bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in



Nya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Paradisets fångar  Paasilinna, Arto  3 (2019-09-22 21:47:07)
En annorlunda bok om ett gäng flyplansresenärer som efter en flyplanskrasch blir strandsatta på en ö. Lite rolig och underfundig, underhållande men ändå lite torftig.
Indisputable Existence of Santa Claus  Fry, Hanna  3 (2019-09-22 16:19:33)
En bok om mattematiska logiska klurigheter om julen.
Boken har många roliga klurigheter och andra är mindre roliga.
Man måste vara intresserad av mattematik om an ska gilla denna boken.

https://www.bokus.com/bok/9781784162740/the-indisputable-existence-of-santa-claus/
Vem var Sigge Stark?  Niklasson, Bo  4 (2019-09-22 12:15:14)
En tunn bok, men bara genom sitt sidantal, författaren får med mycket fakta och det är intressant att följa Signe Peterséns väg - en ofta sorglig väg. Man tycker det är synd att hon fastnade i kärleksromanen som enda genre - det var ju inte bara förlagens fel utan hon kunde själv slösa pengar tills de var slut.
En intressant biografi - både övergripande och med bra anekdoter. Man slås av Signes, Sigges, stora förmåga att tala med djur. Hon tecknade också väldigt bra, och boken har också flera fina dikter.
LasseMajas Detektivbyra - Filmmysteriet  Widmark, Martin  4 (2019-09-20 13:15:18)
Lika underbar som tidigare. Jag tycker om berättelsen. Jag gillar verkligen bilderna. Jag har läst alla böckerna om detektiverna Lasse och Maja och jag gillar böckerna. Bra med spänning. Jag rekommenderar denna. 7- 9 år cirka kanske men jag rekommenderar hela denna serie om LasseMajas detektivbyrå.
Det sjunde rummet  Svernström, Erika  4 (2019-09-20 13:12:15)
Jag tycker att det var lika spännande som Det Övergivna barnhemmet och det var bra skriven med fina illustrationer. Jag hade svårt att lägga från mig boken. ☺️.
Skulle jag dö under andra himlar  Anyuru, Johannes  2 (2019-09-20 06:00:02)
En vacker bok med poetsk språk, men inget för mig. För trasparant handling om förfatrarens tankar och känslor. Jag vill ha en handling, där man har ett tydligt språk, denna bok är mer poesi än skönliterater verk
Om jag ger dig ett barn  Zachrisson, Annika  3 (2019-09-19 22:49:04)
Pocketbok ur serien Kvällsromanen, nr: 46, har gått som följetong i Min värld.
Utmärkt kvällslitteratur som håller ungefär vad den lovar och som inte kräver särskilt stort engagemang för att kunna hänga med i handlingen. Lättläst och med spänning och romantik. Mycket engagerande handling, så man kan inte annat än snabbt byta sida och innan man vet ordet av det så är den slut. Slutet kommer dock väldigt fort och lägligt, jag hade gärna haft lite mer känslor och dramatik. Men en absolut bra och underhållande kvällsläsning. Jag läser mer än gärna fler böcker i den här serien och av Annika Zachrisson!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Idag ska allt bli annorlunda  Semple, Maria  1 (2019-09-19 22:23:48)
Pendlar mellan en 1:a och en 2:a för mig. Jag märkte genast i början att det här inte var en bok som tilltalade mig då den var rörig och svår att få grepp om. Ändå tyckte jag att det fanns några små roliga episoder i början, men dessa blev aldrig sammanhängande med själva berättelsen som sådan och den blir tyvärr enbart sämre och sämre och sämre och fram emot slutet skumläste jag enbart för att få veta hur den slutade. Jag fann den extremt rörig, med karaktärer som kom och gick och som jag aldrig fick grepp om och dessutom detta att den hoppar hela tiden mellan nutid och dåtid, gjorde knappast saken bättre. Jag tror att själva grundhistorien och med en annan författare, så skulle den ha kunnat bli ganska bra. Men slutresultatet på den här boken kan jag bara inte uppskatta och jag kan inte rekommendera den!
Slutbetyg, en 1:a, men en stark 1:a, om det gör någon skillnad?
Edward Tulanes fantastiska resa  DiCamillo, Kate  1 (2019-09-19 12:01:42)
Boken är mycket sorglig - och det är främst det som gör att jag inte tycker om den. Den stackars lilla leksakskaninen hamnar plötsligt i havet, får utstå hundar och deras dräglande käftar, hamnar på soptippen, blir mer eller mindre korsfäst (fast då i rollen som fågelskrämma) för att slutligen få sitt eget huvud krossat. Det kunde ha varit jag. Det kunde lika gärna varit en av mina egna leksaker. En berättelse som med det inte känns bra - och som jag med det vill att den ska ta slut fortast möjligt. Kanske detta inte alls är en bok för barn och unga. Kanske det här i själva verket är en lättläst roman, att de som jobbar med böcker placerat ut den till en annan publik än vad kanske författaren och förlaget tänkt sig?
Edward Tulanes fantastiska resa  DiCamillo, Kate  3 (2019-09-19 12:01:42)
Berättelsen är väldigt sorglig. Men samtidigt är det spännande att följa den lilla leksakskaninens vidare öden. Tyvärr är slutet inte riktigt som jag tänkt mig. Jag hade förväntat mig ett något gladare sådant.
Boel och Oscar  Sundström, Josefine  4 (2019-09-18 11:56:00)
En fin berättelse där en yngre och en betydligt äldre person är till hjälp för varandra. Båda har kriser som de genomgått och fastnat i och som de har svårt att reda ut. Men med tålamod och omtanke lyckas de till sist hitta försoningar. Det här är en berättelse som väcker tankar och ömhet om huvudpersonerna och de människor de står nära.
Mocka  De Rosnay, Tatiana  4 (2019-09-17 22:37:17)
Det här är min andra bok som jag läser av Tatiana De Rosnay. Jag älskade Colombes granne som var en spännande psykologisk thriller. Mocka är ingen thriller, även om spänningen finns där tillsammans med sorgen och oron. Jag tyckte det här var en mycket bra och engagerande fransk roman med psykologisk trovärdighet, bra och intressanta karaktärer och med en liten finurlig tvist fram emot slutet. Den här kan jag varmt rekommendera och jag vill absolut läsa fler böcker av Tatiana De Rosnay. Otroligt tjusigt namn måste jag dessutom säga. Låter adligt.
Dessutom väldigt bra uppläsare som passade boken perfekt.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Huset Araucaima  Mutis, Alvaro  2 (2019-09-16 09:54:29)
En liten samling colombianska noveller av den författare som vid sidan av García Marquez räknas som landets store. Själv hade jag svårt att fångas av berättelserna och tyckte mest de var svårmodiga på ett lite ledsamt sätt. Läsvärt, men inget som sätter sig.
Svar till "Ensam -42"  Busch, Eva  5 (2019-09-15 22:41:17)
En väldigt bra och mycket engagerande roman med spänningsinslag. Boken handlar om den medelålders änkan, Maria och hennes komplicerade förhållande till dottern Åsa och bedragaren Rickard som Maria förälskat sig i och som snart visar sig vara en mycket hänsynslös man som verkar kunna begå vilka synder som helst för att få som han vill. Ja, jag tyckte det här var en jättebra och mycket gripande berättelse som jag inte annat kunde än att sträckläsa och jag led verkligen med Maria i boken. Den här kan jag varmt rekommendera och jag läser mer än gärna fler böcker av makarna Busch, antingen de tillsammans eller var för sig. De har skrivit ett flertal böcker inom den s.k. "kiosklitteraturen" som man i tider har hånat men som jag för det mesta älskar. Man kan finna ett flertal guldkorn och vissa riktigt spännande berättelser inom just, kiosklitteraturen!
Toppbetyg!
Flykten  Fogelström, Hans  4 (2019-09-15 15:44:17)
Den första boken jag läser av Hans Fogelström där huvudkaraktären är en man. Och den här skiljer sig också lite från de thrillers jag läst av honom- om unga kvinnor som dras in i spänning, oftast isolerade i något hus eller på någon ö- eftersom den här boken handlar om flygaren Göran Andersson som flyger till Östtyskland tillsammans med unga vackra Maria som han är förälskad i, i ett desperat försök att försöka föra ut Marias syster och mamma från den diktatoriska staten. Jag tyckte det här var en bra, spännande, medryckande och mycket engagerande thriller. Och precis som i de andra thrillers av Hans Fogelström så är den lättläst och svår att lägga ifrån sig.
Kan varmt rekommendera Hans Fogelströms böcker!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Se upp för miljonerna  Nilsson, Ulf  1 (2019-09-14 08:53:37)
Hela boken stinker vidrighet. Ta bara huvudpersonen: En man, vars enda tanke är att tjäna pengar - och där alla medel är tillåtna, hur oärliga de en kan vara. Ta bara det att lura en stackars flicka att ge bort sitt marsvin, säga att det håller på att dö när det i själva verket snart ska föda barn. En sådan handling är så vidrig att det inte finns tillräckligt starka svordomar för att förklara hur illa man tycker.
Se upp för miljonerna  Nilsson, Ulf  2 (2019-09-14 08:53:37)
Även jag har ganska svårt att förstå meningen med en sån här berättelse.
Damen med bysten  Brunk Holmqvist, Karin  4 (2019-09-13 23:44:42)
Varm, lättlyssnad och småunderhållande pensionärsbok. Som perfekt att lyssna på en dag med tvätt och städning. Jag tyckte om karaktärerna och småskrattade några gånger för mig själv. Jag har inte tyckt om alla av Karins böcker, men de som jag har tyckt om har jag tyckt varit riktigt bra och vardagsnära. Det är trevligt att få läsa böcker där små tanter för en gång skull kan få ha huvudrollen i dramat.
Gunilla Leining läser som vanligt bra, men personligen föredrar jag Lena-Pia Bernhardsson som läste in några av de första av Karins böcker som ljudbok. Jag tycker hennes röst och tonfall passar bättre till den målgrupp som har huvudrollerna i dessa små böcker.
Slutbetyg, en 4:a!
Despotens dotter  Lignell, Anders  2 (2019-09-13 16:00:09)
Jag gillar herrgårdsmiljön i boken och tycker även att Agnes och hushållerskan Elsa är bra porträtterade. Jag gillar också att det här inte är någon klassisk polisdeckare, i alla fall inte i början. Men med det sagt, så tycker jag ändå inte om den. Intrigen är svag, de resterande karaktärerna säger mig ingenting och själva dialogen känns ibland ganska krystad. Bra idé, men ingenting speciellt.
Slutbetyg, en 2:a!
Dödligt arv  Lindgren, Karin  3 (2019-09-11 23:39:41)
Pocketbok ur serien succéromanen, nr: 344, har gått som följetong i Året runt 1982.
Lättläst och småspännande föjetongsdeckare. Varm och småmysig. Den andra boken jag läser av Karin Lindgren (pseudonym för: Britt-Marie Svedberg) på kort tid. Jag tycker dock att den deckare jag tidigare läst av henne, Farlig sommar i Tingsnäs var bättre. För även om den här är småmysig och väldigt lättläst så är den också fruktansvärt förutsägbar när det kommer till mördarens identitet.
Men dessa böcker är alltid mysiga och fyllda av nostalgisk värme att få läsa.
Slutbetyg, en 3:a!
Kärlekshandling  Eugenides, Jeffrey  5 (2019-09-11 06:26:19)
Bokens titel och bokens beskrivning på baksidan ger ingen rättvis bild av handlingen, man förväntar sig en kärleksroman vilket inte stämmer. Främst handlar En kärlekshandling om tre huvudkaraktärer, som fast de hänger ihop så är det seperata beskrivningar och historier om deras liv. Det är en inteligent och läroaktig bok som utspelar sig i college och en akademisk miljö. Alla tre karaktärer har en kärlek för literatur, vetenskap och man får följa deras tankar och funderingar.
Karaktärbeskrivningar är fenomenala, en sökare som är intresserad av teologi, en manodepresiv vetenskaps student och en vilsen kvinna som är kär i dessa två män och har tappat bort sig själv.
Hut går hem  Silva, Gjertrud  5 (2019-09-10 23:30:47)
Det här är den tredje fristående boken på Pensionär och kär (2004) och ...men livet går vidare (2005) av författarduon Gjertrud Silva (Gjertrud Sandkvist och Silva Sköld) som jag tidigare också har läst och älskat. Det enda negativa jag kan säga om den här boken är att den trots sina 303 sidor slutar alldeles för fort, jag hade gärna önskat att den var åtminstone femtio sidor längre. Men den slutade också med en rejäl tvist som jag inte riktigt hade räknat med. Jag tyckte att den precis som de två föregående böckerna var varm, välskriven, engagerande, småspännande och underhållande. Realistisk men aldrig tråkig. Och med varma väl- porträtterade karaktärer och intressanta miljöer i både Norge och Turkiet. Jag kan riktigt varmt rekommendera de här tre böckerna som representerar de guldkorn man kan finna på de mindre av förlag och läser mer än gärna fler böcker av de två författarna i framtiden!
Toppbetyg!
Kunde varit vi  Hagmar, Pia  1 (2019-09-10 23:22:01)
Efter lite mer av 4 timmars lyssning så raderar jag den här boken från min spellista. Jag hade hoppats att det här skulle vara en spännande och dessutom mogen thriller i landsbyggdsmiljö, kanske med lite prolitärstämning, en trevlig mogen huvudkaraktär och med psykologisk spänning. Men ack så fel jag hade. "Min häst" för vuxna med omogna karaktärer som ska vara runt de trettio men som mest känns som tonåringar. Till på köpet extremt förutsägbar, jag förstår precis vart berättelsen kommer gå, osympatiska huvudkaraktärer som jag inte känner det minsta sympati för. Dessutom genusflum som inte direkt förstärker de kvinnliga karaktärerna i boken, snarare det motsatta. Nej, det här var faktiskt en stor besvikelse. Och jag tyckte inte heller att uppläsningen var så särskilt bra heller. Ingenting som jag personligen kan rekommendera, men det finns säkert personer, kanske hästintresserade unga kvinnor som kan tilltalas av denna bok.
Tyvärr, ett bottenbetyg från mig!
Sigmund härskaren  Arnesson, Evertz  4 (2019-09-10 14:17:33)
Sigmund härskaren är en bok som utspelar sig på vikingatiden. Huvudpersonen är Sigmund, en yngre bondson, som på grund av arvsregler ser sig nödd att söka sin utkomst annorstädes. Genom ett antal förvecklingar hamnar han på ett handelsskepp på väg mot Konstantinopel. Ytterligare förvecklingar placerar honom i staden Kuma, i Kaukasus. Äventyr och märkliga händelser följer Sigmund genom livet, och på ytan är detta en historisk äventyrsbok bland många. Men slutet är mörkt, och boken har en svart underton som ger ett djup åt berättelsen.

Lättläst, spännande och med mersmak.
Virtuell våldtäkt  Engvall, Caroline  3 (2019-09-09 21:13:19)
Meddelanden via internet, bilder och filmer har blivit en allt större del av ungdomars vardag. Så även sexuella sådana.
En skrämmande läsning, intressant och viktig.
Tre timmar  Roslund,  3 (2019-09-09 21:09:05)
Roslund har tidigare skrivit tillsammans med Hellström men är numer sin egen. Detta är den första boken som ensam författare. Skillnaden är minimal.
Det här är bok nummer åtta om Ewert Grens och bok nummer tre som Hoffmann förkommer i. Spännande kriminalromaner som alla tar upp aktuella ämnen. Människosmuggling är temat i denna.
Helvetet jag kallade kärlek  Bivner, Lena  5 (2019-09-09 21:05:54)
Inte skulle Peter göra henne illa medvetet? Han är bara trött, bara osäker, bara... Ursäkterna är många. Så småningom står det klart för Lena att den man hon lever tillsammans med misshandlar henne psykiskt. Läs hennes berättelse om det helvete hon kallade kärlek, om hennes kamp att ta sig ifrån det destruktiva förhållandet.
En otroligt stark och gripande bok. Det gör riktigt ont att läsa. Temat är viktigt. Något tabubelagt. En vardag många lever i. I det tysta. En mardröm vi alla kan hamna i.
Hur Elsa Wilson försvann  Sörmark, Sven  2 (2019-09-09 21:03:03)
I början tyckte jag faktiskt att det här var en riktigt bra och engagerande deckare med intressanta karaktärer. Yes, tänkte jag nästan. Ingen polisdeckare, äntligen! Men så inträder med ens poliserna. Jag fortsatte att lyssna. Det finns bra polisdeckare även om genren som sådan är så uttjatad för mig. Tyvärr blir det mycket riktigt också tråkigt. Riktigt ordentligt tråkigt. Synd att inte Sven Sörmark fortsatte med bilden av psykologisk deckare, för början var faktiskt riktigt bra.
Okej uppläsare, men ingen favorit.
Slutbetyg, en 2:a!
De användbara  Hagberg, Mattias  3 (2019-09-08 22:20:47)
Pendlar mellan en 2:a och en 4:a för mig. Fastän jag först hade svårt för att stora delar av boken är skriven i du-form, så tyckte jag först att det här var en mycket spännande och mörk thriller med mycket psykologiska undertoner och sorg från en väldig totalitär syn man hade på sjuka förr i tiden. Boken engagerar och är välskriven, men jag tycker personligen att den börjar tappa efter ungefär mittpartiet i boken och börjar spåra ur i handling där jag inte riktigt förstod vad det var författaren ville säga. Och slutet tråkade faktiskt ut mig en aning. Bra början men tappar på slutet, absolut läsvärd dock.
Slutbetyg, en 3:a!
Every Hand Revealed  Hansen, Gus  3 (2019-09-08 20:36:10)
Det är väl få av oss som missat att spelvärlden blomstrat fullständigt. Var vi än vänder oss ser vi reklam för olika spelbolag och casinobonusar på nätet. Det tycks hela tiden dyka upp nya typer av spel och erbjudanden som lockar folk till att öppna spelkonton. Ett färskt exempel på nytt typ av spel är Megaways slotmaskiner som sägs ge mest vinst tillbaka till den som spelar.

Trots detta är poker fortfarande ett av de mest populära spelen om pengar. I Gus Hansens bok “Every Hand Revealed” förstår vi varför det klassiska kortspelet än idag är så pass omtyckt. Efter att ha läst den står det glasklart att det är det psykologiska spelet i poker som fascinerar.

Hansen kommer från Danmark och anses vara en av de största pokerspelarna i historien. Han är känd för att vara väldigt risktagande och kunna spela med i princip vilken hand han än tilldelas. Hans mest berömda framgång kom 2007 när han vann turneringen Aussie Millions som hela 747 spelare deltog i, vilket också lagt grunden för hans bok.

I “Every Hand Revealed” berättar Hansen utförligt om de olika händerna han spelade i turneringen och hur han tänkte bakom de imponerande dragen han gång på gång fick till. Kort sagt kan pokerspelare lära sig otroligt mycket av boken, och vi som är allmänt intresserade får en tydlig insikt i professionella spelares tankesätt.

Förutom att vara ett verktyg pokerspelare kan använda, är boken dessutom underhållande. Den känns i sin helhet välskriven, och det känns tydligt att det är Hansens ord, snarare än någon spökförfattares. Hansen, som vi förstår kallas för “The Madman” är både öppen och charmig. Det är spännande att få veta genom honom själv hur han tänker kring sin aggressiva spelstil och varifrån den kommer. Men det ska inte avslöja för mycket om nu.

Gus Hansens bok “Every Hand Revealed” var för undertecknad en unik läsning som gick fort att ta sig genom. Den rekommenderas till de som vill förstå närmare vad som försiggår hos personerna vid pokerbordet, och få ett tydligare grepp om poker – spelet som lyckats hålla sig vid liv i hundratals år. Boken finns tillgänglig på Adlibris för den som är sugen på att själv ge den en läsning.
Tigerdöden  Hallén, Barbro  2 (2019-09-06 23:56:20)
Den här smått otroliga och ganska orealistiska deckaren som handlar om en tiger som springer lös på Ingarö- vann första pris i Bonniers stora thrillertävling 1976. Nästan ingen ser tigern trots dess härjningar, bortsett från en ung mamma som hamnar i chocktillstånd och en mycket energisk äldre dam med blåtonat hår vars katt tigern sätter klorna i. Naturligtvis tror inte poliserna i samhället på den något virriga damen som nästan är ensam om att se den farliga tigern. Det här är en mycket annorlunda deckare och det får den ett extra plus för. Men bortsett från det händer det inte mycket direkt. Mängder av pladder och idiotiska karaktärer för knappast berättelsen framåt. Och spänningen är tyvärr ganska obefintlig. Vilket är synd, för den hade faktiskt kunnat bli riktigt spännande. Hur den vann första pris 1976 kan jag då inte förstå. Kanske fanns det inte många deckare att välja mellan det året?
Annars är den väl välskriven och så. Och jag är glad att jag läste ut den. Men rekommendera den, det kan jag faktiskt inte göra!
Slutbetyg, en 2:a!
Coyote i knipa  Beveridge, Barbara  4 (2019-09-06 13:07:44)
Vargen Coyote lär sig aldrig. Och det han inte lär sig är att sluta lyssna på alla andra djur, eftersom de hela tiden är ute efter att luras. Kapitlen är korta, vilket gör att det här är en bok som funkar alldeles utmärkt åt de läsare som ännu inte blivit vana vid ett större stycke text. Att det här dessutom är en rolig bok gör att man i sin tur vill läsa mer, vilket i slutändan skapar läsvana.
Snurran hjälper polisen  Bergström, Eva  4 (2019-09-05 13:03:56)
Kan jag lita på att Polisen hjälper alla? I den här berättelsen dyker katten Snurran upp med två fall av det mer ovanliga slaget. Och jag kan inte låta bli att småskratta. Inte åt fallen. Mer då på hur Polisen reagerar. Här kan man verkligen snacka om att förlöjliga Lagens så kallade långa arm.
Jorden runt på 80 dagar  Disney, Walt  4 (2019-09-04 22:47:16)
Inspirationskällan är Jules Vernes berömda roman. Men istället för Phileas Foggs vadslag och med det kamp om tiden, blir det istället en kamp mellan Kalle Anka och hans tursamme kusin. Det är en spännande berättelse som är svår att slita sig ifrån. Jag vill så gärna att Kalle ska vinna, eftersom Alexander är så jävla odräglig.
Falken från Sparta  Iggulden, Conn  4 (2019-09-04 20:43:43)
År 401 f.Kr. är det inbördeskrig i det Persiska riket. Två bröder slåss om makten och den yngre brodern Kyros hyr en elitarmé av greker för att hjälpa honom till makten. Det hela slutar med en katastrof Kyros blir dödad och grekerna lämnas ensamma hundratals mil från sitt hem i fiendeland.
Tidstjuven  Sigurdardóttir, Steinunn  1 (2019-09-04 17:43:17)
Vansinnigt tråkigt isländskt sömnpiller där absolut ingenting lockar mig att läsa vidare. Den är varken engagerande, spännande eller rolig. Enbart tråkig med något form av filosofiskt diktspråk som inte tilltalar mig och en berättelse som enbart är tråkig och som inte ger mig någonting.
Ingenting som jag kan rekommendera!
Floppbetyg!
Lisen kan inte sova  Beckman, Kaj  4 (2019-09-04 13:12:54)
En bok som alla små och stora kan känna igen sig själva i. För visst är det så att man sover så mycket bättre när älsklingsdockan är med i sängen. Men tänk om dockan i sin tur vill ha sällskap? Det är just denna del av nattningen som behandlas här - och där barnet i sin tur lär sig namnen samt att komma ihåg en lång rad med leksaker.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  3 (2019-09-04 09:13:26)
Varför får man inte äta godis på andra veckodagar än lördagar? Den förklaring som ges här är mer skrämmande än upplysande. Något som säkert får landets tandläkare att jubla. En sådan här förklaring gör att barnen direkt undviker det söta. Till och med när de är bjudna på kalas. Jag gillar de två tidigare böckerna om familjen Kanin. Där är skräcken på en någorlunda mysig nivå. Denna tredje del gillas inte lika bra. Här är det inget rys att mysa åt. Mer då en figur att äcklas samt uppröras av. Han utnyttjar nämligen barn att slava i sin fabrik.
Skräck - boken som Gud glömde  Lindeblad, Mattias  4 (2019-09-03 23:39:53)
En faktabok om inte bara skräckfilm, men filmerna får en framträdande roll. Jag är inte jättebiten av skräck, men väldigt intresserad av film och populärkultur, och det räcker. Det är väldigt roligt, boken läser sig liksom själv. Roliga inpass, bra intervjuer, roliga fakta och bra upplägg.
På äventyr under isen  Disney, Walt  3 (2019-09-03 22:51:38)
På Nordpolen finns ett isberg som heter Isbjörnens tand - och under det en stad av rent guld. Du förstår nog att det här är en berättelse om Joakim von Anka - och ytterligare en dyrbarhet att lägga i samlingen. Du förstår nog också att Kalle och Knattarna får göra grovjobbet och gissar säkert på att någon skurk vill hindra den. Med andra ord ett Disney-äventyr i raden av många. Och med få överraskningar.
Nödvändigt ont  Blom, Karl Arne  2 (2019-09-03 21:50:26)
En blandning av debattbok och deckare som jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag ska tycka. Först upplevde jag den som ganska bra eftersom den sticker ut ganska mycket i mängden från andra deckare, men ganska snart blev jag bara mer och mer irriterad på boken som kändes förödmjukande och kvinnoförnedrande även om jag tror att författarens avsikt är det motsatta. Det har hänt väldigt mycket i synen på våldtäkt på de senaste fyrtio åren och tack och lov för det. Det bemötande som bokens huvudkaraktär, Margareta får av de manliga poliserna hoppas jag verkligen är och för alltid är borta med ny form av vetenskap och feminism. Jag tycker det är en bra idé att se över pornografins inverkan på människor, men här blir det nästan lite att våldtäktsmannen blir "förlåten" på grund av pornografin, att det var den som var den verkliga faktorn till varför han våldtog. Dessutom är bokens kvinnor skrivna som svaga våp och dessutom blir jag mer än irriterad på den nästan femton minuter långa extremt detaljerade beskrivningen av en pågående våldtäkt där precis allt är beskrivet. Det blir rått och förödmjukande och kvinnoförnedrande. Det blir dessutom för mycket debatterande och jag förstår redan i början hur den på ett ungefär kommer att sluta. Dessutom dåligt slut. Mycket negativt blir det och jag kan inte rekommendera den, men jag ger den enda ett plus för den något ovanliga grundidén till själva deckaren som kanske kunde ha blivit bättre än vad den i själva verket var.
Bra uppläsare.
Slutbetyg, en svag 2:a!
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  4 (2019-09-03 13:06:05)
Fru Skräck är en figur som sprider skräck i sagoskogen. Lillebror Kanin har hört talas om henne flera gånger i samband med att han besökt sin farmor. Det är då därför heller inte så konstigt att han känner sig rädd. Särskilt när hon för en stund lämnat huset. Fru Skräck är också en figur som sprider skräck hos oss som sitter i bästa fåtöljen eller var vi nu tycker bäst om att läsa. Och för alla barn som kommit upp i den ålder då man plötsligt bara måste prata om riktigt läbbiga saker, blir den här boken något att bli skrämd av eller att skrämma andra med. Sådana som inte hört talas om eller tror på sådana läskiga figurer.
Sagan om den underbara familjen Kanin oc  Björnstjerna, Jonna  5 (2019-09-03 13:06:05)
En bok för alla oss som gillar läskiga figurer. En bok också för alla oss som gillar att skrämma andra med sådana.
Pojken vid forsen  Berglund, Siv  5 (2019-09-02 19:37:04)
Jag läser väldigt sällan historiska romaner, men jag blev nyfiken på den här boken som jag blev rekommenderad av en väninna från Umeå som inhandlat boken i Luleå för några år sedan. Och det här verkligen en imponerande bra historisk roman från Luleå, anno 1880-1950 tal, med en liten dos av 2010-tal dessutom. Det här är tydligen Siv Berglunds första bok, vilket är svårt att tro. Hennes språk är mycket berikande, och hennes sätt att skriva, modernt och ganska rakt på utan en massa krusiduller gör boken mycket engagerande och jag hade svårt att lägga den ifrån mig eftersom den griper tag direkt från början och innehåller, sorg, dramatik, fattigdom, kärlek, kultur och även en dos sex. Dessutom väldigt bra karaktärsporträtt. Ja, det här var faktiskt en enastående bra roman. Utan tvekan en av de bästa jag läst i år, och jag har läst många.
Kan varmt rekommenderas av mig!
Toppbetyg!
Det övergivna barnhemmet  Svernström, Erika  5 (2019-09-02 13:36:40)
Jag tycker att den var riktigt bra och spännande. Den var mycket bra skriven av författaren.
Det spökar i snön  Company, M  5 (2019-09-02 13:02:30)
En söt berättelse om en pojke och hans annorlunda vän. Vännen råkar vara ett spöke. Det är mycket värme och omtanke i vännens sätt att vara, men också en kamp mot orättvisor. Som då när två jägare dyker upp för att skjuta en björn.
Manne gräver ett hål  Carmback, Kalle  5 (2019-09-02 09:14:41)
Trots att det bara handlar om en självupptagen pappa, som inte låter sin son Manne få vara med och bygga sandslott, så är det här en berättelse som både bjuder på spänning och kul stunder. Ta bara gropen som Manne gräver - kanske som hämnd för att han inte får vara med och bygga. I den finns både en idé om att kunna skapa ett eget projekt, men minst lika mycket ett hyss av den allra bästa sorten. Även bokens teckningar måste jag berömma. De visar upp en stor skicklighet hos sin skapare. I det här fallet två.
Kapplöpningen över Alperna  Disney, Walt  3 (2019-09-01 22:35:07)
Kan man tillverka ägg av bananskal? I Joakim von Ankas värld tycks detta vara möjligt. Tack vare en maskin, som även Björnbusarna är ute efter. Ett äventyr i raden av många med Kalle och hans vänner.
Män utan kvinnor  Murakami, Haruki  3 (2019-09-01 21:42:32)
Män utan kvinnor är en novellsamling av en av världens just nu mest hyllade författare. Som ofta med noveller är kvalitén skiftande, eller snarare får läsaren förmånen att läsa olika prov på författarens skaparförmåga i en och samma bok. Bäst i särklass för mig är Sheherazade, om en funktionshindrad man som två gånger i veckan får hjälp av en kvinna med förnödenheter - och mer därtill... Drive my car är också bra, en man anställer en kvinnlig chaufför och anförtror henne sina innersta hemligheter. De senare novellerna i boken flummar ut på välkänt Murakamimanér, men Samsa in love är faktiskt en pärla även om jag inte gillade den först. Den är en kärleksfull pastisch på Franz Kafkas roman Förvandlingen.

Genomgående tema är att män utan kvinnor är, om inte olyckliga så i alla fall vilsna och i otakt med allt. Citat från titelnovellen: "I den värld som är män utan kvinnors låter ljuden annorlunda. Sättet man blir törstig på är annorlunda. Skägget växer också annorlunda. Starbuckspersonalens sätt att bemöta en är annorlunda. Clifford Browns solon låter också annorlunda.Tunnelbanedörrarnas sätt att stängas på är annorlunda..... Även om du skulle träffa en annan kvinna, kommer du redan från allra första stund att börja tänka på hur det kommer att bli när du mister henne..... Ju mer fantastisk hon är, desto mer kommer du att tänka så."

Så välformulerat och sant!
Judasvaggan  Engvall, Caroline  5 (2019-09-01 15:21:47)
Barn utsätts för sexuella övergrepp. Barn torteras, mördas och människor följer detta med stort intresse via nätet.
Detta är en fiktiv historia men skildrar samtidigt den råa verkligheten. En otäck verklighet, ond och smärtsam. Detta är sådant som pågår runt omkring oss. I Sverige likväl som i övriga världen. Ett oerhört viktigt ämne.
Kvinnan på bänken  Jansson, Anna  3 (2019-09-01 15:18:41)
Jesper Ek är svag för rödhåriga fruntimmer. När han träffar den gåtfulla Julia faller han handlöst. Deras förhållande har knappt börjat då Julia mördas. Jesper Ek anklagas för mordet.
Maria Wern och hennes kollegor får givetvis inte utreda fallet. I stället kallas polis från fastlandet in.
Samtidigt får Maria Wern ett ärende på sitt bord gällande en präst som försvunnit. Den unga prästen har tidigare utsatts för hot som hon inte tagit på allvar.
Bok nummer nitton.
Spännande för stunden, snabbt glömd.
Det stora könsexperimentet  Eberhard, David  0 (2019-09-01 09:36:51)
Det stora könsexperimentet David Eberhard 2018 Bladh by Bladh AB

”Arbetsfördelningen måste ske efter kunskap och skicklighet, inte efter kön. Visar en kvinna att hon kan styra ett samhälle, så låt henne göra det. Visar en man att han bara duger till att diska tallrikar, så låt honom då göra det arbete som naturen har bestämt för hans del.”

Platon (427 f Kr-348 f Kr)

David Eberhard anser att det pågår könsexperiment i jämlikhetens namn på våra förskolor och skolor och att det gör mer skada än nytta. Man har helt valt bort biologin och tror att skillnaden mellan könen bara beror på könsmaktsordningen. Det försvårar jämställdheten och det pratas mer om jämställdhet utifrån utfall istället för möjligheter, alla har samma möjligheter i Sverige anser författaren. Det finns en paradox att fundera över, det verkar som att ju mer jämställt ett samhälle blir, desto mer väljer män traditionellt manliga yrken och kvinnor de som traditionellt är kvinnliga (Jordan B Peterson). Något att fundera över.

Genom forskning så vet man att 50 % beror på biologi och 50 % miljö, den miljö vi växer upp i som inte bara behöver vara våra föräldrar utan allt vi blir utsatta för. David menar att barn inte automatiskt tar efter sina föräldrar utan mer sina kamrater.

På gruppnivå är könen olika, man kan tom se det redan några dagar efter födseln. Det är skillnad på manligt och kvinnligt beteende, de biologiska faktorerna spelar stor roll varför vi beter oss som vi gör, men det är viktigt att vi förstår att vi alla är individer som i sin tur också kan delas in i olika grupperingar. Mäns och kvinnors hjärnor fungerar olika (på gruppnivå), de ser även olika ut. Man har sett att pojkar som grupp är mer tävlingsinriktade än flickor,, därför missgynnas pojkar av dagens betygssystem. Män är mer sakfokuserade, mindre empatiska, kvinnor är mer personfokuserade, mer igenkännande, har mer ångest och oro, ändå är det så att män är överrepresenterade när det gäller självmord. Allt detta är på gruppnivå som Eberhard är så noga med att påpeka.

Mycket tas upp i denna bok, t.ex. att man i Kanada infört en lagstiftning som innebär att man bara får tilltala andra med det pronomen som de själva valt, alltså inte kvinna eller man utan människa, person, hen, allt för att neutralisera. Den delstatslagen vägrar Jordan B Peterson att acceptera, vilket har resulterat i att hans föredrag störs av människor som inte vill att han ska komma till tals, de skriker och blåser i tutor. I Sverige blev jämställdhetsdebattören Per Ström utsatt för hat och hot när han med fakta ville diskutera ämnet jämställdhet. David skriver att Ström var saklig och påläst, men det som var mot honom var hans utseende och att han genom sitt formella sätt att uttrycka fick en töntstämpel.

2018 infördes svenska förskolor regler att det inte ska förekomma slentrianmässig könsuppdelning. Könsneutrala begrepp som barn och elever ska användas i stället för flickor och pojkar och föräldrar rekommenderas att inte kalla sig mamma och pappa, utan förälder.

Så har vi det här med mäns våld mot kvinnor, ska alla män känna skuld för det, det tycker inte jag och det gör inte Eberhard heller. Han skriver att det självklart finns män som regelbundet skadar kvinnor, det kan till viss del bero på att det till stor del utförs av psykopater och det är nästan bara män som är psykopater. 1 % av männen är psykopater, det är alltså så att 99 % inte är det. Sedan är det inte så att man behöver vara psykopat för att bruka våld, men de är överrepresenterade. Av alla våldsbrott som förekommer så är det 3% av befolkningen som utför dem, alltså 97 % av männen är inte våldsmän.( finns våldsamma kvinnor också, men av förklarliga skäl åstadkommer de inte lika mycket skada och anmäls inte lika frekvent) Här ser vi vad det negativa slår över på alla män, men en normalbegåvad människa borde förstå att man inte kan klandra alla män för vad några individer håller på med. Utan att för den delen förminska de som blir utsatta. (min egen reflektion).

Svensk litteratur ska bara få statligt stöd om den handlar om rätt saker har vår dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke bestämt, staten ska alltså bestämma vad vår litteratur ska handla om, antar att det samma gäller film. Det är för övrigt vad Stina Oscarsson pratar om med Navid Modori i podcasten” Hur kan vi”.

Det är i det närmaste omöjligt att recensera denna faktaspäckade bok, det är så mycket som behöver komma fram i ljuset. David visar att allt han skriver har bäring genom hänvisning till de källor han hämtat fakta från. Eberhard har sitt eget raljerande sätt att uttrycka sig och många saker han tar upp kan då verka i det närmaste komiska, fast mycket av det är faktiskt komiskt i sig själv, anser jag. Varför ämnet är så känsligt att diskutera kan man verkligen fråga sig och vad vinner könen på att motarbeta varandra. Som diskussionen går nu ska vi ju inte lägga så mycket vikt på kön, vi kan vara vad vi vill, ändå känns det som om det diskuteras mer än någonsin. Men som alltid är det de som skriker mest som driver debatten, därför behövs sådana som David Eberhard och andra röster som sätter lite balans. Men viktigaste av allt, vi kan tänka själva.
Puzzel på valpkurs  Halvarsson, Isabelle  3 (2019-09-01 08:59:39)
Inte lika bra som den förra boken om hunden Puzzel. Här blir stundvis lite för många sidor kring det där med valpträningen. Men när Puzzel hittar på bus blir det i alla fall kul.
Alla resor är en omväg hem  Müller, Majvor  3 (2019-08-30 23:18:08)
Ganska bra faktiskt. Välskriven, intressant & gripande roman i Luleå miljö. Bra uppläsare dessutom!
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
När livet håller andan  Müller, Majvor  3 (2019-08-30 23:14:54)
Det här är den tredje boken jag läser av Majvor Müller vars böcker brukar utspela sig i Luleå. Jag som själv har anor högt upp i det mörkaste av Norrland, tycker väldigt mycket om hennes norrlandsbeskrivningar och den värme som finns där. Boken som sådan tråkade först ut mig ganska rejält, men i mitten vänder den och blir både engagerande och gripande. Dessutom lättläst och välskriven.
Slutbetyg, en stark 3:a! Rekommenderas!
tre pokerfokuserade böcker  May, Jesse  4 (2019-08-29 20:52:41)
I denna artikel har vi bakat ihop mini-recensioner av, och reflektioner kring, tre välkända böcker och noveller med det gemensamma temat poker. Böckerna är Shut up and Deal, The Biggest Game in Town samt Death on the Flop.

Shut up and Deal
Shut up and Deal är en novell skriven år 1998 av Jesse May, där läsaren får följa med ett gäng entusiastiska pokerspelare till Atlantic City, Foxwoods och Las Vegas. Handlingen är delvis baserad på författarens egna upplevelser av att spela poker, då han som 17-åring slutade på college för att ägna sig åt casinospel och bordsspel som poker, på heltid. Novellens styrkor är ett målande sätt att beskriva de grandiosa spelstäderna och det lyxiga livet runt omkring, något som blir intressant att följa för personer med intresse för spel.
May beskriver den euforiska känslan vid spelborden, hur en distinkt lukt av svett alltid är närvarande och målar upp utmattningen efter en lång pokersession. Ska man bedöma boken mer övergripande kan man konstatera att det egentligen inte händer speciellt mycket i handlingen, utan att novellen fokuserar mer på stunderna när författaren och hans motspelare intar olika casinon.

The Biggest Game in Town
The Biggest Game in Town publicerades år 1983 och är skriven av Al Alvarez. I boken beskrivs år 1981 World Series of Poker i detalj, där läsaren får en utförlig inblick kring professionella pokerspelare och den världsomsusande pokerturneringen. Boken var den första i sitt slag och är mer eller mindre känd för att ha utvecklad scenen för poker (då i synnerhet Texas Hold´em) till en bredare publik.

Boken sägs av många vara den bästa som någonsin skrivits om poker, och det är lätt att förstå varför. Alvarez ger läsaren en god inblick i pokervärlden, och beskriver den passion som ständigt ligger nära de högrisktagande spelarna med tillhörande pokerface vid spelborden. Helheten är intressant och gripande vilket gör boken läsvärd för båda spelintresserade och andra!
 
Death on the Flop
Death on the Flop gavs ut år 2007 av Jackie Chance som den första poker-mystery-boken någonsin. I boken får vi följa huvudpersonen Belinda, som just sagt upp sig och gjort slut med sin pojkvän. Hennes liv är långt ifrån perfekt, men när hon blir tillfrågad att följa med till Las Vegas med sin bror, tackar hon trots det ja. Historien får en spännande vändning när Belinas bror försöker sig på att vinna Big Kahuna of Texas Hold ’em tournaments, men istället hamnar i en kamp med en välkänd pokerprofil. Till sist ligger ödet i händerna på Belinda själv, där hon tvingas ta Bens plats vid pokerbordet.

Death of the Flop är en medryckande och spännande bok om spel och kärlek. Jackie Chance skildrar spelvärlden på ett annorlunda och nervkittlande sätt, vilket gör att vi inte kan sluta läsa!

Sammanfattning
Att läsa om spel som poker är utan tvekan spännande. Böckerna ovan tar med läsaren på en mycket fascinerande resa i en (för oss) okänd värld, där spel är allt. Är du intresserad av denna typ av läsning kan vi varmt rekommendera de tre böckerna ovan!
Matterhorns vita guld  Disney, Walt  3 (2019-08-28 23:07:47)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
Farbror Joakim har blivit svårt sjuk. Hans doktor har ordinerat honom en resa till en avstressande miljö, där han inte på något vis får komma i beröring eller höra talas om pengar. Men så får han plötsligt syn på en lantbrukare och hans ko. Den ger 50 gånger så mycket mer mjölk än en vanlig ko - och det på grund av en växt som endast växer på berget Matterhorn. Joakims girighet vaknar och han befaller Kalle och Knattarna att fixa växten. Joakim tänker starta ett mejeri. Tyvärr ställer detta till med stor kaos. En stor del av Schweiz dränks av ostmassa, för att inte tala om alla skador den jättestora osten som blir av denna ställer till med.

OCH VAD TYCKER JAG?
Jag har nog läst bättre serier när det gäller Disney.
Marionetterna  Blegel, Ole  2 (2019-08-28 22:49:54)
Jag har läst ett flertal böcker av författaren Ole Blegel (1922-1985) och eftersom den här utkom året innan han dog så måste det troligtvis ha varit en av hans sista böcker. Boken är välskriven och intrigant, men ändå tilltalar den mig inte alls i samma mått som de tidigare böckerna jag har läst av honom, därav en har fått högsta betyg av mig. Det kan bero på att den här boken handlar om affärsvärlden med dess intriger och maktkamper, och tyvärr finner jag hela affärsvärlden så vansinnigt tråkig och får därför inget som helst nöje ut av att läsa den här boken. Den är dock välskriven och med intressanta personligheter. Om det är någon som engagerar sig för romaner i affärsvärlden så kan det här absolut vara en bok för er. Men ingenting för mig i det långa loppet.
Slutbetyg, en 2:a!
De två trädgårdarna  Hansson, Carola  1 (2019-08-28 22:11:29)
Jag och Carola Hansson, eller rättare sagt jag och Carola Hanssons texter verkar inte riktigt gå ihop. Jag har ingenting emot vardagsnära arbetarromaner men då måste det i alla fall finnas någon form av handling eller intrig för att locka mig att läsa vidare. Först tyckte jag att den här boken var bättre än "Resan till det blå huset", men desto längre fram jag lyssnade desto mer ointresserad blev jag av den i mitt tycke väldigt svaga handlingen.
Tyvärr ytterligare ett bottenbetyg från mig, och jag tror inte att jag ska fortsätta med hennes böcker i fortsättningen!
New Yorks Gudar  Faye, Lyndsay  4 (2019-08-28 11:14:23)
Riktigt bra bok, om man har sett filmen Gangs of New York så påminner boken om filmen då den utspelar sig under samma tidsperiod och samma miljö. Så det är lätt att se allt framför sig.
New York var en brutal och smutsig stad fylld av emigranter som anlände dagligen och fyllde den redan överfulla staden.
Främst Irländska emigranter och snart var New York en stand där fattigdomen, sjukdomar och kriminalitet frodades.
Därför bildade staden sin första poliskår, och det är det som är handlingen i boken.
Hur Timothy som nybliven polis får sitt första fall.
En bok som är svår att lägga ifrån sig, man sugs in i handlingen och tiden saknar rum när man läser.
Måsarnas skratt  Baldursdóttir, Kristín Marja  4 (2019-08-27 23:32:33)
Riktigt bra och mycket ovanlig roman från ett 1950-tals Island. När jag väl kom in i boken och fick in de isländska namnen i huvudet hade jag svårt att lägga den här boken ifrån mig. Den är också väldigt rik på handling eftersom den svänger sig i alla möjliga olika genres: historisk roman, en underhållande feel-good och även deckare med en tolvårig amatördetektiv, Agga som spionerar på sin mystiska faster, änkan från Amerika, Freyja. Mysticismen är också ständigt närvarande och jag tycker att författaren lyckats skapa ett trovärdigt drama från ett mindre samhälle på femtiotalet, karaktärerna som jag tyckte mycket om känns trovärdiga och är ömt beskrivna och intrigen är som sagt riktigt bra och småspännande. Jag läser mer än gärna fler böcker av Kristin Marja Baldursdottir!
Slutbetyg, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas av mig!
Den svarta tulpanen  Dumas, Alexandre  2 (2019-08-27 20:50:21)
Den svarta tulpanen är en bok som handlar, lite förvånande, om en svart tulpan. Filmen med Alain Delon om musketörer och äventyr visade sig ha ingenting med boken att göra. Istället handlar den svarta tulpanen om tulpanmani, kärlek och förvecklingar i 1600-talets Nederländerna. Den börjar dramatiskt, fortsätter i sakta mak och har en intensiv final. Allt som allt en trivsam, om än lättviktig bok, långt från de tre musketörerna.
Manhattan  Disney, Walt  3 (2019-08-26 22:52:36)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
Joakim von Anka har genom ett dokument fått reda på att en av hans anfäder ägt en bit av ön Manhattan. Joakim tar med sig Kalle och Knattarna dit, för att se exakt var denna plats ligger. De får snart genom ett annat dokument reda på att det rör sig om hela ön, vilket får den girige Joakim att tänka ut skurkaktiga planer. Han höjer hyrorna, samtidigt som han sänker folkets löner. Och snart råder ekonomiskt kaos i hela New York.

OCH VAD TYCKER JAG?
Ett av de sämre äventyren med Kalle och hans vänner. Joakim känns onaturlig - jämfört med hur han är i andra serier. Visst är han girig även där. Men aldrig så att det övergår i ren ondska.
Nattsida  Gunnarsson, Hans  2 (2019-08-26 16:29:59)
Som enda efterlevande släkting blir Per Boman tvungen att städa ur sin avlidne halvbror Ronnys lägenhet innan den ska säljas. en bror som han bara haft sporadisk kontakt med. Men Per tycks lida av sysslolöshet och istället för att få jobbet gjort så fort som möjligt börjar han forska i broderns liv och den ena hemligheten efter den andra dyker upp. Alla i broderns närhet tycks inblandade i dunkla affärer som förgrenar sig ut över världen, och Ronny visar sig vara en helt annan person än vad Per uppfattat honom som. Men vad är sanning och vad är lögn, finns det egentligen någon som är den person han utger sig för?

Ännu ett exempel på den nu så populära genren psykologisk thriller - och ännu ett exempel på hur svårt det är att skriva en bra sådan bok! Även om läsaren inte förstår varför Per, som inte träffat brodern på tio år, får för sig att börja snoka i hans kvarlämnade saker så är inledningen lovande. Men sen spårar det ur, författaren lägger ut en rad ledtrådar som på slutet visar sig leda - ingenstans! Läsaren lämnas fullständigt i sticket och författaren virrar in sig i en lek med parallella verkligheter á la Murakami, med följden att ingen vet vad som egentligen hänt och vem som gjort vad, eller om någon gjort något överhuvudtaget. Den luttrade läsaren drar genast slutsatsen att författaren har en uppföljare på gång för att räta ut frågetecknen, men slutet är sådant att jag har svårt att se hur och var tråden ska tas upp igen.
En sak som är bra och räddar boken från totalt bottenbetyg är författarens passning till Thomas Manns klassiker Döden i Venedig när Per besöker staden. Mer sånt och mindre ond bråd död tack!
Fågelungen  Haupt, Dan & Inger  2 (2019-08-26 09:11:58)
Inte så mycket fåglar här. Mer då om en pojke som fått lämna sitt land och fly till Sverige. Jag tycker att boken skulle haft en annan titel, så att vi som gillar djurberättelser inte behöver få med oss en bok som handlar om krig när vi kommer hem från biblioteket.
Slav  Johnson, Jason  4 (2019-08-25 18:49:49)
En gastkramande sanning som utspelar sig i samhället. Boken tar upp ämnet trafficking som är vanligt men inte så välkänt runt omkring oss. En berättelse vars öde hamnat i hallickarnas händer och hur lätt det kan vara att hamna i det och lika svårt att komma ut ur det.
För att få en mer förståelse kring vad trafficking handlade om och hur den påverkar samhället så valde jag att läsa denna bok.
Hemsk historia som är sann, men läsvärd och som öppnar ögonen på många förhoppningsvis.
Mörk och helig natt  Connelly, Michael  4 (2019-08-25 15:44:16)
Det är bra flyt och paret Bosch och Ballard fungerar utmärkt ihop här. Ballard ger Bosch-romanen en behövlig extra kick. En av Connellys bättre böcker på sistone.
Asterix på Korsika  Uderzo, Albert  3 (2019-08-24 23:07:46)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
Det hela börjar i den galliska byn, där man tänker fira årsdagen av slaget vid Gergova - något som gör att romarna i de läger som ligger närmast denna ger sig iväg på uppdrag långt ifrån denna. Men i ett av lägren finns de fortfarande kvar, vilket i sin tur beror på att de bevakar en korsikansk fånge. Gallernas plötsliga besök blir upptakten till att Asterix och Obelix ger sig av på ännu en resa.

OCH VAD TYCKER JAG?
Inte lika bra som flertalet andra album jag läst om Asterix. Största minuset här är alla dessa långa och invecklade namn på alla medverkande korsikaner, vilka är ganska många.
Mango & Bambang : Absolut ingen gris  Faber, Polly  4 (2019-08-24 22:41:54)
Tapiren Bambang är lätt att tycka om. Där han är med händer alltid en massa kul saker. Synd att det bara är fyra kapitel i boken.
Bruce Dickinson: En självbiografi. What  Dickinson, Bruce  4 (2019-08-24 21:59:31)
Bruce Dickinsons självbiografi är en något ojämn tingest som likväl uppfyller sitt förmodade syfte - att underhålla läsaren. Dickinson skriver med mycket humor och stor självdistans, dessutom med större kvalitet på språkbruk och berättande än vad jag hade väntat mig. Men så är han ju klart intelligentare än gemene rockstjärna.

Det finns väl såklart en gräns för hur "bra" hårdrockares självbiografier kan bli rent litterärt, men denna är intressant och underhållande för ett Iron Maiden-fan och förtjänar därmed ett högt betyg. Den svenska översättningen drar ned betyget.

Några avslutande varningens ord - det här är Dickinsons självbiografi, inte Iron Maidens. Den som förväntar sig en biografi över Maiden får leta annorstädes - men även Dickinsons liv vid sidan om bandet har varit innehållsrikt och dess berättelser läsvärda!
Resan till det blå huset  Hansson, Carola  1 (2019-08-24 21:22:51)
Jag antar att den är välskriven, litteraturkritiker och recensenter skulle säkerligen hylla den här typen av böcker. Men mig tilltalar den inte det minsta. Massor av text, men väldigt lite handling. Jag känner absolut ingenting för den här boken vars handling går mig spårlöst förbi och kan inte rekommendera den.
Mitt slutbetyg kan faktiskt inte bli annat än en 1:a eftersom jag tycker den är så vansinnigt tråkig.
Hjärtat i översta lådan  Eklund Lykull, Anita  3 (2019-08-24 19:04:51)
Stark 3:a. Varm och välskriven samtidsroman om ungdom, hälsa, familjeliv, hälsa, framtid, vänskap, mobbing och sexualitet. Det här är den femte boken jag läser av Anita Eklund Lykull och precis som i de tidigare böckerna är det här en mycket välskriven och underhållande roman. Dock griper den inte riktigt tag om mig som i de tidigare böckerna, men den är absolut läsvärd, såväl för tonåringar, unga vuxna som gamla kärringar som jag!
Fjällröst  Ek, Petra  2 (2019-08-23 16:41:22)
Fjällröst är en vad jag tror är "print-on-demand"-deckare som utspelar sig i Göteborg, Strömstad och norska fjällen. Inte så dum intrig, ganska trevligt upplägg, och små stilistiska skavanker.

Snabbt läst på ett par dagar, och absolut värt tiden.
Flickan på den vita hästen  Fogelström, Hans  5 (2019-08-22 20:00:54)
Pocketbok ur serien Succéromanen, har gått som följetong i tidningen Allers 1977.
Jag tycker så mycket om Hans Fogelströms mycket engagerande thrillers och jag blir faktiskt riktigt besviken över hur okänd han är som författare. Av Libris ska han vara född 1941, men när jag söker hans namn på Google så kommer enbart information om Per Anders Fogelström upp. Det tycker jag är tråkigt. För hans böcker är så bra och mysiga. Där Läckberg, Jungstedt, Sten och allt vad de heter, skriver ointressanta och förutsägbara deckare så skrev han när han var aktuell som författare, spännande bladvändare som höll läsaren i ett bestämt grepp enda fram till slutet. Precis så som en bra författare bör skriva. Den här boken tillhör definitivt en av hans allra bästa thrillers. Spännande, mysig, svår att lägga ifrån sig och absolut inte det minsta förutsägbar. Verkligen en jättebra mysrysare och jag kan varmt rekommendera den här boken samt Hans Fogelström som författare. Ni som kan vara intresserad av att läsa hans böcker kan hitta hans böcker på Tradera och på bokbörsen!
Toppbetyg!
Harry, Gunnar och rymlingen  Nordin, Sofia  3 (2019-08-22 13:08:27)
Ett tag var det faktiskt riktigt spännande.
Asterix i Alperna  Uderzo, Albert  3 (2019-08-21 22:56:14)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
En romersk guvernör stoppar skattepengarna i egen ficka. Hans största intresse är orgier, vilka sker dagligen. En dag kommer en quaestor dit för att kontrollera om allt står rätt till. Han blir snart förgiftad. Det enda som kan rädda honom är en dryck gjord på bland annat edelweiss. Och de enda som kan skaffa en sådan är våra vänner Asterix och Obelix. Det blir en resa till nuvarande Schweiz.

OCH VAD TYCKER JAG?
Inledningen är seg. Det dröjer länge innan Asterix och de andra gallerna dyker upp, så att äventyret med det kan börja.
Som om vi hade glömt  Poohl, Daniel  4 (2019-08-21 11:30:40)
Bra
Osynligt sjuk : medan livet passerar  Thunberg, Karin  5 (2019-08-20 23:30:57)
Otroligt bra och mycket engagerande, fast ofattbart sorglig läsning- om och med Karin Alvtegen som insjuknat i sjukdomen ME. Jag själv lider inte av ME, men utav Fibromyalgi och känner igen mig skrämmande mycket i det som Karin beskriver av sin vardag- även när det kommer till symptombilderna de två sjukdomarna har gemensamt. Dessutom känner jag mer än väl till känslan att aldrig riktigt bli betrodd av läkare och vårdpersonal. För mig tog det närmare tio år med kronisk värk innan jag slutligen fick min diagnos. Jag grät mig igenom den här mycket sorgliga men mycket intressanta boken, skriven av Karin Thunberg och i en mycket bra uppläsning av Thunberg om författaren, Karin Alvtegen som satt ett ansikte på sjukdomen ME. Jag har tyckt mycket om de thrillers jag läst av Alvtegen och hoppas innerligt att forskarna någon dag hittar en medicin på ME och Fibromyalgi och IBS- sjukdomar som orsakar så mycket lidande, därav det psykiska lidande som Karin så bra beskriver. Att inte ha någon som tror på en, som tror att man lider av depression. Och lider man inte av psykiska besvär innan så lär man nog göra det så småningom när alla i ens närhet och till och med läkarkåren tror att man inbillar sig den kroniska smärtan. Det här är som sagt en mycket bra bok som alla blivande doktorer och även annan vårdpersonal borde tvingas att läsa. Kan varmt rekommenderas av mig!
Toppbetyg!
Entry Island  May, Peter  2 (2019-08-20 11:03:29)
Författaren försöker knyta ihop dåtids historia i Skottland med ett nutida mordfall. De historiska delarna kan nog inte intressera fler än en och annan skotte, och mordfallet ges inte så stort utrymme. Blir segt och ganska så ointressant.
Andra fiolen  Wesley, Mary  3 (2019-08-19 19:45:31)
Helt okej och välskriven, men långt ifrån de andra av bladvändare som jag har läst av Mary Wesley.
Slutbetyg, en 3:a!
Något litet och fluffigt  Jonstoij, Tove  4 (2019-08-19 13:12:18)
Många barn längtar efter att få ta hand om ett djur, men kan inte alltid få det på grund av någonting. I det här fallet att familjen bor i lägenhet och att föräldrarna sällan är hemma. Den här lättlästa boken tar upp sådana frågor utan att bjuda varken på för mycket snyft eller för mycket föräldratjat.
Asterix och goterna  Uderzo, Albert  3 (2019-08-18 22:35:30)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
Druiden Miraculix har begett sig till Carnuter-skogen för att gå på druidernas årliga träff. Samtidigt ärr en grupp goter också på väg dit. Och när nu Miraculix visar upp vilken enorm styrka hans trolldryck kan ge, tar goterna snabbt honom till sin fånge. Asterix och Obelix klär ut sig till romare, för att lättare kunna ta sig till goternas land. Miraculix måste räddas.

OCH VAD TYCKER JAG?
Goternas pratbubblor är skrivna med ett teckensnitt som är ganska svårläst. Slutet med goternas ständiga krig hövdingarna emellan är också det jobbigt. Annars gillar jag albumet. Här händer en hel del spännande.
Och högsta betyget är fem (5)  Sjöholm, Johanna  2 (2019-08-18 21:52:04)
Inte heller den här boken tilltalade mig. Jag trodde jag skulle gilla den, men upplever den som vansinnigt rörig med närmare tjugo olika karaktärer, därav deras respektive smeknamn och karaktärsporträtten är väldigt svaga så jag vet knappt vem som är vem. Handlingen som sådan tilltalade mig inte heller så mycket.
Slutbetyg, en 2:a!
Mannen på vinden och andra noveller  Wikström, Olga  2 (2019-08-17 17:20:03)
Det finns en värme och omtanke i texten hos Olga Wikström som är ganska fin och några av novellerna tycker jag är helt okej. Majoriteten av dem var dock tyvärr ett enda stort gäsp för mig. Men värmen fanns där ändå.
Slutbetyg, en 2:a!
Jag har ingen vilja till makt  Harrison, Dick  3 (2019-08-17 14:04:44)
Dick Harrison har skrivit en biografi om Tage Erlander. Boken är lång och blir stundtals lite tungläst och ointressant.

När Socialdemokraterna gripit makten 1932 har man ett tydligt uppdrag: att sätta folket i arbete och reformera bort den värsta nöden. Vid 1950-talets mitt är man i stort sett färdig. Partiet måste då ha en ny uppgift, annars kan borgarna ta över.

Erlanders lösning blir idén om ”de stigande förväntningarnas missnöje”. Samhället blir aldrig färdigbyggt. De många människornas välfärdsambitioner kommer inte att mättas, utan stegras i takt med att de mest grundläggande behoven är tillgodosedda.

Erlanders tid är påfallande lik vår. Det råder kallt krig, socialdemokratin regerar med mittenpartier och tidvis är det stora problem i riksdagen.

En bok om en intressant person som jag kan rekommendera.
Simma hem  Levy, Deborah  2 (2019-08-17 00:16:57)
Den går att läsa och den har sina plus. Den är välskriven och till och från ganska okej, även om jag inte alls hänger med i handlingen hela tiden- trots att det egentligen inte är så mycket handling. Jag är dock säker på att jag glömt det mesta inom en vecka.
Slutbetyg, en 2:a!
Use of Weapons  Banks, Iain M.  4 (2019-08-16 21:19:21)
För mig den bästa av de tre första böckerna i Banks' Culture-serie. Livshistorien om mannen kallad Cheradenine Zakalwe byggs upp med ett osvikligt vackert berättarspråk och ett något utmanande men inspirerande kronologiskt upplägg. Den är just den typ av bok som man, efter att ha läst sista sidan, vill läsa om direkt och därmed avnjuta alla små ledtrådar som man intuitivt känner att man vid första läsningen missade eller inte fullt ut uppskattade.
En mycket stark fyra i betyg.
Asterix: Tvekampen  Uderzo, Albert  4 (2019-08-15 22:59:47)
VAD HANDLAR BOKEN OM?
I den galliska byn Serum bor en hövding som heter Brutalix. Romarna har övertalat honom att utmana hövdingen Majestix på en tvekamp. Den som förlorar denna förlorar också rätten till att vara hövding. Brutalix råkar nämligen ha infört romerska seder och bruk i sin by. Men så återstår ett problem. I den by där Majestix är hövding finns en trolldryck som ger övernaturliga krafter. Men om man lyckas tillfångata deras druid, så ska nog Brutalix kunna segra. Tyvärr råkar en av Obelix bautastenar träffa druiden i skallen, så att han med det tappar minnet.

OCH VAD TYCKER JAG?
Det är en spännande berättelse och där detta ökar med tanke på att det inte finns någon trolldryck att räkna med.
Björnen  Engel, Marian  2 (2019-08-15 22:32:32)
5 kr på ett antikvariat och det tycker jag nog allt att boken ändå är värd. För den är välskriven och författaren är en van skribent, det märks. Vad tycker jag om den då? Den har sina plus från och till, men är ganska svår att komma in i, med mycket av vad jag kallar för tomt pratande. Sedan finns där en viss psykologisk spänning som jag önskar att Marian Engel hade fördjupat sig i, då hade det kunnat bli lite av en "Repulsion" över boken. Jag har verkligen ingenting emot att läsa om sex och sexscener, men sex som verkligen inträffar mellan en kvinna och en björn? För visst hände det, eller var det enbart Lous fantasier?
Slutbetyg, en stark 2:a! Rekommenderas till alla er som vill läsa något mycket annorlunda!
Julia mitt i världen  Eklund Lykull, Anita  4 (2019-08-15 15:35:57)
Den avslutande boken om Julia med familj och vänner. Absolut en mycket läsvärd och engagerande trilogi, skriven för unga vuxna men som vars innehåll är så engagerande och vuxen att den absolut passar oss äldre minst lika bra. Samhällsriktig och absolut inte tillgjord på något vis. Dessutom mycket välskriven och med mycket intressanta karaktärer. Jag kan riktigt varmt rekommendera den här trilogin, men vill man följa Julia från början som en ung tonåring bör man absolut börja med Silverdelfinen och därefter läsa Café Brazil innan man tar sig an Julia mitt i världen.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Ödehuset  Johansson, Ewa Christina  4 (2019-08-15 14:31:05)
Bra skriven och den är under kategori lättläst och kan vara lite läskig. Beror helt på hur känslig det barnet är som ska läsa den. Men historien är bra och spännande. Författaren har lyckats. Skrämmande spöken och skrämmande hus.
Vampyren  Johansson, Ewa Christina  4 (2019-08-15 14:28:34)
En bra och spännande bok. Den var bra skriven. Den var under kategorin lättläst. Men den är inte allt för läskig. Fast det beror på hur känslig barnet är. Passar barn 6 - 9 års åldern.
Farlig sommar i Tingsnäs  Lindgren, Karin  4 (2019-08-14 00:02:46)
Pocketbok ur serien Succéromanen, har gått som följetong i Året runt, nr: 20-25 år 1980, medan pocketupplagan är släppt fyra år senare, 1984.
En bok precis i min smak. Lättläst, småspännande, mycket engagerande och med en kvinnlig huvudkaraktär som jag genast jag gillar. Boken är dessutom mysig och smårolig och det var svårt att lägga den ifrån sig. Det blev att sträckläsa som vanligt. Den hade dock gärna fått vara lite längre då jag tyckte den slutade lite väl snabbt, hade gärna velat veta hur det gick för mörderskan Maja. Så lite besviken på slutet, men på det stora hela en varm och mysig thriller att läsa. Och jag läser mer än gärna fler böcker av den för mig totalt anonyma författaren, Karin Lindgren!
Slutbetyg, en 4:a!
En robot ramlar ner  Flygare, Ingrid  4 (2019-08-13 09:13:54)
Rolig och färgglad. En bok att tycka om.
Boken om Anna Book  Book, Anna  2 (2019-08-13 00:37:34)
Anna Books biografi - en femkronorsbok jag köpt på second hand, utgiven av Sportförlaget (?). Här kan man läsa detaljer från Let's dance 2005 som ju visserligen var viktigt för Anna, men som så här långt efteråt känns väldigt oviktigt.
Men man ska inte bara avfärda den här boken - Anna skriver fint om de som betytt saker för henne (och det är rätt många för hon har ett stort hjärta) - främst hennes mamma är fint att läsa om.
Mycket i den här boken är lite för privat, mycket var aktuellt när boken kom - men boken går absolut att läsa.
Riddarskolan: Världens bästa riddare  Ljunggren, Magnus  4 (2019-08-12 13:01:31)
Spännande berättelse med en bov som ingen tycks kunna spåra.
Puzzel: Den lilla smuggelhunden  Halvarsson, Isabelle  4 (2019-08-11 22:45:29)
Här finns något i boken som gör att man hela tiden vill läsa vidare - veta hur det hela ska sluta. Med andra ord är det en bra bok.
Café Brazil  Eklund Lykull, Anita  5 (2019-08-11 14:59:23)
Den fristående fortsättningen på Silverdelfinen. I den här boken får jag som läsare träffa en något äldre Julia som tar ett sabbatsår från skolan och börjar arbeta på ett nedgående café bland de fattigare kvarteren i Göteborg och där väntar henne nya spännande möten med nya människor vars problem hon får ta del av. Dessutom flyttar hon hemifrån och börjar sakta sitt vuxna liv. Boken är skriven för unga vuxna men jag tycker nästan att vem som helst oavsett ålder kan läsa de här böckerna som har massor av vardagsrealism, är inte på något vis tillgjord och som verkligen engagerar sin läsare. Karaktärerna känns så realistiska att jag skulle kunna ha dessa personer i min närliggande vänskapskrets eller så kanske det är personer jag skulle kunna springa på på gatan. Boken är verkligen realistisk och för med sig mycket hopp. Jag hade svårt att lägga den här pärlan ifrån mig och jag börjar genast med den sista boken i trilogin. Kan varmt rekommenderas!
Toppbetyg!
Silverdelfinen  Eklund Lykull, Anita  4 (2019-08-09 20:16:08)
Riktigt bra ungdomsroman som passar oss äldre minst lika bra. Vardagsrealism, kultur, familjerelationer och ungdom präglar boken. Jag gillar Julia som känns äkta och tycker om familjebeskrivningarna som inte alls känns påklistrat utan snarare en väldig realistisk beskrivning om en tonårstjejs liv och tankar. Skriven för snart trettio år sedan, men jag tror nog ändå att den passar in i samhället lika bra år 2019. Det här är den första boken i en trilogi om Julia och jag fortsätter genast med del 2. Kan varmt rekommenderas!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Två sorters sanning  Connelly, Michael  4 (2019-08-09 14:28:36)
En bättre bok om Harry Bosch för omväxlings skull. Det är bra driv i berättelsen som är klar och logisk. Två apoteksägare mördas och samtidigt blir Bosch beskylld för att tidigare ha satt fast en mördare på falska grunder. Det är säker underhållning för gamla Bosch-fans.