryddad med litterära och filosofiska referenser. En roadmovie helt utan våld, mord och drama, ändå spännande och med en oväntad upplösning. Lite feelgood, lite tragedi och mycket litteratur, perfekt för oss som gillar att läsa!
Det förtrollade skeppet  Blake, Quentin  4 (2018-10-12 13:09:44)
Följ med på äventyr till ett skepp som inte alls är något skepp och till en tant som gillar att leka äventyr tillsammans med barn. Härligt kul. Lite väl slarvigt gjorda teckningar. Men annars tycker jag att boken är bra.
Dagbok från hönshuset  Lindgren, Barbro  3 (2018-10-11 13:30:26)
Kan man få ut något roligt och spännande att berätta om från en hönsgård? Jag behöver inte gå längre än till mig själv för att finna svaret. Jag älskar hönor och tuppar och tycker om att liksom bara se på när de går omkring och bara ÄR. Den här boken fångar in något av denna känsla.
Gustav och snåla glasstanten  Cohen, Peter  3 (2018-10-09 12:36:52)
Sätten är många att få en större glass än vanligt. Men bara ett tycks vara det rätta. Rolig liten berättelse. Teckningarna tyvärr något slarvigt gjorda.
En helt vanlig vecka med Familjen Jansso  Widmark, Martin  3 (2018-10-08 18:59:18)
Okej, men inte mer
Lägermysteriet  Juhlin, Sanna  4 (2018-10-08 18:56:23)
Rolig och spännande
Jakten på Bockstensmannen  Gissy, Peter  4 (2018-10-08 18:54:01)
Mycket spännande
The Separation  Priest, Christopher  3 (2018-10-08 18:47:33)
Priests prisbelönta bok om två tvillingar (hans välbeprövade knep) och deras liv under några ödesmättade år under andra världskriget (Priests version av detta krig åtminstone) är fängslande och mångbottnad när man ger sig tid att sugas in i berättelsen, men när allt är över känns den samtidigt på något sätt ganska spretig och otillfredsställande. Allt kretsar kring tvillingbröderna Joe (värnpliktsvägrande ambulansförare) och Jack (RAF-pilot) och de olika versioner av vad som förlöpte 1940-41 som de båda presenterar i efterlämnade anteckningar, i en alternativhistorisk värld i vilken bland annat Storbritannien och Tyskland (vad det verkar) slöt fred mellan sig i maj 1941.
Portnoys besvär  Roth, Philip  5 (2018-10-08 12:02:31)
Älskar den bästa boken jag läst på länge.
Väldigt rolig ångestladdad och bisarr.

Femma
Sagor från svenska landskap  Palmenfelt, Ulf  2 (2018-10-08 09:35:49)
Lite väl många ruskiga bidrag. Läser den i brist på annat.
Sagobak  Ambring, Josefin  1 (2018-10-06 13:40:07)
Ska man skratta eller gråta åt det här? Jag tror jag väljer det senare. Jag vill allt ha de gamla sagorna så som de en gång varit.
Måsar och mamelucker  Arro, Lena  5 (2018-10-05 13:06:18)
Rolig berättelse med trevliga gubbar och en mås som alltid snattar deras mat. Bilderna i boken är också de väldigt trevliga. En bok att bli glad åt.
Den lilla hemligheten  Bamieh, Yara  2 (2018-10-05 09:24:10)
Hade nog förväntat mig lite fler ord per sida. Särskilt med tanke på att ämnet är sådant att det faktiskt går att prata mer kring det. Särskilt också med tanke på allt som händer i bilderna och som författaren valt att inte berätta om med ord.
En skopa kärlek  Kinsella, Sophie  2 (2018-10-04 20:00:06)
Platt, intetsägande. Läst och glömd.
Samantha, jurist på en advokatfirma i London, begår ett misstag och flyr. Av misstag hamnar hon som hushållerska hos en familj på den engelska landsorten. Hur ska det funka? Samantha som inte ens kan sätta på en ugn.
Gick obemärkt förbi  Hedström, Ingrid  5 (2018-10-04 19:54:59)
30-talet i Sverige.
Barn med särskilda behov, de sinnesslöa, ska placeras på anstalter. Det är det bästa. Där finns det personal som kan handskas med sådana. Där kan de gömmas undan.
Personerna i boken är påhittade men grunden är sann.
Tre familjer får man följa. Tre familjer fyllda av kärlek och som inget hellre vill än att ta hand om sina missanpassade barn, men som tvingas böja sig inför myndigheternas bestämmelser. Barnen skickas till olika anstalter, varav Haggården i Hedemora tycks värst. Därifrån kommer så gott som ingen och dödsantalet är högt.
Skrämmande läsning. Välskrivet och gripande. De små barnens öden kommer följa mig länge.
Katitzi Uppbrott  Taikon, Katarina  2 (2018-10-04 19:47:20)
Katitzi som nu är femton år ska medverka i en film. Och det är Katitzi själv som är stjärnan.
Bok nummer tretton.
Katitzi i Gamla stan  Taikon, Katarina  3 (2018-10-04 19:45:34)
Katitzi har fått en plats på ett flickhem. För första gången sedan hon var mycket liten får hon nu bo i ett hus och sova i en riktig säng.
Katitzi har äntligen fått trygghet i sitt liv, då kommer mardrömmarna ifatt henne. I denna bok mår Katitzi mycket dåligt.
Bok nummer tolv.
General Vinter: vinterkrig genom tiderna  Nelsson, Bertil  3 (2018-10-04 10:14:08)
General Vinter är en gedigen genomgång av vinterkrigets speciella förutsättningar, och hur arméer genom tiderna har tacklat dessa. Det är spännande att läsa om mindre kända förband som Rogers Rangers och dess skapare. Spännande är det också att läsa om de svenska jägarförbanden under finska vinterkriget, och även om hur de senaste decenniernas vinterövningar har lagts upp och genomförts.

Enda nackdelen, om det nu är en nackdel, med boken är att den vänder sig till en specialintresserad läsekrets.
Fastrar och fullriggare  Arro, Lena  5 (2018-10-04 09:04:20)
Den här boken var riktigt rolig. Och faster Astrid hon kunde liksom inte förstå varför gubbarnas skräp aldrig tog slut.
1793  Natt och Dag, Niklas  5 (2018-10-03 12:53:21)
Niklas Natt och Dag kan lika gärna kasta bort sin ordbehandlare, eller om det nu är en gåspenna, för han kommer aldrig mer kunna skriva bättre än så här. Kommer det en uppföljare som ens är i närheten är det en sensation. Det här är den absolut bästa historiska deckarhistoria jag läst och då har jag säkert läst runt femtusen böcker i mitt liv. Bara att buga och bocka och ödmjukt tacka för upplevelsen och historielektionen.
Allt vad marken gömmer  Sjögren, Annika  0 (2018-10-03 12:23:55)
Allan son nu är 50 börjar minnas en händelse från sin barndom. Det var katten som begravdes men sen kom den tillbaka. Eller var det inte katten som begravdes? Allan grubblar mycket och en dag ställer han mormor till svars. Parallellt med berättelsen om Allan finns den om Martin som bott hemma hos sin mor i hela sitt liv och som träffar en kvinna. Det kommer att ske mord. Det här var en annorlunda deckare. Betyg: Stark 3:a
Kottens hemlighet  Andersson, Lena  4 (2018-10-03 09:07:26)
Varför är Kotten plötsligt så hemlighetsfull? Söt saga. Inte minst då bilderna. Och där slutet kommer som en överraskning.
Den magiska djuraffären: Brunos bus  Hallberg, Lin  3 (2018-10-02 09:39:26)
Titta gärna lite extra på bilderna. I en del av dem händer saker som inte nämns i texten. Apan är i alla fall kul. Kul och busig.
Duktig farbror,sa hunden  Aakeson, Kim Fupz  3 (2018-10-01 19:33:40)
Farbrorn och hunden byter roller med varandra - och jag har faktiskt rätt kul åt det. Så även åt bilderna. Damen på den allra sista av dem ser faktiskt ut att behöva en vovve hon med.
Duktig farbror,sa hunden  Aakeson, Kim Fupz  1 (2018-10-01 19:33:40)
Alldeles för knasig för min smak
Ett hem för själen: Ellen Keys Strand  Bendt, Ingela  3 (2018-10-01 13:45:07)
Efter ett besök på Ellen Keys Strand vid Omberg hittade jag denna lilla (150 s) bok i min bokhylla. Texten om Ellen Key, hennes ideer, hennnes barndom, tankar och beslut presenteras med många fotografier från Strand. I allt en inspirerande bok om en fritänkare och föregångskvinna, även om en del av hennes ideer nog ska ses som en frukt av sin tid.
Brillo älskar snö  Samuelsson, Annika  3 (2018-10-01 13:20:04)
Helt plötsligt ska Brillo och alla hans vänner göra snögubbar. Och helt plötsligt börjar en av dem prata. Men allt får sin förklaring till slut. Rätt kul faktiskt.
Laban och den läskiga sagan  Ratnett, Michael  3 (2018-10-01 13:17:32)
Söt liten berättelse om rädsla för sådant som egentligen inte finns. Som här ett monster med tre ben. Och vilket överraskande slut sen.
Sagor om troll och trollungar  Borén, Gunilla  4 (2018-10-01 09:19:43)
Alla sagorna i boken gillades utom den sista.
Goterna ett krigarfol och dess bibel  Hermansson, Lars  2 (2018-09-30 09:35:11)
En kort bok om goterna och dess historia. Ett folkslag som utvandrade från Sverige som är mytomspunnet men som vi tyvärr inte vet särskilt mycket om. Här ges en kortfattad översikt över detta folk.
Min fantastiska väninna  Ferrantes, Elena  4 (2018-09-27 14:14:58)
Just nu pågår den årliga Bokmässan i Göteborg där en rad svenska och internationella författare minglar, deltar i paneler och presenterar sina verk. Förlagen marknadsför sina senaste boksläpp och skönlitterära nördar fyller på sina att-läsa-listor med nytt läsvärt stoff. Höstens intåg och bokmässans invigning utgör därmed något av ett startskott på det litterära året. Vi på boksidan.net vill därför självklart ta tillfället i akt och tipsa om vilka vi anser vara de bästa böckerna att förkovra sig i framöver.

”Min fantastiska väninna” är titeln på den italienska författaren Elena Ferrantes roman som gavs ut 2011 och som till dags dato sålt i mer än 6 miljoner kopior världen över. Boken är den första delen i vad som med ett samlingsnamn benämns som de ”Neapolitanska novellerna”, och som sammanlagt består av fyra delar. Ferrante själv, som för övrigt skriver under pseudonym och som trots otaliga försök att röja hennes identitet förblivit okänd, har själv uppgett att hon ser kvartetten som en enda roman. Till följd av längd och varaktighet har dock böckerna av praktiska skäl getts ut som fristående delar med grund i samma historia och karaktärer.

”Min fantastiska väninna” tar, efter en fängslande inledning som väcker läsarens nyfikenhet, sin början i 50-talets Neapel. Här möter vi de två kvinnliga karaktärerna Lila och Elena (även kallad Lenu). Två barndomsvänner som växer upp sida vid sida i en stadsdel präglad av våld, fattigdom, förtryck och andra sociala problem. Lila, en vacker och mycket livlig flicka kännetecknas av sin djärvhet, oräddhet och bångstyrighet, och hamnar inte sällan i trubbel. Elena är den mer eftertänksamma, fogliga och lugna av de två och uppfattas i början av romanen nästan som Lilas skugga och ständiga följeslagare, snarare än som en egen dynamisk karaktär.

Bägge flickor visar sig ha läshuvud. I synnerhet Lila som med sin finurlighet och snabbtänkthet tar sig igenom grundskolan med en slags nonchalant enkelhet, mycket till Elenas förtret och avund. Efter grundskolan och barndomen skiljer sig dock flickornas vägar åt. Lilas föräldrar som är tyngda av ständiga pengaproblem vägrar betala för hennes fortsatta bildning, och hon sätts istället i arbete i faderns skoaffär. Elena studerar med hjälp av en lärares uppmuntran vidare och lämnar så småningom barndomens sjaskiga italienska kvarter, dess lokala intriger, misogyni, komplicerade familjeförhållanden och förfall bakom sig.

Vänskapen och det otroliga bandet mellan flickorna, sedermera tonåringarna och avslutningsvis (i de sista delarna) kvinnorna består dock och löper som en röd tråd genom hela verket. På ett närgånget och ofiltrerat sätt får vi följa Lila och Lenu genom deras respektive livs många anhalter, en krokig färd navigerandes genom glädje, sorg, sjukdom, död, kärlek och graviditet.

Skönlitteraturen är i allmänhet full av skildringar av män – och om män. Trots att det kan vara spännande att läsa om manliga öden genom fiktion författat av manliga skribenter behövs även andra narrativ. Det är uppenbart att Ferrante skriver om, och för kvinnor då hennes sätt att beskriva kvinnor, och i synnerhet kvinnlig vänskap är snudd på genialiskt. Det verkliga livet är fullt av starka, framgångsrika, mångfacetterade kvinnor av alla slag, såsom tennisproffset Serena Williams, vetenskapskvinnan Jane Goodall och vinnaren av det svenska pokermästerskapet Emma Wiklund. Det känns därmed uppfriskande och modernt att se detta återspeglat i ett av vår tids mest populära och bästsäljande verk.

Ferrante räds inte för att beskriva sina karaktärer på ett hudlöst och autentiskt sätt vilket innebär att hennes kvinnoporträtt aldrig faller in i enkla och stereotypa klichéer. Istället skildras såväl Lila som Elena som mångfacetterade personer med många lager. De är ibland goda men bär även på ett mörker och uppvisar även sämre kvalitéer, samt skildras stundtals som ”dåliga” mammor, kärlekspartners och vänner. Att Ferrante lyckas med bedriften att ge så mycket liv till sina karaktärer utan att för en enda sekund tappa läsarens förtroende eller intresse, och på samma gång behålla vördnaden och förståelsen för huvudpersonerna och deras val är inget annat än en otrolig bragd.
Sagan om Pelle Kanin  Potter, Beatrix  4 (2018-09-26 09:21:37)
Saga med fina kaninbilder. Här gäller det att vara tillräckligt smart och snabb för att inte sluta som kaningryta hos Karlsson.
Nejlika och lilla lilla syster  Zetterberg, Hanna  3 (2018-09-26 09:18:19)
En lillasyster är väl ändå inte mamma och pappas? Eller är det konstigt nog det? Söt liten berättelse att känna igen sig själv i.
Lilla Fridolf - Alla årsalbum 1958-1970  Moberg, Rune  5 (2018-09-24 21:04:43)
Ibland blir man väldigt förvånad. Som t.ex. när man fick reda på att den här boken fanns. Här har man alltså samlat 12 julalbum med Lilla Fridolf och dessutom öst på med en massa Fridolfiana som det kallas, en massa spännande artiklar och arkivfynd. Man undrar ju hur många serienördar av det här slaget det finns - kommer den här boken gå runt?

Även om man inte är Lilla Fridolf-nörd bör man ju köpa den här. Och man kanske blir det - manusen är påfallande roliga; Rune Moberg lyckas hålla en story samtidigt som det är slutpoänger på varje sida. Och Torsten Bjarres teckningar är magnifika - jag har aldrig riktigt tänkt på honom som en fantastisk tecknare även om jag gillat hans andra serier Oskar och Flygsoldat 113 Bom. Men här ser man ju det. Skulle han vara född i Belgien skulle han säkert blivit berömd med en egen albumserie.

Toppenbok!
Slot Machines: A Pictorial History of th  Fay, Marshall  4 (2018-09-24 10:35:21)
Kasinokulturen växer sig starkare runt om i världen. Inte minst här i Sverige där den har fått en rejäl blomning de senaste åren. Nu när kasinovärlden har etablerat sig på internet är det fler svenskar än någonsin prövar lyckan. Givetvis finns alla de klassiska spelen tillgängliga, men något som fullständigt har exploderat är alla nya slotspel. Den gamla enarmade banditen har kommit en lång väg och påminner idag mest om tevespel.

För den som är intresserad av de enarmade banditernas utveckling bjuder Marshall Fays bok Slot Machines: A Pictorial History of the First 100 Years på fantastisk läsning. Jag visste inte riktigt vad som väntade mig, utan gick enbart på betygen jag sett hos olika bokhandlare. Snacka om att jag blev överväldigad!

Givetvis var jag inställd på att få en ordentlig genomgång. Från att urtypen av slotspelen uppfanns i San Fransisco på 1890-talet tills de digitaliserades och gick online som videoslots under vår tid. Men att så mycket hände där emellan hade jag ingen aning om.

Marshall Fay har kryddat sin bok med en hel del bilder, 630 stycken närmare bestämt, vilket passar perfekt i detta fallet. Vi får verkligen se alla märkliga slotspel som har tagits fram under åren samtidigt som vi läser om dem.

Boken har uppdaterats och getts ut i flera olika reviderade upplagor, nu var det ett tag sedan sist, men när det blir dags igen ska jag beställa hem ett nytt exemplar. Jag ser verkligen fram emot att se vad Marshall har att dela med sig av från vad som har hänt sedan han skrev senast. Och det är givetvis en hel del. Varje dag dyker det upp nya videoslots på nätet.
Den ofrivillige spionen  Lopez y Guerra, Humberto  0 (2018-09-24 10:35:09)
En mycket bra skildring och visualisering av spelet mellan väst och öst i den svenska politiken där verkligheten aldrig uttalas tydlig. En mycket bra och aktuell bok!
Tighter  Griffin, Adele  3 (2018-09-23 19:09:27)
En välskriven och spännande ungdomsbok, men jag ska inte läsa ungdomsböcker om jag inte har ett väldigt bra skäl till det...
Arnhem Tysklands sista seger  Beevor, Antony  4 (2018-09-22 17:54:58)
Operation Market Garden under hösten 1944 var ett fiasko för de allierade. Illa förberedd operation där allt som kunde gå fel gick fel. Totalt meningslös operation som bara skapade onödigt lidande för både soldater och civila. Intressant och faktaspäckad bok.
Mot en mörkgrön kuliss  Waluszewski, Daniel  5 (2018-09-22 14:17:34)
Riktigt bra historisk roman om sågverkstiden i Norrland. Gillar hur verkliga personer vävs in i berättelsen.
Draugen  Larsson, Åsa  5 (2018-09-21 09:41:09)
Finalen är här! Upplösningen på mysterierna i Mariefred. Och vilken final!
Ett rasande tempo boken igenom. Fylld av spänning, ondska, mystik och sorg.
Nu vinkar jag adjö till Pax-serien. Detta är bok nummer tio i serien, den sista.
Den andra staden  Jansson, Jonas  3 (2018-09-18 23:31:04)
Lite udda historia... Men den passar bra till en historia om hur Stockholm började göras om på 50-talet. Det är en kul kvartett som kastas in i ett skumt äventyr - man kastas in i äventyret och hinner inte riktigt tänka på det. Man är närvarande, det är snyggt berättat (ursprungligen publicerades serien som följetong i DN.).
Främst är det ett album som ger en flott bild av gamla Stockholm.
En gång till  ,  4 (2018-09-17 14:03:19)
Många fina berättelser. Många fina bilder också. Inget däremot som jag skulle vilja läsa en gång till när boken är slut. Lite variation får man väl ändå ha.
Den goda dottern  Slaughter, Karin  3 (2018-09-15 22:14:16)
Charlottes familj krossas. Hon förlorar både sin mamma och sin syster.
28 år har gått, ändå gör det ont.
En skolskjutning äger rum och Charlotte, numer advokat, hamnar i händelsens centrum.
Jag gillar karaktärerna i boken, de båda systrarna som på varsitt håll sörjer sin mördade mamma och det liv som blev.
Välskriven.
De fördärvade  Slaughter, Karin  2 (2018-09-15 22:11:46)
Två kvinnliga poliser i Atlanta i mitten av 70-talet. Det handlar om sexism, rasism och homofobi.
En långsam och rätt seg berättelse. Inte heller särskilt spännande.
Bobby Groda lär sig simma  Bhat, Mona  3 (2018-09-13 13:10:07)
Vi ses i nästa bok, avslutar författaren det hela med. Men frågan är den om vi nån gång kommer att ses. Den här var väl inte så värst jättebra. Att ett flertal djurungar lär sig simma av en människa låter inte särskilt klipskt. Men ser ändå mer kul ut än om det hade varit helt vanliga barn.
Ninna och Stormskolan  Ruta, Matilda  2 (2018-09-13 09:06:44)
En ganska så trist sak. Det händer liksom ingenting. Mer då en massa tankar om hur det är och känns att börja skolan.
Dodgers  Beverly, Bill  2 (2018-09-13 08:42:22)
Det här moderna säljknepet att skriva utdrag ur positiva recensioner på omslaget är ett gissel. Dodgers är kanske det bästa exemplet hittills:
"Nominerad till Årets bästa översatta kriminalroman"
"Gripande, smått sanslös"
"En av årets bästa deckare 2017"
Bull, sa Bull. Det här är varken gripande, sanslöst eller väl översatt.

Det är en intressant grundhistoria om svarta gangstergrabbar som hamnar i bilfärd i de vitas land. Man tänker sig kulturkrockar och nya perspektiv.
Man får inget.

Det blir aldrig speciellt spännande, aldrig speciellt gripande, aldrig speciellt roligt.
Det finns en syskonintrig som författaren bara snuddar och en mängd knepiga händelseförlopp som känns onaturliga. Det är på det hela amatörmässigt.

Man tycker ju att en roman om gettokillar från L.A. åtminstone borde ha en hård och skarp dialog men inte ens där tänder det till.

På sin höjd är detta en halvmysigt drama utan beröringspunkter.
Peter Swarts krönika om Gustaf Vasa  Reimerthi, Claes  3 (2018-09-12 13:32:51)
Peder Swart håller på att teckna ner kung Gustafs öden och äventyr. Just nu läser han för kungen vad han skrivit om dennes äventyr i Dalarna, hur han ledde folket i uppror mot dansken och om alla fogdar han fått fly undan. Men kungen går inte alltid med på allt som Peder skriver. Då och då vill han ändra på historien för att den ska låta bättre. Detta seriealbum börjar en aning trögt, men efter ett tag blir det riktigt spännande. Kanske ett bra komplement till skolans läroböcker i historia?
Agust och Asta - bästa vänner  Blake, Quentin  3 (2018-09-11 13:20:49)
Knasig berättelse om en tant som hittar en fågelunge och om hur illa det sedan gick när den fick lite för mycket godsaker. Bokens slarvigt gjorde teckningar passar förresten ganska bra ihop med innehållet. Förstärker knasigheten liksom.
Måste bara vänta  Hagen, Oddmund  3 (2018-09-11 09:29:10)
Gillar nog bilderna bättre än själva sagan. Det är bilder på harar. Haren Palten är rädd för räven och kan därför inte komma hem. Hem till de andra hararna.
Den flygande kofferten  Richter-Frich, Övre  2 (2018-09-11 02:11:17)
Rätt så underlig bok. Själva grundstoryn om en expedition till Tårarnas ö, är rätt rolig. När den är i fokus läser man lättare. Däremot är allt det andra trögt - den här bisarra polisen Eddie Fowler, en hämndlysten och hänsynslös kvinna. Det verkar som att detta är en del i en serie - det finns så mycket trådar bakåt, men det gick ju att läsa den.
Det där jag skrev om att grundhistorien var bra, alltså det med Arktisexpeditionen. Det stämmer, det är den - men man undrar ju egentligen varför den där expeditionen genomförs.
Bröderna Daltons lyckoträff  Morris,  4 (2018-09-10 13:22:24)
I den här berättelsen är det nära på att Lucky Luke blir skjuten på riktigt. Det är förstås Bröderna Dalton som står för den avrättningen. Men i själva verket är det sheriffen i Hadley City de vill åt. Det var nämligen han som såg till att Daltons blev arresterade förra gången. Här hade jag riktigt roligt. Flera gånger om dessutom.
Hubert i klippiga bergen  Peet, Bill  3 (2018-09-09 18:20:56)
Här är historien om ett bergsfår som det var synd om. Hans horn var alldeles för stora för hans kropp. Lite väl lång berättelse kanske för att vara en bilderbok.
Den vita ormen  Grimm, Bröderna  5 (2018-09-09 13:30:21)
Vilken fantastiskt fin saga! Tänk att kunna förstå vad alla djuren säger. Tänk så mycket spännande och intressant man hade fått veta då.
Tid att ta farväl  Robertson, S.D.  3 (2018-09-09 10:23:12)
Annorlunda och fin bok om en pappas kärlek till sin dotter och sin familj. En fantasi om hur det skulle kunna vara efter döden och om val som inte är så självklara vid närmare eftertanke.
Harens årsbok  Olofsson Heshmatpasand, Helena  4 (2018-09-09 09:26:16)
Bättre än så här kan väl knappast en årskrönika bli. I alla fall inte med så många härliga bilder på kul djur. Och haren då? Han lever väl ungefär som oss. Firar jul när det är vinter. Firar påsk när det blir vår. Och latar sig när det är sommar.
Den magiska fågeln  Binega, Azeb  1 (2018-09-08 13:06:38)
Ingen riktig saga. Mer då som en tavla. Eller en dikt. Och där jag till slut ställer frågan om detta var allt. Ja, det var det faktiskt. Tyvärr.
Jakten på Tam  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 23:11:49)
Tam har gjort ett misslyckande. Han har blivit utsedd tilldelas nya drakriddaren. Därför tog Sky en annan drake. Men så flyr Tam tillbaka till döden fattiga staden igen. Hans framtid är i fara.
John Bauers sagovärld: För länge länge s  Bauer, John  3 (2018-09-07 19:33:34)
Många av sagorna är riktigt spännande. Men språket? Ja, hade man valt att berätta med kortare meningar och med ord som används än idag, då hade jag nog uppskattat innehållet bättre. Och John Bauers bilder? Ja, faktiskt tycker jag att de är en aning mörka. Lite för mycket brunt och grått i dem. Elsa Beskow ritar i så fall betydligt finare.
John Bauers sagovärld: För länge länge s  Bauer, John  3 (2018-09-07 19:33:34)
Beundrar kanske mer de fina bilderna än själva sagorna
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  5 (2018-09-07 19:25:51)
Wow, vilka snygga bilder alltså
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  4 (2018-09-07 19:25:51)
Gillar särskilt de teckningar som finns med alldeles i början av boken. Här finns många kul detaljer. Som då alla kända sagor som finns på samma blad som det när familjen Kanin äter picknick. Jag hittar både Snövit och Bockarna Bruse som jag tidigare läst. Gillar också namnet på den tidning mamma Kanin läser. Just för att det påminner om en helt annan tidning. Häxpressen. Expressen.
Haj-Jenny  Lundmark, Lisa  2 (2018-09-07 13:32:08)
Jenny är inte som andra barn. Hon är tystlåten och vill helst vara för sig själv. Detta oroar givetvis hennes lärare. Men Jenny vill inte ändra på sig. Hon vill vara som hon är och vill också att andra ska förstå och acceptera detta. Jenny har ett favoritintresse. Det är hajar. En dag lyckas hon träffa en. Det är inne på ett akvarium. Boken är inte så värst jättebra. Flera av kapitlen är till och med riktigt trista. Jag hade nog väntat mig lite mer om hajar - lite mindre om att ändra på sitt sätt, med tanke på att jag hittade boken på bibliotekets hylla med böcker som handlar om djur.
I drottningens namn  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:44:38)
Boken handlar om ett par
som efter mycket om och men har
kommit fram till en ö. Ön heter
Avons ö. Väl framme på ön avslöjas
en hemsk sanning om kungen Edric.
Kungen Edric har en ondskefull plan
på gång.
Hjälp! Jag hittar ett fusk  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:42:16)
Det är dags för klassens
första prov någonsin. Hela helgen
övar kille som inte har något namn
jag-berättaren. De ska ha prov i att
stava ord rätt. Hela helgen övar jag-
berättaren på orden. Provet är lätt
på måndagen när det äger rum. Men
när provet är klart hittar pojken en
fusklapp.
Hjälp! Jag gjorde illa Linn  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:39:29)
Pojken som är
huvudpersonen i boken berättar om
en dag då allt går snett till. Redan
när han vaknar på morgonen är han
arg. En kompis till honom som heter
Linn råkar putta till tallriken för
pojken så att den åker i golvet och
går sönder. Efter skolan ska pojken
följa med Linn hem. När dom är
hemma hos Linn kör pojken på Linns
fot och det böjar blöda mycket. Dom
måste åka till sjukhuset med Linn.
Folket som försvann  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:32:00)
Boken handlar om att ett
krig är på väg att blossa upp mellan
häxfolket. Men det kommer också
magiska krafter ifrån en tjej som
heter sol. Det är också några andra
som är inblandade i ärendet. Bland
annat en som heter Arel. Den här
boken ingår i en fristående serie.
Författare: Jo Salmson
Åsikter: Den här boken var bra. Den
var bra för att det var så lätt att
förstå vad den handlar om. Boken
var också spännande.
Magiska krafter  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:09:01)
Boken handlar om en tjej
som är ute och rider med några
andra. Men den här tjejen ären
häxtjej med magi. När hennes häst
skadar knät så försöker en annan
som är med i sällskapet att fixa till
hästens knä. Men när tjejen känner
på hästens knä så blir den bra igen
och sedan kan hon fortsätta att rida
på den.
Jo Salmsson berättar om rymden  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 01:03:27)
Boken handlar om hur
rymden ser ut. I boken berättas det lite
om forskning kring rymden.
Tam och nydraken  Salmson, Jo  0 (2018-09-07 00:59:45)
Boken handlar om Tam
som ska fullborda sitt öde då det är
dags för en ny drake att födas. Men
då bli Tam den nya drakriddaren.
Men då kan han inte tala med Sky en
annan drake.
Tam tiggarpojken  Salmson, Jo  4 (2018-09-07 00:56:14)
Boken handlar om Tam
som är en fattig och föräldralösa
Tam som drömmer om drakar. Han
bor vid den yttre stadsmuren där
han bor. Dom passerar där varje
kväll.
Oskyldigt dömd  Brenden, Laila  4 (2018-09-07 00:05:52)
Den här boken handlar om två tjejer som heter Anna och Rise. Dom har vuxit upp i fjällvärlden. Anna och Rise har inga föräldrar. Dom tror att dom kan klara allt bara om dom har varandra. Anna sörjer över att ha förlorat den person som har varit snällast emot hon och Rise. Men sedan får dom träffa en annan trevlig person som är charmerande. Boken utspelar sig på 1800-talet och bakåt. Oskyldigt dömd ingår i en serie som heter fjällresor.
Nådastöten  Brenden, Laila  4 (2018-09-06 23:52:22)
Boken handlar om att det är mystiska saker i Rudningen på gröningens fäbod. Det är dags för dop på Sörholm och hela huset är smyckat till festen som ska vara där. Det är många som hjälper till inför dopet och festen som ska vara. Nådastöten ingår i en lång serie som heter Hannah en släktsaga.
Hålla tand för tunga - En kriminalroman  Persson, Björn  4 (2018-09-06 10:38:53)
Boken börjar dramatiskt, Elmer Ali Mohamedi sitter på sitt kontor på Försäkringskassan. Han öppnar ett vadderat kuvert som precis kommit med internposten. Brevet exploderar i hans händer och Elmers kroppsdelar sprids över hela rummet. Boken fortsätter i ett rasande tempo, fler brevbomber exploderar i staden.

