bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga inNya Böcker på boksidan

Detta är en lista på de 100 senaste inlagda böckerna.
Titel Författare Betyg
Dödskällan  Nadelson, Reggie  4 (2018-08-16 00:02:10)
Den här boken handlar om en som heter Artie Cohen. Han är en rysk-judisk kriminalkommissarie i New York. En dag så ringer hans halvsyster och hon ber Artie att hålla ett öga på hennes så som är ute på permission. Pojken är 14 år. Han avtjänar ett straff där för att han har begått ett mord. Pojken heter Billy. När Billy kommer hem så kommer det hotfulla telefonsamtal och de blir förföljda.
Döden ett bekymmer  Lindgren, Torgny  4 (2018-08-15 23:39:35)
Den här boken handlar om en man som heter Jimmy Sandberg. Han var en gång i tiden pastor. Men han avled efter en tids sjukdom. Menen man som heter Rolf Lundman tror att Jimmy har blivit mördad. Rolf har jobbat som lärare. Men han gick i pension i förtid. Han var också församlingens revisor.
Ödestimmen  Brenden, Laila  4 (2018-08-15 23:22:29)
Den här boken handlar en tjej som heter Åshild som ska ställas in för rätta. Hur utgången av rättegången ska bil är osäkert. Åshild väntar barn och när det är dags för barnet att födas blir det svårare än man trodde från början. En man som är läkare av någon for är med när det är dags. En dam som Heter Hannah är också med och stöttar Åshild. Men här Hannah ska gå och hämta örter som Åshild ska få så ramlar hon i en trapp som leder ner till en källare. Skadorna blir såpas allvarliga att dom inte går att göra något åt och Hannahs liv gick inte att rädda. Den här boken ingår i en lång serie som heter Hannah en släktsaga
Bert och friheten  Olsson, Sören  4 (2018-08-12 18:05:54)
boken handlar om Bert som har sportlov. Bert och hans kompisar ska göra en spelning med sitt band.
Dynastin Den första romerska kejsartiden  Holland, Tom  4 (2018-08-11 09:26:13)
En bok om världens kändaste dynasti den första kejsardynastin. Här beskrivs de första romerska kejsarna från Augustus till Nero. En samling perversa monster och mördare som alla blivit odödliga. Caligulas vansinne och Neros perversiteter skildras ingående. Ingen modern TV-serie kan mäta sig med verkligheten i det kejserliga Rom.
När du ler stannar tiden  Pella, Anna  5 (2018-08-08 23:42:53)
Denna bok är skriven som dagboksanteckningar med korta kapitel. Lättläst med starkt innehåll. Vackert berättad och berör ända in i hjärteroten.
Om sorg och smärta men även kärlek i mängder. Om att få och leva med ett flerfunktionshindrat barn.
Grumbler & söner  Lambil, Willy  3 (2018-08-06 13:50:15)
Ett nytt album med Blårockarna (fast utgivet på franska 1992) där de ska prata en mormonkoloni till rätta (en ny lag har förbjudit månggifte). Bredvid mormonerna ligger en misskött gård.
Det är en nöjsam läsning, väldigt snyggt tecknad. Den del av historien som rör mormonerna är inte så bra, men det är roligt med granngården.
Trutsommar  Buregren, Sassa  4 (2018-08-05 13:24:13)
För Malte blev inte sommaren riktigt som han hade tänkt sig. Han hade väntat på silvertärnan - att den skulle komma tillbaka från Afrika. Men denna sommar är den inte ensam. En väska flyter in till ön där Malte bor - och i den finns en flicka. Till en början är hon avig och tvär. Men när en liten hjälplös trutunge dyker upp blir hon genast mild. En fin berättelse - och med en hel del spännande detaljer vid sidan av texten och teckningarna. Man får genom dessa lära sig namnen på en hel del som lever i och kring havet.
När musiken tystnar  Robinson, Peter  4 (2018-08-05 12:28:18)
Ytterligare en bra Peter Robinson bok om intendent Banks.
Boken är egentligen två historier, som inte har något med varandra att göra. Den ena historien, som Banks sysslar med, är om ett övergrepp, som skedde för 50 år sedan. Hans kollega Annie Cabbot har hand om ett brutalt mord på en ung flicka.
Det är två bra historier, men det kunde ha blivit två bra böcker iställer för en bok. Jag förstår inte riktigt varför båda historierna trängs inom samma pärmar.
Det kommer att bli många fler Banks-böcker, lita på det!!!
Sagan om rullebullen  Wästberg, Anna-Lena  4 (2018-08-05 09:22:30)
Här möter vi en variant på den välkända folksagan om pannkakan som rullade iväg. Här är det istället en bulle som har huvudrollen och personerna den möter är dels gårdens folk i olika sysslor - dels en serie vilda djur. Och precis som i sagan om pannkakan får även bullen ett plötsligt slut. Trevlig berättelse i gammaldags stil.
Vargen, Ankan & Musen  Barnett, Mac  3 (2018-08-04 16:54:18)
Vet du varför vargen ylar på månen om nätterna? Jo, för att han råkat svälja en anka och en mus - och att dessa inrett en bostad i vargens mage. Där är det om kvällarna ett ständigt hålligång. Själva berättelsen är rätt kul. Däremot är bilderna rätt trista. För mycket av grått och mörka färger.
Fristen  Levi, Primo  2 (2018-08-04 15:56:01)
Tänkvärd. Tvåa
Karl XI den misslyckade folkmördaren  Svensson, Sixten  4 (2018-08-04 12:09:55)
En bra och spännande bok som jag varmt kan rekommendera.
Råttfångaren i Hameln  Bartos-Höppner, Barbara  3 (2018-08-04 09:29:42)
En spännande saga i gammaldags stil. Hameln plågas av råttor. Ingen kan sätta fast dem. En dag anländer en spelman till staden. Han påstår sig kunna råda bot på stadens råttproblem. Men han kräver lön för sitt arbete. Sagt och gjort. Flöjt har han. Och med den spelar han råttorna ut från stadens gator. Men får han den lön som han blivit utlovad? Nej! Stadsborna tycker att han inte kämpat ett dugg. Då blir spelmannen sur och gruvar på hämnd. Alla stadens barn skall han locka bort. Och det är här som sagans plötsliga och inte allt för lyckliga slut kommer in. Inget av barnen kommer tillbaka.
Kockskola för ensamma hjärtan  Conlon-McKenna, Marita  3 (2018-08-04 07:01:37)
En feelgoogd bok om lite olika personligheter på Irland varav en startar en kockskola. Ganska mysig men inget jättespeciellt.
En själ som blöder  Ressem, Mikael  2 (2018-08-03 23:07:02)
Erik Sandström är tillbaka och hans missbruk är värre än någonsin. Tar upp alldeles för mycket plats i boken.
Ressems språk har däremot utvecklats och texten flyter bättre. Annars är hans starka sida att han tar upp intressanta ämnen i sina böcker. Denna gång handlar det om organdonation.
Hav utan botten  Ressem, Mikael  2 (2018-08-03 23:04:50)
Ambulanssjuksköterskan Erik Sandström har precis kommit ut från ett behandlingshem för sitt sprit- och tablettmissbruk. Han är nu ren men i tankarna finns hela tiden spriten.

Detta är en bok som tydligt ifrågasätter lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det hade kunnat bli en riktigt intressant och spännande historia men den faller tyvärr rätt platt. Jag har svårt för Ressems sätt att skriva. Det flyter inte och jag hakar upp mig på det. Något av intresse finns det dock ändå eftersom jag fortsätter läsa. Men när jag tänker på Gävles sjukvårdare med grava alkohol problem och missbruk blir jag skräckslagen. Hoppas verkligen inte att det är något som är vanligt förekommande i verkligheten.
Begynnelse  Brown, Dan  2 (2018-08-03 22:59:49)
Det handlar om livets uppkomst och människans framtid. Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg?
Harvardprofessorn Robert Langdon är på gång igen. Vid hans sida finns, som vanligt, en vacker, smart kvinna. Snart är de involverade i en jakt på liv och död. Denna gång i Spanien.

Inte lika fartfylld som övriga böcker i serien. Känns snarare väldigt långdragen. Inte heller särskilt spännande.
Bok nummer fem.
Min hemliga farbror  Andersson, Kenneth  3 (2018-08-03 09:15:59)
Den här berättelsen handlar om en liten pojke. Hans pappa kommer från Italien. Den här sommaren ska pojken hälsa på sin farbror Luigi alldeles själv. Men hans föräldrar oroar sig för vad som ska ske. Luigi har en cirkus och är känd för att vara både underlig och slarvig. Det är en kul berättelse med många detaljrika bilder att prata kring. En stor del av berättelsen är skriven i form av såna där små meddelanden man publicerar på Facebook. Och pojken? Ja, han hemlighåller en del av vad han upplever. Annars skulle ju hans föräldrar bli allt för oroliga.
Don Juan och andra noveller  Hoffman, E T A  4 (2018-07-31 23:56:57)
I den här boken finns några noveller av E T A Hoffman i en nyöversättning. Boken innehåller bland annat novellerna Don Juan och Ritter Gluck.
Det är över nu  Lindqvist, Sten  4 (2018-07-31 23:48:42)
Boken handlar om en man som kör lastbil olika sorters oljor. Han får körningar utomlands. Han har två döttrar var av en ska ta studenten och flytta hemifrån. En kväll får hon tag i en kille när hon är på en krog i Östersund. Killen och tjejen blir snabbt ihop. Tjejen får åka med killen hem efter besöket på krogen. Ett tag senare så får tjejen reda på att hon är med barn med den här killen.
Asiatiskt drama  Myrdal, Gunnar  4 (2018-07-31 23:06:35)
Boken är en slags forskning inom lantbruket. Det är en gammal bok. Det är en lite delar ur en annan bok. Det är flera författare som har varit med och skrivit i den här boken.
Ärren vi bär  Engvall, Caroline  5 (2018-07-31 22:35:57)
Unga flickor hittas döda på olika ställen i Stockholm. Ulrika Stenhammar på Citypolisen får jobba med fallen som vid första anblick liknar självmord.
Detta är en roman men baserar sig på verkliga händelser. En brutal men viktig bok som berör på djupet. Det handlar om barnpornografi och självskadebeteenden.
Bok nummer ett i en planerad trilogi om polisen Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling.
Det du inte vet  Jansson, Anna  2 (2018-07-31 22:33:23)
En kvinna försvinner en morgon från stranden. Hon är dotter till kommissarie Tomas Hartman.
Kvällen innan brann ett hus ner till grunden och flera personer fördes till sjukhus.
Finns det någon koppling mellan de båda fallen? Maria Wern och kollegorna på Visbypolisen kallas in.
Detta är inte den starkaste boken i serien. Den känns rätt trist och seg.
Bakom din rygg  Sarenbrant, Sofie  3 (2018-07-31 22:31:06)
Triangeldrama i frisörmiljö på Östermalm. Kunder som mördas. Tre huvudpersoner som alla jobbar på De Luca. Vi får följa dem växelvis.
En lättläst, småspännande bok med korta kapitel.
Första boken i en planerad trilogi.
Där månen ligger ner  Hermann, Iselin C.  3 (2018-07-31 08:21:43)
Jätte fin roman , och man känner den laddning som boken är fylld med. Man kan även känna författarens kärlek till mellanöster , vackra beskrivningar som målar upp och gör orden levande.
Där månen ligger ner ger en inblick hur det är att leva i mellanöster, männens syn på västerländsk kvinnor, hur de både dras till d3 och föraktar de på samma gång.
Boken är sensuell och sexuell.
Varje kapitel har en annan berättar röst och det kan vara förvirrande innan man lär känna karaktärerna, då det är svårt att veta som berättar nu.
Mahjongmorden  Mårtensson, Bertil  3 (2018-07-30 09:24:05)
En död man i vattnet och en vapenstöld där en polis dödas gör att en semester måste avbrytas. Tills sist finns ledtrådar i en sommarstuga som visar att ett attentat mot kärnkraftverket kommer att ske inom snar framtid. Det här känns som en ordinär deckare kanske på grund av uppläsaren vars röst mer passat för den med insomningsproblem.

Betyg: svag trea på grund av uppläsaren.
Marionetten  Björnlund, Louise  2 (2018-07-29 00:17:49)
En lättläst bok som roade mig för stunden. Tyvärr sögs jag inte in helt i historien. Kändes rörig, mycket namn som var svåra att hålla ordning på.
En debut så kanske fortsättningen blir bättre.

Änglabarnet  Gustafson, Anders  2 (2018-07-29 00:12:10)
Denna bok fängslar mig inte. Innehållet känns rätt platt och tunt.
Spänningsfaktorn är låg.
Tordyvelns resa  Andersen, H C  3 (2018-07-27 08:29:29)
I kungens stall bor en tordyvel. Han är avundsjuk på att en av hästarna i det ska få guldskor. Därför rymmer han. Men så lätt är det inte i stora världen. Han råkar ut både för regnskurar och busiga barn. De sistnämnda surrar fast honom vid en mast, vilken de stuckit ner i en gammal träsko. Men så småningom lyckas tordyveln komma underfund med varför hästen fått guldsko - och då blir allting bra igen. Händelserik berättelse. Men inget jag direkt längtar efter att höra igen.
Kejsaren  Buthler, Dan  3 (2018-07-26 16:57:22)
Som man kunde tänka sig tog den här historien vid där Uppståndelsen slutade. Det är minst lika blodigt och bestialiskt som tidigare. Samtidigt är det på ett perverst sätt underhållande att läsa hur historien framskrider. Det är ju lite spännande trots allt och rullar på med bra driv. Utan att avslöja desto mera kan jag lova att slutet var något annorlunda den här gången. Ger boken en svag trea.
Misse-Mus  Davies, Sumiko  4 (2018-07-26 12:58:30)
I den här sagan möter vi en kattunge som blir upphittad av en musfamilj och med det blir fostrad att leva som mus. Men en dag upptäcker hon att hon är katt. Det blir dags att flytta vidare. Som tur är tar två barn hand om henne. Men katten fortsätter att vara snäll mot mössen och låta dem leta mat i köket där människorna bor. Söt liten saga.
Sofia med knuff - Det här är jag  Strömberg, Annelie  3 (2018-07-25 23:59:41)
Det här är berättelsen om Sofia. Hon är 11 år och går i femte klass. Hon tycker om pussel och sin hund Sixten. Hon blir trött i huvudet av mycket prat och har mycket spring i benen.
Sofia har ad/hd.
En viktig och lärorik historia om Sofia, en charmig tjej med spring i benen. Rekommenderas. Passar barn i åldern 9-12 år.
Gå om intet  Gustafsson, Sandra  3 (2018-07-25 23:56:04)
Vem har egentligen mördat Joakim? Hans bror Tobias? Flickvännen Sara? Deras versioner är helt olika. Vem ska man tro på?
En lättläst, gripande bok där man funderar fram och tillbaka över vem som egentligen är skyldig till vad.
Hudlös  Gustafsson, Sandra  3 (2018-07-25 23:53:40)
En stark och gripande berättelse om en son som inte är som andra och en familj som trasas sönder.
Om du vill ja oxå  Lundgren, Maj  4 (2018-07-25 23:36:04)
Det här läser man lätt - sidorna flyger fram. Det är ju för att det är korta kapitel, stor text, mycket dialog men det är också för att det är skrivet med en sådan säkerhet, språket fångar en och Caroline och de andra blir verkliga personer. Det spretar lite, men det ska det väl göra i en 15-årings liv. Man är glad att man inte är ungdom längre när man läser det här.
Att bemästra nätpoker  Johansson, Kristofer  4 (2018-07-25 20:52:55)
Poker har gått från att vara ett kortspel där man måste spela mot andra i samma rum ansikte mot ansikte, till att idag vara en sport på nätet som du kan spela på en dator eller mobil oavsett om du sitter i ett väntrum eller hemma en regnig dag. Att poker har blivit så lättillgängligt på nätet har förstås även lett till att pokerkunskaperna har ökat i och med att allt fler blir medvetna om pokerstrategier.

Samtidigt har nya pokerstrategier dykt upp vilket har gjort att vissa gamla klassiska böcker inom pokerstrategi blivit föråldrade. Boken Att bemästra nätpoker skall vara ett exempel som går emot denna ström och fokuserar sig på nätpoker och de olika för- och nackdelarna man kan stöta på.

Varför denna bok?

Att bemästra nätpoker fokuserar sig på “limit” och “no limit Texas Hold’em” poker som idag är den vanligaste formen av poker på nätet. Här får läsaren praktiska tips i att hantera odds som ett taktiskt verktyg, grundläggande koncept.

Eftersom boken tar upp grundläggande koncept för att vinna Hold'em är det här en bok som även passar nybörjare. Boken tar upp flera olika taktiska verktyg som spelaren kan använda sig av, men den största fördelen med denna bok är förstås alla de olika verktygen som fokusera på hur du kan läsa av motståndare, deras händer och situationen trots att du spelar på nätet. Därtill finns det också genomgångar av nätets möjligheter hur man kan undvika risker på nätet. Fördelarna
Boken inleder med att förklara ganska grundläggande hur denna typ av poker fungerar och därefter för varje kapitel blir det allt mer fördjupande. Vi uppskattar hur det är upplagt på ett pedagogiskt sätt. Speciellt de två sista kapitlen kommer du vilja gå tillbaka till och är kapitel som gör att denna bok står ut bland många andra pokerböcker. Boken har några år på nacken men är fortfarande aktuell för de som främst spelar poker på nätet.

Nackdelarna
Vi hör det förstås i namnet på boken men det tåls att upprepas att denna bok alltså inte fokuserar på IRL-pokerspelande vilket gör att de element som dyker upp i denna form av poker gör dig en svagare IRL. Just nu upptas halva boken av generella strategier inom poker. Vi skulle vilja se fler exempel på strategier för just spelandet via nätet specifikt eftersom det har visat sig att vinstsummorna är mycket högre än i liveturneringar IRL. Bland annat så har svensken “Isildur1” som spelar på  Full Tilt Poker  spelat för 32 miljarder kronor på några få år tack vare hans aggressiva spelsätt inom just Texas Hold’em.

Summering:
Det här är en bok som du ska ha med flera bokmärken och underskrifter i intill dig när du spelar poker på datorn eller i mobilen. På grund av att den är enkel att ta till sig kommer den att vara en bok som du gärna återkommer till när du tar dig an spelare på nätet som är allt mer erfarna. Om du är mer erfaren inom poker kan det vara värt att läsa denna bok för mer avancerade tips. Med tanke på vilka summor man kan vinna i nätpoker kan boken vara en väl investering som ger dig en bra avkastning med andra ord.
Folkets som försvann  Salmson, Jo  4 (2018-07-24 23:52:29)
Boken handlar om att ett krig är på väg att blossa upp mellan häxfolket. Men det kommer också magiska krafter ifrån en tjej som heter sol. Det är också några andra som är inblandade i ärendet. Bland annat en som heter Arel. Den här boken ingår i en fristående serie.
Fly sol Fly  Salmson, Jo  4 (2018-07-24 23:47:35)
Äntligen har sol förstått att hon tillhör det avskydda och fruktade häxfolket. Sol var bara en liten baby när general Kiijana tog henne till fånga. Kan hon lite på sina vänner när hon ska fly norrut. Hennes liv är i fara.
Ett hjärta av is  Salmson, Jo  4 (2018-07-24 23:40:57)
Boken handlar om två stycken som ska och samla några droppar magisk honung. Dom ska till Firn. Det är ett isfält. Honungen är en ingrediens till en sanningsdryck. Men det är bråttom. Dom måste hinna dit före Skuggmästaren kommer.
Air mail  Tranströmer, Tomas  3 (2018-07-24 23:21:48)
Air mail är en bok med en massa dikter. Det är en svensk författare och en amerikansk författare som samarbetat. I boken får man också kommentar från författarna. Man får också en efter text.
Jag ska hitta dig  Ericson, Pernilla  3 (2018-07-24 23:04:05)
Erlagruppens medlem Rickard Falke befinner sig i livsfara. Teamet återuppstår, med Liv Kaspi i spetsen.
En bra och spännande bok.
Katitzi på flykt  Taikon, Katarina  3 (2018-07-24 22:55:18)
Katitzi får nog av den man hennes far har valt åt henne. Hon får nog av Åkersbergalägret. Hon bestämmer sig för att fly.
Bok nummer elva.
Stora fräckisboken  Karlsson, Bert  5 (2018-07-24 22:55:11)
En av Sveriges mest kända fräckis berättare Bert Karlsson har samlat en massa fräckisar. Det är bland annat Norgehistorier och blondinhistorier.
Katitzi barnbruden  Taikon, Katarina  3 (2018-07-24 22:53:26)
Pappa Taikon kan inte få sin fru att sluta slå Katitzi. För att lösa problemet gifts Katitzi, inte ens fyllda tretton år, bort med en sex år äldre man. Hon blir lovad ett liv i lyx men hennes nya liv blir allt annat än lätt.
Bok nummer tio.
Vittnet  Brenden, Laila  4 (2018-07-24 22:36:09)
Boken handlar om Anna och hennes syster Rise. Huvudbyggnaden på övre är helt övertänd och barnen som bor på gården håller på att bil fångade av lågorna. Runt Torgil börjar samtidigt näten snöras åt. Riste kommer ner från sätern för att vittna mot storbonden.
Ett fall för Nalle  Tidholm, Anna-Clara  4 (2018-07-23 10:54:32)
Nalle vill tjäna pengar, så att han kan köpa en röd cykel. Han beslutar sig för att pröva på en karriär som deckare. Första fallet finner han i en dagstidning. Tyvärr är det fallet redan löst, eftersom tidningen är flera månader gammal. Nalle klantar med andra ord till det. Men sedan går det bättre. Bland annat lyckas Nalle och hans vän Robert stoppa en liga som tillverkar skjutvapen. En smått rolig och spännande bok - och med ett trevligt persongalleri.
Ett fall för Nalle  Tidholm, Anna-Clara  5 (2018-07-23 10:54:32)
Svår att slita sig ifrån.
Flickan med silverhåret  Sandemo, Margit  4 (2018-07-22 23:28:55)
Här är vi i Ukraina i en fjärran tid. Och vi är verkligen där, man känner det. Och personerna är verkligen levande, äventyren spännande. Nu är det ju en kärleksroman, och det är möjligen kärleken som brister. Fast det är ju fascinerande med första mötet, och senare.
Medeltida människor ett porträttgalleri  Kurtén-Lindberg, Birgitta  2 (2018-07-22 10:23:53)
Ett antal biografier över kända och mindre kända män och kvinnor från medeltiden.
Rolf Gohs - Ett tecknarliv  Gohs, Rolf  4 (2018-07-20 22:46:13)
Boken innehåller fyra serier, faktatexter och intervju och ett omslagsgalleri (av främst Fantomen). Den första korta serien "Dödens fågel" från 1958 är en kort och intensiv spänningshistoria, sen följer två äventyr med Mystiska 2:an. De är spännande, roliga och med bra tempo - man blir sugen på att läsa mer om dessa.
Sist är en otäck historisk serie om ett barnkorståg; ruggig, engagerande och väldigt snygg.
Hårdhjärtad  Lerum, May-Grethe  4 (2018-07-19 22:05:06)
Ravi har lovat Johanna att
alltid stå vid hennes sida. Ravi har
varit borta ett bra tag. Men när han
kommer tillbaka tror Johanna att det
nästan inte är sant. Men det är det.
Nu ska dom gifta sig och aldrig mer
skilja sig igen. Det här är den 26:e
boken i serien Livets döttrar.
Jag utan dig  Rimmer, Kelly  4 (2018-07-19 16:49:03)
Kärlek uppstår mellan två människor som är totalt olika men som ändå dras till varandra. Den ena av dem bär dessutom på en hemlighet. Kärlekshistorien mellan dem känns till en början väldigt typisk och ospännande men blir finare ju längre in i boken man kommer. Får betyget någonstans mellan stark 3:a och svag 4:a.
Hon som kom före  Delaney, JP  5 (2018-07-19 14:13:28)
Spännande och väl utformad psykologisk thriller som är svår att lägga ifrån sig. Edward Monkford påminner mig om Mr Grey i ”Femtio nyanser av grått” och hans perfektionism smittar av sig i känslan av hela boken. Men bakom allt döljer sig ett obehag det blir allt svårare att bortse från...
På denna grund  ,  5 (2018-07-18 18:38:58)
Boken handlar om ett hus som är fyllt av ondska.Ett tjugotal författare inklusive skräckdrottningen Caroline L Jensen berättar olika historier om huset som står på Hallandsåsen.
Hjärnbruk  Simonson, Nisse  4 (2018-07-16 21:11:44)
Den här boken handlar om hur vi bäst använder hjärnan. Det är en läkare som har studerat detta under många år. Här sammanfattar han sina studier intresseväckande och personligt. I boken finns det bland annat en rubrik som heter Hjärnans uppbyggnad.
Three Lucky Swedes  Nordquist, Per Eric  4 (2018-07-15 00:07:54)
TV-mannen Per Eric Nordquist gjorde en dokumentärserie som hette "Drömmen om Amerika" våren och sommaren 1996. Två av historierna följde han sedan upp med böcker. Här handlade det om John Brynteson, Eric Lindblom och Jafet Lindeberg som kallas Three Lucky Swedes (trots att Lindebreg var från Norge).
Det här är kul att läsa, ibland krånglas man in i detaljer och nya människor, men det är en bra och pålitlig bok om guldfynden i Nome och hur det växte fram en stad. Spännande historier och bra bildsatt.
Old Mother West Wind  Burgess, Thornton  3 (2018-07-11 13:26:35)
A fairy tale. Talking animals and their experiences in the wood. A lot of short stories. Nice to read or hear.
Staden  Neander, Eva  4 (2018-07-11 13:22:31)
Jag markerade den här boken som en novellsamling, men man kan väl mer säga att den ligger i gränslandet mellan roman och novellsamling. Figurerna återkommer.
Eva Neander var något alldeles extra, hennes sparsamma vackra och exakta språk fångar en liksom stämningen av skola, vinter och stad. Man förstår inte alltid, ganska sällan faktiskt men det är väldigt bra.
Inte bara applåder  Björnstrand, Lillie  4 (2018-07-11 13:01:49)
Lillie Björnstrand skriver lite om sig själv, men i första hand om sin man skådespelaren Gunnar Björnstrand. Om hans liv och teaterliv och filmliv. Med lätthet läser man sig igenom goda och svårare år, och är man intresserad av nöjeshistoria är det lätt att läsa vidare.
Våld  Ström, Karin  3 (2018-07-11 11:32:42)
En berättande novell där tankar om barndomens våld sen kommer att göra att livet blir svårt. Livet blir en kamp för att stå ut när ett förhållande tar slut och han får en ny kvinna. Hela novellen genomsyras av negativitet men den är mycket beskrivande om hur en uppväxt påverkar även vuxenlivet.
En flodhäst i huset  Lund Kirkegaard, Ole  3 (2018-07-10 16:48:54)
Här är berättelsen om hur det gick till när en helt vanlig dansk familj fick en flodhäst i trädgården, vilken de tog som sitt eget husdjur. Grannen knorrade givetvis och ringde polisen. Men flodhästen fick allt stanna där den var. För oss som läst en hel del annat av Ole Lund, så är även denna laddad med tokigheter att småskratta åt.
Så blev vi alla rasister  Arpi, Ivar  5 (2018-07-10 10:13:31)
En mycket bra bok som borde läsas av alla. I Orwellsk eller Vonnegutsk anda blottlägger författarna hur tendenser som utger sig för att vara en sak i själva verket är dess motsats.
Änglalik  von Schenck, Veronica  3 (2018-07-09 13:04:05)
Trots sin rädsla och risk för sammanbrott tar Althea på sig att vara gärningsmannaprofilerare åt polisen. Hon inser snabbt att mördaren förföljer henne då han skickar bilder. Hon är rädd men vill samtidigt få fast galningen som mördar unga kvinnor. Althea förstår snabbt mördarens profil men hon möter på motstånd av en del poliser. Till sist får hon möta mördaren i en kamp på liv och död. Det här är en helt okay thriller/deckare att ägna sig åt.
Trolldryck  Edqvist, Dagmar  4 (2018-07-06 14:17:04)
Dagmar Edqvist var mångsidig och här är en roman från Karl XI:s dagar - alltså 1600-tal. Det är intensivt och närvarande, personerna knivskarpt tecknade och det är omväxlande. Dramatiken kring rättegången är mest engagerande förstås, men det är intressant också med de medicinska försöken - blodtransfusionen t.ex. Den görs från en kalv, och lyckas förstås inte.
Skruttet och dom stulna pärlorna  Författargrupp,  4 (2018-07-04 08:55:25)
Skruttet har en kär ägodel. Det är en krans full med pärlor. En morgon ser en skata den. Skatan flyger upp med den till sitt bo. Skruttet försöker ta tillbaka sin krans. Men då gör skatan motstånd. Bandet som håller pärlorna samman brister och alla pärlorna faller ur. Skruttet måste genast ut och leta. I den här lilla berättelsen kommer läsaren i beröring med något av allt det som skapar en mening med livet. Det kan vara en kram, en hemlig skatt, att någon bryr sig om dig den dag du dör eller friskt och rent vatten. Skruttets krans har egentligen en religiös betydelse. Det är Frälsarkransen skapad av biskop Martin Lönnebo. Men tack vare att bokens olika författare valt att formulera hans tankar med denna på ett sätt som inte verkar allt för religiöst, så blir det här en fin bok som fungerar att läsa och samtala kring även för oss som valt att tro på någonting helt annat.
Englands historia del 1  Harrisson, Dick  3 (2018-07-02 09:43:03)
En översikt som sträcker sig fram till år 1603. Boken går inte in på djupet utan ger bara en kortfattad överblick över tidsperioden. Saknar ett djup och problematisering av olika centrala händelser. Passar endast som en översikt.
Sov gott, lilla troll!  Böe, Sissel  4 (2018-07-01 13:17:12)
När det är ljust och dag sover alla troll, eftersom solen annars kan skada dem. Och nu ligger alla trollen och sover. Alla utom Truls. Han kan inte somna. Han är rädd för att solen och åskan ska tränga sig in till honom; men också för att människorna ska stjäla trollens fina skatt. Det där att inte kunna sova och att vara rädd för det som känns främmande känns mycket väl igen. Och tack vare att berättelsen handlar om troll, så känns det inte som ett enda repeterande på sådant jag tidigare läst.
Mamma Mu och Kråkan leker  Wieslander, Jujja  4 (2018-06-29 13:03:40)
Mamma Mu och Kråkan funkar utmärkt som tecknad serie. Här provar Mamma Mu på hur det är att åka skridskor, att leka orm, hoppa i hö, cykla tillsammans med ett av bondens barn samt faktiskt också rappa. Med andra ord en kul bok.
Noa och julklappen  Ahlburg, Kirsten  5 (2018-06-29 09:28:34)
rolg och bra
Slaktare små-Andra delen av krönikan om  Granström, Erik  4 (2018-06-28 06:15:38)
Slaktare små är en välskriven fantasy romam av en svensk författare. Det är ingen lättläst bok och kräver aktiv läsning för att inte tappas bort bland alla krångliga namn på karaktärerna och platserna.
Det märks tydligt att boken har tagit tid att skrivas och skiljer sig från mängden av dessa lättlästa moderna fantasyromaner som kommer ut, Slaktare små är en historia i Tolkens anda.
Detta är fortsättningen på Svavelvinter andra delen av krönikan om den femte konfluxen.
Trådrullen  Olin, Stig  4 (2018-06-27 14:52:37)
Stig Olins har berättat för sin sambo som fått ner tankarna på papper. Det är väldigt lätt att läsa vidare, det läser sig själv liksom. I alla fall om man som jag är hyperintresserad av nöjeshistoria. Det känns som han varit med överallt, och träffat alla. Då och då återkommer han till sin döda son Pelle, vi får aldrig reda på detaljer men det blir mycket gripande så här. Det är mest yrkesmannen det handlar om.
Vitnos på rymmen  Rudolfsson, Marie-Louise  4 (2018-06-27 08:16:52)
Vitnos är ett gotlandsruss. Men så värst roligt är det väl inte att stå i ett stall hela dagarna. Särskilt med tanke på att hon en gång varit en vildhäst. Därför rymmer hon sin väg. Hon kommer till den stora skogen. Där träffar hon bland annat en sur groda samt rådjursflickan Brunöga. En lättläst och rätt spännande berättelse.
Vitnos på rymmen  Rudolfsson, Marie-Louise  5 (2018-06-27 08:16:52)
Hästen rymde och blev bästa vän med ett rådjur. Kan en berättelse bli finare än så här?
Syskonen  Florin, Magnus  3 (2018-06-26 14:59:17)
Berättelsen är skriven som en dagbok. Huvudpersonen vill bli apotekare som sin far och får gå i lära hos honom men samtidigt går han i skolan och har stort ansvar för sina småsyskon. Han blir hårt knuten till sina syskon och vill inte att de försvinner utom synhåll. Alla deras namnsdagar vill han fira. När han väljer annan yrkesbana så får syskonen vara medhjälpare till honom. Men syskonen vill bryta sig loss och han blir senare den som bidrar till att de får tillbringa tider i fängelse. Till sist får han själv uppleva hur han blir isolerad när kroppen åldras. Det här en annorlunda berättelse.
Mårbackablomster  Lagerlöf, Selma  3 (2018-06-26 12:09:28)
En samling med tankar om det mesta här i livet. Selma Lagerlöf funderingar skrivs i en prosalyrisk stil.
Hippiespåret  Sandberg, Fredrik  4 (2018-06-25 19:35:59)
Jack är den perfekta backpackern. Han har mer tid än pengar och inget omdöme. Mot sin egen vilja och med ett karma på nedåtgående försöker han ta sig till Indien längs det mytomspunna The Hippietrail. Men Indien är inte bara ett paradis av kärlek, gurus och meningen med livet, det är en plats där allt kan hända. Checkbedragare, new age apostlar och Kama Sutra-experter kan Jack stå ut med, men är det inte lite för mycket av en slump när människor han möter på vägen tycks försvinna eller dö...
Jack inser att det finns viktigare saker i livet än bananpannkakor och hur man enklast tar sig till Goa. Att finna kärleken till exempel. Och finns det verkligen ett hemligt brödraskap av backpackers. Existerar den mytomspunna The Backpacker Killer. Är Jack nästa offer?

"Låt aldrig en tärning bestämma vägen, stjäl inte från dina reskamrater, om du hittar kärleken - håll i den hårt."

Trots människors intresse av att resa så är det ett ovanligt tema för en bok. The Beach av Alex Garland, Backpacker av Emily Barr och Kallare än Kargil av Carina Rydberg och hysteriskt roliga En tripp till Indien av William Sutcliffe är några. Nu finns även svenska Hippiespåret av debutanten Fredrik Sandberg. Den driver med exotismen och det hela känns charmigt spännande och autentisk. För den som gillar att resa i hängmattan är den verkligen att rekommendera.
Gnister  Skugge, Linda  3 (2018-06-25 14:12:14)
Händelser från barndomen och försök med uppgörelse med den tiden. Nu finns ångesten som gör att hon låter sig utnyttjas och skadas sexuellt och en fixering av blod. Novellen ingav olust.
Josefin och Villa-Ulla löser mystiska my  Unenge, Johan  4 (2018-06-25 13:18:28)
Josefin och Villa-Ulla är kompisar. De brukar ofta hitta på kul saker tillsammans. Den här gången leker de detektiver. Det finns mycket mystiskt att spana på, som varför rektorn plötsligt försvinner samtidigt som det bildas ett stort rökmoln eller varför tanten i blomsteraffären alltid stoppar ner en påse med något mystiskt pulver när kunderna köper blommor av henne. Av de tre jag hittills läst om dessa båda flickor är den här boken hittills den bästa. Kanske främst för att den skojar med alla dessa detektivböcker som bibliotekens barnavdelningar översvämmats av under den senaste tiden.
Sagan om Rand III: Demonen på Ard  Wennerström, Cecilia  4 (2018-06-25 13:14:05)
Petra flyttar till Rand. Hon får kämpa för att överleva ett möte med en demon som gömt sig väl. Det här är en bra bok med underliga djur, tankeöverföringar och förvandlingar. Den rymmer det mesta som jag vill att en fantasybok ska innehålla.
Straffeftergift  Modiano, Patrick  4 (2018-06-24 19:26:01)
Kortroman av nobelpristagaren Modiano. Han har fått med så mycket på de inte ens 100 sidorna, samtidigt som mycket ligger mellan raderna och med barnets perspektiv. Inte hotfull, men gåtfull stämning. Väldigt bra, och kul med alla detaljer som det mystiska slottet och radiobilen. Härligt persongalleri.
Bret Easton Ellis och de andra hundarna  Wolff, Lina  37 (2018-06-24 17:23:49)
Araceli bor tillsammans med sin mamma i en lägenhet i Barcelona och har vant sig vid att se män komma och gå. Pappan lämnade dem när Araceli var baby. En dag flyttar Alba Cambó och hennes hembiträde in i våningen under dem. Alba är författare och boken handlar om människorna runt henne, fiktiva och verkliga. Älskare, manliga och kvinnliga vänner och Araceli och hennes väninna Muriel Ruiz. Berättelsen vindlar fram med trådar åt olika håll, tragiska, dråpliga och våldsamma. Karaktärerna kämpar hårt för att få rätsida på sin existens och åtminstone männen lever med tron att kärleken till slut kommer att frälsa dem...

Författarens mästerverk De polyglotta älskarna fick beteckningen feministisk, vilket jag inte förstår. Kvinnorna i den boken var helt beroennde av män, på olika vis. Men denna bok däremot är klart feministisk. Kvinnorna är de starka och tar för sig, även om det sker genom att sälja sex. De har en stark gemenskap trots sina olikheter. Männen är tafatta, ensamma, beroende av kvinnan och både naiva och hjälplösa på ett eller annat sätt. De tror på och längtar efter kärleken medan kvinnorna mer ser till det krasst materiella. Männen blir lämnade, lurade och utsatta för våld. Man kan förledas att tro att det är en man som skriver om männen i boken, de brukar skildra män som självdestruktiva, svaga och grubblande, just som Wolff gör. Kvinnorna i sin tur är inga hjältinnor, de är gränslösa, ombytliga och oempatiska och är ungefär som Albas älskare Valentino beskriver flickorna i Aracelis gymnasieklass,"för fula för att bli modeller och för dumma för att bli ingenjörer"
För lite  Boye, Karin  3 (2018-06-22 08:02:46)
Trea.
Ella och utflykten  Rundberg, Johan  3 (2018-06-21 13:12:08)
Ellas klass ska på utflykt till Skansen. De åker tunnelbana. Helt plötsligt tappar Elle bort både fröken och klasskamrater. De kliver av. Och nu susar tåget vidare mot Hässelby. Här börjar faktiskt jag känna mig riktigt orolig, dels för att Ella ska komma bort - dels för att hon inte får möjlighet att besöka Skansen, med tanke på hur trevligt det kan vara där. Men allting ordnar sig till det bästa. Och genast känns det bättre i mig. Boken är märkt med rubriken Lättläst. Men man bör nog ha gått åtminstone ett helt år i skolan innan man ska ge sig på den. Det är nämligen fler ord här än i andra böcker märkta detta.
Josefin osams med Villa-Ulla  Unenge, Johan  3 (2018-06-21 08:57:59)
Helt plötsligt är Villa-Ulla inte som hon brukar vara. När man än ser henne så är det i sällskap med en bok. Josefin har plötsligt ingen att leka med. Och Josefin försöker göra allt för att vinna tillbaka Villa-Ullas uppmärksamhet. Berättelsen är lättläst och bjuder på en hel del ämnen att känna igen sig själv eller andra i.
Top Dogg  Lapidus, Jens  4 (2018-06-20 18:40:16)
En liten tegelsten på 470 sidor som dock är läsvärd. Det är väl uppbyggt och rätt spännande; en bra avslutning på trilogin om Teddy och Emilie. Bitvis kändes det litet segt men författaren lyckas ganska bra fläta ihop de olika människoödena till ett lyckat slut. Ger boken en svag fyra.
Annons-flickan från Odessa  Skeslien Charles, Janet  3 (2018-06-19 12:30:26)
En lättsam bok som fick mig att le, perfekt sommarbok att ha med till stranden.
Handling är roande , om Ukrainska kvinnor son annonserar efter amerikanska män, den blir aldrig tråkig och går fort att läsa.
Stark 3 i betyg
Josefin bästis med Villa-Ulla  Unenge, Johan  3 (2018-06-17 13:26:29)
Det hela började i samband med att Josefins skolklass skulle prata om stenåldern. Det var just då som Josefin hörde Villa-Ulla prata om guldet - att de hade guld hemma hos henne. Josefin följde med och fick se guld. Ett guldfärgat skohorn. Och sedan den dagen blev de bästisar. Villa-Ulla är en tjej med många kul idéer. En av dessa var att försöka bli popstjärnor. En annan att göra en alldeles egen grodcirkus. Så här långt är boken rolig. Men när sedan Josefins mamma kommer in och är överdrivet proggig, pratar om barnen i Afrika och med de förbjuder de båda barnen att se på TV, dricka vatten samt kissa på toaletten - då blir jag bara arg. Särskilt med tanke på hur många föräldrar som beter sig i verkligheten på samma sätt som henne.
Serietidningsreklam  Wilhelmsson, Jimmy  5 (2018-06-16 12:57:04)
Fantastiskt rolig återblick på de reklamsidor som fanns i Kalle Anka-tidningen och andra tidningar, inte Bamse då som ju alltid var reklamfri. När jag var liten läste jag mest Bamse så boken är mer nyheter än nostalgi, men visst känner man igen flera av annonserna. Kommentarerna är väldigt roliga och personliga. Faktatexterna är mycket bra, man har verkligen ansträngt sig att hitta historien bakom; det är intervjuer med tjejen som blåste bubblor i Hubba Bubba-annonserna och med hon som hittade på namnet Hicka Persika (en vän till Vira Blåtira).
En bok lätt att fastna i.
Tusen Tranor  Lagerhammar, Ann  3 (2018-06-15 19:22:07)
En intressant skildring om hur några pappersfåglar kan påverka en tanke och åsikt. Flyktingen berättar flera olika historier som han inte riktigt vet om det är hans eller andras. Han påpekar att ibland måste man berätta vad lyssnaren vill höra. Det är tänkvärda synpunkter och ställningstagande som framskymtar i romanen om hur hjälp kan ges.
Döden går på operan  Forsell, Loulou  4 (2018-06-15 13:02:41)
Loulou Forsells första bok är en traditionell pusseldeckare skriven i en ovanligt pigg och rapp stil - det är väldigt roligt att läsa, och det är inte ovanligt att man skrattar högt. Loulous pappa var chef för Stockholmsoperan, så miljöerna är snyggt fångade. Det gäller också hus, gator och våningar. Spännande, och storyn och pusslet håller. Huvudpersonen Ann är härlig.
Floden om natten  Ferencik, Erica  3 (2018-06-14 11:30:52)
En spännande bok om fyra kvinnliga vänner, som beslutar sig för att göra en forsränning i amerikas vildmark. Turen blir inte det lugna äventyr, som de förväntar sig, utan en fruktansvärd resa, med långtgående konsekvenser.
Detta är författarens första thriller, och hon lyckas verkligen hålla spänningen vid liv. Det är en riktig bladvändare. Ibland händer det så mycket att man nästan tappar andan. Det blir emellanåt lite för bra. Med lite mer eftertanke och andhämtningspauser, så hade boken varit riktigt bra. Nu är den "bara" bra.
Själasörjaren  Falkenland, Christine  3 (2018-06-12 15:07:30)
Kyrkoherde Erland Wallerius´ harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från gymnasiet söker upp honom. Hon vill att han ska bli hennes själasörjare och officiera på hennes begravning. Erland förstår att hon har ett mörker inom sig och försöker värja sig mot hennes kontaktsökande. Men Claudia är inte den som tar nej som ett svar, så småningom får hon sin vilja igenom och de inleder ett förhållande. Men Erland slits mellan köttets lust, han lever i ett i det närmaste sexlöst äktenskap, och samvetskval mot hustrun och mot sitt kall. När sen Claudia antyder att de har mer gemensamt än bara en kort samvaro under skoltiden ökar Erlands tvivel och grubblerier och han fattar ett ödesdigert beslut...

Ni som läst Falkengren tidigare kommer att känna igen karaktärerna, den psykiskt instabile kvinnan och den strikt religiöse mannen. Skillnaden här är att bägge är mjukare i kanterna, mindre dysfunktionella, och det är inte klart vem som är offer och vem som är skyldig. Temat med köttets lust och själens obotliga ensamhet är dock detsamma. Och även om det inte var författarens mening visar hon också på faran av att leva i ett sexlöst förhållande...
Sagan om Rand II: Lyktbärarnas återkomst  Wennerström, Cecilia  4 (2018-06-12 12:20:29)
Petra får på nytt möta dimfolket lyktbärarna. För att hjälpa befolkningen i Rand känner sig Petra tvingad att göra något där hon riskerar att själv bli en skuggfigur. Men hon möter också kärleken och en gåva till honom kan bli hennes räddning senare. Det här är en intressant berättelse. Jag tyckte den var bra.
En sista semester  Zadoorian, Michael  3 (2018-06-11 21:44:55)
Ella är över 80, svårt cancersjuk och orkar inte längre med jobbiga undersökningar och plågsamma behandlingar. Hon vill fly, därför trotsar hon sina läkare och sina oroliga barn och ger sig av på en sista semester tillsammans med sin demente man John. Trots sin förvirring kan har fortfarande köra och med sin gamla husbil ger de sig ut på en roadtrip på den legendariska Route 66, slutmålet är Disneyland i Kalifornien. Ett vansinnesprojekt med tanke på deras respektive hälsotillstånd, är det verkligen möjligt och kan de hålla undan för sina barn som hotar att komma och hämta hem dem...?

En vuxensaga och feelgoodroman med tragiska undertoner. Den röda tråden är den värme och starka kärlek som finns mellan dem trots alla krämpor. Johns demens är svår men ändå har han klara stunder då Ella känner att han är tillbaka. Och Ellas kärlek är så stark att hon är beredd att göra sitt bokstavligt talat yttersta för att han ska slippa lida. John kör och Ella guidar honom via sina kartböcker. På kvällarna tittar de på gamla diabilder från tidigare semestrar när barnen varit små. Samtidigt är det en reseskildring där städer och sevärdheter längs den berömda vägen passerar revy. Det finns ett samband mellan det åldriga paret som tiden håller på att rinna ut för och de tidigare så livliga orterna som nu hamnat i bakvattnet då nya motorvägar dragits.

Boken är omtalad. älskad och filmad, med Donald Sutherland och Helen Mirren i huvudrollerna. Vill man vara tråkig kan man invända att hela berättelsen är totalt orealistisk, en så sjuk kvinna som Ella hade inte orkat dra igång ett så kraftödande projekt och en så dement person som John hade aldrig kunnat köra på okända vägar och klara det. Men då hade det å andra sidan inte blivit någon bok och det hade varit synd...
Pelle Svanslös & Co.  Knutsson, Gösta  3 (2018-06-08 09:01:02)
I den här boken möter vi Pelle Svanslös och de andra katterna i tre äventyr. I det första träffar han en tax som bara har ett endaste öra. I det andra är det den elaka katten Måns som får ärva en tant. Det tredje äventyret utspelar sig i staden Lund, där Maja Gräddnos blivit utsedd till kattdrottning. Måns är förstås där för att stjäla hennes guldkrona. Och det är också den berättelsen som är den mest intressanta i den här samlingen. Kanske just för att jag inte läst denna tidigare.
Konsten att fejka arabiska  Liman, Lina  5 (2018-06-07 16:37:21)
Lina Liman har tillbringat många år inom psykvården, många gånger som tvångsintagen. Hon har försökt ta sitt liv flera gånger, och nästan lyckats. Under hela sin uppväxttid, så har hon haft fruktansvärd ångest, och har inte passat in någonstans. Över 100 läkare har gett henne olika diagnoser, som i sin tur har lett till tester av de flesta ångestdämpande läkemedel som finns, t o m läkemedel som egentligen inte får användas.
Till slut såg Lina ett TV-program, som handlade om Autism. Det var DEN sjukdomen hon hade! Ingen läkare hade brytt sig om att göra de tester, som behövdes för autismbedömning.
Inga läkemedel hjälper mot autism. Man har det bara. Men vet man om ATT man har det, så kan man leva ett mycket bättre liv och anpassa sitt liv efter autismen.
Det tog Lina 32 år för att få reda på att hon hade autism. 32 fruktansvärda år.
Mitt svarta liv  Eriksson, Amanda  2 (2018-06-06 09:19:32)
Boken börjar med en begravning. Alla är svartklädda. Alla gråter. Det är mormors kusin Astrid som dött. Sedan blir det kalas. Alla blir plötsligt glada då. Men morfar är inte med. Han tycker inte om att gå på begravning. Hos morfar hittar man en död mus. Man beslutar sig då för att begrava den - och att den person som författaren valt att kalla Jag ska vara präst. Men mitt i allt detta sorgliga har man ändå tid att vara lekfulla och glada. Det är när morfar börjar tala om reinkarnation. Alla de inbjudna barnen börjar då leka att de är olika sorters djur. Ja, det här är väl ingen berättelse jag längtar efter att få läsa en gång till. Det är lite för mycket religion här.
Snökimonon  Henshaw, Mark  0 (2018-06-05 20:37:10)
Den pensionerade kriminalkommissarien Auguste Jovert får en ny granne, Tadashi Omura, juridikprofessor från Japan, och de börjar umgås. Omura är väldigt intresserad av Joverts liv och den vuxna dotter som han aldrig träffat och börjar i sin tur berätta en kryptisk historia om fäder och döttrar i hemlandet, en historia som blir alltmer obehaglig och våldsam. Jovert blir mot sin vilja fascinerad, ser tydliga paralleller med sitt eget liv och beslutar sig för att ta kontakt med sin okända dotter.

En mångbottnad och mystisk berättelse och kärlek, svek och besatthet där läsaren skärpa sätts på prov. Författaren lägger ut trådar åt alla håll, en del slutar snart, andra drar iväg åt olika håll och bara en del knyts ihop på slutet. Just de lösa trådarna påminner om Murakami, däremot finns inte det övernaturliga med i bilden på samma sätt. Misstänker att australiensaren Henshaw inspirerats av honom, sen tycker jag att Murakami är på en helt annan nivå. Denna berättelse känns mer stel och konstruerad medan Murakami vindlar fram helt oberäkneligt och man får känslan att han själv inte riktigt vet varken hur det hänger ihop eller hur det ska sluta. Henshaws karaktärer är mer stereotypa, den överintelligente psykopaten som alla kvinnor faller för, den lojale men okarismatiske vännen och den oskyldiga unga kvinnan som hamnar i psykopatens garn. Men absolut en läsvärd bok i genren relationsthriller som får läsaren att gå tillbaka för att hitta ledtrådar til det oväntade slutet.
Spelutveckling med spelutvecklingsverkty  Vallbo, Fredrik  4 (2018-06-04 18:36:31)
Datorer och internet får en allt större roll i våra liv och en stor del av vår tid spenderas framför en skärm. Vi spenderar även en stor del av vår tid på nöjen online. Dataspel och spel i mobilen är affärsområden som ständigt växer och för att tillfredsställa marknadens behov av duktiga spelutvecklare tar våra högskolor fram specialutbildningar. Sanningen är dock att det inte alltid behövs högskoleutveckling för att bli en bra utvecklare. För en del räcker det med ett brinnande intresse och viljan att lära sig. Grunderna går att lära sig från någon av de böcker om spelutveckling som finns på marknaden.

All spelutveckling bygger i grunden på programmering och därför kan det vara en bra början att lära sig ett användbart programmeringsspråk. Ett av de mest populära språken för spelutveckling är C++ som utvecklades i början av 1980-talet av Bjarne Stroustrup. Det bygger på programmeringsspråket C men är mer anpassat för att kunna skapa grafik. Är du helt nybörjare på programmering kan en så kallad dummies-guide vara till stor hjälp. Exempel på en sådan är Beginning Programming with C++ For Dummies av Stephen R. Davis. Boken går på ett relativt lättsamt sätt igenom de mest enkla grunder du behöver kunna för kunna sätta igång med programmering.

När du väl har lärt dig grunderna med C++ kan du gå vidare med boken Spelutveckling med spelutvecklingsverktyg av Fredrik Vallbo. Med bokens hjälp kommer du lätt igång med programmering i både 2D och 3D. Den innehåller även en introduktion till grafikprogrammering i C++. Vidare får du bra tips på hur du säljer och tjänar pengar på dina spel. Spelutvecklingsverktygen som boken tar upp ger dig möjligheter att mycket enkelt komma igång med att skapa egna spel eftersom de har en hel del inställningar som underlättar.

Spelutvecklare är mycket attraktiva på arbetsmarknaden speciellt inom iGaming-marknaden som ständigt växer. Kasinobolag som StorSpelare behöver alltid nya utvecklare till sina kasinospel. Andra branscher som ständigt behöver nya utvecklare är Tv-spelsbranschen där företag som svenska spelutvecklaren Dice ständigt producerar nya spel.

För att skaffa dig lite mer kreativ kunskap om hur framgångsrika spel är uppbyggda har boken Designing Games: A Guide to Engineering Experiences av Tynan Sylvester, många bra exempel. Boken går igenom och bryter ner hur moderna och populära tv-spel är uppbyggda och vad det är som gör att de får en så stor genomslagskraft.