bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Josefin bästis med Villa-Ulla  Unenge, Johan  3 (2018-06-17 13:26:29)
Det hela började i samband med att Josefins skolklass skulle prata om stenåldern. Det var just då som Josefin hörde Villa-Ulla prata om guldet - att de hade guld hemma hos henne. Josefin följde med och fick se guld. Ett guldfärgat skohorn. Och sedan den dagen blev de bästisar. Villa-Ulla är en tjej med många kul idéer. En av dessa var att försöka bli popstjärnor. En annan att göra en alldeles egen grodcirkus. Så här långt är boken rolig. Men när sedan Josefins mamma kommer in och är överdrivet proggig, pratar om barnen i Afrika och med de förbjuder de båda barnen att se på TV, dricka vatten samt kissa på toaletten - då blir jag bara arg. Särskilt med tanke på hur många föräldrar som beter sig i verkligheten på samma sätt som henne.
Serietidningsreklam  Wilhelmsson, Jimmy  5 (2018-06-16 12:57:04)
Fantastiskt rolig återblick på de reklamsidor som fanns i Kalle Anka-tidningen och andra tidningar, inte Bamse då som ju alltid var reklamfri. När jag var liten läste jag mest Bamse så boken är mer nyheter än nostalgi, men visst känner man igen flera av annonserna. Kommentarerna är väldigt roliga och personliga. Faktatexterna är mycket bra, man har verkligen ansträngt sig att hitta historien bakom; det är intervjuer med tjejen som blåste bubblor i Hubba Bubba-annonserna och med hon som hittade på namnet Hicka Persika (en vän till Vira Blåtira).
En bok lätt att fastna i.
Tusen Tranor  Lagerhammar, Ann  3 (2018-06-15 19:22:07)
En intressant skildring om hur några pappersfåglar kan påverka en tanke och åsikt. Flyktingen berättar flera olika historier som han inte riktigt vet om det är hans eller andras. Han påpekar att ibland måste man berätta vad lyssnaren vill höra. Det är tänkvärda synpunkter och ställningstagande som framskymtar i romanen om hur hjälp kan ges.
Döden går på operan  Forsell, Loulou  4 (2018-06-15 13:02:41)
Loulou Forsells första bok är en traditionell pusseldeckare skriven i en ovanligt pigg och rapp stil - det är väldigt roligt att läsa, och det är inte ovanligt att man skrattar högt. Loulous pappa var chef för Stockholmsoperan, så miljöerna är snyggt fångade. Det gäller också hus, gator och våningar. Spännande, och storyn och pusslet håller. Huvudpersonen Ann är härlig.
Floden om natten  Ferencik, Erica  3 (2018-06-14 11:30:52)
En spännande bok om fyra kvinnliga vänner, som beslutar sig för att göra en forsränning i amerikas vildmark. Turen blir inte det lugna äventyr, som de förväntar sig, utan en fruktansvärd resa, med långtgående konsekvenser.
Detta är författarens första thriller, och hon lyckas verkligen hålla spänningen vid liv. Det är en riktig bladvändare. Ibland händer det så mycket att man nästan tappar andan. Det blir emellanåt lite för bra. Med lite mer eftertanke och andhämtningspauser, så hade boken varit riktigt bra. Nu är den "bara" bra.
Själasörjaren  Falkenland, Christine  3 (2018-06-12 15:07:30)
Kyrkoherde Erland Wallerius´ harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från gymnasiet söker upp honom. Hon vill att han ska bli hennes själasörjare och officiera på hennes begravning. Erland förstår att hon har ett mörker inom sig och försöker värja sig mot hennes kontaktsökande. Men Claudia är inte den som tar nej som ett svar, så småningom får hon sin vilja igenom och de inleder ett förhållande. Men Erland slits mellan köttets lust, han lever i ett i det närmaste sexlöst äktenskap, och samvetskval mot hustrun och mot sitt kall. När sen Claudia antyder att de har mer gemensamt än bara en kort samvaro under skoltiden ökar Erlands tvivel och grubblerier och han fattar ett ödesdigert beslut...

Ni som läst Falkengren tidigare kommer att känna igen karaktärerna, den psykiskt instabile kvinnan och den strikt religiöse mannen. Skillnaden här är att bägge är mjukare i kanterna, mindre dysfunktionella, och det är inte klart vem som är offer och vem som är skyldig. Temat med köttets lust och själens obotliga ensamhet är dock detsamma. Och även om det inte var författarens mening visar hon också på faran av att leva i ett sexlöst förhållande...
Sagan om Rand II: Lyktbärarnas återkomst  Wennerström, Cecilia  4 (2018-06-12 12:20:29)
Petra får på nytt möta dimfolket lyktbärarna. För att hjälpa befolkningen i Rand känner sig Petra tvingad att göra något där hon riskerar att själv bli en skuggfigur. Men hon möter också kärleken och en gåva till honom kan bli hennes räddning senare. Det här är en intressant berättelse. Jag tyckte den var bra.
En sista semester  Zadoorian, Michael  3 (2018-06-11 21:44:55)
Ella är över 80, svårt cancersjuk och orkar inte längre med jobbiga undersökningar och plågsamma behandlingar. Hon vill fly, därför trotsar hon sina läkare och sina oroliga barn och ger sig av på en sista semester tillsammans med sin demente man John. Trots sin förvirring kan har fortfarande köra och med sin gamla husbil ger de sig ut på en roadtrip på den legendariska Route 66, slutmålet är Disneyland i Kalifornien. Ett vansinnesprojekt med tanke på deras respektive hälsotillstånd, är det verkligen möjligt och kan de hålla undan för sina barn som hotar att komma och hämta hem dem...?

En vuxensaga och feelgoodroman med tragiska undertoner. Den röda tråden är den värme och starka kärlek som finns mellan dem trots alla krämpor. Johns demens är svår men ändå har han klara stunder då Ella känner att han är tillbaka. Och Ellas kärlek är så stark att hon är beredd att göra sitt bokstavligt talat yttersta för att han ska slippa lida. John kör och Ella guidar honom via sina kartböcker. På kvällarna tittar de på gamla diabilder från tidigare semestrar när barnen varit små. Samtidigt är det en reseskildring där städer och sevärdheter längs den berömda vägen passerar revy. Det finns ett samband mellan det åldriga paret som tiden håller på att rinna ut för och de tidigare så livliga orterna som nu hamnat i bakvattnet då nya motorvägar dragits.

Boken är omtalad. älskad och filmad, med Donald Sutherland och Helen Mirren i huvudrollerna. Vill man vara tråkig kan man invända att hela berättelsen är totalt orealistisk, en så sjuk kvinna som Ella hade inte orkat dra igång ett så kraftödande projekt och en så dement person som John hade aldrig kunnat köra på okända vägar och klara det. Men då hade det å andra sidan inte blivit någon bok och det hade varit synd...
Pelle Svanslös & Co.  Knutsson, Gösta  3 (2018-06-08 09:01:02)
I den här boken möter vi Pelle Svanslös och de andra katterna i tre äventyr. I det första träffar han en tax som bara har ett endaste öra. I det andra är det den elaka katten Måns som får ärva en tant. Det tredje äventyret utspelar sig i staden Lund, där Maja Gräddnos blivit utsedd till kattdrottning. Måns är förstås där för att stjäla hennes guldkrona. Och det är också den berättelsen som är den mest intressanta i den här samlingen. Kanske just för att jag inte läst denna tidigare.
Konsten att fejka arabiska  Liman, Lina  5 (2018-06-07 16:37:21)
Lina Liman har tillbringat många år inom psykvården, många gånger som tvångsintagen. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger, och nästan lyckats. Under hela sin uppväxttid, så har hon haft fruktansvärd ångest, och har inte passat in någonstans. Över 100 läkare har gett henne olika diagnoser, som i sin tur har lett till tester av de flesta ångestdämpande läkemedel som finns, t o m läkemedel som egentligen inte får användas.
Till slut såg Lina ett TV-program, som handlade om Autism. Det var DEN sjukdomen hon hade! Ingen läkare hade brytt sig om att göra de tester, som behövdes för autismbedömning.
Inga läkemedel hjälper mot autism. Man har det bara. Men vet man om ATT man har det, så kan man leva ett mycket bättre liv och anpassa sitt liv efter autismen.
Det tog Lina 32 år för att få reda på att hon hade autism. 32 fruktansvärda år.
Mitt svarta liv  Eriksson, Amanda  2 (2018-06-06 09:19:32)
Boken börjar med en begravning. Alla är svartklädda. Alla gråter. Det är mormors kusin Astrid som dött. Sedan blir det kalas. Alla blir plötsligt glada då. Men morfar är inte med. Han tycker inte om att gå på begravning. Hos morfar hittar man en död mus. Man beslutar sig då för att begrava den - och att den person som författaren valt att kalla Jag ska vara präst. Men mitt i allt detta sorgliga har man ändå tid att vara lekfulla och glada. Det är när morfar börjar tala om reinkarnation. Alla de inbjudna barnen börjar då leka att de är olika sorters djur. Ja, det här är väl ingen berättelse jag längtar efter att få läsa en gång till. Det är lite för mycket religion här.
Snökimonon  Henshaw, Mark  0 (2018-06-05 20:37:10)
Den pensionerade kriminalkommissarien Auguste Jovert får en ny granne, Tadashi Omura, juridikprofessor från Japan, och de börjar umgås. Omura är väldigt intresserad av Joverts liv och den vuxna dotter som han aldrig träffat och börjar i sin tur berätta en kryptisk historia om fäder och döttrar i hemlandet, en historia som blir alltmer obehaglig och våldsam. Jovert blir mot sin vilja fascinerad, ser tydliga paralleller med sitt eget liv och beslutar sig för att ta kontakt med sin okända dotter.

En mångbottnad och mystisk berättelse och kärlek, svek och besatthet där läsaren skärpa sätts på prov. Författaren lägger ut trådar åt alla håll, en del slutar snart, andra drar iväg åt olika håll och bara en del knyts ihop på slutet. Just de lösa trådarna påminner om Murakami, däremot finns inte det övernaturliga med i bilden på samma sätt. Misstänker att australiensaren Henshaw inspirerats av honom, sen tycker jag att Murakami är på en helt annan nivå. Denna berättelse känns mer stel och konstruerad medan Murakami vindlar fram helt oberäkneligt och man får känslan att han själv inte riktigt vet varken hur det hänger ihop eller hur det ska sluta. Henshaws karaktärer är mer stereotypa, den överintelligente psykopaten som alla kvinnor faller för, den lojale men okarismatiske vännen och den oskyldiga unga kvinnan som hamnar i psykopatens garn. Men absolut en läsvärd bok i genren relationsthriller som får läsaren att gå tillbaka för att hitta ledtrådar til det oväntade slutet.
Spelutveckling med spelutvecklingsverkty  Vallbo, Fredrik  4 (2018-06-04 18:36:31)
Datorer och internet får en allt större roll i våra liv och en stor del av vår tid spenderas framför en skärm. Vi spenderar även en stor del av vår tid på nöjen online. Dataspel och spel i mobilen är affärsområden som ständigt växer och för att tillfredsställa marknadens behov av duktiga spelutvecklare tar våra högskolor fram specialutbildningar. Sanningen är dock att det inte alltid behövs högskoleutveckling för att bli en bra utvecklare. För en del räcker det med ett brinnande intresse och viljan att lära sig. Grunderna går att lära sig från någon av de böcker om spelutveckling som finns på marknaden.

All spelutveckling bygger i grunden på programmering och därför kan det vara en bra början att lära sig ett användbart programmeringsspråk. Ett av de mest populära språken för spelutveckling är C++ som utvecklades i början av 1980-talet av Bjarne Stroustrup. Det bygger på programmeringsspråket C men är mer anpassat för att kunna skapa grafik. Är du helt nybörjare på programmering kan en så kallad dummies-guide vara till stor hjälp. Exempel på en sådan är Beginning Programming with C++ For Dummies av Stephen R. Davis. Boken går på ett relativt lättsamt sätt igenom de mest enkla grunder du behöver kunna för kunna sätta igång med programmering.

När du väl har lärt dig grunderna med C++ kan du gå vidare med boken Spelutveckling med spelutvecklingsverktyg av Fredrik Vallbo. Med bokens hjälp kommer du lätt igång med programmering i både 2D och 3D. Den innehåller även en introduktion till grafikprogrammering i C++. Vidare får du bra tips på hur du säljer och tjänar pengar på dina spel. Spelutvecklingsverktygen som boken tar upp ger dig möjligheter att mycket enkelt komma igång med att skapa egna spel eftersom de har en hel del inställningar som underlättar.

Spelutvecklare är mycket attraktiva på arbetsmarknaden speciellt inom iGaming-marknaden som ständigt växer. Kasinobolag som StorSpelare behöver alltid nya utvecklare till sina kasinospel. Andra branscher som ständigt behöver nya utvecklare är Tv-spelsbranschen där företag som svenska spelutvecklaren Dice ständigt producerar nya spel.

För att skaffa dig lite mer kreativ kunskap om hur framgångsrika spel är uppbyggda har boken Designing Games: A Guide to Engineering Experiences av Tynan Sylvester, många bra exempel. Boken går igenom och bryter ner hur moderna och populära tv-spel är uppbyggda och vad det är som gör att de får en så stor genomslagskraft.
Psykologen  Falkman, Martin  3 (2018-06-03 15:01:15)
Lite lagom spännande och lite lagom mörk. Bra och speciell med sitt fokus på inre mående och relationer utifrån ett mansperspektiv.
till Dig  Topelius, Christer  3 (2018-06-03 07:20:00)
En samling dikter. En del berör mycket och andra mindre. Här finns kända poeter vars dikt ändå är nytt för mig. Boken är liten och behändig i sitt fickforma. Där finns en dikt som jag fäste mig vid, Landet som icke är av Edith Södergran. Den börjar så här:

"Jag längtar till landet som icke är,
ty allting, som är, är jag trött att begära.
Månen berättar mig i silvene runor
om landet som icke är."
Martin Udd går på en mina  Knutsson, Magnus  3 (2018-06-02 23:00:18)
Journalisten Martin Udd i sitt andra äventyr. Magnus Knutsson har skrivit ett manus som med enkla medel lyckas få till mycket spänning och lite gullig romantik. Bra miljöer - den här småländska småorten - som Ulf Jansson knivskarpt återger i sina teckningar. Absolut trivsamt att läsa, även om humorn fungerar sämre.
Sagan om Rand I: Landet nära tidens rand  Wennerström, Cecilia  4 (2018-06-01 12:07:06)
Petra kommer att uppleva många farofyllda händelser när hon kommer in i en annan värld genom en tidsreva. Men hon kommer också att vara till stor hjälp för många som väntat på en varelse från en annan värld som ska ha med sig föremål därifrån. Aldrig skulle Petra kunna tänka sig att hennes nalle som hon gråtit så många tårar i en dag skulle rädda henne. Det här är en trevlig fantasybok med många underliga varelser. Jag ryckte den var mycket bra.
Jag vet vem du är  Erlandsson-Svevar, Kerstin  3 (2018-05-30 15:30:00)
Agnes tycker det är bra att hon har två egna rum. Ett hos pappan och ett hos mamman då de är skilda. Men när pappa börjar dejta och mamma ska åka utomlands ett år så känner hon sig ledsen och arg. Men så år hon plötsligt mejl med kärleksdikter och hon och hennes kompis undrar på vem de kan komma ifrån. Det här känns som en rak och fin berättelse om ungdomlig förälskelse.
Mao i Sverige  Wållgren, Ingrid  4 (2018-05-29 13:08:00)
Mao i Sverige, med undertiteln den svenska Maoismen 1963-1986, är en genomgång av en del av den vänstervåg som svepte över västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet i kölvattnet av Vietnam-kriget. Det är en spännande och lättläst expose av en idag svårbegriplig politisk trend. Vad var det som fick svenska studenter, ofta med medelklassbakgrund, att dras till maoismen och dess utövare i Kina, Kampuchea och Albanien? Författaren gör ett tappert försök att förstå det obegripliga, och genomgången visar på ett generande sätt hur maoisterna lyckas förena en paranoid inställning till den svenska staten och västerländsk media med en totalt okritisk inställning till kinesisk och kapucheansk propaganda. Boken borde vara obligatorisk läsning på gymnasiet.
Av samma blod  Svensson, Carin  4 (2018-05-29 09:08:23)
Oscar 14 år har som skoluppgift att skriva om sina rötter i Italien. Han besöker sin snart 100-åriga farmor som har mycket att berätta om hennes liv på Sicilien. Det visar sig att det finns nära band till den sicilianska maffian. Oscars pappa vill inte att Oscar få veta något om släktskapet. Det här är en berättelse med en del fakta. Mycket intressant att ta del av.
Shanghai Performance  Scheuermann, Silke  3 (2018-05-28 15:57:51)
Den världsberömda performancekonstnären Margot kommer till Shanghai för att göra en installation med nakna, vackra kvinnor. Den unga Luisa följer med som hennes assistent, något som passar henne bra då hon nyss tvingats bryta upp från en relation. Den kinesiska världsstaden och dess invånare både förskräcker och attraherar Luisa och hon inleder ett förhållande med en amerikansk-kinesisk läkare. Men det visar sig att Margot har andra skäl än bara konstnärliga att välja Kina som plats för sin installation och Luisa blir en slags katalysator för den tragiska händelse som så småningom tvingar henne tillbaka till hemlandet...

Ett annorlunda familjedrama som utspelas i Shanghai, en stad som för läsaren känns tämligen europeisk. Rika kineser har en västerländsk livsstil, samlar konst och ordnar fester. Temat är konflikten mellan konstnärlig genialitet och moderskap och det pris som konsten kräver, i synnerhet av kvinnor. Lite seg i början men det tar sig när man får koll på de karaktärer dyker upp i första halvan av boken.
Vilmas riktiga kompis  Hanlon, Abby  4 (2018-05-27 09:10:36)
Vilma ska börja skolan - och både mamma och Vilmas syskon talar om för henne att på ett sådant ställe får man inte bete sig hur som helst. Vilma tror att det kommer bli tråkigt där och befaller sin gode fe Herr Nuttis att förvandla skolan till en enda stor pannkaka. Tyvärr så råkar han förvandla sig själv till en kyckling och blir med det tillfångatagen av den rysliga Gloria Glufs. Men skolan är inte så trist som hon själv trott. Där träffar hon Rosabelle. Hon säger att hon är en prinsessa och att hon dessutom har en drake som husdjur. Tillsammans beslutar de sig för att rädda Herr Nuttis från att bli förvandlad till kycklingsoppa. Lika fantastiskt galet roligt som i den förra boken jag läste om Vilma. Kanske till och med lite bättre.
När det tysta tar över  Ressem, Mikael  2 (2018-05-26 23:25:10)
Nio personer som alla har minst två psykiatriska diagnoser och ett gemensamt, avvikande intresse - att ta fram nya självmordsmetoder.
Fem av dem påträffas döda och polisen ser det som vanliga självmord.
Är verkligen sanningen så enkel? Eller handlar det egentligen om mord? Mord på personer som är missanpassade...

Detta är bok nummer två om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström som vägrar inse att han är missbrukare och hans vänner Patrik som är polis och Tomas, en man ingen kan förstå.
Det är inte min favoritserie. Roar för stunden och glöms sen fort bort.

Levande död  Ressem, Mikael  2 (2018-05-26 23:16:34)
Denna bok är snabbt läst och lika snabbt glömd.
Den är full av medicinska termer och är skriven utan språklig känsla.
Hoppas verkligen jag slipper bli patient på Gävle sjukhus - slarviga sjuksköterskor och drogade ambulanssjukvårdare. Läskigt!
Hemmet  Strandberg, Mats  4 (2018-05-26 20:16:07)
När Joel lämmnar sin mamma på demensboendet tror han att det värsta är över.Men Monika blir snabbt sämre.Utbrotten blir allt våldsamma.Hon vet saker hon inte borde känna till och påstår att hennes döda make är tillbaka. Det här är Mats tredje bok efter Cirkeln och Färjan.Det är en småkuslig bok.
The One and Only Ivan  Applegate, Katherine  3 (2018-05-25 17:49:10)
Ganska gullig ungdomsbok men inget som väcker en längtan att läsa mer av samma författare.
The Museum of Extraordinary Things  Hoffman, Alice  3 (2018-05-25 17:32:24)
Ytterligare en bok av en av mina favoritförfattare, men jag vet inte vad det är, om det beror på mig eller på boken, men den förmår inte fånga mitt intresse. Det är vackert skrivet som vanligt, boy meets girl och sedan uppstår problem, men det vill sig inte. Personerna börjar aldrig riktigt leva. Eftersom det kan bero på mig ger jag boken ändå en trea. Fast en mager trea.
About Grace  Doerr, Anthony  4 (2018-05-25 17:27:48)
Första delen är kanske det vackraste och starkaste jag någonsin läst i mitt liv. Resten av boken är inte fullt så starkt - jag ville ha mer av det tema som beskrevs i första delen men så blev det inte. Ändå en mycket bra bok, och, som baksidan också säger, väldigt vackert skrivet.
White houses  Bloom, Amy  4 (2018-05-25 17:22:32)
En mycket bra bok, som skulle vara ännu bättre om jag hade varit mer bekant med bakgrunden till den. Samtidigt ville jag inte läsa på innan boken eftersom jag inte ville få några spoilers.
Strangers on a train  Highsmith, Patricia  1 (2018-05-25 17:18:50)
Filmen var bra men boken har ett stort problem, och det är att jag inte lyckas intressera mig för huvudpersonerna. De är så jobbiga! Och då bryr jag mig inte om hur det går för dem.
Skräck  ,  5 (2018-05-24 13:07:46)
Underbar ungdomsbok med underbara skräcknoveller. 😊
Tre dagar med Billy  Stenberg, Birgitta  2 (2018-05-24 09:03:35)
Det här tycks vara tre av Billys sämre dagar. Det som händer här är knappast något jag vill höra berättas om ytterligare en gång. Påhittet att klättra genom grannarnas trädgårdar och den vägen ta sig till skolan är väl det som roade mig mest. Men ändå inte tillräckligt för att jag ska ropa bravo. Och Billys mamma då? Hon ser inte riktigt klok ut i sin gräsmattefrisyr. Jag skulle bra gärna vilja klippa hennes hår, så att hon mer ser ut som folk.
Vilmas vilda värld  Hanlon, Abby  4 (2018-05-24 08:59:05)
Vilma får inte vara med och leka med sina äldre syskon. Hon är för liten och barnslig, säger de. Men Vilma har gott om låtsas-kamrater. De är allesammans monster och bor lite här och var i huset. En dag skrämmer Vilmas syskon henne med historien om Gloria Glufs. Det är en flera hundra år gammal gumma som äter små barn. Men Gloria visar sig snart finnas på riktigt. Vilma måste då gömma sig, men blir räddad av en fe. Han förvandlar Vilma till en hund. Och det är här som det blir riktigt kul. Särskilt när Vilmas mamma tänker ta henne med till doktorn. Ja, jag har lika kul även efter läkarbesöket och väntar dessutom på det spännande slutet. Ska Gloria Glufs packa för gott? Eller måste Vilma följa med till hennes hemska grotta?
Billy och monstret  Stenberg, Birgitta  3 (2018-05-24 08:52:48)
Billy och hans mamma har åkt ut till en ö i havet. Där finns fiskaren Dysterkvist. Han har ett uppstoppat huvud från en marulk och tycker dessutom om att skrämma barn med sina historier om djur på havsbottnen. Det är inte så konstigt då att Billy inte vågar bada. Dysterkvist skrämde även barn när Billys mamma var liten. Och nu har hon en plan att skrämma tillbaka. En trevlig liten historia blev det av det här i alla fall.
Margareta Regina - vid Gustav Vasas sida  Tegenborg Falkdalen, Karin  4 (2018-05-23 14:37:18)
Biografin Margareta Regina är en utmärkt bok om Gustav Vasas andra gemål Margareta Lejonhufvud.

Margareta Lejonhufvud föddes 1516 och hennes familj tillhörde den svenska högadeln. Hon blev faderlös då Erik Abrahamsson avrättades i Stockholms blodbad 1520. År 1536 var Gustav Vasa ute efter en ny hustru sedan drottning Katarina av Sachsen-Lauenburg hade avlidit.
Att gifta sig utomlands hade sina problem, det var dyrt och Vasas anseende var inte det bästa. Valet föll därför på en svensk adelsdam, Margareta Leijonhufvud.

Drottning Margareta födde tio barn varav åtta blev vuxna. Två av dem kom att bli svenska kungar, Johan III och Karl IX.

En bra skriven biografi som jag kan rekommendera.Billy i skolan  Stenberg, Birgitta  4 (2018-05-23 08:45:47)
Billy och Lotta sitter i ett träd och ser alla barn som går in och ut ur skolan. De skulle så gärna vilja titta närmare på dem. Men skolan ligger en bra bit därifrån - och varken Billy eller Lotta får vara ute där det är trafik. Därför kliver de genom alla trädgårdarna dit. Men farbror Storm upptäcker dem. Ja, vilket kul påhitt alltså. Den här berättelsen gillar jag.
Bunny Brown and his sister Sue  Hope, Laura Lee  4 (2018-05-22 11:59:28)
A nice story about the 6 year old boy Bunny and his little sister Sue. They always seem to end up in trouble and Sue will often be hungry. I liked the book
Billy och visselpipan  Stenberg, Birgitta  3 (2018-05-22 08:27:48)
Billys mamma har inte tid med Billy på grund av ett långt telefonsamtal. Billy försöker få hennes uppmärksamhet genom en visselpipa. Men istället får Billy sitta utanför huset och vänta. Billy blåser. Först skrämmer han ett äldre par. Sedan försöker han göra det samma med flickan Molly. Men hon bara skrattar åt det. Men när han sedan lockar fram en stor hund är det inte lika kul. Mycket mer än så händer väl inte här.
Billy och visselpipan  Stenberg, Birgitta  2 (2018-05-22 08:27:48)
Inte så speciellt bra precis.
Vi som hade alla rätt  Thulin, Kristina  3 (2018-05-21 11:08:33)
En roman som utspelas i den absoluta toppen av mediabranschen. Cissi är framgångsrik programledare på Sveriges största kommersiella TV-kanal och njuter av bekräftelsen i att synas. Hennes vän Minna är stjärnfotograf på samma kanal, en hårdför singelkvinna som inte är så självständig som hon tror och som styr och ställer både bland kollegor och hos sitt ex. Cissi i sin tur lever i ett knackigt äktenskap där hon sätter karriären före familjen och tröstar sig med en olämplig älskare.
Men Cissis program läggs ner och karriären pekar åt samma håll. För att sysselsätta henne får hon i uppdrag att göra en granskande dokumentär av landets snyggaste minister, den uppåtgående James Rångberg som spås en lysande karriär i S-partiet. Minna blir hennes fotograf och tillsammans med en nitisk vikare tvingas de lämna trygga Sthlm och ge sig ut i den norrländska obygden. För det är något som inte stämmer med Rångberg och Cissi har personliga skäl att vilja sänka honom...

Denna bok är lätt att avfärda som platt och lättviktig underhållning som lever högt på kändisfaktorn, både bland de lätt maskerade medieprofilerna och hos författarna. Jenny Östergren är nämligen den Jenny som senare blev Strömstedt och fick en egen TV-show. Men detta livspussel med stressade kvinnor en gång till. Dessa apatiska, själviska, barnsliga äkta män en gång till. Dessa klyschiga singelkvinnor en gång till. Man blir bara trött. Storyn är lika osannolik som vanligt i denna typ av böcker, även om metoo plötsligt gjort den superaktuell. Författarna var före sin tid, boken kom ut 2008.

Men som läsare kan man fundera, vet författarna verkligen vad de skrivit? Cissi och Minna är inga hjältinnor utan två egotrippade bitchar, tämligen osympatiska och dåliga på relationer. Starka kvinnor men inga föredömen. Cissi verkar inte blivit bränd av otroheten, att döma av sista meningen i boken och när Minna träffar drömprinsen är han så stereotypt perfekt att både läsare och författare gapskrattar (förhoppningsvis). Titeln undrar jag mycket över, vem kom på den? För de två tjejerna har inte många rätt, de är visserligen framgångsrika i karriären men det är också det enda. Så jag tror och hoppas att författarna driver både med sig själva, genren och sina kollegor. Om inte är boken ett förskräckligt bottennapp.

Ett citat från Minna måste dock bevaras till eftervärlden: "Ligga med andra kan man vilja göra ändå, ja, antagligen är det helt normalt för kvinnor. Män kan nöja sig med samma år efter år, bara de får hyfsat regelbunden sex, men kvinnor behöver förnyelse och omväxling. Säkert någon biologisk pryl, flera hannar säkrar kanske mer mångfald i avkomman, eller något sånt"
Hacka i er den tjejer...:-D


...dömes för mord  Unefäldt, Gösta  3 (2018-05-20 23:11:01)
Polisroman står det på framsidan, och det ska man tänka på. Detta är ingen deckare i vanlig mening, även om det hittas flera lik. Det är en stillsamt trovärdig och känsligt skriven bok om kollegial gemenskap och arbete. Trevligt kåserande språk, bra!
Fysiken, Martinus Kosmologi och Teorin o  Pettersson, Leif  3 (2018-05-20 20:29:41)
En bok av en ingenjör i biokemi som utifrån den danske filosofen Martinus Thomsens teorier om den ”kosmiska världsbilden”, ett slags "andlig vetenskap", skapat en egen teori om allt som han hävdar förenar den allmänna relativitetsteorin med Schrödingers kvantmekanik, och som dessutom förklarar mörk materia och mörk energi. Han kallar teorin grundenergiteorin – och även om hans hypoteser och förklaringar är intressanta och ibland riktigt inspirerande, så balanserar det hela också på gränsen till flum eller religion snarare en motbevisbar, testbar vetenskap. Teorin är dock onekligen nytänkande och nyskapande, och även om jag kanske inte köper tanken om ett allvetande universum med ett eget medvetande så kan jag finna hypotesen om samspelet mellan de så kallade grundenergierna i vakuumet som upphov till krafter, partiklar och materia intressant.
Mera bus med Alfons Åberg  Bergström, Gunilla  4 (2018-05-20 09:16:27)
Det är lätt att känna igen sig i Alfons Åbergs värld. De händelser som utspelar sig i denna är sådana som sker i den egna vardagen. Men trots detta enkla sker i regel alltid något skoj. Som då när Alfons äntligen lärt sig knyta och knyter så mycket att ytterdörren plötsligt inte går att öppna. Det är inget man funderar ut på en fikarast precis.
Karla Brottare och hamsterpappan  Sparring, Anders  3 (2018-05-19 09:21:57)
Helt plötsligt slutar Karla att brottas. Fröken har nämligen förbjudit henne att göra det. Det har nämligen hänt en olycka. Och den som råkat ut för denne är just fröken. Karla råkade brotta ner henne så att hon gjorde sig illa. Karla beslutar sig då för att intressera sig för något annat. Hon skaffar sig en hamster. Men den som intresserar sig desto mer för det lilla djuret är hennes pappa Jean. Denna tredje och förmodligen avslutande del i serien om Karla Brottare är inte lika bra som de två tidigare jag läst. Visst finns även här en del spännande avsnitt. Men mycket kretsar kring just den där hamstern - och ibland känns det som om detta blivit lite för mycket.
Collage  Juhlin, Cherstin  3 (2018-05-16 08:44:02)
När Annika Vestander fick ta hand om fallet med en mördad 16-årig flicka så anade hon inte att hon själv skulle misstänka en kollega för dådet. Samtidigt anmäls ett inbrott där tavlor försvunnit. Snart visar det sig att konstnären är försvunnen sen många år. Annika inser att det kan vara något som inte stämmer med försvinnandet. Till slut finner hon svaret. Det här är en deckare som är lätt att förstå och som är bra som tidsfördriv.
Sanningen  Coben, Harlan  3 (2018-05-15 20:00:57)
Det är rappt och händelserikt igen men inte lika bra som tidigare. Jag tycker att intrigen var fånig och det kändes rentav segt mot slutet. Coben kan bättre än så här. Ger den en svag trea.
Horatio sparkins  Dickens, Charles  3 (2018-05-14 21:06:51)
Underbar liten historia. Trea.
Rekviem för John Cummings  Ohlsson, Bengt  4 (2018-05-14 06:55:07)
En jätte bra bok, kunde vara skriven av John Cumming så äkta kändes den.
Rekviem för John Cummings  Ohlsson, Bengt  2 (2018-05-14 06:55:07)
Det var Ramones som tog punken till USA. De ligger bakom världshits som Blitzkrieg Bop och Sheena Is A Punk Rocker. Den utagerande sångaren Joey Ramone flankerades av basisten Dee Dee Ramone som skrev de flesta låtarna och gitarristen Johnny Ramone som spelade fortare än alla andra. De var inte bröder och ingen hette Ramone, det var bara en gimmick.
Det här är boken om Johnny Ramone, som egentligen hette John Cummings, från det att bandet lade av till hans för tidiga död i cancer 2005. I långsamma sekvenser får vi följa hans sista år, sjukdomsbeskedet, behandlingarna, bakslagen. Men också tillbakablickar från ungdomen, tiden med bandet och hyllningarna från de som inte glömt. Han minns också egna svek och andras. De sista minnenas trängsel innan utslocknandet.

Så besviken jag blev! Jag förväntade mig en smaskig, halvdokumentär berättelse om ett av de största punkbanden i historien men fick en sjukjournal. Inte bra för en hypokondriker, nu går jag omkring och väntar på att dö i prostatacancer... Nåja, halvdokumentär var den och visst fanns det ett och annat i tillbakablickarna från rocklivet. Men tonvikten ligger på sjukdomen och kroppens gradvisa förfall. Mycket skickligt och känslosamt beskrivet förstås och språket är perfekt.
Men inget för mig.
Pelle Svanslös börjar skolan  Rönn, Åsa och Mikael  3 (2018-05-12 08:54:54)
Det har bildats en kattskola i Uppsala. Måns kusin Konrad är lärare. Tyvärr så gör han snart bort sig. Måns föreslår då att Pelle Svanslös ska bli lärare. Men slug som han är tar han med sig tre kontrollanter från Katteverket. De ska se över Pelles första lektion. Måns har nämligen fixat så att både skolans utrustning som den elektriska belysningen plötsligt kommer att paja. Den här berättelsen finns även med i Gösta Knutsons kapitelbok "Pelle Svanslös i skolan". Men då är den något annorlunda. Måns är inte fullt så elak där. Faktiskt så föredrar jag originalet.
Den som går på tigerstigar  Thorfinn, Helena  3 (2018-05-11 21:56:17)
Sofia jobbar med mänskliga rättigheter i Bangladesh, i nära kontakt med svenska ambassaden, och lämnar lättad barnen och vardagen til sin alltmer uttråkade make Janne. Men Sofia känner sig inte bekväm i relationen längre utan lägger alltmer tid på jobbet och de kontakter hon har där, både de inhemska och andra diplomater. Hon kommer för nära en amerikansk kollega och de inleder ett förhållande. Men det visar sig att han inte är den hon trott, IS flyttar fram sina positioner och CIA är beredda att ta till de metoder som krävs för att stoppa dem...

En tät och initierad roman som blandar privatmoral och storpolitik samtidigt som läsaren får en inblick i vardagslivet i Bangladesh och hur det diplomatiska spelet påverkar invånarna. Författaren lyckas även få med det nu så korrekta temat med transpersoner och deras utsatthet i traditionella kulturer. Det är som sagt initierat och hon vet vad hon skriver om då hon själv jobbat med samma uppgifter som Sofia. Kanske gapar hon över för mycket och personligen hade jag föredragit om hon lagt mer krut på relationer och mindre på globala åtaganden och underrättelseverksamhet. Men jag tror att de flesta läsare tycker tvärtom och uppskattar spänningsinslagen. Boken är en fristående fortsättning på författarens debutbok "Innan floden tar oss" och slutet antyder att det snart kommer en tredje del...

Lilla livet lilla döden  Nilsson, Per  3 (2018-05-11 21:53:03)
Författaren själv råkar träffa den mystiske enstöringen Janne på en bar. Han bor i en fyr och tycks varken ha något förflutet eller någon framtid då fyren ska rivas och ge plats år en turistanläggning. Så försvinner Janne plörsligt och författaren tänker inte närmare på det förrän han får ett brev från den försvunne. Där berättar han vad som hänt och författaren blir besatt av att skriva ner Jannes historia. Men när han börjar forska i saken på allvar visar det sig att väsentliga delar av Jannes berättelse inte stämmer. Så kommer ännu ett brev...

Detta är en skröna i samma stil som "Hundraåringen som klev ut genom fönstret..." men inte så skruvad. Dock är den skriver redan 2001 så det är inget plagiat, årminstone inte från Per Nilssons sida. Greppet att ge författaren själv en väsentlig roll i berättelsen är mindre lyckad. Om det var ett försök att göra berättelsen mer trovärdig så misslyckades det. Författaren har tidigare skrivit ungdomsböcker och det märks, det är lite pubertal pojkboksstämning i vissa avsnitt. Början är lite seg och tjatig med det tar sig och mycket dialog är inte fel. Trots allt inget i min smak, men jag gillade inte Hundraåringen heller...

Himlen måste sakna en ängel  Wågberg, Linn Maria  4 (2018-05-10 23:10:31)
Jag lyssnade till boken som Linn själv läste upp. Det kom så nära, blev så verkligt. En fick sig en tankeställare, ett uppvaknande. En chans att uppskatta innan det är för sent. En inblick i den outgrundliga och bottenlösa sorgen. Tänk att en ändå överlever... Och så Leo själv, som ser allt från ett annat perspektiv. Där sorgen och glädjen ter sig annorlunda. Livet. Det blir inte alltid som en tänkt sig.
Jag var precis som du  Efendic, Negra  4 (2018-05-10 08:48:17)
Beskriver kriget och livet som flykting ur ett barns perspektiv. Budskapet är viktigt och boken är bra. Läs!
Hjärtat söker nödhamn  Edqvist, Dagmar  4 (2018-05-08 23:35:04)
Dagmar Edqvist skildrar säkert ett äktenskap i visst sönderfall - dessutom ute på en avlägsen ö där man lätt blir isolerad, mitt under kriget också. Mycket bra skrivet, gripande och bra personbeskrivningar - minsta biroll känns genomtänkt. Också bra är den estniska utflykten. Fint.
Mirja och pojken i det rosa huset  Nordin, Sofia  2 (2018-05-08 13:09:03)
Mirja vill inte följa med till mormor och morfar. Där finns inga barn. Men det här året har en ny familj flyttat in. Och de har en pojke i samma ålder som Mirja. Nu tänker Mirja skoja med den nye pojken. Hon börjar med att lägga en potatis i hans stövlar. Här fastnade jag nog mer för den snygga omslagsbilden än för själva berättelsen. Berättelsen innehåller lite väl många detaljer att hålla reda på innan vi slutligen är i mål - den och jag.
Inget kan skrämma en björn  Dale, Elizabeth  3 (2018-05-08 09:07:14)
Lillebjörn vaknar. Han tycker sig se ett monster. Men det finns inga monster. Det intygar de andra björnarna och går med det ut på spaning för att bevisa Lillebjörn. Eller finns det trots allt det? Snart dyker det upp tre ruskiga figurer. Och då blir även Pappa Björn rädd. Visst känns temat igen. Och så länge det bara är bra berättat, så tål det att läsas ytterligare en gång.
Sagasagor: Studsmatta, simskola och en b  Sundström, Josefine  5 (2018-05-07 19:29:49)
Oj, här dök det genast upp en ny favorit
Sagasagor: Studsmatta, simskola och en b  Sundström, Josefine  2 (2018-05-07 19:29:49)
Saga är fem år. Hon bor i ett gult hus. Hennes största önskan är en egen hund. Men mamma råkar tyvärr vara allergisk mot sådana. I den här boken möter vi henne i fem olika vardagssituationer och där det grå i dessa verkligen får träda fram. Som när hennes mamma glömde packa ner badkläder i samband med att de skulle besöka simskolan eller när hon själv råkade hoppa studsmatta, så att grannens pojke Samir blev skadad och fick in på sjukhus. Ja, jag har nog läst rätt många böcker i den stilen - och den här sticker knappast fram ur mängden. Ja, jag saknar faktiskt ett avsnitt där jag åtminstone kan le. Istället så kvävs jag av allt detta vardagsgrå. Ja, jag hade nog väntat ett mer praktfullt slut också.
Kalle Anka lär sig en läxa  Disney, Walt  3 (2018-05-07 09:02:56)
Den här berättelsen uppmanar oss att bättre komma ihåg det man en gång lovat. Se bara på Kalle Anka. Han hade lovat att köra Musse, Mimmi och Långben till badstranden samt att ringa Kajsa och tala om att han skulle komma. Men så blev det inte. Och när Kalle sedan skulle fira sin födelsedag låtsades därför hans vänner att glömma bort honom. En trevlig liten bok för alla oss som gillar Disney och hans figurer.
Vit Krypta  Lindstein, Mariette  5 (2018-05-04 09:24:20)
Den var otroligt bra. Riktigt spännande. Jag hade då svårt att lägga den ifrån mig. Underbart skriven. Jag läste ut den igår kväll. Det var inte alls som jag tänkte med Carl och Jim. Trodde något helt annat. Men de två karaktärerna är det fortfarande med mig men så klart är Alex och Dani med. Kändes konstigt när den var slut. Ville inte att den skulle ta slut. Nu får man vänta med spänning på nästa. Jag längtar redan. 😊.
Rika flickor  Scheuermann, Silke  4 (2018-05-03 20:35:16)
En novellsamling av en ung tysk författare. Huvudperson i de flesta noveller är en ung kvinna i storstad som har det gott ställt och mår bra, men som ändå saknar något. De är rika, men inte så mycket på pengar som på ett liv med bra förutsättningar. I särklass bäst är den sista novellen, Överlämning. Den namnlösa kvinnan är gift med en bra man som älskar och bekräftar henne och de har det bra på alla sätt. Ändå känner hon bara tomhet och sorg, vill lämna relationen men vill inte göra sin man illa. Så träffar hon en gammal skolkamrat, Carina, och de börjar umgås. Carina är frånskild men längtar efter man och hem, precis det som hennes nya vän har. Så den sorgsna kvinnan får en idé och introducerar Carina för sin man... En annan bra novell är Krig och fred där en ung kvinna får lära sig att gräset inte är grönare på andra sidan staketet...

En klart läsvärd novellsamling om relationer i vår tid.
Armfeldts armé - Historien om en katastr  Pollen, Geir  3 (2018-05-03 17:33:18)
Den norska författaren Geir Pollen har skrivit en fängslande bok om Armfeldts karoliner och de norska motståndarna. Läsaren får en detaljerad bild av de svårigheter som det innebar att genomföra en operation av denna omfattning. Efter de inledande framgångarna stannade det av och manskapet började decimeras av svält och sjukdomar.

Under återtåget från ­Tröndelag till Jämtland i början av år 1719 dukade mången tapper karolin under, men inte för fiendens vapen. Närmare 3 000 man omkom i snöstorm och kyla under ­marschen över fjällen.

En bra och läsvärd bok om en fruktansvärd katastrof som jag kan rekommendera.
Onda makter  Martin, Jacques  2 (2018-05-02 16:13:21)
Jag har inte läst serien om Frank världsreportern förr, men jag hittade det här albumet hemma (nummer 5 i den svenska utgivningen). Det börjar helt okej, det blir spännande med bergiga miljöer och gamla slott. Men sen växer sig handlingen lite för stor, albumet är också över 60 sidor så det blir lite segt. Bilderna är snygga, men stela och det finns alltför många textskyltar.
Kolla, fröken....!  Westblad, Märtha  4 (2018-04-29 20:48:12)
Författaren skrev i Aftonbladet under signaturen Karbon, hon skrev om kontorsvärlden och det är det denna roman handlar om. Det finns ju en huvudperson - som man får följa ända till Paris - men annars är det en mängd människor. Från kontoret utgår en massa historier och man lär känna olika sorter.
Det är en humorroman absolut - för den är väldigt rolig - men den tvekar inte att låta orden bränna till både med sorger och tragik utan också med problem för en kvinna i arbetslivet t.ex.
Balen  McNicoll, Sylvia  4 (2018-04-28 14:02:04)
15-åriga Kristina har svårt att koncentrera sig på skolarbetet. Hemma är det kaos och köket ser ut som en svinstia. Storebror Ron vill inte hjälpa till och vill inte prata med hemma. Hennes pappa sitter jämt och dricker öl. Och i skolan verkar Mark, som Kristina är förälskad i, mer intresserad av en annan tjej. Livet är hemsk med en mamma som ligger döende i cancer på sjukhuset. Det här är en bok som är värd att läsa både för ungdomar och vuxna. Den belyser de problem som uppstår när en familjemedlem blir svårt sjuk men också de känslor som dyker upp och hur vardagen ändå måste fortgå. Jag tyckte den här boken var mycket bra.
No Limit Hold'em: Teori och praktik  Sklansky, David  5 (2018-04-26 20:19:10)
När det kommer till böcker om poker är David Sklansky och Ed Miller rena rama Hemingway. Med deras ofattbara kunskap och klara språk, som vid en första anblick kan förefalla enkelt och ytligt, men i själva verket innehåller alla de stora hemligheterna du behöver för bli en skicklig spelare.

Jag försökte först lära mig att behärska Texas Hold ’Em på egen hand. Jag övade mot datorn och spelade mot vännerna. Med tidens gång tyckte jag att jag hade blivit riktigt skicklig, men så fort jag testade att prova spela poker online mötte jag helt annat motstånd. Och ganska snart insåg jag att jag inte var mer än en duktig amatör. Jag kunde vinns vid vissa bord, men inte vid de där insatserna var högra och jag insåg att jag var tvungen att utvecklas i mitt spelande.

Efter att ha läst den här boken har jag fått en helt ny insikt i spelandet. Sklanskys och Millers bok är med all rätt en av poker-litteraturens hörnstenar. Samtidigt skulle jag säga att även om nybörjare kan få ut mycket av boken, lämpar den sig bäst för oss som redan har ett gäng partier under bältet och en skaplig insyn i detta mångfacetterade spel. Att jämföra författarna med Hemingway är inte helt ovisst ur den aspekten att språket är kompakt och fordrar multipla läsningar.

I boken får vi en rejäl genomgång av grundläggande och nödvändigare egenskaper, som du helt enkelt måste besitta för att bli en toppspelare. Som att kunna läsa spelarnas händer, manipulera motståndarna och få en viss kontroll över dina insatser. Du får lära dig att se till oddsen, vilket också är en av de absolut viktigaste kunskaperna att ha med dig när det väl är dags att möta skickliga spelare. För att bluffa måste du ha insikt i vilken kombination dina motspelarna rimligtvis kan sitta på.

För egen del har det som sagt varit hjälpsamt att ha gått igenom No Limit Hold ’Em några gånger. Jag har sedan dess besökt flera spelsajter och vunnit betydligt fler gånger än tidigare. I dagens spelvärld är det också rätt tacksamt för oss pokerspelare. Fler och fler casinon blir tillgängliga och hos princip alla går det att spela online-poker. Eftersom marknadskonkurrensen hårdnar försöker också bolagen att urskilja sig med allt mer generösa erbjudanden.

Jag har exempelvis sett sajter som bokstavligt talat ger bort gratis casino pengar i samband med att man startar ett konto. Dessa pengar går sedan att spela för vid de olika pokerborden: Texas, Three Card, Caribbean Stud etc. Extra kul är det när sajterna erbjuder live poker och en riktigt dealer delar ut korten.

För den som är intresserad av att utvecklas i sitt pokerspelande kan jag inte rekommendera denna bok tillräckligt mycket. Därför kan jag inte heller göra annat än att ge den högsta betyg. Det är en lysande bok för strategen.
Skoterfärden  Stiessel, Lena  3 (2018-04-26 18:33:33)
Gustav från Stockholm är uppe i norr. Här har ungdomarna snöskotrar och han får följa med ut på en tur. Det ska grillas korv och det dricks öl och sprit. På hemfärden slungas Gustav av skotern då han och föraren fortsätter. När Gustav vaknar upp inser han att han måste ta sig hemåt genom att följa skoterspåren. Men han är trött och skadad. Det är tur att det finns en sameflicka som är synsk. Det här var en berättelse som kändes verklig. Jag tyckte den var bra.
Om livet är dig kärt  Graham, Heather  3 (2018-04-23 16:50:08)
Det finns en mördare där ute som bevakar. Han är på jakt efter rödhåriga kvinnor. Madison drömmer ständigt om hur kvinnorna dödas men hon kan inte se personen som håller i kniven. Ständigt påminns hon om den dag då hennes egen mor blev knivmördad. Mördaren har blickarna på Madison och hennes syster och en dag står de öga mot öga mot honom med kniven. Det här är en okay bok.
Långben och den magiska yxan  Disney, Walt  4 (2018-04-22 18:33:22)
En trevlig liten saga i gammaldags stil om Jan Långben. Här är det ett träd som blivit förgiftat. Den som lyckas hugga ner det innan det ställer till med skada belönas med att bli kungens egen skogvaktare. Jag känner igen lite av det här ifrån andra sagor jag läst eller hört.
Katt försvunnen...  Bross, Helena  4 (2018-04-21 13:06:57)
Här möter vi två unga detektiver. Den här gången är deras uppdrag en katt. Den är försvunnen. De båda unga tar kontakt med kattens ägare, men söker också efter ledtrådar. Snart upptäcker de att ytterligare två katter försvunnit. Genast börjar de leta efter misstänkta personer. Bland de misstänkta finns en dam som köpt ovanligt mycket kattmat och en gubbe som pratar med sig själv. Även han har handlat kattmat. En lättläst och spännande bok och där slutet på berättelsen inte är allt för oväntat.
Sommaräventyret  Bross, Helena  4 (2018-04-20 13:07:51)
Här möter vi en familj som hyrt ett sommartorp. Det har en gång tillhört en herre vid namn Lundström. Det sägs att han spökar där. En bit längre bort finns ett skjul. Och i det finns ett bilvrak. En yngling brukar meka med det. Han gillar inte att folk snokar där. Snart får också han nys om att Lundström spökar, att han har en hund och att han brukar visa sig utanför det gamla torpet om nätterna. Det är här som det börjar hända saker. Och det är först här som boken börjar bli bra. Allt får sin naturliga förklaring. Men inte riktigt så som jag först hade trott.
Bilder  Bergman, Ingmar  4 (2018-04-20 10:40:02)
Bilder – Ingmar Bergman
Få filmintresserade har missat att 2018 är den svenska mästerregissören Ingmar Bergmans år. Nu skulle filmskaparen ha fyllt 100 år. Jag har sedan tidigare varit intresserad av Bergman och har sett de flesta av hans klassiker. I år har jag tänkt att arbeta mig igenom alla hans filmer. Ett omfattande projekt som kommer att ta sin rättmätiga tid.

Till min hjälp har jag Bergmans egen biografi Bilder , som till skillnad från hans tidigare bok Lanterna Magica, uteslutande fokuserar på hans filmer. Jag läste boken i ett svep och planerar att återgå till den vid varje film jag ser.

Att Bergman var en kompetent författare råder det inga som helst tvivel om. Hans filmdialog ekar mer av skönlitteratur än realism, ett stilgrepp som kan finnas högtravande och pretentiöst, men personligen älskar jag det. Språket är lika mycket en del av Bergmans värld som fotot, kvinnorna och diskuterandet av existensiella frågor är.

I Bilder skriver han mer avslappnat än vad jag är van vid. Det finns ett avskalat lekfullt språk som är oerhört roligt att ta del av. Det är enkelt, men också väldigt laddat. Kanske beror det på hur objektivt han bedömer sina egna filmer. Han drar sig inte för att såga sig själv eller lyfta fram något som blev utmärkt.

Givetvis ska vissa partier tas med en nypa salt. Vi har att göra med en historieberättare. Att fantasin och överdrifterna har varit framme och kryddat kan vi nog vara säkra på, men i stora drag får jag en känsla av att Bergman är oerhört uppriktig.

Att rent praktiskt ta sig an alla dessa gamla filmer är inte helt enkelt. Var hittar man dem? Jag hade turen att komma över denna sida med en lista på var man kan streama film. På vissa av dessa tjänster har jag sett åtminstone ett par Bergmanfilmer, men det är märkligt att en av världens största filmskapare inte kan få större distribution i sitt eget hemland.

Sammanfattningsvis: Bilder är en utmärkt bok, som alla cineaster borde ta sig an. Bergman skriver med ett följsamt och säkert språk och känns uppriktig i sin kritik och beröm mot sig själv, sina medarbetare och sina filmer.
Hej, HELLO!  Bross, Helena  5 (2018-04-19 19:05:55)
Bra men svår att läsa.
- Aldrig på livet, sa Cajsa Arg  Sternehäll, Britt  2 (2018-04-19 17:48:31)
Cajsa är arg på mamma och pappa. De vill jämt bestämma vilka kläder hon ska ha på sig. Och de gapar och tjatar hela tiden innan hon ska iväg till dagis. Mycket mer än så händer inte. Och titeln på boken är mer spännande än själva innehållet. Den påminner liksom om "Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg" - en mattant från riktigt långt tillbaks.
Paddington på ordjakt  Bond, Michael  3 (2018-04-19 13:31:33)
Den som kan finna flest ord på bokstaven B vinner ett fint pris. Björnen Paddington ställer genast upp. Men i bakgrunden lurar en pojke som kopierar alla Paddingtons svar. Men som tur är kommer Paddington på att han är en björn. Och då ordnar sig det hela genast. Åter igen en småtrevlig sak med en välbekant björn. Jag börjar kunna honom vid det här laget.
Paddington och regnbågsglassen  Bond, Michael  3 (2018-04-19 08:53:27)
I den här boken ska familjen Brown på badsemester. Med sig har de förstås den med mänskliga egenskaper björnen Paddington. Men vädret är inte det bästa. Men en regnbågsfärgad glass är väl ändå inte fel? Paddington får en sådan. Men bara om han kan säga ordet tutti frutti. Småtrevlig sak; men jag har nog ändå läst betydligt bättre bilderböcker än så här.
Snurran och den osande abborren  Bergström, Eva  3 (2018-04-18 09:00:59)
Katten Snurran har hittat en abborre. Den stinker. De övriga katterna i familjen vill genast ha bort den. Men Snurran försvarar den. Hon har den till och med hos sig i sängen. Men en dag är fisken borta. Snurran blir förstås både arg och ledsen. Men en ny fisk ordnas. Och det är här som bokens enda riktigt kul inslag dyker upp. Snurran vill nu plötsligt ha en surströmming. Det måste nog lukta nånting fruktansvärt hos katterna efter detta. Kanske att de övriga med det ångrade att de slängde abborren.
Inte ett farväl  Connelly, Michael  3 (2018-04-17 18:30:43)
En ny deckare med både Bosch och Haller på arenan. Bosch letar efter en arvinge till en miljardär och hjälper till att spåra upp en våldtäktsman. Berättelsen har hyfsat flyt även om det inte känns lika spännande som tidigare. Connelly kommer inte med några större överraskningar här. Same ole story i ny förpackning kan man säga.
Karla Brottare och Boris Olsson  Sparring, Anders  4 (2018-04-17 13:23:50)
Den efterlängtade fortsättningen på den förra och minst lika bra boken om Karla.
Karla Brottare och Boris Olsson  Sparring, Anders  4 (2018-04-17 13:23:50)
Martin tjatar på Karla att hon ska gå med i en brottarklubb. Karlas numera kompis Rut i sin tur blir kär i Martin. Karla ljuger om att Martin också är kär i henne. Och Karlas pappa orkar plötsligt inte arbeta. Och vad gör sedan Sandra hos Josef? Det är mycket att hålla reda på och mycket som kräver svar. Dessutom dyker Boris Olsson upp. Han känner sig misslyckad som brottare. Särskilt med tanke på den affisch som klubben hängt upp. På den ser man hur Boris blivit besegrad av en gång svenska världsmästaren Frank Andersson. Den här boken är lika spännande som den förra boken jag läste om Karla.
Rockeliku!  Foreman, Michael  3 (2018-04-17 13:05:24)
Visst är det Stadsmusikanterna från Bremen av Bröderna Grimm som återges här. Både åsnan, hunden, katten och tuppen känns igen. Likaså bovarna. Men sedan blir det annorlunda. Inte sticker djuren till Bremen och prövar lyckan heller. Istället tar de hand om en vägkrog samt bildar ett rockband. Ja, det var väl inte riktigt så jag hade tänkt att sagan skulle sluta. Annars en helt okej bok.
Den lilla röda hönan  Foreman, Michael  4 (2018-04-17 08:34:35)
Hönan är här det flitigaste av djuren. Hon sår och hon skördar. Och när det sedan blir dags att tillreda mjöl är det också hon som tar säden till kvarnen. De andra djuren däremot vill bara lata sig. Men när det sedan blir dags att äta av det goda brödet - ja, då vill de genast vara med. Ja, visst känns det igen? Men de andra djuren får snart tji. Endast de som varit med och hjälpt till får smaka. En trevlig liten saga i gammaldags stil. Säkert ursprungligen en folksaga.
Lilla björn på semester  Chaud, Benjamin  3 (2018-04-16 20:39:08)
Pappa björn och lilla björn har sökt vinteride på ett varuhus. När en familj ser lilla björn så tror de att han är en leksaksnalle och tar honom med sig. Pappa björn har ett bry att följa efter. Lilla björn hoppar ombord på ett fartyg och pappa björn lyckas också följa med. De hamnar i ett tropiskt klimat där de träffas igen. Det här är en barnbok med konstrikt detaljerade teckningar som kan väcka intresse hos barn.
Lilla Lena är frisör  Karsin, Åsa  4 (2018-04-16 20:27:53)
Lilla Lena vill leka frisör med Svenne. Allt som behövs tas fram. Först får Svenne vara frisör. Så mycket finns inte att göra med Lilla Lenas få hårstrå. När det blir Lilla Lenas tur att vara frisör så finns det mycket hår som hon måste ta hand om för Svenne har massor av hår. Lilla Lena låtsar att hon klipper men plötsligt är golvet fullt med hår. Det här är en gullig berättelse med söta och lättförståeliga teckningar. Bra.
Kejsarens nya kläder och andra sagor  Szekeres, Cyndy  3 (2018-04-16 13:42:16)
Vargen och de sju killingarna. Skomakaren och mössen. Kejsarens nya kläder. Tre välbekanta sagor. Här i sällskap med lite bilder på söta djur. Ja, mycket mer än så kan jag väl inte att säga om den här boken. Inte mycket mer än att de här sagorna är så mycket roligare att ha i böcker var för sig.
När mamma var indian  Stark, Ulf  5 (2018-04-16 13:08:23)
Ja, visst är det härligt när stora människor kan släppa alla bestyr och bara vara barn för ett tag. Jag kan bara säga gilla om detta.
Den lilla bokhandeln runt hörnet  Colgan, Jenny  4 (2018-04-15 20:48:12)
Boknörden Nina blir av med jobbet när hennes älskade bibliotek tvingas stänga. Nu står hon utan försörjning, dessutom har hon tagit hand om en massa böcker som annars skulle kastats, till hennes hyresvärds förtret. Men så ser hon en annons om en skåpbil till salu och får den lysande iden att skapa en mobil bokhandel. Av olika skäl hamnar hon i skotska högländerna, långt från hemstaden Birmingham, men det visar sig vara ett lyckokast. Befolkningen är svältfödda på böcker och affärerna går bättre än väntat. Men med kärlekslivet är det värre och den charmiga lokföraren som hjälpt henne så mycket är inte den hon trott...

Feelgood är bara förnamnet på denna saga för vuxna där nästan alla människor är snälla och hjälpsamma och även den onda häxan har försonande drag. Alla älskar att läsa bara de får rätt bok i handen och böcker är det som förenar och förändrar världen. Man kan förstås ironisera över den naiva stämningen i berättelsen men faktum är att vi behöver positiva läsupplevelser också. Jag förstår inte vurmen för eländesporr hos så många kritiker och jag håller inte hyllade författare som Sofi Oksanen och Aris Florentos före Jenny Colgan. Berättelsen är rapp och lättläst med massor av värme och empati. Att det sedan handlar om böcker och nödvändigheten av att läsa, alltid och överallt, gör inte saken sämre.
Sagan om julträdet  Hakes Noble, Trinka  3 (2018-04-15 09:08:41)
Visst kan berättelser om hur folk levde förr vara intressanta. Och visst har författaren gjort sitt bästa för att det ska vara så. Men tyvärr så lyckades det inte fullt ut den här gången. Efter att ha läst sista sidan vill jag nog inte läsa denna bok en gång till.
Dubbeltrubbel  Langston, Laura  3 (2018-04-14 20:14:43)
Det är inte lätt för Erin som får så många uppdrag. Hon vill så gärna hinna med men när hon får till uppgift att träna skolans fula hund så känns det nästan för mycket. Dessutom försvinner saker på skolan och hon blir misstänkt. Det här är en bok som väl beskriver episoder i ett ungdomsliv . Där det ibland måste tas ställning på vad som känns rätt eller fel och handla därefter. Bra bok.
Innebandypiraterna första säsongen  Dahlgren, Sölve  5 (2018-04-14 19:19:57)
-"Innebandy Piraterna av Sölve Dahlgren

Innebandy Piraterna tycker jag är en spännande bok som riktar sig till såna som gillar sport. Det är kul att läsa för att dom tar ett lag från idé till verklighet. Jag tycker det är spännande att läsa hur de tar motgångar och succé. Den visar att hårt arbete ofta lönar sig. Jag ger den högsta betyg. Albin Piispanen Samuelsson Innebandy Piraterna av Sölve Dahlgren

Innebandy Piraterna tycker jag är en spännande bok som riktar sig till såna som gillar sport. Det är kul att läsa för att dom tar ett lag från idé till verklighet. Jag tycker det är spännande att läsa hur de tar motgångar och succé. Den visar att hårt arbete ofta lönar sig. Jag ger den högsta betyg. Albin Piispanen Samuelsson.

Tack för möjligheten att få recensera denna fantastiska bok. Mvh Albin"

Albin är ju i bokslukaråldern men även i ishockey och innebandyslukar åldern. Den här boken räckte precis för honom att hinna läsa ut under resan till fjällen när familjen åkte bil dit nu under lovet.
Glasslottet  Walls, Jeannette  2 (2018-04-14 19:00:23)
-”Glasslottet” av Jeanette Walls bygger på författarinnas egna minnen från sin stundtals turbulenta uppväxt.

Hennes far, Rex Walls, är en alkoholiserad gruvarbetare fylld med drömmar och framtidsvisioner. Hans stora projekt är att finna riktigt mycket guld för att kunna bygga upp ett drömhus men han blir aldrig långvarig vid sina jobb. Vid nyktert tillstånd har han stora planer för sin familj, men när ruset intar hans sinnen ställer han till med en massa elände.
Hennes mor, Rose Mary Walls, är en utbildad lärare men utan vilja och ork att jobba. Hennes stora önskan är att bli en konstnär och den bohemiska livsstil som hon drar in i familjen skapar oreda, utan regler eller stark uppfostran far barnen runt lite som de vill.

Boken tar läsaren med på en tragisk men händelsefylld resa från husvagnsboende i Arizonas heta ökenområden, via ett ofärdigt ruckelhus i Welch vid Appalachernas böljande sluttningar till ett New York med pengar och framgång.
Familjen flyr/flyttar, ( oftast abrupt mitt i natten), från det ena stället till det andra, allt eftersom fadern ställer till med olyckor och skämmer ut sig i områdena de försöker bygga upp en framtid i.
Båda föräldrarna rycker på axlarna och anser att de ger sina fyra ungar ett spännande äventyr där regler och lagar verkar vara till för att brytas. Utan pengar och föräldrarnas tama, slarviga sätt påverkas Jennifer och hennes syskon till att bli uppfinningsrika. De letar mat bland sopor, bygger tillfälliga sängar av papperslådor, försöker laga hål i taken med tejp och när det inte hjälper, bygger regnskydd av gamla presenningar. Allt medan modern målar och fadern dricker och bygger ritningar på drömhuset ”Glasslottet”.

Barnens uppväxt präglas av hunger, misär och fattigdom men samtidigt finns där värme, kärlek och gemenskap mellan raderna. De stöttar och ställer upp för varandra när föräldrarna sviker. De försöker få till ett riktigt beboeligt hem vart än de hamnar. Det finns ett hopp i mörkret, tron på någonting bättre och försöken att gemensamt göra det bästa av situationen.

Att inte socialen rycker in och inser att detta är en trasig familj på drift är för mig ett mysterium. Att ingen reagerar på vad som pågår i barnens värld, att ingen bryr sig när barnen kommer med trasiga kläder, barfota och lortiga till skolan är tragiskt. Även om de oftast bor bara en kort stund på varje ställe och hamnar i de fattigaste kvarteerna borde väl ändå någon vuxen person ha sett något och anat oråd? Endast en gång under berättelsens gång dyker barnavårdsmyndigheten upp efter en anonym orosanmälan men då är tolvåriga Jennifer ensam hemma och allt rinner till slut ut i sanden.

Självbiografier är ju baserat på en annan människas upplevelser och minnen. Den här boken är också väldigt utlämnande, ärlig och rak och trots den tuffa uppväxten finns familjebanden och kärleken starkt där. Jag vill så gärna tycka om den här boken men nä, tyvärr känns den mest som en seg ökenvandring .... samma eländiga händelser sker för varje område de kommer i; jobb, sparken, fyllan, bråk och slagsmål, jakten på mat...det är bara stadsdelarna som skiljer sig åt.
I längden blev det trist att läsa och med tanke på att

Jennifer fått boken utgiven förstår man att allt ska vända till bättre tider...åtminstone för henne.
😊 En tvåa får den och jag lägger den i vår bokbytarhylla på jobbet. Någon annan kanske tycker den är bättre än vad jag tyckte...
Thule  Amneus, Anders  4 (2018-04-14 18:45:46)
Ja, vad har jag läst den här gången då? Jo, en fantastisk berättelse av Anders Amnéus utgiven av Catoblepas förlag
Thule är berättelsen om den unge Trase Orm. Som litet barn hittas han ensam i en by där pesten dragit fram. Vem han är, är det ingen som vet. Han växer upp i en fosterfamilj, men händelser som han inte verkar råda över för honom snar därifrån och vidare på långväga resor till okända länder.
Boken beskrivs på framsidan som "Fantasy med doft av vikingatid"......fast jag skulle snarare säga att det känns verkligen som vikingatid med en anstrykning av Fantasy. Jag är normalt ingen anhängare av Fantasyböcker, men i detta fall tänker jag göra ett undantag, de små inslag som kan betecknas vara just "Fantasy" ger bokens berättelse bara en extra krydda utan att just förstöra känslan av att vara på riktigt, för när jag läser boken är jag verkligen "med" Trase på hans äventyr och även med de andra färgstarka och levande människor/varelser som som rör sig i hans värld.
Thule är en berättelse om rå makt, liderlig kättja och blodfläckat stål, men också en berättelse om magiska världar, heder och kärlek. Som sagt många timmars mustig läsning alltså!
Klotis världs-grisen  Peet, Bill  2 (2018-04-14 08:54:27)
Inte så värst jättebra berättelse precis. En gris som har drömmar om att bli något mer än bara en vanlig gris, hamnar på en cirkus för att slutligen bli utbuad. Tur då för författaren att han fixade så att det slutade någorlunda bra för det stackars djuret. Annars så hade nog även jag ropat: Bu!.
Prinsessan och den fasansfulla björnen  Gustavsson, Per  4 (2018-04-13 12:59:38)
Det är en berättelse för oss som gillar spänning, men inte riktigt vill att det ska dyka upp hemska scener. Björnen är väl den som är hemskast här. Han ser ut som ett monster. Och prinsessan? Ja, hon är snart redo för nya tuffa äventyr.
Goddag fru Ekorre!  Hansen, Carla och Vilhe  4 (2018-04-13 08:48:01)
I den här boken presenteras de en mängd olika djur som finns runt omkring oss. Inte med fakta om var de vanligtvis lever, vad det äter och hur gamla de kan bli. Mer då i form av en söt bild och med ett stycke underhållande text bredvid.
Myran och elefanten - en djungelsaga  Peet, Bill  3 (2018-04-12 13:28:39)
Man skulle väl kunna säga att den här sagan vill tala om för oss att inte vara malliga. Till en början roar den mig. Men efter hand så blir den rätt intetsägande. Slutet är däremot överraskande. Men jag tänker inte avslöja det.
Babar och den hemlighetsfulla grottan  de Brunhoff, Laurent  2 (2018-04-12 08:55:55)
Här blir jag smått irriterad på alla namn jag hela tiden måste hålla reda på, för att kunna veta vem som är vem i den här historien.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  4 (2018-04-11 13:22:14)
En söt, men på samma gång läskig saga och med ett överraskande slut. Monstret ser faktiskt riktigt otäckt ut.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  5 (2018-04-11 13:22:14)
Berättelsen är även den minst lika underbar