bokrecensioner boktips

Stark

Författare: Stephen King
Genre: Roman
ISBN: 9783453433984


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Thad Beaumont är författare. Mycket seriös; hans första roman nominerades till ett förnämt pris och hans senare har fått lovord av kritikerna. Men tyvärr har de inte sålts i särskilt många exemplar.

George Stark är också författare. Knappast älskad av kritikerna och avgjort aldrig påtänkt för några litterära utmärkelser. Men hans brutala, iskalla, blodiga kriminalromanre har sålts i enorma upplagor.

Nu är George Stark död. Han blev bara tretton år gammal. När en fanatisk beundrare försöker pressa pengar av Thad Beaumont mot att inte avslöja att han kan bevisa att George Stark i själva verket bara är en pseudonym, väljer Thad att själv avslöja att han skrivit Starks böcker. Och beslutar samtidigt att avliva George Stark för att återgå till sina egna romaner.

Problemet är bara att George Stark inte tycks vilja förbli död. Och att den okände, sataniske mördare som går lös har Thad Beaumonts fingeravtryck...
Medelbetyg: 3 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stark :
2004-05-27 15:52
"The Dark half" eller "Stark" som den heter på svenska handlar om hur en författares Alias sliter sig loss från sina förankringar och skapar ett eget Jag. Thad Beaumont är en skönlitterär författare som beslutar sig för att göra sig av med sitt "alias" som han hyser en obestämd fruktan inför. Detta alias är en råbarkad mördare, och efter det fiktiva mordet uppstår George Stark ifrån de döda. Men icke bara genom det litterära hänger Stark och hans författare ihop, utan också genom sin likhet och broderskap...
När flera bestaliska mord sker arresteras Thad Beumont eftersom de finner hans fingeravtryck på mordvapnen. Thad är emellertid oskyldig, och det ofattbara blir verklighet när Stark drar sig närmare och närmare Thads familj. Kan en författare bekämpa en varelse han skapat själv? Och vad betyder det att Thad känner på sig vad Stark känner?

"Stark" är en roman jag norpade hemifrån för många år sedan. Den är trög! En riktigt seg historia som dock har en verkligt bra idé i grunden. Slutet är facinernade, men att ta sig dit är mindre smidigt! Jag skulle föredragit denna roman som en novell, för ideén är oehört facinerande! Detta speciellt för att King nyttjar sitt "alias" Richard Bachmann så ofta som han gör, och till det också tackar den förre för hjälpen att skapa denna roman. Trots den intressanta utgångspunkten och framhärdandet av denna måste jag ge denna bok en trea i betyg. Den påminner för mycket om en Tarantinofilm för att jag skall kunna ge den högre. Men detta betyder i och för sig inte att boken är dålig, bara att jag inte uppskattar gangstertemat till fullo.
Betyg 3
2004-07-25 15:47
Me like. Själva tanken med en pseudonym som blir levande känns för mig väldigt intressant och ny.
Betyg 4
2004-08-18 22:57
Den här boken är bra! Innan jag började läsa den trodde jag att jag skulle tycka att den var så där halvbra, nästan lite dålig. Men när jag väl började läsa den så märkte jag snabbt att jag fick de symtom som jag brukar få när jag läser en bra bok; jag tar med den överallt, läser på konstiga platser bara jag får några minuter över samt tänker på berättelsen när jag gör annat. För den är verkligen bra! Och himla spännande! Men jag tycker att den tappar lite på slutet, vet egentligen inte riktigt vad det är den tappar, men jag kände att jag tappade intresset lite. Så, första delen av boken är en fyra i betyg och slutet en medeltrea. Så det sammanlagda betyget blir en stilren trea! En bra bok helt enkelt!! P.S. Gillar egentligen den engelska titeln "The dark half" bättre än svenska "Stark", tycker den funkar bättre på nåt sätt...
Betyg 3
2005-07-23 21:02
Hyfsad, men tyvärr lite seg ibland. Det blir aldrig riktigt fängslande och spännande. Jag håller med om den engelska titeln "The dark half". Den passar boken bättre.
Betyg 3
2005-12-20 21:55
Kom ihåg att jag gillade den här boken och att jag sedan blev besviken på filmen. Anledningen till att man ofta blir besviken på filmatiseringarna av Kings böcker tror jag är att man missar så mycket av personbeskrivningarna och den stämning som byggs upp i böckerna. Undantagen är dock riktigt bra, som exempelvis Nyckeln till frihet, The Shining och Stand by me.
Betyg 4
2006-07-19 18:31
Stephen tar död på sitt litterära alter ego, på mer än ett sätt. Men i Stephen Kings värld är det inte så enkelt.
STARK ger en helt ny innebörd till uttrycket "hjärnspöken" Grunden till alstret ger den en tyngd som är svår att förbise. En mycket STARK...
Betyg 3
2008-02-02 00:01
Ett intressant tema som borde passa King. Fast tyvärr blir det hela inte riktigt så spännande och intressant som man hoppats på.
Betyg 2
2019-06-16 15:06
Thad är en lovordad författare. Då flera mord sker arresteras Thad eftersom hans fingeravtryck hittas under utredningarna. Hur ska han förklara det? Vem kommer tro på att de inte är hans utan tillhör hans pseudonym? Thads alias som tagit sig loss från sin förankring och skapat ett eget jag...

En berättelse i klassisk Stephen King- anda. Intressant, otäck, ruggig men även seg mellan varven.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stark
Liknande böcker:
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll
Tusen bitar
 M. Jarl
Nä, nu blommar det
 L. Holtti Claesson
Vinnarna
 F. Backman
Silverbröllopet
 M. Binchy
Om skönhet
 Z. Smith