Sverigedemokraten, Michael Bäll känner sig missförstådd, ingen orkar lyssna på honom när han spyr ur sig galla över alla flyktingar som han tycker väller in i landet och blir bidragsberoende. Nej, svenska folket gör som de alltid gjort, knyter näven i fickan och kniper käft.

När man hittar en man hängd i ett träd börjar det bli lite för mycket för stadens poliskår. Polismyndigheten har fått en ny chef som är helt inkompetent. Nilsson och Elofsson får själva lägga upp arbetet vilket de gör något motvilligt. Inte blir det lättare när drogen Spice börjar finnas i stora mängder bland knarkarna i staden.

Journalisten Lenny Eriksson är orolig, Extrabladet ska gå i graven, han är bara vikarie på tidningen men ändå?

Boken är precis som debutboken som kom förra året skriven med stor humor, oerhört detaljerad, snudd på burlesk. Karaktärerna är udda, Nilssons häftiga humör ställer till det för honom.

Elofsson är luggsliten och lågmäld men logisk och smart, tillsammans är de ändå ett team som kompletterar varandra bra. Elofsson överraskar när han med blixtens hastighet fäller en medlem i bikerklubben, Brother of Bandaras i golvet och helt sonika bryter av ett hans fingrar, anledningen, bikern har gjort obscena gester mot Elofssons kvinnliga poliskollega.

Så där rullar handlingen på, helt sanslös med mängder av trådar att knyta ihop när boken börjar närma sig slutet.

Som läsare fnissar man åt tokigheterna och förfäras av allt våld.
Den får 4/5 i betyg.

Monica Vängåvans kulturtant
Som man sår får man skörda - En kriminal  Persson, Björn  4 (2018-09-06 10:37:16)

En man kommer tillbaka till sin barndomsstad, anledningen är att hämnas på ett grovt brott som hände för 25 år sedan. Tiden är kort och de personer som är skyldiga måste dö.

Huvudkaraktärerna i boken är Lenny Eriksson en luggsliten och av livet tilltufsad journalist, han får ett kort vikariat på Extrabladet, den lilla tidningen i staden, Han hamnar direkt i smeten. Stig Elofsson är kriminalpolis i staden, han är 60+ och trött på jobbet, trött på sig själv och det trista liv han lever.
Så inträffar det första mordet. Elofsson blir tvungen att rycka upp sig och ta tag i utredningen vilket han i början gör mycket motvilligt.

Som läsare får man följa karaktärerna och mördaren i omväxlande kapitel, man får veta vad som egentligen hände för 25 år sedan och följa Elofsson och hans kollega Nilsson som många tror är korkad men som egentligen är ganska smart i deras i början tafatta jakt på mördaren.

Boken är mycket underhållande, skriven med humor och glimten i ögat. Intrigen är bra, boken blir en bladvändare, karaktärerna växer. Själv blir jag väldigt förtjust i Lenny, journalisten som läst journalistik ett år på en folkhögskola, och stretar på i livet.

Spännande och underhållande sommarläsning. Jag ger denna debutbok som Björn Persson skrivit 4/5 möjliga i betyg.

/Monica, Vängåvans pensionerade kulturtant.

För beställning se vår hemsida: http://www.vangavan.se/
Synden straffar sig själv - En kriminalr  Persson, Björn  0 (2018-09-06 10:34:03)
Björn Persson har nu kommit med sin tredje bok, Synden straffar sig själv, i genren burleska kriminalromaner.

Som vanligt utspelar sig dramat i den mellannorrländska staden. Huvudkaraktärerna Lennart "Lenny" Eriksson och kriminalinspektörerna Stig Elofsson och kollegan Bo Nilson är såklart med i boken. En ny person är den osympatiske stjärnadvokaten Jens Rudner. Han står på busets sida och får oftast sina klienter frikända. Varför kan man undra? Har han en hållhake på den kvinnliga domaren? Stig och Bo har fått en ny chef, Ellen Lind men varför hon fått jobbet är en gåta eftersom hon inte kan någonting om polisarbete. Kriminalarna får ta över en utredning om sexdejting på nätet. Men vad håller de kärlekstörstande medelålders damerna i hög ställning på med, någon börjar utpressa dem, lägger ut bilder i deras mail? Så försvinner advokat Rudner och en av ligamedlemmarna hittas mördad. Allt ställs på sin spets, tempot ökar i boken, många lösa trådar ska knytas ihop.

Detta är författaren väldigt skicklig på att få ihop. Han har ju sina motvilliga huvudkaraktärer till hjälp. Språket är mustigt, svordomarna duggar tätt men humornivån är hög. Som vanligt så fnissar jag åt tokigheterna och förfäras över våldet.

Läs gärna hans två tidigare böcker, Synden straffar sig själv och Hålla tand för tunga.

Monica, Vängåvans kulturtant
Tiden läker alla sår - En kriminalroman  Persson, Björn  0 (2018-09-06 10:31:49)
Boken är del fyra i serien som utspelar sig i staden mellan de två bergen.

Att läsa Björn Perssons böcker är som att sitta på ett skenande höghastighetståg. Det gäller att hålla i sig och hänga med i svängarna. Galenskaperna och våldet avlöser varandra, jag skrattar och förfäras sida upp och sida ner. Hans karaktärer har verkligen fastnat jag kommer att sakna dem när det inte kommer fler böcker i serien, (som Björn Persson säger).

Den timide kriminalpolisen Stig (Stickan) Elofsson, som inte gör så mycket väsen av sig men är smart och analytisk. Han har blivit omplacerad till länets Cold Case avdelning Hans kollega, Bo Nilsson, lite lat, men när det blir allvar är han på topp och kör igång i ett rasande tempo. Hans humör ställer till det för honom, särskilt när ”finkriminalarna” från huvudstaden kommer och lägger sig i hur landsortspolisen arbetar. (Stockholmsjävlarna, skriker Bo Nilsson)

Journalisten, Lenny Eriksson, (tjocksmocken) arbetar på nåder på Extrabladet, stans nuförtiden enda tidning. En rundlagd liten man som är en fena på att nosa sig till allt som händer i staden mellan bergen, och har ett rejält kvinnotycke till allas förvåning. Naturligtvis börjar det med ett mord, en blond kvinna blir skjuten till döds under en rundvandring på en av stadens fabriker. ett politikermord konstaterar man.

Det är burleskt och knasigt, svordomarna duggar tätt. Underhållningsfaktorn är hög. Många lösa trådar, vilka författaren på ett mirakulöst sätt knyter ihop i slutet av boken

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant
Grav under höstlöv  Sandemo, Margit  4 (2018-09-06 00:19:34)
Effektivt spännande kortroman i högt tempo - krypande spänning i det skumma huset och parken och tjärnet (jag säger EN tjärn, men Margit S. säger ETT tjärn - det går väl det också).
Otäckt - bra (bara lite krystad) lösning. Snyggt förstakapitel där minnena kommer tillbaka.