bokrecensioner boktips

Desperation

Författare: Stephen King
Genre: Roman
Ämnesord: spänning, skräck
ISBN: 0451188462


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nevada består till största delen av en utsträckt öken som man färdas genom på väg till något annat. Det är en skrämmande plats på jorden. Under den obarmhärtiga sommaren finns det framför allt längs Highway 50 de som aldrig kommer att nå sina destinationer. Som litteraturdocenten Jackson och hans fru; som familjen Carver på semesterresa; som den utbrända författaren Johnny Marinville på sin Harley Davidson. En död katt fastspikad på ett vägmärke välkomnar resenären till Desperation, en liten gruvstad på väg att tyna bort. Där finns Collie Entragan, en storväxt uniformerad galning som tror sig vara ensam upprätthållare av lagen så långt ögat kan nå. Det är tydligt att någonting i grunden är skevt här; Entragian är bara ett tecken på detta. De hemligheter som ligger fördolda inom stadens gränser och de ondskefulla ting som infekterar staden är lika talrika som hemska. Men som den unge David Carver tycks veta – även om det nästan skrämmer livet ur honom när han inser det – så är de krafter som mobiliseras mot dem av samma slag. I Desperation målar Stephen King upp ett apokalyptiskt drama om Gud och djävulen, om galenskap och insikt. Hans känsla för upptrissad spänning har aldrig varit så finslipad, hans skräckfantasier aldrig så hämningslösa som när hans resenärer upptäcker den egentliga innebörden av ordet desperation.
Medelbetyg: 3,8 (25 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Desperation :
2003-12-16 11:20
Skrämmande, otäck bok som vanligt när det är Stephen King som skrivit. Den är bra riktigt bra.
Betyg 4
2004-02-14 17:50
Kampen mellan det onda och det goda, skrämmande... Fantastiska karaktärsbeskrivningar som gör att man "känner med" personerna. En mycket bra bok av King, om än inte en av hans bästa.
Betyg 4
2004-03-17 16:22
Jag älskar ju Stepen King och Desperation gjorde mig inte besviken. Lite annorlunda på så sätt att den hade ett annat djup och faktiskt var ganska tänkvärd. Har han gått och blivit religös tro? Mycket otäck, makaber och spännande och som någon tidigare sa med fantastiska personpoträtt. Jag blev så inne i den här boken att jag drömde Desperation-inspierade drömmar och såg prärievargar överallt..Helt klart bland de bättre King-böcker jag läst!
Betyg 5
2004-04-29 19:52
Hade min Stephen King-period när jag gick på gymnasiet och gillade hans stil. Läste "Att skriva" för ett tag sedan och fick för mig att även prova på några av Kings nyare romaner. Gillade historien i Desperation. Böcker som börjar med att någon säger något brukar alltid fängsla mig! Och det gjorde den här. Storyn var läskig, utan att bli alltför kletäcklig. Så där när det bara är en massa tarmar som hänger utanför magen och så. Otäckt kuslig med personerna som säger "Tak" helt plötsligt i en mening och man fattar inte vad de menar. Usch! Jag blev så där skönt skrämd så jag nästan rös till ibland! Jag tycker dock att den svenska översättningen av Desperation bitvis suger. Man säger "crap" på engelska som ett negativt uttryck men man säger faktiskt inte "skräp" på svenska...
Betyg 4
2004-05-24 18:03
På en öde landsväg blir ett antal människor tagna av polisen.
Eller kanske bör man säga, utvalda...Vid första anblick är det inget konstigt, men snart inser människorna att polisen inte är riktigt "riktig" och rädslan griper tag i dem.
Senare, när han för dem till den lilla gruvstaden Desperation kommer de förstå namnets djupa innebörd. En elvaårig pojke som har kontakt med Gud är den enda som har kraft nog att övervinna ondskan, ... men vad har pojken att förlora, och vem är egentligen Gud?

Desperation är en berättelse om kampen mot det onda och om vanvettighet. Den handlar om människor som mister allt, men ändå inte kan förmå sig att sluta leva. Det är en berättelse om Gud, förtröstan och grymhet.

I min mening har Stephen King äntligen utnyttjat sin känsla att skriva till något vettigt. I detta apokalyptiska drama, ifrågasätts inte bara vår tro på människan och ödet, utan även på Gud. Den Gud vi läser om i Gamla testamentet, och som idag används av kyrkan som en "snuttetrasa", synas i sömmarna och vecklas ut som en stor karta. Här tas även teodiceproblemet upp (hur Gud kan låta världen se ut som den gör om han är god), ....
även om King inte försöker ge något svar på frågan, lyckas han ändå närma sig Guds karaktär på ett mycket enkelt men äkta sätt.

En mycket bra bok med andra ord! En liten bonus är Cynthia från Rasande Rose som bara skymtade förbi i den boken, men som här har en av de starka karaktärerna.....


Betyg 4
2004-07-28 01:48
mm
Betyg 5
2005-03-02 15:49
Denna bok var riktigt bra och en av de få Stephen King-böckerna jag läst. Boken kan kännas lite seg i början och det är väldigt mycket prat om gud och vad som hände innan. Trots det är boken jättespännande när man börjar närma sig mitten. Boken är läskig som Kings böcker brukar vara men på ett konstigt sätt. Den där obehagliga känslan kommer då och då fram och ger en otäck känsla. En tom stad i en öken med en galen sheriff som kan dyka upp när som helst blir förvånansvärt läskigt. Dessvärre mådde jag lite illa efter att ha läst den men ändå rekommenderar jag den.
Betyg 4
2005-03-07 00:13
Mycket bra och skrämmande/spännande bok.. Som det brukar vara när det är Stephen King..
Betyg 5
2006-07-19 18:39
Kärlek vid första ögonkastet. Det första jag läste var av S King novellsamlingen "Mardrömmar". Sen tröttnade jag på honom. Letade och hittade alla fel. Så var det, länge. Då överaskade han mig med Desperation.
Betyg 3
2007-01-10 21:33
Bra mycket bra. Fast det är en del religiösa inslag i boken men de är inte störande.
Betyg 4
2007-09-30 01:32
Mitt personliga åsikt när det är S. King så tror jag han kunde få till det bättre genom att göra det så där obehgligt kusligt, träffade inte mitt hjärta så som kings böcker brukar göra. Måste dock erkänna att några gånger så reste sig nackhåren
Betyg 3
2007-10-06 19:43
JÄTTEBRA! Den första bok jag läst med Stephen King och den var underbar! Jag lockades av framsidan. När jag läste baksidan tvivlade jag inte en sekund på att den var dålig!
Betyg 5
2007-11-11 21:41
En av favoriterna av King. En riktigt skruvad skräckis. Otäck!
Betyg 4
2008-03-08 21:28
Lite seg i början men sedan tar historien fart efter hand. En mycket läsvärd bok som på ett märkligt sätt inte vill släppa taget om en, även en lång tid efter man läst den.
Betyg 4
2010-06-27 12:39
Äntligen så läser jag något som är värt att ha i bokhyllan, har haft en svår period där jag inte hittat något bra att sätta tänderna i. Men här kommer Stephen King inspringande på sin vita häst med Desperation, en bok som är otrolig. läs den, bli förförd av den, bli ett med den.
Betyg 5
2010-12-06 22:25
En ganska typisk King roman. Spännande, läskig och läsvärd. Om kampen mellan Gud och djävulen i en liten gruvstad.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Desperation
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
Vägen vidare
 T. Thorup