bokrecensioner boktips

Den inre kretsen

Författare: Mari Jungstedt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100106984


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En grupp arkeologistuderande från olika länder deltar i en internationell utgrävningskurs på Gotlands västkust. Under den heta högsommarsolen gräver de med hackar och spadar ut en vikingatida hamn som visar sig vara rik på fynd.

Så hittas en av studenterna, 21-åriga holländskan Martina Flochten, mördad ute på en fågelholme inte långt ifrån utgrävningsplatsen. Märken på kroppen tyder på att mordet har rituella drag.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor undersöker om den unga kvinnans död har något samband med en halshuggen ridhäst som hittas av några småflickor i en hage. Hästens huvud saknas och när det dyker upp spetsat på en påle utanför huset till byggnadsnämndens ordförande tätnar mystiken ytterligare.

Fallet får stor uppmärksamhet i medierna och TV-reportern Johan Berg, som under sommaren är stationerad på Gotland, rapporterar om händelserna. Samtidigt försöker han få förhållandet med gotländskan Emma Winarve att fungera.

I det fördolda samlas en snäv krets människor för att utöva sin tro - några av dem går för långt.
Medelbetyg: 3,53 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den inre kretsen :
2005-10-25 16:59
Detta är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kolleger samt om journalisten Johan Berg.

Liksom i de tidigare böckerna är handlingen förlagd till Gotland och det i sig skapar en härlig stämning och gemyt. Och väl är det för handlingen i sig var den här gången ingen höjdare. Det blev ganska tamt och tandlöst tycker jag.

Det blir trots allt en fyra för den härliga miljöbeskrivningen och den vardagliga och naturnära stilen.
Betyg 4
2006-01-23 20:47
Jag gillar Marie Jungsteds tidigare deckare och har väntat länge på att få läsa denna. Den var minst lika bra och spännande som de två innan och det religiösa inslaget sammanvävt med det historiska var ruggigt och intressant! Hoppas hon kommer med fler böcker inom en snar framtid för hon är en av de bättre svenska deckarförfattarna jag läst!
Betyg 4
2006-08-01 16:10
Ännu en lättläst kriminalroman med kriminalkommissarie Anders Knutas och tv-reportern Johan Berg i huvudrollerna. Tycker att berättelsen är något platt och väl lättsmält. Spänningen infinner sig aldrig riktigt, trots de fornnordiska och rituella inslagen. Ett okej tidsfördriv men inte mer…
Betyg 3
2007-01-16 10:55
Ännu en bra och spännande bok med Mari Jungstedt. Hon har en tendens att få en att längta hem för att läsa ut boken!
Betyg 4
2007-03-01 16:20
lika bra som de övriga böckerna med knutas och gänget, gillar både personligheterna och de olika historiernas sammanvävning, något som jungstedt lyckas bra med iu alla hennes böcker.
Betyg 4
2008-05-04 22:11
Bra !
Betyg 4
2008-06-12 19:39
Läsvärd, liksom de övriga deckarna av Mari Jungstedt.
Betyg 4
2008-07-26 22:08
Den inre kretsen är den tredje boken av Mari Jungstedt om kriminalkommissarie Anders Knutas på Gotland.

Mitt i den tryckande högsommaren gräver en grupp arkeologistuderande från olika länder ut en vikingatida hamnplats på Gotlands västkust. Den visar sig vara rik på fynd. En sen kväll försvinner 21-åriga holländskan Martina Flochten spårlöst. Hon påträffas senare mördad på en fågelholme nära utgrävningsplatsen, och skadorna på kroppen tyder på rituella inslag – hon har mördats på tre olika sätt. Kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor undersöker om Martinas död har något samband med en halshuggen häst som hittats av några flickor i en hage. Knutas tar hjälp av en rättspsykiater för att tolka de skrämmande spåren vid brottsplatserna. Journalisten Johan Berg, som under sommaren är stationerad på Gotland, bevakar den dramatiska utredningen och försöker samtidigt få sitt förhållande med gotländskan Emma Winarve att fungera.

Jag tänker ”bara” ge en tvåa i betyg till ”Den inre kretsen”. Det är egentligen inget större fel på handlingen och intrigen – dock tycker jag att man skulle kunna ha gjort mycket mer av det hela. Precis som i den andra boken i romanserien – ”I denna stilla natt” – så tar det ganska lång tid för handlingen att ta fart. Jag tycker att slutet var en liten besvikelse – det tog slut alldeles för abrupt och motiven till morden kändes lite oklara. Boken hade såklart också positiva sidor, men dessa räcker inte riktigt till för att höja betyget.
Betyg 2
2008-08-25 00:48
den här boken tyckte jag om! den grep tag i mej lite extra, stor del pga incidenterna med hästarna *rysa*. hittils den bästa boken jag läst av jungstedt, och börjar fastna mer och mer för personerna i boken, främst blir jag nyfiken på johan och emmas förhållande.
Betyg 4
2008-09-08 12:51
Mari Jungstedts tredje deckare tar oss med på arkeologiska utgrävningar på Gotland där en av deltagarna försvinner mystiskt.
En häst får sitt huvud avhugget och handlingen leder in på fornnordiska ritualer och fler mord begås.
Anders Knutas och Johan Berg jobbar med morden i sina olika yrken medan vi får följa med. De möts då och då och inte alltid är deras relation den bästa.
Johans och Emmas förhållande är också tidvis jobbig.

Boken är bra och det har säkert krävts mycket forskande av författarinnan för att få till arbetet med de arkeologiska utgrävningarna trovärdiga. Jag gillar boken och författaren växer i mina ögon.
Betyg 5
2008-11-20 18:26
har blivit mer och mer förtjust i jungstedts böcker. de är välskrivna och har ofta någon twist som gör att de förblir väldigt spännande och beroendeframkallande.
Betyg 3
2009-04-14 17:24
Jag hörde den som ljudbok och tyckte inte att den var speciellt bra. Det tog låååång tid innan det hände något och då var boken nästan slut. Nej, den rekommenderar jag inte.
Betyg 2
2009-08-25 22:52
Svår att lägga ifrån sig!! Sträck-läste även denna! 2 dagar tog det. Alltid en oväntad upplösning, som är svår att räkna ut i förväg. Gärningsmannen är aldrig den man först tror. Bra jobbat av författaren!

Längtar redan tills jag kan börja med nästa bok om Knutas.

Jungstedt skriver så fantastiskt bra och lätt-läst! :)

Denna bok rekommenderas varmt!
Betyg 4
2012-09-11 19:09
Den här är rätt seg, trots det lättlästa formatet. Det händer inte så mkt, åtminstone inte i början. Johans privatliv intresserar mig måttligt...
Betyg 3
2013-11-15 11:30
Bra bok !
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den inre kretsen
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund