bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
22/11 1963
Allt kan hända
Att skriva
Benrangel
Blaze
Carrie
Christine
Christine - Del 2
Christine Del 1
Cujo
De öde landen
Den flyende mannen
Den förskräckliga apan
Den gröna milen
Den som finner
Desperation
Det
Det
Det mörka tornet
Det mörka tornet 2: De..
Det svarta huset
Det svarta tornet I: R..
Det svarta tornet II:..
Different Seasons
Dimman
Liknande böcker:
Svärdets makt
 G. Martin
Kungarnas Krig
 G. Martin
Nekromantikerns krig 2
 N. Perumov
Kungsbestarna
 N. Uehashi
Stenbrons hemlighet
 J. Wren
Minna och monsterungen
 M. Arvidson W
Slaktare små-Andra del..
 E. Granström
Sagan om Rand III: Dem..
 C. Wennerström
Sagan om Rand II: Lykt..
 C. Wennerström
Sagan om Rand I: Lande..
 C. Wennerström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDance MacAber

 
Författare: Stephen King
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 1992
ISBN: 9781439170984
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dance MacAber :


ElinLeticia 2004-08-28 13:38
King är världens ledande författare inom skräckgenren. Här har han fått fria tyglar att leda läsaren in i litteraturens och filmens skräckkammare. Han behandlar litteratur från Bram Stokers "Dracula" till 1980-talets Peter Straub.
Det märks att King är en kännare inom dessa områden. Han skriver med en fanatisk och medryckande glöd om vaskandet efter guldkorn i skräckens snabbmatsland. Det som skiljer King från många andra författare som skriver populärvetenskap inom ett visst område, är att King sällan blir pretantiös. På så sätt känner man sig som läsare aldrig nedvärderad över att man gillar skumma filmer där skräcken blandas med komik och dragkedjan på det rabiessmittade monstret glimmar precis under den märkligt dåligt dolda mikrofonen. (Om man gillar såna här filmer ska man enligt min mening se den utmärkta "Ed Wood" av Tim Burton med fantastiska Depp i huvudrollen).

King vill med denna bok få upprättelse som författare. Genren skräck/fantasy är enligt King precis lika "fint" som andra genres. Här finns precis som i drama/action och romantik massproducerad skit
- i viss mån mer än i andra genres. Men King vill här visa att även i skräckgenren kan man nå upp till en lysande nivå. Han menar (något som jag håller med om) att det stora antalet film och bokfantaster går miste om något om de avfärdar skräckgenren med en axelryckning. Skräck är en grundläggande känsla hos människan, den driver oss tillbaka till en känslostämning som barnslig och blåögd. Genom att bli skrämda återgår vi till att vara 10 år gamla igen och livrädda för "Hajen" (Vilket jag fortfarande är - kan inte simma i insjöar - ett tag vågade jag knappt bada i badkar *ler*...men det var länge sen...ungefär samtidigt som jag såg...Hajen sist...).

Den känslan tar King vara på, han menar att skräcken blir en säkerhetsventil. För att kunna leva i den skrämmande värld vi lever i behöver vi bemästra vår rädsla på ett kreativt sätt. Detta gör vi genom att se film, läsa böcker och visserligen bli rädda - men ändå komma till insikt om - att mardrömmarna inte är på riktigt.

"Dance MacAber" är en facinerande bok. Tyvärr är boken framför allt riktad till amerikanska läsare. Som svensk skräckfantast känner man visserligen igen kanske hälften av alla de namn som King rabblar upp, men man har sällan haft möjlighet att se dem. Eftersom den här boken sträcker sig över 450 sidor blir det lite tråkigt när man inte känner till materialet som King avhandlar. Jag känner mig ändock manad att ge denna väldigt intressanta bok en fyra i betyg. En stark fyra.
Betyg 4

BonHawk 2006-08-22 14:18
Jag gör det lätt för mig och instämmer i det föregående "talare" redan skrivit :-) Klart läsvärt för befintliga och blivande skräckintresserade.
Betyg 4

tekoppen 2008-06-24 08:13
Det här är en bra bok om man vill ha tips på filmer och böcker. Dock innnan 1980 men vad gör det?
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dance MacAber


  Köp boken som film på cdon: