bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Heimat : ett tyskt släktalbum  Krug, Nora  5 (2021-01-22 10:17:35)
Väldigt ärlig och personlig beskrivning av författarens försök att ta reda på hennes egen familjs del i det oerhörda nazistiska brottet mot judarna. Hon bara måste få veta.

Jag var väldigt rörd och berörd av hennes historia. Kan inte hjälpas att man jämför med Spiegelmans Maus. Krug liksom han lyckas göra det nästan överväldigande och förstummande historiska skeendet till en alldeles personlig och privat nödvändig angelägenhet. Jättebra!!
SuperCharlie och monsterbacillerna  Läckberg, Camilla  4 (2021-01-20 18:27:53)
Det är fina bilder och bra skriven text. Jag tycker att den var lite kul.
Badgäster och bedragare  Jonsson, Christina  4 (2021-01-20 14:07:13)
Det här är en ljuvligt tecknad berättelse från 1914 års Hjo där badortslivet frodades. Det är mycket vackert, och sidorna är snyggt disponerade med flera icke-fyrkatiga rutor. Bra huvudperson - flera andra är också bra skildrade. Inte alla, persongalleriet är möjligen lite väl stort, och deckarintrigen är tunn. Men den är anpassad efter bilderna, och man läser intresserat vidare.
Jättefin seriebok, och det finns tydligen en uppföljare också!
Katharinakoden  Horst, Jørn Lier  2 (2021-01-20 08:53:42)
Ännu en deckare av den norske kommissarien Horst. Även denna bok är ett habilt hantverk, även om jag tycker att själva intrigen är alltför konstruerad för att kännas riktigt angelägen. Lite originell är boken i förhållandet mellan de två huvudpersonerna.

Nattmannen  Horst, Jørn Lier  2 (2021-01-20 08:50:52)
En ok deckare. Hyfsad personteckning, och intressant intrig (dessutom med Göteborgsanknytning). Upplösningen är lite väl hastigt överstånden, och jag trodde länge att boken skulle fortsätta i en del två.

Men ett lagom trivsamt tidsfördriv bar det trots allt.
Jag kan ha fel och andra visdomar från m  Lindeblad, Björn Natthiko  4 (2021-01-19 15:24:50)
Jag har länge följt den här underbara mannen som pratar allvar men med glimten i ögat i poddar, varit och lyssnat på honom i Falun i hans föreställning NYCKLAR TILL FRIHET. Nu har jag läst hans bok, JAG KAN HA FEL som Björn Natthiko Lindeblad har skrivit tillsammans med Caroline Bankler och Navid Modori , fast Björn vidhåller att det är inte han som skrivit boken, utan mer hans vänner och medhjälpare. Björn delar med sig av sin själsliga resa, berättar om sin tid som munk och livet efter. Han öser ur sin livserfarenhet som innehåller både glädje och sorg. Björn skriver att om man lever med attityden att man kan ha fel så innebär det ett öppet sinne och hjärta. Att hitta sin gåva och ge bort den. Jag fastnade särskilt för när han beskriver ordet varsevarande, ett sådant fint ord och tillstånd, som nog alla någon gång i livet varit med om, ett kort ögonblick av närvarande, tacksamhet. Kanske kommer den här boken i rätt tid, nu när vi kanske har mer tid att reflektera. Den rör vid själen, precis som Björn.
Nalle Bruno reser till månen  Ingves, Gunilla  3 (2021-01-16 13:21:43)
I den här boken får vi lära oss en hel del om månen. Nalle Bruno, hunden Majsan och katten Tom är på väg dit. Och när de kommer tillbaka har de med sig massor av stenar. Den sten som var lätt på månen är tung nere på jorden. Intressant.
Nalle Brunos vinter  Ingves, Gunilla  4 (2021-01-16 09:21:27)
Så äntligen har vi hittat den sista delen om Nalle Bruno och de fyra årstiderna. Och precis som tidigare så består också denna bok av en faktadel och en berättelsedel. I faktadelen får vi lära oss lite om djurspår och om stjärnhimlen. Berättelsen är trevlig och handlar om hur Nalle Bruno och hunden Majsan upptäcker spår i snön. Sedan eldar de i kaminen. Men det ryker tyvärr in. Skorstenen måste sotas.
Johan och Kalle Korp  Schubert, Dieter  4 (2021-01-15 13:18:59)
Den här boken har jag plockat ut och in ur bokhyllan säkert fem gånger. Men nu äntligen är det nån som kan läsa den för mig. Den handlar om en korp, som vill prova på allt det där som pojken Johan kan. Johan bor i huset bredvid trädet. Och visst är jag nöjd med min sagostund. Rätt mycket kul detaljer att titta på under tiden som jag lyssnar.
Det står storm kring Bråviken  Feuk, Tora  3 (2021-01-15 00:12:17)
Tora Feuk (1890-1971) har jag läst en bok av tidigare, även den i östgötamiljöer - kolmårdsskogarna är ständigt närvarande. Annars är det en författare få av oss vet så mycket om. Detta är tydligen debutboken.
Romanen är i tre delar, första känns som en hel roman - om är något ofullständig, och man saknar Torvi i resten av boken. Andra delen saknar länge en bärande handling. Det är mer episoder med original. Folk heter Fjär-Eva och Kvast-Inga och en som heter lill-Johann - han äter stekta skator och dör på ett nästan galghumoristiskt sätt...
Korv-Elna glömmer man inte heller, det är hon som binder ihop hela boken.
Tredje delen är mer bara sorg, det är som helhet en väldigt tragisk bok. Jag gillar den dock, bitvis rolig att läsa. Snygga naturskildringar, speciellt när räven är med.
Under radarn  Child, Lee  3 (2021-01-14 22:32:53)
Lee Child håller liv i den kanske mest framgångsrika bokserien just nu.

Actionböckerna om Jack Reacher håller hög lägstanivå och fansen blir aldrig besvikna. Inte heller denna gång.

Året är 1996 och Reacher är fortfarande i armén. Upplägget håller högsta klass när han utses till ett topphemligt projekt där han förväntas samarbeta med FBI & CIA. Vi som känner Reacher vet att han helst går sin egen väg så ur den aspekten blir det lite annorlunda.

Händelseförloppen blir lite som de gamla spionromanerna med budbärare, övervakning, telefonsamtal osv. Inte optimalt. Om USA:s regering tilldelar fulla resurser så borde inte speciellt mycket lämnas till magkänsla och chansningar känner jag.

Intrigen är bra och spänningen på topp. Underhållningsvärdet alltså klart godkänt. Hade det varit en annan författare och annan karaktär hade jag varit mer kritisk men här får fansen det dom vill ha. Duger gott.
Nej och åter nej  Lykke, Nina  4 (2021-01-14 22:03:07)
Så himla bra och träffsäker, underhållande till sista bladet. Rekommenderas varmt!
Emmy och havet  Rydén, Inger  2 (2021-01-14 15:06:17)
Småtrist sak om en flicka som lede förr i tiden. Hon tänker överraska sin mamma med färsk fisk, eftersom de bara har salt fisk hemma.
Lill-Klas och Stor-Klas  Schmidt, Friedel  4 (2021-01-14 09:26:38)
Harar och kaniner liknar varandra väldigt mycket och det är svårt att se vad som är vad om man som jag ser på en bokpärm. Men här är det i alla fall harar. En stor och en liten. De är syskon och kommer inte alltid överens. Trevlig bok med fina bilder.
Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan  Winberg, Anna  4 (2021-01-11 20:28:05)
Lättsam och underhållande bok om några mammor med olika bakgrund och deras första tid med barnen.
Undan stormen: Sverige under första värl  Franzén, Nils-Olof  5 (2021-01-11 18:38:24)
Väldigt bra om Sverige under första världskriget! Intressant, underhållande och kunnigt.
Ett vakande öga  Olsson, Fredrik T  2 (2021-01-10 11:39:38)
Jag vet inte hur jag ska ställa mig till Fredrik T Olssons ambitionsnivå. Han vill ju så mycket. Precis som i debuten är det ett actionäventyr vi bjuds på.

Stömmen bryts i stora delar av Sverige och snart visar det sig att hela världen utsätts för elektroniska attacker. Kryptologen William Sandberg hamnar i fokus och spelar en större roll än vad han själv inser.

Det är ett spretigt verk. Korta stycken med olika perspektiv blandas i ett försök att få upp tempot. Det slår dock negativt eftersom historien aldrig får grepp om läsaren.

Författaren glimtar till med träffsäkra metaforer men den berättas alldeles för intensivt vilket tar udden av läsvärdet. Ett bra manus, en dålig bok.
Skalman och Trollfen  Andreasson, Rune  5 (2021-01-09 20:19:37)
Spännande bok en en Trollfe som misslyckas med sin Magi
Finska fjärrpatruller  Saressalo, Lassi  3 (2021-01-08 10:28:17)
Boken har underrubriken "spaning och sabotage under andra världskriget", och det sammanfattar väl vad boken handlar om. Det är en kronologisk genomgång av samtliga fjärrpatruller under Finlands tre krig under andra världskriget. Inledningsvis blir boken lätt mekaniskt upprabblande, men efter ett tag framträder de olika uppdragen klarare. Spännande med alla problem som måste lösas (björn har ätit upp den i förväg gömda provianten) och de speciella komplikationer som de olika sidbytena under lriget förde med sig.

Dock kräver boken att man är hyfsat väl påläst på Finlands roll under andra världskriget.
Mörk jord  Cleeves, Ann  3 (2021-01-08 10:19:06)
En habil deckare. Jag är ganska glad i det shetländska miljön, och boken fångar stämningen väl. Intrigen är ok, utan att sticka ut alltför mycket.
Vinifiktioner  Danielsson, Bernt  4 (2021-01-07 00:14:56)
Den här novellsamlingen har jag läst i under hösten och vintern, det är en novellsamling så man behöver ju inte läsa den i sträck. Boken finns i två upplagor - i den senare saknas ofta ringen på Å:na, sen finns det en novell där det ska saknas ringar och prickar över Å, Ä och Ö; det är ett reportage skrivet långt in i framtiden. Smart och roligt. Sen blir det ju lite konstigt att det är tryckfel på andra ställen i boken.
Förstaupplagan är felfri.

Alla novellerna handlar om vin på något sätt, i övrigt är de ganska olika. Boken börjar med en kriminalnovell som är makaber men mysig. Kommissarie Flaubert vill man gärna läsa mer om. Han nämns i sista novellen som är en oerhört utflippad sak som man leds in att tro är på fullt allvar! Väldigt kul! Det gäller även näst sista historien som på ett snillrikt sätt blir en meta-novell.

De andra historierna är omväxlande, välskrivna och roliga. Det är inte bara humor, flera doser allvar också - Hitler-novellen blir ju riktigt otäck! Utmärkt novellsamling, jättefin att mysa i soffan med - med ett glas vin förstås (Jag är ju lite nykterist, så det går bra utan med).

Bernt Danielsson har jag läst många böcker av, han är bara såå bra författare - han är även journalist, bokomslagsmakare, konstnär och vinexpert. Jag älskar hans böcker, och hans radioserier (på 80-talet gick "Tack och adjö" med Philip Zandén som är underbart bra).
Den andre författaren Lars Torstenson känner jag inte till egentligen, men han verkar ha skrivit en del skönlitterära böcker som jag tänkte jag skulle läsa.
Renoveringsobjekten  Åhman Owetz, Eli  5 (2021-01-06 12:51:50)
En feelgood helt i min smak, ger stark närvarokänsla och framtidshopp.
Pojken från skogen  Coben, Harlan  5 (2021-01-04 11:01:07)
Pojken från skogen är den tredje spänningsromanen av Harlan Coben som jag har läst. De tidigare är Inte utan dig och Inte ett ord. Jag blev inte besviken den här gången heller.

Coben har förmågan att berätta intressanta saker om karaktärer i boken som inte verkar ha något samband med huvudhistorien, men jag vill ändå veta mer om karaktärerna. Givetvis visar det sig senare att allt hänger ihop, men på ett överraskande sätt. När boken närmar sig slutet är detta definitivt en bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går.

Jag uppskattar även den ironiska humorn som dyker upp här och var. Antingen i dialogen eller också genom berättarrösten.

Boken känns aktuell genom att det finns en presidentkandidat, som utmanar det politiska etablissemanget. En populist och en farlig sådan. En man som vill riva det nuvarande samhället och som har fanatiska anhängare, som inte tror på något negativt som kommer fram om honom. Det betraktas bara som "fake news". En tänkbar utveckling i det posttrumpiska Amerika.

Pojken från skogen är den första boken jag läser i år, men jag känner redan att detta, när jag sammanfattar läsåret om tolv månader, kan visa sig vara en av årets bästa böcker.
Alva och sommaren  Berglund, Jessika  4 (2021-01-04 09:43:40)
Det är sommar och Alva har hunnit fylla fyra år. Hon får en cykel i present. Men till en början måste hon ha stödhjul. Men ute på landet där hennes morbror Thomas bor kan hon träna sig att cykla utan. Och nu säger jag adjö åt Alva. Det har varit trevligt att lära känna naturens fyra årstider tillsammans med henne.
Du måste dö  James, Peter  3 (2021-01-03 14:57:33)
Boken började lovande med bra personbeskrivningar och intressanta vändningar i intrigen. Hyfsat driv med korta kapitel förde berättelsen smidigt framåt. Historien var dessvärre onödigt utdragen på 410 sidor så det blev tristare mot slutet och upplösningen kändes något platt. Jag har läst bättre böcker av Peter James.
The Ministry of I AM  Thornell, Jai  5 (2021-01-02 18:43:45)
Författaren har burit grunden till denna bok i snart 25 år och den tog 1,5 år att färdigställa. Boken ligger till grund för nya 12-stegsmöten och bokcirklar och vänder sig till människor utan sedvanlig beroendeproblematik. För recensioner se https://www.loveit.se/sv/ministry-of-i-am/
Ornömordet  Björnlund, Louise  2 (2020-12-31 21:33:45)
Är det Camilla Läckberg som har skrivit boken?, Mari Jungstedt?, Viveca Sten?, Sofie Sarenbrant? Nej, det är för mig debutanten Louise Björnlund men det hade lika gärna kunnat vara någon av de fyra mer välkända av författare.
En gång i tiden tyckte jag om polisdeckare. Det var innan dessa började släppas på löpande band hela tiden, där jag upplever nästan varenda författare att de skriver efter en och samma mall. Jag antar att det är för att förhoppningsvis kunna nå samma framgång som Läckberg & co redan har gjort.
Själv förstår jag inte fascinationen för dessa dussindeckare, jag antar att jag ändå är i minoritet med tanke på att de släpps på löpande band så måste det ju finnas en stor krets läsare som njuter av den här typen av böcker.
Den här är inte alls dåligt skriven, tvärtom så kan Louise Björnlund skriva.
Men det är förutsägbart, ett trist persongalleri där huvudkaraktären Kina känns som en blandning mellan Läckbergs: Erika Falck och Stens: Nora Linde. Jag tyckte inte om någon av de senare karaktärerna och jag tycker inte heller om Kina. Det är förutsägbart, det är ett flertal stöddiga karlslems-karaktärer och några svaga dörrmattor till kvinnor. Det är en händelse i det förflutna som leder upp till själva deckarintrigen. Jag vet inte hur många deckare jag har läst i den stilen och jag räknar tidigt ut vem den skyldige är och varför "hen" begått brotten.
Det är trist och ointressant och jag tänker akta mig för att läsa den här typen av dussindeckare i fortsättningen.
Okej uppläsare!
Slutbetyg, en 2:a!
Alva och våren  Berglund, Jessika  4 (2020-12-31 09:04:56)
Hur vet man egentligen att det är vår? Alvas pappa säger att våren kommer när man kan höra koltrasten sjunga. Och hennes mamma säger att våren börjar redan i mars. Men Alva vet bäst. Det är bara att titta på hur det ser ut på marken. Hon ser att snön har smält här och var. Och utanför väggen till dagis är det så pass varmt att man kan sitta med jackan uppknäppt. Men att äta glass är fortfarande för kallt. När det är vår finns mycket att upptäcka. Det är träd och buskar som får blommor och knoppar. Och det är fåglar som flyttar tillbaka till Sverige. Alva är ofta och hälsar på hos sin mormor. Och en dag är hennes katt död. De ordnar en fin grav åt den. Det här är tredje boken om Alva och jag ska senare idag påbörja den sista delen i serien. Den som handlar om sommaren. Det är trevliga böcker. Och där jag som läser kan se händelserna framför mig allt eftersom jag vänder blad.
The Plague Lords of Ruel  Dever, Joe  5 (2020-12-29 18:58:57)
Mycket bra bok i serien Grand Master
Serien och 13:de boken i Ensamna Vargen Serien. Klar 5:a
En blårock i chock  Lambil, Willy  3 (2020-12-29 16:37:46)
Blårockarna-album som kom 1989 i hemlandet (2020 i Sverige) som påminner om ett som kom 2016 (2017 här) som heter "Kavallerist på hjul".
Blutch får en traumatisk chock och Chesterfield gör allt för att väcka honom ur den bl.a. genom att referera till äldre album.
Bäst är det här albumet när det är allvarligt (eller galghumoristiskt) som när doktorn har problem eller när uttjänta soldater ska skickas hem. Där blir det ruggigt och kriget kommer nära.
Storyn får sägas vara tunn, men lever upp i finalen. Och hela tåg-biten är bra.
Nattavaara  Engström, Thomas  3 (2020-12-29 13:57:40)
Jag tyckte att boken var svår att komma in i. Det var många spretande händelser. Men allteftersom jag lärde känna karaktärerna blev boken mer intressant och spännande. Vi befinner oss i en postapokalyptisk tid. Jag tror att vi är någonstans i mitten av det nuvarande århundradet. De av människan skapade klimatförändringarna har slagit till med full kraft. Runt om i världen brinner det och många miljoner människor är klimatflyktingar. I Sveriges båda nordligaste landskap har upprorsfanan höjts och man har brutit sig ur konungariket Sverige och bildat republiken Nordland. Man var trötta på århundraden av utsugning, där stockholmare levde gott på gruvdrift och skogsavverkning.

Det är i Nordland boken utspelar sig, men det är inget lyckligt samhälle man har skapat. Istället är det en brutal kommuniststat i Stalins och Nordkoreas anda. I det av murar kringgärdade Kiruna styr den enväldige jarlen. När de föraktade sörlänningarna kommer som flyktingar från Sverige sätts de som trälar.

Det finns ett antal personer som vi särskilt får följa och det är deras tankar som gör boken intressant. Människor som har insett att man för att överleva måste tänka på sig själv i första hand. Ord som "solidaritet" och "gemenskap" gör sig bra i pamfletter, men inte i det brutala samhälle som skildras här.

Svagheterna i boken tycker jag är att det är svårt att förstå varför man i Nordland inrättade en hård diktatur där fienden är kristna och samer. Hur gick det egentligen till när man övergav demokratin och istället satsade på kommunistisk diktatur och rasism? Det förvånar mig också att man så lite verkar ägna sig åt att producera det man behöver. Man verkar mest ägna sig åt plundring och åt att konsumera det som fanns kvar från den gamla tiden.

Men jag har insett att boken är den första i en trilogi. Eftersom boken är välskriven hyser jag förhoppningar om att berättelsen fördjupas och man får svar på många av de frågor som är obesvarade när jag kommer till den sista sidan.
Historien om Arthur Truluv  Berg, Elizabeth  3 (2020-12-28 20:18:38)
Boken pendlar mellan en 3:a och en 4:a för mig. Jag tycker det här var en trevlig och engagerande liten roman om vänskap mellan generationsklyftorna, förlust och ensamhet. Jag berörs av handlingen och tilltalas av de tre karaktärerna, Arthur, Maddy och Lucille. Den är lättlyssnad och jag läser mer än gärna den fristående fortsättningen på berättelsen.
Men, jag kan inte låta bli att tycka att den är lite hastigt skriven som om författaren haft bråttom när hon skrivit den. Den skulle ha kunnat bli helt superb, men då hade den behövt åtminstone vara femtio sidor längre.
Uppläsaren var helt okej.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Lenas jul  Nørgaard, Poul  3 (2020-12-28 17:48:58)
Det finns tydligen en annan Lena-bok före den här (Lenas sommarlov) som jag inte läst - då och då refereras till den, men denna julbok går utmärkt att läsa för sig.
Det är en mysig jul-berättelse, tyvärr en liten deckarhistoria inlagd men den är väldigt diskret och märks knappt. Annars är det spännande ändå, när det är snöstorm.
Och kul att 13-åriga Lena och Kirsten får smaka ett glas vin till julfesten.
Prästungen  Tunström, Göran  5 (2020-12-28 12:56:28)
Underbar bok om Görans uppväxt och hur hans far, prästen, plötsligt dör. Chocken och sorgen blir nästan Göran övermäktig.
Alva och vintern  Berglund, Jessika  4 (2020-12-27 13:02:26)
Det har blivit vinter. Alva sitter på bussen och ute snöar det. Alva har sett snö förr. Men på grund av att hon bara är tre år har hon svårt att minnas den. På vintern ser allt annorlunda ut än vad det gör under andra årstider. Vattnet fryser och blir till is. Utom där det är strömt. Tillsammans med sina föräldrar eller med sin dagisfröken blir det en och annan utflykt, där de kan upptäcka inte bara is, utan också en del fåglar som valt att stanna i Sverige istället för att flyga till varmare länder. Det här är den andra boken av fyra om Alva och hennes upptäcktsfärder i naturen. Och precis som den förra så lockar även den till mer läsning. Att upptäcka fler böcker om henne.
Koka björn  Niemi, Mikael  4 (2020-12-27 12:14:01)

KOKA BJÖRN Mikael Niemi 2017 Piratförlaget

I byn Kengis 1852 hittar prosten och hans trogne samepojke Jussi liket av en ung flicka nedsänkt i ett kärr. Länsman tror att det är en slagbjörn som är hennes dråpare, när det sprids ut löper hopen amok på jakt efter björnen, men prosten har en annan teori och fasar för att det ska hända igen.

Prosten är den kände Lars Lewi Læstadius, grundare av læstadianska väckelserörelsen och hans skugga den skygga samepojken Jussi som prosten hittat medtagen vid vägkanten. Jussi hade flytt från sin försupne och misshandlande mor, prosten ger honom ett hem och ett existensberättigande.

Niemi skriver på ett hypnotiskt vis ,utan att veta hur det går till så är jag som läsare fast.. Språket, stämningen är suggestiv. Vad är det jag läser? En blandning av deckare/historisk skröna? Så mycket vet jag att jag är fast och vill bara veta mer, det är spännande, äckligt, gripande, sorgligt och kärleksfullt. Mycket av behållningen är relationen mellan prosten och samepojken, dialogerna och tankarna. Man får inte alltid veta vad de tänkt och handlat, det smygs fram bit för bit. Slutet, som kanske gick lite fort och lämnar en del öppna dörrar.

I efterordet skriver Niemi, att han på Allhelgonahelgen 2017 går till kyrkogården i Pajala i avsikt att tända ljus på sina föräldrars grav. Efter det går han mot den äldre delen av kyrkogården och letar sig fram till graven där Lars Levi Læstadius med sin fru Brita Kajsa ligger, Niemi tar fram sin sista gravlykta och ställer den på deras gravhäll.
En detektivroman  Bolinder, Jean  2 (2020-12-25 22:56:43)
Jag har läst två spänningsromaner förut av Jean Bolinder som var fantastiska och som verkligen stack ut från den ibland ganska så trånga deckarmallen. Därför hade jag höga förväntningar av den här boken med det mycket märkliga namnet. Men tyvärr så blev jag besviken direkt från början. Grundidén är bra, men jag upplever den som långtråkig och ganska seg tyvärr. Hoppas de andra böckerna han skrivit ska vara bättre. Men den här kan jag personligen inte rekommendera!
Slutbetyg, en 2:a!
Revor i väven  Gäre, Ann  3 (2020-12-24 02:47:42)
Som debutroman så blir jag väldigt positivt överraskad, främst angående hur fantastiskt välskriven den är. Prosan är fenomenal. Och till skillnad från alla polisdeckare som släpps på löpande band och som alla nästan tycks vara skrivna av en och samma författare- är det här mer av en thriller fokuserad mycket på det mänskliga planet. Jag tycker om karaktärerna och miljön. Däremot kunde den för mig gärna ha redigerats lite mer. En hel del kunde ha strukits och på så vis kortat ner handlingen som blir en aning långtråkig i längden. Men jag är ändå positivt överraskad med tanke på att det här är en debutant i genren och jag läser mer än gärna fler böcker av Ann Gäre!
I en utomordentlig uppläsning av Anna Godenius, precis som vanligt.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Nalle Puhs jul  Disney, Walt  4 (2020-12-23 20:02:14)
En julhälsning från Nalle Puh och hans vänner. Nalle Puh skaffade fina julklappar åt dem allihop, utan att själv tänka på det. Vilken bra saga, så här dagen innan Tomten kommer.
Använd aldrig arsenik  Lang, Maria  1 (2020-12-23 07:37:55)
Hennes första böcker var allt som oftast trevliga och småspännande små pusseldeckare som även idag är behagliga att läsa om. Det här är en av hennes sista böcker, och jag kan inte komma på något bra att säga. Krystad och orealistisk intrig som dessutom är extremt trist. Och vilken skillnad på persongalleri. I hennes tidigare böcker har de färgstarka personligheterna medverkat till att böckerna blivit underhållande, i den här boken däremot är jag helt ointresserad av karaktärerna. Inte ens Christer Vijk och Almi Grahn känns särskilt intressanta att följa.
Det här är inte en bok jag kan rekommendera,
Slutbetyg, en 1:a!
Konstigt, sa lilla C  Sandberg, Inger och Lasse  4 (2020-12-22 13:25:52)
Konstigt att en och samma bokstav kan låta på två olika sätt. Cykel uttalas ju med S, medan Camping uttalas med K. Flickan i denna söta berättelse har också ett namn som stavas med C, men där C uttalas K. Hennes farmor och farfar bor i Karlstad. Det är långt bort. Men man kan ju alltid låtsas att det ligger närmre. Och att farmor och farfar är två blommor. Kul också att flickans mamma ville följa med. Stora människor behöver leka och låtsas mer med sina barn än vad de gör.
Måns och Mari om vintern  Beckman, Kaj  3 (2020-12-22 09:03:08)
Vad gör man om vintern egentligen? Måns och Mari, som har gott om snö där de bor, bygger snöfästningar, åker skridskor och ser dessutom till att det finns gott om mat åt de söta vinterfåglarna. Och så blir det jul förstås med pepparkaksbak. Barnen gör julklapparna själva. Och på sista bilden är det dags att göra en brasa av den vissna julgranen. En trevlig bok tack vare de fina bilderna. Fåglarna måste jag titta en gång till på.
Vägen till Mumindalen  Jansson, Tove  5 (2020-12-21 13:28:21)
Just nu är Mumintrollet lite mer poppis hos oss än andra barnboksfigurer. Vi tittar på filmer om honom. Och nu läser vi en bok. Mumintrollet och hans mamma har kommit bort från sitt hus och han har dessutom tappat bort sin pappa. Ute är det dessutom ett fruktansvärt regnväder. Tummen upp från mig. Och tummen upp också från han som läser för mig.
Gorazde  Sacco, Joe  5 (2020-12-21 12:46:18)
Fantastiskt reportage från Bosnien runt 1995. Teckningarna och berättarstilen hjälper en att närma sig detta svåra ämne. Det här var den första bok jag läst av Sacco men nu har jag bråttom att läsa fler!
Juan och Rosalia  Lindgren, Barbro  5 (2020-12-21 09:31:57)
En fin liten berättelse om en flicka som är duktig på att dansa och om en pojke som är kär i henne. Bilderna är också fina. Här finns mycket att upptäcka. Bland annat några hönor som åtminstone jag blir förtjust i.
Tragedi på en lantkyrkogård  Lang, Maria  4 (2020-12-21 02:23:26)
I min ungdom läste jag febrilt alla de Maria Lang-böcker som utkom och uppskattade de väldigt mycket då. Jag tror att jag har läst de flesta av de många böcker hon skrev. Så här på senare år brukar jag läsa om några stycken per år. Så här i jultid kom jag på att jag detta år ännu inte läst något av henne och vad passar då bättre än att läsa hennes juldeckare, Tragedi på en lantkyrkogård som först utkom 1954 när jag var tre år gammal.
Den här boken har filmatiserats två gånger. En nyare version som inte ens är värd att kommentera, samt klassikern: När mörkret fallet (1960) i en regi av Arne Mattson- en filmatisering mycket lik boken med samma persongalleri och handling, bortsett från det faktum att mördaren i filmatiseringen är en annan än i bokformatet. Jag tycker mycket om filmen med dåtidens stora stjärnor såsom: Karl-Arne Holmsten, Sif Ruud, Hjördis Pettersson, Elsa Prawitz och Nils Asther. Jag tycker personligen att filmen är bättre än boken.
Med det sagt så är boken på inga vis dålig. Här finns massor av 50-talets gemytliga charm blandat med en väl uppbyggd deckarintrig. Prosan är bra. Och persongalleriet är mycket underfundigt med härliga personligheter som man aldrig finner i en modern deckare. Det blir lite pladdrigt emellanåt, många dialoger fram och tillbaka. Det som stör mig mest är ändå berättarjaget Puck Buré. Jag minns inte i hur många böcker som Puck och hennes man Eje medverkar i. Om inte Puck var berättarjaget så tror jag nästan att det hade blivit bättre då jag till och från stör mig på hennes karaktär.
En charmig deckare som faktiskt inte är helt oblodig trots sin ålder, perfekt att slölyssna till så här vid juletid.
Bra uppläsning därtill!
Slutbetyg, en 4:a!
Ellens äppelträd  Kruusval, Catarina  3 (2020-12-20 13:24:42)
Vi hinner med ytterligare en bilderbok av Catarina Kruusval idag. Den här gången handlar det om Ellen. Henne känner jag sedan tidigare lässtunder. Ellen och hennes kompis Olle har ett klätterträd. Men en dag blir det storm och då går trädet sönder. En något ledsam berättelse. Särskilt med tanke på att Ellen och Olle hinner bli stora och med det även för stora för att klättra i träd och leka koja innan det hunnit bli lika stort igen. Men det finns en hel del trevligt att upptäcka i bilderna, som det att Ellens mamma pussar Ellens pappa, att hon gungar när hon tror att ingen ser på och att hon har ganska mycket olika kläder att välja bland.
Snabba Hare  Kilaka, John  4 (2020-12-19 08:59:50)
Klart att jag vill veta hur det står till med haren. Särskilt nu när vi hittat en bok om den. Haren har det inte lätt. Det är torka hos djuren. Och endast krokodilen har vatten. Men krokodilen vill då ha ett djur till middag först. Man bestämmer sig för att offra haren. Men haren är snabb och gömmer sig. Och till slut så ordnar det sig. Haren vet var det finns vatten och att man kan gräva en brunn.
Fiskande kattens gata  Földes, Jolán  4 (2020-12-18 15:55:45)
Titeln här är så lockande, Fiskande kattens gata ligger i Paris och blir boning för en ungersk familj. Deras öde under många år är fascinerande - ja, en del bifigurer glömmer man, men de flesta är väl utmejslade. Man älskar dem, och den ungerska familjen med deras vedermödor. Det är bitvis tragiskt, men språket är så levande humoristisk att man många gånger skrattar. Bra beskrivning av 20-talets värld där människor från olika länder samlades i ett nytt land, och fin gemenskap mellan personerna.
Mycket fin bok utgiven 1945 i Sverige efter att ha vunnit en romanpristävling 1936. Svenska översättningen är gjord efter den engelska.
Grodan och kärleken  Velthuijs, Max  4 (2020-12-18 09:36:43)
Böckerna om Grodan är bra. De tar alla upp viktiga saker. Som i den här det där med att vara kär i någon. Kan en groda vara kär i en anka? Det trodde inte grisen.
Vägen genom skogen  Dexter, Colin  2 (2020-12-18 00:29:14)
Dexter kämpar med att få ihop tv-Morse med sin egen bokkille. Det funkar inte riktigt. Dom tidigare böckerna som kom innan tvserien var riktigt ok!
Förarsätet  Spark, Muriel  4 (2020-12-17 16:13:23)
En kort liten bok på dryga 100 sidor, men otroligt psykologiskt laddad och välskriven. Redan tidigt i början får jag som läsare veta hur den kommer att sluta, ändå tappar inte boken i intresse utan förblir såväl spännande, intressant som totalt oförutsägbar.
Lise hittas bunden och knivhuggen i halsen på sin semesterresa till vad som troligtvis är Italien. Själv är hon troligtvis danska. Men ingenting är säkert med Lise. Är hon en patologisk lögnare? Är hon schizofren? Blev hon mördad? Eller drev hon sin baneman till att utförda mordet på henne själv? Var det assisterat självmord? Jag vet faktiskt inte och jag tror att Muriel Spark själv låter läsaren dra sina slutsatser. Det här är en mycket märklig och udda berättelse som dessutom är extremt komiskt berättad och just detta att den är så oförutsägbar gör att det riktigt blir ett nöje att få läsa den.
Jag har för många år sedan läst författarens mest kända verk, Miss Jean Brodies bästa år- men nu känner jag att jag mer än gärna vill läsa resterande böcker av Muriel Spark som översatts till svenskan.
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan riktigt varmt rekommenderas av mig!
Bäcka-Markus bravader  Lundqvist, Birger  3 (2020-12-17 15:02:40)
Bäcka-Markus är ett fenomen som intresserar mig; det har kommit ut böcker nästan varje år sen 50-talet. Man undrar ju hur mycket material Birger Lundqvist lämnade efter sig, men nu är det tydligen slut - den här som jag läst är från 1993, men utkommer på nytt 2020.
Det borde finnas många böcker om Bäcka-Markus på second hand men han är inte vanlig på loppisar, det finns inget Snedtänkt-avsnitt om figuren; den här figuren är ganska okänd trots allt.
Den här boken innehåller noveller som har en gemytlig och stillsam humor, en värme. Det är trevligt att läsa, och naturen är fint beskriven. Skidtävlingen är rolig, och den avslutande historien om Boven i ladan. Grythunden är också fin.
Tio skäl att genast radera dina sociala  Lanier, Jaron  2 (2020-12-15 21:06:42)
Kort men dessvärre inte särskilt välskriven bok av datalogen Jaron Lanier, innehåller en del tankeväckande och viktiga poänger men tyvärr inte särskilt mycket fakta. Fakta hänvisar författaren bara till i värdelösa fotnoter där webbplatslänkar har klippts och klistrats in. Frustrerande med tanke på hur viktigt ämnet ändå är - men kan väl likväl klassas som läsvärd för den oinitierade just tack vare att den är kort.
Morden i Vaxholm  Franzén, Margot  3 (2020-12-15 01:45:28)
Det har skrivits och görs så än i denna dag, mängder av polisdeckare som efterliknar varandra så till den milda grad- att jag till slut inte vet vem det är som har skrivit vad och undrar om majoriteten av dessa "stjärnskott" till författare har medverkat på en och samma skrivkurs. Just denna genre är jag extremt trött på.
Den här debutdeckaren från Margot Franzén hör däremot till undantaget. Jag tycker det är en trivsam liten deckare där polisen har en betydligt mindre roll i dramat än vad som annars är brukligt för den här typen av böcker- istället är det den pensionerade småskolelärarinnan, Mona och de andra damerna i Antikrundan som agerar amatördetektiver. Ett flertal mord sker och någon tycks följa efter Mona...
Jag tyckte det var ett bra driv i berättelsen, den stannade aldrig av och blev långtråkig och dessutom var det ett bra persongalleri. Själva deckarintrigen tappar en aning på slutet som dessutom sker lite väl abrupt för mig. Och jag tycker inte heller om att jag tidigt i berättelsen får veta mördarens kön. Bortsett från det så är jag positivt överraskad och ser fram emot att få läsa fler böcker av Margot i framtiden.
I en bra uppläsning av Maria Lyckow!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Professor Djurström och Göte Skötare  Dunsö, Per  4 (2020-12-15 00:33:28)
Professor Djurström och Göte Skötare och papegojan Affe förekom i radio på 70-talet, det materialet samlades på två LP. Och så kom trion i den här boken där professorn och de andra har ett paket de ska leverera till det styggaste djuret, vilket nu det är..?

Det här är en fin bok med fantasifulla bilder av Veronica Leo, många detaljer att titta på.
Handlingen är rolig och rik på infall och vitsar. Kul berättat och med ett miljötänk. Gullig bok jag minns från min barndom, och som jag nu läst om!
The Watchman of Eternity  Witcover, Paul  3 (2020-12-14 12:28:31)
Första boken höll lägre litterär kvalitet men hade ett högre tempo som kompensation. I detta fall råder omvända förhållanden, men känslan är att man kanske hade kunnat fördela all action lite bättre över båda böckerna? Bristen på händelser som för handlingen kraftfullt framåt gör boken ganska långsam. Witcovers berättarspråk har dock mognat och berättelsens djup har tilltagit något.
Vägen till träldom  von Hayek, Friedrich Augus  4 (2020-12-14 12:18:31)
Ett måste att läsa, oavsett vilken politisk ideologi man identifierar sig med. En omutlig plädering mot kollektivism och auktoritära maktsystem som har blivit än viktigare att ta till sig i vår tid där diktatoriska vindar blåser starkare än någonsin tidigare och tech-företagen har malt ned mycket av vår fria vilja.
Första världskriget  Harrison, Dick  5 (2020-12-11 12:06:19)
Dick Harrisons bok ”Första världskriget” som ingår i bokserien Världens dramatiska historia är en bra och kortfattad bok om ett världskrig som varade från den 28 juli 1914 till den 11 november 1918. Det var den dittills största världsomfattande konflikten. I kriget mobiliserade de industrialiserade länderna sina resurser och utrustade stora delar av sin befolkning med moderna vapen. Resultatet blev katastrofalt. Första världskriget var även ett utnötningskrig som ofta har kommit att symboliseras av skyttegravar.

En mycket välskriven bok som jag kan rekommendera.
Mr Alis äktenskapsbyrå  Zama, Farahad  3 (2020-12-09 12:15:08)
Mr Alis äktenskapsbyrå är skriven av Farahad Zama, som föddes i Visakhapatnam på Indiens östkust, där boken utspelar sig. Genom sitt arbete hamnade han dock i London, där han och familjen nu har bott i många år.

Boken är kanske inte så märkvärdig, men den är ändå riktigt trevlig att läsa. Man får en intressant inblick i de problem som kan finnas i Indien när det gäller att finna en make/maka. Även familjen ska ju lägga sig i.

Jag uppskattar att författaren ingående beskriver två bröllop. Det ena är ett muslimskt bröllop och det andra är ett bröllop mellan två bramaner, vilka tillhör den högsta kasten i Indien. Det ger en mycket intressant inblick i dessa ceremonier. Jag har själv bara varit på kristna bröllop, så här fick jag lära mig mycket.
Emils vinterhyss  Lindgren, Astrid  3 (2020-12-08 22:13:50)
Emil gjorde ständigt hyss. Ett av hans allra värsta började med att Krösa-Maja berättade om hur det var förr i tiden och det fanns gott om vargar i skogarna. Emil blir inspirerad och gräver en varggrop. Men det var nog inte varggropen som var det riktigt stora hysset, även om Kommandoran trillade ner i den. Det riktigt stora hysset var att han gav bort familjens julmat till de fattiga i Lönneberga, så att släkten blev utan kalasmat dan därpå. Ja, den historien är bekant både från TV som från andra böcker om Emil. Likaså de resterande berättelserna. Med andra ord inget nytt från Katthult. Däremot har två av historierna begåvats med färgbilder för första gången.
En tavla för mycket  Sylvan, Margareta  3 (2020-12-08 05:55:14)
En ganska trivsam och vardaglig, men samtidigt annorlunda liten kriminalgåta med bra driv i berättelsen och med vissa spirituella drag. Jag gillar karaktärerna och tycker om att den lilla gåtan utspelar sig på platser nära mig i verkliga livet. Den börjar väldigt lovande, men tyvärr tar den slut alldeles för fort. Slutet var en besvikelse för mig. Ändå är jag lite nyfiken på Margareta Sylvan som snart släpper del två på berättelsen, så jag kan mycket väl tänka mig att läsa även den.
Väldigt bra uppläsare därtill!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Julkalendern genom tiderna  Cabot, Caroline  4 (2020-12-07 17:49:43)
En helt ny bok om TV:s julkalendrar i kronologisk ordning 1960-2020. Det är en bok man läser väldigt snabbt, men är ju också en sådan man gärna går tillbaka till tänker jag.
Författaren går igenom varje kalender och har ofta hittat någon spännande person att intervjua - det behöver inte vara någon skådespelare utan är ofta någon bakom kulisserna (en av skötarna av de radiostyrda svansarna i Pelle Svanslös t.ex. Eller en av de ungdomar som skrev en av historierna till "Liv i luckan med julkalendern"). Många underbara intervjuer med bra och roliga frågor.

Jag kan ju anmärka på att en del kalendrar glids över lite för snabbt, men det finns så många ändå ju.
Jättefin bok för TV-historikern!
Alva och hösten  Berglund, Jessika  4 (2020-12-06 09:27:18)
Alva är tre år. Hon tycker om att se vad som händer i naturen. Ibland sker dessa upplevelser tillsammans med mamma eller pappa. Ibland sker de när hon är på dagis. Som då när en rödhake plötsligt flög rakt in i fönsterrutan. Detta är första boken i en serie av fyra och där var och en av dessa handlar om sin speciella årstid. Och med tanke på att jag är nöjd med den här första, så ska jag åtminstone försöka hitta de andra tre på biblioteket där jag bor.
Blodsådd  Janouch, Katerina  4 (2020-12-05 00:44:25)
Jag hade först ganska svårt att komma in i själva boken och hade därför inte alltför höga förväntningar av den. Uppläsaren hade jag till en början något problem med. Jag har inte läst alla av Katerina Janouchs böcker, men de jag har läst har jag uppskattat mycket. Och så även den här. För efter en timme så kom jag med ens riktigt in i själva berättelsen och hade med ens mycket svårt att lägga den ifrån mig.
Det här är både en intressant och faktiskt ganska befriande samtidsroman och en spännande deckare i en och samma bok. Den är otroligt välskriven och känns autentisk. Vissa erotiska episoder finns också med. Jag gillar huvudkaraktären Dea och ser fram emot att få följa henne i fler böcker. Slutet kom en aning abrupt, men det kommer ju som sagt fler böcker i serien så jag får snällt vänta på andra delen så jag får veta vad som ska hända.
Jag kan absolut rekommendera den här boken!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Flodhästen som ville dansa  Anger-Schmidt, Gerda  4 (2020-12-03 19:51:52)
Flodhästar är väl inte så vanliga i böcker. Men här kommer en. Och hon kan dansa. Men det visste inte folket som jobbar på cirkusen från början. En söt och trevlig berättelse.
Skrotnisse och hans nya vänner  Lööf, Jan  3 (2020-12-02 13:12:31)
Va, bra att biblioteket hade fått in nya boken om Skrotnisse, så att jag med det inte behöver köpa den. Här finns mycket att upptäcka i bilderna och många konstiga figurer. Som då Olle som tänkte göra en djurpark, men där apan Affe såg till att det blev en teater istället. Köpa den? Nja, kanske en annan gång. Ett annat år eller så.
Peter och Vargen  Prokofjev, Sergej  3 (2020-12-02 11:26:33)
Här är en bok med en skiva i. Musiken har vi inte tid att lyssna till just nu. Vi nöjer oss med berättelsen som bjuder på en del händelser. Och så de fina bilderna. Vargen är ett farligt djur. Redan på pärmen visar han sitt stora huvud. Och bakom honom den modiga pojken Peter och så en liten fågel. Den är också modig. Tillsammans lyckas de ta vargen till djurparken.
Bu och Bä i blåsväder  Landström, Lena och Olof  5 (2020-12-01 08:48:03)
Mer Bu och Bä åt folket! Man blir så glad av att läsa deras böcker. Åtminstone blir jag det. Här har det blivit vinter och Bu och Bä ska ut och handla mat. Bää, vad det går undan. Sparkstöttingen nästan krockar med affären.
Bra Börje  Lindgren, Barbro  4 (2020-11-30 12:56:54)
Nu ska vi läsa en saga om en hund. En riktigt busig en. Han springer efter både hundar och gubbar. Och så släpar han hem saker han hittat ute. Bland annat en nalle. En gång så tappade han den. Och det är här som det börjar hända saker. Här som allting lossnar och blir bra.
Himmel över Alaska  Hannah, Kristin  4 (2020-11-30 12:33:33)
Han kommer tillbaka psykisk sargad efter Vietnamkriget, flyttar med fru o dotter t Alaska. Där de skall börja ett helt nytt liv i den ensliga lilla stugan. De kan inget om hur hårt livet är under de långa mörka kalla vintrarna. Men lär sig fiska jaga plocka bär hugga ved mm. Han misshandlar frun, tonårs dottern vill fly men vill inte lämna modern.
Bra och fängslande, komplicerade mänskliga relationer.
Den finare trädkojan  Scott Kerrin, Jessica  2 (2020-11-30 09:20:53)
Den här var ingen höjdare. Det byggs och sågas lite väl mycket. Walter vill ha en trädkoja. Men ett par hus längre bort byggs det en som är större. Den tillhör en pojke som heter Harry.
Tummen  Sandberg, Inger och Lasse  5 (2020-11-29 13:14:08)
Det har blivit frost ute. På vattenpölarna har det bildats is. Tummen och hans mamma ska spela bandy. Men helt plötsligt försvinner bollen. Tummen och hans mamma letar, men kan inte finna den. Tummen har en bästa kompis. Han heter Dockis. Ja, för Tummens mamma är han ju bara en docka. Men när hon inte är där, så kan han både gå och prata. Den första av de tre berättelserna känner jag igen. Jag tror att den varit med i nån antologi. Men de andra två var helt nya för mig. Men bra. Jag förstår varför många av Inger & Lasse Sandbergs figurer blivit en hit hos barnen. Man kan inte annat än tycka om dem. Kanske för att man själv är lite grann som dem. Nyfikna. Busiga. Fundersamma.
Den vidrige  Wahl, Anastasia  4 (2020-11-29 06:19:50)
För ett antal år sedan började jag lyssna på den här boken, men gav då snabbt upp på grund av innehållet. Det här är en extremt pornografisk deckare med mängder av mycket detaljerade sexscener och massor av våld. Utmattad som jag dock nu är beslutade jag mig för att ge den en ny chans och herregud som jag har skrattat. Det här är så extremt galet med mängder av svart humor och galna karaktärer att jag i sjukdomsförloppet faktiskt vaknade till för ett tag från min egen utmattning. Absolut ingenting för den pryda läsaren, men jag tycker faktiskt att den nu med ens var riktigt underhållande och den sticker verkligen ut från mängden på både gott och ont.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Bamse och Brummelisa  Gunnarsson, Joakim  4 (2020-11-28 13:13:18)
Klart att jag vill veta hur det gick till när Bamse blev tillsammans med Brummelisa. Det blev i alla fall en fin berättelse av det.
Bamse och Billy Boy  Borelius, Charlotta  5 (2020-11-28 09:17:22)
En saga om Bamse och hans vänner är aldrig fel. Den här gången skaffar han sig en häst. Hästen är snabb och vinner många tävlingar. Det gillar inte Krösus Sork och tar kontakt med en skum figur som ska försöka skrämma Bamses häst.
Här är det lilla huset  Lindgren, Barbro  3 (2020-11-26 13:20:33)
Vad säger djuren? Vad vill de helst äta? Två frågor som tål att besvaras många gånger om man är en bebis. Och så får vi inte glömma alla de trevliga bilderna. Fast nog är det bra synd att där inte finns ett lamm som säger bä på den där gården.
Varför ingen klappar igelkotten  Kurkov, Andrej  4 (2020-11-26 08:46:00)
En söt igelkott tittar på mig med snälla ögon. Och jag måste genast läsa om honom. I boken möter jag ytterligare söta djur. De blir klappade. Och det är just detta som igelkotten funderar över. Tills han möter en mus. Hon vet svaret.
Discokungen  Olsson, Sara H  3 (2020-11-25 20:31:04)
Härlig fortsättning på storyn om människorna i Tradviken.
Nytt liv sökes  Simonsbacka, Petronella  3 (2020-11-25 20:24:26)
Helt okej
Ett julaftonsäventyr  Green, Krister  3 (2020-11-25 16:37:01)
En julbok orkar jag nog med innan jag tar en paus från dessa. Den här handlar om en pojke som råkar åka vilse i skogen och hamnar på gården där tomtarna bor. Är man människa bör man nog akta sig för att åka dit, hade hans farmor varnat. Men nu är han där och råkar dessutom ställa till med oreda. Pojken blir så småningom glad över att komma hem. Och jag faktiskt glad att boken tog slut. Det är faktiskt jobbigt med böcker som är skrivna med så små bokstäver. Särskilt när man inte är så van att läsa.
Bu och Bä blir blöta  Landström, Lena och Olof  4 (2020-11-25 12:41:35)
Vilken tur att vi hittade en bok om Bu och Bä. Dessutom en som vi tidigare inte läst. Här läser de spökhistorier. Lampan slocknar. Det åskar ute. Då kommer de på att de glömt ta in krocketspelet.
Ensam tant i Ryssland  Linderborg, Lena  4 (2020-11-25 08:38:55)
Jag har läst extremt få finlandssvenska författare så när jag av en ren slump hittade den här romanen så började jag med intresse att läsa den. Baksidestexten får boken att låta som en humoristisk skröna, men jag kan inte direkt påstå att jag gapskrattade medan jag läste den här boken. Men ändå finns här en ganska torr humor som är faktiskt är riktigt charmig. Och jag har trevligt medan jag läser om den något tafatta Lissu Lundberg som ska skriva ett reportage om Ryssland och flyttar till ST: Petersburg där hon råkar ut för den ena kulturkrocken efter den andra, och hon som knappt kan tala ryska! Hur ska det gå för Lissu? Här finns dessutom massor av kultur och litteraturinslag i själva boken om ryska, finska och finlandssvenska personligheter genom tiden. Jag läser mer än gärna fler böcker av författaren!
Slutbetyg, en 4:a!
Labolinas lina  Sandberg, Inger och Lasse  4 (2020-11-25 07:44:33)
Spöket Laban och hans syster Labolina är alltid ett populärt inslag. I den här lilla boken är det en lång lina som är i centrum. Bortre ändan sitter alltid fast nånstans. I munnen på en ko, i pappa Spökes hängmatta eller högt uppe i kyrkklockan.
Vi är vänner  Lindström, Eva  3 (2020-11-24 11:39:53)
Två djur på omslaget. Nej, den där som sitter till höger om haren och som jag trodde var en apa är faktiskt en människa som heter Lilly. Käppen nedanför dem är däremot en orm. Och boken den handlar om att göra just ingenting. Vänta på att nästa årstid kommer. Eller som jag: vänta på att det ska hända nåt nytt.
Drakarnas dans  R.R . Martin, George  5 (2020-11-24 06:35:43)
Älskar dessa böcker, alla fem har varit literera mästerverk. Del 5 fortsätter inte där bok 4 slutade utan handlingen i bok 5 utspelar sig samtidigt som i bok 4 fast i andra delar av riket. På så sätt får vi följa alla berörda karaktärer.
Böckerna är bättre än serien eftersom det blir en djupdykning i vad son har hänt tidigare. Vi får bättre förståelse för karaktärerna, och vi får lära känna de ännu mer. Fast serien är väldigt bra och följer böckerna så är det omöjligt att få med allt. Därför får läsarna bekanta sig med fler personer, och de som vara hade små roller har fått ta mer plats i böckerna.
Innan hon träffade mig  Barnes, Julian  3 (2020-11-23 20:01:37)
England 1980. Den medelålders akademikern Graham lever i ett olyckligt äktenskap där han varje dag hunsas av sin fru Barbara. Så träffar han den sju år yngre Ann och blir förälskad, deras kärlek gör att han orkar ta steget att lämna sitt destruktiva förhållande. Ann var tidigare en medioker skådespelerska men har sadlat om och är nu inköpschef på en stor klädkedja. De gifter sig och Graham har aldrig varit lyckligare. Men så ser han en av Anns filmer, en vanlig spelfilm, och blir omotiverat svartsjuk på hennes motspelare. Han börjar fråga ut Ann om hennes förflutna och hon svarar ärligt. Hon är en modern kvinna, uppvuxen under det frigjorda 60-talet och ser inget konstigt med att hon haft ett antal sexpartners innan äktenskapet med Graham. Det gör egentligen inte Graham heller, ändå blir han fixerad vid hennes förflutna. I hemlighet ser han alla hennes filmer, söker uppgifter om männen i filmerna och frågar ut Ann. Hans svartsjuka förgiftar relationen och de han söker stöd hos förmår inte hjälpa, snarare tvärtom...

En intressant och välskriven bok om omotiverad svartsjuka, om hur destruktiva tvångstankar uppstår och utvecklas utom kontroll. Men det är något som skaver, jag tycker att författaren tar ut svängarna för mycket och det leder till bristande trovärdighet. Visserligen hör man ibland talas om osäkra män som inte klarar av sin kvinnas förflutna, men passar Graham verkligen i den kategorin? Han är trots allt 40+, intelligent och välutbildad. Skulle han, som antyds vara sexuellt hämmad, berätta intima detaljer om sitt äktenskap för sin bästa vän Jack? Är det trovärdigt att drömma detaljerat om hur Anns älskare hånar honom och sedan kunna recitera långa dialoger från drömmen? Hur kommer det sig att dessa gamla B-filmer som hustrun medverkat i fortfarande går på biograferna?

Men som beskrivning om hur tvångstankar uppstår och utvecklas till en psykos är boken bättre. Graham lägger ihop två och två och får det till sex, alltid. Ingen förstår honom eller varför han plågar sig, varken Ann, Jack eller läsaren. De försöker hjälpa men når inte fram. Anns kärlek och enkla rättframhet har motsatt effekt och Jack verkar inte ta något på allvar. Jag som man förstår honom inte heller, kanske är det därför som jag är lite avvaktande till berättelsen. Det finns ett talesätt som lyder "ingen är helt ärlig när det gäller sex" och efter att ha läst boken vill jag tillägga "...och tur är väl det"
Det svenska rikets födelse  Harrison, Dick  4 (2020-11-23 12:35:53)
Dick Harrisons bok Det svenska rikets födelse som ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia är en bra och kortfattad introduktion till en turbulent och illa dokumenterad tid i Sveriges historia. Hur vi gick från bygdemakt under 500-1100 talen till ett kungarike under Birger Jarl och hans ättlingar.

En mycket läsvärd bok som väcker lusten att fördjupa sig i hans mer omfattande bok Sveriges medeltid.
En gammaldags jul  Elf, Ingrid  2 (2020-11-23 09:24:17)
Herman har fått vattenkoppor och måste därför vara hos sin mormors mor som bor mitt i skogen, eftersom ingen annan har tid att passa honom. Herman ber henne att berätta om hur man firade jul när hon var ung och kommer sedan på idén att de ska fira en sådan jul här och nu. När Herman blir frisk hjälps de alla åt. Det är skinkan som ska kokas och griljeras, lutfisken som ska läggas i blöt, granen som ska huggas och kläs och bröd som ska bakas. Däremellan hinner man även med att spela poker. För den som inte känner till hur man firade jul förr kan de här boken vara till viss glädje. Men för mig som redan känner till en hel del om detta känns det mesta av innehållet mest som onödig repetition. Men de stämningsfulla bilderna kan man ju alltid titta lite mer på.
De kapabla  Ekman, Klas  4 (2020-11-22 17:29:29)
Har vi inte alla någon gång fattat beslut som fått konsekvenser som vi inte hade föreställt oss. Oftast kanske bara småsaker, men någon gång kanske det har påverkat våra liv på gott och ont. Ibland kanske vi ser tillbaka på det där beslutet och tänker att vi önskar att vi kunde gå tillbaka och fatta ett annat beslut. Men det går givetvis inte.

Anna och Johan fattar ett beslut som sätter igång en kedjereaktion av händelser, den ena värre än den andra. Försöken att minimera skadan gör allt ännu värre.

Klas Ekmans debutroman är otäck på ett alldeles speciellt vis. Här finns inga övernaturliga händelser och inga psykopater som smyger därute i mörkret. Nej, alla som medverkar i boken är precis sådana som vi kan träffa varje dag. De hade fortsatt att leva sina ganska händelselösa liv, om inte Anna och Johan hade fattat det där beslutet. Det är vanligheten som gör det krypande obehagligt. Hade något av detta kunnat hända dig eller mig?

Ekmans debut är riktigt bra. Ett extra plus vill jag gärna ge till Marcell Bandicksson för ett fantastiskt omslag!
Jultider i vinterskogen  Bereit, Gerda  4 (2020-11-20 20:01:18)
En söt liten saga om en björnunge som inte känner sig bra och om hur de andra djuren i skogen tillsammans med Jultomten ordnar så att han kan bli frisk. Honung är vad han behöver.
Prick och Fläck degar  Geffenblad, Lotta  4 (2020-11-20 12:51:14)
Kaninerna Prick och Fläck har jag kanske främst träffat via TV. Här är en bok om dem. Och dessutom en berättelse jag inte känner igen från tidigare. Bra va? Prick och Fläck är hungriga. Nu måste de genast baka något gott. Och så då lite bakrecept på slutet.
Vinter hos Plupp  Borg, Inga  4 (2020-11-20 09:09:51)
Det är inte allt för länge sedan vi läste om Plupp. Den här gången har det blivit vinter och Hermelins päls har blivit vit. Bra ifall man ska leka kurragömma. Och just det avsnittet var väl det som var mest intressant här.
Jul på landet  Collyer, Barbara  3 (2020-11-19 08:53:55)
Boken ser gammal ut. Det ser man på teckningarna. Och den handlar också om gammalt tillbaks. Om två barn som ska fira julen hos mormor och morfar på landet.
Tio vilda hästar firar jul  Rottböll, Grethe  4 (2020-11-18 13:20:14)
De tio vilda hästarna känner jag igen sen tidigare. Och när de är med blir det alltid färgglada bilder. Här tänker de bjuda alla djuren på julfest. Men de andra djuren vill inte.
Julgranen  Huddy, Delia  4 (2020-11-18 09:14:22)
En julgran kan jag ju alltid höra en saga om innan det är dags att plocka fram min egen. Jag tittar mycket på bilderna. Här finns mycket att upptäcka. Först harar, kor och hästar. Sedan människor. Jag kollar in deras kläder och frisyrer. Och granen då? Den fick trots att den var sned, ful och spinkig ändå sprida julglädje. Och nu står den i en park.
Vända hem  Gyasi, Yaa  3 (2020-11-17 20:10:24)
Ghana i slutet av 1700-talet. Två systrar växer upp ovetande om varandras existens. En blir bortgift med den engelske guvernören, den andra förs bort för att säljas som slav i Amerika. Läsaren får sedan, i vartannat kapitel, följa de två släkterna fram till våra dagar. Tyngdpunkten ligger på slaveri, rasism och förtryck, inget av detta försvann när slaveriet avskaffades. Går det någonsin att bli fri från slaveriets bojor? Finns det något att vända hem till och var är "hemma"?

Yaa Gyasis vindlande släktkrönika har fått stor uppmärksamhet i USA och även i hennes hemland Ghana. Även om det är en vitbok över kolonialismens synder och ett mörkt avsnitt i USA:s historia är hon tydlig med att skulden delas av hennes landsmän då slavhandeln till stor del möjliggjordes av afrikanska stamfejder och hövdingars vinstbegär. Bokens fokus ligger på kvinnorna och barnen, de är mest utsatta men också starkast. Här finns också ett inslag om den underjordiska järnvägen, smuggelvägen som blev en bestsellerbok.
Visst finns kärlek och empati, men då slavhandeln inte var någon söndagsskola är det eländeshistorierna som dominerar. Men läsaren får också kunskaper om afrikansk stamkultur och levnadssätt och om amerikansk historia. Boken är lättläst trots det tunga ämnet och de ganska stora tidshoppen är skickligt gjorda.

Musik under läsning, Sixteen tons
I was born one morn´ when the sun didn't shine
I picked up my shovel and I walked to the mine
I loaded sixteen tons of number 9 coal
And the straw boss said, "Well-a bless my soul"

Ni som läst boken förstår varför...
En doft av jasmin  Nord, Elisabeth  2 (2020-11-17 07:28:17)
Den skulle ju kunna bli ganska bra, jag gillar ju den här typen av Allers-kiosklitteratur- men den här boken frustrerar mig enbart. Den här typen av böcker ska ju underhålla läsaren och då vill jag inte läsa en massa elände om misshandel och annat elände. Så är den krystad och bitvis något slarvigt skriven.
Jag tyckte först uppläsaren var ganska sömnig, men hon blev bättre efter ett tag.
Slutbetyg, en 2:a!
Spegelmannen  Kepler, Lars  5 (2020-11-16 16:56:37)
Denna bok slår det mesta jag läst i denna genren.
Helt fantastisk spännande.
Jag förstår inte hur detta författarpar lyckas överträffa sig själva för varje bok de släpper?
Sveriges och kanske världens bästa författarpar.

Lättklätt i Tryckkammaren  Brunk Holmqvist, Karin  2 (2020-11-16 04:46:16)
Jag uppskattar det faktum att det finns författare som Karin Brunk Holmqvist som väl främst skriver böcker för att tilltala de 70+, det är hon väl nästan ensam om att göra nuförtiden. Mitt eget förhållande till hennes böcker är väldigt ojämn. Hon har skrivit ett flertal mycket charmiga romaner, såsom: Potensgivarna (1997), Villa Bonita (2006), Sirila gentlemen sökes (2007), Kaffe med musik (2011), Surt sa räven om rabarberna (2012) och Damen med bysten (2019).
Sedan har hon också skrivit ett flertal böcker som inte alls tilltalat mig. Och tyvärr hamnar även den här boken i den kategorin. Den är lättläst, välskriven och småcharmig på sina håll. Samtidigt är den tyvärr ganska så ointressant. Berättelsen som sådan är svag och griper inte tag i mig, inte heller karaktärerna intresserar mig särskilt mycket.
Efter dryga åtta kapitel lägger jag den här boken ifrån mig. Den kommer säkerligen tilltala många av hennes läsare, men personligen kan jag mycket hellre rekommendera någon av de andra böcker jag nämnt av henne ovan, än denna.
Slutbetyg, en 2:a!