bokrecensioner boktips

Slyngstad Events

Författare: Unni Drougge
Genre: Roman
ISBN: 9789176070840


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sommarhettan ligger tung över Åsabygden. En skånsk landsbygdsidyll som under den prunkande ytan sjuder av hemligheter och lögner. Här lever en brokig samling människor, vars enda gemensamma strävan är att hålla omvärlden på avstånd. En katastrof nalkas obönhörligt, och den enda som skulle kunna avstyra den är försvunnen: Den mytomspunne Tryggve Slyngstad...

Utdrag ur boken:
(Klas-Åke & Anita ska fika)

"Klas-Åke sitter lealös en stund medan Anita donar med kaffet. Hon är alltid sötare före än efteråt (MIN ANMÄRKNING: Han menar före sex!). Nu suckar hon och lägger håret bakom öronen. Det ser strävt ut, som gullfiber.
De sätter sig på trappen med fikat. Då börjar Frej (MIN ANMÄRKNING: Klas-Åkes vanvårdade hund, som han är mycket elak emot!) yla från lagårn. Han försöker få medlidande med Anita.

-TYST MED DIG BYRACKA! gastar Klas-Åke. Annars får du spö med stör!

-Ska du inte släppa ut stackarn? frågar Anita

-Han får först lära sig lyda. I morse sprang han opp på Lassessons buss igen.

-Ha han i koppel då.

-Är han din eller min hunnajävel?

-Din såklart, svarar Anita med en suck. Du behöver väl inte bli så sur. Vi snackar ju bara.
Anita klappar Klas-Åke på kinden."

(Skrivet av användare LadyRed)


Medelbetyg: 3,64 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Slyngstad Events :
2004-05-14 13:56
Innan jag läste Slyngstad Event så hade jag ingen längtan efter att läsa nåt av Unni Drougge. Jag hade liksom valt bort henne eftersom jag tyckte att böckernma verkade dåliga. Men nu när jag har läst Slyngstad Events så vill jag bara ha mer. Det här är en superbra bok! Unni är humoristisk, slagfärdig och insatt i världsproblemen. Den skånska by hon beskriver är full av orginella människor som var och en på ett kärleksfullt sätt får en plats i boken. Suveränt Unni!
Betyg 4
2004-05-15 12:52
Jag gillade verkligen Slyngstad Events. Mycket! Unnie Drougge har en snabb berättarstil som gör att man liksom sörplar i sig historien! En rolig skildring av skånska landsbygden och dess ínvånare. Jag gillar det annorlunda greppet att Unnie i en del kapitel låter självaste Moder Jord berätta sin syn på historien!! Det här är en rolig och underhållande bok. Jag rekomenderar den varmt!
Betyg 4
2004-05-31 13:10
Första boken jag läste av Drougge, så jag hade inte så höga förväntningar. Men det var verkligen en härlig och rolig bygdeskildring! Innehöll en massa roliga filurer.
Betyg 4
2004-09-07 07:32
mysigt språk, men annars tycker jag att den var ganska kass.
Betyg 2
2004-09-20 17:55
Efter att ha läst Andra sidan Alex och Hella Hells bekännelser så var min förväntning höga på den här boken. Och tyvärr så uppfylldes dem inte. Jag vet inte riktigt varför men jag fastnade inte riktigt för den här boken, den var kanske inte som jag väntat mig.
Betyg 2
2004-10-06 10:44
Boken är välfylld av sköna udda personligheter!!
Mord, misshandel och miljöskandaler!
Här finns alla förusättningar för en lyckad intrig och relations roman!
CHARMIGT att en karta finns med i boken över byggden! Sött!
Betyg 4
2004-11-01 07:26
Vilken mysig bok! Speciellt uppskattad blir den säkert av skåningar som jag själv. Detta är en underbar beskrivning av livet på landet och dess udda personligheter och deras hemligheter.

Boken fastnar verkligen i sinnet på en och jag fick mig många goda skratt.

Jag valde mellan en stark 4:a och en svag 5:a och 5:an vann!
Betyg 5
2005-01-03 14:04
Småmysig bok men inte Drougges bästa..
Betyg 3
2005-07-05 12:37
Jag fullkomligt älskade kapitlen där berggrunden själv berättade, men annars kunde det lika gärna vara. Vad är det med Drougge och konstiga förnamn? vad är det med Drougge och konstiga engelska ord som inte en människa använder i sitt dagliga tal (hoppas jag vid allt som är heligt i alla fall)
Hon har verkligen koll på språket, hon fångar känslor bra, men det bli alltid för mycket, för många intryck som aldrig kommer till användning i storyn och som, även fast de beskrivs väl, känns helt överföldiga.
Ett stort plus för de köttiga och målande beskrivningarna av personerna, sex, barnafödande och landskapet!
Betyg 3
2006-03-01 20:41
Inte alls vad jag väntat mig men bitvis väldigt "trevlig"
Betyg 3
2008-05-12 14:17
Precis som i Regnbågens tid väver Drougge här ett nät av härliga, spännande och konstiga historier - av lika härliga, spännande och konstiga människor. Precis min stil!
Betyg 4
2008-08-17 12:42
Beskriveningen av personer och lantmiljön är på pricken. Om man varit i en sådan miljö och träffat typerna så är det hög igenkänningsfaktor. Jag skrattade högt och mycket mitt i tragiken. En kanonbra bok.
Betyg 5
2009-02-15 23:47
I norra Skåne ligger Åsabygden. Här lever bygdeborna som de alltid gjort, på jordbruk och i måttlig grannsämja. Den tänkbara Idyllen störs bara av Ragge som med jämna mellanrum rånar banken, åker fast, sitter av sitt straff för att återvända igen. Men också i Åsabygden har urbaniseringen satt spår. Det är inte lukerativt att ha företag ute i glesbygden och arbetstillfällena blir allt färre. Det blir bygdens rådige Tryggve Slyngstad som vänder på steken. Han har en sällsynt förmåga att övertyga människor att göra som han vill. Och upp ploppar nya företagsverksamhet som svampar. Det sipprar in liv i bygden på nytt som förenas i den ömsesidiga omsorgen om de fyra flyktingflickor som Tryggve smugglat in från Rom. Flickorna var offer för en trackingverksamhet och den nedärvda misstänksamheten mot statlig verksamhet skapar rum för hemlighållandet av flickornas existens inför utomstående. På ytan är allting gott och väl, men när Tryggve en dag bara försvinner, börjar fasaden kracklera.

Boken börjar när Tryggve har varit försvunnen under flera månader. Bygden sjuder inte längre av verksamhet. Man dumpar kemiskt avfall i dammarna och två torpeder (möjligen knutna till den kriminella verksamhet som flickorna var offer för i Rom) hotar byinvånarna och lyckas nära på våldta en av flyktingflickorna. Tryggve anses vara död.

Unni Drougge är en oförskämt bra författare. Detta är den första bok av henne som jag läst och den är fantastisk. Den är en underhållande bygdekrönika som involverar de mest fantastiska ingredienser. Det är en slags såpa i bonnlurksmiljö och så roande att det gör ont att lägga boken ifrån sig! Karaktärerna är omsorgsfullt tecknade med nyanserad insiktsfullhet. Historien berättas på ett omväxlande bullersamt och skrävlande sätt, men samtidigt kärleksfullt. Slyngstad Events är en humoristisk och slagfärdig bok med iakttagelser som svider. Den kommer mig att tänka på Agatha Christies Miss Marple som hävdar att aktiviteterna i hennes by, alldeles hur banala de än tycks vara, är en spegel av det faktiska samhället. Och Slyngstad Events handlar om just det, att betrakta samhället genom ett förstoringsglas. Allting tar groteska proportioner, men trots det är berättelsen levande och äkta. Jag kommer fortsätta läsa alla Drougges böcker för denna gav mersmak. Boken får en stark fyra i betyg.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Slyngstad Events
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
De oskyldiga
 M. Sandemo
Mona på varvet
 A. Trosell
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Flicka, 1983
 L. Ullmann
Tjejmiddagen
 M. Marc
Memento mori
 M. Spark
Ansiktet utåt
 M. Spark