bokrecensioner boktips

En gentleman i Moskva

Originaltitel: A Gentleman in Moscow
Författare: Amor Towles
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, politik, humor, historia, kärlek
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789179130152


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol - beläget mittemot Kreml - där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.

Amor Towles förenar den sovjetiska historiens allvar med stor berättarglädje och livsbejakande humor. Trots smärtsamma förluster vill greve Rostov fortsätta att ta vara på tillvarons glädjeämnen - och Hotell Metropol förser både honom och läsaren med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En gentleman i Moskva :
2022-09-08 17:15
En gentleman i Moskva Amor Towles 2016 i översättning av Jan Hultman och Annika Hultman Löfvendahl

Alexander Rostov, även kallad greven slipper med nöd och näppe undan en dödsdom för en dikt han ska ha skrivit. Istället får han som straff att på obestämd tid tillbringa sitt liv i ett rum på Hotell Metropol. Förvisso hade han redan ett rum där, men nu flyttades han upp på vinden i ett mindre glamoröst kyffe.

När Rostov begrundat sin situation, kom han slutligen fram till att antingen ta befälet över sin situation eller bli styrd av den, och eftersom han inte hade anlag för hämnd så skulle han likt Robinson Cruse ägna sig åt praktiska saker. Nu blev det ju inte så att han fick leva ostört och bara ägna sig åt sina rutiner, mycket kom att hamna i hans väg som han inte hade räknat med.

Kan detta liv i ett rum på vinden fylla en roman på 500 sidor? Ja författaren lyckas med precis det. Nu är det ju så att greven har tillåtelse att röra sig fritt på hotellet, han har sina vänner där och han gör nya bekantskaper. Samtidigt utanför hans sfär i Sovjetunionen sker det många omvälvande händelser.

Lyssnade på en intervju med författaren där han sa att just för att idén han hade att skriva om en man som sitter i husarrest i trettio år kändes så hopplös så gick han igång på den. Kan väl säga att det var just det som lockade mig att läsa denna roman.

Verkar som boken nu ska bli en TV–serie med Ewan McGregor i huvudrollen som greven, det kanske kan bli något.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En gentleman i Moskva
Liknande böcker:
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Samma Författare: