bokrecensioner boktips

Dance MacAber

Författare: Stephen King
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 1992
ISBN: 9781439170984


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dance MacAber :
2004-08-28 13:38
King är världens ledande författare inom skräckgenren. Här har han fått fria tyglar att leda läsaren in i litteraturens och filmens skräckkammare. Han behandlar litteratur från Bram Stokers "Dracula" till 1980-talets Peter Straub.
Det märks att King är en kännare inom dessa områden. Han skriver med en fanatisk och medryckande glöd om vaskandet efter guldkorn i skräckens snabbmatsland. Det som skiljer King från många andra författare som skriver populärvetenskap inom ett visst område, är att King sällan blir pretantiös. På så sätt känner man sig som läsare aldrig nedvärderad över att man gillar skumma filmer där skräcken blandas med komik och dragkedjan på det rabiessmittade monstret glimmar precis under den märkligt dåligt dolda mikrofonen. (Om man gillar såna här filmer ska man enligt min mening se den utmärkta "Ed Wood" av Tim Burton med fantastiska Depp i huvudrollen).

King vill med denna bok få upprättelse som författare. Genren skräck/fantasy är enligt King precis lika "fint" som andra genres. Här finns precis som i drama/action och romantik massproducerad skit
- i viss mån mer än i andra genres. Men King vill här visa att även i skräckgenren kan man nå upp till en lysande nivå. Han menar (något som jag håller med om) att det stora antalet film och bokfantaster går miste om något om de avfärdar skräckgenren med en axelryckning. Skräck är en grundläggande känsla hos människan, den driver oss tillbaka till en känslostämning som barnslig och blåögd. Genom att bli skrämda återgår vi till att vara 10 år gamla igen och livrädda för "Hajen" (Vilket jag fortfarande är - kan inte simma i insjöar - ett tag vågade jag knappt bada i badkar *ler*...men det var länge sen...ungefär samtidigt som jag såg...Hajen sist...).

Den känslan tar King vara på, han menar att skräcken blir en säkerhetsventil. För att kunna leva i den skrämmande värld vi lever i behöver vi bemästra vår rädsla på ett kreativt sätt. Detta gör vi genom att se film, läsa böcker och visserligen bli rädda - men ändå komma till insikt om - att mardrömmarna inte är på riktigt.

"Dance MacAber" är en facinerande bok. Tyvärr är boken framför allt riktad till amerikanska läsare. Som svensk skräckfantast känner man visserligen igen kanske hälften av alla de namn som King rabblar upp, men man har sällan haft möjlighet att se dem. Eftersom den här boken sträcker sig över 450 sidor blir det lite tråkigt när man inte känner till materialet som King avhandlar. Jag känner mig ändock manad att ge denna väldigt intressanta bok en fyra i betyg. En stark fyra.
Betyg 4
2006-08-22 14:18
Jag gör det lätt för mig och instämmer i det föregående "talare" redan skrivit :-) Klart läsvärt för befintliga och blivande skräckintresserade.
Betyg 4
2008-06-24 08:13
Det här är en bra bok om man vill ha tips på filmer och böcker. Dock innnan 1980 men vad gör det?
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dance MacAber
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Föraktets tid
 A. Sapkowski
Alvblod
 A. Sapkowski
Serafers drömmar
 O. Wikander
Serafers drömmar
 O. Wikander