bokrecensioner boktips

I denna ljuva sommartid

Författare: Mari Jungstedt
Genre: Roman
ISBN: 9100113336


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite skjuts kallblodigt ihjäl på en campingplats på Fårö. Det blir Karin Jacobssons första stora fall som biträdande kriminalchef då kommissarie Anders Knutas är på semester. Journalisten Johan Berg gräver efter sanningen, samtidigt som han kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.
Utdrag ur boken:
"Han började springa norrut längs med vattenbrynet. Molnen jagade över den blygrå himlen och sanden var tung att trampa efter nattens regn. Det dröjde inte länge förrän han var genomsvettig. Borta vid udden vände han om. Tankarna klarnade när han sprang. Det var som om han fick rast.
På vägen tillbaka upptäckte han en figur långt borta som kom gående åt hans håll, men som plötsligt snubblade till och föll omkull i sanden. Blev liggande utan att försöka resa sig upp. Han sprang oroligt fram.
- Hur är det?
Ansiktet som vändes emot honom var uttryckslöst, blicken kall och likgiltig. Frågan lämnades obesvarad.
I några sekunder stod tiden stilla, han stelnade till. En oroväckande känsla i magen. Djupt nere i hans inre gömda rum väcktes något till liv, något han försökt begrava i åratal. Till sist hade det kommit ifatt.
Ögonen som fixerade honom ändrades till att utstråla förakt.
Han fick inte fram ett ljud, andades tungt, den välbekanta smärtan i bröstet gjorde sig påmind. Han ansträngde sig för att inte falla ihop.
Kroppen blev mjuk, lealös.
Så upptäckte han pistolmynningen. Den pekade rakt emot honom. Automatiskt sjönk han ner på knä, i hans huvud blev allt tyst. Tankarna upphörde.
Skottet träffade mitt emellan ögonen. Knallen fick havstrutarna att lyfta från vattenytan med ett förskrämt skränande."Medelbetyg: 3,29 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I denna ljuva sommartid :
2007-09-05 20:51
Mari Jungstedts femte bok om Knutas, journalisten Johan Berg, hans älskade Emma och alla andra på Gotland man fått lära känna genom de tidigare böckerna. Denna är kanske Jungstedts tunnaste deckare i serien men ändock spännande och med "driv". Två mord begås tätt efter varandra på Gotland och till en början verkar de inte ha med varann att göra men efter att det hetaste spåret visat sig vara en återvändsgränd är det Knutas ställföreträdare Karin som till sist sitter på gåtans lösning. Då ställs hon inför ett dilemma som får en avgörande betydelse.

Parallellet med bokens huvudtema får vi följa journalisten Johan Berg som blivit utsparkad av sin fästmö Emma efter att hon anklagat honom för att ha satt deras gemensamma dotter Elins liv på spel i samband med ett kidnappardrama (i förra boken). Johan kan inte förlika sig med detta och vill till varje pris få Emma tillbaka. Till slut finns det bara två alternativ: Bryta helt och hållet eller gifta sig...
Betyg 3
2007-12-04 16:55
En riktigt bra deckare som har det som en deckare ska ha, spänning och ett slut som man inte lkan förutse på de första sidorna.
Betyg 4
2008-01-22 20:41
kan tyvärr inte hålla med den tidigare recensenten, redan när den parallella historien visades så anade iallafall jag var orsaken och motivet var, men jag tycker att boken är lika välskriven som jungstedts tidigare böcker och jag har verkligen fattat tycker för huvudpersonerna Anders o Karin samt johan och pia och emma. tycker om denna serien men hade nog förväntat mig mer. även om intrigen var bra så fattades något betyget är jämfört med de bästa i serien.
Betyg 3
2008-05-04 22:13
Den här gick spårlöst förbi.
Minns inte ens handlingen efter några månader...
Betyg 3
2008-07-30 13:28
Två mord sker på Gotland. Har de något samband med en ung kvinnas försvinnande på Gotska Sandön många år tillbaka i tiden?

Intrigen är bra och karaktärerna känns distinkta. Boken är väl inte direkt spännande men välskriven och Gotland beskrivs på ett väldigt tilltalande sätt.

Kärlekshistorien mellan Johan och Emma är nästintill löjlig i den här boken. Det känns förhastat och inte äkta denna gång.
Betyg 4
2008-08-10 18:41
En spännande enkel deckare med korta lättläste kapitel som för handlingen framåt i lagom steg för att hålla intresset uppe. Några olika parallellhandlingar dras samman till ett lite oväntat och bra slut.
Betyg 4
2008-09-06 19:39
Det var första gången jag läste något av Mari, men jag gillade boken en bra deckare(jag är inte så stor fan av deckare). Den var lättlast och gick fort att läsa manledsnade inte på den uttan man ville läsa hela tiden. Jag kommer läsa med av henne.
Betyg 3
2008-09-08 13:14
Maris femte deckare är lika bra som de tidigare.
Vi får följa Anders Knutas, Karin Jacobsson och deras kollegors arbete. Mordet på snickaren och småbarnspappan sker då Knutas är på semester så Karin är ansvarig för det inledande arbetet. Snart sker ett mord till så Karin, Knutas och de andra har fullt upp med utredningen.
Johan Berg följer utredarna och försöker hela tiden vara först med nyheterna till regionalredaktionen i Stockholm men stoppas ibland av sitt etiska tänkande, vilket inte är så vanligt bland journalister nu för tiden.
Samtidigt har Johan bekymmer med sin dotters mamma Emma som inte vill ha så mycket med honom att göra efter förra mordutredningen på Gotland då han grävde så djupt så att hans dotter till sist hamnade i fara. Emma har svårt att förlåta detta och det komplicerar Johans liv då han inget hellre vill än att leva med Emma och dottern Elin.
Upplösningen är oväntad och Knutas är inte nöjd med resultatet. Frågan är om han någon gång kommer att få reda på sanningen.

Suveränt bra bok igen Mari!
Betyg 5
2008-09-10 17:19
är ett tag sedan jag läste denna boken, och kommer på mej själv att knappt minnas vad den handlade om.. inte bra... den var lite tunn och slätstruken gentemot några av hennes andra böcker, men inte på något sätt dålig. en typisk deckare helt enkelt, som varken var dålig eller hade något extra! får bli en trea!
Betyg 3
2008-10-10 13:33
Kommer inte ens ihåg vad den handlade om nu några månader efteråt. Men den fick en 3:a direkt när jag hade läst den, så den var väl bra just då.
Betyg 3
2008-11-03 12:02
en helt medelmåtta deckare, varken mer eller mindre..
Betyg 3
2008-11-11 16:42
I denna ljuva sommartid är Mari Jungstedts femte bok om kriminalkommissarie Anders Knutas och hans nyutnämnda ställföreträdare Karin Jacobsson.

En tidig sommarmorgon skjuts en gotländsk man ihjäl under sin joggingrunda vid Sudersands badstrand på Fårö. Mordet väcker stor uppståndelse och mediedrevet drar igång omedelbart. Karin Jacobsson, som nyligen blivit utnämnd till Anders Knutas ställföreträdare, får inleda spaningsarbetet eftersom Knutas själv är på semester. Spåren leder till ett stort kalkstensbrott i Slite, till ryska smuggeltransporter och till svarta byggaffärer. Men så mördas ännu en man på Gotland och tillvägagångssättet är detsamma som i det första mordet: ett skott i pannan och flera skott i buken. Det andra mordet omkullkastar hela utredningen och poliserna måste finna nya spår och motiv. Kan det vara så att morden har något att göra med saker som hänt långt tillbaka i tiden?

Tillsammans med ”Den döende dandyn” tycker jag att ”I denna ljuva sommartid” är den bästa boken i Jungstedts romanserie om Anders Knutas. Den innehåller lagom många mord och de är utspridda på ett sätt som gör handlingen väldigt levande, effektfull och drivande. Mordgåtan är precis lagom svårlöst och inte så där tilltrasslad som sker i vissa kriminalromaner. Motiven är klara, och tillbakablickarna som återfinns på några ställen genom hela boken gör att man hela tiden vill läsa vidare för att få veta hur allting hänger ihop. Med sin kriminalserie, och särskilt med de två senaste böckerna, tycker jag att Mari Jungstedt verkligen slagit sig in i den svenska deckareliten.
Betyg 4
2009-07-22 18:20
Tillbaks till Gotland. Tillbaks till mord och kriminalkommissarie Knutas, till tv-reportern Johan Berg och hans trassliga förhållande med Emma Winarve.
En lättläst och fängslande kriminalroman. Bok nummer fem i serien.
Betyg 3
2009-08-01 16:05
Åhh, den här var bra! Jag hörde den som ljudbok med (oslagbara!) Katarina Ewerlöf som uppläsare. Rekommenderas!
Betyg 5
2009-12-01 10:16
Jag gillar Mari Jungstedts sätt att skriva, enkelt och lättläst, men för den delen inte dåligt! Bra stories med intressenta relationsskildringar! Boken var i klass med hennes tidigare och slutet var enligt mig det som höjde boken!
Betyg 4
2012-09-11 19:10
Nja, jag vet inte jag. Jag trodde att Jungstedt skulle utvecklas lite, men hon står kvar och stampar på ruta ett än. Intrigen är så där, inte helt oförutsägbar och allt tjafs om Johans förhållande till de fåniga Emma känns mer och mer krystat. Skippa sånt trams och få till en vettig story istället.
Betyg 2
2013-11-20 08:40
Lätt och trivsam deckare.
Betyg 3
2016-12-29 19:41
Helt okej.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I denna ljuva sommartid
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom