bokrecensioner boktips

Den mörka ängeln

Författare: Mari Jungstedt
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100118214


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vårvindarna viner över Gotland när den nya kongresshallen intill Visby hamn ska invigas. Alla öns potentater är inbjudna och festfixaren Viktor Algård lyckas genomföra arrangemanget perfekt. Men det ska bli hans sista fest. Morgonen därpå hittas han mördad i en undanskymd personalhiss i byggnaden.
Kort efter mordet totalförstörs tre sommarstugor i en våldsam brand ute vid ett raukområde på södra Gotland.
Kommissarie Knutas söker kopplingar och ställs inför ett mörkt drama som tvingar honom att konfronteras med egna problem.
TV-journalisten Johan Berg tar hjälp av sin Emma för att söka sanningen, vilket får förödande konsekvenser.
Och i utredningens skugga skymtar den mörka ängeln, oåtkomlig och obeveklig.


Mari Jungstedts sjätte kriminalroman kretsar kring relationen mellan barn och vuxna, ett återkommande tema i Maris författarskap. Med Den mörka ängeln har hon skapat en riktig bladvändare, och som vanligt utspelar den sig i Visby med omnejd men denna gång också i Stockholm.
Medelbetyg: 3,17 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den mörka ängeln :
2008-09-11 10:47
I Maris sjätte bok mördas först en krögare, Alberg. Med cyanid. Ingen kan förstå varför han mördats. Visst hade han en och annan ovän men ingen som egentligen skulle mörda honom. Knutas och Karin och de andra famlar sig fram med olika teorier. Någon vecka innan hade en kille på ett ungdomsdisko, som krögaren anordnat, blivit grovt misshandlad. Kan någon mördat Algård av den anledningen? Frågetecknen är många och mycket hinner hända innan de rätas ut.
Knutas får dela Karins hemlighet och vet inte riktigt vad han ska göra med den.
Om Johan och Emma skriver Mari inte så mycket denna gång men de är med i handlingen då det drar ihop sig och mördarens identitet avslöjas.
En spännande och bra bok som jag gärna rekommenderar.
Jag ser fram emot fler böcker av Mari Jungstedt.
Betyg 5
2008-09-29 21:38
En deckare helt enligt mallen. Läsvärd men på något vis opersonlig. Den börjar bra med fängslande beskrivningar, men sen blir det tunnare och tunnare. Men vissa delar är väldigt givande och då gäller det främst inre dialogerna. Men den håller absolut.
Betyg 3
2008-10-09 11:32
Bra flyt i handlingen. Läsvärd som tidsfördriv.
Betyg 3
2008-11-03 12:01
det här är den andra boken jag läser av mari och blir mer och mer imponerad. väl värd att läsas.
Betyg 4
2008-12-12 21:42
Den bästa på länge!
Fortsätt så.....
Betyg 4
2008-12-20 14:22
Den mörka ängeln, utgiven 2008, är Mari Jungstedts femte kriminalroman om kommissarie Anders Knutas och TV-journalisten John Berg på Gotland.

Det är vår på Gotland. Visbys nya kongresshall invigs under en stor fest med över femhundra gäster. Festarrangören Viktor Algård, ansvarig för arrangemanget, hittas dagen därpå mördad i byggnaden. Kommissarie Ander Knutas letar motiv till mordet bland en tonårsdödsmisshandel, en sluten fårbonde, Viktors hemliga älskarinna och bland en av Viktors konkurrenter. Journalisten Johan Berg börjar också jobba med fallet, och hans nyblivna hustru Emma Winarve hamnar mitt i händelsernas centrum och riskerar livet.

Inte en av Jungstedts kriminalromaner som jag kommer att bära med mig i framtiden. Efter två riktigt spännande och bra romaner som ”Den döende dandyn” och ”I denna ljuva sommartid” hade jag faktiskt förväntan mig mer. Boken har såklart sina ljusa stunder men historien känns alltför mörk och tung. Det känns som att man upplevt liknande intrig i andra kriminalromaner: den känslokalla bortbytingens hämnd för att få upprättelse. Trots att jag inte gillade boken så mycket, så tycker jag fortfarande att Mari Jungstedt är en av de allra bästa deckarförfattarna som går att läsa för tillfället.
Betyg 2
2009-01-14 10:15
En mycket lättläst, ganska kort, deckare. Det kändes lite som ett hafsverk. Har månne författarinnan så många andra mediala uppdrag nuförtiden så att hon inte hinner lägga ner tid och möda på sina böcker ....?

Intrigen är helt OK men personbeskrivningarna är riktigt dåliga. De känns ytliga och plastiga. Man kommer inte huvudpersonerna in på livet.
Betyg 3
2009-06-14 23:29
helt i stil med hennes andra böcker. bra, lättläst, halvspännande. en blandvändare, precis som de andra böckerna. det blir en trea :)
Betyg 3
2009-07-24 16:50
Ännu en kriminalroman med kommissarie Knutas i spetsen.
Lättläst och lättsmält.
Betyg 3
2010-08-01 07:41
Deb här boken var som de andra Mari Jungstedtböckerna välskriven med flera parallella handlingar, korta kapitel och ett bra flyt i historien.

Huvudtemat är ungdomsproblem, både i bakgrundshistorien med en mobbad person som försöker vara sin mamma till lags och en ungdomsmisshandel i Visby och tonnårsproblem i familjen Knutas.

Jag lyssnade på boken som ljudbok mer Katarina Ewerlöf som mycket bra och engagerad uppläsare.

För mig blir det för mycket, jag blir illa berörd av beskrivingen om mamman och hur hennes familj far illa. Men den engagerade uppläsningen och en bra uppbyggd handling ger ändå en trea i betyg.

Betyg 3
2010-12-23 21:22
Jag har börjar bli ett fan av Mari Jungstedt och jag tyckte absolut den här boken var bra! Fastnade och gillar längden på kapitlena, de är varken för korta eller för långa.
Betyg 3
2012-09-11 19:10
Ett snäpp bättre igen, efter den förra boken. Kanske mest beroende på att det var mindre kärlekstrams i denna. Men då var hon såklart tvungen att dra in Emma i storyn istället. Nåja, hellre det. Lättlyssnat är det, och inte utan spänning, det ska jag inte påstå.
Betyg 3
2013-11-22 08:50
Bra Deckare !
Betyg 4
2016-12-29 19:43
Sticker inte ut det minsta. Men ändå helt ok.
Betyg 3
2017-04-07 10:47
Kommissarie Knutas upptäcker att han inte varit den gode far som han alltid trott han varit. I alla fall inte i sin tonårige sons ögon. Knutas har fullt upp med mord och har inte så mycket tid över till familjeliv. Nu måste han kartlägga den mördade festfixarens liv och när det upptäcks att denne kanske inte var det tilltänkta mordoffret så blir det ännu en familj att kartlägga. Knutas får också fundera på om han ska göra så att en kollega förlorar sitt jobb.
Maria Ljungstedt har skrivit en deckare med mycket mänskliga känslor och olycksöden. Engagerande och rak i språket. Jag tyckte den var bra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den mörka ängeln
Liknande böcker:
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly