bokrecensioner boktips

Regnbågens tid

Författare: Unni Drougge
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, humor, religion, natur, framtid, spänning, new age-kulturen
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9789176070253


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den unga Emelie har alltid varit följsam och anpasslig. När hennes mamma anmäler henne till det stora EU-jippot "Miss Europa" ställer hon lydigt upp och blir efter ett par skönhetskirurgiska ingrepp uttagen till final. Men när hon under högtidliga former koras till representant för Sverige flyger fan i henne och hon ställer till med stor skandal. Emelie flyr ner till Brovattnet med den unge hungrige journalisten Calle hack i häl. I Brovattnet härskar lugnet. Folket där lever ett stillastående, tryggt och bekvämt liv i ett gemytligt grannskap. Sanne är en modern häxa som håller kurser för företagsledare, Thea är en äldre väletablerad och älskad författarinna och Kristin är en lyckligt gift och harmonisk hemmafru som har fullt upp med sina småbarn, sina surdegsbak och sina giftfria odlingar. Samtidigt som den nykorade skandalmissen Emelie kommer nerstormande till Brovattnet blir Kristin våldtagen av en brutal best sedan hon upptäckt hur ett äppelträd i trädgården hastigt vissnat och förtvinat. Trädet tillhör Kristins exman som bor hos Regnbågsfolket, en samling marginella existenser som bildat ett reservat uppe i berget för alla dem som inte känner sig hemma i det hårdnande samhällsklimatet. Människoödena flätas samman till en härva av datahackers, militanta miljövänner, ockulta riter, politiska topphemligheter, hallucinationer, spådomar och envisa skuggor ur det förflutna. Det mytomspunna lodjuret dyker ständigt upp och förvillar de inblandade.

Något har drabbat idyllen nere vid Brovattnet och ingen kan fly. För det är sanningen som jagar dem. Och gäckar dem. En tvist mellan rationella och övernaturliga förklaringar löper som en röd tråd genom handlingen. Operation Lynx (lynx = lodjur på latin) blir ett alltmer centralt begrepp, tills det ultimata akutläget uppstår. Rikets säkerhet kan stå på spel.

Regnbågens Tid handlar om en civilisation som präglas av både hopp och misströstan. Milleniumskiftets stämningar sveper fram längs sidorna, inte minst det nyandliga sökande som kommer till uttryck i new agerörelsen.
Och under alltsammans pulserar vilddjuret - människans oregerliga besatthet, en passion som spränger alla gränser.
Medelbetyg: 3,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Regnbågens tid :
2004-10-06 11:52
ALLA UNNI DROUGGE-FANS DÄRUTE BORDE ABSOLUT LÄSA DENNA!!!
MYCKET LÄSVÄRD!! PROMISE!!

Denna bok hamnar på plats Nr:2 efter "Heroine" av Unnis böcker!
Den här boken är skön blandning om sökande som kommer till uttryck i new agerörelsen... En vindlande underhållningsroman med övernaturliga inslag och samhällskritik huller om buller.

(Men den är olik de andra av hennes böcker på många sätt, i det sättet mer lik de 2 senaste skrivna än de andra skriva i samma period)
Betyg 5
2005-05-26 14:39
Hon är väldigt påläst när hon börjar skriva sina böcker, det märks.
Men MÅSTE det märkas så vansinnigt mycket?
Hon har en fantastisk fantasi och inlevelseförmåga, kan inte det få komma fram mer?
Betyg 3
2005-08-21 17:16
Oj, vilken svada och fantasi Unni Drougge har. Var får hon allt ifrån?

Detta var en lätt flummig och ibland övernaturlig bok. Den var charmig, lättläst och humoristisk. Möjligen tyckte jag att den var lite rörig och gaggig på slutet.

En annorlunda och bra bok.
Betyg 4
2008-05-12 14:15
Min första bekantskap med Unni Drougge. Eller läste jag "Andra sidan Alex" tidigare? Svårt att säga då de känns rätt väsenskilda. Föll gjorde jag i alla fall - här har vi en svensk författare i min smak.

Finurlig historia med många och intressanta trådar. Liknar som sagt inte hennes mer självbiografiska verk - som jag också tycker bra om men inte känner lika mycket för. Lite känsla "magisk realism" är aldrig fel, i alla fall inte om man har Drougges stil och språk.
Betyg 4
2010-04-10 14:28
Regnbågens Tid är inte som de andra böckerna Unni har skrivit, även om man känner igen Unni i texterna så är stilen annorlunda. Det är en flummig historia, övernaturlig och orealistisk men den är skriven med Unnis intelligenta språk, knivskarpa meningar som ger eftertanke.
Betyg 4
2016-12-25 11:30
Den första Unni Drougge-romanen som jag inte läst ut. Rörig, ointressant, alldeles för lång. Svag 2:a!
Betyg 2
2018-03-27 17:58
En mycket händelserik roman där mycket oförklarligt händer. Här finns en grupp Fredsälskare, eller är det bara på ytan? Här finns lodjursdyrkan och en del oförklarliga händelser där lodjur inte syns på bild fast de funnits. Och så är det sanningsdrogen som får människor att klä av sig nakna. Mitt i allt detta finns kvinnan som är gravid och plutonium som är på drift. Det är en ibland hisnande berättelse som växer fram med intrång på datorer och familjegräl. Men det kändes lite för mycket ibland även om jag gillade Unni Drougges uppläsning.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Regnbågens tid
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang