bokrecensioner boktips

Det målade huset

Originaltitel: A Painted House
Författare: John Grisham
Genre: Roman
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9170010102


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Amerikanska södern på 1950-talet. Bomullens Arkansas. Hetta och skyfall. Svarta hemligheter och vita lögner. Och en pojkes väg från oskuld till mognad. Luke Chandler är sju år och bor med sina föräldrar och farföräldrar i bomullsdistriktet i Arkansas, i ett litet hus som aldrig blivit målat. De arrenderar åttio tunnland, och när det är dags att skörda lejer de lantarbetare - mexikaner och bergsbor - för att klara av allt arbete. Familjens framtid hänger på hur det går med skörden. I sex veckor plockar de bomull tillsammans, slåss mot hettan, regnet, tröttheten - och med varandra. Det blir en händelserik, kanske alltför händelserik tid för Luke. Han får se och höra saker som aldrig varit ämnade för hans ögon och öron. Ska han våga avslöja de hemligheter han går och bär på? Och kommer familjens liv kanske snart att förändras för alltid? Det målade huset är en sällsynt självklar berättelse... stark, stundtals överväldigande.
Medelbetyg: 3,46 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det målade huset :
2004-05-26 09:45
Berättaren är en sjuårig pojke på femtiotalet i USA. Han berättar om familjens liv under en sommar när de plockar bomull på fälten, lyssnar på radion för att se hur det går för basebollaget och allt som händer i deras liv. Kanske får han se och höra mer än vad som är bra för en så liten kille men han verkar vara väldigt smart och mogen för sin ålder. Kanske till och med lite lillgammal. Ganska bra bok men den ger inga större känslor efter.
Betyg 3
2004-10-06 22:32
En bok som inte är som Grishams " vanliga " advokathistorier. Nu var det ungefär ett år sedan jag läste den, men jag tänker ofta på den ändå. Såg nu senast när jag skulle hyra dvd att den fanns på dvd, blev tyvärr inte den för mitt sällskap tyckte den verkade trist.. men jag ska försöka se den någon dag. Även om man sannolikt blir besviken när man läst boken och gillade den.
Betyg 4
2004-12-05 16:16
Boken var bra men det var lite seg, men det vad något som gjorde att jag inte kunde sluta att läsa den, vet dock ej vad.
Betyg 3
2004-12-27 03:07
Flöt på bra framför mina ögon. Hade tidvis lite svårt att lägga ner den, vilket förefaller mig mystiskt i efterhand, eftersom 75% av boken består av att de plockar bomull och pratar om den lokala baseballserien... Intressant att läsa ur ett historiskt/socialt perspektiv, men annars gav den faktiskt inte mycket.
Och en intressant parentes är att boken heter "A painted house" på engelska... Får en att undra. Jag ser absolut ingen anledning till ändringen i den svenska titeln. Någon annan som gör!?
Betyg 3
2005-12-06 13:15
Historien är berättad av en sjuårig pojke om hans liv under en säsong då de plockar bomull. Som någon annan skrev så är de mest ute och plockar bomull och pratar om baseballserien.
Men det är ändå något som håller mig kvar i historien.

pojken , Luke får veta många hemligheter under denna tid i och med hans nyfikenhet. Dessa hemligheter blir värre och värre och kanske till sist kommer att förändra hela familjens liv.

En lagom roman

Betyg 3
2008-02-25 12:36
En helt ok bok av Grisham. Lyssnade på den här som ljudbok med Bo Jonsson som uppläsare, och tyvärr var han ytterst tråkig och intentsägande att lyssna på vilket nog förstörde boken en hel del.
Betyg 3
2008-02-25 19:00
En mer än lagom roman tycker jag. Det var några år sedan jag läste den, men minns den som mycket gripande och "målande". Jag var där i hettan och tristessen på landet. Pojkens bror var med i Koreakriget och andra hade lämnat bakvattnet för storstaden. En värld i förändring, en epok som avslutas, en pojke som tvingas bli vuxen och möter livets grymhet. Grisham själv är uppvuxen i den här miljön och här skriver han inte för att tjäna storkovan. Han har något på hjärtat.
Betyg 4
2008-11-24 17:38
Det här är den allra första deckaren jag läst, och jag upptäckte tidigt att det inte var mycket till deckare. Anledningen till att jag inte tagit mig an någon bok med mord som handling är att jag helt enkelt inte förstår varför en tredjedel av böckerna i världen handlar om blod och mördare, den ene värre än den andre. Finns det inget vettigare att skriva om?
Därmed kan jag säga att jag gillade den här boken DÄRFÖR att den inte var mycket till deckare. Det var mer en berättelse om en sommar i en 7-årings liv som blir lite mer händelserik än vanligt.
Trevlig bok.
Betyg 3
2009-05-12 13:44
Det här var nog det segaste och tråkigaste jag läst av Grisham.Han borde definitvt hålla sig till thriller-genrén.Med den här sentimentala lantishistorien blev det magplask.
Betyg 2
2014-09-23 13:49
Efter en lite trött inledning utvecklar sig det här till ett fint glesbygdsdrama. En stark, kompakt och varm berättelse om människor i den amerikanska södern på 50-talet.

Grishams val att använda ett 7-åringsperspektiv är djärvt men smakfullt. Det blir charmigt blåögt och varje vardagsdrama tar lika stor plats.

Välskrivet och läsvärt drama.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det målade huset
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom