bokrecensioner boktips

Månskärans stad

Författare: Belva Plain
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9132324359


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I 1800-talets New Orleans, den mångomskrivna "Crescent City" - månskärans stad, växer Miriam upp i en miljö fylld av lyx, överflöd och statustänkande. Vid sexton års ålder blir hon bortgift med ett av stadens mer bemärkta affärs- och societetslejon. Hon borde vara lycklig över sin bekväma tillvaro men i sitt hjärta slits hon mellan lojaliteten till sin man och sin längtan efter frihet och kärlek. När så det omvälvande Nordamerikanska inbördeskriget bryter ut kastar det långa skuggor över Miriams liv och skär hänsynslöst genom släkt- och vänskapsband. Det tvingar också Miriam att utvecklas från skyddad, oskuldsfull tonåring till en stark och självständig kvinna.

Utdrag ur boken:
Barnen rörde på sig och väckte varandra med små grymtanden. De var hungriga igen och fick moderns bröst att spännas av mjölk som strömmade till. Och hon låg där och såg på de små skära, fäktande, knutna händerna. De här två nya människorna var hennes egna! Världen fick ha sin gång; först och främst måste hon ta vård om dem. Oklara förhoppningar flimrade förbi i hennes huvud: att pojken måtte få mildhet förutom sin styrka, att flickan måste få styrka förutom sin mildhet - och att Angeliques liv måtte bli annorlunda än hennes mors.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Månskärans stad :
2022-07-29 17:45
Belva Plain hann tydligen med att skriva en hel del böcker under sin levnad, men för mig var Månskärans stad den första boken av henne. En riktigt intressant berättelse om livet i de amerikanska sydstaterna under 1800-talet. En tid då det i södern bland välbeställda var självklart att köpa, sälja och äga negerslavar.

Romanen utgår dock aldrig från vad slavarna tycker och tänker. Det är istället Miriam och vita människor i hennes omgivning som vi får följa. Avsaknaden av de svartas perspektiv skulle kunna ses som en brist, men samtidigt hade nog författaren, som är vit, blivit kritiserad om hon försökt sig på att uttolka svartas tankar och känslor.

Plain låter både slaveriförespråkare och abolitionister komma till tals i boken, vilket är bra. Diskussionerna känns trovärdiga och ger djup till historien. Allt är inte svart och vitt (om uttrycket tillåts i det här sammanhanget). Även en anhängare till slaveriet kan ha genomtänkta åsikter, ehuru de är moraliskt förkastliga.

Intressant hur fördomar och förakt kan drabba olika grupper. Naturligt ser många ner på negrerna, men föraktet mot judar är också utbrett. För att inte tala om vad man anser om irländare. Det är en beklaglig del av det mänskliga psyket att vi tycks ha ett behov av att ha någon under oss som vi kan sparka på. Framför allt om vi själva står långt ner på den sociala rangskalan.

Det här är en bok som berättar mycket om de sociala konflikterna i Amerika under den här tiden och om det förödande inbördeskriget. Hur mycket handlade kriget egentligen om slaveriet?
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Månskärans stad
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden