bokrecensioner boktips

Andra sidan Alex

Författare: Unni Drougge
Genre: Roman
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9789176070130


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sophie och Alex är såna det pratas om i Stockholms mediekretsar. Såna som tycks ha fått allt:
De är vackra, de är framgångsrika och efter dem hänger en svans av trendängsliga kändisreportrar och wannabes.
Samtidigt har de varit gifta i evigheter, har fyra barn och en vindsvåning i innerstan.
Men under den lyckade ytan döljer sig en verklighet som Sophie och Alex i det längsta undviker att se i vitögat. En verklighet fylld av svek och skvaller, stormig passion och krossade drömmar. Och framförallt våld och alkohol.
Andra sidan Alex är en smärtsamt uppriktig berättelse om en familj i sönderfall. Om en hänsynslös förövare – men också om ett offer som inte vill ta sitt ansvar. Romanen, som kom ut 1996, blev Unni Drougges definitiva genombrott som författare

Utdrag ur boken:
Det var den internationella kvinnodagen. Alex konstaterade det med en lätt fnysning när han slängde kvällsblaskorna på köksbordet. Han gick fram till fönstret och kikade ner över Mariatorget. Var sjutton höll Sophie hus? Hon kunde väl åtminstone höra av sig för ungarnas skull. Nu var det nästan mörkt ute.
Barnen började oja sig om middagen. Det fick bli spaghetti i dag igen. Spaghetti med broccolisås, för broccoli fanns i frysen.
– Ungar! röt han. Har jag inte sagt åt er att ni alltid ska se till att plocka ur diskmaskinen innan vi sätter igång med maten! Och har ni gjort era läxor?
– Måste du vara så jävla sur! muttrade Jaki och fick bifall av Niki medan de motvilligt reste sig från soffan för att i sitt irriterande tröga tempo plocka ut de rena glasen och tallrikarna och demonstrativt högljutt skramla in dem i skåpen.
– Sänk ljudet! ryade Alex upp mot övervåningen där de två mindre satt och tittade på en av dessa debila barnkanaler. Varför skulle de ha ljudet på TV-n så förtvivlat högt?
Förbaskade Sophie! Så okamratligt att lämna honom mitt i den eländiga vardan med hämtning och lämning av ungar och snor och mat och disk och rumpor att torka på löpande band. Vad de börjat gräla om mindes han inte – jo, vänta... Vilket öde. De hade grälat om den internationella kvinnodagen, närmare bestämt om nåt hysteriskt uttalande som Maria-Pia Boëthius gjort i tidningen, och vips blev Alex beskylld för att vara en mansgris. Mycket fick den moderne mannen svälja.
– HELLLVETTEEE! skrek han ut över spisen där spaghettivattnet höll på att koka upp. Hade Sophie kommit nu i detta förpestade ögonblick hade han gjort köttfärssås av henne. Men tänk om... Skulle han ringa polisen? Nä, Sophie hade alltid leg på sig, hade det hänt nåt så... Vilka fantasier. Hon hade säkert snabbt satt sig i skydd inomhus. Men var? Hos Bittan, kanske. Så var det nog. Det var bara Bittan som hon anförtrott sig åt när Alex varit ute och rumlat. Eller ”rymt”, som Sophie och barnen brukade uttrycka det. Han flinade till, kort och introvert. Hon kanske ville visa honom hur det var, hur det kändes att bli lämnad så här. Men det var skillnad mellan män och kvinnor, fast det snacket hade Sophie börjat avsky. Mer och mer allteftersom tvillingarna blev äldre. Så länge de fick barn och ungarna var riktigt små hade de varit rörande överens om olikheterna mellan könen. Inte så att mannen var överlägsen, Sophie var en riktig maffiamamma.

Medelbetyg: 3,67 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Andra sidan Alex :
2004-02-07 10:02
Den här boken sträckläste jag! Unni Drougge visar ingen som helst rädsla och den här boken är avslöjande och väldigt viktig. Hon sätter precis fingret på vår tid; mediafixeringen t.ex. Väldigt väldigt hemsk, får jag tillägga. Jag mådde rätt dåligt av många partier. Men nu vill jag genast ge mig i kast med hennes andra böcker!
Betyg 5
2004-05-01 19:56
Det här var den första bok som jag någonsin läste av Unnie Drougge. Egentligen ska man ju läsa "Jag jag jag" före den här, men den här boken fick som effekt att jag kastade mig över Unnies alla böcker, från pärm till pärm! Hon skriver så himla snabbt och rått på ett sätt som jag verkligen gillar!! Historien om Sophie fängslar och berör! Man blir själv full av (med risk för att låta som en pensio) "jävlar anamma"!
Betyg 4
2004-07-12 16:23
Även jag läste denna bok innan Jag jag jag. Som jag nu vill få tag i. Jag får väl ta en tur till bibliotekt och kolla vad som finns.
Andra sidan Alex var iallfall en bok som jag gillade jag var lite skeptisk till en början men den växte mer och mer och sen emot slutet så ville jag inte att den skulle ta slut.
Betyg 4
2004-09-25 14:13
Jättebra bok, men känns så fruktansvärt pretto på sina ställen att jag höll på att irritera ihjäl mig.
Jag tycker också att språket, även fast det är mustigt och omväxlande, kan bli en aning klychigt.
Men lägga den ifrån mig, det gick inte...
Betyg 3
2004-10-06 11:40
** -Sex - Våld - Nerv - Intensitet- **
Helvetet skildras ur både kvinnans och mannens perspektiv.
Vartannat kapitel har honom i centrum…
Men det hade varit intressantare om fokus hållits på kvinnan,
då mannen är så vedervärdig, och han ej intresserade mig i alla fall!
Betyg 4
2004-12-10 07:41
Detta är en fortsättning på boken Jag jag jag. I den boken levde Sophie singelliv medan hon nu är stadgad fru med fyra barn på väg mot de 40. Men vuxen har hon trots allt inte blivit. Både hon och mannen är omogna, hänsynslösa, ansvarslösa och väldigt ytliga. Boken går i ett rappt tempo hela tiden men den bara stryker över ytan. Inte någonstans går den ner på djupet.

Boken tar trots allt upp allvarliga saker som alkoholberoende och kvinnomisshandel men på något sätt så beskrivs det bara som perifera saker. De stackars barnen som växer upp i ett hem där de ser pappan misshandla mamman etc. etc. får knappt någon plats alls. Barnen bara finns i bakgrunden och man får gissa sig till hur de mår.

Det är möjligt att man som 15-åring tycker boken är spännande och häftig och man kanske uppskattar det grova språket och de ingående sexscenerna men för en vuxen kvinna som jag så blev det mest patetiskt.

Två sådana här böcker av Unni Drougge på rad – nej det blev för mycket.
Betyg 2
2006-07-15 23:56
Onekligen en bok jag hade svårt att lägga ner. Hemsk historia, men samtidigt ytterliggare en guide genom Stockholmsmiljöer som är bra beskriven.

Lämnar en klump i magen och jag har som ganska ofta så svårt att förstå att kvinnor är så svaga och stannar hos en elak man. Tyckte så synd om barnen genom hela boken.
Betyg 3
2006-10-09 22:03
Gillar denna dams provokativa sätt
Betyg 3
2006-12-19 00:29
Underbar bok ..
Betyg 5
2011-12-04 15:17
Den här boken tycker jag var lite småtrist på något sätt.
Betyg 3
2018-05-07 11:20
Sophie och Alex liv är hektiskt. Det är mycket alkohol och spänningar i deras samvaro. Livet är fullt av oro. Sex, misshandel och hårda ord blir vardagsmat i och omkring deras liv. Språket är rappt i boken och typiskt Unni Drougge. Men boken känns bara för mycket och blev till sist ganska jobbig. Tanken gick till de stackars barnen som skulle växa upp i allt detta.
Betyg 3
2020-05-07 17:41
Lysande ordval samt semantikDirektlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Andra sidan Alex
Liknande böcker:
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en