bokrecensioner boktips

Coachen

Författare: John Grisham
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100102997


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Neely Creenshaw var förmodligen den bäste quarterback som någonsin spelat för Messina Spartans, ett legendariskt high school-lag inom amerikansk fotboll. Femton år har hunnit gå sedan den underbara tiden. Efter att karriären tvärt avbröts av en knäskada har Neelys liv varit en stadigt nedåtgående spiral.

Nu har han återvänt hem till Messina för att ta ett sista farväl av Eddie Rake, den hårdföre coachen som skapade och var själva sinnebilden för lagets alla framgångar - och som nu är sjuk och ligger på dödsbädden.

På åskådarläktaren på stadion i Messina samlas nu Neely och hans lagkamrater, Rakes "grabbar", för en nattlig vaka. Medan de dricker öl, tittar ut över den dimmiga, strålkastarbelysta planen och väntar på att få budet om Rakes död, går de igenom de gamla matcherna, återupplever höjdpunkterna och försöker en gång för alla bestämma sig för om de älskar Eddie Rake - eller hatar honom. För Neely Crenshaw, en man som slutligen måste förlåta sin coach - och sig själv - är insatserna särskilt höga.

Återförening och försök till försoning, brustna drömmar och möjligheter som aldrig togs till vara, ljuva ungdomsår och de olika vägar pojkar kan söka sig för att bli män - om allt detta handlar John Grishams nya roman Coachen.
Medelbetyg: 2,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Coachen :
2004-07-01 07:44
Jag som själv har sysslat med idrott och lagsport i många år tyckte att det skulle bli kul att läsa den här boken som handlar om amerikansk fotboll. Visserligen ingen sport som är stor här hemma i Sverige och jag kan inte regler o.s.v. men jag trodde inte att det skulle spela så stor roll.

Efter första kapitlet så tänkte jag att boken skulle nog kunna bli riktigt bra. Där fick man följa en f.d. idrottsstjärna och hans tankar kring fornstora dagar. Men sen hände inte så mycket mer. Det bara ältades och ältades om en massa gamla matcher och detta i detalj. För oss som inte kan reglerna i amerikansk fotboll blev det riktigt tråkigt. Vissa av uttrycken stod på engelska och jag vet inte om det beror på att man använder de engelska uttrycken även i Sverige (finns amerikansk fotboll i Sverige???) eller på att det inte finns motsvarande uttryck i svenskan.

Varje gång jag har läst en Grisham-bok under de senaste åren så har jag tänkt att författaren är överskattad och jag ska inte läsa fler böcker av honom .... Kanske skulle jag ta och hålla det löftet efter den här boken.

Jag hoppas att det finns fler som skriver en recension om den här boken. Det ska bli kul att se vad ni andra tyckte.
Betyg 2
2005-08-31 20:23
Det här var kanske lite konstigt nog min första bok jag läste av John Grisham. Han är ju annars känd för helt andra böcker än denna. Som jag har förstått det så är detta en avstickare precis som hans andra bok "julfritt" med tanke på vad han annars brukar skriva om.

Jag undrade lite varför denna boken stod i bokstället i matbutiken (där jag köpte den) med tanke på hur liten sporten är i Sverige. Men jag är intresserad av amerikansk fotboll så jag nappade på den.

Vi i Sverige kan ha lite svårt för att förstå hur stor och betydelsefull denna sporten är i USA och jag tror det är lite det Grisham vill berätta i boken. Jag förmodar att han själv är stort football-fan och var intresserad av att skriva en bok som handlade om sporten. Men tyvärr tror jag inte denna boken funkar på de som inte kan sporten. Grisham berättar så himla bra tycker jag men det hjälper inte om man som läsare inte förstår vad han berättar om. Jag tror man måste kunna och vara intresserad av sporten för att denna boken ska vara läsvärd.

Jag vill passa på att rekommendera en riktigt bra film där man verkligen får förståelse vilken otroligt stor sport detta är - "Friday Night Lights". Till och med min sportointresserade flickvän tyckte den var jättebra.

Kuriosa: Amerikansk fotboll är nu den sport som snabbast växer i Europa.
Betyg 3
2006-02-05 17:53
Liksom "Julfritt" är detta en avstickare från hans traditionella advokatböcker. Kanske man bör vara amerikan för att riktigt uppskatta den, det handlar ju om am. fotboll, alltså inte soccer. Det märks också på de engelska bedömarna som i snitt ger 1 poäng lägre betyg än amerikanarna.
Hade inga problem med att ta mig igenom den men svårt att ge den mer än en tvåa. Spänning saknas till stor del.

Noteringar:
Originalets titel är "Bleachers".
380 besökare på am. Amazons hemsida har bedömt den och givit den i snitt 3, 5 poäng av 5 möjliga.
Betyg 2
2008-08-16 22:59
Tja ett personporträtt av en färgstark person men något långrandig emellanåt. Ganska tråkigt när gamla matcher beskrivs men trevligt når han beskriver karaktärerna. Jag tycker nog inte det var någon höjdare i alla fall.
Betyg 2
2009-03-21 15:56
En bok av Grisham som inte har med någon advokat. Väldig mysig bok med stark småstads känsla.
Betyg 4
2012-07-20 22:05
En annorlunda Grisham-roman. Eftersom jag är grymt förtjust i hans normala spänningsromaner betyder annorlunda något negativt.

Vi får en skildring av en legendarisk tränare i den amerikanska småstaden Messina. Upplägget är att en av hans bästa spelare genom åren återvänder till hemstaden för att ta farväl av coachen som nu ligger för döden. Romanen utspelar sig på fyra dagar inklusive en rad minnessamtal och återblickar.

Det är klent. Grundhistorien är svag och Grisham lyckas inte någon gång nå sina normala höjder. Det är nästan poänglöst.

Ett extra minus är att översättarna så tydligt saknar kunskaper kring amerikansk fotboll. I Sverige använder man de engelska uttrycken i stor utsträckning, att då skriva att man "lägger mål" eller gör "ett sparkmål" förlöjligar bara historien.

Grisham är normalt mycket bättre än så här.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Coachen
Liknande böcker:
Två människors rike
 A. Wahlgren
Ormens år
 U. Ewerman
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout