bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den du inte ser
Den dubbla tystnaden
Den farliga leken
Den inre kretsen
Den man älskar
Den mörka ängeln
Den sista akten
Det andra ansiktet
Det fjärde offret
Det förlovade landet
Du går inte ensam
En mörkare himmel
Ett mörker mitt ibland..
I denna ljuva sommartid
I denna stilla natt
Jag ser dig
Liknande böcker:
Stormvarning
 M. Adolfsson
selfies
 J. Adler-Olsen
Dödens flod
 D. McTiernan
Inland
 A. Dahl
De hängda hundarna
 J. Jensen
Nemesis
 A. Christie
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen döende dandyn

 
Författare: Mari Jungstedt
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning, konst
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100111112
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk.


Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?


När en stöld av konstnären Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" inträffar i Stockholm blottläggs tydliga samband med mordet på den gotländske konsthandlaren och mediaintresset blir enormt. TV-reportern Johan Berg går sina egna vägar för att söka fakta. Han är något avgörande på spåren utan att se konsekvenserna av sin våghalsiga framfart. Relationen med gotländskan Emma Winarve äventyras -- men också deras lilla dotters liv.


I de eleganta konstsalongerna rör sig en iskall mördare - oberäknelig och närmare än någon kan ana.
Medelbetyg: 3,32 (25 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den döende dandyn :


Synnez 2006-09-08 21:54
Mari Jungstedt fjärde deckare och den jag tycker är bäst (hittills). Hon har verkligen utvecklats enormt sen debuten och den här var svår att lägga ifrån sig!

Miljön är som vanligt Gotland och personerna är desamma som i föregående böcker, d.v.s. Kommissarie Anders Knutas vid Visbypolisen och reportern Johan m.fl. Denna gång sker det mord i konstkretsar i Visby och i Stockholm och Knutas får ta hjälp av kollegorna i huvudstaden för att kunna lösa dem. I samma veva stjäls Dardels berömda konstverk Den Döende Dandyn från Prins Eugens Valdemarsudde och polisen börjar ana ett samband med morden de håller på att lösa.

En stark fyra!
Betyg 4

Rosa 2006-12-31 13:27
Detta är en mycket lättläst och bra deckare. Den är jordnära, rakt på sak och man har lätt för att ta till sig huvudrollsinnehavarna. En stark fyra!
Betyg 4

dsebbe 2007-03-07 22:16
minst lika bra som de andra i serien och fortfarande toppklass på både skrivande och berättarstil, skönt med variation i denna genre.
Betyg 4

chabo 2007-06-28 21:02
Lättläst och spännade, precis som alla hennes böcker! Läs i rätt ordning!!!
Betyg 5

poby 2007-08-16 16:33
Handlingen tilldrar sig på Gotland en kall vinter. En man hittas upphängd i en port till Visby ringmur.
Boken är en hyfsad deckare, utan något som gör den mycket annorlunda än andra deckare.
Jag hade en trevlig stund i soffan och kom inte ihåg så mycket av boken 1 timme senare.
Betyg 3

pippilin 2007-10-22 15:17
Som "alla andra" böcker i denna genre. Man läser/lyssnar (på cd-uppläsning) och har trevligt för stunden, men boken lämnar inga bestående men.
Betyg 3

millennium 2008-05-04 22:09
Instämmer i föregående recension.
Den är nog den sämsta av Mari Jungstedt.
Betyg 3

soffilina 2008-08-29 20:03
alla mris böcker är mycket lättlästa och det är ett stort plus. denna var inget undantag. det är en "typisk" deckare, med alla dess ingridienser. den är bra men inte sådär extra bra, men jag kände hur jag verkligen ville veta vem mördaren var, så spännande var den ju :) tyckte dock mördaren kom lite "helt approppå" och det var många personer i boken som verkade ha en viktig innebörd men som försvann lite *kan inte sätta fingret på*. det som engegerar mej mest är nästan förhållandet mellan johan och emma! vet inte om jag sla ge en 3:a eller 4:a. den är lättläst och spännande, men har inget extra sådär, så det får väl bli en trea, stark trea.
Betyg 3

Ninni_1960 2008-09-08 13:02
Författarens fjärde bok tar oss med in i konstens värld. Jag imponeras av vilket grundarbete som måste ligga bakom en sån här bok.
Denna gång får Anders Knutas och hans medarbetare börja med att ta hand om en man som hängts upp i en port i Visbys ringmur. Det är konsthandlaren Egon Wallin som har blivit mördad och vid utredningen kommer det fram att han tänkt lämna sin familj utan att ha sagt något om det för att förvarna.
Johan Berg är igång igen efter en sjukskrivning och han gör, som alltid, ett grundligt journalistarbete och har lite fördel av att ha samarbetat med Visbypolisen tidigare. Han försöker samtidigt bygga upp sitt liv med Emma och deras nyfödda dotter.

I den här boken får vi lära oss lite mer om konstvärlden och i synnerhet konstnären Dardels liv. En ny värld för mig men inte desto mindre intressant.
En verkligt spännande bok där mina gissningar om vem som är mördaren är många innan den spännande upplösningen.
Betyg 5

Navigo 2008-10-14 15:51
Skummar igenom boken för att iallafall se hur det går.
Betyg 2

marcus_1 2008-11-12 21:37
Den döende dandyn är Mari Jungstedts fjärde kriminalroman om kommissarie Anders Knutas på Gotland.

En kall vintermorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad, upphängd i en av Visbys ringmurs portar. Bara några timmar tidigare har Egon arrangerat en lyckad vernissage i sitt konstgalleri. Polisens utredning visar att Egon planerat att lämna sitt gamla liv, däribland sin hustru, galleriet och Gotland.

En våghalsig tavelstöld sker från konstmuseet Waldemarsudde. Stöldgodset är Nils Dardels berömda målning ”Den döende dandyn”. Stölden visar på tydliga samband med mordet på galleristen Egon Wallin. Anders Knutas och Karin Jacobsson vid Visbypolisen leder jakten på mördaren samtidigt som TV-reportern Johan Berg själv söker efter sanningen.

Jag tycker att ”Den döende dandyn” är den hittills bästa boken i serien om Anders Knutas och övriga befäl vid Visbypolisen. Som läsare hålls man i ett ständigt järngrepp och det är väldigt svårt att gissa hur allting hänger ihop och vem som gjort vad. Prologens fem sista meningar är väldigt effektfulla och skapar direkt en nyfikenhet hos läsaren att få veta hur allting hänger ihop: ”Han gick vilse och hamnade vid en dörr. Den förbannade dörren. Om han bara inte hade öppnat. Två sekunder tog det för honom att registrera det som hände, att förstå vad det var han såg. Den synen skulle ödelägga hans liv”. Längtar redan efter att få läsa nästa bok i serien.
Betyg 4

h. 2008-12-20 20:47
jag tycker som alltid om att läsa flera böcker om samma karaktärer och det här är inget undantag.. denna är dock inte lika välskriven och spännande som de övriga.. lite rörig faktiskt..
Betyg 3

bonadea 2008-12-22 10:15
En helt okej deckare men inget mer, det är ingen bok som man kommer ihåg efter att man har läst den, det är bara en deckare i mängden.
Betyg 3

Phenomena 2009-07-22 18:19
En lättsam, intressant kriminalroman. Miljön är Gotland och temat konst.
Den fjärde boken om kriminalkommissarie Knutas och Tv-reportern Johan Berg.
Betyg 3

PennTroll 2011-03-21 18:32
Ok om man inte har något annat att läsa. Lyckligtvis har jag alltid det, så inge mer Jungstedt för min del.
Betyg 3

michael08 2011-04-14 14:33
En simpelt skriven deckare. Ointressant.
Betyg 1

Otimala 2012-09-11 19:09
Jag tyckte nog den här är Jungstedts bästa hittills, även om skillnaden inte är så stor mot de tidigare. De är rätt lika, precis som många av de andra svenska deckarna idag. Men det börjar bli för mkt av Johan Bergs privatliv. LIte fånigt att dra in hans flickvän och dotter, tycker jag. Fast det är också populärt idag...
Betyg 3

Anfield 2013-11-18 10:24
En rätt trevlig deckare
Betyg 4

BlommigaBarbro 2016-12-29 19:44
Småspännande dussindeckare man snabbt glömmer bort
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den döende dandyn


  Köp boken som film på cdon: