bokrecensioner boktips

Vill du veta?

Författare: Nikki Erlick
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, kärlek, kultur, framtid, spänning
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789150974492


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vill du veta? :
2023-06-25 14:55
En morgon står det en liten trälåda utanför varje vuxen människas bostad på hela jorden. Ingen vet hur den kommit dit, övervakningskameror visar bara en störning och så är lådan där. I varje låda finns ett snöre som visar varje människas livslängd, ju längre snöre, desto längre liv. I början vägrar folk att tro på tråden, men med tiden visar det sig att den stämmer exakt, för alla. Lådan och tråden är oförstörbara, man har bara valet att öppna den eller att låta bli.
Hela världen vänds upp och ner. Alla ställs inför samma chockartade frågeställning, vill du veta när du kommer att dö? Och i så fall, hur ska du använda den vetskapen?

En tankeväckande berättelse om ett fasansfullt val, helt osannolik och som roman inte så märkvärdig, men som tankeexperiment lysande. Hur påverkas relationer, arbetsliv och samhälle för de med korta respektive långa trådar? Väljer man att bilda familj med någon man vet kommer att dö om tio år? Kommer samhället och arbetsgivare att kosta på utbildning till personer man vet inte kommer att få uppleva sin 30-årsdag? Hur påverkas psyket av att veta när man dör? Läsaren får följa åtta personer och deras öde, både de som valt och inte valt att öppna lådan.

Författaren målar upp ett scenario där "korttrådar" riskerar att räknas som andra klassens människor, ungefär som homosexuella och färgade gjorde förr. Det får stå för henne men helt klart är att samhället skakas i sina grundvalar och ger utrymme för mörkmän att sprida hat och fördomar, precis som vid andra kriser

"Perfekt för bokcirklar" står det på baksidan och det är bara att hålla med!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vill du veta?
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang