bokrecensioner boktips

Mousa varats mysterium

Författare: Bo Lundberg
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi, religion, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789180575263


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I denna roman står de centrala livsfrågorna och själens drama i centrum för en framtidsvision som blottlägger svagheten i dikotomin mellan förnuft och känsla, men också människans eviga tillkortakommande inför kärleken.

Detta skildras genom den berömde forskaren Mousa Ringmarks liv från uppväxten i Köpenhamn fram till hans död 80 år senare i Boston. Redan tidigt under livsresan hamnar han i ontologins gränslösa marker. Efter flera besök på en rymdplattform utvecklar han så småningom en syn på livet som avvisar den gängse åtskillnaden mellan kropp och själ, till förmån för en holistisk världsbild där den biologiska världen (biosfären) ersatts av en värld fylld av information (semiosfären).

Men Mousa är också människa och i kärlekens tecken surfar han ut på hjärtats vågor bara för att stranda på ensamhetens rev, där han kom att bli kvar.

I slutet av livet blir han huvudpersonen i ett projekt där hans teori om verklighetens beskaffenhet konfronteras med den ständiga frågan om livets mening.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mousa varats mysterium :
2024-03-19 19:28
Berättelsens huvudpeson om en biosemiotikforskare. I prologen får vi veta att det föreligger ett för läsaren dolt samband vilket inte kommer att lösas upp förrän på bokens sista sida.
Trots en i grunden tveksam inställning, accepterar han att, som central gestalt, delta i ett unikt projekt. Avsikten är att utnyttja de allra senaste landvinningarna inom datavetenskapen bland annat den nyligen förverkligade kvantdatorn. För att få en, på elementarpartikelnivå, komplett bild av vad som sker när en människa dör. Det är de sista tre veckorna i detta projekt som bildar avslutningen för denna berättelse. Där får vi följa den del av Mousas liv som mer än allt annat gör honom enastående. Det är en dödsmärkt person vi då får följa under återstoden av livet.
Vad det är som får Mousa att delta i ett projekt han aldrig tror på ges ingen tillfredsställande förklaring. En annan egenhet i berättelsen är att den centrala frågan: Finns Gud? Aldrig nämns i boken annat än indirekt. Med tanke på den betydelse Mousas rymdvistelser får kunde man kanske önska sig lite mer beskrivning av dessa besök.
Mousa är en berättelse om naturvetenskapens oförmåga när de yttersta frågorna ställs, men också ett försök att fånga det så flyktiga som utgör en människas komplexa liv.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mousa varats mysterium
Liknande böcker:
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
En saga
 S. King
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick
Samma Författare: